Novosti iz regije

Na međunarodnom aerodromu Banja Luka svečano je docekan prvi let Wizz Air-a na liniji Dortmund – Banja Luka. Linija Dortmund – Banja Luka jedna je od pet linija koju će Wizz Air letiti sa banjalučkog aerodroma. Nove rute ove aviokompanije povezat će Banju Luku sa Dortmundom, Eindhovenom, Baselom/Mulhouseom/Freiburgom, Malmeom i Stockholmom.

autor: Dren Milinović, dopisnik (Sarajevo), foto: Wizz Air

Kao što sam jučer objavio da se očekuje obnavljanje linije za Berlin, eto isto se i desilo. Eurowings ponovo otvara liniju Berlin-Zagreb, od 28.3.2022. Linija će se operirati dva puta tjedno, ponedjeljkom i petkom. Avion iz Belina ide rano ujutro u 6:00 i dolazi u Zagreb u 7:45. Iz Zagreba ide u 8:45 i dolazi u Berlin u 10:30.

Ovime Eurowings obnavlja obije linije koje je ukinuo u III. mjesecu 2020. nevezano uz Covid-19. Dusseldorf se obnavlja 31.8. također sa dva tjedna leta, a Berlin 28.3.2022. Ovime će Eurowings operirati najmanje 4 linije iz Zagreba u 2022. sa najmanje 15 tjednih letova.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Eurowings

Kao što sam i više puta najavio Ryanair će otvoriti još nekoliko linija iz Zagreba, te će ih najavljivati svakih par dana. Nakon što je objavio 12 inicijalnih linija, te neke od njih pomaknuo mjesec i pola ranije, te najavila još dvije linija (za Dusseldorf Weeze i Malmo), kompanija je sada najavila i 15. liniju za Zagreb, onu sa Sofiju. Linija će se operirti dva puta tjedno od 3.8, utorkom i subotom. Karte su danas stavljene u prodaju. Ovime Ryaniar iz Zagreba ima 15 linija sa 42 tjedna leta. Za očekivati je pokretanje još bar dvije linije.

Croatia Airlines je planirala pokrenuti letove za Sofiju 2020. godine. No, zbog Covida-19 je od toga odustala. Sofija je jedna od onih linija koje sam višekratno napisao da bi je Croatia bez puno rizika mogla pokrenuti kako bi prevenirala dolazak Ryanaira. Naime, da je Croatia pokrenula ovu liniju Ryanair ne bi mogao dobiti poticaje za istu jer ne bi zadovoljavao princip da ju nitko ne operira u periodu zadnjih dvije godine. Još jedna Croatijina prilika izgubljena u nepovrat. A kompanija čeka li ga čeka. I ne pokreće linije već ih prepušta Ryanairu. Croatia je ekspresno trebala pokrenuti letove za Berlin, Manchester, Edinburgh, Maseille i Palermo sa bar šest letova od 1.7. do 15.8. dakle u top sezoni. U top sezoni letovi bi bili puni, to nije sporno, a istim bi se prevenirao Ryanair. Iskreno Ryanair baš i nema težak posao u Zagrebu zbog inercije Croatie Airlines.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ryaniar

Ukrajinski LCC SkyUp ukida liniju Kijev-Beograd. Zadnji polazak je 11.6. Ovo ne treba čuditi obzirom da SkyUp česti kada ni ne pokreće najavljene linije, a još češće iste otkazuje. Sjetimo se koliko puta je početak Beograda prolongiran.

Sada će na liniji ostati samo Windrose, koji je povećao Beograd na tri tjedna leta. Kompanija sada može odahnuti jer je jedina na liniji, obzirom da ni Air Serbija nije obnovila letove.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: SkyUp

Tvrtka GO2Digitel instalirala je 10 najsuvremenijih digitalnih panoa za vanjsko oglašavanje u Zračnoj luci Dubrovnik. 3 od tih ekrana su obostrani. Ekrani imaju i kamere koji prate osobe u okruženju reklame, te se isti podaci sofverski obrađuju u centru kako bi se pružaocu usluga mogli dati marketinški rezultati.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: ZL Dubrovnik

Ljubljana u ovom momentu ima letove Aeroflota za Moskvu dva puta tjedno, Air Francea za Paris dva puta tjedno, Air Serbie za Beograd četiri puta tjedno, easyJeta za London Gatwick dva puta tjedno, Lufthanse za Frankfurt svakodnevno, LOT-a za Varšavu jednom tjedno, Transavie za Amsterdam dva puta tjedno, te Turkisha za Istanbul tri puta tjedno. Od 14.6. kreću letovi Brusselsa za Bruxelles, 18.6. SunExpress za Antalyu, 21.6. British za London Heathrow, 28.6. Wizz Air za Charleroi, 1.7. Swiss za Zurich, 2.7. easyJet za London Luton, i konačno 2.8. Iberia za Madrid. Ovime će 15 kompanija letjeti na 16 destinacija iz Ljubljane.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Ljubljana

Zamaaero je prešla milijun posjeta, točnije 1.001.024. Za to nam je trebalo 7 mjeseci i jedan dan. Kako se broj čitatelja bitno povećao u zadnje vrijeme (u zadnjih mjesec dana 205.450) opravdano je za očekivati da ćemo na prvi rođendan preči i 2 milijuna čitatelja.

