Novosti iz regije

TUI će ovog ljeta ponovo letjeti za Pulu sa Boeingom 787-9. Avion će letjeti na liniji iz Manchestera subotama. Avion ima 345 sjedala od čega 63 u business klasi i 382 u ekonomskoj. TUI je ovaj avion koristio za Pulu u 2018. i 2019, ali nije u Covid-19 godini.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: TUI

Austrijska virtualna kompanija SupremeFly koja planira operirati iz Bratislave, planira otvoriti letove za Zagreb od 10.6. i to frekvencijom od jednog leta tjedno, četvrtkom. Let bi prometovao: BTS 17:00 – 18:00 ZAG 18:45 – 19:45 BTS.

Koncept ovog startupa je vrlo čudan jer planira imati samo po jedan tjedni let i to za Berlin, Rim, Zurich, Amsterdam, London, Frankfurt, Barcelonu, Dubai, Istanbul, Marrakesh, Kairo, Jeddah i dva tjedna leta za Tunis. Iskreno takav koncept će teško proći. Kompanija prodaje i pakete karata za više uzastopnih letova. Kompanija nije objavila koje avione će imati u floti, ali iz svega gore vidljivog evidentno je da se radi o jednom avionu i to uskotrupcu, jer sa turbopropima ne bi mogli dobaciti do Jeddaha i Dubaia.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: MZL Zagreb

ZL Dubrovnik i dalje ima samo dva dnevna leta Croatie za Zagreb sa Dash 8-400, te dva tjedna leta za Split-Rijeku-Osijek Trade Aira. No, aerodrom u idućih 10 dana ima dva leta za Kijev, prvi u nedjelju 21.3. Ukraine Internationala. Avion iz Kijeva dolazi u 16:50, a odlazi iz Dubrovnika u 18:00. Drugi let je Windrosea u petak 26.3 koji dolazi u Dubrovnik u 19:45, a odlazi u 20:30.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: ZL Dubrovnik

ZL Split početkom IV. mjeseca (od 28.3. do 11.4.) ima velik broj obnovljenih linija. Tako Croatia i dalje leti za Rim ponedjeljkom i petkom, za Zagreb leti 1 let više nego prije, tako što leti svaki dan dva leta, a ponedjeljkom, četvrtkom i petkom i treći dnevni let (ukupno 17), za Minhen ponedjeljkom i petkom, te povećava za Frankfurt četvrtkom i subotom. Croatia kreće i sa letovima za Osijek u nedjelju 4.4. Trade Air i dalje leti za Osijek preko pule ponedjeljkom i petkom, za Osijek preko Rijeke utorkom i četvrtkom, te za Dubrovnik utorkom i četvrtkom.

KLM će letjeti za Amsterdam uz uskršnje blagdane, u petak 2.4. i ponedjeljak 5.4. EasyJet kreće sa linijom za Basel od 1.4. i operirat će je ponedjeljkom, četvrtkom i subotom, te za Genevu koju će operirati subotom od 3.4. Lufthansa će krenuti sa letovima za Frankfurt od 1.4. i to ponedjeljkom, četvrtkom, petkom i subotom. Let neće imati u petak 9.4, ali će zato imati u nedjelju 11.4. Lufthansa kreće i sa Minhenom od 2.4. i to petkom i subotom. Eurowings na letove iz Dusseldorfa koje operira subotom dodaje od 3.4. i Stuttgart također subotom. Wizz Air će obaviti jedan let za Dortmund u subotu 3.4. Edelweiss kreće sa letovima za Zurich od subote 10.4.

Istim Split dobiva čak 43 tjedna leta (u prosjeku 6 dnevno) na 15 linija 6 prijevoznika, uz 3 uskršnja izvanredna leta KLM-a i Wizz Aira. Od toga više od pola letova, njih 24, ima Croatia Airlines.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: ZL Split

Air Transat planira zagrebačke operacije od 29.5.2022. kada će operirati jednom tjedno nedjeljom. Od 12.6. kreće sa dvije operacije tjedno, četvrtkom i nedjeljom, kako će operirati sve do 11.9. nakon čeka ponovo kreće sa operacijama samo nedjeljom, a do 2.10.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Transat

Crnogorski ministar za kapitalne investicije pokrenuo je istragu subvencioniranja LCC prijevoznika (Ryanaira, Wizz Aira i easyJeta) u Crnoj Gori, a koji se subvencioniraju od strane Turističke organizacije Crne Gore i Aerodroma Crne Gore. Subvencioniranje LCC svakako nije neuobičajna pojava u zrakoplovstvu Europe, te ostaje pitanje zašto je ministar to napravio.

Prekid subvencija bi značio ekstremno smanjenja broja letova iz Podgorice i Tivta. Smatra li ministar da će ovime pomoći svoje čedo, ToMontenegro? Nije u krivu, no zbog dva ili tri aviona koliko će kompanija imati u budućnosti srezati toliko brojne linije Ryanaira, Wizz Aira i easyJeta svakako nije dobro po crnogorski turizam i aviopromet. Nisam siguran da je ovo još jedan dobar potez ministra i bojim se da i sa ovim potezom ministar brza i da ga je napravio ishitreno kao i ukidanje Montenegro Airlinesa 25.12.2020.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Montenegro Airlines

FlyBosnia, koja je dogovorila wet-lease Airbusa A320 od Onur Aira, oglasila je zapošljavanje kabinskog osoblja. To bi trebalo značiti i da je postignut dogovor oko ranijih dugova te budućih plaćanja sa Aerodromom Sarajevo. Kompanija je objavila brojne linije koje planira obnoviti te tri charter linije prema turističkim destinacijama.

autor: Dren Milinović, dopisnik (Sarajevo), foto: Aerodrom Sarajevo

Njemački leisure prijevoznik Condor će letjeti za Split iz Frankfurta od 30.4. i to dva leta tjedno, petkom i nedjeljom. Od 6.7. dodaje se i let utorkom. Letovi će se sa ovim frekvencijama obavljati do 26.10. Condor leti i za Dusseldorf, od 30.4. dva puta tjedno, petkom i nedjeljom. Od 25.5. dodaje se i let utorkom, a tako će letjeti do 24.10. Kompanija otvara i novu liniju za Minhen koja će se od 23.5. obavljati jednom tjedno, nedjeljom, sve do 10.10. Istim Split ima 7 tjednih letova na tri linije.

Kompanija ima najavljene i letove Dubrovnik-Frankfurt, ali ih još uvijek nema u prodaji. Prijašnjih godina Condor je imao bitno više linija i destinacija u regiji.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Condor

Ryanair je danas najavio novu liniju iz Banjaluke za Milano (Bergamo), a plan je da početak bude 3.7.2021. Letovi su tokom ljeta planirani 2 puta sedmicno. Kompanija bi 4.6. trebala krenuti i sa letovima za Beč.

autor: Dren Milinović, dopisnik (Sarajevo), foto: Ryanair

Lufthansa je od 9.3. krenula sa letovima za Zagreb frekvencijom od 5 letova tjedno ponedjeljkom, srijedom, petkom, subotom i nedjeljom iz Zagreba, dan prije iz Frankfurta. Od 17.3. kompanija će operirati svaki dan, osim utorka, četvrtka, petka i subote kada leti dva leta dnevno, što znači da će operirati čak 11 tjednih letova. Lufthansa noći u Zagrebu, dočim će letjeti: FRA 13:00 – 14:20 ZAG 07:00 – 08:35 FRA. Letovi se obavljaju sa CRJ900, a avion u Zagrebu boravi čak 16:40 sati. Uz to Croatia leti dva do tri dnevna leta, dočim obije kompanija zajedno imaju više od 3 leta dnevno.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: Lufthansa

Ljubljana nema ni jedan let u utorak i srijedu, a idući let joj je tek u četvrtak 18.3. kada leti samo jedan dnevni let za Frankfurt u 14:45 sati. Katastrofalna povezanost za poslovnjake i ostale putnike se nastavlja, a aerodrom ima manje od 2 dnevna leta u prosjeku tijekom tjedna.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Ljubljana

Zračna luka Zagreb je za predsjedanje Europskom Unijom preuredila terminal generalne avijacije. Terminal sada nudi prvoklasnu uslugu u modernom, udobnom i pažljivo opremljenom prostoru. Prostor ima službu dobrodošlice, VIP salon, prostor za sastanke, sobu za pripremu posada, tuševe, satelitsku TV, brzi internet i posebno parkiralište za privatna vozila. Terminal generalne avijacije je „walk-through facility“.

Posade i putnici od i do aviona se transferiraju posebnim VIP autobusom koji ima tek 12 vrlo udobnih fotelja.

Unutar terminala generalne avijacije gratis je dnevno svježe voće i povrće, pekarski proizvodi, te topli i hladni napitci. Korisnici terminala mogu na zahtjev dobiti kompletne tople i hladne obroke uz nadoplatu.

Radno vrijeme terminala je od 07:00 do 21:00 sat, a nakon tog vremena putnici prolaze kroz putnički terminal i business ložu. Ipak, korisnici mogu koristiti terminal generalne avijacije i izvan radnog vremena, uz doplatu od 300 EUR/sat.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: MZL Zagreb

Iz Prištine će ovog ljeta najviše linija imati Wizz Air koji će letjeti na 7 linija, za Basel, Dormund, Baden-Baden, London Luton, Memmingen, Milano Malpensu i Beč. Potom Air Prishtina ima 6 linija: Basel, Dusseldorf, Hamburg, Hannover, Munich i Stuttgart, dok Air Mediterranena ima 5 linija za Basel, Dusseldorf, Munich, Stuttgart i Malmo. Po tri linije imaju easyJet (Basel, Berlin i Geneva) i Eurowings (Berlin, Dusseldorf i Stuttgart). Za Prištinu će još letjeti Austrian (Beč), British (London LHR), Chair (Zurich), Edelweiss (Zurich), Helvetic (Zurich), Pegasus (Istanbul), Swiss (Geneva), TUI (Brussels) i Turkish (Istanbul).

Najviše prijevoznika ima na letovima za Basel, njih 4 (Air Mediterranean, Air Prishtina, easyJet i Wizz Air). Za Zurich lete 3 prijevoznika (Chair, Edelweiss i Helvetic), a isto toliko prijevoznika leti i za Stuttgart, te Dusseldorf (Eurowings, Air Mediterranean i Air Prishtina). Evidentno je da se i broj prijevoznika i broj linija smanjio nakon booma u XII. mjesecu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Priština

Eurowings će u regiji letjeti iz Splita za Berlin, Cologne, Dortmund, Dusseldorf, Hamburg, Hanover, Salzburg, Stuttgart, čak 8 linija. Iz Dubrovnika će letjeti za Berlin, Cologne, Dusseldorf, Hamburg i Stuttgart. Iz Pule letjet će za Cologne, Dussledorf i Stuttgart. Iz Rijeke letjet će za Berlin, Cologne, Dusseldorf, Hamburg i Stuttgart, a za iste ove destinacije letjet će i iz Zadra. Za Zagreb će letjeti iz Cologne, Stuttgarta i Hamburga.

Za Sarajevo kompanija će letjeti iz Colognea i Stuttgarta. Za Beograd letjet će iz Stuttgarta. Za Tivat letjet će iz Dusseldorfa. Iz Prištine, gdje Eurowings ima bazu, letjet će samo tri linije za Berlin, Dusseldorf i Stuttgart.

Ovo znači da će Eurowings u regiji ovog ljeta imati čak 36 linija. Fascinantno!

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Eurowings

Kao što smo već javili Swiss će operirati za Sarajevo od 2.7. dva puta tjedno, petkom i nedjeljom. No, kompanija je objavila da će od 24.4. i za Niš letjeti dva puta tjedno, ponedjeljkom  ZRH 17:10 – 19:05 INI 19:50 – 22:00, te u subotu ZRH 07:00 – 08:50 INI 09:40 – 11:50 ZRH sa A220-300.

