Novosti iz regije

Crna Gora kupuje i treći Embraer E195 40-AOC za Air Montenegro. Prvi plan je bio da Air Montenegro kupi aviona od 30 milijuna EUR pomoći koje je kompanija dobila. No, Air Montenegro jer rekao da nema novaca za kupnju trećeg aviona. Zar je već sav novac potrošen? Istim je zamolio Vladu da mu kupi treći avion. Avion je trebao koštati 5 milijuna EUR, ali nakon skidanja dijelova sa njega potrebno je bar 8 milijuna EUR da se dovede u prvobitno stanje.

I sad se postavlja pitanje tko je skinuo dijelova sa aviona? Ako je to Air Montenegro, onda zapravo Vlada poklanja novac kompaniji za dijelove koje su skinuli. Iako nije Air Montenegro skidao dijelova i opet će Vlada pokloniti Air Montenegru dodatnih 13 milijuna EUR na već poklonjenih 30 milijuna i dva aviona. Malo li je? Pa to je istinski ogroman novac. Preko 60 milijuna EUR. Avion nema lijevi motora koji je navodno skinuo vlasnik.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Montenegro

 

LOT u ovom momentu leti 7 tjednih letova zna liniji Zagreb-Varšava, no pod kraj III. mjeseca letjet će 6 tjednih letova. Ipak kompanija će od 27.3. povećati broj letova na liniji Zagreb-Varšava na 14 tjednih letova, svaki dan po dva leta.

LOT u ovom momentu ima 6 tjednih letova, no pod kraj zimskog reda letenja letjeti će samo 5 letova iz Beograda za Varšavu. Od 27.3. kompanija će liniju povećati na 11 tjednih letova. Kompanija će letjeti svakodnevno, a imat će dva dnevna leta u ponedjeljak, utorak, petak i nedjelju.

LOT će povećati i Ljubljanu sa 4 na 10 tjednih letova od 27.3. (svakodnevno, dva dnevna leta u ponedjeljak, petak i nedjelju).

Istovremeno će LOT povećati Podgoricu sa 3 tjedna leta na 6 tjedno od 28.3. (svaki dan osim srijede).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: LOT

Swiss je još početkom XII. mjeseca imao 13 tjednih letova na liniji Zurich-Beograd. No, sada je broj tjednih letova smanjio na 10 tjedno (svaki dan jedan osim utorka, petak i nedjelja kada leti dva dnevna leta). Swiss će broj letova čak i smanjiti na 9 tjedno od 1.2. (svaki dan jedan, po dva petkom i nedjeljom). No, od 10.2. kompanija će povećati broj letova na 10, a od 14.2. na razinu od početka XII. mjeseca (13 tjedno). Od 28.2. će broj letova povećati na čak 15 tjedno (svaki dan dva leta, osim subote kada je jedan, ali u petak i nedjelju po tri dnevna leta).

Istovremeno Air Serbia je početkom XII. mjeseca imala također 13 tjednih letova na ovoj liniji. Sada je broj letova smanjila na 12 tjedno (svaki dan po dva osim utorka i srijede kada leti jedan let). Air Serbia dodano smanjuje broj letova na liniji na 11 tjedno od 3.2. (ukida drugi let četvrtkom), no isti let vreća već idućeg tjedna 10.2.

Ovo znači da će obije kompanije u idućih mjesec dana imati 2 do 6 letova manje tjedno nego početkom XII. mjeseca.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Swiss

Ohrid je u VIII. mjesecu imao 25 tjednih letova, a početkom XII. mjeseca je imao 7 tjednih letova na 3 linije Wizz Aira i jednoj liniji Chaira. Ovo se čak i povećalo oko Nove godine. No, sada ima tek 3 tjedna leta. Wizz Air leti samo dva tjedna leta za Basel (srijedom i subotom), te Chair ima jedan tjedni let (subotom).

Wizz Air planira obnoviti letove za Memmingen i Malmo 26.2, Beč 4.3, Dortmund 11.3, London 27.3. i Friedrichshafen 29.3. Tijekom proljeća još 7 kompanija planira pokrenuti letove na 10 linija, dočim će Ohrid imati ukupno 18 linija 9 prijevoznika.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Ohrid

Stečajni upravitelj Adrie Airways je ponudio 21.277 predmeta kompanije na dražbu. Na dražbi su maske za kisik, pojasevi za spašavanje, kolica za posluživanje, stepenice, dijelovi aviona. Ukupna vrijednost predmeta je 396.863 EUR. Predmeti se mogu kupiti i pojedinačno. Ponude se primaju do 21.2.2022.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Alen Šćuric

Nakon što je Montenegro Airlines tužio Air Montenegro radi imena, sada je kompanija podnijela još jednu tužbu. Naime, Montenegro Airlines tuži Air Montenegro radi uniformi koje nosi nova kompanija, a koje su stare uniforme Montenegro Airlinesa. Tužba je podnesena krajem prošle godine, a prvo ročište je 15.2.

Montenegro Airlines navodi da bivši zaposlenici nisu vratili uniforme koje su vlasništvo tvrtke i njena stečajna masa, nego ih koriste za letove u Air Montenegru. Samim time Air Montenegro koristi stečajnu masu stare kompanije, pa Montenegro Airlines traži naknadu za isto.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Montenegro Airlines

KLM od 28.3. povećava broj letova na liniji Amsterdam-Beograd sa 12 tjedno (svaki dan dva osim ponedjeljka i četvrtka) na 14 tjedno. Uz to KLM ozbiljno povećava kapacitete na ovoj liniji. Iako je do 28.3. kompanija letjela jedan let sa Embraerom E175 (88 sjedala) i drugi sa E190 (100 sjedala), sada jedan let leti sa E190, a drugi sa E195-E2 (132 sjedala). Ovo je povećanje od čak 484 sjedala tjedno. Istim će KLM nuditi 6983 sjedala u jednom smjeru mjesečno.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: KLM

Rossiya je imala vrlo lošu popunjenost na liniji St.Petersburg-Ljubljana. Na prvom letu je u Ljubljanu došlo samo 23 putnika, a iz Ljubljane je otišlo tek 11 putnika. Stoga je kompanija odlučila ove letove imati samo do sredine II. mjeseca, a ne do kraja III. mjeseca. Letovi će do tada biti samo jednom tjedno, subotom, što znači da će kompanija letjeti još samo 5 letova.

preneseno: ADRIA Grupa, Sierra 5; foto: Rossiya

U petak smo pisali zašto linija Air Serbie za Rijeku uz Pulu. A danas se postavlja pitanje zašto Dubrovnik uz Tivat i Split? I ovdje je odgovor vrlo jednostavan. Vožnja između Splita i Dubrovnika je 3:30 sati. Dakle, aerodromi su dovoljno udaljeni da trebaju zasebne letove. Čak štoviše od Splita do Tivta ima 5:15 sati vožnje, puno previše da ne bi bilo aerodroma između.

No, zašto Dubrovnik uz obližnji Tivat? Ova dva aerodroma udaljena su tek 1:30 sati vožnje. No, Tivat ima već 54 leta Air Serbie tjedno (skoro 8 dnevno), te još 18 letova Air Montenegra. I logično je da Air Serbia uz toliko frekvencija razvija obližnji aerodrom. Air Serbia, iskreno više nema kuda sa letovima u Tivtu, pa je odlučila dubrovačke putnika letjeti nonstop, a ne preko Tivat. Što je i logično. Konačno, Dubrovnik je ogromna turistička meka i logično je da je Beograd povezan sa Dubrovnikom.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Serbia

Aerodrom Tuzla planira gate 3, atrij i parkiralište dovršiti do ljeta ove godine. Isto bi omogućilo Wizz Airu stacioniranje i 3. aviona na Tuzli, što će se vrlo vjerojatno desiti tijekom ljeta 2022. Iako je rok za dovršetak Atrija VIII. mjesec, aerodrom se nada dovršiti ga do V. mjeseca, što su i dogovorili sa izvođačem radova.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Tuzla