Zamaaero je povećala i broj svojih dopisnika, te suradnika. U ovom momentu za zamaaero piše 9 dopisnika i novinara:

 • Alen Šćuric, glavni urednik, analitičar i kolumnista
 • Goran Montana (Split), dopisnik za Hrvatsku
 • Dren Milinović (Sarajevo), dopisnik za BiH i Sloveniju
 • Branko Kochevski (Skopje), dopisnik za Makedoniju
 • Siniša Luković, novinar (Tivat), dopisnik za Crnu Goru i Kosovo
 • Luka Babić (Beograd), dopisnik za Srbiju
 • Juraj Mehić (Velika Gorica), dopisnik za MZL Zagreb i zrakoplove
 • Alen Foglar (Beč), dopisnik za Njemačku, Austriju, Švicarsku i Italiju
 • Maja Mrkus, novinarka (Pula), komparativne novosti

 

te 4 suradnika

 • Franjo Petrović (Zemun), suradnik za Aerodrom Beograd
 • Aleš Breznar (Ljubljana), suradnik za Aerodrom Ljubljanu
 • Zoran Cvetković (Toronto), suradnik za SAD i Kanadu
 • Ivan Janjić (Zagreb), suradnik

 

Tehnička podrška zamaaero ima 5 osoba od kojih su četiri stalno zaposlene u zamaaero, a jedna je stalni ugovorni suradnik:

 • Fran Markulin, web i kompjuterska podrška
 • Martina Šćuric, prijevodi sa engleskog
 • Viktorija Čeh, marketing
 • Larisa Pintar, tajništvo
 • Ivan Derdić, tehnika

 

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb)

Eurowings ponovo uvodi liniju Dusseldorf-Zagreb od 31.8. Eurowings će na liniji letjeti dva puta tjedno, utokom i subotom avionom Airbus A319. Linija će biti cjelogodišnja. Linija je ukinuta u III. mjesecu 2020. godine, no ne radi Covida-19 jer se najava ukidanja linije desila bitno prije pandemije. U isto vrijeme Eurowings je ukinuo i letove za Berlin.

Letovi za Dusseldorf imaju i te kakvog smisla. Njemačka je Hrvatskoj najveća zemlja trgovinske razmjene. Iz Njemačke je najviše turista u Hrvatskoj, te je sa 73.174 turista u 2019. bila 3. najveća turistička zemlja u Zagrebu (iza Koreje i SAD-a), dok je u 2020. bila broj 1. Okolina Dusseldorfa ima i veliku hrvatsku dijasporu. Samim time pokretanje ove linije je vrlo logično. No, linija je pokrenuta netom prije nego će je pokrenuti Ryanair koji leti za obližnji Weeze (79 km) od 4.9. istim danima kada i Eurowings, te za Dortmund (70 km) 2 puta tjedno od 3.9.

Kako će početkom IX. mjeseca Eurowings letjeti za Cologne 6 puta tjedno (svaki dan osim subote), te za Stuttgart 5 puta tjedno (svaki dan osim utorka i subote) istim će kompanija imati 13 tjednih letova za Zagreb. Eurowings je nedavno otvorio i bazu u Berlinu, pa je za očekivati obnova i ove linije u doglednoj budućnosti.

Uz to Eurowings od 28.6. pokreće i letove iz Malma za Prištinu. Linija će se operirati dva puta tjedno, ponedjeljkom i četvrtkom sa Airbusom A320.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Eurowings

Qatar neće letjeti na linijama za Skopje i Sarajevo ovog zimskog reda letenja, čime se prolongiranje linije produžuje na preko dvije godine. Qatar trenutno leti letove za Zagreb i Beograd. Za Zagreb kompanija će u top sezoni letjeti tri tjedna leta (ponedjeljkom, srijedom i subotom), a isti broj frekvencija Qatar će imati i zimi. Prije Covida-19 Qatar je letio za Zagreb dva puta dnevno.

Za Beograd kompanija u ovom momentu leti pet puta tjedno (utorak, srijeda, petak, subota i nedjelja), a tako će letjeti i ove zime. Naravno promjene su moguće ovisno o Covid-19 situaciji.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Qatar

Danas (u srijedu 2.6.) u Zagreb su sletjela dva nova prijevoznika. Prvi je bio Ryanair iz Charleroia koji je u Zagreb došao čak 32 minuta prije planiranog dolaska (u 9:43 umjesto u 10:15). Let je bio sa Boeingom 737-800. Ryanair je na dolaznom letu imao 67 putnika (35,5% load faktora), a na odlaznom letu 52 putnika (27,5%). Ove brojke su tragične za sam Ryanair koji u ovom momentu ima prosječan load faktor od 79%, a na prvi letovima ima preko 60% popunjenosti.

TAP Portugala je došao u Zagreb osam minuta kasnije od plana (u 12:48). Kompanija je doletjela sa Embraerom E190LR TAP Expressa. Na letu je bilo je u dolasku 70 putnika (66,0% load faktor), a u odlasku 72 putnika (67,9%), što je izuzetno dobar rezultat i za afirmiranu liniju legacy carriera u ovom momentu, a poglavito za prvi let. Linija je obnovljena nakon pet godina stanke.

Moja malenkost je bila u organizaciji dočeka oba leta.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: MZL Zagreb i Alen Šćuric

Kandidati za izvršnog direktora Aerodroma Crne Gore (ACG) su Vukadin Stojanović, Boris Mihailović, Biljana Jovanović, Ljube Stamenkovski, Radoje Karadžić, Nikola Jončić, Milenko Bijelić, Dejan Marković, Radovan Marić, Mihailo Matković, Vladan Drašković, Tonči Peović, Predrag Popović i Goran Jandreoski. Konkurs za izvršnog direktora koji je objavljen 5. maja formalno je zaključen prošlog utorka do kada su mogle da se dostavljaju prijave poštom.

Komisija za izbor izvršnog direktora ACG u ponedjeljak je trebalo da obavi intervjue sa kandidatima koji su ušli u uži izbor i nakon toga da se donese odluka o toj funkciji. „Odluka će biti donijeta u najskorije vrijeme, o čemu će javnost biti pravovremeno informisana”, saopštili su iz ACG.

Nezvanično, uz Tončija Peovića kao favorit za izbor figurira i Goran Jandreoski koji je bio tehnički koordinator TAV aerodroma u Skoplju i direktor Uprave civilnog vazduhoplovstva Sjeverne Makedonije.

autor: Siniša Luković, novinar (Tivat), foto: Aerodrom Podgorica

EU Digital COVID Certifikat je saživio u prvih 7 europskih država među kojima je i Hrvatska. Ostale su Bugarska, Češka, Danska, Njemačka, Grčka i Poljska. Certifikat će sadržavati informacije o cijepljenjima i testiranjima protiv Covida-19.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: EU Digital Covid Certifikat

U petak 28.5. u Zračnoj luci Dubrovnik održana je utrka „Runway Run“ u organizaciji Du Motiona-Runners’s Daysa Dubrovnik i Zračne luke Dubrovnik. Ovo je drugo izdanje ove utrke. Trčalo se na uzletno-sletnoj stazi, ukupne dužine od pet kilometara.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: ZL Dubrovnik

Novair pokreće letove za Stockholm Arlande iz Splita od 5.6. jednom tjedno, subotom sa Airbusom A321neo. Interesantno je da let za Split ne dolazi iz Stockholma nego iz Gothenburga Na ovoj liniji lete SAS, TUIfly Nordic i Norwegian svaki sa po jedim tjednim letom.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Novair

Kao što je bilo za očekivati Belavia je suspendirala letove iz Minska za Beograd radi bana koji ima od strane Europske Unije i Ukrajine. Belavia je letjela tri tjedna leta za Beograd. Linija je suspendirana, za sada do 30.6. Belavia je ukinula velik broj letova prema destinacijama u Europskoj Uniji, o čemu smo pisali prije par dana.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Belavia

Air Montenegro je danas obavio svoj prvi let. Avion Embraer E195 4O-AOA je otišao za Sarajevo kao MNE2100 u 11:06. te je tamo prevezao Crnogorsku nogometnu reprezentaciju na prijateljsku utakmicu BiH – Crna Gora. Iako je kompanija imala prvotni plan da redovne letove leti od danas, prve letove će imati 10.6. pa je ovaj let zapravo simboličan početak funkcioniranja novog crnogorskog avioprijevoznika.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Montenegro

United će imati code-share na konekcijama linije Newark-Dubrovnik, koja se pokreće 1.7. United će imati svoje codove na letu Croatie Airlines Zagreb-Dubrovnik, pa će zagrebački putnici presjedati na letove za Newark. Croatia će u VII. mjesecu letjeti 3 do 5 puta dnevno na liniji Zagreb-Dubrovnik, dočim će putnici imati konekciju preko Dubrovnika. Ovo je ogromna prednost spram Delte koja neće imati takav feeding. United ima i kodove na Croatijinom letu Zagreb-Frankfurt uz konekcije dalje prema Americi.

Ono što je nonsens, su, naravno, nelogični letovi Croatie Airlines. Pa tako United dolazi u ponedjeljak, četvrtak, petak i subotu u 10:15 ili 10:20 sati. Na to se u ponedjeljak veže let Croatie u 12:40, u četvrtak tek u 13:20, u petak u 12:40, a u subotu tek u 20:00!!!! tj. nakon skoro 10 sati čekanja u Dubrovniku. Iako u tu subotu Croatia leti 4 dnevna leta. No, genijalci u Croatiji su stavili dva leta ujutro sa razmakom od 25 minuta (u 6:25 i 6:50), te dva kasno navečer sa razmakom od 1:20 sati (u 20:00 i u 21:20 sati). Bravo genijalci iz Buzina. U povratku je situacija još gora. Iako Croatia ima 3 do 5 dnevnih letova, u utorak avion dolazi u 11:15, u subotu u 11:40 (dakle 1:05 do 0:40 od leta), no u petak i nedjelju nema mogućih letova, jer svi letovi dolaze nakon 12:15/12:20 u koliko odlazi United. Dakle Dubrovnik pola dana nema leta, a svi letovi su koncentrirani nakon tog vremena. Za nepovjerovati!!!!

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Alen Šćuric (United)

Nakon dugo vremena Međunarodna zračna luka Zagreb ima nove linije, koje kreću danas 2.6. I to dvije u jednom danu. Prvo u Zagreb slijeće prvi let Ryanaira iz Charleroia u 11:35 sati, a potom slijeće TAP Portugal na prvom letu iz Lisabona u 12:40. Oba aviona će imati salutiranje vodenim topovima te svečani doček.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: TAP Portugal

TUIfly Nordic pokreće letove iz Stockholm Arlande za Split od 4.6. jednom tjedno petkom sa Boeingom 737-800. TUI UK od 7.6. leti i za Manchester (2 tjedna leta) i London Gatwick (1 tjedni let).

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: TUI

SAS je u regiji trebao operirati 51 tjedni let na 9 linija, no sada će letjeti 43 leta na istom broju linija. Kompanija je sve letove neznatno prolongirala. Istim iako je trebao imati bitno manje letova u regiju nego Norwegian, sada će imati bitno više letova. SAS leti na tri destinacije samo u Hrvatsku.

SAS je prolongirao liniju Copenhagen-Split sa 2.6. na 9.6. kada će ju operirati dva puta tjedno (srijeda i subota), dok će od 26.6. liniju povećati na 11 tjednih letova (svakodnevno, a dva leta u ponedjeljak, srijedu, petak i nedjelju). Za Gothenburg kompanija je trebala letjeti od 27.6. no sada kreće 2.7. istim frekvencijom kako je bilo i planirano svaki dan osim utorka i četvrtka. Za Oslo SAS je trebao letjeti od 19.6. i to 8 puta tjedno, a sada će letjeti od 2.7. pet puta tjedno (svaki dan osim utorka i četvrtka). Za Stockholm kompanija je trebala krenuti sa letovima 5.6. no sada će krenuti 16.6. i to sa dva tjedna leta (srijeda i subota), od 25.6. dodaje petak, a od 28.6. leti svakodnevno, iako je prvotni plan bio 11 tjednih letova.

Za Pulu SAS je kreće kako je bilo i planirano za Copenhagen, od 27.6. svaki dan osim srijede i četvrtka. Isto tako kreće i za Stockholm od 26.6. srijedom i subotom. I za Oslo kreće kako je bilo planirano 28.6. no sada sa dva tjedna leta ponedjeljkom i subotom, dok letove četvrtkom dodaje 8.7.

Za Dubrovnik SAS će letjeti iz Copenhagena umjesto od 27.6. od 28.6. Prvotno će letjeti tri puta tjedno (ponedjeljak, subota i nedjelja), a letove petkom dodaje 9.7. Time će imati isti broj frekvencija kako je bilo i planirano uz neznatna prolongiranja. Za Stockholm kompanija je trebala letjeti od 27.6. dva puta tjedno, no sada će letjeti od 1.7. i to samo četvrtkom, dok je let nedjeljom ukinut.

Kompanija ove godine neće letjeti za Zadar, Sarajevo i Prištinu. SAS ima sa Croatiom code-share na liniji Zagreb-Copenhagen koja operira četiri puta tjedno, a od 17.6. svakodnevno.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: SAS

Zračna luka Dubrovnik je objavila red letenja za 1. do 15.6. u kojem će operirati slijedeće kompanije:

 • Croatia za Zagreb 20 tjednih letova (svaki dan tri leta, osim srijedom kada ima 2), od 7.6. dodani letovi u ponedjeljak i petak
 • Croatia za Osijek 1 tjedni let (ponedjeljkom)
 • Croatia za Frankfurt 3 tjedna leta (ponedjeljak, petak i nedjelja), uz dodatni let 1.6.
 • Lufthansa za Frankfurt 5 tjednih letova (svaki dan osim ponedjeljka i petka)
 • Lufthansa za Minhen 4 tjedna leta (ponedjeljak, četvrtak, subota i nedjelja), u prvom tjednu srijeda, petak, subota i nedjelja, te dodatan drugi let u nedjelju
 • Trade Air za Split 2 tjedna leta (utorak i četvrtak)
 • Trade Air za Rijeku 2 tjedna leta via SPU (utorak i četvrtak)
 • Trade Air za Osijek 2 tjedna leta via SPU i RJK (utorak i četvrtak)
 • Iberia za Madrid 4 tjedna leta (ponedjeljak, petak, subota i nedjelja)
 • Austrian za Beč 3 tjedna leta (četvrtak, subota i nedjelja), uz let utorkom od 15.6.
 • Aeroflot za Moskvu 4 tjedna leta (utorak, srijeda, petak i subota), no svakodnevno u drugom tjednu.
 • Air France za Paris CDG 3 tjedna leta (ponedjeljak, petak i subota)
 • LOT za Varšavu 3 tjedna leta (srijeda, petak i subota)
 • LOT za Poznan 1 tjedni let (četvrtkom)
 • Air Serbia za Beograd 2 tjedna leta (ponedjeljak i petak)
 • AirBaltic za Rigu 2 tjedna leta (četvrtak i subota)
 • AirBaltic za Vilnijus 1 tjedni leta (petkom)
 • easyJet za London Gatwick 1 tjedni let (subotom), no samo 5.6.
 • Volotea za Lyon 1 tjedni let (utorak)
 • Volotea za Nantes 1 tjedni let (utorkom)
 • Smartwings za Katowice 1 tjedni let (četvrtkom)
 • Smartwings za Katowice 1 tjedni let (četvrtkom)
 • Smartwings za Prag 2 tjedna leta (srijeda i subota)
 • Smartwings za Varšavu 1 tjedni let (četvrtkom)
 • Vueling za FCO 3 tjedna leta (utorak, četvrtak i subota)
 • Transavia za Paris Orly dva tjedna leta (subota i nedjelja)
 • TUI za London Gatwick 2 tjedna leta (četvrtak i nedjelja), od 10.6.
 • Arkia za Tel Aviv 2 tjedna leta (ponedjeljak i petak) od 11.6.

Istim Dubrovnik u 1. tjednu VI. mjeseca ima 72 leta (prosječno više od 10 dnevno), a u drugom tjednu 79 letova (više od 11 dnevno) na 27 linija. Ovo je više nego 55 tjednih letova koliko je Dubrovnik imao u zadnjem tjednu V. mjeseca. No, ovo je i duplo manje nego što letova i linija ima Split. Dubrovnik raste u broju letova i linija, a taj rast će biti još bitno veći u drugoj polovici VI. mjeseca, te u VII. mjesecu. Najviše letova iz Splita ima Croatia Airlines njih 24 tjedno na 3 linije.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: ZL Dubrovnik

Turkish će cijelog VI. mjeseca za Beograd srijedom na prvom od dva leta (u 9:05 iz Istanbula) letjeti sa širokotrupnim Airbusom A330-300. Kompanija tijekom VI. mjeseca ima objavljene letove za Beograd 10 puta tjedno (svakodnevno, te drugi let srijedom, petkom i nedjeljom) a ostlai će letovi biti sa Airbusevima A320 i A321, te Boeingom 737-800.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Turkish

 

Air Montenegro je najavio nove linije, i to od 27.6. ka Banja Luci, te 29. juna ka Ljubljani – saopšteno je iz te kompanije. Na ovo su se odlučili zbog, kako navode, zahtjeva na tržištu i velikog interesovanja putnika iz Banja Luke i Ljubljane prema Crnoj Gori kao destinaciji. „Naši avioni će dovoditi putnike iz Ljubljane tri puta sedmično, dok će iz Banja Luke letjeti tokom ljetnje sezone dva puta sedmično. Obje destinacije će saobraćati prema Tivtu. Povratne karte za ove destinacije će se kretati od 89 eura za Banja Luku te od 129 eura za Ljubljanu“ – navodi se u saopštenju.

autor: Siniša Luković, novinar (Tivat), foto: Air Montenegro

Air Serbia će ipak letjeti iz Kraljeva ove godine. Od 13.7. do 24.8. kompanija će odraditi 7 rotacija na liniji Kraljevo-Solun. Linija će se operirati jednom tjedno, utorkom sa ATR 72. Kompanija neće obnoviti letove na liniji Kraljevo-Beč.

Istim ovaj fantomski aerodrom konačno dobiva i prve letove nakon godine i četiri mjeseca, te svega par letova koje je aerodrom imao prema Beču. Sada će pedesetak zaposlenih, koji su svi u Covidu-19 zadržali zaposlenje iako nisu radili baš ništa, konačno imati posla. Pa će njih 50+ opsluživati isto toliko putnika tjedno, u omjeru 1:1 prema broju putnika. Kraljevo je tijekom Covida-19 bilo potpuno prazno, te je bilo jedini aerodrom u regiji koji nije imao putnika. Imali su ih čak i Maribor i Mostar iako nisu imali redovnih letova, a nekoliko tisuća putnika zabilježili su Lošinj i Brač. U tom kontekstu Kraljevo je istinski bilo fantomski aerodrom.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aer Serbia

Norwegian je opasno porezao linije i frekvencije u regiji. Iako je u III. mjesecu kompanija najavila letove već od V. mjeseca, sad ih je prebacila na VI. mjesec, a većinu i na VII. mjesec. Norwegian je u III. mjesecu prvotno planirao 90 tjednih letova na 22 linije, a sada ostvariti samo 25 tjednih letova na 11 linija. Ovako veliko rezanje nema ni jedan kompanija u regiji.

Norwegian je trebao krenuti sa letovima iz Stockholma za Split od 8.5. no sada će krenuti 5.6. i to jednom tjedno (subotom), da bi se linija od 28.6. povećala na 5 puta tjedno (svaki dan osim četvrtka i nedjelje). Za Copenhagen su letovi trebali krenuti 2.6. no krenuti će 28.6. četiri puta tjedno (ponedjeljak, utorak, četvrtak i nedjelja). Za Helsinki kompanija je trebala krenuti sa letovima 2.6. i to frekvencijom od 6 puta tjedno, no sada će krenuti tek 1.7. jednom tjedno (četvrtkom), a frekvencije će povećati na 3 tjedno tek 18.8. (srijeda, subota i nedjelja). Split-Oslo je trebao krenuti 4.5, no sada će krenuti tek 19.6. i to frekvencijom od samo jednog tjednog leta (subotom) iako je tada trebao letjeti već 9 tjednih letova. Kompanija povećava ovu liniju od 28.6. na četiri tjedna leta (ponedjeljak, utorak, četvrtak i subota). Kompanija je trebala iz Splita letjeti za Gothenburg od 3.6., no sada više nema izlistane ove letove u prodaji.

Norwegian je otkazao letove na linijama iz Dubrovnika za Copenhagen i Helsinki. Za Oso kompanija je trebala letjeti od 1.6. tri puta tjedno, a od 18.6. 9 puta tjedno. Sada će letjeti samo jednom tjedno, subotom, od 3.7, a od 17.8. dodaje se i 2. tjedni let (utorkom). Za Helsinki kompanija je trebala letjeti od 31.5. tri puta tjedno, a od 8.6. dodati i četvrti let, no sada će krenuti tek 21.8. frekvencijom od jednog tjednog leta (subotom). Za Stockholm kompanija je trebala letjeti od 5.6. i imati letove svakodnevno, no sada će krenuti tek 30.6. i to dva puta tjedno (srijeda i subota).

Iz Pule Norwegian je trebao letjeti tri puta tjedno za Helsinki i pet puta tjedno za Oslo, no sada je kompanija otkazala sve letove za Pulu. Kompanija je otkazala i sve letove iz Helsinkija za Tivat koji su se trebali operirati od 31.5. jednom tjedno.

Za Beograd Norwegian je trebao krenuti iz Osla sa letovima 5.5. te imati tri tjedna leta. Linija je prolongirana do 30.6. kada će letjeti dva puta tjedno (srijeda i subota). Za Stockholm kompanija je trebala letjeti dva puta tjedno od 4.5. no sada će krenuti tek 3.7. i to samo jednom tjedno (subotom).

Za Sarajevo kompanija je trebala letjeti iz Copenhagena, Osla i Stockholma, no sada će letjeti samo iz Stockholma i to umjesto od 18.6. letjet će od 29.6. dva puta tjedno utorkom i subotom.

Za Prištinu kompanija je trebala letjeti za Helsinki od 6.6. dva puta tjedno, no ova linija je otkazana. Za Oslo je trebala letjeti od 2.6. i linija je neznatno prolongirana na 4.6. kada će letjeti dva puta tjedno srijedom i subotom, pola manje od planiranih četiri leta.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Norwegian

Na press konferencuiji u Podgorici predstavljen je logo nove crnogorske nacionalne aviokompanije Air Montenegro. Autor riješenja koje je izabrano na međunarodnom konkursu je ruski dizajner Maksim Arbuzov, a ono kako se čulo, predstavlja restilizaciju i modernu reinterpretaciju logoa nekadašnje crnogorske nacionalne aviokompanije Montenegro Airlines- stilizovanog orla koji datira iz 1995 godine. I u novom logou koristi se kombijacija bijele i plave boje, ali je paleta plave osvježena sa više nijansi njenih  svjetliih i tamnijih tonova.

Predrag Todorović, izvršni direktor kompanije To Montenegro koja će letjeti i pod brendom Air Montenegro, kazao je da im je cilj bio da sačuvaju najbolje iz bivše kompanije, a logo Montenegro Airlinesa je to svakako bio.

Na konkurs je inače, stiglo čak 109 riješenja dizajera iz Crne Gore i inostranstva. Air Montenegro će kako je ranije najavljeno, komercijalne operacije započeti 10.6. na linijama iz Tivta i Podgorice za Beograd.

autor: Siniša Luković, novinar (Tivat), foto: Air Montenegro

Zračna luka Split je objavila red letenja za 25.5. do 13.6. u kojem će operirati slijedeće kompanije (mi smo promatrali 1. i 2. tjedan VI. mjeseca, obzirom da smo zadnji tjedan V. mjeseca promatrali u prošlom članku):

 • Croatia za Zagreb 22 tjedna leta (svaki dan četiri leta, osim ponedjeljka i nedjelje kada leti tri, te utorka i petka kada leti dva), no u drugom tjednu VI. mjeseca broj pada na 21 tjedni let (svaki dan tri, srijedom četiri, a utorkom dva)
 • Croatia za Rim 5 tjednih letova (svaki dan osim utorka i subote)
 • Croatia za Zurich 2 tjedna leta (petak i subota)
 • Croatia za Beč 1 tjedni let (subotom)
 • Croatia za London LHR 1 tjedni let (subotom)
 • Croatia za Osijek 1 tjedni let (nedjeljom)
 • Croatia za Minhen 5 tjednih letova (ponedjeljak, četvrtak, petak, subota i nedjelja), no u drugom tjednu nema leta četvrtkom, tj. leti 4 tjedna leta
 • Lufthansa za Minhen 8 tjednih letova (svakodnevno, nedjeljom dva), no u drugom tjednu samo 5 letova (ponedjeljak, srijeda, četvrtak, petak, subota)
 • Croatia za Frankfurt 6 tjednih letova (svaki dan osim utorka), od drugog tjedna svakodnevno
 • Lufthansa za Frankfurt 3 tjedna leta (srijeda, subota i nedjelja)
 • Trade Air za Dubrovnik 2 tjedna leta (utorak i četvrtak)
 • Trade Air za Osijek 4 tjedna leta via Pula i Rijeka (ponedjeljak, utorak, četvrtak i petak)
 • Trade Air za Pulu 2 tjedna leta (ponedjeljak i petak)
 • Trade Air za Rijeku 2 tjedna leta (utorak i četvrtak)
 • AirBaltic za Rigu 2 tjedna leta (ponedjeljak i petak)
 • KLM Amsterdam svakodnevno
 • Air Serbia za Beograd 2 tjedna leta (ponedjeljak i petak), od 13.6. i nedjelja, Split ima istaknut izvanredni let za Beograd u četvrtak 10.6. no isti Air Serbia nema izlistan
 • Air France za Paris CDG 2 tjedna leta (ponedjeljak i petak), od 13.6. i nedjelja
 • Aeroflot svakodnevno od utorka 1.6.
 • Iberia za Madrid 2 tjedna leta (utorkom i petkom)
 • Austrian za Beč 4 puta tjedno (srijeda, četvrtak, subota i nedjelja), no u drugom tjednu nema letova četvrtkom
 • SAS za Stockholm Arlandu 1 tjedni let (subota), 12.6. ima i dodatni let
 • SAS za Copenhagen 2 tjedna leta (srijedom i subotom) od 9.6.
 • LOT za Varšavu 1 tjedni let (nedjeljom)
 • British za London LHR 1 tjedni let (petkom) od 11.6.
 • Luxair za Luksemburg 1 tjedni let (nedjeljom) od 13.6.
 • easyJet za London Gatwick 2 tjedna leta (utorak i subota)
 • easyJet za London Luton 2 tjedna leta (četvrtak i nedjelja), iznimno i u subotu 5.6, no u drugom tjednu samo jedan let utorkom
 • easyJet za Basel 1 tjedni let (subotom), od 8.6. i utorkom
 • easyJet za Berlin 1 tjedni let (subotom)
 • easJet za Genevu 1 tjedni let (subotom)
 • Eurowings za Dusseldorf 2 tjedna leta (četvrtak i subota), od 7.6. dodaje se ponedjeljak
 • Eurowings za Stuttgart 1 tjedni let (subotom) od 9.6. i srijedom
 • Eurowings za Hamburg 1 tjedni let (subotom)
 • Eurowings za Dortmund 1 tjedni let (subotom) od 8.6. i utorkom
 • Eurowings za Cologne 1 tjedni let (subotom)
 • Ryanair za Dublin 2 puta tjedno (srijeda i nedjelja)
 • Volotea za Bordeaux 1 tjedni let (srijedom)
 • Volotea za Nantes 1 tjedni let (nedjeljom)
 • Volotea za Mareseille 1 tjedni let (nedjeljom)
 • Volotea za Lyon 1 tjedni let (nedjeljom)
 • Volotea za Toulouse 1 tjedni let (nedjeljom)
 • Wizz Air za Krakow 1 tjedni let (petkom) od 11.6.
 • Wizz Air za Poznan 1 tjedni let (petkom) od 11.6.
 • Wizz Air za Lublin 1 tjedni let (nedjeljom) od 11.6.
 • Wizz Air za Gdansk 1 tjedni let (nedjeljom) od 11.6.
 • Smartwings za Prag 5 tjednih letova (utorak, četvrtak, petak subota i nedjelja), od 7.6. uvodi se i ponedjeljak
 • Smartwings za Varšavu 2 tjedna leta (oba u četvrtak)
 • Transavia za Paris Orly 2 tjedna leta (petak i nedjelja)
 • Transavia za Rotterdam 1 tjedni let (subotom), od 9.6. i srijedom
 • Norwegian za Stockholm Arlandu 1 tjedni let (subota), no leti dolazi iz Gothenburga
 • Vueling za Barcelonu 1 tjedni let (subotom)
 • Edelweiss za Zurich 3 tjedna leta (petak, subota i nedjelja), od 8.6. uvodi se i utorak
 • TUIfly Nordic za Stockholm Arlandu 1 tjedni let (petak)
 • TUI UK za Manchester 2 tjedna leta (ponedjeljkom i petkom) od 7.6.
 • TUI UK za London Gatwick 1 tjedni let (ponedjeljkom) od 7.6.
 • Ukraine International za Kijev Boryspil 2 tjedna leta (četvrtak i nedjelja)
 • Windrose za Kijev Boryspil 2 tjedna leta (subota i nedjelja)

Istim Split u 1. tjednu VI. mjeseca ima 132 leta na 49 linija, a u drugom tjednu 147 letova na 59 linija. Ovo je bitno više nego 83 tjedna leta koliko je Split imao u zadnjem tjednu V. mjeseca. Evidentno Split rapidno raste u broju letova i linija, a taj rast će biti još bitno veći u drugoj polovici VI. mjeseca, te u VII. mjesecu. Split najviše letova ima subotom, njih 32. Najviše letova iz Splita ima Croatia Airlines njih 43 na 8 linija.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: ZL Split

Nogometna reprezentacija Armenije doputovala je u Zagreb na prijateljski susret sa Hrvatskom. Na charter letu Air Malte KM 7014 iz Yerevana za Zagreb letio je tri godine stari A320neo, registracije 9H-NEO.

autor: Juraj Mehić, dopisnik (Velika Gorica), foto: Air Malta

U Adria Tehnici trenutno se servisiraju 2 Airbusa A320 i 1 A319 od Brusselsa (OO-SNA, OO-TCQ i OO-SNQ), potom 1 A321neo od Air Lease Corporationa (OE-IFY), CRJ-900 Libyan Airlinesa (5A-LAN), te CRJ-900 CityJeta (EL-GEC). Nako što u ponedjeljak ode OO-SNA, na njegovo mjesto dolazi Lufthansin A320. 20.6. dolazi Airbus Air Moldove. Izvan hangara na servisiranju su 2 Nordwindova A321 (bivši avioni Thomasa Cooka).

autor: Aleš Breznar
autor: Aleš Breznar

autor: Aleš Breznar, suradnik (Ljubljana), foto: Aleš Breznar

ETF, koji je uspio dovesti prvi 737-800 u Hrvatsku, a za koji dan će doći i drugi avion, dobio je AOC. ETF je za Agenciju odletio testni let Pula-Zagreb-Zadar-Pula. Kompanija će sada spokojno prebaciti prvi avion u Prištinu odakle kreće sa redovnim letovima idući tjedan. ETF danas (subota 29.5.) radi domjenak u ZL Pula za predstavnike medija i agencije. Kompanija je odustala od promotivnog leta za Dubrovnik i panorame iznad Istre.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: ETF

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!

Linije

Iz Ljubljane:

 • Helsinki, Finnair od 1.4.
 • Atena, Aegean od 6.6.

 

Iz Maribora:

 

Iz Portoroža:

 

Iz Zagreba:

 • Kos, Ryanair od 2.6.

 

Iz Pule:

 • Weeze, Ryanair od 26.3.
 • St.Gallen, People’s od 6.5.
 • Katowice, Ryanair od 2.6.
 • Copenhagen, Norwegian od 3.6.
 • Napulj, easyJet od 26.6.

 

Iz Rijeke:

 • Bergamo, Ryanair od 3.7.

 

Iz Zadra:

 • St.Gallen, People’s od 6.5.
 • Rzezsow, Ryanair od 2.6.
 • Munster, Ryanair od 3.6.
 • Milan Malpensa, Ryanair od 4.6.
 • Forli, Aeroitalia od 15.6.
 • Copenhagen, SAS od 1.7.

 

Iz Splita:

 • Sofia, European Air Charter od 12.4.
 • Tallinn, airBaltic od 1.5.
 • Stockholm ARN, Sunclass od 5.5.
 • Malmo, BRA od 12.5.
 • Skopje, Croatia od 12.5.
 • Vaxjo, BRA od 12.5.
 • Gothenburg, BRA od 13.5.
 • Norrkoping, BRA od 13.5.
 • Oslo, Croatia od 14.5.
 • Copenhagen, BRA od 20.5.
 • Trontheim, SAS od 27.5.
 • Rim, Ryanair od 1.6.
 • Atena, Aegean od 7.6.
 • Kalmar, BRA od 30.6.
 • Karlstad, BRA od 15.7.
 • Jankoping, BRA od 11.8.
 • Halmstad, BRA od 12.8.
 • Orebro, BRA od 2.9.

 

Iz Brača:

 • Minhen, Croatia od 27.5.
 • Košice, SkyAlps od 17.6

 

Iz Dubrovnika:

 • Frankfurt, Eurowings Discover od 26.3.
 • Tallinn, airBaltic od 2.5.
 • Leeds Bredford, TUI od 4.5.
 • Prag, Croatia od 18.5.
 • Bolzano, Skyalps od 27.5.
 • Bratislava, Skyalps od 27.5.
 • Minhen, Eurowings Discover, 28.5.
 • Bukurešt, Air Connect od 11.6.
 • Forli, Aeroitalia od 15.6.
 • Vencija, easyJet od 1.7.

 

Iz Osijeka:

 • London Stansted, Ryanair od 2.6.

 

Iz Sarajeva:

 

Iz Tuzle:

 

Iz Mostara:

 • Forli, Aeroitalia od 7.4.

 

Iz Banja Luke:

 • Antalya, Tailwind od 7.6.
 • Monastir, Nouvelair od 7.6.
 • Atena, Aegean od 30.6.

 

Iz Beograda:

 • Ankara, Air Serbia od 28.3.
 • Tel Aviv, Air Serbia od 6.4.
 • Izmir, AnadoluJet od 13.4.
 • Catania, Air Serbia od 14.4.
 • Lisabon, Air Serbia od 15.4.
 • Izmir, Air Serbia od 15.4.
 • Heraklion, Air Serbia od 28.4.
 • Cairo, Air Serbia od 15.5.
 • Hamburg, Air Serbia od 15.5.
 • Riga, airBaltic od 16.5.
 • Chicago, Air Serbia od 17.5.
 • Gothenburg, Air Serbia od 18.5.
 • Cologne, Air Serbia od 18.5.
 • Napulj, Air Serbia od 19.5.
 • Firenca, Air Serbia od 20.5.
 • Marseille, Air Serbia od 20.5.
 • Chania, Air Serbia od 4.6.
 • Krakow, Air Serbia od 4.6.
 • Ohrid, Air Serbia od 5.6.
 • Rodos, Air Serbia od 5.6.
 • Varna, Air Seriba od 5.6.
 • Krf, Air Serbia od 9.6.
 • Palermo, Air Serbia od 14.6.
 • Kuwait, Jazeera od 17.6.
 • Berlin, Wizz Air od 31.7.
 • Copenhagen, Wizz Air od 31.7.
 • Lisabon, Wizz Air od 1.8.
 • Zakynthos, Wizz Air od 1.8.
 • Bergamo, Wizz Air od 26.9.

 

Iz Niša:

 

Iz Kraljeva:

 

Iz Podgorice:

 • Gdansk, Ryanair od 27.3.
 • Rzeszow, Air Montenegro od 15.6.
 • Bratislava, Air Montenegro od 17.6.

 

Iz Tivta:

 • Manchester, Jet2 od 1.5.
 • Riga, airBlatic od 4.5.
 • Beč, Austrian od 13.5.
 • Brno, Air Montenegro od 15.6.
 • Riyadh, flynas od 1.7.
 • London Stansted, Jet2 od 6.5.2024.

 

Iz Prištine:

 • Dusseldorf, Condor od 26.3.
 • Antalya, SunExpress od 27.5.

 

Iz Skopja:

 • Frankfurt, Lufthansa od 23.4
 • Split, Croatia od 12.5.
 • Oslo, Norwegian od 23.6.

 

Iz Ohrida:

 • Manchester, TUI od 31.5.
 • London Gatwick, TUI od 31.5.
 • Beograd, Air Serbia od 5.6.
 • Maastricht, Corendon od 7.7.