Novosti iz regije

Za Zagreb je danas bio 21 let. Croatia je imala 12 letova (4 za Frankfurt, po dva za Split i Dubrovnik, te za Brussels, Amsterdam, Copenhagen, Zurich), dok su 9 letova imali KLM, Lufthansa, Turkish, Windrose, Trade Air (2 leta), LOT, Austrian i Eurowings.

Beograd je danas imao 17 letova, od čega je 7 letova imala Air Serbia (2 leta za Podgoricu, te letovi za Tivat, Moskvu, Istanbul, Zurich i Paris), dok su letove imali još i Turkish i Lufthansa po 2 leta, te po jedan let Air Cairo, Qatar, LOT, flydubai, Austrian i Wizz. Obzirom da Wizz Air ima bazirana 2 aviona, koja bi trebala obaviti bar 7 rotacija dnevno, samo jedan jedini let je istinski vrlo loša opcija.

Priština kao 3. aerodrom u regiji danas je imala 13 letova i to Eurowings i TUI po 3 leta, Austrian 2 leta, Chair 2 leta, te po jedan let Pegasus, Turkish i easyJet. Wizz Air danas nije imao letova iz Prištine.

Ukupno je Wizz Air sa 9 baziranih aviona u regiji danas imao tek 4 leta (dva za Tuzlu te po jedan za Beograd i Skopje). To je manje od pola leta po baziranom avionu. Vrlo loše!

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Wizz Air

Croatia Airlines je na letovima za Dubrovnik u zadnjih 7 dana na baš svim letovima OU662 operirala A319 umjesto Dash 8-400. A319 je letio i 15. i 17.4. na OU664, što znači da je više od pola letova prošlog tjedna za Dubrovnik letio A319.

A319 je u prošlom tjednu letio i na oba leta za London Heathrow, u srijedu 21.4. letio iz Zagreba za Frankfurt (OU416), a na ovoj liniji je A319 letio i 16.4. A319 je 15. i 18.4. je letio za Paris CDG (OU470), a isti avion za Paris ide i sutra. A320 će sutra letjeti za Amsterdam (OU450). Na liniji za Bruxelles (OU4456) 18.4. letio je A320. To pak znači da je u zadnjih 7 dana od 103 tjedna leta Croatie letjelo 16 letova sa A319 i A320. Evidentno se broj putnika na Croatijinim letovima povećava dočim kompanija povećava i avione na linijama.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Croatia Airlines

SAS će ovog ljeta letjeti samo za Hrvatsku u regiji. Za Split kompanija kreće letjeti za Copenhagen od 2.6. srijedom i subotom. Od 27.6. leti nedjeljom, a od 28.6. svakodnevno, te dva dnevna leta u ponedjeljak, srijedu, petak i nedjelju. Za Gothenburg kompanija će letjeti od 27.6. svaki dan osim utorka i četvrtka. Za Oslo će letjeti od 19.6. subotom, a od 27.6. svaki dan, te nedjeljom dva leta. Za Stockholm ARN će letjeti od 5.6. subotom, od 16.6. dodaje letove srijedom, od 25.6. petkom, a od 28.6. svaki dan, te ponedjeljkom, petkom, subotom i nedjeljom dva leta. Za sada kompanija neće letjeti za Aaahus, Alesund, Bergen, Billund, Helsinki, Kristiansand i Stavanger koji su najavljeni kao mogućnost. Istim će SAS za Split letjeti čak 35 tjednih letova na 4 linije.

Za Pulu SAS će letjeti od 27.6. iz Copenhagena ponedjeljkom, utorkom, petkom, subotom i nedjeljom. Za Oslo leti od 28.6. ponedjeljkom, četvrtkom i subotom. Za Stockholm ARN će letjeti od 26.6. srijedom i subotom, a u petak 25.6. ima izvanredni let. Za sada neće letjeti za Bergen, Gothenburg i Stavanger što je najavljeno ko mogućnost. Time SAS leti na 3 linije sa ukupno 10 tjednih letova.

Za Dubrovnik SAS će letjeti od 27.6. za Copenhagen ponedjeljkom, petkom, subotom i nedjeljom. Od istog dana leti i za Stockholm ARN četvrtkom i nedjeljom. Za sada kompanije neće letjeti za Bergen i Oslo koji su najavljeni kao mogućnost. Za Dubrovnik će SAS letjeti 6 tjednih letova na 2 linije.

Za sada kompanija u prodaji nema ni najavljene moguće letove iz Zadra za Copenhagen. SAS ima i code-share letove na Croatiji Airlines koje će letjeti svakodnevno na liniji Zagreb-Copenhagen.

SAS ove godine neće letjeti za Sarajevo i Prištinu za koje je letjela prošlih godina. Ukupno SAS će u top sezoni letjeti na tri hrvatske destinacije i to na 9 linija sa 51 tjednim letom. Tek treba vidjeti što će se od ovog optimističnog reda letenja i ostvariti.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: SAS

Turkish je još 4.4. u najavio imao 14 tjednih letova na liniji Istanbul-Beograd od 26.4, te čak 21 tjedni let od 3.5. Tada sam napisao „ostaje za vidjeti hoće li se stvarno ostvariti čak tri dnevna leta Turkisha, nešto što do sada Srbija nije dozvoljavala“.

I kompanija se „predomislila“. Od 26.4. povećati će broj letova sa 9 na 10 tjedno, a ne na 14 (dva leta ima srijedom, petkom i nedjeljom), a tek 12.7. će povećati broj letova na 12 tjedno, po dva leta dnevno, osim utorka i subote kada će imati jedan dnevni let. Naravno, sve ovo se još može korjenito promijeniti u idućih dva mjeseca, obzirom na već treću promjenu u samo mjesec dana.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Turkish

U prostoru ZL Zadar radi kompanija Aero standard d.o.o. koja je članica Diamond Maintenance GmbH. Kompanija ima tehničare sa Part 66 dozvolama za redovno i izvanredno održavanje zrakoplova Cessna, Piper, Hawker Beechcraft, Robinson, Mooney, Diamond, Socata, Extra, Tecnam i Zlin. Kompanija vrši usluge linijskog i baznog održavanja poslovnih mlaznih aviona Cessna 525, 525A, 500/501, 550/551 i Bravo. Kompanija ima pokretnu radionicu, te koristi hangar u Zadru. Aero standard ima i skladište rezervnih dijelova, za niz dijelova su ovlašteni zastupnik za regiju, a mogu u vrlo kratkom roku nabaviti bilo koji dio preko svojih partnera. Kompanija vrši i uslugu bojanja zrakoplova u Zadru i Zagrebu. Kompanija se bavi i uslugom unutarnjeg i vanjskog pranja aviona, poliranja, čišćenje podvozja, te generalna čišćenja.

Kompanija radi i održavanja na A320 obitelji, Boeingu 737, Fokkeru 70/100 i ATR42. Kompanija radi line mantenance za Ryanair. Kompanija pruža usluge 24 sata na dan 7 dana u tjednu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aero standard

MZL Zagreb, Croatia Airlines i Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture jučer su razgovarali o mjerama poticaja MZL Zagreb. Ministar Oleg Butković je rekao da mu je važno osigurati opstojnost poslovanja Croatie Airlines, no i da želi podržati razvoj MZL Zagreb. Sve tri strane su izjavile da će intenzivirati sastanke i pokazale su spremnost za rješavanje problema.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula); foto: MZL Zagreb

ZL Dubrovnik je pokrenula natječaj za antigenska testiranja. Do sada su preliminarni interes pokazale tri zainteresirane tvrtke. ZL Dubrovnik procjenjuje da od početka VI. mjeseca neće biti potrebna PCR testiranja da bi se izbjegla karantena, već da će antigenska testiranja biti dostatna i upravo zato pokreće ovu uslugu, da bi putnici mogli lako i jednostavno moći obaviti potrebna testiranja za povratak u svoje zemlje.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: ZL Dubrovnik

Aeroflot će letjeti na liniji Moskva SVO-Dubrovnik koji će se operirati od 1.6. do 30.9. svakodnevno sa Boeingom 737-800. Informaciju smo dobili od managementa ZL Dubrovnik.

Aeroflot već operira letove za Beograd, Zagreb i Ljubljanu, a 1.6. planira uvesti i letove za Split. Linija za Dubrovnik je to veće iznenađenje što je kompanija odustala od letova za obližnji Tivat u kojem je prije Covida-19 imala ogroman broj tjednih polazaka, a koja linija je bila druga po broju putnika iz Tivta. Ostaje za vidjeti je li otvaranje Dubrovnika i ukidanje Tivata uzročno-posljedično povezano.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aeroflot

Aeroflot je prolongirao letove između Moskve i Tivta. Kao što smo najavili 5.3. letovi su trebali krenuti 1.5. i to svakodnevno, a od 1.6. je kompanija trebala imati i drugi dnevni let.

Management Aerodroma Crne Gore nas je izvijestio da su dobili od Aeroflota informaciju da ove godine neće letjeti za Tivat. Ovo je to čudnije obzirom da je linija za Moskvu bila druga po broju putnika iz Tivata. Bilo je za očekivati da će ruske kompanije, u tom svjetlu, ipak ostvariti nešto letova.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto Aerodrom Tivat

ACI, najveći hrvatski operater marina, vrlo uspješna i inovativna kompanija, odlučio je nastaviti projekt povezivanja otoka i kopna sa hidroavionima. ACI je bio suvlasnik ECA (European Coastal Airlines), koji je bankrotirao u VIII/2016 radi nepropisnog održavanja aviona. No, ACI je nakon toga u tišini nastavila raditi na projektu. 2019. ACI je kupio dio imovine bankrotiralog ECA, među kojima su pontoni u Splitu i Lošinju, te nekoliko kioska koji su služili za prodaju karata. Projekt je sada usporen radi Covida-19, no za dva-tri mjeseca bi se moglo više znati kada će se projekt nastaviti.

Radni naziv projekta je FlyACI i projekt bi trebao povezati 20 marina na otocima sa obalom, kako hidroavionima, tako i helikopterima. Naime, ACI želi marine povećati na 5*****, dočim je nužno vlasnicima plovila dužine 15 metara i više osigurati brz i kvalitetan prijevoz do marina na otocima. Elaborat predviđa letove hidroavionima, dok bi helikoptere ostavili za drugu fazu projekta.

Autori projekta smatraju da bi projekt koštao 12 milijuna EUR, od čega bi 10 milijuna otpalo na nabavu zrakoplova. ACI planira ukupno imati 30 uzletišta na vodi, a zaposlio bi 56 osoba. Planirani promet je 65.000 putnika, a investicija bi se vratila za 11 godina. No, ACI ovo ni ne gleda kao investiciju kojoj je prioritet profitabilnost, već kao nužni alat za postizanje kvalitete svojih marina. Osim putnika u marinama letove bi koristili i drugi turisti na otocima. Autori su objavili i prve luke prema kojima bi se letjelo: Ancona, Pescara, Venecija, Beč, Graz, Mostar…

Jedini problem projekta je činjenica da su hidroavioni izuzetno skupi za korištenje zbog utjecaja morske vode na zrakoplove, te zbog istog potrebe dodatnog održavanja. Upravo radi toga niz kompanija koje su operirale hidroavione su propale, a u svijetu imat tek par kompanija koje preživljavaju i to sa vrlo skromnim flotama. I ovo je vrlo ozbiljan problem. Drugi problem je manjak aviona koji se za ovu svrhu mogu koristiti, te činjenica da su svi manji od 20 sjedala, što bitno poskupljuje, ali i komplicira operacije (veće grupe ne mogu se transportirati). Treći problem je što se radi o vrlo kratkim letovima, što s jedne strane omogućuje velik broj dnevnih rotacija, no sa druge bitno poskupljuje same operacije (polijetanja i slijetanja koja troše velike resurse). Stoga je projekt u startu rizičan i vrlo upitan. Daleko jeftinije i jednostavnije bi bilo kupiti dva helikoptera sa po 7 mjesta i bazirati ih na aerodromima u Rijeci i Splitu, a kasnije ako se razvije business i treći u Zadru, te napraviti helidrome u marinama na otocima. Ovi helikopteri bi mogli operirati samo po narudžbi, tj. putnik koji je dubljeg džepa koristio bi let kada bi njemu odgovaralo, tj. letovi bi bili ad hoc, a ne redovni.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Branko Vedriš (ECA)

Ryanair otvara letove za Poznan od 3.7.2021. koji će operirati Buzz. Linija će prometovati dva puta tjedno, ponedjeljkom i petkom i to do 27.9. Kompanija operira letove za Charleroi, Hahn, London Stansted, te od 2.6. uvodi Beč. Istim će Ryanair u Puli imati čak 5 linija sa 11 tjednih polazaka.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Ryanair

Kojeg smisla ima 5 tjednih letova iz Zagreba za Frankfurt Croatie Airlines i Lufthanse u code-share ako letovi ujutro idu u 7:10, 7:20 i 8:45, dakle tri leta u samo sat i pola, a potom nema leta do 15:05 sati, dakle više od 6 sati? Posljednji let je u 17:35. Još manje smisla ima da Croatia i Lufthansa lete u razmaku od samo 10 minuta, u 7:10 i 7:20. U neke dane u tjednu i popodne Croatia ide u 14:40, a Lufthansa u 15:05, tj. nakon samo 25 minuta. Jednako tako navečer Croatia dolazi u Zagreb u 22:15, a Lufthansa u 23:10, razmaku manjem od sat vremena.

Ovo je jasno duplanje linija Lufthanse koje nema baš nikakvog smisla kada se radi o code-share suradnicima i partnerima u alijansi. No, to je Lufthansa radila i Austrianu, Swissairu, Sabeni i drugim kompanijama koje je kasnije kupila.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Lufhansa

Maroko je objavio zabranu letova za 12 europskih država, a među zabranjenima su Slovenija i Srbija. Ostale države za koje vrijedi zabrana su Albanija, Bugarska, Cipar, Mađarska, Latvija, Litva, Luksemburg, Malta, Rumunjska i Slovakija.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Royal Air Maroc

United je u prodaju stavio letove na liniji Newark-Dubrovnik, koji će od 8.7. do 2.10. letjeti svaki ponedjeljak, četvrtak i subotu sa Boeingom 767-300. Let iz Newarka kreće u 7:20 i dolazi u Dubrovnik idući dan u 10:15, te odlazi iz Dubrovnika u 12:15 i dolazi u Newark u 16:25. U business klasi će biti starija Polaris sjedala u konfiguraciji 2-1-2, kojih ima 30. Avion ima 46 putnika u ekonomskoj plus klasi i 138 u ekonomskoj klasi, tj. ukupno 214 sjedala.

Ovo je ogroman skok za Dubrovnik, koji je odlično kompenzirao odlazak Americana. Naime, United je code-share partner Croatie, pa je za očekivati da će Croatia feedati ovu liniju putnicima iz Zagreba. Kolika je vrijednost ovog tržišta najbolje pokazuje da je American planirao letjeti na liniji iz Philadelphie svakodnevno u ljeto 2020. od čega su zbog Covida-19 odustali. U Hrvatskoj je u 2019. bilo 626.036 gostiju iz SAD-a koji su ostvarili 1,6 milijuna noćenja. Od toga je u Dubrovačko-neretvljanskoj županiji bilo 198.227 turista koji su ostvarili 546.326 noćenja.  U isto vrijeme u Zagrebu nije bilo niti pola manje američkih turista, njih 82.494 koji su ostvarili 178.619 noćenja. Uz to u SAD-u je i ogromna hrvatska dijaspora, a i robna razmjena između SAD-a i Hrvatske je veća od 530 milijuna EUR.

Management Zračne luke Dubrovnik mi je izjavio da je linija desila naglo i iznenadno. Interes je pokazao sam United, te se sve izdogovaralo u samo par dana. ZL Dubrovnik je godinama radio na Americanu, a ovo je sada iznenađujuće i za njih same. Sada ZL Dubrovnik ima ogroman operativni posao koji mora odraditi da bi se linija i ostvarila, a planiraju ga dovršiti sukladno dogovoru sa Unitedom do 25.6.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Alen Šćuric (United)

Kao što smo još 3.4, prije 17 dana, prvi objavili S7 će krenuti sa letovima između Moskve Domodeova i Beograda od 21.5. jednom tjedno, petkom. Danas su u prodaju puštene i karte. Iako su prve karte bezobrazno skupe, povratna kara je abnormalnih 1021 EUR.

Ovo će biti četvrta kompanija koja će letjeti između Moskve i Beograda, obzirom da letove već ima Aeroflot, Air Serbia i Nordwind, koji u ovom momentu operiraju 8 tjednih letova između dva grada.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: S7

 

Helvetic Airways će obnoviti liniju Zurich-Priština od 3.5. srijedom. 4.6. dodaje i letove petkom, subotom i nedjeljom. Od 8.7. letovi su svakodnevni, a petkom i subotom će letjeti dva tjedna leta. Od 18.7. drugi dnevni let dodaje i nedjeljom, čime će kompanija operirati 10 tjednih letova iz Prištine.

Kompanija više neće operirati letove za Skopje i Ohrid.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Helvetic Airways

Tunisair je prolongirao letove između Beograda i Tunisa sa 27.4. na 11.5. Kompanija od 11.5. planira letjeti jednom tjedno, utorkom sa Airbusom A320. Kompanija je prije par dana odustala od letova iz Monastira za Zagreb i Ljubljanu, te iz Djerbe za Ljubljanu, pa će Beograd ostati jedina linija u regiji.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Tunisair

Iberia je odlučila da njeni putnici odluče koja će biti njena 113. destinacija u ljeto 2021. Putnici mogu glasati na Facebooku, Twitteru i Instagramu. Među sedam destinacija za koje se glasa je i Ljubljana. Ostalih šest su: Azores, Bastia, Fez, Rhodes, Solun i Zante. Pobjednik će biti objavljen 28.4.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Iberia

Nordwind nakon što je pokrenuo letove za Beograd (jednom tjedno utorkom od XII/2020), te će od 30.4. krenuti i sa letovima za Zagreb (jednom tjedno petkom), za Pulu od 5.5. (jednom tjedno srijedom) i za Dubrovnik od 6.6. (jednom tjedno četvrtkom), sada je objavio da će krenuti i sa letovima za Skopje, od 30.4. jednom tjedno, svakog petka. Letovi će se operirati sa Airbusom A321.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula); foto: Nordwind

Aerodrom Ohrid je u ovom tjednu imao samo let Wizz Aira za Memmingen. Čak je i Chair odustao od Zuricha iako je let još početkom tjedna bio najavljen. Jedan let tjedno sredinom IV. mjeseca je istinska tragedija za Ohrid. Situacija će se nešto popraviti u V. mjesecu, no biti će bitno bolja od VI. mjeseca.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: Wizz Air

Aerodrom Beograd je u prva tri mjeseca ostvario 283.000 putnika, što je tek 31% broja putnika iz istog perioda 2020. Ovo je ispod prosjeka Europske Unije. Air Serbia je ostvarila 49,4% prometa u Beogradu u prva tri mjeseca.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Aerodrom Beograd

Zračna luka Dubrovnik dobiva od države 2 milijuna kuna mjesečno za poticaj zapošljavanja, što je u prošlih godinu dana oko 24 milijuna kuna. ZL Dubrovnik nema potrebu za sezonskim radnicima, neznatno je smanjila primanja radnike, no zato ih nije trebala otpuštati iako je promet bio više nego skroman.

Kompanija je u suglasnosti sa državom i lokalnom zajednicom zadržala dobit, te ju usmjerila na poslovanje za 2020. Kompanija vrača svoj kredit i likvidna je.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: ZL Dubrovnik

Kao što sam već najavio u postu o najavama slotova za Podgoricu i Tivat, Air Serbia planira od VI. mjeseca operirati tri dnevna leta za Podgoricu (iz Beograda u 6:30/6:45/6:55, 13:45 i 19:00/19:15/20:30). Za Tivat Air Serbia trenutno operira 9 tjednih letova, no u top sezoni planira operirati nevjerojatnih 36 tjednih letova, prvenstveno sa A319.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Serbia

Agencija za civilno vazduhoplovstvo Crne Gore je zaprimila prijavu javnosti nepoznate osobe temeljem koje je pokrenula inspekcijski pregled aviona Montenegro Airlinesa. Tijekom pregleda ustanovljene su nepravilnosti, te su donešena rješenja kojim se privremeno ukida uvjerenje o plovidbenosti za sve kontrolirane avione Montenegro Airlinesa, uključujući i dva aviona koje je u međuvremenu preuzeo Air Montenegro, 4O-AOA i 4O-AOB. Vijest je potvrdio direktor Sektora za sigurnost zračnog prometa u Agenciji, gospodin Mileta Nikolić.

Stoga je zamaaero postavio pitanje bivšem glavnom direktoru Montenegro Airlinesa g. Vlastimiru Ristiću jesu li avioni bili pravilno održavani do 25.12.2020. i je li ovo produkt prizemljenja flote. G. Ristić nam je odgovorio da su avioni do 25.12.2020. bili potpuno fit to fly i maksimalno održavani. Da nisu Agencija bi već tada oduzela uvjerenje o plovidbenosti, a Montenetro je prošao sve audite kako vlasti, tako i stranih institucija. Ristić naglašava da je sadašnje stanje flote zbog gotovo četiri mjeseca prizemljenja, pri čemu se na avionima nije baš ništa radilo, jer su svi zaposlenici, pa i mehaničari ostali bez posla.

Ovo je još jedan nonsens impulzivnog ukidanja kompanije. Između ostalog Air Montenegro je na ovaj način ostao bez slotova, code-share ugovora, ugovora sa radnicima, te prava pri IATA-i, što se sve nije trebalo desiti da je učinjena normalna transformacija kao što je to napravljeno u slučaju Sabena/Brussels, Swissair/Swiss, Olympica, Estoniana/Nordice, Alitalie idr. Da vlast nije u par dana ukinula kompaniju, nego ju je održavala na životu do pokretanja Air Montenegra, ovo se ne bi desilo i avioni bi ostali plovidbeni. Sada će vračanje u plovidbenost, nakon šest mjeseci zapostavljanja aviona biti vrlo skupo i novu kompaniju Air Montenegro će koštati ogromnu svotu novaca, a pokretanje kompanije dodatno poskupiti. Nepotrebno!

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Montenegro Airlines

 

Wizz Air će uspostaviti i petu liniju iz Banja Luke. Od 6.6. kompanija će operirati dva puta tjedno letove za Stockholm. Kompanije je jučer objavila letove na linijama za Dortmund, Basel, Malmo i Eindhoven. Ovime će Banja Luka imati 14 linija 4 kompanije ovog ljeta. Istim se Wizz Air približava broju linija koje će iz Banja Luke operirati Ryanair.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Banja Luka

MZL Zagreb izdala je priopćenje kojim na vrlo pristojan način odgovara na napad Croatie Airlines vezan uz Ryanair. MZL Zagreb ističe da je i tijekom zime 2020/21 imala poticajne mjere. Zračna luka također naglašava da je krajem 2020. uvela model poticaja rasta prometa (Growth Incentive Model) kako bi potakla zrakoplovne kompanije na otvaranje novih destinacija, te time osigurala rast broja putnika u nadolazećem razdoblju. MZL Zagreb je osigurala potrebna odobrenja od strane relevantnih regulatornih tijela (među kojima i Agencije za civilno zrakoplovstvo RH) za ovaj program. Model je prezentiran i Airport User Committee-u (operativno tijelo zrakoplovnih kompanija koje koriste usluge MZL Zagreb), a koji se s istim usuglasio.

MZL Zagreb naglašava da je program poticaja namijenjen svim prijevoznicima koji prometuju u Zagrebu. Ovo zapravo znači da i Croatia Airlines može pokrenuti nove linije (logične linije bi bile Manchester, Nica, Geneva, Berlin, Sofija, Priština, Tirana, Cairo) pod jednakim uvjetima kao i Ryanair. MZL Zagreb stoga naglašava da svi programi poticaja koje provodi MZL Zagreb nisu diskriminirajući, da ih mogu koristiti sve zrakoplovne kompanije pod jednakim uvjetima, te da su transparentni.

MZL Zagreb je objavila da postoji inicijativa Ministarstva prometa i infrastrukture koja ide u smjeru potpore nastojanjima povećanja prometa u Zagrebu, o čemu će obije strane razgovarati na sastanku zakazanom za početak idućeg tjedna. Ovo je više nego bitan podatak jer govori da će i država, konačno, sudjelovati u poticaju razvoja linija iz MZL Zagreb.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: MZL Zagreb

Zračna luka Split je u prva tri dana tjedna imala tek prosječno 5,3 letova (16 ukupno u tri dana). No u četvrtak ima 8 dnevnih letova, isto toliko u petak, a u subotu njih čak 10, dok će ih u nedjelju imati 6. Avioni lete za Frankfurt, Minhen, Rim, Basel, Stuttgart, Amsterdam, Genevu, Dusseldorf, Zagreb, Dubrovnik, Rijeku, Pulu i Osijek, a kompanija koje lete su Croatia, Lufthansa, Eurowings, easyJet, Trade Air i KLM.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: ZL Split

Priština je u petak 16.4. otkazala ogromnih 19 letova, a prometovala tek na 11. Najviše otkazanih letova imaju Eurowings i GP Aviation, po 3 leta. Priština je u posljednjih par dana otkazala istinski velik broj letova, preko 50% svih najavljenih operacija. U petak se i prvi puta desilo da je Skopje prešlo Prištinu, obzirom da je imalo 14 dnevnih letova.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Priština

Aerodrom Beograd je u petak 16.4. imao čak 43 dnevna leta, što je 10% više nego u ponedjeljak kada ih je imao 39. Zagreb je kao drugi aerodrom u regiji u petak imao 29 dnevnih letova, a treće je Skopje sa 14 dnevni letova. Aerodrom je najmanje dnevnih letova imao u utorak, samo 14, te u srijedu, njih 17.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Beograd

Turkishev LCC AnadoluJet već leti iz Istanbul Sabihe za Sarajevo. Letovi se operiraju svakog utorka, petak i nedjelje. Od 19.5. kompanija kreće sa letovima iz Antalye za Sarajevo tri puta tjedno, a kasnije i svakodnevno. Od 7.6. letjet će iz Sarajeva i za Bodum, dva puta tjedno ponedjeljkom i petkom. Istim će kompanija imati čak 12 tjednih letova iz Sarajeva.

Od 10.5. kompanija pokreće i letove između Istanbul Sabihe i Prištine. Letovi će biti ponedjeljkom, subotom i nedjeljom. Od 19.6. kompanija će letjeti iz Prištine i za Bodum i to jednom tjedno, subotom. Ovo znači da će kompanija operirati 4 tjedna leta iz Prištine.

AndadoluJet će letjeti i iz Anatalye za Skopje, četvrtkom, petkom, subotom i nedjeljom od 3.6. Svi letovi u regiji lete se sa Boeingom 737-800 koji ima 189 sjedala

Kompanija je od 3.7. trebala letjeti i iz Beograda za Anatlyu četiri puta tjedno, ali srpske vlasti nisu dozvolile ove letove, pa se isti neće desiti ove godine.

Samim time AnadoluJet će ove godine letjeti čak 20 tjednih letova na 6 linija u 3 destinacije u regiji.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: AnadoluJet

 

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

NAGRADNA IGRA

Osvojite 9 starih razglednica (50+ godina) InexAdrije, Lufthanse, Balaira, Air Lloyda i Ju52
tako da nam pošaljite fotke za foto-spotterski kutak

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!

Linije

Iz Ljubljane:

 

Iz Maribora

 • Bolzano, SkyAlps od 30.6.
 • Napulj, Sky Alps od 30.6.
 • Piza, Sky Alps od 30.6.

 

Iz Portoroža:

 • Bern, Belpmoos Reisen od 23.8.

 

Iz Zagreba:

 • Krf, Ryanair od 5.7.

 

Iz Pule:

 • Glasgow, easyJet od 27.6.
 • Gothenburg, TUI od 5.8.
 • Stockholm ARN, TUI od 5.8.

 

Iz Rijeke:

 • Berlin, easyJet od 28.6
 • Zielena Gora, LOT od 3.7.

 

Iz Zadra:

 

Iz Splita:

 • Montpellier, Transavia od 9.7.
 • Nantes, Transavia od 10.7.
 • Rim FCO, ITA od 4.8.
 • Gothenburg, TUI od 12.8.

 

Iz Brača:

 

Iz Dubrovnika:

 • Bukurešt, Blue Air od 28.6.
 • Solun, Aegean od 1.7.
 • London Luton, Wizz Air od 4.7.
 • Rim FCO, ITA od 2.8.
 • Wroclaw, Wizz Air od 4.8.

 

Iz Sarajeva:

 

Iz Tuzle

 • Stockholm, Ryanair od 2.11.
 • Memmingen, Ryanair od 4.11.

 

Iz Mostara

 • Palermo, Croatia od 31.7.

 

Iz Banja Luke:

 • Berlin, Ryanair od 4.11.

 

Iz Beograda:

 

Iz Niša:

 

Iz Kraljeva:

 

Iz Podgorice:

 • Manchester, Ryanair od 30.10.

 

Iz Tivta:

 • Oslo, SAS od 27.6.
 • Stockholm ARN, SAS od 28.6.

 

Iz Prištine:

 

Iz Skopja:

 

Iz Ohrida: