Novosti iz regije

Proširuje se sukob općine Zata i Aerodroma Podgorica. Nakon incidenta sa kažnjavanjem taksisa i maltretiranjem putnika od strane komunalne inspekcije općine Zeta, sada je Zeta prinudno naplatila od Aerodroma 76.500 EUR. Ovaj iznos je lokalna komunalna taksa za korištenje površine za osnovu prijevoza robe i putnika za avione preko 16 tona. Ovaj iznos je za period od 18.8. do 31.12.2023. Zeta je prošle godine donijela odluku da joj Aerodrom Podgorica mora plaćati čak 15 EUR po letu aviona težeg od 16 tona. O moj bože. Hajde da je to euro-dva, ali 15 EUR!?!?! Aerodromi su podnijeli žalbu i zahtjev za procjenu ustavnosti ove odluke općine Zeta.

Ovo je sada već ozbiljno i radi se o otvorenom ratu općine Zete i Aerodroma. Bojim se da Zeta koristi stanje sa v.d. direktorom i smjenom Draškovića kako bi sama profitirala.

analitičar: Alen Šćuric (Zagreb), foto: Aerodrom Podgorica

Eurowings povećava Zagreb iduće zime. Kompanija će na liniji za Cologne operirati dva tjedna leta cijelu zimu osim tijekom novogodišnjih praznika (od 23.12. do 6.1) i od 24.2. do kraja III. mjeseca kada će letjeti tri tjedna leta.

Na liniji za Stuttgart kompanija će letjeti tri tjedna leta osim od 2. do 16.12. i 13.1. do 24.2. kada će letjeti dva tjedna leta. Za Dusseldorf kompanija će letjeti do 2.11, pa od 17.12. do 7.2. i od 22.2. do kraja III. mjeseca i to dva leta tjedno.

analitičar: Alen Šćuric (Zagreb), foto: Eurowings

Iako je LOT najavio 12 tjednih letova ovog ljeta na liniji Varšava-Beograd, a tako je letio i dobar dio prošle zime, to se ipak neće desiti. Naime, kompanija sve do 4.5. leti 10 tjednih letova svaki drugi tjedan, a 11 letova svaki drugi tjedan. Od 4.5. kompanija leti 11 tjednih letova do 3.7. kada ponovo pada na 10 tjednih letova. Ovako će letjeti do 4.9. kada ponovo kreće letjeti 11 tjednih letova do kraja ljetnog reda letenja. Ovo je i manje od prošlog ljeta kada je kompanija cijelo vrijeme letjela 11 tjednih letova. Kompanija za Beograd leti sa E175 i E170, a tek par letova sa E190 i E195.

analitičar: Alen Šćuric (Zagreb), foto: Alen  Šćuric

Air Serbia je u III. mjesecu prevezla 271.102 putnika, što je 15% više nego istog mjeseca 2023. Kompanija je obavila 3018 letova, što je 8% više nego u III. mjesecu 2023. Kompanija će ove godine prevesti milijunitog putnika u IV. mjesecu, dok je to prošle godine bilo 8.5. Najpopularnije destinacije su Zurich, Paris, Rim, Amsterdam, Milano, Beč, Atena, Barcelona, Istanbul, Moskva, Podgorica, Tivat i Ljubljana.

analitičar: Alen Šćuric (Zagreb), foto: Air Serbia

Aerodrom Tuzla je u III. mjesecu ostvario 14.737 putnika (53.076 u III/2023). Ovo je 41,3% broja putnika iz istog mjeseca 2019. (35.679). Aerodrom je imao 98 operacija (380 u III/2023) i nije imao carga. U prvom kvartalu Tuzla je imala 51.070 putnika, 486 operacija i nije imala carga.

dopisnik: Mladen Radić (Osijek), foto: Aerodrom Tuzla

Odbor direktora Aerodroma Crne Gore razmatra pitanje vezano uz usluge taksi prijevoza na Aerodromu Podgorica. Aerodrom je izdao licencu dvije privatne kompanije, no općina Zeta smatra da sa aerodroma trebaju operirati samo taksisti sa njenog teritorija, tj. onima kojima je općina izdala licencu. Aerodromi Crne Gore o tome će obavijestiti resorno Ministarstvo

No, sukob je kulminirao nakon što su komunalni inspektori općine Zeta prije tri dana počeli kažnjavati taksi prijevoznike iz Podgorice jer vrše taksi uslugu izvan svoje općine djelovanja. Ukupno je napisano 40 prekršajnih prijava. Taksisti smatraju da su nezakonito kažnjavani. Taksisti se pitaju ako oni ne mogu voziti putnike iz Podgorice na teritorij druge općine, kako taksiji iz Zete mogu voziti putnike u Podgoricu. I oni su tada na području druge općine i morali bi putnike voziti samo do ruba općine Zeta.

Uz to inspekcija je protivno zakonu legitimirala putnike u taksijima i nepotrebno ih maltretirala, te tražila od njih objašnjenje kako su zatražili taksi prijevoz iz Podgorice. Svašta. Jako ružna slika za turiste i druge zrakoplovne putnike Crne Gore.

Iako Aerodrom Podgorica geografski jest na području općine Zeta, on njoj ne pripada nego je u državnom Vlasništvu, a općina nema udjela u Aerodromu. Zeta smatra da njoj treba pripasti taksi stajalište na Aerodromu. Poseban je problem što taksi udruga Zete ima samo deset automobila što ni izblizu nije dovoljno za potrebe Aerodroma Podgorica.

analitičar: Alen Šćuric (Zagreb), foto: Aerodrom Podgorica

NAJAVE: Freebird ove godine leti liniju Zagreb-Antalya od 1.4. do 13.5, svakog ponedjeljka. Nije poznato hoće li kompanija letjeti ovu liniju kasnije tijekom ljeta, te na jesen.

dopisnik: Mladen Radić (Osijek), foto: Freebird

Eurowings sa linijom Stuttgart-Beograd kreće tek 16.5. sa dva tjedna leta (četvrtak i subota) kao i prošle godine. Potom ima izvanredni let u ponedjeljak 20.5. no nakon toga od 25.5. pada na samo jedan tjedni let (subotom). Od 1.7. linija se povećava na tri tjedna leta (ponedjeljak, četvrtak, subota) kako će letjeti do kraja ljetnog reda letenja.

analitičar: Alen Šćuric (Zagreb), foto: Eurowings

Obzirom da Air Serbia leti pet tjednih letova do kraja X. mjeseca iz Beograda za Split morala bi pokušati sa dva tjedna leta tijekom zime sa ATR 72-600. U Zadru koji zimi potpuno gravitira Splitu i iz samog Splita, odnosno zaleđa (Dalmatinska Zagora) je ogromna srpska dijaspora, ljudi imaju velik broj rođaka i nekretnina, iz Splita ima prilično konekcija preko Beograda, putovali bi poslovnjaci, pa i nešto turista.

Split nema letova Air Seribe na više od 400 km zimi, obzirom da su najbliži letovi za Tivat, Zagreb i Sarajevo. Do Zagreba treba 3:30 sati, do Sarajeva 3:45 sati, do Tivta 4:30 sati. Pula i Rijeka se mogu hendlati iz Zagreba, Ljubljane ili Venecije, Dubrovnik iz Tivta, no Zadar i Split nemaju blizu zračne luke i idealno bi bilo da ova dva aerodroma imaju vezu prema Beogradu i zimi. Konačno govorimo o području kojem gravitiraju tri hrvatske županije (Splitsko-Dalmatinska, Zadarska i Šibensko-Kninska), te dio Ličko-Senjske, Dubrovačko-neretvljanske i dio Hercegovine, tj. oko milijun stanovnika.

analitičar: Alen Šćuric (Zagreb), foto: Air Serbia

Zračna luka Dubrovnik u III. mjesecu je ostvarila 42.657 putnika. Manje nego prošle godine kada je imala 50.456 putnika. Ovo je 73,7% putnika iz istog mjeseca 2019. (57.880). Dubrovnik je imao 494 operacije (560 u III/2023, 604 u III/2019). Aerodrom je ostvario 0,6 tona carga (jednako kao i prošle godine).  U prvom kvartalu ove godine Dubrovnik je imao 75.370 putnika, 1036 operacija i 1,8 tona carga.

analitičar: Alen Šćuric (Zagreb), foto: ZL Dubrovnik

Plaće hendlera na Aerodromu Beograd, tj. kod Vincia su bile su oko 650 EUR. Menzies je zadržao te plaće. U SkyPartneru plaće su oko 700 EUR, što nije bitno više, pa ipak njihovi ranici nisu nezadovoljni. Na ove plaće dodaje se rad nedjeljom, praznicima, noću i prekovremeni sati pa se može doći i do 950 EUR mjesečno, poglavito ljeti. Supervizori i vozači u SkyPartneru imaju oko 1000 EUR, na što također idu dodaci.

dopisnik: Franjo Petrović (Zemun), foto: SkyPartner

Zračna luka Zagreb ima objavljeno da će Croatia Airlines letjeti charter Zagreb-Monastir od 20.6. do 15.8. jednom tjedno četvrtkom. Prošle godine Nouvelair je letio za Tunis jedan tjednih let, no te linije više nema, pa su očito turoperatori i agencije ove godine odlučile raditi sa Croatiom Airlines.

dopisnik: Mladen Radić (Osijek), foto: Croatia Airlines

Kao što znamo Anadolujet koji je letio pod Turkishevim kodovima od 31.3. postao je Ajet i sada je neovisna LCC kompanija. OK, kompanija i dalje ima suradnju sa Turkishem, no sada sama vodi politiku kuće. Iako je bilo bojazni da će se neke stvari promijeniti u regiji, promijenilo se jako malo. Ajet i dalje leti za Beograd dva leta za Izmir, četiri letova za Ankaru i četiri leta za Istanbul Sabihu, dakle 10 tjednih letova.

Kompanija leti i za Sarajevo iz Istanbul Sabihe tri tjedna leta kao i prošlog ljeta, a tri leta ima i za Antalyu, dok je prošle godine na ovoj liniji imala pet tjednih letova. No za sada nema letova za Bodrum, kojih je imala prošle godine dva tjedno.

Kompanija će iz Prištine letjeti za Antalyu tri tjedna leta, isto toliko i za Istanbul Sabihu, no za Bodrum će letjeti tek jedan tjedni let, dok je prošle godine letjela dva leta. Ajet ove godine nema letova na liniji Bodrum-Skopje (prošle godine 2 leta tjedno).

analitičar: Alen Šćuric (Zagreb), foto: Ajet

Zračna luka Split je u III. mjesecu ostvarila 49.378 putnika. Ovo je iznenađujuće čak i manje nego u istom mjesecu prošle godine kada je Split imao 50.600 putnika, toviše što je Uskrs ove godine bio u III. mjesecu, dok je prošle godine bio u IV. mjesecu. Ovo je 98,7%putnika iz istog mjeseca 2019. (50.037). Split je u prvom kvartalu ostvario 109.460 putnika.

analitičar: Alen Šćuric (Zagreb), foto: ZL Split

Aerodrom Sarajevo je u III. mjesecu imao 82.926 putnika (76.193 u III/2023). Ovo je 122,1% broja putnika iz istog mjeseca 2019. (67.893). Aerodrom je imao 945 operacija (941 u III/2023). Sarajevo je ostvarilo i 247,3 tone carga (260,4 tone u III/2023). Ukupan je u prvom kvartalu 2024. Sarajevo ostvarilo 235.492 putnika, 2691 operaciju i 714,1 tonu carga.

analitičar: Alen Šćuric (Zagreb), foto: Alen Šćuric

Dubrovnik će radi Ryanaira imati enormno povećanje broja putnika u IV. mjesecu. Naime, Aerodrom u IV. mjesecu dobiva 17 novih linija Ryanaira sa 54 tjedna leta i to za Bari (od 31.3.), Bergamo, Krakow, London Stansted, Memmeingen i Weeze (od 2.4.), Berlin, Oslo, Poznan, Rim FCO, Stockholm ARN i Wroclaw (od 3.4.), Charleroi (od 4.4.), Beauvais, Helsinki i Karlsruhe (od 5.4.), te Manchester od 8.4. Uz to aerodrom dobiva letove za Lille, Volote (od 24.4.), Gothenburg, Norwegiana (od 1.5.), Larnacu, Cyprusa (od 1.7.) i Bari, Voloteje (od 4.7.).

To je čak 21 nova linija ove godine, od čega 18 u IV. mjesecu. Ogromno. Pogotovo što je Ryanair kompanija koja leti sa velikim avionima i sa ogromnim load faktorom. OK, on će na početku imati manji load faktor, vjerojatno oko 80%, no tijekom idućih par mjeseci, a svakako od VI. mjeseca i top sezone taj load faktor će skočiti na standardnih Ryanairovih 94%. Ovo znači da će Dubrovnik imati nekih 86.000 novih putnika mjesečno, a u IV. mjesecu nekih 74.000 novih putnika.

Ovo pak znači da će u IV. mjesecu Dubrovnik imati nekih 292.000 putnika, umjesto prošlogodišnjih 167.731 putnika. Prošle godine Dubrovnik je imao tek 79,6% putnika iz IV. mjeseca 2019, no sada će imati 138,5% putnika iz istog mjeseca 2019, što znači da će Dubrovnik konačno preći brojke iz 2019, i to ozbiljno preći.

analitičar: Alen Šćuric (Zagreb), foto: ZL Dubrovnik

Koja logika je produžiti pistu na Nišu za 300 metara, sa 2500 na 2800, što je najavio resorni ministar Goran Vesić. Ovo je jedna od većih gluposti koju sam čuo. Hajde da produže pistu za 650 metara, pa da ima 3150 čime bi većina long-range aviona mogla slijetati. Ali sa 2800 metara neće postići apsolutno ništa. Stoga će sa ovim povećanjem i dalje na Niš slijetati samo uskotrupci. Čisto bacanje novaca.

analitičar: Alen Šćuric (Zagreb), foto: Aerodrom Niš

BRA Braathens Airlines je prije dvije godine krenuo sa letovima za Split i od tada konstantno povećava broj linija. Tako i ove godine pokreće dvije nove linije za Split. Kompanija pokreće liniju Lulea-Split od 22.5. do 19.6. jednom tjedno, srijedom. Liniju Malmo-Split će operirati duže, do 26.6. do 14.8. također jednom tjedno srijedom. Kako Malmo zapravo mijenja Luleu, dobivamo jedan tjedni let više u tri mjeseca sezone.

analitičar: Alen Šćuric (Zagreb), foto: BRA

Air Cairo je prošle godine u IV. mjesecu imao 4 tjedna leta na liniji Hurghada-Beograd. Ove godine ima 3 (srijeda, subota i nedjelja). Od 1.5 kreće sa 5 tjednih letova (utorak, srijeda, petak, subota i nedjelja). Tako će letjeti do kraja ljetnog reda letenja.

dopisnik: Mladen Radić (Osijek), foto: Air Cairo

Niš je u III. mjesecu ostvario 27.303 putnika. I ponovo manje nego u istom mjesecu prošle godine kada je ostvario 30.595 putnika. Ovo je 103,2% putnika iz istog mjeseca 2019. (26.449) što je zapravo jako loša brojka jer u III. mjesecu 2019. Niš nije imao ni jedan jedini PSO let Air Serbie. Aerodrom je imao 272 operacije (292 u III/2023). U III. mjesecu Niš nije imao carga (7,0 tona u III/2023).

U prvom kvartalu Niš je ostvario 74.883 putnika (89.029 u prvom kvartalu 2023), 375 operacija (417 u 2023) i 42,1 tona carga (14,2 tone u 2023). Brojke svakako nisu dobre. Tek 84,1% prometa iz prvog kvartala prošle godine.

analitičar: Alen Šćuric (Zagreb), foto: Alen Šćuric

Sada kada je ukinut Sun D’Or iz Beograda aerodrom ima 3 nove linije (uključujući jednu od zime), no šest otkazanih linija (5 Air Serbia i jednu Jazeere). To znači da Beograd ima tri linije manje nego prošle godine. Jako čudno i neuobičajno, poglavito 2024. kada svi opako rastu. Primjerice Dubrovnik ima 21 novu liniju, Sarajevo 13, Zagreb i Split po 11, Zadar i Tivat po 10…

Air Serbia pak ima pet linija manje (Cairo, Marseilles, Cologne, Firencu i Tel Aviv), a tek dvije nove (Mostar i od zime Porto), tj. ima tri linije manje nego prošle godine. Croatia Airlines ima četiri nove linije, a Air Montenegro njih 5.

analitičar: Alen Šćuric (Zagreb), foto: Aerodrom Beograd

Dva zrakoplova ETF Airways-a su započeli letenje za britanskog prijevoznika Jet2.com. Zrakoplovi registarskih oznaka 9A-ABC i 9A-LAB su prvo u Newquayu dobili oznake tvrtke Jet2.com, da bi poslije preletjeli u Manchester gdje će biti bazirani ove sezone.

dospisnik: Juraj Mehić (Velika Gorica), foto: ETF

Air Serbia kreće sa letovima za Dubrovnik od 2.5. tri puta tjedno (ponedjeljak, četvrtak i nedjelja). Od 7.6. uvodi se let i petkom, a od 15.6. srijedom i subotom, pa će tada imati šest tjednih letova. Od 25.6. uvodi se i let utorkom i letovi će biti svakodnevni. Kompanija će tako letjeti do 25.9. nakon čega ukida utorak  i srijedu, a nakon 5.10. ukida i subotu. A nakon 10.10. ukida i četvrtak, pa će do kraja ljetnog reda letenja letjeti tri tjedna leta. Ovo znači da će kompanija letjeti više letova, jer je prošle godine letjela tek 6 tjednih letova u top sezoni, a letjeti će i bitno duže jer je prošle godine prekinula letove u IX. mjesecu.

Za Split kompanija sa letovima kreće 9.5. I u top sezoni će letjeti kao i prošle godine 6 tjednih letova (svaki dan osim subote). Nakon 24.9. smanjuje na pet tjednih letova ukidanjem utorka, kako će letjeti do kraja ljetnog reda letenja. Dakle i ovdje se sezona bitno produžuje. Čudno je da Air Serbia i za Dubrovnik i za Split sa letovima kreće samo par dana nakon 1.5, a nije obuhvatila i prvomajske praznike.

analitičar: Alen Šćuric (Zagreb), foto: ZL Dubrovnik

Iako grčki Goldair Handling u Beogradu radi tek tri i pol mjeseca do sada je privukao kao svoje mušterije LOT, Aegean, Arkiu, a upravo od jučer (31.3.) i turski LCC Ajet. Ajet leti 10 letova za Beograd iz Sabihe, Ankare i Izmira. Najveljeno je još 2 kompanije koje bi vrlo skoro trebale preči u Goldair.

analitičar: Alen Šćuric (Zagreb), foto: Goldair Handling

Zračna luka Brač je u III. mjesecu imala 34 putnika (53 u III/2023.), od čega 15 međunarodnih dolaznih, 3 domaća dolazna i 13 međunarodnih odlaznih, te 3 u tranzitu. Ovo je samo 19,9% putnika iz istog mjeseca 2019. (171). Aerodrom je imao 21 operaciju i to sve avionima generalne avijacije (42 u III/2023). Ukupno od početka godine Brač je imao 89 putnika (90 u 2023.), do čega 82 međunarodna i 7 domaćih. Od početka godine Brač je imao 49 operacija (68 u 2023).

dopisnik: Mladen Radić (Osijek), foto: ZL Brač

Air Serbia će od 2026. letjeti sa potpuno novog Terminala 1 New York JFK. Air Serbia je sedma kompanija koja je odlučila letjeti sa Terminala 1, a do sada su isto najavile Etihad, Korean, Air France, KLM, EVA i LOT. Rekonstrukcija Terminala 1 će koštati 19 milijardi USD.

analitičar: Alen Šćuric (Zagreb), foto: New York JFK Terminal 1

Aerodrom Sarajevo je uložio značajna sredstva u implementaciju i poboljšanje rada sistema parkirališta na aerodromu, kompletno parkiralište je reorganizirano i uvedena je kiss & fly zona, te su uveli kartično plaćanje na svim izlaznim rampama. Aerodrom planira značajno povećati kapacitete komercijalnog parkiranja.

No, kako se cijena parkiranja nije mijenjala već 15 godina, od 2009. godine, te kako je cijena parkiranja u gradu Sarajevu bitno narasla (3,5 BAM u centru grada), Aerodrom je odlučio korigirati cijene, pa će sada cijena parkiranja prvog sata iznositi 4,00 BAM (2,05 EUR). Sve ostale cijene ostaju nepromijenjene. Ovo i nije puno uzmemo li da je na P1 Aerodroma Beograd cijena prvog sata 3,41 EUR, a na P7 2,56 EUR, da je u Zagrebu cijena prvog sata 3,50 EUR, u Ljubljani (ovisno o parkiralištu) 2,70 do 3,80 EUR, u Prištini 2,00 EUR, u Splitu (ovisno o parkiralištu) 1,50 do 5,00 EUR, u Dubrovniku 2,60 EUR. Samo su Podgorica i Skopje jeftiniji.

analtičar: Alen Šćuric (Zagreb), foto: Alen Šćuric

 

Dani otvorenih vrata Zračne luke Pula prošli vikend su bile pun uspjeh. Puno ljudi, odličan program. Naravno, zamaaero je izdvojio izložbu maketara, pa uživajte.

analitičar: Alen Šćuric (Zagreb), foto: ZL Pula

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!

Linije

 

Iz Ljubljane:

 • Copenhagen, Norwegian od 29.4.
 • Riga, airBaltic od 2.5.
 • Heraklion, Corendon od 7.6.
 • Antalya, Corendon od 9.6.
 • Madrid, Iberia od 29.7.

 

Iz Maribora:

 

Iz Portoroža:

 

Iz Zagreba:

 • Seoul, T’Way od 18.5.
 • Stockholm, Croatia od 20.5.
 • Berlin, Croatia od 21.5.
 • Tirana, Croatia od 14.6.
 • Monastir, Croatia od 20.6.
 • Tel Aviv, Neos od 3.7.

 

Iz Pule:

 • Hanover, Eurowings od 18.5.
 • Memmingen, Ryanair od 1.6.
 • Glasgow, easyJet od 24.6.
 • Birmingham, Jet2 od 2.5.2025.
 • Manchester, Jet2 od 2.5.2025.
 • London Stansted, Jet2 od 3.5.2025.

 

Iz Rijeke:

 • Beč, Ryanair od 3.6.
 • Ancona, Aeroitalia od 8.6.
 • Basel, easyJet od 24.6.

 

Iz Zadra:

 • Katowice, Ryanair od 17.4.
 • Kaunas, Ryanair od 1.6.
 • Barcelona, Ryanair od 2.6.
 • Košice, Ryanair od 2.6.
 • Cork, Ryanair od 3.6.
 • Verona, SkyAlps od 15.6.
 • Copenhgagen, Norwegian od 23.6.
 • Oslo, Norwegian od 24.6.
 • Toulouse, easyJet od 26.6.

 

Iz Splita:

 • Lille, Volotea, od 21.4.
 • Innsbruck, Smartwings, od 30.4.
 • Istanbul, Croatia od 7.5.
 • Stockholm, BRA od 11.5.
 • Lulea, BRA od 22.5.
 • Reykjavik, Play od 28.5.
 • Napulj, Volotea od 31.5.
 • Atena, Volotea od 2.6.
 • Strasbourg, Volotea od 26.6.
 • Malmo, BRA od 26.6.
 • Bari, Volotea od 5.7.

 

Iz Brača:

 • Luksemburg, Luxair od 4.5.
 • Verona, SkyAlps od 8.6.

 

Iz Dubrovnika:

 • Lille, Volotea do 24.4.
 • Gothenburg, Norwegian od 1.5.
 • Larnaca, Cyprus od 1.7.
 • Bari, Volotea od 4.7.

 

Iz Osijeka:

 

Iz Sarajeva:

 • Izmir, SunExpress od 21.4.
 • Atena, Aegean od 1.6.
 • Antalya, Pegasus od 3.6.
 • Jeddah, flyadeal od 4.6.
 • Sharjah, Air Arabia od 10.6.
 • Copenhagen, SAS od 3.7.
 • Solun, Ryanair od 3.7.

 

Iz Tuzle:

 • Antalya, Tailwind od 22.6.

 

Iz Mostara:

 • Beograd, Air Serbia od 15.4.
 • Verona, SkyAlps od 30.4.
 • Minhen, SkyAlps od 30.4.
 • Bari, SkyAlps od 2.5.
 • Rim, SkyAlps od 2.5.

 

Iz Banja Luke:

 

Iz Beograda:

 • Mostar, Air Serbia od 15.4.
 • Marsu Alam, Air Serbia od 20.4.
 • Heraklion, SkyExpress od 16.6.

 

Iz Niša:

 

Iz Kraljeva:

 

Iz Podgorice:

 • Gdansk, Smartwings od 28.5.
 • Katowice, Smartwings od 28.5.
 • Minhen, Air Montenegro od 1.6.
 • Izmir, SunExpress od 4.6.
 • Budimpešta, Air Montenegro od 15.6.
 • Ostrava, Air Montenegro od 18.6.
 • Varšava Radom, LOT od 23.6.

 

Iz Tivta:

 • Birmigham, Jet2 od 2.5.
 • Riga, Norwegian od 4.5.
 • Berlin, Eurowings od 4.5.
 • Baku, Air Montenegro od 3.6.
 • Katowice, Smartwings od 7.6.
 • Copenhagen, Norwegian od 23.6.
 • Bristol, easyJet od 24.6.
 • Oslo, SAS od 27.6.

 

Iz Prištine:

 • Riga, airBaltic od 4.5.
 • Stuttgart, Condor od 12.5.
 • Antalya, Pegasus od 1.6.
 • Izmir, SunExpress od 3.6.
 • Gothenburg, Norwegian od 14.6.
 • Copenhagen, SAS od 3.7.

 

Iz Skopja:

 • Riga, airBaltic od 2.5.
 • Krf, Aegean od 1.6.
 • Antalya, Pegasus od 2.6.
 • Tunis, Tunisair od 24.6.

 

Iz Ohrida:

 • Varšava Radom, LOT od 24.6.