Novosti iz regije

Air Serbia se od 3.6. seli iz Terminala 4 na Terminal 1 u New York JFK. Ovo je dio ogromnog projekta reorganizacije New York JFK-a u kojem će Terminal 1 biti neusporedivo veći nego danas. Na Terminalu 1 su velike kompanije poput Lufthanse, Turkisha, Air Francea, Air Chine, Koreana. No, prelazak na Terminal 1, koliko ga god PR Air Serbie prikazuje kao pozitivan, zapravo je vrlo loš po kompaniju. Naime, Air Serbia se feeda letovima JetBluea koji je na Terminalu 5. Obzirom na vrlo lošu povezanost terminala JFK-a, ovo ozbiljno otežava konekcije putnika Air Serbie. Konekcije između Terminala 4 i 5 su bile neusporedivo bolje i brže.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Luka Babić (Air Serbia)

Aeroflot je najavio smanjenje broja letova prema Beogradu od 28.3. do 30.4. Kako je Aeroflot letio tek dva tjedna leta, ovo može značiti da će broj letova biti tek jedan tjedno. Ovo je to čudnije jer je Aeroflot na jednom letu koristio najveći uskotrupac Airbus A321 kapaciteta 183 putnika, dok je subotom koristio i širokotrupac Airbus A330-200 kapaciteta 240 putnika.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Aeroflot

Ljubljana u tjednu od 1. do 7.2. ima samo 7 dnevnih letova, dakle u prosjeku točno 1 let dnevno. Ljubljana po jedan let ima u ponedjeljak i subotu, dva leta ima u nedjelju, te je 3 leta imala u petak. Ni jedan jedini let nije imala u utorak, srijedu i četvrtak. Od toga po tri leta imaju Lufthansa i Air Serbia, dok Turkish ima tek jedan tjedni let (petak).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Ljubljana

I u ovoj najvećoj krizi zrakoplovstva Croatia airlines oduševljava svojom inercijom i nesnalaženjem. Danas (u četvrtak 4.2.) kompanija ima 3 dnevna leta za Split, no usprkos toga letovi nisu raspoređeni kroz dan, nego avion za Split i dalje za Rim odlazi u 14:35, a potom još jedan samo 30 minuta kasnije u 15:05. Posljednji avion ide u 21:10. Zašto do vraga dva leta u samo pola sata? Uz to avioni su potpuno prazni, nemaju ni 50% popunjenosti. Čemu onda 3 dnevna leta? Da nije bilo leta u 15:05 avion u 14:35 bi bio ugodno popunjen, ovako imamo dva prazna leta i gubitak na oba.

Konačno drugi let (u 15:05) nema baš nikakvog smisla. Svi letovi koji dolaze u Zagreb (iz Frankfurta i Amsterdama) dolaze do 13:40 i mogu se konektirati na let u 14:35. A leti iz Pariza i ovako i onako dolazi prekasno, u 14:50, te se ne može konektirati na let u 15:05, putnici moraju čekati konekcije do 21:10, preko 6 sati. Znači leti u 15:05 je samo point-to-point let. Za koje putnike? Nije jasno zašto leti iz Pariza dolazi tako kasno i nema konekcija, kada bi mogao dolaziti sat vremena prije i konektirati se na letove u 14:30. U povratku let iz Rima i Splita dolazi u Zagreb u 20:40, dakle mogao je iz Zagreba ići sat vremena kasnije i vratiti se u 21:40, čime bi imao konekcije i na taj kasni let iz Pariza. I ovako i onako na njega u Zagrebu u povratku nema potencijalnih konekcija, jer u 21:10 idu samo letovi za Split i Dubrovnik koji se nikako neće konektirati na ovu liniju.

Ovaj avion za Split vrlo vjerojatno ide radi pozicioniranja za jutarnji let iz Splita za Minhen u petak ujutro u 7:30. Nećemo sada o nonsensu linije Split-Minhen, umjesto da postoji linija Zagreb-Minhen uz konekcije na Split, Dubrovnik, Zadar, Pulu, Osijek, Skopje i Sarajevo. No, ovaj let je mogao biti u neko kasnije doba dana pa je pozicioniranje moglo biti vezano uz drugi dnevni let za Split npr. ZAG 14:30 – 15:20 SPU 16:00 – 17:40 MUC 18:20 – 19:50 SPU 20:30 – 21:20 ZAG. Konačno, ako je radi slotova ili code-share sa Lufthansom let za Minhen morao biti u petak rano ujutro, zašto onda pozicionirani let nije kasnije popodne, oko 18:30, što bi razvuklo letove i omogućilo putovanje migrantima. Krajnja opcija (koja bi svejedno bila nonsens) je bila da pozicionirani let ide u 15:20 pa bi se na njega bar mogao konektirati let iz Pariza.

Koje bacanje novaca i potencijala. U vrijeme kada je većina flote prizemljena i mogu se složiti letovi da se idealno konektiraju sa minimalnim brojem frekvencija. Dakle, danas su sva tri leta (Frankfurt, Amsterdam i Paris) trebali otići iz Zagreba oko 8:00 i vratiti se do 14:00, te potom imati konekcije na Split, Zadar-Pulu i Dubrovnik u 14:30. Potom su svi letovi iz Zadra-Pule i Dubrovnika trebali doći u Zagreb do 17:20, te se konektirati na Frankfurt koji bi išao u 17:50 (10 minuta kasnije). Znači za Split i Dubrovnik po dva leta, a ne i treći koji je totalni nonsens za Split, uz konektiranost od 100%.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Croatia Airlines

Iako je Priština jučer, u srijedu 3.2. imala čak 15 letova i bila 1. u regiji, danas potpuna suprotnost, samo 4 leta. Kompanije su otkazale čak 3 leta, među kojima Wizz Air 2 leta, uz zadržavanje tek jednog dnevnog leta.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Priština

Aerodrom Beograd danas ima 18 dnevnih letova, no velika većina njih je Air Serbie (11), dok je samo 7 letova stranih kompanija (Lufthanse, Pegasusa, Turkisha, Aeroflota, flydubaia, Belavie i Wizz Aira). Wizz Air iako ima dva bazirana aviona u Beogradu ostvario je tek 1 dnevni let. Wizz Air jučer nije imao ni jedan let iz Beograda, a sutra, u udarni petak, ima tek 4 dnevna leta.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Serbia

Za izvršnog direktora nove crnogorske nacionalne avio-kompanije ToMontenegro biće imenovan Predrag Todorović. On je više od deceniju u evropskoj avijaciji. Todorović je od 2010. do 2018. radio u Pro sky France, kompaniji koja iznajmljuje avione, dok je od tada u Citizen plane. To je firma koja ima platformu preko koje se prodaju sjedišta svih avio-kompanija koja nisu prodata. Moderni softveri te kompanije traže prazna mjesta i nude na internetu. Todorović je radio na poslovima prodaje i napredovao sve do izvršnih funkcija.

Jedan od članova Borda nove aviokompanije koja treba da zamijeni posrnuli Montenegro Airlines što je krajem decembra prestao sa operacijama, biti stranac. Riječ je o državljaninu Italije, koji je poslao CV na konkurs Vlade Crne Gore za izbor članova borda direktora nove kompanije.

autor: Alen Šćuric, analitičar; foto: Montenegro Airlines

Ljubljana nije imala ni jednog jedinog leta u utorak, srijedu i četvrtak. Posljednji let za Ljubljanu bio je u ponedjeljak 1.2. i to jedan dnevni let za Frankfurt. Iduće letove Ljubljana ima tek u petak (za Istanbul, Beograd i Frankfurt). U srijedu 3.2. Trade Air je imao charter za Lyon (C3333) sa Airbusom A320. Evidentno je da financiranje kompanije po ključu plaćanja unazad nije donijelo rezultata, kao što smo najavili da će se desiti u prijašnjim člancima.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: Aerodrom Ljubljana

Aerodrom Tuzla je od 29.1. pokrenuo projekt brzih antigenskih Covid-19 testova. Testovi se mogu vršiti radnim danom od 8:00 do 16:30 sati, a rezervacije se moraju napraviti na telefonu 035/416-601.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Tuzla

Danas (srijeda 3.1.) u Hrvatskoj je bilo samo 14 dnevnih letova. Osim ovih 14 letova iz Zagreba, od kojih je 5 bilo u domaćem prometu, a 9 u inozemnom, Split i Dubrovnik su imali po dva leta (za Zagreb), te Osijek jedan (također za Zagreb). Zadar, Pula i Rijeka nisu imali letova, dok Brač i Lošinj cijelu zimsku sezonu nemaju letova. Priština je danas imala jedan let više od Zagreba, dok je Beograd danas imao tek 10 dnevnih letova, pozicioniravši se na 3. mjesto u regiji. Podgorica je danas imala 4 leta, isto kao i Skopje, dok su Tivat, Tuzla i Niš imali jedan dnevni let.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Alen Šćuric

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: Alen Šćuric

Na letu Zagreb-Split, u utorak 26.1. u 14:45 sa Dash 8-400 bilo je 40 putnika što čini 53% popunjenosti. Let je krenuo nešto ranije od planiranog pa je u Split sletio već u 15:20 sati.

Dolazak u Split, foto: Alen Šćuric

 

U povratku idućeg dana, u srijedu 27.1. u 15:35 također sa Dash 8-400 bio je 21 putnika, što znači da je popunjenost leta bila tek 28%. Cijena karte je bila 1030 kn (137 EUR) što je izvan pameti. Kao što sam prije par tjedana napisao Croatie više u prodaji nema jeftinije cjenovne razrede nego prodaje samo najskuplje karte uz logiku tko mora letjeti će i platiti.

Split fantomski prazan; foto: Alen Šćuric

 

Splitski aerodrom je istinski fantomski prazan. Na cijelom aerodromu nemate gdje popiti piće, kavu ili išta pojesti. Ne samo da ne rade kafići nego ne postoje ni automati za prodaju hrane i pića. Na letu za 20 putnika je bilo natprosječno puno zaposlenika, pa su nas na gateu hendlale čak tri osobe, a i uz avion je bilo mnogo djelatnika.

21 putnik čeka ukrcaj; foto: Alen Šćuric

 

Ulazak u avion; foto: Alen Šćuric

 

Prazan avion; foto: Alen Šćuric

 

Iznad mora; foto: Alen Šćuric

 

Bus u Zagrebu; foto: Alen Šćuric

 

Zagrebački terminal; foto: Alen Šćuric

 

Zagrebačko prazno parkirališta; foto Alen Šćuric

Wizz Air otvara 41. bazu u Sarajevu gdje će bazirati jedan A320. Od 20.5. će krenuti sa čak devet novih linija u sedam zemalja i 21 tjednim letom. Wizz će letjeti za London Luton (2 puta tjedno, ponedjeljak i petak od 21.5.), Paris Beauvais (2 puta tjedno, utorak i subota od 22.5.), Bruxelles (2 puta tjedno, ponedjeljak i petak od 21.5.), Eindhoven (2 puta tjedno, srijeda i nedjelja od 23.5.), Dortmund (3 puta tjedno, utorak, četvrtak, subota od 20.5.), Memmingen (2 puta tjedno, četvrtak i subota, od 20.5.), Basel (3 puta tjedno, ponedjeljak, srijeda, petak od 21.5.), Copenhagen (3 put tjedno utorak, četvrtak, subota od 20.5.) i Gothenburg (2 puta tjedno, srijeda i nedjelja od 23.5.). Uz to očekuje se i obnova linije za Budimpeštu, dočim će Wizz operirati 10 linija sa 23 tjedna polaska. Kompanije je ponudila više od 250.000 sjedala na letovima, a isto će akumulirati u Sarajevu preko 220.000 putnika.

Wizz Air već operira za Tuzlu gdje ima bazirana 2 aviona i operira velik broj letova. No, Tuzla je posljednjih godina rezana od strane Wizz Aira. Sarajevska baza svakako će zaustaviti ekspanziju ove kompanije u Tuzli.

U sutrašnjoj analizi ćemo se pozabaviti utjecajem Wizz Aira na promet Sarajeva.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb) i Dren Milinović, dopisnik (Sarajevo), foto: Wizz Air

Prema neslužbenim izvorima velika američka investicijska kompanija KSL Capital Partners, koja je vlasnik najveće američke turističke kompanije Apple Vacations i niza drugih kompanija, kupuje od Andabaka Sunce hotele, koji imaju 11 hotela i 1 kamp, najveći broj od njih na Braču. Vrijednost KSL Capitala je 5,7 milijardi USD, te imaju 47.000 zaposlenih.

U tom slučaju Apple Vacations bi postao i vlasnik Zračne luke Brač koja istinski treba kako ulaganja u produženje piste, tako i goste koji bi dolazili avionima, a što bi veliki igrač mogao ugovoriti. Apple Vacations je jedan od glavnih partnera TUI-a. Posao se radi preko lokalnog brenda Valamar koji hotele ima i u Makarskoj, te na Hvaru.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: ZL Brač

Wizz Air od 5.2. obnavlja liniju Memingen-Podgorica (petkom), a od 12.2. Dortmund-Podgorica (petkom). Od 1.3. obije linije će dodati i drugi tjedni let, ponedjeljkom. Wizz Air je iz Podgorice 2019. prevezao 138.534 putnika, a prošle godine 37.544 putnika. Prije Covida-19 Wizz Air je iz Podgorice letio za Beč, Dortmund, Katovice, Memmingen, Milano MPX, Varšavu i Budimpeštu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Wizz Air

Aeroflot od 12.2. kreće sa letovima za Ljubljanu iz Moskve Sheremetyevo, jednom tjedno i to petkom. Ove frekvencije kompanija će imati do kraja zimskog reda letenja. Letovi će biti SVO 06:15 – 09:40 LJU 10:30 – 13:50 SVO sa Sukhoi SSJ-100.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Aeroflot

BiH direktorat civilne avijacije (BHDCA) je odobrio operacije Boeinga 737MAX8 i 737MAX9 nakon što je to učinila EASA. Prijevoznici će se morati usuglasiti sa direktivama EASA-e i FAA-a ako žele letjeti na području BiH. Nije jasno zašto BHDCA nije izdala odobrenje i za 737MAX10.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Boeing

foto: Windrose

Ukrajinski Windrose prekida operacije na liniji Kijev-Skopje, samo dva mjeseca nakon što je istu pokrenuo. Ovo je bilo i za očekivati, jer iskreno skopska linija nije imala perspektive, kao što smo i napisali prilikom pokretanja ove linije. Windrose nastavlja operirati frekvencijom od dva tjedna leta za Zagreb, Beograd i Podgoricu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Windrose

U II. mjesecu Sarajevo će imat operacije samo četiri prijevoznika i u prosjeku tek malo više od dva dnevna leta. Austrian leti 4 puta tjedno (ponedjeljak, srijeda, petak i subota), Air Serbia 3 puta tjedno (ponedjeljak, petak i nedjelja), flydubai 3 puta tjedno (srijeda, petak i subota), te Turkish 6 puta tjedno (svaki dan osim ponedjeljka). To znači da Sarajevo ima ukupno 16 tjednih letova. Letove su do 1.3. suspendirali Croatia Airlines i Pegasus.

Iz Tuzle Wizz Air u II. mjesecu imati će 8 letova, u prosjeku tek malo više od jednog leta dnevno. Za Bazel Wizz Air će letjeti srijedom i nedjeljom, za Dortmund ponedjeljkom i petkom, za Frankfurt samo nedjeljom, Memmingen subotom, Malmo subotom i Stockholm Skavsta nedjeljom. Za Eindhoven i Gothenburg kompanije će imati tek jedan let tijekom II. mjeseca.

Za Banja Luku leti samo Air Serbia i to ponedjeljkom i petkom. Mostar nema letove. Ukupno za BiH će biti 25 tjednih letova, tj. u prosjeku 3,5 dnevno.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Sarajevo

Aerodrom Ljubljana je u ponedjeljak 1.2. imao jedan let za Frankfurt, dok u utorak 2. i srijedu 3.2. nema ni jedan jedini redovni let. U srijedu 3.2. Trade Air ima charter za Lyon (C3333) sa Airbusom A320.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Ljubljana

 

KLM je planirao povećati broj letova na liniji Zagreb-Amsterdam na dva dnevno, pri je drugi let trebao noćiti u Zagrebu. No, zbog novih i bitno strožih mjera borbe protiv Covida-19 kompanija je odlučila prolongirati povećanje i nastaviti će liniju operirati sa 7 tjednih letova.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: KLM

U Zagrebu, na nedavno proširenoj stajanci uz hangare Croatie Airlines, u ovom momentu stacionirana su dva Airbusa A319 Get Jeta kojima su skinute sve oznake, tri Dash 8-400 Austriana, jedan Dash 8-400 Croatie i jedan A320 Croatie. Još tri aviona su u hangarima. Na Croatijinoj stajanci više nema ATR 42 koji su tu stajali godinama.

 

foto: Alen Šćuric

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Alen Šćuric (Croatia Airlines)

Jung Sky Cessna 525A Citation CJ2, registracije 9A-JSC u belgijskom Antwerpenu sinoć (30.1.) je imala nezgodu pri slijetanju. Avion se po slijetanju na pistu 11 nije uspio zaustaviti zbog kasnog touchdowna, već se zaustavio na travnatoj površini nakon uzletno-sletne staze. Pista u Antwerpenu je zbog položaja u samom gradu prilično kratka, tj. duga je tek 1.510 metara. U Antwerpenu je padao snijeg. Putnik i dva člana posade nisu ozlijeđeni. Avion je letio iz talijanskog Napulja.

Jung Sky je osnovan 2009, a u floti ima dva aviona Cessna 525A Cittation CJ2. Baza kompanije je u Zagrebu iako kompanija leti diljem svijeta.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Jung Sky

EasyJet je još jednom prolongirao početak operacija za Ljubljanu. Tako će linije iz London Gatwicka krenuti tek 5.3, a onda i London Lutona 28.3. Nakon tolikih prolongiranja jasno je da i ovi datumi nisu sigurni i da će sve ovisiti o epidemiološkoj situaciji, pa su i dalja prolongiranja moguća i realna.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: easyJet

Aerodrom Skopje je pokrenulo brze antigenske testove na samom aerodromu. Testovi se obavljaju u glavnoj zgradi kod ulaska u terminal. Rezultati testiranja se dobivaju u roku od 15 do 20 minuta. Testovi se koriste za ulazak u Veliku Britaniju, Njemačku i Nizozemsku.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Aerodrom Skopje

Međunarodna zračna luka Zagreb prodaje kavu, jednostavna jela (sendviče, salate, kolače) i piće u svim barovima kao i prije, no putnici više ne smiju sjesti u prostore barova te su uklonjeni svi stolovi i stolice. Ovo je poseban nonsens jer samo par metara dalje postoje klupe u čekaonici pa putnici sada odnose hranu i piće na te klupe, tamo sjednu i jedu ili piju sa krila. I autor ovog teksta je tako popio kavu, sa klupice pri čemu je kavu držao na mjestu do sebe koje je blokirano (koristi se svako drugo sjedalo). Razlike zapravo nema, osim što je zadovoljena forma i što je putnicima isti doživljaj bitno neugodniji, pa i kompliciraniji (jelo iz krila). Još jedan nonsens Covid-19 mjera Republike Hrvatske.

Za razliku od toga putnici Zračne luke Split nemaju mogućnost popiti kavu ili nešto pojesti jer su svi barovi u toj zračnoj luci zatvoreni. Ovo je istinski neprihvatljivo, pošto putnici dolaze gladni i željni kave dok čekaju let. A na ovaj način Zračna luka Split gubi i značajan novac. Uzmemo li da bar četvrtina putnika popije kavu i četvrtina kupi još nešto skuplje (sendvič, kolač, sok) dolazimo do brojke od oko 100.000 kn koliko bi kompanija mogla naplatiti svaki mjesec putnicima, djelatnicima i posjetiocima zračne luke tijekom zimskih mjeseci. U prostorima ne postoji čak ni automat za kavu i/ili jednostavnija jela i napitke.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: MZL Zagreb

Priština je jučer (28.1.) imala samo 4 leta. Neusporedivo manje od Beograda i Zagreba, pa čak i od Skopja i Splita. Sve letove otkazao je Wizz Air, TUI i Air Mediterannean. Priština je ovih dana tek blijeda slika onog što je bila oko Nove godine kada je nekoliko dana u tjednu bila prva po broju letova, čak i ispred Beograda.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Priština

Na beogradskom aerodromu je završena petomesečna rekonstrukcija prostora za boravak putnika pre ulaska na gate, dok čekaju let. Modernizovan je i proširen duty free shop u novom walk through konceptu i oformljen je Teslin trg, prostor za odmor sa restoranom i gaming zonom. Teslin trg se nalazi odmah iza pasoške kontrole drugog terminala. Takođe, između gateova A5 i A6 napravljen je novi prostor sa sadržajem za decu.

Vrednost radova je više od 2 miliona EUR, a rekonstrukcija je deo celokupne modernizacije aerodroma, prilikom koje se vodi računa da se redovni saobraćaj ne ometa.

autor: Luka Babić, suradnik (Beograd), foto: Aerodrom Beograd

Wizz Air će pokrenuti još jednu liniju za Split, iz Osla, Gardemoen. Linija će krenuti 6.6. i imat će frekvenciju od dva leta tjedno (četvrtak i nedjelja). Ovo je 6. linija koju će Wizz Air operirati iz Splita (London Luton, Dortmund, Katowice, Gdansk, Varšava, Oslo).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Wizz Air

Predstavnici sindikata pilota, mehaničara i kabinskog osoblja ORCA su odbili kompletan prijedlog Uprave Croatia Airlinesa za novi kolektivni ugovor, te dali prijedlog da se vrijednost boda smanji za 5% u periodu od 1.5. do 31.12.2021. Uprava Croatie se izjasnila da nije u mogućnosti prihvatiti prijedlog ORCA-e. Croatia Airlines se konzultirala po tom pitanju sa resornim ministarstvom, te je za srijedu 27.1. zakazala i tematsku sjednicu Nadzornog odbora po tom pitanju. Ukoliko ne dođe do dogovora sa ORCA-om Uprava smatra realnom mogućnošću raskid postojećeg Kolektivnog ugovora.

Novi sastanak bi se trebao održati u petak 29.1. te će na njem biti prisutan predsjednik Upravo i predsjednik Nadzornog obora. Naravno, Upravi je jasno da ima još samo par mjeseci da iskoristi situaciju sa Covidom-19 i smanji trošak kompanije u idućih 2 do 3 godina. Ovog ljeta kompanije planiraju promet od 70-80% iz 2019, a već 2022, promet bi se mogao vratiti na nivo 2019. godine. U tom kontekstu radnici će za godinu i pola tražiti prava koja su imali i prije iako im kompanija, koje su istinski uništene Covidom-19 to neće moći pružiti još dugi niz godina koliko će trajati oporavak od devastacije zbog pandemije.

Radnici Croatie Airlines imaju vrlo malo sati leta, a ima pilota A320 obitelji koji u II. mjesecu nemaju ni jedan jedini let, dok im je plaća u to vrijeme tek minimalno smanjena.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Croatia Airlines

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

NAGRADNA IGRA

Osvojite 9 starih razglednica (50+ godina) InexAdrije, Lufthanse, Balaira, Air Lloyda i Ju52
tako da nam pošaljite fotke za foto-spotterski kutak

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!

Linije

Iz Ljubljane:

 

Iz Maribora

 • Bolzano, SkyAlps od 30.6.
 • Napulj, Sky Alps od 30.6.
 • Piza, Sky Alps od 30.6.

 

Iz Portoroža:

 • Bern, Belpmoos Reisen od 23.8.

 

Iz Zagreba:

 • Krf, Ryanair od 5.7.

 

Iz Pule:

 • Glasgow, easyJet od 27.6.
 • Gothenburg, TUI od 5.8.
 • Stockholm ARN, TUI od 5.8.

 

Iz Rijeke:

 • Berlin, easyJet od 28.6
 • Zielena Gora, LOT od 3.7.

 

Iz Zadra:

 

Iz Splita:

 • Montpellier, Transavia od 9.7.
 • Nantes, Transavia od 10.7.
 • Rim FCO, ITA od 4.8.
 • Gothenburg, TUI od 12.8.

 

Iz Brača:

 

Iz Dubrovnika:

 • Bukurešt, Blue Air od 28.6.
 • Solun, Aegean od 1.7.
 • London Luton, Wizz Air od 4.7.
 • Rim FCO, ITA od 2.8.
 • Wroclaw, Wizz Air od 4.8.

 

Iz Sarajeva:

 

Iz Tuzle

 • Stockholm, Ryanair od 2.11.
 • Memmingen, Ryanair od 4.11.

 

Iz Mostara

 • Palermo, Croatia od 31.7.

 

Iz Banja Luke:

 • Berlin, Ryanair od 4.11.

 

Iz Beograda:

 

Iz Niša:

 

Iz Kraljeva:

 

Iz Podgorice:

 • Manchester, Ryanair od 30.10.

 

Iz Tivta:

 • Oslo, SAS od 27.6.
 • Stockholm ARN, SAS od 28.6.

 

Iz Prištine:

 

Iz Skopja:

 

Iz Ohrida: