Novosti iz regije

Zamaaero je u proteklih tjedan dana imao nevjerojatnih 1061 komentar (u prosjeku 151 komentar dnevno). Najviše komentara imao je post „Zašto Zagreb stagnira dok Beograd rapidno raste“ (440 komentara), pa „Air Serbia 280 tjednih letova u VII. mjesecu“ (102 komentara) i „Croatia 346 tjednih letova u VII. mjesecu“ (79 komentara).

Portal je imao i rekordan dan posjeta, kada je na portalu bilo 13.744 posjeta (u utorak 6.7.).  U prošlih 7 dana na portalu je bilo ukupno 70.928 posjeta. U posljednjih mjesec dana na portalu je bilo 229.763 posjeta, a od otvaranja portala (prije 8 mjeseci) portal je posjetilo 1.253.736 posjetitelja.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: zamaaero

Lufthansa od idućeg tjedna (12.7.) povećava broj letova iz Frankfurta za Beograd na čak 22 tjedno. Kompanija će tako operirati svaki dan 3 leta, a petkom čak i 4. Letovi iz Beograda kreću u 6:00, 10:05 (neke dane 12:05) i 13:55, dočim se može pokriti većina valova u Frankfurtu, a putnici u Beogradu mogu obaviti posao u Frankfurtu isti dan, tj. otići rano ujutro (6:00) i vratiti se kasno navečer (21:35).

Ipak već u idućem tjednu (od 19. do 25.7.) Lufthansa smanjuje broj letova na 15 tjedno (svaki dan 2 osim ponedjeljaka 3), a nakon toga na 14 tjednih letova (svaki dan 2 leta).

Za Minhen Lufthansa operira svaki dan po dva dnevna leta, osim nedjelje kada operira jedan dnevni let, što znači da na ovoj liniji ima 13 tjednih letova. Ukupno Lufthansa od idućeg tjedna leti 35 tjednih letova za Njemačku. Huge!

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Alen Šćuric (Lufthansa)

Temeljem zahtjeva naručioca u Prištini, ETF će nabaviti i 3. zrakoplov. No, obzirom na želje naručioca ovaj zrakoplov neće biti Boeing 737-800 nego Airbus A321. Avion se uzima u wet lease. Stoga je avion već angažiran od strane MyWinga i posao je potpuno siguran. Ugovor je privremenog karaktera.

ETF u ovom momentu radi sa jednim Boeingom 737-800 u Prištini i to maksimalnim kapacitetom. Avion je stalno u zraku. Radi duplo više nego je kompanija prethodno planirala. Drugi 737-800 trenutno leti ad hoc chartere kao što je bio let za nogometne navijače u Copenhagenu. U ovom momentu i on je u Prištini kada je uletio radi manjka kapaciteta drugih prijevoznika. Kompanija ima toliko zahtjeva i letova da je zaposlila još 8 pilota i 10 stjuardesa. Posade su trenutno na školovanju i za 10 dana će biti potpuno operativne.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: ETF

Omanski LCC SalamAir pokreće operacije iz Muscata za Sarajevo. Letovi će krenuti 12.7. i operirati će se jednom tjedno, ponedjeljkom, sa Airbusom A320. Let koji traje čak 6 sati operirat će se sa uskotrupcem A320. Ovo je već deveta bliskoistočna linija iz Sarajeva (Flydubai iz Dubaia, Air Arabia iz Sharjaha i Abu Dhabia, Flynas iz Riyadha i Jeddaha, Gulf Air iz Bahraina, Kuwait i Jazeera iz Kuvajta). Naprosto je nevjerojatno da uz toliko linija i frekvencija Qatar nije obnovio letove za Sarajevo.

Sve ove linije u prvom redu dovoze u Sarajevo bliskoistočne turiste koji u paklenim ljetnim mjesecima traže zelene oaze sa blažom klimom. No, linije dovode i poslovnjake, te investitore koji masovno grade stanove i kuće za Arape, te hotele u Sarajevu i okolici, kao i otvaraju kompanija koje surađuju na razini Bliski Istok-BiH.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: SalamAir

Ryanair je prolongirao početak letova iz Bergama za Niš na 3.8. umjesto prvotno planiranog 17.7. Kompanija će za Begamo letjeti dva puta tjedno (utorkom i subotom). Letovi za Krf trebali bi i dalje početi 4.7, a za Beč 17.7.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ryanair

Uz kašnjenje svojeg najnovijeg zrakoplova A319 koji je još uvijek na radovima u tehnici Croatia Airlinesa, Trade Air je doživio još tehničkih problema. 28. srpnja nakon leta iz Prištine za Malmo, prizemljen je njihov najstariji A320, 9A-BTG, te se tjedan dana kasnije u trenutku pisanja ovog teksta još nalazi u Malmu. Zbog toga je iz Pariza (CDG), gdje je počeo letjeti leisure linije povučen njihov A320, 9A-BTI, koji je preuzeo letenje iz Prištine.

Upravo zato Trade Air je iznajmio A319 litvanskog GetJet-a, registracije LY-RAM, koji od 30.6. leti Trade Air-ove linije iz Prištine. Uz sve to, Trade Air je 3.7. morao angažirati A319, 9A-CTN, Croatia Airlinesa da odleti liniju iz Minhena za Prištinu jer je njihov zrakoplov 9A-BTI , veći dio dana ostao u Dusseldorfu, vjerojatno zbog tehničkih problema.

autor: Juraj Mehić, dopisnik (Velika Gorica), foto: Trade Air

Austrian povećava broj letova iz Beča za Split sa 6 na 7 tjednih letova od 26.7. uvođenjem leta utorkom. Istim će Austrian na liniji letjeti svakodnevno. Kako na liniji i Croatia leti 5 tjednih letova u code-share kompanije će letjeti 12 tjednih letova, svaki dan 2 leta, osim utorka i četvrtka kada lete po 1 dnevni let.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Austrian

Air Serbia je u 2020. objavila neto gubitak od 77 milijuna EUR (9,1 milijardi dinara). Ogroman novac. Prihodi od prijevoza putnika u redovnom prometu su 81,6 milijuna EUR, a prihodi od chartera su 21,6 milijuna EUR.

Kompanija je smanjila broj zaposlenih sa 1465 (31.12.2019) na 1216 (31.12.2020.), tj. za čak 249 zaposlenih.

Kompanija je obavila 89 međunarodnih operacija za prijevoz zdravstvene oprema i medicinskih radnika tijekom panedmije Covida-19. Kompanija je također prevezla 5000 srpskih državljana nazad u Srbiju, te 1800 stranaca u njihove države.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Serbia,

zamaaero se zahvaljuje Amigu na poslanim podacima!

Swiss je prekinuo letove iz Zuricha za Niš, no od 5.7. se ponovo vraća na liniju i operirati će je dva puta tjedno (ponedjeljkom i petkom). Liniju će ponedjeljkom operirati Swiss sa Airbusom A220-100, a petkom Helvetic sa Embraerom E190, no kasnije u VII. mjesecu i letove petkom preuzima Swiss i to sa A220-300.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Swiss

Lufthansa početkom VII. mjeseca ima svaki dan dva leta iz Frankfurta za Zagreb. Kako Croatia ima 3 dnevna leta to je ukupno 35 tjednih letova ili 5 dnevno. No od 12.7. Lufthansa ne operira 2. let u ponedjeljak i srijedu, a od 20.7. ni utorak, čime se broj tjednih letova smanjio na 32.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Lufthansa

Ryanair prekida operacije iz Zagreba za Bergamo u VIII. mjesecu. Zadnji leta iz Zagreba za Bergamo je 31.7. No, kompanija liniju ponovo pokreće 2.9. kada će operirati četiri puta tjedno (utorak, četvrtak, subota i nedjelja). Inače karte na ovoj liniji se vrlo loše prodaju.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Alen Šćuric (Ryanair)

Tvrtka Adriatic Fast Ferries je od 1.7. pokrenula sezonsku brzobrodsku liniju iz ZL Split, tj. luke Resnik, za Hvar i Bol, pod brendom Splitexpress. Plovidba je svaki dan iz Resnika za Hvar u 16:50, uz dolazak broda u Hvar u 18:10 i Bol u 19:15. U povratku brod kreće iz Bola u 12:15 i Hvara u 13:20. a dolazi u Resnik u 14:35. Karte se prodaju online ili na brodu.

Da bi linija bila uspješna morala bi imati bar 3 dnevna polaska sa dolascima u Split u 6:00, 11:00 i 16:00 sati i polascima iz Splita u 11:15, 16:15 i 21:00 sat. Ovako bojim se da linija neće postići svrhu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: ZL Split

Croatia Airlines u ovom momentu ima najviše tjednih letova iz Zagreba za Frankfurt (35 zajedno sa Lufthansom), pa za Split (31), Dubrovnik (24), Zurich i Zadar-Pulu (po 11), te Paris i Beč (po 10). Dodamo li na listu i ostale hrvatske aerodrome najviše letova je za Frankfurt 69 tjedno, pa Minhen 40, Beč 31, te Paris i Zurich po 18.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Croatia Airlines

Air Serbia i Luxair su potpisali suradnju na liniji Luxembourg-Beograd. Luxair je ovu liniju otvorio nedavno, sa dva tjedna leta. Ovom suradnjom putnici iz Luxemburga će preko Beograda moći putovati na feeding destinacije Air Serbia kao što su Sofija, Bukurešt, Krasnodar, Rostov na Donu, Solun, Bukurešt, Podgorica, Tivat, Banja Luka, Sarajevo, Skopje, Split, Dubrovnik, Pula…

Istovremeno putnici Air Serbie će se preko Luksemburga moći konektirati na letove Luxaira kao što su Innsbruck, Salzburg, Boa Vista, Sal, Ajaccio, Bastia, Barritz, Bordeux, Marseille, Montpellier, Nica, Saarbrucken, Dublin, Bari, Bologna, Brindisi, Cagliari, Firenza, Napulj, Oblia, Palermo, Rimini, Agadir, Marrakech, Krakow, Faro, Funchal, Lisabon, Porto, Fuertaventura, Ibiza, Lanzerote, Las Palmas, Malaga, Menorca, Palma de Mallorca, Tenerifi, Djerba, Ras el Khaimah… Win-win situacija za obije kompanije.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Luxair

Prihvaćen je plan stečajnog upravitelja Montenegro Airlinesa Saše Zejaka, pa kompanija ponovo počinje sa radom. Kompanija će otvoriti poslovnicu u kojoj će prodavati avionske karte strateških partnera, pa i Air Montenegra. Nadalje Montenegro Airlines će raditi transfer putnika pošto ima velik vozni park sa vozilima starim tek par godina. Kompanija će iznajmiti prostore u Beogradu (Knez Mihalova) i Podgorici (Bulevar Svetog Petra Cetinjskog). Sve ove nekretnine, kao i na upravnu zgradu, poslovni prostor u Budvi, ali i vozni park imaju upisane brojne terete netom prije stečaja. Kompanija planira iznajmljivati i jedini preostali Fokker F100. Kompanija će uskoro dobiti i europski PART 145. Istim kompanija planira održavati avione drugih kompanija.

Stečajni upravitelj je od 169,7 milijuna EUR potraživanja, osporio 121 milijun potraživanja države, nadalje stečajni upravitelj tvrdi da 20 milijuna koje bi država sama sebi uplatila nemaju previše rezona, te smatra i da bi 7 milijuna koliko se još duguje Aerodromima Crne Gore trebalo otpisati. Ukupna dugovanja po osnovi poreza i doprinosa su 13 milijuna. Stoga stečajni upravitelj smatra da su dugovanja Montenegro Airlinesa zapravo samo 14 milijuna EUR. Ipak stečajni upravitelj prihvaća 33,8 milijuna EUR dugovanja.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: Montenegro Airlines

Izraelske kompanije obnavljaju letove za Tel Aviv. Arkia tako kreće od 9.7. sa dva tjedna leta (ponedjeljkom i petkom), dok Tus Airways kreće od 13.7. sa jednim tjednim letom (utorak). Croatia nema letove za Tel Aviv iako ih je letjela godinama. Ukupno izraelske kompanije imaju 3 tjedna leta za Dubrovnik.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Wikipedia (Arkia)

Croatia Airlines će povećati broj letova tijekom VII. mjeseca i to:

 • Zagreb-Dubrovnik sa 24 na 26 od 12.7. i na 27 od 31.7.
 • Zagreb-Rim via Dubrovnik sa 2 na 3 od 14.7.
 • Zagreb-Skopje sa 3 na 4 od 16.7. i na 5 od 29.7.
 • Split-Paris CDG sa 2 na 4 od 7.7.
 • i Split-Beč sa 3 na 5 od 12.7.

 

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Croatia Airlines

Danas u petak slijeće prvi avion Uniteda na liniji Newark-Dubrovnik. Let je krenuo iz Newarka u 19:20 sati po lokalnom vremenu, a u Dubrovnik slijeće u 10:15. Avion se vraća za Newark tek idućeg dana, u subotu 3.7. u 11:20. Kompanija na liniji leti sa Boeingom 767-300. Na letu koji ima 214 mjesta slobodna su samo dva mjesta u ekonomskoj klasi, tj. kupljeno je čak 212 karata. United će za Dubrovnik letjeti u ponedjeljak, četvrtak, petak i subotu.

Na ovaj let veže se Croatia u code-share iz Zagreba, no iako Croatia ima u prosjeku čak 4 dnevna leta za Dubrovnik, konekcije su katastrofalno loše. U dolasku u utorak je vrijeme konekcije prihvatljivih sat i 35 minuta (Croatia odlazi u 11:50). I u petak je relativno dobra opcija jer je vrijeme konekcije 2:25 (Croatia u 12:40). U nedjelju je vrijeme konekcije 2:55 sati (Croatia u 13:15). No u subotu je istinska tragedija. Iako Croatia leti čak 5 letova u subotu, a ujutro je razmak letova 35 mintua, dok je navečer samo 1:20 sati, putnici će morati čekati u Dubrovniku na konekciju čak 6 sati i 20 minuta (Croatia u 15:30). Prestrašno. U povratku je situacija još gora. U utorak je vrijeme konekcije sat vremena (Croatia dolazi u 11:15), u subotu 40 minuta (Croatia u 11:40), no u petak i subotu ne postoji opcija konekcija. Kako pobogu, ako kompanija te dane ima po tri dnevna leta, a United odlazi tek u 11:20 i 12:15 sati. Nevjerojatno!

Istovremeno Delta kreće sa letovima u petak 2.7. kada kreće iz New York JFK u 20:00. Avion slijeće u Dubrovnik idućeg dana u 11:15. Iz Dubrovnika odlazi u 13:30. I Delta na liniji leti sa Boeingom 767-300 koji avion u njihovom slučaju ima nešto više mjesta, 226. Kompanija za Dubrovnik leti utorkom, četvrtkom, petkom i nedjeljom.

Ovo znači da će u dubrovačkoj zračnoj luci u jednom momentu biti čak dva širokotrupca, Unitedov (odlazi u 11:20), te Deltin koji dolazi u 11:15.

Kako nam je rekla ZL Dubrovnik, prvih pet letova Uniteda i Delte imaju po 95% popunjenosti , što je više nego fascinantno i jasno pokazuje da su kompanije bile u pravu kada su pokrenule letove, a stvara optimizam i za iduću godinu kada možemo očekivati više letova i linija, pa ček i vjerojatan povratak Americana u Dubrovnik.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: United

Iako je Aegean već dva puta povećao broj letova za Beograd iz Atene sa početnih 2 tjedno, od 3.8. još jednom povećava i to na 5 tjednih letova. 5. let će se operirati utorkom, dočim će Aegean sada operirati svakodnevno od ponedjeljka do petka. Air Serbia no ovoj liniji ima 7 tjednih polazaka, svaki dan osim srijede, te ponedjeljkom dva leta. Stoga će kompanije zajedno u code-share imati čak 12 tjednih letova.

U isto vrijeme Aegean je otkazao letove za Zagreb koje je najavio operirati ovog ljeta. Za Atenu će iz Zagreba preko Dubrovnika operirati samo Croatia Airlines. Istinski čudno da Aegean toliko povećava Beograd, a ukida Zagreb. Mislim da bi se MZL Zagreb trebala ozbiljno zapitati.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aegean

Transavia je prolongirala liniju Rotterdam-Rijeka na 15.7. Linija će prometovati dva puta tjedno (četvrtak i nedjelja), a od 24.7. dodaje se i subota. Linija će se u VIII. mjesecu povećati na četiri tjedna leta.

Kompanija je prolongirala i Pulu gdje također leti iz Rotterdama od 15.7. I ova linija će se operirati četvrtkom i nedjeljom,  no liniju postepeno povećava tijekom VII. mjeseca na čak 5 letova tjedno.

Za Dubrovnik Transavia već leti iz Paris Orlya dva puta tjedno, a uvodi i 3. let dočim će letjeti utorkom, subotom i nedjeljom. Za Nantes kompanija kreće 4 dana prije prvotnog plana, 3.7. i letjet će dva puta tjedno, srijedom i subotom, jednom više od prvotnog plana. Linija za Rotterdam je prolongirana na 20.7. kada će se operirati tri puta tjedno (utorak, četvrtak i subota).

Transavia uvodi i liniju iz Paris Orlya za Zadar od 3.7. koja će prometovati dva puta tjedno (utorak i subota). Ova linija prvotno nije bila u planu. Linija Rotterdam-Zadar je prolongirana na 12.7. kada će operirati tri puta tjedno, ponedjeljkom, srijedom i subotom.

Kompanija već leti iz Splita za Rotterdam (povećava se na svakodnevnu), te Paris Orly koja prometuje četiri puta tjedno (utorkom, četvrtkom, petkom i nedjeljom). No, kompanija uvodi i još jednu liniju koju prvotno nije planirala uvesti, za Amsterdam, koja prometuje od 6.7. tri puta tjedno (utorak, četvrtak i nedjelja).

Transavia više ne leti za Beograd jer je liniju Beograd-Amsterdam preuzeo KLM. Linija je prvotno imala plan operirati sedam puta tjedno.

Kompanija je nekoliko puta prolongirala liniju Amsterdam-Ljubljana, no sada je, konačno, kreće letjeti od 5.7. i to dva puta tjedno četvrtak i nedjelja. Od 23.7. dodaju se i letovi petkom. Linija se prvotno trebala operirati 4 puta tjedno.

Za Tivat iz Paris Orlya kompanija kreće kako je i planirala od 4.7. i to dva puta tjedno, četvrtkom i nedjeljom.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Transavia

Ryanair je otvorio bazu u Zadru, gdje je bazirao dva aviona svoje podružnice Laude Europe iz Malte, iako će neke letove letjeti i druge Ryanairove kompanije, pa ćemo uz A320 u Zadaru vidjeti i 737-800 te 737MAX8. Kompanija će imati 78 tjednih polazaka na 37 linija. 17 od tih linija su nove.

Ovo nije prvi puta da Ryanair ima bazu u Zadru. Kompanija je bazu imala od 2013. do 2018. U 2019. Ryanair je imao čak 550.000 putnika iz Zadra što znači da je 68,7% zadarskih putnika akumulirao Ryanair. ZL Zadar smatra da će Ryanair ove godine imati 400.000 putnika iz Zadra. Tri i pol puta više nego je Zadar sveukupno putnika imao u prošloj godini.

Kompanija će se truditi nešto od letova produžiti i na zimu, tj. da baza ne bude samo sezonska, no još je rano za reći hoće li se ili ne desiti letovi zimi. Iskreno imalo bi svog smisla ovog svijeta da imaju po 2 zimska leta tjedno za London, Dublin, Frankfurt, Memmingen, Berlin, Charleroi, Paris i Rim. To bi bilo 16 tjednih letova. Ili barem minimum London, Frankfurt, Memmingen, Paris, tj. 8 tjednih letova. Ovo bi bio malen rizik, kompanija bi sigurno napunila tih 8 letova tjedno, a bio bi velik benefit za Zadar koji sada zimi ima samo 6 tjednih letova za Zagreb preko Pule.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ryanair

Na SundAir-ovom zrakoplovu A319 uskladištenom u Zagrebu osvanula je nova registracija 9A-BER. Riječ je o jedinom od tri bivša GetJet-ova A319 koje je preuzeo SundAir, a da nije isporučen u Njemačku već je ostao u Zagrebu. Na zrakoplovu je nakon preuzimanja od GetJeta promjenjena ragistracija iz LY-JAY u D-ASMI, da bi naposljetku dobio hrvatska obilježja i zastavu. Je li ovo prvi zrakoplov buduće hrvatske firme Fly Air 41?

autor: Juraj Mehić, dopisnik (Velika Gorica), foto: Mario Vukoja

Turkish Airlines od 15.7. povećava letove na liniji Istanbul-Beograd sa 10 na 12 letova tjedno. Dodatni 2. let je ponedjeljkom i četvrtkom. To je samo 2 leta manje nego u 2019. Kako Turkish ima code-share sa Air Serbiom obije kompanije će imati čak 19 tjednih letova na ovoj liniji.

I Air France povećava letove iz Pariza za Beograd i to sa 3 na 4 od 12.7. (ponedjeljkom), te na 5 od 25.7. (nedjeljom). Istime će Air France imati 5 tjednih letova za Beograd (svaki dan osim utorka i subote). Kako i Air France ima code-share na Air Serbiu kompanije zajedno imaju čak 18 tjednih letova.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Turkish Airlines

Od 2.7. Qatar Airways planira povećati broj polazaka iz Dohe za Beograd sa 5 letova na svakodnevne. Istovremeno kompanija će zadržati samo 3 tjedna leta za Zagreb, iako je prije Covida-19 Zagreb imao duplo više letova od Beograda (njih 14 tjedno).

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula); foto: Qatar

Austrijska virtualna kompanija SupremeFly, koja je planirala otvoriti niz linija iz Bratislave, najavila je i otvaranje letova za Zagreb od 10.6, jednom tjedno, četvrtkom. Koncept ovog startupa je bio vrlo čudan jer je planirao imati samo po jedan tjedni let iz Bratislave za Berlin, Rim, Zurich, Amsterdam, London, Frankfurt, Barcelonu, Dubai, Istanbul, Marrakesh, Kairo, Jeddah i Zagreb, te dva tjedna leta za Tunis. Kada sam pisao o konceptu rekao sam da će isti teško proći.

Na koncu od zagrebačkih letova nije bilo ništa. SupremeFly jednostavno nije počeo sa letovima za Zagreb. Kompanija više ni nema letove u prodaji. Kompanija nema u prodaji ni ostale letove koje je najavila, pa je evidentno ova toliko čudna priča pala u vodu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: MZL Zagreb

Air Serbia u VII. mjesecu povećava letove za:

 • Amsterdam sa 5 na 6 letova od 12.7.
 • Beč sa 4 na 7 tjednih letova od 13.7.
 • Bukurešt sa 4 na 5 od 12.7.
 • Frankfurt sa 4 na 5 od 21.7.
 • Oslo sa 3 na 4 leta od 12.7.
 • Podgoricu sa 18 na 21 od 12.7.
 • Prag sa 2 na 3 leta od 19.7.
 • Stockholm sa 3 na 4 leta od 12.7.
 • Tivat sa 37 na 44 letova (različito po tjednima)
 • Zurich sa 11 na 13 od 20.7.
 • kompanija uvodi i letove za Pulu od 11.7. i to dva puta tjedno (četvrtak i nedjelja

 

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Serbia

Air Montenegro je prošli tjedan imao charter za Zurich. No, na letu nije bilo ni jednog jedinog putnika. Avion je odletio prema Zurichu da preuzme grupu turista, ali se u Crnu Goru vratio prazan. Air Montenegro naglašava da je let unaprijed plaćen, te da Air Montenegro sa istim nije imao gubitke. Na charter letovima aviokompanije ne prodaju karte, već se zakupac brine o broju putnika.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: Air Montenegro

LOT Polish Airlines uvodi još jednu liniju za Rijeku, prema Zielenoj Gori, od 4.7. Linija će operirati jednom tjedno, svake nedjelje sa Dash 8-400. Istim će LOT operirati 4 linije za Rijeku, već leti Varšavu, te 3.7. pokreće Olsztyn i Szczecin.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: LOT

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović je juče (28.6.) obeležio početak radova na izgradnji piste, rulnice i signalizacije na Aerodromu Rosulje kod Kruševca. Gradiće se pista dužine 820m, širine 23 m i pravca 15/33. U planu je da aerodrome opslužuje avione do veličine ATR-72 (u dokumentaciji se spominju i Yak 40, Dornier 228. Let 410 i Let 610, ali i razni sportski avioni) i da se pretežno koristi u sportske i privredno-turističke svrhe. Ministar Momirović je prošle godine izjavio da bi se u izgradnju piste i ograde uložilo oko 2.5 miliona EUR. Podsećamo, prošle godine je završena izgradnja hangara i betonske platforme ispred njega.

Budući Aerodrom Rosulje bi se nalazio na lokaciji koja je već pokrivena mrežom aerodrome, te se Niš nalazi na 70km, Morava na 80km i Trstenik na 30km. Aerodrom Trstenik je sportski aerodrom sa travnatom pistom, koja ima izbetonirane delove za sam udar aviona o tlo sa obe strane (sletao je i Antonov 26), betonskom platformom, kontrolnim tornjem i dva hangara.

autor: Luka Babić, dopisnik (Beograd), foto: Rosulje

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!

Linije

Iz Ljubljane:

 • Helsinki, Finnair od 1.4.
 • Atena, Aegean od 6.6.

 

Iz Maribora:

 

Iz Portoroža:

 

Iz Zagreba:

 • Kos, Ryanair od 2.6.

 

Iz Pule:

 • Weeze, Ryanair od 26.3.
 • Katowice, Ryanair od 2.6.
 • Copenhagen, Norwegian od 3.6.
 • Napulj, easyJet od 26.6.

 

Iz Rijeke:

 • Bergamo, Ryanair od 3.7.

 

Iz Zadra:

 • St.Gallen, People’s od 6.5.
 • Rzezsow, Ryanair od 2.6.
 • Munster, Ryanair od 3.6.
 • Milan Malpensa, Ryanair od 4.6.
 • Forli, Aeroitalia od 15.6.
 • Copenhagen, SAS od 1.7.

 

Iz Splita:

 • Luxemburg, Luxair od 30.4.
 • Tallinn, airBaltic od 1.5.
 • Malmo, BRA od 12.5.
 • Skopje, Croatia od 12.5.
 • Vaxjo, BRA od 12.5.
 • Gothenburg, BRA od 13.5.
 • Norrkoping, BRA od 13.5.
 • Oslo, Croatia od 14.5.
 • Copenhagen, BRA od 20.5.
 • Rim, Ryanair od 1.6.
 • Atena, Aegean od 7.6.
 • Kalmar, BRA od 30.6.
 • Karlstad, BRA od 15.7.
 • Jankoping, BRA od 11.8.
 • Halmstad, BRA od 12.8.
 • Orebro, BRA od 2.9.

 

Iz Brača:

 • Minhen, Croatia od 27.5.
 • Košice, SkyAlps od 17.6

 

Iz Dubrovnika:

 • Frankfurt, Eurowings Discover od 26.3.
 • Tallinn, airBaltic od 2.5.
 • Leeds Bredford, TUI od 4.5.
 • Bolzano, Skyalps od 27.5.
 • Bratislava, Skyalps od 27.5.
 • Forli, Aeroitalia od 15.6.
 • Vencija, easyJet od 1.7.

 

Iz Sarajeva:

 

Iz Tuzle:

 

Iz Mostara:

 • Forli, Aeroitalia od 7.4.

 

Iz Banja Luke:

 • Atena, Aegean od 30.6.

 

Iz Beograda:

 • Izmir, AnadoluJet od 16.2.
 • Budimpešta, Air Serbia od 13.3.
 • Ankara, Air Serbia od 28.3.
 • Forli, Aeroitalia od 8.4.
 • Catania, Air Serbia od 14.4.
 • Izmir, Air Serbia od 15.4.
 • Heraklion, Air Serbia od 28.4.
 • Cairo, Air Serbia od 15.5.
 • Hamburg, Air Serbia od 15.5.
 • Riga, airBaltic od 16.5.
 • Chicago, Air Serbia od 17.5.
 • Gothenburg, Air Serbia od 18.5.
 • Cologne, Air Serbia od 18.5.
 • Napulj, Air Serbia od 19.5.
 • Firenca, Air Serbia od 20.5.
 • Marseille, Air Serbia od 20.5.
 • Chania, Air Serbia od 4.6.
 • Krakow, Air Serbia od 4.6.
 • Ohrid, Air Serbia od 5.6.
 • Rodos, Air Serbia od 5.6.
 • Varna, Air Seriba od 5.6.
 • Krf, Air Serbia od 9.6.
 • Palermo, Air Serbia od 14.6.
 • Kuwait, Jazeera od 17.6.
 • Berlin, Wizz Air od 31.7.
 • Copenhagen, Wizz Air od 31.7.
 • Lisabon, Wizz Air od 1.8.
 • Zakynthos, Wizz Air od 1.8.
 • Bergamo, Wizz Air od 26.9.

 

Iz Niša:

 

Iz Kraljeva:

 

Iz Podgorice:

 • Gdansk, Ryanair od 27.3.
 • Bratislava, Air Montenegro od 17.6.

 

Iz Tivta:

 • Manchester, Jet2 od 1.5.
 • Riga, airBlatic od 4.5.
 • Beč, Austrian od 13.5.
 • Brno, Air Montenegro od 15.6.
 • Riyadh, flynas od 1.7.
 • London Stansted, Jet2 od 6.5.2024.

 

Iz Prištine:

 • Dusseldorf, Condor od 26.3.
 • Antalya, SunExpress od 27.5.

 

Iz Skopja:

 • Frankfurt, Lufthansa od 23.4
 • Split, Croatia od 12.5.
 • Oslo, Norwegian od 23.6.
 • Dubia, flydubai od 30.10.

 

Iz Ohrida:

 • Manchester, TUI od 31.5.
 • London Gatwick, TUI od 31.5.
 • Beograd, Air Serbia od 5.6.