Novosti iz regije

U subotu 15.5. u Sarajevo je došao kontingent od 360 američkih vojnika koji će sudjelovati na zajedničkoj vojnoj vježbi „Brzi odgovor 21“ od 17.5. do 2.6. Vojnici su došli sa civilnim avionom Atlas Aira Boeingom 747-400, kojih kompanija ima 7 u floti. Vrlo rijetka ptica na Sarajevu.

autor: Dren Milinović, dopisnik (Sarajevo), foto: Ministarstvo Obrane BiH (Atlas Air)

Aerodromi Crne Gore su za četiri mjeseca ove godine imali 3,8 miliona eura minusa, dok su 2020. godinu završili sa 15,1 miliona gubitka prije oporezivanja, saopštio je vršilac dužnosti izvršnog direktora tog državnog preduzeća Ognjen Jovović.

Prihodi za četiri mjeseca su iznosili samo 1,9 miliona eura, što je 45%, odnosno 1,5 miliona manje nego lani, dok su rashodi iznosili 5,7 miliona, odnosno 955 hiljada manje nego lani. Troškovi zarada za četiri mjeseca iznosili su 4,4 miliona, što je 10 odsto, odnosno pola miliona eura manje nego lani.

autor: Siniša Luković, novinar (Tivat), foto: Aerodrom Podgorica

Aerodromi Crne Gore uspjeli su skinuti novac iz državnog proračuna u visini 9,5 milijuna EUR i to prisilnim putem preko javnog izvršitelja. Naime, ovaj spor se vuče već godinama, a nadležni sudovi su višekratno potvrdili da kompanija mora isplatiti ovaj novac. No, do 31.12.2020. vrijedio je Zakon o Montenegro Airlinesu koji je branio bilo kakvu naplatu. Stoga su Aerodromi Crne Gore 14.1.2021. pokušali naplatiti taj dug od Vlade jer je Montenegro Airlines u međuvremenu otišao u stečaj. I pritom nisu uspjeli. Čak štoviše Vlada smjenjuje Danila Orlandića, CEO-a aerodroma samo 4,5 mjeseci prije isteka mandata. Potom na funkciju dolazi Ana Lončarević i ista traži naplatu tih 9,5 milijuna EUR. Kako je Vlada jasno izjavila da nema nikakve šanse da se ta isplata obavi, jer bi ista pokrenula lančanu reakciju i drugih dužnika, Lončarević daje ostavku nakon samo 19 dana.

U međuvremenu, u utorak sud donosi posljednji nalog Vladi da mora ispuniti ovu obvezu, te Aerodromi u samo dva dana, ekspresno, uspijevaju skinuti novac iz državnog proračuna prisilnim putem.

Ovaj novac je toliko važniji jer su Aerodromi Crne Gore pred financijskim kolapsom, a nemaju novaca ni za plaće, a kamoli za pripremu nove sezone. Naime, Aerodromi su u prošloj godini ostvarili gubitak od 15 milijuna EUR, a u prvih 4 mjeseca ove godine od 4,5 milijuna EUR, što znači da su u ovom momentu sredine V. mjeseca „kratki“ čak 20 milijuna EUR. Aerodromi su htjeli dići kredit od 5 milijuna EUR koji bi im bio dostatan da prežive do ljetne sezone za koju su uvjereni da će donijeti ozbiljan novac. Kako su sada dobili duplo više novaca, i sezona i plaće djelatnika su sigurne.

I sada je otvorena pandorina kutija. Sada će i ostali dužnici, poput SMATS-e, tražiti prisilnu naplatu. A govorimo o preko 100 milijuna EUR koliko je Montenegro Airlines dužan. Kada odbijemo novac koji je kompanija dužna državnom proračunu po osnova poreza još uvijek ostaje više desetaka milijuna EUR. A ako se dobar dio dužnika uspije naplatiti, što je država uspjela napraviti sa ukidanjem stare kompanije i osnivanjem nove? Apsolutno ništa, nego će samo još potrošiti više novaca nego da je restrukturirala staru kompaniju, a pritom je izgubila slotove, code-share ugovore, prava u IATA-i, putnike i kontinuitet.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Podgorica

United je povećao broj letova na liniji Newark-Dubrovnik na četiri tjedno. Uz letove ponedjeljkom, četvrtkom i subotom, sada će letjeti i petkom. Ovime je United izjednačio broj letova Delte, koja leti 4 tjedna leta. Istim će Dubrovnik sada imati čak 8 tjednih letova prema New Yorku/Newarku. Ova informacija došla je iz Zračne luke Dubrovnik, iako United još nema petak u prodaji.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Alen Šćuric (United)

Pri avion nove hrvatske charter i ACMI kompanija ETF, Boeing 737-800 sletjet će u Hrvatsku, točnije Pulu, u srijedu 19.5. gdje će biti mala svečanost dolaska aviona. Ovo je zapravo drugi avion u floti, koji je također u vlasništvu AerCapa. Avion ima 20,3 godine, operirao ga je ASL i bio je stacioniran u Beogradu. Avion ovog ljeta neće biti farban u boje ETF-a, već će letjeti u bijeloj boji sa stickerima ETF-a. Ovaj avion je iznajmljen na godišnjem najmu u inozemstvo od 1.6. (redakciji je poznata baza, ali smo obećali da za sada nećemo isto iznositi). Ime aviona će biti Voyager i imat će registraciju 9A-LAB.

Drugi avion ETF-a (prije ga je operirao S7) koji je već obojan u boje kompanije, je još uvijek na servisu i u flotu će doći 1.6. Ime ovog aviona biti će Enterprise i imat će registraciju 9A-ABC. I ovaj avion bi se trebao iznajmiti u inozemstvo, a ako se to desi kompanija će nabaviti i treći avion, koji bi se tada bazirao u Dubrovnik. Ukoliko se to desi treći avion će se zvati Discovery. Ukoliko se avion ne iznajmi u inozemstvo, Enterprise će biti stacioniran u Dubrovniku.

Kompanija je pri kraju posla sa AOC-em, a čeka se još samo dolazak prvog aviona. ETF će AOC dobiti do 1.6. ATC callsign za kompaniju je Enterprize (ma treki samo tako), pa će prvi let tako biti Enterprize 1701.

Zamaaero je danas imala dvosatni razgovor uz kavu u ETF-u i više o kompaniji i planovi u analizi idući tjedan.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: ETF

Wizz Air otvara bazu u Rimu FCO, te otvara dvije linije prema Jadranu. Prva je prema Splitu koja će se operirati od 2.7. tri puta tjedno (ponedjeljak, srijeda i petak). No, druga linija je još interesantnija jer je to prva linija ovog prijevoznika prema Dubrovniku. Linija će se operirati od 1.7. također tri puta tjedno (utorak, četvrtak i subota). Obije linije će se operirati sa Airbusom A321neo.

Wizz Air pokreće i letove za Prištinu iz Rima FCO. Linija će se početi operirati 18.7. i prometovati će dva puta tjedno (srijeda i nedjelja). Ova linija, za razliku od splitske i dubrovačke, će biti cjelogodišnja. I ovdje će operirati A321neo.

Wizz Air je u ovoj bazi bazirao čak četiri A321neo, te je pokrenuo 32 nove linije u 19 zemalja. Kada na ovu brojku dodamo 9 linija koje je kompanija već operirala isto znači čak 41 liniju iz Rima. Huge!

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Wizz Air

Što se to dešava sa Moskvom iz Zagreba? Prvo je Aeroflot obnovio letove na liniji Zagreb – Moskva SVO. Pa je povećao broj letova sa jednog na čak tri leta tjedno. Na nemalo frekvencija za Zagreb Aeroflot je u prošlim tjednima koristio svoje velike Airbuse A321, a linija se redovno operira sa A320.

No, potom je Nordwind krenuo sa letovima i odmah povećao liniju sa jednog na dva tjedna leta za Moskvu SVO. Jedan od ta dva leta leti sa Boeingom 737-800, a drugi sa Embraerom E190 svog partnera Pegasa. Ovime će Nordwind imati više letova za Zagreb nego čak i za Beograd.

Potom je letove najavio i Nordstar za Moskvu DMO. Kompanija je ovaj tjedan u ponedjeljak 10.5. obavila jedan let, ponedjeljkom, sa Airbusom A321. No, redovne letove je prolongirala na IX. mjesec.

No, sada je letove najavio i Azur Air, koji će operirati liniju za Moskvu Vnukovo, od 28.5. Linija će se operirati jednom tjedno, petkom. No, da stvar bude još bolja Azur će liniju operirati sa svojim širokotrupcem Boeingom 767-300ER. Avion leti u samo jednoj klasi, ekonomskoj, tj. nema ni business sjedala, ni premium ekonomskih, te ima nevjerojatnih 336 sjedala. Nakon što su Emirates, Air Canada, Korean i Air Transat otkazali letove za Zagreb za ovu godinu, a u 2019. su imali čak 17 tjednih letova, ovo će biti prvi širokotrupac koji će slijetati u Zagreb nakon 2 godine.

Ovime će Zagreb biti povezan sa Moskvom na čak 6 tjednih letova, 3 različita prijevoznika i to prema 2 moskovske zračne luke.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Azur Air

LOT je planirao sredinom V. mjeseca operirati čak 4 tjedna leta iz Varšave za Ljubljanu (ponedjeljak, četvrtak, petak i nedjelja). No, sada operira tek 1 tjedni let (subota).

I za Beograd je plan da sredinom V. mjeseca operira 4 tjedna leta (ponedjeljak, srijeda, četvrtak i nedjelja). No, sada operira tek 2 tjedna leta (petak i nedjelja).

Za Zagreb kompanija je planirala letjeti 4 tjedna leta (utorak, srijeda, petak i nedjelja), no sada operira 3 tjedna leta (utorak, četvrtak i subota).

Za Dubrovnik i Split kompanija operira kako je i planirala, dva tjedna leta.

Za Skopje kompanija je planirala letjeti od 1.6. četiri tjedna leta, no sada će ih operirati samo dva (utorak i subota).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: LOT

Trade Airov 5. avion Airbus A319 dolazi u flotu ove nedjelje ili najkasnije do sredine tjedna. Avion je u vlasništvu AirCapa, i do nedavno je letio za FlyBosniu pod registarskom oznakom E7-FBA. Avion je star 19 godina (proizveden 2002). FlyBosniu je napustio u VIII. mjesecu prošle godine sa intencijom da se razreže. No, Cvijin je ponudio AirCapu da operira avion još tri godine, koliko još ima resursa, pa da se onda razreže. Trade Air pregovara da se avion operira po načelu power by hour, uz garantirani limit od 300 sati godišnje, iako ga kompanija želi operirati i duže pošto za njega već ima dogovoren posao. Istim će Trade Air u floti imati 6 aviona, tri Airbusa A320, jedan A319, jedan Fokker F100 i jedan Let-410 Turbolet.

Avion će biti u bijeloj boji, i neće se farbati u brendirane boje Trade Aira u prvom redu radi toga što će u floti biti tek 3 godine, ali i zato što postoji šansa da se farba u boje naručioca dugoročnog lizinga. Naime, avion će letjeti u Prištini za  MyWings, kompaniju koju su osnovale tri kosovske turističke agencije u Njemačkoj, od kojih je najveća Reisburo Priština. Ova agencija već velik broj godina organizira letove za Prištinu sa tuđim AOC-em, pa je tako do sada za njih letjela Germania, Orange2Fly i Air Mediterranean. Po dolasku u Zagreb avion će proći C-check u hanarima Croatia Tehnike.

Trade Air u Prištini već od I. mjeseca leti sa jednim A320. A319 u Prištinu dolazi 15.6. te će tada Trade Air u Prištini imati čak dva od pet vlastitih aviona. Ostala tri aviona će ovog ljeta letjeti iz Pariza, Innsbrucka i Ljubljane.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: Trade Air

Nogometni savez Crne Gore će 1.6. ove godine letjeti sa Air Montenegrom na prijateljsku utakmicu sa reprezentacijom BiH u Sarajevo. To će biti prvi ili jedan od prvih letova kompanije. Kompanija se još uvijek nije odlučila hoće li imati redovne letove prije toga, a što je čudno obzirom da je danas samo 17 dana do tog prvog leta. Ugovor je već potpisan. Let će biti simboličan početak operacija Air Montenegra.

Od samog početka operacija Air Montenegro će letjeti za Beograd i to i iz Podgorice i iz Tivata. Letovi bi trebali početi za oko 17 dana, no karte još uvijek nisu stavljene u prodaju. Puno prečudno, a isto će rezultirati daljim gubicima kompanije jer su putnici već kupili karte na konkurentskim kompanijama. U normalnim okolnostima kompanije u prodaju stavljaju svoje letove 6 mjeseci prije prvih letova.

Cijene Air Montenegra će biti iste kao što su bile cijene Montenegro Airlinesa. Predrag Todorović, CEO kompanije, kaže da cijene nacionalne kompanije ne mogu biti kao LCC jer kompanije nisu strukturno jednake. A airBaltic? Todorović je jasno naglasio da Air Montenegro neće biti LCC, nego legacy carrier koji će imati određenu višu uslugu u avionima, ako će koristiti neke od principa LCC.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Montenegro Airlines

Edelweiss pokreće letove na liniji Zurich-Tivat. Linija će se operirati od 1.7. do 23.9, jednom tjedno četvrtkom. Liniji će kokurirati Chair koji je pokrenuo letove za Podgoricu 13.5.

Nove linije za Tivat pokreću ovog ljeta easyJet (Berlin), Eurowings (Stuttgart), LOT (Varšava), Luxair (Luksemburg) i SAS (Copenhagen). Čak 6 novih linija. Fascinantno.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Edelweiss

EasyJet je prolongirao liniju Manchester-Tivat, koja je trebala krenuti sa operacijama 6.6. na 16.6. Linija će se operirati srijedom i nedjeljom. Kompanija i dalje kreće sa operacijama za London Gatwick od 7.6. (2 puta tjedno, od 8.7. i treći let), za Berlin od 28.6. (2 puta tjedno) i Genevu od 3.7. (2 puta tjedno).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Alen Šćuric (easyJet)

Air Serbia je bitno spustila cijene na letovima iz Srbije prema Crnoj Gori. I dok je još prije sedam dana kompanija redovno imala cijene preko 200 EUR, a neke i po 249 EUR, a najjeftinije cijene su išle preko 170 EUR, sada su cijene bitno manje. Tako kompanija ima slijedeće cijene za ostatak V. mjeseca:

 • 168 EUR Beograd-Podgorica utorak-četvrtak 18/20.5.
 • 142 EUR Beograd-Podgorica utorak-četvrtak 25/27.5.
 • 141 EUR Beograd-Podgorica petak-nedjelja 28/30.5.
 • 121 EUR Beograd-Tivat utorak-četvrtak 18/20.5.
 • 126 EUR Beograd-Tivat utorak-četvrtak 25/27.5.
 • 136 EUR Beograd-Tivat petak-nedjelja 28/30.5.

Ove cijene su još uvijek 20-tak posto više nego prije za Podgoricu, dok su za Tivat 10-tak posto više. Primjerice prije sedam dana let Beograd-Podgorica 18/20.5. je bio 249 EUR, sada je 121 EUR, pola manje iako je tada bilo dva tjedna prije leta, sada je tjedan dana prije, dakle cijene bi trebale biti više. Sada su cijene prihvatljive. Radi li se ovdje o pritisku javnosti i medija teško je reći.

No, cijene su još više pale od 1.6. kada se na tržište vraća Air Montenegro koji će krenuti sa prvim letovima upravo za Beograd. Air Serbia je reagirala i više nego značajno spustila cijene radi konkurencije. Upravo ovo dokazuje koliko je bitno imati nacionalnog prijevoznika. Cijene početkom VI. mjeseca su:

 • 106 EUR Beograd-Podgorica utorak/četvrtak 8/10.6.
 • 131 EUR Beograd-Podgorica petak/nedjelja 11/13.6.
 • 111 EUR Beograd-Tivat utorak/četvrtak 8/10.6.
 • 126 EUR Beograd-Tivat petak/nedjelja 11/13.6.

Ovo su prihvatljive cijene i neusporedive sa onima koje je kompanija imala u V. mjesecu kada je još uvijek bila monopolist. Naravno, sve navedene cijene su najniže u tim danima, dok su kombinacije ostalih letova tih dana skuplje, pa i 50% više.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Serbia

Air Montenegro još uvijek, 20 dana prije prvih operacija, ne zna kako će održavati avione. Pristup hangarima, rezervnim dijelovima i radnicima maintenancea još uvijek nemaju. Kompanija mora pronaći način kako da koristi infrastrukturu maintenancea, ali to još uvijek nije iznašla. Air Montenegro još uvijek nije zaposlio mehaničare. Direktor kompanije Predrag Todorović kaže da je to jedan od razloga zašto ne mogu izaći sa točnim datumom početka operacija.

Todorović kaže da postoji rješenje da se aerodromi održavaju drugdje, kroz outsourcing, ali ako se to desi biti će to „sumrak države“ i krajnje neracionalna činjenica napuštenih hangara, rezervnih dijelova i mehaničara koji su sada bez posla.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Montenegro

Croatia Airlines je imala odličnu priliku uletjeti na letovima Sundaira koji je ukinuo prvo Berlin, a potom Dusseldorf. Kompanija je te letove letjela za turoperatore, koji sada nemaju alternative nego putnike slati preko Splita. Croatia je mogla turoperatorima ponuditi letove sa pola manjim Dash 8-400 koje je daleko lakše napuniti. Naime Sundair je planirao letove obavljati sa Airbusom A319, koji u njihovoj konfiguraciji ima 150 sjedala, dok Croatijih Dash 8-400 ima samo 76 sjedala, pola manje. Jedan tjedni let u top sezoni (od 3.7 do 28.8.) sigurno ne bi bio upitan. No, radi se o Croatiji, bože me sačuvaj da bi ona iskoristila ovakvu priliku.

Croatia za Brač leti subotom u 8:05 ujutro (u Braču je u 8:55), a vraća se tek u 21:30 (u Zagrebu je u 22:20). Trenutno planira dva leta za Linz i Graz za koje joj treba 7 sati za obije rotacije, što znači ako krene letjeti u 9:25 iz Brača nakon obje rotacije je nazad u 15:55. Što će avion u Braču raditi još skoro 6 sati nakon toga. Vrlo vjerojatno kompanija planira obaviti još jednu ili možda i dvije charter rotacije. Jer u protivnom nema baš nikakvog smisla da nezaposleno čuči u Braču. No, ako je to tako tek treba vidjeti za koga.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Croatia Airlines

Ryanair je odlučio pomaknuti pokretanje svoje baze skoro mjesec i pol ranije, sa 1.9. na 23.7. Stoga će do sredine VII. mjeseca kompanija prometovati čak 5 linija. Kompanija pokreće prve letove za Bruxelles 2.6. No, sada je pomaknuo i pokretanje Milano Bergama sa 3.7. na 17.6. Sve ranije linije su:

 • Brussels Charleroi od 2.6. srijeda i nedjelja, od 1.9. dodaje se i petak
 • Milan Bergamo od 17.6. utorak, četvrtak, subota i nedjelja
 • London Stansted 23.7. ponedjeljak, petak, subota i nedjelja; od 1.9. svakodnevno
 • Rim Ciampino od od 23.7. ponedjeljak i petak, od 5.9. dodaje se i nedjelja
 • Gothenburg Landvetter od 23.7. ponedjeljak, petak i subota

Ovo znači da će kompanija letjeti šest tjednih letova od 17.6, te 15 tjednih letova od 23.7. Istim je Ryanair dao Croatiji Airlines još manje vremena da se snađe. Tri od tih pet linija (Bruxelles, London i Rim) su direktna konkurencija Croatiji na njenim postojećim linijama. A Croatia ništa pod milim bogom ne radi. Iako je mogla. Napisao sam što je mogla. Eto, sada je Ryanair otvorio Dusseldorf, liniju koju je po svoj logici trebala otvoriti Croatia, nakon što je Eurowings prekinuo sa letovima na istoj. Još jedna propala šansa Croatie. What’s new?

Uz to Ryanair je objavio pokretanje još dvije nove linije za Malmo u Švedskoj, dva puta tjedno, utorkom i subotom od 4.9, te za Dusseldorf Weeze u Njemačkoj također utorkom i subotom od 4.9. Ovime se broj letova povećava na 40 tjednih letova na 14 linija. Kao što sam rekao prije mjesec i pola kada sam pisao o Ryanairu, kompanija će sigurno pokrenuti još letova i linija. I to se obistinilo. No, kako dva aviona imaju kapacitet od 50 tjednih letova, za očekivati je još bar tri linije da dva tjedna polaska, pa čak i više od toga.

Ryanair je objavio i promotivne cijene letova, od samo 39 kuna (5,20 EUR) za putovanja do 31.10. koja se moraju bukirati do 13.5.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ryanair

Tuzla konačno dobiva i drugu kompaniju. Prema riječima direktora tuzlanskog aerodroma Esada Mujačića Ryanair će u početku saobraćati po dva put sedmično prema Baden-Badenu (utorak i subota) i Dusseldorf Weeze (četvrtak i nedjelja) u Njemačkoj. „Prve linije kreću 2.9., a ova suradnja s Ryanairom je od velikog strateškog značaja za Međunarodni aerodrom u Tuzli jer nam dolazi još jedna niskobudžetna kompanija“, rekao je Mujačić.

I konačno. Tuzla je godinama sva jaja imala u jednoj košari. Potpuno krivo. Isto se najbolje ogledalo u Covid-19 krizi kada je Wizz Air ekstremno porezao broj operacija iz Tuzle. Konačno, Wizz Air već tri godine stagnira u Tuzli. Sada će Tuzla imati ono što ima Niš i Banja Luka, ali i toliki aerodromi diljem Europe poput Budimpešte, Bukurešta, Sofije, Beča idr. gdje se Wizz Air i Ryanair istinski kolju. To je dobro i za putnike, i za aerodrom. Ovo će biti i još jedna odskočna daska za Tuzlu koja će još jednom odskočiti od Sarajeva. Naime, Sarajevo je dobilo bazu Wizz Aira, no Tuzla i dalje ima više letove Wizz Aira, a sada će imati i letove Ryanaira. Bravo Tuzla! Konačno pravi potez!

autori: Dren Milinović, dopisnik (Sarajevo) i Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: Alen Šćuric (Ryanair)

Srpski Direktora civilne avijacije odbio je zahtjev za letove ruske kompanije S7 na liniji Moskva Domodedovo – Beograd. Linija je trebala krenuti sa operacijama 21.5, jednom tjedno sa Boeingom 737-800. I ovime napravila nepopravljivu štetu Srbiji jer je S7 istinski kvalitetna privatna kompanija koja je u 1. kvartalu ove godine čak uspjela preskočiti Aeroflot u broju putnika. Kompanija je prekinula prodaju na liniji. Poseban problem je činjenica da je Direktorat čekao prilično dugo da donese jednostavnu odluku, a sada kompanija za prve letove, koji su trebali biti za 11 dana mora isplaćivati kompenzacije jer je otkazivanje kreće od 15 dana. Zašto je Direktorat čekao toliko?

Letovi između Moskve i Beograda su povećani na 14 tjednih letova, koje lete Aeroflot, Air Serbia i Nordwind, ruska strana ima 50% letova, a isto toliko i Air Serbia. I Nordwind je u I. mjesecu imao problema sa srpskim dozvolama, pa je čak i otkazao letove.

Direktorat ovim potezom štiti kako Air Serbiu, tako i njenog bliskog code-share partnera Aeroflot. I ovo nije prvi puta. Prije par tjedana Direktorat je odbio zahtjev AnadoluJeta za letova na liniji Antalya-Beograd. Te je istim ostavio monopolističku poziciju Air Serbie na liniji. AnadoluJet kao LCC bi svakako bi više nego konkurentan na ovoj liniji. No, ovako je posao Air Serbiji bitno lakši.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: S7

Avioni nove nacionalne aviokompanije Crne Gore ToMontenegro poletjeće bez ikakvih kompanijskih obilježja ili posebnih boja, samo ofarbani u bijelo – saopštio je večeras, gostujući u programu Televizije Vijesti, izvršni direktor kompanije Predrag Todorović.

Ta kompanija na raspolaganju ima dva “embraera E195” koje je nekada koristio prizemljeni crnogorski avioprevoznik Montenegro Airlines, ali još nije odredila izgled  loga i vizuelni identitet brenda Air Montenegro pod kojim će ubuduće njeni avioni saobraćati. U toku je naime, javni konkurs za izradu dizajna logoa i livery-ja Air Montenegra, pa je Todorović objasnio da će, budući da im se žuri da što prije zbog turističke sezone počnu sa operacijama, stoga njihova dva aviona u početku letjeti bez ikakvih oznaka – ofarbani samo u bijelu boju i bez brendiranog repa.

Todorović je kazao i da rade na tome da ToMontenegro što prije preuzme hangar, opremu i alate za održavanje aviona koje Montenegro Airlines u stečaju, posjeduje na aerodromu Podgorica gdje je bila baza bivše crnogorske nacionalne aviokompanije.

autor: Siniša Luković, novinar (Tivat), foto: Montenegro Airlines

Aerodrom Banja Luka je u IV. mjesecu ove godine imao svega 385 putnika. Prošle godine u ovo vrijeme aerodrom je bio zatvoren i imao je svega 19 putnika. Cargo je ovog mjeseca iznosio 95190 kg na 8567 pošiljki, dok je prošle godine imao samo 5 pošiljki sa 26 kg. Ove godine Banja Luka je imala tek 90 operacija, prošle 56.

No, u V. mjesecu kreću obnove linija Ryanaira, a početkom VI. mjeseca i nove linije Ryanaira, kao i linije Wizz Aira. Stoga je izuzetno sušni period Banja Luke u kojoj je tjednima imala tek jedan let Air Serbia za Beograd, iza nas, a aerodromu predstoje bitno bolji dani.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Banja Luka

Aegean je otkazao letove Atena-Zagreb za ovu godinu. Letove za Atenu tako će imati samo Croatia, tri puta tjedno sa Dash 8-400 preko Dubrovnika. No, i ovi letovi kreću tek 1.7. (utorkom, četvrtkom i nedjeljom).

Aegean je prolongirao i letove za Dubrovnik, koje već nekoliko puta prolongira, pa će i sada liniju prolongirati sa 1.6. na 19.6. frekvencijom od dva leta tjedno (utorak i subota).

Aegeanov regionalni feedaer Olympic već leti jednom tjedno za Skopje, a od 1.6. povećava frekvenciju na dva leta tjedno. Plan da se Beograd pokrene 2.6. ostaje i dalje, a linija će se operirati 2 puta tjedno. Ovog ljeta kompanija neće letjeti za Split  i Podgoricu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Alen Šćuric (Aegean)

ETF želi svoj avion Boeing 737-800 bazirati u Dubrovniku. Direktor tvrtke, Stjepan Bedić je godinama radio upravo u Dubrovniku, u Dubrovnik Airlinesu gdje je odradio svoje prve ozbiljne zrakoplovne zadatke, pa čak i operativno-upravne. Zeno Singer je bio mentor Stjepana Bedića kojeg ovaj i danas cijeni i žestoko brani. Bedić je osam godina živio u Dubrovniku.

Bedić je izjavio da još uvijek nema potpisane ugovore za letove ovog ljeta u Hrvatskoj, te ga isto ne čudi jer potencijalni naručitelji čekaju da vide što će biti sa Covidom-19. No, izjavio je za zamaaero da je jedan avion bukiran i to cijelu sezonu, ali izvan Hrvatske.

Bedić je objavio i da će u kompaniju doći i drugi Boeing 737-800, koji bi htio da je baziran u Dubrovniku. Bedić naglašava da kompanija mora letjeti bar 3 leta dnevno da bi joj operacije bile isplative. No, to baš i nije tako. Ogromna prednost ETF-a je u dvije bitne stavke. Avion je vrlo vjerojatno nabavljen na power by hour (bilo bi čudno da nije), a ako je onda on košta jako malo ako ne leti, tj. plaća se samo za legove koji su obavljeni uz neznatne operativne troškove dok je prizemljen. Druga bitna stavka je da su tri suvlasnika kompanije piloti (i Bedić sam), pa u načelu što god oni odletjeli prihod je i za kompaniju i za njih. No, ako ne lete, a što sad? Samo gube svoj rad, suvlasnici su, strpit će se do boljih vremena. Nije to isto kao kad zaposlite pilota pa mu morate plaćati plaču. Stoga ETF ima racionalnu opciju preživljavanja čak i ako će ove godine letjeti malo ili ništa. Bedić tvrdi da je zaposlio dovoljno osoblja da operira dva aviona.

Bedić smatra da bi ETF donio Dubrovniku jako puno. Stoga smatra da bi svi akteri dubrovačkog turizma morali pomoći da se kompanija postavi i stabilizira: „Ovo je poziv svima za suradnju da probamo zajedno stvoriti jednu priču“. Nije neracionalno. Kako god, ako se avion i bazira u Dubrovniku, operirat će letove i iz ostalih hrvatskih priobalnih aerodroma, Splita, Pule, Zadra i Rijeke.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: ETF

Croatia Airlines je tijekom III. mjeseca krenula sa postupkom izrade post Covid-19 strategije, te je kao stručnog savjetnika u izradi i implementaciji strategije odabrala Boston Consulting Group (BCG). BCG je jedan od najvećih konzaltora na svijetu i istinski spada u sam vrh. Kompanija konzultira brojne zrakoplovne kompanije. Savjetovali su sedam od deset najvećih mrežnih prijevoznika i šest od dvadeseta najboljih low-cost prijevoznika. No, zbog toga „to bu i koštalo!“.

Ne želim se upuštati u spekulacije kako upravo savjetovanja najbolje iskamče provizijice, jer su skupa, nema kontrole nad iznosima, te su“imaginarna“, zapravo plaća se nešto što može djelovati dobro, što je dobro ili što samo izgleda kao dobro. No, do sada Bajić nije koristio kompaniju kao izvor nelegalne zarade, ako izuzmemo onaj fijasko sa kupnjom vlastitih knjiga sa početka mandata i odlaskom za skijanje sa suprugom. Stoga ne moramo ni sada sumnjati da se ovdje ne radi o makinacijama, već istinskoj želji da se napravi nešto dobro.

BCG i stručnjaci Croatie imaju za cilj otvoriti potrebne prostore za povećanje i stvaranje vrijednosti. U prvom redu žele ostvariti veća povezanost europskih odredišta s regijom jugoistočne Europe, maksimizirati potencijala budućih prihoda i povećati produktivnosti zrakoplova, ostvariti veće tržišne učinkovitosti, te dalja racionalizirati i unaprijediti poslovanja.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Croatia Airlines

U Zagreb bi uskoro trebao stići bivši zrakoplov Air Caira (SU-BSN) Airbus A320 koji je preuzela lizing kuća Aircastle. Zrakoplov je proizveden 2009..godine za Air Arabiu, a od 2015. do 2021. ga je operirao Air Cairo. Na tom zrakoplovu bi trebali biti izvedeni najsloženiji radovi koje je do sada izvela tehnika Croatia Airlinesa, imajući na umu da su već izvođeni najveći “D” pregledi Thomas Cook UK A321 i zahtjevne strukturalne modifikacije za produženje životnog vijeka vlastitih A319. Prema nekim izvorima ovdje bi se moglo raditi o budućem zrakoplovu novog hrvatskog start up-a Fly Air 41 ili matične tvrtke SundAir.

autor: Juraj Mehić, dopisnik (Velika Gorica), foto: Air Cairo

KLM će od 26.6. pokrenuti letove Amsterdam-Dubrovnik i to sa frekvencijom svakodnevnog leta. Kompanija počinje prodaju karata u ponedjeljak, 10.5. KLM je zadnji puta letio za Dubrovnik daleke 1988. sa širokotrupnim Beoingom 747.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: KLM

Air France je od ljetnog reda letanja već 4. puta prolongirao Beograd. Ovaj puta sa 16.5. na 4.6. kada će operirati umjesto tri tjedna leta samo petkom. Od 13.6. uvodi i letove ponedjeljkom, srijedom i subotom.

Air France je prolongirao i Dubrovnik. No u stvari je samo smanjio broj tjednih frekvencija u početku operiranja. Pa tako neće operirati od 31.5. ponedjeljkom, petkom, subotom i nedjeljom, već će operirati od 4.6. petkom i subotom. Letove ponedjeljkom i nedjeljom dodaje od 14.6.

I u Splitu kompanije neće odmah operirati, kako je prvotno planirala 4 puta tjedno, već će operirati od 31.5. ponedjeljkom i petkom, letove četvrtkom i nedjeljom dodaje 13.6. Kompanija je letjela Zagreb cijelog prošlog ljeta i zime, a od 1.3. je krenula i sa operacijama za Ljubljanu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Alen Šćuric (Air France)

Hrvatski aerodromi su imali 79.629 putnika u IV/2021:

 • Zagreb 54.092 putnika (5118 prošle godine) i 1840 operacije (365 prošle godine)
 • Split 14.783 putnika (6 putnika prošle godine)
 • Dubrovnik 8094 putnika, na 348 operacija (prošle godine 6)
 • Zadar je imao 1043 putnika na 93 operacije (prošle godine 4)
 • Pula 930 putnika (prošle godine 1) na 296 operacija (prošle godine 14)
 • Osijek 469 putnika (prošle godine 3), na 223 operacije (prošle godine 16)
 • Rijeka 218 putnika (prošle godine 14), na 300 operacija (prošle godine 76)

Brač i Lošinj nam nisu poslali brojeve putnika. Dubrovnik i Zadra nisu imali putnika u IV/2020. Dubrovnik je imao 1,1 tonu carga.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: MZL Zagreb

Sarajevo je u IV. mjesecu imalo 17.106 putnika, dok je u istom mjesecu prošle godine imalo 929 putnika iako je bilo zatvoreno za redovan putnički promet. Ovog mjeseca imali su carga 226,3 tone, a prošle godine 170,6 tona. Broj operacija u IV. mjesecu ima je 614, dok je prošle godine bio 259.

Tuzla je u IV. mjesecu opslužila 13.969 putnika, dok u istrom mjesecu prošle godine nije imala ni jednog putnika. Kompanije u ovom mjesecu nije imala carga, dok je u istom mjesecu prošle godine imala 12,4 tone carga. U IV. mjesecu Tuzla je imala 174 operacije a u istom mjesecu prošle godine imala je tek 2 operacije.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: Aerodrom Sarajevo

Najnoviji v.d. direktor Aerodroma Crne Gore Ognjen Jovović, postupio je pragmatično, suprotno od svoje prethodnice. I dok je njegova prethodnica Ana Lončarević odbila dizati kredite za funkcioniranje aerodrome dok god aerodrom ima novaca po sudskim presudama i zablokiranim u Centralnoj banci Crne Gore, te je prozvala državu, a onda par dana kasnije podnijela ostavku, direktor Jovović je učinio upravo to. Pregovara sa bankama oko kredita koji bi premostili probleme sa likvidnošću. Jovović kaže da Aerodromima treba 5 milijuna EUR.

Jovović kaže da mu je potrebno 1,1 milijun EUR mjesečno za preživljavanje od čega je 600.000 za plaće. No, aerodrom je u prva četiri mjeseca uprihodio samo 1,6 milijuna EUR, tri puta manje od potrebnog. Aerodromi u presudama protiv Montenegro Airlinesa imaju 9,4 milijuna EUR, koje država, usprkos presudama, odbija isplatiti, te istim krši pravnu proceduru i zakone. Aerodromi imaju blokirano u Centralnoj banci Crne Gore 3 milijuna EUR depozita koje su imali u Atlas Banci, a koja nije htjela isplatiti novac po dovršetku oročenja.

Jovović kaže da ako će krediti biti preskupi ili ih neće moći dobiti, onda će sa dobavljačima prolongirati plaćanje obveza, jer se nada da će od VII. mjeseca poslovanje Aerodroma postati pozitivno, obzirom na najave kompanija.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Podgorica

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

NAGRADNA IGRA

Osvojite 9 starih razglednica (50+ godina) InexAdrije, Lufthanse, Balaira, Air Lloyda i Ju52
tako da nam pošaljite fotke za foto-spotterski kutak

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!

Linije

Iz Ljubljane:

 • Antalya, Corendon od 16.6.

 

Iz Maribora

 • Bolzano, SkyAlps od 30.6.
 • Napulj, Sky Alps od 30.6.
 • Piza, Sky Alps od 30.6.

 

Iz Portoroža:

 • Bern, Belpmoos Reisen od 23.8.

 

Iz Zagreba:

 • Copenhagen, Norwegian od 25.6.
 • Seoul, Korean od 2.7.
 • Krf, Ryanair od 5.7.

 

Iz Pule:

 • Beč, Ryanair od 1.6.
 • Glasgow, easyJet od 27.6.
 • Gothenburg, TUI od 5.8.
 • Stockholm ARN, TUI od 5.8.

 

Iz Rijeke:

 • Dusseldorf, Condor od 21.5.
 • Berlin, easyJet od 28.6

 

Iz Zadra:

 • Lubeck, Lubeck od 19.5.
 • Nuremberg, Ryanair od 2.6.
 • Helsinki, Ryanair od 3.6.
 • Sofija, Ryaniar od 5.6.
 • Bergen, Flyr od 11.6.
 • Liverpool, Ryanair od 16.6.
 • Torino, Ryanair od 17.6.
 • Bournemouth, Ryanair od 18.6.
 • Rim FCO, Vueling, 25.6.

 

Iz Splita:

 • Atena, Croatia od 2.6.
 • Bukurešt, Croatia od 10.6.
 • Stockholm ARN, Croatia od 10.6.
 • Dublin, Croatia od 12.6.
 • Milano MXP, Croatia od 12.6.
 • Vilnijus, Wizz Air od 13.6.
 • Amsterdam, Croatia od 14.6.
 • Paris Orly, Vueling od 17.6.
 • Bukurešt, Blue Air od 23.6.
 • Montpellier, Transavia od 9.7.
 • Nantes, Transavia od 10.7.
 • Rim FCO, ITA od 4.8.
 • Gothenburg, TUI od 12.8.

 

Iz Brača:

 • Bolzano, Sky Alps od 4.6.
 • Bergamo, Sky Alps od 4.6.

 

Iz Dubrovnika:

 • Dusseldorf, Condor od 21.5.
 • Palermo, Volotea od 1.6.
 • Oslo, Flyr od od 13.6.
 • Rim FCO, Wizz Air od 13.6.
 • Bukurešt, Blue Air od 28.6.
 • Solun, Aegean od 1.7.
 • London Luton, Wizz Air od 4.7.
 • Rim FCO, ITA od 2.8.
 • Wroclaw, Wizz Air od 4.8.

 

Iz Sarajeva:

 • Varšava, LOT od 30.5.
 • Saarbrucken, Wizz Air od 14.6.
 • Amman, Royal Jordanian od 17.6.

 

Iz Tuzle

 

Iz Mostara

 • Katowice, LOT od 21.6
 • Catania, Elactra od 22.6.
 • Palermo, Croatia od 31.7.

 

Iz Banja Luke:

 • Hurghada, Air Cairo od 20.5.

 

Iz Beograda:

 • Heraklion, Aegean od 2.6.
 • Lyon, Air Serbia od 2.6.
 • Trst, Air Serbia od 2.6.
 • Rodos, Aegean od 3.6.
 • Hanover, Air Serbia od 3.6.
 • Bari, Air Serbia od 5.6.
 • Bologna, Air Serbia od 6.6.
 • Nuremberg, Air Serbia od 6.6.
 • Salzburg, Air Serbia od 7.6.
 • Palma de Mallorca, Air Serbia od 11.6.

 

Iz Niša:

 • Atena, Air Serbia, od 15.6.

 

Iz Kraljeva:

 • Tivat, Air Serbia od 15.6.

 

Iz Podgorice:

 • Katowice, Air Montenegro od 16.6.
 • Copenhagen, Air Montenegro od 20.6.
 • Yerevan, Air Montenegro od 20.6.

 

Iz Tivta:

 • Riyadh, flynas od 1.6.
 • Stuttgart, Eurowings od 5.6.
 • Istanbul, Turkish od 11.6.
 • Prag, Air Montenegro od 14.6.
 • Kraljevo, Air Serbia od 15.6.
 • Oslo, SAS od 27.6.
 • Stockholm ARN, SAS od 28.6.

 

Iz Prištine:

 • Varšava, LOT od 6.6.

 

Iz Skopja:

 • Tel Aviv, Israir od 20.5.
 • Torino, Wizz Air od 26.5.
 • Izmir, Pegasus od 2.6.
 • Antalya, Pegasus do 4.6.
 • Izmir, SunExpress od 19.6.
 • Monastir, Novelair, 21.6.

 

Iz Ohrida: