Novosti iz regije

Novi gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević je odbacio plan bivšeg pokojnog gradonačelnika Milana Bandića o povezivanju MZL Zagreb i centra grada (Kvaternikov trg) tramvajem. Umjesto toga Tomašević je stava da se aerodrom i grad moraju povezati brzom željeznicom.

Tomašević je o istome raspravljao sa ministrom prometa Olegom Butkovićem te će prometnu dokumentaciju izraditi u roku od dvije godine, a potom će se tražiti sredstva Europske unije za ovaj projekt. Sa ovim prijedlogom se složio i grad Velika Gorica koji smatra da tramvaj nije adekvatno rješenje. Pruga prema aerodromu bi se spajala na prugu Zagreb-Velika Gorica-Sisak. Radove bi provela HŽ Infrastruktura. Konačno i neki logičan prijedlog!

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: MZL Zagreb

Air Serbia je povećala broj letova na liniji Beograd-Kazan sa dva na tri. Letovi sada prometuju ponedjeljkom, četvrtkom i subotom. Nažalost od 31.10. let ponedjeljkom se ponovo ukida i neće se operirati cijelog zimskog reda letenja, već će kompanija letjeti dva tjedna leta (četvrtak i subota), pa čak i tijekom novogodišnjih praznika kada Air Serbie tradicionalno povećava broj letova.

autor: Mladen Radić, suradnik (Osijek), foto: Air Serbia

Croatia i Lufthansa smanjuju letova u XI. mjesecu na liniji Zagreb-Frankfurt. U prva dva tjedna XI. mjeseca kompanija leti uobičajen broj frekvencija i to 21 let Croatia (svaki dan tri), te 12 tjednih letova Lufthansa (svaki dan dva osim ponedjeljka i srijede kada leti jedan let).

No u trećem tjednu Croatia smanjuje na 19 tjednih letova (svaki dan po tri osim srijede i četvrtka kada leti dva leta), a Lufthansa na 11 letova (svaki dan dva osim ponedjeljka, srijede i petka kada leti jedan let). Ovo znači da će kompanije smanjiti broj letova sa 33 na 30 tjedno. U četvrtom tjednu XI. mjeseca Croatia će i dalje letjeti 19 tjednih letova (svaki dan dva osim utorka i nedjelje), a Lufthansa vreća broj letova na 12 (svaki dan dva osim ponedjeljaka i srijede). Ovo znači da će kompanije zajedno imati 31 tjedni let. Croatia je vrlo rijetko u prošlih godinu dana rezala broj letova sa 21 tjedno na manje.

Na koncu u prvom tjednu XII. mjeseca broj letova se ponovo diže na 33 tjedno (21 Croatia i 12 Lufthansa), tjedan iza pada za jedan let (20 Croatia i 12 Lufthansa), pa je u idućem tjednu ponovo 33. To znači da će kompanije u idućih dva mjeseca imati 6 letova manje.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Croatia Airlines

Air Serbia je potpisala ugovor sa AVIAREPS Grupom koja je postala General Sales Agent (GSA) za 15 zemalja zapadne, središnje i sjeverne Europe, a gdje Air Serbia operira letove. Ugovor stupa na snagu 1.11. Ugovor se potpisao na rok od dvije godine. AVIAREPS je kompanija sa sjedištem u Minhenu koja posluje od 1994. i GSA je za više od 100 kompanija. Kompanija ima 65 ureda u 58 država svijeta.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Serbia

Aerodrom Skopje je u IX. mjesecu ostvario 235.054 putnika. Ovo je čak 1,4% više nego u IX. mjesecu 2019. (231.959) i rekordan je IX. mjesec u povijesti Aerodroma. Aerodrom je je isto ostvario sa manje operacija nego 2019. jer je imao 1799 operacija (1848 u IX/2019). Aerodrom ima 1.622.416 putnika u prvih devet mjeseci 2022. te je istim na 6 poziciji u regiji.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Skopje

Zračna luka Osijek je redizajnirala svoj logo. Sada je logo u žutoj boji na sivoj podlozi, daleko suvremeniji i upečatljiviji. Logo je u obliku slova O, koje označava Osijek i Osječko-baranjsku županiju. U bojama je zlatnih polja, koja su u logu presječena zrakoplovnom pistom, kako je vidljivo iz zrakoplova kada se prilazi Zračnoj luci. ZL Osijek je istim redizajnirala i svoju web stranicu koja je sada bitno informativnija, suvremenija i kvalitetnija.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: ZL Osijek

Avia Prima koja ima poslovnice u Poljskoj (Linatech), Sloveniji (Adria Tehnika) i Srbiji (JAT Tehnika) krenula je sa konverzijom prvog Boeinga 767 iz putničkog u cargo avion, o čemu smo već pisali. Posao se radi u suradnji sa  Israel Aerospace Industries (IAI). Konverzija se radi na dvije proizvodne linije u hangaru broj 2, na preko 9000 četvornih metara.

Avia Prima je investirala 5 milijuna EUR i zaposlila 100 radnika da može odraditi ove konverzije. Oromna čestika za Jat Tehniku, jako je malo kompanija u svijetu koje rade konverzije širokotrupaca iz putničkih u cargo. Veliki respect! Avio Prima ima četiri baze, 34 linije za održavanje aviona i preko 100 klijenata.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Avia Prime

Slovenska Amelia je 20.10. imala izlijetanje sa piste na Paris Orly sa Embraerom ERJ-145 (F-HYOG). Let je bio iz Rodeza (Francuska). 42 putnika i članova posade su neozlijeđeni izašli iz aviona.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Amelia

Air Serbia je preuzela i četvrti ATR 72-600 koji je registrian kao YU-ALZ. Avion je star devet godina i letio je za Air Arann, Air Lingus Regional i Stobart Air. Avion nije letio od VII. mjeseca prošle godine, dakle 15 mjeseci. U XI. mjesecu u flotu će doći peti ATR 72-600 (YU-ASA, star 8,9 godina iz istog lagera). Istim će se dva ATR 72-200 koji su stari preko 32 godine izbaciti iz flote, iako postoji i mogućnost da se isti pretvore u cargo avione. Kako god putnička flota Air Serbie sada će imati 6 ATR-ova, 5 ATR 72-600 i 1 ATR 72-500.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Serbia

Tečaj u jedinoj mjenjačnici na MZL Zagreb je istinski krajnje sramotan. EUR se kupuje po 6,05 (tečaj Narodne banke 7,50), a prodaje po 8,50 (7,55), USD se kupuje po 6,15 (7,62), a prodaje po 8,55 (7,67), CHF se kupuje po 6,30 (7,67), a prodaje po 8,60 (7,71), dok se srpski dinar kupuje po 0,051, a prodaje po 0,075 (srednji tečaj Narodne banke je 0,064).

OK, razumijem ja da mjenjačnice u zračnim lukama zarađuju više nego u gradu u prvom redu radi svog monopolističkog položaja, ali i radi potrebe ljudi da mijenjanju devize odmah po dolasku ili netom prije odlaska što mjenjačnice iskorištavaju, ali ovo je istinski bezobrazno. Imati razliku u tečaju od 2,50 i više kuna graniči sa ludilom. Ne razumijem kako se ovako nešto dozvoljava. Ovo nikako nije dobro ni za hrvatski turizam ni za sliku o Hrvatskoj. Ovo je doslovce lihvarstvo.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: MZL Zagreb

Luxair će obnoviti letove za Split od 30.4.2023. Linija će se operirati jednom tjedno, nedjeljom do 8.10. sa Dash 8-400. Luxair operira 6 linija u regiji (uz Split još Dubrovnik, Zadar, Tivat, Podgorica i Beograd).

autor: Mladen Radić, suradnik (Osijek), foto: Luxair

SMANJENJA: Transavia će dodatno porezati liniju Ljubljana-Amsterdam. Iako je prvotni plan bio da se linija operira cijelu zimu i u zadnjem tjednu X. mjeseca leti tri tjedna leta (utorak, četvrtak i subota), sada se nakon 30.10. linija prekida i neće biti letova do 15.11. nakon čega će letjeti četiri tjedna leta (utorak, četvrtak, petak i nedjelja). Od 29.11. linija pada na dva tjedan leta (četvrtak i nedjelja), dok se od 16.12. uvodi još dva leta ponedjeljkom i petkom. Od 27.12. uvodi se i peti tjedni let utorkom. No, nakon 6.1. linija će ponovo imati samo dva tjedan polaska (četvrtak i nedjelja). Od 17.2. ponovo se uvodi let ponedjeljkom i petkom (četiri tjedno), kako će letjeti do kraja zimskog reda letenja.

Kompanija, kako smo već javili, ukida liniju za Paris Orly iz Ljubljane od 27.10. do kada leti dva puta tjedno (četvrtak i nedjelja). Linija se obnavlja tek 23.4. frekvencijom od dva tjedna leta (četvrtak i nedjelja).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Transavia

Air Montenegro je u prvih 9 mjeseci ove godine imao 1,6 milijun EUR gubitka. Kako je u istom periodu prošle godine imao 2,6 milijuna, rezultat je svakako bolji. No, obzirom da je posljednji kvartal vrlo gubitaški kvartal očekuje se bitno gori rezultat do kraja godine.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Montenegro

Zračna luka Brač je u IX. mjesecu imala 2.829 putnika, više i od Osijeka. Ovo je tek 67,7% putnika iz istog mjeseca 2019. (4182). Brač je u prvih devet mjeseci ostvario 15.251 putnika.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: ZL Brač

Dobili smo odgovor na naš upit poslan ZL Osijek vezano uz investiciju od 50 milijuna kuna (6,7 milijuna EUR) u aerodrom. ZL Osijek naglašava da investicija ima za svrhu osiguravanje funkcionalnosti i uporabljivosti aerodroma.

Naime ZL Osijek u ovom momentu ne može provesti schengenski režim jer ima samo jedan gate. Stoga će aerodromska zgrada proširiti i dobiti još dva gatea, te će se korjenito izmijeniti tok putnika. Zbog toga će se izmijeniti ugostiteljski prostor na drugu lokaciju unutar zgrade, izgradit će se i urediti prostor namijenjen graničnoj kontroli putnika i prostor namijenjen za zaštitni pregled putnika. U prostoru za prihvat putnika biti će ukupno pet check-inova.

Uz to zgrada mora osigurati energetsku učinkovitost sukladno važećoj zakonskoj regulativi i EU mjerama primjene zelene energije. Time će zgrada dobiti novu energetski učinkovitu fasadu, kao i novi sustav grijanja i hlađenja. Urediti će se i opremiti interijer pristanišne zgrade, a zamijeniti će se i informatička oprema stara 28 godina.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: ZL Osijek

Jet2 je najavio pokretanje linije iz Manchestera za Tivat od 1.5.2023. o čemu smo već pisali. No, sada je kompanija objavila i pokretanje linije London Stansted-Tivat od 6.5.2024. Linija će se operirati jednom tjedno ponedjeljkom do 28.10.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Jet2

Wizz Air je ukinuo liniju Ljubljana-Charleroi nakon 27.10. Linija se operirala dva puta tjedno. Linija će se ponovo operirati od 26.3. Istovremeno kompanija je smanjila i broj letova za London Luton iz Ljubljane sa 3 na 2 leta nakon 27.10. Linija će se sada operirati utorkom i subotom. Let srijedom će se privremeno vratiti u operacije od 8.12. do 5.1. nakon čega se ponovo vraća na 2 leta tjedno. Od ljetnog reda letenja, 30.3. ponovo se uvodi 3. let.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Wizz Air

Air Serbia baš nema sreće sa avionima u zadnjih par dana. Dva Airbusa A319 su im izvan uporabe, YU-APB ne leti već mjesec dana, a YU-APL ne leti već 20 dana (od 29.9.). Uz to novi A320 im je kasnio i upravo mu se sređuje unutrašnjost.

Stoga je 16.10. Dan Air vratio A319 u Beograd koji je letio za Air Serbiu do 12.10. Uz to Dan Air je poslao još jedan A320 koji će letjeti za Air Serbiu dok im se ne stabilizira flota. Trade Air je pak odletio 3 rotacije sa avionom koji je baziran u Podgorici (9A-BTG). Marko Cvijin, CEO Trade Aira nam je rekao da su uletjeli u ad hoc operacije zato što su bili blizu i imali su slobodnih kapaciteta dok je Air Serbiji doslovce gorjelo, ali da više nema najava za daljnje letove.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Serbia

Rijeka je u IX. mjesecu ostvarila 26.310 putnika (13.649 u IX/2021). Ovo je 85,2% prometa iz 2019. (30.879). U prvih devet mjeseci godine Rijeka je ostvarila 152.013 putnika. Jasno je da aerodrom neće dostići 200.000 putnika ove godine (rekordna godina je bila 2019. sa 200.841 putnikom). Ove zima Rijeka će imati PSO linije prema Splitu-Dubrovniku (2 tjedno) i Osijeku (2 tjedno), ali i liniju Croatie Airlines za Minhen (3 puta tjedno).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: ZL Rijeka

Turkish u načelu otvara nove linije u nekoj državi nakon što prethodne linije dostignu 14 tjednih letova. U tom slučaju Turkish je već trebao pokrenuti letove za Tuzlu ili Mostar pošto Sarajevo već ima preko 14 tjednih letova. Vrlo vjerojatno će se to i skoro desiti. I u Nišu je Turkish po toj logici trebao krenuti sa letovima, no tamo letove ima Air Serbia prema Istanbulu, a obije kompanije imaju dogovoren raspored linija i frekvencija na tržištu. Taj broj je Turkish dostigao i u Skopju, pa ako odluči nastaviti ekspanziju u Makedoniji, iduće bi bilo pokretanje letova za Ohrid, što nije nerealno. U Hrvatskoj Turkish je taj broj letova za Zagreb dostigao već odavno, pa je pokrenuo Dubrovnik, a i tamošnji broj letova se vrlo približio broju od 14 letova tjedno 2019. godine. No, zbog Covida-19 taj broj letova je pao, pa je ovog ljeta bio tek 5 tjedno, zbog čega letovi za Split nisu realni u dogledno vrijeme.

No, Turkish izvanredno pokrene letove kada konkurencija iste pokrene. Ovo se desilo u Crnoj Gori gdje je Turkish reagirao na pokretanje letove Air Montenegra iz Tivta. Stoga kada bi Croatia pokrenula letove iz Splita Turkish bi gotovo odmah i sam pokrenuo te letove.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Turkish

TUI će pokrenuti letove iz Leeds Bradforda za Dubrovnik od 4.5.2023. Linija će se operirati jednom tjedno, četvrtkom, do 19.10. No, kompanija istovreemeno prekida sa operacijama za Doncaster Sheffield od 27.10.2022. i liniju više neće operirati radi zatvaranja aerodroma.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: TUI

Swiss će smanjiti broj letova sa 21 na 16 tjedno iz Zuricha za Beograd (svaki dan dva, petkom i nedjeljom tri). Kompanija je prošle zime letjela 13 tjednih letova. Air Serbia na liniji leti 14 tjednih letova (po dva svaki dan, osim po jedan utorkom i srijedom, te po tri petkom i nedjeljom). Air Serbia je ovog ljeta letjela 21 tjedni let, a prošle zime njih 13.

autor: Mladen Radić, suradnik (Osijek), foto: Swiss

Zračna luka Zadar ipak nije dobila nagradu Routesa za aerodrome do 5 milijuna putnika. Pobjedu je odnio aerodrom Nuremberg. Ipak, velika je čast naći se među samo 4 nominirana aerodroma. Bruxelles je pobijedio u kategoriji 5-10 milijuna putnika, Atena 10-17,5 milijuna putnika, Cancun preko 17,5 milijuna putnika.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: ZL Zadar

Osijek je u IX. mjesecu ostvario 1700 putnika (1440 u IX/2021). To je 36,2% putnika iz IX. mjeseca 2019. Ovo ne treba čuditi obzirom da u IX. mjesecu Trade Air još uvijek nije letio na 4 linije i 11 tjednih letova iz Osijeka. Osijek je u IX. mjesecu imao 294 operacija (219 u IX/2021). Aerodrom je imao 0,1 tonu carga (nije imao carga u IX/2021). Ukupan broj putnika u prvih devet mjeseci ove godine je 11.952.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: ZL Osijek

Općina Ilidža je danas izglasala javni interes u produženju uzletno-sletne staze aerodroma Sarajevo prema istoku. To znači da će se zatvoriti Ulica Vasilija Grdića koja sada ide uz istočni prag uzletno-sletne staze, a aerodrom će moći eksproprirati zemlju potrebnu za produženje uzletno-sletne staze. Aerodrom je nedavno otkrio da posjeduje 60.000 četvornih metara zemlje na tom prostoru koja pripada Aerodromu od Olimpijade i na koju se potom prije godinu i pola uknjižio u zemljišne knjige, a koja zemlja je većina potrebne zemlje za produženje uzletno-sletne staze.

Aerodrom će produžiti uzletno-sletnu stazu za najmanje 500 metara, tj. na najmanje 3100 metara, no počeo je raditi studiju produženja uzletno-sletne staze koja će pokazati može li se uzletno-sletna staza proširiti još koji metar. Ovime će Sarajevo biti 8. aerodrom u regiji koji će imati uzletno-sletnu stazu za širokotrupne aviona (uz Ljubljanu, Zagreb, Dubrovnik, Pulu, Beograd, Skopje i Prištinu). Zamaaero je ove informacije dobila od izvora izvan Aerodroma Sarajevo, a uskoro ćemo zamoliti i aerodrom da nam isto prokomentira.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Sarajevo

Flydubai je letio Ljubljanu 5 tjednih letova, no u XI. mjesecu smanjuje na samo 3 tjedna leta. Broj letova se povećava na 5 od 17.12. te na svakodnevne od 27.12. kako planira operirati i cijele zime.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: flydubai

EasyJet smanjuje broj polazaka na liniji London Gatwick-Ljubljana sa 6 na samo 1 tjedno od 1.11. Linija će se u XI. mjesecu operirati samo ponedjeljkom. Od 8.12. easyJet povećava broj polazaka na 3 tjedno (ponedjeljak, četvrtak i subota), no nakon 5.1. linija pada na dva leta tjedno jer se ukida četvrtak. Od 3.2. linija će se povećati na 5 polazaka tjedno (svaki dan osim utorka i srijede), a od 28.3. na 6 tjednih polazaka.

Kako je i Wizz Air smanjio broj letova za London, a British svoju liniju za London Heathrow drži kao sezonsku Ljubljana ima značajno smanjenje broja polazaka za London. Ovog ljeta Ljubljana je imala čak 12 tjednih polazaka za London, no ove zime imati će samo 3 do 7 polazaka.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: easyJet

Split u ovom momentu nema paralelne rulnice nego se avioni moraju okretati na uzletno-sletnoj stazi kako bi izašli na stajanku. Aerodrom ne planira graditi paralelnu rulnicu prije nego dostigne 5 milijuna putnika. Split je 2019. imao 3,3 milijuna putnika, a ako nakon iduće godine vrati povećanje prometa od prije 2019. 5 milijuna bi mogao dostići 2030-2031.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: ZL Split

Pula je imala 60.753 putnika u IX. mjesecu (59.931 u IX/2021). Ovo je 48,9% putnika iz IX/2019. (124.326). Pula je imala 1004 operacije u IX. mjesecu (1258 u IX/2021). Pula nije imala carga. Ukupno je Pula u prvih 9 mjeseci ostvarila 370.235 putnika. Neupitno je da će Pula do kraja godine imati preko 400.000 putnika.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: ZL Pula

Direktor zamaaero je danas ima dvosatni sastanak i radni ručak u Sarajevu sa g. Alanom Bajićem, direktorom Aerodroma Sarajevo. Na sastanku smo prošli sve teme vezane uz Aerodrom Sarajevo, a i dogovorili dva vrlo važna projekta na kojima će zamaaero i Aerodrom Sarajevo surađivati.

Zamaaero će sutra imati i sastanak sa g. Milanom Račićem, direktorom Aerodroma Banja Luka u Banja Luci.

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!

Linije

 

Iz Ljubljane:

 • Copenhagen, Norwegian od 29.4.
 • Riga, airBaltic od 2.5.
 • Madrid, Iberia od 29.7.

 

Iz Maribora:

 

Iz Portoroža:

 

Iz Zagreba:

 • Marseilles, Ryanair od 31.3.
 • Palma de Mallorca, Ryanair od 31.3.
 • Pisa, Ryanair od 31.3.
 • Gironam Ryanair od 1.4.
 • Alicante, Ryanair od 2.4.
 • Seoul, T’Way od 18.6.

 

Iz Pule:

 • Hanover, Eurowings od 18.5.
 • Memmingen, Ryanair od 1.6.
 • Glasgow, easyJet od 24.6.
 • Birmingham, Jet2 od 2.5.2025.
 • Manchester, Jet2 od 2.5.2025.
 • London Stansted, Jet2 od 3.5.2025.

 

Iz Rijeke:

 • Beč, Ryanair od 3.6.
 • Ancona, Aeroitalia od 8.6.
 • Basel, easyJet od 24.6.

 

Iz Zadra:

 • Copenhagen, Ryanaira od 4.4.
 • Frankfurt, Discover od 6.4.
 • Kaunas, Ryanair od 1.6.
 • Barcelona, Ryanair od 2.6.
 • Košice, Ryanair od 2.6.
 • Cork, Ryanair od 3.6.
 • Copenhgagen, Norwegian od 23.6.
 • Oslo, Norwegian od 24.6.
 • Toulouse, easyJet od 26.6.

 

Iz Splita:

 • Frankfurt, Discover od 31.3.
 • Beč, Ryanair od 1.4.
 • Lille, Volotea, od 21.4.
 • Innsbruck, Smartwings, od 30.4.
 • Istanbul, Croatia od 7.5.
 • Stockholm, BRA od 11.5.
 • Reykjavik, Play od 28.5.
 • Napulj, Volotea od 31.5.
 • Atena, Volotea od 2.6.
 • Strasbourg, Volotea od 26.6.
 • Bari, Volotea od 5.7.
 • Ancona, Aeroitalia od 6.7.

 

Iz Brača:

 • Luksemburg, Luxair od 4.5.

 

Iz Dubrovnika:

 • Bari, Ryanair od 31.3.
 • Bergamo, Ryanair od 2.4.
 • Krakow, Ryanair od 2.4.
 • London Stansted, Ryanair od 2.4.
 • Memmingen, Ryanair od 2.4.
 • Weeze, Ryanair od 2.4.
 • Berlin, Ryanair od 3.4.
 • Oslo, Ryanair od 3.4.
 • Poznan, Ryanair od 3.4.
 • Rim FCO, Ryanair od 3.4.
 • Stockholm ARN, Ryanair od 3.4.
 • Wroclaw, Ryanair od 3.4.
 • Charleroi, Ryanair od 4.4.
 • Beauvais, Ryanair od 5.4.
 • Helsinki, Ryanair od 5.4.
 • Karlsruhe, Ryanair od 5.4.
 • Manchester, Ryanair od 8.4.
 • Lille, Volotea do 24.4.
 • Gothenburg, Norwegian od 1.5.
 • Larnaca, Cyprus od 1.7.
 • Bari, Volotea od 4.7.

 

Iz Osijeka:

 

Iz Sarajeva:

 • Antalya, SunExpress od 3.3.
 • Abu Dhabi, Wizz Air od 31.3.
 • Bergamo, Ryanair od 31.3.
 • Charloeroi, Ryanair od 31.3.
 • Gothenburg, Ryanair od 31.3.
 • Memmingen, Ryanair od 1.4.
 • London Stansted, Ryanair od 2.4.
 • Izmir, SunExpress od 21.4.
 • Atena, Aegean od 1.6.
 • Antalya, Pegasus od 3.6.
 • Sharjah, Air Arabia od 10.6.
 • Solun, Ryanair od 3.7.

 

Iz Tuzle:

 • Istanbul, Lumiwings od 5.3.

 

Iz Mostara:

 • Beograd, Air Serbia od 15.4.
 • Verona, SkyAlps od 30.4.
 • Minhen, SkyAlps od 30.4.
 • Bari, SkyAlps od 2.5.
 • Rim, SkyAlps od 2.5.

 

Iz Banja Luke:

 • Karlsruhe, Ryanair od 1.4.

 

Iz Beograda:

 • Tel Aviv, Sun d’Or od 1.4.
 • Mostar, Air Serbia od 15.4.
 • Marsu Alam, Air Serbia od 20.4.
 • Heraklion, SkyExpress od 16.6.

 

Iz Niša:

 

Iz Kraljeva:

 

Iz Podgorice:

 • Gdansk, Smartwings od 28.5.
 • Katowice, Smartwings od 28.5.
 • Minhen, Air Montenegro od 1.6.
 • Izmir, SunExpress od 4.6.
 • Ostrava, Air Montenegro od 18.6.
 • Varšava Radom, LOT od 23.6.

 

Iz Tivta:

 • London Stansted, Jet2 od 1.4.
 • Izmir, Air Montenegro od 1.4.
 • London Luton, easyJet od 1.4.
 • Birmigham, Jet2 od 2.5.
 • Riga, Norwegian od 4.5.
 • Berlin, Eurowings od 4.5.
 • Baku, Air Montenegro od 3.6.
 • Copenhagen, Norwegian od 23.6.
 • Bristol, easyJet od 24.6.
 • Oslo, SAS od 27.6.

 

Iz Prištine:

 • Halmstad, gp aviation od 31.3.
 • Riga, airBaltic od 4.5.
 • Stuttgart, Condor od 12.5.
 • Antalya, Pegasus od 1.6.
 • Izmir, SunExpress od 3.6.
 • Gothenburg, Norwegian od 14.6.

 

Iz Skopja:

 • Salzburg, Wizz Air od 1.4.
 • Riga, airBaltic od 2.5.
 • Antalya, Pegasus od 2.6.
 • Tunis, Tunisair od 24.6.

 

Iz Ohrida:

 • Varšava Radom, LOT od 24.6.