Novosti iz regije

Air Serbia je pokrenula najveći natječaj za kabinske posade u posljednjih pet godina. Kompanija planira izabrati više desetina kabinaca. Kompanija ovo radi zbog ogromne ekspanzije koju ima. Prijave se mogu poslati do 24.2.2023. Na natječaj se mogu javiti državljani Srbije koji su stariji od 18 godina, imaju završenu srednju školu i tečno govore i pišu engleski jezik. Poznavanje drugog jezika je prednost. Kandidati koji uđu u uži izbor biti će pozvani na testiranje. Prema informacijama iz kuće Air Serbia zapošljava i značajan broj pilota iako ovaj natječaj nije objavljen javno.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Serbia

Zračna luka Split je zatvorila Centar za testiranje protiv Covida-19. Ukoliko putnici i dalje imaju potrebu testiranja isto će morati činiti u testnim centrima u gradu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: ZL Split

Makedonija je otkazala natječaj za subvenciju kompanija. Na natječaj su se javili Wizz Air, Lufthansa i Aegean. Nije jasno zašto je Makedonija natječaj otkazala. Što je država očekivala i kako to nije zadovoljna kompanijama koje su se na natječaj javile?

Natječaj je trebao biti za period od 1.1.2023. do 30.12.2025. Kako je natječaj otkazan ostaje za vidjeti što će Makedonija sada napraviti. Ako pokrene novi natječaj isti neće biti dogotovljen do početka V. mjeseca, a to je već pola godine od vremena koji je natječaj trebao pokriti. Natječaj je trebao pokriti što više prijevoznika i novih linija. Ministarstvo je vrlo neracionalno napisalo da je prijevoznik u 2019. morao imati profit od 25 milijuna EUR, čime je isključilo dobar dio prijevoznika poput ITA-e, Aeroitalije, airBaltica, Norwegiana isl. Rok za prijavu je bio 19.1. pa nije jasno što je Makedonija čekala punih mjesec dana sa ovakvom odlukom.

Podsjetimo se da je u prošlom ciklusu subvencija Makedonija tri puta otkazivala natječaj dok nije ponovo novac dala Wizz Airu, a koji je potom proširio bazu u Skopju.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Skopje

EasyJet će u IV. mjesecu letjeti iz Ljubljane za London Gatwick 4 puta tjedno, a od 7.5. uvodi se i 5. tjedni let. Prošle godine u IV. mjesecu easyJet je imao 6 letova na ovoj liniji što znači da ove godine ima 1-2 leta manje nego prošle godine.

Za Beograd easyJet je prošle godine imao tri linije, no sada će operirati samo jednu liniju i to za Genevu samo 3 puta tjedno. Prošle godine u IV. mjesecu easyJet je imao 5 letova na dvije linija za Beograd, što znači da će Beograd imati 2 leta manje na 1 liniji manje.

I za Skopje kompanija će letjeti samo za Genevu i to 3 tjedna leta, a od 12.4. uvodi se i 4. tjedni let. Prošle godine u IV. mjesecu Skopje nije imalo letova easyJeta.

Iz Prištine easyJet će letjeti za:

 • Basel 12 tjednih letova
 • Berlin 3 leta
 • Genevu 12 letova

To znači da će Priština imati 27 tjednih letova na 3 linije. Prošlogodišnjeg IV. mjeseca Priština je imala 24 leta na 3 linije, što znači da će ove godine imati 3 leta više.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: easyJet

Croatia Airlines je otvorila prodaju na liniji Dubrovnik-Prague. Linija će se prometovati od 18.5. do 12.10. jednom tjedno, četvrtkom sa Airbusom A319. Croatia leti letove za Prag i iz Splita, a ovu liniju iz Zagreba nije obnovila, iako ju je letjela 2019. Kompanija je ove godine najavila nove linije iz Splita za Skopje i Oslo, te iz Brača za Minhen.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Croatia Airlines

Mešihat Islamske zajednice u Srbiji ističe da su vjernice islamske vjeroispovjesti diskriminirane na aerodromima Niš i Morava jer policija traži od njih da skinu hidžab (marama za kosu, to nije pokrivalo za lice koje se zove nikab). Takve vjernice se izdvaja iz kolone i vodi u kabinu na detaljan pretres gdje se od njih traži da skidaju hidžab, a u nekim slučajevima i dijelova odjeća.

Mešihat naglašava da su više puta razgovarali sa upravama aerodroma, no da su rezultati izostali, a da se aerodromi pravdaju da je ovo uobičajena praksa na aerodromima u svijetu. Mešihat smatra da je ovo „neprofesionalno, tendenciozno i diskriminatorsko ponašanje ovih aerodroma po vjerskoj i nacionalnoj pripadnosti“.

Ukoliko Niš i Morava nastave sa ovom praksom Mešihat će pokrenuti sva pravna sredstva u cilju zaštite elementarnih prava vjernika u Srbiji, a protiv diskriminacije. Ako se problem vrlo brzo ne riješi mešihat će pozvati vjernike da bojkotiraju aerodrome u Nišu i Kraljevu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Morava

Radi štrajka na njemačkim zračnim lukama danas (u petak 17.2) su otkazani letovi iz Zagreba i to 3 leta Croatie za Frankfurt i 2 za Minhen, te 2 leta Lufthanse za Frankfurt i 1 za Minhen. I Eurowings je otkazao letove iz Zagreba za Stuttgart. Ukupno je iz Zagreba otkazano 9 letova. Iz Splita je otkazan 1 let za Frankfurt i 1 za Minhen Croatie Airlines. Iz Osijeka otkazan je let za Minhen.

Iz Ljubljane Lufthansa je otkazala je 1 let za Minhen i 2 leta za Frankfurt, ukupno 3 leta. Iz Sarajeva otkazan je 1 let za Frankfurt.

Iz Beograda su otkazana 2 leta Lufthanse za Frankfurt i 2 leta za Minhen, te po 1 let Air Serbie za Frankfurt, Hanover i Stuttgart. Ukupno je iz Beograda okazano 7 letova. Eurowings je otkazao let iz Prištine za Minhen, Nuremberg i Stuttgart. Iz Skopja Wizz Air je otkazao letove za Bremen.

Najviše je nastradao Zagreb koji ima najveći broj letova za Njemačku u regiji, a po kapacitetima najviše ja nastradao Beograd. Ukupno je u regiji sutra otkazano 27 letova.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Lufthansa

Zračna luka Osijek je u I. mjesecu ostvarila 1179 putnika (671 u I/2022). Ovo je 45,5% putnika iz istog mjeseca 2019. No, isto je 135,8% više putnika nego Morava, tek neznatno manje nego Zadar, te duplo više nego Rijeka. Aerodrom je u I. mjesecu imao 135 operacija (119 u I/2022). Aerodrom nije imao carga.

autor: Mladen Radić, dopisnik (Osijek), foto: ZL Osijek

Zračna luka Zadar je poduzela vrlo originalnu mjeru za hitno povećanje kapaciteta i rješavanje problema Schengena. Naime, diljem svijeta nude se razni montažni terminali koji brzo rješavaju problem manjka kapaciteta. Takav jedan nabavio je i Zadar. Montažni objekt koštao je 2,2 milijuna EUR. Ovaj montažni objekt služit će za međunarodne odlaske i dolaske za nonschengen (London, Edinburgh, Leeds, Liverpool, Manchester, Newcastle, Beograd, Dublin, Bukurešt, Sofija…). U ovaj prostor će se preseliti i aerodromska policija.

Montažni objekt je sagradilo poduzeće Jedinstvo iz Krapine i Krekić Avangard. U doglednoj budućnosti aerodrom će ovaj montažni objekt zamijeniti za čvrst objekt o čemu smo već pisali.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: ZL Zadar

EasyJet će u IV. mjesecu letjeti iz Pule za:

 • Bristol 2 leta tjedno od 2.5.
 • London Gatwick 1 let, a 2 leta od 6.5.
 • London Luton 2 leta od 2.5.

To znači da će iz Pule u IV. mjesecu aerodrom imati 1 tjednih let, dok će od V. mjeseca imati 6 tjednih letova. Prošlogodišnjeg IV. mjeseca easyJet je imao 3 tjednih letova na 1 liniji, što je 2 leta više nego ovog IV. mjeseca. Sve ostale linije, njih 6, kreću sa operacijama u VI. mjesecu.

Iz Rijeka easyJet će u IV. mjesecu letjeti za:

 • London Gatwick 2 leta tjedno

U prošlogodišnjem IV. mjesecu Rijeka nije imala letova. Kompanije u VI. mjesecu kreće sa letovima za Berlin.

Iz Tivta easyJet će u IV. mjesecu letjeti za:

 • Berlin 2 leta tjedno
 • London Gatwick 2 leta, a 3 leta od 1.5.

To znači da će iz Tivta kompanija letjeti 4 tjedna leta u IV. mjesecu. Prošle godine u IV. mjesecu easyJet je iz Tivta imao 6 letova na 3 linije, što znači da će ove godine imati 2 leta manje. U V. mjesecu easyJet će za Tivat letjeti 5 letova. U VI. mjesecu kompanija pokreće još dvije linije iz Tivata.

Iz Zadra easyJet svih 5 linija kreće u VI. mjesecu, osim Milana koji kreće u VII. mjesecu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: easyJet

Wizz Air će ovog IV. mjeseca letjeti iz baze u Tuzli za:

 • Beč 3 leta tjedno
 • Basel 4 leta, a 5 letova od 19.4.
 • Berlin 3 leta
 • Billund 2 leta
 • Cologne 2 leta
 • Dortmund 5 letova
 • Eindhoven 2 leta
 • Friedrichshafen 2 leta
 • Gothenburg 2 leta
 • Hahn 3 leta
 • Karlsruhe 2 leta
 • Malmo 3 leta, a 2 leta nakon 12.4.
 • Memmingen 5 letova
 • Nuremberg 2 leta
 • Stockholm Skavstva 3 leta, a 2 leta nakon 13.4.

Ovo znači da će Tuzla imati 43 leta na 16 linija u IV. mjesecu. Prošlogodišnjeg IV. mjeseca Tuzla je imala 25 letova na 12 linija (zamaaeroData), što znači da ovog IV. mjeseca ima 18 letova više na 4 linije više. Obzirom na 7 letova Ryanaira Tuzla će imati ovog IV. mjeseca značajno bolje rezultat nego prošle godine. U V. mjesecu kompanija će imati jedan let manje nego u IV. mjesecu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Wizz Air

Dva regionalna portala objavila su da Finnair reducira broj letova za Zagreb, ustvrdivši da je kompanija planirala cijelu ljetnu sezonu letjeti tri tjedna leta. To apsolutno nije istina. Zamaaero je prije mjesec dana, 20.1. objavio slijedeću informaciju:

„Od prošlog ljeta Finnair leti za Zagreb. Linija se ove godine trebala operirati od kraja VI. mjeseca, no Finnair ju je pomaknuo ranije, te će se operirati od 9.4. Linija će krenuti sa jednim letom tjedno nedjeljom, da bi se let četvrtkom dodao 27.4. Od 20.6. uvodi se i treći tjedni let, utorkom. Od 10.8. linija će operirati dva tjedna leta (četvrtak i nedjelja). Iako se linija trebala prekinuti sa operiranjem krajem VIII. mjeseca sada će se operirati do kraja ljetnog reda letenja, tj. do 26.10.“

Dakle, Finnair nije planirao imati tri tjedna leta cijele sezone. Prvi plan je bio da operira samo dva mjeseca sezone (od kraja VI. do kraja VIII. mjeseca) sa tri tjedna leta. Ovaj plan su promijenili u I. mjesecu tako što su odlučili operirati cijele sezone, prvo sa jednim letom, pa sa dva leta od 27.4. i sa tri leta kako su planirali po prvom planu od 20.6. Kompanija je odlučila nastaviti letjeti i nakon 10.8. i do sa dva tjedna leta do kraja sezone. Znači potpuna je neistina da je kompanija smanjila letove za Zagreb. Istina je upravo suprotno, kompanija će značajno povećati broj letova spram prvotnog plana.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Finnair

Aerodrom Beograd je u I. mjestu ostvario 444.856 putnika (239.000 u I/2022). Ovo je 128,0% putnika iz istog mjeseca 2019. (347.544) i 110,3% broja putnika iz istog mjeseca 2020. Broj operacija je porastao za 32% spram 2022. Vrlo respektabilan rezultat!

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Beograd

Zračna luka Zagreb je na kraju 2020. imala:

 • 8 zračnih mostova
 • 9 autobusa (1 za VIP)
 • 24 vučna traktora
 • 180 kolica za prijevoz prtljage
 • 10 auto-liftova (cargo platforme)
 • 23 stepenica za putnike
 • 4 vozila za catering
 • 10 vozila za čišćenje snijega
 • 10 agregata
 • 13 cisterni za gorivo i teretnih vozila
 • 5 vatrogasnih vozila
 • Velik broj automobila na stajanci za razne službe (koordinatori, policija, carina, opskrba…)

 

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: MZL Zagreb

EasyJet leti iz Dubrovnika u IV. mjesecu za:

 • Amsterdam 2 tjedna leta
 • Bristol 4 leta
 • Edinburgh 3 leta, no 2 tjedna leta nakon 13.4.
 • Genevu 2 leta
 • London Gatwick 6 letova, a 9 letova od 1.5.
 • Manchester 2 leta
 • Napulj 2 leta

Ovo znači da easyJet ima 21 tjedni let početkom IV. mjeseca iz Dubrovnika i 23 tjedna leta u V. mjesecu na 7 linija. Ovo je 9 letova manje nego ih ima Split početkom IV. mjeseca. Prošlogodišnjeg IV. mjeseca Dubrovnik je imao 18 tjednih letova na 9 linija, što znači da ima 3 tjedna više nego lani a na 2 linije manje nego lani, za razliku od Splita koji ima bitno manje letova ove godine nego prošle.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: easyJet

Wizz Air u IV. mjesecu ima letove iz Banja Luke za:

 • Basel 2 leta tjedno
 • Dortmund 3 leta
 • Hamburg 2 leta
 • Malmo 3 leta
 • Stockholm 2 leta

To znači da kompanija ima 12 tjednih letova na 5 linija. Prošlogodišnjeg IV. mjeseca imala je 11 tjednih letova na 5 linija, što znači da sada ima jedan let više.

Za Sarajevo kompanija će letjeti samo jednu liniju (Abu Dhabi) sa 5 tjednih letova, a 7 tjednih letova na ovoj liniji ima od 1.5. Ovo je 25 do 27 letova manje nego prošle godine (32 leta na 16 linija) kada je kompanija imala bazu u Sarajevu.

Iz Niša kompanija leti za:

 • Beč 3 tjedna leta, a 2 tjedna leta nakon 12.4.
 • Basel 4 leta
 • Dortmund 2 leta
 • Memmingen 2 leta
 • Malmo 2 leta

To znači da kompanija leti 13 tjednih letova, a od sredine IV. mjeseca njih 12 na 5 linija. Kako je prošle godine kompanija letjela 10 letova na 5 linija, ove godine ima 2-3 leta više.

Iz Prištine Wizz Air će letjeti za:

 • Beč 5 tjednih letova, a 3 tjedna leta nakon 15.4.
 • Basel 3 leta
 • Dortmund 3 leta
 • Karlsruhe 3 leta
 • Memmingen 7 letova
 • Milano Malpensu 3 leta
 • London Luton 7 letova

Ovo je ukupno 31 tjedni let početkom IV. i 29 letova od sredine IV. mjeseca na 7 linija. Prošlogodišnjeg  IV mjeseca Wizz Air je letio 26 tjednih letova na 8 linija. To znači 3 do 5 letova više na 1 liniji manje.

Iz Podgorice kompanija leti za:

 • Beč 4 tjedna leta, a 2 leta nakon 15.4.
 • Budimpeštu 2 leta
 • Dortmund 2 leta
 • Memmingen 2 leta
 • Milano Malpensu 2 leta
 • Rim FCO 2 leta
 • London Gatwick 3 leta, a 2 leta nakon 13.4.

To znači da za Podgoricu Wizz Air leti 17 tjednih letova početkom IV. mjeseca, a 14 tjednih letova od sredine IV. mjeseca na 7 linija. Prošlogodišnjeg IV. mjeseca kompanija je letjela 10 letova na 5 linija. To znači da ove godine leti 4 do 7 letova na 2 linije više.

Iz Ljubljane Wizz Air će letjeti samo za London Luton 3 tjedna leta. Prošle godine kompanija je letjela 5 letova na 2 linije, što znači da ove godine leti 2 leta manje na 1 liniji manje.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Wizz Aira

Wizz Air je ovog ljeta ukinuo čak 107 linija diljem Europe. Među njima ukinuo je i 11 linija u regiji:

 • Dubrovnik-Rim,
 • Ljubljana-Charleroi,
 • Beograd-Hahn,
 • Tuzla-Vaxjo,
 • Sarajevo-London,
 • Priština-Rim,
 • Skopje-Billund,
 • Skopje-Turku,
 • Skopje-Torino,
 • Ohrid-Friedrichshafen,
 • Ohrid-London.

 

autor: Mladen Radić, dopisnik (Osijek), foto: Wizz Air

Aerodrom Tivat je u I. mjesecu imao 16.651 putnika (9150 u I/2022). To je 79,0% putnika iz 2019. (21.080). Aerodrom je imao 297 operacija (226 u I/2022, 301 u I/2019). Tivat je imao 0,7 tona carga (0,6 tona 2022, 3,8 tona 2019). Ukupno su Aerodromi Crne Gore u I. mjesecu imali 100.083 putnika (50.193 u I/2022), što je 118,1% putnika iz 2019. (84.783).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Tivat

Air Serbia će pokrenuti letove na liniji Beograd-Lisabon 15.4. Linija  će se operirati dva tjedno, utorkom i subotom, sa Airbusom A319. Kompanija će uskoro objaviti još jednu liniju.

Kompanija je odlučila konkurirati Wizz Airu na letovima za Lisabon. I Wizz Air planira letjeti liniju dva puta tjedno, ali od 25.7. Wizz Air će operirati istim danima, kao i Air Serbia, utorkom i subotom. Evidentno Air Serbia kreće u rat na ovoj liniji. Do početka letova Wizz Aira na liniji Air Serbia će se već na istoj profilirati.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Serbia

Jiri Marek, CEO Air Serbie, je prije dva dana dao intervju za Airways u kojem je objavio nekoliko novih i vrlo interesantnih informacija za budućnost kompanije.

Marek je izjavio da je broj konektiranih putnika kompanije bio 25% u 2022. a da u 2023. očekuju preko 30% konektiranih putnika. Ovo je Marek prije par dana izjavio i zamaaero. Iskreno ovo me čudi. Obzirom na broj feeding linija iz regije i šire očekivao sam da ovaj postotak bude bar 40%, ako ne i 50%.

Marek je izjavio da je Air Serbia broj jedan kompanija u regiji. Što apsolutno jest. No, Marek kaže da je cilj kompanije feedati svoju mrežu u budućnosti putnicima iz Češke, Mađarske, Austrije, Bugarske, Rumunjske isl, a ne samo iz regije.

Marek je još jednom naglasio da će kompanija pribavljati A320ceo koji će mijenjati sadašnju dominantnu flotu A319. No, Marek je istakao da već sada na tržištu ima 6 godina starih A320neo koji će kompanija u budućnosti razmatrati kao aviona koji bi mogli uvesti u flotu. Marek je zamaaero naglasio da dok neće imati flotu od 35 aviona neće pribavljati nove avione.

Marek je izjavio da kratkoročno ne razmatraju flote 100-seatera. No, u srednjoročnom periodu svakako će razmatrati ovaj avion. Pritom nikako neće uzeti u obzir A220 koji je preskup za kompaniju nego Embraere. Kompanija će u prvo vrijeme ove avione uzimati u wet lease.

Marek je izjavio da će dolaskom trećeg A330, koji bi trebao doći do VII. mjeseca, kompanija proširiti svoju mrežu linija za Kinu, uvođenjem Shanghaia i Pekinga. Marek naglašava da je Kina prioritet spram otvaranja 3. linije za Sjevernu Ameriku.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Serbia

Prema AeroRutesu Lufthansa će u ljetnom redu letenja u regiji smanjiti broj letova iz Frankfurta obzirom na prethodni plan za:

 • Beograd za 84 letova (sa 651 na 567 letova)
 • Ljubljanu za 82 leta (sa 651 na 569)
 • Zagreb 56 letova (sa 434 na 378)
 • Split za 8 letova (sa 181 na 173)
 • Zadar za 6 letova (sa 115 na 109)
 • Rijeku za 4 leta (sa 31 na 27)

Iz Minhena kompanija će smanjiti za

 • Beograd za 217 letova (sa 651 na 434 letova)
 • Ljubljanu za 217 letova (sa 434 na 217)
 • Zagreb za 217 letova (sa 434 na 217)
 • Dubrovnik za 2 leta (sa 306 na 304)
 • Split za 1 let (sa 243 na 242)

 

izvor: AeroRoutes

Aerodrom Banja Luka je kupio identične dodatne stolice za putnike kakve ima u glavnom odlaznom holu. Ovime će bitno povećati broj sjedećih mjesta za putnike jer dosadašnji broj stolica nikako nije bio zadovoljavajuć. Aerodrom se ozbiljno potrudio pronaći identične stolice koje je nabavio prije puno godina, a koji posao je bio prilično težak.

Ovo je direktor Aerodroma Banja luka napravio na inicijativu zamaaero, a na zahtjev naših čitatelja. Bravo Banja Luka!

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Alen Šćuric

Podgorica je u I. mjesecu imala 83.432 putnika (41.043 u I/2022), a što je izuzetno velikih 131,0% putnika iz istog mjeseca 2019. (63.703). Aerodrom je imao 848 operacija (724 iz I/2022 i 911 iz I/2019). Aerodrom je ostvario 36,1 tonu carga (26,3 tona u I/2022 i 64,5 tona u I/2019).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Podgorica

Jiri Marek je izjavio da Air Serbia ogromnu većinu putnika za New York, ali tako će biti i za Chicago, ima među P2P putnicima (point-to-point). Kompanija tek 20-tak % putnika za New York dobiva iz regije kroz feeding linije. Marek je naglasio da Air Serbia nije KLM i da nema privilegiju da mu je većina putnika konektiranih. Upravo stoga kompanija je i prilagodila operacije toj činjenici.

Kompanija stoga iznosi i rezervu na letovima za Toronto koji su, po njoj, ekstremno sezonalni i samim time problematični. Kompanija ističe da Toronto nije problem puniti ljeti, no da zimi ta linija nema prođu u Srbiji.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Serbia

EasyJet će letjeti iz Splita u IV. mjesecu za:

 • Amsterdam 5 tjednih letova
 • Basel 6 letova (7 u Uskrsnom tjednu) i 7 letova u V. mjesecu
 • Berlin 4 leta, 5 letova od 16.4., te 6 letova od 27.4.
 • Bristol 5 letova
 • Geneva 3 leta i 4 leta od 12.4.
 • Glasgow 2 leta od 3.5.
 • London Gatwick 7 letova, a 11 letova od 2.5.
 • London Luton 3 leta, a 5 letova od 1.5.
 • Manchester 3 leta od 2.5.
 • Milan Malpensa 2 leta od 29.5.
 • Napulj 2 leta
 • Paris CDG 1 let od 22.4, a 2 leta od 2.5.

To znači da će easyJet iz Splita početkom IV. mjeseca imati 30 letova na 10 linija, sredinom IV. 32 leta, a u V. mjesecu 47 letova tjedno. Prema zamaaeroData početkom IV. mjeseca prošle godine Split je imao 43 tjedna leta na 11 linija, što znači da će sada imati 13 letova manje na 1 liniji manje.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: easyJet

Wizz Air će u IV. mjesecu letjeti iz Ohrida za:

 • Beč 2 tjedna leta
 • Basel 4 tjedna leta
 • Dortmund 2 tjedna leta
 • Memmingen 3 tjedna leta, a 2 tjedna leta nakon 19.4.
 • Malmo 2 tjedna leta

Ovo znači da će kompanija u IV. mjesecu letjeti 13 tjednih letova, a u V. mjesecu njih 12. ZamaaroData pokazuje da je iz Ohrida prošlogodišnjeg IV. mjeseca Wizz Air imao 14 tjednih letova, što znači da će sada imati jedan let manje.

Iz Splita kompanija će letjeti za:

 • London 1 tjedni let, a 2 tjedna leta od 22.4.
 • Katowice 2 tjedna leta od 22.5.
 • Krakow 2 tjedna leta od 22.5.
 • Wroclaw 2 tjedna leta od 22.5.

To znači da će za Split kompanija početkom IV. mjesec imati 1 let, a u V. mjesecu njih 8. ZamaaeroData pokazuje da prošle godine kompanija nije imala letova u IV. mjesecu.

Iz Dubrovnika Wizz Air će letjeti za:

 • Wroclaw 2 tjedna leta od 23.5.

Ovo znači da će za Dubrovnik Wizz Air letjeti 2 tjedna leta u V. mjesecu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: Wizz Air

Aerodromi Crne Gore su uveli nove strateške linije za 2023. godinu koje će Crna Gora ubuduće financirati. Na listu strateških linija uvode se letovi  iz Podgorice za Marseilles, Dublin i Weeze.

Dosadašnje strateške linije su iz Podgorice za London, Paris, Rim, Bruxelles, Berlin, Stockholm, Milano, Barcelonu, Minhen, Dortmund i Abu Dhabi, te iz Tivta za London, Manchester i Berlin. Od toga je ostvareno 11 strateških ruta, a u 2022. je obavljeno 1095 rotacija na kojima je prevezeno 357.822 putnika na ovim strateškim linijama.

I dok je na spisku strateških linija do sada opravdanje bilo važne i velike destinacije (uz izuzetak Dortmunda), što je sada isprika? Indikativno je da u Maseillesu, Weeze i Dublinu baze ima Ryanaira. Ove linije ne mogu biti ni na koji način strateške za Crnu Goru. One su doslovce linije koje je odabrao Ryanaira, a Crna Gora je morala iznaći načina da to financira. Providno, istinski providno.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Podgorica

Dubrovnik je u I. mjesecu ostvario 14.269 putnika (9.320 u I/2022). Ovo je 54,2% putnika iz istog mjeseca 2019. (26.323). Dubrovnik je u I. mjesecu imao 282 operacije (258 u I/2022). Aerodrom je ostvario i 1,2 tone carga (0,6 tona u I/2022).

autor: Mladen Radić, dopisnik (Osijek), foto: ZL Dubrovnik

Aerodrom Sarajevo se drži trendova u zrakoplovstvu, je je ekološki osviještena kompanija. Stoga aerodrom intenzivno radi na povećanju energetske efikasnosti, povećanju udjela obnovljivih izvora energije, unapređenju infrastrukture i unapređenju upravljanja otpadom.

Aerodrom je prije nekoliko godina uveo LED tehnologiju rasvjete. Rasvjetni sustav aerodroma je velik potrošač električne energije te je zamjena konvencionalnih svjetiljki sa halogenom LED rasvjetom rezultirala u smanjenju potrošnje električne energije za 60-70%.

Aerodrom ulazi i u izgradnju fotonaponskih panela na parkiralištu aerodroma. Aerodrom je već dobio urbanističku dozvolu, te je ušao u fazu ugovaranja glavnog projekta. Ova elektrana će imati snagu 800 kW, te će proizvoditi 840 MWh godišnje, što pokriva 28% sadašnje potrošnje električne energije na aerodromu. Ovim projektom će se značajno smanjiti emisija ugljičnog dioksida.

Aerodrom uvodi i toplinske pumpe za vodu, odnosno vode za potrebe klimatizacije upravne zgrade i budućeg Rent-a-Car Citya. Investicija će se vratiti u 7 godina. Ovime će se dobiti alternativni način grijanja objekta na struju umjesto na prirodni plin, dok će se sustav koristiti i za pasivno hlađenje.

Aerodrom dovršava sustav adijabatskog hlađenja kondenzatora na rashladnim strojevima, koji se nalaze na krovu novog terminala B. Ovi se smanjuje temperatura kondenzatora, poboljšava efikasnost i smanjuje potrošnja električne energije za 30%, a smanjuje se i trošenje dijelova sustava (sistema).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Sarajevo

Zračna luka Rijeka je u I. mjesecu prevezla 566 putnika (147 u I/2022). Ovo je 29,6% putnika iz istog mjeseca 2019. (1912). Rijeka je imala 88 operacija u I. mjesecu (98 u I/2022). Rijeka u I. mjesecu nije imala carga.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: ZL Rijeka

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!

Linije

 

Iz Ljubljane:

 • Copenhagen, Norwegian od 29.4.
 • Riga, airBaltic od 2.5.
 • Heraklion, Corendon od 7.6.
 • Antalya, Corendon od 9.6.
 • Madrid, Iberia od 29.7.

 

Iz Maribora:

 

Iz Portoroža:

 

Iz Zagreba:

 • Seoul, T’Way od 18.5.
 • Stockholm, Croatia od 20.5.
 • Berlin, Croatia od 21.5.
 • Tirana, Croatia od 14.6.
 • Monastir, Croatia od 20.6.
 • Tel Aviv, Neos od 3.7.

 

Iz Pule:

 • Hanover, Eurowings od 18.5.
 • Memmingen, Ryanair od 1.6.
 • Glasgow, easyJet od 24.6.
 • Birmingham, Jet2 od 2.5.2025.
 • Manchester, Jet2 od 2.5.2025.
 • London Stansted, Jet2 od 3.5.2025.

 

Iz Rijeke:

 • Beč, Ryanair od 3.6.
 • Ancona, Aeroitalia od 8.6.
 • Basel, easyJet od 24.6.

 

Iz Zadra:

 • Katowice, Ryanair od 17.4.
 • Kaunas, Ryanair od 1.6.
 • Barcelona, Ryanair od 2.6.
 • Košice, Ryanair od 2.6.
 • Cork, Ryanair od 3.6.
 • Verona, SkyAlps od 15.6.
 • Copenhgagen, Norwegian od 23.6.
 • Oslo, Norwegian od 24.6.
 • Toulouse, easyJet od 26.6.

 

Iz Splita:

 • Lille, Volotea, od 21.4.
 • Innsbruck, Smartwings, od 30.4.
 • Istanbul, Croatia od 7.5.
 • Stockholm, BRA od 11.5.
 • Lulea, BRA od 22.5.
 • Reykjavik, Play od 28.5.
 • Napulj, Volotea od 31.5.
 • Atena, Volotea od 2.6.
 • Strasbourg, Volotea od 26.6.
 • Malmo, BRA od 26.6.
 • Bari, Volotea od 5.7.

 

Iz Brača:

 • Luksemburg, Luxair od 4.5.
 • Verona, SkyAlps od 8.6.

 

Iz Dubrovnika:

 • Lille, Volotea do 24.4.
 • Gothenburg, Norwegian od 1.5.
 • Larnaca, Cyprus od 1.7.
 • Bari, Volotea od 4.7.

 

Iz Osijeka:

 

Iz Sarajeva:

 • Izmir, SunExpress od 21.4.
 • Atena, Aegean od 1.6.
 • Antalya, Pegasus od 3.6.
 • Jeddah, flyadeal od 4.6.
 • Sharjah, Air Arabia od 10.6.
 • Copenhagen, SAS od 3.7.
 • Solun, Ryanair od 3.7.

 

Iz Tuzle:

 • Antalya, Tailwind od 22.6.

 

Iz Mostara:

 • Beograd, Air Serbia od 15.4.
 • Verona, SkyAlps od 30.4.
 • Minhen, SkyAlps od 30.4.
 • Bari, SkyAlps od 2.5.
 • Rim, SkyAlps od 2.5.

 

Iz Banja Luke:

 

Iz Beograda:

 • Mostar, Air Serbia od 15.4.
 • Marsu Alam, Air Serbia od 20.4.
 • Heraklion, SkyExpress od 16.6.

 

Iz Niša:

 

Iz Kraljeva:

 

Iz Podgorice:

 • Gdansk, Smartwings od 28.5.
 • Katowice, Smartwings od 28.5.
 • Minhen, Air Montenegro od 1.6.
 • Izmir, SunExpress od 4.6.
 • Budimpešta, Air Montenegro od 15.6.
 • Ostrava, Air Montenegro od 18.6.
 • Varšava Radom, LOT od 23.6.

 

Iz Tivta:

 • Birmigham, Jet2 od 2.5.
 • Riga, Norwegian od 4.5.
 • Berlin, Eurowings od 4.5.
 • Baku, Air Montenegro od 3.6.
 • Katowice, Smartwings od 7.6.
 • Copenhagen, Norwegian od 23.6.
 • Bristol, easyJet od 24.6.
 • Oslo, SAS od 27.6.

 

Iz Prištine:

 • Riga, airBaltic od 4.5.
 • Stuttgart, Condor od 12.5.
 • Antalya, Pegasus od 1.6.
 • Izmir, SunExpress od 3.6.
 • Gothenburg, Norwegian od 14.6.
 • Copenhagen, SAS od 3.7.

 

Iz Skopja:

 • Riga, airBaltic od 2.5.
 • Krf, Aegean od 1.6.
 • Antalya, Pegasus od 2.6.
 • Tunis, Tunisair od 24.6.

 

Iz Ohrida:

 • Varšava Radom, LOT od 24.6.