Swiss od 1.5. obnavlja i liniju Zurich-Ljubljana, koju će operirati svakodnevno ZRH 17:30 – 18:40 LJU 19:40 – 20:55 ZRH , osim nedjeljom kada operira ZRH 08:45 – 09:55 LJU 10:35 – 11:50 ZRH. Letove će letjeti Helvetic sa Embraerom E190. Uz ove letove kompanija leti još i iz Zuricha za Beograd, kao i iz Geneve za Pulu, Dubrovnik i Prištinu, dok Swissov leisure prijevoznik Edelweiss leti iz Zuricha za Dubrovnik, Split, Prištinu, Skopje i Ohrid.

Kompanija je objavila i letove iz Geneve za Split od 2.7. iako još uvijek nema karata u prodaji.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Swiss

Air Serbia od ponedjeljka 22.3. povećava broj letova za New York sa 2 na 3 tjedno. Tako će od ponedjeljka kompanija prometovati ponedjeljkom, četvrtkom i subotom. Let ponedjeljkom kreće iz Beograda u 07:20, i dolazi u New York u 12:30, potom odlazi iz New Yorka u 14:35 sati i dolazi u Beograd u utorak u 05:25.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Serbia

Švicarska leisure kompanija Edelweiss, 11. i 16.4. će letjeti iz Zuricha u Mostar: ZRH 15:00 – 17:00 OMO 18:10 – 20:00 ZRH. Letove organizira agencija ISG Travel koja planira još letova na ovoj liniji.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Edelweiss

Novi A330-200 Air Serbie YU-ARB, kojeg je prije operirao Aeroflot, obojan je u novi livery u Shannonu. Od sada će kompanija na repu imati sliku Nikole Tesle umjesto prestrašne reklame za srpske vladine projekte koja je istinski bila loša, ili grba Air Serbie koji je na ostalim avionima. Iskreno ovaj livery stvarno dobro izgleda. Avion napušta Shannon u ponedjeljak 15.3. Avion se bojao u IAC International aerospace coatingsu, vodećoj kompaniji za bojanja zrakoplova.

Zamaaero se zahvaljuje gospodinu Adrianu Kissane za ustupljenoj fotografiji.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb) i Luka Babić, suradnik (Beograd), foto: Adrian Kissane

Ljubljana je u II. mjesecu imala samo 5.534 putnika što je tek 6,9% iz istog perioda lani. Ipak, za razliku od ostalih aerodroma Ljubljana je u II. mjesecu povećala broj putnika za 12,4% spram I. mjeseca kada je imala te 4.923 putnika. Ovo Ljubljana može zahvaliti povećanjem broja letova Lufthanse, Turkisha i Air Serbie, te uvođenjem Aeroflotovih letova za Moskvu od 12.2. Ljubljana sada ima 13 tjednih letova, iako je krajem I. mjeseca imala samo 7 tjednih letova. Od početka III. mjeseca letove je obnovio i Air France.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Ljubljana

Eurowings će obnoviti liniju Stuttgart-Sarajevo od 4.5. Linija će se operirati dva puta tjedno, utorkom i subotom do kraja X. mjeseca. Uz to kompanija će letjeti tri tjedna leta na liniji Cologne-Sarajevo od 30.3. jednom tjedno, a od 1.5. tri puta tjedno, te od VII. mjeseca na liniji Dusseldorf-Mostar jednom tjedno.

preneseno: ADRIA Grupa, Flying Bosnian; foto: Eurowings

U posljednje vrijeme Air Serbia je vratila neke avione u lizingu, neke nove je uzela u lizing, te je izbacila iz flote Boeinge 737. U ovom momentu kompanija je smanjila broj aviona za 2 (u 2019. ih je imala 21), smanjila je broj turbopropa za 1 (sa 6 na 5) i najvećih uskotrupaca A320 za jedan (sa 2 na 1), no nabavila je dodatne A319. Stoga je trenutno stanje flote od 18 aviona:

 • 1 A330-200 (236 putnika, 18 u business klasi)
 • 1 A320-200 (174 putnika, 8 u business)
 • 11 A319-100 (144 putnika, 8 u business)
 • 2 ATR 72-500 (70 putnika)
 • 3 ATR 72-300 (66 putnika)

Kompanija planira zamijeniti Airbus A330-200 sa istim modelom kojeg je do nedavno operirao Aeroflot, te u flotu dodati dva ATR 72-500.

Croatia u floti ima 13 aviona (2 A320, 5 A319 i 6 Dash 8-400). Trade Air u floti ima 5 aviona (3 A320, 1 F100 i 1 L410), dok FlyBosnia u floti ima jedan avion (A320).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Serbia

I dok Croatia o tako čemu ni ne pomišlja, Air Serbia dostavlja cjepiva ne samo u Beograd, nego i u Podgoricu i Skopje. Dodatan izvor prihoda za kompaniju, koji, eto, Croatia i ponovo nije bila u stanju iskoristiti. Inercija kompanije istinski postaje fascinantna. Croatia je mogla cjepivo dostavljati u Skopje i Sarajevo, te u udaljeni Dubrovnik. Bravo management.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Serbia

Air Transat, kanadski leisure prijevoznik, otkazao je sve letove na liniji Zagreb-Toronto. Kako je letove na ovoj liniji otkazala i Air Canada Rouge zbog micanja svih 767 iz flote, Zagreb će i ove godine ostati bez long-haul letova.

Air Transat je sa letovima počeo 2016. i povećavao je broj letova sa jednog na čak tri tjedno, uz produženje sezone letenja. Kada na ove letove dodamo četiri tjedna leta Air Canade broj frekvencija između Toronta i Zagreba je u to sezoni bio nevjerojatnih 7 tjednih letova. Nažalost zbog Covida-19 ova linija je ukinuta. Kompanija je planirala liniju obnoviti ove godine od 11.5., no, nažalost, od ovoga je odustala. Air Transat je najavio povratak na liniju 2022. godine.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Air Transat

Zračna luka Dubrovnik je u prošloj godini imala 62.744 putnika za Hrvatsku (što je 19,0% ukupnog broja putnika), 60.700 za Veliku Britaniju (18,4%), 42.540 za Francusku (12,9%), 41.078 za Njemačku (12,4%), 20.766 za Poljsku (6,3%), 13.526 za Španjolsku (4,1%), 9.946 za Belgiju (3,0%) 9.446 za Švicarsku (2,9%), 8.204 za Austriju (2,5%) i deseta je Nizozemska sa 7.882 putnika (2,4%). Od top destinacija najviše putnika su imali:

 • Zagreb 55.260 (16,7%)
 • London 38.102 (11.5%)
 • Paris 27.788 (8,4%)
 • Frankfurt 18.480 (5,6%)
 • Brussels 9.912 (3,0%)
 • Manchester 9.856 (3,0%)
 • Varšava 9.608 (2,9%)
 • Nantes 8.986 (2,7%)
 • Minhen 8.966 (2,7%)
 • Beč 8.014 (2,4%)

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: Aerodrom Dubrovnik

Aerodrom Sarajevo je u II. mjesecu ostvario 10.836 putnika što je 20,9% putnika iz 2020. (51.969). Sarajevo je imalo 430 operacija što je 55,2% brojke iz 2020. (760). Aerodrom je ostvario i 161,1 tonu carga što je samo 1,58% manje nego u 2020. (163,7 tona). Tuzla je pak u II. mjesecu imala 8.427 putnika što je tek 23,0% putnika iz 2020. (36.588).

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Aerodrom Sarajevo

Air Serbia će početkom IV. mjeseca testirati IATA digitalnu putovnicu (pasoš) IATA Travel Pass. Ova mobilna aplikacija da brzo i lako putuju obzirom da ista registrira osobe koje su se cijepile protiv Covida-19, ili imaju tražene PCR i antigenske testove.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Air Serbia

Windrose već leti na tri linije za Zagreb, Beograd i Podgoricu, dok je Skopje privremeno suspendirao. Kompanija planira i dalje operirati Zagreb sa dva tjedna leta, srijedom i nedjeljom, pri čemu operacije neće imati 21.3.

Za Beograd kompanija leti ponedjeljkom i petkom, a od 2.5. uvodi se let i srijedom.

Za Podgoricu Windrose leti utorkom i subotom, a tako će biti i cijelo ljeto.

Za Skopje kompanija će obnoviti liniju 21.3, no idući let je tek u četvrtak 1.4. te će se linija operirati jednom tjedno do kraja ljeta.

Za Split Windrose kreće letjeti 5.6. kada će letjeti jednom tjedno subotom. Od 17.6. uvodi se i let četvrtkom, a od 17.6. i nedjeljom. U 9. mjesecu linija se ponovo spušta na dva tjedna polaska, pa na jedan i operirat će se do 25.9.

Za Pulu kompanija će letjeti od 12.6. subotom, dok od 22.6. kreće letjeti 3 puta tjedno, utorkom, četvrtkom i subotom. U 9. mjesecu smanjuje se na dva, pa na jedna let uz operacije do 25.9.

Kompanija planira letjeti i liniju Kijev-Dubrovnik, no letovi još uvijek nisu izlistani. Iako su prve najave letova uz Zagreb bile i za Ljubljanu, pa je isto prolongirano na proljeće, kompanija je sada odustala od letova za slovensku metropolu. Ovo je dobra vijest za Zagreb jer će sada putnici na letovima biti i iz Slovenije. Ukupno kompanija za sada ima 14 tjednih letova na 6 linija u regiji.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Windrose

Država ulaže u Aerodrom Niš 20 milijuna EUR tijekom ove i iduće godine. Na ljeto kreću radovi i to će se prvo raditi nova zgrada od 7000 četvornih metara, a onda će se rekonstruirati stara zgrada od 1500 četvornih metara. Za ova dva projekta Srbija će izdvojiti 12 milijuna EUR. Zgrade će imati kapacitet od 1,5 milijuna putnika. U XI. mjesecu konačno počinju i dugo najavljivani radovi novog kontrolnog tornja.

Ministar graditeljstva Tomislav Momirović je izjavio da Niš, temeljem ugovora Aerodroma Beograd i Vincia, može imati do maksimalno milijun putnika, a ako bi imao više da se treba izdogovarati promjena ugovora sa Vinciem. Opala, nešto o čemu smo toliko puta pisali, a javnost, struka i politika nas je demantirala i tvrdila da nije tako. Ovo je prvi puta da jedan ministar u Vladi Srbije i potvrđuje ono što smo znali.

Na kraju je ministar, naravno, morao izreći i jednu floskulu kako će aerodrom Niš biti najljepši u regiji, odmah nakon Beograda. Ne može bez toga. Ma što su novi terminali u Splitu, Dubrovniku, Zadru, Zagrebu, Skopju, Prištini, te ovi koji se rade u Sarajevu i Ljubljani spram Niških 8.500 kvadrata.

Niš je u I. mjesecu imao pad prometa od 93%, no u najbolje vrijeme aerodrom je imao 422.255 putnika.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Alen Šćuric (Aerodrom Niš)

Nordwind koji je prije Nove godine pokrenuo letove za Beograd, sada pokreće i letove iz Moskve Sheremetyevo za Zagreb. Letovi će krenuti 19.3. i operirati će se jednom tjedno petkom sa Embraerom E190 partnerskog Pegas Fly. Dan ranije, 18.3. letove pokreće i Aeroflot na istoj liniji. Aeroflot planira od V. mjeseca operirati liniju svakodnevno.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Pegas Fly (wikipedia)

Zračna luka Zagreb je reagirala na naš tekst o Kuehne + Nagelu u MZL Zagreb:

Prije svega želimo istaknuti da je kompanija MZLZ Zemaljske Usluge d.o.o. jedini pružatelj zemaljskih usluga svim zrakoplovnim kompanijama koje lete od / do Zračne luke Franjo Tuđman, uključujući prihvat i otpremu zrakoplova, usluge opsluživanja putnika, usluge prihvata i otpreme predane prtljage, uslugu odleđivanja zrakoplova, te prihvat, otpremu i skladištenje tereta i pošte, kao IATA ISAGO certificirana tvrtka.

Već početkom 2018. zaprimili smo određene zahtjeve od dionika i kupaca za poboljšanje procesa rukovanja teretom u prostoru za prihvat i otpremu tereta u zračnoj luci. Nakon provedene kontrole, napravili smo potrebnu procjenu i unijeli promjene u upravljanje uslugama rukovanja s teretom. Nova uprava MZLZ Zemaljske usluge d.o.o je odmah nakon imenovanja, u 2018. godini započela s promjenama u procedurama kako bi ubrzala procese rukovanja teretom, o čemu smo obavijestili sve poslovne partnere i uvažili sve povratne informacije koje smo dobili.

U međuvremenu smo započeli obnovu objekata, vozila i druge  opreme, u što je u razdoblju od 2017. do kraja 2019. godine uloženo približno 45 milijuna kuna. Posebno želimo istaknuti da od 2019. godine, nismo zaprimili niti jednu službenu žalbu vezano za usluge rukovanja teretom, dapače zaprimili smo više pohvala za poboljšanje.

Planovi ulaganja za 2020. godinu za sada su obustavljeni, radi pandemije. Tijekom 2020. bilježimo pad od 52% letova u odnosu na 2019. dok je gubitak tereta iznosio 30%. Prijevoznici kao što su Emirates, Korean Air, Air Canada Rouge, Aeroflot obustavili su letove, dok su Lufthansa Group, Qatar Airways i Turkish Airlines značajno smanjili svoje poslovanje, iz čega je vidljivo da je gubitak tereta isključivo povezan s padom broja letova a ne sa kvalitetom usluge.

Redovito provodimo ispitivanja zadovoljstva kupaca, koja su pokazala rast ocjena u anketama, od 2017. godine do kraja 2020. godine. Kontinuirano radimo na optimizaciji naših procesa na svim razinama organizacije, a u koordinaciji sa svim poslovnim partnerima. Nastavit ćemo i dalje raditi na poboljšanju usluga i uvođenju novih tehnologija s ciljem povećanja zadovoljstva kupaca.

Mutlu Baskan; foto: Mario Vukoja

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

NAGRADNA IGRA

Osvojite 9 starih razglednica (50+ godina) InexAdrije, Lufthanse, Balaira, Air Lloyda i Ju52
tako da nam pošaljite fotke za foto-spotterski kutak

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!

Linije

Iz Ljubljane:

 

Iz Maribora

 • Bolzano, SkyAlps od 30.6.
 • Napulj, Sky Alps od 30.6.
 • Piza, Sky Alps od 30.6.

 

Iz Portoroža:

 • Bern, Belpmoos Reisen od 23.8.

 

Iz Zagreba:

 • Krf, Ryanair od 5.7.

 

Iz Pule:

 • Glasgow, easyJet od 27.6.
 • Gothenburg, TUI od 5.8.
 • Stockholm ARN, TUI od 5.8.

 

Iz Rijeke:

 • Berlin, easyJet od 28.6
 • Zielena Gora, LOT od 3.7.

 

Iz Zadra:

 

Iz Splita:

 • Montpellier, Transavia od 9.7.
 • Nantes, Transavia od 10.7.
 • Rim FCO, ITA od 4.8.
 • Gothenburg, TUI od 12.8.

 

Iz Brača:

 

Iz Dubrovnika:

 • Bukurešt, Blue Air od 28.6.
 • Solun, Aegean od 1.7.
 • London Luton, Wizz Air od 4.7.
 • Rim FCO, ITA od 2.8.
 • Wroclaw, Wizz Air od 4.8.

 

Iz Sarajeva:

 

Iz Tuzle

 • Stockholm, Ryanair od 2.11.
 • Memmingen, Ryanair od 4.11.

 

Iz Mostara

 • Palermo, Croatia od 31.7.

 

Iz Banja Luke:

 • Berlin, Ryanair od 4.11.

 

Iz Beograda:

 

Iz Niša:

 

Iz Kraljeva:

 

Iz Podgorice:

 • Manchester, Ryanair od 30.10.

 

Iz Tivta:

 • Oslo, SAS od 27.6.
 • Stockholm ARN, SAS od 28.6.

 

Iz Prištine:

 

Iz Skopja:

 

Iz Ohrida: