Novosti iz regije

Swiss je trebao pokrenuti liniju Zurich-Ljubljana 28.3. pa je ista prolongirana na 1.5, a sada ju je Swiss dodatno prolongirao na čak 3.6. Od tada će se linija operirati pet puta tjedno, svaki dan osim utorka i subote. Od 3.7. linija će letjeti svakodnevno.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Swiss

Eni Italija i Novotek Rusija su 25.3. počeli sa radom na prvoj naftnoj bušotini u Crnoj Gori. Radovi se rade na naftnoj platformi Topaz Driller. Stoga iz Aerodroma Podgorica lete dva helikoptera Eurocopter EC135 prema Topaz Drilleru, najčešće jednom dnevno, ne neke dane operiraju se i po tri dnevna leta. Helikopter koji odlazi na platformu, vraća se u Podgoricu nakon sat vremena (obično odlazi u 7:30 i nazad je već u 8:30).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: Topaz Driller

Od početka imunizacije građana Srbije najveći broj pribavljenih vakcina su ruske i kineske vakcine, koje je upravo Air Serbia dovezla u Srbiju. 2.5 miliona Sinofarm vakcina Air Serbia je prevezla u 4 cargo leta za Kinu svojim A330-200. Ruske Sputnik V vakcine su dovezene u 5 letova (2 leta sa A330, 3 sa A320), oko 350 hiljada doza. Pfiser i Astra-Zeneca vakcine transportovali su strani cargo prevoznici poput Cargo Air-a, ULS-a i Turkish-a.

Takođe, Air Serbia je učestvovala u prevozu doniranih vakcina zemljama regije. Svojim ATR-ovima letela je 2 puta za Skopje i 2 puta za Sarajevo, te sa A319 jedanput za Podgoricu. Pored Air Serbie, i Avioslužba Vlade Srbije je učestvovala u ovom transportu letovima za Podgoricu i Sarajevo.

U Srbiji je (26.-29.3.) vakcinisano 22 hiljade stranih državljana, iz BiH, Crne Gore, Severne Makedonije, Hrvatske, Poljske i Češke. Ovo je prouzrokovalo povećanje broja putnika pre svega na linijama u regiji zbog čega je Air Serbia povećala frekvencije ka Zagrebu, Skopju, Podgorici i Ljubljani.

autor: Luka Babić, suradnik (Beograd), foto: Air Serbia

Priština i dalje masovno otkazuje letove. Danas (četvrtak 15.4.) otkazano je 7 letova, a letjelo je jednako toliko, što znači da je 50% letova otkazano. Najviše otkazivanja ima Air Mediterranean koji leti za Reiseburo Prishtinu. Jednak broj letova (7) u četvrtak je imalo i Skopje, koje je inače bilo bitno iza Prištine po broju dnevnih letova.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: Air Mediterranean

Danas za Tuzlu nije bilo ni jednog jedinog leta. Wizz Air je jučer (u srijedu) imao dva leta, u utorak jedan, u četvrtak čak četiri, a sutra (u petak) ima planirana četiri leta. No, četvrtkom nema letova za ovaj aerodrom.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Wizz Air

Wizz Air otvara linije za Banja Luku i to za Dortmund (od 3.6.), Basel (6.6.), Malmo (7.6.) i Eindhoven (7.6.). Sve linije će imati po dva tjedna leta sa Airbusom A320. Promotivna cijena karata je 19,99 EUR. Karte su već u prodaji.

U isto vrijeme Ryanair obnavlja 5 linija, te uvodi još dvije nove (Bergamo od 3.7.) i Beč (od 4.6.). Uz to za Banja Luku leti i Air Serbia za Beograd, te sezonski Freebird Airlines za Antalyu.  Istim će Banja Luka ove godine imati 13 linija sa 26 tjednih polazaka. Fascinantno!

Banja Luka će i ozbiljno profitirati na sukobu Ryanaira i Wizz Aira koji je toliko prisutan u nekoliko desetaka aerodroma Europe. U regiji taj sukob je najizražajniji u Nišu i Podgorici. Banja Luka u ovom momentu ima najviše letova Wizz Aira i Ryanaira nakon Skopja, Zadra, Beograda, Tuzle, Zagreba i Podgorice, jednako kao Split, te  više od Niša, Ljubljane, Pule, Ohrida, Prištine i Sarajeva. Za razliku od Tuzle, Banja Luka se uspjela othrvati da „pakira sva jaja u samo jednu košaru“ i to je istinski velika stvar. Svaka čast i čestitke managementu Banja Luke.

Zamaaero je danas pola sata razgovarao sa direktorom Aerodroma Banja Luka Milanom Račićem koji je jednostavno rekao da treba raditi, raditi i raditi, te da ovaj uspjeh nije došao ni iznenada, ni slučajno, već je produkt upravo teškog i ozbiljnog rada. Direktor Aerodroma Banja Luka kaže da Wizz Air nije dobio novac da leti u Banja Luci, nego da su aerodromske takse ozbiljno spuštene, iako ne želi reći koliko. Iz iskustva u regiji govorimo sigurno o manje od 5 EUR po putniku. Gospodin Račić je najavio dalji rad na novim linijama i prijevoznicima iz Banja Luke, te je rekao da će uskoro biti još „iznenađenja“.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Wizz Air

El Al će od 4.5. letjeti za Zagreb jednom tjedno, utorkom, a od 24.5. dodaje i letove ponedjeljkom i srijedom. Letovi su sa Boeingom 737-800. Kompanija letove još nema u prodaji. El Al će letjeti i za Beograd od 3.5. ponedjeljkom, srijedom i petkom, no samo do 2.7. nakon čega više nema letova.

Israir će letjeti između Tel Aviva i Zagreba, od 22.4. ponedjeljkom i četvrtkom. Uz to kompanija od 14.5. planira i liniju Tel Aviv-Split, ponedjeljkom i petkom. Na obije linije planiran je Airbus A320. Za Beograd Israir nema redovne letove nego će letjeti u petak 23.4, srijedu 28.4, ponedjeljak 3.5., petak 7.5. i srijedu 12.5, nakon čega više nema izlistanih letova.

Arkia planira letove između Tel Aviva i Dubrovnika, od 23.4. ponedjeljkom i petkom sa Embreerom E195. Arki leti za Beograd od 23.4. ponedjeljkom i petkom, no letovi su izlistani samo do 28.6. Postoji mogućnost da Arkia leti za Rijeku i Ljubljanu, no letovi još uvijek nisu izlistani.

Air Serbia kreće sa letovima za Tel Aviv od 17.5. ponedjeljkom i petkom, a od 13.6. dodaje se i let nedjeljom. Postoji mogućnost da i Croatia Airlines leti između Tel Aviva i Zagreba, te Dubrovnika, no za sada karte još uvijek nisu u prodaji.

Istim će Beograd imati 7 tjednih letova za Tel Aviv, Zagreb njih 5 tjedno, Split dva tjedna leta, te Dubrovnik jedan tjedni let. Samim time Hrvatska će imati 8 tjednih letova za Tel Aviv.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: El Al

Kao što smo prvi u regiji najavili Air France je još krajem prošle godine najavio dva dnevna leta između Zagreba i Pariza CDG. Potom je drugi dnevni let prolongiran sa početkom operacija na VI. mjesec. No, sada se kompanija predomislila i zadržati će samo jedan dnevni let između ova dva grada. Kompanija je i promijenila aviona na ovoj liniji, pa će umjesto A319 i A320 sada letjeti sa Embraerom E190. Kako Croatia ima code-share na ovom letu sa Air Franceom, na ovoj linij će biti dva dnevna leta. KLM, Air Franceov suvlasnik, od III. mjeseca prometuje dva dnevna leta između Amsterdama i Zagreba, a i na ovoj liniji leti Croatia Airlines sa jednom dnevnim letom, tj. kompanije zajedno imaju čak tri dnevna leta.

Kao što smo već objavili Air France je prolongirao i letove za Split, no sada se odlučio sa linijom krenuti ranije i to 31.5. kada će operirati ponedjeljkom, četvrtkom, petkom i nedjeljom. Od 6.7. letovi postaju svakodnevni. Svi letovi su sa Embraerom E190.

Kompanija je prolongirala i Dubrovnik na 31.5. kada će letjeti ponedjeljkom, petkom, subotom i nedjeljom. Od 6.7. kompanija povećava letove na 11 tjedno, svaki dan po dva leta, osim ponedjeljka, utorka i četvrtka kada leti jedan let dnevno. Kako smo već napisali većina letova će biti sa A318, no neki i sa A319 i A320.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air France

Iako ostalih dana u tjednu Aerodrom Beograd ima više letova nego MZL Zagreb, u utorak i srijedu Zagreb je imao bitno više letova. U utorak Zagreb je imao 15, a Beograd 14 letova, dok je u srijedu Zagreb imao 21, a Beograd 17 letova. To znači da je u ova dva dana Zagreb imao 36 letova, a Beograd 31 let. Idući po broju letova u utorak i srijedu zajedno je Priština sa 19 letova, Skopje sa 9, Split i Podgorica sa po 8, Dubrovnik sa 7 i Sarajevo sa 6 dnevnih letova.

Ljubljana je imala samo 3 leta u ta dva dana, dok je u ponedjeljak imala ukupno 3 leta, što znači da je u prva tri dana tjedna aerodrom u prosjeku imao tek 2 dnevna leta. Zadar nije imao letova u prva tri dana tjedna.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: MZL Zagreb

ZL Dubrovnik je u prošlom tjednu imala 16 letova za Zagreb, 2 leta Iberie za Madrid, 2 leta Trade Aira za Split-Rijeku-Osijek, te po jedan lete easyJeta za Genevu i Lufthanse za Minhen. Istim je aerodrom imao 22 tjedna leta ili više od 3 dnevno.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Iberia

Air Serbia će se pohrvati sa Eurowingsom na liniji za Stuttgart. Air Serbia leti ponedjeljkom i petkom, a Eurowings uvodi letove 2.5. petkom i nedjeljom, a od 2.8. i ponedjeljkom. Ovo je jedina Eurowingsova linija za Beograd, iako kompanija ima čak 92 tjedna leta za Split, Zagreb, Dubrovnik, Pulu, Rijeku, Zadar, Sarajevo, Tivat i Prištinu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: Eurowings

TAP Portugal je najavio samo jednu jedinu liniju u regiji i to onu za Zagreb. Linija je prolongirana sa 28.3. na tek 2.6, no tada će se operirati tri puta tjedno, srijedom, petkom i nedjeljom. Linija će se operirati sa Airbusom A320, osim srijede kada će letjeti A319.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: TAP Portugal

Volotea je odlučila ove godine ne letjeti iz Dubrovnika za Mykonos, kojeg je najavila sa početkom za 29.5. dva puta tjedno (srijedom i subotom) i Palermo kojeg je trebala krenuti 7.7. srijedom. Volotea se odlučila krenuti sa ovim letovima iduće godine i to za Palermo (1.6.2022.) i za Mykonos iduće godine (22.5.2022.). Volotea će ove godine letjeti na devet linija iz Dubrovnika: za Atenu, Bari, Bordeaux, Lyon, Marseille, Nantes, Strasbourg, Toulouse i Veneciju.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Volotea

Taksisti su na Aerodromu Podgorica parkirali svoje automobile radi prosvjeda uz zahtjev da svi mogu prevoziti putnike sa aerodroma, mislivši kako je istekao ugovor sa postojeća dva taxi prijevoznika koji su imali ekskluzivno pravo vožnje na aerodrom. No, aerodrom ih je obavijestio da su aneksom produžili ugovor sa Royal plus i Lider taxijem na još godinu dana, a koji ističe 4.4.2022. Taksisti su se nakon toga povukli sa protesta jer ne žele raditi probleme.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Podgorica

ZL Dubrovnik je objavila red letenja za drugu polovicu IV. mjeseca. Croatia će letjeti za Zagreb 17 tjednih letova, te za Osijek ponedjeljkom, Lufthansa će letjeti za Frankfurt subotom, te dva puta tjedno za Minhen (četvrtak i subota), easyJet leti za Genevu subotom, Iberia za Madrid petkom i nedjeljom, Arkia za Tel Aviv ponedjeljkom i petkom, Austrian za Beč srijedom, petkom i nedjeljom, LOT za Varšavu srijedom, te Trade Air za Split-Rijeku-Osijek utorkom i četvrtkom.

Isto znači 32 tjedna leta (4,5 dnevno). Kao što sam rekao u prošlom postu o redu letenja sa početka IV. mjeseca najgori dani su iz ZL Dubrovnik, ide na bolje i bolje.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: ZL Dubrovnik

Za Oslo će se Air Serbia ozbiljno pohrvati sa Norwegianom. Air Serbia liniju obnaša dva puta tjedno, ponedjeljkom i petkom. No, Norwegina pokreće letove 22.5. srijedom i subotom, 31.5. dodaje ponedjeljak, a 18.6. i petak. Isto znači četiri tjedna leta Norwegiana spram dva Air Serbie. Kompanija je liniju prošle godine uvela kao odgovor na najavu Norwegiana, koji je onda odustao od letova, no Air Serbia je nastavila najavljenu liniju cijele zime. Uz to i Wizz Air leti za Oslo Sandefjord četvrtkom i nedjeljom od 25.4.

I za Stockholm će se Air Serbia pohrvati sa Norwegianom. Na liniji Air Serbia operira ponedjeljkom i petkom, a od 30.5. uvodi i letove nedjeljom. Norwegian pak planira letove od 12.6. srijedom i subotom. Wizz Air leti za Stockholm Skavstu utorkom i subotom, a od 29.4 uvodi i letove četvrtkom.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Norwegian

Smijenjen je Davor Forgić, direktor Zračne luke Osijek od 2017. godine. Forgić se godinama trudio vratiti Ryanair u Osijek, čak je i ponudio plaćanje dvojbenih obveza ovoj kompaniji. Forgić je izuzetno mnogo radio i na vraćanju Wizz Aira, te zadržavanju Eurowingsa. Većinu energije Forgić je uporabljao u to. Ipak, na koncu sav promet Osijeka u prošloj godini sveo se na PSO linije Croatie za Dubrovnik i Split sezonski i Trade Aira za Zagreb, Pulu-Split i Rijeku-Split-Dubrovnik, te samo mjesec dana operiranja Eurowingsa na liniji Osijek-Stuttgart.

Hrvatska je 55% vlasnik ZL Osijek, 25% je vlasnik Grad Osijek, a 20% Osječko-baranjska županija. Od 2013. broj putnika u Osijeku raste, da bi rekordan broj putnika bio 2018, njih 67.235. Iduće 2019. luka je pala na 46.231 putnika, da bi prošle Covid-19 godine imala samo 6.626 putnika.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: ZL Osijek

MyWings, kompanija koju čine Reisebüro Prishtina i dvije manje agencije, imat će letove na 5 linija iz Prištine ovog ljeta. Za sada na letovima leti Air Mediterranean, no isto će se vrlo brzo promijeniti.

U ovom momentu kompanija leti za Basel dva puta tjedno četvrtkom i nedjeljom. Od 1.5. letovi postaju svakodnevni. Za Dusseldorf kompanija trenutno leti nedjeljom, a od 1.5. kreću letovi pet puta tjedno, svakom danom osim ponedjeljka i petka. Za Minhen kompanija trenutno leti petkom i nedjeljom, a od 1.5. dodaju se i letovi srijedom. Za Stuttgart kompanija leti dva puta tjedno, srijedom i subotom, uz izvanredni let u nedjelju 18.4., a od 8.5. kreće sa letovima svaki dan. Za Malmo kompanija leti utorkom, četvrtkom i subotom, no od 24.4. leti dva puta tjedno, srijedom i subotom, dok od 11.5. dodaje letove utorkom i četvrtkom.

Kako kompanija ima običaj otkazivati letove i samo par dana prije leta, ostaje za vidjeti što će se od najava i ostvariti. Za udarne mjesece ljeta (VII. i VIII. mjesec) planira se bitno više letova. Kompanija na svojim stranicama prodaje i letove TUI fly Deutschlanda iz Njemačke za Prištinu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Mediterranean (Wikipedia)

Air France je prolongirao pokretanje letova na liniji Beograd-Paris, koji će umjesto 28.3. krenuti sa letovima 28.4. Kada letovi krenu operirat će se tri puta tjedno: srijedom, petkom i nedjeljom.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Air France

Croatia Airlines je napala MZL Zagreb istakavši da nemaju jednake uvjete na tržištu, te da bi Croatia Airlines da je imala popust kao Ryanair bila financijski pozitivna. Croatia Airlines ističe da u Zagrebu ima bazirano 13 aviona, što je bitno više nego ih ima Ryanair (2) pa i po tome treba imati povoljnije uvjet. Croatia Airlines naglašava da je u posljednjih 4 godine pokrenula 10 novih linija, te da je imala povoljne uvjete kao i Ryanair da bi ih pokrenula i više. Stoga kompanija traži jednake uvjete kao i Ryanair.

O ovoj temi će biti šira analiza sutra.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Croatia Airlines

U Bihaću je održan sastanka premijera Vlade Federacije BiH Fadila Novalića sa gradonačelnikom Bihaća, Šuhretom Fazlićem. Tema razgovora je bila budućnost aerodroma Bihać, obzirom da je potrošeno već više od 8 milijuna EUR, no nije se uradilo gotovo ništa. Premijer je bio vrlo razočaran tempom radova, a posebno razočaranje je u činjenici da je Grad Bihać federalnim novcem otkupio vlastito gradsko zemljište za potrebe aerodroma, umjesto da je otkupljivao okolna privatna zemljišta.

Odlučeno je da će izgradnja vršiti u fazama, te će se ove godine utrošiti 12,5 milijuna EUR u izgradnju poletno-sletne staze u dužini 1200 metara. I sada se postavlja pitanje, čemu će služiti ova staza bez terminala i sve ostale infrastrukture. Konačno, 1200 metara je dosta samo i isključivo za turbopropne avione kojih ima jako malo u zrakoplovstvu Europe, čime bi se i broj možebitnih prijevoznika osjetno smanjio, a u obzir ne bi došli najrealniji prijevoznici poput Austriana, Swissa, Lufthanse, Air Francea, Smartwingsa/ČSA, te ni jedan LCC.

U tih 12,5 milijuna EUR je i prva faza aerodromske zgrade, osvjetljenje, radarsko praćenje, elevator za prilaz aviona i ostala potrebna tehnika. Iskreno nije mi jasno kako će sa 12,5 milijuna EUR izgraditi i uzletno-sletnu stazu, to jednostavno nije moguće, a kamoli i sve ostalo što su planirali. Potpuni nonsens!

Premijer tvrdi da je ukupan iznos potreban za izgradnju aerodroma 66 milijuna EUR, a za ostatak se nadaju pronaći strane investitore ili koncesionara. Na sve to skupa može se samo reći: o Bože, koje bacanje novaca! Za aerodrom minijaturnog gradića bez potencijala, iako u krugu 2 sata vožnje postoje 4 aerodroma (Zagreb, Zadar i Banja Luka i Rijeka).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Bihać

 

Hrvatske zračne luke su u III. mjesecu imale povećanje prometa spram II. mjeseca, no još uvijek promet je bio daleko iza III. mjeseca prošle godine:

 • Zagreb 43.731 putnika (u 2020. 97.063), te 1648 operacija (2019. 2310 oparacija)
 • Split 8.477 putnika (16.466)
 • Dubrovnik 5.069 putnika (19.511)
 • Pula 469 putnika (250)
 • Osijek 427 putnika (252)
 • Rijeka 396 putnika (292)
 • Zadar 329 putnika (1412)

U 7 hrvatskih zračnih luka istim je bilo 58.898 putnika. Obzirom da su u IV. mjesecu sve hrvatske zračne luke osim Zagreba bile zatvorene, a i Zagreb je imao izuzetno skroman promet, očekuje se bitan rast broja putnika spram 2020.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: MZL Zagreb

Wizz Air polako, ali sigurno širi broj linija iz Beograda. Iako nisu bazirali 3. avion kako su najavili, ipak će ove godine otvoriti čak 5 novih linija: već su otvorili Hamburg, a otvaraju i Oslo (16.5), Heraklion (12.6.), Santorini (13.6.), a upravo su objavili da otvaraju i Abu Dhabi od 19.5. Linija će prometovati dva puta tjedno srijedom i nedjeljom sa Airbusom A321 (239 sjedala) stacioniranim u Abu Dhabiu. Ovo je istinski velika vijest za Beograd. Wizz Air ovime pokreće liniju koju su napustili i Etihad i Air Serbia, a koji su duže vremena operirali dva leta dnevno.

Wizz Air Abu Dhabi je pokrenuo letove, nakon nekoliko prolongiranja, 15.1.2021. U ovom momentu leti ka Alexandriji, Ateni, Bukureštu, Budimpešti, Kutaisi, Larnaci, Odessi, Sofiji, Tel Avivu, Solunu, Yerevanu, Cluj Napoci i Katowicama. U novoj ekpanziji sredinom V. mjeseca, kompanija osim Beograda kreće letjeti još i za Almaty (14.5.), Luxor (4.6.), Nur-Sultan (13.5.), i Sohag (29.5.).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Wizz Air

Priština je jučer, u ponedjeljak 12.4. imala tek 8 letova, a otkazano je čak 12 letova. Od toga je otkazano 3 leta Eurowingsa, 3 Air Mediterraneana, te po jedan Edelweissa, Wizz Aira, GP Aviationa, Entera, TUI-a i Chaira. Chair je otkazao i let za Skopje.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Priština

Skandinavska leisure kompanija Sundclass, bivša poslovnica Thomas Cooka koja je uspjela preživjeti, pokreće letove iz Helsinkija za Split. Letovi kreću 2.6. frekvencijom jednom tjedno (srijedom) sa Airbusom A321. Linija kreće iz Helsinkija u 8:05, dolazi u Split u 10:00, iz Splita odlazi u 11:00 i dolazi u Helsinki u 15:00. Sunclass ima 7 baza u Danskoj, Norveškoj, Švedskoj i Finskoj pa je za očekivati više letova od iduće godine.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Sundclass

LOT je trebao letjeti za Ljubljanu, Skopje i Podgoricu od 28.3. No, Ljubljanu je prolongirao na 29.4. kada će letjeti dva tjedna leta, Skopje na 1.6. kada će letjeti četi tjedna leta i Podgoricu na 2.6. koja će također letjeti četiri tjedna leta. LOT u ovom momentu leti za Beograd i za Zagreb.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Alen Šćuric (LOT)

Za Atenu iz Zagreba Aegena bi trebao letjeti od 29.5. i to srijedom i subotom sa Airbusom A320 i A320neo. Croatia bi pak preko Dubrovnika za Atenu trebala letjeti od 22.4. četvrtkom i nedjeljom, a od 18.5. i utorkom sa Dash 8-400.  Ovime bi Zagreb sa Atenom bio povezan pet puta tjedno.

Za Dubrovnik Aegean bi trebao krenuti sa letovima 1.6. utorkom i subotom sa A320, dok će Croatia letjeti kao i iz Zagreba, utorkom, četvrtkom i nedjeljom. Za Split Aegean ovog ljeta neće letjeti, dok će Croatia letjeti od 29.5. jednom tjedno subotom sa A319.

Ovo znači da će iz Hrvatske prema Ateni biti ukupno 8 tjednih letova na 3 linije. Nikako nije jasno zašto Aegean i Croatia nemaju code-share ugovore obzirom da su partneri u istoj alijansi, dok Aegean istovremeno ima code-share sa Air Serbiom koja nije u Star Alliance.

Aegean će letjeti još i za Beograd (2 puta tjedno od 2.6.) sa A320, te za Skopje (trenutno jednom tjedno, od 1.6. dva puta tjedno) sa Dash 8-400 (do 1.6. sa ATR42). Za Atenu leti još i Air Serbia iz Beograda četiri puta tjedno sa A319.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aegean

Air Serbia za New York trenutno operira tri tjedna leta (ponedjeljak, četvrtak i subota). Od 27.5. planira letjeti četiri tjedna leta ponedjeljkom, četvrtkom, petkom i subotom, a od 14.6. dodaje i let srijedom, dočim će u top sezoni letjeti 5 tjednih letova, manje nego prošle godine kada je imala i 6 tjednih letova. Od 6.9. broj letova će se smanjiti na 4, a od 23.9. na tri tjedno (ponedjeljak, četvrtak i subota), dok će od 18.10 letjeti samo 2 puta tjedno (četvrtkom i subotom).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Serbia

Tko je Lufthansa Consulting, konzaltor Air Montenegra? Lufthansa Consulting je kompanija stara 30 godina koja se bavi konzultantskim uslugama aerodromima, aviokompanijama i organizacijama u zrakoplovstvu. Kompanija ima centralu u Frankfurtu i predstavništva u Rio de Janeiru i Moskvi. Do sada su imali preko 3000 projekata (u prosjeku 100 projekata godišnje). U kompaniji rade zaposlenici iz čak 17 različitih zemalja. Do sada kompanija je radila za Aerodrom Hannover, Aerodrom Dortmund, Fraport, ČSA, Lufthansa Cargo, UTair, Estonian Air, Air Dolomiti, Air Astanu, Air Madagascar, Egyptair, Autopax, SonAir, Saudiu, Kenyu Airways, Aeroflot, EC Air. Neki projekti su im uspješni, no dobar dio nije polučio rezultate, neke kompanija su čak i bankrotirale.

Iskreno posao koji treba Air Montenegru, mogli su obaviti i domaći stručnjaci u Crnoj Gori ili konzaltori u regiji. Ovime će Crna Gora platiti ogroman iznos novaca za konzultantske usluge koje su vrlo poznate i prilično jednostavne.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Montenegro Airlines

Ana Lončareviće je zamijenila Danila Orlandića, koji je vodio aerodrom od 2017, na mjestu CEO-a Aerodroma Crne Gore. Ana Lončarić je bila savjetnica CEO-a sedam godina, te šefica ureda za razvoj Aerodroma posljednjih godinu dana. Ana Lončarević je magistrirala u Rimu i Beogradu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: Aerodrom Podgorica

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

NAGRADNA IGRA

Osvojite 9 starih razglednica (50+ godina) InexAdrije, Lufthanse, Balaira, Air Lloyda i Ju52
tako da nam pošaljite fotke za foto-spotterski kutak

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!

Linije

Iz Ljubljane:

 

Iz Maribora

 • Bolzano, SkyAlps od 30.6.
 • Napulj, Sky Alps od 30.6.
 • Piza, Sky Alps od 30.6.

 

Iz Portoroža:

 • Bern, Belpmoos Reisen od 23.8.

 

Iz Zagreba:

 • Krf, Ryanair od 5.7.

 

Iz Pule:

 • Glasgow, easyJet od 27.6.
 • Gothenburg, TUI od 5.8.
 • Stockholm ARN, TUI od 5.8.

 

Iz Rijeke:

 • Berlin, easyJet od 28.6
 • Zielena Gora, LOT od 3.7.

 

Iz Zadra:

 

Iz Splita:

 • Montpellier, Transavia od 9.7.
 • Nantes, Transavia od 10.7.
 • Rim FCO, ITA od 4.8.
 • Gothenburg, TUI od 12.8.

 

Iz Brača:

 

Iz Dubrovnika:

 • Bukurešt, Blue Air od 28.6.
 • Solun, Aegean od 1.7.
 • London Luton, Wizz Air od 4.7.
 • Rim FCO, ITA od 2.8.
 • Wroclaw, Wizz Air od 4.8.

 

Iz Sarajeva:

 

Iz Tuzle

 • Stockholm, Ryanair od 2.11.
 • Memmingen, Ryanair od 4.11.

 

Iz Mostara

 • Palermo, Croatia od 31.7.

 

Iz Banja Luke:

 • Berlin, Ryanair od 4.11.

 

Iz Beograda:

 

Iz Niša:

 

Iz Kraljeva:

 

Iz Podgorice:

 • Manchester, Ryanair od 30.10.

 

Iz Tivta:

 • Oslo, SAS od 27.6.
 • Stockholm ARN, SAS od 28.6.

 

Iz Prištine:

 

Iz Skopja:

 

Iz Ohrida: