Novosti iz regije

Srpski Direktora civilne avijacije odbio je zahtjev za letove ruske kompanije S7 na liniji Moskva Domodedovo – Beograd. Linija je trebala krenuti sa operacijama 21.5, jednom tjedno sa Boeingom 737-800. I ovime napravila nepopravljivu štetu Srbiji jer je S7 istinski kvalitetna privatna kompanija koja je u 1. kvartalu ove godine čak uspjela preskočiti Aeroflot u broju putnika. Kompanija je prekinula prodaju na liniji. Poseban problem je činjenica da je Direktorat čekao prilično dugo da donese jednostavnu odluku, a sada kompanija za prve letove, koji su trebali biti za 11 dana mora isplaćivati kompenzacije jer je otkazivanje kreće od 15 dana. Zašto je Direktorat čekao toliko?

Letovi između Moskve i Beograda su povećani na 14 tjednih letova, koje lete Aeroflot, Air Serbia i Nordwind, ruska strana ima 50% letova, a isto toliko i Air Serbia. I Nordwind je u I. mjesecu imao problema sa srpskim dozvolama, pa je čak i otkazao letove.

Direktorat ovim potezom štiti kako Air Serbiu, tako i njenog bliskog code-share partnera Aeroflot. I ovo nije prvi puta. Prije par tjedana Direktorat je odbio zahtjev AnadoluJeta za letova na liniji Antalya-Beograd. Te je istim ostavio monopolističku poziciju Air Serbie na liniji. AnadoluJet kao LCC bi svakako bi više nego konkurentan na ovoj liniji. No, ovako je posao Air Serbiji bitno lakši.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: S7

Avioni nove nacionalne aviokompanije Crne Gore ToMontenegro poletjeće bez ikakvih kompanijskih obilježja ili posebnih boja, samo ofarbani u bijelo – saopštio je večeras, gostujući u programu Televizije Vijesti, izvršni direktor kompanije Predrag Todorović.

Ta kompanija na raspolaganju ima dva “embraera E195” koje je nekada koristio prizemljeni crnogorski avioprevoznik Montenegro Airlines, ali još nije odredila izgled  loga i vizuelni identitet brenda Air Montenegro pod kojim će ubuduće njeni avioni saobraćati. U toku je naime, javni konkurs za izradu dizajna logoa i livery-ja Air Montenegra, pa je Todorović objasnio da će, budući da im se žuri da što prije zbog turističke sezone počnu sa operacijama, stoga njihova dva aviona u početku letjeti bez ikakvih oznaka – ofarbani samo u bijelu boju i bez brendiranog repa.

Todorović je kazao i da rade na tome da ToMontenegro što prije preuzme hangar, opremu i alate za održavanje aviona koje Montenegro Airlines u stečaju, posjeduje na aerodromu Podgorica gdje je bila baza bivše crnogorske nacionalne aviokompanije.

autor: Siniša Luković, novinar (Tivat), foto: Montenegro Airlines

Aerodrom Banja Luka je u IV. mjesecu ove godine imao svega 385 putnika. Prošle godine u ovo vrijeme aerodrom je bio zatvoren i imao je svega 19 putnika. Cargo je ovog mjeseca iznosio 95190 kg na 8567 pošiljki, dok je prošle godine imao samo 5 pošiljki sa 26 kg. Ove godine Banja Luka je imala tek 90 operacija, prošle 56.

No, u V. mjesecu kreću obnove linija Ryanaira, a početkom VI. mjeseca i nove linije Ryanaira, kao i linije Wizz Aira. Stoga je izuzetno sušni period Banja Luke u kojoj je tjednima imala tek jedan let Air Serbia za Beograd, iza nas, a aerodromu predstoje bitno bolji dani.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Banja Luka

Aegean je otkazao letove Atena-Zagreb za ovu godinu. Letove za Atenu tako će imati samo Croatia, tri puta tjedno sa Dash 8-400 preko Dubrovnika. No, i ovi letovi kreću tek 1.7. (utorkom, četvrtkom i nedjeljom).

Aegean je prolongirao i letove za Dubrovnik, koje već nekoliko puta prolongira, pa će i sada liniju prolongirati sa 1.6. na 19.6. frekvencijom od dva leta tjedno (utorak i subota).

Aegeanov regionalni feedaer Olympic već leti jednom tjedno za Skopje, a od 1.6. povećava frekvenciju na dva leta tjedno. Plan da se Beograd pokrene 2.6. ostaje i dalje, a linija će se operirati 2 puta tjedno. Ovog ljeta kompanija neće letjeti za Split  i Podgoricu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Alen Šćuric (Aegean)

ETF želi svoj avion Boeing 737-800 bazirati u Dubrovniku. Direktor tvrtke, Stjepan Bedić je godinama radio upravo u Dubrovniku, u Dubrovnik Airlinesu gdje je odradio svoje prve ozbiljne zrakoplovne zadatke, pa čak i operativno-upravne. Zeno Singer je bio mentor Stjepana Bedića kojeg ovaj i danas cijeni i žestoko brani. Bedić je osam godina živio u Dubrovniku.

Bedić je izjavio da još uvijek nema potpisane ugovore za letove ovog ljeta u Hrvatskoj, te ga isto ne čudi jer potencijalni naručitelji čekaju da vide što će biti sa Covidom-19. No, izjavio je za zamaaero da je jedan avion bukiran i to cijelu sezonu, ali izvan Hrvatske.

Bedić je objavio i da će u kompaniju doći i drugi Boeing 737-800, koji bi htio da je baziran u Dubrovniku. Bedić naglašava da kompanija mora letjeti bar 3 leta dnevno da bi joj operacije bile isplative. No, to baš i nije tako. Ogromna prednost ETF-a je u dvije bitne stavke. Avion je vrlo vjerojatno nabavljen na power by hour (bilo bi čudno da nije), a ako je onda on košta jako malo ako ne leti, tj. plaća se samo za legove koji su obavljeni uz neznatne operativne troškove dok je prizemljen. Druga bitna stavka je da su tri suvlasnika kompanije piloti (i Bedić sam), pa u načelu što god oni odletjeli prihod je i za kompaniju i za njih. No, ako ne lete, a što sad? Samo gube svoj rad, suvlasnici su, strpit će se do boljih vremena. Nije to isto kao kad zaposlite pilota pa mu morate plaćati plaču. Stoga ETF ima racionalnu opciju preživljavanja čak i ako će ove godine letjeti malo ili ništa. Bedić tvrdi da je zaposlio dovoljno osoblja da operira dva aviona.

Bedić smatra da bi ETF donio Dubrovniku jako puno. Stoga smatra da bi svi akteri dubrovačkog turizma morali pomoći da se kompanija postavi i stabilizira: „Ovo je poziv svima za suradnju da probamo zajedno stvoriti jednu priču“. Nije neracionalno. Kako god, ako se avion i bazira u Dubrovniku, operirat će letove i iz ostalih hrvatskih priobalnih aerodroma, Splita, Pule, Zadra i Rijeke.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: ETF

Croatia Airlines je tijekom III. mjeseca krenula sa postupkom izrade post Covid-19 strategije, te je kao stručnog savjetnika u izradi i implementaciji strategije odabrala Boston Consulting Group (BCG). BCG je jedan od najvećih konzaltora na svijetu i istinski spada u sam vrh. Kompanija konzultira brojne zrakoplovne kompanije. Savjetovali su sedam od deset najvećih mrežnih prijevoznika i šest od dvadeseta najboljih low-cost prijevoznika. No, zbog toga „to bu i koštalo!“.

Ne želim se upuštati u spekulacije kako upravo savjetovanja najbolje iskamče provizijice, jer su skupa, nema kontrole nad iznosima, te su“imaginarna“, zapravo plaća se nešto što može djelovati dobro, što je dobro ili što samo izgleda kao dobro. No, do sada Bajić nije koristio kompaniju kao izvor nelegalne zarade, ako izuzmemo onaj fijasko sa kupnjom vlastitih knjiga sa početka mandata i odlaskom za skijanje sa suprugom. Stoga ne moramo ni sada sumnjati da se ovdje ne radi o makinacijama, već istinskoj želji da se napravi nešto dobro.

BCG i stručnjaci Croatie imaju za cilj otvoriti potrebne prostore za povećanje i stvaranje vrijednosti. U prvom redu žele ostvariti veća povezanost europskih odredišta s regijom jugoistočne Europe, maksimizirati potencijala budućih prihoda i povećati produktivnosti zrakoplova, ostvariti veće tržišne učinkovitosti, te dalja racionalizirati i unaprijediti poslovanja.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Croatia Airlines

U Zagreb bi uskoro trebao stići bivši zrakoplov Air Caira (SU-BSN) Airbus A320 koji je preuzela lizing kuća Aircastle. Zrakoplov je proizveden 2009..godine za Air Arabiu, a od 2015. do 2021. ga je operirao Air Cairo. Na tom zrakoplovu bi trebali biti izvedeni najsloženiji radovi koje je do sada izvela tehnika Croatia Airlinesa, imajući na umu da su već izvođeni najveći “D” pregledi Thomas Cook UK A321 i zahtjevne strukturalne modifikacije za produženje životnog vijeka vlastitih A319. Prema nekim izvorima ovdje bi se moglo raditi o budućem zrakoplovu novog hrvatskog start up-a Fly Air 41 ili matične tvrtke SundAir.

autor: Juraj Mehić, dopisnik (Velika Gorica), foto: Air Cairo

KLM će od 26.6. pokrenuti letove Amsterdam-Dubrovnik i to sa frekvencijom svakodnevnog leta. Kompanija počinje prodaju karata u ponedjeljak, 10.5. KLM je zadnji puta letio za Dubrovnik daleke 1988. sa širokotrupnim Beoingom 747.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: KLM

Air France je od ljetnog reda letanja već 4. puta prolongirao Beograd. Ovaj puta sa 16.5. na 4.6. kada će operirati umjesto tri tjedna leta samo petkom. Od 13.6. uvodi i letove ponedjeljkom, srijedom i subotom.

Air France je prolongirao i Dubrovnik. No u stvari je samo smanjio broj tjednih frekvencija u početku operiranja. Pa tako neće operirati od 31.5. ponedjeljkom, petkom, subotom i nedjeljom, već će operirati od 4.6. petkom i subotom. Letove ponedjeljkom i nedjeljom dodaje od 14.6.

I u Splitu kompanije neće odmah operirati, kako je prvotno planirala 4 puta tjedno, već će operirati od 31.5. ponedjeljkom i petkom, letove četvrtkom i nedjeljom dodaje 13.6. Kompanija je letjela Zagreb cijelog prošlog ljeta i zime, a od 1.3. je krenula i sa operacijama za Ljubljanu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Alen Šćuric (Air France)

Hrvatski aerodromi su imali 79.629 putnika u IV/2021:

 • Zagreb 54.092 putnika (5118 prošle godine) i 1840 operacije (365 prošle godine)
 • Split 14.783 putnika (6 putnika prošle godine)
 • Dubrovnik 8094 putnika, na 348 operacija (prošle godine 6)
 • Zadar je imao 1043 putnika na 93 operacije (prošle godine 4)
 • Pula 930 putnika (prošle godine 1) na 296 operacija (prošle godine 14)
 • Osijek 469 putnika (prošle godine 3), na 223 operacije (prošle godine 16)
 • Rijeka 218 putnika (prošle godine 14), na 300 operacija (prošle godine 76)

Brač i Lošinj nam nisu poslali brojeve putnika. Dubrovnik i Zadra nisu imali putnika u IV/2020. Dubrovnik je imao 1,1 tonu carga.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: MZL Zagreb

Sarajevo je u IV. mjesecu imalo 17.106 putnika, dok je u istom mjesecu prošle godine imalo 929 putnika iako je bilo zatvoreno za redovan putnički promet. Ovog mjeseca imali su carga 226,3 tone, a prošle godine 170,6 tona. Broj operacija u IV. mjesecu ima je 614, dok je prošle godine bio 259.

Tuzla je u IV. mjesecu opslužila 13.969 putnika, dok u istrom mjesecu prošle godine nije imala ni jednog putnika. Kompanije u ovom mjesecu nije imala carga, dok je u istom mjesecu prošle godine imala 12,4 tone carga. U IV. mjesecu Tuzla je imala 174 operacije a u istom mjesecu prošle godine imala je tek 2 operacije.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: Aerodrom Sarajevo

Najnoviji v.d. direktor Aerodroma Crne Gore Ognjen Jovović, postupio je pragmatično, suprotno od svoje prethodnice. I dok je njegova prethodnica Ana Lončarević odbila dizati kredite za funkcioniranje aerodrome dok god aerodrom ima novaca po sudskim presudama i zablokiranim u Centralnoj banci Crne Gore, te je prozvala državu, a onda par dana kasnije podnijela ostavku, direktor Jovović je učinio upravo to. Pregovara sa bankama oko kredita koji bi premostili probleme sa likvidnošću. Jovović kaže da Aerodromima treba 5 milijuna EUR.

Jovović kaže da mu je potrebno 1,1 milijun EUR mjesečno za preživljavanje od čega je 600.000 za plaće. No, aerodrom je u prva četiri mjeseca uprihodio samo 1,6 milijuna EUR, tri puta manje od potrebnog. Aerodromi u presudama protiv Montenegro Airlinesa imaju 9,4 milijuna EUR, koje država, usprkos presudama, odbija isplatiti, te istim krši pravnu proceduru i zakone. Aerodromi imaju blokirano u Centralnoj banci Crne Gore 3 milijuna EUR depozita koje su imali u Atlas Banci, a koja nije htjela isplatiti novac po dovršetku oročenja.

Jovović kaže da ako će krediti biti preskupi ili ih neće moći dobiti, onda će sa dobavljačima prolongirati plaćanje obveza, jer se nada da će od VII. mjeseca poslovanje Aerodroma postati pozitivno, obzirom na najave kompanija.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Podgorica

Prve tri destinacije na kojima će letjeti novi crnogorski nacionalni avioprevoznik Air Montenegro su Beograd, Ljubljana i Frankfurt. To je potvrdio Zoran Radunović, državni sekterat Ministarstva kapitanih investicija koje stoji iza projekta pokretanja nove crnogorske državne aviokompanije.

Apsolutni prioritet je uspostavljanje sabraćaja iz Podgorice i Tivta za Beograd što je prije njegovog prizemljenja, bila i najprofitabilnija i najfrekvetnija ruta bivšeg crnogorskog nacionalnog aviprevoznika Montenegro Airlines, ali postoji i velika tražnja slovenačkih turističkih agencija da se što prije obnove i letovi između Ljubljane i Podgorice koji su potpuno prekinuti od prizemljenja Montenegro Airlinesa u XII/2020.

Prvi avion Air Montenegra, Embraer E195 (4O-AOA) a koji je ranije koristio Montenegro Airlines, trebalo bi do kraja prestojeće sedmice da se vrati u Crnu Goru sa posljednjih priprema za polijetanje u bojama novog prevoznika, a koje se završavaju u Bratislavi i Mastrihtu.

autor: Siniša Luković, novinar (Tivat), foto: Montenegro Airlines

Niški aerodrom je u IV. mjesecu imao samo 2145 putnika. Prošle godine u isto vrijeme aerodrom je bio zatvoren i nije imao ni jednog putnika. Aerodrom je imao 92 operacije. U isto vrijeme aerodrom je opslužio 6,3 tone carga.

U prva četiri mjeseca godine Niš je opslužio 7362 putnika, što je pad od 92% spram istog razdoblja 2020. kada je imao 94.982 putnika. U prva četiri mjeseca aerodrom je ostvario 66,5 tona carga, u prvom redu zahvaljujući I. mjesecu kada je ostvario 60,2 tone. U ovom razdoblju prošle godine prevezeno je 104,1 tona carga. Niški aerodrom ima izuzetno mnogo prolongiranja letova svih kompanija (Ryanaira, Wizz Aira, Air Serbie i Swissa), a sredinom IV. mjeseca aerodrom je imao tek 3 tjedna leta (dva Air Serbie za Hahn i jedan Wizz Aira za Memmingen).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Niš

Suvlasnici Croatie Airlines su (temeljni kapital 277,9 milijuna kuna):

 • 97,203% Republika Hrvatska
 • 1,717 % Zračna luka Zagreb
 • 0,625% HPB za Republiku Hrvatsku
 • 0,079% Janaf
 • 0,032% Croatia Osiguranje
 • 0,014% Hrvatska Lutrija
 • 0,013% Astra International u stečaju
 • 0,010% HP d.d.
 • 0,008% Turisthotel d.d.
 • 0,008% Turistkomerc d.d.

 

autor: Alen Šćuric, analtičar (Zagreb), foto: Croatia Airlines

Aerodrom Sarajevo je u III. mjesecu imao 18.115 putnika, što je pad od 35,9% spram istog mjeseca prošle godine kada je imao 28.249 putnika (od sredine III. mjeseca broj letova je ekstremno pao radi Covida-19, a krajem mjeseca potpuno nestao). Aerodrom je imao 564 operacije što je čak i povećanje od 5% spram istog mjeseca lani. Sarajevo je ostvarilo i 162,5 tona carga što je pad od 3,8% u usporedbi sa III. mjesecom prošle godine.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Sarajevo

Tokom prvomajskih i praznika za pravoslavni Uskrs, djelimično se povećao i promet na aerodromu Tivat. Tako je u ovoj zračnoj luci u periodu od 30.aprila do 5. maja zabilježen ukupan promet u polasku i dolasku od 3.170 putnika i 55 aviona.

Od toga su 14 bili komercijalni putnički avioni kompanija Air Serbia, Ukraine International, Belavia i Israir na redovnim i čarter linijama sa Beogradom, Kijevom, Minskom i Tel Avivom, dok je istovremeno u Tivat sletio i ukupno 41 vazduhoplov iz segmenta tzv. generalne, odnosno poslovne avijacije.

autor: Siniša Luković, novinar (Tivat), foto: Alen Šćuric (Aerodrom Tivat)

Ono što se pričalo u kuloarima i djelovalo nevjerojatno (čak je i jedan portal o tome pisao prije desetak dana), ispalo je istina. Delta će letjeti između Dubrovnika i New York JFK. Delta kreće sa letovima 2.7. i imat će frekvenciju od čak četiri tjedna leta, utorkom, četvrtkom, petkom i subotom (povratak idući dan). Na liniji će operirati Boeing 767-300ER koji ima 26 sjedala u business klasi, 35 u Premium confort i 165 u ekonomskoj, ukupno 226 sjedala. Delta ima 34 ova aviona u floti.

 

Delta u floti ima nevjerojatnih 778 aviona i ima još 229 naručenih. Kompanija leti na 325 destinacija iz svojih 10 hubova (Atlanta, Boston, Detroit, Los Angeles, Minneapolis, New York JFK, New York La Guardia, St. Lake City, Seattle i Raleigh/Durham). Glavni hub kompanije je najveći aerodrom svijeta Atlanta, gdje ima najveći share putnika i linija. Delta je 2019. imala 91.000 zaposlenih, u 2019. imala je prihod od abnormalnih 47 milijardi USD, te profit od 4,8 milijardi USD. Ukupna vrijednost imovine joj je 2019. bila 64,5 milijardi USD. Kompanija u vlasništvu ima nekoliko kompanija među inima i regionalni Endeavor Air (107 aviona) koji je dio Delta Connectiona. Za Delta Connection leti nekoliko kompanija, a flota joj je još dodatnih 394 aviona. Delta je najrespektabilniji član SkyTeama. U vlasništvu ima dionice u LATAM-u, Air Mexicu, Koreanu, Air France-KLM-u i Virgin Atlanticu. Delta je po broju putnika druga najveća kompanija na svijetu, odmah iza Americana (2019. imala je 204 milijuna putnika).

 

Ovo znači da će Dubrovnik imati čak 7 tjednih letova između ova dva grada, 4 Delte i 3 Uniteda. Istim je za očekivati da će American, kao treća velika kompanija obnoviti letove za Philadelphiu, vrlo skoro već idućeg ljeta.

 

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Delta

LOT od 29.6. pokreće letove na novoj liniji Katowice-Podgorica. Linija će se operirati jednom tjedno, utorkom do 26.10. sa Boeignom 737MAX8. LOT će od 3.6. letjeti iz Podgorice i za Varšavu. Na istoj liniji leti i Wizz Air, što znači da će kompanije biti konkurenti.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: LOT

Aeroflot je od 1.5. planirao ogromna povećanja prometa u regiji. Tako je od 1.5. planirao operirati Beograd sa 14 tjednih letova, no sada ih operira 6, svaki dan osim subote. Kompanija neke od letova planira operirati sa A330-300, pa čak i 777-300ER.

Zagreb umjesto planiranog svakodnevnog leta prometuje tri puta tjedno ponedjeljkom, četvrtkom i subotom.

I Ljubljanu je kompanija planirala operirati svakodnevno, no sada ju operira tek dva puta tjedno, petkom i nedjeljom.

Kompanija je otkazala letove za Tivat. Split i Dubrovnik će se operirati od 1.6. a plan je da se operiraju svakodnevno.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aeroflot

Aerodromi Crne Gore raspisali su jučer javni konkurs za izbor izvršnog direktora tog javnog preduzeća. Kako je objavljeno na sajtu Zavoda za zapošljavanje Crne Gore, kandidat treba da ima VII-1 stepen stručne spreme, najmanje pet godina radnog iskustva na poslovima upravljanja, znanje engleskog jezika (srednji nivo), a poželjno je da posjeduje iskustvo iz oblasti vazdušnog saobraćaja, ekonomije ili poslovnog upravljanja, te da posjeduje visoke etičke standarde i integritet. Pravo prijavljivanja na konkurs imaju i državljani drugih država u skladu sa zakonom.

Ranije se spekulisalo da bi jedan od mogulih kandidata za novog izvršnog direktora Aerodroma Crne Gore mogao biti ugledni hrvatski vazduhoplovni stručnjak i menadžer Tonči Peović, bivši direktor zračnih luka u Dubrovniku i Zagrebu i aktuelni CEO aerodroma Brač.

autor: Siniša Luković, novinar (Tivat), foto: Aerodrom Podgorica

FlyBosnia je objavila polaske na prvoj liniji, iz Sarajeva za Kuwait od 3.6, koja bi se trebala operirati dva puta tjedno petkom i nedjeljom. Kompanija je najavila i letove za Bahrain, Dohu, Jeddah, Qassim i Riyadh, te chartere za Antalyu, Bodrum i Hurghadu.

Svih ovih godina naslušali smo se ogromnih planova FlyBosnie i nikakve realizacije, nisu ostvarili niti 10% onog što su najavili. Čak štoviše kompanija je pokretala letove, a onda ih nakon samo dva-tri leta rapidno ukidala, pa za par dana ponovo pokretala i skoro odmah ukidala. Iskreno takav diletantizam se nije vidio na ovim prostorima, a tu je konkurencija i te kako velika. Stoga sam i više nego skeptičan prema ovim sadašnjim najavama.

FlyBosnia je virtualna kompanija koja ima u najmu jedan A320, dok bi drugi trebao biti uskoro isporučen. Kompanija je najavila čak 5 aviona u vrlo skoro vrijeme. Nije prvi puta da je to najavljivala, no u najbolje vrijeme je imala tek 2 aviona, dugo vremena jedan, a preko godinu dana ni jedan.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Sarajevo

Croatia Airlines ima sedam poslovnica u inozemstvu koje su sve na aerodromima osim frankfurtske koja je u gradu:

 • za Benelux, Bruxelles
 • za Francusku, Paris
 • za Njemačku, Frankfurt
 • za Švicarsku, Zurich
 • za Italiju, Rim
 • za BiH, Sarajevo
 • za Makedoniju, Skopje

 

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Croatia Airlines

Air Serbia je zatvorila poslovnicu u Zagrebu. Ureda je istinski kvalitetno radio. Osobno sam imao više osobnih kontakata sa ovim uredom i svi su se uvijek više nego maksimalno profesionalno i kvalitetno odnosili. Ovo se posebno odnosi na Damira Riga, voditelja predstavništva sa kojim sam uvijek imao izuzetno srdačnu i kvalitetnu suradnju. Air Serbia prelazi na home-base office varijantu predstavništva za Hrvatsku, Sloveniju i BiH sa samo jednim zaposlenim, upravo Damirom Rigom.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: Air Serbia

Agencija za civilno vazduhoplovstvo Crne Gore (ACV) danas je novoj nacionalnoj aviokompaniji ToMontenegro izdala AOC, odnosno „Sertifikat operatera vazduhoplova“. AOC se prema Zakonu o vazdužnom saobraćaju može izdati pravnom ili fizičkom licu, odnosno državnom organu koji ispunjava uslove u pogledu opreme, stručne osposobljenosti kadra, organizacione strukture, operativnog priručnika, koji odobrava ACV i druge uslove kojima se obezbjeđuje sigurno izvođenje vazdušnih operacija koje ono namjerava da obavlja.

Time je To Montenegro napravio prvi značajan administrativno-pravni korak prema konačnom polijetanju svojih aviona što će saobraćati pod novim brendom Air Montenegro. Slijedi dobijanje operativne licence koja je uslov da kompanija počne komercijalni saobraćaj.

ToMontenegro trenutno raspolaže sa dva aviona tipa Embare E-195 koje je koristila nekadašnja crnogorska nacionalna aviokompanija Montenegro Airlines, a koje je nedavno Vlada Crne Gore otkupila od korporacije GECAS. Prvi od njih, avion registarske oznake 4O-AOA proteklih je dana tehnička služba ToMontenegra, koju čine nekadašnji inženjeri i vazduhoplovni mehaničari Montenegro Airlinesa, dovela je  u tzv. plovidbeno stanje i avion je krajem aprila obavio nekoliko probnih letova u našem vazdupnom prostoru, da bi 30.aprila odletio za Bratislavu gdje se trenutno farba u boje novog nacionalnog prevoznika Air Montenegra. Kako će Air Montenegrov livery izgledati, odnosno koji će biti logo i boje te kompanije, još se drži u tajnosti od crnogorske javnosti.

Avion 4O-AOA bi kao prvi operativni vazduhoplov Air Montenegra, ukoliko sve bude išlo po planu, trebao da na redovnim linijama iz Podgorice i Tivta ka Beogradu poleti možda već do kraja ovog mjeseca, a u prvoj polovini juna bi mu se trebao pridružiti i drugi bivši Montenegroairlinesov embraer E-195, avion registracije 4O-AOB kod koga još traju radovi na vraćanju u plovidbeno stanje.

autor: Siniša Luković, suradnik (Tivat), foto: Montenegro Airlines

Croatia Airlines je odlučila pokrenuti letove iz Splita za Prag. Linija će se operirati od 26.6. do 11.9. jednom tjedno, subotom sa Airbusom A319. Croatia je do 2019. letjela liniju Zagreb-Prag no istu je otkazala u Covidu-19, a neće je letjeti ni ove godine.

Eastern je planirao pokrenuti operacije za Sarajevo od 28.5. do 3.9. sa Boeingom 767-200ER koji bi trebao letjeti jednom tjedno, subotom (povratak u nedjelju). No, letovi više nisu u prodaji.

Ovo ne čudi, obzirom da je linija bila i više nego čudna. Em je to jedina linija koju ovaj prijevoznik prometuje iz Chicaga, em mu je to bila jedina linija prema Europi. I to prema majušnom Sarajevu koji je u prošloj godini imao tek 249.642 putnika, a u prva tri mjeseca ove godine tek 42.190 putnika.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Eastern

Nakon štrajka upozorenja (o kome smo pisali) i upozoravanja javnosti na propuste i mane novog rukovodstva Jat tehnike od kako ju je preuzeo Avia Prime, glavni inženjer aviona, motora i sistema Slobodan Kolaček je dobio otkaz zbog otkrivanja poslovne tajne Direktoratu civilnog vazduhoplovstva i jednom prilogu televizije Newsmax Adria. On je tom prilikom obelodanio par nelogičnosti koje su se u proteklom periodu dogodile.

Po rečima Kolačeka, neposredno pred poslednju Novu godinu, na jednom motoru Air Serbia pričinjena je šteta od oko 34.5 hiljada EUR. Naime, nakon što je motor boroskopiran (snimljen iznutra) i ustanovljeno da je sve u redu, poslat je na probu prilikom koje su osetile vibracije i pucanja. Nakon toga motor je ponovo boroskopiran i ustanovljeno je da su sve lopatice unutar motora polomljene. Uzrok ovome je što se proba vršila na platformi iza koje se na 15m seku i drobe avioni (verovatno i nedavno uništene 737-ice o kojima smo takođe pisali), pa je motor uvukao u sebe sve te sitne delove.

Takođe, kako on navodi, novo rukovodstvo je jesenas naprasno podiglo cenu radnog sata, pa Jat tehnika više nije uspela na tenderu da dobije poslove za Pegasus i Pobedu. Kolaček je izjavio i da su neke dizalice za Airbuse i neki stendovi za motore prebačeni u Sloveniju i Poljsku. Kaže i da su srušena 3 magacina i 4 kancelarijska objekta, pa su svi zaposleni sabijeni u postojeće prostorije.

autor: Luka Babić, suradnik (Beograd), foto: Jat Tehnika

Croatia Airlines će od danas 6.5. do srijede 12.5. vezano uz 30. godišnjicu od prvog leta na liniji Zagreb-Split, nuditi putnicima 30% popusta prilikom kupnje aviokarata za sve domaće i međunarodne letove. Letovi na koje se ostvaruju popusti moraju započeti u lipnju, uz povratak do 31.12.2021. Da bi ostvarili ovaj popust morate upisati promo kod:

 30GODINA

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Croatia Airlines

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

NAGRADNA IGRA

Osvojite 9 starih razglednica (50+ godina) InexAdrije, Lufthanse, Balaira, Air Lloyda i Ju52
tako da nam pošaljite fotke za foto-spotterski kutak

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!

Linije

Iz Ljubljane:

 

Iz Maribora

 • Bolzano, SkyAlps od 30.6.
 • Napulj, Sky Alps od 30.6.
 • Piza, Sky Alps od 30.6.

 

Iz Portoroža:

 • Bern, Belpmoos Reisen od 23.8.

 

Iz Zagreba:

 • Krf, Ryanair od 5.7.

 

Iz Pule:

 • Glasgow, easyJet od 27.6.
 • Gothenburg, TUI od 5.8.
 • Stockholm ARN, TUI od 5.8.

 

Iz Rijeke:

 • Berlin, easyJet od 28.6
 • Zielena Gora, LOT od 3.7.

 

Iz Zadra:

 

Iz Splita:

 • Montpellier, Transavia od 9.7.
 • Nantes, Transavia od 10.7.
 • Rim FCO, ITA od 4.8.
 • Gothenburg, TUI od 12.8.

 

Iz Brača:

 

Iz Dubrovnika:

 • Bukurešt, Blue Air od 28.6.
 • Solun, Aegean od 1.7.
 • London Luton, Wizz Air od 4.7.
 • Rim FCO, ITA od 2.8.
 • Wroclaw, Wizz Air od 4.8.

 

Iz Sarajeva:

 

Iz Tuzle

 • Stockholm, Ryanair od 2.11.
 • Memmingen, Ryanair od 4.11.

 

Iz Mostara

 • Palermo, Croatia od 31.7.

 

Iz Banja Luke:

 • Berlin, Ryanair od 4.11.

 

Iz Beograda:

 

Iz Niša:

 

Iz Kraljeva:

 

Iz Podgorice:

 • Manchester, Ryanair od 30.10.

 

Iz Tivta:

 • Oslo, SAS od 27.6.
 • Stockholm ARN, SAS od 28.6.

 

Iz Prištine:

 

Iz Skopja:

 

Iz Ohrida: