Novosti iz regije

Turkish Airlines je izvanredno 5.10. na večernjoj liniji Istanbul-Beograd-Istanbul (TK1083/1084) letio sa Airbusom A330-200 umjesto uobičajenog A320, A321, B737-800 i B737-900. Turkish sa A330-200 redovno leti za Zagreb jednom tjedno (nedjeljom), istim avionom će letjeti za Ljubljanu 28.10, a sa većim A330-300 će za Ljubljanu letjeti 25, 26. i 27.10.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Turkish

Aerodrom Ljubljana je 6.10. proglasio milijuntog putnika. Putnik je došao jutarnjim letom Turkish Airlinesa iz Istanbula. Putnik je dobio dvije karte po izboru u mreži Turkisha. Ljubljana planira ove godine imati preko 1,2 milijuna putnika.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Ljubljana

U regiji aerodromi se doslovce ubijaju da ne dobe drugog hendlera i da imaju monopol nad hendlingom. Zagreb, Split i Dubrovnik su temeljem pravila Europske Unije morali dobiti drugog hendlera kada su prešli dva milijuna putnika, no ogromnim lobiranjem su uspjeli prolongirati uvođenje drugog hendlera. Da bi to postigli istinski su se ubili i potrošili enormne resurse. I uspjeli. Zašto aerodromi to čine? Zato što je hendling superprofitabilan i monopolistički položaj u istom omogućava ogromne profite.

U tom kontekstu se i te kako treba pitati koko je onda i zašto Vinci tako olako prepustio svoj hendling prvo SkyPartneru u koji je uz Wizz Air prešla Lufthansa, Austrian, Swiss i flydubai, a potom i Menziesu. Zašto je Vinci taj posao radio tako traljavo, loše, zapravo tragično. Kako to da on ne vidi profit? Istinski čudno.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Vinci

Wizz Air povećava broj letova oko Nove godine iz Beograda za:

 • Bergamo sa 4 na 5 letova od 13.12. i tako će ostati cijelu zimu
 • Eindhoven sa 5 na 7 letova od 5.12. do 6.1.
 • Gothenburg sa 2 na 3 leta od 14.12. i tako će ostati cijelu zimu
 • Hamburg sa 3 na 4 leta od 19.12. i tako će ostati cijelu zimu
 • London sa 5 na 6 letova od 16.12. do 6.1.
 • Malmo sa 3 na 4 leta od 18.12. i tako će ostati cijelu zimu
 • Stockholm sa 2 na 3 leta od 13.12. i tako će ostati cijelu zimu

Ovo znači da će do sredine XII. mjeseca Beograd imati 88 tjednih letova, a od sredine XII. mjeseca 96 tjednih letova Wizz Aira na 21 liniji. Od 6.1. Beograd će imati 93 tjedna leta, 27 manje od Skopja. Prema zamaData Beograd je ovog ljeta imao 93 tjedna leta, jednako kao i od I. mjeseca.

autor: Mladen Radić, dopisnik (Osijek), foto: Wizz Air

U regiji niz kompanija let do početka I. mjeseca i onda nastavljaju letjeti od početka III. mjeseca. Tijekom većine I. i cijelog II. mjeseca nemaju letova. Neke kompanije čak rade stanku i u XI. pa do sredine XII. mjeseca. Iskreno ovo je loša opcija kako za aerodrome, a još više za putnike. Kompanije rezoniraju da stanka u operacijama smanjuje troškove u mršavim mjesecima kada nema putnika. No, isto i odvikava putnike od linije, prekida kontinuitet linije i onemogućava putnicima konstantne konekcije. Osobno smatram da bi čak i jedan let simboličan tjedno tijekom ova dva mjeseca zadržao kontinuitet i omogućio putnicima nastavak operacija.

No, svakako smatram da bi kompanije trebale letjeti barem do 8.1, a u Hrvatskoj i Sloveniji do 7.1. (zbog božićnih i novogodišnih praznika), te od 22.2. ili čak 15.2. Tada već ima putnika koji mogu omogućiti minimalni broj letova sa prihvatljivom popunjenošću kabine. To bi značilo da kompanije ne operiraju tek mjesec do mjesec i pola.

Uz to kompanije bi morale povećati broj frekvencija tijekom božićnih i novogodišnjih praznika od 20.12. do 8.1. Iskreno u to vrijeme ima prilično putnika. Čak i kompanije koje ne operiraju letove zimi morale bi u ovom periodu imati letova na linijama koje operiraju ljeti. Tako je godinama za Split letio KLM, a neke linije je ovako obnavljala i Air Serbia tijekom praznika.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: easyJet

Ljubljana je izgubila enormno puno bankrotom Adrije. Niz linija Adrije se još uvijek nije obnovio. Kako god od postojećih linija Adria bi morala imati Podgoricu cijele godine, a uz nju sezonski i Tivat, a na kao sada da se linije izmjenjuju. CEO Air Montenegra je rekao da od iduće godine tako planiraju operirati ove dvije linije. Kako god linije koje bi Ljubljana morala imati, a trenutno ih nema (crveno su najbitnije linije):

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Ljubljana

Aerodrom Skopje u IX. mjesecu je ostvario 277.462 putnika (235.054 u IX/2022). Ovo je 119,6% putnika iz istog mjeseca 2019. (231.959). Skopje je imalo 2100 operacija (1799 u IX/2022). Aerodrom je ostvario 325,0 tona carga što je bitno više nego u IX. mjesecu 2022. kada je imao 275,4 tone carga. Skopje je do sada u 2023. ostvarilo 2.136.199 putnika i 2.484,0 tona carga.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Skopje

Marko Đuzel, CEO Aerodroma Mostar, je izjavio da nakon zatvaranja posla sa Croatiom Airlines koja leti 3 tjedna leta za Zagreb, sada pregovara i sa Air Serbiom za letove prema Beogradu. Tek se pregovara, daleko je to od realizacije, no volja evidentno postoji. Sa Air Serbiom pregovara i niz drugih aerodroma regije, hoće li Mostar biti prva iduća regionalna linija ostaje za vidjeti.

Jel ovaj deal logičan? Air Serbia će teško letjeti ovu liniju bez ozbiljnih subvencija, bar onolikih koliko dobiva Croatia. Ona leti tek 2 tjedna leta za Banja Luku i samo 7 letova za Sarajevo. U tom kontekstu Mostar nema nikakve komercijalne logike. A ako za to dobiju pola milijuna EUR ostaje pitanje jel to ima smisla za Mostar.

Iskreno ni linija za Zagreb nema puno smisla za pola milijuna EUR. Za taj novac su mogli dobiti niz linija i frekvencija Ryanaira, Wizz Aira ili Eurowingsa. Ryanair u Zadru dobiva 1,5 milijuna EUR za 47 linija i 155 letova tjedno. Zamislite onda što se može dobiti za trećinu tih novaca. Za Mostar je daleko logičnije da ima letove za ogromnu dijasporu u Njemačkoj (Hrvati i Srbi) i Skandinaviji (Bošnjaci), za Istanbul (Bošnjaci), te za hodočasnike (Rim, Milano, Napulj, Dublin, Varšava, Madrid). Na to treba trošiti novac, a ne na letove Croatie Airlines i Air Serbie.

Croatia Airlines je logičniji odabir radi P2P putnika i velike dijaspore u Zagrebu, te ogromnih veza svih društvenih segmenata Hercegovaca sa Zagrebom (školstvo, znanost, sport, kultura, estrada, novinarstvo, gospodarstvo, vojska, administracija, sudstvo, zdravstvo, obiteljski odnosi…). No, preko Beograda Mostar dobiva daleko više konekcije za Europu i svijet. Za Mostar bi bilo daleko bolje da dobije veze prema Beču, Minhenu ili Frankfurtu, kako radi daleko boljih konekcija, tako i radi dijaspore, no te linije nisu realne i zato je Air Serbia najbolja opcija za konekcije.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: ZL Mostar

Air Arabia se vraća u Sarajevo. Od 10.6.2024. godine kompanija će letjeti za Sharjah svakodnevno. Ovom frekvencijom linija će se operirati do 8.9.2024. Letovi će se vršiti sa Aribusom A320. U 2023. kompanija nije imala letova za Sarajevo

autor: Mladen Radić, dopisnik (Osijek), foto: Air Arabia

Slovenija je raspisala natječaj za koncesionara Aerodroma Maribor. Na natječaj se javila samo SIDrone zrakoplovna škola i operater dronova. Zamaaero je u analizi jasno naveo da ovaj kandidat nema nikakve šanse preuzeti Maribor i da bi preuzimanje Maribora od istoga značilo isti fijasko kao što je bio sa nizozemsko-kineskim SHS Aviationom.

Nakon više krugova pregovora i skeniranja SIDronea Slovenija je odlučila da kandidat nije dovoljno dobar, da ne može ispuniti financijsku stranu posla i da mu neće dati aerodrom u koncesiju. Stoga će državni DRI nastaviti operirati aerodrom i u 2024. Vlada je prošle godine izdvojila 1,6 milijun EUR za operiranja Maribora.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Maribor

Sarajevo ima ogroman broj letova prema Bliskom Istoku, no izuzetno mu nedostaju letovi prema Zapadu. Ovdje je velika dijaspora, broj potencijalnih turista sa Zapada u egzotično Sarajevo je velik, poslovnjaci i političari trebaju letove.

Norwegian bi svakako trebao produžiti liniju za Stockholm i Oslo na cjelogodišnju zbog velike bošnjačke dijaspore u Skandinaviji. I LOT bi svakako trebao produžiti linije na cjelogodišnje. Sarajeve ima ambicija ostvariti i letove prema SAD-u, no to u doglednoj budućnosti nije realno. Linije koje bi Sarajevo trebalo dobiti (crveno su označene najbitnije linije):

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Alen Šćuric

Aerodrom Podgorica je u IX. mjesecu imao 197.776 putnika (149.933 u IX/2022). Ovo je više nego fascinantnih 134,2% putnika iz istog mjeseca 2019. (147.357). Aerodrom je imao 1600 operacija (1338 u IX/2022 i 1520 u IX/2019). Podgorica je ostvarila 57,7 tona carga (37,0 u IX/2022 i 63,3 u IX/2019). Od početka godine Podgorica je ostvarila 1.323.046 putnika.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Podgorica

Kao što smo već najavili najveći svjetski hendler Menzies Aviation postaje treći hendler u Beogradu. To je ogromna i vrlo dobra vijest za Beograd i Srbiju. I desilo se ono što smo predvidjeli da će se desiti: Air Serbia prelazi u Menzies od II. mjeseca 2024. Odličan potez za kompaniju i iskrene čestitke. Air Serbia je još jednom pokazala da reagira brzo, agilno i kvalitetno. Prelazak u II. mjesecu ostavlja dovoljno vremena da Menzies pribavi radnike i potrebnu logistiku, ali i da krenu sa operacijama uz porođajne probleme do ljetne sezone. Kreću u najslabijem dijelu godine i time će si ostaviti dovoljno vremena za probleme, usuglašavanje sustava i prilagodbu.

Naime, Air Serbia je pretprošlog ljeta, a još više ovog ljeta imala ogromnih problema u Beogradu. Kašnjenja su bila višesatna, bio je ogroman broj kašnjenja doslovce svaki dan, i broj otkazivanja letova je bio velik, u jednom momentu se otkazao svaki 7. let. Dobar dio krivice za to snosi Vinci kao hendler. On nema dovoljno radnika, radnici su mu potplaćeni, Vinci nema interes biti hendler što je više nego evidentno.

Prelaskom Air Serbia na Menzies, kompanija si je osigurala 50% prometa u Beogradu i posao za nekoliko stotina radnika. Time će hendlati oko 4 milijuna putnika. Već sada je to ozbiljan posao, a ako uz to uspiju uštipnuti još neku kompaniju, ihaaa. Uzmemo li da SkyParner opslužuje Wizz Air, Lufthansu, Austrian, Swiss, Eurowings, flydubai… Vinciu ostaje jako malo kompanija i posla. Čak i Turkish već preko godinu dana pregovara sa SkyPartnerom da pređe kod njih. Za očekivati je da će i oni preći u SkyPartner ili Menzies. U tom kontekstru Vinci će morati otpustiti niz radnika i prodati logistiku, a logično je da će to preuzeti Menzies. Za očekivati je da će Menzies preuzeti i radnike Air Serbie koje je ona koristila za hendling ove godine.

Interesantno je da se Jiri Marek u obraćanju oko potpisivanja ugovora sa Menziesom, a nakon članka zamaaero gdje smo ga radi toga kritizirali, ispričao putnicima radi ovogodišnjih problema. Konačno. Mogao se toga sjetiti i bez naše kritike.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Menzies

Ryanair će ove godine iz Zadra imati nešto letova još u XI. mjesecu, što je znao imati i prošlih godina, no započet će sa letovima iz Zadra bitno prije, još za vrijeme zimskog reda letenja, što prije nije bio slučaj. Kompanija će letjeti slijedeće letove tijekom zima (koji počinje od 29.10. i traje do 30.3.):

 • Berlin do 3.11. tri puta tjedno i od 1.3. dva puta tjedno, od 26.3. četiri puta tjedno
 • Budimpešta od 26.3. dva puta tjedno
 • Cologne od 26.3. tri puta tjedno
 • Dublin od 19.3. jednom tjedno
 • Krakow od 26.3. dva puta tjedno
 • Liverpool od 27.3. jednom tjedno
 • Poznan od 26.3. dva puta tjedno
 • Stockholm ARN od 27.3. dva puta tjedno
 • Varšava od 26.3. tri puta tjedno

Ovo znači da će Ryanair tijekom zime za Zadar imati 32 dodatna leta na 9 linija, što je preko 10.000 dodatnih putnika.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ryanair

 

Aerodrom Sarajevo je u IX. mjesecu ostvario 144.013 putnika, što je više nego je ostvario u istom mjesecu prošle godine (143.824). Vrlo fascinantno da je aerodrom ostvario više putnika nego prošle godine kada je imao bazu sa dva aviona Wizz Aira. Ogroman respect za management aerodroma. Naknaditi bazu Wizz Aira je istinski ogroman poduhvat. Ovo je 136,7% putnika iz istog mjeseca 2019. (105.370). Također ogroman respect. Aerodrom je ostvario 1362 operacije (1568 u IX/2022). Sarajevo je ostvarilo 345,1 tonu carga, što je bitno više nego u istom mjesecu prošle godine (212,0 tona). I treći respect.

Od početka godine Sarajevo je ostvarilo 1.082.519 putnika i 2.041,0 tona carga. Biti će vrlo interesantno vidjeti hoće li Sarajevo preskočiti prošlogodišnji broj putnika bez obzira na gubitak baze Wizz Aira. Isto je moguće, a ako se to i neće desiti biti će vrlo blizu, svakako preko 1,3 milijuna putnika.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Sarajevo

Zračna luka Split je u IX. mjesecu ostvarila čak 509.952 putnika (444.086 u IX/2022). Ovo je prvi puta da je Split ostvario preko 500.000 putnika u IX. mjesecu. Rezultat je to fascinantniji što je to 108,5% putnika iz istog mjeseca 2019. (470.102). Split je i prvi u Hrvatskoj prešao brojku od 3 milijuna putnika od početka godine, ostvarivši 3.007.291 putnika.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: ZL Split

Zračna luka Zadar je u IX. mjesecu ostvarila 200.714 putnika (184.926 u IX/2022). Ovo je prvi puta da je Zadar ostvario preko 200.000 putnika u IX. mjesecu. Ovo je i 172,3% putnika iz istog mjeseca 2019. (116.494). Više nego fascinantno. Veliki respect.

Aerodrom je ostvario 1922 operacije (1890 u IX/2022). Zadar nije imao carga. Od početka godine Zadar je ostvario 1.148.304 putnika, što je više nego što je imao cijele 2022. godine (1.102.381), te 12.118 operacija i 0,1 tonu carga.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: ZL Zadar

Zračna luka Dubrovnik je u IX. mjesecu ostvarila 354.068 putnika (336.890 u IX/2022). Ovo je 87,2% putnika iz istog mjeseca 2019. (405.924). Dubrovnik je ostvario 2868 operacija (2908 u IX/2022, 3402 u IX/2023). Dubrovnik je imao 5,5 tona carga (94,1 tonu u IX/2022). Od početka godine Dubrovnik je ostvario 2.115.919 putnika, 18,580 operacija i 53,9 tona carga.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: ZL Dubrovnik

Putnici su naveliko počeli kupovati karte za novogodišnje praznika, a još uvijek nema naznaka što će biti sa PSO u Nišu koji se prekida 31.12. Na stranici Air Serbie letova nema nakon 31.12. ni na jednoj od PSO linija. To znači da putnici koji će doći u Niš oko 25.12. (kada im počnu praznici), neće moći kupiti povratnu kartu i imaju istinskih problema. Istinski je čudno da Srbija već nije obznanila što će biti sa PSO letovima za Niš, hoće li se ukidati, ili produžiti, hoće li se mijenjati linije…?

Natječaj još nije ni objavljen, a kada se objavi trebat će bar mjesec i pola da se provede (i to u jako ubrzanom postupku protivno PSO pravilima Europske Unije). To znači da će za prodaju karata ostati manje od mjesec dana. Tada će putnici već iznaći alternativne načine putovanja. Nepotreban gubitak novaca i putnika.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Alen Šćuric

Wizz Air će oko Nove godine povećati broj letova iz Skopja i to za:

 • Berlin sa 4 na 7 letova od 14.12, a tako će ostati cijelu zimu
 • Bratislavu sa 3 na 4 leta od 17.12, a tako će ostati cijelu zimu
 • Bremen sa 2 na 3 leta od 14.12, a tako će ostati cijelu zimu
 • Charleroi sa 4 na 7 letova od 14.12, a tako će ostati cijelu zimu
 • Dortmund sa 7 na 10 letova od 18.12, a tako će ostati cijelu zimu
 • Eindhoven sa 5 na 7 letova od 19.12. do 20.1.
 • Hahn sa 4 na 5 letova od 16.12, a tako će ostati cijelu zimu
 • Karlsruhe sa 3 na 4 leta od 17.12, a tako će ostati cijelu zimu
 • Memmingen sa 7 na 9 letova od 17.12, a tako će ostati cijelu zimu
 • uvodi novu liniju za Luxemburg od 18.12. 3 puta tjedno
 • Rim sa 3 na 5 letova od 20.12, a tako će ostati cijelu zimu

Sve ostale linije će se operirati sa istim brojem letova. Istim će Skopje oko Nove godine imati 22 leta više nego na početku zime, a 20 letova više ostatak zime. To znači da će Skopje imati ukupno čak 122 tjedna letova oko Nove godine i 120 u ostatak zime, prvi puta da je jedan aerodrom prešao 100 letova Wizz Aira.

Wizz Air je prema zamaData u VIII. mjesecu imao 94 tjedna leta iz Skopja, čak 26 letova manje nego od sredine XII. mjeseca. Beograd će ove zime imati u Beogradu 95 letova, 25 manje nego u Skopju.

autor: Mladen Radić, dopisnik (Osijek), foto: Wizz Air

Za razliku od Zagreba Beograda je pokrio enormno puno linija, i malo je toga ostalo što bi se realno moglo pokrenuti sa ovog aerodroma.

Beograd bi u prvom redu trebao povećati broj letova za Banja Luku i to značajno da bi ova linija imala smisla. Uz to Split ima svu logiku ovog svijeta da leti cijele godine (2 leta tjedno zimi). Split i Dubrovnik ljeti bi se trebali povećati na bar 10 tjednih letova, a isto toliko i Sarajevo uvođenjem tri noćna leta. Tirana i Skopje bi se trebala povećati na 17 letova, a Ljubljana i Zagreb na bar 21 tjedni let. Kompanija bi u doglednoj budućnosti mogla liniju za Ohrid produžiti na cjelogodišnju (bar 2 leta tjedno).

Od ostalih linija koje bi trebao imati Beograd su (crveno su označene najbitnije linije):

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Beograd

Koja je to granica do koje će putnik platiti jeftiniju kartu u našoj regiji? Naravno ima putnika koji su vrlo cjenovno osjetljivi, oni nemaju novaca a putovati moraju (obveze, obitelj, posao). Oni su voljni čekati na aerodromu 14 i više sati samo radi 20-30 EUR uštede. No, prosječan putnik će rezonirati na slijedeći način

 • Odabrat će nonstop let ako je skuplji 50-tak EUR, u protivnom će koristiti konektirani let ako je konekcija iole prihvatljiva, naravno ako je više putnika na putu (4 ili više), onda je i 30 EUR po putniku bitna ušteda
 • Ako je vrijeme konekcije minimalno, a do dva sata, a ukupno vrijeme puta duže nekih 3 sata, putnik će ići konektiranim letom ako je 30 EUR jeftiniji
 • Pristati će na konekciju ako je do 5 sati vrijeme konekcije, ako je duže od toga cijena karte mora biti bitno jeftinija
 • Ako je cijena leta i 100 EUR jeftinija putnik će pristati na vrijeme konekcije i preko 10 sati, putnik će platiti i smještaj na aerodromu 30-tak EUR ako je karta jeftinija 100 EUR
 • Neće gledati na ukupnu dužinu leta, nego samo na vrijeme konekcije, pa će letjeti i preko Istanbula za Paris, umjesto nonstop ili preko Frankfurta, jer u načelu zanemarujete samo vrijeme trajanja leta, dok vrijeme konekcije na aerodromu primijete
 • Putovat će sa LCC ako je razlika u cijeni 20 ili više EUR neovisno o tome što će na destinaciji potrošiti sat vremena duže na putovanje sa aerodroma i što će ga prijevoz sa aerodroma koštati više od tih 20 EUR uštede – jednostavno putnik ne gleda ukupne troškove
 • Putovat će automobilom do aerodroma udaljenog do 4 sata od matičnog aerodroma, ako je ukupna ušteda puta 70 EUR i više (avionska karta+benzin+cestarine i vinjete+parkiranje ili GoOpti i slični prijevozi).

 

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: easyJet

Tuzla je u IX. mjesecu imala 28.118 putnika (42.350 u IX/2022). Ovo je tek 49,8% putnika iz istog mjeseca 2019. (56.412). Nažalost, desilo se ono što smo najavili. Zatvaranjem baze Wizz Aira u Tuzli broj putnika se desetkovao. Ovo će biti i još gore u idućim mjesecima, obzirom da je u IX. mjesecu bilo još bar nešto letova Wizz Aira. Kompanija je dio linija operirala do 15.9, jednu liniju i do 29.9. dok Hahn ukida 30.10. To znači da će brojke u X, a poglavito od XI. mjeseca biti i još gore.

Tuzla je u IX. mjesecu imala 197 operacija (326 u IX/2022) i nije imala carga. Od početka godine Tuzla je ostvarila 530.733 putnika i 3,5 tona carga.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Tuzla

Niti jedan aerodrom u regiji nije imao oscilacije kakve ima Ohrid. Aerodrom je 1990. imao 67.811 putnika, da bi iduće godine pao za malo preko 10%. No, potom nagli pad na pola putnika iz 1990. Iduće 1993. broj putnika je narastao, da bi potom pao sa 48.022 na samo 18.681 putnika. Potom broj putnika raste, da bi samo dvije godine kasnije 1996. skočio na čak 104.229 putnika. Iduće godine broj putnika i opet pada na više od pola, na samo 42.544. Potom broj putnika raste idućih 3 godine i to na 74.497. u idućih dvije godine broj putnika ponovo pada na 53.954 putnika. I opet nakon toga broj raste, pa nakon dvije godine pada na samo 32.309 putnika. Nakon toga broj oscilira do 53.901 putnika i 2009. ponovo pada na 33.873. 2010. broj putnika je pao na samo 14.095 putnika, tek desetak posto brojke iz 1996. No, već iduće godine broj je narastao za preko 64.000 i popeo se na 78.246. Nakon toga broj putnika raste do 84.736 2012. godine. No, 2014. ponovo pada na 69.984. 2015. broj putnika je dostigao broj iz 1996. i popeo se na 107.916. Nakon toga broj konstantno raste do 2019. popevši se na 317.218. No, zbog Covida-19 2020. godine pada na 72.086. Broj raste na 232.232 u 2022. godini. Ove godine brojke se neće dići na razinu 2019.

Iskreno nije mi jasno kako management može raditi sa tolikim oscilacijama. Pobogu, pa to znači devijacije u broju zaposlenih, logistici i infrastrukturi. A brojke su enormno padale i rasle više stotina posto u samo godinu-dvije.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Ohrid

Freebird će letjeti od 2.10. iz Zagreba za Antalyu. Kompanija će letjeti ponedjeljcima sa dolaskom u Zagreb u 10:20 uz broj leta FH561, te će iz Zagreba ići u 11:20 kao FH562. Freebird će letove letjeti sa Airbusom A320. Kompanija će od X. mjeseca krenuti i sa letovima iz Dubrovnika za brojne charter destinacija, a tamo će imati baziran i jedan A320.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto Freebird

Na slijedećim linijama Zagreb bi morao i te kako raditi. Dobar dio ovih linija trebala bi otvoriti Croatia, poglavito feeding i regionalne linije, no postoje i drugi prijevoznici koji bi mogli otvoriti linije.

Regionalne i feeding linije (najvažnije linije su crveno)

Linije u Europi (najvažnije linije su crveno)

Linije izvan Europe (najvažnije linije su crveno)

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: MZL Zagreb

Vlada Crne Gore ne može kupiti treći Embraer E195LR (4O-AOC). Avion je prije operirao Montenegro Airlines i od 26.12.2020. stoji prizemljen u Podgorici. Agencija imena Zaštitnik imovinskopravnih interesa Crne Gore je zabranila kupnju ovog aviona od brazilske Development Banke koja je vlasnik aviona.

Vlade Crne Gore je pregovarala oko kupnje ovog aviona za 5,2 milijuna USD. Avion je već dobrim dijelom otplaćen i istinski bi bilo glupo da se ne dokupi i postane vlasništvo Crne Gore te se ne ustupi državnoj kompaniji Air Montenegro. Avion je tijekom godina devastiran i sa njega su pokradeni dijelovi i potrebno je više od 8 milijuna EUR da se dovede u plovidbeno stanje. Crna Gora je već kupila dva E195 za Air Montenegro (4O-AOA i AOB) sa kojima kompanija operira u ovom trenutku. Air Montenegro svakako planira pribaviti treći E195 u 2024. godini neovisno hoće li to biti ovaj ili neki drugi avion.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Montenegro

Aerodrom Maribor je u IX. mjesecu ostvario 196 putnika (176 u IX/2022). Ovo je 91,6% putnika iz istog mjeseca 2019. (214). Maribor je u IX. mjesecu imao 1548 operacija (860 u IX/2022). Aerodrom nije imao carga. Od početka godine Maribor je ostvario 3538 putnika i 23,9 tona carga.

autor: Mladen Radić, dopisnik (Osijek), foto: Aerodrom Maribor

MZL Zagreb, Havas Zemaljske usluge, Croatia Airlines i Hrvatska kontrola zračne plovidbe su potpisali sporazum o partnerstvu u projektu A-CDM (Airport Collaborative Decision Making). A-CDM je globalni koncept suradnje uključenih partnera zračne luke kroz proces pravovremene razmjene informacija, prilagođenih postupaka i alata. A-CDM ima za cilj poboljšati učinkovitost i otpornost operacija, optimizacija korištenja raspoloživih resursa, osigurati bolje planiranje, te poboljšati operativnu učinkovitost MZL Zagreb.  Sustav potiče partnere da rade transparentnije i da rade zajednički, da razmjenjuju relevantne, točne i pravovaljane informacije, uz poseban fokus na pravovremeni prihvat i otpremu zrakoplova. A-CDM razmjenjuje precizne informacije o odlascima zrakoplova, posebno ciljanih vremena polijetanja, s europskom mrežom ATFCM, što rezultira poboljšanjem planiranja ruta.

Iz objava posljednjih par mjeseci evidentno je da MZL Zagreb investira značajan novac i upošljava ozbiljne resurse u najsuvremenije alate kojima nastoji poboljšati rad zračne luke, te osigurati bolju točnost i svrsishodnost zračne luke. Vrlo pohvalno.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: MZL Zagreb

Zamaaero je prešao 10 milijuna posjeta u jednoj godini!!! U zadnjih 365 dana smo imali nevjerojatnih 10.098.021 posjetitelja. Ogromna stvar za naš portal. U zadnjih 30 dana smo imali 1.158.852 posjetitelja, u zadnjih 7 dana 275.526 posjetitelja. 18.9. je bio drugi najbolji dan po broju posjeta u povijesti portala, bilo ih je 64.843.

Najviše posjeta je iz Hrvatske, 13% manje je iz Srbije, na trećem mjestu je BiH, slijedi Njemačka, pa je peta Crna Gora. Potom slijedi Švedska, pa Slovenija, SAD, Austrija i Švicarska.

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!

Linije

 

Iz Ljubljane:

 • Copenhagen, Norwegian od 29.4.
 • Riga, airBaltic od 2.5.
 • Heraklion, Corendon od 7.6.
 • Antalya, Corendon od 9.6.
 • Madrid, Iberia od 29.7.

 

Iz Maribora:

 

Iz Portoroža:

 

Iz Zagreba:

 • Seoul, T’Way od 18.5.
 • Stockholm, Croatia od 20.5.
 • Berlin, Croatia od 21.5.
 • Tirana, Croatia od 14.6.
 • Monastir, Croatia od 20.6.
 • Tel Aviv, Neos od 3.7.

 

Iz Pule:

 • Hanover, Eurowings od 18.5.
 • Memmingen, Ryanair od 1.6.
 • Glasgow, easyJet od 24.6.
 • Birmingham, Jet2 od 2.5.2025.
 • Manchester, Jet2 od 2.5.2025.
 • London Stansted, Jet2 od 3.5.2025.

 

Iz Rijeke:

 • Beč, Ryanair od 3.6.
 • Ancona, Aeroitalia od 8.6.
 • Basel, easyJet od 24.6.

 

Iz Zadra:

 • Kaunas, Ryanair od 1.6.
 • Barcelona, Ryanair od 2.6.
 • Košice, Ryanair od 2.6.
 • Cork, Ryanair od 3.6.
 • Verona, SkyAlps od 15.6.
 • Copenhgagen, Norwegian od 23.6.
 • Oslo, Norwegian od 24.6.
 • Toulouse, easyJet od 26.6.

 

Iz Splita:

 • Lille, Volotea, od 21.4.
 • Innsbruck, Smartwings, od 30.4.
 • Istanbul, Croatia od 7.5.
 • Stockholm, BRA od 11.5.
 • Lulea, BRA od 22.5.
 • Reykjavik, Play od 28.5.
 • Napulj, Volotea od 31.5.
 • Atena, Volotea od 2.6.
 • Strasbourg, Volotea od 26.6.
 • Malmo, BRA od 26.6.
 • Bari, Volotea od 5.7.

 

Iz Brača:

 • Luksemburg, Luxair od 4.5.
 • Verona, SkyAlps od 8.6.

 

Iz Dubrovnika:

 • Lille, Volotea do 24.4.
 • Gothenburg, Norwegian od 1.5.
 • Larnaca, Cyprus od 1.7.
 • Bari, Volotea od 4.7.

 

Iz Osijeka:

 

Iz Sarajeva:

 • Izmir, SunExpress od 21.4.
 • Atena, Aegean od 1.6.
 • Antalya, Pegasus od 3.6.
 • Jeddah, flyadeal od 4.6.
 • Sharjah, Air Arabia od 10.6.
 • Copenhagen, SAS od 3.7.
 • Solun, Ryanair od 3.7.

 

Iz Tuzle:

 • Antalya, Tailwind od 22.6.

 

Iz Mostara:

 • Verona, SkyAlps od 30.4.
 • Minhen, SkyAlps od 30.4.
 • Bari, SkyAlps od 2.5.
 • Rim, SkyAlps od 2.5.

 

Iz Banja Luke:

 

Iz Beograda:

 • Marsu Alam, Air Serbia od 20.4.
 • Heraklion, SkyExpress od 16.6.

 

Iz Niša:

 

Iz Kraljeva:

 

Iz Podgorice:

 • Gdansk, Smartwings od 28.5.
 • Katowice, Smartwings od 28.5.
 • Minhen, Air Montenegro od 1.6.
 • Izmir, SunExpress od 4.6.
 • Budimpešta, Air Montenegro od 15.6.
 • Ostrava, Air Montenegro od 18.6.
 • Varšava Radom, LOT od 23.6.

 

Iz Tivta:

 • Birmigham, Jet2 od 2.5.
 • Riga, Norwegian od 4.5.
 • Berlin, Eurowings od 4.5.
 • Baku, Air Montenegro od 3.6.
 • Katowice, Smartwings od 7.6.
 • Copenhagen, Norwegian od 23.6.
 • Bristol, easyJet od 24.6.
 • Oslo, SAS od 27.6.

 

Iz Prištine:

 • Riga, airBaltic od 4.5.
 • Stuttgart, Condor od 12.5.
 • Antalya, Pegasus od 1.6.
 • Heraklion, Aegean od 1.6.
 • Izmir, SunExpress od 3.6.
 • Gothenburg, Norwegian od 14.6.
 • Copenhagen, SAS od 3.7.

 

Iz Skopja:

 • Riga, airBaltic od 2.5.
 • Krf, Aegean od 1.6.
 • Antalya, Pegasus od 2.6.
 • Tunis, Tunisair od 24.6.

 

Iz Ohrida:

 • Varšava Radom, LOT od 24.6.