Novosti iz regije

Natalija Trivić, CEO Aerodroma Banja Luka je izjavila da je dovršen projekt dogradnje terminala u Banja Luci, u prvom redu dolaznog dijela koji je sada slijepo crijevo aerodroma. No nije objavila kako će se ovo proširenje financirati i kada bi se išlo u dogradnju. Aerodromu proširenje dolaznog dijela i te kako nedostaje i isto je vrlo hitno.

Aerodrom je proširio parkiralište u V. mjesecu, no kako je broj putnika toliko povećan morao je pristupiti dodatnom proširenju parkirališta i upravo su krenuli radovi za potpuno novo parkiralište. Aerodrom je svjestan zagušenja pristupne ceste, o čemu je zamaaero pisao, te će ovim parkiralištem riješiti taj problem.

Banja Luka osim proširenja terminala i parkirališta mora zaposliti i dodatne radnike obzirom na ozbiljno povećanje obujma posla, a mora i obnavljati, te dokupljivati opremu i logistiku, što će intenzivno raditi iduće godine.

Konačno, dovršena je procedura za otkup zemlje i novi izlaz sa autoputa prema aerodromu je pred realizacijom, tj. radovi će krenuti početkom godine. Sadašnja opcija putovanja preko Laktaša je nepotrebno komplicirana i duga, poglavito što je aerodrom uz sam autoput i novi izlaz je jednostavna, a troškovi istog nisu ogromni.

Ovaj portal je bio skeptičan spram nove direktorice, no vidljivo je da je ona od prve sekunde krenula 100% i da je napravila ogromne stvari. Svaka čast Račiću, napravio je puno, ali bogami Trivić je u vrlo kratko vrijeme napravila još bitno više. Izuzetno sposobna dama. Izuzetno! Bravo gospođo Trivić.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Alen Šćuric

Tuzla je u X. mjesecu ostvarila 18.825 putnika (44.313 u X/2022). Ovo je tek 34,9% putnika iz istog mjeseca 2019. (54.010). Ovo je 66,9% putnika iz IX. mjeseca, tj. skoro 10.000 putnika manje. Naravno, isto je posljedica zatvaranja baze Wizz Aira. Kako je Wizz Air imao još nekih letova u X. mjesecu koje je u tom mjesecu ukinuo, brojke od XI. mjeseca će biti i još lošije.

Aerodrom je imao 56 operacija (139 u X/2022)., te 5,8 tona carga (0 u X/2022). Ukupno je od početka godine Tuzla ostvarila 549.551 putnika i sada je jasno da će jako teško dostići 600.000 putnika osim ako Air Montenegro ipak ne uspije otvoriti letove za Tuzlu. Tuzla je od početka godine ostvarila 9,3 tone carga.

autor: Alen Šćuric, analitičar  (Zagreb), foto: Aerodrom Tuzla

Koji su potencijali Sarajeva:

 • Linije prema zapadu, za Bliski istok je pokriven skoro pa maksimum, no na zapad ima prilično malo letova i ima se i te kako rezona i prostora širiti;
 • Turizam ljeti nije ni blizu na nivo koji su potencijali sa zapadu (Bliski istok bježi od paklenih vrućina u blaže Sarajevo). Sarajevo je egzotika za zapad i to mora iskoristiti;
 • Turizam zimi je još manje iskorišten, tri skijališta od kojih su dva velika, to je ogroman potencijal koji drugi u regiji nemaju, uz to Sarajevo je jeftino i bitno prihvatljivije zapadnim skijašima;
 • Ogromna dijaspora u Skandinaviji, Njemačkoj, Austriji, Švicarskoj, te velik broj radnika na zapadu;
 • Politika i poslovnjaci kojih i te kako ima u Sarajevu, no nemaju linija koje bi mogli koristiti
 • Sarajevo je i te kako zaslužilo LCC bazu ili bar bitno više LCC linija

Obzirom na potencijale Sarajevo bi moglo u samo 2-3 godini prestići 2 milijuna putnika, a vrlo brzo dostići i 3 milijuna putnik. Uz to ne treba zračna luka raditi 24 sata kako sada rade i time gubiti značajan novac (više plaće za rad noću, a nema letova), dovoljno je da radi od 5 do 1 sat, tj. da je zatvorena od 1 iza ponoći do 5 ujutro.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Alen Šćuric

United iduće godine povećava kapacitete za Dubrovnik. Umjesto dosadašnjeg Boeinga 767-300 (199 sjedala), sada će letjeti Boeing 767-400 sa 231 sjedalom. Linija će se operirati od 24.5. (ponedjeljak, srijeda, petak i subota, povratak dan kasnije) do 23.9. Iskreno šteta što United ne leti prije 24.5. i do kraja X. mjeseca sa manje letova, tj. 2 tjedno.

autor: Alen Šćuric, anaitičar (Zagreb), foto: United

Management Zračne luke Zagreb je uspio napraviti da Zagreb ima više putnika nego 2019, da je iznad prosjeka Europe za nekih 7-8 postotnih bodova i tu mu nema itko što za prigovoriti. Oni su uspjeli odlazak kompanija iz Azije i Kanade (Emirates, Korean, Air Canada) kompenzirati dolaskom Ryanaira koji im je donio preko milijun putnika.

No, nakon toga koncesionar ponovo pokazuje ponašanje koje je imao prije Covida-19, a to je da ne želi jak rast već da isti bude 4-5% godišnje kako bi se što kasnije morao nadograđivati terminal. Naime, koncesionar sada ima oko 3,7 milijuna putnika, a kada će imati 5 milijuna mora dograditi terminal za što mu je potrebno bar 70 milijuna EUR. Koncesionar, naravno to ne želi i pokušat će  ovaj postupak maksimalno usporiti. Povećanjem broja putnika od 5% godišnje koncesionar će morati investirati tek 2030. Ako bi postotak bio manji i kasnije. Istinski žalosno za Zagreb i nevjerojatno da je vlast mogla napraviti tako veliku glupost sa koncesijskim ugovorom da joj se ovako što desi.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: MZL Zagreb

Croatia u floti ima 2 Airbusa A320:

 • 9A-CTK je star 23,5 godina, isporučen je kompaniji u VI/2000, ime: Split
 • 9A-CTO je star 19,7 godina, isporučen je kompaniji u XI/2022, ime: Dubrovnik, u bijeloj boji Star Alliance

Prosječna starost A320 flote je 21,6 godina. Oba aviona su u lizingu.

autor: Mladen Radić, novinar (Osijek) foto: Croatia Airlines

Aerodrom Maribor je u X. mjesecu ostvario 213 putnika (186 u X/2022). Ovo je 40,6% putnika iz istog mjeseca 2019. (525). Aerodrom je imao 1242 operacija (1564 u X/2022), te 1,5 tona carga (0 u X/2022). Ukupno od početka godine Maribor je ostvario 3751 putnika i 27,2 tona carga.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Maribor

Jučer je Air Serbiji došlo vrlo neugodno pismo od strane European Transport Workers’ Federation (ETWF). ETWF objedinjava preko 5 milijuna transportnih radnika u 200 sindikata iz 38 europskih zemalja. Federacija podržava Jedinstveni sindikat stjuardesa i stjuarda vazduhoplova (JSSSV) u Air Serbiji.

ETWF kritizira Air Serbiu zbog mjera koje je poduzela za razbijanje sindikata. ETWF naglašava da su predsjednik i aktivisti sindikata kabinskog osoblja, ali i brojni piloti stavljeni pod neviđeni pritisak Air Serbia upravo radi njihova rada u sindikatima. ETWF ističe sa je Air Serbi nakon propalih pregovora radi kolektivnog ugovora krenula sa žestokim pritiskom na vodstvo i članove sindikata kako kabinskog osoblja, tako i pilota. Čak štoviše ETWF naglašava da kompanija pokušava isforsirati ostavke rukovodstva sindikata kabinskog osoblja i pilota. ETWF kritizira i činjenicu da Air Serbia žestoko pokušava utjecati na izbor vodstva sindikata. ETWF energično kritizira činjenicu da je Air Serbia degradirala dio članova kabinskog osoblja u call centar radi rada u sindikatima. ETWF ovo smatra krajnje neprihvatljivim, nemoralnim i protuzakonitim.

ETWF kritizira i nedostatak socijalnog dijaloga i kooperativnosti između managementa kompanije i sindikata. ETWF smatra da je zdrav socijalni dijalog, te pregovori kompanije i sindikata osnova funkcioniranja svake kompanije. ETWF smatra da ovi problemi ometaju sposobnost članova sindikata da učinkovito služe potrebama kompanije i svoje zemlje.

ETWF podsjeća Air Serbiu da je kršenje elementarnih prava asocijacija, te negiranje prava na socijalno organiziranje i borbu, te diskriminacija radi članstva u sindikatima, negiranje fundamentalnih prava radnika, te potpuno protiv konvencija i povelja International Labour Organisation (ILO) i Vijeća Europe koje je Srbija punopravni član. ETWF ne može prihvatiti da se ovako nešto dešava u državnoj kompaniji koja bi prva morala štitit radnička i sindikalna prava. ETWF naglašava da je zlostavljanje elementarnih prava radnika i sindikalaca od strane državne kompanije negiranje obveza države prema međunarodnom pravu i osnovnim pravima Ujedinjenih naroda. ETWF podsjeća g. Mareka da je Srbija kandidat za članstvo u Europskoj Uniji te da si ne može dozvoliti ovako flagrantno negiranje osnovnih prava radnika.

ETWF stoga poziva Air Serbiu da ODMAH prekine sa pritiscima i negiranjem elementarnih prava kabinskog osoblja, a na srednji rok poziva kompaniju da obnovi zdravi dijalog sa sindikatima. ETWF upozorava Air Serbiu da ovo pismo uzme vrlo ozbiljno, te odmah poduzme mjere da se ovako nešto više ne dešava u budućnosti. ETWF će aktivno sudjelovati u ovom procesu i zaštitit sindikalce JSSSV-a.

Pismo je potpisala Livia Spars, glavna tajnica ETWF-a. Ovo žestoko pismo je prvi pisani trag o nečem o čemu čitamo već mjesecima. Ovo je i prvi ozbiljan potez da se sputa ekstremno loša rabota managementa Air Serbie. ETWF je moćna, velika i jaka institucija. I ovakav dopis je i te kako važan i jak udarac managementu kompanije. Ogluši li se management na isti napraviti će ogromnu pogrešku, a za očekivati je dalje žestoke akcije i JSSSV i ETWF-a. Kako god nevjerojatno je da se ovakve stvari dešavaju u Europi 2023. godine.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Serbia

Transavia će staviti svoj novi Airbus A321neo na liniju iz Amsterdama za Ljubljanu od 21.12. Avion ima čak 232 putnika. Kompanija je naručila 100 ovih aviona sa KLM-om i isti će postepeno mijenjati Boeinga 737-700 i -800.

Transavia leti iz Amsterdama za Ljubljanu četiri tjedna leta (utorak, četvrtak, petak, nedjelja), do 5.1. nakon čega ukida petak i leti tri leta, a nakon 11.1. ukida i utorak te leti samo dva tjedna leta (četvrtak i nedjelja). Od 9.2. kompanija ponovo vraća četiri tjedna leta na ovu liniju.

autor: Mladen Radić, dopisnik (Osijek), foto: Transavia

Turkish evidentno leti Zagreb na nivou koji je letio 2019. Ljeti leti dva dnevna leta sa svojim najvećim avionima A321 i B737-900, a jedan tjedni let je letio i sa A330-300, koji je letio i još par puta tijekom sezone izvanredno. Ove zime Turkish je povećao zagrebačke letove sa 9 na 14 tjedno. Turkish cijele godine leti i liniju za drugih hrvatski grad: Dubrovnik, gdje ljeti leti 5 tjednih letova, a zimi 2.

Ovo znači da bi se Turkish iduće godine trebao širiti. I sada se postavlja pitanje gdje bi se mogao širiti? Logično bi bilo da kompanija poveća Dubrovnik na 7 tjednih letova, a kasnije i na 14. No, je li logičnije da kompanija poveća Zagreb na 21 tjedni let ili da uvede Split. Strategija kompanija bi svakako bila da pokrene Split i iskreno i zamaaero smatra da je to bitno logičnije nego da povećava Zagreb na 21 let.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Turkish

Amelia u floti ima 2 Airbusa A319:

 • F-HDRA je star 19,2 godine, isporučen je kompaniji u VI/2023, leti Aero4M
 • F-HDSJ je star 14,9 godina, isporučen je kompaniji u I/2022

Prosječna starost A319 flote je 17,1 godinu. Oba aviona su u lizingu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Amelia

Zamaaero slavi 3. rođendan. Krenuli smo portalom 1.11.2020. U tri godine zamaaero je imao 18,8 milijuna posjeta. No rezultati su još fascinantniji u zadnje vrijeme zato što smo:

 • u zadnjih godinu dana imali 10.843.637 posjeta
 • u zadnjih mjesec dana imali 1.231.090 posjeta
 • u zadnjih sedam dana 254.778 posjeta
 • u zadnjih godinu dana smo imali 110.780 komentara

 

Najviše komentara u zadnjih 15 dana na zamaaero su imali postovi:

 1. Može li Emirates letjeti Dubai-Zagreb-New York – 206
 2. Koliko putnika iz Zagreba leti sa Air Serbiom, a koliko sa ostalima – 169
 3. Zašto bi suradnja Air Montenegra i Tuzle mogla biti savršena – 153
 4. Air Serbia 35 letova manje u XI. i XII. mjesecu – 146
 5. Problem mehaničara Air Serbie – 152 (još aktivan)
 6. Air Montenegro će letjeti dvije linije iz Tuzle – 120
 7. Crna Gora bi 7 aerodroma – 119
 8. Zašto je deal SAS-a i Air France-KLM vijest desetljeća – 106
 9. Pretrpani nonschengen gateovi u Zagrebu – 105
 10. Air Serbia A319 flota – 103

 

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb)

Već godinama (osim tijekom Covida-19) Lufthansa duplira letove Croatie za Frankfurt. Tako Lufthansa leti iz Frankfurta za Zagreb u 21:55, a Croatia u 20:45. Ujutro Lufthansa leti za Frankfurt u 6:10, Croatia u 7:30. Ove zime stanje je još gore. Lufthansa leti iz Frankfurta u 20:30, a Croatia u 20:55. Ujutro Lufthansa ide u 6:05, Croatia u 6:30. To je po samo 25 minuta razlike.

No, od idućeg ljeta Lufthansa je odlučila duplirati i liniju Croatie za Minhen. Pa će tako Lufthansa letjeti u 20:20, a Craotia u 21:15. U povratku ujutro Lufthansa leti u 06:20, a Croatia u 06:50. To je 30 do 55 minuta razlike. I to na svega 3 do 4 leta dnevno.

I sad meni tu nešto nije jasno. Zašto do vraga Croatia ne leti ove letove tako da pokrije svoje valove, pa leti ujutro za Minhen i Frankfurt oko 8:30, uz povratak oko 12:30, te u 18:00, uz povratak oko 21:00 sat. A onda neka Lufthasa leti svoje letove. U tom slučaju daleko logičniji letovi bi bili:

 • Zagreb-Minhen u 6:20 (LH), 8:50 (OU), 13:30 (LH) i 18:00 (OU)
 • Minhen-Zagreb u 11:45 (LH), 13:15 (OU), 20:15 (OU), 21:20 (LH)
 • Zagreb-Frankfurt 6:10 (LH), 8:00 (OU), 10:00 (OU), 14:15 (LH), 17:15 (OU)
 • Frankfurt-Zagreb 12:30 (OU), 13:50 (LH), 16:00 (OU), 20:50 (OU) 23:30 (LH)

 

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Lufthansa

Air Serbia u floti ima jedan Embraer E190 i jedan E195 grčkog Marathon Airlinesa. No, upravo je flotu došao i drugi E195 (OY-GDC). Avion je kasnio zbog čega je umjesto njega letio E175 iste kompanije. Avion je star 15,3 godine i letio je za Flybe, Stobart, Great Dane, Bamboo i DAT. Avion ima 118 sjedala, sve u ekonomskoj klasi. Air Serbia će avion operirati od XI. mjeseca. Do kraja godine u Air Serbiu će doći i treći E195 Marathon Airlinesa.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Serbia

Ryanair će i ove godine operirati liniju Split-Rim FCO četiri puta tjedno (utorak, četvrtak, petak i nedjelja). No, ove godine linija će se operirati bitno duže. Naime, linija se počinje operirati već 31.3. i letjet će do kraja ljetnog reda letenja, tj. do 25.10.

Vueling leti liniju također 4 puta tjedno (ponedjeljak, utorak, četvrtak i subota), a od 21.6. i svakodnevno do 8.9, kao i prošle godine, kada će je ponovo smanjiti na četiri puta tjedno, a kako će letjeti do 26.10. I Croatia Airlines će liniju letjeti svakodnevno kao i prošle godine.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ryanair

Trade Air u floti ima 1 Airbus A319:

 • 9A-BTJ je star 21,2 godina, isporučen je kompaniji u VII/2021, u bojama MyWings

Avion je u lizingu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Trade Air

MZL Zagreb je ovog ljeta imao 73 linije, od čega 55 za schengen (23 države EU, te Island, Norveška, Švicarska i Lihtenštajn) i 18 za nonschengen. To znači da Zagreb ima 75,3% linija za schengen i 24,7% za nonschengen. Istovremeno Zagreb je imao ukupno 435 letova tjedno, od čega 336 tjednih letova za schengen i 99 za nonschengen, što znači da je imao 77,2% letova za schengen i 22,8% letova za nonschengen.

Aerodrom ima jedan kombinirani gate za schengen i nonschengen (gate 25), te 7 gateova za schengen i 6 za nonschengen. Malo nelogično. Obzirom na broj letova, logičnije bi bilo da ima 5 gatea za nonscengen, jedan kombinirani gate i 8 za schengen.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Alen Šćuric

Flydubai je prvo objavo povećanje letova za Ljubljanu sa 4 na 7 letova tjedno od 18.12. No, potom je u VIII. mjesecu isto reducirao te je najavio da će letjeti 5 tjednih letova od 9.1. Istim su najavili 7 tjednih letova od 5.2.

No, sada se kompanija odlučila na neznatno drugačiji red letenja. Ovaj tjedan kompanija će imati 9 tjednih letova (svaki dan jedan i vikendom 2), što je radi praznika u Sloveniji. No, već idući tjedan će imati 6 tjednih letova, a potom od 13.11. kompanija ima 4 tjedna leta (srijeda, petak, subota i nedjelja). Kao što je zamaaero i objavio od 18.12. flydubai će letjeti za Dubai 7 tjednih letova. Od 15.1. (a ne 9.1.) kompanija će letjeti 5 tjednih letova (svaki dan osim ponedjeljka i utorka). Potom će kompanija od 5.2. ponovo krenuti letjeti 7 tjednih letova.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: flydubai

Banja Luka je godinama imala dva tjedna leta za Beograd (ponedjeljak i petak). Od ovog zimskog reda letenja imat će tri tjedna leta (ponedjeljak, srijeda i petak). Ovo nikako nije dovoljno. Linija zapravo nema nikakvog smisla uz ovaj broj letova. Putnik će radije odabrati automobil sa kojim je do Beograda za 3:45 sati. To je tek neznatno više nego ukupno putovanje avionom. No, automobilom putnik može doći do Beograda i nazad u istom danu, tj. otići ujutro, obaviti posao i vratiti se popodne ili navečer. Avionom on mora imati dva ili tri noćenja u Beogradu što je totalno demotivirajuće za većinu putnika. Konačno letovi kako su sada koncipirani imaju jako malo mogućih konekcija preko Beograda.

Upravo zato Beograd-Banja Luka bi morala imati devet tjednih letova i to svakodnevne letova od ponedjeljka do petka u 2. valu i letove sa noćenjem u Banja Luci i letovima u ponedjeljak, utorak, petak i subotu iz Beograda odmah iza ponoći i povratak rano ujutro. Naravno ovo bi značilo da Banja Luka mora raditi od 5:00 do 01:15 sati četiri dana u tjednu, a ne više od 6 do 22 sata. No, ne mislim da bi to za Banja Luku bio problem i da ona na tako što ne bi pristala. Ovime bi se dobila opcija da putnik može u ponedjeljak i petak otići ujutro za Beograd i vratiti se navečer kući bez potrebe noćenja. Istim bi putnik imao i opciju polaska iz Banja Luke u utorak ujutro (dolazak u Beograd oko 6:00 sati) i povratak oko 13:30 sati iz Beograda). Konkretno red letenja bi izgledao ovako:

 • Beograd-Banja Luka 12345– 13:35-14:30
 • Beograd-Banja Luka 12—56- 00:20-01:15
 • Banja Luka-Beograd 12345– 15:10-16:05
 • Banja Luka-Beograd 12—56- 05:00-05:55

 

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Alen Šćuric

Fly Air41 u floti ima 4 Airbusa A319:

 • 9A-BER je star 14,4 godine, isporučen je kompaniji u VIII/2021, leti za Sundair
 • 9A-BWK je star 12,6 godina, isporučen je kompaniji u V/2023, leti za Sundair
 • 9A-MUC je star 12,5 godina, isporučen je kompaniji u VI/2023, leti za Sundair
 • 9A-ZAG je star 15,6 godina, isporučen je kompaniji u IV/2022, leti za Sundair

Prosječna starost A319 flote je 13,8 godina i daleko je najmlađa A319 flota u regiji. Svi avioni su u lizingu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Fly Air41

Aerodrom Portorož je u IX. mjesecu ostvario 3691 putnika (2949 u IX/2022). Ovo je 109,2% putnika iz istog mjeseca 2019. (3381). Portorož je u IX. mjesecu ostvario 1580 operacija (1682 u IX/2022). Aerodrom nije imao carga. Ukupno je u prva tri kvartala Portorož ostvario 24.065 putnika i nije imao carga.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Portorož

Zračna luka Zagreb je nakon našeg članka o zastarjelosti mape terminala na kojem su još rasporedi od prije schengena, danas stavila napomenu „Ažuriranje mape terminala je u tijeku“ i maknuli su zastarjelu mapu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: ZL Zagreb

Iako je ETF prvo isticao da kratica znači Easy To Fly, na sugestiju zamaaero koji im je rekao da bi ovako nešto sigurno rezultiralo sudskom tužbom easyJeta koji je tužio niz kompanija diljem svijeta koji su u imenu imali easy, našli su novu krilaticu, pa sada ETF znači „Enjoy The Flight“. Pametno i jako zgodno.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: ETF

Aerodrom Ljubljana je zajedno sa kompanijom Petrol na parkiralištu P1 uz sam terminal otvorila četiri punionice za električne automobile, koje mogu puniti osam vozila. Punionice su otvorene u programu europskog projekta MULTI-E.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Ljubljana

Zračna luka Split je i ove godine imala berbu maslina koje rastu unutar Zračne luke. U dva dana berbe ubrano je 10.000 kg maslina koje su se preradile u 1800 litara visokorazrednog ulja. ZL Split ovo ulje dijeli svojim radnicima, te poslovnim partnerima.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: ZL Split

U Zračnoj luci Zadar je 23.10. potpisan ugovor o izvođenju radova vrijednosti 16 milijuna EUR, za koje je Europska Unije izdvojila čak 10 milijuna EUR i to nepovratnim sredstvima. Ovo je jedini projekt Europske Unije koji nepovratno financira zračni promet u ovom momentu u Europskoj Uniji. Projektom će se proširiti stajanka, te će se elektrificirati i ekologizirati sustav prihvata i opreme zrakoplova.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: ZL Zadar

Zračna luka Mostar će za ljetnu sezonu 2024. lansirati ekskluzivni časopis pod nazivom „Mostar Airport Insider“. Ovaj časopis će pisati o čarima Hercegovine, o zanimljivim domaćim brendovima, o tajnama hercegovačkog kraja, o „skrivenim draguljima“ ovog područja, te će omogućiti putnicima Zračne luke Mostar da upoznaju Hercegovinu na jedan sasvim novi način. Mostar Airport Insider će biti vodič kroz povijest, kulturu i ljepote Hercegovine. Pratit će zanimljive priče i portrete lokalnih pojedinaca koji čine Hercegovinu posebnom.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: ZL Mostar

Croatia Airlines je u posljednje vrijeme izgubila nekoliko kopilota koji su otišli iz kompanije pa je objavila natječaj za kopilote na Dash 8-400. Kandidati moraju imati završenu višu školu (univ.bacc.) sa minimalno 180 ECTS bodova, minimalno 21 godinu starosti, znati engleski jezik najmanje English Proficiency Level 4, imati dozvolu profesionalnog pilota aviona (CPL), imati ovlaštenje za upravljanje višemotornim avionom po pravilima za instrumentalno letenje (ME-IR), uključujući i PBN uspješno završeno osposobljavanje za suradnju višečlane letačke posade (MCC), posjedovati certifikat ATPL Theoretical knowledge prema FCL.515, imati valjanu svjedodžbu o zdravstvenoj sposobnosti kategorije I, te uspješno završiti UPRT osposobljavanje. Prednost imaju kandidati koji govore hrvatski jezik i koji imaju ostvaren nalet na Dash 8-400. Natječaj je otvoren do 4.11.2023.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Croatia Airlines

Air Serbia je proslavila svoju 10. godišnjicu u Muzeju suvremene umjetnosti u Beogradu. Kompanija je predstavila nove uniforme koje je dizajnirala novosađanka Milena Bojić, te imala reviju starih uniformi kroz povijest. Kompanije je predstavila i poštansku marku vezanu uz 10. rođendan, te novu web stranicu, o čemu je zamaaero već pisao. No, nije bilo najava novih linija vezano uz 10. godišnjicu koje je masa čitatelja na zamaaero najavljivala.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Serbia

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!

Linije

 

Iz Ljubljane:

 • Madrid, Iberia od 29.7.

 

Iz Maribora:

 

Iz Portoroža:

 

Iz Zagreba:

 • Memmingen, Ryanair od 28.10.
 • Reykjavik, Play od 16.1.

 

Iz Pule:

 • Birmingham, Jet2 od 2.5.
 • Manchester, Jet2 od 2.5.
 • London Stansted, Jet2 od 3.5.

 

Iz Rijeke:

 

Iz Zadra:

 

Iz Splita:

 • London Stansted, British od 7.9.

 

Iz Brača:

 

Iz Dubrovnika:

 • Manshester, easyJet od 30.10.

 

Iz Osijeka:

 

Iz Sarajeva:

 

Iz Tuzle:

 • Istanbul, Pegasus od 24.8.

 

Iz Mostara:

 

Iz Banja Luke:

 

Iz Beograda:

 • Guangzhou, Air Serbia od 30.9.

 

Iz Niša:

 

Iz Kraljeva:

 

Iz Podgorice:

 • Salermo, Luxwings od 19.7.

 

Iz Tivta:

 

Iz Prištine:

 • Amsterdam, easyJet od 28.10.
 • Milan Malpensa, easyJet od 7.12.

 

Iz Skopja:

 

Iz Ohrida: