Novosti iz regije

Wizz Air je prolongirao pokretanje tri od devet linija iz Sarajeva: Charleroi 14.6. umjesto 21.5., London-Luton 14.6. umjesto 21.5. i Paris Beauvais 15.6. umjesto 22.5. Ostale linije će se pokrenuti između 21. i 23.5. Ovo svakako nije dobra vijest za Sarajevo i malo splasnuli optimizam oko dolaska Wizz Aira. Nadamo se da kompanija neće imati daljih prolongiranja ili, nedaj bože, otkazivanja.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto Wizz Air

Air Serbia koristi svoj monopolistički položaj i naplaćuje abnormalno visoke cijene karata na letovima prema Crnoj Gori. U istraživanju sam uzeo odlazak iz Beograda za Crnu Goru u petak i povratak u nedjelju, ovog vikenda, za 4 dana, idućeg vikenda za 11 dana, te najslabije dane u tjednu (utorak-četvrtak) za 2 tjedna. Situacija je istinski katastrofalna:

 • Beograd-Podgorica petak/nedjelja 7-9.5. 218 EUR pa naviše
 • Beograd-Tivat 7-9.5. 188 EUR pa naviše
 • Beograd-Podgorica petak/nedjelja 14-16.5. 178 EUR pa naviše
 • Beograd-Tivat 14-16.5. 214 EUR pa naviše
 • Beograd-Podgorica utorak/četvrtak 18-20.5. 163 EUR pa naviše
 • Beograd-Tivat 18-20.5. 249 EUR

Cijene iz Crne Gore prema Beogradu su niže za oko 20%. Ovakve cijene ni izblizu nema Croatia Airlines na liniji Zagreb-Dubrovnik koja je uvijek bila najskuplja linija u regiji, a koja je i duža od predmetnih linija. Za ovaj novac Air Serbia leti na liniji Beograd-Paris-Beograd koja je 5 sati letenja, dok su ovi letovi samo sat i pola za dolazak i povratak.

Sjetimo se da je Montenegro na ovoj liniji letio za 95-115 EUR, dakle za pola sadašnje cijene. A i Air Serbia je letjela sa sličnim cijenama. No, sada, kada je monopolist, cijene su postale astronomske. Još jedan leš koji je ispao iz ormara nakon ukidanja Montenegro Airlinesa. Bravo ministre!

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Serbia

Iz Zagreba jednom tjedno leti turska cargo kompanija MNG, subotom i to na liniji Istanbul – Zagreb – Paris CDG – Zagreb – Istanbul. Kompanija ovaj cargo let obavlja sa Airbusom A300-600RF. MNG u floti ima 9 aviona i leti na 19 destinacija u Europi, Aziji i Africi.

Uz MNG za Zagreb cargo letove ima još i DHL (5 puta tjedno) sa Airbusom A300 ili Boeingom 757, Icar Air (5 puta tjedno) sa L-410 Turboletom, te UPS (5 puta tjedno) sa ATR-72.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: MNG

Ovog ljeta za Banja Luku će letjeti 4 kompanije na 14 linija. U IV. mjesecu za Banja Luku je bilo ponuđeno 1188 sjedala, u V. se broj sjedala naglo povećava na 9.750 sjedala, u VI. na 34.356, u VII. na 42.624, u VIII. na 43.362, u IX. 38.802, te u X. 41.202. Ukupno tijekom ljetnog reda letenja u ovom momentu je ponuđeno 211.284 sjedala. Najviše letova dnevno Banja Luke će imati petkom (8).

preneseno: ADRIA Grupa, Flying Bosnian; Aerodrom Banja Luka

GP Aviation trenutno leti iz Prištine za Dusseldorf i Stuttgart sa po jednim tjednim polaskom. Kompanija leti sa Boeingom 737-400. Kako kompanija na dnevnoj bazi mijenja strategiju (u XII. mjesecu su letjeli 10 tjednih letova za Basel, te po dva za Dusseldorf i Stuttgart) teško je predvidjeti koliko letova i na kojim linijama će letjeti ovog ljeta.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Gp Aviation

Wizz Air je još jednom prolongirao letove na liniji Charleroi-Ljubljana. Umjesto početka letova 25.4. kompanija će sada krenuti sa letovima tek 14.6. kada planira dva tjedna leta, ponedjeljkom i petkom. Ovim brojem letova planira letjeti cijele godine, uključujući i iduću zimu.

Kompanija prolongira i liniju Beograd-Oslo koja se trebala početi operirati 26.4. na 16.5, kada će ju operirati dva puta tjedno, četvrtkom i nedjeljom. I ova linija bi trebala biti cjelogodišnja sa istim danima operiranja i tijekom zime.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Wizz Air

Freebird bi za Banja Luku iz Antalye trebao ostvariti 17 letova u ljetnoj sezoni, najviše u VII. i VIII. mjesecu, po 6 letova. Ukupno bi trebalo biti 6.140 sjedala na ovim letovima. Kompanija će od 8.6. do 10.9. letjeti svake srijede i subote.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Freebird

Pula i Zadar su konačno dobili prve međunarodne letove. U subotu je prvi let obavila Lufthansa iz Frankfurta, te S7 iz Moskve (prvi let je bio još prošlog vikenda). U srijedu će i Nordwind obaviti prvi let za Moskvu. I Zadar je dočekao prvi let Lufthase iz Frankfurta. Od iduće subote Lufthansa kreće sa letovima za Minhen, a od četvrtka 13.5. Austrian kreće prometovati na liniji Beč-Zadar (četvrtkom i nedjeljom).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: ZL Zadar

Sarajevo će ovog ljeta letjeti na 33 destinacija, 19 u Europi, 12 u Aziji, te po jedan u Africi i Sjevernoj Americi, sa 153 leta tjedno. Ukupno 16 prijevoznika će letjeti na ovim linijama.

preneseno: ADRIA Grupa, Flying Bosnian; foto: Aerodrom Sarajevo

SAS-Scandinavian Airlines će od 30.6. letjeti na liniji Copenhagen-Tivat. Linija će prometovati dva puta tjedno, svake srijede i subote. SAS će operirati samo do 14.8.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: SAS

 

Croatia Airlines je još jednom prolongirala liniju Brač-Zagreb. Linija je trebala krenuti sa operacijama 24.4. no sada je prvi let prebačen na 8.5. Sve do 1.6. kompanija će letjeti samo subotom, a potom uvodi letove i utorkom. Svi letovi će biti sa Dash 8-400.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Croatia Airlines

Air Arabia od 21.6. pokreće letove na liniji Abu Dhabi-Sarajevo, što je druga linija ovog prijevoznika koji će letjeti i za Sharjah svakodnevno. Linija će se operirati tri puta tjedno, utorkom, petkom i subotom. Uz Air Arabiu za Sarajevo će letjeti i flydubai 14 put tjedno za Dubai, što znači da će Ujedinjeni Arapski Emirati imati čak 3 linije za Sarajevo sa 24 tjedna leta.

Air Arabia je pokrenula LCC sa Etihadom i direktno konkurira Wizz Airu Abu Dhabi koji je pokrenuo letove iz Abu Dhabia za Beograd.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: Air Arabia

Croatia Airlines je u 1. kvartalu 2021. ima gubitak od 96,9 milijuna kuna, što je za 13,7 milijuna manje nego u istom kvartalu 2020. Kompanija ovo pravda smanjenim operativnim troškovima, koji su 42% niži nego prošle godine, a to je pak, kažu u kompaniji, rezultat značajno manje razine prometa kao izravne posljedice prisutnosti Covida-19. Ovo pak znači, kako bi rekao naš kolega sa portala Alen Foglar, da Croatia što manje leti to stvara manji gubitak, pa bi zapravo za kompaniju bilo dobro da uopće ne leti jer bi tada trošila najmanje novca poreznih obveznika. Majko mila!!!

U 1. kvartalu Croatia je letjela za 17 destinacija, od čega je 12 međunarodnih. Pad putnika je enormnih 73%. U domaćem prometu pad je 61%, u međunarodnom 78%.

Croatia naglašava da očekuje dalju pomoć države, te isto smatraju krucijalnim za opstojnost kompanije. Dakle, i dalje glavni rad managementa je žicanje novaca od vlade. Samo sada ostaje pitanje kako će na to reagirati Ryanair koji je sa bazama u Zagrebu i Zadru, te brojnim linijama u Puli, Splitu i Dubrovniku i te kako prisutan na hrvatskom tržištu. A svi znamo kako Ryanair tuži sve vlade i kompanija Europe koje su financijski pomagale prijevoznike u Covidu-19. To do sada nije činio u Hrvatskoj jer nije imao neposredni interes, no sada ga ima.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Croatia Airlines

Premijerka Ana Brnabić i ministar saobraćaja Tomislav Momirović su u Skupštini odgovarajući na poslanička pitanja naveli da bi Aerodrom Trebinje trebao početi sa izgradnjom 2022. godine. Ovo je ponovno odlaganje, nakon što je prvobitno najavljeno da bi aerodrom trebao biti gotov do kraja 2021. Naveli su i da će aerodrom biti u vlasništvu Srbije, a da se sa eksproprijacijom počinje tek na jesen.

Takođe, ministar Momirović rekao je da su u razgovorima sa vlastima BiH da kontrolu letenja za Aerodrom Trebinje vrše SMATSA ili BHANSA, te da se kontrola tog dela neba oduzme od Hrvatske Kontrole Zračne Plovidbe. Ministar je rekao da je ovo uslov da se aerodrom gradi je Srbija želi da zaštiti svoju investiciju.

autor: Luka Babić, suradnik (Beograd), foto: Aerodrom Trebinje

Danas je novi širokotrupac Airbus A33-200 Air Serbie YU-ARB letio na liniji Beograd-Podgorica, kao JU9010 u 6:17 iz Beograda i sletio je u Podgoricu u 06:52, a u povratku kao JU9011 u 8:29 iz Podgorice i sletio je u Beograd u 9:05. Uz ovaj izvanredni let danas još iz Beograda za Podgoricu leti JU170 (u 6:55) sa ATR-72 i JU172 (u 13:45) sa Airbusom A319.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Luka Filipović (Air Serbia)

Windrose je otkazao letove na liniji Zagreb-Kijev za 5, 9 i 12. 5. Let 2.5. će se uredno odraditi, a potom ponovo leti od 16.5. dva puta tjedno, srijedom i nedjeljom.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Windrose

TUI fly uvodi letove Amsterdam-Priština od 15.5. Letovi prometuju preko Tirane, no kompanija neće imati prava prodaje na legu Tirana-Priština. Letovi će se operirati dva puta tjedno svaki utorak i subotu, sa Boeingom 737.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: TUI

Ryanair uvodi liniju Niš-Krf od 4.7., koja će se operirati dva puta tjedno, srijedom i subotom sa Boeingom 737-800.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Alen Šćuric (Ryanair)

U četvrtak 29.4. oko 14h viđen je Embraer 195 bivšeg Montenegro Airlinesa u poletanju sa Podgorice. Avion 4O-AOA je napravio krug nad Skadarskim jezerom i sleteo odmah nazad na Aerodrom Podgorica. Pretpostavlja se da se na avionu vrše testovi i provere za saobraćaj. Podsećamo, ovaj avion je zajedno sa drugim Embraerom (40-AOB) 17.4. proglašen neplovidbenim nakon skoro 4 meseca prizemljenja.

U petak 30.4. isti ovaj avion je odleteo za Bratislavu oko 11h.

autor: Luka Babić, suradnik (Beograd), foto: Motenegro Airlines

Priština je u 1. kvartalu bila prva po broju putnika u regiji sa 330.787 putnika. Drugi je Beograd sa 283.000 putnika, treće Skopje sa 153.000, a četvrti Zagreb sa 148.991 putnikom. Iskrene čestitke treba uputiti managementu Skopja i Prištine, te ogromno kritike Zagrebu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Priština

Air Serbia će od početka VI. mjeseca uz Moskvu letjeti na još 3 linije u Rusiju. Od 4.6. kompanija leti za Krasnodar petkom i nedjeljom. Iste dana, također od 4.6, kompanija leti i za Rostov na Donu. Od 8.6. kompanija će letjeti za St.Petersburg utorkom i četvrtkom. Svi letovi su sa Airbusom A319.

Iskrene čestitke Air Serbiji što je još jednom ekstremno rapidno reagirala, te što je iskoristila ovu nichu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Serbia

CEO Aerodroma Crne Gore, Ana Lončareviće je nakon samo 19 dana na ovoj funkciji, dala ostavku. Ostavka je dana nakon vrlo racionalnog pisma Vladi vezano uz presude za naplatu od Montenegro Airlinesa, koju naplatu je, protivno pravomoćnim presudama, Vlada odbila isplatiti. Govorimo od 9,5 milijuna EUR. Lončarević je u pismu i tražila da se Vlada ne petlja u poslovanje aerodroma te ne donosi odluke o popustima, uvjetima i cijenama aerodromskih usluga što je protivno pameti. Lonačarević je tražila i da Vlada ne traži od Aerodroma da financira Air Montenegro kao što je financirao Montenegro Airlines. Lončarević je na ovu funkciju odabrana kao nestranački profesionalni personal. Lončarević je ostavku podnijela kao moralni čin.

Na mjesto v.d. direktora postavljen je Ognjen Jovanović, član borda direktora. Za razliku od Ane Lončarević, Ognjen Jovović je politički kadar koji pripada novoj poziciji. Jovović je na ovaj posao postavljen iako nema iskustva u zrakoplovstvu. Jovović je do sada 15 godina čekao posao na Zavodu za zapošljavanje. U to vrijeme bio je stečajni upravitelj AD Solana, AD Novi prvoborac, AD Rada Bjelasica, GP Primorje, AD Elektrotehna, te se smatra stečajnim upraviteljem sa najviše radnog iskustva. Radio je i kao sudski vještak, te procjenitelj ekonomsko-financijske struke. Jovović je rođen u BiH, postdiplomski i megistarski studij je dovršio na Fakultetu za hotelijerstvo u Kotoru. Je li hotelijer koji se bavio stečajevima dobar odabir za vođenje aerodroma, toliko specifičnog i škakljivog posla, ostaje za vidjeti. Kako god, CEO treba biti sposoban koordinator i motivator, a ne nužno stručnjak u zrakoplovnom segmentu. Je li Jovović taj i hoće li on biti trajni odabir nove vlasti vidjet ćemo u idućim mjesecima.

Kako god situacija promjene već trećeg direktora u mjesec dana nije dobra za Aerodrome koji su na rubu bankrota. Leševi Montenegro Airlinesa i dalje ispadaju iz ormara. A tek je početak! Tek će ispadati.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Podgorica

Iberia će u VIII. mjesecu letjeti na liniji Madrid-Ljubljana, ponedjeljkom i petkom sa Airbusom A320. Kompanija će obaviti samo 9 letova na ovoj liniji. Linija se pokreće temeljem glasanja na Iberijinoj stranici, o čemu smo pisali prije par dana, a na kojem glasovanju je pobijedila Ljubljana.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Iberia

LOT je još jednom prolongirao Ljubljanu, no ovog puta za samo par dana. Naime, kompanija je trebala početi sa letovima od 29.4, a sada je prvi let pomaknula na 2.5. No, ono što brine je da kompanija neće letjeti 2 tjedna leta kako je planirala, već samo jedan tjedni let i to nedjeljom. Tako će biti sve do 1.6. kada kompanija planira povećati broj letova na 5 tjedno, utorkom, srijedom, četvrtkom, petkom i nedjeljom.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: LOT

Sundairova je izjavio da će njihova podružnica u Hrvatskoj Fly Air41 od VIII. mjeseca imati tri Airbusa A320 i najmanje jedan poslovni avion. Istim će kompanija osim ACMI, leisure i charter letova krenuti u businessa avijaciju. Kompanija se nada hrvatskom AOC-u još na proljeće, te da će prve letove obaviti ovog ljeta.

 autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Sundair

Tunisair je još jednom prolongirao letove za Beograd, no ovaj puta za samo 7 dana. Tako će letovi krenuti 18.5. i to jednom tjedno, utorkom. Letovi će se operirati sa Airbusom A320. Kompanija je prvotno planirala letjeti iz Monastira za Zagreb i Ljubljanu, te iz Djerbe za Ljubljanu, no od istoga je odustala, pa će ove godine jedina linija biti za Beograd, a kompanija će imati samo jedan tjedni let u regiji.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Tunisair

Sundair je prvo otkazao letove na liniji iz Brača za Berlin, a prolongirao Brač-Dusseldorf na 3.7. No, sada je otkazao i ovu posljednju liniju za Hrvatsku, pa tako Brač više neće imati letova Sundaira. Braču istim ostaju samo letovi Croatie za Zagreb, dva puta tjedno, te jedan tjedni charter za Graz i Linz koji će također operirati Croatia Airlines.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Sundair

Federacija BiH je dodijelila Zračnoj luci Mostar 1,8 milijuna EUR. Od toga je dodijeljeno 510.000 EUR za subvencije javnim poduzećima, a 1,3 milijuna EUR za kapitalne transfere javnim poduzećima. Novac će se utrošiti na tekuće troškove, izradu projektne dokumentacije, obnavljanje horizontalne signalizacije, video sustava za identifikaciju, vatrodojavni sustav, vatrogasnu opremu, rekonstrukciju krova i sustav za opskrbu gorivom.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: ZL Mostar

Aerodrom Beograd ima privremenu regulaciju prometa radi koje se više automobilom ne može doći do terminalne zgrade, nego se vozila preusmjeravaju na privremenu prometnicu koja prolazi kroz parking P3. Privremena regulacija je vezana uz radove na terminalnoj zgradi.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Beograd

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

NAGRADNA IGRA

Osvojite 9 starih razglednica (50+ godina) InexAdrije, Lufthanse, Balaira, Air Lloyda i Ju52
tako da nam pošaljite fotke za foto-spotterski kutak

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!

Linije

Iz Ljubljane:

 

Iz Maribora

 • Bolzano, SkyAlps od 30.6.
 • Napulj, Sky Alps od 30.6.
 • Piza, Sky Alps od 30.6.

 

Iz Portoroža:

 • Bern, Belpmoos Reisen od 23.8.

 

Iz Zagreba:

 • Krf, Ryanair od 5.7.

 

Iz Pule:

 • Glasgow, easyJet od 27.6.
 • Gothenburg, TUI od 5.8.
 • Stockholm ARN, TUI od 5.8.

 

Iz Rijeke:

 • Berlin, easyJet od 28.6
 • Zielena Gora, LOT od 3.7.

 

Iz Zadra:

 

Iz Splita:

 • Montpellier, Transavia od 9.7.
 • Nantes, Transavia od 10.7.
 • Rim FCO, ITA od 4.8.
 • Gothenburg, TUI od 12.8.

 

Iz Brača:

 

Iz Dubrovnika:

 • Bukurešt, Blue Air od 28.6.
 • Solun, Aegean od 1.7.
 • London Luton, Wizz Air od 4.7.
 • Rim FCO, ITA od 2.8.
 • Wroclaw, Wizz Air od 4.8.

 

Iz Sarajeva:

 

Iz Tuzle

 • Stockholm, Ryanair od 2.11.
 • Memmingen, Ryanair od 4.11.

 

Iz Mostara

 • Palermo, Croatia od 31.7.

 

Iz Banja Luke:

 • Berlin, Ryanair od 4.11.

 

Iz Beograda:

 

Iz Niša:

 

Iz Kraljeva:

 

Iz Podgorice:

 • Manchester, Ryanair od 30.10.

 

Iz Tivta:

 • Oslo, SAS od 27.6.
 • Stockholm ARN, SAS od 28.6.

 

Iz Prištine:

 

Iz Skopja:

 

Iz Ohrida: