Novosti iz regije

Air Cairo je najavio tri linije u regiji. Kompanija planira operirati letove za Hurghadu, jednom tjedno i to za Skopje od 27.4. srijedom, za Banja Luku od 29.4. petkom i za Sarajevo od 29.4. također petkom. Linije će se povećati na dva leta tjedno od VI. mjeseca. Tako će Banja Luka prometovati utorkom i petkom, Skopje srijedom i subotom, a Sarajevo utorkom i petkom.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Wikipedia (Air Cairo)

Iako je Luxair ponovo pokrenuo letove iz Beograda trenutno ima samo jedan tjedni let nedjeljom. U idućem tjednu Luxair će imati dva leta, u četvrtak 24.2. i nedjelju 27.2. no nakon toga ponovo obustavlja letove na mjesec dana, te će nastaviti operacije od 24.3. dva puta tjedno (četvrtkom i nedjeljom). Ovom frekvencijom će letjeti cijelo ljeto.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Luxair

Zadnja dva dana Air Montenegro ima problema sa operacijama i očito su im iz prometa ispali kapaciteti. Naime, avion 4O-AOB je ostalo u kvaru u subotu navečer u Beogradu, a znamo da je 4O-AOA u Portugalu na još jednom servisu (prošli je bio u V/2021). Stoga su letove umjesto Air Montenegra letjeli Air Serbia i Trade Air.

Ovo je već treći puta da se kvari jedini operativni avion Air Montenegra. Sva tri puta kompanija je angažirala strane prijevoznike i imala kašnjenja i otkazivanja letova.

Istovremeno kompanija je naglasila da će 4O-AOA sa servisa doći obojan u nove boje Air Montenegra, što znači da će od III. mjeseca jedan od dva aviona kompanije biti brendiran. 4O-AOB će biti obojan do ljetnog reda letenja. Kompanija je i imala u planu da se avioni obojaju tijekom zime dok je intenzivitet prometa manji.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: Trade Air

Niš je u I. mjesecu ostvario 14.149 putnika, što je ogromno povećanje spram 2662 putnika koliko je imao u I. mjesecu prošle godine. U I/2020. Niš je imao 39.807 putnika, što znači da je u ovogodišnjem broju putnika dostigao tek  35,5% brojke iz 2020, pola manje nego je dostigla većina zračnih luka regije. Brojka ovog mjesesa nije pretjerano dobra obzirom na 5 PSO linije sa čak 12 tjednih letova koje ima Air Serbia iz ovog aerodroma od početka I. mjeseca. Nažalost Ryanair i Wizz Air su ozbiljno porezali letove za Niš ovog I. mjeseca, a isto će biti i u II. i III. mjesecu, no u manjem obujmu. Niš je jedini aerodrom u regiji koji je 2021. imao manje putnika nego 2020.

Aerodrom je imao 109 operacija (30 u I/2021). Cargo na aerodromu i dalje pada. Tako je ovog I. mjeseca aerodrom imao simboličnih 0,7 tona carga iako je u I. mjesecu prošle godine imao 60,2 tone. Aerodrom je prošle godine imao daleko manje carga nego 2020.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Alen Šćuric

Air Montenegro je 21.12.2021. raspisao natječaj (tender) za nabavu aviona A320obitelji ili 737 veličine minimalno 144 mjesta u dugoročnom dry-leasu. Na natječaj se javilo 22 kompanije. No, Air Montenegro je ustanovio da bi mu ovakav potez značio prevelike troškove za školovanje posada, te tehničkog osoblja, ali i za operativne procedure. Uz to avion doslovce neće imati što raditi pola godine, od XI. do IV. mjeseca. A što smo mi pisali prošlih mjesec dana?

Air Montenegro ipak treba avion tog kapaciteta ove godine zato što turoperatori to traže i ne žele letjeti sa E195. Stoga će Air Montenegro uzeti jedan takav avion u wet-leasu (dakle najam aviona i posade, osiguranje i održavanje aviona od strane vlasnika aviona) no u samo top mjesecima sezone.

Air Montenegro smatra da će vračanje 4O-AOC u operativno stanje trajati najmanje pet mjeseci do godine dana, što znači da avion sigurno neće biti plovidben ove sezone. Naime, motorima koji su na tom avionu istekli su resursi, pa je brže rješenje najam novih motora. U tom slučaju vraćanje u plovidbeno stanje trajalo bi 5 mjeseci.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Montenegro

Wizz Air povećava broj letova iz Splita. Tako kompanija povećava letove za Split iz Beča koje kreće operirati 13.6. dva puta tjedno, a od 6.7. će letjeti i tri puta tjedno. Kompanija povećava i letove za Rim koje kreće letjeti 6.6. tri puta tjedno. Kompanija povećava Katowice koje kreće letjeti 16.6. tri puta tjedno, no od 1.8. liniju će povećati na čak pet letova tjedno. I za Krakow kompanija kreće letjeti 16.6. a liniju leti tri puta tjedno, no od 1.8. letjet će je također pet puta tjedno. Wizz će povećati i letove za Poznan od 13.6. sa frekvencijom od tri leta tjedno.

Kompanija i ove godine zadržava letove za Gdansk (dva puta tjedno od 13.6.), Lublin (dva puta tjedno od 13.6.), Varšavu (tri puta tjedno od 16.6.), Wroclaw (dva puta tjedno od 4.7.) i London (svakodnevno od 13.6.). Većina linija se operira do IX. mjeseca, no neke i do kraja X. mjeseca.

Kompanija će letjeti i tri linije za Dubrovnik, iz Beča od 13.6., Rima od 6.6. i Varšave od 13.6. sve sa dva leta tjedno osim Rima koji će se operirati tri puta tjedno. Wizz za sada nema letova prema ostalim zračnim lukama u Hrvatskoj, no intenzivno pregovara sa Pulom, Rijekom, Osijekom i Zagrebom.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Wizz Air

Iako je Turkish trebao letjeti dva tjedna leta između Dubrovnika i Istanbula, sada je ostao na simboličnom jednom tjednom letu. Turkish je jedno kraće vrijeme u I. mjesecu čak i otkazao sve letove za Dubrovnik. Kako je Vueling otkazao letove za Dubrovnik, ovaj najjužniji hrvatski grad sada ima tek jedan inozemni tjedni let, tri dnevna leta za Zagreb i dva tjedna leta za Split-Rijeku-Osijek. Turkish je za III. mjesec najavio tri tjedna leta za Istanbul.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Turkish

Prošli tjedan sam letio iz Zagreba za Dubrovnik i obratno. I sve je bilo OK. No, u Dubrovniku mi djelatnica Securitasa krenula pretraživati stvari na bodičeku zbog upaljača. Upaljač je sa onim jakim usmjerenim plavim plamenom za cigare (tompuse). Naime, cigare se pale isklučivo takvim upaljačem i stoga je isti dio moje redovne “opreme” na putu. Ja ih imam nekih 3-4. Upaljač ima kapicu dakle potpuno je ispravan i dozvoljen za prijevoz avionom.

No, djelatnica Securitasa mi nije dozvolila da upaljač unesem u avion. Ni nakon pet pokušaja da mi objasni zašto nije mi bilo jasno gdje je problem. Napomenula je nešto kao da upaljač mora imati dvostruku zaštitu, tj. posebno drugo osiguranje od paljenja. Iako ni sama nije zapravo znala objasniti zašto. Nikada tako nešto čuo nisam. Kasnije sam zvao glavnu osobu za aerodromsko osiguranje Securitasa koji mi također nije znao dati odgovor, ali je išao provjeriti i nazvao me povratno te mi rekao da takav upaljač sa plavim plamenom mora imati dvije radnje, prvu kojom se diže kapica rukom, a drugu paljenje koje je neovisno o dizanju kapice. On se ispričao i naglasio da oni samo provode pravila koje je postavila Republika Hrvatska. O moj bože. Gdje je kraj ovim glupostima? Tek nakon silnog uvjeravanja dozvolili su mi da ispraznim plin sa upaljača i da ga uzmem sa sobom (jer je puno preskup da ga ostavim).

I sad gdje je problem? Sa tim upaljačem sam do sada prošao bar 50 aerodroma svijeta. Nigdje nije bio problem. Na pola od tih aerodroma su ga provjeravali, ali svagdje je prošao. Prošao je taj upaljač i u Zagrebu samo dan prije. Kod istog tog Securitasa. Prošao je i Dubrovnik sam par mjeseci prije i dva puta u Splitu. I sad, kako upaljač može proći kod jednog djelatnika iste kompanije, a kod drugog ne može? I zar mi putnici moramo doktorirati sigurnosna pravila da bi ušli u avion?

Iskreno ovo je još jedno nepotrebno mrcvarenje putnika koji putuju avionom. Em moramo skidati remene, jakne, kapute, sakoe, cipele, em moramo vaditi laptope iz torbe (pazi molim te da platnena torba možda ne uspije nešto prikriti na laptopu), em nam mobiteli moraju imati struje jer ih inače oduzimaju, em moramo vaditi tekućine i paziti da nedaj bože neka bočica šampona nema 110 ml (ako vam boćica ima 110 ml, a poluprazna je i imate samo 50 ml tekućine to nije dovoljno i plijeni se), em nas mrcvare sa nožićima, turpijicama za nokte, škaricama, vodom… I sad još i upaljač mora imati dvije razine sigurnosti. WTF!!!!

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Dubrovnik

Dva Boeing-a 737-800 Ukraine International Airlines (PS / AUI) registracionih oznaka UR-PSM (doleteo u Beograd kao let PS 1001) i UR-PSZ (doleteo u Beograd kao let PS 1003) su danas doleteli u Beogradu. Pretpostavlja se se da su ova dva aviona u Beograd prebačeni na zahtev lessor-a, ALC i Dae Capital, zbog aktuelne situacije u Ukrajni.

Moja pretpostavka je da su iz istih razloga prepabačeni u Castellon (CDT) – Španija:

 • B-738 (UR-PSP)
 • B-738 (UR-PSQ)
 • B-738 (UR-PSO)
 • B-738 (UR-PSX)
 • B-738 (UR-PSY)

 

Ukraine International Airlines u floti ima 25 aviona.

autor: Saša Cvijić, suradnik (Beograd), foto: Alen Šćuric

Aerodrom Tuzla je u finalizaciji pregovora za Cat III. BHANSA će pokriti sve troškove navigacijske i meteo opreme, što je i veći dio troškova. Ovo je Aerodrom već dogovorio sa BHANSOM. Sam aerodrom je već pribavio potrebna svjetla koja će krenuti ugrađivati ovog proljeća kada će iskrčiti i šumu sa zapadne strane aerodroma. Preostaje još trošak od 2 milijuna EUR koliko bi bilo dostatno da se dovrši Cat III. Ovaj trošak se nadaju dobiti od države i kantona. Prema riječima direktora Aerodroma Tuzla g. Halida Ahmetbegovića već ne načelno dogovoreno sa državom i kantonom da će se ovaj novac osigurati. Čestitke aerodromu na ostvarenom poslu oko Cat III. do sada.

Iskreno ako je ta svota novaca stvarno toliko mala onda ne treba dvojiti da se isto i uvede. Tuzla ima malo dana magle zbog kojih bi bilo isplativo uvoditi Cat III, poglavito što je i broj letova u to doba malen. No, za tako malu investiciju svakako bi bilo više nego potrebno imati bar jedan aerodrom u BiH koji ima Cat III. Ovime bi se dobila i odlična alternativa za Sarajevo koji ima priličan broj otkazanih letova radi više dana magle tijekom godine.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Tuzla

Aerodrom Mostar je najavio charter letove LOT-a iz Katowica za Mostar za Rego-bis turoperatora. Linija se pokreće u VI. mjesecu. Aerodrom je potpisao trogodišnji ugovor sa Rego-bisom. Mostar je već najavio i letove Eurowingsa za Dusseldorf u VII. i VIII. mjesecu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Mostar

LOT će prebaciti operacije sa Skopja na Ohrid tijekom obnove uzletno-sletne staze na Skopju, od 30.3. do 17.5. i to tri puta tjedno, srijedom, četvrtkom i nedjeljom. Nakon 17.5. kompanija se vraća na Skopje. Skopje će imati zatvorenu stazu od 17:30 do 9:00 sati svaki dan. LOT je prekinuo letove za Skopje od sredine I. mjeseca zbog Covida-19.

LOT je prošle godine imao sezonske letove iz Varšave za Ohrid, no za sada ove godine ne planira operirati ovu liniju, pa nakon 17.5. više neće biti letova iz Varšave za Ohrid.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: LOT

Maribor je u I. mjesecu imao 398 putnika što je povećanje od 85% spram istog mjeseca lani (215). Aerodrom je istovremeno imao 790 operacija (u I/2021 502). Maribor nije imao carga.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Maribor

Air Serbia će ove godine uvesti chartere između Niša i egipatskog resorta Hurghade. Linije će prometovati od sredine VI. do sredine IX.  mjeseca jednom tjedno. Kompanija će operirati i letove iz Niša za Antalyu od 14.6.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Serbia

Ukraine International ovog ljeta planira povećati broj letova iz Kijeva za Split. Od 8.6. do 28.9. kompanija nudi tri tjedna leta za Split, jedan više nego prošle godine. Letovi će operirati srijedom, četvrtkom i nedjeljom. Kompanija će letjeti i iz Kijeva za Pulu, dva puta tjedno, isto kao i prošle godine. Svi letovi su sa Boeingom 737-800.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Alen Šćuric

U Hrvatsku je 2021. došlo 10,6 milijuna turista, što je 38,7% manje nego 2019. Među najvećim brojem turista su samo interkontinentalni turisti iz SAD-a, a nema više kureanskih, kanadskih i kineskih turista u top 10. Najviše turista je iz:

 1. Njemačke 2,7 milijuna (-5,0%)
 2. Austrije 1,0 milijuna (-26.0%)
 3. Slovenije 1,0 milijuna (-30,2%)
 4. Poljske 1,0 milijuna (+2,7%)
 5. Češke 0,7 milijuna (-2,9%)
 6. Mađarske 0,4 milijuna (-30,1%)
 7. Italije 0,4 milijuna (-64,5%)
 8. Francuske 0,4 milijuna (-40,3%)
 9. Nizozemske 0,4 milijuna (-22,9%)
 10. SAD-a 0,3 milijuna (-57,9%)

 

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Croatia Airlines

Danas sam bio na peterosatnom sastanku sa direktorom Aerodroma Tuzla g. Halidom Ahmetbegovićem i njegovim suradnicima. Pritom mi je g. Ahmetbegović na direktno pitanje o 3. avionu Wizz Aira na Tuzli odgovorio da 3. avion dolazi 27.3. ove godine i to će biti Airbus A321. Istim će Tuzla imati dva A320 i jedan A321. Wizz Air još nije aerodrom obavijestio koje linije će letjeti sa 3. avionom.

Radi toga se intenzivno radi na 3. gateu koji je biti privremeni i to će se pregraditi prostor restorana na 1. katu. Restoran će istim biti u prizemlju, a na 1. katu će biti manji restoran uz 3. gate. Aerodrom će napraviti prezid prema stepenicama na 1. kat kako bi odvojili prostor gatea od ostalih prostora aerodroma, a na koje će se ići od bodiček zone, a gdje će biti postavljena i policijska i carinska kontrola. Ove pregradnje 3. gatea će biti obavljene do dolaska 3. aviona 27.3.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Wizz Air

EasyJet uvodi i drugu liniju za Rijeku. Nakon najave letova za London Gatwick kompanija od 28.6. do 3.9. uvodi i letove za Berlin, dva puta tjedno, utorkom i subotom. Na liniji će prometovati Airbus A320. Linija je direktna konkurencija Eurowingsu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: easyJet

Wizz Air je prolongirao letove za Ljubljanu. Iako je kompanija planirala obnoviti letove na liniji Charleroi-Ljubljana 11.3. sada će iste prolongirati na 27.3. Kompanija je otkazala i letove za London Luton koje će obnoviti 29.3. To znači da Ljubljana skoro dva mjeseca neće imati ni jedan let Wizz Aira.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Wizz Air

U fundusu imamo preko 200 fotografija sa radova na aerodromu Banja Luka, te objavljujemo manji dio fotografija. Radovi će trajati još nekih 3-4 dana. Radove izvodi njemačka kompanija Possehl.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Possehl

Lufthansa grupa je ove zime, posebno u regiji, ozbiljno porezala broj linija i frekvencija. Eurowings je desetkovan u Zagrebu i Splitu, smanjio je broj linija u Prištini, te je potpuno prestao letjeti iz Beograda. Lufthansa je ogroman broj letova smanjila iz Ljubljane, Beograda, nešto manje iz Zagreba i Sarajeva, te je još jednom prolongirala planove pokretanja letove za Minhen iz Ljubljane i Zagreba. Jednako tako broj letova smanjili su Austrian i Swiss.

Lufthansa grupa ima prioritet vraćanja kredita Njemačkoj da državu izbaci iz svojih upravljačkih struktura i to je uspjela napraviti za samo godinu i pola. No, zbog toga kompanija je ozbiljno zategla remen i reže naveliko. I to ne bi bilo toliko loše da istovremeno Air France-KLM, Ryanair i Wizz Air ne šire linije i frekvencije i rapidno preuzimaju tržište. Koliko posljedice će dugoročno to imati na Lufthansa grupu tek trebamo vidjeti.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Lufthansa

Zagreb će imati bitno preko 2 milijuna putnika ove godine. Aerodrom će svakako svaki mjesec ove godine imati bitno preko 100.000 putnika (što nije bio slučaj u prvoj polovici 2021), a već u IV. mjesecu (možda i u III.) će imati preko 200.000 putnika. U VII. i VIII. mjesecu bi morao imati i preko 300.000 putnika.

Ovo znači da će Zagreb imati bar 2,5 milijuna putnika, a ako u drugoj polovici godine dođe i 4. avion Ryanaira, što vjerojatno hoće, aerodrom će imati 2,7 milijuna putnika. Ako se dese i dolasci nekih drugih kompanija (Wizz Air, nove linije Eurowingsa, Trasavia, Brussels, Swiss, SAS…) Zagreb bi mogao doći i do 3 milijuna putnika ove godine. Nove poticajne mjere, koje su istinski odlične i vrlo poticajne, morale bi akumulirati dodatne kompanije, nove linije i dodatne putnike.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: MZL Zagreb

Eurowings uvodi letove na liniji Priština-Bruxelles, od 29.3. Linija će se operirati dva puta tjedno (utorkom i petkom) sa Airbusom A319. Na ovoj liniji Eurowings će imati konkurenciju TUI-a kompanije koja je prije imala bitno više linija za Prištinu, a sada je ostala na samo toj jednoj liniji, pa ostaje za vidjeti hoće li se radi Eurowingsa potpuno povući sa prištinskog tržišta. Već smo objavili da Eurowings od 2.4. uvodi i novu liniju za Stockholm Arlandu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Eurowings

Wizz Air je prolongirao pokretanja linije Skopje-Torino koja je trebala krenuti sa letovima 3.3. no sada će krenuti tek 26.5. Skopje je imalo daleko najveća rezanja od I. do III. mjeseca od strane Wizz Aira (čak 14 linija), ukinulo je dvije linije Wizz Aira, a otvara tek jednu i sada je i ta prolongirana. Skopje u planu ima tek dvije nove leisure linije koje imaju malo polazaka i lete samo u top sezoni. Stoga će brojke za ovu godinu biti prilično skromne.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Wizz Air

Predrag Todorović, direktora Air Montenegra naglasio je da nisu od prvog dana mogli krenuti sa velikim brojem linija i frekvencija. Prvi razlog je nedostatna infrastruktura, logistika i kadar u kompaniji. Naglašava da su kompaniju napravili ekspresno brzo te da su imali porođajnih muka. Drugi razlog je što ni u Beogradu nisu mogli dobiti slotove, a kamoli po drugim aerodromima.

I pritom Todorović jasno kaže: „Moj Alene, sa čime se ja borim, o slotovima ni ne razmišljam. Ja gasim egzistencijalne požare, a slotovi su mi razmišljanje za neku dalju budućnost. Ja garantiram da nitko drugi ne bi mogao na ovoj poziciji napraviti bolje“.

Todorović smatra da Air Montenegro mora Crnu Goru povezati sa par najvećih hubova i to cijele godine. To je važno za Crnu Goru. No, to je neisplativo, poglavito zimi. Pa ako Crna Gora smatra da mora biti povezana sa hubovima i preko njih sa cijelim svijetom, onda netko mora platiti minus koji će takvo letenje napraviti. Ako država ne smatra da je to za nju bitno Air Montenegro neće letjeti prema hubovima i stvarati minuse koje nema odakle naknaditi. Todorović kaže da i on može raditi kao i Cvijin u Trade Airu, te biti profitabilan, no onda Crna Gora od toga neće imati ništa. Ali on je Air Montenegro i mora letjeti prema esencijalnim tržištima. Uz to Air Montenegro mora letjeti za turoperatore na ljetnim leisure i charter tržištima. Ovo je isplativo, ovo donosi novac, a sa malim ili nikakvim rizikom. No, za to kompanija mora imati proizvod koji traže turoperatori, a to je u prvom redu A320obitelj ili 737. Todorović smatra da dio aviona ljeti treba biti u wet leasu, no da je dry lease bitno jeftiniji u ovom momentu pa dio flote mora biti u dry leasu. Todorović tvrdi da tijekom ljeta u Crnoj Gori ima posla i za 5 aviona.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Montenegro

Vlada Kantona Tuzla je usvojila plan rada Aerodroma Tuzla. Prihodi aerodroma će biti 6.305.000 BAM (3.223.000 EUR). Za provedbu projekata aerodroma predviđeno je 3.050.000 BAM (1.559.000 EUR).

Radit će se pomicanje praga rasvjete na 900 metara, te instalacija rasvjete za Cat III. Aerodrom je već očistio teren od raslinja i drugih prepreka sa istočne strane. Sada su dobili dozvolu za sječu šume i sa zapadne strane kako bi postavili rasvjetu koja je već pripremljena. Aerodrom će zatražiti sredstva od Vlade Federacije i Kantona za uvođenje Cat III. Atrij će biti dogotovljen do sredine godine. Do tada će se završiti odlazni i dolazni gate, te parking. Završen je i atest poletno-sletne staze.

Aerodrom planira povećati broj putnika za 50%, što znači da bi ove godine mogao imati 450.000 putnika. Iskreno, to je i racionalno povećanje. Ukoliko na aerodrom dođe i 3. aviona Wizz Aira povećanje bi moglo biti i veće (oko 550.000). Baziranjem 3. aviona Tuzla bi u 2023. mogla imati i 850.000 putnika.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Tuzla

Sarajevo još uvijek nema letova Qatara za Dohu. Više nego čudno, poglavito što od prošlog ljeta za Sarajevo leti Flydubai čak tri puta dnevno, Air Arabia za Sharjah, Flynas za Riyadh i Jeddah, Gulf za Bahrain, Jazzera i Kuwait za Kuvajt, Salam za Muskat, te od zime Wizz Air leti za Abu Dhabi. Čak štoviše Flydubai za Dubai, Wizz Air za Abu Dhabi, te Flynas za Jeddah i Riyadh lete i tijekom zime. Sve navedene kompanije kreću sa letovima bitno ranije ove godine. Upravo zato čudi da jedino Qatar nije obnovio letove.

Da sam ja na mjestu managementa Aerodroma Sarajevo otišao bih u Dohu i obznanio im ove podatke te ih pitao kako to da oni jedini ne lete. Sarajevu je linija Qatara za Dohu i te kako bitna. Qatar u ovom momentu u regiji leti za Beograd i za Zagreb.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Qatar

Air Montenegro je već najavio niz novih linija i povećanja frekvencija. No, kompanija ide i dalje, pa je sada najavila letove iz Podgorice za Zurich. Linija će krenuti. 8.4. i letjet će tri puta tjedno (srijeda, petak i nedjelja). Na ovoj liniji Air Montenegro će se tući sa već etabliranom kompanijom na tržištu Chair koja leti sezonski, a letove će obnoviti 1.4. i to dva puta tjedno (ponedjeljak i petak). Od 28.6. do 13.9. kompanija će imati i 3. let utorkom. Iskreno pitanje je može li Air Montenegro ratovati sa Chairom. Istina je da će imati više frekvencija, a Chair joj nije jedina kompanija na kojoj će krenuti sa ratovanjem ovog ljeta, o čemu smo već pisali.

Kompanija je objavila i leisure liniju iz Tivta za Prag. Linija kreće sa operacijama 14.6. dva puta tjedno (utorak i subota) i operirat će se do 8.10. Sve linije će se operirati sa Embraerima E195.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Montenegro

Zbog Omikron soja Covida-19 Air Serbia je suspendirala letove na linijama za Bruxelles, Krasnodar, Sofiju i Solun. Kompanija će letove za Bruxelles obnoviti 1.3, za Krasnodar 4.3, za Sofiju 3.3, a za Solun 4.3. Kompanija radi zatvorenosti Aerodroma Banja Luka ne leti ni tu liniju do 1.3.

Na dobrom dijelu linija kompanija je smanjila broj letova:

 • Amsterdam sa 5 na 3 leta
 • Banja Luka sa 2 na 0 letova
 • Berlin sa 4 na 3 leta
 • Bruxelles sa 1 na 0 letova
 • Copenhagen sa 2 na 1 let
 • Krasnodar sa 2 na 0 letova
 • Larnaca sa 4 na 2 leta
 • Ljubljana sa 8 na 6 letova
 • London sa 4 na 3 leta
 • Paris sa 10 na 8 letova
 • Podgorica sa 18 na 15 letova
 • Prag sa 2 na 1 let
 • Sarajevo sa 4 na 3 leta
 • Skopje sa 8 na 3 leta
 • Sofija sa 2 na 0 letova
 • Solun sa 2 na 0 letova
 • Stockholm sa 3 na 2 leta
 • Stuttgart sa 3 na 2 leta
 • Tirana sa 9 na 6 letova
 • Zagreb sa 7 na 3 leta
 • Zurich sa 13 na 12 letova

 

Ovo znači da je kompanija tijekom II. mjeseca izgubila čak 40 od 154 tjednih letova (skoro 6 dnevno), tj. više od 1/4 svih letova. Ogromno rezanje. Croatia i Air Monetengro su tek neznatno smanjili svoje redove letenja u II. mjesecu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: Air Serbia

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!

Linije

Iz Ljubljane:

 • Helsinki, Finnair od 1.4.
 • Atena, Aegean od 6.6.

 

Iz Maribora:

 

Iz Portoroža:

 

Iz Zagreba:

 • Kos, Ryanair od 2.6.

 

Iz Pule:

 • Weeze, Ryanair od 26.3.
 • St.Gallen, People’s od 6.5.
 • Katowice, Ryanair od 2.6.
 • Copenhagen, Norwegian od 3.6.
 • Napulj, easyJet od 26.6.

 

Iz Rijeke:

 • Bergamo, Ryanair od 3.7.

 

Iz Zadra:

 • St.Gallen, People’s od 6.5.
 • Rzezsow, Ryanair od 2.6.
 • Munster, Ryanair od 3.6.
 • Milan Malpensa, Ryanair od 4.6.
 • Forli, Aeroitalia od 15.6.
 • Copenhagen, SAS od 1.7.

 

Iz Splita:

 • Sofia, European Air Charter od 12.4.
 • Tallinn, airBaltic od 1.5.
 • Stockholm ARN, Sunclass od 5.5.
 • Malmo, BRA od 12.5.
 • Skopje, Croatia od 12.5.
 • Vaxjo, BRA od 12.5.
 • Gothenburg, BRA od 13.5.
 • Norrkoping, BRA od 13.5.
 • Oslo, Croatia od 14.5.
 • Copenhagen, BRA od 20.5.
 • Trontheim, SAS od 27.5.
 • Rim, Ryanair od 1.6.
 • Atena, Aegean od 7.6.
 • Kalmar, BRA od 30.6.
 • Karlstad, BRA od 15.7.
 • Jankoping, BRA od 11.8.
 • Halmstad, BRA od 12.8.
 • Orebro, BRA od 2.9.

 

Iz Brača:

 • Minhen, Croatia od 27.5.
 • Košice, SkyAlps od 17.6

 

Iz Dubrovnika:

 • Frankfurt, Eurowings Discover od 26.3.
 • Tallinn, airBaltic od 2.5.
 • Leeds Bredford, TUI od 4.5.
 • Prag, Croatia od 18.5.
 • Bolzano, Skyalps od 27.5.
 • Bratislava, Skyalps od 27.5.
 • Minhen, Eurowings Discover, 28.5.
 • Bukurešt, Air Connect od 11.6.
 • Forli, Aeroitalia od 15.6.
 • Vencija, easyJet od 1.7.

 

Iz Osijeka:

 • London Stansted, Ryanair od 2.6.

 

Iz Sarajeva:

 

Iz Tuzle:

 

Iz Mostara:

 • Forli, Aeroitalia od 7.4.

 

Iz Banja Luke:

 • Antalya, Tailwind od 7.6.
 • Monastir, Nouvelair od 7.6.
 • Atena, Aegean od 30.6.

 

Iz Beograda:

 • Ankara, Air Serbia od 28.3.
 • Tel Aviv, Air Serbia od 6.4.
 • Izmir, AnadoluJet od 13.4.
 • Catania, Air Serbia od 14.4.
 • Lisabon, Air Serbia od 15.4.
 • Izmir, Air Serbia od 15.4.
 • Heraklion, Air Serbia od 28.4.
 • Cairo, Air Serbia od 15.5.
 • Hamburg, Air Serbia od 15.5.
 • Riga, airBaltic od 16.5.
 • Chicago, Air Serbia od 17.5.
 • Gothenburg, Air Serbia od 18.5.
 • Cologne, Air Serbia od 18.5.
 • Napulj, Air Serbia od 19.5.
 • Firenca, Air Serbia od 20.5.
 • Marseille, Air Serbia od 20.5.
 • Chania, Air Serbia od 4.6.
 • Krakow, Air Serbia od 4.6.
 • Ohrid, Air Serbia od 5.6.
 • Rodos, Air Serbia od 5.6.
 • Varna, Air Seriba od 5.6.
 • Krf, Air Serbia od 9.6.
 • Palermo, Air Serbia od 14.6.
 • Kuwait, Jazeera od 17.6.
 • Berlin, Wizz Air od 31.7.
 • Copenhagen, Wizz Air od 31.7.
 • Lisabon, Wizz Air od 1.8.
 • Zakynthos, Wizz Air od 1.8.
 • Bergamo, Wizz Air od 26.9.

 

Iz Niša:

 

Iz Kraljeva:

 

Iz Podgorice:

 • Gdansk, Ryanair od 27.3.
 • Rzeszow, Air Montenegro od 15.6.
 • Bratislava, Air Montenegro od 17.6.

 

Iz Tivta:

 • Manchester, Jet2 od 1.5.
 • Riga, airBlatic od 4.5.
 • Beč, Austrian od 13.5.
 • Brno, Air Montenegro od 15.6.
 • Riyadh, flynas od 1.7.
 • London Stansted, Jet2 od 6.5.2024.

 

Iz Prištine:

 • Dusseldorf, Condor od 26.3.
 • Antalya, SunExpress od 27.5.

 

Iz Skopja:

 • Frankfurt, Lufthansa od 23.4
 • Split, Croatia od 12.5.
 • Oslo, Norwegian od 23.6.

 

Iz Ohrida:

 • Manchester, TUI od 31.5.
 • London Gatwick, TUI od 31.5.
 • Beograd, Air Serbia od 5.6.
 • Maastricht, Corendon od 7.7.