Novosti iz regije

Zračnu luku Mostar posjetio je ministar prometa i komunikacija BiH Edin Forto, federalna ministrica prometa i komunikacija Adrijana Katić i ministrica turizma i okoliša Nasiha Pozder. Ministrica prometa Katić smatra da zračnoj luci treba osigurati sredstva za subvencioniranje letova, ali i subvencije za kapitalne projekte, no to je tek dugoročan plan. Prvi plan je da se poveća broj putnika i letova kroz subvencije.

CEO ZL Mostar g. Marko Đuzel je izjavio da su ministri obećali ozbiljnu pomoć zračnoj luci.  Dr.Mario Kordić gradonačelnik Mostara je rekao da su svi nivoi vlasti, grad i zračna luka na „istoj liniji“ ta da su federalni i državni organi vlasti prepoznali važnost ZL Mostar za Hercegovinu i BiH. Gradonačelnik je siguran da su pred ZL Mostar svjetliji dani.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: ZL Mostar

Aerodrom Beograd je u V. mjesecu ostvario 649.808 putnika, što je 128,0% prometa u usporedbi sa istim mjesecom 2019. (507.633). Broj operacija je porastao 17%. Beograd je u prvih pet mjeseci ostvario 2.542.353 putnika (126,5% iz 2019.). Više nego impresivno. Ogromne čestitke.

autor: Mladen Radić, dopisnik (Osijek), foto: Aerodrom Beograd

Air Serbia je konačno potpisala sa JetBlueom code-share. Ovo je bilo i za očekivati obzirom da je JetBlue bio prvi SAD partner kompanije. Ovo je istinski jako dobar deal za Air Serbiu obzirom da kompanija ima ogromna broj letova iz New York JFK, čak 94 linije iz ovog aerodroma. Iz Chicaga situacija baš nije dobra jel JetBlue ima tek 2 linije (za svoje hubove u Boston i JFK).

JetBlue će svoje kodove staviti na letove Air Serbie iz Beograda za New York JFK i Chicago. Air Serbia će pak svoje kodove staviti na 26 linija JetBluea i to za Atlantu, Boston, Buffalo, Charlestone, Detroit, Fort Lauderdale, Fort Myers, Jacksonville, Kansas City, Las Vegas, Los Angeles, Miami, Ontario, Orlando, Phoenix, Portland PDX, Portland PWM, Puerto Platu, Punta Canu, Releigh-Durham, San Diego, San Francisco, Santiago, Santo Domingo, Tamu i West Palm Beach.

Izuzetno dobro i ogromne čestitke Air Serbiji. Ovo je svakako najbolji code-share koji je do sada potpisala Air Serbia, bitno jači i od code-share koji ima sa Qatarom, Turkishem, Air France i ITA-om. Air Serbia se trudi američki code-share potpisati već 7 godina. Ovaj code-share svakako će povećati broj putnika na letovima prema SAD-u.

JetBlue je šesta najveća kompanija u SAD-u, a po preuzimanju Spirita postat će 5. najveća kompanija iza Americana, Delte, Uniteda i Southwesta, a ispred Alaske.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Serbia

ZL Rijeka naplaćuje slijedeće takse:

 • Slijetanje i polijetanje po toni 7,00 EUR za zrakoplove do 3 tone MTOW, 11 EUR za zrakoplove od 3 do 25 tona, te 13 EUR za zrakoplove preko 25 tona.
 • Boravak zrakoplova u ZL Rijeka do 4 sata je besplatan a potom se plaća 8,00 EUR po svakoj toni za svaki dan.
 • Putnički servis 15,00 EUR po svakom odlazećem i transfernom putniku
 • Naknada za korištenje teretne infrastrukture po kg odlaznog tereta, 0,05 EUR
 • Domaća i transferna HACZ naknada po odlaznom putniku 0,68 EUR, međunarodna 1,37 EUR, a robna HACZ naknada je 0,01 EUR po kg tereta.
 • Naknada za putnike s posebnim potrebama 0,30 EUR po odlazećem putniku
 • Naknada za zaštitu 6,00 EUR po putniku i 0,01 EUR po kg tereta za cargo avione
 • Centralizirana infrastruktura po odlaznom putniku 1,00 EUR, te po MTOW do 2 tone 2,10 EUR pa do preko 350 tona 599,40 EUR.
 • Povećanje vatrogasne kategorije na II-V 150 EUR po satu, za VI 360 EUR/h, za VII 390 EUR/h i za VIII 430 EUR/h
 • Rad izvan radnog vremena za zrakoplove do 3 tone MTOW 50 EUR, pa to zrakoplova preko 49 tona 490 EUR.

 

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: ZL Rijeka

ZL Lošinj od 1.6. do 14.9 radi od 8:00 do 20:00 sati svaki dan, a od 15.9. do 28.10. od 8:00 do 15:00 sati. Nije loše za malu poslovnu zračnu luku iako je nakon 15.9. trebala raditi bar do 16:00 sati.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: ZL Lošinj

Zamaaero je u prošlom tjednu imao 3. najbolji dan po broju posjeta u povijesti, njih čak 58.304. U zadnjih 7 dana zamaaero je imao 240.943 posjeta, u zadnjih 30 dana njih 933.970, u zadnjih godinu dana njih 7,8 milijuna. Od početka portala imali smo 13,6 milijuna posjeta.

U zadnjih 15 dana najviše komentara na portalu imali su članci:

 1. N1 objavio da je Air Serbia u prve četiri godine potrošila pola milijarde EUR – 253 komentara
 2. Flota Air Serbie – 193 komentara (još aktivan)
 3. Ryanair otvara 17 linija u Tirani – 179 komentara
 4. Je li odgovor na Ryanari prebacivanje linija iz Zagreba za Dalmaciju – 177 komentara
 5. Croatia će otvoriti i druge linije iz Mostara – 161
 6. Lufthansa smanjuje u regiji no povećava Zagreba – 160 komentara
 7. Na Beogradu otvoreni gateovi A6 do A10 – 147 komentara
 8. Vrlo loši rezultati Crotie radi ukidanja letova u Zagrebu – 140 komentara
 9. Zašto JU leti, a stranci ne lete – 135 komentara (još aktivan)
 10. Beograd 72. u Europi, Zagreb 98. – 112 komentara

Interesantno je da je ovo prvi puta da su komentari o Air Serbiji i Aerodromu Beograd ispod 50% top komentara. Kako je u 15 dana 15 članaka imao preko 100 komentara ovo znači da je u prosjeku svaki dan jedan članak imao preko 100 komentara. U 15 dana portal je imao 4.536 komentara, što je ekvivalent 110.376 komentara godišnje.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb)

Zračna luka Pula ima tri parkirališna prostora. Long term parkiralište A gdje se parkiraju svi putnici i pravne osobe uz nadoplatu prema satu, a uz plaćanje na automatskoj blagajni. Ovo je redovno i uobičajeno parkiralište za sve putnike.

Na parkiralištu B (short term) pravo pristupa imaju rent’a’car vozila koja imaju ugovor sa ZL Pula, taksisti koji imaju godišnji ugovor za ZL Pula, transferni prijevoznici koji imaju mjesečnu kartu, službena vozila ZL Pula, MUP-a, carinske uprave, HKZP, Securitas, interventne službe, poslovni partneri ZL Pula. Na ovom parkiralištu taksisti imaju predviđeno 14 parkirališnih mjesta.

Meet and Greet stajalište (35 mjesta) gdje se vozila mogu zadržavati samo vrlo kratko, primjerice taksi koji nemaju ugovor sa zračnom lukom za parkiranje na taksi stajalištu. Taksisti ovdje ostavljaju putnike, a preuzimati ih mogu samo ako je vožnja unaprijed dogovorena, ne i uzimati ih na licu mjesta bez prethodnog ugovaranja vožnji.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: ZL Pula

ZL Brač je planirala do 2021. produžiti pistu sa 1760 na 2400 metara i proširiti je sa 30 na 45 metara, te rekonstruirati putnički terminal da može primati do tri zrakoplova veličine Airbusa A320 ili Boeinga 737-800. No, eto sada je 2023, a radovi ne da nisu započeti, nego nisu ni planirani.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: ZL Brač

Hrvatska nogometna reprezentacija, koja je na pretprošlom Svjetskom nogometnom prvenstvu bila druga, a na prošlom treća, sada je ušla u finale Lige nacija UEFA-e. U ovom prestižnom natjecanju u nedjelju 18.6. igra sa Španjolskom za titulu prvaka. Na polufinalu sa Nizozemskom u Rotterdamu, gdje je Hrvatska pobijedila 4:2, bilo 20.000 hrvatskih navijača, pa se za finale u istom gradu očekuje i više. Za polufinalnu utakmicu planule su sve avionske karte Croatie Airlines i KLM-a za Amsterdam, te Ryanaira za Eindhoven.

Za finalnu utakmicu se očekuju i charter letovi. Karta iz Eindhovena do Zagreba Ryanair se trenutno prodaje za 472,35 EUR u jednom smjeru. Croatia za 18.6. ujutro ima karte prema Amsterdamu po cijeni od 412,85 EUR, a u ponedjeljak za povratak više nema karata. No, Croatiji nije palo na pamet da poveća avion sa A319 na A320. KLM pak ima cijene za povratni lete u nedjelju ujutro za Amsterdam i povratak u  ponedjeljak od 711,39 EUR.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: KLM

Aerodrom Sarajevo je dobio i treći tjedni let Salam Aira, te će letovi biti sa većim A321 umjesto prvotno planiranog A320. I Flynas povećava letove između Jeddaha i Sarajeva na četiri tjedno (ponedjeljak, srijeda, petak i nedjelja).

Zamaaero je već objavio da letove sa 2 na 4 tjedna leta povećava Kuwait, te će imati dužu sezonu. Također smo objavili i ostala povećanja, tj. da će Swiss letjeti pet puta tjedno, Air Serbia 10 puta tjedno, Air Cairo četiri puta tjedno, Qatar pet puta tjedno, AnadoluJet za Antaliju svakodnevno, te Fyldubai 14 letova tjedno. Uz to od 5.6. nove linije otvara Nouvelair za Monastir, od 21.6. Flydeal za Riyadh, od 19.6. Tailwind za Antalyu (dva tjedna leta), od 19.6. Air Montenegro za Tiranu i za Podgoricu (po jedan let). Od 25.9. Wizz Air obnavlja letove za London Luton.

Zbog svega ovog treba vrlo optimistično gledati na Sarajevo i aerodrom će vrlo vjerojatno imati bolje rezultate nego 2022. i usprkos ukidanja baze Wizz Aira.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Alen Šćuric

Aeroitalija je ukinula letove za Mostar. Kako nam je rekao g. Marko Đuzel, CEO ZL Mostar kompanija je od pokretanja letova stalno iste otkazivala, neredovito su plaćali i bilo vrlo neprofesionalni, radi čega je linija imala očajni load faktor. Znali su letjeti i samo sa jednim putnikom. Gospodin Đuzel je pokušao kompaniju spojiti sa nekoliko turoperatora ali nije bilo nikakve želje za suradnjom od strane Aeroitalije. Istinski jako čudno. Linija je operirala od 7.4. i trebala se operirati do 24.10. dva puta tjedno. G. Đuzel naglašava da je ovu liniju „naslijedio“ nakon što je došao u Mostar.

Iskreno od samog početka mi nije bila jasna ova linija. Mali gradić sa vrlo skromnim prometom i da ima letove do Mostara. Nije to moglo biti uspješno. Iskreno vrlo je upitno hoće li biti uspješni i letovi iz Forlija za Dubrovnik, još manje za Zadar, a za Mostar linija nije imala baš nikakve šanse. Forli je 2022. imao tek 95.000 putnika, a Mostar je 2022. imao tek 10.711 putnika. Mostaru treba letova za Italiju, u prvom redu radi hodočasnika, no to trebaju biti Rim, Milano, Napulj, Bologna, Catania, Venecija… a nikako ne minijaturni Forli.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aeroitalia

Air Serbia će 1.9. otvoriti novu poslovnicu na 2. katu u Trgovačkom centru Galerija. Radno vrijeme poslovnice će biti od 10 do 22 sata i to 7 dana tjedno. Air Serbia već ima tri poslovnice u Beogradu, u Bulevaru kralja Aleksandra 17, u ulici Jurija Gagarina 12 (upravna zgrada gdje u prizemlju imaju malu poslovnicu), te na Aerodromu Beograd.

Ova odluka jest malo čudna obzirom da kompanija masovno zatvaraju poslovnice. Imati četiri poslovnice nikako nije trend u svijetu. Trgovački centar Galerija se hvalio da je najveći u jugoistočnoj Europi i istinski jest ogroman. No, 50% prostora u centru je zatvoreno i nema korisnike, pa zapravo sam centar i nije toliko velik po broju trgovina i ugostiteljskih objekata koji su otvoreni. Centar se jako trudi dovući korisnike na sve načine kako bi postali centar trgovačkog života Beograda. Stoga je Air Serbia vrlo vjerojatno prostor dobila povoljno i isto iskoristila za svoj benefit.

Zbog efikasnosti poslovanja Air Serbia je ukinula poslovnice u Nišu, Novom Sadu i Užicama. Užice su više nego logične da su se ukinule, no Novi Sad je velik grad, manje od sat vremena udaljen od Aerodroma Beograd i tu je bilo logično da se ostavi poslovnica. Još je više logično da se ostavila poslovnica u Nišu obzirom da kompanija iz Niša operira 7 linija sa 16 tjednih polazaka i 4 chartera. Stoga će Air Serbia imati 4 poslovnice u Srbiji, no sve četiri u Beogradu. Istinski čudna odluka. Iskreno, logičnije bi bilo da je kompanija imala po jednu poslovnicu u gradu Beogradu i na Aerodromu Beograd, te po jednu malu poslovnicu u Nišu i Novom Sadu. Isti broj poslovnice, no daleko logičniji po kompaniju.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Serbia

Air Serbia je i opet danas (u četvrtak 15.6.) imala ogroman broj kašnjenja. Najviše je kasnio let iz Antalye (JU9703), čak 7:05 sati, potom iz Sofije 5:20 sati i Zagreba 3:50 sati. No, ono što još više brine je da je Beograd danas imao čak 5 otkazanih letova. Air Serbia je otkazala letove iz Budimpešte, Skopja i Beča, dok je Wizz Air otkazao letove iz Memmingena i Malma. To je ogromnih 4,4% otkazanih letova danas.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Serbia

Aerodrom Tivat je u V. mjesecu imao 68.713 putnika (48.554 u V/2022). Ovo je tek 69,3% putnika iz istog mjeseca 2019. (99.126). Aerodrom je imao 874 operacije (803 u V/2022, 1189 u V/2019), te 1,0 tona carga (0,1 tonu u V/2022 i 5,5 tona u V/20219).

Tivat je od početka godine ostvario 157.899 putnika. Oba crnogorska aerodroma zajedno od početka godine su ostvarila 676.811 putnika, što je bitno više nego 2019. (456.960 u 2022. i 619. 560 u 2019).

autor: Mladen Radić dopisnik (Osijek), foto: Alen Šćuric

U Zagrebu cargo pada već punih 7 mjeseci. U XI. mjesecu Zagreb je ostvario 124 tone carga manje, u XII. mjesecu 157 tona manje, u I. mjesecu 78 tona manje, u II. 134 tone manje, u III. 154 tone manje, u IV. 218 tona manje, u V. 132 tone manje. To znači da Zagreb u zadnjih 7 mjeseci ima čak 997 tona carga manje. Ovo je 8,6% ukupnog prometa iz 2022. No, ono što još više brine je da je od XI. mjeseca 2021. do XI. mjeseca 2022. Zagreb imao 7137 tona carga, a u istom periodu 2022/23 samo 6140 tone, što znači da Zagreb ima 14,0% carga manje ove godine. Kako je na razini Europe cargo pao 7,8% spram prošle godine, ovo znači da Zagreb ima skoro duplo lošiji rezultat, a to svakako treba brinuti.

Zagreb je od XI. mjeseca 2018. do V. mjeseca 2019. ostvario 7543 tone carga što znači da je rezultat lošiji 18,5% spram 2019. U Europi rezultat spram 2019. je pao za 10,5%.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: MZL Zagreb

Estonska charter i leisure kompanija NyxAir pokreće sezonske letove iz Barija za Tivat od 7.7. Kompanija od 22.6. leti i chartere iz Barija za Split o čemu je zamaaero već pisao. Kompanija leti sa ATR 72-500, ATR 42-500, Saab 340 i Saab 2000.

autor: Mladen Radić, dopisnik (Osijek), foto: NyxAir

Sarajevo je otvorilo novi poslovni salon. Salon se nalazi na prvom katu novog Terminala B, nakon kontrole putovnica. Salon ima površinu od 268,8 kvadratnih metara i kapacitet 105 osoba. Salon ima neograničen pristup internetu, kablovsku televiziju, domaći i inozemni tisak, neograničenu konzumaciju toplih i osvježavajućih pića, te alkoholnih pića, kao i sneckove.

Pravo pristupa salonu imaju putnici business klase, vlasniti ff kartica za koje kompanije odobravaju ulazak u salon (zlatna, platinasta, SEN, HON), vlasnici posebnih programa (npr. Diners Club, Master Card Gold, Dragon Pass, Priority Pass…), gosti putnika ako to status kartice dozvoljava. Putnici mogu platiti ulazak u salon i to uz cijenu od 25 EUR. Boravak putnika u salonu je ograničen na tri sata.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Sarajevo

Tivat je godinama imao više putnika od Podgorice. Tivat je imao više putnika svake godine osim 2010. 2014. razlika je bila čak 211.123 putnika, no u načelu je Tivat imao preko 100.000 putnika više. 2019. Tivat je imao 69.917 putnika više od Podgorice.

No, od 2021. Podgorica ima bitno više putnika. Tako je 2020. Podgorica imala 153.372 putnika više od Tivta, a 2022. Podgorica ima čak 614.217 putnika više od Tivta. 2021. Tivat imao 18.650 putnika više.

I sad se postavlja pitanje zašto? U prvom redu Tivat je jako mnogo izgubio zabranom letova za Rusiju, a potom i Rusko-ukrajinskim ratom doći više nema brojnih letova ruskih i ukrajinskih kompanija. Istovremeno većinu novih linija ima Podgorica, ona je privukla i Ryanair i Wizz Air, privukla je i niz legacy carriera, a Air Montenegro za razliku od Montenegro Airlilnesa bitno više letova ima iz Podgorice nego iz Tivta. Evidentno je vlasnik oba aerodroma odlučio promijeniti politiku i prvenstveno razvijati Podgoricu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Tivat

Osijek je u V. mjesecu ostvario 1978 putnika (1254 u V/2022). Ovo je 33,3% putnika iz istog mjeseca 2019. Od VI. mjeseca broj putnika će naglo porasti obzirom na liniju Ryanaira koja će mjesečno akumulirati više od 3000 putnika, pa će Osijek svakako imati preko 5000 putnika mjesečno.

Aerodrom je imao 220 operacija (96 u V/2022). Aerodrom je ostvario i 0,03 tone carga (0,01 tonu u V/2022). Osijek je od početka godine ostvario 6.891 putnika i 0,2 tone carga.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: ZL Osijek

Danas na simpoziju u Tashkentu, Uzbekistan sam razgovarao preko sat vremena sa direktorom Jazeere. I rekao mi je da od jeseni planiraju pokrenuti letove iz Kuvajta za Zagreb. Kaže da je sve već dogovoreno i da će se linija sigurno desiti. Pritom smo dogovorili suradnju na otvaranju ove linije. Jazeera trenutno u regiji leti za Sarajevo, Tivat i Beograd.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Jazeera

Pre skoro osam godina, u VIII. mesecu 2015, Air Serbia je uvela prijave na let putem interneta (online check-in) za većinu letova iz Beograda, kao i za letove iz još šest polazišta – Abu Dabi, London, Istanbul, Bejrut, Prag i Bukurešt. Tokom godina, broj polazišta u kojima je moguće prijaviti se na let je porastao i danas (prema informacijama sa sajta airserbia.com) to je moguće uraditi na njih 36.

Ono što je problem je što danas Air Serbia leti na nekih 78 destinacija, što znači da (uprkos tome što na internet portalu kompanije piše „Prijava na let putem interneta omogućena je za putovanja ka većini destinacija“), na većini destinacija nije moguće obaviti prijavu na let putem interneta ka Beogradu. Ako je ovo moglo da bude tolerisano u početku, kada je tehnologija tek uvedena, danas, osam godina kasnije, to počinje da smeta.

Ako se uzme u obzir da većina poslovnih putnika i onih koji idu na kratke odmore ne nose sa sobom puno stvari i ne predaju prtljag, onda postaje nepotrebno maltretiranje putnika očekivati da svi moraju da dođu dodatno ranije na aerodrome samo da bi se čekirali na let. To bespotrebno iritira putnike i stvara loš utisak kod istih. Šta je razlog ovom propustu i koliko dugo će putnici Air Serbia-e čekati da se prijava na let putem interneta omogući na svim destinacijama? Svakako se nadamo da će u okviru najavljenog poboljšanja iskustva putnika, biti uključeno i ovo.

autor: Branko Golubović, dopisnik (Beograd), foto: Air Serbia

Zamaaero je dobila novog dopisnika iz Beograda čiji je ovo prvi članak za nas. Branko dobro nam došli u tim i želimo Vam još puno ovako dobrih članaka na zamaaero!

Air Serbia trenutno leti četiri tjedna leta za Oslo, no od 27.6. povećava letove na svakodnevne. Letovi se obavljaju sa Airbusom A319. Linija će se tako operirati do 17.8. kada se spušta na 4 tjedna leta kako će se operirati do kraja godine (ponedjelja, četvrtak, petak i nedjelja).

autor: Mladen Radić, dopisnik (Osijek), foto: Air Serbia

Iako se Portorož još u X. mjesecu pohvalio da će ove godine imati letove Air Serbie za Beograd sa ATR 72, te Van Aira za Prag, Brno i Budimpeštu sa Let 410 Turboletom, od ovih letova neće biti ništa. Air Serbia je zamaaero demantirala ovu informaciju i rekla da neće letjeti za Portorož, a evidentno nema ništa ni od letova Van Aira. Svi letovi su se trebali operirati dva puta tjedno, dočim je Portorož trebao dobiti 8 tjednih letova.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Portorož

Zračna luka Brač je u V. mjesecu imala 1210 putnika, od čega je 428 putnika na domaćim letovima (1280 u V/2022). Iznenađujuće je da je ova brojka bolja od brojeva Morave. Aerodrom je imao 236 operacija (277 u V/2022), od čega 183 operacije generalnog zrakoplovstva, 52 operacije redovnih linija, te 1 vojni let. U  prvih pet mjeseci ove godine ZL Brač je ostvarila 1628 putnika (1481 u 2022).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: ZL Brač

Kao što znamo Air Serbia je pokrenula ogroman broj novih linija ovog ljeta. No, ono što je ostalo ispod radara je da je kompanija ozbiljno povećala broj feeding letova. Tako ovog ljeta imamo bitno više letova za Ljubljanu, Zagreb, Skopje, Dubrovnik, Split, Pulu i Podgoricu nego prošle godine, a Sarajevo je dobilo i 3 dodatna noćna leta. Kompanija je obnovila i letove za Rijeku i Zadar, a otvorila je i feeding linije za Ohrid, Varnu, Budimpešti, Ankaru, Izmir i Kazan. Sve skupa vrlo logično, jel tolike nove linije treba i feedati. Bravo Air Serbia.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Serbia

Moja malenkost je više puta bila u VIP loži MZL Zagreb. No tijekom Covia-19 nisam bio tamo. Stoga me prilično razočarala jer ona više nije ono što je nekada bila. Evidentno se broj business putnika ozbiljno povećao, jer kada sam u 7:45 došao u ložu bila je  prepuna. Sve fotelje, mjesta za kompjuterima i svi stolovi bili su puni. Jedva sam uspio naći jedan stol. A u 7:45 je najveća gužva već prošla pošto su putnici otišli do gateova u valu u 8:00. Kada sam na avion morao ići u 8:25 gužva se nije nimalo smanjila. Stoga bi MZL Zagreb morala i te kako razmisliti da poveća VIP ložu. Zagreb je rekao da planira ložu prebaciti na 3. kat na prostor gdje je prije bila policijska kontrola.

Uz to jako me razočaralo da od dvije masažne fotelje na jednoj piše da ne radi, a druga iako to ne piše, također ne radi. Uz to obije su u istinski kritičnom stanju, vrlo ofucane, ispucane kože, a lijeva ima i potpuno uništenu kožu na prostoru za noge. Iskreno, bolje da takve podrtine bace van, nego da se ovako sramote.

Alkohola je prije bio daleko veći izbor. Nije mi jasno što to MZL Zagreb košta da ima stotinjak boca alkohola umjesto dvadesetak koliko ih sada ima. Pa nije da će se alkohol pokvariti. Nedostajale su neka obvezna pića kao što je višnjevac, borovička, orahovac… Hrana je obilna, relativno različita i ne baš previše ukusna. Odličan potez su burek od mesa i sirnica koji su još bili topli i koji su istinski odličnog okusa.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: MZL Zagreb

LCC FlyOne Armenia, kćerka firma moldavske FlyOne, pokreće sezonske letove između Yerevana i Tivta, koji će se operirati od 17.6. do 28.9. Letovi će prometovati dva puta tjedno, utorkom i četvrtkom, sa Airbusom A320. Moldovska Fly One leti iz Kišinjeva za Tivat od 23.6. o čemu smo već pisali na zamaaero.

autor: Mladen Radić, dopisnik (Osijek), foto: FlyOne

Zadar je u IV. i V. mjesecu imao manje putnika nego prošle godine. Kako cijela regija uz samo vrlo malo izuzetaka ima bitno više putnika nego prošle godine, postavlja se pitanje što se to dešava u Zadru?

Odgovor je vrlo jednostavan. Zadar ove godine ima bitno manje letova Ryanaira u IV. i V. mjesecu, tj. kompanija pokreće letove kasnije nego prošle godine. Prema zamaaeroData u IV. mjesecu prošle godine Zadar je imao 47 letova Ryanaira, ove godine imao ih je tek 34. Ukupno Zadar je prošle godine imao 68 letova, ove godine ih ima 61. Jasno da 14 letova manje Ryanaira ne mogu naknaditi veći broj letova drugih kompanija.

No, kako Ryanair ekstremno povećava broj letova u VI. mjesecu i reaktivirat će sve svoje linije i frekvencije, a Zadar dobiva i nove linija za Rzeszow, Munster, Milano Malpensu (Ryanair), Zielonu Goru (LOT) i Forli (Aeroitalia) VI. mjesec bi morao biti bitno bolji nego prošle godine. U VII. mjesecu za Zadar kreće letjeti i SAS za Copenhagen. Stoga je za očekivati da će ova godina u konačnici ipak biti bolja nego prošla i da će akumulirati više putnika.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: ZL Zadar

Aerodrom Ohrid je u V. mjesecu ostvario 22.508 putnika (21.078 u V/2022). Ovo je 91,2% putnika iz istog mjeseca 2019. (24.692). Aerodrom je imao 154 operacije (291 u V/2022) i nije imao carga. U prvih pet mjeseci godine Ohrid je ostvario 78.577 putnika.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Ohrid

N1 tvrdi da je Air Serbia u četiri prve godine potrošila pola milijarde EUR novaca građana Srbije. N1 se podsjeća kako je Aleksandar Vučić tada rekao „Naš je dogovor da Air Serbia bude, i postoje načini da to ostvarimo, profitabilna već za godinu dana, poslije druge godine mi više ništa ne ulažemo“. To se nije ostvarilo. Bivši direktor Jat-a Prerag Vujović je rekao: „Pravljenje nove kompanije je politička stvar sa primjesama korupcije, a ne ekonomska stvar. Ovo što mi pričamo sad su čiste ekonomske kategorije koje su se istopile i nestale 2013. kada je napravljena Air Serbia“.

N1 kaže da je država u kompaniju investirala 116 milijuna USD, pa da je otpisala dug od 236 milijuna USD, potom za otpis prema Ministarstvu financija 31 milijun EUR, pa za otpis duga prema aerodromu 22 milijuna EUR. Zbir svih otpisanih dugova po N1 iznosi 228 milijuna EUR. Potom je država pronašla još starih dugova no sume nisu objavljene nego skrivene, kaže N1. N1 kaže da je u prve četiri godine država upumpala u Air Serbiu još 188 milijuna EUR pomoći. Marko Milanović iz Fiskalnog savjeta kaže „Kada se isključi taj dio poslovnog prihoda koji nije dio stvarnog poslovanja kompanije, već način evidentiranja i izmirenja starih obveza, umjesto dobiti koju je iskazivala, kompanija je imala gubitak i to red veličine od 10 do 20 milijuna EUR u prosjeku“. Bivša ministarka prometa Zorana Mihajlović je rekla da su benefiti Air Serbie brojni, da je državna pomoć aviokompanijama zabranjena, ali se države snalaze na razne načine da pomognu svoje kompanije.

Zamaaero je napisala opširnu analizu sa iznosima novaca koji je dat Air Sebiji i iznos je bitno veći od pola milijarde EUR za 7 godina poslovanja.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Serbia

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!

Linije

 

Iz Ljubljane:

 • Copenhagen, Norwegian od 29.4.
 • Riga, airBaltic od 2.5.
 • Heraklion, Corendon od 7.6.
 • Antalya, Corendon od 9.6.
 • Madrid, Iberia od 29.7.

 

Iz Maribora:

 

Iz Portoroža:

 

Iz Zagreba:

 • Seoul, T’Way od 18.5.
 • Stockholm, Croatia od 20.5.
 • Berlin, Croatia od 21.5.
 • Tirana, Croatia od 14.6.
 • Monastir, Croatia od 20.6.
 • Tel Aviv, Neos od 3.7.

 

Iz Pule:

 • Hanover, Eurowings od 18.5.
 • Memmingen, Ryanair od 1.6.
 • Glasgow, easyJet od 24.6.
 • Birmingham, Jet2 od 2.5.2025.
 • Manchester, Jet2 od 2.5.2025.
 • London Stansted, Jet2 od 3.5.2025.

 

Iz Rijeke:

 • Beč, Ryanair od 3.6.
 • Ancona, Aeroitalia od 8.6.
 • Basel, easyJet od 24.6.

 

Iz Zadra:

 • Katowice, Ryanair od 17.4.
 • Kaunas, Ryanair od 1.6.
 • Barcelona, Ryanair od 2.6.
 • Košice, Ryanair od 2.6.
 • Cork, Ryanair od 3.6.
 • Verona, SkyAlps od 15.6.
 • Copenhgagen, Norwegian od 23.6.
 • Oslo, Norwegian od 24.6.
 • Toulouse, easyJet od 26.6.

 

Iz Splita:

 • Lille, Volotea, od 21.4.
 • Innsbruck, Smartwings, od 30.4.
 • Istanbul, Croatia od 7.5.
 • Stockholm, BRA od 11.5.
 • Lulea, BRA od 22.5.
 • Reykjavik, Play od 28.5.
 • Napulj, Volotea od 31.5.
 • Atena, Volotea od 2.6.
 • Strasbourg, Volotea od 26.6.
 • Malmo, BRA od 26.6.
 • Bari, Volotea od 5.7.

 

Iz Brača:

 • Luksemburg, Luxair od 4.5.
 • Verona, SkyAlps od 8.6.

 

Iz Dubrovnika:

 • Lille, Volotea do 24.4.
 • Gothenburg, Norwegian od 1.5.
 • Larnaca, Cyprus od 1.7.
 • Bari, Volotea od 4.7.

 

Iz Osijeka:

 

Iz Sarajeva:

 • Izmir, SunExpress od 21.4.
 • Atena, Aegean od 1.6.
 • Antalya, Pegasus od 3.6.
 • Jeddah, flyadeal od 4.6.
 • Sharjah, Air Arabia od 10.6.
 • Copenhagen, SAS od 3.7.
 • Solun, Ryanair od 3.7.

 

Iz Tuzle:

 • Antalya, Tailwind od 22.6.

 

Iz Mostara:

 • Beograd, Air Serbia od 15.4.
 • Verona, SkyAlps od 30.4.
 • Minhen, SkyAlps od 30.4.
 • Bari, SkyAlps od 2.5.
 • Rim, SkyAlps od 2.5.

 

Iz Banja Luke:

 

Iz Beograda:

 • Mostar, Air Serbia od 15.4.
 • Marsu Alam, Air Serbia od 20.4.
 • Heraklion, SkyExpress od 16.6.

 

Iz Niša:

 

Iz Kraljeva:

 

Iz Podgorice:

 • Gdansk, Smartwings od 28.5.
 • Katowice, Smartwings od 28.5.
 • Minhen, Air Montenegro od 1.6.
 • Izmir, SunExpress od 4.6.
 • Budimpešta, Air Montenegro od 15.6.
 • Ostrava, Air Montenegro od 18.6.
 • Varšava Radom, LOT od 23.6.

 

Iz Tivta:

 • Birmigham, Jet2 od 2.5.
 • Riga, Norwegian od 4.5.
 • Berlin, Eurowings od 4.5.
 • Baku, Air Montenegro od 3.6.
 • Katowice, Smartwings od 7.6.
 • Copenhagen, Norwegian od 23.6.
 • Bristol, easyJet od 24.6.
 • Oslo, SAS od 27.6.

 

Iz Prištine:

 • Riga, airBaltic od 4.5.
 • Stuttgart, Condor od 12.5.
 • Antalya, Pegasus od 1.6.
 • Izmir, SunExpress od 3.6.
 • Gothenburg, Norwegian od 14.6.
 • Copenhagen, SAS od 3.7.

 

Iz Skopja:

 • Riga, airBaltic od 2.5.
 • Krf, Aegean od 1.6.
 • Antalya, Pegasus od 2.6.
 • Tunis, Tunisair od 24.6.

 

Iz Ohrida:

 • Varšava Radom, LOT od 24.6.