Novosti iz regije

Aerodrom Tuzla je intenzivno radio na uklanjanju prepreka za letove. Pa je sa istočne strane uklonio sve prepreka poput drveća, raslinja i drugih prepreka, dočim je ta strana čista. Aerodrom je napravio i sanaciju alfa sekcije, te atest poletno-sletne staze uz ispitivanje mogućnosti slijetanja težih Airbusa A321.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Tuzla

Sada kada je evidentno da stari ATR 72-200 Air Serbie odlaze iz flote, postavlja se pitanje  hoće li jedan od njih otići u Muzej vazduhoplovstva ili će sva tri na rezanje. Odgovor je vrlo jednostavan, bila bi planetarna sramota da se sva tri porežu. To se doslovce ne smije dozvoliti!!!

ATR 72 su u flotu JAT-a došli 1990. zamijenivši ATR 42. Iako je kroz flotu prošlo čak 10 ovih aviona kompanija ih nikada odjednom nije imala više od 6 u floti. Posljednjih par godina kompanija je uz svoja tri preostala ATR 72-200 imala i tri ATR 72-500 (jednog je vratila 2020.).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Serbia

Eurowings će povećati broj letova na liniji Cologne-Sarajevo sa dva na tri od 22.2. (utorak, četvrtak i subota). Od 1.7. kompanija će povećati broj letova na ovoj liniji na četiri tjedno (ponedjeljak, srijeda, petak i subota).

Na istoj liniji leti i Wizz Air od XII. mjeseca, pa je evidentno da se Eurowings odlučio pohrvati. Wizz Air povećava svoje letove za Cologne sa jednog na dva leta od 7.3, te na 3 tjedna leta od 29.3. (ponedjelja, srijeda, petak). To znači da će ova dva grada biti povezana od III. mjeseca 6 puta tjedno, a od VII. čak 7 puta tjedno. Biti će krvi do koljena.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Eurowings

Lufthansa će kroz drugu polovicu prvog mjeseca i kroz cijeli drugi mjesec smanjiti broj operacija na liniji iz Frankfurta za Ljubljanu. Ovaj i sljedeći tjedan ta dva grada su povezani 2 puta dnevno odnosno 14 puta tjedno, ali u tjednu od 17.01. će biti 11 letova (ukida se drugi let utorkom, četvrtkom i subotom). U tjednu od 24.01. broj letova će pasti na samo 10 tjedno (ukida se drugi let petkom), ali će se već tjedan nakon vratiti na 14 rotacija tjedno.

U tjednu od 7.02. broj rotacija će se ponovo popeti na 13 (ukida se drugi let utorkom) dok će u tjednu od 14.02. broj tjednih letova biti ponovo 14 (jedan let u ponedjeljak, tri leta u subotu, a dva leta ostalim danima) umjesto predviđenih 17.

Smanjenja će se nastaviti i kroz zadnji tjedan drugog mjeseca kada će Lufthansa iz Frankfurta za Ljubljanu letjeti 15 puta tjedno (svakim danom dva leta osim subotom kada će biti tri) umjesto predviđenih 18 puta. U tri tjedna u periodu od 28.02. do 20.03. broj tjednih letova će biti 18 (ponedjeljkom, srijedom i petkom dva leta, a ostalim danima tri dnevna leta). U zadnjem tjednu zimskog reda letenja broj letova će biti 17 (ukida se jedan od tri leta nedjeljom).

Ako se neizvjesnost koju je omikron unio u rasporede zrakoplovnih kompanija nastavi lako je moguće i da će se srezati neki od 18 tjednih letova koji se predviđeni kroz treći mjesec.

autor: Marko Bilić, dopisnik (Split), foto: Lufthansa

Air Montenegro će od 2022. godine dobivati poticaj od Crne Gore za razvoj linija i mreže. Ne zna se o kojem novcu se radi. No, ovo pokazuje kako sam bio u pravu kad sam rekao da Air Montenegro neće biti profitabilna kompanija i da će novac od 30 milijuna EUR koje su dobili za pokretanje kompanija pojesti već ove zime.

Iskreno pitanje je kako će kompanija prezimiti iduću zimu. No, ako ovaj poticaj bude dovoljno velik, a moja je procjena da će kompaniji nedostajati 5 milijuna EUR godišnje, kompanija bi mogla prezimiti i iduću godinu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Montenegro

Niš je jedini aerodrom u regiji koji 2021. imao manje putnika nego 2020. Kroz aerodrom je prošlo samo 146.296 putnika, dok je 2020. aerodrom opslužio 154.233 putnika. Svi drugi aerodromi su imali neusporedivo više putnika 2021. spram 2020. Broj operacija je 2021. bio 2080, a 2020. je bio 2022. Niš je imao i bitno manje carga 2021., samo 310,1 tona, dok je 2020. imao 522,7 tona.

Ovo je još jedan dokaz da uprava ne radi dobro svoj posao. Iskreno, aerodrom stagnira od kada je država preuzela aerodrom i postavila svoju upravu, što je bitno različito od prošle uprave kada je aerodrom istinski vrtoglavo rastao kako u broju putnika tako i u cargu. Jedino povećanje koje Niš ima je zahvaljujući ogromnom i puno preskupom PSO-u kojim Srbija nastoji oprati obraz i koliko-toliko zadržati broj putnika u Nišu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Niš

Croatia iz godine u godinu gubi tržište i linije. U top sezoni 2019. pala je na tek 16% tržišnog udjela, što je istinski tragedija i katastrofa. Kompanija je u Covidu-19 imala odličnu šansu preuzeti tržište od Air Serbie. Sve do X. mjeseca 2020. Croatia je bila dominantna, imala je više linija i frekvencija. Tada je mogla preuzeti Sarajevo i Skopje, te pokriti Podgoricu u vrijeme dok nije bilo prometa između Beograda i Crne Gore (sve do kraja VIII. mjeseca 2020.). Jednako tako kompanija je mogla otvoriti Prištinu, Tiranu i Sofiju, te obnoviti Bukurešt. Ovime bi se ozbiljno naštetilo Air Serbiji koja nije mogla vršiti operacije radi zatvorenosti Europske Unije. Od X. mjeseca Air Serbia se oporavila i vrtoglavo krenula naprijed, a Croatia je, vidi čuda, nepovratno izgubila još jednu šansu.

Potom je u Zagreb došao Ryanair i napravio još jedan udarac protiv Croatie. Kako Croatia nije obnovila dobar dio svojih linija Ryanair joj je preoteo letove za Milano i za Oslo. Uz to Ryanair je otvorio letove za Sofiju i Podgoricu dvije linije koje je planirala otvoriti Croatia 2020. godina, a to nije učinila radi Covida-19. Ryanair sa Croatiom leti paralelo za Dublin, Rim, Minhen, Frankfurt, Copenhagen, Paris, Bruselles, Amsterdam i London.

No, potom je na tržište došla Rossiya koja u I. mjesecu ove godine otvara St.Petersburg pa je Croatia izgubila i ovu liniju. Konačno Finnair je otjerao Croatiu sa Helsinkija, pošto liniju otvara ovog proljeća. I TAP Portugal je preoteo Croatijinu liniju za Lisabon. Istim je Croatia zbog svoje inercije izgubila čak 5 bivših linija i 2 koje je planirala otvoriti. Prestrašno.

Posljednji je čas da ovog ljeta Croatia obnovi letove za Prag, Bukurešt i Stockholm jer će joj inače i ove linije preoteti Ryanair ili Eurowings. Uz to Croatia bi hitno trebala otvoriti i Berlin, Hamburg, Tiranu i Cairo, a najkasnije do 2023. i Cataniu, Genevu, Prištinu te Nicu. Belin i Hamburg su ogromni gradovi gdje je ogromna hrvatska dijaspora (najveća diljem svijeta), robna razmjena Hrvatske je najveća sa Njemačkom, naši političari su potpuno vezani uz njemačke, a najviše turista u Hrvatskoj je upravo iz Njemačke. Tiranu bi Croatia trebala povezati jer tu i te kako ima putnika. Air Serbia leti čak 14 tjednih letova za Tiranu, a 10 tjednih letova je prije bankrota imala i Adria. Cairo je pak hub Star Alliance člana Egyptaira koji ima ogromnu povezanost sa Afrikom i Bliskim Istokom, a ima i priličan broj turista koji putuju za Egipat. Catania je ogromna zračna luka, a Zagreb nema ni blizu letova za Siciliju, Geneva je linija za dijasporu i turiste, ali i konektirane putnike sa Star Alliance partnerom Swissom, Nica je velika zračna luka od koje Croatia nema letova na 1000 km, dok je Priština luka na kojoj bi bilo P2P putnika (kosovska dijaspora u Hrvatskoj), te nešto konektiranih putnika preko Zagreba.

Puno tražim za Croatiu? Nažalost da. Svi znamo da se to neće destiti i da će Ryanair i drugi preuzeti i ova tržišta, a Croatia će i dalje spavati zimski san.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Croatia Airlines

Ryanair značajno povećava broj letova za Podgoricu ovog ljeta, te uvodi 2 nove linije. Kompanija će zadržati po dva tjedna leta za Barcelonu, Charleroi, Krakow i Zagreb. Sve novine su od IV. mjeseca i to:

 • nova linija za Stockholm Arlandu
 • nova linija za Bolognu
 • povećanje London Stansteda sa 2 na 4 leta
 • vraća liniju za Berlin
 • vraća liniju za Wroclaw

Sve linije osim Londona imaju 2 tjedna polaska. Istim će Ryanair iz Podgorice imati 9 linija sa 20 tjednih polazaka (skoro 3 dnevno).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ryanair

Austrian Airlines će privremeno obustaviti operacije na liniji Beč – Zagreb počevši od 17.01. pa sve do 28.02. što znači da će linija sveukupno biti 6 tjedana u prekidu. Trenutno Austrian Airlines leti tri puta tjedno prema Zagrebu i to ponedjeljkom, srijedom i petkom. Nakon povratka broj rotacija će biti četiri tjedno jer će se dodati let petkom.

Osim Austriana na ovoj liniji leti i Croatia Airlines koja će održavati tri tjedne rotacije, utorkom, četvrtkom i subotom osim tijekom sljedećeg tjedna kada neće biti leta u utorak.

autor: Marko Bilić, dopisnik (Split), foto: Austrian

Slovenska Amelia ulazi u cargo business. Kompanija je nabavila prvi ATR72-200F. Avion EI-SLP ima 26,1 godinu i prije je letio u floti ASL-a. U Ljubljanu je došao 6.1.2022. Kompanija uz ovaj avion u floti ima jedan ATR 42-500 i dva ATR 72-600 u putničkoj varijanti.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: Amelia

Aerodrom Tivat je u XII. mjesecu imao 9.891 putnika (u XII/2020. 3.223, u XII/2019. 23.473) na 218 operacija (u XII/2020. 168, u XII/2019. 336). Ovo je 42% putnika iz 2019. godine.

Tivat je u 2021. imao 671.333 putnika (u 2020. 189.815, u 2019. 1.367.282) na 9808 operacija (u 2020. 4632, u 2019. 14.100). Ovo znači da je Tivat ove godine imao 18.650 putnika više nego Podgorica. Oba aerodroma zajedno su imala 1,3 milijuna putnika (2020. 0,5 milijuna, a 2019. 2,7 milijuna putnika), što znači da su ostvarili tek 49,7% putnika iz 2019.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: Alen Šćuric

Aerodrom Sarajevo nastavlja sa građevinskim redovima. Nakon što je izgradnja nove terminalne zgrade pri kraju, a najavili su i dogradnju stajanke za još četiri parkirne pozicije, sada najavljuju i izgradnju solarne elektrane jačine 800 kW. Ovime će Sarajevo uz Ljubljanu i Beograd imati solarnu elektranu koja će smanjiti troškove aerodroma za električnom energijom.

Aerodrom će izgraditi i rent’a’car City Park. Ovaj rent’a’car park će omogućiti rent’a’car agencijama bolje i jednostavnije poslovanje, a aerodromu će omogućiti dodatne prihode.

Do aerodroma će se graditi i 12. transverzala, prometnica koja će spojiti aerodrom sa centrom grada. Prometnica će imati četiri trake od Stupske petlje do entitetske linije. Radovi će se raditi u dvije faze. Prva faza obuhvaća prometnicu od Stupske petlje do novog kružnog toka na Dobrinji, a druga faza će produžiti prometnicu do entitetske petlje. Ovaj projekt će financirati Vlada Federacije i BiH, te Kanton Sarajevo.

Aerodrom radi i na dobivanju ACA certifikata (Airport Carbon Accreditation) koje će omogućiti pristup fondovima za razvoj. Uz to Aerodrom pregovara sa Vladom BiH oko bespovratnih sredstava za subvencioniranje aviokompanija kako bi i dalje povećao broj putnika i linija. Aerodrom je potpisao i sporazum sa USAID-om za izradu nove poticajne sheme. USAID je organizacija koja pomaže BiH na ekonomskom polju.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Sarajevo

Vueling, član IAG grupe je pustio u prodaju karte za liniju Rim Fiumicino – Zadar što znači da bi se nakon tri godine pauze taj niskotarifni prijevoznik trebao vratiti u zadarsku zračnu luku. Posljednji put je letio iz Zadra prema Rimu i Barceloni tijekom ljetne sezone 2019. godine. Prvi let je predviđen za subotu, 25.06., a posljednji za 03.09. Rim i Zadar će biti povezani jednom tjedno i to subotom.

Za razliku od prijašnjih godina ove godine će Vueling imati konkurenciju na toj liniji i to u vidu Ryanaira koji bi prema trenutnom rasporedu trebao krenuti s operacijama već 27.03. i ta linija će imati dvije tjedne rotacije.

autor: Marko Bilić, dopisnik (Split), foto: Vueling

Air Montenegro će 12.1. obustaviti letove iz Podgorice za Frankfurt. Prvotni plan je bio da letove prometuju cijele zime. Linija se prometovala od VII. mjeseca 2021. pa do kraja X. mjeseca nakon čega je bila prekinuta, da bi se ponovo uspostavila u XII. mjesecu. Linija se tijekom ljeta operirala dva puta tjedno. U XII. mjesecu se operirala jednom tjedno, no od sredine tog mjeseca pa tijekom Božića i Nove godine operirala se dva puta tjedno.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Montenegro

Konačan broj putnika hrvatskih zračnih luka u XII. mjesecu je:

 • Zagreb 179.582 (u XII/2020. 41.498) na 3218 operacija (u XII/2020. 1392)
 • Split 24.586 (u XII/2020. 8.665)
 • Dubrovnik 11.738 (u XII/2020 4325) na 274 operacije (u XII/2020. 242)
 • Pula 1079 (u XII/2020 246)
 • Osijek 1078 (u XII/2020. 215).
 • Zadar 1054 (u XII/2020. 242) na 126 operacije (u XII/2020. 72)
 • Rijeka 268 (u XII/2020. 339) na 87 operacija (u XII/2020. 156)

Ukupno je u 2021. kroz Hrvatske zračne luke prošlo:

 • Split 1.577.584 (u 2020. 674.633)
 • Zagreb 1.404.478 (u 2020. 924.823) na 29.605 operacija (u 2020. 21.510)
 • Dubrovnik 927.924 (u 2020. 330.147) na 14.212 operacija (u 2020. 8486)
 • Zadar 513.093 (u 2020. 121.053) na 9962 operacija (u 2020. 5026)
 • Pula 270.524 (u 2020. 81.918)
 • Rijeka 56.388 (u 2020. 27.680) na 4286 operacija (u 2020. 3360)
 • Osijek 11.515 (u 2020. 6626)
 • Brač 10.004 (u 2020. 4.273)

Lošinj nije objavio broj putnika. To znači da Hrvatska u XII. mjesecu ima oko 219.400 putnika, a u 2021. oko 4.780.000 putnika.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: ZL Split

Turkish Airlines je zatražio od Aerodroma Tivat dozvolu za cjelogodišnje letove. U ljetnoj sezoni kompanija planira letjeti svakodnevno. Turkish naime većinu svojih putnika za Crnu Goru ima iz Rusije koji presjedaju preko Istanbula. Turkish je i ovdje pokrenuo svoju logiku razvoja mreže. Kada pokrije dvije dnevne rotacije za glavni aerodrom (Podgoricu), pokreće novu liniju za sekundarni aerodrom (Tivat). Istu ovu logiku smo vidjeli i u Hrvatskoj gdje je nakon dva dnevna leta za Zagreb pokrenuo letove za Dubrovnik. Kada pokrije i dvije dnevne rotacije za Dubrovnik krenuti će sa letovima za Split, što će se vrlo brzo desiti (ove sezone letjet će 10 tjednih letova za Dubrovnik).

Ovim potezom Air Montenegro će dobiti još jedan ozbiljan problem jer trenutno leti dva tjedna leta iz Tivata za Istanbul. Ova linija Air Montenegra sigurno neće preživjeti jer istim postaje potpuno nekonkurentna. Sada je odluka na Ministarstvu kapitalnih investicija koje će odlučiti hoće li dozvoliti ovu liniju Turkisha ili će štititi Air Montenegro.

Turkish je zatražio i povećanje broja letova za Podgoricu sa 14 na 18 letova tjedno. Istim bi Turkish imao čak 25 tjednih letova za Crnu Goru. Više nego fascinantno.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Turkish Airlines

Prema mojim informacijama iz kompanije Air Serbia će do 28.2. dobiti pet ATR-a 72-600. Avioni će u promet ući 10.4. Sva tri ATR 72-200, koji imaju skoro 32 godine će ići na sječenje, a jedan ATR 72-500 se vraća lezoru u VI. mjesecu. Istim će Air Serbia ponovo u floti imati šest ATR 72. Ovo je ogroman potez za kompaniju obzirom da će ovi najsuvremeniji ATR-ovi kompaniji omogućiti ozbiljne uštede, ali i osigurati daleko bolju pouzdanost u operacijama.

Prvi ATR 72-600 koji se upravo testira u Toulouseu je proizveden 2015. godine, letio je za Firefly no bio je prizemljen od 2016. do 2019. nakon čega je letio za slovensku Ameliu. Avion ima istinski malen nalet.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: Air Serbia

Croatia Airlines konačno obnavlja liniju Zagreb-Barcelona. Linija se obnavlja 27.3. Od 19.4. idu i tri leta utorak, četvrtak i nedjelja. Linija je uvedene 1999, a obnovljena 2009. no ukinuta je tijekom Covida-19. Vueling ovu liniju leti dva puta tjedno.

autor: Alen Šćurkc, analitičar (Zagreb), foto: Croatia Airlines

Nakon što je MyWings smanjio broj letova između Prištine i Zagreba sa 3 na 2 tjedna leta, a koja linija je bila pokrenuta 15.12, sada liniju i ukida 2.2.2022. Do 2.2. linija se operira dva puta tjedno srijedom i subotom. Linija više nije u najavi za ljetni red letenja kada je trebao letjeti Trade Air sa A319.

Linija je pokrenuta potpuno pogrešno. Termini letova su nelogični i konekcije su više nego skromne (tek dva dnevna leta). MyWings nije prihvatio sugestiju da letovi budu kasno navečer uz povratak idući dan rano ujutro, a za što je Croatia tražila i manje novaca. Prodaja je pokrenuta tek par dana prije prvih letova, promocije linije gotovo uopće nije bilo. Konačno, krajnje je nelogično da se linija ukida iako je prometovala tek mjesec i pola. Ovo ostavlja pitanje kompetencije samog MyWingsa, pitanje kako je linija pripremana i istražena, te kako to da kompanija nema logičan period uhodavanja linija koji je najmanje pola godine. Shvatio bi da se linija ukinula u IX. mjesecu, tj. nakon sezone, ali ovo sada je krajnji nonsens.

Da je iole pameti Croatia Airlines bi sama pokrenula ovu liniju, no jasno je da hrvatski nacionalni prijevoznik nema takvih ambicija, ni sposobnosti. Nažalost.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: MyWings

Podgorica je u XII. mjesecu imala 52.852 putnika (u XII/2020. 19.540, u XII/2021. 80.449). Ovo je 66% putnika iz XII/2019. Aerodrom je pritom imao 866 operacija (u XII/2020. 395, u XII/2019. 1001).

Ukupno je Podgorica u 2021. imala 652.683 putnika (u 2020. 343.187, u 2019. 1.297.367). Broj putnika je 50,3% putnika iz 2019 godine. Ovo je postignuto na sveukupno 9176 operacija (u 2020. 6194, u 2019. 14.968).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Podgorica

Budimpešta ima 74,2% LCC, Prag 46,4%, Beč 33,9%, no Beograd samo 28,8%. Beograd ima čak 77% letova kompanija koje ne pripadaju ni jednoj alijansi, 17% onih koje su članice Star Alliance, 4,8% onih koje pripadaju SkyTeamu i tek 1,2% onih koje pripadaju oneworldu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aeorodrom Beograd

Ryanair je odgodio početak operacija na letovima iz Zadra prema četrnaest destinacija. Unatoč predviđenom početku letenja krajem trećeg mjeseca sve odgođene linije su prebačene za početak šestog mjeseca osim linije za Pisu koja će krenuti početkom petog mjeseca. Ove odgode će koštati zadarsku zračnu luku 493 leta odnosno u prodaji će biti oko 88.740 sjedala manje.

 • Aarhus kreće 03.06. umjesto 01.04. s dvije tjedne rotacije ponedjeljkom i petkom.
 • Bari kreće 02.06. umjesto 31.03. s dva tjedna leta, četvrtkom i nedjeljom.
 • Bologna kreće 02.06. umjesto 27.03. s dva tjedna leta, četvrtkom i nedjeljom.
 • Bournemouth starta 04.06. umjesto 29.03. s dvije tjedne rotacije, utorkom i subotom.
 • Gdansk starta 04.06. umjesto 29.03. s dvije tjedne frekvencije, utorkom i subotom.
 • Liverpool počinje 02.06., a ne 27.03. s dva tjedna leta, četvrtkom u nedjeljom.
 • Maastricht kreće 03.06. umjesto 28.03. s dva tjedna leta, ponedjeljkom i petkom.
 • Manchester starta 04.06. umjesto 29.03. s dva tjedna leta, utorkom i subotom.
 • Milan Bergamo počinje 02.06., a ne 31.03. s dvije tjedne rotacije četvrtkom i nedjeljom.
 • Napulj kreće 03.06. umjesto 01.04. s dva tjedna leta, ponedjeljkom i petkom.
 • Nürnberg počinje 02.06. umjesto 29.03. s tri tjedne frekvencije, utorkom, četvrtkom i subotom.
 • Pisa kreće 04.05. umjesto 30.03. s dva tjedna leta, srijedom i subotom.
 • Torino starta 03.06. umjesto 28.03. s dva tjedna leta, ponedjeljkom i petkom.
 • Växjö kreće 01.06., a ne 27.03. s dvije tjedne rotacije, srijedom i nedjeljom.

 

autor: Marko Bilić suradnik (Split), foto: Ryanair

Nordwind planira od 2.3. pokrenuti letove na liniji St.Petersburg-Sarajevo. Linija bi se trebala operirati dva puta tjedno srijedom i nedjeljom, sa Boeingom 737-800. Kompanija je imala interes pokrenuti i letove iz Moskve za Sarajevo. Iskreno, čudno je da pokreće letove iz ruskog sekundarnog grada, a ne i glavnog koji ima daleko više potencijalnih putnika.

Nordwind je u regiji vrlo često otkazivao linije i prije prvih letova ili nakon samo nekoliko letova, te se smatra vrlo upitnom i nepouzdanom kompanijom. Stoga tek treba vidjeti hoće li se ovi letovi istinski i desiti.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Nordwind

Air Serbia je u XII. mjesecu imala čak 7 tjednih letova za Zagreb. No, sada kompanija ozbiljno smanjuje broj letova na ovoj liniji. Nakon Nove godine kompanija smanjuje broj letova na 6 tjedno (svaki dan jedan, petkom dva, no nema letova utorkom i srijedom). 21.1. kompanija smanjuje broj letova na 5 (ukida drugi let petkom). I tako će operirati sve do 26.3. nakon čega broj letova smanjuje na samo 2 tjedno (ponedjeljkom i petkom). Tek 26.5. kompanija vraća let četvrtkom i nedjeljom, a od 4.6. i subotom. Ovih pet tjednih letova kompanija planira operirati cijeli ljetni red letenja.

Air Serbija je početkom ljetnog reda letenja odlučila smanjiti i broj letova na feeding desinacijama prema Ateni (sa 5 na 3 leta tjedno), Larnaci (sa 4 na 2), Ljubljani (sa 8 na 7), Podgorici (sa 18 na 14), Tirani (sa 10 na 7), Tivtu (sa 12 na 8). Nepromijenjen će broj letova ostati za Banja Luku, Sarajevo, Skopje i Solun. Povećanje ima Bukurešt (sa 4 na 5), Niš (sa 0 na 4), Rostov na Donu (sa 0 na 2) i Sofija (sa 2 na 3).

Vrlo iznenađujuć potez Air Serbie kojim značajno smanjuje svoje feeding destinacije i količinu možebitnih konekcija preko Beograda. Ovime će kompanija imati čak 13 tjednih letova manje prema feeding destinacijama. Ovdje treba ozbiljno postaviti pitanje zašto se to dešava? Mijenja li Air Serbia strategiju poslovanja te smanjuje svoju hub?

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Serbia

Aerodrom Tuzla je u XII. mjesecu imao 25.486 putnika (u XII/2020 12.482). Tuzla je ostvarila 251 operaciju (u XII/2020. njih 144). Aerodrom je ostvario i 3,8 tona carga (u XII/2020. 5,2 tone).

Ovo znači da je Tuzla u 2021. dostigla 298.860 putnika (u 2020. 228.603, u 2019. 593.050). Ovime Tuzla nema ni pola putnika koje je ostvarilo Sarajevo.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Tuzla

Obzirom da su viza i svi dokumenti Novaka Đokovića bili potpuno ispravni Emirates neće biti odgovoran za povratni let srpskog tenisača ako će ovaj biti deportiran iz Australije. Kako je viza naknadno ukinuta od strane Australije povratni let će platiti Australija.

Sud u Melbourneu je nakon 7 sati rapsrave, donio odluku po kojoj Đoković ima pravo ulaska u Australiju, mora se pustiti u roku od 30 minuta i moraju mu se nadoknaditi svi troškovi zadržavanja. No, sada je na redu Australijski ministar imigracije koji može iskoristiti svoje pravo da protivno odluke suda Đokovića deportira prvim avionom.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Emirates

foto: Aerodrom Beograd

Beograd je u VIII. mjesecu imao 27 stranih prijevoznika, no početkom XII. mjesecu broj stranih prijevoznika je pao na 19, a takav broj će biti i od idućeg tjedna. Spram ljeta za Beograd više ne lete Vueling, Luxair, Jazeera, Israir, Arkia, Tunisair, Eurowings i Air France. Uz to broj linija smanjili su Wizz Air, Air Serbia, Aegean, Nordwind, easyJet, te Norwegian.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Beograd

Wizz Air će u Januaru ponuditi 32.382 sjedišta na 16 destinacija iz Sarajeva sa dva aviona Airbus A320. Devet od ovih ruta biće obustavljeno od 14.1. (Charleroi 9.1, Billund 7.1, Beauvais 4.1, Cologne 8.1, Hahn 8.1, Oslo Torp 9.1, Gothenburg 7.1, Malmo 8.1. i Stockholm Skavsta 14.1.) i ponovo će biti nastavljene krajem III. mjeseca. Ostalih sedam linija saobraćaće po smanjenom redu vožnje do kraja zimske sezone. Ukupno će se obaviti 174 leta. Najviše ih je za Eindhoven, Kopenhagen i Dortmund.

autor: Mirza Avdić, suradnik (Tuzla), foto: Wizz Air

Uslijed povećanog broja letova tokom Božićnih i novogodišnjih blagdana na svojim linijama iz Prištine, ETF Airways je kratkoročno unajmio čak dva dodatna zrakoplova. Unajmljen je A321 Smartlynx Malte, registracije 9H-SLG i A320 bugarskog BH Air-a, registracije LZ-BHM. Uz te zrakoplove, na pojedinim linijama pod ETF-ovim “callsign-om” letjela su i oba Trade Air-ova zrakoplova bazirana u Prištini, te ETF-ov vlastiti zrakoplov B737-800, 9A-LAB, koji subotom i nedjeljom odrađuje i letove iz francuskog Lillea prema Kanarskim otocima.

Zrakoplov 9A-LAB je poput Trade-ovog A319, 9A-BTJ, promijenio “livery” i dobio oznake kosovske agencije My Wings.

autor: Juraj Mehić, dopisnik (Velika Gorica), foto: ETF

Eurowings će od 5.6. pokrenuti liniju Tivat-Stuttgart, koja će operirati jednom tjedno nedjeljom i to do kraja zimskog reda letenja. Kompanija će od 29.7. do 9.9. uvesti i drugi tjedni let, petkom. Ovo je druga linija kompanije, pošto ista leti već liniju Tivat-Dusseldorf.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Eurowings

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!

Linije

Iz Ljubljane:

 • Helsinki, Finnair od 1.4.
 • Atena, Aegean od 6.6.

 

Iz Maribora:

 

Iz Portoroža:

 

Iz Zagreba:

 • Kos, Ryanair od 2.6.

 

Iz Pule:

 • Weeze, Ryanair od 26.3.
 • Katowice, Ryanair od 2.6.
 • Copenhagen, Norwegian od 3.6.
 • Napulj, easyJet od 26.6.

 

Iz Rijeke:

 • Bergamo, Ryanair od 3.7.

 

Iz Zadra:

 • St.Gallen, People’s od 6.5.
 • Rzezsow, Ryanair od 2.6.
 • Munster, Ryanair od 3.6.
 • Milan Malpensa, Ryanair od 4.6.
 • Forli, Aeroitalia od 15.6.
 • Copenhagen, SAS od 1.7.

 

Iz Splita:

 • Luxemburg, Luxair od 30.4.
 • Tallinn, airBaltic od 1.5.
 • Malmo, BRA od 12.5.
 • Skopje, Croatia od 12.5.
 • Vaxjo, BRA od 12.5.
 • Gothenburg, BRA od 13.5.
 • Norrkoping, BRA od 13.5.
 • Oslo, Croatia od 14.5.
 • Copenhagen, BRA od 20.5.
 • Rim, Ryanair od 1.6.
 • Atena, Aegean od 7.6.
 • Kalmar, BRA od 30.6.
 • Karlstad, BRA od 15.7.
 • Jankoping, BRA od 11.8.
 • Halmstad, BRA od 12.8.
 • Orebro, BRA od 2.9.

 

Iz Brača:

 • Minhen, Croatia od 27.5.
 • Košice, SkyAlps od 17.6

 

Iz Dubrovnika:

 • Frankfurt, Eurowings Discover od 26.3.
 • Tallinn, airBaltic od 2.5.
 • Leeds Bredford, TUI od 4.5.
 • Bolzano, Skyalps od 27.5.
 • Bratislava, Skyalps od 27.5.
 • Forli, Aeroitalia od 15.6.
 • Vencija, easyJet od 1.7.

 

Iz Sarajeva:

 

Iz Tuzle:

 

Iz Mostara:

 • Forli, Aeroitalia od 7.4.

 

Iz Banja Luke:

 • Atena, Aegean od 30.6.

 

Iz Beograda:

 • Izmir, AnadoluJet od 16.2.
 • Budimpešta, Air Serbia od 13.3.
 • Ankara, Air Serbia od 28.3.
 • Forli, Aeroitalia od 8.4.
 • Catania, Air Serbia od 14.4.
 • Izmir, Air Serbia od 15.4.
 • Heraklion, Air Serbia od 28.4.
 • Cairo, Air Serbia od 15.5.
 • Hamburg, Air Serbia od 15.5.
 • Riga, airBaltic od 16.5.
 • Chicago, Air Serbia od 17.5.
 • Gothenburg, Air Serbia od 18.5.
 • Cologne, Air Serbia od 18.5.
 • Napulj, Air Serbia od 19.5.
 • Firenca, Air Serbia od 20.5.
 • Marseille, Air Serbia od 20.5.
 • Chania, Air Serbia od 4.6.
 • Krakow, Air Serbia od 4.6.
 • Ohrid, Air Serbia od 5.6.
 • Rodos, Air Serbia od 5.6.
 • Varna, Air Seriba od 5.6.
 • Krf, Air Serbia od 9.6.
 • Palermo, Air Serbia od 14.6.
 • Kuwait, Jazeera od 17.6.
 • Berlin, Wizz Air od 31.7.
 • Copenhagen, Wizz Air od 31.7.
 • Lisabon, Wizz Air od 1.8.
 • Zakynthos, Wizz Air od 1.8.
 • Bergamo, Wizz Air od 26.9.

 

Iz Niša:

 

Iz Kraljeva:

 

Iz Podgorice:

 • Gdansk, Ryanair od 27.3.
 • Bratislava, Air Montenegro od 17.6.

 

Iz Tivta:

 • Manchester, Jet2 od 1.5.
 • Riga, airBlatic od 4.5.
 • Beč, Austrian od 13.5.
 • Brno, Air Montenegro od 15.6.
 • Riyadh, flynas od 1.7.
 • London Stansted, Jet2 od 6.5.2024.

 

Iz Prištine:

 • Dusseldorf, Condor od 26.3.
 • Antalya, SunExpress od 27.5.

 

Iz Skopja:

 • Frankfurt, Lufthansa od 23.4
 • Split, Croatia od 12.5.
 • Oslo, Norwegian od 23.6.
 • Dubia, flydubai od 30.10.

 

Iz Ohrida:

 • Manchester, TUI od 31.5.
 • London Gatwick, TUI od 31.5.
 • Beograd, Air Serbia od 5.6.