Novosti iz regije

Norwegian leti za Zagreb iz Copenhagena već skoro dva mjeseca. No, na MZL Zagreb još uvijek uz letove Norwegiana nemaju njihov logo. I to samo uz njih nemaju logo, druge kompanije imaju svoja loga. Kako je to moguće? Ovo je to čudnije što je Norwegian prije letio za Zagreb dvije linije i uvijek je imao logo, dakle on u softveru postoji. I onda se MZL Zagreb čudi zašto su im kompanija nezadovoljne. Tako banalna stvar, jednostavna za postaviti a toliko bitna za image i promociju kompanije na liniji.

Sjetimo se da MZL Zagreb nije imala postavljen ni logo Ryanaira kada su krenuli letjeti i to su napravili tek kada smo mi napisali članak. Istinski neprihvatljivo. To bi moralo biti nešto što je rutina i što se postavlja uz kompaniju sa prvim letom.

Uz to MZL Zagreb ne piše za Ryanairov let Weeze već NRN*. Staviti potpuno nepoznatu IATA kraticu za aerodrom je krajnje neprihvatljivo.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ryanair

Croatia Airlines ja od Mostarskog aerodroma u tri godine dobila 2 milijuna BAM (1,02 milijuna EUR). Jedina puna godina kada je dobila cjelovit iznos bila je 2019. kada je dobila 1.155.888 BAM za dva leta tjedno sa Dash 8-400. Opako puno! 2018. kompanija je dobila 631.833, a 2020. 212.279 BAM. Ugovor sa Croatiom je trebao vrijediti do 28.3.2021. ali je sporazumno raskinut.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Croatia Airlines

Aerodrom Maribor je u VII. mjesecu imao 971 putnika (1141 u VII/2021). Istovremeno je imao 1254 operacije (1238 u VII/2021). Aerodrom nije imao carga. U prvih 7 mjeseci Maribor je imao 2606 putnika.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Maribor

Ryanair je objavio smanjenja letova za Zagreb u zimskom redu letenja (od 30.10.) u kojem uz svije sezonske linije (Brindisi i Corfu) neće letjeti još i linije za Bratislavu, Malmo i Solun. Kako je prethodna najava bila 66 tjednih letova, ovo znači da će sada iz Zagreba operirati 60 tjednih letova na 22 linije. Zamaaero će u ponedjeljak napisati analizu o rezanjima Ryanaira.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ryanair

Croatia je u utorak letjela let Zagreb-Split-Dubrovnik (OU662) u 14:45. Kojeg to ima smisla? Dakle, putnici su tako letjeli za Dubrovnik punih dva sata umjesto 55 minuta. Potrošilo se bitno više goriva (duži let, slijetanje i polijetanje), te novac za dodatne aerodromske takse. Istovremeno je Croatia imala let za Split u 14:35 (OU380), dakle samo 10 minuta prije koji pokriva iste avione iz 2. vala. Krajnji nonsens!

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Croatia Airlines

Trade Air je više puta prolongirao PSO Republike Hrvatske na linijama iz Osijeka za Rijeku, Pulu, Zadar i Zagreb, iz Rijeke za Split i Zadar, iz Pule za Split i iz Splita za Dubrovnik. Prolongiranja su do sada bila svakih 15 dana. No, sada je Trade Air prolongirao PSO neograničeno, tj. dok se konačno ne potpiše ugovor sa RH.

Marko Cvijin, direktor Trade Aira, nam je rekao da je ugovor potpisan od strane Trade Aira, ali se boji da ugovor neće biti potpisan još neko vrijeme u Ministarstvu radi godišnjih odmora. Majko mila? Radnici ministarstva svojom enormnom aljkavošći i inercijom ne provedu vrlo jednostavan PSO dvije i pol godine, letovi ne postoje već tri i pol mjeseca, zračne luke poput Osijeka i Rijeke radi toga imaju bitno manje putnika i stvaraju gubitke, a potom ne obave posao nego flegma odu na godišnji odmor. I zato je propala sezona, putnici nemaju opcija, zračne luke su očajne? Majko mila!!!

autro: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Trade Air

Ryanair neke linije za Zadar prekida već u VIII. mjesecu, dobar dio njih u IX. mjesecu, a sve ostale u X. mjesecu. No, liniju Zadar-Dublin će nastaviti operirati još tjedan dana (još dva leta), tj. sve do 5.11. Nažalost Zadar i ove godine neće dobiti zimske letove iako je to najavljivano još prošle godine, a čak je i linija za Beč objavljena za letove preko zime.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ryanair

 

Wizz Air smanjuje broj letova na liniji London Luton-Ljubljana sa ljetna tri na zimska dva leta tjedno. Linija se ponovo povećava na tri leta od 8.12. da bi se nakon 5.1. ponovo smanjila na dva leta. Linija za Charleroi će se operirati dva puta tjedno dočim će Wizz Air imati 4 tjedna leta ove zime na dvije linije.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Wizz Air

Air Serbia je u VII. mjesecu imala tek 0,3% otkazanih letova, što je obzirom na katastrofalnu planetarnu situaciju istinski malo. Niz kompanija u Europi masovno otkazuje letove, a postoci idu od 1% do čak 4% otkazanih letova. U Europi najviše otkazanih letova ima KLM (5,8%), a Lufthansa ima 3% otkazanih letova.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Serbia

Tuzla je u VII. mjesecu imala 50.027 putnika (45.983 u VII/2021). Ovo je 73,8% putnika iz istog mjeseca 2019. (67.794). Aerodrom je isto obavio na 382 operacije (371 u VII/2021). Aerodrom nije imao carga. U prvih sedam mjeseci godine aerodrom je ostvario 232.466 putnika.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Tuzla

U usporedbi sa 2019. većina kompanija u top 10 na Aerodromima Crne Gore bilježi rast. Tako je Austrian Airlines zabilježio 80% rasta u usporedbi sa 2019, Turkish 46%, Israir 39%, easyJet 19%, dok 7% rasta imaju Ryanair, Wizz Air i Air Serbia. Jedino LOT ima 29% slabiji rezultat nego 2019. Naravno važno je spomenuti da za Crnu Goru više ne lete Aeroflot i druge ruske kompanije, kao ni brojne ukrajinske kompanije. Uz to za Crnu Goru više ne lete Smartwings, TUI, Brussels i Alitalija (ITA).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Podgorica

Direktor Air Serbie Jiri Marek je izjavio u intervjuu za Blic da kompanija razmatra otvaranje linije za Havanu. Marek je rekao da je ova ideja sve izvjesnija. No, to je tek ideja, želja kompanija. Nažalost portali su informaciju prenijeli kao već gotovu stvar. Što nikako nije.

Linija za Havanu bi i te kako bila logična. U regiji sigurno da ima putnika koji bi zimi išli na toplu karipsku destinaciju. No, sigurno da nema dovoljno putnika za 21 tjedna zimskog reda letenja, tj. 20 rotaciju za cijelu zimu. OK, možda će kompanija krenuti kasnije sa letovima, možda će prije završiti, pa će tih letova biti i manje. Ali nisam siguran ni da ima dostatno putnika i za 10 letova ili više što bi opravdalo pokretanje stalnih rotacija (dovođenje 200+ putnika iz Beograda i odvođenje putnika iz Kube).

Dugi mogući model sam višekatno obrađivao kada sam pisao o drugom Airbusu A330 u Beogradu, i par godina prije nego što se objavio njegov dolazak. Tada sam rekao da prvi avion treba letjeti redovne linije i to do 6 frekvencija tjedno (trenutno će on letjeti 3-4 tjedna leta). Drugi avion je potpuno slobodan i on ima mogućnost ostati na destinaciji sa putnicima. To znači da avion prebaci putnika na Kubu ostane sa njima tamo 7 dana i vrati ih u Beograd po obavljenom godišnjem odmoru. Na ovaj način Air Serbia bi mogla obaviti par rotacija za Kubu (i bitno manje od 10), ali i pokoju rotaciju za Bahame, Dominikansku Republiku, Brazil, Keniju, Zimbabve,  Madagaskar, Sejšele, Maldive, Bali… Na svim ovim destinacijama Air Serbia može na ovaj način odraditi tek jedan let tijekom zime, ili više ako bi bilo više interesa. A jedan ili dva leta su svakako manje riskantna nego 10 rotacija. Konačno limitiran broj putnika za ovako daleke destinacije ne želi baš sav ići na Kubu. Dobar dio ih je tamo već bio, neki žele neke druge egzotične destinacije.

Kako kod kada dođe drugi A330 treba servisirati prvi A330 (YU-ARB) što znači da će samo jedan avion u floti biti još par tjedana manje od 21 tjedna zime ukupno. Drugi A330 je prije letio u South African Airwaysu. Avion će nositi image Mihaila Pupina.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Serbia

Wizz Air smanjuje slijedeće linije ove zime iz Tuzle:

 • Beč sa 3 na 2 leta
 • Berlin sa 3 na 2 leta
 • Billund sa 4 na 2 leta već od 9.10.
 • Gothenburg sa 3 na 2 leta
 • Hahn sa 3 na 2 leta

No, kompanija povećava letove na liniji za Stockholm Skavstu sa 2 na 3 leta. Upravo na ovoj liniji imaju konkurenciju Ryanaira pa je već vidljiv rezultat rata dvaju kompanija. Uzmemo li u obzir i sezonsku liniju za Vaxjo, to znači 7 letova manje ove zime nego što je bilo ovog ljeta.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Wizz Air

MZL Zagreb je od III. mjeseca ostvarivao svaki mjesec preko 1000 tona carga. U prvih pola godine ostvario je 5.951 tonu carga. Nastavi li se ovakav trend Zagreb bi mogao imati i preko 12 tona carga što je na razini 2019. godine (prošle godine 10.834 tona). Najbolji mjesec ove godine je bio upravo III. kada je aerodrom ostvario 1105 tona.

Prošle godine aerodrom je u samo tri mjeseca ostvario preko 1000 tona (u III, XI. i XII.). 2018. aerodrom je u 10 mjeseci imao preko 1000 tona, a najbolji mjesec je bio IX. sa 1281 tonom, dok je 2019. 8 mjeseci imalo preko 1000 tona, a najbolji mjesec je bio V. sa 1389 tona carga.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: MZL Zagreb

Aerodrom Niš je u VII. mjesecu imao 46.475 putnika (26.130 u VII/2021). Ovo je 130,4% prometa iz VII. mjeseca 2019. Respect! Aerodrom je imao 420 operacija (320 u VII/2021). Aerodrom i dalje rapidno gubi cargo. Imao je 12,1 tonu carga (94,0 u VII/2021). Aerodrom je u prvih sedam mjeseci ostvario 201.175 putnika, te 71,7 tona carga (284,4 tona u prvih sedam mjeseci 2021).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Alen Šćuric

Prije otprilike mjesec dana nazvao me Jakov Fabinger i objavio mi je da je otkrio da će Ryanair imati avione u Zagrebu samo od petka do ponedjeljka, a ostale dane obavljati letove sa Boeinzima 737-800 i 737MAX8 iz svojih drugih baza. Dao mi je niz primjera i W letova koje će kompanija letjeti. Kako je Jakov upravo objavio članak o tome na Simple Flying možemo se pozabaviti temom.

Potom smo dugo raspravljali što to i zašto radi Ryanair. Evidentno Ryanair ima neki operativni razlog da radi ovako nešto. Činjenica je da Ryanair ne planira imati bitno manje letova. Kada ukinu sezonske linije imaju tek par letova manje. Ove zime će letjeti 66 letova na 25 linija, što je tek 12 letova manje i 2 linije manje nego sada u top sezoni. Ipak ne mogu dokučiti koja je logika ako imaš potrebu za tri aviona u bazi zašto ih ne koristiš maksimalno.

Da su sva tri bazirana u Zagrebu trebalo bi samo 9 letova odletjeti negdje drugdje u W letovima. Konačno, zašto nema 2 bazirana aviona cijelo vrijeme, a za preostalih 16 letova ne koristi avione drugih baza. Postojalo je i treće rješenje da Zagreb ima bazirana dva aviona cijeli tjedan, a treći avion za vikend, pa da taj ode negdje drugdje na 3 dana. Koja je logika da imaš tri aviona u Zagrebu, a onda ih na 3 dana prebaciš negdje drugdje? Kako je to isplativo, kako to organizirati, što sa posadama, bazičnim održavanjem?

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ryanair

Jučer smo najavili da će Air Cairo letjeti cijele zime jednom tjedno za Banja Luku iz Hurghade. Ali to nisu sve vijesti. Kompanija će letjeti cijele zime za Sarajevo iz Hurghade, petkom sa Airbusom A320.

Kompanija će ove zime letjeti i liniju Hurghada-Skopje-Ljubljana-Hurghada, jednom tjedno, subotom. Stop u Skopju će biti sat vremena, a u Ljubljani 45 minuta. I ova linija će se letjeti sa A320. Kompanija će i dalje letjeti i za Beograd, tri puta tjedno, srijedom, subotom i nedjeljom.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Cairo

Air Serbia nam je poslala press materijal u kojem objavljuje kako je iz Beograda, Niša i Kraljeva tijekom VII. mjeseca prevezla više od 400.000 putnika. Više nego fascinantan rezultat. Ovo je najveći broj putnika koji je kompanija prevezla u jednom mjesecu u povijesti tvrtke. Brojka je 9% veća nego 2019. kada su imali 372.839 putnika. Air Serbia je objavila da joj je udio u broju putnika Beograda bio 55%. Kompanija je imala porast chartera za 37%.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Serbia

 

Banja Luka je u VII. mjesecu imala 44.637 putnika (27.829 u VII/2021). Ovo je 261,4% premeta iz 2019. (kada je aerodrom imao 17.073 putnika). Aerodrom je pritom imao 488 operacija (352 u VII/2021).

Ukupno je Banja Luka u prvih sedam mjeseci ostvarila 171.235 putnika. Aerodrom već sada ima više putnika nego je imao rekordne 2019. godine (149.693). Vrlo je realno da aerodrom do kraja godine ima preko 300.000 putnika.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Banja Luka aerodrom

Montenegro Airlines je u prvih 9 mjeseci 2019. ostvario 3263 leta dok je Air Montenegro do kraja VII. mjeseca ostvario 1099. letova. Montenegro Airlines je imao 25,88% putnika na Aerodromima Crne Gore i bio im je najznačajniji partner. Air Montenegro je zimus bio na 4. i 5. mjesta po broju putnika.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Montenegro

Wizz Air otkazuje liniju Sarajevo-Gothenburg od 8.10. Kompanija je letjela letove utorkom i subotom. Gothenburg je prvo trebao operirati cijele zime, pa do kraja X. mjeseca, no sada se otkazuje još mjesec dana ranije.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Wizz Air

Zašto ZL Dubrovnik izlistava 9 letova za Istanbul tjedno, a onda navodi 5 otkazanih, ako znamo da kompanija zapravo leti 5 tjednih letova. Ne vidim baš ništa dobro u činjenici da zračna luka vodi letove kao otkazane iako oni zapravo i ne postoje.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: ZL Dubrovnik

Zračna luka Zagreb je u VII. mjesecu ostvarila 329.203 putnika (100.933 u VII/2021). To je 89,9% putnika u usporedbi sa istim mjesecom 2019. (kada je imao 366.242 putnika). Ovo je rezultat činjenice da je Ryanair konačno počeo letjeti 100% svojih letova od 18.7. dok je do tada imao 28,9% manje letova od prvotno planiranih. Zagreb je od početka godine imao 1.628.437 putnika, što je bitno više nego što je ostvario u cijeloj 2021.

Aerodrom je ostvario i 3891 operacija (2931 u VII/2021). MTOW aviona je u VII. mjesecu bio 100.369 (64.254 u VII/2021).  U VI. mjesecu Zagreb je ostvario 1044 tone carga (919 u VI/2021). U VIII. mjesecu će rezultati biti još bolji, bitno preko 90% zbog bitno više letova Ryanaira nego u usporedbi sa VII. mjesecom.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: MZL Zagreb

Prije dvije i po godine čelni ljudi stranke Ure, dok su bili opozicija, su vrlo žestoko kritizirali „suludu ideju“ koncesije Vlade Duška Markovića. Tada su tvrdili da ne treba davati aerodrome u koncesiju jer su strateški važan infrastrukturalni objekt, već da treba management promijeniti iz političkog u profesionalni. To je posebno isticao Miloš Konotar, dopredsjednik Ure koji je naglašavao da aerodromi moraju ostati državni uz profesionalni management. No, sada ta ista stranka prvo mijenja profesionalni management, a onda i ponovo pokreće koncesiju i to po hitnom postupku. Uz to u igru uvodi Kastrati Grupu, kontraverznog albanskog businessmena koji je nedavno dobio koncesiju Aerodroma Tirana, o čemu smo pisali jučer.

Prisjetimo se koncesija Aerodroma Crne Gore je započela 25.6.2019. kada je Vlada Duška Markovića usvojila koncesijski akt, da bi 11.10. iste godine Vlada objavila javni poziv za koncesiju. U finalni izbor za koncesiju ušli su Incheon Airport, Corporation America Airports i TAV-ADP.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Podgorica

British u IX. mjesecu planira letjeti 9 tjednih letova na liniji London LHR-Zagreb, bitno manje od prvotno planiranih 13 letova. British će letjeti svaki dan, a utorkom i četvrtkom će letjeti dva dnevna leta. Ovime će Zagreb imati 19 tjednih letova prama Londonu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: British

Uslijed četverodnevno prizemljenja Trade Air-ova A320, 9A-BTG, koji leti u najmu za Air Montenegro, došlo je do poremećaja u redu letenja. Trade Air je uspio osigurati zamjenski A320, 9A-BTH, samo 5.8. Nakon odrađenih letova za Idealtours koje obavlja petkom, subotom i nedjeljom u Tivat je iz Innsbrucka stigao i Trade-ov F100, 9A-BTE. Zrakoplov bi trebao letjeti 8.8. za Banja Luku, let Air Montenegra koji je inače na rasporedu dan ranije.

autor: Juraj Mehić, dopisnik (Velika Gorica), foto: Trade Air

Tivat je u VII. mjesecu imao 136.456 putnika (181.509 u VII/2021). Ovo je bitno manje putnika nego je imala Podgorica, što se prije nije događalo, već je Tivat u ovo doba godine imao i duplo više putnika od Podgorice. Tivat je i jedini aerodrom u regiji koji ima manje putnika ove nego prošle godine, i to bitno manje. Čak 24,9% manje. Tivat je ovime ostvario samo 48,8% putnika iz 2019. godine. Jedan od najlošijih rezultata u regiji.

Aerodrom je ukupno imao 1874 operacije (2332 u VII/2021). U prvih sedam mjeseci 2022. Tivat je ostvario tek 331.321 putnika. Tivat i Podgorica su u prvih sedam mjeseci ostvarili 984.888 putnika.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Alen Šćuric

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!

Linije

 

Iz Ljubljane:

 • Copenhagen, Norwegian od 29.4.
 • Riga, airBaltic od 2.5.
 • Heraklion, Corendon od 7.6.
 • Antalya, Corendon od 9.6.
 • Madrid, Iberia od 29.7.

 

Iz Maribora:

 

Iz Portoroža:

 

Iz Zagreba:

 • Seoul, T’Way od 18.5.
 • Stockholm, Croatia od 20.5.
 • Berlin, Croatia od 21.5.
 • Tirana, Croatia od 14.6.
 • Monastir, Croatia od 20.6.
 • Tel Aviv, Neos od 3.7.

 

Iz Pule:

 • Hanover, Eurowings od 18.5.
 • Memmingen, Ryanair od 1.6.
 • Glasgow, easyJet od 24.6.
 • Birmingham, Jet2 od 2.5.2025.
 • Manchester, Jet2 od 2.5.2025.
 • London Stansted, Jet2 od 3.5.2025.

 

Iz Rijeke:

 • Beč, Ryanair od 3.6.
 • Ancona, Aeroitalia od 8.6.
 • Basel, easyJet od 24.6.

 

Iz Zadra:

 • Katowice, Ryanair od 17.4.
 • Kaunas, Ryanair od 1.6.
 • Barcelona, Ryanair od 2.6.
 • Košice, Ryanair od 2.6.
 • Cork, Ryanair od 3.6.
 • Verona, SkyAlps od 15.6.
 • Copenhgagen, Norwegian od 23.6.
 • Oslo, Norwegian od 24.6.
 • Toulouse, easyJet od 26.6.

 

Iz Splita:

 • Lille, Volotea, od 21.4.
 • Innsbruck, Smartwings, od 30.4.
 • Istanbul, Croatia od 7.5.
 • Stockholm, BRA od 11.5.
 • Lulea, BRA od 22.5.
 • Reykjavik, Play od 28.5.
 • Napulj, Volotea od 31.5.
 • Atena, Volotea od 2.6.
 • Strasbourg, Volotea od 26.6.
 • Malmo, BRA od 26.6.
 • Bari, Volotea od 5.7.

 

Iz Brača:

 • Luksemburg, Luxair od 4.5.
 • Verona, SkyAlps od 8.6.

 

Iz Dubrovnika:

 • Lille, Volotea do 24.4.
 • Gothenburg, Norwegian od 1.5.
 • Larnaca, Cyprus od 1.7.
 • Bari, Volotea od 4.7.

 

Iz Osijeka:

 

Iz Sarajeva:

 • Izmir, SunExpress od 21.4.
 • Atena, Aegean od 1.6.
 • Antalya, Pegasus od 3.6.
 • Jeddah, flyadeal od 4.6.
 • Sharjah, Air Arabia od 10.6.
 • Copenhagen, SAS od 3.7.
 • Solun, Ryanair od 3.7.

 

Iz Tuzle:

 • Antalya, Tailwind od 22.6.

 

Iz Mostara:

 • Beograd, Air Serbia od 15.4.
 • Verona, SkyAlps od 30.4.
 • Minhen, SkyAlps od 30.4.
 • Bari, SkyAlps od 2.5.
 • Rim, SkyAlps od 2.5.

 

Iz Banja Luke:

 

Iz Beograda:

 • Mostar, Air Serbia od 15.4.
 • Marsu Alam, Air Serbia od 20.4.
 • Heraklion, SkyExpress od 16.6.

 

Iz Niša:

 

Iz Kraljeva:

 

Iz Podgorice:

 • Gdansk, Smartwings od 28.5.
 • Katowice, Smartwings od 28.5.
 • Minhen, Air Montenegro od 1.6.
 • Izmir, SunExpress od 4.6.
 • Budimpešta, Air Montenegro od 15.6.
 • Ostrava, Air Montenegro od 18.6.
 • Varšava Radom, LOT od 23.6.

 

Iz Tivta:

 • Birmigham, Jet2 od 2.5.
 • Riga, Norwegian od 4.5.
 • Berlin, Eurowings od 4.5.
 • Baku, Air Montenegro od 3.6.
 • Katowice, Smartwings od 7.6.
 • Copenhagen, Norwegian od 23.6.
 • Bristol, easyJet od 24.6.
 • Oslo, SAS od 27.6.

 

Iz Prištine:

 • Riga, airBaltic od 4.5.
 • Stuttgart, Condor od 12.5.
 • Antalya, Pegasus od 1.6.
 • Izmir, SunExpress od 3.6.
 • Gothenburg, Norwegian od 14.6.
 • Copenhagen, SAS od 3.7.

 

Iz Skopja:

 • Riga, airBaltic od 2.5.
 • Krf, Aegean od 1.6.
 • Antalya, Pegasus od 2.6.
 • Tunis, Tunisair od 24.6.

 

Iz Ohrida:

 • Varšava Radom, LOT od 24.6.