Novosti iz regije

Maribor je u I. mjesecu imao 398 putnika što je povećanje od 85% spram istog mjeseca lani (215). Aerodrom je istovremeno imao 790 operacija (u I/2021 502). Maribor nije imao carga.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Maribor

Air Serbia će ove godine uvesti chartere između Niša i egipatskog resorta Hurghade. Linije će prometovati od sredine VI. do sredine IX.  mjeseca jednom tjedno. Kompanija će operirati i letove iz Niša za Antalyu od 14.6.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Serbia

Ukraine International ovog ljeta planira povećati broj letova iz Kijeva za Split. Od 8.6. do 28.9. kompanija nudi tri tjedna leta za Split, jedan više nego prošle godine. Letovi će operirati srijedom, četvrtkom i nedjeljom. Kompanija će letjeti i iz Kijeva za Pulu, dva puta tjedno, isto kao i prošle godine. Svi letovi su sa Boeingom 737-800.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Alen Šćuric

U Hrvatsku je 2021. došlo 10,6 milijuna turista, što je 38,7% manje nego 2019. Među najvećim brojem turista su samo interkontinentalni turisti iz SAD-a, a nema više kureanskih, kanadskih i kineskih turista u top 10. Najviše turista je iz:

 1. Njemačke 2,7 milijuna (-5,0%)
 2. Austrije 1,0 milijuna (-26.0%)
 3. Slovenije 1,0 milijuna (-30,2%)
 4. Poljske 1,0 milijuna (+2,7%)
 5. Češke 0,7 milijuna (-2,9%)
 6. Mađarske 0,4 milijuna (-30,1%)
 7. Italije 0,4 milijuna (-64,5%)
 8. Francuske 0,4 milijuna (-40,3%)
 9. Nizozemske 0,4 milijuna (-22,9%)
 10. SAD-a 0,3 milijuna (-57,9%)

 

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Croatia Airlines

Danas sam bio na peterosatnom sastanku sa direktorom Aerodroma Tuzla g. Halidom Ahmetbegovićem i njegovim suradnicima. Pritom mi je g. Ahmetbegović na direktno pitanje o 3. avionu Wizz Aira na Tuzli odgovorio da 3. avion dolazi 27.3. ove godine i to će biti Airbus A321. Istim će Tuzla imati dva A320 i jedan A321. Wizz Air još nije aerodrom obavijestio koje linije će letjeti sa 3. avionom.

Radi toga se intenzivno radi na 3. gateu koji je biti privremeni i to će se pregraditi prostor restorana na 1. katu. Restoran će istim biti u prizemlju, a na 1. katu će biti manji restoran uz 3. gate. Aerodrom će napraviti prezid prema stepenicama na 1. kat kako bi odvojili prostor gatea od ostalih prostora aerodroma, a na koje će se ići od bodiček zone, a gdje će biti postavljena i policijska i carinska kontrola. Ove pregradnje 3. gatea će biti obavljene do dolaska 3. aviona 27.3.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Wizz Air

EasyJet uvodi i drugu liniju za Rijeku. Nakon najave letova za London Gatwick kompanija od 28.6. do 3.9. uvodi i letove za Berlin, dva puta tjedno, utorkom i subotom. Na liniji će prometovati Airbus A320. Linija je direktna konkurencija Eurowingsu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: easyJet

Wizz Air je prolongirao letove za Ljubljanu. Iako je kompanija planirala obnoviti letove na liniji Charleroi-Ljubljana 11.3. sada će iste prolongirati na 27.3. Kompanija je otkazala i letove za London Luton koje će obnoviti 29.3. To znači da Ljubljana skoro dva mjeseca neće imati ni jedan let Wizz Aira.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Wizz Air

U fundusu imamo preko 200 fotografija sa radova na aerodromu Banja Luka, te objavljujemo manji dio fotografija. Radovi će trajati još nekih 3-4 dana. Radove izvodi njemačka kompanija Possehl.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Possehl

Lufthansa grupa je ove zime, posebno u regiji, ozbiljno porezala broj linija i frekvencija. Eurowings je desetkovan u Zagrebu i Splitu, smanjio je broj linija u Prištini, te je potpuno prestao letjeti iz Beograda. Lufthansa je ogroman broj letova smanjila iz Ljubljane, Beograda, nešto manje iz Zagreba i Sarajeva, te je još jednom prolongirala planove pokretanja letove za Minhen iz Ljubljane i Zagreba. Jednako tako broj letova smanjili su Austrian i Swiss.

Lufthansa grupa ima prioritet vraćanja kredita Njemačkoj da državu izbaci iz svojih upravljačkih struktura i to je uspjela napraviti za samo godinu i pola. No, zbog toga kompanija je ozbiljno zategla remen i reže naveliko. I to ne bi bilo toliko loše da istovremeno Air France-KLM, Ryanair i Wizz Air ne šire linije i frekvencije i rapidno preuzimaju tržište. Koliko posljedice će dugoročno to imati na Lufthansa grupu tek trebamo vidjeti.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Lufthansa

Zagreb će imati bitno preko 2 milijuna putnika ove godine. Aerodrom će svakako svaki mjesec ove godine imati bitno preko 100.000 putnika (što nije bio slučaj u prvoj polovici 2021), a već u IV. mjesecu (možda i u III.) će imati preko 200.000 putnika. U VII. i VIII. mjesecu bi morao imati i preko 300.000 putnika.

Ovo znači da će Zagreb imati bar 2,5 milijuna putnika, a ako u drugoj polovici godine dođe i 4. avion Ryanaira, što vjerojatno hoće, aerodrom će imati 2,7 milijuna putnika. Ako se dese i dolasci nekih drugih kompanija (Wizz Air, nove linije Eurowingsa, Trasavia, Brussels, Swiss, SAS…) Zagreb bi mogao doći i do 3 milijuna putnika ove godine. Nove poticajne mjere, koje su istinski odlične i vrlo poticajne, morale bi akumulirati dodatne kompanije, nove linije i dodatne putnike.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: MZL Zagreb

Eurowings uvodi letove na liniji Priština-Bruxelles, od 29.3. Linija će se operirati dva puta tjedno (utorkom i petkom) sa Airbusom A319. Na ovoj liniji Eurowings će imati konkurenciju TUI-a kompanije koja je prije imala bitno više linija za Prištinu, a sada je ostala na samo toj jednoj liniji, pa ostaje za vidjeti hoće li se radi Eurowingsa potpuno povući sa prištinskog tržišta. Već smo objavili da Eurowings od 2.4. uvodi i novu liniju za Stockholm Arlandu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Eurowings

Wizz Air je prolongirao pokretanja linije Skopje-Torino koja je trebala krenuti sa letovima 3.3. no sada će krenuti tek 26.5. Skopje je imalo daleko najveća rezanja od I. do III. mjeseca od strane Wizz Aira (čak 14 linija), ukinulo je dvije linije Wizz Aira, a otvara tek jednu i sada je i ta prolongirana. Skopje u planu ima tek dvije nove leisure linije koje imaju malo polazaka i lete samo u top sezoni. Stoga će brojke za ovu godinu biti prilično skromne.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Wizz Air

Predrag Todorović, direktora Air Montenegra naglasio je da nisu od prvog dana mogli krenuti sa velikim brojem linija i frekvencija. Prvi razlog je nedostatna infrastruktura, logistika i kadar u kompaniji. Naglašava da su kompaniju napravili ekspresno brzo te da su imali porođajnih muka. Drugi razlog je što ni u Beogradu nisu mogli dobiti slotove, a kamoli po drugim aerodromima.

I pritom Todorović jasno kaže: „Moj Alene, sa čime se ja borim, o slotovima ni ne razmišljam. Ja gasim egzistencijalne požare, a slotovi su mi razmišljanje za neku dalju budućnost. Ja garantiram da nitko drugi ne bi mogao na ovoj poziciji napraviti bolje“.

Todorović smatra da Air Montenegro mora Crnu Goru povezati sa par najvećih hubova i to cijele godine. To je važno za Crnu Goru. No, to je neisplativo, poglavito zimi. Pa ako Crna Gora smatra da mora biti povezana sa hubovima i preko njih sa cijelim svijetom, onda netko mora platiti minus koji će takvo letenje napraviti. Ako država ne smatra da je to za nju bitno Air Montenegro neće letjeti prema hubovima i stvarati minuse koje nema odakle naknaditi. Todorović kaže da i on može raditi kao i Cvijin u Trade Airu, te biti profitabilan, no onda Crna Gora od toga neće imati ništa. Ali on je Air Montenegro i mora letjeti prema esencijalnim tržištima. Uz to Air Montenegro mora letjeti za turoperatore na ljetnim leisure i charter tržištima. Ovo je isplativo, ovo donosi novac, a sa malim ili nikakvim rizikom. No, za to kompanija mora imati proizvod koji traže turoperatori, a to je u prvom redu A320obitelj ili 737. Todorović smatra da dio aviona ljeti treba biti u wet leasu, no da je dry lease bitno jeftiniji u ovom momentu pa dio flote mora biti u dry leasu. Todorović tvrdi da tijekom ljeta u Crnoj Gori ima posla i za 5 aviona.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Montenegro

Vlada Kantona Tuzla je usvojila plan rada Aerodroma Tuzla. Prihodi aerodroma će biti 6.305.000 BAM (3.223.000 EUR). Za provedbu projekata aerodroma predviđeno je 3.050.000 BAM (1.559.000 EUR).

Radit će se pomicanje praga rasvjete na 900 metara, te instalacija rasvjete za Cat III. Aerodrom je već očistio teren od raslinja i drugih prepreka sa istočne strane. Sada su dobili dozvolu za sječu šume i sa zapadne strane kako bi postavili rasvjetu koja je već pripremljena. Aerodrom će zatražiti sredstva od Vlade Federacije i Kantona za uvođenje Cat III. Atrij će biti dogotovljen do sredine godine. Do tada će se završiti odlazni i dolazni gate, te parking. Završen je i atest poletno-sletne staze.

Aerodrom planira povećati broj putnika za 50%, što znači da bi ove godine mogao imati 450.000 putnika. Iskreno, to je i racionalno povećanje. Ukoliko na aerodrom dođe i 3. aviona Wizz Aira povećanje bi moglo biti i veće (oko 550.000). Baziranjem 3. aviona Tuzla bi u 2023. mogla imati i 850.000 putnika.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Tuzla

Sarajevo još uvijek nema letova Qatara za Dohu. Više nego čudno, poglavito što od prošlog ljeta za Sarajevo leti Flydubai čak tri puta dnevno, Air Arabia za Sharjah, Flynas za Riyadh i Jeddah, Gulf za Bahrain, Jazzera i Kuwait za Kuvajt, Salam za Muskat, te od zime Wizz Air leti za Abu Dhabi. Čak štoviše Flydubai za Dubai, Wizz Air za Abu Dhabi, te Flynas za Jeddah i Riyadh lete i tijekom zime. Sve navedene kompanije kreću sa letovima bitno ranije ove godine. Upravo zato čudi da jedino Qatar nije obnovio letove.

Da sam ja na mjestu managementa Aerodroma Sarajevo otišao bih u Dohu i obznanio im ove podatke te ih pitao kako to da oni jedini ne lete. Sarajevu je linija Qatara za Dohu i te kako bitna. Qatar u ovom momentu u regiji leti za Beograd i za Zagreb.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Qatar

Air Montenegro je već najavio niz novih linija i povećanja frekvencija. No, kompanija ide i dalje, pa je sada najavila letove iz Podgorice za Zurich. Linija će krenuti. 8.4. i letjet će tri puta tjedno (srijeda, petak i nedjelja). Na ovoj liniji Air Montenegro će se tući sa već etabliranom kompanijom na tržištu Chair koja leti sezonski, a letove će obnoviti 1.4. i to dva puta tjedno (ponedjeljak i petak). Od 28.6. do 13.9. kompanija će imati i 3. let utorkom. Iskreno pitanje je može li Air Montenegro ratovati sa Chairom. Istina je da će imati više frekvencija, a Chair joj nije jedina kompanija na kojoj će krenuti sa ratovanjem ovog ljeta, o čemu smo već pisali.

Kompanija je objavila i leisure liniju iz Tivta za Prag. Linija kreće sa operacijama 14.6. dva puta tjedno (utorak i subota) i operirat će se do 8.10. Sve linije će se operirati sa Embraerima E195.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Montenegro

Zbog Omikron soja Covida-19 Air Serbia je suspendirala letove na linijama za Bruxelles, Krasnodar, Sofiju i Solun. Kompanija će letove za Bruxelles obnoviti 1.3, za Krasnodar 4.3, za Sofiju 3.3, a za Solun 4.3. Kompanija radi zatvorenosti Aerodroma Banja Luka ne leti ni tu liniju do 1.3.

Na dobrom dijelu linija kompanija je smanjila broj letova:

 • Amsterdam sa 5 na 3 leta
 • Banja Luka sa 2 na 0 letova
 • Berlin sa 4 na 3 leta
 • Bruxelles sa 1 na 0 letova
 • Copenhagen sa 2 na 1 let
 • Krasnodar sa 2 na 0 letova
 • Larnaca sa 4 na 2 leta
 • Ljubljana sa 8 na 6 letova
 • London sa 4 na 3 leta
 • Paris sa 10 na 8 letova
 • Podgorica sa 18 na 15 letova
 • Prag sa 2 na 1 let
 • Sarajevo sa 4 na 3 leta
 • Skopje sa 8 na 3 leta
 • Sofija sa 2 na 0 letova
 • Solun sa 2 na 0 letova
 • Stockholm sa 3 na 2 leta
 • Stuttgart sa 3 na 2 leta
 • Tirana sa 9 na 6 letova
 • Zagreb sa 7 na 3 leta
 • Zurich sa 13 na 12 letova

 

Ovo znači da je kompanija tijekom II. mjeseca izgubila čak 40 od 154 tjednih letova (skoro 6 dnevno), tj. više od 1/4 svih letova. Ogromno rezanje. Croatia i Air Monetengro su tek neznatno smanjili svoje redove letenja u II. mjesecu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: Air Serbia

Air Montenegro će se pozvati na bilateralne zračne odnose sa Turskom. Prema tim odnosima Turkish može letjeti za Podgoricu dva leta dnevno, a Air Montenegro traži da leti Tivat-Istanbul. Na to Air Montenegro ima pravo i inzistirat će da u pravnom smislu održi te i takve bilateralne odnose.

Ako država odluči da taj bilateralni ugovor poništi i da Turkish može letjeti za Tivat, Air Montenegro si tu neće moći pomoći. Ali za sada će se pozivati na bilateralu i nada se da će država ustanoviti da je to i za nju dobro. U tom kontekstu su i povećali broj letova za Istanbul na 7 tjedno kako država ne bi ništa gubila ako ne odobri Turkish letove na toj liniji. No, u konačnici odluka je na državi.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Montenegro

Air Serbia je u 2021. prevezla fascinantnih 1.586.665 putnika, što je 83% više nego 2020. Ovo je 35% manje prometa nego 2019, no ipak rezultat je bolji od europskog prosjeka koji je pad od 44% u usporedbi sa 2019. Prosječna popunjenost kabine je bila 64%. Air Serbia konstantno ima preko 50% udjela na Aerodromu Beograd, što je bolje nego 2019. godina kada je imala oko 45%. Kompanija je prevezla 55% više carga nego 2019.

Najpopularnije linije Air Serbie su za New York, Moskvu, Tivat, Pariz, Podgoricu, Zurich, Istanbul, Amsterda, London i Atenu. Kompanija je tijekom ljeta imala 1100 charter letova na kojima je prevezeno 140.000 turista.

Na liniji za New York kompanija je imala prosječnu popunjenost od 71%, a u top ljetnoj sezoni popunjenost je dostizala čak i 80%. Učinak na letovima prema SAD-u je vrlo blizak 2019. godini. Od početka operacija prema New Yorku kompanija je prevezla 360.000 putnika na ovoj liniji  (u prosjeku 65.000 putnika godišnje).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Serbia

Hrvatske zračne luke su u I. mjesecu ostvarile 172.700 putnika. Najviše putnika ima Zagreb:

 • 140176 Zagreb (38063 u I/2021) na 2776 operacija (1403 u I/2021)
 • 20400 Split (7753 u I/2021)
 • 9320 Dubrovnik (3729 u I/2021) na 258 operacija (182 u I/2021) sa 0,6 tona carga (prošle godine nije imao carga)
 • 719 Zadar (138 u I/2021) na 102 operacija (52 u I/2021)
 • 1250 Pula (412 u I/2021)
 • 671 Osijek (241 u I/2021) na 119 operacija (105 u I/2021)
 • 147 Rijeka (140 u I/2021) na 98 operacija (108 u I/2021)

Brač i Lošinj nam nisu poslali podatke.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: MZL Zagreb

Zagreb je I. mjesecu ostvario bitno više od 100.000 putnika kao što smo i najavili prije mjesec dana da će se desiti. Točnije Zagreb je ostvario 140.176 putnika, što je čak 102.113 putnika više nego u I. mjesecu 2021. Više nego fascinantno. Jel ova brojka dobra? Ova brojka je bitno više od VI. mjeseca i na razini broja putnika iz VII. mjeseca 2021. Respect. Brojka bi bila i daleko bolja da Ryanair nije otkazao 12 linija čak 3 tjedna u I. mjesecu zbog Covida-19.

Zagreb je inače između XII. i I. mjeseca imao smanjenje od 9 do 13% prethodnih godina. Sada je smanjenje 22%. No, ovo je trend u cijeloj Europi obzirom na ogromna rezanja Ryanaira, Wizz Aira, easyJeta, Lufthanse i drugih kompanija. Omikron je napravio svoje. Konačno Zagreb je imao 73,3% broja putnika iz 2019. što je više nego fascinantno.

Zagreb je imao 2776 operacija (u I/2021 tek 1403 operacije). U II. mjesecu Zagreb će također imati izuzetan rezultat, bitno veći od 100.000 putnika. Iako II. mjesec ima 3 dana manje od I, ipak Ryanair će imati bitno manje porezanih letova (5 umjesto 12 linija), te Ryanair ima bitno više letova po postojećim linijama. Uz to Zagreb je dobio letove Rossiye, te povećanje letova kod niza kompanija spram I. mjeseca.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: MZL Zagreb

Ryanair od 30.3. povećava broj letova iz Zagreba za Frankfurt Hahn sa 3 na 4 tjedno. Kompanija povećava i letove za Malmo od 31.3. sa 2 na 3 tjedna leta. Od 2.4. Ryanaira povećava i letove za Charleroi sa 4 na 5 tjednih letova. Od 31.3. kompanija povećava Maltu sa 2 na 3 tjedna leta. Od 30.3. Ryanair povećava i Memmingen sa 2 na 3 tjedna leta. Od 30.3. kompanija povećava i Bergamo sa 4 na 5 tjednih letova.  Od istog datuma povećava i Paphos sa 2 na 3 tjedna leta. Ovo znači da će Ryanaira od ljetnog reda letenja imati 7 letova više.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ryanair

Flyr, norveški niskotarifni prijevoznik je pustio u prodaju karte na liniji Zadar – Bergen. Ova linija će imati jednu tjednu rotaciju i to srijedom. Zadar i Bergen će biti povezani od 13.04. do 10.08. Osim letova za Bergen, Flyr će letjeti i na liniji Zadar – Oslo Gardermoen.

autor: Marko Bilić, dopisnik (Split), foto: Flyr

Wizz Air je definitivno ukinuo prodaju karata na linijama iz Skopja za Barcelonu i Larnacu. Wizz Air planira uvesti novu liniju iz Skopja za Torino 3.3. Od I. do III. mjeseca Wizz Air je posjekao letove iz Skopja, na čak 14 linija. Ogromno rezanje, daleko veće nego iz bilo koje druge baze u regiji. Ostaje ozbiljno pitanje što se dešava sa Wizz Airom u Skopju?

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Wizz Air

Ispred Etihadovog hangara u Abu Dhabiju, ovih dana je viđen jedan A330 sa livery-em Air Serbie. Na prvi pogled to nije čudno jer znamo da je ARA krajem 4. meseca prošle godine odletela vlasnicima u Abu Dhabi i tamo prizemljena nakon što je u flotu stigao novi i jeftiniji ARB. Međutim, ARA nije odletela u klasičnoj šemi bojanja (koja se vidi na slici), već u ,,Serbia creates“ šemi. Uz najavljivanja da bi u Air Serbiu trebao doći drugi širokotrupac, postavlja se pitanje da li je ovo ARA (pošto se registarske oznake ne mogu videti sa slike) ili je možda neki novi avion, na primer ARC? Ako je ARA, zašto je promenjena šema bojanja, te šta to zapravo znači? Je li ovo drugi A330 koji bi trebao doći u Air Serbiu?

autor: Luka Babić, dopisnik (Beograd), foto: Nikola Jončić

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je najavio dovođenje drugog Airbusa A330-200 u Air Serbiu te pokretanje novih linija još ove godine. Vučić je najavio letove za Chicago ili Toronto, te za Peking ili Shanghai. Ovo za kineske gradove je i te kako logično i potrebno. Kineski državljani u Srbiji i brojne kineske investicije u Srbiji, velik broj kineskih turista u Srbiji, tržišna razmjena i velika količina carga ovu liniju će odmah napraviti isplativom. No, nije jasno zašto je Vučić izjavio da će se letjeti za Chicago ili Toronto. Zašto pobogu ne za oba ova grada sa frekvencijom od dva tjedna leta. Uz dva leta za Kinu to bi značilo 6 tjednih letova na ovom avionu. A to je i te kako logično i daleko manje rizično nego da lete npr. tri leta za Kinu i isto toliko za jedan od ta dva sjevernoamerička grada. Nikako nema rezona da se leti jedan od ta dva grada. Krajnje nelogično!!!

I da se razumijemo, obzirom da je Vučić ovo najavio to će se i desiti. Svi znamo da je Air Serbia njegov osobni promotivni projekt, da je ona najviši prioritet za Vučića i da kada on nešto kaže to se mora pod svaku cijenu i ostvariti. Sada samo treba vidjeti hoće li se to stvarno i ostvariti ove godine, kako je najavio, ili na proljeće 2023, a što ovisi o razvoju Covida-19.

Obzirom na promjenu flote i 22 nove linije, nije li još u uvođenje 2. širokotrupca i nove long-haul linije ipak malo previše za kompaniju? Bilo bi to previše i za daleko veće kompanije od Air Serbie. Ogroman izazov koji tek trebamo vidjeti hoće li kompanija uspjeti ostvariti.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Serbia

Freebird će letjeti brojne charter letove iz Dubrovnika za Frankfurt, Minhen, Berlin, Dusseldorf, Hamburg, Hannover, Stuttgart, London Gatwick, Manchester, Paris, Marseille, Brussels i Beč. Ove letove letjet će Freebirdova europska poslovnica. Letovi će početi već 21.2. sa Airbusom A320 i letjet će se za W-Touristic.

I sada se postavlja pitanje zašto ove letove ne leti ETF. ETF se ozbiljno trudi bazirati 3. avion u Dubrovniku i iz njega letjeti charter letove. Nažalost, isto se ni ovaj puta nije desilo. Istinska šteta.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Freebird

Lufthansa je trebala pokrenuti letove iz Minhena za Ljubljanu 27.3. no liniju je sada, kao i onu zagrebačku, prolongirala na 2.5. Od 2.5. letjet će svakodnevno sa CRJ900, manjim avionom nego u Zagrebu (A319). Lufthansa će početkom V. mjeseca letjeti i Frankfurt-Ljubljanu 2 puta dnevno, oba leta također sa CRJ900. Ovo znači da će Lufthansa imati 21 tjedni let iz Ljubljane.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Lufthansa

Tuzla je u I. mjesecu imala 23.360 putnika (u I/2021. 12.394). Ovo je skok od skoro duplo spram prošlogodišnjeg I. mjeseca. Ipak aerodrom ima bitno manje putnika nego Sarajevo, koje ima preko duplo više putnika, točnije 33.161 putnika više. Uz to niz putnika iz Sarajeva je radi magle putovalo preko Tuzle što je povećalo broj putnika Tuzle, a smanjilo Sarajeva. Da nije tako bilo omjer putnika ova dva aerodroma bi bio 1:3.

Tuzla je imala 201 operaciju (u I/2021. 132 operacije). Tuzla ni ovog ni prošlog I. mjeseca nije imala carga.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Tuzla

Drugi hendler na Aerodromu Beograd, Sky Partner trenutno radi za Wizz Air, Nordwind, Eurowings, Tunis Air, Air Cairo, Flydubai, Flynas i DHL. Kada je kompanija došla na Aerodrom Beograd radila je samo sa Wizz Airom, no sada su ozbiljno povećali broj kompanija. Sky Partner radi na daljem povećanju broja kompanija za koje rade na Aerodromu Beograd. Između ostalog SkyPertner intenzivno pregovara sa Lufthansa Grupom (Lufthansa, Swiss i Austrian) da preuzme njihovo hendlanje na Beogradu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Wikipedia (Air Cairo)

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!

Linije

Iz Ljubljane:

 • Helsinki, Finnair od 1.4.
 • Atena, Aegean od 6.6.

 

Iz Maribora:

 

Iz Portoroža:

 

Iz Zagreba:

 • Kos, Ryanair od 2.6.

 

Iz Pule:

 • Weeze, Ryanair od 26.3.
 • Katowice, Ryanair od 2.6.
 • Copenhagen, Norwegian od 3.6.
 • Napulj, easyJet od 26.6.

 

Iz Rijeke:

 • Bergamo, Ryanair od 3.7.

 

Iz Zadra:

 • St.Gallen, People’s od 6.5.
 • Rzezsow, Ryanair od 2.6.
 • Munster, Ryanair od 3.6.
 • Milan Malpensa, Ryanair od 4.6.
 • Forli, Aeroitalia od 15.6.
 • Copenhagen, SAS od 1.7.

 

Iz Splita:

 • Luxemburg, Luxair od 30.4.
 • Tallinn, airBaltic od 1.5.
 • Malmo, BRA od 12.5.
 • Skopje, Croatia od 12.5.
 • Vaxjo, BRA od 12.5.
 • Gothenburg, BRA od 13.5.
 • Norrkoping, BRA od 13.5.
 • Oslo, Croatia od 14.5.
 • Copenhagen, BRA od 20.5.
 • Rim, Ryanair od 1.6.
 • Atena, Aegean od 7.6.
 • Kalmar, BRA od 30.6.
 • Karlstad, BRA od 15.7.
 • Jankoping, BRA od 11.8.
 • Halmstad, BRA od 12.8.
 • Orebro, BRA od 2.9.

 

Iz Brača:

 • Minhen, Croatia od 27.5.
 • Košice, SkyAlps od 17.6

 

Iz Dubrovnika:

 • Frankfurt, Eurowings Discover od 26.3.
 • Tallinn, airBaltic od 2.5.
 • Leeds Bredford, TUI od 4.5.
 • Bolzano, Skyalps od 27.5.
 • Bratislava, Skyalps od 27.5.
 • Forli, Aeroitalia od 15.6.
 • Vencija, easyJet od 1.7.

 

Iz Sarajeva:

 

Iz Tuzle:

 

Iz Mostara:

 • Forli, Aeroitalia od 7.4.

 

Iz Banja Luke:

 • Atena, Aegean od 30.6.

 

Iz Beograda:

 • Izmir, AnadoluJet od 16.2.
 • Budimpešta, Air Serbia od 13.3.
 • Ankara, Air Serbia od 28.3.
 • Forli, Aeroitalia od 8.4.
 • Catania, Air Serbia od 14.4.
 • Izmir, Air Serbia od 15.4.
 • Heraklion, Air Serbia od 28.4.
 • Cairo, Air Serbia od 15.5.
 • Hamburg, Air Serbia od 15.5.
 • Riga, airBaltic od 16.5.
 • Chicago, Air Serbia od 17.5.
 • Gothenburg, Air Serbia od 18.5.
 • Cologne, Air Serbia od 18.5.
 • Napulj, Air Serbia od 19.5.
 • Firenca, Air Serbia od 20.5.
 • Marseille, Air Serbia od 20.5.
 • Chania, Air Serbia od 4.6.
 • Krakow, Air Serbia od 4.6.
 • Ohrid, Air Serbia od 5.6.
 • Rodos, Air Serbia od 5.6.
 • Varna, Air Seriba od 5.6.
 • Krf, Air Serbia od 9.6.
 • Palermo, Air Serbia od 14.6.
 • Kuwait, Jazeera od 17.6.
 • Berlin, Wizz Air od 31.7.
 • Copenhagen, Wizz Air od 31.7.
 • Lisabon, Wizz Air od 1.8.
 • Zakynthos, Wizz Air od 1.8.
 • Bergamo, Wizz Air od 26.9.

 

Iz Niša:

 

Iz Kraljeva:

 

Iz Podgorice:

 • Gdansk, Ryanair od 27.3.
 • Bratislava, Air Montenegro od 17.6.

 

Iz Tivta:

 • Manchester, Jet2 od 1.5.
 • Riga, airBlatic od 4.5.
 • Beč, Austrian od 13.5.
 • Brno, Air Montenegro od 15.6.
 • Riyadh, flynas od 1.7.
 • London Stansted, Jet2 od 6.5.2024.

 

Iz Prištine:

 • Dusseldorf, Condor od 26.3.
 • Antalya, SunExpress od 27.5.

 

Iz Skopja:

 • Frankfurt, Lufthansa od 23.4
 • Split, Croatia od 12.5.
 • Oslo, Norwegian od 23.6.
 • Dubia, flydubai od 30.10.

 

Iz Ohrida:

 • Manchester, TUI od 31.5.
 • London Gatwick, TUI od 31.5.
 • Beograd, Air Serbia od 5.6.