Novosti iz regije

Niz pilota i kabinskog osoblja Fly Aira41 i Wizz Aira je prešlo u Croatiu Airlines. Navedene osobe ističu da im je dosta života bez obitelji i prijatelja diljem svijeta, da se žele vratiti u domovinu, te letjeti iz gradova gdje imaju boravište. Croatia je istim na novom natječaju uspjela dobiti isključivo iskusne pilote pa joj je potrebno kraće školovanje i imate će manje troškove.

analitičar: Alen Šćuric (Zagreb), foto: Fly Air41

Zračna luka Zagreb je u II. mjesecu ostvarila 245.260 putnika (208.469 u II/2023). Ovo je izuzetno dobar rezultat jer je tek 4.319 putnika manji od I. mjeseca koji ima dva dana više i brdo putnika novogodišnjih praznika. Jedan od faktora ovih brojki je svakako Pegasus koji je pokrenuo letove za Zagreb. Ovo je vrlo fascinantnih 135,4% putnika iz istog mjeseca 2019. (181.154). Zagreb je ostvario 3283 leta (2907 u II/2023) i 80.485 MTOW (67.754 u II/2023). Aerodrom je ostvario 842 tone carga, što je bitno bolje nego u istom mjesecu prošle godine kada je imao 769 tona carga.

Od početka godine Zagreb je ostvario 494.839 putnika, 6835 operacija, 168.696 MTOW i 1647 tona carga. Obzirom na povećanje frekvencija, obnovu nekih zimskih linija koje nisu letjele tijekom II. mjeseca, te tri nove linije Ryanaira koje počinju krajem mjeseca za očekivati je još bolji III. mjesec koji bi po prvi puta mogao preći i 300.000 putnika.

analitičar: Alen Šćuric (Zagreb), foto: ZL Zagreb

Bosna i Hercegovina je ukinula vize za državljane Ujedinjenih Arapskih Emirata. Katara i Kuvajta cijele godine, te Saudijske Arabije od 1.6. do 30.9. Istim će se broj putnika na linijama iz ovih država i te kako povećati, pa ne treba čuditi ni povećanje broja letova.

analitičar: Alen Šćuric (Zagreb), foto: Flynas

Na katu Terminala B Aerodroma Sarajevo otvoren je renovirani ugostiteljski objekt „Take Off“. Restoran je otvorenog tipa, te je integriran u prostor čekaonice, što je praktično za putnike koji čekaju na ukrcaj u avion. Objekt ima napitke, svježu kavu, te laganije obroke i slastice.

analitičar: Alen Šćuric (Zagreb), foto: Alen Šćuric

Na ovogodišnjem Runway Runu u Dubrovniku je sudjelovalo oko 200 trkača. Organizacija Zračne luke Dubrovnik i Du-motiona je bila odlična. Vremenske prilike su išle trkačima na ruku te je ostvaren i novi rekord utrke koji je postigao Željko Cota iz Dubrovnika. U ženskoj kategoriji pobjedu je odnijela Rita Biliš iz Korčule.

suradnik: Mario Raguž (Dubrovnik), foto: Mario Raguž

 

Na parkiralištu Croatie Airlines je parkiran jedan istinski neuobičajan avion. Airbus A320 World Star Aviationa (2-GSPC). Avion je star 12,9 godina i letio je za Virgin Americu i Alasku. Ovaj avion je i prije bio u Zagrebu u bojama Alaske i pod registracijom N851VA. Prisjetimo se da je Croatia sve svoje A319 i A320 nedavno dala u sale and lease back upravo World Star Aviationu. 2 je registracija otoka Guernsey.

Istovremeno u Zagrebu je i avion Condora koji je na servisu u Croatia Tehnici. A na stajanci Croatie Airlines je parkiran i jedan A319 Croatie Airlines.

analitičar: Alen Šćuric (Zagreb), foto: Alen Šćuric

Letovi na liniji Sarajevo-Zagreb, Skopje-Zagreb, Zagreb-Sarajevo i Zagreb-Skopje od 7. do 9.3. su bili prepuni zbog štrajka Lufthanse i Austriana. Istim je Lufthansa niz putnika prebacila na letove Croatie i konekcije preko  Zagreba. Lufthansa je otkazala 87% letova 7.3. i 85% letova 8.3. te nije imala ranojutarnjih letova 9.3. (štrajk je prekinut u 7:10).

analitičar: Alen Šćuric (Zagreb), foto: Croatia Airlines

Zahuktava se scena sa koncesijom aerodroma u BiH. OK, to je realnost, veleposlanici SAD-a i Europske Unije su to tražili od BiH, dakle to je gotova stvar. Po izjavi veleposlanika ministar Forto ja više puta jasno isticao da je koncesija jedina opcija za BiH. Je li? Nažalost je. Tuzla i Mostar su na koljenima. I lokalne vlast i stanovništvo bi bili presretni da aerodromi odu pod koncesiju. Gore od ovoga ne može biti, a koncesionar bi bar nešto napravio.

Aerodrom Sarajevo je razvijen aerodrom i jedini koji je samoopstojan. No, i on ima ogromne subvencije koje daje za linije, vlast je dala značajan novac za terminal koji će vrlo skoro biti premalen. Naime već ove godine Sarajevo će vrlo vjerojatno imati 1,6, možda čak i 1,7 milijuna putnika, a to znači da u najviše 2-3 godine Sarajevo će doći do 2 milijuna putnika, tj. do maksimalnog kapaciteta novog i starog terminala. I što onda? Treba graditi još jedan terminal, treba produžiti uzletno-sletnu stazu, treba proširiti stajanku, treba povećati parkiranje i otvoriti rent’a’car kompleks. A to košta više desetaka milijuna EUR. Ima li BiH to nakon što je tek investirala u terminal B?

Stoga koncesija i nije glupo rješenje u BiH. Konačno tamo aerodromi nisu toliko bitni strateški objekti kao u turističkoj Crnoj Gori ili pak Beogradu ili Zagrebu. U prvom redu zato što su mali i relativno nebitni za tokove putnika. Koncesionar bi investirao u aerodrome, on bi doveo nove kompanije, on bi stabilizirao poslovanje. Svi znamo da sam ja protiv koncesija no u BiH je malo drugačije stanje.

Osobno smatram da država treba inzistirati da se istovremeno sa Sarajevom koje je meta koncesionara, moraju u koncesiju dati i aerodromi Tuzla i Mostar. Konačno to i koncesionaru odgovara. Koncesionari uvijek uzimaju sve obližnje aerodrome u koncesiju, u prvom redu zato da im ne postanu konkurencija. Što mislite zašto je Vinci uzeo pod koncesiju sve aerodrome u Portugalu i one minijaturne? Time bi se država i lokalna zajednica riješila vrućeg krumpira, ne bi više bilo potrebe tako velikih iznosa novaca za subvencije, aerodromi bi dobili svoju svrhu i razvijali se. To je pozitivna strana možebitne koncesije.

Stoga smatram da BiH mora hitno napraviti Komisiju koja bi procijenila treba li koncesija ili ne, te ako treba kako je provesti, koja bi napravila natječaj, te koja bi ga provela, tj. savjetovala Vlast o tome. U toj komisiji trebaju biti stručnjaci iz BiH i inozemstva, ona mora biti neovisna o politici, već mora biti stručna, ona mora biti dobro plaćena da ne padne pod utjecaj potencijalnih koncesionara. Takva komisija bi bila dobar „protivnik“ koncesionaru i mogla bi sa njim pregovarati na istom nivou. Jer koncesionar ima izuzetno jak tim stručnjaka koje plaća i preko 100.000 EUR mjesečno. Oni su premazani svim mastima. S druge strane uvijek pregovara sa demotiviranim, nisko plaćenim djelatnicima ministarstava kojima je jedina opsesija otići kući sat dva prije kraja radnog vremena. I onda nam se dese koncesijski ugovori koji su loši po državu, koji znače ogromne gubitke i negativnosti po državu. Takva visokostručna i dobro plaćena komisija bi to spriječila. Iskreno bolje je da država plati neki dobar novac toj komisiji, nego da izgubi desetine milijuna na koncesiji ili kasnije milijune kompenzacija i manje koncesijskih naknada u poremećajima.

analitičar: Alen Šćuric (Zagreb), foto: Alen Šćuric

Minijaturna slovenska kompanija Lipican Aer leti redovno između Reuniona i Mayotte u Africi. Kompanija leti svaki dan dva leta sa Saab 2000. Lipcan Aer ima dva Saaba 2000 u floti (jedan star 28, drugih 29,1 godinu), svaki sa po 50 putnika. Na liniji mu je konkurencija Corsair koji leti svakodnevno sa Airbusom A330-900 i Air Astral koji leti dva puta dnevno sa Airbusom A220-300, te 4 puta tjedno sa širokotrupcem (B787-8 ili B777-300ER).

analitičar: Alen Šćuric (Zagreb),  foto: Licipan Aer

Air Serbia je najavila da je treći Airbus A330-200 trebao doći u VII. mjesecu 2023. Pa nije došao. Onda su najavili da će doći u XII. mjesecu 2023. Nije došao. Pa su objavili da će avion doći u IV. mjesecu 2024. No, ni to se desiti neće. Sada je objavljeno da će treći A330 doći u VII. mjesecu ove godine, a četvrti u IX. mjesecu. Podsjetimo se da su planovi za kineske letove i letove za Chicago prolongirani punih pet godina od prvih najava.

No, još uvijek nema objava gdje su avioni nabavljeni i koji su to avioni. Nakon toliko prolongiranja nažalost ne može se vjerovati kompaniji. Uz to ove objave siluju Aleksandar Vučić i Siniša Mali, Marek je postao puno oprezniji i više ne istrčava sa objavama. Stoga nekako ne vjerujem dok ne vidim. Obzirom na stalne objave nesporno je da će treći avion doći, vjerojatno i četvrti, samo je pitanje kada i koliko će se isto još prolongirati.

analitičar: Alen Šćuric (Zagreb), foto: Air Serbia

Air Montenegro je već uzeo u wet lease Airbus A320 Trade Aira, no uzeti će u wet lease i Embraer E190 ukrajinskog Windrosea za ljeto 2024. Ovaj avion se u flotu uzima od 1.4. do 31.10. Air Montenegro je ovaj avion u floti imao i prošlo ljeto. Windrose ima samo jedan ovaj avion u floti, a star je 12,3 godine. Kompanija ukupno u floti ima 13 aviona.

dopisnik: Mladen Radić (Osijek), foto: Air Montenegro

Aerodrom Sarajevo je II. mjesecu ostvario čak 75.112 putnika što je skoro 20.000 putnika više nego u II. mjesecu prošle godine (56.979). Ovo je 141,4% putnika iz istog mjeseca 2019. (53.130). Aerodrom je imao 843 operacije (708 u II/2023). Sarajevo je ostvarilo 191,2 tone carga (169,9 tona u II/2023). Ukupno je u prva dva mjeseca 2024. Sarajevo ostvarilo 152.566 putnika, 1746 operacija i 466,8 tona carga.

analitičar: Alen Šćuric (Zagreb), foto: Alen Šćuric

Direktor Aerodroma Sarajevo Alan Bajić je izjavio za zamaaero da je definirano radno vrijeme Aerodroma Sarajevo ovog ljeta od 05:30 do 00:30. No, kako flydubai u top sezoni planira letjeti iz Sarajeva u 1:00 aerodrom će morati raditi u dva udarna mjeseca od 05:30 do 1:00 sat. Dakle ne planira se da će ove godine aerodrom biti otvoren 24 sata, nego 19 do 19,5 sati, što je i logično.

analitičar: Alen Šćuric (Zagreb), foto: Alen Šćuric

Helvetic Airways od 17.6. pokreće liniju Bern-Brač. Linija će se operirati do 5.8, te ponovo od 2.9. do 7.10. Linija će se operirati ponedjeljkom. Ovu liniju je do prošle godine letio SkyAlps, no kraće nego će se operirati ove godine. Helvetic u floti ima Embraere E190, E190-E2 i E195-E2, no za Brač će letjeti sa E190 dočim će linija sa 76 sjedala preći na 110 sjedala po letu, što je značajno povećanje kapaciteta.

analitičar: Alen Šćuric (Zagreb), foto: Helvetic

Iako se smatralo da će linija Podgorica-Barcelona Ryanaira postati sezonska, kompanija je odlučila liniju ne obnoviti ni ovog ljeta, te se više neće operirati iz Podgorice. Ryanair leti iz Podgorice cjelogodišnje linije za Berlin, Gdansk, Krakow i London Stansted, dok su linije za Charleroi, Manchester, Wroclaw i Zagreb sezonske.

dopisnik: Mladen Radić (Osijek), foto: Ryanair

Što se desilo na koncu sa Air Pinkom? Kompaniji je, zajedno sa podružnicama Air Emeralds i Star Fly Wings, EASA nakon audita i ustanovljenih nepravilnosti oduzela Third Country Operator (TCO) 28.2. Pod utjecajem EASA-e reagirao je i Direktorat civilnog vazduhoplovstva Srbije koji je vrlo brzo kompaniji oduzeo sva tri AOC. Vlasnik Air Pinka je rekao da je sam vratio AOC, i to je vjerojatno istina, ali je to učinio nakon oduzimanja TCO i kada je bilo jasno da će mu se AOC oduzeti.

Air Pink je u vlasništvu kontraverznog businessmena Željka Mitrovića koji je vrlo povezan sa srpskim predsjednikom Vučićem, te Aleksandra Ilića. Star Fly Wings pak kontrolira Nikola Petrović, kum Aleksandra Vučića.

I sada se postavljaju dva pitanja. Zašto Direktorat sam nije izvršio audit, nego je morao reagirati tek nakon EASA-e. Ovo je ogromna sramota za Srbiju i Direktorat. Ne mogu se političke veze pretpostavljati sigurnosti avio operacija i Direktorat tu mora biti neovisan i mora prvi reagirati na svom području. Što da do audita EASA-e nije došlo? Kakve bi bila sigurnost u kompaniji i bi li to rezultiralo nekim incidentom ili ne daj bože smrti putnika. Velika sramota.

Drugo je pitanje što sada sa čak 19 aviona u floti: 2 Embraera Legacy 600, 1 Cessnu Citation 560XL XLS, 8 Cessnu Citation 560 XL XLS+, 2 Cessne Citation 550 Bravo, 5 Cessna Citation CJ I 1 Cessnu Citatin 525B CJ3. Vrlo zavidna flota koja sada stoji nezaposleno i troši značajan novac svakim danom prizemljenja. Što sa preko 200 zaposlenika? Konačno, što sa mušterijama kompanije koje su ostale bez letova. Nije dobro.

analitičar: Alen Šćuric (Zagreb), foto: Air Pink

Zračna luka Zadar je u II. mjesecu ostvarila 1304 putnika (1294 u II/2023). Ovo je 92,0% putnika iz istog mjeseca 2019. (1418). Zadar je ostvario 142 operacija (138 u II/2023), te nije imao carga.

Od početka godine Zadar je ostvario 2853 putnika, 248 operacija i nije imao carga. Zbog linija koje će se iznimno ove godine početi operirati u III. mjesecu (radi ranog Uskrsa) očekuje se bitno bolji rezultat u III. mjesecu nego lani.

analitičar: Alen Šćuric (Zagreb), foto: ZL Zadar

Croatia Airlines pokreće letove iz Zagreba za Berlin, Stockholm i Tiranu. Konačno. Trebali su to pokrenuti prije dvije godine, no hajde konačno nešto pametno od kompanije. Zamaaero je već pisao o novoj liniji Split-Istanbul.

Linija Zagreb-Berlin će se operirati tri puta tjedno, utorkom, petkom i nedjeljom, od 21.5. do kraja ljetnog reda letenja (25.10.). Linija će se operirati sa Airbusom 319. Ova linija je istinski najvažnija linija iz Zagreba. Hrvatska i Zagreb imaju najviše turista iz Njemačke, najveća hrvatska dijaspora je u Njemačkoj, jako puno je novootišlih mladih ljudi (u zadnjih 10 godina) koji su i te kako vezani uz maticu, Hrvatska i Zagreb imaju najveću gospodarsku razmjenu sa Njemačkom i konačno Hrvatska se ekstremno veže uz njemačku politiku. Ova linija sigurno neće omanuti.

Linija Zagreb-Stockholm će se operirati tri puta tjedno, ponedjeljkom, srijedom i petkom, od 20.5. do kraja ljetnog reda letenja (25.10.). Linija će se operirati sa A319. Ekstremno bitna linija i čudno je da se već odavno ne leti. Istinski je čudno da ju Ryanair već odavno nije otvorio i da je Croatia dočekala šansu da ju pokrene. Ovu liniju Croatia je operirala do Covida-19, tj. do 2019.

Linija Zagreb-Tirana će letjeti dva puta tjedno, petkom i nedjeljom od 14.6. do kraja ljetnog reda letenja (25.10.). Linija će se operirati sa A319. Iskreno premalo letova. Ta linija se morala operirati minimalno tri puta tjedno. Tirana je blizu Zagrebu i mogla se operirati sa Dash 8-400 čime bi se broj frekvencija povećao. Odlična ideja loša realizacija. Air Serbia ima 14 letova tjedno za Tiranu, a Adria je za Tiranu letjela 12 tjednih letova. Ovu liniju Croatia je planirala pokrenuti u proljeće 2020. godine no isto nije učinila radi Covida-19.

Konačno da se pokrenu ove tri ekstremno važne linije koje su opako nedostajale Zagrebu. Croatia još treba ekstremno hitno obnoviti letove za Lisabon (povukao se TAP), Prag, Bukurešt i Helsinki (poglavito jer se Finnair povukao sa ove linije). Obnavljanje Osla i Milana nema smisla jer je ove linije pokrenuo Ryanair. Croatia uz to hitno treba pokrenuti letove iz Zagreba za Edinburgh, Genevu, Hamburg, Luxemburg, Rigu, Ankaru, Prištinu i Cairo. No, hajde bar se nešto pokrenulo i dvije najbitnije linije koje su nedostajale su pokrenute. Hvala ti bože više.

Eto ipak je natječaj MZL Zagreb za poticaje linija prema glavnim gradovima dao neke pozitivne rezultate, godinu dana kasnije. Kao što nam je CEO Aerodroma Zagreb Huseyn Bahadir Bedir rekao u posljednjem razgovoru glavni cilj poticaja i je bila Croatia Airlines koju je MZL Zagreb željela potaknuti da pokrene linije. Nadamo se da je ovima zakopana ratna sjekira Croatie Airlines i MZL Zagreb i da se Croatia više neće duriti poput petogodišnjeg djeteta što je MZL Zagreb pokrenula letove Ryanaira.

I na kraju ne mogu vjerovati da ovo pišem, ali moraj jasno još jednom naglasiti: VELIKO BRAVO CROATIA AIRLINES. Konačno. Moglo je i bitno prije, ali hvala bogu da se to konačno desilo. Sada još da se pokrenu i druge bitne linije.

analitičar: Alen Šćuric (Zagreb), foto: Croatia Airlines

Već smo pisali o četiri nove linije SkyAlspa iz Mostara, no kompanija u regiji pokreće još dvije nove linije. Tako SkyAlps od 8.6. kreće sa linijom Verona-Brač, koja će se letjeti do 14.9. jednom tjedno, subotom. Kompanija pokreće i liniju Verona-Zadar od 15.6. do 7.9. Linija će se operirati jednom tjedno, subotom. Svi letovi su sa Dash 8-400.

dopisnik: Mladen Radić (Osijek), foto: SkyAlps

Ryanair je ukinuo liniju Memmengen-Zagreb. Zadnji let na ovoj liniji će biti 30.3. Ryanair je liniju operirao tri puta tjedno. Jasno je da kompanija ovdje nije mogla pratiti Croatiu Airlines i Lufthansu na liniji Zagreb-Minhen koje će u IV. mjesecu imati četiri leta dnevno u code-share (osim ponedjeljaka kada imaju tri), tj. 27 tjednih letova. Koliko sam puta naglasio da je jedini način borbe sa Ryanairaom povećanje frekvencija na linijama koje se operiraju. I evo, na ovom primjeru se pokazalo koliko sam u pravu. Croatia i Lufthansa su bitno povećale broj letova. U ljeto 2021. kada je Ryanair krenuo sa ovom linijom Croatia i Lufthansa su imale samo 5 tjednih letova, danas ih imaju 21. Rezultat je vidljiv. Sada se postavlja pitanje zašto Croatia ne napravi isto i sa drugim linijama gdje joj konkurira Ryanair.

Kako god Ryanair je ovog ljeta dodao pet novih linija, a prošle zime jednu koja se nastavlja operirati i ovog ljeta, što znači da i nakon ukidanja Memmingena kompanija ima pet novih linija iz Zagreba.

analitičar: Alen Šćuric (Zagreb), foto: Ryanair

Grčki hendler Goldair Handling je počeo sa radom u Beogradu od 15.12. Prva mušterija mu je bila LOT. No, kompanija je potpisala ugovore i počela je hendlati i Aegean, te Arkiu. Kompanije će do ljeta potpisati još 2-3 ugovora sa kompanijama za hendlanje.

analitičar: Alen Šćuric (Zagreb), foto: Goldair Handling

Zračna luka Pula je u II. mjesecu ostvarila 1828 putnika (1590 u II/2023). Ovo je 201,3% putnika iz istog mjeseca 2019. (908). Pula je u II. mjesecu imala 202 operacije (210 u II/2023) i nije imala carga. Ukupno je od početka godine Pula ostvarila 3814 putnika, 420 operacija i nije imala carga.

analitičar: Alen Šćuric (Zagreb), foto: ZL Pula

Trade Air će ovog ljeta letjeti sa Airbusom A319 u Prištini do VIII. mjeseca. Nakon toga kompanija više neće produžiti ugovor sa MyWingsom, a A319 se vraća lezoru i ide na rezanje. A320 su raspoređeni diljem šire regije. Tako će jedan letjeti za Croatiu Airlines u Zagrebu, a od 7.5. se seli u Split gdje će ostati do 31.10. Drugi A320 je već 5 godina u Ljubljani gdje će letjeti chartere za tamošnje turoperatore. Treći A320 će biti u Podgorici od početka IV. do kraja X. mjeseca. Na koncu četvrti A320 će biti u Bergamu (Italija) gdje će ostati i tijekom zime 2024/25.

Peti i najstariji A320 (9A-BTG, star 26 godina) će ostati u bazi i biti će avion za ad hoc chatere te će uletavati tamo gdje će avioni ispadati iz prometa. Kompanija se nada da će ga prodati tijekom ljeta.

analitičar: Alen Šćuric (Zagreb), foto: Trade Air

 

Saudijski LCC flyadeal će uvesti liniju Jeddah-Sarajevo od 4.6. do 24.8. Linija će se operirati četiri puta tjedno, ponedjeljkom, utorkom, četvrtkom i subotom sa Airbusom A320. Istovremeno kompanija će povećati broj letova na liniji Riyadh-Sarajevo koja će se također operirati od 4.6. do 24.8. i to sa prošlogodišnjih 3 na čak 7 tjednih letova. I ova linija se operira sa A320.

analitičar: Alen Šćuric (Zagreb), foto: flyadeal

AJet (trenutno još uvijek Anadolujet) će ukinuti ljetne letove između Antalye i Sarajeva. Ova linija se operirala od 2021. i prošlog ljeta je operirala svakodnevno od IV. do IX. mjeseca. AJet će nastaviti letjeti između Istanbul Sabihe i Sarajeva. Za Antalyu će letove nastaviti Pegasus, Freebird i SunExpress.

dopisnik: Mladen Radić (Osijek), foto: AJet

Krešimir Kučko, bivši CEO Croatie Airlines i Gulf Aira je preuzeo mjesto CEO-a Air Mauritiusa u XII. mjesecu 2022. No, od 15.9. prošle godine je suspendiran radi boravka u Bordeuxu na račun lezora Aercapa, sa kojom posluje Air Mauritius. Na koncu je Air Mauritius raskinuo ugovor sa Krešimirom Kučkom 1.3. Ovo je već druga kompanija koja raskida ugovor sa Kučkom, obzirom da se to desilo i u Gulf Airu.

analitičar: Alen Šćuric (Zagreb), foto: Air Mauritius

EKSKLUZIVNO: Zračna luka Brač je u II. mjesecu ostvarila 27 putnika (34 u II/2023), 14 dolaznih i 13 odlaznih, 4 putnika su na domaćim letovima. Ovo je 135,0% putnika iz istog mjeseca 2019. (20). Brač je imao 12 operacija i to 10 u generalnoj avijaciji i 2 na komercijalnim letovima (20 u II/2023). Brač je u prva dva mjeseca ostvario 55 putnika (37 u prva dva mjeseca 2023) i 28 letova (26 u 2023).

analitičar: Alen Šćuric (Zagreb), foto: ZL Brač

Busines loža u Zagrebu je proširena i preuređena. Sada ima daleko više mjesta, što je dobro jer je istinski jako nedostajalo mjesta, pa su putnici u vrijeme gužvi tražili mjesto više, neki ga nisu uspjeli ni naći. No, istovremeno je loža izgubila na luksuzu. Naime, sada su postavljeni stolovi na mjestu gdje su bile masažne fotelje koje su izbačene. OK, ove koje su bile do sada su bile u tragičnom stanju, ili nisu radile ili su se doslovce fizički raspale, nedostajali su dijelovi, koža je otpala, istinski sramota. No, MZL Zagreb umjesto da je nabavio nove masažne fotelje ona ih je rađe izbacila. Uz to smanjen je prostor sa foteljama da bi se dobio prostor za stolove. Istinski jako loše. Sada je business loža tek osrednji kafić, ništa bolji od kafića MZL Zagreb. Jako loše!

I te kako treba postaviti pitanje što je sa seljenjem lože na 3. kat, tj. tamo gdje su nekada bili šalteri za kontrolu putovnica. MZL Zagreb je rekla da će to napraviti, no očigledno od toga ništa, te taj prostor zjapi prazan. Istovremeno u Zagrebu nedostaje ugostiteljskih objekata koji bi se mogli staviti na prostor sadašnje lože.

analitičar: Alen Šćuric (Zagreb), foto: MZL Zagreb

NAJAVE: Ryanair će početi sa linijama iz Zadra za Bercelonu od 4.4. (dva puta tjedno), Munster od 3.4. (dva puta tjedno) i Bremen od 31.3. (dva puta tjedno). Ove linije su se trebale započeti od VI. mjeseca, odnosno Bremen od V. Ryanair će letjeti na 30 linija od IV. mjeseca, a na par linije će čak letjeti u III. mjesecu (Cologne 3 leta, Krakow 2 leta, Poznan 2 leta).

Prema zamaData kompanija je prošlog IV. mjeseca letjela pola manje, 15 linija sa 34 tjedna leta. Ovo će svakako omogućiti Zadru da još jednom ostvari rekordne brojke po broju putnika, a zadarskoj turističkoj zajednici isto je i te kako važno radi što većeg broj turista u predsezoni.

dopisnik: Mladen Radić (Osijek), foto: Ryanair

Aegean je najavio 7 tjednih letova na liniji Beograd-Atena ovog ljeta, no sada će ih ipak operirati šest, svaki dan osim ponedjeljka. Prošlog ljeta Aegean je letio 5 tjednih letova, dočim će ove godine ipak imati jedan tjedni let više za Atenu. Kompanija je odlučila ove godine ukinuti letove za Heraklion i Rodos iz Beograda. Dakle u konačnici to je tri leta tjedno manje, a u usporedbi sa prošlim ljetom ima jedan tjedni let manje.

analitičar: Alen Šćuric (Zagreb), foto: Aegean

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!

Linije

 

Iz Ljubljane:

 • Copenhagen, Norwegian od 29.4.
 • Riga, airBaltic od 2.5.
 • Heraklion, Corendon od 7.6.
 • Antalya, Corendon od 9.6.
 • Madrid, Iberia od 29.7.

 

Iz Maribora:

 

Iz Portoroža:

 

Iz Zagreba:

 • Seoul, T’Way od 18.5.
 • Stockholm, Croatia od 20.5.
 • Berlin, Croatia od 21.5.
 • Tirana, Croatia od 14.6.
 • Monastir, Croatia od 20.6.
 • Tel Aviv, Neos od 3.7.

 

Iz Pule:

 • Hanover, Eurowings od 18.5.
 • Memmingen, Ryanair od 1.6.
 • Glasgow, easyJet od 24.6.
 • Birmingham, Jet2 od 2.5.2025.
 • Manchester, Jet2 od 2.5.2025.
 • London Stansted, Jet2 od 3.5.2025.

 

Iz Rijeke:

 • Beč, Ryanair od 3.6.
 • Ancona, Aeroitalia od 8.6.
 • Basel, easyJet od 24.6.

 

Iz Zadra:

 • Katowice, Ryanair od 17.4.
 • Kaunas, Ryanair od 1.6.
 • Barcelona, Ryanair od 2.6.
 • Košice, Ryanair od 2.6.
 • Cork, Ryanair od 3.6.
 • Verona, SkyAlps od 15.6.
 • Copenhgagen, Norwegian od 23.6.
 • Oslo, Norwegian od 24.6.
 • Toulouse, easyJet od 26.6.

 

Iz Splita:

 • Lille, Volotea, od 21.4.
 • Innsbruck, Smartwings, od 30.4.
 • Istanbul, Croatia od 7.5.
 • Stockholm, BRA od 11.5.
 • Lulea, BRA od 22.5.
 • Reykjavik, Play od 28.5.
 • Napulj, Volotea od 31.5.
 • Atena, Volotea od 2.6.
 • Strasbourg, Volotea od 26.6.
 • Malmo, BRA od 26.6.
 • Bari, Volotea od 5.7.

 

Iz Brača:

 • Luksemburg, Luxair od 4.5.
 • Verona, SkyAlps od 8.6.

 

Iz Dubrovnika:

 • Lille, Volotea do 24.4.
 • Gothenburg, Norwegian od 1.5.
 • Larnaca, Cyprus od 1.7.
 • Bari, Volotea od 4.7.

 

Iz Osijeka:

 

Iz Sarajeva:

 • Izmir, SunExpress od 21.4.
 • Atena, Aegean od 1.6.
 • Antalya, Pegasus od 3.6.
 • Jeddah, flyadeal od 4.6.
 • Sharjah, Air Arabia od 10.6.
 • Copenhagen, SAS od 3.7.
 • Solun, Ryanair od 3.7.

 

Iz Tuzle:

 • Antalya, Tailwind od 22.6.

 

Iz Mostara:

 • Beograd, Air Serbia od 15.4.
 • Verona, SkyAlps od 30.4.
 • Minhen, SkyAlps od 30.4.
 • Bari, SkyAlps od 2.5.
 • Rim, SkyAlps od 2.5.

 

Iz Banja Luke:

 

Iz Beograda:

 • Mostar, Air Serbia od 15.4.
 • Marsu Alam, Air Serbia od 20.4.
 • Heraklion, SkyExpress od 16.6.

 

Iz Niša:

 

Iz Kraljeva:

 

Iz Podgorice:

 • Gdansk, Smartwings od 28.5.
 • Katowice, Smartwings od 28.5.
 • Minhen, Air Montenegro od 1.6.
 • Izmir, SunExpress od 4.6.
 • Budimpešta, Air Montenegro od 15.6.
 • Ostrava, Air Montenegro od 18.6.
 • Varšava Radom, LOT od 23.6.

 

Iz Tivta:

 • Birmigham, Jet2 od 2.5.
 • Riga, Norwegian od 4.5.
 • Berlin, Eurowings od 4.5.
 • Baku, Air Montenegro od 3.6.
 • Katowice, Smartwings od 7.6.
 • Copenhagen, Norwegian od 23.6.
 • Bristol, easyJet od 24.6.
 • Oslo, SAS od 27.6.

 

Iz Prištine:

 • Riga, airBaltic od 4.5.
 • Stuttgart, Condor od 12.5.
 • Antalya, Pegasus od 1.6.
 • Izmir, SunExpress od 3.6.
 • Gothenburg, Norwegian od 14.6.
 • Copenhagen, SAS od 3.7.

 

Iz Skopja:

 • Riga, airBaltic od 2.5.
 • Krf, Aegean od 1.6.
 • Antalya, Pegasus od 2.6.
 • Tunis, Tunisair od 24.6.

 

Iz Ohrida:

 • Varšava Radom, LOT od 24.6.