Novosti iz regije

Taksisti su na Aerodromu Podgorica parkirali svoje automobile radi prosvjeda uz zahtjev da svi mogu prevoziti putnike sa aerodroma, mislivši kako je istekao ugovor sa postojeća dva taxi prijevoznika koji su imali ekskluzivno pravo vožnje na aerodrom. No, aerodrom ih je obavijestio da su aneksom produžili ugovor sa Royal plus i Lider taxijem na još godinu dana, a koji ističe 4.4.2022. Taksisti su se nakon toga povukli sa protesta jer ne žele raditi probleme.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Podgorica

ZL Dubrovnik je objavila red letenja za drugu polovicu IV. mjeseca. Croatia će letjeti za Zagreb 17 tjednih letova, te za Osijek ponedjeljkom, Lufthansa će letjeti za Frankfurt subotom, te dva puta tjedno za Minhen (četvrtak i subota), easyJet leti za Genevu subotom, Iberia za Madrid petkom i nedjeljom, Arkia za Tel Aviv ponedjeljkom i petkom, Austrian za Beč srijedom, petkom i nedjeljom, LOT za Varšavu srijedom, te Trade Air za Split-Rijeku-Osijek utorkom i četvrtkom.

Isto znači 32 tjedna leta (4,5 dnevno). Kao što sam rekao u prošlom postu o redu letenja sa početka IV. mjeseca najgori dani su iz ZL Dubrovnik, ide na bolje i bolje.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: ZL Dubrovnik

Za Oslo će se Air Serbia ozbiljno pohrvati sa Norwegianom. Air Serbia liniju obnaša dva puta tjedno, ponedjeljkom i petkom. No, Norwegina pokreće letove 22.5. srijedom i subotom, 31.5. dodaje ponedjeljak, a 18.6. i petak. Isto znači četiri tjedna leta Norwegiana spram dva Air Serbie. Kompanija je liniju prošle godine uvela kao odgovor na najavu Norwegiana, koji je onda odustao od letova, no Air Serbia je nastavila najavljenu liniju cijele zime. Uz to i Wizz Air leti za Oslo Sandefjord četvrtkom i nedjeljom od 25.4.

I za Stockholm će se Air Serbia pohrvati sa Norwegianom. Na liniji Air Serbia operira ponedjeljkom i petkom, a od 30.5. uvodi i letove nedjeljom. Norwegian pak planira letove od 12.6. srijedom i subotom. Wizz Air leti za Stockholm Skavstu utorkom i subotom, a od 29.4 uvodi i letove četvrtkom.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Norwegian

Smijenjen je Davor Forgić, direktor Zračne luke Osijek od 2017. godine. Forgić se godinama trudio vratiti Ryanair u Osijek, čak je i ponudio plaćanje dvojbenih obveza ovoj kompaniji. Forgić je izuzetno mnogo radio i na vraćanju Wizz Aira, te zadržavanju Eurowingsa. Većinu energije Forgić je uporabljao u to. Ipak, na koncu sav promet Osijeka u prošloj godini sveo se na PSO linije Croatie za Dubrovnik i Split sezonski i Trade Aira za Zagreb, Pulu-Split i Rijeku-Split-Dubrovnik, te samo mjesec dana operiranja Eurowingsa na liniji Osijek-Stuttgart.

Hrvatska je 55% vlasnik ZL Osijek, 25% je vlasnik Grad Osijek, a 20% Osječko-baranjska županija. Od 2013. broj putnika u Osijeku raste, da bi rekordan broj putnika bio 2018, njih 67.235. Iduće 2019. luka je pala na 46.231 putnika, da bi prošle Covid-19 godine imala samo 6.626 putnika.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: ZL Osijek

MyWings, kompanija koju čine Reisebüro Prishtina i dvije manje agencije, imat će letove na 5 linija iz Prištine ovog ljeta. Za sada na letovima leti Air Mediterranean, no isto će se vrlo brzo promijeniti.

U ovom momentu kompanija leti za Basel dva puta tjedno četvrtkom i nedjeljom. Od 1.5. letovi postaju svakodnevni. Za Dusseldorf kompanija trenutno leti nedjeljom, a od 1.5. kreću letovi pet puta tjedno, svakom danom osim ponedjeljka i petka. Za Minhen kompanija trenutno leti petkom i nedjeljom, a od 1.5. dodaju se i letovi srijedom. Za Stuttgart kompanija leti dva puta tjedno, srijedom i subotom, uz izvanredni let u nedjelju 18.4., a od 8.5. kreće sa letovima svaki dan. Za Malmo kompanija leti utorkom, četvrtkom i subotom, no od 24.4. leti dva puta tjedno, srijedom i subotom, dok od 11.5. dodaje letove utorkom i četvrtkom.

Kako kompanija ima običaj otkazivati letove i samo par dana prije leta, ostaje za vidjeti što će se od najava i ostvariti. Za udarne mjesece ljeta (VII. i VIII. mjesec) planira se bitno više letova. Kompanija na svojim stranicama prodaje i letove TUI fly Deutschlanda iz Njemačke za Prištinu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Mediterranean (Wikipedia)

Air France je prolongirao pokretanje letova na liniji Beograd-Paris, koji će umjesto 28.3. krenuti sa letovima 28.4. Kada letovi krenu operirat će se tri puta tjedno: srijedom, petkom i nedjeljom.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Air France

Croatia Airlines je napala MZL Zagreb istakavši da nemaju jednake uvjete na tržištu, te da bi Croatia Airlines da je imala popust kao Ryanair bila financijski pozitivna. Croatia Airlines ističe da u Zagrebu ima bazirano 13 aviona, što je bitno više nego ih ima Ryanair (2) pa i po tome treba imati povoljnije uvjet. Croatia Airlines naglašava da je u posljednjih 4 godine pokrenula 10 novih linija, te da je imala povoljne uvjete kao i Ryanair da bi ih pokrenula i više. Stoga kompanija traži jednake uvjete kao i Ryanair.

O ovoj temi će biti šira analiza sutra.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Croatia Airlines

U Bihaću je održan sastanka premijera Vlade Federacije BiH Fadila Novalića sa gradonačelnikom Bihaća, Šuhretom Fazlićem. Tema razgovora je bila budućnost aerodroma Bihać, obzirom da je potrošeno već više od 8 milijuna EUR, no nije se uradilo gotovo ništa. Premijer je bio vrlo razočaran tempom radova, a posebno razočaranje je u činjenici da je Grad Bihać federalnim novcem otkupio vlastito gradsko zemljište za potrebe aerodroma, umjesto da je otkupljivao okolna privatna zemljišta.

Odlučeno je da će izgradnja vršiti u fazama, te će se ove godine utrošiti 12,5 milijuna EUR u izgradnju poletno-sletne staze u dužini 1200 metara. I sada se postavlja pitanje, čemu će služiti ova staza bez terminala i sve ostale infrastrukture. Konačno, 1200 metara je dosta samo i isključivo za turbopropne avione kojih ima jako malo u zrakoplovstvu Europe, čime bi se i broj možebitnih prijevoznika osjetno smanjio, a u obzir ne bi došli najrealniji prijevoznici poput Austriana, Swissa, Lufthanse, Air Francea, Smartwingsa/ČSA, te ni jedan LCC.

U tih 12,5 milijuna EUR je i prva faza aerodromske zgrade, osvjetljenje, radarsko praćenje, elevator za prilaz aviona i ostala potrebna tehnika. Iskreno nije mi jasno kako će sa 12,5 milijuna EUR izgraditi i uzletno-sletnu stazu, to jednostavno nije moguće, a kamoli i sve ostalo što su planirali. Potpuni nonsens!

Premijer tvrdi da je ukupan iznos potreban za izgradnju aerodroma 66 milijuna EUR, a za ostatak se nadaju pronaći strane investitore ili koncesionara. Na sve to skupa može se samo reći: o Bože, koje bacanje novaca! Za aerodrom minijaturnog gradića bez potencijala, iako u krugu 2 sata vožnje postoje 4 aerodroma (Zagreb, Zadar i Banja Luka i Rijeka).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Bihać

 

Hrvatske zračne luke su u III. mjesecu imale povećanje prometa spram II. mjeseca, no još uvijek promet je bio daleko iza III. mjeseca prošle godine:

 • Zagreb 43.731 putnika (u 2020. 97.063), te 1648 operacija (2019. 2310 oparacija)
 • Split 8.477 putnika (16.466)
 • Dubrovnik 5.069 putnika (19.511)
 • Pula 469 putnika (250)
 • Osijek 427 putnika (252)
 • Rijeka 396 putnika (292)
 • Zadar 329 putnika (1412)

U 7 hrvatskih zračnih luka istim je bilo 58.898 putnika. Obzirom da su u IV. mjesecu sve hrvatske zračne luke osim Zagreba bile zatvorene, a i Zagreb je imao izuzetno skroman promet, očekuje se bitan rast broja putnika spram 2020.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: MZL Zagreb

Wizz Air polako, ali sigurno širi broj linija iz Beograda. Iako nisu bazirali 3. avion kako su najavili, ipak će ove godine otvoriti čak 5 novih linija: već su otvorili Hamburg, a otvaraju i Oslo (16.5), Heraklion (12.6.), Santorini (13.6.), a upravo su objavili da otvaraju i Abu Dhabi od 19.5. Linija će prometovati dva puta tjedno srijedom i nedjeljom sa Airbusom A321 (239 sjedala) stacioniranim u Abu Dhabiu. Ovo je istinski velika vijest za Beograd. Wizz Air ovime pokreće liniju koju su napustili i Etihad i Air Serbia, a koji su duže vremena operirali dva leta dnevno.

Wizz Air Abu Dhabi je pokrenuo letove, nakon nekoliko prolongiranja, 15.1.2021. U ovom momentu leti ka Alexandriji, Ateni, Bukureštu, Budimpešti, Kutaisi, Larnaci, Odessi, Sofiji, Tel Avivu, Solunu, Yerevanu, Cluj Napoci i Katowicama. U novoj ekpanziji sredinom V. mjeseca, kompanija osim Beograda kreće letjeti još i za Almaty (14.5.), Luxor (4.6.), Nur-Sultan (13.5.), i Sohag (29.5.).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Wizz Air

Priština je jučer, u ponedjeljak 12.4. imala tek 8 letova, a otkazano je čak 12 letova. Od toga je otkazano 3 leta Eurowingsa, 3 Air Mediterraneana, te po jedan Edelweissa, Wizz Aira, GP Aviationa, Entera, TUI-a i Chaira. Chair je otkazao i let za Skopje.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Priština

Skandinavska leisure kompanija Sundclass, bivša poslovnica Thomas Cooka koja je uspjela preživjeti, pokreće letove iz Helsinkija za Split. Letovi kreću 2.6. frekvencijom jednom tjedno (srijedom) sa Airbusom A321. Linija kreće iz Helsinkija u 8:05, dolazi u Split u 10:00, iz Splita odlazi u 11:00 i dolazi u Helsinki u 15:00. Sunclass ima 7 baza u Danskoj, Norveškoj, Švedskoj i Finskoj pa je za očekivati više letova od iduće godine.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Sundclass

LOT je trebao letjeti za Ljubljanu, Skopje i Podgoricu od 28.3. No, Ljubljanu je prolongirao na 29.4. kada će letjeti dva tjedna leta, Skopje na 1.6. kada će letjeti četi tjedna leta i Podgoricu na 2.6. koja će također letjeti četiri tjedna leta. LOT u ovom momentu leti za Beograd i za Zagreb.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Alen Šćuric (LOT)

Za Atenu iz Zagreba Aegena bi trebao letjeti od 29.5. i to srijedom i subotom sa Airbusom A320 i A320neo. Croatia bi pak preko Dubrovnika za Atenu trebala letjeti od 22.4. četvrtkom i nedjeljom, a od 18.5. i utorkom sa Dash 8-400.  Ovime bi Zagreb sa Atenom bio povezan pet puta tjedno.

Za Dubrovnik Aegean bi trebao krenuti sa letovima 1.6. utorkom i subotom sa A320, dok će Croatia letjeti kao i iz Zagreba, utorkom, četvrtkom i nedjeljom. Za Split Aegean ovog ljeta neće letjeti, dok će Croatia letjeti od 29.5. jednom tjedno subotom sa A319.

Ovo znači da će iz Hrvatske prema Ateni biti ukupno 8 tjednih letova na 3 linije. Nikako nije jasno zašto Aegean i Croatia nemaju code-share ugovore obzirom da su partneri u istoj alijansi, dok Aegean istovremeno ima code-share sa Air Serbiom koja nije u Star Alliance.

Aegean će letjeti još i za Beograd (2 puta tjedno od 2.6.) sa A320, te za Skopje (trenutno jednom tjedno, od 1.6. dva puta tjedno) sa Dash 8-400 (do 1.6. sa ATR42). Za Atenu leti još i Air Serbia iz Beograda četiri puta tjedno sa A319.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aegean

Air Serbia za New York trenutno operira tri tjedna leta (ponedjeljak, četvrtak i subota). Od 27.5. planira letjeti četiri tjedna leta ponedjeljkom, četvrtkom, petkom i subotom, a od 14.6. dodaje i let srijedom, dočim će u top sezoni letjeti 5 tjednih letova, manje nego prošle godine kada je imala i 6 tjednih letova. Od 6.9. broj letova će se smanjiti na 4, a od 23.9. na tri tjedno (ponedjeljak, četvrtak i subota), dok će od 18.10 letjeti samo 2 puta tjedno (četvrtkom i subotom).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Serbia

Tko je Lufthansa Consulting, konzaltor Air Montenegra? Lufthansa Consulting je kompanija stara 30 godina koja se bavi konzultantskim uslugama aerodromima, aviokompanijama i organizacijama u zrakoplovstvu. Kompanija ima centralu u Frankfurtu i predstavništva u Rio de Janeiru i Moskvi. Do sada su imali preko 3000 projekata (u prosjeku 100 projekata godišnje). U kompaniji rade zaposlenici iz čak 17 različitih zemalja. Do sada kompanija je radila za Aerodrom Hannover, Aerodrom Dortmund, Fraport, ČSA, Lufthansa Cargo, UTair, Estonian Air, Air Dolomiti, Air Astanu, Air Madagascar, Egyptair, Autopax, SonAir, Saudiu, Kenyu Airways, Aeroflot, EC Air. Neki projekti su im uspješni, no dobar dio nije polučio rezultate, neke kompanija su čak i bankrotirale.

Iskreno posao koji treba Air Montenegru, mogli su obaviti i domaći stručnjaci u Crnoj Gori ili konzaltori u regiji. Ovime će Crna Gora platiti ogroman iznos novaca za konzultantske usluge koje su vrlo poznate i prilično jednostavne.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Montenegro Airlines

Ana Lončareviće je zamijenila Danila Orlandića, koji je vodio aerodrom od 2017, na mjestu CEO-a Aerodroma Crne Gore. Ana Lončarić je bila savjetnica CEO-a sedam godina, te šefica ureda za razvoj Aerodroma posljednjih godinu dana. Ana Lončarević je magistrirala u Rimu i Beogradu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: Aerodrom Podgorica

U Zračnoj luci Dubrovnik prva tri leta Iberie iz Madrida za Dubrovnik (od 28.3.) su imala preko 100 putnika, te je i sama ZL Dubrovnik iznenađena velikom popunjenošću prvih letova, a isto stvara optimizam i na druge međunarodne letove.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Iberia

Air Serbia za Ljubljanu operira ponedjeljkom, četvrtkom, petkom i nedjeljom. Od 31.5. kompanija planira operacije ponedjeljkom, četvrtkom, petkom, subotom i nedjeljom, dakle pet puta tjedno.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Serbia

Air Serbia je otvorila svoju VIP ložu za putnike Qatara i Flydubaia. Uz to sklopila je sporazum sa kompanijom Collinson (Priority pass, Lounge Pass i LoungeKey) čiji će članovi od 12.4. moći koristiti premium salon kompanije u Beogradu. Ovo je velik pomak i pokušaj da se poslovni salon bar djelomično komercijalizira obzirom da je od ukidanja prave business klase kod prelaska Air Serbie na hibridni model, te od prekida letova Etihada salon imao bitno manje putnika i postao je istinski neisplativ za kompaniju.

Salon prima 80 putnika, a uz velik izbor pića i hrane, ima zone za relaksaciju, manje sastanke i tuševe. Ulaz u salon moguć je i uz plaćanje, te pod određenim uvjetima i poslovnim putnicima drugih kompanija. Od otvaranja salona 2015. posjetilo ga je 125.000 putnika, među kojima više puta i pisac ovih redova.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Air Serbia

Jučer je zračni prostor Albanije bio zatvoren za sav promet. Stoga su svi avioni letjeli preko Makedonije, Grčke i Italije. Tako je jučer Trade Airov avion letio iz Prištine za Basel navedenom rutom preko Makedonije, Grčke i Italije.

Prostor je zatvoren radi štajka kontrolora leta koji štrajkaju radi preniskih plaća obzirom da im je u prošloj godini skinuto čak 62% primanja, ali i kao protest jer su neki kontrolori otpušteni od strane Albacontrola pošto su se proglasili privremeno nesposobnima za rad radi stresa uzrokovanog preniskom plaćom. Plaća kontrolora je 2490 EUR, što je pet puta više nego je prosječna plaća u Albaniji. Jučer je na Aerodromu Tirana policija uhapsila tri kontrolora koji su prosvjedovali, a osim policije na aerodrom je poslana i vojska. Tijekom dana deseci letova za Tiranu su otkazani.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Tirana

Trade Air nastavlja PSO letove u Republici Hrvatskoj. Kompanija iz Osijeka ima tri linije, a isto toliko i iz Splita. Iz Osijeka Trade Air leti za Zagreb, šest puta tjedno, po dva leta ponedjeljkom, srijedom i petkom. Uz to leti ponedjeljkom i petkom preko Pule za Split, a utorkom i četvrtkom preko Rijeka za Split i Dubrovnik.

Iz Splita kompanija leti utorkom i četvrtkom za Dubrovnik, te za Rijeku i Osijek, a ponedjeljkom i petkom za Osijek preko Pule. Ukupno kompanija ima 16 tjednih letova na 6 legova i 3 linije. Kompanija je tek neznatno promijenila red letanja prema nekim destinacijama.

Trade Air želi dobiti novi PSO koji kasni već godinu i pola, te je Ministarstvu predložio letove sa ATR-42, avionom koji bi bio daleko logičniji za PSO i mogao prevesti bitno više ljudi, te čak i manje sportske, turističke i druge grupe. Ministarstvo se nije očitovalo na ovaj prijedlog.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Trade Air

I dok za Beograd i Sarajevo Flydubai ozbiljno povećava broj letova, Zagreb je i još jednom prolongiran. Ovaj puta prolongiran je sa 12.5. na iza ljeta, tj. na 1.9. Ovo je istinski ozbiljan udarac na Zagreb koji i dalje ovisi o samo dva, a tijekom ljeta tri leta Qatara i letovima Turkisha za konekcije prema Istoku. Iskreno MZL Zagreb bi si trebala dati bitno više truda da dovede ovog vrlo važnog prijevoznika nazad u Zagreb i nije si smjela dopustiti da se to ne desi prije ljeta. Već sada je evidentno da Zagreb ima ogroman broj prolongiranja (Iberia, British, TAP, Nordwind, Aegean) i otkazivanja najavljenih letova (Lufthansa za Minhen, Ari Transat, Air Canada, Brussels, Tunisair). Što radiš Zagrebe???

Flydubai neće pokrenuti ni letove za Dubrovnik. U regiji kompanija trenutno leti samo za Beograd (7 tjednih letova) i Sarajevo (u top sezoni 14 tjednih letova), a od 25.6. letjet će i za Tivat.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Flydubai

Prema MZL Zagreb Aeroflot bi trebao od 1.5. letjeti subotom, a 7.6. dodati i let ponedjeljkom. No, MZL Zagreb navodi da će Nordwind letjeti dva puta tjedno za Zagreb od 30.4., ponedjeljkom sam, a petkom bi trebao letjeti Pegas Fly. Iznenađujuće, obzirom da je kompanija najavila samo jedan tjedni let i to petkom sa Pegas Fly.

No, ono što je novo je najava letova Nordstara, koji bi trebao letjeti od 7.5. svaki petak i subotu za Moskvu Domodedovo sa Boeingom 737-800. MZL Zagreb ima objavljene sve ove letove.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Nordstar

Air Serbia tijekom ljetne sezone 2021. planira obaviti preko 800 charter letova u Grčkoj, Turskoj, Egiptu i Tunisu u suradnji sa domaćim turističkim agencijama. Sezona chartera krenula je sa uskršnjim i prvomajskim praznicima, kada se leti za Hurgadu i Sharm el Sheikhu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Serbia

 

CCAA je izdala svjedodžbu za aerodrome kojom se propisuje minimalno vrijeme otvorenosti hrvatskih aerodroma od 28.3. do 30.10.2021.

 • Zagreb svih 24 sata dnevno
 • Dubrovnik svaki dan od 6:00 do 23:00
 • Pula svaki dan od 6:00 do 23:00
 • Split svaki dan od 6:00 do 22:00
 • Zadar svaki dan od 6:00 do 22:00
 • Rijeka svaki dan od 9:00-15:00
 • Brač 28.3-14.5. i 10-30.10. od 8:00 do 16:00, 15.5-21.5. i 1.9-9.10. isto kao i prije osim subote od 8:00-18:00, 1.6-31.8. do 8:00-16:00 radnim danom i od 8:00-20:00 petkom i vikendom.
 • Lošinj 28.3-30.4. i 15.9-30.10. od 8:00 do 15:00, 1-31.5. od 8:00-16:00, 1.6-14.9. od 8:00 do 20:00
 • Osijek, cijelo vrijeme ponedjeljkom, srijedom i petkom od 6:00-10:00 i od 15:00-22:30, utorkom i četvrtkom od 7:30-12:00, te utorkom od 18:00-20:00. Četvrtkom do 30.4. od 16:30-18:00, a nakon toga od 16:30 do 24:00. Nedjeljom do 30.4. od 14:00 do 15:30.

Izvan navedenih vremena zračne luke mogu biti otvorene ako se podnese zahtjev putem SITA komunikacijskog sustava na adrese aerodroma.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: MZL Zagreb

 

Smartwings će letjeti iz Splita za Prag od 1.5. subotom, dok od 1.6. na ovoj liniji leti svakodnevno. Na liniji leti Boeing 737-800, osim subotom kada leti 737-900. Kompanija će letjeti i za Varšavu od 3.6. četvrtkom sa Boeingom 737-800. Postoji mogućnost i letova za Ostravu i Katowice, no još nema najava ovih letova.

Za Dubrovnik Smartwings će letjeti od 1.6. svakodnevno sa Boeingom 737-800. Postoji i mogućnost chartera Smartwings za Gdanski, Katowice, Poznan i Varšavu no isti još nisu u prodaji. Smartwings neće letjeti za druge aerodrome u regiji.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Smartwings

EasyJet je odustao od linije Berlin-Ljubljana, te će ove godine letjeti samo za London Luton i London Gatwick. No, i ove planove je već više puta prolongirao. Pa će prvi let biti za Gatwick, gdje će letovi krenuti tek 28.5. i to petkom i nedjeljom, a od 30.6. dodaje se i let srijedom. Za Luton kompanija planira tek jedan let 6.6, a sa redovnim operacijama kreće od 2.7. kada će letjeti svaki dan osim subote.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: easyJet

Air Serbia obnavlja letove za Bukurešt od 1.5. i to ponedjeljkom, petkom, subotom i nedjeljom, 17.5. dodaje još jedan let ponedjeljkom (ponoćni), što znači 5 letova tjedno. Od 7.5. i TAROM kreće sa letovima ponedjeljkom, srijedom i petkom. Ovo znači 8 tjednih letova iz Beograda za Bukurešt obije kompanija u code-share.

Nevjerojatno je kako kompanija nisu sinkronizirale redove letenja. Pa sa 8 tjednih letova neće biti letova utorkom i četvrtkom, dok će ponedjeljkom bit čak tri leta, srijedom, subotom i nedjeljom po jedan, a petkom po dva. Kako TAROM leti ponedjeljkom, srijedom i petkom, daleko logičnije bi bilo da Air Serbia leti ponedjeljkom (ili petkom), utorkom, četvrtkom, subotom i nedjeljom.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: TAROM

Croatia je odustala od letova za Milano ove sezone, dočim će Ryanari koji kreće sa letovima za Bergamo od 3.7. i to četiri puta tjedno (utorak, četvrtak, subota i nedjelja) vrlo vjerojatno ugušiti hrvatskog nacionalnog prijevoznika na ovoj liniji i zatvoriti mogućnost da se linija obnovi idućeg ljeta. Croatia je odustala i od letova za Oslo, koje će Ryanair od 1.9. letjeti dva puta tjedno (srijedom i subotom). I ovu liniju će Croatia 2022. teško obnoviti nakon što se Ryanair ustali na istoj.

Kompanije od IX. mjeseca konkuriraju na 5 linija, za Paris, Frankfurt, London, Minhen, i Rim (koju Croatia obavlja preko Splita), a od VI. mjeseca i na liniji za Bruxelles.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Croatia Airlines

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

NAGRADNA IGRA

Osvojite 9 starih razglednica (50+ godina) InexAdrije, Lufthanse, Balaira, Air Lloyda i Ju52
tako da nam pošaljite fotke za foto-spotterski kutak

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!

Linije

Iz Ljubljane:

 • Antalya, Corendon od 16.6.

 

Iz Maribora

 • Bolzano, SkyAlps od 30.6.
 • Napulj, Sky Alps od 30.6.
 • Piza, Sky Alps od 30.6.

 

Iz Portoroža:

 • Bern, Belpmoos Reisen od 23.8.

 

Iz Zagreba:

 • Copenhagen, Norwegian od 25.6.
 • Seoul, Korean od 2.7.
 • Krf, Ryanair od 5.7.

 

Iz Pule:

 • Beč, Ryanair od 1.6.
 • Glasgow, easyJet od 27.6.
 • Gothenburg, TUI od 5.8.
 • Stockholm ARN, TUI od 5.8.

 

Iz Rijeke:

 • Dusseldorf, Condor od 21.5.
 • Berlin, easyJet od 28.6

 

Iz Zadra:

 • Lubeck, Lubeck od 19.5.
 • Nuremberg, Ryanair od 2.6.
 • Helsinki, Ryanair od 3.6.
 • Sofija, Ryaniar od 5.6.
 • Bergen, Flyr od 11.6.
 • Liverpool, Ryanair od 16.6.
 • Torino, Ryanair od 17.6.
 • Bournemouth, Ryanair od 18.6.
 • Rim FCO, Vueling, 25.6.

 

Iz Splita:

 • Atena, Croatia od 2.6.
 • Bukurešt, Croatia od 10.6.
 • Stockholm ARN, Croatia od 10.6.
 • Dublin, Croatia od 12.6.
 • Milano MXP, Croatia od 12.6.
 • Vilnijus, Wizz Air od 13.6.
 • Amsterdam, Croatia od 14.6.
 • Paris Orly, Vueling od 17.6.
 • Bukurešt, Blue Air od 23.6.
 • Montpellier, Transavia od 9.7.
 • Nantes, Transavia od 10.7.
 • Rim FCO, ITA od 4.8.
 • Gothenburg, TUI od 12.8.

 

Iz Brača:

 • Bolzano, Sky Alps od 4.6.
 • Bergamo, Sky Alps od 4.6.

 

Iz Dubrovnika:

 • Dusseldorf, Condor od 21.5.
 • Palermo, Volotea od 1.6.
 • Oslo, Flyr od od 13.6.
 • Rim FCO, Wizz Air od 13.6.
 • Bukurešt, Blue Air od 28.6.
 • Solun, Aegean od 1.7.
 • London Luton, Wizz Air od 4.7.
 • Rim FCO, ITA od 2.8.
 • Wroclaw, Wizz Air od 4.8.

 

Iz Sarajeva:

 • Varšava, LOT od 30.5.
 • Saarbrucken, Wizz Air od 14.6.
 • Amman, Royal Jordanian od 17.6.

 

Iz Tuzle

 

Iz Mostara

 • Katowice, LOT od 21.6
 • Catania, Elactra od 22.6.
 • Palermo, Croatia od 31.7.

 

Iz Banja Luke:

 • Hurghada, Air Cairo od 20.5.

 

Iz Beograda:

 • Heraklion, Aegean od 2.6.
 • Lyon, Air Serbia od 2.6.
 • Trst, Air Serbia od 2.6.
 • Rodos, Aegean od 3.6.
 • Hanover, Air Serbia od 3.6.
 • Bari, Air Serbia od 5.6.
 • Bologna, Air Serbia od 6.6.
 • Nuremberg, Air Serbia od 6.6.
 • Salzburg, Air Serbia od 7.6.
 • Palma de Mallorca, Air Serbia od 11.6.

 

Iz Niša:

 • Atena, Air Serbia, od 15.6.

 

Iz Kraljeva:

 • Tivat, Air Serbia od 15.6.

 

Iz Podgorice:

 • Katowice, Air Montenegro od 16.6.
 • Copenhagen, Air Montenegro od 20.6.
 • Yerevan, Air Montenegro od 20.6.

 

Iz Tivta:

 • Riyadh, flynas od 1.6.
 • Stuttgart, Eurowings od 5.6.
 • Istanbul, Turkish od 11.6.
 • Prag, Air Montenegro od 14.6.
 • Kraljevo, Air Serbia od 15.6.
 • Oslo, SAS od 27.6.
 • Stockholm ARN, SAS od 28.6.

 

Iz Prištine:

 • Varšava, LOT od 6.6.

 

Iz Skopja:

 • Tel Aviv, Israir od 20.5.
 • Torino, Wizz Air od 26.5.
 • Izmir, Pegasus od 2.6.
 • Antalya, Pegasus do 4.6.
 • Izmir, SunExpress od 19.6.
 • Monastir, Novelair, 21.6.

 

Iz Ohrida: