Novosti iz regije

Koliko puta ste se našli u situaciji da vraćate rent’a’car i nemate gdje natočiti gorivo, a auto morate vratiti sa punim rezervoarom ili će vam rent’a’car naplatiti opako puno za dopunu, daleko više od cijene goriva. Uz to rent’a’car uvijek vraćate u zadnji čas. I onda nedostatak benzinskih postaja u okolici aerodroma i te kako jest problem. Beograd ima benzinsku postaju na samom aerodromu, NIS Petrola, benzinsku postaju uz aerodrom imaju i Dubrovnik, Sarajevo, Skopje, Priština ima na 5,5 km, ali na samom ulazu pristupne ceste na aerodrom. No Zagreb je nema. Zašto do vraga?

Ako putnici dolaze na MZL Zagreb iz smjera Ljubljane (Samobora) ili Maribora (Krapine) zadnja benzinska postaja je na 33 km od MZL Zagreb (INA Lučko). Ako se putnici vračaju iz Splita ili Rijeke zadnja postaja prije ZL Zagreb je 47 km od MZL Zagreb (Petrol Desinec). Iz smjera Mađarske (Varaždin) zadnja postaja je na 20 km (Petrol Sesvete). Isto toliko je ako dolazite iz smjera Beograda (Osijeka, Sl.Broda). Iz smjera BiH (Sisak) benzinska postaja je na 37 km. Istina, postoji više postaja na Zagrebačkoj ulici kod Buzina i Odre (INA, Lukoil, Tifon, Novak Benz). Najbliža je INA na 8 km. No, više nitko na aerodrom ne ide po Zagrebačkoj ulici jer znakovi vas navode da idete preko Velike Kosnice, dijametralno suprotno od Zagrebačke ulice, tako je i brže, te jednostavnije. Morate doslovce biti iz Zagreba da znate za ovaj put na aerodrom i ove benzinske postaje.

Kako god Zagreb je zračna luka koja će ove godine imati preko 4 milijuna putnika. Na njoj ima 15 rent’a’car poslovnica, i još desetak poslovnica je u neposrednoj blizini aerodroma, a koje imaju stotine vozila. Velika većina njih mora točiti prije MZL Zagreb. Uz to na postaji bi gorivo točili i putnici MZL Zagreb koji dolaze automobilima i parkiraju se na parkiralištu, kao i zaposlenici MZL Zagreb.

Stoga je krajnje nelogično da MZL Zagreb ne da dio svoje zemlje da se otvori benzinska postaja. Konačno to bi bio i dodatni prihod MZL Zagreb, ozbiljan prihod. A sve logike ovog svijeta ima da se postaja tamo izgradi. Idealna lokacije benzinske postaje bi bila na Ulici Rudolfa Fizira između dva rotora (prije parkirališta) ili iz smjera autoputa (Velike Kosnice) netom prije prvog (istočnog) rotora. Tako bi svi putnici mogli nesmetano točiti gorivo.

Uz Zagreb logično bi bilo da i Split ima benzinsku postaju (na ulici dr.Franje Tuđmana) koju bi osim mušterija rent’a’cara i putnika ZL Split koji dolaze autima koristili i stanovnici Kaštele (kojih ima 40.000).

analitičar: Alen Šćuric (Zagreb), foto: MZL Zagreb

Ryanair će ovog ljeta prometovati 6 novih linija, a već smo objavili da povećava broj letova na postojećim linijama. No, kompanija je dodatno povećala frekvencije na dvije linije iz Zagreba. Tako će Ryanair od 31.3. letjeti za Beauvais čak pet puta tjedno (svaki dan osim ponedjeljka i četvrtka), iako je prošlog ljeta letio sam 2 leta tjedno, a ove zime 3 leta tjedno. Nakon 25.5. linija će se operirati četiri puta tjedno (izbacuju se letovi subotom), no isti se vraćaju 5.10. kada će Ryanair ponovo operirati pet puta tjedno.

Ryanair je odlučio povećati i letove na novoj liniji za Gironu koja se uvodi 1.4. Na ovoj liniji Ryanair će prvo operirati dva tjedna leta (ponedjeljak i petak), no sada je odlučio liniju povećati, pa će od 3.7. linija dobiti i treći let srijedom. Tako će se operirati do kraja ljetnog reda letenja.

analitičar: Alen Šćuric (Zagreb), foto: Ryanair

Croatia Airlines će od 1.4. do 31.7. na svojim letovima posluživati „Dalmatinsku marendu“. Croatia Airlines ovaj projekt provodi već neko vrijeme pa putnici na letovima više mjeseci dobivaju specifičnu hranu pojedine hrvatske regije. Dalmatinska marenda je osmišljena od strane Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije, Turističke zajednice grada Splita, Hrvatske turističke zajednice i Croatie Airlines.

dopisnik: Mladern Radić (Osijek), foto: Croatia Airlines

Air France je uzeo jedan Airbusa A320 i dva A319 od Amelie od IV. mjeseca i dodatni četvrti avion, drugi A320 od V. mjeseca. To znači da je cjelokupna flota A319/320 Amelie ovog ljeta u Air Franceu. Istim će Amelia iz Paris CDG za Air France letjeti prema Berlinu (svakodnevno), Marseilleu (svakodnevno), Nici (svakodnevno, a od 6.7. jednom tjedno), Pragu (svakodnevno), jednom tjedno za Copenhagen (od 7.7.). Naravno avioni će ići i na neke druge linije gdje će biti potrebni tijekom sezone. Tijekom ljeta Amelia dobiva još dva A320, te će ukupno imati šest A320obitelji, četiri A320 i dva A319, o čemu je zamaaero već pisao.

analitičar: Alen Šćuric (Zagreb), foto: Amelia

Aerodrom Tivat je u II. mjesecu ostvario 14.551 putnika (14.312 u II/2023). Ovo je 86,1% putnika iz istog mjeseca 2019. (16.900). Aerodrom je imao 263 operacije (254 u II/2023, 266 u II/2019). Tivat je prevezao i 1,4 tone carga (0,2 tone u II/2023 i 0,5 tona u II/2019).

Od početka godine Tivat je ostvario 31.642 putnika, 558 operacije i 1,7 tona carga. Aerodromi Crne Gore su u II. mjesecu ostvarili 98.725 putnika (90.284 u II/2023), što je 129,7% putnika iz istog mjeseca 2019. (76.103).

analitičar: Alen Šćuric (Zagreb), foto: Aerodrom Tivat

Čitatelji su više puta tražili da damo procjenu broja putnika aerodroma regije. No, isto je vrlo nezahvalno i zapravo nemoguće, poglavito s početka godine. Nakon ljeta to je je već bitno lakše. No, zašto je to nemoguće sada:

 • Stvari u zrakoplovstvu se mijenjaju u samo par dana, a godina dana je cijela vječnost
 • Kompanije najavljuju nove letove ili promjene frekvencija samo dva-tri mjeseca prije letova, a to znači da ljetni red letenja još nije definiran kod svih, poglavito top sezona
 • Kompanija mijenjaju strategije i frekvencije poglavito do sredine V. mjeseca sukladno prodaji – ovo se posebno odnosi na LCC
 • Mogu se desiti neki poremećaji u kompanijama kao što je npr. neka veća nesreća ili incident, ili otkazivanje ugovora, ili veliki problemi na aerodromima, promjene operatera… kao što se to desilo Air Serbiji 18.2. pa su morali otkazati ugovor sa Marathonom
 • Dešavaju se i veliki problemi kod kompanija, npr. problemi sa motorima Wizz Aira radi čega ovog ljeta opako reže u regiji, ali kako ne znaju koji će biti obujam istog konstantno mijenjaju brojeve operacija
 • U Europi štrajkovi su nažalost postali svakodnevna pojava a oni i te kako utječu na pojedine aerodrome i njihov broj putnika (npr. jako mnogo Lufthansa na Zagreba, Turkish na Beograd, Arapi na Sarajevu, Wizz Air na Skopju…)
 • LCC u samo par dana otvaraju ili zatvaraju baze čime mijenjaju brojeve putnika u tom aerodromu za par stotina tisuća.
 • Mogu se desiti neki globalni poremećaji kao što su ratovi (Izrael npr.), promjene vlasti (Libija npr.), vulkanske erupcije, napad na twinse, recesija, Covid-19… koji u jedan dan korjenito izmjene sliku zrakoplovstva planete
 • Inflacija i možebitna recesija nam je nad glavom, a to i te kako može utjecati na broj putnika, poglavito u top ljetnoj sezoni.

Dovoljno je da npr. Ryanair odustane od letova u Banja Luci, a što on radi doslovce u par dana i odluku donesu i obznane aerodromu samo 15-30 dana prije otkazivanja (kada nemaju posljedice za otkazivanje). To je postala redovna praksa. Primjerice Wizz Air je u prošloj godini  otkazao ¼ svojih baza. Između ostalog otkazali su baze u Sarajevu i Tuzli gdje su maknuli čak 4 bazirana aviona. Radi toga Sarajevo je imalo manje putnika 2023. neto 2022, a Tuzla je svoj broj putnika desetkovala. Isto tako situacija bi se korjenito promijenila da Ryanair ponovo pokrene letove za Tuzlu.

analitičar: Alen Šćuric (Zagreb), foto: Ryanair

Air Serbia je godinama za Frankfurt letjela 7 tjednih letova ljeti, a 5-6 zimi. No, ove zime letjela je 9-10 letova tjedno. I svi su se pitali je li to Air Serbia uspjela povećati broj frekvencija i dobila dodatne slotove na Frankfurtu ili je to samo zimski izuzetak. Početkom ljetnog reda letenja 2024. Air Serbia ima 9 tjednih letova (svakodnevno, drugi dnevni let ponedjeljkom i petkom). No, od 1.5. kompanija leti za Frankfurt 13 tjednih letova (svaki dan dva, nedjeljom jedan). Avioni iz Beograda idu u 7:00 i 17:30 tj. idealno pokrivaju oba zapadna vala.

analitičar: Alen Šćuric (Zagreb), foto: Air Serbia

Iako je najavljeno da će ZL Dubrovnik dobiti letove easyJeta za Lisabon, Vuelinga za Paris Orly i Flynasa za Riyadh, samo 11 dana prije ljetnog reda letenja ovih letova još nema u sustavu, tako da je istinski mala vjerojatnoća da će se desiti. No, aerodrom ovog ljeta dobiva 21 novu liniju po čemu je daleko od bilo koje zračne luke regije.

analitičar: Alen Šćuric (Zagreb), foto: flynas

Zračna luka Mostar fino napreduje. Prošle godine je imao 20.544 putnika, a ove godine će vrlo vjerojatno imati preko 50.000 putnika. Sukladno planovima ZL Mostar za 2025. mogao bi dostići i 100.000 putnika. Još da Mostar uspije dovesti bar jednog LCC sa 2-3 linija i aerodrom bi preskočio 200.000 putnika. Istinski aerodrom ima mogućnosti i potencijala dostići i 500.000 putnika.

analitičar: Alen Šćuric (Zagreb), foto: ZL Mostar

Zračna luka Rijeka je u II. mjesecu imala 725 putnika, što je bitno više nego prošle godine kada je imala 290 putnika, ali i više nego u I. mjesecu kada je imala 544 putnika. Ipak ovo je samo 44,7% putnika iz istog mjeseca 2019. (1622). Rijeka je ostvarila 188 operacija (84 u II/2023) i nije imala carga. Od početka godine Rijeka je ostvarila 1269 putnika, 334 operacija i nije imala carga.

dopisnik: Mladen Radić (Osijek), foto: ZL Rijeka

Air Serbia je objavila da je ostvarila profit od 40,5 milijuna EUR u 2023. godini. Kompanija navodi da nije dobila ni EUR državnih subvencija. Prihod kompanija je bio 627,9 milijuna EUR. Air Serbia je po prvi puta prešla pola milijarde EUR prometa od kada posluje pod ovim imenom. Kompanija je u prošloj godini letjela na 87 linija u 34 zemlje Europe, Sjeverne Amerike, Azije i Afrike. U prošloj godini Air Serbia je prevezla 4,19 milijuna putnika što je treći najbolji rezultat u 97 godina povijesti kompanije. Udio transfernih putnika porastao je sa 35% (u 2022) na 40%.

Obzirom da je kompanija u prošloj godini otvorila čak 23 nove destinacije, što opako košta i stvara ogromne minuse (početak linije loš load faktor, uhodavanje, marketing, nove operacije…), obzirom na enormno velik broj otkazivanja i dugih kašnjenja što stvara ogromne troškove (rerutiranja, kompenzacija, hotela i hrane…), obzirom na 8 do 10 aviona u wet leasu, pa čak i zimi, što puno košta, obzirom na kratke wet leasove od jednog do par dana kojih je bilo jako puno da naknade rupe u operacijama a koji su enormno skupi, obzirom na skupo školovanje pilota i kabinaca kojih je bilo poprilično prošle godine, obzirom na maintenace koji nema sama kompanija pa više plaća po tuđim servisima, moram priznati da se kompaniji istinski treba diviti da je financijski pozitivna i to toliko pozitivna. Uz sve gore spomenute nedaće i troškove prošle godine kompanija mora biti istinski čarobnjak da bude u plusu, poglavito u tako velikom plusu. Respect!

I sada još jednom pogledajmo kako je Croatia Airlines objavila 2,3 milijuna EUR profita, 18 puta manje, a još je i pritom prodala sve avione i motore što je ušlo u bilansu.

analitičar: Alen Šćuric (Zagreb), foto: Air Serbia

SunExpress je prošle godine leti sam jedan let jedno na liniji Skopje-Izmir. No, ove godine sa letovima kreće 22.3. jednom tjedno (petkom), uz dodatni let u nedjelju 24.3. Od 7.4. uvodi se i let nedjeljom. Od 5.6. uvodi se i treći let srijedom. Nakon 25.9. gubi se let srijedom, a kako leti do 27.10. Kompanija na liniji konkurenciju ima Pegasusa.

analitičar: Alen Šćuric (Zagreb), foto: SunExpress

Air Montenegro želi uzeti dva Embraera E190 ili E195 u dugoročni dry-lease na 3,5 do 6 godina. Avioni moraju biti proizvedeni nakon 2006. godine i imati najmanje 110 sjedala. Natječaj je otvoren do 6.4. Kompanija je za ovu sezonu već uzela u wet lease Airbus A320 od Trade Aira i E190 od Windrosea.

analitičar: Alen Šćuric (Zagreb), foto: Air Montenegro

Aerodrom Tirana je u 2023. imao 110.000 kosovskih, 53.000 crnogorskih i 45.000 makedonskih putnika. To je više od 200.000 putnika iz ove tri države. Od početka godine brojke su skoro došle na polovicu tog iznosa pa se očekuje da će do kraja godine broj putnika iz ove tri države ozbiljno porasti.

analitičar: Alen Šćuric (Zagreb), foto: Aerodrom Tirana

Zračna luka Osijek je u II. mjesecu imao 1123 putnika (1039 u II/2023). Ovo je 43,7% putnika iz istog mjeseca 2019. (2573). Osijek je ostvario 161 operaciju (123 u II/2023), te nije imao carga. Ukupno je u prva dva mjeseca ove godine Osijek ostvario 2249 putnika, 306 operacija i nije imao carga.

dopisnik: Mladen Radić (Osijek), foto: ZL Osijek

Prema Vuku Cvijiću, novinaru Radara, Aleksandar Ilić je u II. mjesecu dobio visoku funkciju u Air Serbiji, direktora letačkih operacija. Aleksandar Ilić suvlasnik je 50% Air Pinka i onog momenta kada se otkrio skandal Air Pinka, te reakcija EASE i vraćanje AOC-a neposredno prije oduzimanja istog od strane DCV-a Air Serbia je maknula Ilić sa ovog važnog mjesta, prema Cvijiću. Prema nekim izvorima Ilić je još uvijek u Air Serbiji iako ne više na direktorskom mjestu.

Kako se sumnja da je Air Pink falsificirao podatke o letovima te tako nije održavao avione u propisanim ciklusima čime je zaradio ogromnu dodatnu svotu novaca, te se sumnja da su posade radile bitno više nego je dozvoljeno, Air Serbia si nije mogla dozvoliti skandal da jedan od suvlasnika takve kompanije bude na važnom rukovodećem položaju.

Ostaje pitanje kako to da Air Serbia nije sama znala da se radi o kontraverznoj osobi i da postoje problemi ove vrste pa si je napravila još jednu potpuno nepotrebnu blamažu. Ovo im nakon incidenta sa Marathonom stvarno nije trebalo.

analitičar: Alen Šćuric (Zagreb), foto: Air Serbia

Nouvelair ove godine povećava broj letova iz Monastira za Beograd. Letovi počinju 22.5. a u top sezoni (od VI. do IX. mjeseca) kompanija će letjeti šest tjednih letova, dok je prošle godine letjela pet tjednih letova. U X. mjesecu kompanija će letjeti tri tjedna leta. Kompanija će letjeti i iz Djerbe za Beograd jedan tjedni let u VI. i IX. mjesecu. Kompanija će imati isti broj letova kao i prošle godine za Ljubljanu, Banja Luku, Skopje, te Sarajevo no u Sarajevu će letjeti od 13.5. do 21.10. i time produžiti sezonu za dva mjeseca spram prošle godine.

dopisnik: Mladen Radić (Osijek), foto: Nouvelair

MZL Zagreb će od V. do VII. mjeseca imati radove na rulnici F, koja je zapravo paralelna rulnica sa uzletno-sletnom stazom. Po ovom rulnici prolaze svi avioni koji idu na uzletno-slatnu stazu. Za sada se ne znaju detalji radova. No, i te kako se treba pitati zašto radovi nisu rađeni od III. do V. mjeseca kada je promet u Zagrebu daleko manji. III. mjesec je već vrlo topao (ove godine od 10 do 18 stupnjeva celzijusovih), nema pretjerano puno padavina, više nema snijega i leda. Obavljati radove tijekom top sezone istinski nema nikakvog smisla.

analitičar: Alen Šćuric (Zagreb), foto: Mario Vukoja

Iz Frankfurt će ove godine umjesto Lufthanse za Pulu letjeti Air Dolomiti sa Embrearom E190 i sa E195 od 20.4. dva puta tjedno, te četiri leta tjedno od 28.4. i to jedan let sa E195 i tri sa E190, kasnije sva četiri sa E190.

Iz Minhena Lufthansa CityLine će letjeti od 6.4. jednom tjedno (subota), a od 21.4. dva puta tjedno (dodaje se nedjelja), sve sa CRJ900. No, od 1.5. se operacije mijenjaju pa će srijedom letjeti CityLine, dok će subotom i nedjeljom letjeti Air Dolomiti sa E195. Ovo je isti broj letova kao i prošle godine, no sa većim avionima pa je kapacitet na linijama povećan.

analitičar: Alen Šćuric (Zagreb), foto: Air Dolomiti

Banja Luka je u II. mjesecu ostvarila 18.516 putnika (28.244 u II/2023). Ovo je 237,2% putnika iz istog mjeseca 2019. (7805). Aerodrom je ostvario 216 letova (306 u II/2023). Banja Luka je po prijevoznicima ostvarila:

 • Ryanair 10.141 putnika (15.339 u II/2023) na 62 leta (112 u II/2023)
 • Wizz Air 7770 putnika (12.218 u II/2023) na 42 leta (80 u II/2023)
 • Air Serbia 510 putnika (544 u II/2023) na 16 letova (kao i 2023)
 • Ostali letovi 95 putnika (143 u II/2023) na 96 letova (98 u II/2023)

Najviše putnika je bilo prema Baselu 4993 (Wizz Air), Memmingenu 2782 (Ryanair) i Dortmundu 2777 (Wizz Air). Load faktor na liniji za Beograd je bio 44,3%. Aerodrom je od početka godine ostvario 38.998 putnika i 430 operacija.

analitičar: Alen Šćuric (Zagreb), foto: Alen Šćuric

Nakon članka N1, koji je prenio zamaaero, o mehaničarima Air Serbie stigao je demantij na isti. Prva stvar koju su mehaničari naveli je da avione održava Aviostar (Avio Chem), kompanija koja je prije čistila i prala avione. Kompanija je tek sredinom 2022. krenula sa održavanjem aviona. U demantiju je Aviostar naglasio da imaju sve licence nadležnih zrakoplovnih vlasti Srbije i Europske Unije. Nije mi jasan ovaj demantij? Zar je netko to sporio? Nije. No, mehaničarima je istinski čudno da kompanija koja se bavi čišćenjem postane vrlo brzo kompanija koja održava zrakoplove. Aviostar je u svom demantiju izjavio je ponosan na to da su neki radnici koji su prije radili na poslovima pranja i čišćenja aviona nakon obuke postali avio-mehaničari.

Aviostar demantira da su zapošljavali mehaničare iz Air Serbie i kaže da do sada nisu zaposlili ni jednog mehaničara Air Serbie.

Na tekst je reagirao i Samostalni sindikat aviomehaničara Serbije (SSAMS) koji okuplja radnike u Air Serbia Tehnici. Sindikat navodi da nije istina da uprava ignorira mišljenja, prijedlog i rješenja radnike jer je SSAMS u stalnom dijalogu sa rukovodstvom kompanije, te je dijalog dao značajne rezultate u smislu zadržavanja zaposlenih kroz poboljšanje uvjeta rada, kao i napredovanja djelovanja mehaničara. I Sindikati ističu da sigurnost aviona nije upitna. Jako čudna izjava Sindikata. Ovakva bi izjava bila primjerenija za poslodavca, tj. za Air Serbiu, umjesto za Sindikat koji štiti interese radnika i kojem su radnici članovi.

Sindikat se nije referirao na izjavu mehaničara da je 40 radnika Tehnike od čega 25 licenciranih mehaničara od njih 80 otišlo iz kompanije u zadnjih 2 godine. Sindikat se nije referirao ni na ozbiljnu optužbu da sa 60 mehaničara Tehnika ne može održavati avione poglavito što je to 20 mehaničara manje, a obujam posla se značajno povećao. Sindikati se nisu referirali ni na optužbe mehaničara na direktora Ekmešića. Jako čudno. Bilo bi logično da Sindikati zauzmu stav ovih izuzetno bitnih optužbi koje su krucijalne po funkcioniranje kompanije.

Stoga je za zaključiti da su demantiji prilično blagi, da se bave perifernim temama, a da nisu ni dirnuli u srž problema koji ističu mehaničari Air Serbia Tehnike.

analitičar: Alen Šćuric (Zagreb), foto: Air Serbia

Air Serbia je prošle godine imala 14 letova za Moskvu, 3 za St.Petersburg, 3 za Sochi i 2 za Kazan. Ove godine ima isti broj letova za Sochi i Kazan, no St.Petersburg je povećala na 5 i Moskvu na čak 19 letova. To znači da je Air Serbia prošle godine imala 22 tjedna leta za Rusiju, a ove godine ima čak 29 tjednih letova, 7 više. Respect!

analitičar: Alen Šćuric (Zagreb), foto: Air Serbia

Sun d’Or El Al-a je trebao letjeti iz Ljubljane za Tel Aviv od 4.6, a od 19.6. je trebao imati dva leta tjedno. No, sada će letovi krenuti mjesec dana kasnije od 2.7. i letjet će samo jedan let tjedno umjesto dva.

analitičar: Alen Šćuric (Zagreb), foto: Sun d’Or

Eurowings je uzeo u lizing Boeinge 737-800 od Smartwingsa. Avioni će operirati iz Colognea i to na 61 liniji. U regiji ovi avioni letjet će iz Colognea za Dubrovnik, Pulu, Rijeku, Sarajevo, Split, Zadar i Zagreb.

dopisnik: Mladen Radić (Osijek), foto: Smartwings

Aerodrom Podgorica je u II. mjesecu imao 84.174 putnika (75.972 u II/2023). Skoro isti broj putnika kao u I. mjesecu (85.030) bez obzira na 2 dana više u I. mjesecu i na velik broj novogodišnjih putnika. Svaka čast. Ovo je 142,2% putnika iz istog mjeseca 2019. Ogroman respect! Aerodrom je imao 887 operacija (772 u II/2023, 864 u II/2019). Podgorica je ostvarila 49,6 tona carga (44,8 tona u II/2023, 65,4 tone u II/2019). Podgorica je od početka godine ostvarila 169.204 putnika, 1799 operacija i 88,0 tona carga.

analitičar: Alen Šćuric (Zagreb), foto: Aerodrom Podgorica

Aerodrom Beograd je postigao 479.889 putnika u II. mjesecu. Ovo je 91.048 putnika manje nego u I. mjesecu. Niz aerodroma regije je imao vrlo slične rezultate u II. mjesecu kao u I. U I. mjesecu Beograd je imao 28,1% više putnika nego u I. mjesecu 2023, dok je u II. mjesecu imao 21,2% putnika više nego u II. mjesecu 2023. Ovih 7 postotnih bodova razlike je posljedica prekida odnosa sa Marathonom i 4,3% smanjenja broja operacija. No, to je još uvijek više nego dobar rezultat Beograda u usporedbi sa prošlom godinom. Ovo je i nevjerojatnih 152,0% putnika iz istog mjeseca 2019 (315.717). Veliki respect!

Od početka godine Beograd je ostvario  1.050.826 i po prvi puta u povijesti aerodroma je prešao milijun putnika u prva dva mjeseca godine.

analitičar: Alen Šćuric (Zagreb), foto: Aerodrom Beograd

Zračna luka Zagreb je otvorila BELAMI kutak za ljepotu. Kutak sređuje i oblikuje obrve. Kutak je smješten u Schengenskom odlaznom području.

analitičar: Alen Šćuric (Zagreb), foto: MZL Zagreb

Naš analitičar Alen Šćuric je u prošlom tjednu dao 6 intervjua diljem regije, što nije ništa neuobičajno. No, ono što je interesantno je da je u istom danu (četvrtak 14.3.) dao intervju za dvije N1 televizije, za beogradsku gdje je govorio o problemima Boeinga, te za sarajevsku gdje je govorio o problemima Aerodroma Tuzla.

zaposlenica: Suzana Proroković (Zagreb)

Air Serbia je otvorila natječaj za pilote i kabinsko osoblje. Traže se kopiloti za ATR 72-600 i A319/320, kapetani za ATR 72-600, kapetani za A319/A320, te non type rated kopiloti i kapetani. Iako postoje neke indicije da je bio otvoren i natječaj za kabinsko osoblje on više nije aktualan. Kopanija traži i niz mehaničara, tehničara i inžinjera.

analitičar: Alen Šćuric (Zagreb), foto: Air Serbia

Na Aerodromu Beograd je nakon više godina borbe sa birokracijom konačno otvoren restoran Walter. Ovaj lanac restorana poslužuje u prvom redu sarajevske ćevape, no na meniju ima i pljeskavice, sudžuk, ramstek, biftek, teleća jetrica, pileće krpice, uštipke, ražniće, brizle, file pastrve, niz salata i priloga, kao i bosanskih deserata.

Walter ima ukupno 41 restoran u Srbiji, Crnoj Gori, BiH, Sloveniji i Austriji od čega 20 u Beogradu. Na Aerodromu Beograd Walter je lokal otvorio okružen drvećem u vrlo ugodnoj atmosferi, samo 150 metara jogozapadno od Terminala 1. Na ovom mjestu je prije bio restoran Borik. Restoran ima vrlo ugodnu unutrašnjost.

analitičar: Alen Šćuric (Zagreb), foto: Walter Aerodrom Beograd

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!

Linije

 

Iz Ljubljane:

 • Madrid, Iberia od 29.7.

 

Iz Maribora:

 

Iz Portoroža:

 

Iz Zagreba:

 • Memmingen, Ryanair od 28.10.

 

Iz Pule:

 • Birmingham, Jet2 od 2.5.
 • Manchester, Jet2 od 2.5.
 • London Stansted, Jet2 od 3.5.

 

Iz Rijeke:

 

Iz Zadra:

 

Iz Splita:

 • London Stansted, British od 7.9.

 

Iz Brača:

 

Iz Dubrovnika:

 

Iz Osijeka:

 

Iz Sarajeva:

 

Iz Tuzle:

 • Istanbul, Pegasus od 3.8.

 

Iz Mostara:

 

Iz Banja Luke:

 

Iz Beograda:

 • Guangzhou, Air Serbia od 30.9.

 

Iz Niša:

 

Iz Kraljeva:

 

Iz Podgorice:

 

Iz Tivta:

 

Iz Prištine:

 

Iz Skopja:

 

Iz Ohrida: