Novosti iz regije

Prve tri destinacije na kojima će letjeti novi crnogorski nacionalni avioprevoznik Air Montenegro su Beograd, Ljubljana i Frankfurt. To je potvrdio Zoran Radunović, državni sekterat Ministarstva kapitanih investicija koje stoji iza projekta pokretanja nove crnogorske državne aviokompanije.

Apsolutni prioritet je uspostavljanje sabraćaja iz Podgorice i Tivta za Beograd što je prije njegovog prizemljenja, bila i najprofitabilnija i najfrekvetnija ruta bivšeg crnogorskog nacionalnog aviprevoznika Montenegro Airlines, ali postoji i velika tražnja slovenačkih turističkih agencija da se što prije obnove i letovi između Ljubljane i Podgorice koji su potpuno prekinuti od prizemljenja Montenegro Airlinesa u XII/2020.

Prvi avion Air Montenegra, Embraer E195 (4O-AOA) a koji je ranije koristio Montenegro Airlines, trebalo bi do kraja prestojeće sedmice da se vrati u Crnu Goru sa posljednjih priprema za polijetanje u bojama novog prevoznika, a koje se završavaju u Bratislavi i Mastrihtu.

autor: Siniša Luković, novinar (Tivat), foto: Montenegro Airlines

Niški aerodrom je u IV. mjesecu imao samo 2145 putnika. Prošle godine u isto vrijeme aerodrom je bio zatvoren i nije imao ni jednog putnika. Aerodrom je imao 92 operacije. U isto vrijeme aerodrom je opslužio 6,3 tone carga.

U prva četiri mjeseca godine Niš je opslužio 7362 putnika, što je pad od 92% spram istog razdoblja 2020. kada je imao 94.982 putnika. U prva četiri mjeseca aerodrom je ostvario 66,5 tona carga, u prvom redu zahvaljujući I. mjesecu kada je ostvario 60,2 tone. U ovom razdoblju prošle godine prevezeno je 104,1 tona carga. Niški aerodrom ima izuzetno mnogo prolongiranja letova svih kompanija (Ryanaira, Wizz Aira, Air Serbie i Swissa), a sredinom IV. mjeseca aerodrom je imao tek 3 tjedna leta (dva Air Serbie za Hahn i jedan Wizz Aira za Memmingen).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Niš

Suvlasnici Croatie Airlines su (temeljni kapital 277,9 milijuna kuna):

 • 97,203% Republika Hrvatska
 • 1,717 % Zračna luka Zagreb
 • 0,625% HPB za Republiku Hrvatsku
 • 0,079% Janaf
 • 0,032% Croatia Osiguranje
 • 0,014% Hrvatska Lutrija
 • 0,013% Astra International u stečaju
 • 0,010% HP d.d.
 • 0,008% Turisthotel d.d.
 • 0,008% Turistkomerc d.d.

 

autor: Alen Šćuric, analtičar (Zagreb), foto: Croatia Airlines

Aerodrom Sarajevo je u III. mjesecu imao 18.115 putnika, što je pad od 35,9% spram istog mjeseca prošle godine kada je imao 28.249 putnika (od sredine III. mjeseca broj letova je ekstremno pao radi Covida-19, a krajem mjeseca potpuno nestao). Aerodrom je imao 564 operacije što je čak i povećanje od 5% spram istog mjeseca lani. Sarajevo je ostvarilo i 162,5 tona carga što je pad od 3,8% u usporedbi sa III. mjesecom prošle godine.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Sarajevo

Tokom prvomajskih i praznika za pravoslavni Uskrs, djelimično se povećao i promet na aerodromu Tivat. Tako je u ovoj zračnoj luci u periodu od 30.aprila do 5. maja zabilježen ukupan promet u polasku i dolasku od 3.170 putnika i 55 aviona.

Od toga su 14 bili komercijalni putnički avioni kompanija Air Serbia, Ukraine International, Belavia i Israir na redovnim i čarter linijama sa Beogradom, Kijevom, Minskom i Tel Avivom, dok je istovremeno u Tivat sletio i ukupno 41 vazduhoplov iz segmenta tzv. generalne, odnosno poslovne avijacije.

autor: Siniša Luković, novinar (Tivat), foto: Alen Šćuric (Aerodrom Tivat)

Ono što se pričalo u kuloarima i djelovalo nevjerojatno (čak je i jedan portal o tome pisao prije desetak dana), ispalo je istina. Delta će letjeti između Dubrovnika i New York JFK. Delta kreće sa letovima 2.7. i imat će frekvenciju od čak četiri tjedna leta, utorkom, četvrtkom, petkom i subotom (povratak idući dan). Na liniji će operirati Boeing 767-300ER koji ima 26 sjedala u business klasi, 35 u Premium confort i 165 u ekonomskoj, ukupno 226 sjedala. Delta ima 34 ova aviona u floti.

 

Delta u floti ima nevjerojatnih 778 aviona i ima još 229 naručenih. Kompanija leti na 325 destinacija iz svojih 10 hubova (Atlanta, Boston, Detroit, Los Angeles, Minneapolis, New York JFK, New York La Guardia, St. Lake City, Seattle i Raleigh/Durham). Glavni hub kompanije je najveći aerodrom svijeta Atlanta, gdje ima najveći share putnika i linija. Delta je 2019. imala 91.000 zaposlenih, u 2019. imala je prihod od abnormalnih 47 milijardi USD, te profit od 4,8 milijardi USD. Ukupna vrijednost imovine joj je 2019. bila 64,5 milijardi USD. Kompanija u vlasništvu ima nekoliko kompanija među inima i regionalni Endeavor Air (107 aviona) koji je dio Delta Connectiona. Za Delta Connection leti nekoliko kompanija, a flota joj je još dodatnih 394 aviona. Delta je najrespektabilniji član SkyTeama. U vlasništvu ima dionice u LATAM-u, Air Mexicu, Koreanu, Air France-KLM-u i Virgin Atlanticu. Delta je po broju putnika druga najveća kompanija na svijetu, odmah iza Americana (2019. imala je 204 milijuna putnika).

 

Ovo znači da će Dubrovnik imati čak 7 tjednih letova između ova dva grada, 4 Delte i 3 Uniteda. Istim je za očekivati da će American, kao treća velika kompanija obnoviti letove za Philadelphiu, vrlo skoro već idućeg ljeta.

 

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Delta

LOT od 29.6. pokreće letove na novoj liniji Katowice-Podgorica. Linija će se operirati jednom tjedno, utorkom do 26.10. sa Boeignom 737MAX8. LOT će od 3.6. letjeti iz Podgorice i za Varšavu. Na istoj liniji leti i Wizz Air, što znači da će kompanije biti konkurenti.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: LOT

Aeroflot je od 1.5. planirao ogromna povećanja prometa u regiji. Tako je od 1.5. planirao operirati Beograd sa 14 tjednih letova, no sada ih operira 6, svaki dan osim subote. Kompanija neke od letova planira operirati sa A330-300, pa čak i 777-300ER.

Zagreb umjesto planiranog svakodnevnog leta prometuje tri puta tjedno ponedjeljkom, četvrtkom i subotom.

I Ljubljanu je kompanija planirala operirati svakodnevno, no sada ju operira tek dva puta tjedno, petkom i nedjeljom.

Kompanija je otkazala letove za Tivat. Split i Dubrovnik će se operirati od 1.6. a plan je da se operiraju svakodnevno.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aeroflot

Aerodromi Crne Gore raspisali su jučer javni konkurs za izbor izvršnog direktora tog javnog preduzeća. Kako je objavljeno na sajtu Zavoda za zapošljavanje Crne Gore, kandidat treba da ima VII-1 stepen stručne spreme, najmanje pet godina radnog iskustva na poslovima upravljanja, znanje engleskog jezika (srednji nivo), a poželjno je da posjeduje iskustvo iz oblasti vazdušnog saobraćaja, ekonomije ili poslovnog upravljanja, te da posjeduje visoke etičke standarde i integritet. Pravo prijavljivanja na konkurs imaju i državljani drugih država u skladu sa zakonom.

Ranije se spekulisalo da bi jedan od mogulih kandidata za novog izvršnog direktora Aerodroma Crne Gore mogao biti ugledni hrvatski vazduhoplovni stručnjak i menadžer Tonči Peović, bivši direktor zračnih luka u Dubrovniku i Zagrebu i aktuelni CEO aerodroma Brač.

autor: Siniša Luković, novinar (Tivat), foto: Aerodrom Podgorica

FlyBosnia je objavila polaske na prvoj liniji, iz Sarajeva za Kuwait od 3.6, koja bi se trebala operirati dva puta tjedno petkom i nedjeljom. Kompanija je najavila i letove za Bahrain, Dohu, Jeddah, Qassim i Riyadh, te chartere za Antalyu, Bodrum i Hurghadu.

Svih ovih godina naslušali smo se ogromnih planova FlyBosnie i nikakve realizacije, nisu ostvarili niti 10% onog što su najavili. Čak štoviše kompanija je pokretala letove, a onda ih nakon samo dva-tri leta rapidno ukidala, pa za par dana ponovo pokretala i skoro odmah ukidala. Iskreno takav diletantizam se nije vidio na ovim prostorima, a tu je konkurencija i te kako velika. Stoga sam i više nego skeptičan prema ovim sadašnjim najavama.

FlyBosnia je virtualna kompanija koja ima u najmu jedan A320, dok bi drugi trebao biti uskoro isporučen. Kompanija je najavila čak 5 aviona u vrlo skoro vrijeme. Nije prvi puta da je to najavljivala, no u najbolje vrijeme je imala tek 2 aviona, dugo vremena jedan, a preko godinu dana ni jedan.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Sarajevo

Croatia Airlines ima sedam poslovnica u inozemstvu koje su sve na aerodromima osim frankfurtske koja je u gradu:

 • za Benelux, Bruxelles
 • za Francusku, Paris
 • za Njemačku, Frankfurt
 • za Švicarsku, Zurich
 • za Italiju, Rim
 • za BiH, Sarajevo
 • za Makedoniju, Skopje

 

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Croatia Airlines

Air Serbia je zatvorila poslovnicu u Zagrebu. Ureda je istinski kvalitetno radio. Osobno sam imao više osobnih kontakata sa ovim uredom i svi su se uvijek više nego maksimalno profesionalno i kvalitetno odnosili. Ovo se posebno odnosi na Damira Riga, voditelja predstavništva sa kojim sam uvijek imao izuzetno srdačnu i kvalitetnu suradnju. Air Serbia prelazi na home-base office varijantu predstavništva za Hrvatsku, Sloveniju i BiH sa samo jednim zaposlenim, upravo Damirom Rigom.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: Air Serbia

Agencija za civilno vazduhoplovstvo Crne Gore (ACV) danas je novoj nacionalnoj aviokompaniji ToMontenegro izdala AOC, odnosno „Sertifikat operatera vazduhoplova“. AOC se prema Zakonu o vazdužnom saobraćaju može izdati pravnom ili fizičkom licu, odnosno državnom organu koji ispunjava uslove u pogledu opreme, stručne osposobljenosti kadra, organizacione strukture, operativnog priručnika, koji odobrava ACV i druge uslove kojima se obezbjeđuje sigurno izvođenje vazdušnih operacija koje ono namjerava da obavlja.

Time je To Montenegro napravio prvi značajan administrativno-pravni korak prema konačnom polijetanju svojih aviona što će saobraćati pod novim brendom Air Montenegro. Slijedi dobijanje operativne licence koja je uslov da kompanija počne komercijalni saobraćaj.

ToMontenegro trenutno raspolaže sa dva aviona tipa Embare E-195 koje je koristila nekadašnja crnogorska nacionalna aviokompanija Montenegro Airlines, a koje je nedavno Vlada Crne Gore otkupila od korporacije GECAS. Prvi od njih, avion registarske oznake 4O-AOA proteklih je dana tehnička služba ToMontenegra, koju čine nekadašnji inženjeri i vazduhoplovni mehaničari Montenegro Airlinesa, dovela je  u tzv. plovidbeno stanje i avion je krajem aprila obavio nekoliko probnih letova u našem vazdupnom prostoru, da bi 30.aprila odletio za Bratislavu gdje se trenutno farba u boje novog nacionalnog prevoznika Air Montenegra. Kako će Air Montenegrov livery izgledati, odnosno koji će biti logo i boje te kompanije, još se drži u tajnosti od crnogorske javnosti.

Avion 4O-AOA bi kao prvi operativni vazduhoplov Air Montenegra, ukoliko sve bude išlo po planu, trebao da na redovnim linijama iz Podgorice i Tivta ka Beogradu poleti možda već do kraja ovog mjeseca, a u prvoj polovini juna bi mu se trebao pridružiti i drugi bivši Montenegroairlinesov embraer E-195, avion registracije 4O-AOB kod koga još traju radovi na vraćanju u plovidbeno stanje.

autor: Siniša Luković, suradnik (Tivat), foto: Montenegro Airlines

Croatia Airlines je odlučila pokrenuti letove iz Splita za Prag. Linija će se operirati od 26.6. do 11.9. jednom tjedno, subotom sa Airbusom A319. Croatia je do 2019. letjela liniju Zagreb-Prag no istu je otkazala u Covidu-19, a neće je letjeti ni ove godine.

Eastern je planirao pokrenuti operacije za Sarajevo od 28.5. do 3.9. sa Boeingom 767-200ER koji bi trebao letjeti jednom tjedno, subotom (povratak u nedjelju). No, letovi više nisu u prodaji.

Ovo ne čudi, obzirom da je linija bila i više nego čudna. Em je to jedina linija koju ovaj prijevoznik prometuje iz Chicaga, em mu je to bila jedina linija prema Europi. I to prema majušnom Sarajevu koji je u prošloj godini imao tek 249.642 putnika, a u prva tri mjeseca ove godine tek 42.190 putnika.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Eastern

Nakon štrajka upozorenja (o kome smo pisali) i upozoravanja javnosti na propuste i mane novog rukovodstva Jat tehnike od kako ju je preuzeo Avia Prime, glavni inženjer aviona, motora i sistema Slobodan Kolaček je dobio otkaz zbog otkrivanja poslovne tajne Direktoratu civilnog vazduhoplovstva i jednom prilogu televizije Newsmax Adria. On je tom prilikom obelodanio par nelogičnosti koje su se u proteklom periodu dogodile.

Po rečima Kolačeka, neposredno pred poslednju Novu godinu, na jednom motoru Air Serbia pričinjena je šteta od oko 34.5 hiljada EUR. Naime, nakon što je motor boroskopiran (snimljen iznutra) i ustanovljeno da je sve u redu, poslat je na probu prilikom koje su osetile vibracije i pucanja. Nakon toga motor je ponovo boroskopiran i ustanovljeno je da su sve lopatice unutar motora polomljene. Uzrok ovome je što se proba vršila na platformi iza koje se na 15m seku i drobe avioni (verovatno i nedavno uništene 737-ice o kojima smo takođe pisali), pa je motor uvukao u sebe sve te sitne delove.

Takođe, kako on navodi, novo rukovodstvo je jesenas naprasno podiglo cenu radnog sata, pa Jat tehnika više nije uspela na tenderu da dobije poslove za Pegasus i Pobedu. Kolaček je izjavio i da su neke dizalice za Airbuse i neki stendovi za motore prebačeni u Sloveniju i Poljsku. Kaže i da su srušena 3 magacina i 4 kancelarijska objekta, pa su svi zaposleni sabijeni u postojeće prostorije.

autor: Luka Babić, suradnik (Beograd), foto: Jat Tehnika

Croatia Airlines će od danas 6.5. do srijede 12.5. vezano uz 30. godišnjicu od prvog leta na liniji Zagreb-Split, nuditi putnicima 30% popusta prilikom kupnje aviokarata za sve domaće i međunarodne letove. Letovi na koje se ostvaruju popusti moraju započeti u lipnju, uz povratak do 31.12.2021. Da bi ostvarili ovaj popust morate upisati promo kod:

 30GODINA

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Croatia Airlines

Wizz Air je prolongirao pokretanje tri od devet linija iz Sarajeva: Charleroi 14.6. umjesto 21.5., London-Luton 14.6. umjesto 21.5. i Paris Beauvais 15.6. umjesto 22.5. Ostale linije će se pokrenuti između 21. i 23.5. Ovo svakako nije dobra vijest za Sarajevo i malo splasnuli optimizam oko dolaska Wizz Aira. Nadamo se da kompanija neće imati daljih prolongiranja ili, nedaj bože, otkazivanja.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto Wizz Air

Air Serbia koristi svoj monopolistički položaj i naplaćuje abnormalno visoke cijene karata na letovima prema Crnoj Gori. U istraživanju sam uzeo odlazak iz Beograda za Crnu Goru u petak i povratak u nedjelju, ovog vikenda, za 4 dana, idućeg vikenda za 11 dana, te najslabije dane u tjednu (utorak-četvrtak) za 2 tjedna. Situacija je istinski katastrofalna:

 • Beograd-Podgorica petak/nedjelja 7-9.5. 218 EUR pa naviše
 • Beograd-Tivat 7-9.5. 188 EUR pa naviše
 • Beograd-Podgorica petak/nedjelja 14-16.5. 178 EUR pa naviše
 • Beograd-Tivat 14-16.5. 214 EUR pa naviše
 • Beograd-Podgorica utorak/četvrtak 18-20.5. 163 EUR pa naviše
 • Beograd-Tivat 18-20.5. 249 EUR

Cijene iz Crne Gore prema Beogradu su niže za oko 20%. Ovakve cijene ni izblizu nema Croatia Airlines na liniji Zagreb-Dubrovnik koja je uvijek bila najskuplja linija u regiji, a koja je i duža od predmetnih linija. Za ovaj novac Air Serbia leti na liniji Beograd-Paris-Beograd koja je 5 sati letenja, dok su ovi letovi samo sat i pola za dolazak i povratak.

Sjetimo se da je Montenegro na ovoj liniji letio za 95-115 EUR, dakle za pola sadašnje cijene. A i Air Serbia je letjela sa sličnim cijenama. No, sada, kada je monopolist, cijene su postale astronomske. Još jedan leš koji je ispao iz ormara nakon ukidanja Montenegro Airlinesa. Bravo ministre!

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Serbia

Iz Zagreba jednom tjedno leti turska cargo kompanija MNG, subotom i to na liniji Istanbul – Zagreb – Paris CDG – Zagreb – Istanbul. Kompanija ovaj cargo let obavlja sa Airbusom A300-600RF. MNG u floti ima 9 aviona i leti na 19 destinacija u Europi, Aziji i Africi.

Uz MNG za Zagreb cargo letove ima još i DHL (5 puta tjedno) sa Airbusom A300 ili Boeingom 757, Icar Air (5 puta tjedno) sa L-410 Turboletom, te UPS (5 puta tjedno) sa ATR-72.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: MNG

Ovog ljeta za Banja Luku će letjeti 4 kompanije na 14 linija. U IV. mjesecu za Banja Luku je bilo ponuđeno 1188 sjedala, u V. se broj sjedala naglo povećava na 9.750 sjedala, u VI. na 34.356, u VII. na 42.624, u VIII. na 43.362, u IX. 38.802, te u X. 41.202. Ukupno tijekom ljetnog reda letenja u ovom momentu je ponuđeno 211.284 sjedala. Najviše letova dnevno Banja Luke će imati petkom (8).

preneseno: ADRIA Grupa, Flying Bosnian; Aerodrom Banja Luka

GP Aviation trenutno leti iz Prištine za Dusseldorf i Stuttgart sa po jednim tjednim polaskom. Kompanija leti sa Boeingom 737-400. Kako kompanija na dnevnoj bazi mijenja strategiju (u XII. mjesecu su letjeli 10 tjednih letova za Basel, te po dva za Dusseldorf i Stuttgart) teško je predvidjeti koliko letova i na kojim linijama će letjeti ovog ljeta.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Gp Aviation

Wizz Air je još jednom prolongirao letove na liniji Charleroi-Ljubljana. Umjesto početka letova 25.4. kompanija će sada krenuti sa letovima tek 14.6. kada planira dva tjedna leta, ponedjeljkom i petkom. Ovim brojem letova planira letjeti cijele godine, uključujući i iduću zimu.

Kompanija prolongira i liniju Beograd-Oslo koja se trebala početi operirati 26.4. na 16.5, kada će ju operirati dva puta tjedno, četvrtkom i nedjeljom. I ova linija bi trebala biti cjelogodišnja sa istim danima operiranja i tijekom zime.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Wizz Air

Freebird bi za Banja Luku iz Antalye trebao ostvariti 17 letova u ljetnoj sezoni, najviše u VII. i VIII. mjesecu, po 6 letova. Ukupno bi trebalo biti 6.140 sjedala na ovim letovima. Kompanija će od 8.6. do 10.9. letjeti svake srijede i subote.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Freebird

Pula i Zadar su konačno dobili prve međunarodne letove. U subotu je prvi let obavila Lufthansa iz Frankfurta, te S7 iz Moskve (prvi let je bio još prošlog vikenda). U srijedu će i Nordwind obaviti prvi let za Moskvu. I Zadar je dočekao prvi let Lufthase iz Frankfurta. Od iduće subote Lufthansa kreće sa letovima za Minhen, a od četvrtka 13.5. Austrian kreće prometovati na liniji Beč-Zadar (četvrtkom i nedjeljom).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: ZL Zadar

Sarajevo će ovog ljeta letjeti na 33 destinacija, 19 u Europi, 12 u Aziji, te po jedan u Africi i Sjevernoj Americi, sa 153 leta tjedno. Ukupno 16 prijevoznika će letjeti na ovim linijama.

preneseno: ADRIA Grupa, Flying Bosnian; foto: Aerodrom Sarajevo

SAS-Scandinavian Airlines će od 30.6. letjeti na liniji Copenhagen-Tivat. Linija će prometovati dva puta tjedno, svake srijede i subote. SAS će operirati samo do 14.8.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: SAS

 

Croatia Airlines je još jednom prolongirala liniju Brač-Zagreb. Linija je trebala krenuti sa operacijama 24.4. no sada je prvi let prebačen na 8.5. Sve do 1.6. kompanija će letjeti samo subotom, a potom uvodi letove i utorkom. Svi letovi će biti sa Dash 8-400.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Croatia Airlines

Air Arabia od 21.6. pokreće letove na liniji Abu Dhabi-Sarajevo, što je druga linija ovog prijevoznika koji će letjeti i za Sharjah svakodnevno. Linija će se operirati tri puta tjedno, utorkom, petkom i subotom. Uz Air Arabiu za Sarajevo će letjeti i flydubai 14 put tjedno za Dubai, što znači da će Ujedinjeni Arapski Emirati imati čak 3 linije za Sarajevo sa 24 tjedna leta.

Air Arabia je pokrenula LCC sa Etihadom i direktno konkurira Wizz Airu Abu Dhabi koji je pokrenuo letove iz Abu Dhabia za Beograd.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: Air Arabia

Croatia Airlines je u 1. kvartalu 2021. ima gubitak od 96,9 milijuna kuna, što je za 13,7 milijuna manje nego u istom kvartalu 2020. Kompanija ovo pravda smanjenim operativnim troškovima, koji su 42% niži nego prošle godine, a to je pak, kažu u kompaniji, rezultat značajno manje razine prometa kao izravne posljedice prisutnosti Covida-19. Ovo pak znači, kako bi rekao naš kolega sa portala Alen Foglar, da Croatia što manje leti to stvara manji gubitak, pa bi zapravo za kompaniju bilo dobro da uopće ne leti jer bi tada trošila najmanje novca poreznih obveznika. Majko mila!!!

U 1. kvartalu Croatia je letjela za 17 destinacija, od čega je 12 međunarodnih. Pad putnika je enormnih 73%. U domaćem prometu pad je 61%, u međunarodnom 78%.

Croatia naglašava da očekuje dalju pomoć države, te isto smatraju krucijalnim za opstojnost kompanije. Dakle, i dalje glavni rad managementa je žicanje novaca od vlade. Samo sada ostaje pitanje kako će na to reagirati Ryanair koji je sa bazama u Zagrebu i Zadru, te brojnim linijama u Puli, Splitu i Dubrovniku i te kako prisutan na hrvatskom tržištu. A svi znamo kako Ryanair tuži sve vlade i kompanija Europe koje su financijski pomagale prijevoznike u Covidu-19. To do sada nije činio u Hrvatskoj jer nije imao neposredni interes, no sada ga ima.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Croatia Airlines

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

NAGRADNA IGRA

Osvojite 9 starih razglednica (50+ godina) InexAdrije, Lufthanse, Balaira, Air Lloyda i Ju52
tako da nam pošaljite fotke za foto-spotterski kutak

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!

Linije

Iz Ljubljane:

 • Antalya, Corendon od 16.6.

 

Iz Maribora

 • Bolzano, SkyAlps od 30.6.
 • Napulj, Sky Alps od 30.6.
 • Piza, Sky Alps od 30.6.

 

Iz Portoroža:

 • Bern, Belpmoos Reisen od 23.8.

 

Iz Zagreba:

 • Copenhagen, Norwegian od 25.6.
 • Seoul, Korean od 2.7.
 • Krf, Ryanair od 5.7.

 

Iz Pule:

 • Beč, Ryanair od 1.6.
 • Glasgow, easyJet od 27.6.
 • Gothenburg, TUI od 5.8.
 • Stockholm ARN, TUI od 5.8.

 

Iz Rijeke:

 • Dusseldorf, Condor od 21.5.
 • Berlin, easyJet od 28.6

 

Iz Zadra:

 • Lubeck, Lubeck od 19.5.
 • Nuremberg, Ryanair od 2.6.
 • Helsinki, Ryanair od 3.6.
 • Sofija, Ryaniar od 5.6.
 • Bergen, Flyr od 11.6.
 • Liverpool, Ryanair od 16.6.
 • Torino, Ryanair od 17.6.
 • Bournemouth, Ryanair od 18.6.
 • Rim FCO, Vueling, 25.6.

 

Iz Splita:

 • Atena, Croatia od 2.6.
 • Bukurešt, Croatia od 10.6.
 • Stockholm ARN, Croatia od 10.6.
 • Dublin, Croatia od 12.6.
 • Milano MXP, Croatia od 12.6.
 • Vilnijus, Wizz Air od 13.6.
 • Amsterdam, Croatia od 14.6.
 • Paris Orly, Vueling od 17.6.
 • Bukurešt, Blue Air od 23.6.
 • Montpellier, Transavia od 9.7.
 • Nantes, Transavia od 10.7.
 • Rim FCO, ITA od 4.8.
 • Gothenburg, TUI od 12.8.

 

Iz Brača:

 • Bolzano, Sky Alps od 4.6.
 • Bergamo, Sky Alps od 4.6.

 

Iz Dubrovnika:

 • Dusseldorf, Condor od 21.5.
 • Palermo, Volotea od 1.6.
 • Oslo, Flyr od od 13.6.
 • Rim FCO, Wizz Air od 13.6.
 • Bukurešt, Blue Air od 28.6.
 • Solun, Aegean od 1.7.
 • London Luton, Wizz Air od 4.7.
 • Rim FCO, ITA od 2.8.
 • Wroclaw, Wizz Air od 4.8.

 

Iz Sarajeva:

 • Varšava, LOT od 30.5.
 • Saarbrucken, Wizz Air od 14.6.
 • Amman, Royal Jordanian od 17.6.

 

Iz Tuzle

 

Iz Mostara

 • Katowice, LOT od 21.6
 • Catania, Elactra od 22.6.
 • Palermo, Croatia od 31.7.

 

Iz Banja Luke:

 • Hurghada, Air Cairo od 20.5.

 

Iz Beograda:

 • Heraklion, Aegean od 2.6.
 • Lyon, Air Serbia od 2.6.
 • Trst, Air Serbia od 2.6.
 • Rodos, Aegean od 3.6.
 • Hanover, Air Serbia od 3.6.
 • Bari, Air Serbia od 5.6.
 • Bologna, Air Serbia od 6.6.
 • Nuremberg, Air Serbia od 6.6.
 • Salzburg, Air Serbia od 7.6.
 • Palma de Mallorca, Air Serbia od 11.6.

 

Iz Niša:

 • Atena, Air Serbia, od 15.6.

 

Iz Kraljeva:

 • Tivat, Air Serbia od 15.6.

 

Iz Podgorice:

 • Katowice, Air Montenegro od 16.6.
 • Copenhagen, Air Montenegro od 20.6.
 • Yerevan, Air Montenegro od 20.6.

 

Iz Tivta:

 • Riyadh, flynas od 1.6.
 • Stuttgart, Eurowings od 5.6.
 • Istanbul, Turkish od 11.6.
 • Prag, Air Montenegro od 14.6.
 • Kraljevo, Air Serbia od 15.6.
 • Oslo, SAS od 27.6.
 • Stockholm ARN, SAS od 28.6.

 

Iz Prištine:

 • Varšava, LOT od 6.6.

 

Iz Skopja:

 • Tel Aviv, Israir od 20.5.
 • Torino, Wizz Air od 26.5.
 • Izmir, Pegasus od 2.6.
 • Antalya, Pegasus do 4.6.
 • Izmir, SunExpress od 19.6.
 • Monastir, Novelair, 21.6.

 

Iz Ohrida: