Novosti iz regije

Air Montenegro je 19.12. sa svojim Embraerom E195LR (4O-AOA) letio za Air Serbiu i to za Dusseldorf (kao JU320/321), Tiranu (JU 212/213) i Copenhagen (JU404/405). Kako je Air Serbia već nekoliko puta letjela za Air Montenegro kada je kompanija imala operativnih problema ovog ljeta, evidentno je da kompanije surađuju.

autor: Saša Cvijić, suradnik (Beograd), foto: Air Montenegro

Hrvatska je započela postupak za ulazak u Schengen još 2015. godine. Nakon 6 godina intenzivnog rada postupak je pri kraju. Naime, Europska komisija je potvrdila da je Hrvatska spremna za ulazak u Schengen, a prije 5 dana svi ministri unutarnjih poslova Europske Unije dali su jednoglasno zeleno svjetlo da Hrvatska može ući u Schengen. Ovime su ispunjeni svi formalni uvjeti za ulazak. Stoga će Hrvatska vrlo vjerojatno ući u Schengen za oko šest mjeseci.

Istim će 9 hrvatskih međunarodnih aerodroma imati ozbiljne probleme prenamjene prostora. Naime, sada su luke imale tek par domaćih dnevnih letova, a sve ostalo su bili međunarodni letovi. Primjerice Zagreb je imao tek 8 do 13 domaćih dnevnih letova (ovisno o dobu godine), Split 4 do 6, Dubrovnik 3 do 5, Pula 2 do 3, Zadar manje od 2, a Rijeka tek 4 tjedna leta. Ulaskom u Schengen Zagreb će imati preko 50 domaćih dnevnih letova ljeti, a međunarodni letovi će biti tek za London (2 dnevno), Moskvu (1 dnevno), Dubai (1 dnevno), Beograd (1 dnevno), Istanbul (2 dnevno), Sarajevo (2 dnevno) i Skopje (1 dnevno) te još oko tri dnevna leta za Dohu, Manchester, Tel Aviv, Toronto, Prištinu, Podgoricu, Monastir, Antalyu i Kijev. Ukupno tek 13 dnevnih letova. logično bi bilo da Zagreb za tu nakanu i dalje drži bus gateove 16, 17 i 18, dok bi tri gatea 26, 27 i 28 mogli koristiti za međunarodne letove, uz moguću mobilnu ogradu da se ti letovi mogu koristiti i za domaće letove. Naime, ova tri gatea su i gateovi za long-haul letove koji će svi biti međunarodni. Zagreb i sada ima mobilnu ogradu za domaće letove na geteovima 21 i 22. Oni se u 1. i 3. valu koriste za letove prema Splitu i Dubrovniku, a nakon što se ovi putnici isprazne, ograda se otvara i gateovi postaju međunarodni. Dva sata prije domaćih letova prostor se ponovo prazni i postaju domaći gateovi. Istim bi većina putnika nakon sigurnosne kontrole kretala desno (sadašnji letovi prema Hrvatskoj), dok bi samo ovi međunarodni i dalje kretali lijevo na kontrolu putovnica. Sretna okolnost je da su stepenice za ove gateove napravljeni taman kod gatea 26. No, ovo bi značilo i da se duty free shop mora preorjenitrati prema gateu 26, a da domaći putnici moraju dobiti novu trgovinu, tj. da bi Zagreb sada trebao imati dvije trgovina. Jednako tako morali bi se razdijeliti i ugostiteljski objekti, pri čemu će većina ostati za domaće letove, a jedan bar bi morao postati za međunarodne letove.

Još više problema će imati manje zračne luke (Osijek, Brač, Rijeka, Pula i Zadar) koje imaju limitirane prostore dolaznih i odlaznih gateova, a koje će sada morati preorganizirati i razdijeliti. Iskreno zračnim lukama predstoji ogroman posao, a nisam siguran da će neke od njih i uspjeti iznaći rješenje bez dodatnih ozbiljnih ulaganja u prostor.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: MZL Zagreb

Novi njemački prijevoznik Lubeck Air će letjeti iz Lubecka za Zadar od 19.5. jednom tjedno, četvrtkom sa ATR-72. Linija će se operirati do 27.10. Lubeck Air ima samo dva ATR-72 u flot i leti tek pet linija.

Novu liniju za Zadar otvara i norveški LCC Flyr i to iz Osla Gardermoea. Linija kreće 9.4. i leti do 29.10. dva puta tjedno, srijedom i subotom. Linija će se operirati sa Boeingom 737-800.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Flyr

Ryanair je već suspendirao liniju Niš-Malta od 3. do 17.12. No, sada je liniju dodatno suspendirao do 10.1. Kako je Ryanair suspendirao i Berlin, sada operira samo tri linije iz Niša, za Beč, Stockholm i Bergamo.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ryanair

Aerodrom Priština danas otvara obnovljenu i produženu uzletno-sletnu stazu. Aerodrom je produžio pistu sa 2560 na 3050 metara (po 250 metara na svaku stranu staze), čime je Priština dobila mogućnost slijetanja većine long-haul aviona (oni najveći nikada ni neće slijetati u Prištinu), te je postala 6. aerodrom u regiji koji ima pistu za long-haul (Beograd, Zagreb, Dubrovnik, Pula i Ljubljana).

Aerodrom je povećao i ILS kategoriju sa II na IIIb što je više nego pohvalno i važno za ovaj aerodrom. Ovom kategorijom avioni će moći slijetati i u slučaju izuzetno guste magle. Aerodrom je obnovio i rulnice. Projekt je koštao čak 33 milijuna EUR.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: Aerodrom Priština

Aerodrom Ljubljana je u XI. mjesecu imao 45.660 putnika, bitno manje od Sarajeva, Skopja, Prištine, Zagreba i Beograda, čak i bitno manje od Podgorice. To je tek 54,2% broja putnika iz 2019. uz naznaku da je tada Adria bankrotirala i da je aerodrom tada imao bitno manje putnika nego prethodnih godina.

U prvih 11 mjeseci godine, Ljubljana je imala tek 376.672 putnika, brojka koja je istinski mala. Do kraja godine Ljubljana će imati oko 420.000 putnika, bitno manje i od Zadra, što će aerodrom smjestiti na 11. mjesto u regiji. Prisjetimo se da je Ljubljana ne tako davno bila na 5. mjestu u regiji, a još 2019. je bila na 7. mjestu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Ljubljana

Moj dragi prijatelj Robert Nikolić ima zavidnu kolekciju vina i žestokih pića. Stotine boca koje stoje izložene, ali se ne piju. I dok sam pregledavao te njegove boce našao sam i jednu koja mi je istinski izmamila smješak na usta. Iskreno ne vjerujem da ovakvu bocu vina više itko ima u svojim zalihama:

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Alen Šćuric

Jedan od planova koncesionara beogradskog aerodroma, ali i parola koju Vinci konstanto izgovara, je da će Aerodrom Beograd biti jedan od najzelenijih aerodroma Evrope (nisam siguran da zeleno i avio-saobraćaj može u istu sintagmu, pa je bolje reći ekološki najprihvatljiviji). Međutim, nakon našeg prethodnog teksta vezanog za presađivanje stabala na aerodromu (i gajenju pčela), na društvenim mrežama su se pojavile fotografije i snimci na kojima se jasno vidi da su posečeni drvoredi platana i borova koji su se nalazili izemeđu SMATSe, parkinga i novog produžetka C hodnika. Drveće je vrlo verovatno posečeno zbog svoje veličine, odnosno nemogućnosti da se presadi, a sve radi rekonfiguracije saobraćajnica koja je u toku. Nakon toga, uveravani smo od strane Aerodroma da će za svako posečeno drvo biti posađeno najmanje još jedno! To će biti najverovatnije u parku koji je predviđen da se prostire duž novoproširenog C hodnika, a koji je javnosti posebno privukao pažnju svojim eksponatima koje ima na renderu. Kako je plan Vinci-a da u svojoj mreži aerodroma postigne nultu emisiju do 2050. godine, potrebno je sprovesti infrastrukturne ekološke projekte na aerodromu koji do sada nije bio preterano ekološki razvijen. Takvi projekti koji se trenutno izvode ili su u planu za blisku budućnost su:

– Solarna elektrana-projekat koji je pri kraju realizacije, a koji će sa svojih 3000 fotonaponskih modula snabdevati aerodrom sa 1 200 000kWh godišnje, što je smanjenje od 900t CO2 godišnje, odnosno 5 400 stabala

– Toplana- ona je puštena početkom meseca u rad, a njena svrha je zamena kotlarnice na mazut onom na gas koji je ekološki prihvatljiviji (kotlarnice na mazut generalno predstavljaju ogroman problem u zagađenju u Beogradu). Ovime je smanjeno 3000t CO2 (18 000 stabala)

– Postrojenje za preradu čvrstog otpada – u XII. mesecu prošle godine reciklirano je tek 5% aerodromskog otpada, a ovo postrojenje je planirano da reciklira sav aerodromski otpad u XII. mesecu 2022. godine

– Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda – trenutno je u izgradnji, a prečišćavaće 750 000 litara otpadnih voda dnevno. Prečišćena voda će se koristiti za navodnjavanje i pranje asfaltnih površina

– Punjači za električna vozila – novo udaljeno parkiralište će raspolagati sa 46 novih punjača za električna vozila

– Uzgajivanje pčela – o čemu smo pisali u skorašnjem članku. Pčele kao jako bitne jedinke za biocenozu i ekosistem manjkaju u prirodi, pa ih je potrebno negovati i čuvati kako ta bića od krucijalnog značaja ne bi nestala.

U ovo vreme ogromnih problema sa zagađenjem prirode (a posebno ekoloških skandala u Srbiji i regionu u poslednjih par meseci) neophodni su nam ovakvi projekti kako bismo makar ublažili efekat koji ostavljamo, a aviosaobraćaj ga definitivno ostavlja. U ovoj situaciji na nama je da vidimo da li će se ovo sve i ostvariti, te da se nadamo da hoće.

autor: Luka Babić, dopisnik (Beograd), foto: Aerodrom Beograd

Je li Wizz Airov deal sa Tuzlom dobar? Nažalost, tu ne mogu biti pozitivan. Wizz Air od 2018. stagnira u Tuzli, dakle bitno prije Covida-19. Kompanija je krenula intenzivno, širila je linije i frekvencije, bazirala 2. avion, no potom je sve stalo. U Covidu-19 Wizz Air je ozbiljno porezao Tuzlu, najviše od svih svojih baza u regiji. Ove zime ta rezanja su i još intenzivnija, a kompanija će letjeti tek jedan let dnevno (dva aviona imaju kapacitet za 7 dnevnih letova). U međuvremenu Wizz Air je pokrenuo bazu u Sarajevu (2 aviona) i ima 6 linija iz Banja Luke, a tamo i vrtoglavo raste.

Tu se opravdano treba pitati zašto je Tuzla otkantala Ryanair, deal koji joj je bio i te kako važan. Ne samo radi toga što nije dobro stavljati sva jaja u jednu košaru, nego i zato što bi tada profitirala na lokalnom ratovanju Ryanaira i Wizz Aira, kao što profitira Podgorica, Niš, Banja Luka, te u široj regiji Bukurešt, Sofija, Budimpešta i Beč. Tuzla je otkantala Ryanair, deal koji je već bio potpisan, a Ryanair je već pustio i krate u prodaju, nakon što je u Tuzli bio Varadi, CEO Wizz Aira. Jasno je da je Varadi oprao noseve i zaprijetio!

A što je dao zauzvrat? 3. avion? Nekako ne vidim da se to dešava. No, i da se to i desi u idućih pola godine-godinu, Tuzla će i dalje biti debelo iza Sarajeva, a eto i Banja Luka ju ozbiljno stiže. Tuzla je već odavno trebala imati linije Pegasusa, Eurowings, Ryanaira, Transavie, flydubaia, možda čak i easyJeta, Lufthanse, Austriana, Croatia, AirArabie, Pobede. No, godinama od tako čega nema ništa. Zašto do vraga!?!?!?

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Wizz Air

Air Cairo uvodi tri nove linije u regiji. Kompanija će od kraja III. mjeseca letjeti iz Hurghade za Sarajevo i Banja Luku, te uvodi i drugi liniju za Beograd, iz Sharm el Sheikha. Air Cairo još nije stavio ove linije u prodaju.

Kompanija već leti cjelogodišnju liniju iz Hurghade za Beograd. U ovom momentu kompanija leti jedan let tjedno na ovoj liniji, a broj polazaka se povećava na tri tjedno od druge polovice XII. mjeseca.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: Air Cairo (Wikipedia)

Kroz prva dva mjeseca 2022. Croatia Airlines će smanjiti broj letova na pojedinim linijama. Kompanija trenutno leti 11 letova za Bruxelles koje će od 17.1. smanjiti na 8 tjednih letova (četvrtkom i petkom po dva leta, subotom ne lete). U posljednjem tjednu I. mjeseca Bruxelles i Zagreb biti povezani 10 puta. Kompanije od 7.3. ponovo planira povezati Bruxelles i Zagreb 11 puta tjedno (svaki dan dva leta, osim subote kada ne leti i nedjelje kada ima jedan let).

Putnici za Zürich će unatoč najavi od 14 letova tjedno tijekom cijele zime ipak ostati uskraćeni za tri leta tjedno počevši od 10.01. (svaki dan dva osim utorka, srijede i četvrtka). Od 1.3. kompanija će vratiti 14 tjednih letova za Zurich

Konačno, Croatia Airlines je povukla iz prodaje veliki broj letova za Sarajevo nakon Nove godine pa će tako putnici moći letjeti za Sarajevo 6 puta tjedno umjesto 13 puta koliko je donedavno stajalo u prodaji. Ovu liniju Croatia planira povećati na 13 tjednih letova od 28.2. (svaki dan dva osim subote jedan).

Croatia Airlines i dalje u sustavu ima dva dnevna leta prema Münchenu od 10.01. što je poprilično sumnjivo i za očekivati je da će se dogoditi ista stvar kao i s letovima za Sarajevo. Linija za Copenhagen koja je u XII. mjesecu povećana na 7 tjednih letova i dalje će se operirati tom frekvencijom.

autor: Marko Bilić, suradnik (Split), foto: Croatia Airlines

Sarajevo je u XI. mjesecu ostvarilo 61.989 putnika. Aerodrom je imao 926 operacija. Sarajevo je ostvarilo cargo od 215,1 tonu.

U prvih 11 mjeseci ove godine Sarajevo je imalo 696.939 putnika, što znači da će do kraja godine imati oko 760.000 putnika, bitno manje od Dubrovnika, Skopja i Zagreba, no više od Ljubljane, Podgorice, Tivta, Zadra i Tuzle. Istim će se Sarajevo pozicionirati kao 7. zračna luka regije, iako je prije Covida-19 bio na tek 10. mjestu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Sarajevo

Wizz Air je prije par dana stacionirao svoj drugi avion Airbus A320 u sarajevskoj bazi, što je omogućilo aviokompaniji da radi na dvije rute istovremeno, odnosno 6 povratnih letova dnevno.

Avio-kompanija je takođe nastavila letove za Brisel Charleroi 15.12. koji su bili obustavljeni na mjesec dana. Oni će raditi do 9.1.2022. prije nego što će ponovo biti suspendovani do kraja III. mjeseca 2022.

Wizz Air će također danas započeti letove na četiri linije: Malmo, Cologne, Hamburg i Frankfurt Hahn. Prvi let za Malmo poletio je jutros u 06:10. Avio-kompanija će saobraćati svakog utorka, četvrtka i subote na ovoj liniji do 8.1.2022. Linija će se ponovo pokrenuti 5.3.2022. sa istim brojem nedjeljnih operacija.

Ruta Sarajevo-Cologne kreće danas poslijepodne sa prvim polijetanjem u 12:05 sati. Avio-kompanija će na ovoj liniji saobraćati tri puta sedmično do 8.1.2022. godine. Letovi će ponovo biti nastavljeni 28.3.2022.

Treća ruta koja će danas biti pokrenuta je Hamburg u 17:10. Letovi će se saobraćati svakog četvrtka i nedjelje do 9.1.2022. prije nego što će biti smanjeni jednom tjedno do kraja sezone. Zatim će raditi svake nedjelje do 3.3.2022. kada će Wizz Air vratiti rotaciju u četvrtak. Ovo je ujedno i jedina nova ruta koja će ostati u funkciji nakon sredine I. mjeseca.

Let Sarajevo – Frankfurt Hahn polijeće u 18:20 sati. Na ovoj ruti postoje tri nedjeljne rotacije, utorkom, četvrtkom i subotom do 8.1.2022. Letovi će biti nastavljeni 26. februara 2022. sa istim brojem nedjeljnih operacija.

Wizz pokreće Billund 17.12 i Gothenburg 17.12. i Sandefjord 19.12. Gothenburg će operirati do 7.1, te ponovo od 28.2., Sandefjort do 9.1. i ponovo od 20.2. te Billund do 7.1. i ponovo od 28.3.

autor: Mirza Avdić suradnik (Tuzla), foto: Wizz Air

Prije nekoliko dana, Albastarov Boeing 737-800 dovezao je 188 putnika iz Madrida za Mostar. Međutim, ako su letovi 90-100% puni, zašto Mostar ne bi mogao imati bar 1-2 sedmična charter leta, ako već ne mogu privući neki LCC ili legacy? Croatia je do X. mjeseca ove godine imala chartere iz Dublina i Shannona za Mostar sa A320 i avioni su bili skoro puni. Zašto su letovi prekinuti i nisu nastavljeni na year-round chartere, ako je potražnja već toliko velika? Aerodrom bi mogao imati po 1.000 putnika sedmično bez problema na cjelogodišnjem nivou, a preko ljeta i po 5.000.

Albastar bi mogao pokrenuti letove sa Milano-Malpense, Rima Fiumicino, Napulja, Verone, Trapanija i Brindisija, svaki po 1 sedmično, za početak. Naravno, treba uzeti u obzir da navedene destinacije ne bi ni morale nužno biti charteri, s obzirom na to da Albastar nudi “klasičnu” prodaju karata. Albastar je partner sa Mostarom već dugi niz godina.

Tada Mostar ne bi bio “izgubljeni slučaj”. Mostar bi BiH donio ovim potezom “novi trend” letova ka Italiji i spojio dva tržišta u mnogo većem omjeru nego što je sada kada samo Ryanair leti iz Bergama za Banja Luku, a od 28.3. će i Wizz Air krenuti letove iz Milana za Tuzlu i iz Trevisa za Sarajevo. Mostar je prije par godina imao velik broj chartera prema Italiji koji je letjela Mistral Air (ali i neke drug kompanije). No nakon što je Mistral prekinuo putničke letove i preorijentirao se samo na cargo za Talijanske pošte prestali su i ovi letovi.

autor: Karlo Jalovičić, suradnik (Sarajevo); foto: ZL Mostar

Ruski S7 kreće sa letovima za Zagreb za Moskvu Domodedovo od 23.1. Letovi će se obavljati jednom tjedno, nedjeljom. Kompanija će liniju operirati sa Airbusom A320 koji ima 174 sjedala. Kako će nakon Nove godine letove za Zagreb prekinuti Azur, S7 će maltene zamijeniti ovog prijevoznika, pa će Zagreb i dalje imati 10 tjednih letova za Moskvu koje će operirati Aeroflot (7), Nordwind (2) i S7 (1). S7 je izvanredan prijevoznik, najbolji u Rusiji i ovime je Zagreb dobio odličnu alternativu Aeroflotu. S7 u ovom momentu ne leti ni za jedan drugi aerodrom u regiji, pa čak ni za Beograd.

U svakom slučaju Croatia Airlines je ovime izgubila još jednu šansu, jer je i te kako logično bilo da ona pokrene letove za Domodedovo, zračnu luku na koju operira Star Alliance. S7 ima code-share sa nizom prijevoznika Star Alliance, a koketira i sa Lufthansa Grupom. Kako god, Croatia bi morala što prije pokrenuti code-share sa ovim prijevoznikom uz konekcije S7 na Split, Dubrovnik, Pulu, Zadar, Sarajevo i Skopje, Amsterdam, Bruxelles, London, Dublin, Beč, Zurich i Frankfurt koje ne operira S7. Croatia bi se svim silama trebala potruditi da ova linija uspije te da se poveća na minimalno 3 leta tjedno kako bi bila dovoljno dobra alternativa Aeroflotu. To se može desiti tako da S7 poveća broj letova, ili da letove uz njih u code-share pokrene i Croatia. Naravno, ovo posljednje je puno previše tražiti od Croatie, na takvu „kreativnost“ smo navikli kod Air Serbie, ali, nažalost, nikako kod hrvatskog nacionalnog prijevoznika.

Aeroflot je povećava broj letova za Zagreb sa 3 na čak 7, a tri puta ovog mjeseca leti sa širokotrupnim A330-300. Ruske kompanije profitiraju na cijepljenju ruskih državljana u Hrvatskoj koji se cijepe Johnson & Johnson cjepivom kako bi dobili europske Covid-19 potvrde i kako bi mogli putovati u Europu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: S7

Lufthansa je ozbiljno posjekla broj letova na liniji Beograd-Frankfurt. Kompanija trenutno leti 12 tjednih letova. No, u tjednu od  20.12. leti tek 10 tjednih letova (svaki dan, te dva leta u utorak, četvrtak i petak), u tjednu od 27.12. leti tek 6 tjednih letova (svaki dan, a ne leti u ponedjeljak i subotu, no leti dva leta u nedjelju 2.1.), dok će u tjednu od 3.1. letjeti 10 tjednih letova. Kompanija će od 10.1. do 8.2 letjeti tek 6 tjednih letova (svaki dan, osim petka). Od 8.2. kompanija povećava broj letova na 12 tjedno (svaki dan dva leta osim ponedjeljka i petka).

I linija Minhen-Beograd je porezana. Linija trenutno operira 12 tjednih letova. Od 17.1. će letjeti tek 9 letova tjedno (svaki dan po jedan, ponedjeljkom i nedjeljom 2). Od 30.1. linija se ponovo povećava na 14 tjedno.

Lufthansa trenutno iz Frankfurta prema Zagrebu leti 11 puta tjedno, no u periodu od 17.01. do 07.02. sljedeće godine broj frekvencija će pasti na 10 tjedno jer jedan od dva leta srijedom neće operirati. Osim navedenog smanjenja Lufthansa neće letjeti na relaciji Frankfurt – Zagreb na Badnjak, Božić i na Staru godinu.

Lufthansa smanjuje od 17.1. i letove za Ljubljanu koje će umjesto sadašnjih 14 tjedno operirati 12 puta tjedno (utorkom i nedjeljom 1 let). Linija se od 30.1. ponovo vraća na 14 tjednih letova.

Lufthansa smanjuje i letove za Sarajevo koje će operirati samo 4 puta tjedno, umjesto sadašnjih 5 (utorkom, petkom, subotom i nedjeljom). Linija se od 16.2. vraća na opriranje 5 puta tjedno (dodatni let srijedom).

autori: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb) i Marko Bilić, suradnik (Split)

Trade Air-ov Airbus A320, 9A-BTH počinje letjeti za novu zrakoplovnu tvrtku United Nigeria Airlines. Ugovor je potpisan na 3 mjeseca. Tvrtka je osnovana 2020. godine, a ove godine je krenula s letovima koristeći četiri Embraera ERJ-145, a još dva ova aviona ima naručena. Destinacije tvrtke su isključivo domaće, a Trade Air-ov zrakoplov bi trebao letjeti između Lagosa i nigerijskih gradova Asaba, Enugu i Owerri.

Svih 5 Trade Airovih zrakoplova je trenutno angažirano, dva aviona su u Prištini (A320 i A319) gdje lete za MyWings, jedan je u Ljubljani gdje lete turističke i ad hoc chartere (A320), a jedan u Podgorici (F100) koji leti backup letove za Air Montenegro.

autor: Juraj Mehić, dopisnik (Velika Gorica); foto: Trade Air

Aerodrom Tuzla je 26.11.2021. pokrenuo postupak javne nabave za izgradnju 3. gatea. Procijenjena vrijednost radova je 504.049,00 BAM (257.716 EUR). Sredstva je osigurao proračun (budžet) BiH. Sada se treba napraviti komisije za provedbu natječaja, pa se mora postaviti datum prijava i provesti natječaj. Nakon toga kreće sam natječaj (bar mjesec dana), pa rok žalbe. Ako neće biti žalbi sve zajedno će se razvući još mjesecima do početka izgradnje, a ako će biti žalbi sam bog može znati koliko bi to moglo trajati.

Iskreno svaka čast novom direktoru, ima gomilu zaostataka koje mora riješiti, a počeo ih je rješavati. Ali ne gledam optimistično na to da bi Tuzla mogla dobiti ovaj gate do ljeta.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Tuzla

Aerodromi Crne Gore su napravili novu incentive shemu za poticaj strateški bitnih linija. Da bi prijevoznik ostvario ovaj poticaj mora operirati najmanje dva leta tjedno cijelu ljetnu sezonu. Mjere će stupiti na snagu 1.1.2022.

Ako prijevoznik leti cijele godine dobiva 60% popusta za landing, handling, CIR i passenger service u 2022, 2023. i 2024. Ako pak let samo tijekom ljetne sezone dobiva 40% za landing, handling i CIR, te 50% za passenger service u 2022, 2023. i 2024. U slučaju zabrana vezanih uz Covid-19 radi kojih kompanije ne bi mogle operirati dio godine, i dalje će ostvarivati pravo na popust bez obzira na privremeni prekid operacija.

Strateške linije su:

 • Podgorica-London
 • Podgorica-Paris
 • Podgorica-Rim
 • Podgorica-Milano
 • Podgorica-Bruxelles
 • Podgorica-Berlin
 • Podgorica-Minhen
 • Podgorica-Dortmund
 • Pogorica-Stockholm
 • Podgorica-Barcelona
 • Tivat-London
 • Tivat-Manchester
 • Tivat-Berlin

 

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: Aerodrom Podgorica

LOT od 20.12. povećava liniju Varašava-Beograd sa 6 tjedno na 8 tjedno. Kompanija će liniju operirati svakodnevno, a ponedjeljkom će imati dva leta dnevno. Svi letovi su sa najmanjim LOT-ovim avionom Embrear E170, osim petka kada leti sa E195 i subote kada leti sa E175. LOT će za Beograd imati 614 sjedala.

LOT je zagrebačku liniju ostavio na 7 tjednih letova, ali je povećao avion koji se operira na Embraer E175 koji leti svaki dan osim četvrtka kada leti E170, te ponedjeljka kada leti E190 i subote kada leti E195. LOT će za Zagreb imati 616 sjedala, najviše u regiji.

LOT je povećao i liniju Ljubljana-Varšava na 7 tjedno. Kompanija liniju leti svaki dan sa najmanjim Embrearom E170, osim ponedjeljka, petka i subote kada leti sa E175. LOT će za Ljubljanu imati 538 sjedala.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: LOT

Novi Britishev LCC EuroFlyer će među 35 linija na koje će letjeti iz London Gatwicka imati i jednu u regiji i to za Dubrovnik. Kompanija će sa letovima krenuti 29.3.2022. Linija za Dubrovnik će krenuti 4.4.2022.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: ZL Dubrovnik

Delta je objavila definitivan red letenja za ljeto i u njemu nema linije iz New Yorka za Dubrovnik koji je kompanija letjela četiri puta tjedno prošle godine. Nakon što je prije dva mjeseca Delta izostavila Dubrovnik iz svog reda letenja bilo je jasno da 2022. neće biti letova, iako je postojala minimalna šansa da se letovi ipak nastave iduće godine, naknadnom objavom. No, sada ta šansa više ne postoji.

Za sada Unitedova linija iz Newarka za Dubrovnik i dalje stoji, no tek treba vidjeti koliko će odustanak Delte utjecati na broj frekvencija Uniteda. United na ovoj liniji ima code-share Croatie na letovima iz Zagreba.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Delta

Croatia Airlines od 14.12. mijenja terminal na Paris CDG, te se seli na terminal 2A. Izuzetno čudan potez, obzirom da ogromna većina Air Franceovih letova polijeće sa terminala 2E i 2F, koji su najudaljeniji od terminala 2A, a prosječnom putniku treba skoro pola sata da prohoda između ova dva terminala. Kako Croatia ima code-share na Air France, najudaljeniji terminali svakako nisu dobra opcija za konekcije. Croatia je prije Covida-19 bila na terminalu 2D koji je bio samo 15-tak minuta od terminala 2E.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Croatia Airlines

Zašto Banja Luka toliko raste, a Niš stagnira? Banja Luka je u posljednjim mjesecima ozbiljno povećala broj linija. U ovom momentu ima 7 linija Ryanaira, 6 linija Wizz Aira, te 1 liniju Air Serbie. Ljeti još leti i Air Montenegro, te Freebird, a Ryanair pokreće i 8. liniju za Nuremberg od 31.3.2022. To znači da će ovog ljeta Banja Luka imati čak 17 linija sa najmanje 35 tjednih polazaka (u prosjeku 5 dnevno). Sukladno trendovima za očekivati je još neka linija do ljeta 2022.

Za razliku od toga Niš ima 4 linije Ryaniara i jednu sezonsku liniju, 5 linija Wizz Aira, sezonsku liniju Swissa (koja leti tek mjesec i pola top sezone), te će uskoro imati 4 linije Air Serbie i 3 sezonske linije.

Ovo znači da Banja Luka ima bitno više linija nego 2019, dok Niš ima bitno manje linija nego 2019. Niš evidentno stagnira, zapravo pada u broju linija, Banja Luka značajno i rapidno raste. I sad se postavlja pitanje kako pobogu to? Svjedoci govore kako je management Niša inertan, kako ga ne interesira previše rast i razvoj zračne luke. No, glavno da je država preuzela aerodrom i imala puna usta obećanja. Kao i uvijek silna obećanja su se istopila, a od svega ostalo je jedno veliko ništa. Stagnacija i ništa drugo. Tek toliko da se nešto radi.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Banja Luka aerodrom

Već sam napisao koja sve povećanja planira Air Montenegro od I. mjeseca. No, sada je objavljeno i još jedno povećanje. Kompanija planira povećati broj letova na liniji Tivat-Istanbul sa dva na tri tjedno od 15.2. Turkish leti na liniji Podgorica-Istanbul.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Montenegro

EasyJet prekida operacije na liniji Berlin-Beograd od 10.1.2022. Do tog datuma kompanija će operirati četiri tjedna leta. EasyJet ne prekida operacije na samo mjesec-dva, nego ovu liniju trajno prekida.

EasyJet 10.1. prekida operacije i na liniji Beograd-Basel, no ove letove će nastaviti operirati nakon 4.2. dva puta tjedno, a od 28.2. i četiri puta tjedno. Linija Geneva-Beograd će se operirati do 5.1. četiri puta tjedno, nakon čega se operira tri puta tjedno, a od 16.1. se prekida operirati. Sa prometovanjem ponovo kreće 4.2. dva puta tjedno, a nakon 14.2. i tri puta tjedno, da bi od 1.3. liniju operirali 6 puta tjedno.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: easyJet

I kao što sam rekao da će početkom godine opet krenuti Pragusa. Ovaj puta su nešto izmijenili svoje planove. Kako javlja Simple Flying i opet su izmijenili livery, već 3. puta, a sada će letjeti sa četiri A350-900. 2022. će avione uzeti u lizing, a 2024. će kupiti četiri ova aviona. Avioni će biti u all premium ekonomskoj klasi sa razmakom sjedala od 39 incha. Majko mila. Pa zar stvarno postoji više itko tko vjeruje ovim preblentavim i krajnje neracionalnim planovima?

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Pragusa

Banja Luka je u XI. mjesecu imala 16.834 putnika (u XI/2020 1629) na 262 operacije (u XI/2020 84). Ovo je više putnika nego su u XI. zabilježili Niš, Ohrid, Tivat i Dubrovnik, daleko više od Zadara i Pule, no manje od Splita i Tuzle.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Banja Luka aerodrom

Opet je nadležne iznenadio dugo najavljivani sneg u decembru, te je u Beogradu nastao potpuni saobraćajni kolaps. Oko Aerodroma Beograd je još teža situacija od ostatka jer se koristi privremena putna infrastruktura (zbog radova na proširenju zgrade terminala) koja i pri normalnim okolnostima otežava saobraćaj oko Aerodroma, a u nedelju smo mogli da vidimo prizore apsolutnog zakrčenja saobraćaja. Iz ovog razloga, ali i otežanog saobraćaja u ostatku grada, Aerodrom je apelovao preko svojih društvenih mreža da ,,putnici krenu dosta ranije“.

Međutim, nije samo drumski saobrćaj u kolapsu, već i ovaj avionski. Odlasci na Aerodromu Beograd kasne i po više sati zbog snega. Tako su kasnili Air Serbijini letovi za Podgoricu 5 sati, Larnacu 2:30, Sarajevo 2, Ljubljanu 3, London 4 sata, Istanbul 8, Moskvu čak 9:30 sati… Kasnili su i KLM 3 sata, Pegasus 2, Turish 3, EasyJet 3:30, Luhthansa 3:30, LOT 2, Swiss 10:30 sati i mnogi drugi. Otkazani su Air Serbijini letovi: Atina, Ljubljana, Zurich (dva leta), Tirana, Skoplje, Tivat, Amsterdam, Frankfurt, Copenhagen, Berlin, Beč, Zagreb, te Aeroflotova Moskva, Swissov Zurich, Wizzov Dortmund, Air Montenegrova Podgorica. Beograd je danas trebao imati 57 letova, no imao je samo  40. Tako je Beograd danas imao 5 letova manje nego Zagreb.

Zbog snega došlo je i do privremenog gubitka struje u garaži pored Aerodroma. Ako su uslovi na pisti i parkiralištu bili haotični radi snega to se još i može razumeti, ali da u terminalu nisu radili liftovi i pokretna stepeništa to se nikako ne može opravdati.

autor: Luka Babić, dopisnik (Beograd), foto: Aerodrom Beograd

Israir otvara dvije nove linije iz Tel Aviva prema regiji. Kompanija će krenuti 20.5. sa letovima prema Skopju, te će se operirati dva puta tjedno (ponedjeljak i petak).

Druga linija kreće 15.6. i to prema Splitu, a operirati će se do 19.10. Linija će prometovati jednom tjedno, svake srijede. Obije linije će se operirati sa Boeingom 737-800. Israir će i iduće godine operirati za Beograd, Ljubljanu, Dubrovnik i Tivat.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Israir

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!

Linije

Iz Ljubljane:

 • Helsinki, Finnair od 1.4.
 • Atena, Aegean od 6.6.

 

Iz Maribora:

 

Iz Portoroža:

 

Iz Zagreba:

 • Kos, Ryanair od 2.6.

 

Iz Pule:

 • Weeze, Ryanair od 26.3.
 • St.Gallen, People’s od 6.5.
 • Katowice, Ryanair od 2.6.
 • Copenhagen, Norwegian od 3.6.
 • Napulj, easyJet od 26.6.

 

Iz Rijeke:

 • Bergamo, Ryanair od 3.7.

 

Iz Zadra:

 • St.Gallen, People’s od 6.5.
 • Rzezsow, Ryanair od 2.6.
 • Munster, Ryanair od 3.6.
 • Milan Malpensa, Ryanair od 4.6.
 • Forli, Aeroitalia od 15.6.
 • Copenhagen, SAS od 1.7.

 

Iz Splita:

 • Sofia, European Air Charter od 12.4.
 • Tallinn, airBaltic od 1.5.
 • Stockholm ARN, Sunclass od 5.5.
 • Malmo, BRA od 12.5.
 • Skopje, Croatia od 12.5.
 • Vaxjo, BRA od 12.5.
 • Gothenburg, BRA od 13.5.
 • Norrkoping, BRA od 13.5.
 • Oslo, Croatia od 14.5.
 • Copenhagen, BRA od 20.5.
 • Trontheim, SAS od 27.5.
 • Rim, Ryanair od 1.6.
 • Atena, Aegean od 7.6.
 • Kalmar, BRA od 30.6.
 • Karlstad, BRA od 15.7.
 • Jankoping, BRA od 11.8.
 • Halmstad, BRA od 12.8.
 • Orebro, BRA od 2.9.

 

Iz Brača:

 • Minhen, Croatia od 27.5.
 • Košice, SkyAlps od 17.6

 

Iz Dubrovnika:

 • Frankfurt, Eurowings Discover od 26.3.
 • Tallinn, airBaltic od 2.5.
 • Leeds Bredford, TUI od 4.5.
 • Prag, Croatia od 18.5.
 • Bolzano, Skyalps od 27.5.
 • Bratislava, Skyalps od 27.5.
 • Minhen, Eurowings Discover, 28.5.
 • Bukurešt, Air Connect od 11.6.
 • Forli, Aeroitalia od 15.6.
 • Vencija, easyJet od 1.7.

 

Iz Osijeka:

 • London Stansted, Ryanair od 2.6.

 

Iz Sarajeva:

 

Iz Tuzle:

 

Iz Mostara:

 • Forli, Aeroitalia od 7.4.

 

Iz Banja Luke:

 • Antalya, Tailwind od 7.6.
 • Monastir, Nouvelair od 7.6.
 • Atena, Aegean od 30.6.

 

Iz Beograda:

 • Ankara, Air Serbia od 28.3.
 • Tel Aviv, Air Serbia od 6.4.
 • Izmir, AnadoluJet od 13.4.
 • Catania, Air Serbia od 14.4.
 • Lisabon, Air Serbia od 15.4.
 • Izmir, Air Serbia od 15.4.
 • Heraklion, Air Serbia od 28.4.
 • Cairo, Air Serbia od 15.5.
 • Hamburg, Air Serbia od 15.5.
 • Riga, airBaltic od 16.5.
 • Chicago, Air Serbia od 17.5.
 • Gothenburg, Air Serbia od 18.5.
 • Cologne, Air Serbia od 18.5.
 • Napulj, Air Serbia od 19.5.
 • Firenca, Air Serbia od 20.5.
 • Marseille, Air Serbia od 20.5.
 • Chania, Air Serbia od 4.6.
 • Krakow, Air Serbia od 4.6.
 • Ohrid, Air Serbia od 5.6.
 • Rodos, Air Serbia od 5.6.
 • Varna, Air Seriba od 5.6.
 • Krf, Air Serbia od 9.6.
 • Palermo, Air Serbia od 14.6.
 • Kuwait, Jazeera od 17.6.
 • Berlin, Wizz Air od 31.7.
 • Copenhagen, Wizz Air od 31.7.
 • Lisabon, Wizz Air od 1.8.
 • Zakynthos, Wizz Air od 1.8.
 • Bergamo, Wizz Air od 26.9.

 

Iz Niša:

 

Iz Kraljeva:

 

Iz Podgorice:

 • Gdansk, Ryanair od 27.3.
 • Rzeszow, Air Montenegro od 15.6.
 • Bratislava, Air Montenegro od 17.6.

 

Iz Tivta:

 • Manchester, Jet2 od 1.5.
 • Riga, airBlatic od 4.5.
 • Beč, Austrian od 13.5.
 • Brno, Air Montenegro od 15.6.
 • Riyadh, flynas od 1.7.
 • London Stansted, Jet2 od 6.5.2024.

 

Iz Prištine:

 • Dusseldorf, Condor od 26.3.
 • Antalya, SunExpress od 27.5.

 

Iz Skopja:

 • Frankfurt, Lufthansa od 23.4
 • Split, Croatia od 12.5.
 • Oslo, Norwegian od 23.6.

 

Iz Ohrida:

 • Manchester, TUI od 31.5.
 • London Gatwick, TUI od 31.5.
 • Beograd, Air Serbia od 5.6.
 • Maastricht, Corendon od 7.7.