Novosti iz regije

U Ljubljani se 2. i 3.2. organizira kongres pod nazivom „New Air Gatway to Europe – Unlocking Southern Europe potential“. Među panelistima su Paulos Lakew (IATA), Kurt Hofmann (Air Transport World), Jiri Marek (CEO Air Serbia), Lars Gaeble (ch-aviation), Matija Krajnc (Amelia), Michele Di Franco (Aeroporto Marconi di Bologna), Stjepan Bedić (ETF), Ioanna Papadopoulou (Athens International Airport), Saba Kassaye (Ethiopean Airlines), Jordan Karatzas (Ellinair), Ufuk Unal (Turkish Airlines), Noris Rybak (Mark Comm), Elias Madroukas (Aegean), Adrian Hamilton-Manns (FlyArystan), Ivan Chemtob (Lufthansa Systems), Pawel Skuteli (Embraer). Jedan od panela ima i Luka Popović, vlasnik ExYu aviationa sa kojim smo dogovorili kavu nakon panela.

Na kongresu će sudjelovati predstavnici velikog broja avio kompanija: Turkish, Austrian, Lufthansa, Ethiopian, Pegasus, Aegean, Air Moldova, Air Adriatic, Armenia, Air Samarkand, Air Albania, Azerbaijan, Sylkway, Ellinair, FlyAristan, Uzbekistan, FlyOne, Silkavia, Kyrgyz, FlyArna, HySky, ETF, Trade Air, Solinair, Georgian, FlyAtlantic, Buta, Air Dolomiti, Olympic, Bulgaria Air, SunExpress, Cyprus, TAROM, Wizz Air, Amelia, Air Montenegro, Croatia Airlines, Air Serbia, Finnair…

Naš analitičar Alen Šćuric ima dva zadatka na ovom kongresu. Prvo će moderirati panel „What Happens Next? Air Travel Development. Demand Stimulation, Network Development, Overcoming Travel Seasons“. Između ostalog obradit će se teme: Oporavak nakon Covida-19, stvaranje nove budućnosti za zračni prijevoz, top trendovi u zrakoplovstvu današnjice. Na panelu će sudjelovati Jiri Marek (CEO Air Serbie), Ufuk Unal (generalni manager Turkisha u Sloveniji), Saba Kassaye (regionalni manager Ethiopiana), Stjepan Bedić (CEO ETF-a).

Potom će imati intervju sa g. Matijom Krajncom, direktorom slovensko-francuske kompanije Amelia. Idući dan (3.2.) smo dogovorili i sastanak u prostorijama Amelia gdje će g. Šćuric i g. Krajnc porazgovarati oko modeliteta suradnje na nekim projektima Amelie. U Ljubljani imamo dogovoreno još nekoliko sastanaka sa važnim ljudima iz zrakoplovnog svijeta.

autor: Mladen Radić, dopisnik (Osijek), foto: ato comm

Kuvajtska LCC Jazeera Airways će pokrenuti letova na liniji Kuwait-Beograd od 17.6. do 23.9. Linija će se operirati dva puta tjedno, utorkom i petkom, uz povratak iz Beograda srijedom i subotom. Linija će se operirati sa Airbusom A320. Jazeera već leti za Sarajevo četiri puta tjedno tijekom ljetne sezone.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Jazeera

I peti puta Flydubai otkazuje letove između Dubaia i Skopja. Kompanija je letove još jednom najavila i stavila u prodaju od 30.10. Flydubai je planirao operirati dva leta tjedno. Nažalost, kompanija je i ponovo otkazala letove, pa za Skopje neće operirati ove zime. Flydubai je liniju otkazao u proljeće 2020. radi Covida-19.

Kako ni Qatar ne leti za Skopje, aerodrom nema veze sa Bliskim Istokom, a jedina konekcija prema Bliskom Istoku, Dalekom Istoku, Indiji, Africi i Australiji je preko Istanbula sa Turkishem. Flydubai u regiji leti za Ljubljanu, Zagreb, Sarajevo i Beograd, te sezonski za Dubrovnik i Tivat.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Flydubai

foto: Aerodrom Beograd

Slovenija je na dnu Europe po putničkom avioprometu. Povezanost Ljubljane sa Europom je bitno lošija nego dok je 2019. letjela Adria. Ljubljana je spram 2019. izgubila nevjerojatnih 751.203 putnika i definitivno je na zadnjem mjestu u regiji po broju izgubljenih putnika. Aerodrom je ostvario tek 56,4% putnika iz 2019. dok je prosjek u regiji 89,5%, a niz aerodromi imaju preko 90%, njih 6 od 24 čak i preko 100%. Maribor i Portorož nemaju ni jedne jedine redovne putničke linije, a promet tamo je više nego skroman.

Stoga je Slovenija krenula sa projektom subvencije prijevoznika sa 50% pristojbi zračnim lukama. Sierra 5 tvrdi da će godišnja vrijednost subvencija će biti enormnih 5,6 milijuna EUR, ili 16,8 milijuna EUR u tri godine. Ogroman iznos. Slovenija se još nije odlučila koje linije će biti subvencionirana. O moj bože. Nakon 3 i pol godine od bankrota Adrije oni se još ne mogu odlučiti? Još uvijek ne znaju?

I sad se prvo postavlja pitanje zašto Slovenija sa tako enormnom svotom novaca zapravo pomaže prebogati Fraport, jer je iznos namijenjen trošku aerodromskih taksi.

Sierra 5 postavlja pitanje jel ovaj enorman novac namijenjen Ryanairu koji je pokazao velik interes za letove iz Ljubljane, čak je i pokrenuo natječaj za zaposlenike u Sloveniji. Ovakav iznos bi i te kako motivirao Ryanair na letove. Ryanair je već 2008. letio iz Maribora za London Stansted, no vrlo brzo je letove ukinuo jer se nije pronašao milijun EUR koliko je Ryanair tražio za nastavak letova.

Ovdje se i te kako treba pitati zašto subvencija nije namijenjena aerodromima Mariboru i Portorožu kojima gravitira skoro 40% stanovnika Slovenije, a koji su pokazali i te kakvog interesa za pokretanje letova. Sierra 5 se pita „zašto Maribor i Portorož nisu zaslužili letove i jel to znači da se Maribor mora zatvoriti“, te odbacuju neprimjerenu izjavu ministrice infrastrukture Alenke Bratušek da nema zainteresiranih kompanija da lete sa Maribora. Sierra 5 se pita i gdje je logika da država ulaže enormnu svotu novaca u funkcioniranje Maribora sa kojim sama upravlja, ali će novac od subvencija dati bogatom njemačkom vlasniku Ljubljene, a ne svom aerodromu.

I te kako treba postaviti pitanje kako je moguće da je Sloveniji veći interes financirati Ryanair ili neku drugu stranu kompaniju nego vlastitu slovensku kompaniju, te pokrenuti Air Sloveniju. Sa 16,8 milijuna EUR i te kako bi se mogla postaviti na noge dobra vlastita kompanija. A interesa za pokretanje slovenske nacionalne kompanije i te kako ima.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), podaci sa: ADRIA Grupa, Sierra 5; foto: Aerodrom Ljubljana

Tuzla je u I. mjesecu ostvarila nevjerojatnih 58.304 putnika (23.368 u I/2022). To je 160,4% putnika iz 2019. (36.341). Ogroman respect!!!! Tuzla je imala u I. mjesecu 405 operacija (201 u I/2022). Aerodrom nije imao carga ni ovog ni prošlog mjeseca.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Tuzla

Zrakoplov A320, 9A-BTH, hrvatske tvrtke Trade Air prebačen je krajem I. mjeseca iz Ljubljane u Beograd gdje počeo letjeti na linijama Air Serbie. Nekoliko dana prije, angažman za Air Serbiu su završila dva zrakoplova rumunjskog Dan Aira, A319 i A320, te su prebačeni u Craiovu. Trade Air je već povremeno letio za Air Serbiu prošlo ljeto. Zrakoplov angažiran kod Air Montenegra po potrebi bi uskakao iz Podgorice kada je bio raspoloživ.

autor: Juraj Mehić, dopisnik (Velika Gorica), foto: Trade Air

Aerodrom Sarajevo ide nezadrživo naprijed. Odlazak Wizz Aira nije demotivirao aerodrom, nego su zasukali rukave i krenuli sa ozbiljnim pregovorima te će već od kraja III. mjeseca imati ogromno povećanja. U IV. mjesecu Sarajevo će imati

 • 21 tjedni let Turkisha (svaki dan 3) uz tri leta AnadoluJeta za Sabihu (četvrtak, petak i nedjelja), što je 24 tjedna leta – u IV. mjesecu 2022. imali su tek 13 tjednih letova
 • Pegasus povećava broj letova na 9 tjedno, a od 17.4. i na 10 tjedno, a od 25.4. na 11 letova tjedno. Prošle godine imao ih je 8 tjedno
 • Lufthansa povećava broj letova na 10 tjedno (po dva utorkom, srijedom, petkom i nedjeljom, ali nema letova subotom). Prošle godine imao ih je 7.
 • Croatia povećava broj letova na 13 tjedno (svaki dan dva, osim subote jedan). Prošlog IV. mjeseca Croatia je letjela 5 tjednih letova.
 • Air Serbia je prošle godine letjela 4 tjedna leta sada će ih letjeti 7.
 • Flydubai povećava broj letova na 3 tjedno. Prošle godine letio je 2 tjedna leta.
 • LOT će od početka IV. mjeseca letjeti 4 tjedna leta za Sarajevo (ponedjeljak, srijeda, četvrtak i subota). Prošle godine nije imao letova u IV. mjesecu.
 • Norwegian leti za Copenhagen od 23.4. dva puta tjedno (ponedjeljak i petak), a od početka IV. mjeseca leti subotom za Stockholm, dok je prošle godine imao samo 1 let za Stockholm.
 • Wizz Air povećava letova za Abu Dhabi na 7 tjedno. Prošlog IV. mjeseca letio je tek 2 tjedna leta.

Ovo je 40 tjednih letova više nego prošlogodišnjeg IV. mjeseca. Dakle bitno više nego što je Sarajevo izgubilo sa Wizz Airom koji je imao 25 tjednih letova više nego ovog IV. mjeseca. Uz to Aerodrom pregovara i sa jednim prijevoznikom oko baze u Sarajevu. Desi li se to Aerodrom će imati bitno više putnika nego prošle godine.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Turkish

Air Serbia od 15.5. obnavlja letove između Beograda i Caira. Kompanija će letjeti tri puta tjedno, ponedjeljkom, srijedom i petkom (povratak utorkom, četvrtkom i nedjeljom). Linija će se operirati sa Airbusom A319. Ovu liniju Air Serbia je operirala 2019. godine, ali je prekinuta radi Covida-19.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Serbia

Za 25. rođendan Aerodroma Tuzla položen je kamen temeljac za izgradnju „gate 3“. Rok izvođenja radova je 6 mjeseci. U istom periodu bi se trebao završiti i projekat izgradnje modernog parkinga kapaciteta preko 300 vozila. U Budžetu Tuzlanskog kantona za 2023. godinu su osigurana sredstva u iznosu od 1.880.000 BAM (961.229 EUR) za nastavak ulaganja i razvoja aerodroma. Ciljevi su bolji pristupni putevi, dodatne linije i destinacije, te 600.000 putnika godišnje.

autor: Mirza Avdić, suradnik (Tuzla), foto: Aerodrom Tuzla

Air Montenegro evidentno kaska za Air Serbiom na linijama iz Beograda za Podgoricu i Tivat. On ima bitno manje letova. No, uz to kompanija ne iskorištava maksimalno svoje kapacitete i prednosti da na ovim linijama preveze više putnika. Prednosti kompanije su što nema valova i konekcija pa letove može rasporediti tako da pokrije maksimalno P2P putnike (koje jedino i može letjeti), tj. poslovnjake, političare, turiste i putnike koji moraju nešto obaviti u Srbiji (obiteljski posjeti, zdravstvo, školovanje, posao…).  Uz to kompanija leti Embraer E195 koji je bitno udobniji avion od ATR 72-600 koji često kada leti za Crnu Goru poglavito tijekom zime.

Radi toga kompanija mora maksimalno rastegnuti broj letova iz Podgorice sukladno otvorenosti aerodroma od 6:00 do 22:00 sata. Samim time letovi bi morali biti TGD 06:00 – 06:45 BEG 07:30 – 08:15 TGD i TGD 19:45 – 20:30 BEG  21:15 – 22:00 TGD. Ovo znači da bi putnik u Beogradu bio od 6:45 do 21:15 ili 14:30 sati, a u tom vremenu može i te kako ostvariti sve poslove u Beogradu. Ovo je bitno bolje nego što omogućava Air Serbia koja iz Podgorice u Beograd dolazi svaki dan između 8:50 i 10:30, a vrača se iz Beograda između 17:05 i 18:30 (subotom u 14:45), tj. omogućava ostanak u Beogradu tek 6:35 do 9:40 sati. Danas Air Montenegro dolazi u Beograd tek u 8:15 sati, a vrača se između 18:00 i 19:40 sati, što omogućuje putnicima da su u Beogradu tek 9:45 do 11:25 sati. Nepotrebno premalo.

I u suprotnom pravcu Air Montenegro bi ovako omogućavao da putnik iz Beograda bude u Podgorici 11:30 sati, što je dovoljno da obavi sve poslove. Air Serbia svojim redom letenja omogućava putnicima da budu u Podgorici između 7:20 i 8:50 i da se vračaju između 18:35 i 20:00 sati (osim subotom u 16:15), tj. da u Podgorici budu oko 11:15 sati. Dakle i ovdje je Air Montenegro konkurentan. Sada Air Montenegro omogućava putnicima iz Beograd da budu u Podgorici samo 8:35 sati. Krajnje nepotrebno i neprihvatljivo.

Za Tivat kompanija je limitirana operacijama od sumraka do zore. To znači da bi Air Montenegro mogao operirati zimi TIV 07:00 – 07:45 BEG 08:30 – 09:15 TIV i TIV 14:15 – 15:00 BEG 15:45 – 16:30 TIV. To znači u Beogradu 8 sati, dostatno da se nešto obavi i vrati isti dan. Jasno, ljeti bi se te operacije mogle i rastegnuti pa bi red letenja mogao biti TIV 06:00 – 06:45 BEG 07:30 – 08:15 TIV i TIV 18:00 – 18:45 BEG 19:45 – 20:30 TIV. To znači 13 sati u Beogradu što je i više nego dovoljno. Air Serbia ima vrlo loše opcije za Beograd jer avion najčešće dolazi u Beograd između 12:20 i 12:45, a samo dva dana u tjednu u 9:05, a vrača se između 13:05 i 14:40. Dakle pet dana u tjednu nema mogućnosti vraćanja isti dan, a dva dana u tjednu putnik u Beogradu množe biti tek 4:35 sati, što nikako nije dovoljno ni za kakav posao.

Ovakvim redom letenja Air Montenegro bi postao bitno konkurentniji, a isto bi sigurno rezultiralo povećanjem broja putnika, te uvođenjem drugog leta iz Tivta za Beograd radnim danom (jedan let subotom ujutro i nedjeljom popodne), kao i trećeg leta radnim danom iz Podgorice za Beograd u rano popodne. Apsolutno nije jasno kako Air Montenegro ne vidi ovu svoju prednost spram Air Serbie.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Montenegro

Condor kreće sa letovima između Dusseldorfa i Prištine od 26.3. Linija će se operirati svakodnevno. Letovi će se obavljati za agenciju Air Prishtina sa Airbusom A320. Prošlog ljeta iz Prištine za Dusseldorf letjeli su GP Aviation sa 11 letova, MyWings (Trade Air) 7 letova i Eurowings 4 leta, dakle ukupno 22 tjedna leta (više od 3 dnevno).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Condor

Air Cairo povećava broj letova iz Hurghade za Skopje sa 2 tjedno koliko je letio prošle godine na 3 leta tjedno ovog ljeta. No, letovi će se operirati sa Embraerom E190. Letovi još nisu stavljeni u prodaju. E190 će letjeti i na dva tjedna leta za Sarajevo i za Banja Luku.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Cairo

Zračna luka Dubrovnik je izjavila da planira ove godine imati proljetne rezultate na razini 2018. godine. Zračna luka smatra da bi imala i bolje rezultate ali rat u Ukrajini sprječava brojne ruske i ukrajinske kompanija koje su letjele prije za Dubrovnik da to sada čine. Dubrovnik kao negativnost vidi i nedostatak australijskog i dalekoistočnog tržišta koja su se tek počela otvarati i na kojima još uvijek nema značajnog broja putnika.

ZL Dubrovnik najavljuje odličnu predsezonu jer će već krajem III. mjeseca imati 26 kompanija i 172 tjedna leta. To je bitno više nego 2022. kada su u tom periodu imali 20 kompanija na samo 117 tjednih letova.

Dubrovnik ima značajno povećanje troškova poslovanja radi inflacije, no neće povećavati cijene te će time motivirati kompanija na dolazak i otvaranje linije i povećanje broja letova. Aerodrom ove sezone planira zaposliti 200 radnika.

Aerodrom za sada u 2023. ima 3,34 milijuna sjedala u prodaji, a planira ostvariti 2,6 milijuna putnika. Još uvijek ispod broja putnika 2019, no ne i daleko od njega. Ovog ljeta nove linije planira imati air Baltic (Tallinn od 2.5), TUI (Leeds Bredford od 4.5), Skyalps (Bolzano i Bratislava od 27.5.), Aeroitalia (Forli od 15.6.) i easyJet (Venecija od 1.7.). Umjesto Lufthanse na letovima za Dubrovnik operirat će Eurowings Discover od 26.3.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: ZL Dubrovnik

Ohrid je u XII. mjesecu imao 14.543 putnika (11.735 u XII/2021). Ovo je tek 71,4% putnika iz istog mjeseca 2019. Aerodrom je imao 100 operacija (104 u XII/2021). U 2022. Ohrid je ostvario 232.232 putnika, što je prilično loših 72,8% putnika iz 2019. (317.218).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Ohrid

Sarajevo će ovog proljeća imati ogromnih vijesti. Velika su najavljena povećanja o čemu ćemo pisati sutra, nakon što dobijemo potvrdu samog aerodroma. No, najveća vijest je da će aerodrom raditi 24 sata od V. mjeseca. To je više nego dobro za kompanije koje noće ili imaju kasne letove u Sarajevu (Croatia, Austrian, u skoroj budućnosti Lufthansa i Turkish). Ovo omogućava i drugi dnevni leta u 1. valu Air Serbie. Naime, kompanija kreće u tom valu iz Beograda iza ponoći i došla bi u Sarajevo oko 1:00 sat. Povratak bi trebao biti oko 5:00 sati. Vrlo logična odluka Sarajeva i iskrene čestitke. Ovime Sarajevo može biti i alternativni aerodrom za Podgoricu, Tivat, Dubrovnik, Split, Zagreb i Beograd.

Portali i mediji regije su se raspisao o pregovorima Ryanaira i Sarajeva. Čitatelji su odmah zaključili da se radi o gotovom dealu. Ono što je objavljeno je da Sarajevo pregovara sa jednom kompanijom da bazira avion u Sarajevu. Nama je kompanija sa kojom se pregovara poznata, a poznato nam je i u kojoj fazi je Sarajevo u pregovorima. O tome smo razgovarali sa g. Alanom Bajićem, direktorom Aerodroma Sarajevo u subotu u 23:30. I zamoljeni smo da o istome ne pišemo dok informacija neće biti javna što ćemo dobiti kao ekskluzivnu vijest. Zamaaero nikada nije iskoristila povjerenje koje ima kod niza direktora aerodroma, pa neće ni ovaj puta, stoga nećemo iznositi ove podatke dok god ne dobijemo zeleno svjetlo od Aerodroma. Svi ostali natpisi su čiste spekulacije bez osnova koje portali nisu dobili ni od Aerodroma, ni od prijevoznika. Sarajevo ne smije iznositi podatke o kompanijama ili pregovorima, jer kao što znamo bilo kakvo iznošenje podataka značilo bi vrlo vjerojatne ozbiljne posljedice, pa i otkazivanje samog posla od strane prijevoznika.

Ono što znamo je da Aerodrom za ovu bazu ima na raspolaganju 2 milijuna BAM (1,02 milijuna EUR), koje je osigurala Vlada Federacije BiH preko turističke zajednice, kao i prethodna sredstva od subvencije Kantona Sarajevo koja su odobrena Sarajevu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Sarajevo

Sun d’Or povećava broj letova na liniji Tel Aviv-Zagreb sa 1 na 2 tjedna leta (operirat će ponedjeljkom i utorkom). Linija će se krenuti operirati 24.4. sa Boeingom 737-800.

autor: Mladen Radić, dopisnik (Osijek), foto: Sun d’Or

Wizz Air je otkazao liniju London Luton-Ohrid. Linija se operira od 2015. i bila je sezonska, no ovog ljeta se neće obnoviti. Linija je imala dva tjedna polaska. Ovime Ohrid više nema vezu sa Londonom. Wizz Air je od 26.3. ukinuo i liniju London Luton-Sarajevo.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: Wizz Air

U I. mjesecu nije bila ni jedna nova linija u regiji, no u II. mjesecu konačno imamo jednu novu liniju:

 • Beograd-Izmir, AndoluJet od 16.2.

 

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: AnadoluJet

Zračna luka Mostar je u XII. mjesecu ostvario 16 putnika (206 u XII/2021, 691 u XII/2019). Aerodrom je u XII. mjesecu bio djelomično zatvoren radi radova. U XII. mjesecu aerodrom je imao 2 operacije (7 u XII/2021). Aerodrom nije imao carga.

Mostar je u 2022. godini ostvario 10.991 putnika (1945 u 2021.). Ovo je tek 32,1% putnika iz 2019. kada je aerodrom ostvario 34.207 putnika. U posljednjih 10 godina najbolji rezultat Aerodroma je bila 2012. kada je imao 78.055 putnika. Aerodroma u 2022. nije imao carga, a nije ga imao ni 2019. Aerodrom je u posljednja dva mjeseca sređivao ogradu, obojao rulnice, sanirao automatski sustav za slijetanja, opremio vatrogasne ekipe, rengen i sanitarni čvor.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: ZL Mostar

Zamaaero je uvela jednu veliku novinu. Kako bi spriječila pisanje botova i torlova svi komentari će ići na autorizaciju, tj. komentari će čekati objavu dok ih moderatori i administratori pročitaju. Oni komentari koji nisu primjereni i u suprotnosti su sa pravilima portala istim se neće objaviti i biti će brisani prije objave. Ovime čitatelji nisu blokirani ili bananini nego će čekati na autorizaciju. Moderatori i administratori će nastojati biti što više na portalu kako bi čitatelji mogli komentirati skoro u realnom vremenu. Tijekom vikenda smo napravili pokus ovog sustava i isti se pokazao izuzetno dobrim.

Zamaaero neće trpiti komentare u kojima se:

 • iznose nacionalistički, šovinistički, rasistički i slični sadržaji
 • raspravlja o 1999, 1991, 1941, 1918, 1848, 1812… ili o Nikoli Tesli, Ivi Andriću, Ruđeru Boškoviću, Anti Paveliću, Draži Mihajloviću, Slobodanu Miloševiću, Franji Tuđmanu te drugim temama i osobama koje nemaju veze sa zrakoplovstvom i služe za nacionalna prepucavanja
 • vrijeđaju ili omalovažavaju novinari i dopisnici ovog portala
 • vrijeđaju ili omalovažavaju drugi čitatelji
 • više puta ponavlja isti stav čitatelja
 • trola ili ih pišu botovi

Croatia Airlines je promovirala svoje dva dnevna leta na liniji Zagreb-Sarajevo. Putnici imaju opciju iz Sarajeva putovati rano ujutro i popodne, a iz Zagreba rano popodne i kasno navečer. Samim time putnici se mogu konkektirati na dobar broj letova iz Zagreba (nažalost radi loših valova ne na sve letove).

Istovremeno Croatia Airlines je objavila promotivnu akciju kojom nudi putnicima iz Sarajeva 30% popusta za sve letove Croatie Airlines. Akcija će trajati od 10. do 16.2. za putovanja do 4.6, no uz izuzetak Uskrsa, tj. od 6. do 16.4. Putnici koji žele ostvariti ovaj popust moraju prilikom kupnje upisati promo kod SARAJEVO30. Karte se sa popustom mogu kupiti samo preko aplikacije.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Croatia Airlines

Početkom VIII. mjeseca 2017. godine obitelj Čedomira Antića, profesora Filozofskog fakulteta, je pokušala otputovati na more, u Tivat. No, Air Serbia je zabranila njegovom autističnom desetogodišnjem sinu ulaz u avion jer se rasplakao u kaotičnom redu na aerodromu. Gospodin Antić naglašava da autistična djeca nisu agresivna, a da isto nije bio ni njegov sin. Nakon toga je jedna osoba u uniformi Air Serbie počela postavljati neumjesna pitanja i govoriti besmislene stvari. Potom su ih odveli do liječnika na aerodromu koji je bio doktor medicine rada i koji je po g. Antiću bio vrlo neuredan i ponašao se neprimjereno, te je izjavio da o autizmu ništa ne zna. Dječaka nije ni pogledao, ali mu je zabranio ulaz u avion.

Gospodin Antić je potom preko odvjetnika pokušao zatražiti od pilota da dječaka ipak primi na let, što je njegovo diskrecijsko pravo, ali je odbijen. Antić je potom pozvao medije, no većina držano kontroliranih medija ih je ignorirala. Gospodin Antić je tražio i sastanak sa direktorom Air Serbie koji ga nije htio primiti. Jedina osoba koja ga je primila u Air Serbiji je njihova pravnica koje je vikala na g. Antića i pritom ustvrdila da pravi kampanju protiv Air Serbie.

Antići su sa svojim autističnim sinom putovali avionom u Tunis, Grčku, Egipat, ali na letu Air Serbie nisu bili dobrodošli. Stoga je odlučio pokrenuti privatnu tužbu protiv Air Serbie. G. Antić je dobio od psihijatara i sudskih vještaka potvrdu da je Air Serbia kršila ljudska prava njegova sina. No, takvu potvrdu nije dobio od Liječničke komore Srbije koja ga je nepristojno odbila. Na koncu je sudski postupak trajao preko četiri godine i nakon pet i pol godina konačno su Antići dobili sudsku presudu Višeg suda u kojoj je Air Serbia osuđena da je prekršila ljudska prava malog Antića. Odšteta je simbolična jer Antić se nije htio obogatiti na nesreći svog sina, njemu je bitna zadovoljština. No, sud je Air Serbiji naredio da napravio procedure za ovakve slučajeve.

Nažalost Antiću je Air Serbia već najavila žalbu, pa ističe da se ne nada da će mu sin, koji sada ima 17 godina, zadovoljštinu dobiti prije 30. godine života. Antić kaže da ako Vrhovni sud ne potvrdi odluku Višeg suda da će ići i do Strazbourga.

Isti ovakav slučaj se desio u Indiji prije 8 mjeseci. Kompletna javnost je skočila na zadnje noge, Indijski direktorat za civilno zrakoplovstvo (DGCA) je nakon samo dva dana pokrenula istražni postupak i na koncu kaznilo kompaniju, dijelili su se otkazi, kompanija je učinila sve da se mladiću refundira neugodnost (platili su smještaj i prehranu za obitelj, idući dan ih stavili na let i kupili mu električna invalidska kolica). Istinski čudi da je ovaj slučaj u Srbiji prošao tako ispod radara i da nije mobilizirao javnost i medije.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Serbia

Vezano uz dokument koji smo dobili o pozivu za pokretanje linija MZL Zagreb, istoj smo poslali pet pitanja:

 1. Je li ovaj popis linija poslan svim avio kompanijama?
 2. Hoće li MZL Zagreb dodatno subvencionirati otvaranje ovih linija uz postojeći program subvencija, i ako hoće na koji način i sa kojim iznosima?
 3. Kada se MZL Zagreb nada da će neke od ovih linija krenuti sa operacijama? Do kojeg datuma je ostavljeno avio kompanijama da reagiraju tj. odluče se za letove?
 4. Ima li MZL Zagreb najava i za jednu novu liniju ove godine?
 5. Kako objašnjavate da Beograd ove godine ima 30 novih linija, Split 16 novih linija, Dubrovnik 7 novih linija, a Zagreb ni jednu jedinu. Od 24 zračne luke regije nove linije nemaju samo Maribor, Portorož, Lošinj, Sarajevo, Tuzla, Niš i Morava, te Zagreb. Čak i male lučice poput Mostara, Banja Luke, Rijeke, Brača, Pule, Ohrida, Tivta imaju nove linije, a Zagreb nema ni jedne.

Kao i uvijek od MZL Zagreb nismo dobili nikakav konkretan odgovor nego su nam napisali slijedeće:

Vezano za Vaš upit od 26. siječnja 2023., nastavno je očitovanje Međunarodne zračne luke Zagreb: Uprava Međunarodne zračne luke Zagreb kontinuirano radi na razvoju komercijalnog zračnog prometa u Zagrebu, te je u stalnom izravnom kontaktu sa zrakoplovnim kompanijama, s ciljem razmjene znanja/ideja i razumijevanja njihovih potreba u suradnji sa zračnom lukom. Svi ovi procesi kao i konzultacije za ispunjavanje regulatornih obveza su povjerljivi. Na službenoj web stranici možete pronaći najnovije dokumente.

Uprava Međunarodne zračne luke Zagreb također želi istaknuti da Zagreb ima jednu od najvećih stopa oporavka među zračnim lukama u Europi u 2022. godini (91% u odnosu na 2019.). U 2023. godini  Međunarodna zračna luka Zagreb očekuje značajno veći broj putnika u odnosu na 2019. godinu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: MZL Zagreb

Aerodrom Niš je objavio demanti na tekst flynaissus o ukidanju LCC linija iz Niša. Zamaaero je prenio taj članak i potpisao ga kao članak flynaissusa. Prvo mi nije jasno zašto Aerodrom Niš tu spominju vlasnike iz Zagreba jer vlasnik flynaissusa nikako nije iz Zagreba, niti ima ikakve veze sa Zagrebom. Ako se ovdje aludira na nas mi sa vlasnikom flynaissusa nemamo nikakve prijateljske odnose, čak nemamo ni komunikaciju, nikada razgovarali nismo, već smo razmijenili nekoliko e-mailova.

Drugo Aerodrom je napravio dva spina. Objavio je kako danas iz Niša leti 38 tjednih letova na 16 linija. Pritom je namjerno izostavio napisati činjenicu da je 7 od tih linija PSO Air Serbie, koja ima 16 tjednih letova. Upravo je PSO uveden da se opere obraz države i da se ne nastavi fijasko u kojem je Niš jedini u regiji imao manje putnika 2021. nego 2020.

Drugi spin govori o broju letova. Aerodrom ističe da je prilikom preuzimanja bilo 5 linija Ryanaira, 4 linije Wizz Aira i 1 linija Swissa koje su imale 20 tjednih letova. I ovo nije istina. Niš je početkom 2018. dok je na njemu bila još stara uprava imao 10 linija 3 prijevoznika, ali je stara uprava dogovorila linija za Beč koja je trebala krenuti 15.11. Dakle stara uprava je dogovorila 11 linija 3 prijevoznika i to Ryanaira za Bergamo, Berlin, Bratislavu, Stockholm, Weeze i Wizz Aira za Basel, Dortmund, Malmo, Mammingen i Beč, te Swissa za Zurich. Radilo se o 22 tjedna leta.

U ljeto 2022. Wizz Air je imao 12 letova iz Niša na 5 linija, Ryanair je imao 11 letova na 5 linija, Swiss nije imao letova. To je 23 tjedna leta. U IV. mjesecu Wizz Air je imao 10 tjednih letova, Ryanair njih 9, dakle 19 tjednih letova.

U ovom momentu Wizz Air operira 8 tjednih letova, a Ryanair njih 6. To je 14 tjednih letova. Čak 6 manje nego u zimu 2018. U IV. mjesecu Wizz Air će operirati 13 tjednih letova, a Ryanair njih 8, dakle 21 tjedni let. Tek od VI. do IX. mjeseca, znači samo 4 mjeseca u godini Wizz Air će operirati 13 tjednih letova, a Ryanair 10 tjednih letova, dakle 3 više nego što je bilo u ljeto 2018. No iduće zime broj letova će ponovo pasti na 14 tjedno u usporedbi sa 22 tjedna leta u zimi 2018/19. Znači tijekom cijele godine kada izuzmemo PSO linije ima manje letova nego što je bilo 2018. U prosjeku je 2018. bilo  20,33 letova mjesečno, dok će 2023. u prosjeku biti 18,75 letova mjesečno stranih kompanija.

O broju linija da i ne govorimo. 2018. ih je bilo 10 cjelogodišnjih, a od zime 11. Sada ih ima 8 cjelogodišnjih i 1 sezonska. Dakle dvije linije manje na razini cijele godine i tri linije manje iduće zime. Ovdje treba demantirati da je itko, pa ni flynaissus napisao da su danas 4 linije manje. To jednostavno nije istina. Nikako mi nije jasno što je Nišu trebao ovakav spin. Ispadaju smiješni.

Istina je ono što je Aerodrom napisao, da danas imaju 389.022 putnika što je bitno više u usporedbi sa 351.581 putnikom iz 2018. No, aerodrom ovdje zaboravlja da je dodatnih 37.441 putnika i te kako akumulirano na 16 PSO letova tjedno, što je 33,3% letova iz Niša. Bez tih letova Niš bi imao bitno manje putnika nego 2018.

Aerodrom navodi da su ugovori sa Ryanairom i Wizz Airom do ljeta 2024. kada završava veliki investicijski ciklus. Prethodno su najavili povećanje taksi od ljeta 2024, što će vrlo vjerojatno otjerati LCC, o čemu smo pisali jučer. Kako god, ovo što se dešava na Nišu nije dobro. Već sada nije dobro, a budućnost je još pesimističnija. I tu se zamaaero slaže sa flynaissusom.

A ovakav diletantski demanti se ipak ne očekuje od Aerodroma Srbije koji za jedva 400.000 putnika zapošljavaju čak 277 radnika.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Alen Šćuric

Eurowings je prošlog IV. mjeseca iz Splita letio za Berlin jednom tjedno. Toliko će letjeti i ovog IV. mjeseca. Za Cologne je letio 4 tjedna leta, a sada ih u IV. mjesecu leti 3. Za Dortmund kompanija je prošle godine letjela 1 tjedni let, sada leti 2. Za Dusseldorf Eurowings je prošlog IV. mjeseca letio samo 2 tjedna leta, sada ih leti 5. Za Hamburg je prošle godine letio dva tjedna leta, a toliko ih leti i ovog IV. mjeseca. Konačno iz Splita je za Stuttgart prošle godine Eurowings letio 3 tjedna leta, a sada ih leti jednako toliko, a od 18.4. uvodi i 4 tjedni let. Prošlog IV. mjeseca Eurowings je letio za Split 13 tjednih letova, sada ih leti 17, 4 leta više nego prošle godine.

Za Dubrovnik kompanija nije imala letova u IV. mjesecu. No, sada od 23.4. leti za Berlin jednom tjedno. Za Cologne letovi kreću tek od 14.5. jednom tjedno. Za Dusseldorf letovi kreću 1.4. jednom tjedno, a 16.5. uvodi se i 2. let tjedno. Za Hamburg kompanija kreće sa letovima 14.5. jednom tjedno. Konačno za Stuttgart Eurowings kreće 13.5. i to sa jednim tjednim letom. To znači da će početkom IV. mjeseca kompanija za Dubrovnik imati 1 let više nego prošle godine (kada nije imala letova), krajem IV. mjeseca ima dva leta, te od sredine V. mjeseca ima 6 letova.

Ni za Zadar Eurowings prošle godine nije imao letova u IV. mjesecu. Od 13.5. kompanija uvodi jedan tjedni let za Berlin, od 13.5. jedan tjedni let za Cologne, od istog dana jedan tjedni let za Dusseldorf i jedan za Hamburg. Od 14.5. kompanija uvodi dva tjedna leta za Stuttgart. To znači da će od sredine V. mjeseca Zadar imati 6 tjednih letova Eurowingsa.

Za Pulu Eurowings prošlog IV. mjeseca nije imao letova. Ove godine od 14.5. kreće sa letovima za Cologne, 2 puta tjedno. Za Dusseldorf kompanija kreće letjeti od 13.5. sa 1 tjednim letom, a od 23.5. uvodi i drugi tjedni let. I na koncu za Stuttgart kompanija kreće sa letovima 13.5. jednom tjedno. To znači da će kompanija imati 5 tjednih letova u V. mjesecu za Pulu.

Ni za Rijeku prošle godine kompanija nije imala ni jedan jedini let. Od 14.5. kompanija kreće sa 2 tjedna leta za Berlin, od 13.5. 1 tjedni let za Cologne, od istog datuma 1 tjedni let za Dusseldorf, od 14.5. 2 tjedna leta za Hamburg, te od istog datuma 2 tjedna leta za Stuttgart. To znači 8 tjednih letova Eurowingsa za Rijeku.

Za Tivat je prošlog IV. mjeseca kompanija imala jedan tjedni let za Dusseldorf, a toliko ima i sada. Od 14.5. uvodi i jedan tjedni let za Stuttgart.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Eurowings

LOT je prošle godine pokrenuo sezonsku liniju iz Varšave za Prištinu koja se operirala 4 puta tjedno od VI. do IX. mjeseca sa Embraerom E195. No, ove godine liniju više ne planira obnoviti. Kako je ove godine letove za Prištinu ukinuo i British, a i Eurowings je ozbiljno porezao broj linija i frekvencija za Prištinu, te bitno manje letova ima i MyWings, ali i Turkish (linije za Antalyu i Bodrum), te Corendon (Bodrum)i Pegasus (Antalya), dok Helvetic za sada nema letove za Prištinu ovog ljeta, postavlja se pitanje što se dešava sa Prištinom. Evidentno u postcovid vremenu aerodrom ima rezanja značajnih kompanija.

Ipak easyJet i Wizz Air će imati više letova za Prištinu ove godine. No, postavlja se pitanje hoće li povećanja ove dvije kompanije anulirati velik rezanja koja su najavljena kod ostalih kompanija.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: LOT

I dobili smo odgovor na pitanje što je sa code-share u SAD-u. Naime, Air Serbia je najavila code-share sa Qatarom i sa jednom američkom kompanijom. Code-share sa Qatarom se desio, a zamaaero je napisao da je deal u SAD-u daleko najizvjesniji sa Americanom. I upravo je Air Serbia objavila da proširuje sporazum sa Americanom.

No, ne radi se o code-share kako je najavio Jiri Marek, CEO Air Serbie, nego se proširuje interline. Novi interline omogućuje 70 dodatnih destinacija diljem SAD-a iz New Yorka i Chicaga. Ovo je i te kako značajan sporazum za Air Serbiu, no on nije code-share kako je najavljeno. U mom članku od prije par mjeseci objasnio sam razliku interline i code-share. Code-share je bitno jači sporazum od interline. Ne dvojim da će se u budućnost taj interline pretvoriti u code-share, no to se ove godine nije desilo. Ostaje za vidjeti hoće li kompanija objaviti neki drugi code-share izvan ovog interline u Americi ili je Marek pogriješio u svojoj najavi.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Serbia

U XII. mjesecu 2022. iz Skopja je putovalo 166.528 putnika (123.380 u XII/2021). Ovo je 94,4% putnika iz istog mjeseca 2022. (176.503). Aerodrom je imao 1381 operaciju u XII. mjesecu (1205 u XII/2021). Skopje je u XII. mjesecu imalo 294 tone carga (287 u XII/2021).

Ukupno je u 2022. Skopje ostvarilo 2.139.191 putnika, što je 90,6% putnika iz 2019. (2.360.400). Ukupno je u 2022. Skopje imalo 3304 tone carga, dok je 2019. imalo 3945 tona carga. Ovime se Skopje pozicioniralo na 6. mjesto u regiji (iza Beograda, Zagreba, Prištine, Splita i Dubrovnika), mjesto koje je imalo do 2019. godine. Prošle godine Skopje je bilo na 5. poziciji ostavivši iza sebe Dubrovnik, a 2020. na 4. poziciji ostavivši iza sebe Dubrovnik i Split.

autor: Mladen Radić, dopisnik (Osijek), foto: Aerodrom Skopje

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!

Linije

Iz Ljubljane:

 • Helsinki, Finnair od 1.4.
 • Atena, Aegean od 6.6.

 

Iz Maribora:

 

Iz Portoroža:

 

Iz Zagreba:

 • Kos, Ryanair od 2.6.

 

Iz Pule:

 • Weeze, Ryanair od 26.3.
 • Katowice, Ryanair od 2.6.
 • Copenhagen, Norwegian od 3.6.
 • Napulj, easyJet od 26.6.

 

Iz Rijeke:

 • Bergamo, Ryanair od 3.7.

 

Iz Zadra:

 • St.Gallen, People’s od 6.5.
 • Rzezsow, Ryanair od 2.6.
 • Munster, Ryanair od 3.6.
 • Milan Malpensa, Ryanair od 4.6.
 • Forli, Aeroitalia od 15.6.
 • Copenhagen, SAS od 1.7.

 

Iz Splita:

 • Luxemburg, Luxair od 30.4.
 • Tallinn, airBaltic od 1.5.
 • Malmo, BRA od 12.5.
 • Skopje, Croatia od 12.5.
 • Vaxjo, BRA od 12.5.
 • Gothenburg, BRA od 13.5.
 • Norrkoping, BRA od 13.5.
 • Oslo, Croatia od 14.5.
 • Copenhagen, BRA od 20.5.
 • Rim, Ryanair od 1.6.
 • Atena, Aegean od 7.6.
 • Kalmar, BRA od 30.6.
 • Karlstad, BRA od 15.7.
 • Jankoping, BRA od 11.8.
 • Halmstad, BRA od 12.8.
 • Orebro, BRA od 2.9.

 

Iz Brača:

 • Minhen, Croatia od 27.5.
 • Košice, SkyAlps od 17.6

 

Iz Dubrovnika:

 • Frankfurt, Eurowings Discover od 26.3.
 • Tallinn, airBaltic od 2.5.
 • Leeds Bredford, TUI od 4.5.
 • Bolzano, Skyalps od 27.5.
 • Bratislava, Skyalps od 27.5.
 • Forli, Aeroitalia od 15.6.
 • Vencija, easyJet od 1.7.

 

Iz Sarajeva:

 

Iz Tuzle:

 

Iz Mostara:

 • Forli, Aeroitalia od 7.4.

 

Iz Banja Luke:

 • Atena, Aegean od 30.6.

 

Iz Beograda:

 • Izmir, AnadoluJet od 16.2.
 • Budimpešta, Air Serbia od 13.3.
 • Ankara, Air Serbia od 28.3.
 • Forli, Aeroitalia od 8.4.
 • Catania, Air Serbia od 14.4.
 • Izmir, Air Serbia od 15.4.
 • Heraklion, Air Serbia od 28.4.
 • Cairo, Air Serbia od 15.5.
 • Hamburg, Air Serbia od 15.5.
 • Riga, airBaltic od 16.5.
 • Chicago, Air Serbia od 17.5.
 • Gothenburg, Air Serbia od 18.5.
 • Cologne, Air Serbia od 18.5.
 • Napulj, Air Serbia od 19.5.
 • Firenca, Air Serbia od 20.5.
 • Marseille, Air Serbia od 20.5.
 • Chania, Air Serbia od 4.6.
 • Krakow, Air Serbia od 4.6.
 • Ohrid, Air Serbia od 5.6.
 • Rodos, Air Serbia od 5.6.
 • Varna, Air Seriba od 5.6.
 • Krf, Air Serbia od 9.6.
 • Palermo, Air Serbia od 14.6.
 • Kuwait, Jazeera od 17.6.
 • Berlin, Wizz Air od 31.7.
 • Copenhagen, Wizz Air od 31.7.
 • Lisabon, Wizz Air od 1.8.
 • Zakynthos, Wizz Air od 1.8.
 • Bergamo, Wizz Air od 26.9.

 

Iz Niša:

 

Iz Kraljeva:

 

Iz Podgorice:

 • Gdansk, Ryanair od 27.3.
 • Bratislava, Air Montenegro od 17.6.

 

Iz Tivta:

 • Manchester, Jet2 od 1.5.
 • Riga, airBlatic od 4.5.
 • Beč, Austrian od 13.5.
 • Brno, Air Montenegro od 15.6.
 • Riyadh, flynas od 1.7.
 • London Stansted, Jet2 od 6.5.2024.

 

Iz Prištine:

 • Dusseldorf, Condor od 26.3.
 • Antalya, SunExpress od 27.5.

 

Iz Skopja:

 • Frankfurt, Lufthansa od 23.4
 • Split, Croatia od 12.5.
 • Oslo, Norwegian od 23.6.
 • Dubia, flydubai od 30.10.

 

Iz Ohrida:

 • Manchester, TUI od 31.5.
 • London Gatwick, TUI od 31.5.
 • Beograd, Air Serbia od 5.6.