Novosti iz regije

Uzbekistan Airways pokreće sezonsku charter liniju iz Tashkenta za Tivat od 15.6. Linija se može operirati sa Boeingom 757 ili Airbusom A321LR. Moja malenkost se upravo nalazi u Uzbekistanu gdje sam danas na aerodromu Teshkent vidio cijelu flotu Uzbekistan Airwaysa.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Uzbekistan Airways

Vueling je za Zagreb letio dva tjedna leta. No, nedavno je smanjio letove na jedan let tjedno, kako će operirati do 17.6. (subotom). Od 17.6. linija će se operirati dva puta tjedno (utorkom i subotom) a do 2.9. nakon čega ponovo kreće sa letovima jednom tjedno do kraja ljetnog reda letenja. Vueling je ove godine odlučio ukinuti liniju za Beograd.

autor: Mladen Radić, dopisnik (Osijek), foto: Vueling

Croatia Airlines je imala slijedeće financijske rezultate kroz godine:

 • 2022. -18,2 milijuna EUR
 • 2021. -38,3 milijuna EUR
 • 2020. -47,5 milijuna EUR
 • 2019. -10,5 milijuna EUR
 • 2018. -11,0 milijuna EUR (prva godina Jasmina Bajića)
 • 2017. +7,4 milijuna EUR (kad se makne prodaja slotova na LHR -17,4 milijuna EUR)
 • 2016. +1,1 milijuna EUR
 • 2015. +1,8 milijuna EUR
 • 2014. +1,0 milijun EUR
 • 2013. +0,1 milijun EUR
 • 2012. -8,5 milijuna EUR
 • 2011. -15,1 milijuna EUR
 • 2010. -21,1 milijun EUR
 • 2009. -26,3 milijuna EUR
 • 2008. -11,8 milijuna EUR
 • 2007. +1,0 milijun EUR
 • 2006. +4,1 milijun EUR
 • 2005. -3,0 milijuna EUR
 • 2004. +5,1 milijun EUR

Ovo znači da je Croatia Airlines akumulirala minus od 215,5 milijuna EUR u 19 godina. U zadnjih 10 godina po osnovi restrukturacije, pomoći za premošćivanje i PSO-a kompanija je dobila 391 milijun EUR.

autor: Željko Sovulj, suradnik (Zagreb), foto: Croatia Airlines

Aerodrom Skopje je u V. mjesecu ostvario 237.576 putnika (147.956 u V/2022). Ovo je 139,9% putnika iz V. mjeseca 2019. (169.757). Aerodrom je imao 1779 operacija (1241 u V/2022). Skopje je u V. mjesecu ostvarilo 281,8 tona carga (324,5 tona u V/2022). Ukupno do sada u 2023. Skopje je ostvarilo 877.971 putnika i 989,6 tona carga.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Skopje

Ministar građevinarstva, prometa i infrastrukture Goran Vesić teatralno je najavio borbu protiv divljih taksista na Aerodromu Beograd. Mobilizirao je policiju, komunalce, lokalnu miliciju, osiguranje aerodroma, grad, općinu… Dobivao je izvještaje svaki drugi dan.

I što se desilo? Tresle se gore rodio se miš. Ništa. Nakon par dana sve je po starom. Divlji taksisti bez ikakvih problema i dalje mrcvare i varaju putnike, osiguranje aerodroma je nestalo, policije nema. Što se desilo sa obećanjima ministra Vesića i grada? Što bi sa žestokom inicijativom ministra da će taksisti biti protjerani za vijeke vjekova. Vinci je tražio i dobio garancije da će divlji taksisti biti protjerani. I desilo se baš ništa, ništa napravljeno nije. Par dana parada i nakon toga sve po starom. Bravo Vesiću. Još jedan biser ovog kontraverznog političara. A stranci će i dalje dobivati ružnu sliku po dolasku u Beograd.

Nakon što su se mediji raspisali kako je sve ponovo po starom jučer je policija napravila raciju i kontrolirala je sva vozila na dva ulaza u Aerodrom. Pritom su privremeno zaplijenili dva vozila. Putnike su besplatno prebacili na destinaciju. I koliko će to ovaj puta trajati? Dva, tri, možda četiri dana? Jel se moralo čekati da mediji naprave halabuku da se konačno reagira? Da mediji nisu napravili halabuku bi li se radile racije?

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Beograd

EasyJetov avion između Manchestera i Dalamana 8.6. je zbog zdravstvenih problema kapetana sletio u Split gdje je kapetana odvela hitna pomoć. Avion je prizemljio prvi časnik. Kapetana je zamijenio drugi pilot koji je čekao sutrašnji let u Splitu, pa je avion sa šest sati zakašnjenja poletio za Dalaman. Avion je napustio Split u 23:40 i sletio u Dalaman u 2:29.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: easyJet

Gospodin Marko Đuzel, novi CEO Aerodroma Mostar je htio biti vojni pilot. Već je imao potpisan ugovor sa Ministarstvom obrane Republike Hrvatske, no neke privatne okolnosti su mu promijenile planove, pa je Upisao Fakultet prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, smjer zračni promet, koji i diplomira. Đuzel je doktorirao na istragama zrakoplovnih nesreća na Sveučilištu u Sarajevu. Đuzel ima objavljenu jednu knjigu, a objavljuje znanstvene radove.

Uz Mostar je vezan uz brata koji je otvorio business u Mostaru. Prvo je radio u BHANSA-i, pa na Zračnoj luci Mostar gdje je bio deset godina, pa se ponovo vratio u BHANSA-u. Da bi sada postao CEO Zračne luke Mostar.

Đuzel je izjavio jednu odličnu izjavu: „Moji planovi su ogromni, no ako ne uspijem u Mostaru, ja ću radije otići sam nago da budem teret ZL Mostar“. Vrlo pohvalno.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: ZL Mostar

Na Aerodromu Beograd pušteni su u rad obnovljeni gateovi A6 do A10, dok je gate A5 otvoren već dva mjeseca. Danas već sa ovih gateova redovno se održava promet, pa tako u 6:00 ide let za Stockholm Skavstu sa A8, za Frankfurt u 6:15 sa A6, za Eindhoven u 6:55 sa A09, za Beč u 7:00 sa A7 i za Malmo u 7:25 sa A10.

Sada Beograd radi sa punim kapacitetom tj. 24 aviomosta i 8 bus gateova, tj. ukupno 32 gatea. Mostovi su otvoreni taman na vrijeme za top sezonu kada i te kako trebaju Beogradu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Beograd

Izgradnja kontrolnog tornja na Aerodromu Niš koja je dogovorena između SMATSA-e, Grada Niša i Aerodrom Niš trebala se desiti prije sedam godina. Mihajlo Zdravković, današnji direktor Aerodroma Srbije i tadašnji gradski odbornik obećao je kontrolni toranj u VII. mjesecu 2016. Rok izgradnje je trebao biti dvije godine, dakle obećano je da će Niš dobiti kontrolni toranj do 2018. No, eto ni sedam godina kasnije nije se desilo ništa, toranj se još nije počeo raditi. Kontrolni toranj je i dalje samo obećanje.7

preneseno: ADRIA Grupa, Fly Naissus, foto: Aerodrom Niš

Air Montenegro objavljuje javni poziv za školovanje profesionalnih pilota za prve oficire (kopilot), za Embraer E195. Kandidati moraju imati dozvolu CPL (A) (MNE ACV ili EASA), položen teorijski ispit za dozvolu transportnog pilota aviona ATPL, posjedovanti ovlaštenje za instrumentalno letenje na višemotornom avionu IR/ME, položen tečaj suradnje unutar višečlane posade aviona MCC, posjedovati liječničku potvrdu klasa 1, imati svjedodžbu o stečenoj kvalifikaciji nivoa obrazovanja (minimum srednja stručna sprema), posjedovati ICAO engleskog jezika minimum operational level 4, posjedovati Uvjerenja o crnogorskom državljanstvu, te mora imati Uvjerenje Osnovnog suda da se protiv njega ne vodi krivični postupak. Natječaj je otvoren do 17.6. Školovat će se 4 kandidata.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Montenegro

Hitna helikopterska medicinska služba (HEMS) planira obaviti 10.500 sati letova u sedma godina na koliko se potpisuje ugovor, ili 1500 sati leta godišnje, i to Split 600 sati leta, Rijeka 450, Zagreb 250 i Osijek 200 sati leta. Baze će biti u ZL Rijeka (Krk), ZL Osijek (Klisa), ZL Brač (za Split) i Zrakoplovno-tehničkom centru u Velikoj Gorici (za Zagreb). Noćne letove će imati iz Splita i Rijeci, a samo dnevne iz Zagreba i Osijeka. Po dojavi potrebe za helikopterom HEMS će morati helikopter dići u zrak u roku od 5 minuta, noću u roku od 15 minuta. Za svako kašnjenje HEMS će platiti 100 EUR po minuti kašnjenja, a do najviše 1000 EUR po intervenciji. Ministarstvo osigurava prostor za bazu i gorivo, te po 15 liječnika i medicinskih sestara. Letovi moraju započeti do kraja godine.

Na natječaj su se javile dvije kompanija sa vrlo dobrim referencama. EliFriulia koja je ponudila projekt odraditi za 50,02 milijuna EUR iz sve četiri baze, te Alidaunia koja bi letjela iz Rijeke i Splita za 48 milijuna EUR. EliFriulia je već letjela ove letove eksperimentalno u Hrvatskoj kada je prevezla 200 pacijenata.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: HEMS

Aerodromi Crne Gore frustrirani su nad taksistima koji nelegalno borave pred Aerodromom Podgorica. Aerodromi tvrde da su ovi taksisti nasilni i da se putnici žale na takvo ponašanje.

Stoga su Aerodromi kontaktirali Upravu policije, Grad Podgoricu, Komunalnu policiju, Komunalnu inspekciju i Općinu Zeta da u okviru svojih nadležnosti poduzmu sve raspoložive mjere i radnje te da se prekine ovakva praksa. Aerodrom Podgorica je samo jednom taksi operateru dao licencu da staje na taksi parking pozicije pred Aerodromom. Obveza Aerodroma je da tom taksi prijevozniku omogući nesmetano pružanje taksi usluge. No, neovlašteni taksi prijevoznici koriste ove parking pozicije. Služba sigurnosti Aerodroma Podgorica upozorava takve taksiste ali nema ovlaštenja da ih procesuira.

Aerodromi tvrde da žele putnicima omogućiti kvalitetniju uslugu i bolji prvi dojam o Podgorici. No, jasno je da se ovdje radi o novcu i volji da se jednom prijevozniku omogući prijevoz, te time zaradi na koncesijskoj naknadi. I tu Podgorica griješi. Ostali aerodromi u regiji daju koncesije na taksi prijevoz ali imaju po 100 i više taksista koji plaćaju ovu privilegiju i koriste taksi stajališta. Time se ne pojavljuju divlji taksisti. Podgorice ne bi smjela dati monopolističko pravo jednom prijevozniku, nego da napravi kao i drugi aerodromi, većina taksista bi platila licencu, pa bi oni sami maknuli onu manjinu nelegalnih.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Podgorica

Croatia Airlines ipak nastavlja letove za Tel Aviv iz Zagreba. Iako je po izvorima koje smo provjerili djelovalo da kompanija odustaje od letova, isto smo pratili prošlih mjesec dana, ali i idućih dva tjedna. I letovi se nastavljaju. Informaciju smo naknadno provjerili u Croatiji Airlines rekli su nam da se linija nastavlja operirati cijelo ljeto. Kompanije leti liniju jednom tjedno, utorkom sa Airbusom A319. No, u redu letenja MZL Zagreb piše da se linija operira utorkom i petkom, pa će se vjerojatno kasnije povećati i na petak. Istovremeno El Al leti dva let tjedno sa Boeingom 737-800.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Croatia Airlines

Air Serbia nije ni u jednoj alijansi. Kompanija je izjavila da smatra da je premala i da umjesto da ima koristi od alijanse imala bi samo problema i negativnosti. Ovime Air Serbia spada u krug jako malog broja legacy kompanija Europe koje nisu članice alijansii i to: Air Albania, Bulgaria Air, Air Montenegro, Air Malta, Luxair, Sky Express, Cyprus, Air Moldova. Aer Lingus trenutno nije ni u jednoj alijansi ali je nadomak ulaska u Oneworld. Osim airBaltica i Luxaira sve ove ostale kompanije su vrlo male i nebitne, a dio ih je i u financijskom rasulu.

Croatia Airlines je članica Star Alliance, kojeg je član do bankrota bila i Adria Airways.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Serbia

Aerodrom Priština je u V. mjesecu imao 290.753 putnika (257.770 u IV/2022). Iznenađujuće ovo je 4651 putnika manje nego u IV. mjesecu. Ipak ovo je čak 159,6% putnika iz istog mjeseca 2019. (182.171). Priština je imala 1862 operacije (2042 u IV/2022). Ukupno je Priština od početka godine ostvarila 1.236.867 putnika.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Priština

Direktor ZL Mostar Marko Đuzel intenzivno radi na tome da obnovi letove Eurowingsa za Dusseldorf i Stuttgart. Đuzel kaže da su se u 2020. trebali pokrenuti i letovi za Cologne Eurowingsa no da isto još nisu objavili, a da se isto, nažalost, nije desilo zbog Covida-19, pa će zračna luka raditi i na tome da nakon što se obnove letovi za Dusseldorf i Stuttgart, poradi i na letovima za Cologne. Đuzel kaže da je Eurowings prije Covida-19 imao popunjenost do 98% na ovoj liniji. Većina putnika na ovoj liniji, njih 80% su bili dijaspora.

Zračna luka Mostar pregovara i sa nizom drugih kompanija, te sa tri LCC. Mostar će se bazirati na linijama za Italiju, Irsku i Poljsku radi vjerskog turizma prema Međugorju, no smatraju da je i Skandinavija vrlo interesantna radi dijaspore, te svakako rade na pokretanju letova za Istanbul. Prilično logično.

Aerodrom intenzivno radi na tome da sa domaćim turističkim agencijama u Mostaru i Hercegovini dogovore da oni prodaju turističke aranžmane na letovima za Italiju, Irsku i Poljsku, kako sadašnje linije ne bi bile samo dovođenje vjerskih turista u Međugorje nego i odvođenje BiH turista na te destinacije.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: ZL Mostar

LOT 11.6. pokreće letove iz Zielone Gore za Zadar . Letovi će se obavljati jednom tjedno, nedjeljom, sa Embraerom E175 (E170 u VII. mjesecu). Letovi će prometovati do 17.9.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Alen Šćuric

Air Serbia je pripremila novu promotivnu ponudu za čak 60 destinacija u mreži. Promotivna akcija traje od 5. do 18.6. Putovanja su od 3.9. do 20.12. Cijene za letove su istinski izuzetno dobre.

Kompanija nudi karte po 39 EUR za Banja Luku, Barcelonu, Atenu, Tivat, Podgoricu, Zagreb, Solun, Bukurešt, Skopje, Sofiju, Tiranu, Sarajevo, Ljubljanu, Maltu, Budimpeštu, Ohrid, Split i Varnu. Za 49 EUR po smjeru može se putovati do Rima, Stuttgarta, Osla, Copenhagena, Stockhollma, Bologne, Nuremberga, Hannovera, Dusseldorfa, Venecije, Milana, Larnace, Barija, Catanie, Colognea, Firence, Gothenburga, Hamburga, Krakowa, Napulja i Palerma. Za 59 EUR po smjeru može se stići do Salzburga, Lyona, Zuricha, Bruxellesa, Beča, Praga, Madrida, Valencie, Istanbula, Ankare, Berlina, Malage, Frankfurta, Pariza, Amsterdama, Lisabona, Izmira i Marseillesa, za 79 EUR po smjeru može stići do Londona, a za 99 EUR po smjeru za Cairo i Tel Aviv.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Serbia

Temeljem podataka zamaaeroData za Tel Aviv u regiji lete strane kompanije (promatrani period 24-30.4.):

 • Zagreb, El Al 2 leta tjedno
 • Beograd, Arkia 2 leta
 • Tivat, Israir 2 leta tjedno

Ovo znači da je u promatranom periodu za Tel Aviv ima 6 tjedna leta na 3 linije, sa tri različita prijevoznika. Tijekom ljeta letove za Tel Aviv dobiti će i Ljubljana. Za Tel Aviv lete i Air Serbia iz Beograda, Croatia Airlines iz Zagreba i Air Montenegro iz Podgorice.

autor: Mladen Radić, dopisnik (Osijek), foto: Tel Aviv Airport

MZL Zagreb cijeli V. mjesec imala zatvorenu pistu od 23:00 do 6:25 radi čega je Ryanair otkazao čak 110 letova, pa se očekivalo da će Zagreb imati manje putnika nego u IV. mjesecu. No, isto se nije desilo. Zagreb je u V. mjesecu ostvario 329.473 putnika (265.317 u V/2022). Ovo je 105,8% putnika iz istog mjeseca 2019. (311.368). Aerodrom je imao 4003 operacije (3722 u V/2022), te 879 tona carga (1011 tona u V/2022). MTOW je bio 102.388 (92.433 u V/2022).

U pravih pet mjeseci Zagreb je ostvario 1.346.468 putnika, 109.601 putnika više nego Priština, 17.621 operaciju i 4191 tonu carga. Kako u VI. mjesecu nema otkazivanja letova Ryanaira, a ima i novih linija očekuje se bitno bolji rezultat koji bi trebao ići na preko 115% brojki iz 2019.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: MZL Zagreb

 

Zračna luka Zadar je u V. mjesecu ostvarila 90.118 putnika (90.059 u V/2022). U IV. mjesecu Zadar je imao manje putnika nego istog mjeseca prošle godine, sada ima više putnika, iako vrlo malo više (tek 59 putnika više). Ovo je 99,7% putnika iz istog mjeseca 2019. (90.416).

Aerodrom je imao 569 operacija (635 u V/2022). Aerodrom nije imao carga. Zadar je od početka godine ostvario 154.531 putnika, 1200 operacija i 0,1 tonu carga.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: ZL Zadar

Vinci radi studiju izvodljivosti i isplatljivosti kojom će ispitati isplativost uzimanja pod koncesiju Aerodrom Banja Luka. Kompanija je bila u Banja Luci sa vrlo visokim predstavnicima i to kod Premijera Republike Srpske Radovana Viškovića. Vinci će nastaviti pregovore sa Banja Lukom po izvedbi studije. Vinci će Vladi Republike Srpske poslati i pismo namjere. Vlada Republike Srpske je iskazala veliku zainteresiranost za ovaj projekt.

Vinsi upravlja sa 65 aerodroma u 12 zemalja Europe, Azije i Amerike. Kompanija u svom portfelju ima i brojne aerodrome velike kao Banja Luka, ali i one bitno manje od Banja Luke.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Alen Šćuric

Bivša ukrajinska LCC SkyUp je prošle godine letjela ACMI letova i chartere za niz turističkih agencija i turoperatora kako bi zadržala posao za svoje avione i posade. Tu praksu je nastavila i ove godine. No, ove godine po prvi puta leti i za Crnu Goru. Kompanija će letjeti sezonske chartere za Tivat iz Katowica (od 13.6.), Rzeszowa (od 13.6.) i Gdanska (od 16.6.). Kompanija trenutno leti sa 2 Boeinga 737-700 i 6 B737-800, dok su joj dva B737-800 parkirana.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: SkyUp

 

Prvi avion koji je poletio sa nove uzletno-sletne staze 12R/30L Aerodroma Beograd bio je Air Serbijin let za Ankaru u 3:26, a prvi let koji je sletio je također bio let Air Serbie na liniji Moskva-Beograd u 3:35. No danas, 7.6. se i službeno otvara uzletno-slatna staza. Na otvaranju će biti predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i glavni direktor Aerodroma Beograd Francois Berisot.

Staza je duga 3500 i široka 45 metara. Nakon što se pista otvori zamijenit će postojeću stazu 12L/30R dugu 3400 metara koja će potom u potpunu rekonstrukciju. Po rekonstrukciji stare piste, nova pista postat će rulnica, a koristit će se samo kao zamjena za staru u slučaju poremećaja (čišćenje snijega, nesreće i havarije, kvarovi, čišćenje piste…).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Beograd

Temeljem podataka zamaaeroData Luxair u regiji (promatrani period 24-30.4.) ima slijedeće letove iz Luksemburga za:

 • Beograd 2 leta tjedno
 • Dubrovnik 1 let
 • Zadar 1 let tjedno

Ovo znači da je u promatranom periodu Luxair ima 4 tjedna leta na 3 linije. Tijekom ljeta uvodi se i let za Podgoricu i Tivat.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Luxair

Zračna luka Split je u V. mjesecu ostvarila čak 315.855 putnika (251.341). Brojka je 101,6% putnika iz istog mjeseca 2019. (310.809). Split je u prvih pet mjeseci ostvario 586.552 putnika, što je 99,7% putnika iz prvih pet mjeseci 2019. (588.412).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: ZL Split

Zamaaero ima 8 mjeseci BMW X3. No, danas smo kupili BMW X5, bitno veći automobil, a X3 smo dali pod račun. Automobil je već registriran i prebačen na zamaaero. Auto je crne boje i ima full opremu.

autorica: Suzana Proroković, zaposlenica (Nin), foto: zamaaero

Naš analitičar Alen Šćuric će sudjelovati na velikom simpoziju Asia Connect „Aviation Strategy“ u Tashkentu, Uzbekistan. Šćuric će biti u Uzbekistanu od 11. do 14.6. Do Uzbekistana Šćuric, će putovati Turkish Airlinesom iz Zagreba preko Istanbula. Let do Uzbekistana traje 12 sati, a nazad 13:40 sati. Do Istanbula leti sa Airbusom A321, a to Tashkhenta sa A330-300. Nazad je avion također A330-300, te potom A320. Na oba leta Šćuric je u business klasi. Jedan dan Šćuric će ići i u Kazahstan.

Na simpoziju će imati dva panela. Prvi je „The big picture od the region: Connecting Europe and Asia“. Panelisti su Zhasurbek Choriev, zamjenik ministra za transport Republika Uzbekistan, Ulugbek Azamov, zamjenik ministra turizma i kulture Republike Uzbekistan, Sergej Balonuskovs, IATA manager za Središnju Aziju, Valdimir Fokins, Embraer prodajni direktor i Atem Tridatian, Airbus regionalni prodajni direktor. Na drugom panelu „The leadership discussion debates, Connecting Europe and Asia, Exclusive Update from Key Region Market Players“ panelisti su Dilmurodkhon Bakhtiyorkhonov, Flydubai Uzbekistan manager, Adel Dauletbek, Air Astana direktor marketinga i prodaje, Ildar Abebukirov, Jazeera Airways manager za Uzbekistan i Tajikistan; Ruslan Norislamov, Silk Avia direktor razvoja, Anton Khodzhoyan, Air Samarkand CEO, Dilshod Hadjaev, Fly Khiva CEO, Artyom Varkhovykh, Uzbekistan Airways direktor strateškog razvoja; Fridavs Makhtarov, Qanot Shart savjetnik.

autorica: Suzana Proroković, zaposlenica (Nin), foto: Turkish Airlines

Aerodrom Sarajevo će od 12. do 15.6. imati charter letova za Medinu koje će operirati Jordan Aviation za hadžije. Dio ovih letova operirat će se i u noćnim satima. Uz to Salam Air će operirati za Oman u noćnim satima na liniji Sarajevo-Muskat dva puta tjedno. I Air Serbia će operirati tri tjedna leta u noćnim satima, čime je linija povećana sa 7 na 10 tjednih letova. Već sada je jasno da je otvaranje aerodroma na 24 satno radno vrijeme već sada urodilo plodom i donijelo niz koristi.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Alen Šćuric

 

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!

Linije

 

Iz Ljubljane:

 • Copenhagen, Norwegian od 29.4.
 • Riga, airBaltic od 2.5.
 • Heraklion, Corendon od 7.6.
 • Antalya, Corendon od 9.6.
 • Madrid, Iberia od 29.7.

 

Iz Maribora:

 

Iz Portoroža:

 

Iz Zagreba:

 • Seoul, T’Way od 18.5.
 • Stockholm, Croatia od 20.5.
 • Berlin, Croatia od 21.5.
 • Tirana, Croatia od 14.6.
 • Monastir, Croatia od 20.6.
 • Tel Aviv, Neos od 3.7.

 

Iz Pule:

 • Hanover, Eurowings od 18.5.
 • Memmingen, Ryanair od 1.6.
 • Glasgow, easyJet od 24.6.
 • Birmingham, Jet2 od 2.5.2025.
 • Manchester, Jet2 od 2.5.2025.
 • London Stansted, Jet2 od 3.5.2025.

 

Iz Rijeke:

 • Beč, Ryanair od 3.6.
 • Ancona, Aeroitalia od 8.6.
 • Basel, easyJet od 24.6.

 

Iz Zadra:

 • Katowice, Ryanair od 17.4.
 • Kaunas, Ryanair od 1.6.
 • Barcelona, Ryanair od 2.6.
 • Košice, Ryanair od 2.6.
 • Cork, Ryanair od 3.6.
 • Verona, SkyAlps od 15.6.
 • Copenhgagen, Norwegian od 23.6.
 • Oslo, Norwegian od 24.6.
 • Toulouse, easyJet od 26.6.

 

Iz Splita:

 • Lille, Volotea, od 21.4.
 • Innsbruck, Smartwings, od 30.4.
 • Istanbul, Croatia od 7.5.
 • Stockholm, BRA od 11.5.
 • Lulea, BRA od 22.5.
 • Reykjavik, Play od 28.5.
 • Napulj, Volotea od 31.5.
 • Atena, Volotea od 2.6.
 • Strasbourg, Volotea od 26.6.
 • Malmo, BRA od 26.6.
 • Bari, Volotea od 5.7.

 

Iz Brača:

 • Luksemburg, Luxair od 4.5.
 • Verona, SkyAlps od 8.6.

 

Iz Dubrovnika:

 • Lille, Volotea do 24.4.
 • Gothenburg, Norwegian od 1.5.
 • Larnaca, Cyprus od 1.7.
 • Bari, Volotea od 4.7.

 

Iz Osijeka:

 

Iz Sarajeva:

 • Izmir, SunExpress od 21.4.
 • Atena, Aegean od 1.6.
 • Antalya, Pegasus od 3.6.
 • Jeddah, flyadeal od 4.6.
 • Sharjah, Air Arabia od 10.6.
 • Copenhagen, SAS od 3.7.
 • Solun, Ryanair od 3.7.

 

Iz Tuzle:

 • Antalya, Tailwind od 22.6.

 

Iz Mostara:

 • Beograd, Air Serbia od 15.4.
 • Verona, SkyAlps od 30.4.
 • Minhen, SkyAlps od 30.4.
 • Bari, SkyAlps od 2.5.
 • Rim, SkyAlps od 2.5.

 

Iz Banja Luke:

 

Iz Beograda:

 • Mostar, Air Serbia od 15.4.
 • Marsu Alam, Air Serbia od 20.4.
 • Heraklion, SkyExpress od 16.6.

 

Iz Niša:

 

Iz Kraljeva:

 

Iz Podgorice:

 • Gdansk, Smartwings od 28.5.
 • Katowice, Smartwings od 28.5.
 • Minhen, Air Montenegro od 1.6.
 • Izmir, SunExpress od 4.6.
 • Budimpešta, Air Montenegro od 15.6.
 • Ostrava, Air Montenegro od 18.6.
 • Varšava Radom, LOT od 23.6.

 

Iz Tivta:

 • Birmigham, Jet2 od 2.5.
 • Riga, Norwegian od 4.5.
 • Berlin, Eurowings od 4.5.
 • Baku, Air Montenegro od 3.6.
 • Katowice, Smartwings od 7.6.
 • Copenhagen, Norwegian od 23.6.
 • Bristol, easyJet od 24.6.
 • Oslo, SAS od 27.6.

 

Iz Prištine:

 • Riga, airBaltic od 4.5.
 • Stuttgart, Condor od 12.5.
 • Antalya, Pegasus od 1.6.
 • Izmir, SunExpress od 3.6.
 • Gothenburg, Norwegian od 14.6.
 • Copenhagen, SAS od 3.7.

 

Iz Skopja:

 • Riga, airBaltic od 2.5.
 • Krf, Aegean od 1.6.
 • Antalya, Pegasus od 2.6.
 • Tunis, Tunisair od 24.6.

 

Iz Ohrida:

 • Varšava Radom, LOT od 24.6.