Novosti iz regije

Kao što sam najavio da će Ryanair otvarati još linija iz Zagreba jer mu kapaciteti nisu popunjeni, to se eto i desilo. Jednako tako sam napisao da je prioritet Ryanaira Manchester, kao destinacija koja je izuzetno potencijalna, te će se sigurno naći u prvom valu proširenja. I to se desilo. Ryanair od 2.12. otvara liniju Manchester-Zagreb sa dva tjedna polaska, četvrtkom i nedjeljom. Karte su već u prodaji. Ryanair je najavio ove zime povećanje linija iz Zagreba.

I ponovo, po tisućiti puta, postavljam pitanje zašto Croatia ovog ljeta nije letjela Zagreb-Manchester bar jednom tjedno od 5.7. do 15.8, tj. samo 6 letova. Turisti i dijaspora bi sigurno popunili ovu liniju, a Ryanair ju tada ne bi mogao otvoriti jer bi se operirala unazad 2 godine, tj. ne bi mogao dobiti privilegirane cijene na liniju. Upravo sam naglasio kako je od svih preventivnih linija da se prevenira Ryanair, Manchester jedina bez ikakvog rizika. Ma nema smisla da Croatia nešto suvislo napravi protiv Ryanaira, bolje da ne radi ništa i koncentrira se kako da dobije još novaca od države.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Alen Šćuric

Luxair je odlučio liniju Luksemburg-Beograd nastaviti i tijekom zime. Kompanija će i dalje letjeti četvrtkom i nedjeljom.

Od 29.3. Luxair će i povećati broj letova na 3 tjedno, dodavanjem leta utorkom. Svi letovi će biti sa Dash 8-400. Prilično neudobno za let od 2:30 sati.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Luxair

Jazeera Airways je danas (21.7.) krenula sa charterima iz Kuvajta za Beograd. Prema informaciji Aerodroma Beograd kompanija će od 25. do 28.7. operirati tri leta (srijeda, subota i nedjelja), od 27. do 31.7. četiri leta (srijeda, četvrtak, petak i subota), te još jedan let u utorak 3.8. Ono što je čudno je da aerodrom ima izlistane samo odlaske, ne i dolaske, a tako je i danas obavljen let, uz najavljen odlazak, ali ne i dolazak. Jazeera pak navodi da će imati po dva leta tjedno od 20.7. do 3.8.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Jazeera Airways

NK Rijeka je na utakmicu na Maltu otišla avionom Croatie Airlines Airbus A319 (9A-CTN). NK Osijek je pak otišao u Poljsku, u Szczecin, sa Trade Airovim Fokkerom F100 (9A-BTE).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Trade Air

KLM od 14.8. povećava broj letova za Beograd sa sadašnjih 12 na 14 tjedno, dodavanjem drugog tjednog leta u subotu i nedjelju. 6 od tih letova operirat će se sa Boeingom 737-700, a 8 sa Embraerom E190 Cityhoppera.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: KLM

Ljubljana je u VI. mjesecu imala 27.953 putnika, bitno manje od Beograda, Zagreba, Prištine, Skopja, Splita, Dubrovnika, Podgorice, Tivta i Sarajeva. Ova brojka je na razini broja putnika Tuzle, Zadra i Pule. Broj putnika je tek 14,8% putnika iz istog mjeseca 2019. Ljubljana je imala 1650 operacija. U prvih pola godine Ljubljana je imala 70.011 putnika (tek 8,9% putnika iz 2019.), manje nego Sarajevo u VI. mjesecu. Istinski loš rezultat. Ljubljana istinski ima daleko najlošije rezultate u regiji.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Ljubljana

Tivatski aerodrom u ovom momentu ima 75% prometa koji je imao u istom tjednu 2019. Ovo je izuzetno dobar rezultat koji je čak i iznad prosjeka Europe.

Tivat je posebno aktivan u generalnoj avijaciji. Od početka ljetnog reda letenja (31.3.) aerodrom je opslužio 712 poslovnih aviona. Ovo je 37,7% više nego u istom periodu 2019. godine. U poslovnim avionima je od 31.3. do 1.7. bilo 3688 putnika.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Alen Šćuric

Ryanair planira operirati liniju Zagreb-Sofija kao sezonsku, tj. letjet će je od 3.8. do 30.10. dva puta tjedno, utorkom i subotom. Linija nema karata u prodaji nakon tog datuma. Svih ostalih 14 linija operirat će cjelogodišnje sa istim brojem frekvencija kao i tijekom ljeta.

Za Zadar sve linije za sada su sezonske i nemaju ni jedan jedini let od 1.11. iako je kompanija na moje pitanje o mogućnosti zimskih letova odgovorila pozitivno, no da to još uvijek sada ne znaju. Kompanija bi bez puno rizika mogla nastaviti letjeti sa dva tjedna leta za Paris Beauvais, Frankfurt Hahn, Dublin i London Stansted, čime bi bar djelomice zaposlila kapacitete i posade u Zadru, jer bi imala 8 tjednih letova (više od 1 dnevno). Moguće linije, no sa nešto više rizika bile bi i za Beč, Memmingen i Rim, čime bi kompanija imala dva dnevna leta.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ryanair

Air Serbia od 31.7. uvodi i 14. tjedni let za Paris CDG, te će istim svaki dan imati dva dnevna leta. Kako je i Air France povećao broj letova na 5, obije kompanije u code-share imaju čak 19 tjednih letova (skoro 3 dnevno).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Serbia

Iako su brojne ruske kompanije najavile letove za Tivat i Podgoricu, te tražile dozvole za brojne letove, i po 21 tjedno, ni jedna jedina kompanija ovog ljeta ne leti za Crnu Goru. Čak je i Aeroflot odustao od letova i prebacio se sa svakodnevnim letovima u obližnji Dubrovnik. Među strukom se govori da su letovi otkazani radi političke odluke Rusije da ih ne dozvoli, a radi sankcija koje je Crna Gora uvela Rusiji pod pritiskom Europske Unije.

Obzirom na ogroman broj ruskih nekretnina u Crnoj Gori većina putnika dolazi preko Beograda sa Air Serbiom, preko Istanbula sa Turkishem, preko Beča sa Austrianom i preko Varšave sa LOT-om ili pak dolazi preko Dubrovnika sa Aeroflotom.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aeroflot

Air Montenegro je za 5,25 minuta reklamiranja na Radio televiziji Srbije platio 20.400 EUR. Kompanija se reklamira od 6.7. tri puta dnevno po 7 sekundi.

Nije jasno zašto se Air Montenegro reklamira ako su i sami rekli da su ima avioni prema Srbiji popunjeni 100%. Čemu onda reklama? Kompanija je nešto povećala broj letova, no uz toliku popunjenost reklamiranje nema baš nikakvog smisla. Stoga ili kompanija baca novac ili nema baš toliku popunjenost koliko navode.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Montenegro

Vinci je danas objavio brojke za 2. kvartal 2021. Ukupan broj putnika od IV. do VI. mjeseca je 638.000, dok je broj operacija bio 11.074. Usporedbe radi Zagreb je u istom periodu imao tek 224.044 putnika, 35% beogradske brojke i 6358 operacija (58% beogradske brojke).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Beograd

Ugledni srpski novinar Miša Brkić u Danasu je napisao nekoliko zanimljivih teza o Air Serbiji. Brkić naglašava da je Srbija prošle godine dala od države dobila 100 milijuna EUR dokapitalizacije, 57,6 milijuna USD (po svoj prilici) za vraćanje dugoročnog ino kredita, te da je uspjela prolongirati dug od 20 milijuna EUR prema Komercijalnoj banci na 2023. godinu. No, uz sve to kompanija je završila godinu sa 77 milijuna EUR gubitka. Na to treba dodati i drugu tranšu kredita prema Etihad Partnersu od 63 milijuna USD koja stiže na naplatu ove godine.

Brkić naglašava da je kompanija smanjila broj radnika u krizi za njih samo 249, sa 1465 na 1216, što je definitivno premalo, pa i ne čudi da su izdaci za zarade radnika bili čak 3,3 milijardi dinara, spram 3,7 milijardi u 2019., što je tek 10% novaca za plaće u 2019. Zanemariva ušteda. Za lizing je kompanija u 2020. platila ogromnih 43 milijuna EUR, a na ovo treba dodati i novac za vračanje aviona u prvobitno stanje od 17 milijuna EUR.

Ono što izuzetno bode oči je činjenica da je Air Serbia od Etihada uprihodila tek 187.000 EUR, ali je Etihadu platila čak 31,5 milijun EUR.

Na koncu Brkić zaključuje da je Air Serbia visoko zadužena kompanija, da nema gotovine za tekuće poslovanje, da joj nedostaju trajni izvori financiranja, da skupo plaća najam aviona, da joj je izdatak za radnike puno prevelik, te da ne može poslovati bez ogromne pomoći države.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Serbia

Ljubljanski aerodrom je u 2019. imao 1,7 milijuna putnika. Najviše putnika Ljubljana je imala prema Velikoj Britaniji, tj. London Gatwicku, Lutonu Stanstedu i Manchesteru (233.586) gdje su letjeli easyJet, Wizz Air i Adria. Potom prema Njemačkoj i to za Frankfurt i Minhen gdje je letjela Adria (226.162). Na 3. mjestu je Turska, Istanbul gdje je letio Turkish (156.267), pa Francuska za Paris CDG gdje su letjeli Air France i Adria (102.2017), Belgija za Brussels i Charleroi gdje su letjele Adria i Wizz Air (98.533), Nizozemska za Amsterdam gdje su letjeli Adria i Transavia (95.731), potom Švicarska tj. Zurich gdje je letjela Adria (84.266). Na 8. mjestu je Air Serbia koja je letjela za Beograd (79.019), pa Podgorica gdje su letjeli Montenegro Airlines i Adria (55.999), dok je 10. Austrija i Beč gdje je letjela Adria (45.357).

Najviše chartera Ljubljana je imala prema Grčkoj (50.886), pa Egiptu (39.231), Turskoj (21.137), Tunisu (18.362), Španjolskoj (6.507), Malti (5.257), Cipru (4.612), Izraelu (2.500), Italiji (1.985) i Islandu (1.895).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ljubljana Airport

Zrakoplov A320 turskog OnurAir-a, TC-OBU, koji je od mjeseca travnja u Sarajevu, vraćen je 14. 7. u Istanbul (ISL) nakon što ga nije preuzela bosanska tvrtka Flybosnia za koju je trebao letjeti. Zrakoplov je cijelo vrijeme proveo u Sarajevu, a da nije obavio niti jedan let. Tvrtka je nakratko unajmila A321 portugalskog HiFly-a, registracije CS-TRJ za letove prema Hurgadi, ali ni to nije potrajalo.

autor: Juraj Mehić, dopisnik (Velika Gorica); foto: Aerodrom Sarajevo

Ruski Nordwind povećava letova na liniji Skopje-Moskva sa jednog na dva tjedna leta od 2.8. Osim petka, kompanija će sada letjeti i ponedjeljkom. Kompanija pregovara i o uvođenju letova između St.Petersburga i Skpja od X. mjeseca.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Nordwind

Air Montenegro je u subotu i nedjelju otkazao dva leta prema Beogradu, u subotu su kasnila tri leta za Beograd, a u nedjelju su kasnili letovi za Ljubljanu, Beograd i Banja Luku. Let za Beograd je kasno čak 5 sati. Sve ovo je produkt kvara na jednom avionu. Nažalost Air Montenegro ima održavanje aviona u Bratislavi, dok mehaničari Montenegro Airlinesa kod kuće sjede nezaposleni radi toga što se dvije kompanije ne mogu dogovoriti, pa je ovo direktan produkt te činjenice. Samo čista sreća može spriječiti ovakve poremećaje u prometu Air Montenegra u idućim tjednima.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Montenegro

Air Montenegro je izazvao buru negodovanja kod putnika u Banja Luci, obzirom da je ove nedjelje na avionu koji ima 100 sjedala (znači da je na liniji letio German Airways) prodao 130 karata, pa su putnici morali ostati u Banja Luci. Putnicima je rečeno da će moći karte iskoristiti tek u petak 23.7. Naravno, putnici su bili više nego frustrirani jel ima je tako propalo nekoliko dana godišnjeg odmora.

I da se razumijemo sve kompanija rade overbooking, no rade ga u načelu 5 do 8% jer je otprilike toliko putnika koji se ne pojave na letu. To bi na Embraeru E190 značilo maksimalno prodanih 108, a ne 130 karata. Krajnje neprofesionalno, poglavito na leisure liniji na kojoj se zna da turisti i više dolaze na letove radi plaćenog smještaja na destinaciji. Ovo nije dobar početak letova u Banja Luci i image koji kompaniji istinski nije trebao.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Montenegro

Aerodrom Banja Luka je u VI. mjesecu imao 10.367 putnika (u VI/2020 621), od čega 929 na chartere letovima i 161 na ostalim letovima. Od toga 2346 putnika je imao Ryanair, 489 Air Serbia, 6485 Wizz Air i 96 Air Montenegro.

Aerodrom je ostvario 248 operacija (u VI/2020 75), od čega je Ryanair imao 22 operacije, Air Serbia 16, Wizz Air 66 i Air Montenegro 2. Istim je za zaključiti da je Air Serbia imala 30,6 putnika po letu tj. popunjenost od 46%. Ryanair je pak imao 106,6 putnika po letu (56,4%), Wizz Air 98,3 (52,9%), a Air Montenegro 48 (41,4%). No, moramo biti pošteni pa naglasiti da su ovo prva dva leta Air Montenegra pa ne treba čuditi da je broj putnika na prvim letovima toliko mali.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Banja Luka

Putnici iz Indije po novim pravilima u Srbiji moraju ostati bar 7 dana u karanteni jer dolaze iz visokorizične zemlje. Stoga putnici koji su dolazili u Srbiju od prošle nedjelje nisu mogli nastaviti put za treće destinacije kako su planirali. Kako ni turističke agencije, ni sami putnici nisu znali za ovo pravilo desio se niz vrlo neugodnih situacija. Organizatori putovanja i turističke agencije naglašavaju da im nije jasno po kojem zakonu se isto traži od indijskih putnika.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: SpiceJet

Vlast Tuzlanskog kantona smijenila je upravu Aerodroma Tuzle. Tuzlanski kanton optužuje direktora za stranačko zapošljavanje, nenamjensko trošenje novaca (spominje se i kaznena prijava) i lošim izvještajem za prošlu godinu (za koji ni revizor nije dao pozitivno mišljenje). Vlast zamjera direktoru što je povećao plaće za 80% zaposlenih u vrijeme Covida-19 kada su svi ostali otpuštali i smanjivali plače. Time je povećao troškove plaće za 200.000 KM, tj. za 10% na godišnjem nivou, iako je aerodrom radi Covida-19 zabilježio gubitak od čak 704.000 KM za prošlu godinu. Vlada je zatražila od inspektorskih organa nadzor i istragu aerodroma.

Direktor, pak demantira sve optužbe, smatra da se radi o političkoj odluci i najavljuje tužbu. Direktor naglašava da su zapošljavanja na aerodromu bila nužnost. Nužnost u vrijeme kada su svi ostali otpuštali? Krajnje nerazborito objašnjenje. Uz to direktor je objasnio povećanje plaća za 80% zaposlenih kao stimulaciju radi izuzetno velikog povećanja obujma posla. Ovo je tek nonsens, obzirom da nema povećanja obujma posla, broj putnika je na razini 2020. (iako su svi ostali bitno povećali broj putnika u ovoj godini), a daleko iza 2019. Ova teza direktora je krajnji i apsolutni nonsens koji nema baš nikakvog smisla. Istim će direktor i drugi puta tužiti aerodrom radi nezakonitog otpuštanja. Prvi puta isto je učinio prije par godina, te dobio sudsku satisfakciju od 100.000 KM, do koje je do sada isplaćeno 30.000 KM.

Direktor Aerodroma je ljut na kanton što nije dao dozvolu za letove Ryanaira od IX. mjeseca i to dva mjeseca nakon što su letovi dogovoreni i najavljeni. Odugovlačenje od strane Kantona vrlo vjerojatno će rezultirati odustankom Ryanaira od spomenutih letova. U kuloarima se priča da iza svega toga stoji Wizz Air.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Tuzla

Otvaranjem novog terminala u Ljubljani, aerodrom je otvorio i novu prometnicu koja povezuje terminale A i B. Ova prometnica se direktno veže na autoput Ljubljana-Kranj. Prometnica je dobila i novi kružni tok koji ima izlaze prema parkiralištima, terminalima (pic kup and drop off zona), autobusnoj stanici i stajalištu taksija. Nova regulacija je jednosmjerna u pravcu od autoputa prema terminalima, a potom i prema policijskoj stanici i Slovenskoj kontroli leta, a potom se putnici vračaju u suprotnom smjeru drugom prometnicom prema autoputu. Nova regulacija je dobila i novu prometnu signalizaciju.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Ljubljana

Prošle nedjelje i ponedjeljka putnici su u Beogradu čekali prtljagu na letu iz Rodosa sat i 40 minuta. Prema pisanju medija problem je u nedostatku zaposlenika, ali i smanjenju plaće radi čega su preostali zaposlenici demotivirani za rad. Vinci je otpustio 136 radnika iako sindikati tvrde da ih je otpušteno preko 200.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Beograd

Iako je Ryanair najavio letove iz Tuzle za Weeze od 2.9. i za Baden-Baden od 4.9. karte na ovim letovima još uvijek nema u prodaji, niti ih ima za cijelu iduću zimu. A letovi bi trebali krenuti za mjesec i pola.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ryanair

Air Serbia u ovom momentu koristi samo 16 aviona svoje flote iako na papiru ima 18 aviona (tri su trajno prizemljena). 2019. kompanija je u floti imala 21 avion, što znači da su u Covidu-19 smanjili broj aviona za čak 6. Croatia je u isto vrijeme povećala svoju flotu sa 12 na 13 aviona, pa je razlika u broju aviona ove dvije kompanije tek 3 aviona. No, Croatia u ovom momentu ne koristi 2-3 aviona, dok Air Serbia koristi maksimalno cijelu flotu i nedostaje joj kapaciteta, radi čega je i iznajmila jedan Boeing 737-700 Smartwingsa.

Najveći problem Air Serbia je flota ATR-72. Kompanija je vratila lezoru jedan ATR tijekom Covida. YU-ALT više ne leti, a plovidbeni su YU-ALO, YU-ALP, YU-ALU. YU-ALN nije letio od 6. do 15.7, tek je jučer obavio prvi let. Kompanija time ima tek 4 ATR-a u floti, iako ih najčešće leti tek 3. Ovo je produkt vrlo starih ATR-ova u floti koji su stari 31 godinu i krajnje je vrijeme da se iz flote izbace i zamijene novim avionima. Air Serbia u ovom momentu treba bar 6 ATR-ova što znači da joj nedostaje bar 3 ova aviona, a iduće godine kompanije će sigurno trebati 7 ovih aviona. Air Serbia bi morala ozbiljno poraditi na rješavanju ovog gorućeg problema. ATR-ovi kompaniji posebno trebaju zimi kada rade dobar dio letova prema feeding destinacijama, ali i nizu luka u ostatku Europe.

Kompanija je iz flote izbacila tri prastara Boeinga 737 (imali su 35 godina). No, kompanija je lezoru vratila jedan A320 (YU-APG), te ostala na samo jednom A320 tijekom Covida-19. To je i racionalno jer tako velik avion istinski nije trebala u Covidu-19. No, sada u VII. mjesecu kompanija ozbiljno treba drugi A320 za letove prema Moskvi i Tivtu. Ovaj avion sada istinski nedostaje.

Kompanija drži jedan A319 neoperativnim (YU-API) i vraća se lizing kući, ali je uzela dva A319 (YU-APL i YU-APM) po načelu power by hour, avione koje je prije operirala Adria Airways. Jednako tako Air Serbia je vratila YU-ARA koja je imala puno preskup lizing i uzela duplo jeftiniji YU-ARB.

U ovom momentu Air Serbia operira 4ATR-72, 1 A330, 1 A320 i 10 A319, ukupno 16 aviona.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Serbia

Air France je obnovio liniju za Beograd 23.6. i već povećava broj letova između Pariza i Beograda sa tri na pet letova od 19.7. Letovi će biti ponedjeljkom, srijedom, četvrtkom, petkom i nedjeljom sa Airbusom A319. Air Serbia istovremeno u code-share leti 13 tjednih letova, svaki dan po dva, osim subote kada leti jedan dnevni let.

autor: Alen Šćuric, analitiačar (Zagreb), foto: Alen Šćuric (Air France)

Turski leisure prijevoznik SunExpress je otkazao letove između Ljubljane i Antalye. Letovi su trebali biti do 8.10. no zadnji let će biti 16.7. Linija se operirala dva puta tjedno sa Boeingom 737-800. Vrlo čudno obzirom na velik broj chartera koji svaki tjedan lete iz Ljubljane.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: SunExpress

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

NAGRADNA IGRA

Osvojite 9 starih razglednica (50+ godina) InexAdrije, Lufthanse, Balaira, Air Lloyda i Ju52
tako da nam pošaljite fotke za foto-spotterski kutak

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!

Linije

Iz Ljubljane:

 • Antalya, Corendon od 16.6.

 

Iz Maribora

 • Bolzano, SkyAlps od 30.6.
 • Napulj, Sky Alps od 30.6.
 • Piza, Sky Alps od 30.6.

 

Iz Portoroža:

 • Bern, Belpmoos Reisen od 23.8.

 

Iz Zagreba:

 • Copenhagen, Norwegian od 25.6.
 • Seoul, Korean od 2.7.
 • Krf, Ryanair od 5.7.

 

Iz Pule:

 • Beč, Ryanair od 1.6.
 • Glasgow, easyJet od 27.6.
 • Gothenburg, TUI od 5.8.
 • Stockholm ARN, TUI od 5.8.

 

Iz Rijeke:

 • Dusseldorf, Condor od 21.5.
 • Berlin, easyJet od 28.6

 

Iz Zadra:

 • Lubeck, Lubeck od 19.5.
 • Nuremberg, Ryanair od 2.6.
 • Helsinki, Ryanair od 3.6.
 • Sofija, Ryaniar od 5.6.
 • Bergen, Flyr od 11.6.
 • Liverpool, Ryanair od 16.6.
 • Torino, Ryanair od 17.6.
 • Bournemouth, Ryanair od 18.6.
 • Rim FCO, Vueling, 25.6.

 

Iz Splita:

 • Atena, Croatia od 2.6.
 • Bukurešt, Croatia od 10.6.
 • Stockholm ARN, Croatia od 10.6.
 • Dublin, Croatia od 12.6.
 • Milano MXP, Croatia od 12.6.
 • Vilnijus, Wizz Air od 13.6.
 • Amsterdam, Croatia od 14.6.
 • Paris Orly, Vueling od 17.6.
 • Bukurešt, Blue Air od 23.6.
 • Montpellier, Transavia od 9.7.
 • Nantes, Transavia od 10.7.
 • Rim FCO, ITA od 4.8.
 • Gothenburg, TUI od 12.8.

 

Iz Brača:

 • Bolzano, Sky Alps od 4.6.
 • Bergamo, Sky Alps od 4.6.

 

Iz Dubrovnika:

 • Dusseldorf, Condor od 21.5.
 • Palermo, Volotea od 1.6.
 • Oslo, Flyr od od 13.6.
 • Rim FCO, Wizz Air od 13.6.
 • Bukurešt, Blue Air od 28.6.
 • Solun, Aegean od 1.7.
 • London Luton, Wizz Air od 4.7.
 • Rim FCO, ITA od 2.8.
 • Wroclaw, Wizz Air od 4.8.

 

Iz Sarajeva:

 • Varšava, LOT od 30.5.
 • Saarbrucken, Wizz Air od 14.6.
 • Amman, Royal Jordanian od 17.6.

 

Iz Tuzle

 

Iz Mostara

 • Katowice, LOT od 21.6
 • Catania, Elactra od 22.6.
 • Palermo, Croatia od 31.7.

 

Iz Banja Luke:

 • Hurghada, Air Cairo od 20.5.

 

Iz Beograda:

 • Heraklion, Aegean od 2.6.
 • Lyon, Air Serbia od 2.6.
 • Trst, Air Serbia od 2.6.
 • Rodos, Aegean od 3.6.
 • Hanover, Air Serbia od 3.6.
 • Bari, Air Serbia od 5.6.
 • Bologna, Air Serbia od 6.6.
 • Nuremberg, Air Serbia od 6.6.
 • Salzburg, Air Serbia od 7.6.
 • Palma de Mallorca, Air Serbia od 11.6.

 

Iz Niša:

 • Atena, Air Serbia, od 15.6.

 

Iz Kraljeva:

 • Tivat, Air Serbia od 15.6.

 

Iz Podgorice:

 • Katowice, Air Montenegro od 16.6.
 • Copenhagen, Air Montenegro od 20.6.
 • Yerevan, Air Montenegro od 20.6.

 

Iz Tivta:

 • Riyadh, flynas od 1.6.
 • Stuttgart, Eurowings od 5.6.
 • Istanbul, Turkish od 11.6.
 • Prag, Air Montenegro od 14.6.
 • Kraljevo, Air Serbia od 15.6.
 • Oslo, SAS od 27.6.
 • Stockholm ARN, SAS od 28.6.

 

Iz Prištine:

 • Varšava, LOT od 6.6.

 

Iz Skopja:

 • Tel Aviv, Israir od 20.5.
 • Torino, Wizz Air od 26.5.
 • Izmir, Pegasus od 2.6.
 • Antalya, Pegasus do 4.6.
 • Izmir, SunExpress od 19.6.
 • Monastir, Novelair, 21.6.

 

Iz Ohrida: