Novosti iz regije

Air Serbia će povećati broj letova između Beograda i Rima. Od 20.12. kompanija će povećati broj letova sa dva na tri (ponedjeljak, četvrtak i nedjelja). Od 15.4. kompanija uvodi i letove petkom, od 7.5. subotom, od 18.5. srijedom, a od 7.6. linija će se operirati svakodnevno.

Kompanija povećava i broj letova za Milano sa 2 na 3 od 19.12. (utorak, petak, nedjelja). Od 28.3. Air Serbia povećava Milano na 4 leta tjedno, ponedjeljkom, srijedom, petkom i nedjeljom. Od 21.4. uvodi letove i četvrtkom. Te od 21.5. i subotom, da bi od 7.6. liniju operirala svakodnevno.

Ovo je direktan odgovor na pokretanje Wizz Airove linije za Rim od 2.6. koju će operirati tri puta tjedno, te preventivno povećanje letova za Milano kako Wizz Air ne bi krenuo sa operacijama na ovoj liniji. Ovaj broj letova Air Serbia je imala prije Covida-19. Air Serbia je nedavno uvela i code-share sa ITA-om što je i te kako važno za liniju prema Rimu. Naravno, ovaj broj frekvencija ovisit će o razvoju Covida-19.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Serbia

British ponovo kreće sa letovima iz Zagreba za London LHR. Kompanija od 2.12. leti 2 tjedna leta, a od 13.12. leti 4 tjedna leta (ponedjeljak, utorak, četvrtak i nedjelja). No, kompanija ima letove samo do 10.1. nakon čega ponovo prekida sa letovima. Letove će ponovo pokrenuti 1.2. sa 4 tjedna leta.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: British Airways

Zračna luka Pula je objavila natječaj za dobavu i postavljanje tri komada tipskih objekata-kontejnera za boravak državljana trećih zemalja kojima je odbijen ulazak u Republiku Hrvatsku. Jedan objekt je predviđen za smještaj obitelji, jedan za žene i jedan za muškarce. Objekti će se postaviti na betonski plato. Vrijednost nabave je 682.200 kuna (90.960 EUR).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: ZL Pula

Mostar je u X. mjesecu imao 324 putnika (u X/2020 11), na 22 operacije (u X/2020 18). U prvih 10 mjeseci ove godine Mostar je imao tek 1584 putnika (prošle godine 1374) na 182 operacije (prošle godine 124). Mostar ni ove, ni prošle godine nije imao carga.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: ZL Mostar

Nove linija u XII. mjesecu u regiji su:

 • 12. Ryanair Zagreb-Malaga
 • 12. Ryanair Zagreb-Dublin
 • 12. Ryanair Zagreb-Manchester
 • 12. Ryanair Zagreb-Solun
 • 12. Ryanair Banja Luka-Bergamo
 • 12. Ryanair Zagreb-Basel
 • 12. Ryanair Zagreb-Eindhoven
 • 12. Ryanair Zagreb-Paphos
 • 12. Nordwind Ljubljana-Moskva
 • 12. Ryanair Zagreb-Malta
 • 12. Wizz Air Ljubljana-London Luton
 • 12. MyWings Zagreb-Priština
 • 12. Wizz Air Sarajevo-Cologne
 • 12. Wizz Air Sarajevo-Hahn
 • 12. Wizz Air Sarajevo-Hamburg
 • 12. Wizz Air Sarajevo-Malmo
 • 12. Wizz Air Beograd-Hahn
 • 12. Ryanair Zagreb-Napulj
 • 12. Wizz Air Beograd-Billund
 • 12. Wizz Air Beograd-Vaxjo
 • 12. Wizz Air Sarajevo-Bilund
 • 12. Wizz Air Tuzla-Nuremberg
 • 12. Wizz Air Banja Luka-Hamburg
 • 12. Wizz Air Ohrid-Friedrichshafen
 • 12. Wizz Air Beograd-Barcelona
 • 12. Wizz Air Skopje-Billund
 • 12. Wizz Air Skopje-Bologna
 • 12. AnadoluJet Beograd-Ankara

Ovo je daleko najveće povećanje letova od VII. mjeseca ove godine. Ukupno čak 28 novih linija. Više nego fascinantno. Najviše novih linija ima Wizz Air njih čak 15, te slijedi Ryanair sa 10 novih linija. No, većina od navedenih linija Wizz Aira će se prekinuti od sredine I. mjeseca i neće se operirati do kraja III. mjeseca.

Najviše novih linija ima Zagreb njih 10, pa Beograd i Sarajevo po njih 5, te Banja Luka, Ljubljana i Skopje po 2 linije.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ryanair

Iako je prvobitno planirano da Wizz Air operira 2 sedmična leta između Sarajeva i Frankfurt-Hahna, kompanija je ipak odlučila povećati na 3 sedmična leta (utorkom, četvrtkom i subotom). Lufthansa u ovom trenutku leti 5 sedmičnih letova između Frankfurta i Sarajeva. S obzirom da je potražnja na ovoj liniji jako velika, Lufthansa planira istu liniju povećati na 2 dnevna leta od marta 2022., pa ostaje vidjeti kako će se WIZZ izboriti na ovoj liniji. Letovi kreću 16. decembra 2021. Ipak linija se operira samo do 8.1. nakon čega se prekida do 26.2.

Ipak, zato se Wizz Air odlučio za smanjivanje Kelna sa 3 na 2 sedmična leta (utorkom i subotom). Ova linija kreće 16. decembra 2021. i samo će 16.12., 23.12. i 30.12. imati 3. let četvrtkom, te će letiti u iste dane kao i Eurowings.

autor: Karlo Jalovičić, suradnik; foto: Wizz Air

Qatar će na liniji Zagreb-Doha do 18.12. operirati tri tjedna leta (ponedjeljak, srijeda i subota), no od 20.12. ukida letove ponedjeljkom, te će liniju operirati dva puta tjedno (srijedom i subotom).  Kompanija planira ovako operirati liniju sve do kraja zimskog reda letenja, a od 27.3. planira liniju povećati na čak 5 tjednih letova, ponedjeljkom, srijedom, četvrtkom, subotom i nedjeljom. Istinski čudno smanjenje letova neposredno pred Božić, kada se bitno povećava broj putnika. Kompanija je imala rezona to napraviti 7.1. no ne i prije toga.

Kompanija na liniji za Beograd i dalje planira letjeti svakodnevno, iako je tijekom XI. mjeseca bilo nekoliko otkazivanja letova.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: Qatar

Turistička zajednica Kantona Sarajevo je otvorila turistički informativni centar na Aerodromu Sarajevo. Turistički informativni centar će putnicima pružati informacije o događajima u Sarajevu, turističkim atrakcijama, izletima, hotelima, restoranima, rent’a’carovima i ostalim detaljima bitnim za turiste. TIC će raditi svaki dan. Iskrene čestitke Sarajevu, ovime Sarajevo ulazi u krug malog broja aerodroma regije koji imaju TIC. Tako što je moguće obzirom na velik porast broja putnika, poglavito od otvaranje baze Wizz Aira i velikog broja linije prema Bliskom istoku.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Sarajevo

Mala slovenska zrakoplovna tvrtka Flycom Aviaton koja operira sa Lesca, kod Bleda, sa dva helikoptera Airbus AS350 (5 putnika) i EC120 (4 putnika) sada je nabavila i prvi avion Cessnu C208B Grand Caravan Ex koja uz jednog pilota prima 9 putnika.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Flycom

Poslali smo vrlo precizan upit MZL Zagreb:

U informacijama koje smo dobili od Vas rekli ste nam da je 14 putnika na letu Zagreb-Cherleroi Ryanaira pogrešno ispunili obrazac i da su zato zamoljeni da izađu iz aviona, te da policija nije intervenirala jer putnici nisu pružali nikakav otpor. Obzirom na pisanje nekih medija, ali i na neke nelogičnosti u cijelom slučaju molimo slijedeće odgovore:

 1. Je li istina da su se putnici prijetili osoblju MZL Zagreb na gateu?
 2. Je li istina da su putnici fizički nasrnuli na osoblje MZL Zagreb na gateu?
 3. Je li istina da su putnici nasilno i bez dozvole osoblja MZL Zagreb ušli u avion?
 4. Je li istina da putnici nisu uopće ispunili potreban obrazac?
 5. Radi li se o hrvatskim državljanima ili državljanima belgije?
 6. Je li istina da je policija pokrenula postupak protiv putnika?

 

Na ova pitanja dobili smo slijedeći odgovor:

Policija se očitovala o događanjima na zračnoj luci u petak, 26. studenoga 2021. Međunarodna zračna luka o ovom slučaju može komentirati samo da su djelatnici zračne luke u procesu kontrole potrebnih putnih dokumenata na letu za Brussel postupali sukladno procedurama zrakoplovne kompanije. Svaki putnik je osobno odgovoran za posjedovanje svih potrebnih putnih dokumenata, a prema zahtjevu zrakoplovne kompanije.

 

Da se radilo o napadu na osoblje MZL Zagreb ili nasilni ulazak u avion ista bi vrlo vjerojatno reagirala drugačije i osudila bi napad, kao što bi i policija drugačije reagirala, te bi imala bitno drugačije priopćenje.

 

UPDATE: Nakon još nekoliko telefonskih razgovora koje sam obavio možemo rezimirati slijedeće:

1. 14 putnika došlo je na gate bez potrebnih dokumenata

2. Zaposlenici MZL Zagreb su ih obavijestili da bez tih dokumenata ne mogu u avion

3. Putnici su ovo ignorirali i ušli u avion.

4. Nisu bili bezobrazni ni nasilni, samo su ignorirali.

5. Djelatnici su zbog toga pozvali policiju i kada je policija stigla zatražili su sve putnike da napuste avion (preko posade aviona)

6. Istime je izdvojeno 14 putnika koje je policija otpratila sa gatea. Putnici nisu pružali baš nikakav otpor pa policija nije trebala reagirati.

7. Ostali putnici vratili su se u avion.

8. Protiv putnika se ne vodi posupak.

 

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: MZL Zagreb

Kako se pisalo sve i svašta o 14 putnika koji su maknuti sa leta Ryanaira na liniji Zagreb-Charleroi, nazvao sam MZL Zagreb i Policijsku upravu Zagrebačku te sam dobio slijedeće informacije. Putnici nisu pravilno ispunili obrazac koji moraju ispuniti prije puta i koji se predaje kompaniji. Kompanija je isto ustanovila nakon što je provjeravala obrasce a koji su joj predani prilikom ulaska u avion. Ne mogu to učiniti na check-inu jer Ryanair nema check-in nego putnici to rade online. Istim je kompanija zatražila od putnika da napuste avion zbog pogrešno ispunjenog obrasca. Da bi avion što prije nastavio put nije se čekalo da putnici ponovo ispune obrazac.

Kako se radi o nogometnim navijačima Genka kompanija je zatražila asistenciju policije u strahu da bi mogli raditi izgrede. No, putnici nisu pružali nikakav otpor i policija nije imala baš nikakve intervencije nego se povukla čim su putnici izašli iz aviona. Protiv putnika se ne vodi nikakva kaznena (krivična) istraga. Ovo nije prvi slučaj da je od putnika zatraženo da napuste avion radi krivo ispunjenih ili neispunjenih obrazaca.

Neki mediji pišu da su putnici ušli u avion nasilno i nisu htjeli predati obrasce uopće, te da su nasrnuli na djelatnike MZL Zagreb, mi od službene osobe MZL Zagreb nismo dobili takvu informaciju iako smo ih to jasno pitali.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: MZL Zagreb

Umro je Rifet Karasalihović, direktor Aerodroma Tuzla od 2016. do 2019. Gospodin Karasalihović je umro u 59 godini života od srčanog udara.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb)

Air Serbia i nova talijanska ITA su potpisali code-share sporazum. Bilo je za očekivati da će Air Serbia potpisati sporazum sa ITA-om obzirom da je imala isti takav sporazum sa Alitaliom. Ipak nije se očekivalo da će se ovaj sporazum potpisati tako brzo, svakako ne prije kasnog proljeća, obzirom da ITA pokreće letove za Beograd tek u VIII. mjesecu. Evidentno je ovo jedan od razloga zašto Air Serbia povećava Rim (već u XII. mjesecu), te ekstremno pojačava broj letova za Rim i Milano ovog proljeća.

ITA je vrlo agilna u potpisivanju code-share sporazuma. U tek mjesec i pola od pokretanja nove kompanije ista je već potpisala niz code-share sporazuma sa raznim kompanijama diljem planete: Delta, Air Malta, TAP, Air Europa, Bulgaria Air, TAROM, a uskoro će sporazum potpisati i sa Air France i KLM.

Ipak ovako brzo potpisivanje sporazuma sa Air Serbiom pokazuje još jednom koliko je Air Serbia agilna i da ekstremno brzo rješava pitanja bitna za kompaniju. Iskrene čestitke još jednom. Air Serbia je svoje kodove stavila na letove za Atenu, Tiranu, Bari, Brindisi, Genovu, Cataniu, Lamezia Terme, Palermo, Torino, Trst i Veneciju. ITA je pak stavila svoje kodove na letovima iz Rima i Milana za Beograd, te preko Beograda za Atenu, Solun, Bukurešt, Sofiju, Tiranu, Banja Luku, Ljubljanu, Podgoricu, Tivat, Sarajevo i Skopje.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Serbia

Danas je sa leta Ryanaira Zagreb- Charleroi izbačeno 14 putnika zbog čega je avion kasnio sat i pola u polijetanju. Avion je bio na izlazu 28 koji je u 16:30 započeo sa ukrcajem. No, po smještaju putnika u kabinu zamoljeno je 14 putnika da uzmu svoje stvari i napuste avion, nakon čega su u policijskoj pratnji isti udaljeni od gatea. Putnicima je rečeno da su u avionu ilegalno. Potom je kapetan zatražio od svih putnika da napuste avion, da bi se putnici ponovo ukrcali oko 18:00 sati. Avion je konačno poletio u 18:15.

U avionu je bilo 156 putnika što čini izvrstan load faktor od čak 86,7%, što je i više od trenutnog prosjeka Ryanaira. Policija je u zrakoplovu bila preventivno, no kako putnici nisu pružali nikakav otpor niti se ponašali protupravno nije bilo potrebe za intervencijom policije.

I ovdje moramo postaviti pitanje kako je moguće da nakon svih sigurnosni provjera, policijske kontrole na granici, te procedure boardinga 14 putnika može uči u avion „ilegalno“. Konačno, koja služba je to naknadno i kako utvrdila? Zbog nečijeg propusta avion Ryaniara je kasnio sat i pola, a svi znamo da ako se radi o propustu službi zračne luke da Ryanair naplaćuje vrlo visoke penale i gubitak koji je kompanija ostvarila.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ryanair

Lufthansa grupa i dalje ima daleko više letova za Beograd od Air Serbie prema Lufthansinim hubovima. U ovom momentu Lufthansa grupe za Frankfurt leti 11 tjednih letova za Beograd i 14 tjednih letova za Minhen. Air Serbia pak leti samo 5 letova za Frankfurt.

Austrian leti 10 tjednih letova za Beograd, no i Air Serbia je smanjila broj letova za Beč na tek 7 tjedno.

Swiss pak leti 12 tjednih letova za Beograd. Air Serbia na ovoj liniji ima više polazaka iako je Swiss cijelo ljeto imao bitno više letova, pa sada leti 14 tjednih polazaka. Air Serbia leti i 1 tjedni let za Brussels.

To znači da Lufthansa grupa za Beograd leti 47 tjednih letova, a Air Serbia prema hubovima Lufthansa grupe tek 27 tjednih letova, dočim je Lufthansa grupa i dalje dominantna u Beogradu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Lufthansa

Ryanair je objavio 10 novih linija iz Zadra ove godine:

 • Liverpool od 27.3. četvrtkom i nedjeljom
 • Stockholm Arlanda od 27.3. srijedom i nedjeljom
 • Bordeaux od 28.3. ponedjeljkom i petkom
 • Torino od 28.3. ponedjeljkom i petkom
 • Bornmouth od 29.3. utorkom i subotom
 • Nuremberg od 29.3. utorkom i subotom
 • Birmingham od 30.3. srijedom i subotom
 • Newcastle od 30.3. srijedom i nedjeljom
 • Pisa od 30.3. srijedom i subotom
 • te Rim Fiumicino umjesto Ciampina od 27.3. četvrtkom i nedjeljom

Obzirom da će ogromna većina linija ove godine krenuti od kraja III. mjeseca, a ne od VII. mjeseca kao 2021, uz ove nove linije za očekivati je da će Zadar imati više putnika 2022. nego je imao 2019.

autori: Marko Bilić, suradnik (Split) i Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ryanair

Veliko razočaranje u Sarajevu. Iako su pompozno najavljivane nove linije Wizz Aira koje kreću od sredine XII. mjeseca iste će operirati tek tri tjedna, do prvog tjedna u I. mjesecu, a potom se otkazuju sve do III. mjeseca. Neke linije su potpuno otkazane do proljeća i neće se operirati ni u XII. mjesecu:

 • Hahn se operira do 8.1. i potom tek od 26.2.
 • Hamburg se operira do 7.1. i potom tek od 3.3.
 • Malmo se operira do 8.1. i potom teko od 5.3.
 • Cologne se operira do 8.1. i potom tek od 28.3.
 • Bilund se operira od 7.1. i potom tek od 28.3.
 • Trevizo se neće operirati u XII. mjesecu nego tek od 29.3.
 • Sandefjord se neće operirati u XII. mjesecu nego tek od 2.4.

 

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Wizz Air

Zbog najžešćeg europskog lockdowna u Austriji oba prijevoznika na liniji Beč-Beograd su bitno smanjila broj tjednih polazaka. Iako je Austrian početkom 11. mjeseca letio čak 15 tjednih letova za Beograd (svaki dan dva, petkom tri) sada je broj letova smanjio na 10 tjedno (svaki dan po jedan, osim ponedjeljka, utorka i petka kada leti dva leta). U tjednu od 6.12. Austrian će imati 11 letova (dva leta u ponedjeljak, četvrtak, subotu i nedjelju), u tjednu od 13.12. isto toliko (svaki dan po dva leta, osim nedjelja kada ima jedan let, te utorka kada nema letova), no od 20.12. kompanija će imati 14 tjednih letova (svaki dan dva).

No i Air Serbia je smanjila broj letova za Beč. Umjesto planiranih 9 tjednih letova (po dva ponedjeljkom i petkom) kompanija je smanjila broj letova na 7 tjedno. Kompanija od 17.12. povećava broj letova na 10 tjedno (svakodnevno te drugi dnevni let u ponedjeljak, petak i nedjelju).

Ovime su oba prijevoznika smanjila broj letova sa 24 na samo 17 tjedno. Broj letova će se vratiti na 24 tjedno tek od 20.12. Naravno, ako Austrija ne produži lockdown i nakon 12.12. kako je za sada najavljeno.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Austrian

Croatia Airlines je prije par mjeseci platila velik iznos novaca Boston Consulting Grupi za tzv. postcovid strategiju i za to nije dobila skoro ništa. Mjere koje je kompanija iznijela iskreno im je mogao reći i bilo koji najslabiji zrakoplovni entuzijasta u regiji. Zbog provođenja ovih mjera kompanija je odlučila postaviti grupe za provođenje mjera.

No, ono što bode u oči je da će voditelji tih grupa biti postojeći manageri kompanije. Tako će nadzor projekta voditi Jasnim Bajić (CEO kompanije) i Zoran Barac (član NO). Voditelji projekta će biti Slaven Žabo, Branka Sremac, Davor Mišić i Ana Marija Jurković. Voditelji projektnih timova su: Tomislav Imprić (tehnika i održavanje), Alenka Klemen (flota), Krešimir Mlinar (mreća i upravljanje prihodima), Slaven Žabo (prodaja i nabava), Branka Sremac (organizacijska učinkovitost) i Davor Mišić (operacija i učinkovitost posada).

Kompanija ističe glavne ciljeve postcovid strategije: optimizacija poslovnih procesa i same kompanije; otvaranje novog potencijala kroz optimizaciju mreže letova; postepenu zamjenu i obnovu flote; dodatne mogućnosti rasta uz veću operativnu, tržišnu i financijsku učinkovitost.

I na kraju spala knjiga na dva slova. Nismo vidjeli ništa konkretno, nema najava novih linija, nema najava konkretnih mjera. Sva postcovid strategija je tek nabacivanje floskula, a očekuje se da će racionalizaciju i profitabilnost kompanije provesti ljudi koji već 20 godina nisu u stanju firmu dovesti u zeleno. Čudna neka logika.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Croatia Airlines

Iako ovaj portal ne piše o vijestima iz ratnog zrakoplovstva, ipak ne možemo se ne osvrnuti da su danas iznad Zagreba letjeli francuski Dassault Rafali koji su obilježili potpisivanje ugovora između Hrvatske i Francuske za 12 ovih rabljenih aviona.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Dassault

Ryanair od 20.12. do 5.1. povećava liniju Zagreb-Dublin sa tri na četiri tjedna leta (utorkom, srijedom, četvrtkom i nedjeljom). Kako je ova linija trenutno najskuplja linija u zagrebačkoj mreži gdje se osnovna karta naplaćuje čak 125 EUR (167 sa manjim koferom u kabini), jasno je da je interes putnika više nego velik.

Linija Zagreb-Eindhoven povećava se sa dva na tri leta samo 21.12. (ponedjeljak, utorak, četvrtak), no u tjednu od 3. do 7.1. linija će operirati 4 puta tjedno (ponedjeljkom, utorkom, četvrtkom i petkom).

U trećem tjednu (20-26.12.) na liniji Zageb-Gothenburg Ryaniar će povećati broj operacija sa tri na četiri tjedno (ponedjeljak, utorak, petak i nedjelja). No, od 3. do 9.1. linija će imati čak 6 tjednih letova (svaki dan osim subote).

Linija Zagreb-Malaga od 21.12. do 4.1. će operirati tri umjesto dva tjedna leta (utorak, srijeda, subota).

Linija Zagreb-Malmo će u tjedno od 28.12. imati tri umjesto dva leta (utorak, srijeda, subota), te u idućem tjednu čak četiri leta (utorak, srijeda, četvrtak i subota).

Linija Zagreb-Oslo će od 29.12. do 1.1. letjeti tri puta umjesto dva leta tjedno (srijeda, četvrtak, subota). Ovo znači da će Ryanair oko Nove godine za Zagreb imati 7 do 10 dodatnih letova tjedno, tj. ukupno njih 68-71 (10 dnevno).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ryanair

Nizozemski avioprijevoznik KLM će u razdoblju od 10.1. do 30.1. sljedeće godine imati 10 tjednih letova na liniji Amsterdam – Zagreb umjesto trenutnih 14. Počevši od 10.1. dva dnevna leta prema Zagrebu će imati srijedom, petkom i nedjeljom dok će dva leta u pravcu Amsterdama imati ponedjeljkom, četvrtkom i subotom. Sve ostale dane navedeni gradovi će biti povezani jednim dnevnim letom KLM-a. Već od 31.1. broj letova će se ponovno vratiti na dva dnevno.

autor: Marko Bilić, suradnik (Split), foto: KLM

EasyJet je do 2019. bio druga kompanija po broju sjedala, odmah iza Croatie Airlines. No, ove godine je pao na treće mjesto, obzirom da ga je preskočio Ryanair koji je otvorio dvije baze sa pet aviona (u Zagrebu i Zadru).

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: easyJet

Banja Luka je u X. mjesecu ostvarila 17.964 putnika (u X/2020 1073) na 260 operacija (u X/2020 102). Aerodrom ni ovog ni prošlog X. mjeseca nije imao carga. U prvih 10 mjeseci Banja Luka je ostvarila 104.736 putnika (pršle godine 43.775) na 2007 operacije (prošle godine 1437). U prvih 10 mjeseci prošle godine Banja Luka je imala 115,4 tone carga, ove godine tek 1,2 tone.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Banja Luka

Pošle godinu i par meseci haosa zbog nemanja taksi šaltera (radi rekonstrukcije i/ili pandemije) i posle mnogobrojnog pisanja raznih medija o ovom problemu, vraćen je taksi šalter na Aerodrom Beograd. Putnici će opet moći da kažu svoju destinaciju na šalteru i da dobiju fiksnu cenu po kojoj će ih voziti, a ne da ih divlji taksisti vuku za rukav i uzimaju im nenormalne pare. Dolazni putnici više ne moraju da se penju do odlazaka kako bi uopšte uzeli taksi, već će to uraditi odmah na izlasku na dolascima.

Cene su podeljene u 6 zona, pa tako: Zona 1 (Novi Beograd, Zemun) košta 1400Din, Zona 2 (Batajnica, Vračar, Dorćol) 1800Din, Zona 3 (Ovča, Karaburbma, Žarkovo) 2200Din, Zona 4 (Resnik, Vinča) 3000Din, Zona 5 (Obrenovac, Grocka) 4500Din, a Zona 6 (Lazarevac, Mladenovac) 6000Din.

autor: Luka Babić, dopisnik (Beograd), foto: Aerodrom Beograd

Za nove PSO linije iz Kraljeva i Niša Srbija će izdvojiti enormnih 23,7 milijuna EUR. Linije će se operirati od 1.1.2022. do 31.12.2023. što znači da će za 10 linija, od kojih su 4 sezonske (iz Niša za Atenu i Tivat, te iz Kraljeva za Solun i Tivat) i 6 cjelogodišnjih država izdvajati 11,9 milijuna EUR godišnje. Sve linije imaju frekvenciju od 2 tjedna leta osim Beograda koji ima 4 tjedna leta.

To znači da će za 984 leta Srbija plaćati 11,9 milijuna EUR godišnje. Hrvatska za 3496 Croatijinih letova plaća 10,3 milijuna EUR. To znači da Hrvatska Croatiji po letu plaća 2.946 EUR, dok Srbija po letu plaća 12.093 EUR ili 4,1 puta više. Trade Air za 832 leta dobiva 2,3 milijuna EUR ili 2.764 EUR po letu. Samo na liniji Beograd-Niš prijevoznik će dobivati 70,42 EUR po sjedalu za povratni let, što je više nego što je trošak ove linije, pa i da avion ide potpuno prazan. Do ove godine Srbija je izdvajala manje od pola iznosa (5 milijuna EUR) za više linija tj. 12 linija (11 cjelogodišnjih) iz Niša.

Uz to Air Serbia nije ispoštovala prethodni ugovor u kojem je trebala operirati 12 linija do 2023. a umjesto toga je tijekom 2019. operirala tek 11 linija, u 2020. tek jednu liniju za Hahn, a u 2021. cjelogodišnju liniju za Hahn i sezonsku liniju za Tivat.

PSO će se provoditi u četiri različite grupe letova. U prvoj grupi su letovi iz Niša za Hahn, Cologne, Ljubljanu i Atenu, te iz Kraljeva za Solun. U drugoj grupi su letovi iz Niša i Kraljeva za Istanbul, u trećoj grupi iz Niša i Kraljeva za Tivat, a u četvrtoj grupi iz Niša za Beograd. Sve linija će se operirati sa avionom od 140 mjesta, osim letova iz Kraljeva, te letovi iz Niša za Atenu i dva leta za Beograd koji će biti sa avionom od najmanje 65 mjesta.

Prema uvjetima tendera evidentno je da jedino Air Serbia može ispoštovati uvjete u tako kratkom roku. Dakle, evidentno ja da se radi o ogromnom novcu koji se ničime ne može opravdati, te da se ovdje zapravo radi o flagrantnoj indirektnoj financijskoj pomoći Air Serbiji.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: Aerodrom Kraljevo

Croatia Airlines od 7.12. povećava broj tjednih letova za Copenhagen sa 5 tjedno (svaki dan osim utorka i subote) na svakodnevne.

Od 6.12. kompanija je povećala i letove za Zurich sa 11 na 14 tjedno, tj. na dva leta dnevno. I Zurich i Copenhagen su time dobili broj frekvencija koje su imali prije Covida-19. Obije linije će ovako prometovati cijelu zimu.

O povećanju linije za Bruxelles sa 6 na 11 letova smo pisali jučer. Ukupno od 6.12. Croatia povećava broj letova za 10 tjedno.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Croatia Airlines

EasyJet će povećati broj letova na liniji Basel-Beograd oko nove godine. Linija se trenutno operira 2 puta tjedno (petak i nedjelja), od 6.12. kreće treći let (ponedjeljkom), a od 15.12. i četvrti (srijedom). Linija će se tako operirati do 10.1. kada se ponovo vraća na dva tjedna leta. Od 7.2. easyJet će ponovo uvesti četiri tjedna leta kako će se operirati do kraja zimskog reda letenja. Ovo je posebno pohvalno radi konkurencije koju easyJet ima u Wizz Airu na istoj liniji.

Kompanija će tijekom Nove godine povećati i letove za Genevu. Linija se trenutno operira dva puta tjedno (petak i nedjelja), a od 16.12. će se operirati šest puta tjedno (svaki dan osim subote). Linije će se tako operirati do 10.1. kada se ponovo vraća na dva tjedna leta. Od 7.2. linija se planira operirati 4 puta tjedno, a od 22.2. će se operirati 6 puta tjedno.

EasyJet tijekom Nove godine obnavlja i liniju Berlin-Beograd koju će operirati četiri puta tjedno (ponedjeljak, četvrtak, petak i nedjelja) od 17.12. do 10.1. Linija će se ponovno obnoviti tek 27.3.

Na liniji Priština-Geneva easyJet leti 7 tjednih letova, no od 1.12. uvodi 10 tjednih letova (2. let ponedjeljkom, srijedom i petkom) do 17.1. Linija će od 7.2. imati 9 tjednih letova, a od 16.2. 10 tjednih letova.

Na liniji Priština-Berlin easyJet će letjeti dva puta tjedno (ponedjeljak i petak), a od 15.12. će istu povećati na 4 tjedno (dodaje srijedu i nedjelju), a kako će letjeti do 10.1. Linija će se povećati na 4 tjedno od 31.1.

Na liniji Priština-Basel easyJet leti svakodnevno. Od 4.12. letjet će 9 tjednih letova (dodatni let utorkom i subotom). Od 16.12. uvodi se i 12 letova uz dodatne letove ponedjeljkom, četvrtkom i petkom. Kompanija će tako operirati do 17.1. kada smanjuje na 10 letova (dodatni let ponedjeljkom, petkom i subotom). od 8.2. ponovo će imati 12 letova (svaki dan dva, osim srijede i nedjelje kada ima jedan let).

Trenutno za Gatwick iz Ljubljane easyJet leti dva puta tjedno (ponedjeljak i petak), a ovaj broj letova povećat će na četiri puta tjedno (dodaju se letovi četvrtkom i nedjeljom) od 16.12. do 9.1. Kompanija će od 13.2. povećati broj letova na 4 tjedno, a od 29.3. na 6 tjedno.

Za Skopje easyJet leti dva tjedna leta (ponedjeljak i petak). Od 16.12. uvodi i 3. let četvrtkom, kako će operirati do 6.1. Isti taj let ponovo uvodi 10.2.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: easyJet

Austrian za Zagreb neće letjeti u ponedjeljak 6.12. i nedjelju 19.12, a Croatia Airlines neće letjeti u četvrtak 9.12. Croatia tradicionalno ne leti i na Božić 25.12. Istim u XII. mjesecu za Zagreb neće biti 3 od 30 letova. Croatia neće letjeti ni u subotu 1.1.2022.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Austrian

Eurowings je tijekom ljeta imao 34 leta na 10 linija iz Prištine. No, ove zime leti 8 linija sa 21 tjednim letom (u prosjeku 3 dnevno) i to za: Dusseldorf (svaki dan osim utorka i četvrtka), Stuttgart (svaki dan osim utorka i četvrtka), Minhen (ponedjeljak, srijeda, petak i subota), Frankfurt (utorak, četvrtak i subota), Zurich (nedjelja), Hamburg (subota), Hanover (subota) i Geneva (nedjelja od 19.12.).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Eurowings

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

NAGRADNA IGRA

Osvojite 9 starih razglednica (50+ godina) InexAdrije, Lufthanse, Balaira, Air Lloyda i Ju52
tako da nam pošaljite fotke za foto-spotterski kutak

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!

Linije

 

Iz Ljubljane:

 • Atena, Aegean od 6.6.

 

Iz Maribora

 

Iz Portoroža:

 

Iz Zagreba:

 

Iz Pule:

 • Zurich, Croatia Airlines od 2.11.

 

Iz Rijeke:

 

Iz Zadra:

 

Iz Splita:

 • Atena, Aegean od 7.6.

 

Iz Brača:

 

Iz Dubrovnika:

 • London Gatwick, British od 5.12.

 

Iz Sarajeva:

 • Stockholm Skavsta, Wizz Air od 1.11.
 • London Gatwick, TUI od 20.12.

 

Iz Tuzle

 • Beč, Ryanair od 1.11.
 • Stockholm, Ryanair od 2.11.
 • Memmingen, Ryanair od 4.11.

 

Iz Mostara

 

Iz Banja Luke:

 • Berlin, Ryanair od 4.11.

 

Iz Beograda:

 • Billund, Wizz Air od 27.3.

 

Iz Niša:

 • Zurich, Air Serbia od 17.12.

 

Iz Kraljeva:

 

Iz Podgorice:

 • Manchester, Ryanair od 30.10.
 • London Luton, Wizz Air od 2.11.

 

Iz Tivta:

 • Manchester, Jet2 od 1.5.

 

Iz Prištine:

 

Iz Skopja:

 

Iz Ohrida:

 • Manchester, TUI od 31.5.