Novosti iz regije

Aerofrom Ohrid j u XI. mjesecu imao 10.555 putnika (10.436 u XI/2022). Ovo je 59,3% putnija iz istog mjesexa 2019. (17.798). Aerodrom je imao 82 operacije (83 u XI/2022), te nije imao carga. Ukupno je od početka godine Ohrid ostvario 250.444 putnika i nije imao carga.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Ohrid

Aerodromi Crne Gore imaju 807 stalno zaposlenih radnika i 160 sezonskih radnika, što je 967 radnika. Za nekih 160 radnika više nego Aerodrom Zagreb koji je daleko veći od Aerodroma Crne Gore. Ovo je za 500 radnika više od Aerodroma Dubrovnik koji ima više putnika nego Crna Gora.

autor:Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Podgorica

Zoran Đurišić bivši dugogodišnji direktor i osnivač Montenegro Airlinesa i glavni kandidat za novog predsjednika Odbora direktora Air Montenegra je izjavio da Air Montenegro mora imati pet svojih aviona, da ne smije uzimati avione u wet leasu jer to je zarada lezora, a ne kompanije, te da mora letjeti sedam destinacija (među inima London, Paris, Frankfurt, Zurich, Beč i Rim) i to cijele godine. On smatra da nacionalna kompanija mora biti servis građana, da ona mora garantirati povezanost Crne Gore sa glavnim hubovima cijele godine, a ne da joj je glavni cilj da bude turistička agencija, te da prevozi turiste na sezonskim letovima za Ostravu, Bratislavu, Brno, Katowice, Rzeszow, Talin, Vilijus, Rigu, Cairo, Izmir, Baku…

Đurišić smatra da su Turkish, Air Serbia (on je rekao Jat) i Austrian potpuno razbili Air Montenegro i preuzeli ogroman broj putnika koji bi trebala letjeti nacionalna kompanija. Đurišić tvrdi da Air Montenegro mora imati četiri svoja Embraera E195 u vlasništvu (odakle, pobogu novac), te jedan avion u dry leasu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Montenegro Airlines

Eurowings pokreće liniju Berlin-Tivat od 4.5.2024. Linja će se operirati jednom tjedno, subotom sa Airbusom A320. Eurowingsu će ovo biti treća linija za Tivat, obzirom da već leti Dusseldorf (prošlog ljeta 3 tjedna leta) i Stuttgart (prošlog ljeta 2 tjedna leta).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Eurowings

Ryanair ozbiljno gazi Wizz Air u regiji. OK, Wizz Air je povećao beogradsku bazu za 4. avion, te skopsku bazu, ali je zatvorio baze u Sarajevu i Tuzli, gdje je izgubio čak četiri aviona, dočim u konačnici ima dva aviona manje u regiji nego prije. Za razliku od toga Ryanair je povećao zagrebačku bazu sa dva na četiri avione, zadarsku sa dva na tri aviona, te je otvorio bazu u Dubrovniku sa dva aviona.

Wizz Air je imao i bitno više rezanja ove zime nego Ryanair. Wizz Air u 2024. nema najavljenih novih linija osim linije za Sarajevo. Za razliku od toga Ryanair ima povećanje od preko 100 letova iduće godine i čak 35 novih linija. Iskreno vrlo je vjerojatno da će Ryanair iduće godine preskočiti Wizz Air po broju letova i putnika u regiji.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ryanair

Služba odnosa sa javnošću MZL Zagreb ima dva zaposlenika. Oni pripremaju materijale za društvene mreže i web, svakodnevno odgovaraju na brojna pitanja putnika, organiziraju događaje na aerodromu (Nova godina, Valentinovo, koncerti, izložbe…), pripremaju press konferencije i šalju press materijale.

No, nažalost, služba ima vrlo skroman broj objava. I dok Aerodrom Sarajevo ima svaki tjedan bar 2-3 objave, Zagreb ih ima možda desetak godišnje. I to je puno premalo. Zagreb bi mogao imati 4-5 objava svaki tjedan obzirom na događaje oko aerodroma. Aerodrom ima nekoliko press konferencija i događaja godišnje, no i ovo nije neka značajna brojka.

Ono što najviše nedostaje je promocija novih linija. I dok ostali aerodromi promoviraju svaku novu liniju, Zagreb to u načelu ne čini. Istinski čudna i neuobičajna praksa. U ovoj godini aerodrom nije obilježio ni milijuntog i tromilijuntog putnika. Istinski čudno.

MZL Zagreb je prevelika i prevažna luka da si dozvoli ovakvo ponašanje. Ako radnici službe ne stignu organizirati ove aktivnosti onda aerodrom mora zaposliti još ljudi, ali ovakva praksa se ne smije nastaviti.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: MZL Zagreb

Zračna luka Split je u XI. mjesecu ostvarila 41.031 putnika (38.748 u XI/2022). Ovo je samo 89,4% putnika iz istog mjeseca 2019. dočim je ZL Split nakon više mjeseci prometa preko 100% iz 2019. pala ispod 100%. U prvih 11 mjeseci Split je ostvario 3.319.883 putnika. Već sada Split ima skoro 18.000 više putnika nego rekordne 2019. godine kada je ostvario 3.301.930 putnika. Istim je Zagreb preskočio Split i došao na 2. poziciju u regiji.

autor: Mladen Radić, dopisnik (Osijek), foto: ZL Split

Novi premijer Crne Gore Milojko Spajić je izjavio da će do kraja godine donijeti odluku hoće li se ići u koncesiju Aerodroma Crne Gore ili ne. Vlada smatra da nije prihvatljivo da se prošle tri Vlade nisu pozabavile ovim pitanjem. Prema natječaju koji je još uvijek aktualan Crna Gora traži 100 milijuna EUR za Aerodrome, te minimalno 200 milijuna EUR investicija. U finale su ušla tri vrlo respektabilne kompanije. I ovdje kao i u BiH postoji pritisak Europske Unije da se aerodromi daju u koncesiju. Vidi čuda.

A dati aerodrome u koncesiju, u državi koja više od 25% BDP-a ima od turizma, daleko je od srca Europe i potencijalnim turistima treba preko 24 sata da dođu do Crne Gore automobilom ili autobusom, pri čemu su ceste, željezničke i brodske veze katastrofalne, je istinski nepotrebno i neprihvatljivo. Direktor Aerodroma Crne Gore Vladan Drašković, kaže da Aerodromi u idućih sedam godina sami mogu akumulirati 120 milijuna EUR za razvoj infrastrukture, a da im za isto treba 137 milijuna EUR. Drašković smatra da nije dobro da se Aerodrome da u koncesiju ako se mogu sami razvijati i sami mogu isfinancirati svoj razvoj. Drašković naglašava da je davanje Aerodroma koncesionaru veliki rizik za Crnu Goru i tu je potpuno u pravu.

Drašković je naglasio da Crna Gora može računati i na novac Europske Unije i nažalost ozbiljno pogriješio. Europska Unija je već godinama ima čvrstu odluku ne financirati više razvoj zračnih luka. Drašković kaže da management upravlja aerodromima racionalno i prema zatečenom stanju, sve dok vlasnik, tj. Država ne odluči tko će i kako upravljati aerodromima. Tek tada se mogu raditi krucijalne i velike promjene.

Drašković je rekao da će Aerodromi Crne Gore ove godine imati oko 8 milijuna EUR profita.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Podgorica

EasyJet je objavio da pokreće sezonske letove na liniji Tivat-Bristol od 24.6.2024. Linija će se operirati dva puta tjedno, ponedjeljkom i petkom. Kompanija će pokrenuti i sezonsku liniju Tivat-London Luton od 1.4.2024. Linija će se operirati dva puta tjedno, ponedjeljkom i petkom.

Kompanija već leti sezonske linije za Berlin (od 2.4. utorkom i petkom), Genevu (od 28.4. srijedom i nedjeljom), London Gatwick (od 31.3. ponedjeljak, četvrtak i nedjelja, od 25.6. sve dane osim subote) i Manchester (od 31.3. srijedom i nedjeljom, od 24.6. se dodaje ponedjeljak i petak). To znači da će u predsezoni easyJet za Tivat letjeti 11 tjednih letova, a u top sezoni čak 18 tjednih letova (u prosjeku 2,5 dnevno).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: easyJet

Air Serbia je u prvih 11 mjeseci ove godine prevezla 3,8 milijuna putnika. U XI. mjesecu kompanija je prevezla 298.322 putnika, što je 60% više nego 2019. Istinski respect. Kompanija je imala 3560 letova. Evidentno će Air Serbia do kraja godine imati oko 4,2 milijuna putnika nekih 0,7 milijuna više od prvotnog plana za ovu godinu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Serbia

Zračna luka Rijeka je pronašla novi način zarade. Tijekom zime ima parkirane prizemljene avione. Tako na stajanci drži 6 aviona i to 4 Airbusa A320 Avion Expressa i 2 Boeinga 737-800 ETF-a. Evidentno kompanije tamo imaju povoljnije uvjete za parkiranje, a ZL Rijeka je iznašla načina dodatnih financija u mršavom dijelu zime. Rijeka tijekom zime ima dva tjedna leta Croatie za Minhen do početka I. mjeseca, te dva tjedna leta za Split-Dubrovnik i dva za Osijek Trade Aira, za što joj je dostatna i jedna parkirna pozicija.

autor: Mladen Radić, dopisnik (Osijek), foto: ZL Rijeka

Zračna luka Zadar je u XI. mjesecu ostvarila 2570 putnika (1861 u XI/2022). Ovo nije dobar rezultat uzmemo li u obzir da je aerodrom dobio vezu sa Minhenom dva puta tjedno koju nije imao prošle godine. Ovo je vrlo loših 66,4% putnika iz istog mjeseca 2019. (3.873). Aerodrom je imao 160 operacija (164 u XI/2022), te nije imao carga. Zadar je od početka 2023. ostvario 1.229.151 putnika, 13.212 operacija i 0,1 tonu carga.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: ZL Zadar

Jiri Marek, CEO Air Serbie je izjavio da treći A330-200 dolazi u 2. kvartalu 2024. To znači da će avion kasniti desetak mjeseci od prvotnog plana koji je bio da će doći do VII. mjeseca 2023. Nadamo se da se i ovaj puta planovi neće izjaloviti te da avion neće biti na dispoziciji.

Avion bi trebao prvenstveno letjeti na dodatnim linijama prema Kini. Kompanija je zatražila slotove za Shanghai i Guangzhou. Kompanija smatra da bi ove linije trebala letjeti po dva leta tjedno. U ovom momentu Air Serbia leti dva tjedna leta za Tianjin, a Hainan leti dva tjedna leta za Peking. Ostatak kapaciteta bi se trebao prebaciti na New York JFK gdje kompanija planira letjeti više od jednog leta dnevno, tj. u neke dane u tjednu letjeli bi i dva dnevna leta. Kompanija neće povećavati letove za druge sjevernoameričke gradove (spominjao se Toronto i Miami) najranije do 2025.

autor: Mladen Radić, dopisnik (Osijek), foto: Air Serbia

Air Montenegro pokreće četiri nove linije. Kompanija pokreće dvije linije iz Tivta. I to za Baku od 3.6. do 30.9. ponedjeljkom i petkom. Jednako tako kompanija će letjeti za Izmir od 1.4. do 25.10. tri puta tjedno, ponedjeljak, petak i nedjelja. Ne bi li bilo logičnije da lete utorak, petak i nedjelja ili srijeda, petak i nedjelja?

Uz to kompanija će letjeti između Podgorice i Minhena 2 puta tjedno od 2.6. do 29.9. (četvrtak i nedjelja). Odlična linija, koja pokriva gap Lufthanse u Podgorici. Kako će kompanija letjeti i Frankfurt od 31.3. dva puta tjedno, a od VI. mjeseca i tri puta tjedno (ponedjeljak, četvrtak i nedjelja), to znači pet tjednih letova za najveće hubove Njemačke. No, tu imamo dva problema. Prvi je što bi oba huba morala imati bar 7 tjednih letova i to Minhen najmanje 3 puta tjedno, ekvivalentno Frankfurt bar 4 puta tjedno. No, još bitnije je, zašto do vrata operacije za Njemačku istim danima? Zašto se ne operira Minhen npr. četvrtak i nedjelju, a Frankfurt ponedjeljak, srijedu i petak ili neka druga kombinacija dana. Kompanija će iz Podgorice letjeti i za Ostravu, od 18.6. do 24.9. jednom tjedno, utorkom.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Montenegro

Air Montenegro u ljetnom redu letenja 2024. više nema letova za Banja Luku. Liniju je kompanija prošle godine smanjila sa dva na jedan tjedni let. CEO Air Montenegra g. Mark Anžur nam je rekao da kompanija vrlo vjerojatno neće letjeti za Banja Luku. Šteta, ova linija je bila istinska nicha. Jednako tako kompanija više nema letova iz Sarajeva za Podgoricu i Tiranu koje je operirala u ljeto 2023. Ova linija se prolongirala, te je imala vrlo malo letova prošle godine.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Montenegro

Zračna luka Mostar na svojim internetski strancima već mjesecima nema upisane aktualne letove, a isto se dešava od ljeta. Ispada da Mostar nema ni jedan jedini let tjedno. Ljetos je aerodrom imao prilično letova, a sada ima tri leta tjedno za Zagreb. No, po njihovoj stranici tih letova nema. Zašto? Ovo nikako nije dobro ni za potencijalne putnike koji stvaraju zaključak da letova nema, a ni za postojeće putnike koji ne mogu provjeriti status letova. Krajnje neprihvatljivo.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: ZL Mostar

Aerodrom Podgorica je u XI. mjesecu ostvario 89.882 putnika (85.099 u XI/2022). Ovo je 107,1% putnika iz istog mjeseca 2019. (79.436). Aerodrom je ostvario 949 operacija (862 u XI/2022, 948 u XI/2019), te 53,3 tone carga (35,9 tona u XI/2022, 79,3 tone u XI/2019). Ukupno je od početka 2023. Podgorica ostvarila 1.559.988 putnika. Do kraja godine Podgorica će imati bitno preko 1,6 milijuna putnika. Izvrstan rezultat.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Podgorica

Aerodrom Beograd od 1.1.2024. diže putničke takse za 5%. Istime će putnička taksa poskupjeti sa 19,16 na 20,18 EUR, takse domaćim putnicima rastu sa 8,71 na 9,17 EUR. Aerodrom nije poskupio cijene za transferne putnika kako bi i dalje motivirao razvoj huba i ona i dalje ostaje 4,10 EUR, a jednako tako nije poskupio ni taksu za osiguranje. Od zadnjeg poskupljenja Zagreb je imao više takse od Beograda, no sada će Beograd ponovo imati višu putničku taksu.

Beograd poskupljuje i ostale takse za 5%. Beograd je planirao povećati takse u vršnom opterećenju, no od toga je odustao da ne bi ugrozio razvoja huba. Aerodrom je izbacio i nove poticaje za nove linije, poglavito long-haul linije.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Beograd

Volotea je objavila novu liniju Bari-Dubrovnik. Linija će se operirati od 4.7. do 31.8. tri puta tjedno, ponedjeljkom, srijedom i petkom. Volotea iz Dubrovnika će ovog ljeta letjeti za Atenu, Bari, Bordeaux, Lyon, Marseille, Nantes i Toulouse, ukupno 7 linija.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Volotea

Air Serbia je prolongirala letove iz Beograda za Tel Aviv na 1.1.2024, a zbog ratne opasnosti u Izraelu. Neke kompanije i dalje lete za Tel Aviv. Nakon prekida letova Air Serbie, Arkia je obnovila liniju za Beograd pa je operira dva puta tjedno.

autor: Mladen Radić, dopisnik (Osijek), foto: Air Serbia

EasyJet je u XI. mjesecu imao popunjenost linije London Gatwick-Dubrovnik 65,1%, a Dubrovnik-Gatwick 89,3%, tj. prosječna popunjenost linije je bila 77,2%. Ne baš dobro za LCC obzirom da easyJet ima prosječni load faktor od 89%, no nije ni pretjerano loše. Kompanija na liniji leti sa Airbusom A319 koji ima 156 sjedala. Najbolju popunjenost je imao let 3.11. Dubrovnik-London kada je bilo 153 putnika, a London-Dubrovnik 17.11. kada je bilo 126 putnika.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: easyJet

Aerodrom Banja Luka je u XI. mjesecu ostvario 20.488 putnika (29.523 u XI/2022). Ovo je 165,8% putnika iz istog mjeseca 2019. (12.354). Aerodrom je ostvario 202 operacije (296 u XI/2022, 178 u XI/2019) i nije imao carga (0,1 tona u XI/2022) Ukupno od početka 2023. godine aerodrom je ostvario 439.740 putnika i 4174 operacija, te 1,3 tona carga.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Banja Luka

Iako je Air Serbia počela letjeti liniju za Banja Luku tri puta tjedno, dodavši srijedu na dosadašnje ponedjeljak i petak, od ovog trećeg leta srijedom je odustala. Pa se linija u ovom momentu, ali do daljnjega cijele zime i iduće godine operira dva put tjedno, ponedjeljkom i petkom, bez leta srijedom.

autor: Mladen Radić, dopisnik (Osijek), foto: Air Serbia

Ryanair će u 2024. imati preko 4 milijuna putnika u Hrvatskoj. Kompanija će imati tri baze u Hrvatskoj: Zagreb, Zadar i Dubrovnik sa ukupno 8 (vjerojatno i 9) baziranih aviona ovog ljeta, a leti još i iz Pule, Rijeke, Splita i Osijeka, ukupno sa 7 od 9 hrvatskih aerodroma.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ryanair

Zamaaero je u X. mjesecu ekskluzivno najavio da će Pegasus vrlo brzo otvoriti letove za Zagreb. I to se desilo. Od 18.1.2024. Pegasus kreće sa letovima na liniji Istanbul Sabiha-Zagreb. Kompanija će na liniji letjeti dva put tjedno, četvrtkom i nedjeljom, sa Airbusom A320 koji ima 186 sjedala. Pegasus je liniju već stavio i u ljetni red letenja. Karte su već u prodaji. Zagreb je jedna od samo četiri nove linije ove godine Pegasusa sa Sabihe.
Ovime je Turkish dobio ozbiljnu konkurenciju na svojih 14 tjednih letova za Zagreb. Pegasus u regiji leti samo za Beograd, Prištinu, Skopje, Sarajevo i o nedavno za Podgoricu, pa mu je Zagreb tek 6. aerodrom u regiji.

 autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Pegasus

Iberia ozbiljno povećava Zagreb ovog ljeta. Kompanija će od početka ljetnog reda letenja letjeti dva puta tjedno, od 13.4. tri, od 1.5. pet letova, od 1.7. svakodnevno, a od 28.7. čak devet tjednih letova. Nakon 8.9. kompanija će letjeti šest tjednih letova. No, Iberia je ove godine odlučila letjeti za Novu godinu prema Zagrebu, a ima i jedan let za Uskrs (27.3.), tj. prije početka ljetnog reda letenja (31.3.). Znači li ovo da bi Iberia mogla ove godine konačno ponovo sezonsku liniju produžiti na cjelogodišnju? To istinski nije nevjerojatno, upravo suprotno, prilično je logično i moglo bi se desiti.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Iberia

Skopje je u XI. mjesecu imalo 233.399 putnika (148.050 u XI/2022). Ovo je više nego fascinantnih 137,1% putnika iz istog mjeseca 2019. (170.261). Skopje je imalo 1924 operacije (1299 u XI/2022). Aerodrom je ostvario 320,1 tonu carga (360,6 tona u XI/2022). Ukupno je u cijeloj 2023. Skopje imalo 2.636.163 putnika i 3.199,9 tona carga.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Skopje

Danas (2.12.) su otkazani svi letovi sa Aerodroma Sarajevo osim flydubaia i večernjeg Turkisha koji su poletjeli sa 20 minuta zakašnjenja, popodnevnog Turkisha koji je odletio sa 6:35 sati zakašnjenja, te jutarnjeg Aurstriana, koji je odletio sa 8:35 sati kašnjenja. Otkazano je ukupno 7 od 11 letova. Kontaktirali smo direktora aerodroma Alana Bajića koji kaže da je razlog otkazivanja ekstremno jak vjetar.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Sarajevo

Što je sa Fokkerima F100 Montenegro Airlinesa. Kompanija ih je imala pet prizemljenih u Podgorici. Kod bankrota kompanije dva su bila u letnom stanju. No, jedan je bio na kraju resursa, pa je i on prilično brzo prestao biti u letnom stanju. Stoga je ostao samo jedan koji je mogao letjeti, a koji je mjesecima bio parkiranu hangaru za održavanje, umjesto da se u njemu servisira Air Montenegro. I taj posljednji nakon tri godine stajanja sigurno više nije u letnom stanju. Avioni su proizvedeni imeđu 1989. i 1991. i nosili su registarske oznake 4O-AOL, AOK, AOM, AOP i AOT.

Montenegro Airlines u stečaju je pokušao tri puta prodati ove avione, u prvom redu za rezervne dijelove. No, u tome nije bio baš uspješan. Zadnji natječaj za prodaju četiri F100 je bio u XI. mjesecu ove godine, uz početnu cijenu od 85.000 EUR za najjeftiniji do 116.250 EUR za najskuplji, te prodaju četiri motora Rollce Royce za 602.865 EUR. Ovo je pola niža cijena nego u prošlom natječaju. Nema podataka jesu li se avioni prodali nakon zadnjeg natječaja.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Montenegro Airlines

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!

Linije

 

Iz Ljubljane:

 • Copenhagen, Norwegian od 29.4.
 • Riga, airBaltic od 2.5.
 • Madrid, Iberia od 29.7.

 

Iz Maribora:

 

Iz Portoroža:

 

Iz Zagreba:

 • Marseilles, Ryanair od 31.3.
 • Palma de Mallorca, Ryanair od 31.3.
 • Pisa, Ryanair od 31.3.
 • Gironam Ryanair od 1.4.
 • Alicante, Ryanair od 2.4.
 • Seoul, T’Way od 18.6.

 

Iz Pule:

 • Hanover, Eurowings od 18.5.
 • Memmingen, Ryanair od 1.6.
 • Glasgow, easyJet od 24.6.
 • Birmingham, Jet2 od 2.5.2025.
 • Manchester, Jet2 od 2.5.2025.
 • London Stansted, Jet2 od 3.5.2025.

 

Iz Rijeke:

 • Beč, Ryanair od 3.6.
 • Ancona, Aeroitalia od 8.6.
 • Basel, easyJet od 24.6.

 

Iz Zadra:

 • Copenhagen, Ryanaira od 4.4.
 • Frankfurt, Discover od 6.4.
 • Kaunas, Ryanair od 1.6.
 • Barcelona, Ryanair od 2.6.
 • Košice, Ryanair od 2.6.
 • Cork, Ryanair od 3.6.
 • Copenhgagen, Norwegian od 23.6.
 • Oslo, Norwegian od 24.6.
 • Toulouse, easyJet od 26.6.

 

Iz Splita:

 • Frankfurt, Discover od 31.3.
 • Beč, Ryanair od 1.4.
 • Lille, Volotea, od 21.4.
 • Innsbruck, Smartwings, od 30.4.
 • Istanbul, Croatia od 7.5.
 • Stockholm, BRA od 11.5.
 • Reykjavik, Play od 28.5.
 • Napulj, Volotea od 31.5.
 • Atena, Volotea od 2.6.
 • Strasbourg, Volotea od 26.6.
 • Bari, Volotea od 5.7.
 • Ancona, Aeroitalia od 6.7.

 

Iz Brača:

 • Luksemburg, Luxair od 4.5.

 

Iz Dubrovnika:

 • Bari, Ryanair od 31.3.
 • Bergamo, Ryanair od 2.4.
 • Krakow, Ryanair od 2.4.
 • London Stansted, Ryanair od 2.4.
 • Memmingen, Ryanair od 2.4.
 • Weeze, Ryanair od 2.4.
 • Berlin, Ryanair od 3.4.
 • Oslo, Ryanair od 3.4.
 • Poznan, Ryanair od 3.4.
 • Rim FCO, Ryanair od 3.4.
 • Stockholm ARN, Ryanair od 3.4.
 • Wroclaw, Ryanair od 3.4.
 • Charleroi, Ryanair od 4.4.
 • Beauvais, Ryanair od 5.4.
 • Helsinki, Ryanair od 5.4.
 • Karlsruhe, Ryanair od 5.4.
 • Manchester, Ryanair od 8.4.
 • Lille, Volotea do 24.4.
 • Gothenburg, Norwegian od 1.5.
 • Larnaca, Cyprus od 1.7.
 • Bari, Volotea od 4.7.

 

Iz Osijeka:

 

Iz Sarajeva:

 • Antalya, SunExpress od 3.3.
 • Abu Dhabi, Wizz Air od 31.3.
 • Bergamo, Ryanair od 31.3.
 • Charloeroi, Ryanair od 31.3.
 • Gothenburg, Ryanair od 31.3.
 • Memmingen, Ryanair od 1.4.
 • London Stansted, Ryanair od 2.4.
 • Izmir, SunExpress od 21.4.
 • Atena, Aegean od 1.6.
 • Antalya, Pegasus od 3.6.
 • Sharjah, Air Arabia od 10.6.
 • Solun, Ryanair od 3.7.

 

Iz Tuzle:

 • Istanbul, Lumiwings od 5.3.

 

Iz Mostara:

 • Beograd, Air Serbia od 15.4.
 • Verona, SkyAlps od 30.4.
 • Minhen, SkyAlps od 30.4.
 • Rim SkyAlps od 2.5.

 

Iz Banja Luke:

 • Karlsruhe, Ryanair od 1.4.

 

Iz Beograda:

 • Tel Aviv, Sun d’Or od 1.4.
 • Mostar, Air Serbia od 15.4.
 • Marsu Alam, Air Serbia od 20.4.
 • Heraklion, SkyExpress od 16.6.

 

Iz Niša:

 

Iz Kraljeva:

 

Iz Podgorice:

 • Gdansk, Smartwings od 28.5.
 • Katowice, Smartwings od 28.5.
 • Minhen, Air Montenegro od 1.6.
 • Izmir, SunExpress od 4.6.
 • Ostrava, Air Montenegro od 18.6.
 • Varšava Radom, LOT od 23.6.

 

Iz Tivta:

 • London Stansted, Jet2 od 1.4.
 • Izmir, Air Montenegro od 1.4.
 • London Luton, easyJet od 1.4.
 • Birmigham, Jet2 od 2.5.
 • Riga, Norwegian od 4.5.
 • Berlin, Eurowings od 4.5.
 • Baku, Air Montenegro od 3.6.
 • Copenhagen, Norwegian od 23.6.
 • Bristol, easyJet od 24.6.
 • Oslo, SAS od 27.6.

 

Iz Prištine:

 • Halmstad, gp aviation od 31.3.
 • Riga, airBaltic od 4.5.
 • Stuttgart, Condor od 12.5.
 • Antalya, Pegasus od 1.6.
 • Izmir, SunExpress od 3.6.
 • Gothenburg, Norwegian od 14.6.

 

Iz Skopja:

 • Salzburg, Wizz Air od 1.4.
 • Riga, airBaltic od 2.5.
 • Antalya, Pegasus od 2.6.
 • Tunis, Tunisair od 24.6.

 

Iz Ohrida:

 • Varšava Radom, LOT od 24.6.