Novosti iz regije

Zračna luka Rijeka je u V. mjesecu ostvarila 10.450 putnika, što je manje nego u istom mjesecu prošle godine kada su imali 13.083 putnika. Istim Rijeka spada u vrlo rijetke zračne luke regije koje su imale manje putnika ove nego prošle godine. Ovo je 59,8% putnika iz istog mjeseca 2019. (17.481) što istinski vrlo loš rezultat. Rijeka je imala 386 operacija (360 u V/2022). Aerodrom nije imao tereta. Od početka godine ZL Rijeka je imala 14.845 putnika, 1084 operacija i nije imala carga.

autor: Mladen Radić, dopisnik (Zagreb), foto: ZL Rijeka

Air Serbia je ostvarila vrlo dobre rezultate na liniji za New York. U 2022. kompanija je imala 74.916 putnika za New York uz prosječan load faktor od 81,9%, što je 2,4 postotna boda bolje nego 2019. Air Serbia je ostvarila i 3621,9 tona carga na ovoj liniji, 104% više nego 2019.

U prvom kvartalu ove godine rezultati su i bolji. Kompanija je ostvarila 14.113 putnika, uz load faktor od 89,3%. Stoga ne treba čuditi da kompanija povećava broj letova ove godine na svakodnevne. Uz to kompanija je pokrenula letove i za Chicago koji je će u top sezoni imati tri leta tjedno.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Serbia

Čitatelji zamaera znaju da je ovaj portal bio poznat po hvaljenju Aerodroma Beograd, ali u zadnje vrijeme baš nam daju poticaja za ozbiljnu kritiku. Posljednji primjer je moja kupnja četiri šteke cigareta Camel. Iako sam do sada baš svaki puta kupovao cigarete u duty free trgovini Aerodroma Beogradu i bio zadovoljan jer je cijena čak 2 EUR niža nego u Hrvatskoj (2,50 umjesto 4,50 EUR), ovaj puta sam vrlo razočaran.

Naime, cigarete su presušene, što znači da su vrlo stare. Aerodrom je očito pretjerao u količini narudžbe, pa su cigarete predugo stajale u skladištu. Tako nešto aerodrom si ne bi smio dozvoliti. Ipak se radi o 100 potrošenih EUR za robu koja se sada neće moći koristiti.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Beograd

Croatia Airlines je potpisala sa Pratt & Whitney ugovor o održavanju i postprodaji za turbofan motore koji će pokretati novu flotu Airbusa A220 kompanije. Ugovor je potpisan na Paris Air Showu. Pratt & Whitney osigurava održavanje motora temeljem dugoročnog ugovora Engine Fleet Management Programa. Ugovor objedinjuje održavanje, kupnju rezervnih motora, nabavu dijelova motora idr.

Croatia Airlines će od 2024. do 2026. dobiti 12 A220, a postoji mogućnost nabave još dodatnih 3 A220 u 2027. godini. Croatia je Pratt & Whitney motore imala u povijesti na MD-82, Boeinzima 737-200, te na ATR 72.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Croatia Airlines

Danas (petak 23.6.) je u Zagreb sletio Antonov An 124-100 Ruslan ukrajinskog prijevoznika Antonov Airlinesa (UR-82008). Aviona je star 36,5 godina.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Mario Vukojić, ekskluzivno za zamaaero

Aerodrom Sarajevo je pribavio 10 električnih vozila Volkswagen ID3 u PRO izvedbi sa brzim punjačima od 11 kW. 30% vrijednosti najma Volkswagen mora vratiti aerodromu kroz zakup mjesta za oglašavanje na aerodromu. Ovime se broj električnih vozila na zračnoj strani koji su na električni pogon povećala na 26%. Aerodrom ima za cilj nabaviti 100% vozila na električni pogon.

Aerodrom je dobio i urbanističku suglasnost za izgradnju solarne elektrane. Aerodrom u planu ima i izgradnju toplotnih pumpi za potrebe klimatizacije objekata.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Alen Šćuric

Aerodrom Beograd je imao kvar na sustavu za rendgenski pregled prtljage. Prema neslužbenim informacijama kvar je nastao radi previsoke temperature u terminalu, a zato što je novi terminal pušten u rad bez instaliranog klima uređaja. Iskreno prije dva dana nisam imao osjećaj da na terminalu ne radi klima uređaj i da je puno prevruće. Kako god ovo je istinski neprimjereno i neprihvatljivo da na novom terminalu postoji tako velik sustavni kvar na novoj opremi je u najmanju ruku čudno.

Istim je ministar građevine, prometa i infrastrukture Goran Vesić pozvao predstavnike koncesionara Aerodroma Beograd kompanija Vinci kako bi od njih zatražio da odmah otklone nepravilnosti. Vesić je frustriran što Vinci nije poslušao predsjednika Srbije Aleksandra Vučića koji je zatražio da montiraju nove trake i zaposle više ljudi. Vesić je rekao da kompanija Vinci duguje odgovore na mnoga pitanja. Malo prekasna reakcija, tek nakon što je problem nastao, iako je niz osoba na svim nivoima upozoravao da bi se ovako nešto moglo dogoditi.

Vesić je ljut što aerodrom nema dovoljno zaposlenih, te što im ne radi oprema koju su sami birali i kupili. Vesić je Vinciu dao rok od 24 sata da pripreme plan kako da riješe problem u kojem su se našli. Srbija je sve svoje obveze prema koncesionaru ispunila, pa se isto očekuje i od koncesionara.

Istovremeno se pokvario i stari aviomost na gateu A9 koji je stvorio dodatne probleme i zablokirao jedan avion. Zbog svega toga Air Serbia je otkazala 10 letova jučer, 48 letova je imalo duga kašnjenja, a 20 letova je imalo kraća kašnjenja. Najveća kašnjenja su imali letovi Air Serbie za Split (7:15 sati), Skopje (5:50 sati) i Zagreb (4:25 sati). Ovo se desilo na ogromna otkazivanja letova i kašnjenja koja je od nedjelje imala Air Serbia. Kompanija je otkazala više desetaka letova, a imala je kašnjenja na ogromnoj većini svojih letova, dobar dio i više sati.

No, priča ide i dalje, pa su tri reprezentativna sindikata Aerodroma Beograd donijela odluku o mirnom prosvjedu zaposlenih zbog nezadovoljstva zaradama, uvjetima rada i odnosa managementa prema zaposlenima i sindikatima. Protest će se održati u petak 23.6. u 14:30 sati ispred modularnog objekta Aerodroma Beograd. Ovo je prvi puta da će radnici javno iskazati svoje nezadovoljstvo o kojem se priča već duže vrijeme.

autor; Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Beograd

Air Transat je prvotno planirao od 22.6. do 21.9. letjeti tri tjedna leta na liniji Toronto-Zagreb, a potom do 30.9. letjeti dva tjedna leta. No, sada je kompanija odlučila odraditi još jedan let 7.10. Letovi se obavljaju sa Airbusom A330-200. Air Transat za Zagreb ove godine ima više letova nego prošle godine.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Transat

KLM je prošle zime planirao prometovati iz Amsterdama za Split sedam tjednih letova, no dio zime je ipak prometovao pet tjednih letova. U top sezoni kompanija će prometovati za Split čak tri dnevna leta. Ipak KLM je za Split u IX. i X. mjesecu broj letova opako prezao i spustio ih na nula do tri tjedna leta ovisno o tjednu. Kompanija leti raznim danima u tjednu (ponedjeljak, srijeda, petak, subota i nedjelja). Ima tjedana kada nema ni jedan let, u prosjeku ima dva leta, no u nekim tjednima ima i tri tjedna leta.

Ove zime KLM još više reže Split, pa za razliku od prošle zime kada je operirao 5 do 7 tjednih letova, ove zime operirat će samo jedan tjedni let, subotom. Kompanija za sada broj letova neće povećavati čak ni tijekom božićnih i novogodišnjih praznika.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: KLM

U kanjonu Čikole kod Pakova Sela je pao helikopter mađarske vojske. Prema nekim informacijama helikopter je prekinuo turistički zipline koji je bio montiran na tom prostoru. Helikopter je bio jedan od dva helikoptera Airbus H145 koji su izvodili obuku u Republici Hrvatskoj. U padu su poginula sva tri člana posade.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: MORH

Aerodrom Ljubljana je u V. mjesecu ostvario 110.926 putnika (84.886 u V/2022), što je samo 65,1% putnika iz istog mjeseca 2019. (170.307). Od početka godine Ljubljana je ostvarila 407.420 putnika.

autor: Mladen Radić, dopisnik (Osijek), foto: Aerodrom Ljubljana

Jiri Mareak, CEO Air Serbie je izjavio da će kompanija uvesti nekoliko novih aviona u flotu kako bi spriječila silna otkazivanja i kašnjenja koja je imala prethodnih dana. Marek je izjavio da kompaniji nedostaje tri aviona da bi konsolidirao operacije. Prvo je u flotu jučer došao Embraer E190 (SX-PTM) kojeg operira grčki Marathon Airlines. Marek želi od ove kompanija uzeti još dva E190.

Marek je potvrdio da je sa jednom kompanijom raskinuo ugovor radi problema koje im je radila, a zbog velikog broja otkazivanja. Iako Marek nije objavio o kojoj se kompaniji radi evidentno je to rumunjski AirConnect. Marek kaže da mu nisu stigla i dva aviona koje je uzeo u wet leasu, a koji su trebali operirati od 16.6. Iskreno, kompanija bi morala ozbiljno preispitati sa kakvim kompanijama to radi ako joj se tako nešto desilo.

Kao što je zamaaero pisao šesti ATR 72-600 je trebao u flotu doći još u V. mjesecu no ozbiljno kasni i doći će do petka, a u operacije ući u VII. mjesecu. Marek planira u VIII. mjesecu dobiti i sedmi ATR 72-600.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Serbia

Flydubai je prošle zime letio četiri tjedna leta za Zagreb. No, ove zime planira pet tjednih letova. Od 27.12. do 7.1. kompanija će broj letova na ovoj liniji povećati na šest tjedno.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Flydubai

EasyJet će na liniji Beograd-Geneva u top sezoni letjeti četiri tjedna leta. No nakon 3.9. broj letova se smanjuje na 3 kako će operirati i cijele zime osim između 6.12. i 14.1. kada će operirati četiri tjedna leta. Nakon 14.1. kompanija planira operirati samo 2 tjedna leta, koja će od 7.2. povećati na 3, a od 25.2. ponovo na 4 tjedna leta. EasyJet je smanjio broj linija za Beograd sa 3 na 1 ukinuvši Berlin i Basel.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: easyJet

Rijeka prolazi vrlo teško razdoblje. Aerodrom se prošle godine nije oporavio od Covida-19. Naime, 2019. Rijeka je imala 200.841 putnika, a 2022. tek 164.086, što je 81,7% putnika iz 2019, bitno manje od prosjeka Hrvatske koji je bio 89,5%, a daleko od Zadra i Zagreba koji su imali blizu i preko 100% prometa.

No, ove godine situacija je još gora. U III, IV. i V. mjesecu Rijeka je imala bitno manje putnika nego 2022. Ukupno u prvih pet mjeseci ove godine Rijeka je imala 14.845 putnika, dok je prošle godine u tom periodu imala 20.666 putnika. To znači da je ove godine Rijeka imala tek 71,8% putnika iz 2022. Tragično, poglavito uzmemo li u obzir da su gotovo svi aerodromi regije imali bitno više putnika u prvih 5 mjeseci ove godine nego prošle godine, a većina njih i preko 100%, dobar dio i preko 115%.

Naime, u Rijeci je ove godine Ryanair prolongirao letove sa prvotno planiranog III. mjeseca na tek VI. mjesec, sve tri linije otkazao je LOT, jednu liniju otkazao je Condor, Lufthansa je smanjila broj letova za Frankfurt na pola, Transavia je smanjila broj letova za Eindhove sa 4 na 3 letova, Air Serbia će letjeti samo 3 mjeseca, Croatia je krenula sa letovima za Minhen tek 14.5. Rijeka će ovima izgubiti preko 30.000 putnika i sigurno neće dostići brojke iz 2022, koje nisu bile baš nešto. Rijeka ove godine ima samo po jedan sezonski dodani let Trade Aira za Zadar, te ima novu liniju Ryanaira za Bergamo od 3.7. Nije dobro! Obzirom na svoju veličinu, gospodarski efekt brodske luke, te turističke potencijale Opatije, Omišlja, Krka, Baške, Crikvenice, Novog Vinodolskog, Malog Lošinja, Raba, Novalje (2022. 1% više turista nego 2019, a broj turista je 20% ukupnog broja turista Hrvatske), Rijeka bi morala imati preko 400.000 putnika usprkos blizine Pule, Zadra, Zagreba, Ljubljane i Venecije. Primjerice Pula ima toliko putnika, a ima manje potencijale nego Rijeka, dok je Zadar imao preko 1,1 milijun putnika.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: ZL Rijeka

Aerodrom Niš je u V. mjesecu imao 37.646 putnika (34.440 u V/2022). Ovo je 121,3% putnika iz istog mjeseca 2019, (31.026), no tada kompanija nije imala PSO letove Air Serbie koje ima danas. Niš je imao 300 operacija (320 u V/2022), te nije imao carga (6,5 tona u V/2022). Do sada je od početaka godine Niš ostvario 164.584 putnika, 718 operacija i 14,1 tonu carga.

autor: Mladen Radić, dopisnik (Osijek), foto: Alen Šćuric

Danas sam na Aerodromu Beograd doživio ozbiljnu frustraciju. Naime, platio sam pristup Premium loži Air Serbie, 45 EUR. U 17:55 sati sam provjerio na displeju i let za Zagreb je bio na vrijeme. Kako znam da svi letovi kasne, isto sam provjerio i sa djelatnicama Air Serbie na recepciji salona. Rekle su mi da je let na vrijeme. Vrlo pozitivno iznenađenje. Hajde hvala bogu, sutra idem na osmodnevni službeni put izvan Zagreba, spavao sam samo dva sata i svakako mi je bilo važno što prije doći kući.

Stoga sam od lože odhodao sve do gatea C10E. Kada sam došao na gate u 18:00 sati informacija na gateu je pokazivala da je let na vrijeme. No, u 18:05 na gateu se pokazao natpis: „kašnjenje“. Naravno! Oko 18:40 zemaljska stjuardesa nam je rekla da će let biti u 19:50, no da je gate promijenjen i da je sada A10.

Moja prva frustracija je bila što nisam mogao ostati u plaćenoj premium loži Air Serbie. Do vraga, zašto kompanija nije objavila informaciju prije da kasni dva sata i to u 17:45 sati. Mogao sam dva sada duže ostati u Premium loži, umjesto da sam se potepao po neudobnim čekaonicama. Konačno, tu sam uslugu i prilično platio.

Moja druga frustracija je bila što moramo od jednog kraja terminala (C10E) hodati do zadnjeg gatea na drugom kraju terminala A10. Nakon prilično hodanja svih šezdesetak putnika je došlo do gatea A10. No, nakon pet minuta zemaljska stjuardesa nam je rekla da se gate i ponovo promijenio i da sada moramo ići na C10A. Do vraga. Ponovo na isto mjesto gdje smo bili prije, na potpuno drugom kraju aerodroma. Majko mila. Pola sata hodanja po aerodromu nepotrebno i bez razloga. Kako sam od ranog jutra na putu i na sastancima bio sam vrlo umoran i to mi istinski nije trebalo. Već sam bio opako ljut.

U 19:45 počeli su nas smještati u autobus. I onda nam se desilo nešto što mi se desilo zadnja dva puta u Beogradu. U pretrpanom autobusu 61 osoba je stajala punih 32 minute. Pa pobogu! Zašto do vraga? Zašto su nas strpali u autobus da bi tamo stajali preko pola sata? Zašto nismo mogli ostati u čekaonici? Autobus je bio ugašen, klima nije radila, bio je doslovce pretrpan i istinski je u njemu bio pakao. Iskreno udobnije je u pretrpanim tramvajima ZET-a (Zagrebačkog električnog tramvaja) jel tamo bar radi klima. Da sam htio gužvati se u autobusima putovao bi javnim gradskim prijevozom, a ne avionom. Pakao, istinski pakao. Nakon nekih 25 minuta prvi putnici su krenuli prema zemaljskom stjuardesi vidljivo isfrustrirani i tamo galamili da kakav je to postupak. Kako je meni ovo već treći puta da stojim u autobusu na Aerodromu Beograd preko pola sata već sam navikao pa se, iznenađujuće, i nisam previše živcirao. Samo sam si govorio, sam si kriv što si dozvolio da ti se ovo desi treći puta. Prestrašno.

Na kraju je avion kasnio u odlasku 2:15 sati. Iskreno sa dolaskom na aerodrom sat vremena prije, te 1:15 sati leta, to iznosi 4:30 sati. Više nego dovoljno da do Beograda dođem automobilom.

Ako platim avionsku kartu i Premium salon 218 EUR onda očekujem da me kompanija na vrijeme preveze, da ne hodam bespotrebno po aerodromu pola sata i da ne stojim u pretrpanom autobusu daljih pola sata.

Iskreno ovo mi je zadnji puta da letim sa Air Serbiom do Beograda. Mrzim voziti automobil preko 800 km u jednom danu, ali to je ipak daleko manja tlaka nego ovo što mi već treći puta priuštila Air Serbia. Ne, hvala. Više ne letim sa njima!

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Serbia

Lufthansa, će iduće, 2024. godine, krenuti letjeti za Split 22.3, devet dana prije nego je prvotno planirala. Od 22. do 30.3. kompanija će letjeti pet tjednih letova (svaki dan osim utorka i četvrtka), sa Airbusom A320. Kasnije tijekom ljeta kompanija broj letova povećava na sedam letova tjedno.

autor: Mladen Radić, dopisnik (Osijek), foto: Lufthansa

Wizz Air otkazuje liniju Malmo-Niš od početka zimskog reda letenja. Kompanija je na ovoj liniji letjela dva puta tjedno i zadnji let je 27.10. No, kompanija istovremeno povećava liniju Niš-Memmingen koja se ovog ljeta operirala ponedjeljkom i petkom, a sada će se operirati ponedjeljkom, srijedom, petkom i nedjeljom. Istim će Wizz Air zadržati isti broj letova, no imat će jednu liniju manje, tj. 4 umjesto 5 linija.

Ryanair će ove zime operirati samo tri linije iz Niša. Ovo je bitno manji broj linija nego su kompanije imale 2018. godine.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Wizz Air

Croatia Airlines izgleda ima ozbiljnih problema sa posadama ili je zrakoplov A320, 9A-CTO, koji se koristi kao “back-up” prizemljen. Naime, 20.6. je za Croatia Airlines na linijama Zagreb-Frankfurt-Split-Frankfurt-Zagreb (OU 416/413/412/411) letio zrakoplov B737-800 španjolskog AlbaStar-a, registracije EC-MUB. Zrakoplov će nakon ovog angažmana preletjeti u Trst. Flota A319/320 Croatia Airlinesa redovno leti osim spomenutog 9A-CTO čiji je zadnji zabilježeni let bio 15.6.

autor: Juraj Mehić, dopisnik (Velika Gorica), foto: Alba Star

Maribor je u V. mjesecu imao 261 putnika (203 u V/2022). Aerodrom je imao 1536 operacija (1166 u V/2022), te nije imao carga. Ukupno u prvih pet mjeseci Maribor je imao 962 putnika i nije imao carga.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Maribor

Avion Saab 340 Sprint Aira (SP-KPL) koji leti za Trade Air PSO letove je 18.6. u 21 sat tijekom slijetanja iz Zagreba u Osijek doživio incident. Naime, radi problema kočionog sustava avion je par metara izašao bočno sa strane na travu pri maloj brzini. U avionu nije bilo ozlijeđenih, a avion nema vidljivih oštećenja. Sprint Air vrši uviđaj kao bi ustanovio razloge incidenta i iste spriječio u budućnosti.

Zbog ovog incidenta kompanija je morala otkazati jučer oba leta za Zagreb, te letove za Pulu i Split. Za sada se ne zna kada će avion ponovo biti operativan.

autor: Mladen Radić, dopisnik (Osijek), foto: Sprint Air

Austrian je prošlog ljeta na liniji Beč-Split letio jednom dnevno, a isto toliko letova je imala i Croatia Airlines, tj. kompanije su zajedno imale 14 tjednih letova. U ovom momentu Austrian i Croatia lete po 7 tjednih letova. No, od 27.6. Austrina povećava broj letova na 10 tjedno (drugi let utorkom, četvrtkom i nedjeljom). Od 3.7. broj letova se povećava na 12 tjedno (svaki dan po dva, osim petka i subote kada leti jedan dnevni let). Ovo znači da će Austrian i Croatia u top sezoni zajedno imati 19 tjednih letova za Beč iz Splita.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Austrian

Aeroitalija je otkazala letove za Mostar, a eto sada otkazuje i letove iz Forlia za Dubrovnik. Letovi su se trebali operirati dva puta tjedno sa ATR72. Za sada stoji još samo let iz Forlia za Zadar koji bi trebao krenuti 24.6.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aeroitalia

Aerodrom Sarajevo je najavio da će u VI. mjesecu otvoriti četiri dodatne parkirne pozicije za referentni aviona A321, te je upravo to i učinio. Manevarske površine su dobile sve potrebne dozvole ministarstva i Direkcije. Ovo znači da sada aerodrom istovremeno može opsluživati 11 aviona, a što je povećanje od 60%.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Sarajevo

Aerodrom Morava je u V. mjesecu ostvario tek 691 putnika. Ovo je bitno manje nego IV. mjesecu kada je imao 740 putnika, a što je i te kako čudno jer to nije uobičajena situacija kod aerodroma regije. Naime, svi imaju bitno više putnika u V. nego u IV. mjesecu. Ovo je i daleko manje putnika nego što su ga imali Osijek i Brač, što i te kako iznenađuje.

Morava je u V. mjesecu imala 42 operacije (dvije više nego u IV. mjesecu), što znači da joj je load faktor ozbiljno pao. Morava je u prvih pet mjeseci godine ostvarila 3120 putnika i 188 operacija.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Morava

Jučer sam kupio kartu Air Serbie za utorak Zagreb-Beograd-Zagreb (povratak isti dan). Naime, moram u Beograd hitno na sastanak. Karta je kupljena manje od 3 dana prije leta. Cijena 172 EUR.

No, ono što me ljuti je da sam već treći puta za redom imao problema sa plaćanjem na stranici Air Serbie. Sve je u redu do momenta potvrde plaćanja. I tu sve stane, stranica radi, i radi, i radi… i nikako da odradi uz napomenu „ne napuštajte stranicu“. I onda nakon 20 minuta nazovete call centar. Čekate 15-20 minuta, još 10 vam treba da sve napravite i izgubite dodatnih 30 minuta. Meni jako dugo vrijeme, obzirom da spavam 3-4 sata dnevno. Da ljut sam radi toga. Svaka čast gospođama u call centru, svaki puta one odrade plaćanje, srede problem, ali pobogu.

Treći puta za redom. Koga vraga Air Serbia to ne sredi. Ovako troše dodatni novac na više osoba u call centru, mi gubimo vrijeme i strpljenje. Na liniji Zagreb-Beograd nemam alternative, ali da imam sigurno ne bih letio sa Air Serbiom, jel mi ovako nešto ne treba u životu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Serbia

Air Serbia je trebala krenuti sa tri noćna leta od 12.6. za Sarajevo. Kako su letovi stavljeni u sustav 26.5, dakle 18 dana prije prvog leta nije bilo sumnje da će se isti i desiti. No, kompanija je prije par dana letove prolongirala na 1.7, te je od tada trebala operirati svakodnevno, uz drugi dnevni let ponedjeljkom, srijedom i subotom. Pa jel moguće da kompanija 18 dana prije nije mogla sa sigurnošću planirati operacije i da se u tako kratkom roku morala predomisliti. Koliko novaca i potencijalnih putnika je pritom izgubila?

No, potom je samo par dana kasnije potpuno otkazala tri noćna leta za Sarajevo i sada ih ove sezone neće imati, već će letjeti 7 dnevni letova u 2. podnevnom valu, bez i jednog noćnog leta.

Nažalost ovakve stvari se u zadnje vrijeme dešavaju Air Serbiji, te ista prolongira početak letova, otkazuje letove i ima ogromna kašnjenja. Sve to skupa će i te kako imati utjecaja na financije kompanije, ali i ozbiljno udariti na image kompanija. Sve je više nezadovoljnih putnika koji javno negoduju nad ovakvim ponašanjem kompanija. Istinski šteta obzirom na ostale pozitivne stvari kompanija kao što je ogromna ekspanzija, vrhunska agilnost, rad na floti, profitabilnosti…

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Serbia

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!

Linije

 

Iz Ljubljane:

 • Copenhagen, Norwegian od 29.4.
 • Riga, airBaltic od 2.5.
 • Heraklion, Corendon od 7.6.
 • Antalya, Corendon od 9.6.
 • Madrid, Iberia od 29.7.

 

Iz Maribora:

 

Iz Portoroža:

 

Iz Zagreba:

 • Seoul, T’Way od 18.5.
 • Stockholm, Croatia od 20.5.
 • Berlin, Croatia od 21.5.
 • Tirana, Croatia od 14.6.
 • Monastir, Croatia od 20.6.
 • Tel Aviv, Neos od 3.7.

 

Iz Pule:

 • Hanover, Eurowings od 18.5.
 • Memmingen, Ryanair od 1.6.
 • Glasgow, easyJet od 24.6.
 • Birmingham, Jet2 od 2.5.2025.
 • Manchester, Jet2 od 2.5.2025.
 • London Stansted, Jet2 od 3.5.2025.

 

Iz Rijeke:

 • Beč, Ryanair od 3.6.
 • Ancona, Aeroitalia od 8.6.
 • Basel, easyJet od 24.6.

 

Iz Zadra:

 • Katowice, Ryanair od 17.4.
 • Kaunas, Ryanair od 1.6.
 • Barcelona, Ryanair od 2.6.
 • Košice, Ryanair od 2.6.
 • Cork, Ryanair od 3.6.
 • Verona, SkyAlps od 15.6.
 • Copenhgagen, Norwegian od 23.6.
 • Oslo, Norwegian od 24.6.
 • Toulouse, easyJet od 26.6.

 

Iz Splita:

 • Lille, Volotea, od 21.4.
 • Innsbruck, Smartwings, od 30.4.
 • Istanbul, Croatia od 7.5.
 • Stockholm, BRA od 11.5.
 • Lulea, BRA od 22.5.
 • Reykjavik, Play od 28.5.
 • Napulj, Volotea od 31.5.
 • Atena, Volotea od 2.6.
 • Strasbourg, Volotea od 26.6.
 • Malmo, BRA od 26.6.
 • Bari, Volotea od 5.7.

 

Iz Brača:

 • Luksemburg, Luxair od 4.5.
 • Verona, SkyAlps od 8.6.

 

Iz Dubrovnika:

 • Lille, Volotea do 24.4.
 • Gothenburg, Norwegian od 1.5.
 • Larnaca, Cyprus od 1.7.
 • Bari, Volotea od 4.7.

 

Iz Osijeka:

 

Iz Sarajeva:

 • Izmir, SunExpress od 21.4.
 • Atena, Aegean od 1.6.
 • Antalya, Pegasus od 3.6.
 • Jeddah, flyadeal od 4.6.
 • Sharjah, Air Arabia od 10.6.
 • Copenhagen, SAS od 3.7.
 • Solun, Ryanair od 3.7.

 

Iz Tuzle:

 • Antalya, Tailwind od 22.6.

 

Iz Mostara:

 • Beograd, Air Serbia od 15.4.
 • Verona, SkyAlps od 30.4.
 • Minhen, SkyAlps od 30.4.
 • Bari, SkyAlps od 2.5.
 • Rim, SkyAlps od 2.5.

 

Iz Banja Luke:

 

Iz Beograda:

 • Mostar, Air Serbia od 15.4.
 • Marsu Alam, Air Serbia od 20.4.
 • Heraklion, SkyExpress od 16.6.

 

Iz Niša:

 

Iz Kraljeva:

 

Iz Podgorice:

 • Gdansk, Smartwings od 28.5.
 • Katowice, Smartwings od 28.5.
 • Minhen, Air Montenegro od 1.6.
 • Izmir, SunExpress od 4.6.
 • Budimpešta, Air Montenegro od 15.6.
 • Ostrava, Air Montenegro od 18.6.
 • Varšava Radom, LOT od 23.6.

 

Iz Tivta:

 • Birmigham, Jet2 od 2.5.
 • Riga, Norwegian od 4.5.
 • Berlin, Eurowings od 4.5.
 • Baku, Air Montenegro od 3.6.
 • Katowice, Smartwings od 7.6.
 • Copenhagen, Norwegian od 23.6.
 • Bristol, easyJet od 24.6.
 • Oslo, SAS od 27.6.

 

Iz Prištine:

 • Riga, airBaltic od 4.5.
 • Stuttgart, Condor od 12.5.
 • Antalya, Pegasus od 1.6.
 • Izmir, SunExpress od 3.6.
 • Gothenburg, Norwegian od 14.6.
 • Copenhagen, SAS od 3.7.

 

Iz Skopja:

 • Riga, airBaltic od 2.5.
 • Krf, Aegean od 1.6.
 • Antalya, Pegasus od 2.6.
 • Tunis, Tunisair od 24.6.

 

Iz Ohrida:

 • Varšava Radom, LOT od 24.6.