Novosti iz regije

U Croatia Airlines tehnici se nalaze čak tri zrakoplova A320 grčkog Ellinaira. Prvi je krajem lipnja stigao SX-EMY da bi mu se nedavno pridružili SX-EMJ i SX-EMA. Na prvom zrakoplovu su izvršeni radovi te je uskladišten. Vjerojatno se radi o zrakoplovima koje je grčki prijevoznik vratio lizing kući. Uz ova tri zrakoplova nedavno je stigao i A320 u bojama indijskog ultra LCC prijevoznika GoAir koji je također vraćen lizing kući Aircastle te nosi novu registraciju EI-GTR (bivši VT-GOS). Pri kraju su i radovi na bivšem zrakoplovu A320 Air Caira, također u vlasništvu Aircastla sa novom registracijom VQ-BSZ (bivši SU-BSN).

autor: Juraj Mehić, dopisnik (Velika Gorica), foto: Ellinair

Rumunjski LCC Blue Air će 23.6.2022. pokrenuti letove iz Bucharesta za Split dva puta tjedno (četvrtak i nedjelja), a za Dubrovnik 28.6. također dva puta tjedno (utorak i subota). Letovi će se obavljati sa Boeingom 737-800 (189 sjedala).

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Blue Air

ZL Zadar u ovom momentu ima 122 leta tjedno. U VIII. mjesecu je imao 150 letova, što znači da je smanjenje 28 letova tjedno, tj. 18,7%. Do kraja mjeseca biti će još 11 letova manje, tj. ukupno 111 tjednih letova. Za IX. mjesec i više nego dobro.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: ZL Zadar

Air Serbia ima flotu prosječno staru 19,3 godine. Pritome A319 imaju prosječnu starost od 16,3 godine, A320 je star 15,7 godina, A330-200 je star 12,8 godina, a ATR-72 imaju prosječnu starost od 28,1 godinu. Tri ATR-72 u vlasništvu kompanije su stari 31,0 do 31,2 godine. Osim ta tri aviona svi ostali avioni su u lizingu, njih 14.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Serbia

Zagreb u VIII. mjesecu nije ostvario niti 200.000 putnika, točnije imao ih je samo 194.993. Ova brojka je istinski tragična, poglavito što je Ryanair operirao čak 6 linija sa 18 tjednih letova iz Zagreba cijeli mjesec, a i niz drugih kompanija je povećao frekvencije ili otvorio linije.

Brojka je to lošija obzirom da je Split imao gotovo pola milijuna putnika, a Dubrovnik njih skoro 300.000. Čak je i Zadar imao 166.100 putnika, samo 28.893 putnika manje od Zagreba. Zagreb je istim u VIII. mjesecu bio na tek 6. mjestu po broju putnika u regiji, iza Beograda, Splita, Prištine, Dubrovnika i Skopja. Istinski tragičan rezultat.

Ryanair je u IX. mjesecu pokrenuo 44 tjedna leta na 15 linija čime će iz Zagreba imati preko 66.000 sjedala. Ostaje za vidjeti hoće li isto pomoći Zagrebu da prevlada ove tragične brojke putnika koje ima posljednjih mjeseci.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: MZL Zagreb

Skopje je u VIII. mjesecu imalo 162 tjedna leta. No, u idućih sedam dana (od 7. do 13.9.) ima tek 139 letova, što je 23 leta manje, ili 14,2% manje letova nego prije mjesec dana.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Skopje

Pegasus je u VIII. mjesecu imao više letova iz Skopja za Istanbul od Tukisha. Naime, Turkish je letio 7 letova, a Pegasus 8. Tako što se ne dešava na drugim aerodromima regije gdje je Turkish dominantan.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Pegasus

Croatia Airlines u ima flotu prosječno staru 16,8 godina. Pritom flota Dash 8-400 ima prosječnu starost od 12,4 godina, a flota Airbus A320obitelji je prosječno stara 20,5 godina, pri čemu je A319 flota prosječno stara 20,0 godina, a A320 prosječno stara 21,9 godina. Kompanija u floti ima 6 Dash 8-400, 5 A319 i 2 A320.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Croatia Airlines

Croatia Airlines će idućih 3 subote dolaziti na Brač sat vremena prije, te će obaviti rotaciju za Graz, nakon toga avion će ponovo otići u Graz i preko Linza se vratiti u Brač. Linz se pokazao kao loša linija ove godine, pa je avion često kada išao preko Bratislave za Brač. Za razliku od toga Graz se pokazao dobrom linijom i stoga je povećan broj letova za Graz u IX. mjesecu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Croatia Airlines

Zračna luka Rijeka ima 5 tjednih letova manje nego u VIII. mjesecu. Tada je aerodrom imao 27 letova, sada ih ima 22. Rijeka ima jedan let manje za Dusseldorf (Eurowings), dva leta manje za Eindhoven (Transavia), te više nema letova za Cologne (Eurowings), Olsztyn, Szczecin i Zielonu Goru (sve LOT), no zato ima po jedan let više za Hamburg i Stuttgart (Eurowings). Aerodrom i dalje ima najviše letova u subotu, no sada ih ima 7 a ne više 11.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: ZL Rijeka

U petak sam bio na petosatnom ručku sa Stjepanom Bedićem, CEO-om ETF-a. Između ostalog mi je rekao da kompanija neće otpustiti ni jednog pilota, kabinca ili mehaničara već će ih sve zadržati preko zime. Svima će biti smanjene plaće tijekom zime, no svi će ostati zaposleni u kompaniji.

ETF će letjeti u Prištini tijekom zime smanjenim intenzitetom, dok će drugi avion biti prizemljen i služit će za ad hoc chartere.

Bedić mi je rekao i da još nisu naplatili novac vezano uz zeca u Bremenu. Osiguranje će isplatiti svoj dio, no Aerodrom Bremen se izvlači od svoje obveze. Oni smatraju da su redovnim pregledavanjem piste obavili sve što je bilo moguće da se događaj ne desi i tvrde da je isto dostatno sukladno njemačkim zakonima.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Pula), foto: ETF

Ukupno za Ukrajinu iz Tivta ima čak 51 tjedni polazak prema 6 destinacija. Najviše letova za Crnu Goru ima SkyUp koji leti čak 35 tjednih letova. Crna Gora je istinski naknadila nedostatak ruskih letova sa ukrajinskim prijevoznicima i letovima.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: SkyUp

Air Serbia je tijekom VIII. mjeseca prevezla fascinantnih 300.000 putnika na redovnim i charter prometu. Kompanije je letjela prvenstveno iz Beograda, no imala je i tri linije iz Niša i jednu iz Kraljeva. Ovo je najveći broj putnika u jednom mjesecu 2021.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Air Serbia

Air Montenegro je nakon mjesec dana odbijanja ipak pozivno odgovoriti na zahtjev MANS-a i dostaviti im sve ugovore i zatražene podatke. Air Montenegro je izjavio da time prekida praksu tajnosti podataka i da želi raditi transparentno. Bravo Air Montenegro!

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Montenegro

Od danas 4.9. Ryanair pokreće prvu liniju unutar regije koju operira jedan strani prijevoznik. Ryanair kreće sa operacijama Zagreb-Podgorica koja će se operirati dva puta tjedno, utorkom i subotom, tijekom cijele godine. Na liniji leti Airbus A320 Laude Aira sa 180 sjedala.

Ovime je Ryanair postao konkurencija Croatiji Airlines, Air Serbiji, Air Montenegru i Trade Airu na letovima unutar regije. Cijena najjeftinije karte u prvom tjednu je 48,38 EUR, a nakon toga oko 27 EUR.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ryanair

Nordwind pokreće novu liniju za Skopje, iz St.Petersburga. Linija će od 21.9. operirati jednom tjedno, utorkom sa Embraerom E190 Pegus Flya. Istim od 29.9. kompanija uvodi i dodatni let za Moskvu srijedom, tj. povećava broj letova sa dva na tri. To znači da će kompanija letjeti na ovoj liniji ponedjeljkom, srijedom i petkom. Na liniji lete Airbus A321, Boeing 737-800 i Embraer E190.

Nažalost ovi letovi traju samo do 29.10. nakon čega kompanija ukida letove za St.Petersburg i vraća frekvencije za Moskvu na dva tjedna leta. U zimskom redu letenja Nordwind planira operirati Skopje iz Moskve utorkom i petkom.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Nordwind

Pula u IX. mjesecu ima letove na slijedeće destinacije:

 • Petersburg 1 let tjedno
 • Moskva DME 1 let
 • Moskva ZIA 2 leta
 • Moskva SVO 7 letova
 • Beograd 2 leta do 12.9.
 • Split 2 leta
 • Osijek 2 leta
 • Zadar 7 letova
 • Zagreb 13 letova
 • Gothenburg 1 let
 • Minhen 2 leta
 • Frankfurt 3 leta
 • Dusseldorf 1 let
 • Bruxelles 2 leta
 • Zurich 1 let
 • London LTN 2 leta
 • London LGW 2 leta
 • Bristol 2 leta
 • Birmingham 2 leta
 • Doncaster 2 leta
 • Manchester 2 leta
 • Glasgow 2 leta

Istim Pula u početkom IX. mjeseca ima 61 tjedni let (prosječno skoro 9 dnevno), a krajem mjeseca njih 59. U VII. mjesecu Pula je imala 73 tjedna leta, što znači da je smanjenje broj letova za 14 tjedno (2 dnevno) ili 19,1%.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: ZL Pula

Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) je zatražila prije više od mjesec dana od Air Montenegra da im dostavi izvode iz računa, konzultantske ugovore, troškove zakupa, besplatne avio karte i troškove promocija, no kompanija ne odgovara i šuti o zahtjevu koji se temelji na Zakonu o slobodnom pristupu informacijama. Stoga je MANS uputio žalbu zbog šutnje uprave Air Montenegra na Agenciju za zaštitu osobnih podataka i slobodan pristup informacijama.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Montenegro

Na charter liniji za Hurghadu Air Cairo ima 5 tjednih letova (svaki dan osim ponedjeljka i četvrtka). No Air Serbia je ovdje dominantna sa 16 tjednih letova. Kompanija leti svaki dan osim petka, no neke dane ima i više letova od jednog, najviše u subotu kada za Hurghadu leti čak 7 dnevnih letova.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Wikipedia (Air Cairo)

Goldeck Flug je imao 55 letova između Bečkog Novog Mjesta i Brača. Kompanijica leti sa minijaturnim PC-12NG koji prima tek 6 putnika. Cijena karte na letu je bila čak 1000 EUR. U neke dane kompanija je ostvarila i po tri leta.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Goldeck Flug

Vlada Republike Hrvatske je pokrenula Projekt Slavonija, Baranja i Srijem, kojem je cilj prikupljanja novaca za 5 slavonskih županija. Unutar Projekta Europska Unija je odobrila sredstva u visini 10,5 milijardi kuna. Od tih sredstava 395.000.000 kuna (52,7 milijuna EUR) uporabit će se za rekonstrukciju i proširenje Zračne luke Osijek. Istinski ogroman novac. CEO aerodroma Ivan Kos nam je rekao da aerodrom dovršava master plan temeljem kojeg će definirati ciljeve razvoja aerodroma, te konkretne radove na objektima. Prvi projekt koji će se raditi biti će proširenje terminalne zgrade.

Istim aerodrom planira raditi na razvoju različitih oblika zračnog prometa kako putničkog, tako carga, ali i nichama koje locira. Uz to planira imati i servisni centar, te pilotsku školu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: ZL Osijek

 

Air Montenegro je od 1.6. do 9.8. prevezao 52.000 putnika na 500 letova. Za očekivat je da će u puna tri mjeseca Air Montenegro imati oko 78.000 putnika na oko 770 letova. U prva tri mjeseca (VI-VIII) 2019. Montenegro Airlines je imao 271.952 putnika i 2700 letova. Samim time je više nego jasno da novi crnogorski prijevoznik nije uspio ni izblizu dostići brojke bivšeg prijevoznika, tj. da su one tek 1/4 onoga što je bio Montenegro Airlines.

Iz Crne Gore Air Serbia je u VIII. mjesecu imala 76 tjednih letova, dok je Air Montenegro na svim svojim linijama imao 34 tjedna leta, tj. tek 44,7% letova Air Serbie, niti 50%. Istime je Air Serbia dominantan prijevoznik u Crnoj Gori.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Montenegro

Wizz Air uvodi letove za Skopje u XII. mjesecu. Od 18.12. pokreće liniju za Torinu, te od 19.12. za Bolonju i Billund. Istovremeno kompanija pokreće i novu liniju iz Ohrida za Friedrichshafen, od 18.12. Sve četiri linije imat će dva leta tjedno.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Wizz Air

Brojne kompanija smanjuju broj letova u IX. mjesecu prema jadranskim destinacijama. Tako će u prva dva tjedna IX. mjeseca Dubrovnik imati:

 • 7 tjednih letova KLM-a za Amsterdam
 • 3 leta easyJeta za Amsterdam
 • 3 leta Croatie za Atenu
 • 2 leta Aegeana za Atenu
 • 4 leta Vuelinga za Barcelonu
 • 1 let easyJeta za Basel
 • 2 leta Air Serbie za Beograd
 • 3 leta easyJeta za Berlin
 • 1 let Eurowingsa za Berlin
 • 1 let Jet2 za Birmigham
 • 2 let Voloteje za Bordeaux
 • 2 leta easyJeta za Bristol
 • 2 leta TUI-a za Bruxelles
 • 1 let Brusselsa za Bruxelles
 • 1 let Eurowingsa za Cologne
 • 3 leta Norwegiana za Copenhagen
 • 5 letova Aer Lingusa za Dublin
 • 1 let Eurowingsa za Dusseldorf
 • 2 leta Jet2 za Edinburgh
 • 2 leta easyJeta za Edinburgh
 • 7 letova Croatie za Frankfurt
 • 7 letova Lufthanse za Frankfurt
 • 3 leta easyJeta za Genevu, u drugom tjednu 2 leta
 • 1 let Eurowingsa za Hamburg
 • 3 leta Finnaira za Helsinki
 • 4 leta Turkisha za Istanbul
 • 1 let Smartwingsa za Katowice
 • 1 let LOT-a za Krakow
 • 3 leta Jet2 za Leeds
 • 9 letova easyJeta za London Gatwick, u drugom tjednu 8
 • 1 let TUI-a za London Gatwick
 • 14 letova Britisha za London Heathrow
 • 3 leta Jet2 za London Stansted
 • 1 let Luxaira za Luxembourg
 • 1 let easyJeta za Lyon
 • 1 let Voloteje za Lyon
 • 7 letova Iberie za Madrid
 • 2 leta easyJeta za Manchester
 • 3 leta Jet2 za Manchester
 • 1 let TUI-a za Manchester
 • 1 let Voloteje za Marseille
 • 7 letova Lufthanse za Minhen
 • 2 leta Croatie za Minhen
 • 7 letova Aeroflota za Moskvu
 • 1 let easyJeta za Nantes
 • 2 leta Transavie za Nantes
 • 1 let Voloteje za Nantes
 • 1 let Jet2 za Newcastle
 • 4 leta Uniteda za Newark
 • 4 leta Delte za New York
 • 1 let Croatie za Osijek
 • 2 leta Norwegiana za Oslo
 • 4 leta Croatie za Paris CDG
 • 4 leta Air Francea za Paris CDG
 • 3 leta easyJeta za Paris Orly, u drugom tjednu nema letova
 • 3 leta Transavie za Paris Orly
 • 1 let LOT-a za Poznan
 • 3 leta Smartwingsa za Prag
 • 2 leta AirBaltica za Rigu
 • 3 leta Croatie za Rim
 • 3 leta Vuelinga za Rim
 • 3 leta Transavie za Rotterdam
 • 2 leta Trade Aira za Split
 • 2 leta Trade Aira za Rijeku via SPU
 • 2 leta Trade Aira za Osijek via SPU-RJK
 • 2 leta Voloteje za Toulouse, u drugom tjednu 1 let
 • 7 letova Austriana za Beč
 • 2 leta Wizz Aira za Beč, u drugom tjednu 1 let
 • 2 leta Ryanaira za Beč
 • 1 let Air Baltica za Vilnius
 • 4 leta LOT-a za Varšavu, u drugom tjednu 3 leta
 • 2 leta Wizz Aira za Varšavu
 • 1 let Smartwingsa za Varšavu
 • 29 letova Croatie za Zagreb, u drugom tjednu 27
 • 3 leta Croatia za Zurich

I dok je u VIII. mjesecu Dubrovnik imao 253 leta, sada ima 11 manje, njih 242 u prvom tjednu, a 232 u 2. tjednu IX. mjeseca. U svakom slučaju više nego dobro da IX. mjesec.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: ZL Dubrovnik

 

Bez obzira na sve priče o (ne)opravdanosti izgradnje aerodroma u Bihaću, politika ipak ide dalje. Prema riječima federalnog ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudina Dedića, na prijedlog Federalnog ministarstva prometa i komunikacija usvojena je Odluka o usvajanju programa utroška sredstava za Aerodrom Bihać u iznosu od 25 miliona KM. Podsjeća da je Vlada FBiH jedini investitor za izgradnju Aerodroma u Bihaću i dosad je osigurala oko 10 miliona KM.

Usvajanjem današnje odluke o programu utroška sredstava u iznosu od 25 miliona KM plan je da se završi I faza izgradnje Aerodroma u Bihaću sa poletno-sletnom stazom u dužini od 1.200 metara, kontrolnim tornjem, rasvjetom i ostalom neophodnom infrastrukturom kako bi sam Aerodrom profunkcionirao za slijetanje aviona. Na ovom dijelu piste mogli bi slijetati manji avioni koji prevoze oko 70 putnika.

autor: Dževad Mešić, suradnik (Bihać), foto: Aerodrom Bihać

Aviohelikopterska jedinica MUP-a Crne Gore je, kako smo objavili u članku od 25.8. potpisala ugovor sa Air Montenegrom oko ustupanja hangara i opreme Air Montenegru. Prema ugovoru dvaju strana Aviohelikopterska jedinica ustupa Air Montenegru:

 • hangar za smještaj i održavanje aviona,
 • sredstva za opsluživanje aviona kao što su stepenice, platforme, police i sl,
 • alat za održavanje aviona,
 • skladišni i drugi prostor za smještaj alata i materijala,
 • te uredski prostor za rad.

 

No, ono što je interesantno iz ugovora je da Aviohelikopterska jedinica MUP-a za ovu ogromnu uslugu neće naplaćivati baš ništa Air Montenegru. Čudno i vrlo neuobičajno. Svaka čast što je Air Montenegro iskamčio ovakav ugovor, respekt do neba, time će si bitno smanjiti troškove kompanije. Ali zašto je Aviohelikopterska jedinica MUP-a pristala na tako što. Pritisak politike?

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Montenegro

EasyJet kreće sa letovima za Skopje. Prva linija Geneva-Skopje krenuti će sa operacijama 1.11. i to dva puta tjedno, ponedjeljkom i petkom, no od 2.12. kompanija dodaje i let četvrtkom, koji se prestaje operirati nakon 6.1, da bi se ponovo krenuo operirati od 10.2. EasyJet neće imati konkurencije na liniji, obzirom da ju ni Wizz Air, ni ijedan drugi prijevoznik ne leti. Kako čak 4 kompanije lete 18 tjednih letova za Genevu iz Prištine prilično je logično da easyJet kreće letjeti ovu liniju.

Ovo je velika vijest za Skopje koje ima potpunu dominaciju Wizz Aira sa baziranih čak pet aviona, a koji je imao čak 29 linija i 77 tjednih letova iz Skopja ovog ljeta. Osim Wizz Aira za aerodrom od LCC leti još samo Pegasus.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: easyJet

Aeroflot neće letjeti iz Moskve za Ljubljanu. Iako je prva najava bila da će kompanija letjeti svakodnevno između dva grada tijekom zime, sada se predomislila i zadnji let za Ljubljanu će biti u petak 29.10. U ovom momentu Aeroflot leti tri tjedna leta za Ljubljanu.

Kompanija tijekom zime nastavlja letjeti svakodnevne letove za Beograd i tri tjedna leta za Zagreb (ponedjeljak, četvrtak, subota). Od zimskog reda letenja Aeroflot više nema izlistane letove Air Serbie u code-share u svojoj prodaji. Ni Air Serbia na svojoj stranici nema izlistane code-share letove Aeroflota od 30.10. nadalje. Tek treba vidjeti jel to privremeno stanje, koje će se možda promijeniti do zime, ili kompanija prekidaju suradnju na liniji.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aeroflot

 

Ryanair danas i u iduća tri dana pokreće čak 9 novih linija iz Zagreba. Kompanija je već pokrenula 6 linija, dočim će od ovog tjedna broj linija biti čak 15. Kompanija danas pokreće letove za Oslo Torp, sutra za Pariz i Karlsruhe, 3.9. za Dortmund, Memmingen, Hahn, a 4.9. za Weeze, Podgoricu i Malmo. Istime kompanija ima čak 44 tjedna leta iz Zagreba (više od 6 dnevno). Kompanija će ovaj tjedan bazirati i drugi avion u Zagrebu.

Od XII. mjeseca Ryanair će bazirati i treći avion te uvesti još 9 linija iz Zagreba, tj. njih sveukupno 24.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ryanair

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

NAGRADNA IGRA

Osvojite 9 starih razglednica (50+ godina) InexAdrije, Lufthanse, Balaira, Air Lloyda i Ju52
tako da nam pošaljite fotke za foto-spotterski kutak

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!