Lufthansa će još jednom prolongirati pokretanje linije Minhen-Zagreb. Linija je trebala krenuti 27.3. no sada će krenuti tek 2.5. Najava je svakodnevnih letova i to sa Airbusom A319. Istim će Croatia i Lufthansa u code-share imati čak tri dnevna leta na ovoj liniji, neusporedivo više nego 5 tjednih letova prošle godine. Croatia je nedavno povećala broj letova na ovoj liniji sa 5 na 9-13 o čemu smo pisali prije par dana.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Lufthansa

Zamaaero je na zahtjev čitatelja sa desne strane objavio sve linije koje se otvaraju u budućnosti. Ovaj spisak ćemo svakodnevno update.

Zamaaero je u prošlih 10 dana imao  8.041 komentar (u prosjeku preko 800 komentara dnevno). U zadnjih 7 dana imali smo 92.244 posjetitelja, u zadnjih 30 dana 353.280 posjetitelja, a u zadnjih godinu dana 3,6 milijuna posjetitelja.

U zadnjih 10 dana najviše komentara su imali članci:

 1. Đoković Emiratesom deportiran iz Australije 404
 2. Air Serbia uvodi četiri nove linije 264 (još je aktivan)
 3. Zagreb smanjio razliku spram Beograda 250 (još je aktivan)
 4. Air Serbia otvara još dvije linije 225 (još je aktivan)
 5. Zašto Brač nema svoju aviokompaniju 136 (još je aktivan)
 6. Sarajevo još građevinskih radova 132
 7. Ima li muzej vazduhoplovstva budućnost 121
 8. Austrian prekida Zagreb 116
 9. Fotografije sa dočeka Hrv.nogometne reprezentacije 110 (još je aktivan)
 10. Aegean smanjio broj letova iz Beograda 101

 

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb)

Rumunjska leisure kompanija Animawings pokreće letove na liniji Bucharest-Dubrovnik. Linija će se operirati od 18.6. do 17.9. jednom tjedno, subotom. Na liniji će letjeti Airbus A320 sa 174 sjedala. Animawings je u vlasništvu grčkog Aegeana. Linija će konkurirati rumunjskoj nacionalnoj kompaniji TAROM-u i LCC Blueairu koji također lete na istoj liniji.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Animawings

Nakon ovonedeljnih najava da se otvaraju direktni letovi iz Beograda do Valensije, Barija, Mallorce i Rijeke, Air Serbia je otvorila za prodaju karte i dva italijanska grada: Trst i Bolognu. Linija do Trsta počinje sa letovima 2.6., dok za Bolognu 6.6. ove godine. Uz ove dve destinacije, a uzimajući u obzir i Rim, Milano, Veneciju (za koju će biti obnovljeni letovi), te novi Bari, Air Serbia leti ka čak 6 destinacija u Italiji.

Očekujemo da u narednim nedeljama Air Serbia najavi i obnavljanje nekih od starih linija poput Kaira, Tel Aviva, Helsinkija, Kijeva i Zadra.

autor: Luka Babić, dopisnik (Beograd), foto: Air Serbia

Razlika beogradskog i zagrebačkog aerodroma je u prvih tri kvartala godine bila enormno u korist Beograda. U prvom kvartalu Beograd je imao 284.000 putnika, a Zagreb njih tek 113.328, takle razlika je bila u čak 61,1%. U drugom kvartalu Beograd je imao 638.000 putnika, a Zagreb 224.044 putnika, stoga je razlika bila u i veća čak 64,9%. U 3. kvartalu Zagreb je imao tek 540.408 putnika, a Beograd čak 1.514.000 putnika, što znači da je razlika bila 64,3%. U prosjeku je Beograd imao tada 504.666 putnika mjesečno, a Zagreb tek 180.136 prosječnih mjesečnih putnika, tj. razlika je bila u 324.530 putnika u korist Beograda mjesečno.

No, u XII. mjesecu razlika je upola manja u postocima i tri i pol puta manja u realnim brojevima. Zagreb ozbiljno smanjuje razliku spram Beograda! Naime, Aerodrom Beograd je u XII. mjesecu imao 274.000 putnika, dok je MZL Zagreb imala 179.582 putnika, dakle razlika je u 94.418 putnika ili 34,4%. Ili ako hoćemo okrenuti brojke Beograd je u 3. kvartalu imao 180,1% više putnika od Zagreba, a sada ima samo 53,6% više.

Zagreb ovo može zahvaliti u prvom redu velikoj ekspanziji Ryanaira, no i nizu novih linija koje je aerodrom dobio tijekom jeseni i zime (Flydubai, Nordwind, Azur, MyWings), kao i ozbiljnom povećanju frekvencija na pojedinim linijama (Aeroflot, Croatia Airlines, Air Serbia, LOT, British Airways).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: MZL Zagreb

TUI fly Belgium otvara dvije nove linije za Ohrid. Kompanije će od 10.5. do 20.9. letjet za Eindhoven, utorkom i petkom. Od 13.5. TUI leti iz Bruxellesa za Ohrid ponedjeljkom i petkom do 23.9, te još u petak 30.9.

Kompanija otvara i novu liniju iz Bruxellesa za Zadar od 23.4. do 1.10, koja će prometovati srijedom i subotom.

TUI će ove godine prometovati i iz Pule za Bruxelles srijedom i subotom od 23.4. do 1.10, za Dubrovnik iz Bruxellesa srijedom i subotom od 9.4. do 1.10, te za Tivat iz Bruxellesa od 29.4. petkom, a od 16.5. dodaje se i ponedjeljak, te će letovi prometovati do 23.9. uz još jedan let 30.9. Kompanija će letjeti iz Eindhovena za Tivat od 10.5. do 20.9. utorkom i petkom.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: TUI

British Airways je operirao letove za Zagreb u XII. i I. mjesecu no liniju je ponovo suspendirao sve do 28.2. kada ponovo počinje sa operacijama četiri puta tjedno (ponedjeljak, utorak, četvrtak i nedjelja).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: British

Trade Air trenutno u floti ima 6 aviona, tri Airbusa A320, jedan A319 i jedan Fokker F100, te jedan Let-410 Turbolet u wet leasu. Turbolet leti PSO linije i iste će letjeti do V. mjeseca, a kompanija se nada dobiti i novi ugovor za linije za idućih četiri godine. Jedan A320 i A319 su u Prištini gdje lete za kosovski MyWings i to će letjeti i iduće sezone.

No, ostala dva A320 i F100 nemaju angažmana za iduće ljeto u prvom redu radi straha naručioca koliko će Omikron trajati. Stoga se Trade Air ne brine da će dobiti ugovore za iduću sezonu u roku od idućih mjesec dana i da će im 100% kapaciteta biti u zraku.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Trade Air

Zašto Air Serbia otvara Rijeku, a ne povećava Pulu. Da u Rijeci dobiva subvencije, kao što je dobivala 2019, odgovor bi bio vrlo jednostavan, ali ne dobiva. Gdje je onda tu logika. Odgovor je vrlo jednostavan. Air Serbia je dostigla broj letova za Pulu na tri tjedno. To je dostatan broj frekvencija za sve kategorije putnika (turiste, konektirane putnike, posjet rodbini i prijateljima, pa čak i poslovnjake). Stoga je logično pokrenuti novu liniju u Rijeci koja će akumulirati više putnika nego da se stave dodatne frekvencije u Puli.

Konačno, za očekivati je da će Air Serbia i uz Rijeku povećati broj frekvencija Pule sa 3 na bar 5 ove godine, poglavito što je prošlogodišnje punjenje linije bilo izvanredno. Stoga se u budućnosti očekuje srazmjerno povećanje i Rijeke na 3 leta i Pule na 6 letova tjedno. Ne bi me iznenadilo da Pulu Air Serbia ostavi i kao zimsku liniju iduće zime sa bar dva tjedna leta.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Serbia

 

Hrvatska ACMI i charter kompanija ETF je dobila Cat III dozvole. Naime, za dozvole mogu aplicirati tek 6 mjeseci po prvom letu. No, oni su svi papirologiju predali u Agenciju bitno prije, odradili sve simulatore i školovanje, pribavili opremu, tako da je sve bilo spremno već 1. dan nakon proteka roka od 6 mjeseci. Kompanija je stoga dozvole dobila ekspresno brzo samo par dana nakon proteka roka. Čim su dobili dozvolu za Cat III, već idući dan su morali odletjeti let sa smanjenom vidljivošću.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: ETF

Air Serbia nam je poslala press-materijal o novim linijama koje otvara u ljetnoj sezoni 2022. Nova linija iz Beograda za Valenciju pokreće se 21.4. dva puta tjedno srijedom i subotom, dok će od početka VI. mjeseca linija dobiti i letove četvrtkom i nedjeljom. Linija će se operirati sa Airbusom A319.

Kompanija 5.6. kreće sa letovima za Bari, tri puta tjedno, ponedjeljkom, četvrtkom i nedjeljom sa ATR 72. Linija će se operirati do 27.10.

Do Palma de Mallorce kompanija će letjeti od 11.6. do 29.10. dva puta tjedno, utorkom i subotom. Linija će prometovati sa A319. Kompanija je do sada obavljala samo charter letove do ove destinacije.

Na koncu kompanija ponovo obnavlja letove do Rijeke i to od 15.6. do 17.9. dva puta tjedno, srijedom i subotom sa ATR 72. Linija se operirala od VI. do X. mjeseca 2019, a nije se obnavljala tijekom Covida-19.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Serbia

Iako smo o rezanjima Eurowingsa u Zagrebu pisali tijekom prošlog mjeseca misleći kako će to biti sve za zimski red letenja, njemački avioprijevoznik nas je nažalost dematirao.

Linija Stuttgart – Zagreb je trebala krenuti prometovati 4 puta tjedno već od 7.2., ali nakon zadnjih izmjena taj broj rotacija će se realizirati tek mjesec dana kasnije od 7.3. U prvom tjednu operacija počevši od 7.2. će biti 3 tjedne frekvencije, zatim će tijekom sljedeća dva tjedna broj rotacija pasti na dvije tjedno, petkom i subotom da bi se u tjednu od 28.3. opet vratio na tri tjedno.

Povećanje na liniji Cologne – Zagreb na 4 rotacije tjedno će se dogoditi u tjednu od 28.2. umjesto 4.2. kako je bilo planirano.

Letovi na liniji Dusseldorf – Zagreb će umjesto 8.2. krenuti 28.2. i to s dvije tjedne rotacije, utorkom i subotom.

autor: Marko Bilić, dopisnik (Split), foto: Eurowings

Aerodromi Crne Gore su imali sastanak sa Sašom Zejakom, stečajnim upraviteljem Montenegro Airlinesa. Konstatirano je da Montenegro Airlines koristi hangar za održavanje aviona, nadstrešnicu servisne jedinice, parking prostor na kojima drži stare avione, tj. ukupno 5000 četvornih metara aerodromskog prostora. Dogovoreno je da će Montenegro Airlines plaćati rentu za te prostore od V. mjeseca 2021. Aerodromi Crne Gore pozdravljaju odluku Montenegro Airlinesa da pokrenu posao da održavanjem aviona što će biti odličan dodatak uslugama Aerodroma Crne Gore.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Montenegro Airlines

Ryanair otvara i treću novu liniju za Zagreb. Od 27.3. otvara letove za Lavov u Ukrajini. Linija će se operirati dva puta tjedno srijedom i nedjeljom. Ryanair je ovog proljeća najavio nove letove za Bratislavu i Krf.

Ovime će kompanija ovog proljeća operirati čak 27 novih linija. Kako Ryanair povećava broj frekvencija na nekim od linija ukupno će imati 77 tjednih polazaka (u prosjeku 11 dnevno). Isto znači da kompanija ima 2,85 polaska prosječno po liniji.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ryanair

Hrvatska ACMI i charter kompanija ETF uzima u lizing i 3. avion, Boeing 737-800. U ovom momentu su 4 opcije na stolu, a na proljeće će avion biti u floti.

Kompanija će i dalje ostati u Prištini i to sa ovim avionom koji je dobio boje MyWingsa, no više neće imati u Prištini dva nego samo jedan aviona. ETF će potpisati ugovor na još 2 godine sa MyWingsom.

Stjepan Bedić, vlasnik i direktor ETF je demantirao da imaju problema sa posadama što se širilo kuloarima. Ostao je bez jednog pilota i kabinaca, što je uobičajen broj, no zapošljava nove pilote i kabince, čak i njih bitno više radi dolaska 3. aviona. Upravo su u postupku intervjui sa kandidatima. Kompanija ima više nego dovoljno posada za sve operacije koje leti.

Kompanija još uvijek nema potpisane ugovore za ostala dva aviona, no isto pripisuje strahu naručioca od Omikrona, tj. nepoznanici koliko će on trajati. ETF se ne brine da će potpisati ugovore za oba aviona čim će se vidjeti koliko će Omikron još trajati. U ovom momentu imaju dostatno upita i za 10 aviona, pa nemaju dvojbi da će tri aviona popuniti.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: ETF

Air Cairo otvara liniju Hurghada-Sarajevo, koja će se operirati već od 27.3. pa sve do 28.10.2022. dakle apsolutno cijele sezone. Linija će se operirati utorkom i petkom sa Airbusom A320 koji ima 174 sjedala.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Wikipedia (Air Cairo)

Iako je Aegean prošlog ljeta imao čak 5 tjednih letova iz Atene za Beograd, uz Air Serbijinih 7 tjednih letova, te je početkom XII. mjeseca imao 4 tjedna leta uz Air Serbijinih 5 letova, sada je broj tjednih letova smanjio na tek 2 tjedno (ponedjeljak i petak). Kako Air Serbia leti na ovoj liniji 5 letova kompanija zajedno imaju tek 7 tjednih letova, 5 manje nego u VIII. mjesecu i 2 manje nego u XII. mjesecu. Kompanije nemaju ni jedan let utorkom i subotom.

Aegean 1.3. uvodi treći let utorkom kako će operirati do kraja ljetnog reda letenja. No, i od 27.3. operira tek 3 tjedna leta samo drugim danima, utorkom, petkom i nedjeljom.

Aerodrom Banja Luka se zatvorio za promet danas (18.1.) u ponoć kako bi pristupio sanaciji uzletno-sletne piste i rulnih spojnica. Aerodrom planira 15 dana intenzivno raditi na samoj sanaciji, no zbog lošeg održavanja odvodnje oko piste i mogućih problema vezanih uz odvodnju moguće je da će se radovi produžiti. Stoga je krajnji rok za otvaranja aerodroma 28.2. iako se aerodrom nada da će se otvoriti i prije, realno već 15.2.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Banja Luka

Zadar razvaljuje. U 2022. za sada Zadar će imati 16 novih linija. Koliko je to mnogo najbolje pokazuje činjenica da ostale Jadranske luke imaju neusporedivo manje linija i to Dubrovnik (7 novih linija), Pula (5), Tivat (4), Split (3), Rijeka (2), Brač (1). Čak i Zagreb i Beograd imaju samo 6 novih linija. Uz 12 novih linija Ryanaira, aerodrom ima i nove linije Vuelinga, Lubecka, TUI-a i Flyra.

Ovo sve dešava se nakon ogromnog povećanja koje je Zadar imao prošle godine. Stoga će ove godine Zadar sigurno preći broj putnika koje je imao 2019, tj. imat će oko 850.000 putnika.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: ZL Zadar

Kojeg smisla ima Air Montenegro? Za što je država izdvojila ogromnih 30 milijuna EUR i sada će kroz subvencije izdvajati još više milijuna EUR svake godine? Kompanija leti samo Podgorica-Beograd i to vrlo slabo, tu ju je Air Serbia potukla do nogu i ima duplo više letova.

Kompanija je ovog ljeta letjela tek dvije linije iz Tivta (Banja Luka i Istanbul), te dvije iz Podgorice (Frankfurt i Ljubljana), osam tjednih letova. Ove zime imala je tek dva tjedna leta, po jedan iz Tivta za Istanbul i jedan iz Podgorice za Ljubljanu. Ovi letovi su povećani na dva tjedno oko Nove godine, uz uvođenje Frankfurta sa dva tjedna leta koji se sad ponovo ukinuo. dakle dva do šest tjednih letova! Simbolično i prestrašno.

Zar je stvarno moguće da Air Montenegro ne leti cjelogodišnje letove za Frankfurt, Paris, Rim, Amsterdam? Zar je moguće da tijekom ljeta nema bar svakodnevne letove iz Podgorice za Frankfurt, 4 tjedna leta za Minhen i Rim, da ne leti za Paris, Amsterdam, Copenhagen, Bruxelles, te iz Tivata sezonski za Milano, Stockholm, Helsinki, Oslo, Gothenburg, Hamburg, Stuttgart, Minhen, Frankfurt, Dublin, Prag?

I da, ostali prijevoznici su uzeli sve što je bilo najbolje. Austrian ima velik broj letova za Beč, Turkish za Istanbul, Chair za Zurich, Air Serbia za Beograd, LOT za Varšavu, ukrajinske kompanije su poharale linije prema Ukrajini, Ryanair, Wizz Air i easyJet imaju brdo letova. No, to ne staje. Ove godine Transavia će ukrasti potencijalnu liniju za Paris, Wizz Air za London i Rim, Eurowings za Stuttgart. Ostalo je jako malo toga što bi Air Montenegro mogao letjeti.

I čemu onda služi ta kompanija? Za 30-tak letova ljeti i 20-tak zimi na tek 6 linija ljeti i 4 zimi? Za to Crna Gora izdvaja tolike desetke milijuna EUR? Koja je to logika i pamet? Sa tim novcem Crna Gora je mogla dobiti više desetaka linija Ryanaira, Wizz Aira, easyJeta i Eurowingsa dugi niz godina. A to bi bilo daleko bolje i pametnije po Crnu Goru, to bi akumuliralo bitno više putnika i turista.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: Air Montenegro

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!

Linije

Iz Ljubljane:

 • Helsinki, Finnair od 1.4.
 • Atena, Aegean od 6.6.

 

Iz Maribora:

 

Iz Portoroža:

 

Iz Zagreba:

 • Kos, Ryanair od 2.6.

 

Iz Pule:

 • Weeze, Ryanair od 26.3.
 • St.Gallen, People’s od 6.5.
 • Katowice, Ryanair od 2.6.
 • Copenhagen, Norwegian od 3.6.
 • Napulj, easyJet od 26.6.

 

Iz Rijeke:

 • Bergamo, Ryanair od 3.7.

 

Iz Zadra:

 • St.Gallen, People’s od 6.5.
 • Rzezsow, Ryanair od 2.6.
 • Munster, Ryanair od 3.6.
 • Milan Malpensa, Ryanair od 4.6.
 • Forli, Aeroitalia od 15.6.
 • Copenhagen, SAS od 1.7.

 

Iz Splita:

 • Sofia, European Air Charter od 12.4.
 • Tallinn, airBaltic od 1.5.
 • Stockholm ARN, Sunclass od 5.5.
 • Malmo, BRA od 12.5.
 • Skopje, Croatia od 12.5.
 • Vaxjo, BRA od 12.5.
 • Gothenburg, BRA od 13.5.
 • Norrkoping, BRA od 13.5.
 • Oslo, Croatia od 14.5.
 • Copenhagen, BRA od 20.5.
 • Trontheim, SAS od 27.5.
 • Rim, Ryanair od 1.6.
 • Atena, Aegean od 7.6.
 • Kalmar, BRA od 30.6.
 • Karlstad, BRA od 15.7.
 • Jankoping, BRA od 11.8.
 • Halmstad, BRA od 12.8.
 • Orebro, BRA od 2.9.

 

Iz Brača:

 • Minhen, Croatia od 27.5.
 • Košice, SkyAlps od 17.6

 

Iz Dubrovnika:

 • Frankfurt, Eurowings Discover od 26.3.
 • Tallinn, airBaltic od 2.5.
 • Leeds Bredford, TUI od 4.5.
 • Prag, Croatia od 18.5.
 • Bolzano, Skyalps od 27.5.
 • Bratislava, Skyalps od 27.5.
 • Minhen, Eurowings Discover, 28.5.
 • Bukurešt, Air Connect od 11.6.
 • Forli, Aeroitalia od 15.6.
 • Vencija, easyJet od 1.7.

 

Iz Osijeka:

 • London Stansted, Ryanair od 2.6.

 

Iz Sarajeva:

 

Iz Tuzle:

 

Iz Mostara:

 • Forli, Aeroitalia od 7.4.

 

Iz Banja Luke:

 • Antalya, Tailwind od 7.6.
 • Monastir, Nouvelair od 7.6.
 • Atena, Aegean od 30.6.

 

Iz Beograda:

 • Ankara, Air Serbia od 28.3.
 • Tel Aviv, Air Serbia od 6.4.
 • Izmir, AnadoluJet od 13.4.
 • Catania, Air Serbia od 14.4.
 • Lisabon, Air Serbia od 15.4.
 • Izmir, Air Serbia od 15.4.
 • Heraklion, Air Serbia od 28.4.
 • Cairo, Air Serbia od 15.5.
 • Hamburg, Air Serbia od 15.5.
 • Riga, airBaltic od 16.5.
 • Chicago, Air Serbia od 17.5.
 • Gothenburg, Air Serbia od 18.5.
 • Cologne, Air Serbia od 18.5.
 • Napulj, Air Serbia od 19.5.
 • Firenca, Air Serbia od 20.5.
 • Marseille, Air Serbia od 20.5.
 • Chania, Air Serbia od 4.6.
 • Krakow, Air Serbia od 4.6.
 • Ohrid, Air Serbia od 5.6.
 • Rodos, Air Serbia od 5.6.
 • Varna, Air Seriba od 5.6.
 • Krf, Air Serbia od 9.6.
 • Palermo, Air Serbia od 14.6.
 • Kuwait, Jazeera od 17.6.
 • Berlin, Wizz Air od 31.7.
 • Copenhagen, Wizz Air od 31.7.
 • Lisabon, Wizz Air od 1.8.
 • Zakynthos, Wizz Air od 1.8.
 • Bergamo, Wizz Air od 26.9.

 

Iz Niša:

 

Iz Kraljeva:

 

Iz Podgorice:

 • Gdansk, Ryanair od 27.3.
 • Rzeszow, Air Montenegro od 15.6.
 • Bratislava, Air Montenegro od 17.6.

 

Iz Tivta:

 • Manchester, Jet2 od 1.5.
 • Riga, airBlatic od 4.5.
 • Beč, Austrian od 13.5.
 • Brno, Air Montenegro od 15.6.
 • Riyadh, flynas od 1.7.
 • London Stansted, Jet2 od 6.5.2024.

 

Iz Prištine:

 • Dusseldorf, Condor od 26.3.
 • Antalya, SunExpress od 27.5.

 

Iz Skopja:

 • Frankfurt, Lufthansa od 23.4
 • Split, Croatia od 12.5.
 • Oslo, Norwegian od 23.6.

 

Iz Ohrida:

 • Manchester, TUI od 31.5.
 • London Gatwick, TUI od 31.5.
 • Beograd, Air Serbia od 5.6.
 • Maastricht, Corendon od 7.7.