Novosti iz regije

Švicarska kompanija u kojoj je kosovski kapital Chair u regiji ima čak 32 tjedna leta u regiji (skoro 5 dnevno). Kompanija ima najviše letova za Prištinu gdje leti na dvije linije, 16 tjednih letova za Zurich i 1 za Genevu. Kompanija leti još i za Skopje (8 tjednih letova za Zurich), Ohird (4 tjedna leta za Zurich) i Podgoricu (3 tjedna leta za Zurich). U budućnosti je za očekivati i više linija i frekvencija u regiji.

Chair u floti ima tri aviona, dva Airbusa A319 i trenutno za njega leti 737-800, no nabavili su A320 koji će uskoro krenuti sa letovima.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Chair

Britanski Titan kao vrlo specifična ACMI kompanija sa brojnim letovima za Veliku Britaniju i RAF, ima vrlo malo redovnih linije diljem svijeta. Među tim rijetkim linijama već godinama leti iz London Gatwicka za Zadar, koju liniju je obnovio i ove godine sa jednim tjednim letom.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Titan

Ljubljana je u VIII. mjesecu imala svakodnevne letove samo za Frankfurt sa Lufthansom (17 tjednih letova) i Paris sa Air Franceom (8 tjednih letova). Više tjednih letova imali su LOT (6), Swiss (5), Air Serbia (8), Turkish (5) no ni jedna od tih kompanija nije imala letove svaki dan. Čak i Air Serbia koja ima 8 tjednih letova nema letove u utorak i srijedu iako neke dane ima i po 2 tjedna leta. Stoga je Aerodrom i dalje vrlo loše povezan sa hubovima i ima vrlo loše konekcije.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Ljubljana

Zamaaero je prešla dva milijuna posjeta na portalu, točnije 2.003.370. Ovu brojku smo planirali dostići tek u godinu dana od pokretanja portala, no, eto, dostigli smo je u samo 8 mjeseci.

U prošlom mjesecu smo imali čak 424.924 posjeta, a u prošlom tjednu 104.598. Portal dnevno ima između 14.000 i 20.000 posjeta, osim vikenda kada ima nešto manje. Do 11. mjeseca mogli bi dostići i 3 milijuna posjeta.

Zagreb će u IX. mjesecu imati daleko najviše novih linija, 10 od 13 novih linija:

 • Zagreb-Sandefjord, Ryanair od 1.9.
 • Zagreb-Beauvais, Ryanair od 2.9.
 • Zagreb-Baden Baden, Ryanair od 2.9.
 • Zagreb-Dortmund, Ryanair od 3.9.
 • Zagreb-Hahn, Ryanair od 3.9.
 • Zagreb-Memmingen, Ryanair od 3.9.
 • Zagreb-Malmo, Ryanair od 4.9.
 • Zagreb-Podgorica, Ryanair od 4.9.
 • Zagreb-Weeze, Ryanair od 4.9.
 • Podgorica-Ljubljana, Air Montenegro od 7.9.
 • Beograd-Rostov na Donu, Nordwind od 16.9.
 • Zagreb-Dubai, Flydubai od 23.9.
 • Ljubljana-Dubai, Flydubai od 24.9.

 

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ryanair

Nordwind je dobio dozvolu za letove prema Rostovu na Donu i St.Petersburgu. Linija za St.Petersburg će se operirati kao redovna od 1.9. srijedom. Linija za Rostvo na Donu pak kreće 16.9. i operirat će se četvrtkom.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Nordwind

Iako je British u VIII. mjesecu letio 5 tjednih letova iz London Heathrowa za Zagreb, u IX. mjesecu smanjuje broj letova na 4 tjedno (ponedjeljak, četvrtak, subota i nedjelja), tj. gubi se let srijedom. U isto vrijeme Croatia leti 3 tjedna leta, a Ryanair čak 7 tjednih letova, tj. iz Zagreba za London moći će se letjeti 14 puta tjedno.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: British

Iako su početkom ljetnog reda letenja u IV. mjesecu izraelski prijevoznici imali masovne letove prema Beogradu, sada ima samo 5 tjednih letova između Tel Aviva i Beograda. Tri od tih letova leti Israir (ponedjeljak, srijeda, petak), a dva Arkia (četvrtak i nedjelja). El Al više ne leti za Beograd.

Prije Covida-19 izraelski prijevoznici su imali priličan broj letova u regiju, poglavito u Dubrovnik i Zagreb. Ipak ove godine to nije slučaj, iako su letovi bili najavljeni. Pa tako nema letova iz Tel Aviva ni za jednu hrvatsku destinaciju, čak ni za Zagreb. Israir ima tek jedan tjedni let za Ljubljanu. No, zato su brojni letovi za Tivat. Israir leti čak 4 tjedna leta (ponedjeljak, srijeda, četvrtak i petak), dok El Al leti 2 tjedna leta (četvrtak i nedjelja), tj. 6 tjednih letova, čak više i od Beograda. Istim izraelski prijevoznici u ovom momentu lete 12 tjednih letova u regiju prema tri destinacije.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Israir

Iz Splita na velikom broju linija postoji konkurencija različitih kompanija. Pa se tako u VIII. mjesecu letjelo za:

 • London 37 letova 6 kompanija, najviše British i easyJet (po 12)
 • Amsterdam 32 tjedna leta 3 kompanija, najviše KLM (18 letova)
 • Paris 28 letova 4 kompanije, najviše easyJet (13)
 • Rim 18 letova 4 kompanije, najviše Croatia (7)
 • Minhen 17 letova 3 kompanije, najviše Lufthansa i Croatia (po 8)
 • Frankfurt 15 letova 3 kompanije, najviše Croatia (7)
 • Stockholm 14 letova 3 kompanije, najviše SAS (9)
 • Copenhagen 13 letova 4 kompanije, najviše SAS (8)
 • Beč 13 letova 3 kompanije, najviše Austrian (7)
 • Geneva 12 letova 2 kompanije, najviše easyJet (9)
 • Berlin 10 letova 3 kompanija, najviše easyJet (7)
 • Dusseldorf 10 letova 3 kompanije, najviše Eurowings (7)
 • Zurich 10 letova 2 kompanije, najviše Edelweiss (6)
 • Manchester 9 letova 3 kompanije, najviše Jet2 (4)
 • Moskva 8 letova 2 kompanija, najviše Aeroflot (7)
 • Prag 8 letova 2 kompanije, najviše Smartwings (7)
 • Kiew 7 letova 3 kompanija, najviše Windrose (3)
 • Napulj 7 letova 2 kompanije, najviše easyJet (5)
 • Oslo 6 letova 3 kompanija, po 3 leta Norwegian i SAS
 • Varšava 6 letova 3 kompanije, najviše Wizz (3)
 • Dortmund 6 letova 2 kompanije, po 3 leta Wizza i Eurowingsa
 • Lyon 5 letova 3 kompanija, najviše easyJet i Volotea (po 2)
 • Osijek 5 letova 2 kompanije, najviše Trade Air (4)
 • Katowice 4 leta 2 kompanije, najviše Wizz (3)

 

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: ZL Split

Hrvatska je ove godine ostvarila 71% dolazaka turista, 86% noćenja i 90% prihoda iz 2019. Od sredine VII. do sredine VIII. mjeseca prihod od turizma je čak i 10% veći nego u 2019. Vrlo je moguće da Hrvatska u ovoj godini premaši iznos od 10,5 milijardi EUR koliko je bio rekord iz 2019. Izuzetne brojke, među najboljima u Europi.

Ovim brojkama u zadnjih mjesec dana posebno je pomogla činjenica da je Hrvatska 19.7. stavljena na zelenu listu Velike Britanije, na kojoj je od turističkih zemalja još samo Bugarska. Ostale zemlje su na žutoj listi, a neke (Turska, Tunis, Egipat) su i na crvenoj listi. Samim time se niz turista koji su se inače odučili boraviti u drugim zemljama, odlučio za Hrvatsku. Uz to putnici daleko manje koriste godišnje odmore u prekooceanskim zemljama (Kuba, Dominikanska Repulika, Meksiko, Bahami, Bermuda, Seychelli, Maldivi, Bali idr.) zbog još uvijek velikog straha od Covida-19. Naime, putnici se boje dalekih linija radi straha o možebitnom povratku u zemlju u slučaju naglog pogoršanja pandemije. Na svemu ovome Hrvatska je odlično iskoristila trenutak pokrenuvši akciju „Stay safe in Croatia“. U VII. i VIII. mjesecu doslovce nema jednog slobodnog kreveta u Hrvatskoj kako u hotelima, tako i u privatnim apartmanima. Niz ljudi je radi toga prolongirao odmor na drugu polovicu VIII. mjeseca, ali i u IX. mjesecu, te produžio top sezonu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: British Airways

Slovenska Amelia je dobila ugovor na pet godina za letove između Mayotte i Reuniona u Indijskom oceanu gdje će letjeti medicinske letove. Kompanija će za letove koristiti jedan od svojih Embraera ERJ135 koji je opremljen nosilima. Kompanija već leti brojne PSO linije u Francuskoj.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Amelia

 

Lufthansa je najavila i drugi dnevni let na liniji Sarajevo-Frankfurt od III. mjeseca 2022. Avion će noćiti u Sarajevu, to dolaziti će u Sarajevo u 22:45 i odlaziti iz Sarajeva u 6:55. Operacije će se obavljati sa Airbusom A319. Istim će se broj konekcija preko Frankfurta u mnogome povećati.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Lufthansa

TAP Portugal je započeo letove prema Zagrebu 2.6. ove godine frekvencijom od tri tjedna leta (srijeda, petak, nedjelja). Linija je više nego dobro popunjena. Ipak kompanija je odlučila ne produžiti letove tijekom zime, te je zadnji let za Zagreb izlistan za petak 29.10. Linija je u startu bila zamišljena kao sezonska iako je bilo razgovora da bi se mogla produžiti na cjelogodišnju sa dva tjedna leta zimi. No, kompanija se ipak odlučila zadržati je sukladno prvotnom planu kao sezonsku.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: TAP Portugal

Zračna luka Dubrovnik je prošle, 2020, imala rekordan broj poslovnih zrakoplova kojih je bilo više čak i spram 2019. No, ove godine broj poslovnih i privatnih zrakoplova se povećao za 100%. Naime, putnici više koriste privatne avione zbog restrikcija Covida-19. ZL Dubrovnik ima ogromnu prednost spram zračnih luka u okolini jer ima dovoljno mjesta za parkiranje i najvećih poslovnih zrakoplova na više dana. Stoga ne treba čuditi velik broj i najvećih poslovnih zrakoplova, a u ovoj godini je nekoliko puta u ZL Dubrovnik bio čak i poslovni Airbus A340.

Većem broju poslovnih zrakoplova svakako je pomogao i VIP terminal kojeg je ZL Dubrovnik otvorila prošle godine, a ove je u uporabi od VI. mjeseca.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: ZL Dubrovnik

Aerodrom Beograd više nema desk za taxije na kojem su potencijalni korisnici izrekli svoju destinaciju u Beogradu nakon čega bi dobili voucher sa iznosom novaca koji trebaju platiti taksisti. Potom bi taj voucher dali taksisti i nastavili vožnju za taj iznos novaca.

Sada su putnici ponovo prepušteni silovanju divljih taksista, povlačenjima za rukav, lošem voznom parku i pljačkanju cijenama. Savjet putnicima je da odu do terminala 1, od tamo pozovu bilo koji od beogradskih taksija (19801, 19802, 19803, 19804, 19807, 19808, 19898, 19999…). Taksi će stići za 5 minuta i platiti ćete normalnu cijenu usluge.

Istinski nije jasno zašto Aerodrom Beograd nikako ne rješava ovaj problem sa divljim taksijima, obzirom da se isto može riješiti vrlo brzo i jednostavno, kao što su to riješili drugi aerodromi u regiji još prije 30 godina. Još je manje jasno zašto se ukinuo desk za taxije. Polako se počinjemo pitati je li aerodromu u interesu podržati divlje taksije?!?!

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Beograd

Iako Wizz Air otvara samo dvije nove linije iz Tuzle, kompanija će na ovom aerodromu bazirati i treći avion. Ovo je siguran pokazatelj da Wizz Air planira i bitno više linija iz Tuzle, ako ne prije onda od proljeća iduće godine. Istim će Tuzla i dalje imati jedan bazirani avion više od Sarajeva, koji u XII. mjesecu dobiva 2. avion. Radi baziranja trećeg aviona Tuzla gradi i treći odlazni gate na aerodromu, a avion će se bazirati po izgradnji ovog gatea. Aerodrom planira treći gate otvoriti do XII. mjeseca ove godine. Izgradnje 3. gatea koštat će oko 250.000 EUR, te aerodrom za isto ima osigurana sredstva.

Sa dvije nove linije u XII. mjesecu Tuzla će imati 16 destinacija Wizz Aira obzirom da je jedan od 15 sadašnjih linija sezonska. Na nekim linijama povećava se i broj frekvencija o čemu smo pisali prije neki dan.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Wizz Air

Nakon što su 19.7. ukinute restrikcije za letove iz Velike Britanije za Hrvatsku, a Hrvatska je uz Bugarsku jedina zemlja na zelenoj listi Velike Britanije britanski turisti su mahom pohrlili u Hrvatsku. Stoga ne treba čuditi da je London postao broj 1 destinacija na nizu hrvatskih aerodroma.

Za Split iz 5 londonskih zračnih luka (Heathrow, Gatwick, Luton, Stansted i City) ima čak 37 tjednih letova (više od 5 dnevno) koje leti čak 6 kompanija (British, Croatia, easyJet, Wizz, TUI i Jet2). Najviše letova imaju easyJet i British, svaki sa po 12 tjednih letova.

Za Dubrovnik iz Londona ima 23 tjedna leta (više od 3 dnevno). Letove lete 4 kompanije (British, easyJet, TUI i Jet2) na 4 zračne luke (Heathrow, Gatwick i Stansted). Najviše letova ima British (12).

Za Pulu iz 3 londonske zračne luke (Heathrow, Gatwick i Stansted) lete 4 kompanija (British, Ryanair, TUI i easyJet) na ukupno 9 tjednih letova. Najviše letova imaju easyJet i Ryanair (po 3).

Za Zadar iz Londona ima 7 tjednih letova, 3 kompanije (Ryanair, easyJet i Titan), koji lete prema Gatwicku i Stanstedu. Najviše letova ima Ryanair, njih 4.

Za Zagreb iz Londona ima 12 tjednih letova iz Heathrowa i Stansteda. 5 letova leti British, 3 Croatia, a 4 Ryanair. U IX. mjesecu Ryanair povećava broj letova na čak 7 tjedno.

Iz Beograda za London Heathrow leti Air Serbia i to 4 leta tjedno (ponedjeljak, četvrtak, petak i nedjelja), te Wizz Air 3 leta tjedno. Iz Prištine za London ima 10 tjednih letova 3 kompanije (British, Wizz Air i Trade Air) koji lete za Heathrow i Luton. Najviše letova ima Wizz njih čak 6. Iz Podgorice za London Stansted leti Ryanair 2 tjedna leta, dok iz Tivta leti easyJet također 2 tjedna leta. Iz Skopja Wizz Air leti za Luton 3 tjedna leta. Iz Ljubljane British leti 2 tjedna leta za Heathrow.

Ovo znači da iz Hrvatske za London imamo čak 88 tjednih letova, dok u ostatku regije ima tek 26 tjednih letova. Uz to iz Hrvatske postoje još i nekoliko desetaka tjednih letova prema 11 drugih britanskih aerodroma: Belfast, Birmingham, Bristol, Cardiff, Doncaster, East Midlands, Edinburgh, Glasgow, Leeds, Manchester i Newcastle.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: British Airways

LCC Turkish Airlinesa AnadoluJet će linije za Sarajevo i Prištinu iz Istanbul Sabihe produžiti i na zimski red letenja. Obije linije će se operirati četvrtkom, petkom i nedjeljom sa Boeingom 737-800. Ove linije su dodatak Turkishevim letovima iz oba grada za Istanbul, a konkurirat će i Pegasusovim letovima za Sabihu što je Turkisheva strategija od početka 2020. godine.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: AnadoluJet

Swiss je krenuo sa letovima za Niš 5.7. no u petak 20.8. mu je bio posljednjih let za Niš nakon samo mjesec i pola letenja. Kompanija više ne prodaje karte na ovoj liniji. Nakon što Air Serbia nije obnovila veliku većinu svojih letova, a manje letova ima i Ryanair ovo je još jedna loša vijest za Niš. 11.9. Air Serbia će prekinuti i sa letovima za Tivat, te ostati na samo jednoj liniji za Hahn.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Swiss

Air Montenegro je potpisao ugovor sa Aviohelikopterskom jedinicom MUP-a Crne Gore za korištenje njenog hangara, alata i opreme. A hangar Montenegro Airlinesa stoji prazan. O tempora o mores! Predrag Todorović, CEO Air Montenegra naglašava da to nije konačno rješenje problema tehničkog održavanja flote.

Todorović naglašava da mu je dalje proširenje certifikata za održavanje prioritet kako bi sami mogli održavati avione u cijelosti. Svaka čast, logično razmišljanje.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Montenegro

I Wizz Air i easyJet lete po tri tjedna leta za Basel iz Beograda. No, ono što je interesantno je da kompanija lete sva tri leta apsolutno istim danima, ponedjeljkom, srijedom i petkom. Ovime u te dane Beograd ima dva leta dnevno za Basel, no zato preostala četiri dana nema ni jedan let. Čudna logika kompanija, no veliki sustavi se ne obaziru previše ne konkurenciju, a možebitno je isto i razlog ratovanja na liniji.

EasyJet na isti način operira i letove za Berlin (ponedjeljak, petak, nedjelja) u identične dane kao i Air Serbia (koja uz ta tri leta ima još i let četvrtkom). I na trećoj liniji easyJeta za Genevu kompanija operira iste dana kao i Air Serbia (ponedjeljak i petak), no uz te dane ima letove još i u srijedu i nedjelju. Slučajno baš na sve tri linije?!?

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: easyJet

Ryanair uvodi liniju Banja Luka-Beč od 1.11. dva puta tjedno (ponedjeljak i petak). Istovremeno obnavlja i liniju Banja Luka-Franfurt Hahn od istog datuma i istim danima. Od istog datuma i istim danima kompanija uvodi i liniju za Milano Bergamo. Od 30.10. kompanija uvodi i letove za Stockholm Arlandu utorkom i subotom. Ovime će kompanija imati 6 letova i dvije linije više nego u VII. mjesecu.

Od 31.10. Ryanair mijenja dane operiranja na liniji za Gothenburg sa ponedjeljak-petak na petak-nedjelja, idealno za dijasporu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ryanair

Iako je Eurowings zakazao tri nove linije, onu za Dusseldorf, Prag i Berlin, linija za Berlin, koja se trebala početi operirati 22.3. sada više nije u prodaji. Nevjerojatno!

I sada treba jasno naglasiti dvije vrlo važne činjenice. Prvo, kako je moguće da Zagreb nema letove za Berlin iako te letove ima većina aerodroma regije, neki gradovi i više prijevoznika? Što radi Zračna luka Zagreb da ne dovede ove letove? Pobogu!!! Hrvatska ima najveću gospodarstvenu razmjenu upravo sa Njemačkom, Njemačka je broj 1 turistička zemlja u Hrvatskoj po broju turista i noćenja, Hrvatska ima ogromnu dijasporu u Njemačkoj (najveću od sve dijaspore), a mnogo je ljudi iz dijaspore upravu u Berlinu, Hrvatska je ekstremno politički vezana prema Njemačkoj, a njemačke federalne vlasti stoluju upravo u Berlinu. Kako je moguće da sva četiri elementa koji utječu na otvaranje linije jesu maksimalno prisutna, a Zagreb nema letove prema Berlinu? Ni jedno drugo tržište regije nema ni izblizu takve potencijale letova prema Berlinu pa svejedno imaju brojne letove.

Drugo pitanje je kako to da Croatia Ailrines ne vidi interes na ovoj liniji. I ako je Eurowings, iz nekog razloga odustao od letova za Zagreb, što radi nacionalni prijevozni da ne iskoristi ovu situaciju? Čeka da i ovdje, kao i na brojnim drugim linijama, uleti Ryanair? Croatia ima čak i vrlo dobar avion za ovu liniju, Dash 8-400 sa kojim može sa bitno manjim brojem putnika dostići break-even, a to znači pola manje putnika nego ih mora napuniti Eurowings. Zar je moguće da Croatia Airlines i još jednom ne vidi svoju šansu i da će i još jednom propustiti da zaradi novac na sigurnoj liniji???

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Eurowings

Između Srbije i Rusije je u prošlom tjednu bilo 24 tjedna leta: 8 Air Serbie za Moskvu, 7 Aeroflota (5 od toga sa A330) i 1 Nordwinda za Moskvu, 2 Air Serbie za St.Petersburg, po jedan Aeroflota i Nordwinda, te po dva leta Air Serbie za Krasnodar i Rostov na Donu.

U Hrvatskoj su ruski prijevoznici ipak imali bitno više letova, njih čak 33. Letio je Aeroflot i Nordwind iz Zagreba za Moskvu (5 tjednih letova), Aeroflot i S7 iz Splita za Moskvu (8 tjednih letova), Aeroflot (sa A330) i Ural za Dubrovnik (8 tjednih letova), Aeroflot, U-Tair, Ural i S7 za Pulu (11 tjednih letova), te S7 za Zadar (1 tjedni let).

Uz to Aeroflot ima i tri tjedna leta za Ljubljanu, te Nordwind dva tjedna leta za Skopje. Zbog sankcija Rusije Crna Gora nije imala letova za Rusiju ove godine iako joj je prije Covida-19 to bilo glavno tržište sa najviše letova i putnika. Ukupno između regije i Rusije ima 62 tjedna leta (skoro 9 dnevno), od čega daleko najviše ima Aeroflot (čak 35 letova).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aeroflot

Miljan Perović, suradnik stečajnog upravitelja Montenegro Airlinesa Saše Zajaka, je pozvao je ministra kapitalnih investicija Mladena Bojanića i državnog sekretara za promet Crne Gore Zorana Radulovića da što hitnije organiziraju sastanak između Air Montenegra i Montenegro Airlinesa kako bi prebrodili apsurdnu situaciju gdje Air Montenegro servisira svoje zrakoplove u Bratislavi, a mogao bit to činiti u Montenegro Airlinesu u Podgorici.

Montenegro Airlines je uputio prijedlog ugovora o suradnji Air Montenegru, te su nekoliko puta pokušavali kontaktirati kompaniju. No, nailaze na šutnju. Tako je to, Air Montenegro je više puta nudio Montenegro Airlinesu suradnju na održavanju aviona. Višekratno su i dizali cijenu. I Montenegro Airlines je odmahivao rukom. Sada je Air Montenegro dobio Part-145 za linijsko održavanje i više im nije presudna suradnja sa Montenegro Airlinesom. Kako se sve okrene! Ili što bi rekli u mom kraju „svaka rit dođe na šekret“.

Montenegro Airlines razmišlja i o licenciranju za avione Boeing i Airbus, te da servisiranje aviona ponude i drugim kompanijama, posebno onima koje lete za Crnu Goru. A takvih baš i nema puno, samo LOT i Austrian.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Montenegro Airlines

Aerodrom Ljubljana je u VII. mjesecu imao samo 65.474 putnika, što je tek 31,6% prometa iz istog mjeseca 2019. U prvih sedam mjeseci godine aerodrom je ostvario 135.485 putnika i 8777 operacija zrakoplova.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Aerodrom Ljubljana

Wizz Air ove zime iz Ohrida planira operirati linije za Beč (2 puta tjedno), Basel (2 tjedno), Dortmund (2 puta tjedno), Memmingen (2 puta tjedno) i Malmo (2 puta tjedno). Linija Ohrid-Dortmund od 23.10. mijenja dane operiranja sa utorak-subota na četvrtak-nedjelja.

Od 31.10. kompanija uvodi novu liniju Milano Malpensa-Ohrid koja će se operirati dva puta tjedno, srijedom i nedjeljom, kao i liniju za London Luton koja će se operirati istim danima. Ovime će Ohrid ove zime imati dvije linije i četiri leta više nego ovog ljeta, a neusporedivo više letova nego prošle zime kada je kompanija operirala tek dvije linije sa jednim do dva tjedna polaska, a dobar dio zime nije imala ni jednog jedinog leta. Ostaje za vidjeti koliko će se od ove najave stvarno i ostvariti obzirom na pandemiju.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Wizz Air

LOT tijekom zime neće letjeti prema Dubrovniku, Podgorici i Skopju. Ove linije su prije pandemije bila cjelogodišnje. Naravno kompanija neće obavljati ni brojne sezonske linije prema jadranskim destinacijama. Kompanija će nastaviti letove za Beograd, Zagreb i Ljubljanu tijekom zime.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Alen Šćuric (LOT)

Crnogorski aerodromi imaju 37,9% letova prema Beogradu. Od 269 tjednih letova njih 102 je bilo prema Beogradu (76 Air Serbie i 26 Air Montenegra).

Iz Tivta 44,7% svih letova ide prema Beogradu. U prošlom tjednu Tivat je imao 161 let od toga je 72 bilo za Beograd (55 Air Serbie i 17 Air Montenegra). Podgorica je pak imala 27,8% letova za Beograd. Od 108 letova, 30 ih je bilo za Beograd (21 Air Serbie i 9 Air Montenegra).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Serbia

Flydubai se intenzivno reklamira u Hrvatskoj za letove između Dubaia i Zagreba. Ovo pokazuje da kompanija konačno planira i pokrenuti letove za Zagreb, koji su nakon nekoliko prolongiranja, zakazani za 23.9. Kompanija će letjeti četiri puta tjedno sa Boeingom 737MAX.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Flydubai

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

NAGRADNA IGRA

Osvojite 9 starih razglednica (50+ godina) InexAdrije, Lufthanse, Balaira, Air Lloyda i Ju52
tako da nam pošaljite fotke za foto-spotterski kutak

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!

Linije

 

Iz Ljubljane:

 • Atena, Aegean od 6.6.

 

Iz Maribora

 

Iz Portoroža:

 

Iz Zagreba:

 

Iz Pule:

 • Zurich, Croatia Airlines od 2.11.

 

Iz Rijeke:

 

Iz Zadra:

 

Iz Splita:

 • Atena, Aegean od 7.6.

 

Iz Brača:

 

Iz Dubrovnika:

 • London Gatwick, British od 5.12.

 

Iz Sarajeva:

 • Stockholm Skavsta, Wizz Air od 1.11.
 • London Gatwick, TUI od 20.12.

 

Iz Tuzle

 • Beč, Ryanair od 1.11.
 • Stockholm, Ryanair od 2.11.
 • Memmingen, Ryanair od 4.11.

 

Iz Mostara

 

Iz Banja Luke:

 • Berlin, Ryanair od 4.11.

 

Iz Beograda:

 • Billund, Wizz Air od 27.3.

 

Iz Niša:

 • Zurich, Air Serbia od 17.12.

 

Iz Kraljeva:

 

Iz Podgorice:

 • Manchester, Ryanair od 30.10.
 • London Luton, Wizz Air od 2.11.

 

Iz Tivta:

 • Manchester, Jet2 od 1.5.

 

Iz Prištine:

 

Iz Skopja:

 

Iz Ohrida:

 • Manchester, TUI od 31.5.