Novosti iz regije

Bivši management Air Montenegra se kandidirao za subvencionirane linije u Ljubljani. Novi CEO Mark Anžur nam je rekao da se radilo o tri linije, među kojima je i ona za Skopje. No, novi management smatra da poticaji nisu dovoljno dobri, da posao nije dobar za Air Montenegro i odustao je od istoga.

Istime je Ljubljana ostala samo na jednom kandidatu za ove linije, na Luxairu. Vlada Slovenije je izjavila da je razočarana odazivom, pa je upitno hoće li od ovog projekta išta biti. Zamaaero je bio vrlo kritičan za ovaj projekt i napisao je da će biti vrlo malo interesa.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Montenegro

Turkish Airlines će od 8.8. do kraja ljetnog reda letenja (22.10.) letjeti svake nedjelje za Zagreb sa širokotrupcem Airbusom A330-300. Avion ima 289 sjedala, 28 u business klasi i 261 u ekonomskoj klasi. Turkish sve ostale tjedne letove leti sa svojim najvećim uskotrupcima A321 i Boeingom 737-900, a samo dva tjedna leta leti sa B737-800, dok ove zime povećava broj letova na 14 tjedno (prošle zime letio je 10 letova tjedno).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Turkish

Vueling godinama operira liniju Dubrovnik-Barcelona zimi. No, ove godine neće imati zimskih letova na ovoj liniji. Letova neće biti čak ni oko Nove godine. Ovo je vrlo ozbiljan udarac na Dubrovnik. Kompanija u X. mjesecu, a do kraja ljetnog reda letenje leti 6 tjednih letova, a letove ponovo obnavlja 31.3. sa također 6 letova tjedno.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Vueling

Kao što smo jučer pisali u Podgorici putnica je na letu Air Serbie unijela dvije boce plina koje je potom predala kapetanu, a radi čega je ovaj pozvao policiju, pa su boce zaplijenjene. No, Air Serbia je radi toga prijavila Aerodrom Podgoricu radi kršenja Zakona o sigurnosti avio prometa. O istome je istragu pokrenula i Agencija za civilno zrakoplovstvo Crne Gore.

autor: Mladen Radić, dopisnik (Osijek), foto: Aerodrom Podgorica

Zračna luka Mostar je u VI. mjesecu ostvarila 1514 putnika (936 u  VI/2022). ovo je 37,6% putnika iz istog mjeseca 2019. (4029). Aerodrom je imao 84 operacije (70 u VI/2022), pri čemu je imao 54 redovne operacije, 28 operacija generalne avijacije i 2 vojna leta. Mostar je u prvih šest mjeseci ove godine ostvario 3836 putnika.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: ZL Mostar

Poznata serija The Grand Tour u kojoj Jeremy Clarkson, Richard Hammond i James May izvode razne izazove sa automobilima (najčešće vrhunskim sportskim autima) je gostovala na Aerodromu Maribor. Ovaj puta im je zadatak bio da se ukrcaju sa tri automobila u Ilyushin Il-76 dok je isti rulao po uzletno-sletnoj stazi Aerodroma Maribor sa spuštenom zadnjom rampom. Izuzetno spektakularno, a dajemo i dva snimka u kojima istinski možete uživati:

https://youtu.be/4V9HAgPwdg0

https://youtu.be/cAUzORrFv4I

Preneseno: Adria Grupa, Sierra 5, foto: The Grand Tour

Ženska osoba je prošla sigurnosni pregled na Aerodromu Podgorica sa dvije srednje plinske boce u torbi. Nakon što je ušla u avion Air Serbie za Beograd, uvidjela je pogrešku i predala je boce kapetanu, a ovaj je odmah obavijestio policiju. Odgovorni službenik koji je napravio propust u sigurnosnom pregledu kažnjen je sa svega 100 EUR.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Podgorica

Zbog radova na južnoj fasadi Terminala B Aerodroma Sarajevo, do kraja IX.  mjeseca mijenja se tok prolaska putnika od platforme do kontrole putovnica. Novi tok putnika je kroz istočni dio Terminala.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Alen Šćuric

Zamaaero je u zadnjih 15 dana imala slijedeće članke sa najviše komentara:

 1. 2 čudna dopisa radnicima Aerodroma Beograd – 400 komentara
 2. Wizz Air zatvara bazu u Tuzli – 203
 3. Zašto Air Serbia ne kupuje avione – 193
 4. Air Serbia 14 kompanija na svijetu po ACMI avionima – 141
 5. Željava – 138
 6. Vraća li se Jatovanje u Air Serbiju – 136 (još aktivan)
 7. 6 sati za 60 km kroz Crnu Goru – 110
 8. Beograd 735.837 putnika u VI. mjesecu – 109
 9. Zašto Pegasus ne leti za Zagreb – 100
 10. Novi hendler u Beogradu – 100 komentara

 

U 15 dana zamaaero je imala 4522 komentara, što je ekvivalent na godišnjoj razini od 110.035 komentara.

autorica: Suzana Proroković, zaposlenica (Nin)

Croatia Airlines u suradnji sa Turističkom zajednicom Kvarnera i Hrvatskom turističkom zajednicom od 1.8. do 30.11. provodi projekt „Okusi Kvarnera“. U tom vremenu će putnici business klase dužim od jednog sata davati veliki snack box s namazom od tune, krekerima sa začinskim biljem, zelenim i crnim maslinama, muštaćonima i smokvenjakom. Na letovima kraćim od jednog sata putnici business klase dobivati će mali snack box u kojem je namaz od tune, kreker sa začinskim biljem i smokvenjak. Putnici ekonomskog razreda dobiti će krekere sa začinskim biljem.

Više nego hvale vrijedna akcija da su u business klasi puni obroci koji se temelje na okusima kvartnera. Ali davati putnicima snack boxeve dok u drugim kompanijama dobivaju potpune obroke je istinski neprihvatljivo i nekonkurentno. I onda se Croatia čudi što nemaju putnika u business klasi.

Croatia će istovremeno reklamirati Kvarner kroz putni časopis, ekrane u zrakoplovima, newslatter, Internet i društvene mreže, plakate u poslovnicama, kao i na posebnoj web podstranici.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Croatia Airlines

Banja Luka se u petak 21.7.2023. otvorila za sav promet nakon što su sanirali posljedice nevremena, tj. sanirala krov i plafone. Jučer (u četvrtak) je Ryanair prebacio tri leta iz Banja Luke za Zagreb (Beč, Memmingen i Stockholm), dok ostale kompanije nisu imale letova.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Banja Luka Aerodrom

Aerodrom Podgorica i Općina Zeta su dogovorili suradnju kojom bi se trebali povezati Aerodrom  Podgorica i glavni grad, ali i svi ostali gradovi u Crnoj Gori. Općina Zeta bi od IX. mjeseca trebala uvesti gradsku liniju iz Aerodroma prema Podgorici, a kasnije i autobusne veze prema ostalim gradovima Crne Gore.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Podgorica

CEO Air Serbie Jiri Marek je medijski vrlo eksponiran u zadnje vrijeme. Čovjek se svakako ima čime pohvaliti: kompanija ima enorman rast broja putnika, otvoreno je brdo novih linije, u flotu je došao drugi Airbus A330-200, te niz novijih ATR 72-600, A319 i A320…

No, pritom Marek voli istrčati sa informacijama kako bi dao ekskluzivu i kako bi izjava bila što atraktivnija. Nažalost u posljednjih par mjeseci je sa takvim istrčavanjima pretjerao pa je izjavio stvari koje se nisu desile. Tako je Marek izjavio da kompanija intenzivno i vrlo ozbiljno razmatra letove za Kubu prošle zime. Mediji se raspisali o tome, niz ih je čak i napisao da su letovi za Kubu gotova stvar, no isto se nije desilo. Na koncu Air Serbia nije poletjela za Kubu.

Potom je Marek mrtvo ozbiljno više puta izjavo da će treći Airbus A330 doći do VII. mjeseca 2023. Ovo je izjavio i za zamaaero. No, isti nije došao. Pitanje je hoće li doći i do kraja godine, tj. hoće li kompanija isti dobiti tek 2024.

Marek je izjavio i da će Air Serbia letjeti za Peking i to više puta. No, sada kompanija više ne spominje Peking, a tražila je prava za slijetanje u Shanghai i Guangzhou. Paking više nije u planovima kompanije.

Ovo nikako nije dobro. Koji vrag ovo treba Mareku? Air Serbia je prije Mareka jako pazila da se ne istrčava. Istrčavali su se obično ministri Mali i Mihajlović, te predsjednik Vučić no kompanija nikada i nikako nije. Sada svatko od nas sa rezervom uzima Marekove izjave i pitamo se hoće li se one desiti ili je to i još jedno istrčavanje. Prije Air Serbie Jat je imao vrlo ružnu naviku izjavljivanja planova koji se nisu realizirali koje smo zvali Jatovanje. Iskreno i najtoplije se nadam da se Jatovanje ne vrača u Air Serbiju. Stoga se Marek treba čuvati ovakvih izjava i ne izletavati se u budućnosti jer Jatovanje Air Serbiji svakako ne treba.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Serbia

Saudijski LCC Flyadeal je povećao broj letova za Sarajevo iz Riyadha na četiri tjedno. Kompanija sada letove operira srijedom, četvrtkom, petkom i nedjeljom. Linija će se ovako operirati do 8.9. nakon čega prestaje sa operacijama. Kako je i Flynas povećao letove za Sarajevo na svakodnevne, ovime je Sarajevo povezano sa Riyadhom čak 11 puta tjedno. Svaka čast.

autor: Mladen Radić, dopisnik (Osijek), foto: Flyadeal

Aerodrom Beograd ima samo četiri trake za prtljagu (karusela). Ovo je isti broj traka koje ima Zagreb koji je duplo manji aerodrom po broju putnika i pola manji po broju letova. Uz to trake u Beogradu su daleko manje nego one zagrebačke. Neusporedivo kraće. Stoga aerodrom stavlja i po 4-5 letova na jednu traku. Isto stvara enormne gužve i kaos kod putnika. Nije jasno zašto aerodrom kod rekonstrukcije zgrade već nije napravo bar duplo više traka. Beograd bi morao imati 8 ili čak 10 karusela, a ne 4. Vinci radi aerodrom za 15 milijuna putnika? Ovako će to jako teško napraviti.

Uz to se u zadnjih par tjedana na prtljagu čeka i preko sat i pola radi nedostatka radnika. Stotine kofera ostaju na prikolicama za prtljagu, u sortirnici i na raznim pozicijama na aerodromu. Zaostala prtljaga se ne isporučuje danima i tjednima.

autor: Alen  Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Beograd

U ovom momentu u regiji long-haul letove imaju tek tri aerodroma:

 • Beograd ima long-haul letove Air Serbie i to 7 letova za New York JFK, 3 leta za Chicago i 1 let za Tianjin, kao i 2 leta Hainana za Peking
 • Dubrovnik ima 4 leta Uniteda za Newark
 • Zagreb ima 3 leta Air Transata za Toronto

To znači da regija ima 20 long-haul letova tjedno, od čega Beograd ima 13.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Serbia

Ohrid je u VI. mjesecu ostvario 29.015 putnika (23.210 u VI/2022). Ovo je 86,5% putnika iz istog mjeseca 2019. (33.546). Aerodrom je imao 218 operacija (261 u VI/2022). Ohrid u VI. mjesecu nije imao carga. U prvih pola godine Ohrid je ostvario 107.592 putnika i nije imao carga.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Ohrid

Konačno, hvala ti bože više. Zračna luka Zagreb od 1.8. kreće sa redovnom autobusnom linijom koja će stajati u Ljubljani i Novom Mestu. Liniju će operirati Pleso Prijevoz, prijevoznik koji spaja MZL Zagreb i Autobusni kolodvor svakih pola sata, te vozi na liniji MZL Zagreb-Rijeka. Cijena karte je 15 EUR u jednom smjeru.

Zagreb trenutno ima 150.000 putnika iz Slovenije godišnje, a ovom linijom aerodrom planira povećati broj slovenskih putnika na 200.000 godišnje.

Naravno, linija mora imati i nonsens, pa će prometovati do Autobusnog kolodvora Zagreb, gdje putnici moraju presjedati na autobus za MZL Zagreb. Zašto do vraga? Zašto linija ne ide do aerodroma? Ako je već iz nekog razloga linija trebala stati na Autobusnom kolodvoru Zagreb mogla je to učiniti pa produžiti za MZL Zagreb. Ovo je istinski i potpuni nonsens. Putnici koji će imati autobusnu kartu do Zagreba (ili nazad) imaju pravo na besplatan prijevoz do MZL Zagreb.

Autobus iz Ljubljane polazi u 2:15 i 9:15, iz Novog Mesta u 3:15 i 10:15, a dolazi u Zagreb u 4:30 i 11:30 sati. Iz Zagreba autobus polazi u 0:30 i 14:30, dolazi u Novo Mesto u 1:45 i 15:45, te u Ljubljanu u 2:45 i 16:45. Nije loše, jel ovime se pokriva 1. i 2. val za Zagreb i 1. i 3. val iz Zagreba. Iskreno, autobus bi trebao još ići iz Ljubljane u 13:15 da stigne u Zagreb u 15:30, te u 18:30 da stigne u Zagreb u 20:45, a u povratku bi morao ići iz Zagreba još u 9:00 i 18:00. Polazak u 0:30 je prekasno, taj autobus bi morao ići ne kasnije od 23:30.

Pleso prijevoz bi morao pokrenuti i linije za Maribor, te Banja Luku i Bihać, a u Hrvatskoj za Karlovac, Petrinju-Sisak, Slavonski Brod-Požegu, Osijek-Vinkovce-Vukovar, Varaždin-Čakovec, Vrbovec-Bjelovar i Križevce-Koprivnicu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: MZL Zagreb

Flynas je od 24.7. povećao broj letova na liniji Riyadh-Sarajevo na 6 tjedno (svaki dan osim petka). Od 3.8. uvodi se leti i petkom pa će kompanija letjeti svakodnevno. Svi letovi su sa Airbusom A320. Linija će se ovako operirati do 31.8. nakon čega se smanjuje na 3 leta tjedno (utorak, četvrtak i subota). Ovako će se operirati do 28.10. Za sada se ne planira operirati liniju ove zime.

Iz Jeddaha za Sarajevo kompanija operira tri puta tjedno, petkom, nedjeljom i ponedjeljkom sa A320. Nakon 3.9. ukida se let nedjeljom, što znači da će do kraja ljetnog reda letenja operirati dva tjedna leta. No, ova linija će se nastaviti operirati i zimi, kada se planira operirati tri puta tjedno, ponedjeljkom, srijedom i petkom. Ovo znači da u top sezoni kompanija leti 10 tjednih letova, u postsezoni njih pet, a zimi tri leta za Sarajevo. Opako!

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Flynas

Ryanair će ove zime letjeti 18 linija i 50 tjednih letova. Prošle zime Ryanair je letio 56 letova na 22 linije. 6 letova i 4 linije manje nije smak svijeta, ali nije ni malo. Govorimo o 45.360 sjedala manje, a što je bar 40.000 putnika. OK, nešto putnika će se prebaciti na druge letova, ali Zagreba će ove zime izgubiti najmanje 35.000 putnika Ryanaira. Ryanair će ove zime nuditi 404.000 sjedala u Zagrebu.

Ovo je očito dat žuti karton Zagrebu radi povećanja taksi na koje je Ryanair vrlo loše reagirao. Znamo da Ryanair tako reagira na povećanja taksi, te smanjuje broj letova. Isto se ove godine desilo i u Podgorici koja je povećala svoje takse, a Ryanair je ozbiljno smanjio broj letova, te u Tuzli gdje je letove potpuno ukinuo. Idući korak je potpuno ukidanje letova za destinaciju. Nadam se da je Zagreb shvatio poruku.

Ryanair planira kao i prošle godine imati 6 sezonskih linija (Krf, Kos, Solun, Malmo, Brindisi i Bratislava). No, kompanija dodatno reže letove na tri dodatne linije: za Podgoricu, Manchester i Sofiju. Prema preliminarnim informacijama Sofija i Podgorica će biti sezonske linije, a Manchester se potpuno ukida. No, to tek treba vidjeti jer ove informacije su neslužbene.

33 leta će operirati zagrebačka Lauda, a 17 će letjeti avioni iz drugih baza, obzirom da će Lauda i ove godine imati vikend-bazu, tj. avioni Laude će operirati od petka do ponedjeljka, a od utorka do četvrtka će letjeti drugi avioni kompanije. Tako će Ryanair imati 12 letova petkom, 8 subotom, 11 nedjeljom i 13 ponedjeljkom. No, utorkom će imati samo 2 leta, srijedom 1 i četvrtkom 3.

Kompanija će ove zime operirati slijedeće letove:

 • Basel 2 leta tjedno
 • Beauvais 2 leta
 • Bergamo 4 leta
 • Charleroi 4 leta
 • Dublin 4 leta
 • Eindhoven 2 leta
 • Gothenburg 3 leta
 • Hahn 2 leta
 • Karlsruhe 2 leta
 • London Stansted svakodnevno
 • Malaga 3 leta
 • Malta 3 leta
 • Memmingen 2 leta
 • Napulj 2 leta
 • Oslo Torp 2 leta
 • Rim 2 leta
 • Paphos 2 leta
 • Weeze 2 leta tjedno

 

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ryanair

Nevrijeme koje je pogodilo Zagreb je bilo najjače u posljednjih 10 godina. Srušeno je drveće, letjeli su krovovi, uništeni su automobili, poplavljeni su podvožnjaci… Najviše je nastradalo upravo Vrapče, kvart autora ovog članka. Na Zračnoj luci Zagreb taksisti su svoje automobile sklonili sa taksi stajališta ispod nedvožnjaka kiss and fly zone, tj. u zoni koja je isključivo za pješake. Ipak ovo nevrijeme nije potpuno uništilo promet u MZL Zagreb. Dva aviona su prebačena na druge aerodrome: Paris Air Francea na Ljubljanu (kasnije je sletio u Zagreb) i Pafos Ryanaira na Zadar. 6 letova je kasnilo više od sat vremena, 11 je kasnilo manje od sat vremena, dok je 6 letova došlo na vrijeme.

Za razliku od toga u Banja Luci je nevrijeme ozbiljno oštetilo sam aerodrom. Iz aerodroma mi kažu da još nikada nije bio ovakav vjetar. Vjetar je otkinuo i dio krova aerodroma, pa je isti do daljnjeg zatvoren i nema letova. Ryanairov let iz Memmingena je prebačen na Zagreba. Ne zna se kada će aerodrom biti ponovo otvoren za promet.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Banja Luka

Aerodrom Skopje je u VI. mjesecu ostvario 243.779 putnika (189.819 u VI/2022). Ovo je 135,0% putnika iz istog mjeseca 2019. (180.539). Aerodrom je ostvario 1984 operacije (1830 u VI/2022). Skopje je u VI. mjesec imalo 302,2 tone carga (295,5 u VI/2022). Ukupno je Skopje u prvih pola godine ostvarilo 1.121.750 putnika i 1.584,9 tona carga.

autor: Mladen Radić dopisnik (Osijek), foto: Aerodrom Skopje

Ryanair prekida letove na liniji Podgorica-Zagreba. Ovo je vrlo loše i za Zagreb i za Podgoricu. No, sada se postavlja pitanje što čeka Croatia Airlines? Ovakvu priliku kompanija neće tako skoro imati. Naime, Ryanair je liniju uhodao, tjedno je na njoj putovalo oko 300 putnika.

Da je iole pameti sada bi Croatia to iskoristila i nastavila letjeti ovu liniju. Kompanija bi liniju trebala letjeti u 2. valu (Zagreb 14:00 – 15:05 Podgorica 15:45 – 16:50 Zagreb) i to tri puta tjedno. Ovakva frekvencija je bolja nego ona Ryanaira koji je letio dva puta tjedno, a ipak znači bitno manje putnika obzirom da bi Croatia nudila 228 sjedala sa Dash 8-400, dok je Ryanair nudio 360 sjedala sa A320. Konačno Dash 8-400 je daleko isplativiji i ekonomičniji avion na ovako kratkoj liniji. Da je iole pameti! No, to je nešto čega u Croatiji nema. Pa se i opet ništa desiti neće. Što bi rekli genijalci u Croatiji “još je prerano”.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Croatia Airlines

Swiss operira liniju Ljubljana-Zurich 9 puta tjedno, no od 4.9. kompanija povećava broj letova za dva tjedno, na ukupno 11. Swiss će letjeti jednom dnevno, a dva puta dnevno od ponedjeljaka do četvrtka. Swiss liniju operira sa Embraerom E190-E2, Airbusom A220 i A320.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Swiss

Tri djevojke su nakon sat i pol čekanja prtljage na Beogradskom aerodromu izgubile strpljenje te su sjele na karusel te tako ušle u sortirnicu. Osoblje u sortirnici ih je primijetilo, odmah pozvalo aerodromsko osiguranje, te je pozvana policija. Tek tada djevojke su shvatile što su napravile. Protiv djevojaka ipak neće biti podnijeta prijava.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Beograd

Prošle godine iznajmljeni avion Trade Aira za Air Montenegro je imao jedno ispadanje, no ove godine već su bila četiri ispadanja iz prometa i to tri puta Airbus A320 (Heston Airlines) i jednom Embraer E190 (Windrose), iako je sezona tek krenula. Uzroci su bili tehničke prirode. U jednom slučaju štetu na zrakoplovu A320 u Tel Avivu je uzrokovao kamion za dopunu goriva. Svi uzroci su sanirani u roku manjem od 48 sati.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Montenegro

Aerodrom Beograd je u VI. mjesecu ostvario 745.837 putnika. Ovo je 123,8% putnika iz istog mjeseca 2019. (602.466). Ovo je najmanji postotak povećanja putnika od početka godine spram 2019. no ipak rezultat je više nego ogroman i fascinantan. U prvih pola godine Beograd je ostvario 3.287.130 putnika što je 125,8% u usporedbi sa istim periodom 2019.

autor: Mladen Radić, dopisnik (Osijek), foto: Aerodrom Beograd

Delegacija zamaaero predvođena Alenom Šćuricem je danas (ponedjeljak 17.7.) imala sastanke sa izvršnim direktorom Aerodroma Crne Gore gospodinom Vladanom Draškovićem i njegovim suradnicima. Sastanak je trajao dva sata i razmijenili smo niz informacija te dogovorili dalju suradnju. Više o temama sastanka u idućim danima.

Potom smo imali sastanak sa gospodinom Markom Ažurom izvršnim direktorom Air Montenegra i njegovim suradnicima. Sastanak je trajao tri sata. Na sastanku smo dogovorili suradnju zamaaera i Air Montenegra na projektima Air Montenegra. I sa ovog sastanka ćemo objaviti informacije u idućim danima.

Zamaaero se sastao u Podgorici i sa bivšim izvršnim direktorom Aerodroma Crne Gore g. Goranom Jandreoskim sa kojim smo bili dva sata, a u petak će se u Baru sastati i sa bivšim izvršnim direktorom Aerodroma Crne Gore Danilom Orlandićem. U subotu i nedjelju je delegacija zamaaero bila pozvana na svečanu proslavu hotela Splendid***** gdje je dala i nekoliko intervjua za crnogorske medije. U ponedjeljak smo dali i veliki intervju za Elmag radio koji je sa nama radio najpopularniji crnogorski radijski voditelj Ćetko Radulović.

autor: Suzana Proroković, zaposlenica (Nin), foto: Aerodrom Podgorica

Jazeer je od 12.6. povećala broj letova na 4 tjedno iz Kuvajta za Sarajevo. Potom je u VII. mjesecu povećala na 5 letova tjedno, da bi od 22.7. broj letova povećala na svakodnevne. Kompanija će ovako operirati do 9.9. nakon čega smanjuje na dva leta tjedno (četvrtak i subota), a do 30.9. nakon čega prekida sa operacijama. Svi letovi su sa Airbusom A320.

I Kuwait Airways je na istoj liniji od 11.6. povećao broj letova na 4 tjedno (utorak, četvrtak, subota i nedjelja), sa A320. Ovo znači da Sarajevo u top sezoni ima 11 tjednih letova za Kuvajt. Opako!

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Jazeera

Air Montenegro planira nabaviti treći avion do iduće ljetne sezone u dry leasu, no to neće biti Embraer E195 4O-AOC. Naime vraćanje tog aviona u prvobitno stanje bi koštalo puno previše, a Vlada Crne Gore bi ga morala iznajmiti Air Montenegru pod tržišnim uvjetima zbog Agencije i Europske Unije. Air Montenegro smatra da bi iznajmljivanje aviona pod komercijalnim uvjetima na slobodnom tržištu bilo puno jeftinije.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Montenegro

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!

Linije

Iz Ljubljane:

 • Riga, airBaltic od 2.5.

 

Iz Maribora:

 

Iz Portoroža:

 

Iz Zagreba:

 • Istanbul Sabiha, Pegasus od 18.1.

 

Iz Pule:

 • Glasgow, easyJet od 24.6.

 

Iz Rijeke:

 • Basel, easyJet od 24.6.

 

Iz Zadra:

 • Frankfurt, Eurowings Discover od 6.4.
 • Copenhgagen, Norwegian od 23.6.
 • Oslo, Norwegian od 24.6.

 

Iz Splita:

 • Frankfurt, Eurowings Discover od 31.3.
 • Stockholm, BRA od 11.5.
 • Napulj, Volotea od 31.5.
 • Atena, Volotea od 2.6.
 • Strasbourg, Volotea od 26.6.

 

Iz Brača:

 • Luksemburg, Luxair od 4.5.

 

Iz Dubrovnika:

 • Bergamo, Ryanair od 2.4.
 • London Stansted, Ryanair od 2.4.
 • Memmingen, Ryanair od 2.4.
 • Weeze, Ryanair od 2.4.
 • Berlin, Ryanair od 3.4.
 • Oslo, Ryanair od 3.4.
 • Poznan, Ryanair od 3.4.
 • Rim FCO, Ryanair od 3.4.
 • Stockholm ARN, Ryanair od 3.4.
 • Wroclaw, Ryanair od 3.4.
 • Charleroi, Ryanair od 4.4.
 • Beauvais, Ryanair od 5.4.
 • Helsinki, Ryanair od 5.4.
 • Karlsruhe, Ryanair od 5.4.
 • Manchester, Ryanair od 8.4.
 • Gothenburg, Norwegian od 1.5.
 • Bari, Volotea od 4.7.

 

Iz Osijeka:

 

Iz Sarajeva:

 • Abu Dhabi, Wizz Air od 31.3.
 • Bergamo, Ryanair od 31.3.
 • Charloeroi, Ryanair od 31.3.
 • Gothenburg, Ryanair od 31.3.
 • Memmingen, Ryanair od 1.4.
 • London Stansted, Ryanair od 2.4.
 • Antalya, Pegasus od 3.6.
 • Sharjah, Air Arabia od 10.6.

 

Iz Tuzle:

 • Halmstad, Lumiwings od 18.12.
 • Stockholm Skavsta, Lumiwings od 18.12.
 • Maastricht, Lumiwings od 19.12.
 • Esbejrg, Lumiwings od 20.12.
 • Saarbrucken, Lumiwings od 20.12.

 

Iz Mostara:

 

Iz Banja Luke:

 

Iz Beograda:

 

Iz Niša:

 

Iz Kraljeva:

 

Iz Podgorice:

 • Rim, Air Montenegro od 15.12.
 • Minhen, Air Montenegro od 1.6.
 • Izmir, SunExpress od 4.6.
 • Ostrava, Air Montenegro od 18.6.

 

Iz Tivta:

 • London Stansted, Jet2 od 1.4.
 • Izmir, Air Montenegro od 1.4.
 • London Luton, easyJet od 1.4.
 • Birmigham, Jet2 od 2.5.
 • Riga, Norwegian od 4.5.
 • Berlin, Eurowings od 4.5.
 • Baku, Air Montenegro od 3.6.
 • Copenhagen, Norwegian od 23.6.
 • Bristol, easyJet od 24.6.

 

Iz Prištine:

 • Hamburg, Condor od 16.12.
 • Verona, Chair od 21.12.
 • Riga, airBaltic od 4.5.
 • Antalya, Pegasus od 1.6.
 • Izmir, SunExpress od 3.6.
 • Gothenburg, Norwegian od 14.6.

 

Iz Skopja:

 • Luxembourg, Wizz Air od 18.12.
 • Riga, airBaltic od 2.5.
 • Antalya, Pegasus od 2.6.

 

Iz Ohrida: