Novosti iz regije

Eurowings za Sarajevo leti iz Colognea dva puta tjedno (utorak i subota). No, od 10.1. prekida liniju do 18.2. kada će ponovo letjeti dva puta tjedno. Za Cologne kompanija leti također dva leta tjedno (utorkom i nedjeljom), no letove prekida prvo od 27.11. do 20.12. Potom će letjeti tek 6 letova oko Nove godine i ponovo prekida letove 8.1. Liniju obnavlja tek 26.2. kada će ju ponovo operirat dva puta tjedno.

Eurowings u regiji opako reže ove zime i nema ni jednog jedinog aerodroma na kojem nema velikih rezanja, na nekima i veća nego u Sarajevu. Ovo je to iznenađujuće što je Wizz Air prekinuo letove i zatvorio bazu u Sarajevu ukinuvši brojne linije za Njemačku. U tom kontekstu bilo je za očekivati da Eurowings ne samo da ne ukine letove za Sarajevo nego poveća broj frekvencija ili čak da otvori neku novu liniju iz Njemačke za Sarajevo.

autor: Mladen Radić, dopisnik (Osijek), foto Eurowings

Zašto po uzoru na Ontario i zračna luke regije ne dozvole ulazak posjetiteljima do gatea? Ovo je i te kako pametno. Ovako nešto koristila bi bar 1/4 putnika, vjerojatno i više. Ovako nešto ne bi koristili turisti i poslovnjaci, ali svakako bi oni koji prate rodbinu, supružnike, poglavito mlađu djecu i starije roditelje. Koristili bi to i oni koji prate prijatelje.

I zašto je to dobro za zračne luke? Na ovaj način zračna luka umjetno bi povećala prihode. Takav pratitelj će ostaviti automobil dodatnih dva sata na preskupom parkiralištu dok prati putnika. Takav pratitelj će popiti bar kavu ili sok sa putnikom dok čekaju let. Dio takvih osoba će i nešto pojesti, kupiti nešto u duty free shopu. Sam putnik, poglavito mlađa djeca, će više potrošiti u duty free jer će mu pratitelj platiti neke pokloni ili nešto za osobnu potrošnju što on sam ne bi kupio radi limitiranih novčanih sredstava („neka zlato tatino uzmi ti za studij još koju bocu pelinkovca nek ti se nađe“). Bilo bi tu i nešto plaćenih ulaza u business ložu.

Uz to isto bi smanjilo i troškove zračne luke. Primjerice za pratnju maloljetnog putnika ili invalidne osobe zračna luka troši značajne resurse. Ovako bi takve osobe sada pratili sami pratitelji i isto ne bi koštalo zračnu luku apsolutno ništa, osim od gate do aviona, što je vrlo kratak dio puta i bitno manji trošak. Unezvjerene bakice se više ne bi gubile po terminalu i oduzimale vrijeme aerodromskom osoblju.

Dakle benefiti su jasni, provedba ovako čega je vrlo jednostavna i ne košta aerodrom puno (tek nešto više ljudi na sigurnosnoj provjeri). Ovako nešto mogu provesti sve zračne luke u regiji osim Banja Luke i Niša (do otvaranja novog terminala) i Sarajeva koji ima limitiranost ulaska posjetitelja u aerodromsku zgradu radi malih kapaciteta, no i oni će isto anulirati otvaranjem novog terminala ovog proljeća.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Beograd

Aerodrom Priština je u X. mjesecu imao 244.142 putnika (195.692 u X/2021). Brojka je 130,2% broja putnika iz X. mjeseca 2019. Ovo znači da su Prištinu pretekli i Split i Zagreb, dočim je aerodrom u ovom momentu 4. po broju putnika u regiji. Priština je u X. mjesecu imala 1704 operacije (1598 u X/2021). Ukupno je Priština u prvih X mjeseci ove godine imala 2.560.706 putnika.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Priština

MZL Zagreb je treću godinu zaredom obavila proces upravljanja i poboljšanja mjere zaštite od Covida-19. Istim je ACI – Airports Council International izdao i treći certifikat Airport Health Accreditaion MZL Zagreb za Covid-19 kao sigurna luka u uvjetima pandemije. Certifikat vrijedi 12 mjeseci. Program koji provodi ACI je izrađen po preporukama ICAO.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: MZL Zagreb

Air Serbia je u X. mjesecu prevezla 250.000 putnika. Kompanija je pritom ostvarila 2815 letava. U charer prometu kompanija je zabilježila 97,6% više putnika nego u istom mjesecu 2019. U prvih deset mjeseci Air Serbia je prevezla 2,3 milijuna putnika iz Beograda, Niša i Kraljeva.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Serbia

Na Aerodromu Sarajevo je održana prezentacija Interreg projekta „DANOVA“. Riječ je o transnacionalnom projektu suradnje Dunavske regije u olakšavanju kretanja slijepih i slabovidnih osoba. Projekt sufinancira Europski fond za regionalni razvoj, IPA (Instrument predpristupne pomoći) i Europski instrument za susjedstvo.

Svaki od sudionika u prometu imao je određeni cilj i zadatak u sklopu zajedničkog projekta. Aerodrom Sarajevo tako je postavilo taktilne trake i linije vodilje za slijepe i slabovidne osobe, a modernizirao je i web stranicu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Sarajevo

O Beogradu ovaj portal uvijek piše vrlo pozitivno, aerodrom se ozbiljno širi, povećava linija i frekvencije, užurbano se dograđuje terminal (prva faza sa novim gateovima već je dogotovljena), radi se novi kontrolni toranj, upravna zgrada, uzletno-sletna staza, napravljeno je novo parkiralište, solarna elektrana… Aerodrom je reorganizirao duty free, otvara nove lokale, racionalizira poslovanje… Kao što rekoh toliko puta smo pohvalili aerodrom i dizali ga u nebesa, no jednu stvar stvarno treba ozbiljno kritizirati, a to je ponašanje aerodroma u poremećajima.

Naime, Beograd evidentno ima problema sa nekim organizacijskim pitanjima i dešavaju mu se poremećaji koji se ne bi smjeli dešavati aerodromu ove veličine. Poplave na terminalu kad jačih kiša pri čemu dijelovi terminala imaju doslovce jezerca, a voda teče u slapovima, pa čak i na potpuno novom terminalu su krajnje neprihvatljive. Kako je moguće da potpuno novi terminal prokišnjava? Kakve je to radove obavio Vinci? U prošloj godini aerodrom je bio zatvoren i imao otkazivanja i enormnih kašnjenja radi kiše. Koliko god kiša bila velika aerodrom se ne bi smio radi nje zatvarati i nije Beograd jedini grad koji ima velike kiše. Ne znam ni jedan aerodrom u regiji koji je bio zatvoren radi velikih kiša, a njih u regiji, nažalost, i te kako ima.

Končano i zbog radova na aerodromu nisu se baš najbolje snašli. Prolazi su preuski, ograde se ruše, sve je vrlo zamazano (prolazi se čak i preko blata), organizacija parkirališta, taxija i autobusa nije dobra, sve je dosta stihijski organizirano.

I na koncu ovaj zadnji problem sa presječenim glavnim strujnim vodom radi čega aerodrom nije radio tri sata. Tako nešto je neprihvatljivo. Aerodrom mora imati backup u slučaju prekida glavnog dovoda struje. Konačno takav kvar se mora popraviti daleko brže od tri sata. Iskreno Beograd mora poraditi na ovakvim poremećajima jer je ove godine već nekoliko puta prekidom operacija stvorio ogromne troškove aviokompanijama koje su letove otkazivale, rerutirale ili su letovi ozbiljno kasnili više sati.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: Aerodrom Beograd

Iako je Eurowings planirao letjeti letove iz Stuttgarta i Colognea za Zagreb cijele zime sada se odlučio na prekid operacija. Stuttgart će kompanija prekinuti na samo dva tjedna. Letova neće biti nakon 15.1. i ponovo se obnavljaju 1.2. nakon čega će imati tri tjedna leta, a u III. mjesecu uvodi i četvrti let. Cologne se pak prekida sa operacijama nakon 15.1. i neće ga biti do 19.2. nakon čega će imati dva tjedna leta. Dusseldorf će se letjeti samo oko Nove godine, tj. od 20.12. do 7.1. dva puta tjedno. Linija se sa dva tjedna leta obnavlja 11.3.

Ovaj portal je već pisao o još većim rezanjima letova Eurowingsa za Beograd i Split ove zime. za Beograd će kompanija letjeti tek simbolično (samo par letove za Dusseldorf tijekom Nove Godine), dok Split reže vrlo mnogo, ne samo u I. mjesecu, nego u XI, dijelu XII, I i dijelu II. mjeseca. U čak dva mjeseca zime Split neće imati ni jedan let Eurowingsa.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Eurowings

Aerodrom Sarajevo je u X. mjesecu ostvario 110.580 putnika (84.462 u X/2021). To je 115,7% putnika iz istog mjeseca 2019. (95.620). U X. mjesecu Sarajevo je ostvarilo 1277 operacija (1108 u X/2021). U X. mjesecu aerodrom je ostvario 223,9 tona carga (164,7 tona u X/2021). Ukupno je u prvih deset mjeseci Sarajevo ostvarilo 1.242.066 putnika.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Sarajevo

Zračna luka Dubrovnik je u X. mjesecu ostvarila 217.751 putnika (115.261 u X/2021). To je 72,7% putnika iz X/2019. (299.532). Dubrovnik je u X. mjesecu ostvario 2036 operacija (1598 u X/2021 i 2606 u X/2019). Zračna luka je ostvarila 1,8 tona carga (4,7 tona u X/2021 i 11,4 tone u X/2019). U prvih deset mjeseci Dubrovnik je imao 2.099.601 putnika i 409,2 tona carga.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: ZL Dubrovnik

Air Serbia je konačno pustila u prodaju letove za Tianjin, nakon mjesec i pola zakašnjenja. Letovi će krenuti 9.12. i operirat će se jednom tjedno petkom, a povratak iz Tianjina je nedjelju, nakon 27,5 sati u Kini kako bi se posada odmorila za povratak. Kada se ukinu restrikcije za Kinu za očekivati je da se linija poveća na dva tjedna leta. Istovremeno za Beograd leti i Hainan na liniji iz Pekinga jednom tjedno, subotom.

Tianjin je ogromna trgovačka luka Kine, najbliža luka Pekingu sa kojim je povezana ultrabrzim vlakovima koji putuju svega pola sata. Grad ima 13,9 milijuna stanovnika i šesti je najveći grad u Kini. Grad je poznat po Airbusovoj tvornici (od 2008).

Iako je čudno da Air Serbia nije radije pokrenula Shanghai, vrlo vjerojatno se radi o nekom dogovoru sa kineskim vlastima i navodno se očekuje pokretanje letova za Shanghai od strane jednog od najvećih kineskih kompanija. Kako god, Tianjin je istinska nicha, a Air Serbia je kompanija koja otvara niche. Ovo istinski dobra prilika za Air Serbiu i konekcije preko Beograda.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Serbia

Zračna luka Split je u X. mjesecu ostvarila 241.350 putnika (162.475 u X/2021). Ovo je 97,6% putnika u usporedbi sa X. mjesecom 2019. Istinski respect! Ovo je i prvi mjesec nakon četiri mjeseca u kome će Split imati manje putnika od Zagreba. Split je u prvih deset mjeseci ostvario 2.832.639 putnika.

ZL Zadar je pak u X. mjesecu ostvarila 109.182 putnika (79.991 u X/2021). Ovo je 130,6% putnika iz X/2019. Zadar je imao 1246 operacija (1262 u X/2021). Aerodrom nije imao carga. U prvih deset mjeseci Zadar je ostvaro 1.099.228 putnika i kao što sam najavio do kraja godine ostvariti će preko 1,1 milijun putnika.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: ZL Split

ETF je najavio dolazak još dva Boeinga 737-800 u flotu tijekom 2023. Ovime bi kompanija u floti imala ukupno pet ovih aviona. Više nego dobro za kompaniju koja će tada letjeti tek dvije godine. Ovo je broj aviona kojeg u ovom momentu ima Trade Air (uz 6. avion Saab 340 za PSO linije). Kompanija ima planove u flotu ubaciti i širokotrupne avione u doglednoj budućnosti.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: ETF

Wizz Air u Ljubljani oko Nove godine (od 8.12. do 5.1.) povećava broj letova sa 2 na 3 tjedno. Kompanija je ukinula letove za Charleroi ove zime.

U Banja Luci kompanija nema povećanja za Novu godinu, osim što obnavlja letove za Stockholm Skavstu koju je ukinula. Letovi se obnavljaju 12.12. i letjet će dva puta tjedno (ponedjeljkom i petkom), a nakon tog datuma letovi će letjeti cijele zime. Za Sarajevo Wizz Air povećava broj letova iz Abu Dhabia sa 3 na 4 tjedno od 28.11, a od 19.1. operirat će i 5 letova tjedno kako će operirati cijeli ostatak zime.

Za Podgoricu iz Beča Wizz Air povećava broj letova od 15.12. sa 2 na 3 leta i tako će operirati ostatak zime. Kompanija je ukinula letove za London.

Za Niš kompanija će povećati letove iz Beča od 14.12. sa 2 na 3 leta i tako će letjeti ostatak zime. Za Basel će povećati letove od 14.12. do 4.1. sa 2 na 3 leta. Za Memmingen će povećati od 21.12. do 4.1. sa 2 na 3 leta.

Iz Prištine Wizz Air će povećati letove za Beč od 21.12. sa 2 na 3 leta i tako će operirati cijele zime. Za Basel će povećati letove od 15.12. sa 2 na 3 leta i tako će operirati cijele zime. Za Dortmund će kompanija povećati broj letova od 12.12. do 6.1. sa 2 na 3 leta, no nakon 6.1. letjet će samo 1 let tjedno. Za London kompanija će povećati broj letova od 14.12. do 7.1. sa 5 na 7 letova.

Ovo znači da će sa ostalih aerodroma regije Wizz Air povećati broj letova tijekom Nove godine za ukupno 13 letova, a nakon Nove godine imat će 5 letova više nego početkom XII. mjeseca. U regiji sveukupno Wizz Air će oko Nove godine imati 51 let više nego početkom XII. mjeseca, a nakon Nove godine 12 letova više nego početkom XII. mjeseca.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Wizz Air

Air Montenegro je najavio da će ove zime letjeti iz Podgorice za Beograd 14 tjednih letova, za Ljubljanu tri, te za Paris, Frankfurt i Zurich po dva tjedna leta. Iz Tivta kompanija je najavila 7 tjednih letova za Beograd i isto toliko za Istanbul. Time je kompanija trebala imati 37 tjednih letova ove zime.

No sada će u XI. mjesecu imati tek 8-10 letova iz Podgorice za Beograd. Tek u zadnjem tjednu XI. mjeseca imati će 12 tjednih letova. U XII. mjesecu imat će 14 letova tjedno (osim zadnjeg tjedna u XII. mjesecu kada će imati 13 letova), a toliko će imati i u I. mjesecu. Za Ljubljanu kompanija će u XI. mjesecu letjeti 2 tjedna leta (u 3. tjednu i 3 leta), a u XII. i I. mjesecu će letjeti 3 tjedna leta. No, kompanija više neće letjeti za Paris, Frankfurt i Zurich iz Podgorice ove zime usprkos prethodnim najavama. Ovo je istinski loše i krajnje je neprihvatljivo da Podgorica nema vezu sa ova tri velika i značajna huba. Koji je onda smisao nacionalnog prijevoznika? Da leti samo za Beogradi još dvije linija sa skromnim brojem polazaka?

Iz Tivta kompanija će letjeti za Beograd 6 tjednih letova, a od 24.11. 7 tjednih letova. Za Istanbul kompanija će letjeti 4 tjedna leta, a od 26.11. 5 tjednih letova. Nažalost ni oko Nove godine kompanija ne leti za Banja Luku, a ovdje su istinski mogli letjeti 1-2 tjedna leta od 20.12. do 7.1.

To znači da će Air Montenegro umjesto najavljenih 37 tjednih letova na 7 linija letjeti na 20 do 29 tjednih letova na 4 linije. Tragično i katastrofalno. To znači da kompanija ima angažiran tek jedan avion ove zime, dok će drugi biti potpuno nezaposlen. Sjetimo se da je kompanija već u X. mjesecu imala ogromnih smanjenja frekvencija na nizu linija.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto:Air Montenegro

Ovog ljeta LCC u regiji su imali:

 • Split 248 tjednih letova (easyJet 104, Eurowings 35, Norwegian 33, Wizz Air 30, Vueling 19, Volotea 14, Smartwings 9, Ryanair 4)
 • Zadar 146 tjednih letova (Ryanair 118, easyJet 13, Eurowings 12, flyr 3)
 • Dubrovnik 136 tjednih letova (easyJet 54, Norwegian 18, Vueling 18, Volotea 13, Wizz Air 13, Ryanair 6, Eurowings 5, flyr 3, flydubai 2, Smatrwings 2, Blue Air 2)
 • Sarajevo 114 tjednih letova (Wizz Air 43, Anadolujet 14, Air Arabia 13, Pegasus 12, flydubai 10, Norwegian 5, flynas 5, Eurowings 4, Jazzera 4, Air Cairo 2, Salam 2)
 • Skopje 106 tjednih letova (Wizz Air 89, Pegasus 11, easyJet 4, Air Cairo 2)
 • Beograd 101 tjedni let (Wizz Air 61, flydubai 14, Norwegian 6, easyJet 5, Pegasus 4, Air Cairo 4, Eurowings 3, Vueling 2, Anadolujet 2)
 • Zagreb 95 tjednih letova (Ryanair 78, Eurowings 8, flydubai 4, Vueling 3, Norwegian 2)
 • Priština 90 tjednih letova (easyJet 26, Eurowings 26, Wizz Air 22, Pegasus 10, Norwegian 6)
 • Pula 46 tjednih letova (easyJet 25, Ryanair 11, Eurowings 7, Norwegian 3)
 • Podgorica 43 tjedna leta (Wizz Air 22, Ryanair 18, Smartwings 2, flynas 1)
 • Tuzla 38 tjednih letova (Wizz Air)
 • Banja Luka 27 tjednih letova (Ryanair 15, Wizz Air 10, Air Cairo 2)
 • Niš 23 tjedna leta (Wizz Air 12, Ryanair 11)
 • Tivat 23 tjedna leta (easyJet 10, Eurowings 4, flydubai 4, Norwegian 3, Smartwings 2)
 • Rijeka 19 tjednih letova (Eurowings 12, Ryanair 6, easyJet 1)
 • Ohrid 14 tjednih letova (Wizz Air)
 • Ljubljana 12 tjednih letova (easyJet 5, flydubai 5, Wizz Air 2)

To znači da su u regiji LCC imali ukupno 1281 let tjedno ili u prosjeku 183 letova dnevno. Najviše letova imao je Wizz Air 356, pa Ryanair 267, easyJet 247, Eurowings 116 i Norwegian 76.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: ZL Split

Tivat je u X. mjesecu imao 51.602 putnika (26.918 u X/2021). Ovo je tek 61,6% putnika iz X/2019. Aerodrom je ostvario 672 operacije (538 u X/2021. i 930 u X/2019). Cargo je u X. mjesecu je bio 0,9 tona (0,4 u X/2021 i 5,9 tona u X/2019). U prvih deset mjeseci Tivat je ostvario 616.515 putnika, što je manje nego 2021. kada je ostvario 649.705, a više nego pola manje nego 2019. kada je ostvario 1.316.568 putnika.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Alen Šćuric

Na zahtjev premijera CERP je smijenio direktora Zrakoplovno tehničkog centra (ZTC-a) Zdravka Klanca i na njegovo mjesto predlaže imenovanja umirovljenog brigadira Ivicu Vidovića. Vidović je bio načelnik logistike Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ). Ovo je šesti puta da se na mjesto direktora ZTC-a postavlja umirovljena vojna osoba iako se isto do sada pokazalo neuspješnim. Država bi na ovo mjesto morala staviti sposobnog managera koji bi ispunio postavljeni cilj ZTC-a da osim vojnih zrakoplova na komercijalnoj osnovi servisira privatne i druge avione.

Klanac je imao nekoliko ozbiljnih propusta u svom radu. Prvo su mu masovno otišli mehaničari iz ZTC-a, potom su mu mehaničari koristili bolovanja da bi radili u inozemstvu za visoke honorare, čak štoviše u to vrijeme dok su pod bolovanjem radili u inozemstvu dobivali su bonuse za dobar rad, u ZTC-u nedostaju dijelovi za servisiranje aviona za iduću protupožarnu sezonu a jedan Canadiar je i kanibaliziran tj. sa njega su skinuti dijelovi, pa je upitno može li se isti osposobiti, prema nekim izvorima on će se morati otpisati. Potom nije na vrijeme servisirao protupožarne avione radi čega je protupožarna sezona umjesto sa 6+6 krenula sa 4 Canadaira i 3 Air Tractora. Na kraju je Klanac u Zagrebu pregovarao sa ruskim predstavnicima tvrtke ATS da uveze dijelove za helikoptere HRZ-a preko Republike Srpske. Ta kap je prelila čašu i Plenković je ministru Mariju Bonažiću naložio da hitno smjeni Klanca.

HRZ za sada nema ugrožene operacije i ima dovoljno rezervnih dijelova, a svi helikopteri su operativni, no u doglednoj budućnosti morati će iznaći način dobavljanja rezervnih dijelova za ruske helikoptere Mi-8, Mi-17 i Mi171Sh kojih u floti imaju 25.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: ZTC

Wizz Air otkazuje liniju Skopje-Bremen od 4.11. No, linija se ponovo uvodi 12.12. nakon čega će se operirati dva puta tjedno (ponedjeljkom i petkom) cijeli ostatak zime.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Wizz Air

Novi zrakoplov u floti Croatia Airlines-a, A320 registracije 9A-CTO, obojan je u boje Star Alliance-a. Repne površine zrakoplova su označene sa crnom zvijezdom na bijeloj podlozi. Zrakoplov nosi ime grada Dubrovnika koji je nekad nosio zrakoplov 9A-CTJ. Zanimljivo je da sada dva zrakoplova u floti nose Star Alliance “livery”, 9A-CTO i 9A-CTI. Posljednji put kada su dva zrakoplova bila obojana u taj “livery”, jedan od njih 9A-CTM, napustio je flotu, tj. vraćen je lezoru.

autor: Juraj Mehić, dopisnik (Velika Gorica), foto: Croatia Airlines

Air Serbia je obojala svoj drugi A330-200, te je na repu aviona, kako smo već izvijestili, Mihajlo Pupin, srpski znanstvenik koji je živio i radio u SAD-u. Avion će nositi registraciju YU-ARC. Avion je letio za South African Airways i star je 11 godina. Avion će u flotu doći u idućim danima, a najavljene operacije kasne jer su najavljene krajem X. mjeseca. Ovime će Air Serbia na oba A330 na repu imati dva znanstvenika koji su karijere imali u SAD-u.

autor: Mladen Radić, suradnik (Osijek), foto: Air Serbia

Aerodrom Podgorica je u X. mjesecu ostvario 118.787 putnika (70.996 u X/2021). Ovo je čak 111,5% prometa iz istog mjeseca 2019. Veliki respect! Aerodrom je imao 1050 operacija (1001 u X/2021). Podgorica je ostvarila 37,5 tona carga u X. mjesecu (49,9 u X/2021 i 74,2 u X/2019). U deset mjeseci ove godine Podgorica je ostvarila 1.096.758 putnika (544.644 u 2021. i 1.137.482 u 2019).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Podgorica

ETF je objavio niz zanimljivih podataka o prvih 12 mjeseci svojih operacija. Klijenti kompanije koji su koristili usluge ETF-a su:

 • TUI Netherland
 • TUI Airways UK
 • TUI Belgium
 • Transavia (Nizozemska)
 • Transavia France
 • Corsair
 • ASL
 • Sundair
 • Neos
 • MyWings
 • Norwegian i dr.

Kompanija ima 150 zaposlenih, od čega 40 pilota, među kojima i 8 pilota instruktora, te 60 kabinaca, među kojima i 6 kabinskih instruktora. Kompanija u floti ima tri Boeinga 737-800 koji imaju 189 sjedala. ETF planira u prvoj fazi imati 7 aviona. ETF je u prošlih 12 mjeseci ostvario 2200 letova, prevezao 250.000 putnika na 150 različitih aerodroma. Ukupan promet kompanija je 35 milijuna EUR.

Kompanija ima EASA AOC licencu, LVTO 125 M, CAT IIIA 200M, PBN, MNPS (NAT-HLA), te posebne dozvole za aerodroma Mayotte, Tromso i Svalbard (najsjeverniji aerodrom na svijetu). Kompanija je otvorila posebne kompanije na Martiniqeue i Reunionu odakle planira pokrenuti letove, poglavito zimi. Politika kuće je:

 • ljudski resursi su najvrjednije imovina kompanije,
 • kultura kompanije se ne može kupiti nego se mora pažljivo njegovati,
 • kompanija mrzi birokraciju,
 • kompanija uči na pogreškama,
 • obitelj je vrlo važna
 • svi u kompaniji moraju raditi vrlo mnogo, ali pritom im mora biti i zabavno

 

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: ETF

Wizz Air će ove zime oko Nove godine povećati broj letova iz Skopja i to za:

 • Berlin od 13.12. do 5.1. sa 2 na 3 leta
 • Cologne od 12.12. do 6.1. sa 3 na 4 leta, no nakon 6.1. će operirati samo 2 tjedna leta
 • Dortmund od 12.12. do 6.1. sa 5 na 7 letova
 • Eindhoven od 14.12. do 4.1. sa 2 na 3 leta
 • Gothenburg od 14.12. sa 2 na 3 leta i nastaviti će se tako operirati cijele zime
 • Hahn od 15.12. do 5.1. sa 2 na 3 leta
 • Hamburg od 13.12. do 3.1. sa 2 na 3 leta
 • London Luton od 7.12. do 8.1. sa sa 3 na 4 leta
 • Malmo od 17.12. sa 3 na 4 leta i nastaviti će se tako operirati cijele zime
 • Memmingen od 14.12. do 4.1. sa 4 na 5 letova
 • uvodi se Breman od 12.12. 2 tjedna leta i nastaviti će se tako operirati cijele zime

To znači da će u četiri tjedna oko Nove godine kompanija imati 13 letova više nego početkom XII. mjeseca. Ovo je manje od Beograda koji ima 17 letova više, iako ima bitno manje baziranih aviona. Početkom I. mjeseca kompanija će imati 3 leta više nego početkom XII. mjeseca što će operirati i ostatak zime. I ovo je manje nego Beogradskih 4 leta više.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Skopje

Zamaaero je najavio otkazivanje letova flynasa za Sarajevo iz Riyadha i Jeddaha. Nakon toga su nam i Aerodrom Sarajevo i predstavnika flynasa u Sarajevu isto demantirali. No, ipak to se desilo i zamaaero je bio u pravu. Flyanas neće letjeti za Sarajevo sigurno tijekom XI. mjeseca. Iako je prvotni plan bio da kompanija leti tri tjedna leta za Riyadh i dva za Jeddah sada letova neće biti. Ovo je još jedan udarac nakon ukidanja letova Wizz Aira čime je Sarajevo izgubilo čak 36 tjednih letova.

Kako nam je rekao predstavnik flynasa za BiH postoji mogućnost da se linija iz Riaydha za Sarajevo obnoviti nakon 1.12. i to preko Tirane, dok je šansa za obnavljanje linije z Jeddah bitno manja. Naime, flynas je svoje kapacitete prebacio na shuttle prema Dohi radi Svjetskog nogometnog prvenstva, pa nema dovoljno kapaciteta za ostale linije, među inima i za Sarajevo i Tiranu. Flynas nema u prodaji letove nakon 1.12. pa ćemo tek vidjeti hoće li se ti letovi stvarno obnoviti preko Tirane ove zime ili ne.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: flynas

Trade Air je otkazao čak 5 (ujutro 23, 24, 27. i 31.10. te navečer 24.10) od 17 letova na liniji Osijek-Zagreb (29,4%). Kako nam je rekao g. Marko Cvijin, CEO Trade Aira letovi su otkazani radi nedostatka putnika. Cvijin ističe da je  prodaja karata krenula samo 7 dana prije letova jer isto nisu mogli napraviti prije nego su dobili ugovor sa ministarstvom, pa ne treba čuditi da putnika nema. Cvijin naglašava da je ova linija i ovako i onako loša po broju putnika, no siguran je da će se linija profilirati što će prodaja ići dalje, te da neće biti daljih otkazivanja. Kompanija je otkazala i jedan let (od ukupno tri) na liniji Zadar-Rijeka (23.10.).

Trade Air otkazivanjem letova ima ozbiljan problem jer kompaniji SprintAir garantira ugovoreni broj sati naleta, pa im na kraju isto mora i platiti odradili se letovi ili ne. Krajnje nepotreban nonsens da su se PSO letovi prolongirali od V. mjeseca (čak 5 i pol mjeseci), da su na koncu navrat-nanos pokrenuti i da se izgubila ljetna sezona. Već sam više puta naglasio kako će se ovime nepotrebno izgubiti ogroman novac poreznih obveznika. Naravno, nitko u Ministarstvu radi istoga neće odgovarati iako se radi o krajnje neprihvatljivoj inerciji i aljkavosti.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: SprintAir

Kreće novi uzlat Tuzle nakon četiri godine stagnacije. Početkom XI. mjeseca Tuzla je dobila čak 8 novih letova, Ryanaira za Beč (1.11.), Stockholm (2.11.) i Memmingem (4.11.), te Wizz Air za Eindhoven (1.11.). Uz to Wizz Air je povećao broj letova iz aerodroma, a još veće povećanje će biti oko Nove godine.

Na proljeće se očekuje baziranje trećeg aviona Wizz Aira (nije Varadi uzalud doletio u Tuzlu), te dodatne linije Ryanaira. U dogledno vrijeme je realna i linija za Istanbul (realnije Pegasus nego Turkish). Kako god, već ova povećanja značit će bitno više putnika u Tuzli, tj. samo ova povećanja sa početka XI. mjeseca znače 150.000 dodatnih putnika.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Tuzla

Aerodrom Beograd je bio zatvoren za promet od 16:45 do 19:38 sati zbog tehničkih razloga. Zatvaranje nije povezano sa jutarnjim prijetnjama bombom već je bagerista prekinuo glavni dovod opskrbe strujom. Iskreno, ne pamtim da sam ikad doživio da se aerodrom zatvori na tri sata radi tehničkih razloga. Još je čudnije da se tako što uopće može desiti, pa zar aerodromski inžinjeri ne znaju gdje im idu glavni strujni kablovi pa da kontroliraju rad bagera koji tamo kopa. Konačno, kako je moguće da aerodrom nema neki back up u ovakvim slučajevima? Radovi na popravku su trajali tri sata što je istinski predugo.

Zbog toga su otkazani letovi Air Serbia za Atenu, Istanbul, Zagreb, Podgoricu, Stuttgart, Zurich i Dusseldorf. Neki letovi su rerutirani na Niš. Otkazan je i Wizz Airov let za Basel. Niz letova kasnio je od 2 do čak 4 sata. Najviše je kasno let Air Serbie iz Bukurešta i to 4:05 sati.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Beograd

Zamaaero je napunio dvije godine. U posljednjih godinu dana imali smo 5.098.066 posjeta i 101.752 komentara. Prvi komentar na portalu bio je 1.11.2020. u 11:35. U zadnjih mjesec dana na portalu je bilo 509.271 posjeta. U zadnjih mjesec dana posjeta portalu je porasla za 21%. U zadnjih godinu dana dan sa najviše posjeta bio je utorak 25.10. kada je bilo 29.782 posjeta.

U ovih godinu dana zamaaero je objavio 3.653 članaka,2 trip reporta i 352 analize i inetervjua, tj. ukupno 4007 uradaka. Hvala svim suradnicima i dopisnicima na angažmanu i što su izgradili naš portal.

Od osnutka portala (1.11.2020.) portal je ostvario 8.003.952 posjeta. Najviše posjeta ima iz Hrvatske (33,8%), pa Srbije (31,5%), BiH (11,1%), Njemačke (6,3%), Slovenije (3,1%), Crne Gore (2,4%), Švedske (1,7%), SAD-a (1,5%), Austrije (1,4%) i Švicarske (1,2%). Portal se najviše posjećuje mobitelom (83%).

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!

Linije

Iz Ljubljane:

 • Riga, airBaltic od 2.5.

 

Iz Maribora:

 

Iz Portoroža:

 

Iz Zagreba:

 • Istanbul Sabiha, Pegasus od 18.1.

 

Iz Pule:

 • Glasgow, easyJet od 24.6.

 

Iz Rijeke:

 • Basel, easyJet od 24.6.

 

Iz Zadra:

 • Frankfurt, Eurowings Discover od 6.4.
 • Copenhgagen, Norwegian od 23.6.
 • Oslo, Norwegian od 24.6.

 

Iz Splita:

 • Frankfurt, Eurowings Discover od 31.3.
 • Stockholm, BRA od 11.5.
 • Napulj, Volotea od 31.5.
 • Atena, Volotea od 2.6.
 • Strasbourg, Volotea od 26.6.

 

Iz Brača:

 • Luksemburg, Luxair od 4.5.

 

Iz Dubrovnika:

 • Bergamo, Ryanair od 2.4.
 • London Stansted, Ryanair od 2.4.
 • Memmingen, Ryanair od 2.4.
 • Weeze, Ryanair od 2.4.
 • Berlin, Ryanair od 3.4.
 • Oslo, Ryanair od 3.4.
 • Poznan, Ryanair od 3.4.
 • Rim FCO, Ryanair od 3.4.
 • Stockholm ARN, Ryanair od 3.4.
 • Wroclaw, Ryanair od 3.4.
 • Charleroi, Ryanair od 4.4.
 • Beauvais, Ryanair od 5.4.
 • Helsinki, Ryanair od 5.4.
 • Karlsruhe, Ryanair od 5.4.
 • Manchester, Ryanair od 8.4.
 • Gothenburg, Norwegian od 1.5.
 • Bari, Volotea od 4.7.

 

Iz Osijeka:

 

Iz Sarajeva:

 • Antalya, SunExpress od 3.3.
 • Abu Dhabi, Wizz Air od 31.3.
 • Bergamo, Ryanair od 31.3.
 • Charloeroi, Ryanair od 31.3.
 • Gothenburg, Ryanair od 31.3.
 • Memmingen, Ryanair od 1.4.
 • London Stansted, Ryanair od 2.4.
 • Izmir, SunExpress od 21.4.
 • Antalya, Pegasus od 3.6.
 • Sharjah, Air Arabia od 10.6.

 

Iz Tuzle:

 • Halmstad, Lumiwings od 18.12.
 • Stockholm Skavsta, Lumiwings od 18.12.
 • Maastricht, Lumiwings od 19.12.
 • Esbejrg, Lumiwings od 20.12.
 • Saarbrucken, Lumiwings od 20.12.

 

Iz Mostara:

 

Iz Banja Luke:

 

Iz Beograda:

 

Iz Niša:

 

Iz Kraljeva:

 

Iz Podgorice:

 • Rim, Air Montenegro od 15.12.
 • Minhen, Air Montenegro od 1.6.
 • Izmir, SunExpress od 4.6.
 • Ostrava, Air Montenegro od 18.6.

 

Iz Tivta:

 • London Stansted, Jet2 od 1.4.
 • Izmir, Air Montenegro od 1.4.
 • London Luton, easyJet od 1.4.
 • Birmigham, Jet2 od 2.5.
 • Riga, Norwegian od 4.5.
 • Berlin, Eurowings od 4.5.
 • Baku, Air Montenegro od 3.6.
 • Copenhagen, Norwegian od 23.6.
 • Bristol, easyJet od 24.6.

 

Iz Prištine:

 • Hamburg, Condor od 16.12.
 • Verona, Chair od 21.12.
 • Riga, airBaltic od 4.5.
 • Antalya, Pegasus od 1.6.
 • Izmir, SunExpress od 3.6.
 • Gothenburg, Norwegian od 14.6.

 

Iz Skopja:

 • Luxembourg, Wizz Air od 18.12.
 • Riga, airBaltic od 2.5.
 • Antalya, Pegasus od 2.6.

 

Iz Ohrida: