Novosti iz regije

ITA je otkazala letove na liniji Rim-Dubrovnik koje je trebala operirati tijekom VIII. mjeseca jednom tjedno. Letovi iz Rima za Split će se operirati, a što je jedina linija ITA-e u regiji.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: ITA

Croatia Airlines ovaj tjedan za svoje četiri glavna feeding tržišta ima 66 tjednih letova, od čega je 34 sa Dash 8-400 i 32 sa A319/320. Za Dubrovnik kompanija leti 25 letova, od čega 9 sa Dash 8-400. Za Split kompanija ima 20 letova od čega 11 sa Dash 8-400, za Sarajevo ima 13 letova sve sa Dash 8-400, te za Skopje ima 8 letova od čega 1 sa Dash 8-400.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Croatia Airlines

Aerodrom Sarajevo je po prvi puta raspisao poziv za obuku sezonskih radnika za poslove prihvata i opreme putnika i aviona. Na natječaj se prijavilo 600 kandidata. Obuku je uspješno završilo njih 81. Istim Aerodrom Sarajevo nema nedostatak radnika kakav imaju druge zračne luke u Europi.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Sarajevo

U četvrtak smo konstatirali da je štrajk kontrolora leta Hrvatske kontrole zračne plovidbe otkazan radi toga što su kontrolori Splita i Brača, ali i dio kontrolora Dubrovnika i Zadra bili protiv štrajka. Lakonski dopis splićana rukovodstvu i lakonska objava. No, u međuvremenu je došlo i objašnjenje kontrolora iz Splita i Brača zašto su tako odlučili. Vrlo interesantno objašnjenje koje pokazuje da dio kontrolora nije zadovoljan u radu rukovodstva sindikata.

Split je jednoglasno bio da se ne ide u štrajk. Split je frustriran što Sindikati nisu sazvali Skupštinu prije štrajka, te su vrlo šturo informirali članove i povjerenike o zahtjevima prema Upravi. Split tvrdi da je Upravi HKZP upućeno 50 zahtjeva o kojima su malo ili ništa znali. Split tvrdi da ovi zahtjevi nisu usuglašeni sa članstvom te naglašava da su „članovi sindikata držani u mraku“. Split naglašava da je Izvršni odbor obećao informirati članstvo, ali to u konačnici nije učinio. Na pitanje kontrolora Splita da li mogu dobiti zahtjeve prema upravi rečeno im je „ne“, a na pitanje zašto rečeno im je „zato“. Ko mala djeca. Na koncu im je rečeno da zahtjeve ne mogu dobiti jer Izvršni odbor Sindikata nema povjerenja u svoje članove. Što je posebni nonsens pošto su zahtjevi već predani Upravi. Dakle Uprava HKZP ih ima, a skrivaju ih od članstava! Koje to ima logike?

Split je posebno frustriran činjenicom da je toranj Zagreb imao veći koeficijent i veći operativni dodatak od svih ostalih tornjeva u Hrvatskoj. No, Split je još više frustriran sa činjenicom da uprava Sindikata sada traži 7% povećanja za JPAK Zagreb i JPAK Zadar radi toga što rade sa Hrvatskim ratnim zrakoplovstvom. Split je posebno frustriran što je ovaj zahtjev iznesen ispod žita, bez znanja članova Sindikata. Split naglašava da i ostali tornjevi rade sa vojskom. Iako Split to ne ističe u svom dokumentu, niz članova Sindikata mi je rekao da ovdje predsjednik Sindikata Krešimir Rakoci zapravo vodi svoju „osobnu“ borbu jer mu je supruga kontrolorka na tornju Zagreb, zbog čega su posebno frustrirani. Naime, kontrolori ovo smatraju privatizacijom sindikalne borbe.

Split je frustriran što više članova ima u podružnicama nego u ACC, ali situacija je dijametralno suprotna u rukovodstvu Sindikata. Split smatra da bi podružnice trebale daleko više biti zastupljene u rukovodstvu Sindikata. Split smatra da ih se u Izvršnom odboru radi toga vrlo lako preglasava. Split smatra da uprava Sindikata provodi svoju samovolju. Split traži povećanje broja članova Izvršnog odbora i to članovima iz podružnica.

Split je istakao i neke službe u HKZP koje su izostavljene, a koje radnike treba dodatno zaštiti. Trenutni zahtjevi Sindikata prema Upravi to nisu učinili. Split je ove kategorije zaposlenika okarakterizirao kao one koji imaju najmanja primanja i najlošije uvjete rada.

Split naglašava da nije potrebno da Uprava HKZP razbija članstvo Sindikata, kada to jako dobro radi i samo sindikalno rukovodstvo. Split i ističe da nije upoznat sa financijskim izvještajima Sindikata i poziva rukovodstvo da ga prezentira članstvu, kako bi se izbjegle dubioze prethodnog rukovodstva Sindikata.

Inače postavilo se i jedno vrlo ozbiljno pitanje pokretanja štrajka bez referenduma među članstvom. Predsjednik Sindikata to je objasnio time da je štrajk bio limitirane prirode, a nije bio proglašen generalni štrajk, pa formalno i ne treba tražiti referendum. No, ostaje gorak okus zašto to nije učinjeno. Po kritici Sindikata predsjednik Rakoci u ovom momentu skuplja potpise za štrajk. Zašto to nije učinio prije prve najave štrajka?

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: HKZP

Iako je Croatia Airlines prvotno najavila da će linija Zagreb-Dublin biti sezonska, sada je produžuje i na zimu. Linija se tijekom jeseni operira tri puta tjedno (utorak, četvrtak i nedjelja), a tijekom zime se smanjuje na dva leta tjedno (četvrtak i nedjelja) sa Airbusom A319.

Na liniji Croatiji konkurira Ryanaira koji tijekom zime planira operirati tri puta tjedno (ponedjeljak, četvrtak i nedjelja). Ovime će Zagreb biti povezan sa Dublinom pet puta tjedno tijekom zime.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Croatia Airlines

Croatia Airlines je smanjila broj letova na bivšoj PSO liniji Zagreb-Zadar-Pula. Kompanija je planirala liniju letjeti 13 puta tjedno, a sada je leti 11 puta tjedno. Kompanija leti dva leta dnevno svaki dan osim utorka, srijede i subote.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Croatia Airlines

Zadnjih deset dana sam u Ninu, na samoj putanji aviona za slijetanje na Zračnu luku Zadar. Iako je aerodrom službeno otvoren do 23 sata, neke dane radi Ryanaira otvoren je do 23:30 ili čak do 24:00, no baš svakog dana slijeće 2-4 aviona iza tog vremena, obično između ponoći i jedan sat, a koji puta i iza dva sata, a znalo se desiti da avion sleti i u 3 sata iza ponoći. Obično su to avioni Ryanaira koji kasne po par sati.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: ZL Zadar

Air Serbia još uvijek ima postavljene banere Etihad Partnersa na kojem su Air Berlin, Darwin, Alitalija, Jet Airways i Virgin Australia. 4 od ovih kompanija su bankrotirale i danas ih više nema, a jedna nema više veze sa Etihadom. Etihad Partners je nestao 2017, prije punih pet godina. Kako je moguće da u pet godina Air Serbia te natpise nije maknula. Istinski čudno.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: Air Serbia

Kontrolori leta Hrvatske kontrole zračne plovidbe (HKZP) su tražili enormna povećanja plaća. Oblasni kontrolori leta koji imaju plaću 51.036 kuna (6805 EUR), tražili su povećanje na 67.557 kuna (9008 EUR). Prilazni kontrolori koji imaju 33.650 kn (4487 EUR) tražili su povećanje na 44.451 kunu (5927 EUR). Naravno ne govorimo o godišnjoj nego o mjesečnoj plaći.

Uprava HKZP ponudila je povećanje od 5% svim djelatnicima, a 7% kontrolorima leta, tj. 1500 do 4800 kn (200 do 640 EUR) više svakog mjeseca. HKZP je prihvatila 33 zahtjeva sindikata kojim se bitno povećavaju prava radnika, odlučila im je produžiti godišnji odmor, produžili relaksacijski odmor na račun kompanije, povećati naknadu za prijevoz (sa 900 na 1500 kn), povećati jubilarne nagrade idr.

Promet u Hrvatskoj je na razini 2019. pa su i prihodi HKZP otprilike jednaki (malo manje od 100 milijuna EUR). Po toj osnovi nema smisla povećavati plaće preko onih iz 2019. A inflacija koja je smanjila primanja kontrolora svakako nije 1500 do 4800 kn mjesečno. Stoga je HKZP tu bio vrlo korektan i sindikati su morali prihvatiti ponudu.

Sindikatu sve to nije bilo dovoljno pa je ipak odlučio krenuti u štrajk, a od subote su planirali smanjiti broj letova u svim zračnim lukama (osim Osijeka) za 50%. No, u zadnji čas su ipak od štrajka odustali, zbog odluke dijela kontrolora da neće štrajkati, i odlučili ponovo sjesti za stol za HKZP.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: HKZP

Air Serbia planira krenuti sa letovima za Chicago krajem III. mjeseca. Linija će se operirati dva puta tjedno, no očekuje se povećanje frekvencija u top ljetnim mjesecima. Kompanija će u top ljetnim mjesecima povećati letove na liniji za New York sa sadašnjih 6 na svakodnevne.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Serbia

Nakon što smo napisali kako je Wizz Air ukinuo čak 8 linija u regiji, kompanija je objavila i smanjenje broja frekvencija na nizu linija tijekom top ljetnih mjeseci. Iz Beograda Wizz će imati manje letova za Bullund, Dortmund, London i Malmo. Iz Skopja kompanija smanjuje letove za Basel, Cologne, Friedrichshafen i Gothenburg. Iz Banja Luke smanjuje se broj letova za Basel i Malmo. Iz Tuzla smanjuje se broj letova za Cologne i Malmo. Iz Sarajeva smanjuje se broj letova za Cologne i Copenhagen. Iz Prištine manje je letova za Beč. Iz Podgorice smanjuje se broj letova za Rim. Iz Niša manje je letova za Beč. Iz Splita smanjuje se broj letova za London i Rim, a iz Dubrovnika za Rim. I Ljubljane manje letove biti će za London Luton i Charleroi.

Najviše je porezana linija Dortmund-Begrad za čak četiri leta, sa pet na samo jedan tjedni let. Dobar dio letova kompanija planira vratiti na uobičajenu frekvenciju u IX. mjesecu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Wizz Air

Premium loža Air Serbie više nema a la carte obroke, već samo snekove koji su posluženi na baru. Loža sada ima samo prosječnu ponudu hrane i napitaka. Šteta, Premium loža je bila istinski nešto što je bilo iznad prosjeka, nešto što se isplatilo. Danas, nažalost, više nije tako.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Serbia

Priština je u VI. mjesecu imala 261.013 putnika. Priština je ostvarila 124,8% putnika iz istog mjeseca 2019. (209.150). Ovo je samo 3559 putnika više nego u V. mjesecu, te manje putnika nego u IV. mjesecu. Ovo je i čak za 31.748 putnika manje od Zagreba.

U prvih pola godine Priština je imala 1.326.132 putnika, dok je Zagreb ostvario 1.299.234 putnika i rapidno smanjuje razliku. Vrlo je vjerojatno da će u VII. mjesecu Zagreb preskočiti Prištinu po broju putnika.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Priština

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić je 15.7. posjetio Međunarodni Aerodrom Sarajevo, te obišao radove na novom terminalu. Domaćini su obavijestili premijera da je na novom terminalu dovršeno 95% građevinskih radova. Direktor Aerodroma Sarajevo Alan Bajić se zahvalio premijeru i državi ina subvencijama i podršci investicijama. Vlada Federacije BiH je od VI. mjeseca 2020. do III. mjeseca 2021. iz proračuna izdvojila 8,2 milijuna BAM pomoći za Aerodrom Sarajevo.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Alen Šćuric

Na Aerodromu Beograd puštena je u rad solarna elektrana. Elektrana ima 3000 solarnih panela instalirane snage 1 MWp. Elektrana će godišnje proizvoditi 1.130.000 kWh električne energije. Aerodrom će ovime smanjiti emisiju CO2 za 900 tona godišnje. Elektrana se prostire na površini od 15.900 četvornih metara.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Beograd

 

Jučer u 15 sati na Nišićkoj visoravni koja je u Kantonu Sarajevo, pao je laki avion. Pritom su poginula dva austrijska državljana. Avion je francuskih registarskih oznaka. Avion je letio vrlo nisko i pokušao je više puta prizemljiti.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: MUP Kantona Sarajevo

Aerodrom Tivat je 19.7. dovršio natječaj za hitne popravke na stajanci i prometnicama. Radovi će se raditi tijekom noći (od sumraka do zore) dok u Tivtu nema prometa. Obnavlja se dotrajali i oštećeni asfaltni zastor i noseći sloj na parkirnim pozicijama 3 i 5 stajanke za komercijalnu avijaciju. Izvođač radova će ukloniti 1200 kvadratnih metara asfalta i zamijeniti ga novim betonsko-asfaltnim zastorom, te će iscrtati 60 metara nove horizontalne signalizacije. Izvođač će pokrpati i oštećeni asfaltni sloj na nekoliko lokacija duž prometnica koje povezuju stajanku sa terminalom i drugim sadržajima.

Ukupno će radovi koštati 39.000 EUR bez PDV-a. Očekuje se objava koji će se izvođač radova odobriti za radove. Radovi bi trebali biti gotovi za pet dana.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Alen Šćuric

Zamaaero je u zadnjih tjedan dana imala 2706 komentara. Najviše komentara su imali:

 1. 250 Air Serbia nabavlja drugi A330 (još uvijek aktivan)
 2. 203 Beograd u VI. mjesecu 542.000 putnika
 3. 165 Hoćemo li opet imati Covid na jesen (još uvijek aktivan)
 4. 163 Tko sve radi u zrakoplovstvu Hrvatske
 5. 143 SAS otkazuje velik broj letova u Splitu

Portal je u prošlih 7 dana imao 114.391 čitatelja, u zadnjih 30 dana 521.666 čitatelja, a u godinu dana 4,9 milijuna. U ovom mjesecu portal je imao 12% više čitatelja nego u prošlom mjesecu. Najviše čitatelja portala je iz Hrvatske, pa Srbije, BiH, Njemačke, Slovenije, Crne Gore, Austrije, SAD-a, Švedske i Kanade.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb)

U malenom selu Blatuša, na kućnom broju 158, koje je u općini Gvozd, u Sisačko-moslavačkoj županiji na jednoj adresi živi čak osam kontrolora leta. Kućica je vrlo derutna, oko nje je zarasla trava i korov, sve je neuređeno, a susjedi tvrde da tamo ne živi nitko, a kamoli kontrolori leta.

Državno odvjetništvo i policija istražuju slučaj i istraga je pri kraju. Ako se ustanovi da je ovih osam „cimera“ iz Hrvatske kontrole zračne plovidbe (HKZP) lagalo oštetili su državu i grad Zagreb za preko 2 milijuna kuna (skoro 300.000 EUR). Naime, ovaj kraj je od posebne državne skrbi i ovdje se plaćaju manji porezi, odnosno nema prireza. Samim time kontrolori leta čije plaće prelaze i 50.000 kn (skoro 7.000 EUR) mjesečno uštede ogromne svote novaca ako žive u takvim područjima države. Čak štoviše lakomi kontrolori leta su tražili od HKZP naknadu putnih troškova od 900 kn, te time oštetili HKZP za 550 kn mjesečno (za Zagreb se plaća 350 kn) ili 6.600 kn godišnje (880 EUR). Svaki.

Prema informacijama koje smo dobili od HKZP i pisanju medija među ovom osmoricom je navodno i Krešimir Rakoci, predsjednik Hrvatskog strukovnog sindikata kontrole letenja, koji je još jučer htio provesti štrajk uz prekid preleta preko Hrvatske, a od subote i 50% smanjenja prometa u svim hrvatskim zračnim lukama.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: HKZP

Saudijski LCC flynas će konačno krenuti sa letovima na najavljenoj liniji Riyadh-Podgorica. Linija će krenuti sa operacijama 28.7. i operirat će se jednom tjedno, četvrtkom do 1.9. Linija će se operirati sa Airbusom A320, preko Tirane.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: flynas

British Airways u IX. mjesecu planira povećati broj letova za Zagreb sa 6 na 9. Ovo je još uvijek manje od prvotno planiranih 13 letova, no bitno je bolje nego ovog ljeta. U X. mjesecu kompanija planira letjeti 10 tjednih letova, što je na razini prvotnih planova. Ipak ostaje za vidjeti hoće li kompanija još reducirati ovaj broj letova što će se mjeseci više približavati.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: British

Grčka je danas objavila da još uvijek čeka informacije iz Srbije o padu aviona punog oružja. Grčka krivi Srbiju što ju nije obavijestila da avion prijevozi oružje. „Srpska strana ne može tvrditi da je sve uređeno kako treba. Nije i čekamo objašnjenje“ rekao je grčki ministar vanjskih poslova Nikos Dendias. Dendias je naglasio da je Srbija morala obavijestiti grčku agenciju za civilno zrakoplovstvo da prevozi oružje, a što se nije desilo. Dendias tvrdi da je time Srbija prekršila međunarodne propise.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Maridian Air Cargo

Air Montenegro je u VI. mjesecu imao 41.000 putnika (9000 u VI/2021). Tijekom VI. mjeseca kompanija je imala 460 letova (130 u VI/2021), što je u prosjeku 15 letova dnevno, puno premalo za čak tri aviona u floti. U prvih pola godine Air Montenegro je ostvario 126.400 putnika.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Montenegro

Poznati kolumnist Ben Schlapping je za One mile at a time procijenio trenutnu business kabinu na letu Beograd-New York JFK Air Serbie. I ocijenio da ona nije ni blizu one kakva je bila prije. Kompanija više ne daje toaletni pribor u business klasi što je istinski čudno, poglavito što ostale kompanija ovdje daju izbor vrhunskih brendova za osobnu higijenu. I natječu se u tome tko će dati bolje brendove. Kompanija više nema pidžame i posebne madrace. Uz to kompanija više nema cappuccino i espresso u business klasi, već možete dobiti samo slabo pitku instant kavu. Na listi napitaka kompanija ima izlistan espresso, no kada ga tražite posada vas izvijesti da aparat ne radi.

Kompanija na A330 nema wi-fi. Istinski nešto što business klase ogromne većine prijevoznika imaju. Ogroman nedostatak. Ni zabava na letu nije nešto posebno i vrlo je limitiran izbor filmova i ostale zabave. Uz to pisac je pokušao naručiti tri jela, no ni jedno od izlistanih jela nije bilo na dispoziciji. Na koncu je u business klasi jeo omlet za ručak. Stoga se pisac pita kako je to moguće. Naglašava da se može desit da jednog jela više nema, ali sva tri??? I to usprkos činjenici da u meniju piše je ta hrana na dispoziciji tijekom cijelog leta.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Serbia

Lufthansa je povećala broj letova na liniji Zagreb-Frankfut na 12 tjedno od (svaki dan dva leta osim utorka i četvrtka). Kompanija ovako planira letjeti do daljnjega. Croatia Airlines operira 20 tjednih letova, dočim kompanije zajedno u code-share imaju 32 tjedna leta (4,5 dnevno).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Lufhansa

Air Montenegro od 26.7. smanjuje broj letova na liniji Frankfurt-Podgorica sa 3 na 2. Gubi se let utorkom, a ostati će letovi četvrtkom i nedjeljom. Od 17.8. kompanija smanjuje letove na liniji Banja Luka-Tivat sa tri na dva tjedno (gubi se let srijedom). Linija će se operirati do 16.9.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Montenegro

Crna Gora ima 20-40% manje turista nego 2021. ovisno o gradu. Budva primjerice ima 32% manje turista. Ovo je istinski čudno obzirom da sve ostale europske destinacije bilježe enormne poraste. U Hrvatskoj do sredine IX. mjeseca nema kreveta ni za lijek.

Tri su razloga ovakvog fijaska. Prvi je nedostatak strategije crnogorskog turizma, te nedostatak adekvatne promocije, poglavito na tržištima koja su trebala kompenzirati nedostatak ruskih i ukrajinskih turista. Drugi je nedostatak Rusa, Bjelorusa i Ukrajinaca. Prve dvije nacije ne putuju u Crnu Goru radi sankcija, treća radi rata. Ovi putnici držali su ogroman udio crnogorskog turizma. Prošle godine bilo je 54 tjedna leta iz Ukrajine za Crnu Goru. Kada je krajem II. mjeseca krenuo Rusko-ukrajinski rat Crna Gora nije našla modaliteta da ovo kompenzira. Treći razlog su enormne cijene hotelskog smještaja u Crnoj Gori. Hoteli sa 5***** za četveročlanu obitelj (2 odraslih i 2 djece) za 7 dana u Grčkoj i Hrvatskoj koštaju oko 4500 EUR, u Turskoj oko 3000 EUR, u Albaniji oko 2000 EUR, a u Crnoj Gori preko 6000 EUR. Zašto bi onda turisti išli u Crnu Goru?

Zbog svega toga ne treba čuditi ovako loš rezultat Aerodroma Tivat. Evidentno nije greška do Aerodroma, ako nema turista ne može biti ni putnika. I tu je ogromna odgovornost na turističkim djelatnicima Crne Gore. Odgovornost koja će imati ozbiljne posljedice po hotele, privatne iznajmljivače, autobusne prijevoznike, taksiste, restorane, barove, suvenirnice, rent’a’car poslovnice, aerodrome i Air Montenegro.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Tivat

Aerodrom Ljubljana je ostvario 102.392 putnika u VI. mjesecu. Daleko iza Sarajeva, Zadra ili Podgorice. To je tek 54,3% broja putnika iz istog mjeseca 2019. Aerodrom je imao 2118 operacija. U prvih pola godine aerodrom je imao tek 383.634 putnika.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: Aerodrom Ljubljana

Grčka je poslala protestnu notu Srbiji jer je nije obavijestila da avion koji je poletio sa Niša nosi oružje. Avion se srušio u Grčkoj prilikom pokušaja prinudnog slijetanja i pritom napravio ogromnu eksploziju od kojeg su se tresle kuće u okolici. Neeksplodirane mine su rasute u krugu od jednog kilometra od pada aviona. Stanovnici u okolici pada su evakuirani. Prostor oko pada se dekontaminira.

Iza ove trgovine oružjem stoji kompanija Valir, osnovana 2019, koja je nakon samo godine dana poslovanja zaradila 15 milijuna USD iako ima samo troje zaposlenih i prije se nije bavila prodajom oružja. Takva kompanija je zaslužila povjerenje države za poslove sa oružjem nakon manje od godine dana poslovanja. Ove godine firma je imala promet od 55 milijuna EUR. Smatra se da su vlasnici ove kompanije tek fiktivno upisani i da oni nisu stvarni vlasnici.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Maridian Air Cargo

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!

Linije

Iz Ljubljane:

 • Helsinki, Finnair od 1.4.
 • Atena, Aegean od 6.6.

 

Iz Maribora:

 

Iz Portoroža:

 

Iz Zagreba:

 • Kos, Ryanair od 2.6.

 

Iz Pule:

 • Weeze, Ryanair od 26.3.
 • Katowice, Ryanair od 2.6.
 • Copenhagen, Norwegian od 3.6.
 • Napulj, easyJet od 26.6.

 

Iz Rijeke:

 • Bergamo, Ryanair od 3.7.

 

Iz Zadra:

 • St.Gallen, People’s od 6.5.
 • Rzezsow, Ryanair od 2.6.
 • Munster, Ryanair od 3.6.
 • Milan Malpensa, Ryanair od 4.6.
 • Forli, Aeroitalia od 15.6.
 • Copenhagen, SAS od 1.7.

 

Iz Splita:

 • Luxemburg, Luxair od 30.4.
 • Tallinn, airBaltic od 1.5.
 • Malmo, BRA od 12.5.
 • Skopje, Croatia od 12.5.
 • Vaxjo, BRA od 12.5.
 • Gothenburg, BRA od 13.5.
 • Norrkoping, BRA od 13.5.
 • Oslo, Croatia od 14.5.
 • Copenhagen, BRA od 20.5.
 • Rim, Ryanair od 1.6.
 • Atena, Aegean od 7.6.
 • Kalmar, BRA od 30.6.
 • Karlstad, BRA od 15.7.
 • Jankoping, BRA od 11.8.
 • Halmstad, BRA od 12.8.
 • Orebro, BRA od 2.9.

 

Iz Brača:

 • Minhen, Croatia od 27.5.
 • Košice, SkyAlps od 17.6

 

Iz Dubrovnika:

 • Frankfurt, Eurowings Discover od 26.3.
 • Tallinn, airBaltic od 2.5.
 • Leeds Bredford, TUI od 4.5.
 • Bolzano, Skyalps od 27.5.
 • Bratislava, Skyalps od 27.5.
 • Forli, Aeroitalia od 15.6.
 • Vencija, easyJet od 1.7.

 

Iz Sarajeva:

 

Iz Tuzle:

 

Iz Mostara:

 • Forli, Aeroitalia od 7.4.

 

Iz Banja Luke:

 • Atena, Aegean od 30.6.

 

Iz Beograda:

 • Izmir, AnadoluJet od 16.2.
 • Budimpešta, Air Serbia od 13.3.
 • Ankara, Air Serbia od 28.3.
 • Forli, Aeroitalia od 8.4.
 • Catania, Air Serbia od 14.4.
 • Izmir, Air Serbia od 15.4.
 • Heraklion, Air Serbia od 28.4.
 • Cairo, Air Serbia od 15.5.
 • Hamburg, Air Serbia od 15.5.
 • Riga, airBaltic od 16.5.
 • Chicago, Air Serbia od 17.5.
 • Gothenburg, Air Serbia od 18.5.
 • Cologne, Air Serbia od 18.5.
 • Napulj, Air Serbia od 19.5.
 • Firenca, Air Serbia od 20.5.
 • Marseille, Air Serbia od 20.5.
 • Chania, Air Serbia od 4.6.
 • Krakow, Air Serbia od 4.6.
 • Ohrid, Air Serbia od 5.6.
 • Rodos, Air Serbia od 5.6.
 • Varna, Air Seriba od 5.6.
 • Krf, Air Serbia od 9.6.
 • Palermo, Air Serbia od 14.6.
 • Kuwait, Jazeera od 17.6.
 • Berlin, Wizz Air od 31.7.
 • Copenhagen, Wizz Air od 31.7.
 • Lisabon, Wizz Air od 1.8.
 • Zakynthos, Wizz Air od 1.8.
 • Bergamo, Wizz Air od 26.9.

 

Iz Niša:

 

Iz Kraljeva:

 

Iz Podgorice:

 • Gdansk, Ryanair od 27.3.
 • Bratislava, Air Montenegro od 17.6.

 

Iz Tivta:

 • Manchester, Jet2 od 1.5.
 • Riga, airBlatic od 4.5.
 • Beč, Austrian od 13.5.
 • Brno, Air Montenegro od 15.6.
 • Riyadh, flynas od 1.7.
 • London Stansted, Jet2 od 6.5.2024.

 

Iz Prištine:

 • Dusseldorf, Condor od 26.3.
 • Antalya, SunExpress od 27.5.

 

Iz Skopja:

 • Frankfurt, Lufthansa od 23.4
 • Split, Croatia od 12.5.
 • Oslo, Norwegian od 23.6.
 • Dubia, flydubai od 30.10.

 

Iz Ohrida:

 • Manchester, TUI od 31.5.
 • London Gatwick, TUI od 31.5.
 • Beograd, Air Serbia od 5.6.