Novosti iz regije

Taxi prijevoznici Banja Luke su se obratili aerodromu i naglašavaju da oni mogu samo voziti putnike iz Banja Luke za aerodrom, ali ne i nazad. Banjalučki taxi prijevoznici smatraju da Laktaši, kojima aerodrom pripada i čiji taxiji imaju pravo voziti putnike iz aerodroma, nemaju dovoljno taxija, što stvara ozbiljne probleme za putnike aerodroma. Stoga banjalučki taxiji predlažu da i oni dobiju pravo prometovanja sa aerodroma, poglavito što je velika većina putnika aerodroma upravo prema Banja Luci.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: Aerodrom Banja Luka

 

Od 175 zahtjeva koji su podneseni za pružanje taksi usluga Zračne luke Split, ista je prihvatila 119 zahtjeva. Ovi taksisti će u idućem periodu imati pravo obavljati taksi prijevoz sa stajališta ZL Split. ZL Split je na svojim stranicama, ali i na pločama postavljenih na terminalu objavila cijene taxi prijevoza do Splita i okolnih gradova. Tako taksisti više neće moći varati svoje korisnike.

autor: Alen Šćuric, analičar (Zagreb), foto: ZL Split

Za Veneciju iz regije leti se iz (stanje 23-29.5.):

 1. 2 Skopje (Wizz Air za Treviso)
 2. 2 Sarajevo (Wizz Air za Treviso)
 3. 2 Beograd (Air Serbia)
 4. 1 Split (Volotea)

 

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Volotea

Krešimir Kučko, bivši direktor Croatie Airlines i Gulf Aira je nominiran od strane Boarda direktora za novog CEO-a Air Montenegra. Kučko bi na čelo kompanije došao nakon ostavke Predraga Todorovića (kraj III. mjeseca ove godine).

Kučko bi funkciju preuzeo u VI. mjesecu, puno prekasno da više išta uspije postići za ovu sezonu. Stoga se očekuje da će kompanija imati još jednu lošu sezonu. Ostaje pitanje kako će kompanija, koja je potrošila sav novac koji joj je prošle godine odobrila Vlada, prezimiti iduću zimu. Bez nove financijske pomoći vlasti nikako.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Montenegro

Air Serbia je ponovo iznajmila manji aviona, kao i prošle godine Boeing 737-700, uz wet-leasu za vrhunac sezone. Ovaj puta avion je uzet od Lumiwingsa. Avion već od nedjelje kreće sa redovnim letovima, a letjet će na redovnim linijama i charterima. Lumiwings u floti ima samo dva aviona, ovaj B737-700 star 19 godina i još jedan B737-300 star 31 godinu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Serbia

Zračna luka Pula je objavila Javni poziv za izdavanje povlaštenih karata za pružatelje taksi usluga na parkirnim mjestima koja se nalaze na izlazu iz zračne luke. Na poziv će se moći javiti svi taksi prijevoznici koji ispunjavaju uvjete. ZL Pula je imala i sastanak sa taksi prijevoznicima gdje je saslušala prijedloge taksista o mogućim promjenama u poslovanju njihove djelatnosti na ZL Pula.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: ZL Pula

Za Ljubljanu se iz regije leti sa 3 aerodroma (stanje 23-29.5.):

 1. 10 Beograd (Air Serbia)
 2. 4 Podgorica (Air Montenegro)
 3. 2 Niš (Air Serbia)

 

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Serbia

U 2021. godini Zagreb je imao 57,3% manje putnika od Beograda

U I. mjesecu 2022. Zagreb je imao 41,8% manje putnika od Beograda

U II. mjesecu Zagreb je imao 28,8% manje putnika od Beograda

U III. mjesecu Zagreb je imao 33,2% manje putnika od Beograda

U IV. mjesecu Zagreb je imao 34,0% manje putnika od Beograda

Zagreb je bitno smanjio razliku spram Beograda i sada tu razliku drži kao konstantu. Razlika bi se morala povećati u korist Beograda u V. mjesecu kada Ryanair planira velika rezanja u Zagrebu, a posebno u VI. mjesecu kada će osim Ryanairovih rezanja u Zagerbu, Air Serbia imati ogromnu ekspanziju. No, u VII. mjesecu razlika bi se morala ponovo smanjiti.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: MZL Zagreb

Air Serbia od 21.5. povećava liniju Beograd-London LHR na 8 tjednih letova (svakodnevno osim utorka, dva leta vikendom). Od 31.5. uvodi se i let utrkom, pa će kompanija imati maksimalnih 9 tjednih letova, koliko ima i slotova za London.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Serbia

Croatia Airlines će operirati liniju za Prag iz Splita jednom tjedno do subote 2.7. Potom se letovi prekidaju, da bi se linija ponovo uvela 23.7. Linija će se operirati jednom tjedno (subotom) do 24.9.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Croatia Airlines

Aerodrom Niš je dobio novu web stranicu. Stranica je daleko ukusnija i grafički je istinski neusporedivo bolja, preglednija i modernija spram stare web stranice. Na home page se listaju baneri Air Serbie sa kartom mreže destinacija, nakon čega se za par sekundi ista mijenja u Ryaniara i u Wizz Air. Vrlo zgodno. Četvrti slide je o Nišu. Pritiskom na baner otvara se link na strancu kompanije ili Niša (visit Nis).

Ispod se nalaze informacije o letovima a na istima nedostaju logitipi kompanija. Nadam se da će se to uskoro promijeniti jer ovako izgleda vrlo ružno i neprofesionalno. Još više ispod nalaze se informacije za putnike, te cargo. Ispod toga su vijesti, koje nažalost nemaju update jer je zadnja vijest iz X. mjeseca 2021. Na koncu na dnu su kontakt informacije.

Izbornik na vrhu je dobar, ima prilično informacija i dobro je selektiran, iako ne istom nedostaju neke bazične informacija (v. dolje). Galerija fotografija bi mogla biti bolja sa više fotografija.

Bitno bolje, iako na stranici nedostaje niz sadržaja koje bi morala imati. Primjerice nama nigdje informacija o uslugama na aerodromu (trgovine, ugostiteljstvo, mjenjačnice…), veća je samo naveden rent’a’car. Nema ni informacija za generalnu avijaciju, nedostaju poslovne informacije, kao i servisne informacije o Nišu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Niš

David Chadwick i njegova supruga Alison iz Manchestera su doputovali u Zagreb, no tada je policija ustanovila da je David uzeo putovnicu supruge, no umjesto svoje putovnice uzeo je putovnicu svoje 21-godišnje pokćerke. Sam David kaže kako mu nije jasno kako je uspio napustiti Britaniju sa putovnicom svoje počerke, kako imigracijski djelatnici nisu vidjeli da se radi o ženskoj osobi i to još toliko mlađoj.

Par je planirao petodnevni odmor u Zagrebu. Alison je dozvoljen ulazak u Hrvatsku i ona je otišla do hotela, a David je zadržan u zatvorskoj ćeliji policije MZL Zagreb. No, policajci su ga puštali iz ćelije koliko god je želio izlaziti. David je pohvalio službenike policije i hotela: „Sigurno ću ponovo doći u Hrvatsku, policija i vlasnik hotela su pokazali koliko su Hrvati krasni ljudi. Samo idući puta ću biti siguran da ću uzeti pravu putovnicu“.

Nakon pet dana Alison se pridružila suprugu u MZL Zagreb i napustili su Hrvatsku originalnim Ryanairovim letom za Manchester. U Manchesteru Davida su pustili u zemlju nakon što su ustanovili njegov identitet preko vozačke dozvole.

autor: Alen Šćuric, analitičra (Zagreb), foto: MZL Zagreb

Iz Dubrovnika u regiju lete (stanje 23-29.5.):

 1. 20 Zagreb (Croatia Airlines)
 2. 2 Beograd (Air Serbia)
 3. 1 Osijek (Croatia Airlines)
 4. 1 Split (Croatia Airlines)

 

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: ZL Dubrovnik

Upravo u Beograd stiže avion pod brojem leta JU4021, broj koji Air Serbia koristi za dostave svojih novih aviona u Srbiju. Radi se o avionu Airbus A319. Avion je trebao poletjeti iz Montpeliera u 10:00 sati, no poletio je u 14:31. U Beograd bi trebao sletjeti u 17:02. Vrlo je racionalno za pretpostaviti da se radi o još jednom A319 u floti Air Serbie. Kompanija trenutno u floti ima 17 aviona i to 1 A330-200, 1 A320, 9 A319, 3 ATR 72-200, 1 ATR 72-500 i 2 ATR 72-600. Ukoliko bi ovo bila isporuka aviona bio bi to 18. avion u floti i 10. A319.

Kompanija je najavila da će do kraja godine ukupno nabaviti 5 ATR 72-600, te da će isti zamijeniti prastare ATR 72-200, te da će flotu povećati na 20 aviona. To bi značilo da u flotu dolaze još bar dva uskotrupca. Pretpostavlja se da bi to trebali biti jedan A319 i jedan veći A320.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Serbia

MZL Zagreb je prije par tjedna imala natječaj za pružatelje rent’a’car usluga na aerodromu. Kako je bilo bitno više zainteresiranih od pozicija svoj najam šaltera produžili su Sixt, OK Mobility, Alamo, Avis, Hertz, Avant, Last Minute, Dollar, Nova, M.A.C.K., Europcar, Active, Avia i Oryx, njih 14.

No, neke od kompanija koje su do sada imale šaltere nisu produžili najam jer nisu prošli na natječaju. Među njima i dva velika rent’a’car operaterea Unirent i Carwiz. Ove dvije kompanije stoga su svoje poslovnice otvorili u naselju Selnica Šćitarjevska, prvog naselja koje je uz samu Zračnu luku Zagreb (pri semofor do terminala). Od tamo do terminala ima 1,8 km, za što je potrebno 2 minute vožnje. Ova dva rent’a’cara stoga prijevoze putnike kombijima od terminala do poslovnice.

Nije jasno zašto MZL Zagreb nije napravila privremene šaltere kao i 2019. koji su bili uz lijeva vrata dolaznog hola, ili još bolje na tom mjestu sagradila 4-6 fiksnih šaltera. Za to mjesta ima, oni ne bi smetali prometu i tokovima putnika. Još više šaltera MZL Zagreb je mogla napraviti na zapadnoj strani terminala (od šaltera za naplatu parkiranja do sjevernog zida dolaznog hola). Tamo barem ima mjesta, a na tom prostoru putnika gotovo da i nema, tokovi kretanja putnika su u drugu stranu.

Krajnje je neracionalno da MZL Zagreb nije napravila više šaltera, tj. da ima samo 14 rent’a’car poslovnica, a ima više zainteresiranih i da nije uzela novac potencijalnim korisnicima. Konačno Zagreb je bitno veći aerodrom nego što je tek 14 poslovnica rent’a’cara, on ima daleko veće potrebe već sada. Evidentno je arhitektonsko rješenje u startu bilo pogrešno, no nije jasno zašto MZL Zagreb sada ne napravi nešto da to izmjeni. Ovako nema ništa od novaca poslovnica koje se otvaraju oko aerodroma, a putnici samo imaju problema.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: MZL Zagreb

Qatar će povećati broj letova na liniji Doha-Beograd od 2.7. sa pet tjednih letova na svakodnevne. Qatar od samog počeka Covida-19 operira letove za Beograd, te u zadnjih dvije godine konstantno povećava broj letova. Linija će se operirati sa Airbusom A320.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Qatar

 

Iako je jedan zrakoplovni portal regije najavio pokretanje Austrianove linije iz Beča do Tivta i to čak tri puta tjedno, isto se nije desilo. Austrian nema u planu pokretanje ove linije ovog ljeta. Istina je da se Austrian samoinicijativno raspitivao u Aerodromima Crne Gore oko pokretanja ove linije, ali ništa više od preliminarnog raspitivanja nije se desilo.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Austrian

Aerodrom Sarajevo je preuredio svoj salon poslovne klase u suradnji sa kompanijom Inside namještaj. Prostor je vrlo ukusno preuređen i sada može primiti 34 posjetitelja na 60 četvornih metara prostora. Putnici u ovom prostoru imaju pristup internetu, kabelskoj televiziji, domaćem i stranom tisku, te neograničenu konzumaciju snekova, alkoholnih i bezalkoholnih pića, te toplih napitaka.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Sarajevo

Iz Splita u regiji lete (stanje 23-29.5.):

 1. 23 Zagreb (Croatia Airlines)
 2. 2 Beograd (Air Serbia)
 3. 1 Osijek (Croatia)
 4. 1 Dubrovnik (Croatia)

 

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Croatia Airlines

British Airways redovno koristi jedan od dva Finnairova Airbusa A321 na linijama za Zagreb i za Ljubljanu. Kompanija je iznajmila ova dva aviona zbog problema sa nedostatkom posada, a uskoro će u flotu doći još dva ova aviona.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Finnair

Turkish je zatražio od Crne Gore povećanje broja letova na liniji Istanbul-Tivat sa 3 na 7 tjedno, obzirom na odličan booking koji imaju. Goran Jandreoski, direktor Aerodroma Crne Gore je izjavio da je 90% siguran da će se isto i odobriti.

Air Montenegro je također povećao broj letova na istoj liniji na 7 tjedno, dočim će Tivat imati čak 14 tjednih letova za Istanbul. Turkish već leti 14 tjednih letova za Podgoricu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Turkish

Qatar je najavio od 1.6. sedam tjednih letova za Zagreb iz Dohe, uvođenjem dodatnih letova srijedom i četvrtkom. No, to se ipak neće desiti i kompanija će nastaviti letjeti pet tjednih letova, svakim danom osim srijede i četvrtka. Letovi će se i dalje operirati sa Airbusom A320.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Qatar

Ljubljana je u IV. mjesecu imala 69.699 putnika što je tek 44,1% putnika iz 2019. godine, daleko manje od europskog prosjeka. Aerodrom je imao 1620 operacija. U prvih četiri mjeseca aerodrom je ostvario 196.358 putnika.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Ljubljana

Za Madrid iz regije postoje letovi sa tri zračne luke (stanje 23.29.5):

 1. 3 Dubrovnik (Iberia)
 2. 2 Zagreb (Iberia)
 3. 2 Beograd (Air Serbia)

 

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Iberia

Jedan od scenarija razloga rezanja broja letova u Zagrebu koje sam naveo kao moguće je bio da kompaniji hitno treba avion negdje drugdje. I to je upravo danas potvrdio Michael O’Leary izjavivši kako ima ozbiljnih problema sa Boeingom i kako im B737MAX8200 ne stižu prema planu. Ovo znači da je kompanija morala negdje pronaći avione, te je u Zagrebu bila prisiljena skinuti jedan avion za neku drugu najavljenu bazu. Naravno kompanija je avion skinula tamo gdje ima najslabije prihode i promet i pritom nikako ne tješi da je to Zagreb. OK, Zagreb je jedna od najmlađih Ryanairovih baza i tu se još uvijek kompanija nije profilirala, no svejedno nije utješno da spada u samo dno 91 Ryanairove baze.

Iduće zime Ryanair planira smanjiti broj letova i to:

 • Basel sa 3 na 2
 • Bratislava sa 3 na 2
 • Malmo sa 3 na 2
 • Malta sa 3 na 2
 • Memmingen sa 3 na 2
 • Paphos sa 3 na 2
 • Rim sa 4 na 3
 • Weeze sa 3 na 2

To znači da će kompanije svojih 75 letova smanjiti za 8 letova, na 67. No, ono što je daleko interesantnije je da je neke dane u tjednu letova ne operiraju avioni bazirani u Zagrebu, nego avioni iz drugih baza, primjerice London-Zagreb-Podgorica-Zagreb-London. Pritom će za Zagreb letjeti i 737-800, ali i 738MAX8200, kako od Ryanaira tako i od Buzza. Ovo se posebno odnosi na operacije od utorka do četvrtka, dok će od petka do ponedjeljka prvenstveno letjeti avioni bazirane Laude. To pak znači da će kompanija tijekom zime vjerojatno u Zagrebu imati bazirana 2 aviona.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ryanair

Air Serbia će ipak pokrenuti letove za Sochi. Iako je kompanija prvotno najavila letove za Sochi 2.6. i potom ih otkazala, sada će ih pokrenuti 12.6. Ovo svakako nije dobro za kompaniju. Zakazati letove, pa ih otkazati, pa ponovo zakazati čini istinsku frustraciju kod potencijalnih putnika. Letovi će se obavljati sa Airbusom A319, dva puta tjedno, svakog petka i nedjelje.

Uz ovaj let kompanija leti osam tjednih letova za Moskvu i tri tjedna leta za St.Petersburg, no ne leti letove za Krasnodar i Rostov na Donu, pošto su aerodromi zatvoreni za promet zbog rusko-ukrajinskog rata.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Serbia

FlyDubai će od smanjiti broj letova za Sarajevo sa pet na samo tri puta tjedno (srijeda, subota i nedjelja), što je istinski čudno za kraj V. mjeseca. Kompanija će ovaj broj letova imati do 22.6. kada kreće sa 2 dnevna leta (14 tjedno). Iako je bilo najava da će kompanija ove godine imati i 3 dnevna leta isto se ipak neće destiti.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Flydubai

Aerodrom Beograda je u IV. mjesecu imao 388.000 putnika, što je 83% putnika iz 2019. (467.469 putnika). Ovaj postotak je značajno manji od postotaka Prištine, Sarajeva i Zagreba, no broj putnika je značajno veći od ovih aerodroma.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Beograd

Iz regije za Dubai se operira iz 4 aerodroma sa 24 tjedna leta (stanje 16-22.5.):

 1. 10 Beograd (flydubai)
 2. 5 Ljubljana (flydubai)
 3. 5 Sarajevo (flydubai)
 4. 4 Zagreb (flydubai)

 

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Dubai

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

NAGRADNA IGRA

Osvojite 9 starih razglednica (50+ godina) InexAdrije, Lufthanse, Balaira, Air Lloyda i Ju52
tako da nam pošaljite fotke za foto-spotterski kutak

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!

Linije

Iz Ljubljane:

 

Iz Maribora

 • Bolzano, SkyAlps od 30.6.
 • Napulj, Sky Alps od 30.6.
 • Piza, Sky Alps od 30.6.

 

Iz Portoroža:

 • Bern, Belpmoos Reisen od 23.8.

 

Iz Zagreba:

 • Copenhagen, Norwegian od 25.6.
 • Krf, Ryanair od 5.7.

 

Iz Pule:

 • Glasgow, easyJet od 27.6.
 • Gothenburg, TUI od 5.8.
 • Stockholm ARN, TUI od 5.8.

 

Iz Rijeke:

 • Berlin, easyJet od 28.6
 • Zielena Gora, LOT od 3.7.

 

Iz Zadra:

 • Rim FCO, Vueling, 25.6.

 

Iz Splita:

 • Bukurešt, Blue Air od 23.6.
 • Montpellier, Transavia od 9.7.
 • Nantes, Transavia od 10.7.
 • Rim FCO, ITA od 4.8.
 • Gothenburg, TUI od 12.8.

 

Iz Brača:

 

Iz Dubrovnika:

 • Bukurešt, Blue Air od 28.6.
 • Solun, Aegean od 1.7.
 • London Luton, Wizz Air od 4.7.
 • Rim FCO, ITA od 2.8.
 • Wroclaw, Wizz Air od 4.8.

 

Iz Sarajeva:

 

Iz Tuzle

 • Stockholm, Ryanair od 2.11.
 • Memmingen, Ryanair od 4.11.

 

Iz Mostara

 • Katowice, LOT od 21.6
 • Catania, Elactra od 22.6.
 • Palermo, Croatia od 31.7.

 

Iz Banja Luke:

 • Berlin, Ryanair od 4.11.

 

Iz Beograda:

 

Iz Niša:

 

Iz Kraljeva:

 

Iz Podgorice:

 • Manchester, Ryanair od 30.10.

 

Iz Tivta:

 • Oslo, SAS od 27.6.
 • Stockholm ARN, SAS od 28.6.

 

Iz Prištine:

 

Iz Skopja:

 • Monastir, Novelair, 21.6.

 

Iz Ohrida: