Novosti iz regije

Transavia France pokreće letove za Split. I to iz Montpelliera od 9.7. jednom tjedno (subotom) i iz Nantesa od 10.7. dva puta tjedno (četvrtak i nedjelja).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Transavia

Luxair je prvo liniju za Luxemburg iz Podgorice pretvorio u sezonsku, da bi upravo odlučio da liniju više neće operirati ove godine. Kompanija će ove godine nastaviti operacije prema Tivtu, od 7.5. dva puta tjedno (utorkom i subotom). Letovi će se operirati do 1.10.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Luxair

foto: Windrose

Ukrajina je zatvorila svoj zračni prostor i samim time svi letovi za Ukrajinu su prekinuti. Istim su prekinuti i letovi Windrosea iz Kijeva za Beograd, Zagreb i Podgoricu. Istim ni Ryanair neće pokrenuti letove iz Zagreba za Lavov koje je planirao pokrenuti 27.3.

Ukoliko se stanje brzo ne završi niz linija iz Ukrajine neće se operirati za Jadran, a tu će najviše štete imati Crna Gora koja ima sankcije Rusije, a koje je djelomično kompenzirala brojnim letovima iz Ukrajine.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Windrose

Skopje je u I. mjesecu imalo 112.895 putnika, bitno manje od Beograda, Prištine i Zagreba, ali bitno više od Sarajeva, Splita i Podgorice. Ovo je 74% putnika spram putnika iz 2019. godine dočim je na razini prometa Zagreba, ali osjetno više od Beograda. Skopje je imalo 954 operacija (601 u I/2020).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Skopje

Delegacija zamaaero je imala dvosatni sastanak na Zračnoj luci Varaždin. Tijekom sastanka upravnik Zračne luke nas je zamolio da mu pomognemo u lobiranju kod nadležne gradske ustanove i gradonačelnika Varaždina što smo i prihvatili. Isto će se desiti u idućih par dana te ćemo imati prezentaciju potencijala Zračne luke Varaždin kod gradonačelnika Varaždina.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb)

Air Montenegro je u I. mjesecu iz Podgorice imao load faktor od tragično loših 37,6%, a iz Tivata 39,1%. Ovo je istinski vrlo loše. Ogromnu većinu letova iz oba crnogorska grada Air Montenegro je imao za Beograd. Istovremeno Air Serbia je imala nešto bolji load faktor, iako ni oni nisu imali pretjerano uspješne letove. Tako je Air Serbia na liniji Podgorica-Beograd imala 58,7%, a na liniji Tivat-Beograd 62,1% load faktora.

Air Serbia ima bitno više letova za Crnu Goru od Air Montenegra. Za Podgoricu Air Serbia je u I. mjesecu letjela 16 do 18 letova tjedno, a Air Montenegro 13 do 14 letova tjedno, dok je za Tivat Air Serbia letjela 12 letova, a Air Montenegro 6 letova. Ovo znači da je Air Serbia za Crnu Goru imala 28 do 30 letova, a Air Montenegro 19 do 20 letova.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Montenegro

Edelweiss, leisure kompanija Swiss-a će letjeti između Zuricha i Splita od 8.4. Prvo će liniju operirati 3 puta tjedno (četvrtak, petak i subota), potom od 18.4. dodaje ponedjeljak, te od 22.5. i nedjelju, dočim će liniju operirati pet puta tjedno. od 5.7. Edelweiss dodaje i let utorkom, što znači da će letjeti 6 puta tjedno. Tako će letjeti do 28.8. nakon čega postepeno smanjuje broj letova a sve do 29.10.

Između Zuricha i Dubrovnika Edelweiss će letjeti od 15.4. dva puta tjedno, ponedjeljkom i petkom. Linija će se operirati do 24.10.

Edelweiss će od 28.5. letjeti između Pule i Zuricha, dva puta tjedno, srijedom i subotom. Linija će se tako operirati do 21.9. nakon čega počinje sa operacijama jednom tjedno (subotom) do 22.10.

Za Ohrid Edelweiss kreće letjeti tek 10.7. i to dva puta tjedno, četvrtkom i nedjeljom. Linija će se operirati samo mjesec i pola do 25.8.

Za Tivat Edelweiss kreće sa letovima već 28.3. jednom tjedno (ponedjeljkom), a od 12.5. uvodi se i let četvrtkom. Od 7.9. letovi četvrtkom se prebacuju na srijedu i tako će se operirati do 26.10.

Edelweiss za Prištinu u ovom momentu leti 4 puta tjedno (srijeda, petak, subota i nedjelja). Od 28.3. kompanija će imati 10 tjednih letova (svakodnevno, uz dva leta petkom, subotom i nedjeljom). Izvanredno kompanija će imati i drugi dnevno red u ponedjeljak 28.3.
Za Skopje Edelweiss leti od 27.3. i to četiri puta tjedno (srijeda, petak, subota i nedjelja). No, od 7.5. gubi se let subotom. Kompanija će ovako operirati do 28.10.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Edelweiss

Wizz Air je odgodio pokretanje linije Sarajevo-Treviso sa 29.3. na 14.4. Kompanija će na ovoj liniji letjeti dva puta tjedno. Ova linija je prvotno trebala početi sa operacijama u XI. mjesecu, no ista se prolongirala na III, a sada i na IV. mjesec.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Wizz Air

Aerodrom Tivat je u I. mjesecu imao 9150 putnika. Od toga 6018 putnika je imala Air Serbia (65.8%), a 3026 Air Montenegro (33,1%) od čega za Beograd 2020 putnika, a za Istanbul 1006 putnika, dok je generalna avijacija imala 106 putnika (1,1%).

Tivat je imao 226 operacija i to 100 Air Serbia, 66 Air Montenegro (48 Beograd i 18 Istanbul) i 60 generalna avijacija. Podgorica i Tivat su zajedno imali 50.192 putnika i 950 operacija.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Alen Šćuric

Flydubai je u petak imao incident na letu iz Beograda. Avion Boeing 737MAX8 (A6-FML) na letu FZ1746 je trebao rulati preko E spojnice do uzletno-sletne piste te imati 3000 matara za polijetanje. No, umjesto toga on je izašao sa piste na spojnici D i imao tek 2000 metara za polijetanje. Kako su piloti bili uvjereni da polijeću sa spojnice E nisi koristili maksimalnu snagu nego su nonšarlantno krenuli sa polijetanjem. Tek pri kraju staze su ustanovili da „nedostaje piste“ i krenuli su reagirati. Na kraju je avion počeo sa rotacijom oko 300 metara prije kraja piste, a na samom kraju piste je bio desetak centimetara od zemlje. Prema izjavama svjedoka avion je poletio ekstremno sporo, te vrlo nisko iznad ograde aerodroma i autoputa Zagreb-Beograd.

Po polijetanju piloti su pitali kontrolni toranj sa koje spojnice su poletjeli i ovi su im rekli da su omaškom otišli na spojnicu D. Nije jasno zašto je toranj dozvolio polijetanje sa spojnice D kada je ustanovio da je avion pogriješio. Avion je nakon toga bez problema odletio za Dubai.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Flydubai

Ryanair zapošljava u Zagrebu. Danas (24.2.) u 10 sati, kompanija ima otvorene dane i intervjue za zapošljavanje kabinskog osoblja u hotelu Sheraton. Kandidati moraju biti visoki od 157 do 188 cm, moraju biti u stanju plivati 25 metara i govoriti dobro engleski jezik.

Ryanair nudi plaću od tisuću do četiri tisuće EUR, tri slobodna dana nakon pet radnih dana, posao uvijek započinje i završava u bazi (osim u slučaju lošeg vremena i poremećaja u prometu). Kompanija nudi i velike popuste zaposlenicima na svojim letovima, ali i letovima drugih kompanija. Ryanair će zaposliti 35 kabinaca. Kompanija naglašava da već sada ima značajan broj kabinaca i pilota koji imaju hrvatsko državljanstvo.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ryanair

Novi terminal Aerodroma Sarajevo će se otvoriti od kraja ove godine. Terminal će se postepeno otvarati, dio po dio, kako bi se izbjegla mogućnost operativnih problema i kako bi se u hodu ti problemi otklanjali. Potpuno otvaranje cijelog terminala planira se do ljetnog reda letenja 2023. Novi terminal ima 4 kata i 10.000 četvornim metara prostora.

Aerodrom je već završio jedinstvenu fasadu na starom terminalu koja je identična kao i na novom terminalu, čime se više ne vidi razlika ova dva terminala, nego izgledaju kao jedan terminal. I sa airside će se potpuno urediti fasada, tj. staklene površine pa će biti jednake kao i na novom terminalu. Po otvaranju novog terminala aerodrom će izvršiti i neke popravke i preinake na starom terminalu.

Oba terminala će imati 11 gateova (na novom terminalu dodatnih 6 gateova), od čega 3 na avio mostovima (dodaje se još jedan avion most na postojeća dva). Oba terminala će imati zajedno 24 check in šaltera (duplo nego prije). Kapacitet oba terminala će biti 2  milijuna putnika.

Kada se otvori novi terminal, srušit će se zid između oba terminala dočim će se dobiti jedinstveni prostor jednog terminala. Svi kapaciteti oba terminala biti će jedinstveni pa će tako svi check in šalteri oba terminala tvoriti jedinstvenu cjelinu, svi tokovi putnika će biti jedinstveni (odlazni putnici preko starog terminala na 1. kat pa na novi terminal pokretnim stepenicama), terminali će imati jedinstvene ugostiteljske, trgovačke, uslužne i druge kapacitete.

Novi terminal ima velik broj uredskih i drugih prostora koje će koristiti avio i druge kompanije. Ovi prostori su izuzetno dobro postavljeni prema tokovima putnika pa će biti vidljivi sa svih pozicija. Svi putnici će po kontroli putovnica prolaziti kroz duty free trgovinu što je trend u zrakoplovstvu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Alen Šćuric

Saudijski LCC flynas trenutno leti 3 leta iz Riyadha i 2 iz Jeddaha za Sarajevo. No linija za Riyadh se ukida 25.3. i ne leti do 3.5. kada se obnavlja sa 3 tjedna leta. Od 1.6. linija će imati svakodnevne letove, što je i više nego prošle godine.

Istovremeno na liniji za Jeddah kompanija će cijelo vrijeme letjeti 2 tjedna leta, a od 1.5 će letjeti 4 tjedna leta. To znači da će Flynas od VI. mjeseca letjeti 11 tjednih letova. FlyBosnia se nada da će kompaniji konkurirati na obije linije.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: flynas

Iako je Eurowings najavio da će krenuti sa letovima za Beograd na samom početku III. mjeseca isto se neće desiti i kompanija je dalje prolongirala pokretanje linije Stuttgart-Beograd koja će sada krenuti mjesec dana kasnije 2.4. Linija će se prvo operirati 2 puta tjedno, a potom od 14.4. dodaje i 3. tjedni let. Ovo znači da je Eurowings ove zime imao tek 3 leta za Beograd.

Linija Dusseldorf-Beograd kreće sa operacijama 15.5. sa dva tjedna leta, a 25.5. kompanija će ju povećati na 4 tjedna leta (ponedjeljak, srijeda, petak i nedjelja).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Eurowings

Direktor Air Montenegra Predrag Todorović u ostavci naglašava da je krajnje neracionalno da minijaturna Crna Gora ne koristi maksimalno svoje resurse i da su oni razbacani, te ih Air Montenegro ne može koristiti. Tehničari Air Montenegra tako servisiraju aviona na kiši, vjetru i zimi, a istovremeno u hangaru druge državne kompanije Montenegro Airlinesa se ne dešava ništa nego je u njemu parkiran stari Fokker F100. „Ja imam opstrukcije sa svih strana, a to je neprihvatljivo“ kaže Todorović. Istovremeno od njega traže rezultate odmah, nove linije, veće frekvencije…

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Montenegro

Podgorica je imala 41.042 putnika u I. mjesecu (19.591 u I/2021; 63.702 u I/2019). Od toga najviše putnika je imala Air Serbia njih 9783, pa Turkish 9576, na 3. mjestu je Air Montenegro sa 6238, pa Ryaniar sa 5389, 5. je Austrian sa 4663, a 6. Wizz Air sa 3224 putnika. Charteri su ostvarili 108 putnika i generalna avijacija 335 putnika.

Najviše putnika iz Podgorice putovalo je za Beograd (14.811), pa za Istanbul (9.576), Beč (5240), Barcelonu (2135) i Bruxelles (2005). Air Motenegro je iz Podgorice ostvario tek 37,6% load faktora.

Na Podgorici je bilo 724 operacije (317 u I/2021, 911 u I/2019). Aerodrom je ostvario 26,3 tone carga (31,3 tone u I/2021, 64,5 tona u I/2019).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Podgorica

Izvršni direktor Air Montenegro Predrag Todorović je podnio ostavku Odboru direktora i Ministarstvu kapitalnih investicija. Todorović je podnio zahtjev za sporazumni raskid ugovora. Todorović je naveo da ostavku daje iz osobnih razloga. Todorović se odrekao svih prava ugovora u preostalom trajanju od tri godine i prava na otpremninu. Otkazni rok mu je do 31.3.2022.

Istim će Todorović biti na funkciji tek godinu dana. Ovo je istinski loše za kompaniju da mijenja čelnog čovjeka u tako kratko vrijeme. U tih godinu dana Todorović je istinski ekspresno pokrenuo kompaniju i odradio gomilu posla, uključujući i AOC te Part 145 licencu za održavanje aviona. No, nakon toga je imao brojne probleme u vođenju kompanije. Kompanija je imala vrlo mnogo elementarno pogrešnih postupaka, imala je istinski malo letova i linija, a spržila je vrlo mnogo novaca. Zamaaero je bio više nego kritičan od prvog dana vođenja kompanije.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Montenegro

Montenegro Airlines ja najavio da će početi sa uslugama tehnike, tj. maintenancea i to u Podgorici i u Beogradu. No, šest mjeseci kasnije ne vidimo nikakvog napretka, tj. kompanija nije krenula sa ovim poslom. Istinski treba postaviti pitanje koliko novaca je utrošila na ovaj projekt koji se ne ostvaruje i time smanjila stečajnu masu, te hoće li se on ikada ostvariti.

Vrlo upitna je i isplativost ostalih poslova koje je pokrenuo Montenegro Airlines od kada je u stečaju. I ovdje se postavlja pitanje jesu li ti poslovi smanjenje stečajne mase. Nije jasno zašto stečajni upravitelj više vremena provodi na nalaženje upitnih poslova i tužakanje svega i svakoga okolo-naokolo, nego na dovršetak stečaja i namirivanje vjerovnika.

Nije jasno zašto stečajni upravitelj ne proda Fokker F100 dok još nešto i vrijedi (a neće još dugo obzirom na poodmakle godine), zašto ne proda alat i logistiku za tehniku, hangar i ostalu imovinu kompanije pa namiri vjerovnike.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Montenegro Airlines

Air France trenutno za Ljubljanu leti 4 puta tjedno (ponedjeljak, utorak, četvrtak i subota). Od 13.3. kompanija uvodi letove 6 puta tjedno (svaki dan osim nedjelje). Od 27.3. Air France će za Ljubljanu letjeti svakodnevno. Od 31.5. kompanija uvodi i drugi dnevni let. Drugi dnevni let će noćiti u Ljubljani tj. dolaziti će kasno navečer (u 23:00), a odlaziti će rano ujutro (u 6:50). Povratne karte za top sezonu mogu se kupiti već za 160 EUR.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air France

EasyJet ozbiljno smanjuje broj letova za Beograd ove godine. Kompanija je tijekom I. i početka II. mjeseca prekinula sa letovima na sve tri linije, te je odlučila Berlin ukinute i neće ga operirati od proljeća. Za Basel kompanija u ovom momentu leti 3 tjedna leta, a od 2.3. liniju povećava na 4 tjedna leta, no od 30.3. ju smanjuje na samo 2 tjedna leta (ponedjeljak i petak) kako će ju operirati do kraja ljetnog reda letenja.

Liniju za Genevu easyJet trenutno leti 3 tjedna leta, koje povećava na čak 5 od 1.3, ali od 29.3. ju smanjuje na tek 3 tjedna leta (ponedjeljak, srijeda i petak). Od 3.7. linija se povećava na 4 tjedna leta ali samo do 4.9. kad se ponovo smanjuje na 3 leta.

Ovo znači da će easyJet iz Beograda imati samo 5 tjednih letova na dvije linije, a u tek dva mjeseca top sezone imat će 6 letova.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: easyJet

Aerodrom Tuzla na svoje dvije stajanke (apron) ima čak 15 parkirnih pozicija, od toga ispred terminala ima 3 parkirne pozicije, a na istočnoj stajanci ima 10 parkirnih pozicija, no na tom prostoru mogu parkirati i 12 aviona ako koriste tug. Aerodrom može parkirati još tri aviona na istočnoj rulnici koja je široka preko 70 metara i to tako da parkira dva aviona na samom rubu rulnice, okrenute prema uzlatno-sletnoj stazi, te još jedan na samoj rulnici okrenut prema zapadu (terminalu). U tom slučaju avioni se moraju okretati na uzletno-sletnoj stazi.

Nažalost aerodrom nema paralelnu rulnicu cijelom dužinom uzletno-sletne staze, tj. rulnica je preuska na potezu između istočne i zapadne stajanke. Kako tamo postoji nekoliko desetaka helipada koji su vrlo gusto raspoređeni izrada ostatka rulnice bi bila vrlo jeftina.

Kako aerodrom ima i treću manju stajanku istu koristi za poslovne i sportske avione neovisno o parkirnim pozicijama za velike avione referentnog A320. Ovo znači da u slučaju potrebe aerodrom može parkirati čak 18 aviona istovremeno, tj. može opslužiti sve potrebe Tuzle, Sarajeva i Banja Luke u slučaju magle na ostala dva aerodroma. Naravno, limitator za tako što je terminal koji će imati samo tri gatea i nema kapacitet za više od četiri aviona odjednom.

Aerodrom ima i dva vojna autobusa koje je dobio od NATO-a i koji su još uvijek u maslinasto zelenoj boji. Autobusi su istinski neprimjereni za prijevoz putnika do aviona, no imaju vrlo malo kilometara, svaki manje od 10.000.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Alen Šćuric

Za tjedan 3-9.2. Eurocontrol je iznio podatke država koje su imale najbolje rezultate u usporedbi sa 2019. Pritom je Hrvatska na izvrsnom 2. mjestu:

 1. Albania 102%
 2. Hrvatska 89%
 3. Belgija 86%
 4. Armenia 86%
 5. Ukrajina 83%
 6. Turska 81%
 7. Grčka 80%
 8. Portugal 79%
 9. Cipar 78%
 10. Bugarska 78%

Srbija i Crna Gora su na 12. mjestu (75%), BiH na 14. mjestu (74%), Makedonija na 22.  mjestu (70%), a Slovenija na 38. mjestu (sa tragičnih 52%).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ryanair

Aerodrom Sarajevo će produžit uzletno-sletnu stazu sa sadašnjih 2600 na 3150 metara. Istim će na aerodrom moći slijetati većina širokotrupaca. Prilikom sređivanja imovinsko-pravnih odnosa aerodroma, aerodrom je registrirao apsolutno sve čestice zemlje kojima raspolaže i upisao ih u zemljišno-knjižni ured. Pritom je ustanovio da raspolaže sa 60.000 kvadratnih metara prostora koje je njegovo vlasništvo od Olimpijade u Sarajevu, a što su sada i uknjižili. Taj prostor upravo omogućava širenje uzletno-sletne staze bez potrebe kupovine zemlje i administrativnih problema za koje se pretpostavljalo da bi mogli postojati.

Aerodrom će radi toga zatvoriti cestu koja ide uz samu pistu. Za ovo su već dobili odluku i odobrenje nadležnih vlasti.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Alen Šćuric

Croatia Airlines povećava broj letova na svoje tri linije prema Lufthansinim hubovima. Linija Zagreb – Beč trenutno ima tri tjedna leta, utorkom, četvrtkom i subotom. U tjednu od 28.2. do 6.3. biti će čak šest letova i to dva u ponedjeljak te po jedan u utorak, četvrtak, subotu i nedjelju. U razdoblju od 7.3. do 20.3. Croatia će letjeti četiri puta tjedno prema Beču što znači da će standardnom rasporedu utorak, četvrtak, subota dodati i let nedjeljom.

Na liniji Zagreb – Munich hrvatski nacionalni prijevoznik trenutno ima devet tjednih letova, ali od 28.2. taj broj će se povećati na čak četrnaest tj. dva leta dnevno. Croatia Airlines takav raspored drži sve do kraja zimskog reda letanja.

Trenutni broj tjednih letova između Zagreba i Züricha je jedanaest, no od 28.2. taj broj će biti dvanaest. Tjedan nakon toga će se povećati na trinaest tjednih rotacija te će zatim u posljednja dva tjedna zimskog reda letenja ova dva grad biti opet povezani s dvanaest tjednih letova. Ovime Croatia Airlines dobiva 7 do 9 tjednih letova više prema ova tri grada.

autor: Marko Bilić, dopisnik (Split), foto: Croatia Airlines

Air Serbia je u prodaju stavila letove Beograd-Zadar. Linija će krenuti 14.6. i letjet će utorkom i subotom, a operirati će se sa ATR 72. Ovo je 6. linija Air Serbie u Hrvatskoj. Istim ove godine Air Serbia otvara novih 17 linija i obnavlja njih 6, tj. imat će 23 linije više nego prošle godine.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Serbia

Lufthansa će ovaj tjedan imati samo 5 letova tjedno za Zagreb. Kompanija je početkom XII. mjeseca imala 11 letova tjedno za Zagreb. Lufthansa ozbiljno reže u regiji te je uz Zagreb ekstremno porezala i Beograd, Ljubljanu i Sarajevo. Tako je za Beograd Lufthansa letjela od 10.1. do 8.2. samo 6 tjednih letova iz Frankfurta. Uz to kompanija izuzetno varira u broju tjednih letova iz tjedna u tjedan.

Na sreću od idućeg tjedna Lufthansa ponovo kreće povećavati broj letova za Zagreb, te će za mjesec dana u tjednu od 21.3. imati 10 letova tjedno.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Lufthansa

Radovi na uzletno-sletnoj stazi u Banja Luci su bili gotovi u petak 18.2. Sada Aerodrom Banja Luka čeka inspekciju Direkcije za civilno zrakoplovstvo BiH koji moraju ispitati stazu, što će se desiti ovaj tjedan. Ukoliko sve prođe u redu sa inspekcijom Aerodrom se planira otvoriti do petka 25.2. te pokrenuti promet.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: Possehl

Prvi ATR 72-600 Air Serbie je obavio prvi komercijalni let otkako je ušao u flotu Air Serbie i to prema Tirani kao JU212/213 u petak. Nakon toga je letio za Beč kao JU604/605.

Istovremeno je ATR 72-500 Air Serbie (YU-ALT) odletio za Sonderborg u Danskoj. U ovom gradu već se duže vrijeme skladište manji avioni. Avion je star 23,8 godina i bio je u lizingu u Air Serbiji.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Serbia

Croatia Airlines je uvela novu mogućnost narudžbe hrane na domaćim letovima. Putnici hranu mogu naručiti do 72 sata prije polaska aviona. Hrana se može naručiti prilikom kupnje karte, online check ina, kontaktiranjem call centra ili preko „manage booking“ na web stranici. Od obroka moguće je naručiti vegetarijanski sendvič ili sendvič od sira za 6 EUR, te sendvič od dimljene šunke ili tune za 7 EUR.

Iskreno krajnji je nonsens da Croatia na svojim letovima nema ove proizvode u samom avionu i da ih ne nudi putnicima za kupnju. Imati par sendviča koji imaju rok trajanja od par dana sigurno da ne bi bitno otežalo avion, a putnici bi imali mogućnost dodatne usluge, te bi kompanija imala mogućnost dodatne zarade. Malo je putnika koji će se unaprijed odlučiti za kupnju, putnici to jednostavno ne rade. Pa će pojesti nešto ili na aerodromu ili kupiti sendvič u trgovini prije leta. Ovako kad bi putnici isto imali u samom avionu sigurno da bi se dio njih i odlučio za sendvič. Nikako mi nije jasno zašto se tako što ne uvede. Krajnji nonsens!

Putnici Croatie na domaćim letovima dobivaju gratis vodu, a putnici business klase „Zagreb snack“ u kojem su dimljeni sir i krekeri, te velik izbor napitaka.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Croatia Airlines

Novak Đoković je u intervjuu za BBC izjavio da nije antivakser, ali da se neće cijepiti protiv Covida-19. Pritom je izjavio da će radije propuštati osvajanje trofeja nego da bude prisiljen da se cijepi. Na to je reagirao Ryanair i izjavio: „Mi nismo aviokompanija, ali letimo avionima“.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ryanair

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!

Linije

Iz Ljubljane:

 • Helsinki, Finnair od 1.4.
 • Atena, Aegean od 6.6.

 

Iz Maribora:

 

Iz Portoroža:

 

Iz Zagreba:

 • Kos, Ryanair od 2.6.

 

Iz Pule:

 • Weeze, Ryanair od 26.3.
 • Katowice, Ryanair od 2.6.
 • Copenhagen, Norwegian od 3.6.
 • Napulj, easyJet od 26.6.

 

Iz Rijeke:

 • Bergamo, Ryanair od 3.7.

 

Iz Zadra:

 • St.Gallen, People’s od 6.5.
 • Rzezsow, Ryanair od 2.6.
 • Munster, Ryanair od 3.6.
 • Milan Malpensa, Ryanair od 4.6.
 • Forli, Aeroitalia od 15.6.
 • Copenhagen, SAS od 1.7.

 

Iz Splita:

 • Luxemburg, Luxair od 30.4.
 • Tallinn, airBaltic od 1.5.
 • Malmo, BRA od 12.5.
 • Skopje, Croatia od 12.5.
 • Vaxjo, BRA od 12.5.
 • Gothenburg, BRA od 13.5.
 • Norrkoping, BRA od 13.5.
 • Oslo, Croatia od 14.5.
 • Copenhagen, BRA od 20.5.
 • Rim, Ryanair od 1.6.
 • Atena, Aegean od 7.6.
 • Kalmar, BRA od 30.6.
 • Karlstad, BRA od 15.7.
 • Jankoping, BRA od 11.8.
 • Halmstad, BRA od 12.8.
 • Orebro, BRA od 2.9.

 

Iz Brača:

 • Minhen, Croatia od 27.5.
 • Košice, SkyAlps od 17.6

 

Iz Dubrovnika:

 • Frankfurt, Eurowings Discover od 26.3.
 • Tallinn, airBaltic od 2.5.
 • Leeds Bredford, TUI od 4.5.
 • Bolzano, Skyalps od 27.5.
 • Bratislava, Skyalps od 27.5.
 • Forli, Aeroitalia od 15.6.
 • Vencija, easyJet od 1.7.

 

Iz Sarajeva:

 

Iz Tuzle:

 

Iz Mostara:

 • Forli, Aeroitalia od 7.4.

 

Iz Banja Luke:

 • Atena, Aegean od 30.6.

 

Iz Beograda:

 • Izmir, AnadoluJet od 16.2.
 • Budimpešta, Air Serbia od 13.3.
 • Ankara, Air Serbia od 28.3.
 • Forli, Aeroitalia od 8.4.
 • Catania, Air Serbia od 14.4.
 • Izmir, Air Serbia od 15.4.
 • Heraklion, Air Serbia od 28.4.
 • Cairo, Air Serbia od 15.5.
 • Hamburg, Air Serbia od 15.5.
 • Riga, airBaltic od 16.5.
 • Chicago, Air Serbia od 17.5.
 • Gothenburg, Air Serbia od 18.5.
 • Cologne, Air Serbia od 18.5.
 • Napulj, Air Serbia od 19.5.
 • Firenca, Air Serbia od 20.5.
 • Marseille, Air Serbia od 20.5.
 • Chania, Air Serbia od 4.6.
 • Krakow, Air Serbia od 4.6.
 • Ohrid, Air Serbia od 5.6.
 • Rodos, Air Serbia od 5.6.
 • Varna, Air Seriba od 5.6.
 • Krf, Air Serbia od 9.6.
 • Palermo, Air Serbia od 14.6.
 • Kuwait, Jazeera od 17.6.
 • Berlin, Wizz Air od 31.7.
 • Copenhagen, Wizz Air od 31.7.
 • Lisabon, Wizz Air od 1.8.
 • Zakynthos, Wizz Air od 1.8.
 • Bergamo, Wizz Air od 26.9.

 

Iz Niša:

 

Iz Kraljeva:

 

Iz Podgorice:

 • Gdansk, Ryanair od 27.3.
 • Bratislava, Air Montenegro od 17.6.

 

Iz Tivta:

 • Manchester, Jet2 od 1.5.
 • Riga, airBlatic od 4.5.
 • Beč, Austrian od 13.5.
 • Brno, Air Montenegro od 15.6.
 • Riyadh, flynas od 1.7.
 • London Stansted, Jet2 od 6.5.2024.

 

Iz Prištine:

 • Dusseldorf, Condor od 26.3.
 • Antalya, SunExpress od 27.5.

 

Iz Skopja:

 • Frankfurt, Lufthansa od 23.4
 • Split, Croatia od 12.5.
 • Oslo, Norwegian od 23.6.
 • Dubia, flydubai od 30.10.

 

Iz Ohrida:

 • Manchester, TUI od 31.5.
 • London Gatwick, TUI od 31.5.
 • Beograd, Air Serbia od 5.6.