Novosti iz regije

Danas u petak slijeće prvi avion Uniteda na liniji Newark-Dubrovnik. Let je krenuo iz Newarka u 19:20 sati po lokalnom vremenu, a u Dubrovnik slijeće u 10:15. Avion se vraća za Newark tek idućeg dana, u subotu 3.7. u 11:20. Kompanija na liniji leti sa Boeingom 767-300. Na letu koji ima 214 mjesta slobodna su samo dva mjesta u ekonomskoj klasi, tj. kupljeno je čak 212 karata. United će za Dubrovnik letjeti u ponedjeljak, četvrtak, petak i subotu.

Na ovaj let veže se Croatia u code-share iz Zagreba, no iako Croatia ima u prosjeku čak 4 dnevna leta za Dubrovnik, konekcije su katastrofalno loše. U dolasku u utorak je vrijeme konekcije prihvatljivih sat i 35 minuta (Croatia odlazi u 11:50). I u petak je relativno dobra opcija jer je vrijeme konekcije 2:25 (Croatia u 12:40). U nedjelju je vrijeme konekcije 2:55 sati (Croatia u 13:15). No u subotu je istinska tragedija. Iako Croatia leti čak 5 letova u subotu, a ujutro je razmak letova 35 mintua, dok je navečer samo 1:20 sati, putnici će morati čekati u Dubrovniku na konekciju čak 6 sati i 20 minuta (Croatia u 15:30). Prestrašno. U povratku je situacija još gora. U utorak je vrijeme konekcije sat vremena (Croatia dolazi u 11:15), u subotu 40 minuta (Croatia u 11:40), no u petak i subotu ne postoji opcija konekcija. Kako pobogu, ako kompanija te dane ima po tri dnevna leta, a United odlazi tek u 11:20 i 12:15 sati. Nevjerojatno!

Istovremeno Delta kreće sa letovima u petak 2.7. kada kreće iz New York JFK u 20:00. Avion slijeće u Dubrovnik idućeg dana u 11:15. Iz Dubrovnika odlazi u 13:30. I Delta na liniji leti sa Boeingom 767-300 koji avion u njihovom slučaju ima nešto više mjesta, 226. Kompanija za Dubrovnik leti utorkom, četvrtkom, petkom i nedjeljom.

Ovo znači da će u dubrovačkoj zračnoj luci u jednom momentu biti čak dva širokotrupca, Unitedov (odlazi u 11:20), te Deltin koji dolazi u 11:15.

Kako nam je rekla ZL Dubrovnik, prvih pet letova Uniteda i Delte imaju po 95% popunjenosti , što je više nego fascinantno i jasno pokazuje da su kompanije bile u pravu kada su pokrenule letove, a stvara optimizam i za iduću godinu kada možemo očekivati više letova i linija, pa ček i vjerojatan povratak Americana u Dubrovnik.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: United

Iako je Aegean već dva puta povećao broj letova za Beograd iz Atene sa početnih 2 tjedno, od 3.8. još jednom povećava i to na 5 tjednih letova. 5. let će se operirati utorkom, dočim će Aegean sada operirati svakodnevno od ponedjeljka do petka. Air Serbia no ovoj liniji ima 7 tjednih polazaka, svaki dan osim srijede, te ponedjeljkom dva leta. Stoga će kompanije zajedno u code-share imati čak 12 tjednih letova.

U isto vrijeme Aegean je otkazao letove za Zagreb koje je najavio operirati ovog ljeta. Za Atenu će iz Zagreba preko Dubrovnika operirati samo Croatia Airlines. Istinski čudno da Aegean toliko povećava Beograd, a ukida Zagreb. Mislim da bi se MZL Zagreb trebala ozbiljno zapitati.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aegean

Transavia je prolongirala liniju Rotterdam-Rijeka na 15.7. Linija će prometovati dva puta tjedno (četvrtak i nedjelja), a od 24.7. dodaje se i subota. Linija će se u VIII. mjesecu povećati na četiri tjedna leta.

Kompanija je prolongirala i Pulu gdje također leti iz Rotterdama od 15.7. I ova linija će se operirati četvrtkom i nedjeljom,  no liniju postepeno povećava tijekom VII. mjeseca na čak 5 letova tjedno.

Za Dubrovnik Transavia već leti iz Paris Orlya dva puta tjedno, a uvodi i 3. let dočim će letjeti utorkom, subotom i nedjeljom. Za Nantes kompanija kreće 4 dana prije prvotnog plana, 3.7. i letjet će dva puta tjedno, srijedom i subotom, jednom više od prvotnog plana. Linija za Rotterdam je prolongirana na 20.7. kada će se operirati tri puta tjedno (utorak, četvrtak i subota).

Transavia uvodi i liniju iz Paris Orlya za Zadar od 3.7. koja će prometovati dva puta tjedno (utorak i subota). Ova linija prvotno nije bila u planu. Linija Rotterdam-Zadar je prolongirana na 12.7. kada će operirati tri puta tjedno, ponedjeljkom, srijedom i subotom.

Kompanija već leti iz Splita za Rotterdam (povećava se na svakodnevnu), te Paris Orly koja prometuje četiri puta tjedno (utorkom, četvrtkom, petkom i nedjeljom). No, kompanija uvodi i još jednu liniju koju prvotno nije planirala uvesti, za Amsterdam, koja prometuje od 6.7. tri puta tjedno (utorak, četvrtak i nedjelja).

Transavia više ne leti za Beograd jer je liniju Beograd-Amsterdam preuzeo KLM. Linija je prvotno imala plan operirati sedam puta tjedno.

Kompanija je nekoliko puta prolongirala liniju Amsterdam-Ljubljana, no sada je, konačno, kreće letjeti od 5.7. i to dva puta tjedno četvrtak i nedjelja. Od 23.7. dodaju se i letovi petkom. Linija se prvotno trebala operirati 4 puta tjedno.

Za Tivat iz Paris Orlya kompanija kreće kako je i planirala od 4.7. i to dva puta tjedno, četvrtkom i nedjeljom.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Transavia

Ryanair je otvorio bazu u Zadru, gdje je bazirao dva aviona svoje podružnice Laude Europe iz Malte, iako će neke letove letjeti i druge Ryanairove kompanije, pa ćemo uz A320 u Zadaru vidjeti i 737-800 te 737MAX8. Kompanija će imati 78 tjednih polazaka na 37 linija. 17 od tih linija su nove.

Ovo nije prvi puta da Ryanair ima bazu u Zadru. Kompanija je bazu imala od 2013. do 2018. U 2019. Ryanair je imao čak 550.000 putnika iz Zadra što znači da je 68,7% zadarskih putnika akumulirao Ryanair. ZL Zadar smatra da će Ryanair ove godine imati 400.000 putnika iz Zadra. Tri i pol puta više nego je Zadar sveukupno putnika imao u prošloj godini.

Kompanija će se truditi nešto od letova produžiti i na zimu, tj. da baza ne bude samo sezonska, no još je rano za reći hoće li se ili ne desiti letovi zimi. Iskreno imalo bi svog smisla ovog svijeta da imaju po 2 zimska leta tjedno za London, Dublin, Frankfurt, Memmingen, Berlin, Charleroi, Paris i Rim. To bi bilo 16 tjednih letova. Ili barem minimum London, Frankfurt, Memmingen, Paris, tj. 8 tjednih letova. Ovo bi bio malen rizik, kompanija bi sigurno napunila tih 8 letova tjedno, a bio bi velik benefit za Zadar koji sada zimi ima samo 6 tjednih letova za Zagreb preko Pule.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ryanair

Na SundAir-ovom zrakoplovu A319 uskladištenom u Zagrebu osvanula je nova registracija 9A-BER. Riječ je o jedinom od tri bivša GetJet-ova A319 koje je preuzeo SundAir, a da nije isporučen u Njemačku već je ostao u Zagrebu. Na zrakoplovu je nakon preuzimanja od GetJeta promjenjena ragistracija iz LY-JAY u D-ASMI, da bi naposljetku dobio hrvatska obilježja i zastavu. Je li ovo prvi zrakoplov buduće hrvatske firme Fly Air 41?

autor: Juraj Mehić, dopisnik (Velika Gorica), foto: Mario Vukoja

Turkish Airlines od 15.7. povećava letove na liniji Istanbul-Beograd sa 10 na 12 letova tjedno. Dodatni 2. let je ponedjeljkom i četvrtkom. To je samo 2 leta manje nego u 2019. Kako Turkish ima code-share sa Air Serbiom obije kompanije će imati čak 19 tjednih letova na ovoj liniji.

I Air France povećava letove iz Pariza za Beograd i to sa 3 na 4 od 12.7. (ponedjeljkom), te na 5 od 25.7. (nedjeljom). Istime će Air France imati 5 tjednih letova za Beograd (svaki dan osim utorka i subote). Kako i Air France ima code-share na Air Serbiu kompanije zajedno imaju čak 18 tjednih letova.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Turkish Airlines

Od 2.7. Qatar Airways planira povećati broj polazaka iz Dohe za Beograd sa 5 letova na svakodnevne. Istovremeno kompanija će zadržati samo 3 tjedna leta za Zagreb, iako je prije Covida-19 Zagreb imao duplo više letova od Beograda (njih 14 tjedno).

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula); foto: Qatar

Austrijska virtualna kompanija SupremeFly, koja je planirala otvoriti niz linija iz Bratislave, najavila je i otvaranje letova za Zagreb od 10.6, jednom tjedno, četvrtkom. Koncept ovog startupa je bio vrlo čudan jer je planirao imati samo po jedan tjedni let iz Bratislave za Berlin, Rim, Zurich, Amsterdam, London, Frankfurt, Barcelonu, Dubai, Istanbul, Marrakesh, Kairo, Jeddah i Zagreb, te dva tjedna leta za Tunis. Kada sam pisao o konceptu rekao sam da će isti teško proći.

Na koncu od zagrebačkih letova nije bilo ništa. SupremeFly jednostavno nije počeo sa letovima za Zagreb. Kompanija više ni nema letove u prodaji. Kompanija nema u prodaji ni ostale letove koje je najavila, pa je evidentno ova toliko čudna priča pala u vodu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: MZL Zagreb

Air Serbia u VII. mjesecu povećava letove za:

 • Amsterdam sa 5 na 6 letova od 12.7.
 • Beč sa 4 na 7 tjednih letova od 13.7.
 • Bukurešt sa 4 na 5 od 12.7.
 • Frankfurt sa 4 na 5 od 21.7.
 • Oslo sa 3 na 4 leta od 12.7.
 • Podgoricu sa 18 na 21 od 12.7.
 • Prag sa 2 na 3 leta od 19.7.
 • Stockholm sa 3 na 4 leta od 12.7.
 • Tivat sa 37 na 44 letova (različito po tjednima)
 • Zurich sa 11 na 13 od 20.7.
 • kompanija uvodi i letove za Pulu od 11.7. i to dva puta tjedno (četvrtak i nedjelja

 

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Serbia

Air Montenegro je prošli tjedan imao charter za Zurich. No, na letu nije bilo ni jednog jedinog putnika. Avion je odletio prema Zurichu da preuzme grupu turista, ali se u Crnu Goru vratio prazan. Air Montenegro naglašava da je let unaprijed plaćen, te da Air Montenegro sa istim nije imao gubitke. Na charter letovima aviokompanije ne prodaju karte, već se zakupac brine o broju putnika.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: Air Montenegro

LOT Polish Airlines uvodi još jednu liniju za Rijeku, prema Zielenoj Gori, od 4.7. Linija će operirati jednom tjedno, svake nedjelje sa Dash 8-400. Istim će LOT operirati 4 linije za Rijeku, već leti Varšavu, te 3.7. pokreće Olsztyn i Szczecin.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: LOT

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović je juče (28.6.) obeležio početak radova na izgradnji piste, rulnice i signalizacije na Aerodromu Rosulje kod Kruševca. Gradiće se pista dužine 820m, širine 23 m i pravca 15/33. U planu je da aerodrome opslužuje avione do veličine ATR-72 (u dokumentaciji se spominju i Yak 40, Dornier 228. Let 410 i Let 610, ali i razni sportski avioni) i da se pretežno koristi u sportske i privredno-turističke svrhe. Ministar Momirović je prošle godine izjavio da bi se u izgradnju piste i ograde uložilo oko 2.5 miliona EUR. Podsećamo, prošle godine je završena izgradnja hangara i betonske platforme ispred njega.

Budući Aerodrom Rosulje bi se nalazio na lokaciji koja je već pokrivena mrežom aerodrome, te se Niš nalazi na 70km, Morava na 80km i Trstenik na 30km. Aerodrom Trstenik je sportski aerodrom sa travnatom pistom, koja ima izbetonirane delove za sam udar aviona o tlo sa obe strane (sletao je i Antonov 26), betonskom platformom, kontrolnim tornjem i dva hangara.

autor: Luka Babić, dopisnik (Beograd), foto: Rosulje

Stjuardesa Air Serbie je doslovce pukla. Uzela je mikrofon pa je krenula urlati: „Nema tog putovanja gde može da se ode, Kušadasi, all-inclusiv, Turska, 45 minuta Tivat… NEMA!“. Nakon toga je zastala, spustila glavu, smanjila ton i rekla „Moraš da naučiš da živiš sa tim“. Na kraju je izjavila: „I zato vas molim, dragi putnici, da pustimo sreću da prođe kroz naša tela“.

I kada su svi već mislili da je vrag odnio šalu, ispalo je da se radi o dijelu kazališne predstave koja je djelomično kružila u autobusu na putu do aerodroma, a na kraju je finale bilo u avionu Air Serbie. Predstava se zove “Putovanje izvan središta zemlje” i dio je progrmaa BELEF (Beogradski ljetni festival). A osoba koja je uzela mikrofon i nije bila stjuardesa nego glumica.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Serbia

I Aerodrom Beograd je otvorio testni centar na Covid-19. Centar se nalazi na Terminalu 1. Rezultati za PCR testiranja se dobivaju u roku od 120 minuta, što je više nego brzo. Ovo testiranje košta 76 EUR, što je 20% skuplje nego drugdje u regiji. Rezultati za antigenska testiranja se dobivaju u roku od 60 minuta, što je nešto više nego je uobičajeno (oko 30 minuta), uz cijenu od 30 EUR, što je također skuplje za oko 40% nego u regiji. Rezultati se izdaju na srpskom i engleskom jeziku, mogu se dobiti u tiskanom obliku, te na mail testirane osobe. Testni centar radi 24 sata.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Beograd

Turkish Airlines povećava broj letova za Zagreb. U ovom momentu kompanija leti 5 tjednih letova. U tjednu od 5. do 11.7. imati će 8 tjednih letova za Zagreb (svaki dan osim utorka, no 2 leta u petak i nedjelju). Ogromna većina letova je sa Airbusom A321, jedan let je sa Boeingom 737-900 i jedan sa 737-800. Od 12.7. kompanija leti 7 tjednih letova (svakodnevno), 4 od tih letova su sa Airbusom A321, a 3 sa Boeingom 737MAX8.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Turkish

Air Serbia je dostavila priopćenje o obnovi linije Beograd-Pula. O ovoj liniji se priča već neko vrijeme, a sada ju je kompanija i potvrdila. Linija kreće sa letovima 11.7. i letjet će se do 12.9. četvrtkom i nedjeljom sa ATR 72. U četvrtak linija leti u 3. valu uz konekcije prema zapadu i sjeveru, no u nedjelju leti u međuvalu, tj. dolazi u Beograd u 13:30.

Air Serbia u Hrvatskoj leti još i za Zagreb, Split i Dubrovnik. Kompanija ove godine neće obnoviti letove za Rijeku i Zadar.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Serbia

Iako je aerodrom Beograd najavio letove AnadoluJet iz Ankare za Beograd od 24.6. dva puta tjedno (četvrtkom i nedjeljom), linija se nije ostvarila i AnadoluJet je nema u prodaji do daljnjega.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: AnadoluJet

Aerodrom Tivat je imao slijedeće letove:

 • Air Serbia za Beograd 36 letova (svaki dan 6 letova, osim ponedjeljka i četvrtak 5 letova, te utorka i srijede 4 leta)
 • Air Serbia za Niš 2 leta (utorak i subota)
 • Air Montenegro za Beograd 12 letova (svaki dan 2 leta, osim četvrtka i subote 1 let)
 • Air Montenegro za Ljubljanu 1 let (nedjelja)
 • Air Montenegro za Banja Luku 1 let (nedjelja)
 • LOT za Varšavu 1 let (subota)
 • Luxair za Luksemburg 1 let (subota)
 • Sky Up za Lavov 5 letova(ponedjeljak, srijeda, četvrtak, subota, nedjelja)
 • Sky Up za Kijev 8 letova (svakodnevno, nedjeljom 2 leta)
 • Sky Up za Zaporizhzhia 4 leta (ponedjeljak, srijeda, četvrtak, subota)
 • Sky Up za Odesu 4 leta (utorak, srijeda, subota, nedjelja)
 • Sky Up za Kharkiv 5 letova (srijeda, četvrtak, subota, nedjelja 2 leta)
 • Bees za Kijev 4 leta (ponedjeljak, četvrtak, petak, nedjelja)
 • Ukraine International za Kijev 5 letova (srijeda, četvrtak, subota, nedjelja 2 leta)
 • Ukraine International za Odesu 1 let (subota)
 • Ukraine International za Kharkiv 1 let (nedjelja)
 • Windrose za Kijev 1 let (srijeda)
 • Windrose za Dnipro 1 let (subota)
 • Flydubai za Dubai 1 let (petak)
 • Israir za Tel Aviv 4 leta (ponedjeljak, srijeda, petak 2 leta)

Tivat je u prošlom tjednu imao 98 tjednih letova. Od toga čak 39 letova je za Ukrajinu koja je najveće tržište iz Tivta. Ukupno 4 kompanije leti na 11 linija za Ukrajinu. Uz to Tivat je imao charter za Vilnijus (Avion Express) i Tallinn (SmartLynx).

Najviše letova je imala Air Serbia njih 38, pa SkyUp 26, a treći je Air Montenegro sa 14 tjednih letova. Najviše linija ima Sky Up njih 5, pa Air Montenegro i Ukraine International (3), te Air Serbia i Windrose (2).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Alen Šćuric (Aerodrom Tivat)

Stečajni upravitelj Montenegro Airlinesa smatra da treba pokušati prodati kompaniju zainteresiranoj pravnoj osobi. To će se desiti jako teško i nikako. Kompanija gotovo da nema vrijednosti, ona je u lošem stanju i puno prezadužena. Jedino što bi stečajni upravitelj mogao napraviti je da razdijeli kompaniju, te da proda one dijelove koji bi se mogli prodati kao što je hendling i Tehnika. Jednako tako stečajni upravitelj može proda preostalu opremu i 30 godina stari Fokker 100, za što baš i neće dobiti previše novca. Ipak, stečajni upravitelj smatra da ne treba prodavati Fokker 100 već da ga treba iznajmljivati na tržištu, pa se nada da će avion iznajmiti i Air Montenegru, iako ova kompanija ne pokazuje baš nikakvu volju da ovaj stari avion i unajmi.

Stečajni upravitelj je htio reorganizirati kompaniju, no to nije bilo moguće jer je država podnijela zahtjev za 107 milijuna EUR, što je veći dio dugovanja od ukupno 169 milijuna EUR.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Montenegro Airlines

Goldeck Flug leti iz business zračne luke Bečko Novo Mjesto (Wienner Neustadt) za Brač. Linija je za business putnike, te se obavlja dva puta tjedno četvrtkom i nedjeljom sa avionom Pilatus PC-12NG. Avion prima tek 6 putnika. Cijena je 750 EUR u jednom smjeru ili 1000 EUR povratna karta. Kompanija je u partnerstvu sa hotelom Lemongarden čiji smještaj promoviraju.

Kompanija najavljuje i letove za Tivat od VII. mjeseca također dva puta tjedno (četvrtkom i nedjeljom), sa Pilatusom PC-12NG.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Goldeck Flug

Flydubai planira od 12.7. letjeti tri dnevna leta iz Dubaia za Sarajevo, što je broj frekvencija od prije Covida-19. Ogromna i više nego fascinantna vijest. Svi letovi su sa Boeingom 737-800.

Flydubai trenutno u regiji leti samo 7 tjednih letova za Beograd, a uskoro pokreće i Tivat, te od IX. mjeseca Zagreb i Ljubljanu, o čemu smo pisali prije par dana. I dok Zagreb ovog ljeta nije uspio ostvariti ni 3 tjedna leta za Dubai, Sarajevo će imati 3 dnevna leta. Huge!

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Flydubai

Austrian reže Zagreb. Do 17.7. kompanija će letjeti šest tjednih letova, svaki dan osim nedjelje. Od 18.7. do 1.8. letjet će 5 tjednih letova (svaki dan osim utoraka i nedjelje). Od 2.8. lete 5 tjednih letova no mijenjaju dane operiranja pa će letjeti svaki dan osim subote i nedjelje. Od 1.9. kreću letjeti svakodnevno.

I Croatia od 17.7. leti pet tjednih letova (svaki dan osim srijede i subote). To znači da će kompanije u code-share imati dva dnevna leta osim utorka, srijede, subote i nedjelje kada imaju jedan dnevni let.

Ova rezanja su istinski čudna posebno u kontekstu činjenice da Austrian povećava svoje ostale destinacije, a posebno Beograd, koji će sredinom VII. mjeseca operirati čak 16 puta tjedno (3 puta dnevno ponedjeljak, četvrtak i subota, jednom dnevno srijeda, ostale dane 2 puta dnevno), tri puta više od Zagreba. Osim za Zagreb Austrian u Hrvatskoj leti za Split (7 tjednih letova sredinom VII. mjeseca), Dubrovnik (7 letova tjedno) i  Zadar (5 letova tjedno). Bez obzira što za Hrvatsku kompanija leti 24 tjedna leta, što je daleko više nego za i jedno drugo tržište, ipak je vrlo zabrinjavajuće što reže jedino Zagreb, dok sve ostale luke povećava.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Austrian

Sutra (28.6.) 5 chartera za Copenhagen gdje Hrvatska igra sa Španjolskom u osmini finala Svjetskog nogometnog prvenstva. Croatia Airlines ima 4 chartera i to OU81870 u 07:00 sa A319, OU8486 u 7:30, sa A319, OU9420 u 7:50 sa A320 i OU8484 u 12:15 sa A319. 9A-CTH obavlja dvije rotacije u 7:00 i uz 12:15. Jedan charter ima i ETF i to sa Boeingom 737-800 u 7:35. Svi letovi su rasprodani.

Uz to Croatia leti i redovnu liniju OU480 u 8:10 sa Dash 8-400. Iskreno ne mogu povjerovati da je Croatia i danas i sutra odlučila letjeti sa Dash 8-400 za Copenhagen, a ne sa A319 ili A320. Svi povratni letovi su nakon dovršetka utakmice osim drugog leta 9A-CTH. Putnici iz Splita, Dubrovnika i Pule putuju na redovnim linijama SAS-a i Norwegiana za Copenhagen. Predviđa se da će na tribinama u Copenhagenu biti između 4000 i 10.000 hrvatskih navijača.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Croatia Airlines

 

Aerodrom Podgorica je u prošlom tjednu (19-27.6.) imao slijedeće letove:

 • Air Serbia za Beograd 21 tjedni let (svaki dan po 3)
 • Air Montenegro za Beograd 7 letova (svakodnevno)
 • Turkish za Istanbul 10 letova (svakodnevno, te drugi dnevni let u srijedu, petak i nedjelju)
 • Austrian za Beč 10 letova (svakodnevno, te drugi dnevni let u srijedu, subotu i nedjelju)
 • Air Astana za Nur Sultan 3 leta (ponedjeljak, srijeda i subota)
 • Air Astana za Almaty 4 leta (utorak, četvrtak, petak i nedjelja)
 • Wizz Air za Budimpeštu 2 leta (ponedjeljak i petak)
 • Wizz Air za Dortmund 3 leta (ponedjeljak, srijeda i petak)
 • Wizz Air za Varšavu 1 let (subota)
 • Wizz Air za Katowice 1 let (subota)
 • Wizz Air za Beč 1 let (subota)
 • Windrose za Kijev 3 leta (utorak, subota i nedjelja)
 • LOT za Varšavu 3 leta (srijeda, petak i subota)
 • LOT za Katowice 1 let (četvrtak)
 • LOT za Poznan 1 let (četvrtak)
 • Chair za Zurich 2 leta (četvrtak i nedjelja)
 • Luxair za Luksembuerg 1 let (četvrtak)
 • uz to charter je imala Air Montenegro za Zurich

Ukupno u prošlom tjednu Podgorica je imala 74 leta (prosječno 10,5 dnevno) na 17 linija koje je obavilo 10 prijevoznika. Najviše letova imala je Air Serbia njih 21, pa Tukish (10), Austrian (10), Wizz Air (8), te Air Astana i Air Montenegro (po 7). Najviše linija imao je Wizz Air (5), pa LOT (3) i Air Astana (2).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Podgorica

Zračna luka Dubrovnik je 4.6. otvorila Terminal općeg zrakoplovstva (GAT), koji je zapravo VIP terminal. Terminal omogućuje putnicima privatnih aviona najvišu razinu usluge. U ovom momentu radno vrijeme terminala je od 6 do 22 sata.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: ZL Dubrovnik

Smartwings je imao prijetnju bombom na zrakoplovu Boeing 737-700 na liniji Prag-Split neposredno po ulasku u zračni prostor Republike Hrvatske, iznad Udbine u 13:30 sati. Istim je posada odaslala „emergency“. Zrakoplov je u 13:52 sletio u Split, a MUP i vatrogasci su proveli standardne procedure za prijetnju bombom. Avion je izdvojen na udaljenoj poziciji, putnici su napustili zrakoplov, a po pregledu je ustanovljeno da je dojava lažna.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Smartwings

U utorak, 22.06.2021. oko 19:20 sati u blizini sportskog letjelišta Urije kod Prijedora došlo je do udesa, u kojem je sudjelovala zrakoplovna jedrilica Blanik L-13, registarskih oznaka E7-5335, serijski broj 174914, vlasništvo Aero kluba “Prijedor” iz Prijedora. U jedrilici su se nalazili nastavnik letenja A.LJ. i putnik, kome je to trebao biti informativni let pri otpočinjanju osnovne obuke za pilota jedrilice.

Nakon polijetanja aero-zaprege, koja se sastojala od šleperskog aviona CITABRIA registarskih oznaka E7-PDH ii jedrilice L-13 BLANIK došlo je do skretanja šleperskog aviona sa pravca polijetanja u lijevu strane, te nakon par sekundi i do otkačinjanja odnosno otpuštanja šleperskog konopca od strane šleperskog aviona i napuštanja sigurnosti poletno-sletne staze. Nakon otkačinjanja pilot jedrilice je uspio da stabilizira jedrilicu u planiranje, ali je zbog male visine i blizine objekata morao na napravi oštriji zaokret kako ne bi udario u kuću koja je bila ispred njega. Vjerojatno zbog male brzine, male visine a oštrijeg zaokreta došlo je do sloma uzgona na jedrilici i ona je udarila prednjim krajem – nosom u zemlju, zatim lijevim krilom i zarotirala se te se zaustavila u bašti obližnje kuće, pored domaćina koji je obrađivao baštu. Nakon otpuštanja jedrilice šleperski avion je nastavio let i sigurno se vratio na letjelište i sletio.

U jedrilici je lakše povrijeđena jedna osoba, dok je druga osoba prošla bez ozljeda. Jedrilica je totalno uništena. Uzrok ove nesreće ispituje Komisija za ispitivanje zrakoplovnih nesreća, formirana od strane Ministarstva komunikacija i prometa BiH. Kako smo nezvanično saznali od pilota jedrilice, mogući uzrok ove nesreće je gubitak snage motora u šleperskom avionu. Razlog gubitka snage motora bi mogla biti visoka temperatura zraka, gdje motor nije mogao normalno raditi.

autor: Dževad Mešić, suradnik (Bihać), foto: Dževad Mešić

Navečer 23.6. u Zagreb je iz Moskve (DME) doletio Iljušin 76 ruske tvrtke Volga-Dnepr.

Zrakoplov registracije RA-76952 idučeg je dana odletio za Yerevan. Taj let koji je trajao gotovo 7 sati pokazuje koliko je trenutno restrikcija na snazi u Europi. Nakon poljetanja iz Zagreba zrakoplov je preletio Mađarsku, Slovačku i Poljsku. Kračim putem preko Bjelorusije i Ukrajine nije mogao zbog sankcija EU prema Bjelorusiji i tenzija između Ukrajine i Rusije. Iz Poljske je preko Litve i Latvije preletio u Rusiju te nastavio prema Kaspijskom jezeru gdje je ušao u zračne prostore Kazahstana, Turkmenistana te naposljetku Irana da bi ušao u Aremeniju i sletio u Yerevan. Zbog nedavne ratne epizode između Armenaca i Azera, očito je da Azerbajđan i Turska nisu dopustile prelet svojeg teritorija kome je destinacija u Armeniji, a po svemu sudeći ni Gruzija koja ima zategnute odnose s Rusima čiji je zrakoplov.

autor: Juraj Mehić, dopisnik (Velika Gorica), foto: Volga Dnepr

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!

Linije

Iz Ljubljane:

 • Helsinki, Finnair od 1.4.
 • Atena, Aegean od 6.6.

 

Iz Maribora:

 

Iz Portoroža:

 

Iz Zagreba:

 • Kos, Ryanair od 2.6.

 

Iz Pule:

 • Weeze, Ryanair od 26.3.
 • St.Gallen, People’s od 6.5.
 • Katowice, Ryanair od 2.6.
 • Copenhagen, Norwegian od 3.6.
 • Napulj, easyJet od 26.6.

 

Iz Rijeke:

 • Bergamo, Ryanair od 3.7.

 

Iz Zadra:

 • St.Gallen, People’s od 6.5.
 • Rzezsow, Ryanair od 2.6.
 • Munster, Ryanair od 3.6.
 • Milan Malpensa, Ryanair od 4.6.
 • Forli, Aeroitalia od 15.6.
 • Copenhagen, SAS od 1.7.

 

Iz Splita:

 • Sofia, European Air Charter od 12.4.
 • Tallinn, airBaltic od 1.5.
 • Stockholm ARN, Sunclass od 5.5.
 • Malmo, BRA od 12.5.
 • Skopje, Croatia od 12.5.
 • Vaxjo, BRA od 12.5.
 • Gothenburg, BRA od 13.5.
 • Norrkoping, BRA od 13.5.
 • Oslo, Croatia od 14.5.
 • Copenhagen, BRA od 20.5.
 • Trontheim, SAS od 27.5.
 • Rim, Ryanair od 1.6.
 • Atena, Aegean od 7.6.
 • Kalmar, BRA od 30.6.
 • Karlstad, BRA od 15.7.
 • Jankoping, BRA od 11.8.
 • Halmstad, BRA od 12.8.
 • Orebro, BRA od 2.9.

 

Iz Brača:

 • Minhen, Croatia od 27.5.
 • Košice, SkyAlps od 17.6

 

Iz Dubrovnika:

 • Frankfurt, Eurowings Discover od 26.3.
 • Tallinn, airBaltic od 2.5.
 • Leeds Bredford, TUI od 4.5.
 • Prag, Croatia od 18.5.
 • Bolzano, Skyalps od 27.5.
 • Bratislava, Skyalps od 27.5.
 • Minhen, Eurowings Discover, 28.5.
 • Bukurešt, Air Connect od 11.6.
 • Forli, Aeroitalia od 15.6.
 • Vencija, easyJet od 1.7.

 

Iz Osijeka:

 • London Stansted, Ryanair od 2.6.

 

Iz Sarajeva:

 

Iz Tuzle:

 

Iz Mostara:

 • Forli, Aeroitalia od 7.4.

 

Iz Banja Luke:

 • Antalya, Tailwind od 7.6.
 • Monastir, Nouvelair od 7.6.
 • Atena, Aegean od 30.6.

 

Iz Beograda:

 • Ankara, Air Serbia od 28.3.
 • Tel Aviv, Air Serbia od 6.4.
 • Izmir, AnadoluJet od 13.4.
 • Catania, Air Serbia od 14.4.
 • Lisabon, Air Serbia od 15.4.
 • Izmir, Air Serbia od 15.4.
 • Heraklion, Air Serbia od 28.4.
 • Cairo, Air Serbia od 15.5.
 • Hamburg, Air Serbia od 15.5.
 • Riga, airBaltic od 16.5.
 • Chicago, Air Serbia od 17.5.
 • Gothenburg, Air Serbia od 18.5.
 • Cologne, Air Serbia od 18.5.
 • Napulj, Air Serbia od 19.5.
 • Firenca, Air Serbia od 20.5.
 • Marseille, Air Serbia od 20.5.
 • Chania, Air Serbia od 4.6.
 • Krakow, Air Serbia od 4.6.
 • Ohrid, Air Serbia od 5.6.
 • Rodos, Air Serbia od 5.6.
 • Varna, Air Seriba od 5.6.
 • Krf, Air Serbia od 9.6.
 • Palermo, Air Serbia od 14.6.
 • Kuwait, Jazeera od 17.6.
 • Berlin, Wizz Air od 31.7.
 • Copenhagen, Wizz Air od 31.7.
 • Lisabon, Wizz Air od 1.8.
 • Zakynthos, Wizz Air od 1.8.
 • Bergamo, Wizz Air od 26.9.

 

Iz Niša:

 

Iz Kraljeva:

 

Iz Podgorice:

 • Gdansk, Ryanair od 27.3.
 • Rzeszow, Air Montenegro od 15.6.
 • Bratislava, Air Montenegro od 17.6.

 

Iz Tivta:

 • Manchester, Jet2 od 1.5.
 • Riga, airBlatic od 4.5.
 • Beč, Austrian od 13.5.
 • Brno, Air Montenegro od 15.6.
 • Riyadh, flynas od 1.7.
 • London Stansted, Jet2 od 6.5.2024.

 

Iz Prištine:

 • Dusseldorf, Condor od 26.3.
 • Antalya, SunExpress od 27.5.

 

Iz Skopja:

 • Frankfurt, Lufthansa od 23.4
 • Split, Croatia od 12.5.
 • Oslo, Norwegian od 23.6.

 

Iz Ohrida:

 • Manchester, TUI od 31.5.
 • London Gatwick, TUI od 31.5.
 • Beograd, Air Serbia od 5.6.
 • Maastricht, Corendon od 7.7.