Novosti iz regije

Od 4.6. Ryanair uvodi novu liniju na ZL Zadar i to za Napulj, dva puta tjedno, ponedjeljkom i petkom. Za Ryanair će letjeti njegova europska ispostava Malta Air, sa Boeingom 737-800. Avion polijeće iz Napulja u 20:20, te stiže u Zadar u 21:25. Povratak iz Zadra je u 21:50, uz slijetanje u Napulj u 22:55.

Zadar je već najavio ozbiljnu ekspanziju ove godine, a posebno sa letovima Ryanaira.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ryanair

 

U regiji osim Beograda, Prištine i Zagreba koji imaju preko 100 letova, najviše letova u prošlom tjednu imalo je Skopje (75 letova), Podgorica (49 letova), Split (41 let), Dubrovnik (24 leta), Sarajevo (23 leta), Tuzla (18 letova), Osijek (14 letova), Ljubljana i Zadar (12 letova), Niš, Pula i Tivat (po 10 letova). Ostali aerodromi su imali manje od 10 letova.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Podgorica

Croatia Airlines je prošlog tjedna gotovo svaki dan imao izvanredne, “charter” letove, što je sjajna vijest u ovim, za zrakoplovstvo izuzetno teškim vremenima. Tako je 14. 12. Airbus A319 9A-CTL letio iz Maribora za Prištinu i nazad. (OU-9402/9403/9404/9405 ZAG-MBX-PRN-MBX-ZAG).  15. na 16. 12. Dash 8-400 9A-CQA letio je iz Zagreba u Danski Aalborg i nazad. (OU-9842/9843 ZAG-AAL-ZAG). 9A-CQD je 17.12. odradio Ukrajinsko Zaporožje (OU-9510/9511 ZAG-OZH-ZAG), a 9A-CQE 18.12. povezao Prištinu i Ljubljanu (OU-9402/9403/9404 ZAG-PRN-LJU-ZAG). I naposljetku još jedan A319, 9A-CTI, 20.12. je letio iz Splita u Helsinki. (OU-8486/8487/8488 ZAG-SPU-HEL-ZAG).

autor: Juraj Mehić, dopisnik (Velika Gorica), foto: Croatia Airlines

Od ukupnog broja prodatih karata Air Serbie, u periodu od ponovnog uspostavljanja saobraćaja nakon lockdowna (21.5.) do kraja 11. meseca, 38,1% je kupljeno online. U odnosu na isti period prošle godine, ovo predstavlja rast od 30,6%. Uzrok ovome je pandemija, te činjenica da je ovo totalno beskontaktni način kupovine karata. Da uzmemo za poređenje, kod zapadnih prevoznika udeo karata prodatih online je oko 70% u doba pandemije, dok je kod LCC (low cost carrier) prosek još veći.

autor: Luka Babić, suradnik (Beograd), foto: Air Serbia

Aerodrom Sarajevo postavio je dva parkirna mjesta sa punjačima za električne automobile koji se nalaze uz terminalnu zgradu. Punionica je jačine 22 kW, te može istovremeno puniti dva vozila. Usluga punjenja za korisnike parkinga neće se dodatno naplaćivati.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Sarajevo

Danas u 6:28 desio se vrlo jak potres magnitude 5,2 u okolici Petrinje. Petrinja je samo 34 km udaljena od Zračne luke Zagreb pa se potres vrlo snažno osjetio na samoj Zračnoj luci. Sve službe MZL Zagreb su reagirale sukladno procedurama uz prioritet zaštite putnika i sigurnosti. Inspekcijom i kontrolom zgrade utvrđeno je da nema oštećenja u samoj zgradi, uzletno-sletnoj stazi, niti na manevarskim površinama. Promet je nastavljen u 6:46 sati. Kako je prvi avion u Zagreb sletio u 7:25 (iz Osijeka), neznatno kašnjenje je imao tek Croatijin let za Frankfurt (OU410). U 7:49 je uslijedio drugi potres (magnitute 4,7) i u 7:51 i treći (magnitude 4,1).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: MZL Zagreb

Vlada Makedonije utvrdila je tekst Aneksa Koncesijskog Ugovora  sa TAV Makedonija DOOEL. Riječ je o iznosu od 49.743.119 EUR iz Ugovora o koncesiji sklopljenog 2008. godine. Za promjenu namjene dijela sredstava, 30.11.2020. suglasnost je dobila od TAV Makedonija kao investitora i TAV Havalimanlari Holding kao referentnog operatora. Aneks praktično pušta u rad odluku o raspodjeli sredstava koja su bila predviđena za teretni aerodrom u Štipu i s kojima se financijski iznos za tu svrhu sada preraspodjeljuje za 99 infrastrukturnih projekata za 75 općina u zemlji, kao i za proširenje kapaciteta zgrada aerodroma u Skoplju i Ohridu.

Treba napomenuti da je TAV Havalimanlari Holding dobio koncesiju makedonskih aerodroma pri čemu je jedan od uslova bilo izgradnja ,,Kargo aerodroma u Štipu, koji se već dva puta odložio za izgradnju. Dali će TAV Makedonija za ovaj Aneks ugovora dobiti i produženje koncesije i dali je sve ovo u skladu međunarodnih propisa za ovakav vid tendera, ostaje da se vidi.

autor: Branko Kochovski, dopisnik (Skopje), foto: Aerodrom Skopje

Croatia Airlines ima u ponedjeljak 28.12. čak 4 leta iz Splita prema Zagrebu (u 6:50 OU651, u 12:50 OU655, u 15:35 OU359 i u 19:50 OU381). Ukupno danas Split ima čak 8 letova, a uz Zagreb još Croatie za Minhen i Rim, te Trade Aira za Osijek preko Pule.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: ZL Split

U nedjelju 27.12. i u četvrtak 31.12. Croatia Airlines iz Dubrovnika ima samo jedan let za Zagreb. Istim ZL Dubrovnik u nedjelju ima tek jedan odlazni let, a u četvrtak leti još i Trade Air preko Splita i Pule za Osijek. U tjednu od 27.12. do 2.1. ZL Dubrovnik ima tek 18 tjednih letova, što je tek 2,5 letova u prosjeku dnevno. Svi letovi su domaći.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Croatia Airlines

 

Kao što sam najavio u jučerašnjem članku, temeljem informacija iz same kompanije, Air Serbia je upravo objavila da povećava kapacitete na linijama iz Crne Gore za Beograd. Za sada je Air Serbia uvela 4 dodatna leta, te je na 7 letova zamijenila planirani ATR 72 sa neusporedivo većim A319 i A320. Naši izvori naglašavaju da ovo nisu sve promjene, da će biti još povećanja broja letova i kapaciteta u skoroj budućnosti.

Osim putnika na linijama Tivat-Beograd i Podgorica-Beograd, Air Serbia će preuzeti i niz putnika za Frankfurt, Zurich, Ljubljanu i Paris koji nemogu putovati sa Montenegro Airlinesom iako su već kupili karte.

Ovime je Air Serbia još jednom pokazala kako brzo i kvalitetno reagira. Za razliku od toga Croatia Airlines nije poduzela apsolutno ništa da preko Dubrovnika preuzme nešto putnika Montenegro Airlinesa iz Tivta. Čak štoviše, kompanija danas ima samo jedan jedini leti iz Dubrovnika za Zagreb. Još jedan dokaz izuzetne ekspeditivnosti Air Serbie i flagrantne intertnosti Croatie.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Serbia

Nakon uvođenja bitno strožih mjera za putnike u Švicarsku, Priština je izgubila velik broj letova, te je izgubila dominantnu poziciju u regiji. U subotu je otkazan velik broj letova za Basel i Zurich, a za ove destinacije je smanjen broj letova i u nedjelju 27.12. Uz to otkazani su i letovi Wizz Aira za London i Budimpeštu, te ALK Airlinesa za Minhen i Eurowingsa za Frankfurt i Stuttgart, kao i letova za Basel Wizz Aira i ALK. Ove nedjelje Priština će tako imati 23 letova, što je bitno manje nego prošle nedjelje kada je imala 33 leta. Samo za Basel Priština je prošle nedjelje imala 10 letova, ove tek 6.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Priština

Bivši piloti Montenegro Airlinesa su zatražili sastanak sa Zdravkom Krivokapićem, premijerom Crne Gore, i ministrima u Vladi i pozvali ih da saslušaju njihove stavove o gašenju nacionalnog prevoznika. Oni navode da je način na koji su saznali za ovaj događaj šokantan i neprimeren praksi kakvu svet poznaje u avioindustriji. Kako kažu, za gašenje su saznali kada i celokupna javnost. Takođe, piloti ne gledaju optimistično ka planu da se oformi novi nacionalni prevoznik, te su vrlo skeptični prema istom. CEO Montenegro Airlinesa Vlastimir Ristić je na dan kada je odlučeno da će se prekinuti letovi imao sastanke sa svim sindikatima Montenegro Airlinesa kako bi se pokušalo iznači rešenje.

autor: Luka Babić, suradnik (Beograd), foto: Montenegro Airlines

Posljednji let Montenegro Airlinee nije obavio sinoć, već danas. Iako je zamaaero izvjestio o posljednjem komercijalnom letu crnogorske nacionalne aviokompanije Montenegro Airlines koji je obavljen sinoć na liniji Beograd-Podgorica, Montenegro Airlines je nakon 26 godina postojanja, svoj poslejdnji let zapravo obavio danas.

Naime, oko 11.20 sati sa tivatskog aerodroma posljendji put je uzletio najmađi od tri Montenegro Airlinesova embreara E-195, vazduhoplov sa registracijom 4O-AOC. Popularni „Charlie“ kako su ga zvali u Montenegro Airlinesu inače, bio je stacioniran u Tivtu odakle je svakodnevno proteklih mjeseci od početka zimske IATA sezone, letio za Beograd. Posada ga je danas preletjela za Podgoricu gdje će „Charlie“ biti prizemljen sa ostatkom flote crnogorske nacionalne aviokompanije u kojoj je danas i zvanično, pokrenut stečaj.

Let koji je trajao manje od petnaestak minuta od Tivta do Podgorice bio je zaista zadnji koji je obavio jedan vazduholov u bojama Montenegro Ailrines, a a on za tu priliku čak nije ni nosiuo uobičajeni pozivni znak dosadašnje crnogorske nacionalne kompanije YM sa brojem leta, već posebnu oznaku „MGX TNX“ kako je to bilo ispisano na sajtu za praćenje aviosaobraćaja www.flightradar24.com . Naime, MGX je skračenica po kojoj je Montenegro Airlines bio zaveden u Međunarodnoj organizaciji avioprevoznika IATA, a TNX je skraćenica za riječ „hvala“ na engleskom jeziku.

Posljednji ikad let jednog Montenegro Airlinesovog aviona, iz Tivta su danas sa tugom ispratili radnici službi ovdašnjeg aerodroma, vazduhoplovni entuzijasti  kao i mala MA-ova zemaljska ekipa koje je „Charilea“ tehnički opsluživala na tivatskom aerodromu.

autor: Siniša Luković, novinar (Podgorica), foto: Montenegro Airlines

Air Serbia je izdala priopćenje da će pratiti potražnju za Crnu Goru i prilagođavati svoje kapacitete tim promjenama. Izvori iz same kompanije su nam potvrdili da će se povećati broj frekvencija za Tivat, sa intencijom da letovi budu svakodnevni ili bar pet puta tjedno, te da je intencija da se linija Podgorica-Beograd poveća na dva dnevna polaska ove zime. Letovi Air Serbie na ovim linijama su bili prilično prazni i kompanija stoga nema pretjerane potrebe povećavati broj letova nego se nada povećati popunjenost i isplativost letova. Svakako kompanija neće povećati broj letova na onoliko koliko su imale obije kompanije u code-share, a što je početkom zime bilo 21 let za Podgoricu i 12 za Tivat, u prošlom tjednu 18 letova za Podgoricu i 10 za Tivat.

Naravno, broj putnika će se povećati i zbog činjenice da će potencijalni putnici sada jedinu ozbiljnu konekciju imati preko Beograda, te više neće direktno moći letjeti za Frankfurt, Paris, Zurich i Ljubljanu. Tek treba vidjeti hoće li Austrian nastaviti letove za Podgoricu nakon 8.1. sada kada Montenegro više neće letjeti na ovoj liniji na kojoj je bio u code-share sa Austrianom. Od početka IV. mjeseca se očekuje bitno povećanje letova i frekvencija Air Serbie i iz Podgorice (na 3-4 dnevno) i iz Tivata (na 5-6 dnevno).

Također ostaje za vidjeti što će biti sa putnicima koji su kupili karte na 28 tjednih letova Montenegro Airlinesa, poglavito u ova praznična vremena, obzirom da dijaspora i ostali putnici koji su došli iz inozemstva u Crnu Goru nakon Nove godine moraju nekako doći nazad na polazne aerodrome. I tu je Vlada Crne Gore napravila ogroman propust jer je kompaniju trebala zatvoriti 11.1. nakon što se svi ti putnici vrate na svoja polazišta, a ne sada, te ostaviti tisuće putnika bez racionalnih opcija. Jedina realna opcija za te putnike je konekcija sa Air Serbiom preko Beograda i Austrianom preko Beča, bitno manje realna sa Turkishem preko Istanbula, naravno uz dodatan trošak kupovine nove karte.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Serbia

Crnogorski nacionalni prijevoznik, Montenegro Airlines je letom YM103 iz Beograda koji je sletio u Podgoricu u 20:13 prekinuo sa operacijama. Kompanija je, iako je mogla letjeti još par dana, odlučila da nema smisla nastaviti sa operacijama obzirom na odluku Vlade o likvidiranju kompanije.

Prema riječima Vlastimira Ristića, CEO-a Montenegro Airlinesa koje je dao ekskluzivno za zamaaero kompanija je servisirala sve obveze za operacije, osoblje joj je imalo sve potrebne treninge i certifikate, te je kompanija bila fit to fly. Ristić je za zamaaero rekao i: „Osjećam se vrlo nesretno i povrijeđeno, jer je vlast imala snage pomoći hotelijerima, restoranima i nizu drugih poduzeća, poglavito u turizmu, ali nije imala snage i volje pomoći nacionalnog prijevoznika koji je dovodio stotine tisuća turista u zemlju. Ovo smatram nepoštenim prema radnicima Montenegro Airlinesa“. Ristić je izjavio i da će pokretanje nove kompanije biti vrlo teško pošto će većina radnika, poglavito pilota i mehaničara, potražiti radno mjesto u inozemstvu, te sigurno neće čekati 9 mjeseci bez posla i uz mogućnost gubitka licence.

U I. mjesecu Montenegro Airlines je trebao imati oko 60% letova iz Crne Gore. U ovom momentu Crna Gora je izgubila 28 od 59 tjednih letova te će Tivat ostati na samo 4 tjedna leta, a Podgorica na 27 tjednih letova, manje od 4 dnevno. Podgorica od danas više neće biti povezana sa Frankfurtom, Ljubljanom, Parizom i Zurichom, a od prvog mjeseca i sa Bečom.

Za očekivati je vrlo skoro povećanje broja letova Air Serbie, te eventualno objava nastavka letova Austriana i nakon 8.1. do kada je Austrian prvotno planirao operacije. Niz ljudi iz struke je ustvrdio da je ovo politička, a ne zrakoplovna, ni turističko-gospodarstvena odluka. Na bankrotu Montenegro Airlinesa najviše će profitirati Air Serbia obzirom da će od sada jedina ozbiljna konekcija iz Crne Gore biti preko Beograda, a izvori bliski kompaniji naglašavaju da Air Serbia planira preuzeti gap nastao zatvaranjem Montenegro Airlinesa.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Montenegro Airlines

Prva cjepiva dolaze u Europsku Uniju, pa tako i u Zagreb danas (subota 26.12.). U ovoj prvoj isporuci je 9.750 Pfizerovih cjepiva. Cijepljenje će početi u nedjelju 27.12. Akcija se koordinirano provodi na razini Europske Unije i cjepiva će dolaziti kontinuirano na tjednoj bazi. Hrvatska je do sada potpisala ugovor sa četiri proizvođača koji će do kraja 2021. isporučiti 5,6 milijuna doza cjepiva što je za 2,8 milijuna stanovnika. Hrvatska pregovara i za dodatne doze cjepiva. Prvo će se zdravstveni radnici i korisnici domova za stare osobe, potom sve osobe starije od 65 godina i sve osobe sa kroničnim bolestima, nakon čega i svo ostalo stanovništvo.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: MZL Zagreb

Vlada Makedonije utvrdila je tekst Aneksa Koncesijskog Ugovora  sa TAV Makedonija DOOEL. Riječ je o iznosu od 49.743.119 EUR iz Ugovora o koncesiji sklopljenog 2008. godine. Za promjenu namjene dijela sredstava, 30.11.2020. suglasnost je dobila od TAV Makedonija kao investitora i TAV Havalimanlari Holding kao referentnog operatora. Aneks praktično pušta u rad odluku o raspodjeli sredstava koja su bila predviđena za teretni aerodrom u Štipu i s kojima se financijski iznos za tu svrhu sada preraspodjeljuje za 99 infrastrukturnih projekata za 75 općina u zemlji, kao i za proširenje kapaciteta zgrada aerodroma u Skoplju i Ohridu. Treba napomenuti da je TAV Havalimanlari Holding dobio koncesiju makedonskih aerodroma pri čemu je jedan od uslova bilo izgradnja ,,Kargo aerodroma u Štipu, koji se već dva puta odložio za izgradnju. Dali će TAV Makedonija za ovaj Aneks ugovora dobiti i produženje koncesije i dali je sve ovo u skladu međunarodnih propisa za ovakav vid tendera, ostaje da se vidi.

autor: Branko Kochovski, dopisnik (Skopje), foto: Aerodrom Skopje

Chair je tijekom praznika povećao broj letova iz Zuricha za Ohrid dodavši na subotnji leti još jedan let srijedom.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Chair

Nakon što je Slovenija izdvojila 5 milijuna EUR da bi stranci uopće letjeli za Ljubljanu, sada će još toliko dati Fraportu jer nema putnika. Slovenija očito ne smatra da je Fraport kriv što Ljubljana ima tek 1/3 putnika Sarajeva i 1/10 putnika Zagreba, nego je odlučila pokriti dobar dio gubitaka Fraporta.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Ljubljana

Zadar je danas (srijeda 23.12.) imao let preko Pule za Zagreb i više nema letova sve do nedjelje 27.12. kada ponovo ima let preko Pule za Zagreb.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: ZL Zadar

Hrvatska je produžila zabranu letova prema Velikoj Britaniji do 31.12, a zabranu je uvela i Makedonija, također do 31.12. U Hrvatskoj ovo će pogoditi letove Croatie i Britisha za London Heathrow, a u Makedoniji letove Wizz Aira za Luton.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: British Airways

SmartLynx i Prishtina Jet više nisu u suradnji, tj. SmartLynx više ne leti linije za Prištinu. Kompanija je obavila sveukupno 50 letova u pola godine, iako je prvotni plan bio da toliko obavi tjedno i da postane konkurencija Reiseburo Prishtina koji sa avionima Air Mediterraneana leti na brojne linije i brojne frekvencije. PristinaJet je inicijalno unajmio dva A320 SmartLynxa sa 180 sjedala i pokrenuo 31 tjedni let (12 za Basel), Dusseldorf (svakodnevno), Stuttgart (svakodneno) i Minhen (5 puta tjedno). Na ovim linijama kompanija nije imala konkurenciju samo Air Mediterraneana već i Wizz Aira, Eurowingsa, easyJeta, te Chaira.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: SmartLynx

Zračna luka Osijek intenzivno traži modalitete dovođenja kompanija i novih linija. Stoga sa partnerima u Županiji i gradovima Slavonije pokušavaju uobličiti program financijskog poticaja kompanija koje bi letjele za Osijek. Program je već postavljen, a napravljen je i kostur samog natječaja, a sada se sa pravnicima i drugim stručnjacima pokušava ustanoviti kosi li se program sa postojećim ugovorima, obvezama i pravilima Europske Unije i Republike Hrvatske.

ZL Osijek je u neravnopravnom položaju spram Tuzle i Banja Luke koji direktno i izdašno financiraju LCC zbog čega imaju zavidan broj linija i frekvencija, I u Beogradu se izdvajaju značajna sredstva za Air Serbiu. Ove zračne luke su vrlo blizu Osijeka, te imaju istu gravitacijsku zonu, tj. dobar dio potencijalnih putnika im je isti, što pak znači da subvencijama te zračne luke „otimaju“ putnike Osijeku. Sve to čini ZL Osijek nekonkurentnom i zato je ona u okruženju slijepo crijevo, a broj linija već duže vrijeme stagnira. Stoga je Upravo iznašla sredstva i postavila projekt, a sada treba još vidjeti je li projekt izvediv.

Zamaaero je zamoljen da revidira sam natječaj. Natječaj vrlo detaljno propisuje uvjete, prednosti i ima involvirane motivacije. Naravno, detalje natječaja iz profesionalnih razloga ne smijemo do daljnjega iznositi.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: ZL Osijek

Priština 4 puta u zadnjih tjedan dana ima najviše letova u regiji. Priština je u utorak 22.12. imala 20 letova, Beograd 18, a Zagreb 12. U srijedu 23.12. Priština ima 30 letova, Zagreb 27, a Beograd 24. I ponovo najviše letova je za Basel i Zurich.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Priština

Zagreb će danas (srijeda 23.12.) imati skoro jednako letova drugih kompanija kao i Croatie Airlines. Croatia će tako ostvariti 16 letova (3 za Frankfurt, 2 za Split i Dubrovnik, te po jedan za Amsterdam, Beč, Bruxelles, Copenhagen, London, Pulu, Rim, Zadar i Zurich), dok će drugi prijevoznici ostvariti 11 letova (Turkish Istanbul, Air Serbia Beograd, LOT Varšava, Air France Paris CDG, Windrose Kijev, Austrian Beč, Eurowings Stuttgart i Cologne, KLM Amsterdam, te Trade Air dva leta za Osijek).

Zagreb danas ima isti više stranih kompanija od Beograda, a ima i više letova nego Beograd, što nije bila praksa u ostalim danima u zadnjih sedam dana.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: MZL Zagreb

Jučer (u utorak 22.12) je na Aerodrom Beograd sleteo prvi kontingent Pfizer vakcina. Kontingent sadrži 4800 doza koje su prevezene avionom Boeing 737-400SF bugarskog cargo prevoznika Cargo Air. U ponedjeljak 21.12. Europska agencija za lekove (EMA) je odobrila ovu vakcinu.

autor: Luka Babić, suradnik (Beograd), foto: Cargo Air

Od 27.12. iz Moskve za Beograd počinje letjeti ruska leisure kompanija Nordwind Airlines, svake subote sa Boeingom 737-800. Za sada se zna da je kompanija najavila letove do V. mjeseca. Nordwind leti prema 75 gradova u 17 država, ima preko 500 letova tjedno, a u prošloj godini su imali 7,7 milijuna putnika. Kompanija u floti ima 33 aviona, među kojima Boeinge i to 14 B737-800, 6 B777-200ER, 3 B777-300ER, te Airbuse 9 A321 i 3 A330-200.

autor: Franjo Petrović, suradnik (Beograd), foto: Nordwind

Koreanski LCC T’way Air je potpisao LOI za tri Airbusa A330-300 kojima će krajem 2021. pokrenuti letove iz Seoula za Zagreb, Honolulu (Havaji), Singapore i Sydney. T’way u floti ima 28 Boeinga 737-800, te 21 naručeni avion (18 B737MAX i 3 A330). Kompanija leti na 38 destinacija, a u 2018. je imala 7,1 milijun putnika. T’way bi kao LCC trebao zamijeniti Korean na liniji Seoul-Zagreb, obzirom da je Korean do daljnjega odustao od letova na ovoj liniji.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: T’way

U Adria Tehnici je u ovom momentu na održavanju po jedan Airbus A319 od Lufthanse i Brusselsa, A320 od Edelweissa, te dva A319 od easyJeta. Adria Tehika će biti na kolektivnom godišnjem odmoru od 24.12. do 4.1. U međuvremenu je u Ljubljanu na storage došao još jedan avion Thomas Cooka.

autor: Aleš Breznar, suradnik (Ljubljana), foto: Aleš Breznar

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

NAGRADNA IGRA

Osvojite 9 starih razglednica (50+ godina) InexAdrije, Lufthanse, Balaira, Air Lloyda i Ju52
tako da nam pošaljite fotke za foto-spotterski kutak

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!

Linije

Iz Ljubljane:

 

Iz Maribora

 • Bolzano, SkyAlps od 30.6.
 • Napulj, Sky Alps od 30.6.
 • Piza, Sky Alps od 30.6.

 

Iz Portoroža:

 • Bern, Belpmoos Reisen od 23.8.

 

Iz Zagreba:

 • Krf, Ryanair od 5.7.

 

Iz Pule:

 • Glasgow, easyJet od 27.6.
 • Gothenburg, TUI od 5.8.
 • Stockholm ARN, TUI od 5.8.

 

Iz Rijeke:

 • Berlin, easyJet od 28.6
 • Zielena Gora, LOT od 3.7.

 

Iz Zadra:

 

Iz Splita:

 • Montpellier, Transavia od 9.7.
 • Nantes, Transavia od 10.7.
 • Rim FCO, ITA od 4.8.
 • Gothenburg, TUI od 12.8.

 

Iz Brača:

 

Iz Dubrovnika:

 • Bukurešt, Blue Air od 28.6.
 • Solun, Aegean od 1.7.
 • London Luton, Wizz Air od 4.7.
 • Rim FCO, ITA od 2.8.
 • Wroclaw, Wizz Air od 4.8.

 

Iz Sarajeva:

 

Iz Tuzle

 • Stockholm, Ryanair od 2.11.
 • Memmingen, Ryanair od 4.11.

 

Iz Mostara

 • Palermo, Croatia od 31.7.

 

Iz Banja Luke:

 • Berlin, Ryanair od 4.11.

 

Iz Beograda:

 

Iz Niša:

 

Iz Kraljeva:

 

Iz Podgorice:

 • Manchester, Ryanair od 30.10.

 

Iz Tivta:

 • Oslo, SAS od 27.6.
 • Stockholm ARN, SAS od 28.6.

 

Iz Prištine:

 

Iz Skopja:

 

Iz Ohrida: