Novosti iz regije

Swissova leisure kompanija Edelweiss je ukinula letove na liniji Zurich-Skopje koje je ovog ljeta prometovala pet puta tjedno. Edelweiss je letove ima sve do I. mjeseca 2021, a potom ih je ponovo krenuo operirati u V. mjesecu.  No, sada je letove ukinuo bitno prije. Na liniji će i dalje operirati Chair, koji u ovom momentu ima 4 tjednih letova iz Zuricha za Skopje.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Edelweiss

Ryanair neće otvarati nove baze u Hrvatskoj u dogledno vrijeme. Kompanija ne vidi potencijala u letovima za Pulu prvenstveno radi toga što Pula nema dovoljno putnika za zimske short-break letove. Sa druge strane kompanija stagnira u Splitu i Dubrovniku odakle ima tek po jednu simboličnu liniju. Kompanija nije zadovoljna uvjetima i cijenama koje ima u ova dva aerodroma.

Ryanair za sada ne vidi ni potencijale otvaranja baza na ostalim aerodromima gdje operira (Banja Luka, Niš i Podgorica), no ni u Beogradu.

Za razliku od toga kompanija planira povećavati broj linija i frekvencija, te bazirati i dodatne avione u svojim bazama u Zadru i Zagrebu. Michael O’Leary, CEO Ryanair Holdinga je najavio da će u Zagrebu do ljeta 2022. bazirati 4. avion, a moguće i 5.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ryanair

Nakon što je Croatia Airlines pokrenula vrlo logičnu liniju Osijek-Minhen postavlja se pitanje zašto kompanija zimi ne leti takve linije i iz drugih gradova Hrvatske. I prvo da definiramo jednu stvar. Frankfurt je neusporedivo bolja opcija od Minhena i Croatia je trebala letjeti Osijek-Frankfurt, a ne Osijek-Minhen. Tu bi bilo daleko više konektiranih putnika i daleko više dijaspore, pa i političara i poslovnjaka.

No, ostaje pitanje ako se isplati let Osijek-Minhen, kako se ove zime ne isplati letjeti Dubrovnik-Frankfurt, liniju koju je Croatia prometovala tolike godine. Iskreno, Croatia bi morala letjeti bar tri tjedna leta za Frankfurt zimi prema Puli, Rijeci, Zadru (sve sa Dash 8-400), Dubrovniku (sa A319) i dva leta prema Osijeku (sa Dash 8-400). To bi trebao biti minimum, koji bi napravio ozbiljno povećanje konektiranosti aerodroma Hrvatske, a povećao bi i broj putnika koji je toliko skroman iz tih aerodroma zimi. Croatia ni ljeti ne leti za Frankfurt i Minhen iz Pule i Zadra, već je linije prepustila Lufthansi, što je istinski nonsens.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Croatia Airlines

Srpska ministrica Darija Kisić Tepavčević je demantirala da joj je Anja Kisić rođaka, a vezano uz objavu da je Anja Kisić zaposlena u Air Serbiji. Za razliku od toga dr. Kon je potvrdio da je njegov sin zaposlen u Air Serbiji no pisanje o tome je okarakterizirao kao „čistu svinjariju“.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Serbia

Predsjednik Odbora direktora Aerodroma Crne Gore Nebojša Đoković, član Odbora direktora Ognjen Jovović i predsjednik općine Nikšić Markom Kovačević složili su se da treba pokrenuti aerodrom „Kapino Polje“ u Nikšiću. Aerodrom Nikšić ima kontrolni toranj, pistu od 1450 metara, prateće ceste, te nije potreban velik novac da se pokrene.

I to je OK ako aerodrom ostane malena business-sportska zračna luka. No, ako će netko potrošiti par desetaka milijuna EUR da od ovog aerodroma uz minijaturni gradić napravi aerodrom za redovne letove onda radi glupost kao što je Trebinje, Bihać i Morava. Aerodrom Podgorica je na samo 58 km, Nikšić je maleni gradić, privredna je vrlo loša a stanovništvo prilično siromašno. Ništa više od poslovno-sportskog aerodroma!!!

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: Aerodrom Nikšić

Beograd će ove zime imati čak četiri tjedna leta za St.Petersburg koje prošlih godina nije imao. Air Serbia će letjeti dva puta na liniji, Aeroflot jednom, te Nordwind jednom. Prošle zime nije bilo letova za St.Petersburg, a prijašnjih godina Air Serbia je najčešće letjela za St.Petersburg samo par dana oko Nove godine, ne i ostalih četiri i pol mjeseca zime.

Air Serbia je promijenila dane operiranja za St.Petersburg, te će sada letjeti srijedom i subotom. Nonsens je da će i Aeroflot letjeti srijedom, dočim će dvije kompanije operirati tek dva dana u tjednu. Daleko logičnije bi bilo da su kompanije operirale opciju ponedjeljak-srijeda-petak ili neku sličnu opciju sa jednakim razmacima u tjednu. Ovo je posebno lako ostvariti zimi kada kompanija imaju viška kapaciteta koje mogu usmjeriti na dane operiranja koji im više pašu.

U isto vrijeme Air Serbia je odlučila nastaviti letjeti tijekom zime na dvije svoje niche linije: Rostov na Donu (i dalje će prometovati petkom i nedjeljom), te Krasnodar (također petkom i nedjeljom).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Serbia

Wizz Air će tijekom zima značajno smanjiti broj linija u regiji. Iako je kompanija još 2019. najavila da će letjeti iz Splita i tijekom zime, ipak je od te ideje odustala, pa Split ni ove godine neće imati letova zimi.

Wizz Air neće letjeti tijekom zime iz Beograda za Oslo i Larnacu. Liniju za Paris Beauvais od početka zimskog reda letenja povećava se sa 2 na 3 tjedna leta, liniju za Maltu sa 1 na čak 3 leta, a liniju za London Luton od 5.12. povećava sa 3 na 4 tjedna leta. Liniju za Dortmund smanjuje sa 5 na 4 tjednih letova, Liniju za Oslo kompanija od 7.10 smanjuje na tek jedan tjedni let da bi je 28.10. i ukinula.

Iz Tuzle kompanija neće letjeti za Skavstu i Vaxjo. No, kompanija povećava letove za Beč sa 1 na čak 3 tjedna leta, Basel za 3 na 5 letova, Friedrichshafen sa 1 na 2 leta, Baden-Baden sa 1 na 2 leta, Memmingen sa 2 na 3, Gothenburg sa 2 na 3, Malmo sa 3 na 4 tjedna leta.

Iz Skopja kompanija je ukinula Vaxjo zbog novih redukcija Švedske, za sada od 3.10. do 31.10. no vrlo vjerojatno će se ova redukcija produžiti i kasnije. Tijekom zime Wizz neće letjeti iz Skopja za Hannover i Bremen. Kompanija smanjuje i letove iz Skopja za Dortmund sa 5 na 4 tjedno, Memmingen sa 4 na 3 i London Luton sa 3 na 2 tjedna leta, iako tijekom XII. mjeseca ima od 2 do 5 tjednih letova, te od I. mjeseca operira 5 tjednih letova na ovoj liniji. No Wizz povećava letove za Rim sa 2 na 3 leta, Gothenburg sa 2 na 3, Malmo sa 2 na 3, Bratislavu sa 2 na 3, te Endoven također sa 2 na 3 leta.

U Prištini Wizz povećava Beč sa 2 na 3 leta tjedno. Dortmund smanjuje sa 3 na 2 tjedna leta, a isto tako smanjuje i Memmingen, dok London Luton smanjuje sa 5 na samo 3 tjedna leta, da bi od 13.12. liniju povećao na svakodnevnu.

Iz Sarajeva je najavljeno povećava letove za Copenhagen sa 2 na 3 tjedno, a od 13.12. i na 4 tjedno. Za Paris Beauvais povećava sa 1 na 2 tjedno. Za Basel Wizz povećava broj letova sa 2 na 3, no nakon 10.12. ponovo ih smanjuje na 2 tjedno. Za Dortmund povećava od 19.12. sa 3 na 4 tjedna leta. Od 13.12. povećava i Memmingen sa 2 na 3 leta, te Endhoven, Gothenburg I Stockholm Skavsta isto tako. Iako je Abu Dhabi trebao prometovati dva puta tjedno on sve do 15.12. prometuje samo jednom tjedno nakon čega se povećava na 2 tjedna leta.

Iz Podgorice Wizz Air neće letjeti za Budimpeštu.

Iz Banja Luke kompanija povećava broj frekvencija za Eindhoven sa 1 na 2 leta tjedno. Iz Niša nema promjena broja operacija.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Wizz Air

CEO Ryanair Holdinga Michael O’Leary je izjavio da ne želi naštetiti Croatiji Airlines i da smatra da će Croatia Airlines preživjeti Ryanair. Ryanair ne duplira linije Croatie Airlines, te O’Leary smatra da nije isto ako Croatia leti za Heathrow, a Ryanair za Stansted.

O’Leary je izjavio da je Croatia dobra kompanija sa vrlo dobrom reputacijom i da Ryanair želi da Croatia preživi. Čak štoviše O’Leary je naglasio kako Ryanair uvijek svojim dolaskom natjera nacionalne prijevoznike da rade bitno kvalitetnije i da korjenito promjene svoje ustaljene i inertne standarde.

O’Leary je izjavio da će Croatiom letjeti prvenstveno poslovnjaci, putnici koji se moraju konektirati i bogati političari, dok će Ryanairom letjeti dijaspora, turisti i posebna kategorija short breaka. Upravo na short breaku Ryanair gradi zagrebačke letove i ozbiljno promoviraju Zagreb kao short break destinaciju u najtiražnijim novinama Europe.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: Alen Šćuric (Ryaniar)

Montenegro Airlines otvara u Beogradu maintenance centra. Kompanija je na Aerodromu Beograd zakupila poslovni prostor u kojem je ured, te skladište rezervnih dijelova i alata. Kompanija je tražila odobrenje za rad od srpske Agencije za civilno zrakoplovstvo.

Kompanija će linijski održavati avione Embraer E190, E195 i Fokker F100. Za Beograd sa Embraerima E190 i E195 lete Air France, Air Montenegro, Austrian, Arkia, KLM, LOT i Lufthansa. Interesantno će biti vidjeti hoće li Air Montenegro koristiti ovaj line mainenance ili će u Beograd postaviti svoje mehaničare za line mainenace. Kompanija već ima Part-145 dozvolu za linijsko održavanje u Podgorici, gdje može raditi C1 check (7500 sati leta). Kako god, čestitke za Montenegro Airlines, ovo nije blesav potez.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Montenegro Airlines

Air Serbia će nastaviti do 31.3.2022. sa programom besplatne promjene datuma putovanja. Svi putnici koji kartu kupe do 31.3.2022. moći će promijeniti kartu bez dodatne naplate i to neograničeno puta, a najkasnije dan prije planiranog leta. Ako plaćena tarifa nije dostupna za novi datum putnik će morati doplatiti do iduće dostupne tarife. Ova opcija ne odnosi se na let Beograd-New York.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Serbia

CEO Ryanair Holdinga Michael O’Leary je izjavio da će iz Zadra letjeti zimske linije. Ovo ima svu logiku ovog svijeta. Naime, Ryanair u Zadru ima bazirana dva aviona i posade za iste, nelogično je da oni pet mjeseci ne rade ništa i samo gube novac kompanije. Konačno, Zadar ima mogućnost short breaka, tj. turista koji dolaze 2-3 dana preko vikenda kako bi se kraće odmorili. Zadar ima i priličnu dijasporu koja će putovati zimi. Na koncu, zadarski Ryanairovi putnici će pokriti i područje Splita koji je na samo stotinjak km (oko sat i pola vožnje autoputom) obzirom da je broj zimskih letova u Splitu prilično skroman.

I sada se postavlja pitanje koje bi to linije mogle biti? Moguće linije sa po dva tjedna leta za Dublin, London, Frankfurt, Berlin, Memmingen, Charleroi, Paris i Rim. To bi bilo 16 letova, odnosno više od 2 dnevno. No, minimalan broj letova koji ne bi imali previše rizika bili bi za London, Frankfurt, Memmingen i Paris, tj. 8 tjednih letova. Ovi letovi svakako bi akumulirali dovoljno putnika, a Zadru omogućili 13.000 sjedala mjesečno ili 65.000 sjedala u pet zimskim mjeseci, odnosno uz popunjenost od realnih 70% oko 45.500 putnika. Više nego mnogo za jedan Zadar.

Bila bi to odlična nadopuna za jedan Zadar koji već dugi niz godina zimi ima tek 6 tjednih letova preko Pule za Zagreb Croatie Airlines.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: ZL Zadar

Korean je otkazao letove za Zagreb za 2022. Kompanija je još do prije par dana u prodaji imala letove za Zagreb, no sada ih je otkazala. Korean u ovom momentu leti tek 4 linije za Europu, pa je očito da i iduće godine neće imati veliki povratak kakvom su se nadali. Iskreno, nije bilo realno da će kompanija krenuti sa letovima već iduće godine, već je 2023. bila daleko realnija.

Ostaje za vidjeti hoće li se letovi Air Canade i Air Transata za Toronto ostvariti, a ako i hoće u kojem će obujmu biti. Emirates za sada ne pokazuje nikakvu intenciju obnove letova za Zagreb, a čak i Flydubai konstantno prolongira početak letova, te smanjuje broj frekvencija na liniji.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Korean

Uvođenje linija Osijek-Minhen je istinski ogromna stvar za ZL Osijek. Linija ima idealnu frekvenciju ponedjeljak-petak kako za dijasporu, tako i za short-break, ali i konektirane putnike. Linija će operirati do 14.1. 2022. no vrlo vjerojatno će se proširiti i na ostatak godine. ZL Osijek i Croatia Airlines o tome intenzivno pregovaraju.

Zašto je ova izuzetno linija važna za Osijek? U prvom redu aerodrom je dvije godine imao samo domaće letove. I to nikako nije dobro kako za sam aerodrom, tako i za cijelu regiju Slavonije. Drugo, linija će sigurno akumulirati putnike iz Zapadne Vojvodine i Sjeveroistočne BiH. To je ipak bitna odskočnica spram Wizz Airovih letova u Tuzli, Beogradu i Osijeku koji takve putnike nisu privlačili u Osijek nego su isti putovali iz Tuzle ili Beograda. Konačno, ova linija je prema jednom od najvećih hubova Europe koji ima velik broj potencijalnih konekcija, a i Croatiu Airlines koja je u bliskoj suradnji sa Lufthansom, pa je stoga i broj potencijalnih konekcija ogroman. Naravno, glavni putnici na liniji će biti dijaspora, a nešto će biti i turista, poslovnjaka (najveća gospodarska razmjena je između Njemčake i Hrvatske), te političara (Hrvatska je politički vezana uz Njemačku).

Na liniji treba to više čestitati managementu ZL Osijek jer letova za Njemačku nema ni iz Dubrovnika, Pule, Zadra i Rijeke. Tim je ovaj uspjeh veći.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: ZL Osijek

Wizz Air ukida letove iz Beograda za Oslo i Larnacu što je 3 leta manje. Kompanija po jedan tjedni let smanjuje i za Dortmund. No, kako povećava Beauvais i London za po jedan tjedni let, Beograd će u XI. mjesecu zapravo imati 2 leta manje nego trenutno. No, kako kompanija uvodi nove linije sredinom XII. mjeseca za Barcelonu, Vaxjo, Billund i Hahn, tada će imati 8 leta više nego sada. Naravno, promjene su, obzirom na pandemiju i te kako moguće.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Wizz Air

Croatia Airlines uvodi liniju Osijek-Minhen od 15.11. do 14.1.2022. Linija će se operirati sa Dash 8-400 dva puta tjedno, ponedjeljkom i petkom, idealno za dijasporu i short break. Direktor ZL Osijek g. Ivan Kos nam je rekao da je za sada dogovoreno da će linija operirati dva mjeseca, no da se sa Croatiom dogovara da linija bude cjelogodišnja. Uz to kompanija je u finalizaciji pregovora sa Wizz Airom i Eurowingsom za pokretanje novih linija.

Tijekom ljeta Croatia Airlines sa Dash 8-400 operira za Dubrovnik i Split jednom tjedno, a Trade Air cijele godine operira za Zagreb 6 puta tjedno, za Pulu i Split 2 puta tjedno, te za Rijeku, Split i Dubrovnik 2 puta tjedno, sve sa Let-410 Turboletom.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Mario Vukoja

Croatia Airlines planira za Pulu preko Zadra prometovati u podnevnom 3. valu šest puta tjedno ove zime, svaki dan osim subote. Ovaj broj frekvencija je isti kakav je imala 2019. godine, a bitno viši nego prošle zime kada je kompanija operirala tek dva tjedna leta osim oko Nove godine kada je broj letova povećala.

Inače kompanija je početkom tjedna iz sustava izbacila letove za Zadar i Pulu i sustav je pokazivao da neće letjeti ovu liniju. Još jedna greška sustava koja nije dobra za potencijalne putnike i prodaju karata.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Croatia Airlines

Air France je otkazao sve letove za Beograd tijekom zime. Zadnji let je 29.10. Kompanije je tijekom ljeta letjela pet tjednih letova, a sada leti četiri leta. Ovo je velik udarac za Beograd koji je izgubio jednu veliku i bitnu kompaniju. Air Serbia nastavlja letjeti za Paris, no i oni smanjuju letove na 12 tjedno.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air France

Pula u drugoj polovici IX. mjeseca ima 72 tjedna leta (više od 10 dnevno) i to za:

 • Birmingham TUI 2 tjedno
 • Bristol easyJet 2 tjedno
 • Bristol TUI 2 tjedno
 • Bruxelles TUI 2 tjedno
 • Copenhagen SAS 1 tjedno
 • Doncaster TUI 1 tjedno
 • Dusseldorf Eurowings 1 tjedno
 • Glasgow easyJet 2 tjedno
 • Gothenburg TUI 1 tjedno
 • Frankfurt Lufthansa 2 tjedno
 • London LGW easyJet 6 tjedno
 • London LGW TUI 2 tjedno
 • London LTN easyJet 2 tjedno
 • Manchester TUI 2 tjedno
 • Manchester Jet2 2 tjedno
 • Minhen Lufthansa 2 tjedno
 • Moskva DME S7 1 tjedno
 • Moskva DME Red Wings 1 tjedno
 • Moskva ZIA Ural 1 tjedno
 • Moskva SVO Aeroflot 7 tjedno
 • Osijek Trade Air 2 tjedno
 • Petersburg Azur 1 tjedno
 • Split Trade Air 2 tjedno
 • Zadar Croatia 7 tjedno
 • Zagreb Croatia 13 tjedno
 • Zurich Edelweiss 1 tjedno

U VIII. mjesecu Pula je imala 91 tjedni let, 19 više nego sada.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: ZL Pula

Švedska zabranjuje od 20.9. ulazak u zemlju srpskim građanima bez obzira na cijepljenje ili testove. Građani Makedonije mogu ući u zemlju ali se moraju testirati na samom aerodromu. Tek treba vidjeti kako će to utjecati na letove Air Serbie, Norwegiana i Wizz Aira iz Beograda, te Wizz Aira i Ryanaira iz Niša.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Air Serbia

Iako je Air Serbia otpustila nekoliko stotina zaposlenih tijekom Covida-19, u V. mjesecu ove godine je zaposlila Slobodana Kona, sina prvog epidemiologa Srbije Predraga Kona, i to na mjesto rukovodioca interne revizije. Mladi Kon je diplomirao na vrlo kontradiktornom i dvojbenom privatnom sveučilištu Megatrend.

Anja Kisić, rođaka Darije Kisić Topavčević, ministrice rada Srbije, je pak u kompaniju došla u X. mjesecu prošle godine i to kao menađerica korporativnih komunikacija.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Serbia

Ove zime za Njemačku kao najveće tržište regije će letove imati:

 • Skopje: 24 tjedna leta Wizz Air (Baden-Baden 2 leta, Berlin 2, Cologne 3, Dortmund 4, Hahn 3, Friedrichshafen 2, Hamburg 3, Memmingen 3, Nuremberg 2)
 • Sarajevo: 7 tjednih letova Lufthanse za Frankfurt, Wizz Air 12 tjednih letova (Cologne 3 leta od 15.12, Dortmund 3, Hahn 2 od 14.12, Hamburg 2 od 16.12, Memmingen 2), te Eurowings 5 tjednih letova (Stuttgart 2 i Cologne 3)
 • Tuzla: 20 tjednih letova Wizz Air (Berlin 2, Cologne 2, Dortmund 3, Hahn 3, Friedrichshafen 2, Baden-Baden 2, Memmingen 3, Nuremberg 3 od 14.12.)
 • Ljubljana: 14 tjednih letova (svaki dan 2) Lufthanse za Frankfurt
 • Split: 7 tjednih letova Croatia i 6 tjednih letova Eurowings u XII. mjesecu, odnosno 3 u ostatku zime (Stuttgart 3, kasnije 2; Dusseldorf 2, kasnije 1; Cologne 3, kasnije nema letova)
 • Priština: easyJet 4 tjedna leta za Berlin, Wizz Air 6 tjednih letova (Baden-Baden 2, Dortmund 2 i Memmingen 2), nije jasno koliko će letova imati Eurowings i MyWings jer nemaju objavljene letova za 11. mjesec
 • Banja Luka: Wizz Air 4 tjedna leta (Dortmund 2 i Hamburg od 17.12. 2 leta) i Ryanair 4 (Hahn 2, Memmingen 2)
 • Ohrid: Wizz Air 6 tjednih letova (Dortmund 2, Friedrichshafen 2 od 18.12, Memmingen 2)
 • Podgorica: Wizz Air 5 tjednih letova (Dortmund 3 i Memmingen 2)
 • Niš: Wizz Air 4 tjedna leta (Dortmund 2 i Memmingen 2)

 

Istim za Njemačku

 • Zagreb ima 74 leta,
 • Beograd 65,
 • Skopje 24,
 • Sarajevo 24,
 • Tuzla 20,
 • Ljubljana 14
 • Split 13,
 • Priština 10 (vjerojatno i bitno više)
 • Banja Luka 8,
 • Ohrid 6,
 • Podgorica 5,
 • Niš 4

To znači da će u regiji ove zime biti čak 268 tjednih letova za Njemačku (preko 38 dnevno), a vrlo vjerojatno i više kada Eurowings i MyWings objave svoje letove za Prištinu. Ogromna brojka! Istinski ogromna, poglavito za zimu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Wizz Air

Aerofot je kraći period suspendirao prodaju karata na liniji Moskva-Ljubljana, no sada ipak planira liniju operirati tijekom zime. Linija će prometovati tri put tjedno, srijedom, petkom i nedjeljom sa Airbusom A320.

Aeroflot će tijekom zime operirati i liniju Zagreb-Moskva tri put tjedno, ponedjeljkom, četvrtkom i subotom sa Airbusom A320. Aeroflot tijekom zime više neće letjeti iz Dubrovnika za Moskvu.

Za Beograd Aeroflot će tijekom zime imati svakodnevne letove. Kompanija više neće letjeti širokotrupce na ovoj liniji, već će svih sedam letova imati sa Airbusom A321. Kompanija više nema izlistane code-share letove Air Serbie.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aeroflot

Turkish leti za Zagreb 11 puta tjedno. No, od 31.10. linija se smanjuje na 7 puta tjedno, tj. svakodnevnu. Iznimno kompanija ima drugi dnevni let u utorak 2.11. Kompanija tijekom zime neće letjeti za Dubrovnik.

Za Podgoricu Turkish će smanjiti broj letova sa 14 (dva puta dnevno), na 10 tjedno (svaki dan jedan let osim ponedjeljka, petka i nedjelje kada ima dva leta).

I za Beograd kompanija će smanjiti broj letova sa 14 na 10 tjedno. Turkish će isto kao i za Podgoricu imati jedan tjedni let osim ponedjeljka, petka i nedjelje kada ima dva leta.

Letovi za Ljubljanu ostaju 5 puta tjedno. I za Sarajevo kompanija će letjeti 13 puta tjedno ove zime, jednak broj operacija kao i u ovom momentu. Turkish će i za Skopje, kao i Prištinu nastaviti imati sedam tjednih letova.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Turkish

Dubrovnik u drugoj polovici IX. mjeseca ima 219 letova (prosječno više od 31 let dnevno):

 • Amsterdam KLM 7 puta tjedno
 • Amsterdam easyJet 2 puta tjedno
 • Atena Croatia 3 puta tjedno
 • Atena Aegean 2 puta tjedno
 • Barcelona Vueling 4 puta tjedno
 • Beograd Air Serbia 2 puta tjedno
 • Berlin easyJet 3 puta tjedno
 • Berlin Eurowings 1 puta tjedno
 • Birmingham Jet2 1 puta tjedno
 • Bordeaux Volotea 1 puta tjedno
 • Bristol easyJet 2 puta tjedno
 • Bruxelles TUI 2 puta tjedno
 • Bruxelles Brussels 2 puta tjedno
 • Cologne Eurowings 1 puta tjedno
 • Copenhagen Norwegian 2 puta tjedno
 • Dublin Aer Lingus 4 puta tjedno
 • Dusseldorf Eurowings 1 puta tjedno
 • Edinburgh easyJet 2 puta tjedno
 • Edinburgh Jet2 2 puta tjedno
 • Frankfurt Croatia 7 puta tjedno
 • Frankfurt Lufthansa 7 puta tjedno
 • Geneva easyJet 2 puta tjedno
 • Hamburg Eurowings 1 puta tjedno
 • Helsinki Finnair 2 puta tjedno
 • Turkish Istanbul 4 puta tjedno
 • Katowice LOT 1 puta tjedno
 • Leeds Jet2 2 puta tjedno
 • London Gatwick easyJet 8 puta tjedno
 • London Gatwick TUI 1 puta tjedno
 • London Heathrow British 13 puta tjedno
 • London Stansted Jet2 3 puta tjedno
 • Luxemburg Luxair 1 puta tjedno
 • Lyon Volotea 1 puta tjedno
 • Madrid Iberia 7 puta tjedno
 • Manchester Jet2 4 puta tjedno
 • Manchester easyJet 2 puta tjedno
 • Manshester TUI 1 puta tjedno
 • Marseille Volotea 1 puta tjedno
 • Minhen Lufthansa 8 puta tjedno
 • Minhen Croatia 2 puta tjedno
 • Moskva Aeroflot 7 puta tjedno
 • Nantes Transavia 2 puta tjedno
 • Nantes Volotea 1 puta tjedno
 • Newcastle Jet2 1 puta tjedno
 • Newark United 4 puta tjedno
 • New York Delta 4 puta tjedno
 • Osijek Croatia 1 puta tjedno
 • Osijek Trade Air 2 puta tjedno via SPU i RJK
 • Oslo Norwegian 2 puta tjedno
 • Paris CDG Croatia 4 puta tjedno
 • Paris CDG Air France 4 puta tjedno
 • Paris Orly Transavia 3 puta tjedno
 • Poznan LOT 1 puta tjedno
 • Riga airBaltic 2 puta tjedno
 • Rijeka Trade Air 2 puta tjedno via SPU
 • Rim FCO Vueling 1 puta tjedno
 • Rim FCO Croatia 3 puta tjedno
 • Rotterdam Transavia 3 puta tjedno
 • Split Trade Air 2 puta tjedno
 • Vienna Austrian 7 puta tjedno
 • Vienna Ryanair 2 puta tjedno
 • Vienna Wizz Air 1 puta tjedno
 • Vilnius airBaltic 1 puta tjedno
 • Varšava Smartwings 1 puta tjedno
 • Varšava LOT 3 puta tjedno
 • Varšava Wizz Air 1 puta tjedno
 • Zagreb Croatia 29 puta tjedno
 • Zurich Croatia 3 puta tjedno

 

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: ZL Dubrovnik

Jedna čitateljica facebook stranice Aerodroma Beograd ostavila je poruku na zidu „Jesi stigla Boso“. Potom je uslijedila salva poruka, od kojih su neke bile nepismene (to je posebno začinilo stvar), neke ozbiljno duhovite, neke kao pikanterije, neke su zezale i Bosu i autoricu komentara. Na koncu je i sam aerodrom spojio sve te poruke u baner i stavio natpis „Zbog velikog interesovanja, molimo Bosu, ako čita ovaj post, da se javi da je stigla“.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula); foto: Aerodrom Beograd

Flydubai će radi povećanja potražnje oko Božića i Nove godine operirati dva dnevna leta na liniji Dubai-Sarajevo od 24.12.2021. do 8.1.2022. Kompanija je ljetos operirala dva dnevna leta (koji puta i više), u ovom momentu operira 4 tjedna leta, a tako će biti i sve do 23.12. i nakon 10.1.

autor Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Flydubai

Iako je Lufthansa najavljivala da će ove zime letjeti na liniji Minhen-Ljubljana isto se neće desiti, pa će se eventualno ova linija pokrenuti tek na proljeće iduće godine. No, Lufthansa, koja je prošle zime imala tek 3 do 7 tjednih letova iz Ljubljane za Frankfurt, ove zime će letjeti dva dnevna leta, tj. 14 tjedno. Ozbiljno povećanje.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Lufthansa

Croatia Airlines je dobila novu web stranicu. Prvo korištenje stranice govori da je ista modernija, praktičnija i jednostavnija. Stranica je prilagodljiva svakoj vrsti uređaja i veličinama ekrana. Croatia Airlines kaže da nova stranica ima i jednostavniji način online naplate, iako se u to nismo uvjerili, tj. sustav naplate je identičan kao i prije.

Testiranjem stranice možemo primijetiti slijedeće:

 • manje je sadržaja na stranici nego je bilo prije, no neki sadržaji su sustavniji, bolje razrađeni, a i dodani su neki sadržaji koji su istinski korisni
 • red letenja se više ne objavljuje kao knjižice koja se lista (možda je to radi Covida-19), već kao popis destinacija i online izbornik destinacije
 • linkovi na redu letenja još uvijek ne rade, pa kada upišete relaciju i datume, te stisnete „traži“ ne dobivate ništa, dakle nema nikakve koristi od te stranice
 • no ako to napravite direktno iz home stranice dobivate novi podizbornik letova koji je vrlo informativan, sa velikim brojem podataka i grafički vrlo prihvatljiv
 • sama prodaja karata je ista kao i prije, što znači da je promijenjena samo home stranica, ali ne i dalji koraci
 • i većina drugih opcija u drugom koraku su stare stranice na koje vas home stranica vodi
 • sama home stranica je bitno preglednija i funkcionalnija, a sve opcije su jasne, pregledne i lako se pronađu
 • stranica ima nekih bagova, pa vam tako npr. ne želi otvoriti prodaju iako ste prihvatili opciju jednog putnika, morate staviti dva putnika, pa vratiti na jednog i tek onda potvrditi izbornik

Kako god istinske pohvale kompaniji na stranice. Bitno bolje ne prije. Moderno, funkcionalno, jednostavno i informativno. Konačno jedan bravo za kompaniju!

Kompanija ističe da će u budućnosti još više poraditi na web stranici, te da će na istu staviti i dodatne sadržaje.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Croatia Airlines

Komisija za kontrolu državne pomoći odobrila je državnu pomoć od 5,7 milijuna EUR za Aerodrome Srbije za 2020. godinu. Od toga najviše je dobio Niš, čak 2,9 milijuna EUR. Od ostataka iznosa velik dio dobiti će Aerodrom Kraljevo (Morava). Istinski velik novac. Komisija je ocijenila da državna pomoć niškom aerodromu predstavlja naknadu za obavljanje „djelatnosti od općeg ekonomskog interesa“.

Obzirom da su Aerodromi Srbije u 2020. ostvarili financijski minus od 1,0 milijuna EUR (u 2019. bili su pozitivni 278.660 EUR), razlika od 4,7 milijuna EUR je zapravo subvencija aerodromima koja ne pokriva financijski minus. Ogroman iznos koji nikako ne može biti jasan koja mu je svrha.

osnovna vijest prenesena sa ADRIA Grupa, flynaissus, komentari Alen Šćuric, foto: Alen Šćuric (Aerodrom Niš)

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

NAGRADNA IGRA

Osvojite 9 starih razglednica (50+ godina) InexAdrije, Lufthanse, Balaira, Air Lloyda i Ju52
tako da nam pošaljite fotke za foto-spotterski kutak

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!

Linije

 

Iz Ljubljane:

 • Atena, Aegean od 6.6.

 

Iz Maribora

 

Iz Portoroža:

 

Iz Zagreba:

 

Iz Pule:

 • Zurich, Croatia Airlines od 2.11.

 

Iz Rijeke:

 

Iz Zadra:

 

Iz Splita:

 • Atena, Aegean od 7.6.

 

Iz Brača:

 

Iz Dubrovnika:

 • London Gatwick, British od 5.12.

 

Iz Sarajeva:

 • Stockholm Skavsta, Wizz Air od 1.11.
 • London Gatwick, TUI od 20.12.

 

Iz Tuzle

 • Beč, Ryanair od 1.11.
 • Stockholm, Ryanair od 2.11.
 • Memmingen, Ryanair od 4.11.

 

Iz Mostara

 

Iz Banja Luke:

 • Berlin, Ryanair od 4.11.

 

Iz Beograda:

 • Billund, Wizz Air od 27.3.

 

Iz Niša:

 • Zurich, Air Serbia od 17.12.

 

Iz Kraljeva:

 

Iz Podgorice:

 • Manchester, Ryanair od 30.10.
 • London Luton, Wizz Air od 2.11.

 

Iz Tivta:

 • Manchester, Jet2 od 1.5.

 

Iz Prištine:

 

Iz Skopja:

 

Iz Ohrida:

 • Manchester, TUI od 31.5.