Novosti iz regije

Air Serbia je u I. mjesecu prevezla 90.000 putnika (u I/2021. 53.457), što je 71% više putnika nego u istom mjesecu 2021. Kompanija je obavila 1641 let. Naglasimo da je Air Serbia u I. mjesecu pokrenula pet linija iz Niša i jednu iz Kraljeva. Kompanija je u 2021. imala 83% više putnika i 39% veći obujam prometa nego u 2020.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Serbia

Nakon što je Ukraine International stacionirao dva aviona u Beogradu sada je i SkyUp to učinio sa jednim 737-800. Lezori su zahtijevali od kompanije da to učini radi straha od rata u Ukrajini.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: SkyUp

Ima li slovenski Lipican Aer avione ili ne? Na njihovoj web stranici navode da imaju dva Saaba 2000, jedan Saab 340F, jedan Let 410 Turbolet, te manje Piper PA34 220T Seneca III, Piper PA 28R 200 Arrow II, tri Cessne 172N Skyhawk, te dva Pipstrel Virus SW 121. Kompanija navodi da rade od 1991. i to kao pilotska škola koja radi sa cargo kompaniju Solinair. Kompanija se bavi panoramskim letovima, školovanjem pilota i maintenanceom.

Kontaktirao sam kompaniju i rekli su da Turbolet u floti više nemaju, a da nisu sigurni kakav je status Saabova. Kako god neovisni izvori tvrde da je kompanija Saabove imala u floti do 2019. godine, no da su svi nakon toga prizemljeni.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Lipcan Aer

Premium salon Air Serbia na Aerodromu Beograd je u 2021. godini posjetilo 29.090 gostiju, što je drugi najbolji rezultat od otvaranja ovog salona 2015. godine. Air Serbia ima ugovore sa Turkishem, Luxairom, Qatarom, Flydubaiem i poznatom grupacijom Collinson koji joj pune premium salon.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Serbia

Aerodromi Crne Gore su izvršili provjeru nad poslovnim knjigama, te su podnijeli kaznenu (krivičnu) prijavu protiv bivšeg direktora Milovana Đuričkovića i njegove nekadašnje savjetnice Biljane Jovanović Knežević a zbog zlouporabe službenog položaja. Naime Jovanović Knežević je digla privatni kredit od 22.504,05 EUR koji kredit je potom banka 24.12.2013. prinudno naplatila od Aerodroma Podgorica umjesto od same zaposlenice.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Podgorica

Banja Luka je u I. mjesecu imala 10.855 putnika i 152 operacije. Isto je neusporedivo više od I. mjeseca prošle godine kada su imali tek 883 putnika na 217 operacija. Rezultat je to bolji obzirom da je aerodrom zatvoren od 18.1. ove godine radi rekonstrukcije uzletno-sletne staze.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Alen Šćuric

Beograd je u I. mjesecu imao 239.000 putnika. Kako je u I. mjesecu 2019. imao 347.544 putnika to je 68,8% putnika iz 2019. godine. Broj letova je dostigao 89% iz 2019. godine. Ovo znači da je load faktor prilično loš.

Već treći mjesec možemo vidjeti da Zagreb sve manje zaostaje za Beogradom. Naime, dok je Beograd imao 68,8% putnika iz 2019, Zagreb je imao 73,3% putnika iz 2019. Uzmemo li u obzir činjenicu da nonEU zemlje i dalje imaju bitno više putnika u usporedbi sa 2019. nego EU zemlje ovo zapravo pokazuje da je zagrebački rezultat izuzetno dobar u komparaciji sa beogradskim.

Prije 6 mjeseci razlika između Zagreba i Beograda je bila 360.000 tisuća putnika u korist Beograda, u XII. mjesecu razlika je bila 94.418 putnika, a u I. mjesecu 98.857 putnika, dakle već drugi mjesec razlika je ispod 100.000 putnika. Konačno u I. mjesecu 2019. razlika između Zagreba i Beograd je bila 156.347 putnika, a sada je 98.857 putnika.

Prema podacima Eurocontrola u I. mjesecu je broj putnika bio 70% iz 2019, što znači da je Beograd ispod razine Europe, a Zagreb je već drugim mjesec iznad toga postotka.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Beograd

Norwegian je prošlog VIII. mjeseca letio tek jedan tjedni let za Stockholm i dva za Oslo. Letove za Stockholm kompanija je prekinula vrlo brzo, sredinom VIII. mjeseca dok je Oslo nastavila operirati sa tek jednim tjednim letom cijele zime.

No, sada kompanija povećava obije linije. Tako će Stockholm letjeti od 3.5. dva puta tjedno i to utorkom i subotom (od 15.6. srijedom i subotom, no od 15.8. se vraća na utorak). Tako će letjeti sve do 29.10.

Oslo će kompanija operirati jednom tjedno do 28.3. kada kreće prometovati tri puta tjedno (ponedjeljkom, srijedom i subotom). 17.6. Norwegian dodaje i četvrti tjedni let petkom. 12.8. let petkom se gubi i kompanija ponovo leti 3 puta tjedno. Od 24.9. povremeno se gubi i let subotom (letjet će ga tri puta, a tri puta neće). Od XI. mjeseca kompanija će letjeti Oslo dva puta tjedno (srijedom i subotom).

Norwegian za Stockholm i za Oslo ima konkurenciju i Air Serbie i Wizz Aira (Sandefjort i Skavsta).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Norwegian

 

Iako je Air France trebao krenuti sa operacijama prema Beogradu 27.3. isto se neće desiti. Kompanija se u Beograd vraća tek 30.5. kada će operirati tek 4 leta tjedno (ponedjeljak, srijeda, petak, nedjelja) koji broj letova će imati cijelo ljeto. Ovo je jedan let manje nego ga je kompanija imala prošle godine. Sve to vrijeme Air Serbia će operirati dva dnevna leta za Paris.

Istovremeno Air France je letio cijele zime za Zagreb i Ljubljanu. Za Zagreb će i dalje letjeti svekodnevno, a isto toliko letova će letjeti i za Ljubljanu od 27.3.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: Air France

Vlada Slovenije je izdvojila 2 milijuna EUR za subvencije aviokompanijama u 2022. godini. Još nisu poznati uvjeti natječaja za ovaj novac, iako je već sredina II. mjeseca. Dakle, vrlo vjerojatno će Slovenija i opet novac plaćati retroaktivno što je krajnji nonsens i nema baš nikakvog efekta po motivaciju kompanija da uvode nove linije i povećavaju frekvencije. Naime, ako vi kompaniji obećate novac pod uvjetom da uvede određene letove, ona će to i napraviti, pa joj vi nakon toga novac isplatite. Plaćanjem novaca za nešto što je kompanija već napravila ne motivirate ništa nego samo kompaniji doznačujete novac za već obavljene letove. Nonsens!

Slovenija je to radila sa prošlogodišnjim natječajem. Stoga nije ni čudno da je program poticaja doživio potpuni fijasko i da nije bilo nikakve koristi. Kojeg smisla onda ima ponavljanje istog nonsensa. I opet neće biti nikakve koristi. Naprosto fascinira diletantizam slovenskih političara u zrakoplovstvu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Ljubljana

Air Montenegro nema dugova prema Aerodromima Crne Gore. Bitno različito nego Montenegro Airlines koji je imao ozbiljne dugove prema Aerodromima i kojima se stalno opisivalo novac. Air Montenegro nema nikakvih ekstra popusta na Aerodromima Crne Gore i plaća usluge jednako kao i druge kompanije.

Prvi avion Air Montenegra (4O-AOA) se pojavio u bojama kompanije, pa nam je poslana fotografija. Avion je pobojan u brend kompanije u Portugalu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: Saša Čapunović

Direktor Air Montenegra Predrag Todorović se složio sa mojom tvrdnjom da bi bolje bilo da se zadržao Montenegro Airlines i da se restrukturirao (smanjio broj zaposlenih i smijenio upravu) te zadržao sve ugovore, uključujući i code-share ugovore, te da je zadržao putnike. Ili bar da se Montenegro Airlines održavao na životu do osnivanja Air Montenegra. No, Todorović ističe jednu vrlo jasnu rečenicu: „Ja na to nikao nisam mogu utjecati, došao sam u kompaniju kada se to već desilo“.

Air Montenegro se nada dobiti IATA članstvo i kod, što je preduvjet da mogu stvarati odnose sa drugim kompanijama, prvenstveno code-share ugovore. Kompanija smatra da su u završnoj fazi ovog postupka i da bi članstvo u IATA-i morali ostvariti od kraja II. mjeseca.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: Air Montenegro

Bugarski GullivAir će letjeti između Skopja i Sofije. Linija će se operirati od 27.3. sa ATR 72-600. Između ova dva grada postojala je veza od 2006. do 2009.

GullivAir u floti ima tri ATR 72-600 i jedan Airbus A330-200. Kompanija već leti između Sofije i Burgasa. Gulliv Air planira pokrenuti letove iz Sofije za New York i Toronto, te iste feedati sa ATR 72-600 iz Burgasa, Varne, Skopja, Tirane i Soluna.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: GullivAir

Swiss u redu letenja više nema Niš. Prošle godine kompanija je Niš letjela vrlo kratko od početka VII. do sredine VIII. mjeseca No, ove godine u ponudi nema čak ni te letove u top sezoni. Kako sada izgleda Swiss je odustao od Niša.

I ostali strani prijevoznici stagniraju u Nišu. Ryanaira ima četiri linije i jednu sezonsku, a Wizz Air 5 linija. Isto koliko Niš ima već dugi niz godina. Jedina pozitivna strana su PSO letovi Air Serbie (5 cjelogodišnjih i 2 sezonske linije), no i ovo je bitno manje nego 12 linija koliko je kompanija imala 2019, te dvije charter linije (jedna više nego lani).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Swiss

Priština ja u I. mjesecu imala 194.207 putnika, što je rekordan I. mjesec u povijesti aerodroma. Isto je 6% više nego u I. mjesecu 2020. (183.130) i 15,1% više nego u I. mjesecu 2019. Aerodrom je imao 1584 operacija, što je također rekord.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: Aerodrom Priština

Montenegro Airlines je objavio prodaju avio motora i vozila, javnim prikupljanjem ponuda. Kompanija prodaje rabljene motora za Fokker F100, Rolls Royce Tay Engine TAY-650-15. Tri motora se mogu koristiti za rezervne dijelove i njihova je cijena 175.854 EUR, a jedan se može i ugraditi na avion jer još uvijek ima resursa i njegova je cijena 678.269 EUR. Istim je vrijednost prodaje ukupno 1,2 milijuna EUR.

Rok za prijavu ponuda je 14.3. u 10:00 sati. Otvaranje ponuda će biti istog dana u 11 sati. Ponuđači moraju uplatiti 10% iznosa na ime garancije. Motori se prodaju u stanju kakvom jesu i naknadne reklamacije neće se uvažavati. Motori će se prodati osobi koja ponudi najveći iznos novaca. Ponuđači mogu informacija dobiti na telefon +382-67-508-306.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: Montenegro Airlines

Aerodrom Sarajevo nam je dao pravo na ekskluzivne fotografije novog terminala. Još ni jedan medij nije objavio ove fotografije. Veliko hvala g. Alanu Bajiću, CEO Aerodroma Sarajevo, što nas je osobno proveo kroz novi terminal.

Glavni hol:

Sortirnica na dva kata (prizemlje i podrum):

Odlazni gateovi:

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Alen Šćuric

Air Cairo je najavio tri linije u regiji. Kompanija planira operirati letove za Hurghadu, jednom tjedno i to za Skopje od 27.4. srijedom, za Banja Luku od 29.4. petkom i za Sarajevo od 29.4. također petkom. Linije će se povećati na dva leta tjedno od VI. mjeseca. Tako će Banja Luka prometovati utorkom i petkom, Skopje srijedom i subotom, a Sarajevo utorkom i petkom.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Wikipedia (Air Cairo)

Iako je Luxair ponovo pokrenuo letove iz Beograda trenutno ima samo jedan tjedni let nedjeljom. U idućem tjednu Luxair će imati dva leta, u četvrtak 24.2. i nedjelju 27.2. no nakon toga ponovo obustavlja letove na mjesec dana, te će nastaviti operacije od 24.3. dva puta tjedno (četvrtkom i nedjeljom). Ovom frekvencijom će letjeti cijelo ljeto.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Luxair

Zadnja dva dana Air Montenegro ima problema sa operacijama i očito su im iz prometa ispali kapaciteti. Naime, avion 4O-AOB je ostalo u kvaru u subotu navečer u Beogradu, a znamo da je 4O-AOA u Portugalu na još jednom servisu (prošli je bio u V/2021). Stoga su letove umjesto Air Montenegra letjeli Air Serbia i Trade Air.

Ovo je već treći puta da se kvari jedini operativni avion Air Montenegra. Sva tri puta kompanija je angažirala strane prijevoznike i imala kašnjenja i otkazivanja letova.

Istovremeno kompanija je naglasila da će 4O-AOA sa servisa doći obojan u nove boje Air Montenegra, što znači da će od III. mjeseca jedan od dva aviona kompanije biti brendiran. 4O-AOB će biti obojan do ljetnog reda letenja. Kompanija je i imala u planu da se avioni obojaju tijekom zime dok je intenzivitet prometa manji.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: Trade Air

Niš je u I. mjesecu ostvario 14.149 putnika, što je ogromno povećanje spram 2662 putnika koliko je imao u I. mjesecu prošle godine. U I/2020. Niš je imao 39.807 putnika, što znači da je u ovogodišnjem broju putnika dostigao tek  35,5% brojke iz 2020, pola manje nego je dostigla većina zračnih luka regije. Brojka ovog mjesesa nije pretjerano dobra obzirom na 5 PSO linije sa čak 12 tjednih letova koje ima Air Serbia iz ovog aerodroma od početka I. mjeseca. Nažalost Ryanair i Wizz Air su ozbiljno porezali letove za Niš ovog I. mjeseca, a isto će biti i u II. i III. mjesecu, no u manjem obujmu. Niš je jedini aerodrom u regiji koji je 2021. imao manje putnika nego 2020.

Aerodrom je imao 109 operacija (30 u I/2021). Cargo na aerodromu i dalje pada. Tako je ovog I. mjeseca aerodrom imao simboličnih 0,7 tona carga iako je u I. mjesecu prošle godine imao 60,2 tone. Aerodrom je prošle godine imao daleko manje carga nego 2020.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Alen Šćuric

Air Montenegro je 21.12.2021. raspisao natječaj (tender) za nabavu aviona A320obitelji ili 737 veličine minimalno 144 mjesta u dugoročnom dry-leasu. Na natječaj se javilo 22 kompanije. No, Air Montenegro je ustanovio da bi mu ovakav potez značio prevelike troškove za školovanje posada, te tehničkog osoblja, ali i za operativne procedure. Uz to avion doslovce neće imati što raditi pola godine, od XI. do IV. mjeseca. A što smo mi pisali prošlih mjesec dana?

Air Montenegro ipak treba avion tog kapaciteta ove godine zato što turoperatori to traže i ne žele letjeti sa E195. Stoga će Air Montenegro uzeti jedan takav avion u wet-leasu (dakle najam aviona i posade, osiguranje i održavanje aviona od strane vlasnika aviona) no u samo top mjesecima sezone.

Air Montenegro smatra da će vračanje 4O-AOC u operativno stanje trajati najmanje pet mjeseci do godine dana, što znači da avion sigurno neće biti plovidben ove sezone. Naime, motorima koji su na tom avionu istekli su resursi, pa je brže rješenje najam novih motora. U tom slučaju vraćanje u plovidbeno stanje trajalo bi 5 mjeseci.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Montenegro

Wizz Air povećava broj letova iz Splita. Tako kompanija povećava letove za Split iz Beča koje kreće operirati 13.6. dva puta tjedno, a od 6.7. će letjeti i tri puta tjedno. Kompanija povećava i letove za Rim koje kreće letjeti 6.6. tri puta tjedno. Kompanija povećava Katowice koje kreće letjeti 16.6. tri puta tjedno, no od 1.8. liniju će povećati na čak pet letova tjedno. I za Krakow kompanija kreće letjeti 16.6. a liniju leti tri puta tjedno, no od 1.8. letjet će je također pet puta tjedno. Wizz će povećati i letove za Poznan od 13.6. sa frekvencijom od tri leta tjedno.

Kompanija i ove godine zadržava letove za Gdansk (dva puta tjedno od 13.6.), Lublin (dva puta tjedno od 13.6.), Varšavu (tri puta tjedno od 16.6.), Wroclaw (dva puta tjedno od 4.7.) i London (svakodnevno od 13.6.). Većina linija se operira do IX. mjeseca, no neke i do kraja X. mjeseca.

Kompanija će letjeti i tri linije za Dubrovnik, iz Beča od 13.6., Rima od 6.6. i Varšave od 13.6. sve sa dva leta tjedno osim Rima koji će se operirati tri puta tjedno. Wizz za sada nema letova prema ostalim zračnim lukama u Hrvatskoj, no intenzivno pregovara sa Pulom, Rijekom, Osijekom i Zagrebom.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Wizz Air

Iako je Turkish trebao letjeti dva tjedna leta između Dubrovnika i Istanbula, sada je ostao na simboličnom jednom tjednom letu. Turkish je jedno kraće vrijeme u I. mjesecu čak i otkazao sve letove za Dubrovnik. Kako je Vueling otkazao letove za Dubrovnik, ovaj najjužniji hrvatski grad sada ima tek jedan inozemni tjedni let, tri dnevna leta za Zagreb i dva tjedna leta za Split-Rijeku-Osijek. Turkish je za III. mjesec najavio tri tjedna leta za Istanbul.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Turkish

Prošli tjedan sam letio iz Zagreba za Dubrovnik i obratno. I sve je bilo OK. No, u Dubrovniku mi djelatnica Securitasa krenula pretraživati stvari na bodičeku zbog upaljača. Upaljač je sa onim jakim usmjerenim plavim plamenom za cigare (tompuse). Naime, cigare se pale isklučivo takvim upaljačem i stoga je isti dio moje redovne “opreme” na putu. Ja ih imam nekih 3-4. Upaljač ima kapicu dakle potpuno je ispravan i dozvoljen za prijevoz avionom.

No, djelatnica Securitasa mi nije dozvolila da upaljač unesem u avion. Ni nakon pet pokušaja da mi objasni zašto nije mi bilo jasno gdje je problem. Napomenula je nešto kao da upaljač mora imati dvostruku zaštitu, tj. posebno drugo osiguranje od paljenja. Iako ni sama nije zapravo znala objasniti zašto. Nikada tako nešto čuo nisam. Kasnije sam zvao glavnu osobu za aerodromsko osiguranje Securitasa koji mi također nije znao dati odgovor, ali je išao provjeriti i nazvao me povratno te mi rekao da takav upaljač sa plavim plamenom mora imati dvije radnje, prvu kojom se diže kapica rukom, a drugu paljenje koje je neovisno o dizanju kapice. On se ispričao i naglasio da oni samo provode pravila koje je postavila Republika Hrvatska. O moj bože. Gdje je kraj ovim glupostima? Tek nakon silnog uvjeravanja dozvolili su mi da ispraznim plin sa upaljača i da ga uzmem sa sobom (jer je puno preskup da ga ostavim).

I sad gdje je problem? Sa tim upaljačem sam do sada prošao bar 50 aerodroma svijeta. Nigdje nije bio problem. Na pola od tih aerodroma su ga provjeravali, ali svagdje je prošao. Prošao je taj upaljač i u Zagrebu samo dan prije. Kod istog tog Securitasa. Prošao je i Dubrovnik sam par mjeseci prije i dva puta u Splitu. I sad, kako upaljač može proći kod jednog djelatnika iste kompanije, a kod drugog ne može? I zar mi putnici moramo doktorirati sigurnosna pravila da bi ušli u avion?

Iskreno ovo je još jedno nepotrebno mrcvarenje putnika koji putuju avionom. Em moramo skidati remene, jakne, kapute, sakoe, cipele, em moramo vaditi laptope iz torbe (pazi molim te da platnena torba možda ne uspije nešto prikriti na laptopu), em nam mobiteli moraju imati struje jer ih inače oduzimaju, em moramo vaditi tekućine i paziti da nedaj bože neka bočica šampona nema 110 ml (ako vam boćica ima 110 ml, a poluprazna je i imate samo 50 ml tekućine to nije dovoljno i plijeni se), em nas mrcvare sa nožićima, turpijicama za nokte, škaricama, vodom… I sad još i upaljač mora imati dvije razine sigurnosti. WTF!!!!

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Dubrovnik

Dva Boeing-a 737-800 Ukraine International Airlines (PS / AUI) registracionih oznaka UR-PSM (doleteo u Beograd kao let PS 1001) i UR-PSZ (doleteo u Beograd kao let PS 1003) su danas doleteli u Beogradu. Pretpostavlja se se da su ova dva aviona u Beograd prebačeni na zahtev lessor-a, ALC i Dae Capital, zbog aktuelne situacije u Ukrajni.

Moja pretpostavka je da su iz istih razloga prepabačeni u Castellon (CDT) – Španija:

 • B-738 (UR-PSP)
 • B-738 (UR-PSQ)
 • B-738 (UR-PSO)
 • B-738 (UR-PSX)
 • B-738 (UR-PSY)

 

Ukraine International Airlines u floti ima 25 aviona.

autor: Saša Cvijić, suradnik (Beograd), foto: Alen Šćuric

Aerodrom Tuzla je u finalizaciji pregovora za Cat III. BHANSA će pokriti sve troškove navigacijske i meteo opreme, što je i veći dio troškova. Ovo je Aerodrom već dogovorio sa BHANSOM. Sam aerodrom je već pribavio potrebna svjetla koja će krenuti ugrađivati ovog proljeća kada će iskrčiti i šumu sa zapadne strane aerodroma. Preostaje još trošak od 2 milijuna EUR koliko bi bilo dostatno da se dovrši Cat III. Ovaj trošak se nadaju dobiti od države i kantona. Prema riječima direktora Aerodroma Tuzla g. Halida Ahmetbegovića već ne načelno dogovoreno sa državom i kantonom da će se ovaj novac osigurati. Čestitke aerodromu na ostvarenom poslu oko Cat III. do sada.

Iskreno ako je ta svota novaca stvarno toliko mala onda ne treba dvojiti da se isto i uvede. Tuzla ima malo dana magle zbog kojih bi bilo isplativo uvoditi Cat III, poglavito što je i broj letova u to doba malen. No, za tako malu investiciju svakako bi bilo više nego potrebno imati bar jedan aerodrom u BiH koji ima Cat III. Ovime bi se dobila i odlična alternativa za Sarajevo koji ima priličan broj otkazanih letova radi više dana magle tijekom godine.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Tuzla

Aerodrom Mostar je najavio charter letove LOT-a iz Katowica za Mostar za Rego-bis turoperatora. Linija se pokreće u VI. mjesecu. Aerodrom je potpisao trogodišnji ugovor sa Rego-bisom. Mostar je već najavio i letove Eurowingsa za Dusseldorf u VII. i VIII. mjesecu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Mostar

LOT će prebaciti operacije sa Skopja na Ohrid tijekom obnove uzletno-sletne staze na Skopju, od 30.3. do 17.5. i to tri puta tjedno, srijedom, četvrtkom i nedjeljom. Nakon 17.5. kompanija se vraća na Skopje. Skopje će imati zatvorenu stazu od 17:30 do 9:00 sati svaki dan. LOT je prekinuo letove za Skopje od sredine I. mjeseca zbog Covida-19.

LOT je prošle godine imao sezonske letove iz Varšave za Ohrid, no za sada ove godine ne planira operirati ovu liniju, pa nakon 17.5. više neće biti letova iz Varšave za Ohrid.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: LOT

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!

Linije

Iz Ljubljane:

 • Helsinki, Finnair od 1.4.
 • Atena, Aegean od 6.6.

 

Iz Maribora:

 

Iz Portoroža:

 

Iz Zagreba:

 • Kos, Ryanair od 2.6.

 

Iz Pule:

 • Weeze, Ryanair od 26.3.
 • Katowice, Ryanair od 2.6.
 • Copenhagen, Norwegian od 3.6.
 • Napulj, easyJet od 26.6.

 

Iz Rijeke:

 • Bergamo, Ryanair od 3.7.

 

Iz Zadra:

 • St.Gallen, People’s od 6.5.
 • Rzezsow, Ryanair od 2.6.
 • Munster, Ryanair od 3.6.
 • Milan Malpensa, Ryanair od 4.6.
 • Forli, Aeroitalia od 15.6.
 • Copenhagen, SAS od 1.7.

 

Iz Splita:

 • Luxemburg, Luxair od 30.4.
 • Tallinn, airBaltic od 1.5.
 • Malmo, BRA od 12.5.
 • Skopje, Croatia od 12.5.
 • Vaxjo, BRA od 12.5.
 • Gothenburg, BRA od 13.5.
 • Norrkoping, BRA od 13.5.
 • Oslo, Croatia od 14.5.
 • Copenhagen, BRA od 20.5.
 • Rim, Ryanair od 1.6.
 • Atena, Aegean od 7.6.
 • Kalmar, BRA od 30.6.
 • Karlstad, BRA od 15.7.
 • Jankoping, BRA od 11.8.
 • Halmstad, BRA od 12.8.
 • Orebro, BRA od 2.9.

 

Iz Brača:

 • Minhen, Croatia od 27.5.
 • Košice, SkyAlps od 17.6

 

Iz Dubrovnika:

 • Frankfurt, Eurowings Discover od 26.3.
 • Tallinn, airBaltic od 2.5.
 • Leeds Bredford, TUI od 4.5.
 • Bolzano, Skyalps od 27.5.
 • Bratislava, Skyalps od 27.5.
 • Forli, Aeroitalia od 15.6.
 • Vencija, easyJet od 1.7.

 

Iz Sarajeva:

 

Iz Tuzle:

 

Iz Mostara:

 • Forli, Aeroitalia od 7.4.

 

Iz Banja Luke:

 • Atena, Aegean od 30.6.

 

Iz Beograda:

 • Izmir, AnadoluJet od 16.2.
 • Budimpešta, Air Serbia od 13.3.
 • Ankara, Air Serbia od 28.3.
 • Forli, Aeroitalia od 8.4.
 • Catania, Air Serbia od 14.4.
 • Izmir, Air Serbia od 15.4.
 • Heraklion, Air Serbia od 28.4.
 • Cairo, Air Serbia od 15.5.
 • Hamburg, Air Serbia od 15.5.
 • Riga, airBaltic od 16.5.
 • Chicago, Air Serbia od 17.5.
 • Gothenburg, Air Serbia od 18.5.
 • Cologne, Air Serbia od 18.5.
 • Napulj, Air Serbia od 19.5.
 • Firenca, Air Serbia od 20.5.
 • Marseille, Air Serbia od 20.5.
 • Chania, Air Serbia od 4.6.
 • Krakow, Air Serbia od 4.6.
 • Ohrid, Air Serbia od 5.6.
 • Rodos, Air Serbia od 5.6.
 • Varna, Air Seriba od 5.6.
 • Krf, Air Serbia od 9.6.
 • Palermo, Air Serbia od 14.6.
 • Kuwait, Jazeera od 17.6.
 • Berlin, Wizz Air od 31.7.
 • Copenhagen, Wizz Air od 31.7.
 • Lisabon, Wizz Air od 1.8.
 • Zakynthos, Wizz Air od 1.8.
 • Bergamo, Wizz Air od 26.9.

 

Iz Niša:

 

Iz Kraljeva:

 

Iz Podgorice:

 • Gdansk, Ryanair od 27.3.
 • Bratislava, Air Montenegro od 17.6.

 

Iz Tivta:

 • Manchester, Jet2 od 1.5.
 • Riga, airBlatic od 4.5.
 • Beč, Austrian od 13.5.
 • Brno, Air Montenegro od 15.6.
 • Riyadh, flynas od 1.7.
 • London Stansted, Jet2 od 6.5.2024.

 

Iz Prištine:

 • Dusseldorf, Condor od 26.3.
 • Antalya, SunExpress od 27.5.

 

Iz Skopja:

 • Frankfurt, Lufthansa od 23.4
 • Split, Croatia od 12.5.
 • Oslo, Norwegian od 23.6.
 • Dubia, flydubai od 30.10.

 

Iz Ohrida:

 • Manchester, TUI od 31.5.
 • London Gatwick, TUI od 31.5.
 • Beograd, Air Serbia od 5.6.