Novosti iz regije

Nakon što je Švicarska ukinula rigoroznije mjere za Srbiju Swiss je umnogome povećao broj letova na liniji Zurich-Beograd. Iako je još nedovno Swiss letio manje od 7 tjednih letova sada u idućem tjednu leti 17 tjednih letova (svaki dan po tri, osim ponedjeljka i utorka 2, te srijedom 1), tjedan nakon toga 19 tjednih letova (svaki dan po tri, srijedom i četvrtkom 2), te u tjednu od 12. do 18.7. 21 tjedni let, tj. svaki dan čak 3 dnevna leta. Huge!

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Swiss

Kada smo 1.3. pisali o najavama Vuelinga najave broja letova su bile bitno optimističnije nego što je realizacija danas.

Za Split je Vueling za Rim FCO od 20.6. trebao letjeti dva leta dnevno. No, leti samo 5 tjednih letova, dok od 12.7. povećava broj letova na 6, a od 19.7. na svakodnevne. Za Barcelonu iz Splita kompanija je trebala letjeti 9 puta tjedno, no sada leti 4 leta tjedno, od 19.7. kompanija bi trebala letjeti svakodnevno.

Za Dubrovnik iz Barcelone kompanija je trebala već letjeti 10 tjednih letova. No, leti ih 4. Od 12.7. letjet će 5 tjednih letova (svaki dan osim ponedjeljka i subote). Za Rim FCO kompanija je u ovom trenutku trebala imati svakodnevne letove, a od 26.6. i dodatni let subotom. No, sada leti samo 2 tjedna leta, od 8.7. kompanija leti 3 tjedna leta, dok od 20.7. broj letova za Rim povećava na 5 tjedno.

Za Zagreb kompanija je već trebala letjeti dva tjedna leta iz Barcelone, no još uvijek ne leti. Prvi let kreće tek 3.7. i to jednom tjedno (subotom), dok se od 3.8. broj letova povećava na 3 tjedno.

Za Zadar iz Rima FCO Vueling je trebao letjeti od 26.6. no linija je prolongirana na 2.7 kada će se operirati jednom tjedno (subotom).

Za Beograd iz Barcelone je kompanija već trebala letjeti 3 tjedna leta, no leti 2. Ipak od 27.6. broj letova se povećava na 3 tjedno.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Vueling

 

Hrvatska je u četvrtak 24.6. imala ukupno 101 let. Od toga je Zagreb imao 31 let, Split 27, Dubrovnik 23, Zadar 7, Pula 6, Rijeka 4 i Osijek 3.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: MZL Zagreb

Flydubai će u tjednu 19. do 25.7. povećati broj letova na liniji Dubai-Beograd sa 7 na čak 11. Dodatni drugi let uvodi se u ponedjeljak, petak, subotu i nedjelju. Nažalost, isto je izuzetak, jer od ponedjeljka 26.7. broj letova se vraća na 7 tjedno. Fascinantno.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Flydubai

Ruska kompanija Ural Airlines 25.6. kreće sa letovima iz Moskve Zhukovsky za Pulu. Linija će prometovati jednom tjedno, petkom do 29.10, a operirat će se sa Airbusom A321. U regiji kompanija je planirala još samo letove za Tivat i to iz Moskve Domodedova, no za sada još uvijek nema karata u prodaji, tako da je linija za Pulu jedina u regiji.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Ural

Iberia je prvotno planirala od 1.7. letjeti dva leta dnevno za Dubrovnik iz Madrida. No, sada operira 10 tjednih letova, svaki dan po jedan, te petkom, subotom i nedjeljom dva. Od 30.7. kompanija će letjeti liniju dva puta dnevno svaki dan.

Za Split kompanija je planirala 4 tjedna leta, no sada operira 3, ponedjeljkom, utorkom i petkom. Tako će letjeti i u VII. mjesecu. Od 1.8. kompanija planira svakodnevne letove.

Linija za Zadar je trebala letjeti dva puta tjedno od 29.6. no ista je otkazana. Za sada postoji mogućnost da se linija pokrene no tek 27.7. dva puta tjedno.

Linija za Zagreb leti kako je bilo i planirano, tri puta tjedno, petkom, subotom i nedjeljom, te će prema planu krenuti i 4. let utorkom od 6.7. Od 30.7. kompanija planira povećati broj letova na svakodnevne.

Istim Iberia u ovom momentu leti 16 tjednih letova tjedno, a krajem VII. mjeseca planira letjeti 30 tjednih letova. Iberia ne leti za ostale aerodrome u regiji, pa čak ni za Beograd.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Iberia

Tivat ima istinski puno letova prema Ukrajini ove godine, no danas, u srijedu 23.6. broj ukrajinskih letova je istinski fascinantan. Sky Up je tako danas letio za Lavov, Kijev, Kharkiv, Odesu i Zaporizhzhiu, Ukraine International je letio za Kijev, te je i Windrose letio za Kijev. Od 14 letova koliko je Tivat danas imao čak 7 ili 50% su za Ukrajinu. Čak više nego za Beograd, kojih letova je danas bilo 6. Posljednji let je bio Israira za Tel Aviv.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: Alen Šćuric (Aerodrom Tivat)

Na Međunarodnom aerodromu Sarajevo proveden je TSA (Transportation Security Administration) audit koji je nužan za uspostavljanje direktnih aviolinija između Sjedinjenih Američkih Država i Bosne i Hercegovine. Audit je imao cilj izvršenja procjena implementacije Standarda sigurnosti civilne avijacije i odgovarajućih preporučenih praksi sukladno Aneksu 14 i 17 Konvencije o međunarodnom civilnom zrakoplovstvu. Audit je uspješno proveden.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Sarajevo

Zračna luka Dubrovnik je, kao što je i najavila, dobila centar za PCR i antigenska testiranja. Testno mjesto se nalazi u zoni odlazaka kod registracije putnika i prtljage. Cijena antigenskog testa je 200 kn, a cijena PCR testa je 800 kuna. Cijena PCR testova je istinski puno previsoka, skuplja stotinjak posto nego u Zagrebu ili Splitu.

Rezultati antigenskih testova su za samo 20 minuta, dok se za PCR testove čeka između 8 i 30 sati (ovisno u koje se vrijeme testira). Rezultati testova se mogu dobiti na hrvatskom, engleskom i njemačkom jeziku. Nalazi se dostavljaju putem e-maila.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: ZL Dubrovnik

Air Arabia Abu Dhabi, jointe venture Air Arabia i Etihada, će pokrenuti letova između Abu Dhabia i Sarajeva od 12.7. do 11.9. koji će se operirati dva puta tjedno, ponedjeljkom i subotom. Air Arabia već leti za Sharjah.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Arabia

Svi svjetski mediji su se raspisali o Pragusi, pisali su čak i analize linija. Naš portal je bio jedini koji je rekao da je to vrlo vjerojatno scam i da se od toga neće desiti baš ništa. I to je energično i bezrezervno ustvrdio. I eto, nije se desilo baš ništa. CEO kompanije, Krešimir Budinski, osobe koja je sudjelovala u brojnim do sada „neuspješnim“ projektima, je izjavio da su svi oni koji smatraju da Pragusa neće poletjeti slučajevi za psihijatriju. Da, eto, baš .

Prvi leta Praguse je najavljen za New York 21.6. sa A330-300, a za Los Angeles 22.6. sa A340. Karte su stavljene u prodaju 24.5. iako nitko nije pronašao gdje bi ih mogao kupiti. Danas je 23.6. letova bilo nije. Niti postoji ikakva najava da bi se isti mogli desiti.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: Pragusa

Srbija, Crna Gora i Makedonija zajedno sa još 4 nonEU zemlje su se pridružili Europskoj Uniji u zabrani letova Belavie i drugih bjeloruskih kompanija. Dodatne sankcije uveli su i SAD, Velika Britanija i Kanada.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: Belavia

Skopje u tjednu od 21. do 27.6. ima slijedeće letove

 • Turkish za Istanbul svakodnevno
 • Turkish za Antalyu 7 puta (utorak, petak nedjelja, te dva leta u četvrtak i subotu)
 • Turkish za Bodrum 1 puta (četvrtak)
 • Austrian za Beč 12 puta (2 puta dnevno osim srijede i nedjelje)
 • LOT za Varšavu 4 puta (utorak, četvrtak, subota i nedjelja)
 • Aegean za Atenu 2 puta (utorak i četvrtak)
 • Air Serbia za Beograd 8 puta (svaki dan osim srijede, 2 leta u ponedjeljak i petak)ž
 • Croatia za Zagreb 4 puta tjedno (ponedjeljak, srijeda, petak i nedjelja)
 • Chair za Zurich svakodnevno
 • Windrose za Kijev 1 puta (četvrtak)
 • Nordwind za Moskvu 1 puta (nedjelja)
 • Pegasus za Sabihu svakodnevno
 • Wizz za Cologne 3 puta (ponedjeljak, srijeda i nedjelja)
 • Wizz za Gothenburg 3 puta (ponedjeljak, srijeda i petak)
 • Wizz za Hamburg 3 puta (utorak, četvrtak i subota)
 • Wizz za Malmo 3 puta (utorak, četvrtak i subota)
 • Wizz za Eindhoven 3 puta (ponedjeljak, utorak i petak)
 • Wizz za Baden Baden 2 put (utorak i subota)
 • Wizz za Turku 2 puta (utorak i subota)
 • Wizz za Basel svakodnevno
 • Wizz za London Luton 2 puta (utorak i subota)
 • Wizz za Hahn 3 puta (utorak, četvrtak i subota)
 • Wizz za Charleroi 2 puta (ponedjeljak i petak)
 • Wizz za Memmingen 4 puta (ponedjeljak, srijeda, petak i nedjelja)
 • Wizz za Berlin 2 puta (utorak i petak)
 • Wizz za Copenhagen 2 puta (utorak i petak)
 • Wizz za Dortmund 5 puta (ponedjeljak, srijeda, četvrtak, petak i nedjelja)
 • Wizz za Nykoping 2 puta (četvrtak i nedjelja)
 • Wizz za Friedrichshafen 2 puta (četvrtak i nedjelja)
 • Wizz za Beauvais 2 puta (četvrtak i nedjelja)
 • Wizz za Nuremberg 1 puta (petak)
 • Wizz za Bremen 1 puta (subota)
 • Wizz za Sandefjoerd 1 puta (subota)
 • Wizz za Kronoberg 1 puta (nedjelja)
 • Wizz za Hannover 1 puta (nedjelja)
 • SunExpress za Antalyu 3 puta (srijeda, subota i nedjelja)
 • FlyEgipt za Hurghadu 1 puta (subota)

Ukupno Skopje u ovom tjednu ima 122 letova, manje od Beograda, Prištine, Zagreba i Splita. Od toga 57 letova ima Wizz Air, 15 Turkish i 12 Austrian. Aerodrom ima zavidan broj destinacija (njih 36) i prijevoznika (njih 13). Ima i zavidan broj charter letova (na 4 linije). No, Skopju ozbiljno nedostaje legacy prijevoznika. Ni jedan od velikih legacy prijevoznika ne leti za aerodrom, a lete tek Turkish, Austrian, LOT, Aegean, Croatia i Air Serbia.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: Aerodrom Skopje

Na aerodromu Sarajevo uspješno je proveden eksterni audit za provjeru razine pristupačnosti aerodroma za slijepe i slabovidne osobe u sklopu Danova projekta, o kojem smo već pisali. Audit su radili djelatnici Zračne luke Dubrovnik i Hrvatskog Saveza slijepih, te su na auditu prisustvovali i predstavnici Udruge slijepih i slabovidnih Kantona Sarajevo.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Sarajevo

Švicarski leisure prijevoznik Edelweiss, u vlasništvu Swissa, će na liniji Zurich-Priština letjeti sa širokotrupnim A340-300. Avion će od 2.7. do 20.8. letjeti svakog ponedjeljka, četvrtka i petka. Avion ima 314 sjedala (27 u business klasi, 76 u max ekonomskoj i 211 u ekonomskoj).

Swiss je u proteklih godinu dana svoje širokotrupce stavljao na linije za London, Bruxelles i neke druge gradove kako bi pilotima omogućio da zadrže licence minimalnim naletom. No, u ovom slučaju radi se i o velikoj potražnji koja je evidentna na letovima za Prištinu, a gdje kompanije masovno povećavaju broj frekvencija i otvaraju nove linije. Sam Eurowings otvara tri nove linije iz Prištine, a velik broj novih letova i linija ima i MyWings. Nove linije uvodi je i Wizz Air, te Anadolujet.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Edelweiss

Air France je bitno reducirao broj letova u regiji spram prvog plana kojeg smo objavili 12.2. Tako kompanija umjesto 14 tjednih letova za Zagreb sada leti svakodnevno.

Za Split kompanija ovaj tjedan leti četiri puta tjedno (svaki dan osim utorka, srijede i subote), a od 6.7. uvode se letovi i utorkom i srijedom, što znači da će Split imati 6 tjednih letova.

Za Dubrovnik Air France leti petkom, subotom i nedjeljom, 28.6. se uvodi ponedjeljak, a od 7.7. leti svakodnevno.

Za Beograd kompanija je trebala letjeti svakodnevno, no u ovom momentu leti tek dva tjedna leta, srijedom i nedjeljom. Od 2.7. leti srijedom, petkom i nedjeljom, a od 8.7. ponedjeljkom, četvrtkom i petkom. 21.7. uvodi se srijeda i nedjelja, tj. letjet će 5 tjednih letova.

Prvotni plan je bio da u ovo vrijeme Air France leti za Ljubljanu dva dnevna leta, no u ovom momentu leti tek 5 tjednih letova (ponedjeljak, srijeda, petak, subota i nedjelja). 6.6. se uvodi let utorkom, a od 15.6. Air France će za Ljubljanu letjeti svakodnevno.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air France

ZL Dubrovnik će od  16.6. do 30.6. operirati na slijedećim linijama:

 • Croatia za Zagreb 23 leta (svaki dan po 4 osim srijede 2, četvrtak 3 i subote 2), no od 23.6. 3. let u srijedu i u subotu, tj. 25 tjednih letova
 • Croatia za Frankfurt 4 leta (ponedjeljak, srijeda, petak i nedjelja)
 • Croatia za Rim 2 leta (srijeda i nedjelja)
 • Croatia za Zurich 2 leta (petak i nedjelja)
 • Croatia za Paris 2 leta (petak i nedjelja)
 • Croatia za Osijek 1 let (ponedjeljkom)
 • Croatia za Split 1 let (petak)
 • Lufthansa za Frankfurt svakodnevno
 • Lufthansa za Minhen 8 letova (svakodnevno i dodatni let subotom)
 • KLM za Amsterdam 2 tjedna leta (subota i nedjelja) od 26.6.
 • Iberia 4 leta (ponedjeljak, petak, subota i nedjelja), od 22.6. svakodnevno
 • Aeroflot za Moskvu 6 letova (svaki dan osim ponedjeljka)
 • Brussels za Bruxelles 1 let (subotom)
 • Aegaen za Atenu 2 leta (utorak i subota)
 • SAS za Copenhagen 1 let (ponedjeljkom) od 28.6.
 • LOT za Varšavu 4 leta (srijeda, četvrtak, petak i subota)
 • LOT 1 let za Krakow (subotom)
 • LOT za Poznan 1 let (četvrtkom)
 • Austrian za Beč 5 letova (svaki dan osim ponedjeljka i srijede)
 • Air France za Paris 2 leta (petak i subota), od 27.6. još i ponedjeljak i nedjelja
 • Air Serbia za Beograd 2 leta (ponedjeljak i petak)
 • Finnair za Helsinki 1 let (petkom) od 25.6.
 • AirBaltic za Villnius 1 let (petak)
 • AirBaltic za Rigu 2 leta (četvrtkom i subotom)
 • Trade Air za Split 2 leta (utorak i četvrtak)
 • Trade Air za Rijeku 2 leta via SPU (utorak i četvrtak)
 • Trade Air za Osijek 2 leta vis SPU-RJK (utorak i četvrtak)
 • EasyJet za Amsterdam 3 leta (ponedjeljak, utorak i nedjelja) od 27.6.
 • EasyJet za Berlin 2 leta (ponedjeljak i petak) od 26.6.
 • EasyJet za Paris Orly 1 let (ponedjeljkom) od 28.6.
 • Eurowings za Hamburg 1 let (nedjeljom) od 27.6.
 • Vueling za Barceolnu 2 let (subotom) od 18.6. i ponedjeljkom
 • Vueling za Rim 3 leta (utorkom i subotom), od 27.6. još i ponedjeljkom, srijedom i nedjeljom
 • Volotea 1 let za Lyon (utorkom)
 • Volotea za Nantes 2 leta (utorak i subota)
 • Volotea za Marseille 1 let (subotom)
 • Ryaniar za Beč 2 leta (četvrtak i nedjelja)
 • Norwegian za Stockholm ARN 1 let (srijedom) od 30.6.
 • Transavia za Paris Orly 2 leta (subota i nedjelja)
 • Smartwings za Katowice 1 let (četvrtkom)
 • Smartwings za Prag 2 leta (četvrtkom i nedjeljom)
 • Smartwings za Varšavu 1 let (četvrtak)
 • TUI za Bruxellse 2 leta (srijedom i subotom) od 23.6.
 • Edelweiss za Zurich 1 let (petkom)

Dubrovnik sredinom mjeseca ima 105 letova, krajem mjeseca 129 na 44 linije. Najviše letova ima Croatia njih 37, pa Lufthansa 15 i Vueling 9. Najviše letova Dubrovnik ima za Zagreb (25), pa za Frankfurt (11) i Paris (9).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: ZL Dubrovnik

Zbog kašnjenja s isporukom novonabavljenog zrakoplova Airbus A319, koji se trenutno nalazi na C pregledu u Croatia Airlines tehnici, Trade Air je za svoje linije iz Prištine angažirao Airbus A320 Croatia Airlinesa. 19. lipnja, nakon preleta iz Zagreba u Prištinu, zrakoplov registracije 9A-CTK je odletio iz Prištine za Bremen, na liniji C3 6906. Ovdje se izgleda radi o kompenzaciji za radove na Trade Air-ovom zrakoplovu, angažiranjem nezaposlenog A320 Croatia Airlinesa. Win-win situacija za obje tvrtke jer Trade Air ovime djelom plača servis, a Croatia je zaposlila zrakoplov i posade.

autor: Juraj Mehić, dopisnik (Velika Gorica), foto: Trade Air

Aerodrom Beograd je otvorio E platformu na kojoj su tri parkirališne pozicije za avione koda C , tj. raspona krila do 36 metara (A320 i 737). Platforma je postavljena preko puta parkinga generalne avijacije i nalazi se od gatea A10 pa južno. Na tom dijelu je prije bila trava i groblje za avionske olupine.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Beograd

Eurowings otvara svoju petu liniju iz Zagreba. Od 6.11. letjet će iz svoje nove baze u Pragu prema Zagrebu. Linija će prvo prometovati jednom tjedno, subotom, da bi od 16.12. dobila i let četvrtkom, no tako će letjeti samo do 13.1. nakon čega ponovno operira jednom tjedno, subotom sva do 26.3. Linija će se operirati sa Airbusom A319.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Eurowings

Aer Lingus je odustao od linije Dublin-Split koja se trebala operirati tri puta tjedno. Linija je prošle godine operirana. Kompanija je odustala i od linije Dublin-Pula koja se trebala operirati dva puta tjedno, te od linije Cork-Dubrovnik koja se također trebala operirati dva puta tjedno. Aer Lingus će ipak operirati liniju Dublin-Dubrovnik, koja je prolongirana na 3.7. kada će se operirati subotom i nedjeljom, od 19.7. trebao bi se uvesti i ponedjeljak, srijeda i petak. Već prije Air Lingus je odustao od letova za Zagreb.

Iako je Aer Lingus odustao od letova, prema Dublinu leti Ryanair iz Zadra (srijedom i nedjeljom) i Splita (srijedom i nedjeljom, od 16.7. uvodi se i petak) sa 737-800, dok Croatia letii na liniji Zagreb-Dublin dva puta tjedno sa Airbusom A319.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: Aer Lingus

Ljubljana je u prošlom tjednu ostvarila 30 letova (malo više od 4 dnevno u prosjeku) i to:

 • 11 tjednih letova Lufthansa (svakodnevno, drugi dnevni let ponedjeljkom, četvrtkom, subotom i nedjeljom)
 • 5 tjednih letova Air Serba (svaki dan osim utorka i srijede)
 • 3 tjedna leta Turkish (ponedjeljak, srijeda i petak)
 • 3 tjedna leta Aeroflot (srijeda, petak i nedjelja)
 • 3 tjedna leta Air France (ponedjeljak, petak i subota)
 • 3 tjedna leta LOT (četvrtak, petak i nedjelja)
 • 2 tjedna leta Transavia (četvrtak i nedjelja)

Ljubljana najmanje letova ima u utorak (1), a najviše u petak i nedjelju (6). Osim Lufthanse svi prijevoznici imaju premalo letova za ozbiljne konekcije. No, ni Lufthansa nema pretjerani broj frekvencija sve do 30.6. kada će imati 17 tjednih letova.

U isto vrijeme u Ljubljani je bilo 14 chartera i to 8 chartera Trade Aira (Previza u ponedjeljak, Madeira i Zakynthos u utorak, Samos u srijedu, Antalya u četvrtak, Santorini u petak, Rhodes i Hurghada u subotu), 3 Aegeana (Karpathos u ponedjeljak, Limos u petak i Preveza u subotu), Nouvelaira za Monastir u srijedu, SunExpressa za Antlyu u petaki Fly Egipta za Hurghadu u subotu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Ljubljana

FlyBosnia je uzela u lizing i drugih avion, Airbus A321 portugalskog ACMI specijaliste Hi Fly (CS-TRJ). Avion ima 22 godine, te ima 153 sjedala, od četa 4 u prvoj klasi, 12 u business klasi i 137 u ekonomskoj klasi. FlyBosnia već ima A320 unajmljen od Hi Flya.

preuzeto: ADRIA Grupa, FlyingBosnian; FlyBosnia

Lufthansa je povećala broj letova za Ljubljanu na 11 tjedno i to svaki dan po dva, osim utorka, srijede i petka kada leti jedan tjedni let. Intencija kompanija je povećati broj letova na dva dnevno, što će i učiniti od 30.6. kada će letjeti svaki dan po 2 leta, ali će četvrtkom, subotom i nedjeljom letjeti čak 3 dnevna leta, tj. ukupno 17 tjednih letova.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Lufthansa

Danas (u petak 18.6.) je u Zagreb u 16:00 sati sletio drugi ETF-ov avion 9A-ABC Enterprise, Boeing 737-800. Avion je, za razliku od 9A-LAB, obojan u boje ETF-a. Avion je prije letio mađarski Malev i ruski S7 (VP-BDH). ETF ovaj avion planira bazirati u Dubrovniku, a gdje je već dobio i prvi let za Paris. Avion je trenutno parkiran na zapadnoj stajanci MZL Zagreb.

 

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: ETF

Polako se razrješava nebuloza drugog aviona Air Montenegra. Naime, Montenegro Airlines je prije tri godine sklopio ugovor o iznajmljivanju motora za Embraer E195 za 2300 USD mjesečno. No, ovaj zakup je prestao plaćati u XII. mjesecu prošle godine, tj. nekoliko dana prije nego su prekinuli sve operacije. GECAS je najavio skidanje motora jer je dug prema kompaniji prešao 290.000 EUR.

Air Montenegro ne želi platiti ovaj dug, jer za isto nema osnove. Motor je još uvijek na avionu ali GECAS neda da se koristi. Air Montenegro naglašava da je zapljena motora stvar Montenegro Airlinesa. Kako sada stvari stoje Air Montenegro bi mogao za taj avion nabaviti drugi motor te krenuti plaćanje njegova korištenja. Još jedan dodatni trošak po kompaniju?!? Znači li to da je kompanija u stvari kupila avione bez motora za 10,5 milijuna USD? Ako je to tako onda je to notorni nonsens i abnormalno previsoka cijena. No, drugačije se ne može objasniti činjenica da drugi E195 nema bar jedan motor.

Ako Air Montenegro uspije u nabavci motora avion bi mogao uči u promet u VII. mjesecu, a potom će Air Montengro raskinuti ugovor o lizingu sa German Airwaysom i vratiti trenutno iznajmljeni E190.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Montenegro

Kuwait Airways i Jazeera su konačno dobili dozvole za letove prema Sarajevu. Kuwait će tako letjeti od 3.7. dva puta tjedno (srijeda i subota) sa A320neo. Jazeera će letjeti od 29.6. četiri puta tjedno, utorkom, srijedom, petkom i subotom također sa A320neo.

Kako ova dva renomirana prijevoznika pokreću čak 6 tjednih letova stvarno nije jasno gdje tu ima mjesta za krajnje neafirmiranu i vrlo nesigurnu kompaniju FlyBosnia koja planira letove za Kuvajt, dva puta tjedno, iako je liniju već dva puta prolongirala. Tako tipično za FlyBosniu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Kuwait Airways

Eastern je planirao pokrenuti operacije za Sarajevo od 28.5. do 3.9. sa Boeingom 767-200ER koji bi trebao letjeti jednom tjedno, subotom (povratak u nedjelju). Kompanija je vrlo brzo prekinula prodaju karata, a potom i odustala od letova, letove više ne izlistava čak ni Aerodrom Sarajevo. Ovo ne čudi, obzirom da je linija bila i više nego čudna. Em je to jedina linija koju ovaj prijevoznik prometuje iz Chicaga, em mu je to bila jedina linija prema Europi. I to prema majušnom Sarajevu koji je u prošloj godini imao tek 249.642 putnika. Netko je opako pogriješio u Easternu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Eastern

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!

Linije

Iz Ljubljane:

 • Helsinki, Finnair od 1.4.
 • Atena, Aegean od 6.6.

 

Iz Maribora:

 

Iz Portoroža:

 

Iz Zagreba:

 • Kos, Ryanair od 2.6.

 

Iz Pule:

 • Weeze, Ryanair od 26.3.
 • St.Gallen, People’s od 6.5.
 • Katowice, Ryanair od 2.6.
 • Copenhagen, Norwegian od 3.6.
 • Napulj, easyJet od 26.6.

 

Iz Rijeke:

 • Bergamo, Ryanair od 3.7.

 

Iz Zadra:

 • St.Gallen, People’s od 6.5.
 • Rzezsow, Ryanair od 2.6.
 • Munster, Ryanair od 3.6.
 • Milan Malpensa, Ryanair od 4.6.
 • Forli, Aeroitalia od 15.6.
 • Copenhagen, SAS od 1.7.

 

Iz Splita:

 • Sofia, European Air Charter od 12.4.
 • Tallinn, airBaltic od 1.5.
 • Stockholm ARN, Sunclass od 5.5.
 • Malmo, BRA od 12.5.
 • Skopje, Croatia od 12.5.
 • Vaxjo, BRA od 12.5.
 • Gothenburg, BRA od 13.5.
 • Norrkoping, BRA od 13.5.
 • Oslo, Croatia od 14.5.
 • Copenhagen, BRA od 20.5.
 • Trontheim, SAS od 27.5.
 • Rim, Ryanair od 1.6.
 • Atena, Aegean od 7.6.
 • Kalmar, BRA od 30.6.
 • Karlstad, BRA od 15.7.
 • Jankoping, BRA od 11.8.
 • Halmstad, BRA od 12.8.
 • Orebro, BRA od 2.9.

 

Iz Brača:

 • Minhen, Croatia od 27.5.
 • Košice, SkyAlps od 17.6

 

Iz Dubrovnika:

 • Frankfurt, Eurowings Discover od 26.3.
 • Tallinn, airBaltic od 2.5.
 • Leeds Bredford, TUI od 4.5.
 • Prag, Croatia od 18.5.
 • Bolzano, Skyalps od 27.5.
 • Bratislava, Skyalps od 27.5.
 • Minhen, Eurowings Discover, 28.5.
 • Bukurešt, Air Connect od 11.6.
 • Forli, Aeroitalia od 15.6.
 • Vencija, easyJet od 1.7.

 

Iz Osijeka:

 • London Stansted, Ryanair od 2.6.

 

Iz Sarajeva:

 

Iz Tuzle:

 

Iz Mostara:

 • Forli, Aeroitalia od 7.4.

 

Iz Banja Luke:

 • Antalya, Tailwind od 7.6.
 • Monastir, Nouvelair od 7.6.
 • Atena, Aegean od 30.6.

 

Iz Beograda:

 • Ankara, Air Serbia od 28.3.
 • Tel Aviv, Air Serbia od 6.4.
 • Izmir, AnadoluJet od 13.4.
 • Catania, Air Serbia od 14.4.
 • Lisabon, Air Serbia od 15.4.
 • Izmir, Air Serbia od 15.4.
 • Heraklion, Air Serbia od 28.4.
 • Cairo, Air Serbia od 15.5.
 • Hamburg, Air Serbia od 15.5.
 • Riga, airBaltic od 16.5.
 • Chicago, Air Serbia od 17.5.
 • Gothenburg, Air Serbia od 18.5.
 • Cologne, Air Serbia od 18.5.
 • Napulj, Air Serbia od 19.5.
 • Firenca, Air Serbia od 20.5.
 • Marseille, Air Serbia od 20.5.
 • Chania, Air Serbia od 4.6.
 • Krakow, Air Serbia od 4.6.
 • Ohrid, Air Serbia od 5.6.
 • Rodos, Air Serbia od 5.6.
 • Varna, Air Seriba od 5.6.
 • Krf, Air Serbia od 9.6.
 • Palermo, Air Serbia od 14.6.
 • Kuwait, Jazeera od 17.6.
 • Berlin, Wizz Air od 31.7.
 • Copenhagen, Wizz Air od 31.7.
 • Lisabon, Wizz Air od 1.8.
 • Zakynthos, Wizz Air od 1.8.
 • Bergamo, Wizz Air od 26.9.

 

Iz Niša:

 

Iz Kraljeva:

 

Iz Podgorice:

 • Gdansk, Ryanair od 27.3.
 • Rzeszow, Air Montenegro od 15.6.
 • Bratislava, Air Montenegro od 17.6.

 

Iz Tivta:

 • Manchester, Jet2 od 1.5.
 • Riga, airBlatic od 4.5.
 • Beč, Austrian od 13.5.
 • Brno, Air Montenegro od 15.6.
 • Riyadh, flynas od 1.7.
 • London Stansted, Jet2 od 6.5.2024.

 

Iz Prištine:

 • Dusseldorf, Condor od 26.3.
 • Antalya, SunExpress od 27.5.

 

Iz Skopja:

 • Frankfurt, Lufthansa od 23.4
 • Split, Croatia od 12.5.
 • Oslo, Norwegian od 23.6.

 

Iz Ohrida:

 • Manchester, TUI od 31.5.
 • London Gatwick, TUI od 31.5.
 • Beograd, Air Serbia od 5.6.
 • Maastricht, Corendon od 7.7.