Novosti iz regije

Vinci je danas objavio brojke za 2. kvartal 2021. Ukupan broj putnika od IV. do VI. mjeseca je 638.000, dok je broj operacija bio 11.074. Usporedbe radi Zagreb je u istom periodu imao tek 224.044 putnika, 35% beogradske brojke i 6358 operacija (58% beogradske brojke).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Beograd

Ugledni srpski novinar Miša Brkić u Danasu je napisao nekoliko zanimljivih teza o Air Serbiji. Brkić naglašava da je Srbija prošle godine dala od države dobila 100 milijuna EUR dokapitalizacije, 57,6 milijuna USD (po svoj prilici) za vraćanje dugoročnog ino kredita, te da je uspjela prolongirati dug od 20 milijuna EUR prema Komercijalnoj banci na 2023. godinu. No, uz sve to kompanija je završila godinu sa 77 milijuna EUR gubitka. Na to treba dodati i drugu tranšu kredita prema Etihad Partnersu od 63 milijuna USD koja stiže na naplatu ove godine.

Brkić naglašava da je kompanija smanjila broj radnika u krizi za njih samo 249, sa 1465 na 1216, što je definitivno premalo, pa i ne čudi da su izdaci za zarade radnika bili čak 3,3 milijardi dinara, spram 3,7 milijardi u 2019., što je tek 10% novaca za plaće u 2019. Zanemariva ušteda. Za lizing je kompanija u 2020. platila ogromnih 43 milijuna EUR, a na ovo treba dodati i novac za vračanje aviona u prvobitno stanje od 17 milijuna EUR.

Ono što izuzetno bode oči je činjenica da je Air Serbia od Etihada uprihodila tek 187.000 EUR, ali je Etihadu platila čak 31,5 milijun EUR.

Na koncu Brkić zaključuje da je Air Serbia visoko zadužena kompanija, da nema gotovine za tekuće poslovanje, da joj nedostaju trajni izvori financiranja, da skupo plaća najam aviona, da joj je izdatak za radnike puno prevelik, te da ne može poslovati bez ogromne pomoći države.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Serbia

Ljubljanski aerodrom je u 2019. imao 1,7 milijuna putnika. Najviše putnika Ljubljana je imala prema Velikoj Britaniji, tj. London Gatwicku, Lutonu Stanstedu i Manchesteru (233.586) gdje su letjeli easyJet, Wizz Air i Adria. Potom prema Njemačkoj i to za Frankfurt i Minhen gdje je letjela Adria (226.162). Na 3. mjestu je Turska, Istanbul gdje je letio Turkish (156.267), pa Francuska za Paris CDG gdje su letjeli Air France i Adria (102.2017), Belgija za Brussels i Charleroi gdje su letjele Adria i Wizz Air (98.533), Nizozemska za Amsterdam gdje su letjeli Adria i Transavia (95.731), potom Švicarska tj. Zurich gdje je letjela Adria (84.266). Na 8. mjestu je Air Serbia koja je letjela za Beograd (79.019), pa Podgorica gdje su letjeli Montenegro Airlines i Adria (55.999), dok je 10. Austrija i Beč gdje je letjela Adria (45.357).

Najviše chartera Ljubljana je imala prema Grčkoj (50.886), pa Egiptu (39.231), Turskoj (21.137), Tunisu (18.362), Španjolskoj (6.507), Malti (5.257), Cipru (4.612), Izraelu (2.500), Italiji (1.985) i Islandu (1.895).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ljubljana Airport

Zrakoplov A320 turskog OnurAir-a, TC-OBU, koji je od mjeseca travnja u Sarajevu, vraćen je 14. 7. u Istanbul (ISL) nakon što ga nije preuzela bosanska tvrtka Flybosnia za koju je trebao letjeti. Zrakoplov je cijelo vrijeme proveo u Sarajevu, a da nije obavio niti jedan let. Tvrtka je nakratko unajmila A321 portugalskog HiFly-a, registracije CS-TRJ za letove prema Hurgadi, ali ni to nije potrajalo.

autor: Juraj Mehić, dopisnik (Velika Gorica); foto: Aerodrom Sarajevo

Ruski Nordwind povećava letova na liniji Skopje-Moskva sa jednog na dva tjedna leta od 2.8. Osim petka, kompanija će sada letjeti i ponedjeljkom. Kompanija pregovara i o uvođenju letova između St.Petersburga i Skpja od X. mjeseca.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Nordwind

Air Montenegro je u subotu i nedjelju otkazao dva leta prema Beogradu, u subotu su kasnila tri leta za Beograd, a u nedjelju su kasnili letovi za Ljubljanu, Beograd i Banja Luku. Let za Beograd je kasno čak 5 sati. Sve ovo je produkt kvara na jednom avionu. Nažalost Air Montenegro ima održavanje aviona u Bratislavi, dok mehaničari Montenegro Airlinesa kod kuće sjede nezaposleni radi toga što se dvije kompanije ne mogu dogovoriti, pa je ovo direktan produkt te činjenice. Samo čista sreća može spriječiti ovakve poremećaje u prometu Air Montenegra u idućim tjednima.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Montenegro

Air Montenegro je izazvao buru negodovanja kod putnika u Banja Luci, obzirom da je ove nedjelje na avionu koji ima 100 sjedala (znači da je na liniji letio German Airways) prodao 130 karata, pa su putnici morali ostati u Banja Luci. Putnicima je rečeno da će moći karte iskoristiti tek u petak 23.7. Naravno, putnici su bili više nego frustrirani jel ima je tako propalo nekoliko dana godišnjeg odmora.

I da se razumijemo sve kompanija rade overbooking, no rade ga u načelu 5 do 8% jer je otprilike toliko putnika koji se ne pojave na letu. To bi na Embraeru E190 značilo maksimalno prodanih 108, a ne 130 karata. Krajnje neprofesionalno, poglavito na leisure liniji na kojoj se zna da turisti i više dolaze na letove radi plaćenog smještaja na destinaciji. Ovo nije dobar početak letova u Banja Luci i image koji kompaniji istinski nije trebao.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Montenegro

Aerodrom Banja Luka je u VI. mjesecu imao 10.367 putnika (u VI/2020 621), od čega 929 na chartere letovima i 161 na ostalim letovima. Od toga 2346 putnika je imao Ryanair, 489 Air Serbia, 6485 Wizz Air i 96 Air Montenegro.

Aerodrom je ostvario 248 operacija (u VI/2020 75), od čega je Ryanair imao 22 operacije, Air Serbia 16, Wizz Air 66 i Air Montenegro 2. Istim je za zaključiti da je Air Serbia imala 30,6 putnika po letu tj. popunjenost od 46%. Ryanair je pak imao 106,6 putnika po letu (56,4%), Wizz Air 98,3 (52,9%), a Air Montenegro 48 (41,4%). No, moramo biti pošteni pa naglasiti da su ovo prva dva leta Air Montenegra pa ne treba čuditi da je broj putnika na prvim letovima toliko mali.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Banja Luka

Putnici iz Indije po novim pravilima u Srbiji moraju ostati bar 7 dana u karanteni jer dolaze iz visokorizične zemlje. Stoga putnici koji su dolazili u Srbiju od prošle nedjelje nisu mogli nastaviti put za treće destinacije kako su planirali. Kako ni turističke agencije, ni sami putnici nisu znali za ovo pravilo desio se niz vrlo neugodnih situacija. Organizatori putovanja i turističke agencije naglašavaju da im nije jasno po kojem zakonu se isto traži od indijskih putnika.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: SpiceJet

Vlast Tuzlanskog kantona smijenila je upravu Aerodroma Tuzle. Tuzlanski kanton optužuje direktora za stranačko zapošljavanje, nenamjensko trošenje novaca (spominje se i kaznena prijava) i lošim izvještajem za prošlu godinu (za koji ni revizor nije dao pozitivno mišljenje). Vlast zamjera direktoru što je povećao plaće za 80% zaposlenih u vrijeme Covida-19 kada su svi ostali otpuštali i smanjivali plače. Time je povećao troškove plaće za 200.000 KM, tj. za 10% na godišnjem nivou, iako je aerodrom radi Covida-19 zabilježio gubitak od čak 704.000 KM za prošlu godinu. Vlada je zatražila od inspektorskih organa nadzor i istragu aerodroma.

Direktor, pak demantira sve optužbe, smatra da se radi o političkoj odluci i najavljuje tužbu. Direktor naglašava da su zapošljavanja na aerodromu bila nužnost. Nužnost u vrijeme kada su svi ostali otpuštali? Krajnje nerazborito objašnjenje. Uz to direktor je objasnio povećanje plaća za 80% zaposlenih kao stimulaciju radi izuzetno velikog povećanja obujma posla. Ovo je tek nonsens, obzirom da nema povećanja obujma posla, broj putnika je na razini 2020. (iako su svi ostali bitno povećali broj putnika u ovoj godini), a daleko iza 2019. Ova teza direktora je krajnji i apsolutni nonsens koji nema baš nikakvog smisla. Istim će direktor i drugi puta tužiti aerodrom radi nezakonitog otpuštanja. Prvi puta isto je učinio prije par godina, te dobio sudsku satisfakciju od 100.000 KM, do koje je do sada isplaćeno 30.000 KM.

Direktor Aerodroma je ljut na kanton što nije dao dozvolu za letove Ryanaira od IX. mjeseca i to dva mjeseca nakon što su letovi dogovoreni i najavljeni. Odugovlačenje od strane Kantona vrlo vjerojatno će rezultirati odustankom Ryanaira od spomenutih letova. U kuloarima se priča da iza svega toga stoji Wizz Air.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Tuzla

Otvaranjem novog terminala u Ljubljani, aerodrom je otvorio i novu prometnicu koja povezuje terminale A i B. Ova prometnica se direktno veže na autoput Ljubljana-Kranj. Prometnica je dobila i novi kružni tok koji ima izlaze prema parkiralištima, terminalima (pic kup and drop off zona), autobusnoj stanici i stajalištu taksija. Nova regulacija je jednosmjerna u pravcu od autoputa prema terminalima, a potom i prema policijskoj stanici i Slovenskoj kontroli leta, a potom se putnici vračaju u suprotnom smjeru drugom prometnicom prema autoputu. Nova regulacija je dobila i novu prometnu signalizaciju.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Ljubljana

Prošle nedjelje i ponedjeljka putnici su u Beogradu čekali prtljagu na letu iz Rodosa sat i 40 minuta. Prema pisanju medija problem je u nedostatku zaposlenika, ali i smanjenju plaće radi čega su preostali zaposlenici demotivirani za rad. Vinci je otpustio 136 radnika iako sindikati tvrde da ih je otpušteno preko 200.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Beograd

Iako je Ryanair najavio letove iz Tuzle za Weeze od 2.9. i za Baden-Baden od 4.9. karte na ovim letovima još uvijek nema u prodaji, niti ih ima za cijelu iduću zimu. A letovi bi trebali krenuti za mjesec i pola.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ryanair

Air Serbia u ovom momentu koristi samo 16 aviona svoje flote iako na papiru ima 18 aviona (tri su trajno prizemljena). 2019. kompanija je u floti imala 21 avion, što znači da su u Covidu-19 smanjili broj aviona za čak 6. Croatia je u isto vrijeme povećala svoju flotu sa 12 na 13 aviona, pa je razlika u broju aviona ove dvije kompanije tek 3 aviona. No, Croatia u ovom momentu ne koristi 2-3 aviona, dok Air Serbia koristi maksimalno cijelu flotu i nedostaje joj kapaciteta, radi čega je i iznajmila jedan Boeing 737-700 Smartwingsa.

Najveći problem Air Serbia je flota ATR-72. Kompanija je vratila lezoru jedan ATR tijekom Covida. YU-ALT više ne leti, a plovidbeni su YU-ALO, YU-ALP, YU-ALU. YU-ALN nije letio od 6. do 15.7, tek je jučer obavio prvi let. Kompanija time ima tek 4 ATR-a u floti, iako ih najčešće leti tek 3. Ovo je produkt vrlo starih ATR-ova u floti koji su stari 31 godinu i krajnje je vrijeme da se iz flote izbace i zamijene novim avionima. Air Serbia u ovom momentu treba bar 6 ATR-ova što znači da joj nedostaje bar 3 ova aviona, a iduće godine kompanije će sigurno trebati 7 ovih aviona. Air Serbia bi morala ozbiljno poraditi na rješavanju ovog gorućeg problema. ATR-ovi kompaniji posebno trebaju zimi kada rade dobar dio letova prema feeding destinacijama, ali i nizu luka u ostatku Europe.

Kompanija je iz flote izbacila tri prastara Boeinga 737 (imali su 35 godina). No, kompanija je lezoru vratila jedan A320 (YU-APG), te ostala na samo jednom A320 tijekom Covida-19. To je i racionalno jer tako velik avion istinski nije trebala u Covidu-19. No, sada u VII. mjesecu kompanija ozbiljno treba drugi A320 za letove prema Moskvi i Tivtu. Ovaj avion sada istinski nedostaje.

Kompanija drži jedan A319 neoperativnim (YU-API) i vraća se lizing kući, ali je uzela dva A319 (YU-APL i YU-APM) po načelu power by hour, avione koje je prije operirala Adria Airways. Jednako tako Air Serbia je vratila YU-ARA koja je imala puno preskup lizing i uzela duplo jeftiniji YU-ARB.

U ovom momentu Air Serbia operira 4ATR-72, 1 A330, 1 A320 i 10 A319, ukupno 16 aviona.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Serbia

Air France je obnovio liniju za Beograd 23.6. i već povećava broj letova između Pariza i Beograda sa tri na pet letova od 19.7. Letovi će biti ponedjeljkom, srijedom, četvrtkom, petkom i nedjeljom sa Airbusom A319. Air Serbia istovremeno u code-share leti 13 tjednih letova, svaki dan po dva, osim subote kada leti jedan dnevni let.

autor: Alen Šćuric, analitiačar (Zagreb), foto: Alen Šćuric (Air France)

Turski leisure prijevoznik SunExpress je otkazao letove između Ljubljane i Antalye. Letovi su trebali biti do 8.10. no zadnji let će biti 16.7. Linija se operirala dva puta tjedno sa Boeingom 737-800. Vrlo čudno obzirom na velik broj chartera koji svaki tjedan lete iz Ljubljane.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: SunExpress

Ohrid je u VI/2021. imalo 9.627 putnika (u VI/2020 nije imalo putnika). Ohrid je prošlog mjeseca imao 126 operacija (u VI/2020 nije imao operacija).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Ohrid

Ljubljana je jedan od prvih aerodroma u svijetu koji je pokrenuo projekt CarbonClick sa ciljem smanjenje emisije ugljičnog dioksida. Korištenjem aplikacije CarbonClicka na mobitelu putnik prvo dobije informaciju koliko ugljičnog dioksida ispušta njegov let, tj. koliko on kao putnik konkretno šteti okolini. Ovaj podatak putnik će dobiti neovisno o kompaniji sa kojom leti.

Potom putnik može odabrati opciju da anulira svoju štetu uplatom na račun CarbonClicka kojom kompanija potom financira sadnju stabala, izgradnju tvornica obnovljive energije, korištenje biogoriva, te ostale oblike zaštite okoline koji smanjuju emisiju ugljičnog dioksida.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Ljubljana

Hrvatska je stavljena na zelenu listu Velike Britanije. Ovo znači da od 19.7. hrvatski građani, ali i britanski turisti iz Hrvatske neće morati ići u desetodnevnu karantenu. Istim niz kompanija pokreće letove za Hrvatsku među kojima i British, easyJet, Ryanair, Wizz Air, TUI i Jet2. Hrvatska je prva zemlje u regiji koja je dospjela na zelenu listu Velike Britanije.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Jet2

British je konačno počeo sa letovima iz London Heathrowa za Zagreb i to sa četiri tjedna leta. No, kompanija je ovaj tjedan krenula i sa petim tjednim letom, pa sada leti svaki dan osim ponedjeljka i utorka. Od 1.8. kompanija je let petkom zamijenila za ponedjeljak pa će letjeti sa idealnim razmacima ponedjeljkom, srijedom, četvrtkom, subotom i nedjeljom. Croatia na istoj liniji leti samo tri leta tjedno.

Od 2.9. British povećava broj letova za Zagreb na 11 tjedno. Kompanija će letjeti svaki dan, no letjet će dva dnevna leta utorkom, srijedom, četvrtkom i subotom. Ovo je odgovor na Ryanairovo pokretanje svakodnevne linije za London Stansted (od 23.7. četiri puta tjedno, od 1.9. svakodnevno). Sve tri kompanije će istim imati 21 tjedni let iz Zagreba za London (u prosjeku 3 dnevno).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: British Airways

Iako je British planirao letjeti 5 tjednih letova iz Splita za London Heathrow i 3 za City u VII. mjesecu sada je planove prolongirao. Kompanija u ovom momentu leti najavljenih 5 letova za Heathrow (svaki dan osim utorka i četvrtka), no nije pokrenula letove za City. Od 1.8. British povećava broj letove za Heathrow na 9 tjedno (svakodnevno i dodatni let u ponedjeljak i nedjelju), no uvodi i letove za London City 3 puta tjedno (ponedjeljak, četvrtak i petak). Ovime će Split imati po dva tjedna leta svaki dan, osim utorka, srijede i subote kada ima jedan let i ponedjeljka kada ih ima čak tri, tj. ukupno 12 tjednih letova.

Za Dubrovnik kompanija je planirala svakodnevne letove, no operira ih tek 5 tjedno (svaki dan osim utorka i srijede). Od 27.7. letovi su svakodnevni, a od 1.8. leti 8 tjednih letova (2. let u nedjelju). British se ipak odlučio za letove iz Heathrowa iako je prvotni plan bio da leti iz Gatwicka, no nedavno je obznanio da sa gotovo svim linijama napušta Gatwick i koncentrira se na Heathrow, što je više nego dobro za sam Dubrovnik radi neusporedivo većeg broja konekcija.

Za Pulu je British trebao krenuti sa letovima 10.7. no sada je linija još jednom prolongirana za mjesec dana na 7.8. kada će operirati utorkom i subotom.

Kompanija već leti za Prištinu kako je i bilo planirano iz London Heathrowa, petkom, subotom i nedjeljom. Ovaj broj letova će se nastaviti i u 8. mjesecu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: British Airways

KLM od 19.7. povećava broj letova na liniji Beograd-Amsterdam sa 7 na čak 13 tjedno, svaki dan dva osim nedjelje kada leti jedan let. Većina letova biti će sa Embraerom 190, no nekoliko letova će biti sa Boeingom 737-700 i 737-800. Ovo je ogroman uspjeh linije koja svega par tjedana nakon prvog leta ima ovako veliko povećanje.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: KLM

Air Serbia je 11.7. krenula sa letovima Beograd-Pula, dva puta tjedno, četvrtkom i nedjeljom. No, od 27. uvodi i 3. let za Pulu, utorkom. Sva tri leta su sa ATR-72.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Serbia

Skopje je u VI/2021 imalo 104.520 putnika (u VI/2020 tek 49 putnika), što znači da je imalo više putnika i od Zagreba, no manje od Splita. Skopje je u VI. mjesecu ove godine imalo 1336 operacija (u VI/2020 tek 138 letova). U VI. mjesecu Skopje je ostvarilo 318,8 tona carga (u VI/2020 tek 110,5 tona), što je povećanje od čak 188,4%.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Skopje

British je i još jednom prolongirao Ljubljanu. Već sam se pogubio koji puta ove godine. Iako je kompanija još nedavno planirala obnoviti letove 5.7. isto je pomaknula na 1.8, da bi sada sve pomaknula još tjedan dana na 8.8. British je još prije par dana planirao letjeti 5 tjednih letova za Ljubljanu, ali sada ih je smanjio na 4 tjedna leta (ponedjeljak, srijeda, petak i nedjelja). Peti let, subotom, kompanija planira letjeti tek od 4.9.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: British Airways

Aerodrom Maribor je u VI. mjesecu ove godine imao iznenađujućih 412 putnika (prošle godine 505). Broj operacija u VI. mjesecu ove godine je bio 1220 (1444 u VI/2020). Cargo ovog VI. mjeseca iznosi 6,3 tone (110,7 tona u VI/2020). Maribor je vjerojatno jedini aerodrom u regiji koji je imao više putnika, operacija i carga u VI. mjesecu prošle godine, nego ove godine.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Maribor

ZL Pula je u 2020. donirala 15.000 kn Turističkoj zajednici Ližnjan, 30.000 kn Zavodu za hitnu medicinu Istarske županije, te 1,2 milijuna kuna Turističkoj zajednici Istarske županije.

Donacija Turističkoj zajednici Istarske županije ima za cilj oglašavanje u tiskanim medijima, Internet portalima i na društvenim mrežama, e-newslatterima, plakatima i na zrakoplovima, kao i pokazivanje videa o Istri u zrakoplovima avio-kompanija. Aerodrom čak i naglašava avio kompanije na koje se treba kampanja usmjeriti, a to su Ryanair, Jet2, EasyJet, TUI UK, British Airways, Eurowings, Swiss, Volotea i People’s Viennaline. I sad se postavlja pitanje je li ovo zapravo zakumuflirano prebacivanje novaca zračne luke za udruženo oglašavanje Hrvatske turističke zajednice i Turističke zajednice Istarske županije. Jer ako je, a iz svega što se da pročitati tako djeluje, isto bi bilo nelagalno i neprihvatljivo sukladno pravilima Europske Unije.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: ZL Pula

Stečajni upravitelj Adrie Airways Janez Pustatičnik nije uspio prodati upravnu zgradu Adrie. Zgrada je napravljena 2009. godine, ima 4000 četvornih metara i 4 kata. Zgrada se nalazi u blizini Aerodroma Ljubljana. Stečajni upravitelj je za istu tražio 4,1 milijun EUR. Stoga će stečajni upravitelj sniziti cijenu zgrade i pokušati je ponovo prodati.

Za sada stečajni upravitelj je prodao Adrijin AOC, ime, te letačku školu. Za sve ovo dobio je tek 85.500 EUR. Stečajni upravitelj nije uspio prodati čak ni suvenire Adrie (modele aviona i nešto od kabinske opreme).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Adria Airways

Turkish je do 11.7. letio tek 5 tjednih letova za Zagreb, da bi ih 12.7. povećao na svakodnevne. No, od 19.7. broj letova povećava na čak 10 tjedno.  Kompanija će za Zagreb letjeti svakodnevno, a 2. dnevni let ima ponedjeljkom, petkom i nedjeljom. Ovime će Zagreb imati smo 4 leta manje od Beograda iako je do nedavno imao 5 letova manje.

No, još je interesantnije da Turkish za Zagreb leti sa svojim najvećim uskotrupcima. 6 od 10 letova leti sa Airbusom A321, te jedan sa Boeingom 737-900. Dva leta leti sa novim Boeingom 737MAX8, te jedan sa 737-800.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Turkish

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!

Linije

Iz Ljubljane:

 • Helsinki, Finnair od 1.4.
 • Atena, Aegean od 6.6.

 

Iz Maribora:

 

Iz Portoroža:

 

Iz Zagreba:

 • Kos, Ryanair od 2.6.

 

Iz Pule:

 • Weeze, Ryanair od 26.3.
 • Katowice, Ryanair od 2.6.
 • Copenhagen, Norwegian od 3.6.
 • Napulj, easyJet od 26.6.

 

Iz Rijeke:

 • Bergamo, Ryanair od 3.7.

 

Iz Zadra:

 • St.Gallen, People’s od 6.5.
 • Rzezsow, Ryanair od 2.6.
 • Munster, Ryanair od 3.6.
 • Milan Malpensa, Ryanair od 4.6.
 • Forli, Aeroitalia od 15.6.
 • Copenhagen, SAS od 1.7.

 

Iz Splita:

 • Luxemburg, Luxair od 30.4.
 • Tallinn, airBaltic od 1.5.
 • Malmo, BRA od 12.5.
 • Skopje, Croatia od 12.5.
 • Vaxjo, BRA od 12.5.
 • Gothenburg, BRA od 13.5.
 • Norrkoping, BRA od 13.5.
 • Oslo, Croatia od 14.5.
 • Copenhagen, BRA od 20.5.
 • Rim, Ryanair od 1.6.
 • Atena, Aegean od 7.6.
 • Kalmar, BRA od 30.6.
 • Karlstad, BRA od 15.7.
 • Jankoping, BRA od 11.8.
 • Halmstad, BRA od 12.8.
 • Orebro, BRA od 2.9.

 

Iz Brača:

 • Minhen, Croatia od 27.5.
 • Košice, SkyAlps od 17.6

 

Iz Dubrovnika:

 • Frankfurt, Eurowings Discover od 26.3.
 • Tallinn, airBaltic od 2.5.
 • Leeds Bredford, TUI od 4.5.
 • Bolzano, Skyalps od 27.5.
 • Bratislava, Skyalps od 27.5.
 • Forli, Aeroitalia od 15.6.
 • Vencija, easyJet od 1.7.

 

Iz Sarajeva:

 

Iz Tuzle:

 

Iz Mostara:

 • Forli, Aeroitalia od 7.4.

 

Iz Banja Luke:

 • Atena, Aegean od 30.6.

 

Iz Beograda:

 • Izmir, AnadoluJet od 16.2.
 • Budimpešta, Air Serbia od 13.3.
 • Ankara, Air Serbia od 28.3.
 • Forli, Aeroitalia od 8.4.
 • Catania, Air Serbia od 14.4.
 • Izmir, Air Serbia od 15.4.
 • Heraklion, Air Serbia od 28.4.
 • Cairo, Air Serbia od 15.5.
 • Hamburg, Air Serbia od 15.5.
 • Riga, airBaltic od 16.5.
 • Chicago, Air Serbia od 17.5.
 • Gothenburg, Air Serbia od 18.5.
 • Cologne, Air Serbia od 18.5.
 • Napulj, Air Serbia od 19.5.
 • Firenca, Air Serbia od 20.5.
 • Marseille, Air Serbia od 20.5.
 • Chania, Air Serbia od 4.6.
 • Krakow, Air Serbia od 4.6.
 • Ohrid, Air Serbia od 5.6.
 • Rodos, Air Serbia od 5.6.
 • Varna, Air Seriba od 5.6.
 • Krf, Air Serbia od 9.6.
 • Palermo, Air Serbia od 14.6.
 • Kuwait, Jazeera od 17.6.
 • Berlin, Wizz Air od 31.7.
 • Copenhagen, Wizz Air od 31.7.
 • Lisabon, Wizz Air od 1.8.
 • Zakynthos, Wizz Air od 1.8.
 • Bergamo, Wizz Air od 26.9.

 

Iz Niša:

 

Iz Kraljeva:

 

Iz Podgorice:

 • Gdansk, Ryanair od 27.3.
 • Bratislava, Air Montenegro od 17.6.

 

Iz Tivta:

 • Manchester, Jet2 od 1.5.
 • Riga, airBlatic od 4.5.
 • Beč, Austrian od 13.5.
 • Brno, Air Montenegro od 15.6.
 • Riyadh, flynas od 1.7.
 • London Stansted, Jet2 od 6.5.2024.

 

Iz Prištine:

 • Dusseldorf, Condor od 26.3.
 • Antalya, SunExpress od 27.5.

 

Iz Skopja:

 • Frankfurt, Lufthansa od 23.4
 • Split, Croatia od 12.5.
 • Oslo, Norwegian od 23.6.
 • Dubia, flydubai od 30.10.

 

Iz Ohrida:

 • Manchester, TUI od 31.5.
 • London Gatwick, TUI od 31.5.
 • Beograd, Air Serbia od 5.6.