Novosti iz regije

Aegean će nastaviti operirati liniju Atena-Skopje tijekom cijele zime dva puta tjedno, utorkom i četvrtkom, sa Dash 8-400. Kompanija je prošle zime liniju operirala jednom do dva puta tjedno sa ATR-42.

Aegean će ove zime letjeti za Beograd četiri puta tjedno (ponedjeljak, utorak, petak i subota), a istovremeno će u code-share letjeti i Air Serbia pet puta tjedno (ponedjeljak, srijeda, četvrtak petak i nedjelja). To znači da će kompanija imati letove svakodnevno, uz dva leta ponedjeljkom i petkom. Vrlo sinkroniziran red letenja. Svaka čast.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aegean

Zračna luka Pula u sklopu projekta Adriagreen koji financira program prekogranične suradnje Interreg Italija-Hrvatska, provodi istraživanje o navikama putovanja u vrijeme pandemije Covid-19. U projektu sudjeluje i Zračna luka Dubrovnik. Stoga Zračna luka moli putnike da ispune potpuno anonimnu anketu koja se može ispuniti na linku:

https://forms.office.com/pages/responsepage.aspx?id=jUF7ESH7b0GoXx6f9yW_LBJjYq42GaVJtSd7cvqV729UQlZBSUxWVERHU0c3MFQ0R0U3WFI0MUkwQS4u

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: ZL Pula

Croatia Airlines će od zimskog reda letanja (31.10.) imati za Frankfurt 21 tjedni let (po 3 dnevno svaki dan), dok će Lufthansa imati dva dnevna leta svaki dan. Ukupno kompanije će imati 35 tjednih letova (po 5 dnevno svaki dan). Ovo je više letova nego su kompanije imale u udarnim mjesecima ljetne sezone ove godine, a neusporedivo više nego prošle godine.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Croatia Airlines

Iako je Iberia letjela letove za Zagreb tijekom zime 2018. i 2019. ove zime, kao i prošle, neće letjeti za Zagreb. Kompanija u IX. mjesecu ima reduciran red letenja sa tek tri tjedna leta (petak, subota i nedjelja), a zadnji let za Zagreb planira za 26.9.

Isto tako Iberia prekida letove za Split 28.9. U IX. mjesecu kompanija će letjeti tri puta tjedno (četvrtak, petak i subota), a krajem mjeseca broj letova će smanjiti na dva (četvrtak i petak). Za Dubrovnik će kompanija letjeti još u X. mjesecu, no posljednji let je 29.10. U IX. mjesecu kompanija za Dubrovnik leti svakodnevno, no potom smanjuje letove na šest puta tjedno (svaki dan osim četvrtaka), a od 28.9. gubi i utorak, da bi od X. mjeseca letjela tri puta tjedno (petak, subota i nedjelja).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Iberia

Air Montenegro ima flotu od 2 aviona Embraera E195, koji u prosjeku imaju tek 12,8 godina. Istim kompanija ima najmlađu flotu u regiji. Kompanija je u postupku nabavke i trećeg E195 (4O-AOC) koji je star tek 11,3 godine, što znači da kada i on dođe u flotu starost flote će biti 12,3 godine.

Montenegro Airlines ima 5 Fokkera F100, no samo jedan je operativan (4O-AOM) dok su ostala četiri aviona prizemljena. 4O-AOM ima 30,8 godina.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Montenegro

Aerodrom Sarajevo je izvršio cijepljenje protiv Covida-19 za svoje radnike. Aerodrom je svjestan da njihovi radnici imaju kontakt sa putnicima, te je ovu aktivnost odredio prioritetnom. Akcija je odazvala vrlo dobar odaziv radnika.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Sarajevo

foto: Aerodrom Beograd

Od 15.9. svi djelatnici, putnici ili posjetitelji terminala Aerodroma Ljubljana moraju imati ili PCR ili antigenski test, imati dokaz da su preboljeli Covid-19 do maksimalno 180 dana od bolesti, ili da su cijepljeni.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Aerodrom Ljubljana

Banja Luka je u VIII. mjesecu imala 28.273 putnika, što je 444 putnika više nego u VII. mjesecu, no i bitno više putnika nego u istom mjesecu lani (3.636). Aerodrom je u prvih 8 mjeseci ove godine ostvario 69.000 putnika. Obzirom na najave letova u preostalih 4 mjeseca za očekivati je da će Banja Luka imati preko 100.000 putnika u 2021. Aerodrom je isto ostvario na 362 leta (u VIII/2020 165 letova).

Ryanair je imao 8.197 putnika na 64 leta ili 128,1 putnika po letu. Wizz Air je imao 14.679 putnika na 92 leta ili 159,6 putnika po letu. Air Montenegro je imao 1793 putnika na 18 letova ili 99,6 putnika po letu. Najmanje putnika ostvarila je Air Serbia i to 1058 putnika na 18 letova ili 58,8 putnika po letu. Na charter letovima bilo je 2190 putnika na 12 letova ili 182,5 putnika po letu. Ostalih letova je bilo 158, a akumulirali su 356 putnika.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Banja Luka

Jazeera Airways povećava letove na liniji Kuwait-Sarajevo na svakodnevne do 26.9. Nakon toga linija će se prometovati šest puta tjedno (svaki dan osim nedjelje) i to do 2.10. Od 3.10. pa do 30.10. linija će se operirati četiri put tjedno (utorak, srijeda, petak i subota).

preneseno sa: Adria Grupa, Flying Bosnian, foto: Jazeera

Edelweiss je imao najava da bi mogao letjeti Split-Zurich i preko zime, no to se neće desiti. Kompanija trenutno leti četiri tjedna leta (ponedjeljak, petak, subota i nedjelja), a od 2.10. isto reducira na dva leta (subota i nedjelja). Od 16.10. letjet će samo jedan tjedni let (nedjeljom), a do 23.10. kada prekida letove.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Edelweiss

 

Predsjednik Srbije Vučić prilikom posjeta Kraljevu izjavio je da će se sa Aerodroma Morava vrlo skoro letjeti na pet ili šest linija, i to prema Istanbulu, Solunu, Tivtu, te manjim zračnim lukama u Njemačkoj. Je li nam vjerovati ovim izjavama? Vučić je do sada provalio brdo izjava o zrakoplovstvu Srbije koje ne da se nisu ostvarile nego su ozbiljno nasmijavale strukovnu javnost. Neke su bila i istinski groteskne. Stoga i ovu izjavu treba uzeti sa rezervom. Vrijeme će pokazati jel to još jedna Vučićeva olako data izjava, ili bi od tako čega nešto moglo biti.

Po otvaranju Morave nije bilo zainteresiranih kompanija, a letove je započela tek Air Serbia nakon vrlo visokog PSO-a koji je Srbija osigurala za cjelogodišnje letove za Beč i sezonske za Solun. No, ostvareno je tek par letova od XII/2019. prema Beču. Nakon toga aerodrom nije imao ni jedan let godinu i četiri mjeseca, da bi ovog ljeta Air Serbia obavila tek par letova prema Solunu koji se više ne operiraju, pa aerodrom ponovo više nema letova. Iako nemaju što raditi na aerodromu je zaposleno više od 50 djelatnika.

Direktor Aerodroma Srbije Mihajlo Zdravković je izjavio da će Morava uskoro krenuti u izradu cargo centra te da će postati središnji srpski aerodrom za prijevoz robe, kao i ozbiljno regionalno središte. Vrlo optimistično i nimalo realno. Morava nema baš nikakvog načina preuzeti cargo od Beograda, ali niti imati iole ozbiljan cargo promet, ništa više od tek simboličnog.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Morava

Na Aerodromu Beograd povremeno nestaje električne energije radi radova na dodatku terminala uz gateove C. Tako je jučer u prijepodnevnim satima nestalo struje, da bi se nakon nekog vremena vratilo osvjetljenje, no dobar dio kompjutera ipak nije radio. Ipak, aerodrom je vrlo brzo uspio osposobiti check-in pa se putnički promet nesmetano nastavio.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Beograd

Flydubai, koji je više puta prolongirao letove iz Dubaia za Zagreb i napokon kreće 23.9, smanjio je broj tjednih letova sa planiranih četiri tjedno na samo dva tjedno, četvrtkom i subotom. Kompanija teko planira letjeti do 20.12. kada će povećati broj letova na četiri tjedno. Istim će Zagreb imati manje letova od Ljubljane koja kreće dan kasnije, a imat će tri tjedna leta (srijeda, petak i nedjelja). Do Covida-19 Zagreb je tijekom ljeta imao sedam letova Emiratesa sa Boeingom 777-300, a zimi sedam tjednih letova Flydubaia, dok Ljubljana nije imala letova.

Flydubai leti sedam tjednih letova za Beograd u ovom momentu, a od 31.10. kreće sa dva dnevna leta na liniji za Dubai. Prije Covida-19 Beograd je imao manje letova za Dubai od Zagreba.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Flydubai

Iako je Wizz Air još prošle godine najavljivao da će letjeti zimske letove iz Splita, a i ove godine se to najavljivalo, ni ove zime se to neće desiti. Kompanija zadnji let za Beč leti 24.9. do kada leti samo jedan tjedni let. Za Rim FCO leti dva tjedna leta do 29.10. Zadnji let za Gdansk i za Lublin je 12.9. Više nema letova za Katowice, Krakow, Poznan, Varšavu i Wroclaw. Za London Luton će letjeti 3 tjedna leta do 1.10. (ponedjeljak, srijeda i petak) a od 5.10. počinje letjeti dva tjedna leta (utorak i subota), koje letove operira do 30.10.

Za Dubrovnik kompanija će letjeti još samo liniju za Beč i to do 26.9. jednom tjedno (nedjeljom), nakon čega više neće imati letova za najjužniji hrvatski grad.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Wizz Air

Mostar je konačno nakon godine i pola dobio letove. Croatia Airlines obavlja pet chartera za hodočasnike iz Shannona, Irska. Kompanija na liniji leti sa Airbusom A319. Tijekom IX. i X. mjeseca Croatia će letjeti ovaj charter jednom jedno, srijedom. Croatia će imati i letove za Dublin i Cork.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: ZL Mostar

ETF ima flotu od dva Boeinga 737-800 koji imaju prosječno 19,2 godine, dočim je ETF-ova flota mlađa i od Air Serbijine. Jedan B737-800 ima 17,6, a drugi 20,7 godina. Kompanija je ove godine u wet-leasu na dva mjeseca imala i Airbus A321.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: ETF

Niš je u VIII. mjesecu imao 30.538 putnika (u VIII/2020. samo 11.782 putnika). Aerodrom je isto ostvario na 306 operacija (prošle godine 196). Niš je imao i 7,4 tone carta (u VIII/2020. 42,3 tone).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Alen Šćuric (aerodrom Niš)

Aerodrom Maribor je u VIII. mjesecu imao 590 putnika (u VIII/2020 480). Ukupno operacija u VIII. ove godine bilo je 1434 (prošle godine 1226). Cargo u VIII. mjesecu je bio 18,0 tona (prošle godine nije bilo carga).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Maribor

Fly Air41 kreće sa školovanjem svog kabinskog osoblja od 15.9. u Zagrebu. Kompanija vrlo žestoko reklamira pozicije za kabinsko osoblje, a preuzeli su i dobar dio kabinaca iz Zagreba i Hrvatske koji su se rastrčali po drugim državama.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Sundair

Iako je ovog ljeta Air Serbia bila potpuno dominantna na letovima iz Crne Gore prema Beogradu, te imala omjer 1:3 u broju letova, ove zime Air Montenegro će biti dominantan. Na liniji Beograd-Tivat Air Montenegro će letjeti 6 tjednih letova, a Air Serbia 7, no Air Montenego će pritom imati 696 sjedala tjedno, a Air Serbia 462 sjedala, dakle crnogorski nacionalni prijevoznik će imati čak 234 sjedala više (51%).

Za Podgoricu Air Montenego će letjeti 14 tjednih letova, a Air Serbia samo 12 tjednih letova. Air Montenegro će na ovoj liniji imati 1624 sjedala tjedno, a Air Serbia tek 1260 sjedala (6 letova je sa A319, a isto toliko sa ATR-72), tj. čak 364 sjedala manje. Sveukupno Air Montenego će imati 2320 sjedala, a Air Serbia 1722 sjedala, tj. Air Montenegro će imati 598 sjedala tjedno više prema Beogradu od Air Serbie.

Uz to Air Montenego ima svakodnevnu opciju da putnici otputuju iz Podgorice za Beograd  i vrate se isti dan (odlazak u 7:30, povratak u 20:15). Air Serbia takvu opciju nema ni jedan dan osim petka. Air Serbia se tu jako čudno ponaša, kao da više nema konkurencije na liniji. Da Air Serbia umjesto šest letova sa A319 leti sve letove sa ATR-72 imala bi 19 tjednih letova, tj. po tri tjedna leta skoro svaki dan u tjednu i putnici bi se mogli istog dana vratiti. Evidentno će tu Air Montenegro uzeti gro putnika na liniji radi bitno boljeg reda letenja.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Montenegro

Iako to nije tako bilo prošle zime, Croatia Airlines ove zime planira svakodnevne letove za Frankfurt iz Splita. Lufthansa iz Frankfurta za Split neće letjeti ove zime.

Croatia planira i svakodnevne letove za Minhen. No, ono što iznenađuje je da je i Lufthansa odlučila još u prvom tjednu XI. mjeseca nastaviti letove za Minhen, i to petkom, subotom i nedjeljom, dočim će obije kompanije imati čak 10 tjednih letova. No, nakon 7.11. Lufthansa više neće imati letova.

Kompanija će i liniju za Rim FCO operirati svakodnevno tijekom zime. Za Zagreb Croatia planira čak 22 tjedna leta (svaki dan po tri, osim ponedjeljka kada operira 4 leta). Istim će Croatia iz Splita imati čak 43 tjedna leta (više od 6 dnevno). Ovo je daleko više letova nego što je bilo prošle zime i na razini je zime 2019. Ostaje za vidjeti koliko će se od ovog plana realizirati obzirom na pandemiju.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Croatia Airlines

Kao i svake godine Croatia ima sezonske letove za Dubrovnik, pa je logično da ove zime ne leti za Rim, Atenu, Minhen, Osijek, Paris i Zurich. No, kompanija je prije Covida-19 letjela tri puta tjedno za Frankfurt. Prošle godine iz Dubrovnika Croatia je letjela samo za Zagreb, te nije imala međunarodnih letova. Ove godine očekivalo se da će nastaviti letjeti iz Dubrovnika za Frankfurt, poglavito što iz Splita kompanija ima čak 21 međunarodni let tjedno (Frankfurt, Minhen i Rim svakodnevno).

No, to se nije desilo. Croatia ove zime neće letjeti za Frankfurt, pa čak niti oko Nove godine. Iskreno vrlo čudno i nimalo prihvatljivo, pa i neodgovorno od kompanije. Croatia je ove zime morala imati bar tri tjedna leta Dubrovnik-Frankfurt sa Dash 8-400. Kompanija će za Zagreb imati 6 letova više nego prošle godine, tj. njih 20 tjedno (svaki dan 3 osim nedjeljom 2). To znači da će Croatia ove zime letjeti 5 letova manje iz Dubrovnika nego 2019.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: ZL Dubrovnik

Hrvatska je u 2019. imala 19,6 milijuna turista i 91,2 milijuna noćenja. Najviše turista je bilo iz Njemačke (2,8 milijuna). U 2020. Hrvatska je imala tek 7,0 milijuna turista i 40,8 milijuna noćenja. I opet je najviše turista bilo iz Njemačka (1,5 milijuna). U prvih 8 mjeseci ove godine Hrvatska je imala 10,7 milijuna turista koji su ostvarili 67,9 milijuna noćenja. Najviše turista je bilo iz Njemačke (2,2 milijuna).

Zagreb je pak 2019. imao 1,5 milijuna turista i 2,6 milijuna noćenja. Najviše turista bilo je iz Koreje (95.459). U 2020. Zagreb je imao 343.472 turista i 780.077 noćenja. Najviše turista bilo je iz Njemačka (23.685).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Croatia Airlines

Aerodrom Sarajevo u VIII. mjesecu imalo je 151.309 putnika (u VIII/2020. samo 22.014). To je samo 43.694 putnika manje od Zagreba. Bravo Sarajevo! Aerodrom je imao 1569 operacija i 187,5 tona carga. Ovo je samo 15,4% manje putnika nego 2019. Aerodrom je u prvih osam mjeseci ove godine imao 450.533 putnika.

Ovaj istinski velik broj putnika u prvom redu akumulirala je baza Wizz Aira, no i velik broj letova prema Bliskom Istoku.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Aerodrom Sarajevo

Konačno dobar potez od Croatia Airlines. Ne dobar, odličan. Istina, kasni 7 mjeseci, ali hvala ti bože. Naime, kompanija od 31.10. kreće sa dva dnevna leta za Minhen iz Zagreba. Letovi iz Zagreba za Minehn su ujutro u 8:35 i u 18:40 svaki dan, a iz Minhena kreću u 10:35 i u 21:15. Do 30.10. Croatia je letjela samo pet tjednih letova na ovoj liniji.

Ovo je u prvom redu odgovor na Ryanairovo uvođenje Memmingena. I Ryanaira sada tu više nije konkurentan. Em leti na udaljeniji aerodrom, em ima frekvenciju od samo dva leta tjedno spram Croatijinih 14.

Croatia ima i svakodnevni let Split-Minhen, dočim će imati 21 tjedni let zimi iz Hrvatske prema Minhenu. Lufthansa je odlučila Croatiji prepustiti ove linije i ove zime neće letjeti iz Minehna prema Hrvatskoj. Bravo Croatia! Konačno!!!! Hvala ti bože malo pameti u Buzinu!

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Croatia Airlines

Eurowings će smanjiti broj letova tijekom dijela zime na svim linijama za Split. Kompanija će tijekom zime letjeti tri linije. Na liniji za Stuttgart će do 21.11. letjeti 3 puta tjedno (utorak, četvrtak i nedjelja), no nakon toga do 21.12. leti samo dva puta (četvrtak i nedjelja), kada ponovo leti tri puta do 4.1. Nakon 4.1. ponovo smanjuje letove na dva tjedna leta do 8.2. kada se vraća na tri leta.

I za Dusseldorf kompanija planira slične redukcije. Do 20.11. leti dva tjedna leta (srijeda i subota), no nakon toga samo jedan tjedni let (subotom). Od 11.12. ponovo uvodi 2. tjedni let do 8.1. kada će ponovo letjeti samo jedan tjedni let. Od 16.2. ponovo planira dva tjedna leta.

Cologne će se i bitno više reducirati. Do 14.11. kompanija će letjeti čak tri tjedna leta (utorak, petak i nedjelja). No, potom potpuno ukida liniju na više od mjesec dana, do 19.12. kada će letjeti tri tjedna leta do 2.1. nakon čega smanjuje letove na dva tjedna leta (utorak i nedjelja). Tako leti do 11.1. kada ponovo ukida liniju do 4.2. nakon čega će letjeti jedan tjedni let (petak). Od 13.2. povećava liniju na dva leta (petak i nedjelja), a od 22.2. uvodi i treći let (utorak). Istim će kompanija tijekom zime imati od 3 do 8 tjednih letova za Split.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Eurowings

Aerodrom Tuzla je u VIII. mjesecu imao 48.630 putnika (u VIII/2020 28.813) na 360 operacija (u VIII/2020 340). U usporedbi sa Sarajevom koje je postiglo 151.309 putnika, a do nedavno je imalo tek neznatno više putnika od Tuzle, ovo je prilično skroman rezultat. Ovo je tek nešto bolji rezultat nego ga ima Banja Luka u VIII. mjesecu. Aerodrom nije imao carga.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: Aerodrom Tuzla

Zrakoplov A319, registracije 9A-BER, tvrtke FlyAir41, ostao je 06. rujna prizemljen na Gran Canariji (LPA) nakon leta iz Leipziga. Zbog toga je SundAir morao angažirati čak dva hrvatska prijevoznika da 07. rujna pokriju letove koje je trebao odraditi prizemljeni zrakoplov. Tako je iz Prištine stigao ETF-ov B737, 9A-ABC, koji je odletio iz Leipziga za Varnu i nazad. Iz Pariza (CDG) je doletio Trade Air-ov A320, 9A-BTG, odradivši letove od Leipziga do Hurghade i nazad. U isto vrijeme za SundAir leti i A319 Croatia Airlinesa, 9A-CTN, koji je istog dana obavio repozicioniranje iz Bremena u Dresden odakle je odradio letove prema otoku Krfu i nazad, te se naposljetku vratio u Bremen. 9A-BER se vratio u Leipzig 07. rujna u popodnevnim satima.

autor: Juraj Mehić, dopisnik (Velika Gorica), foto: SundAir

 

Trade Air ima prosječno staru flotu 21,9 godina, bitno manje nego prije. Najstariji im je jedini preostali Fokker F100, koji ima 29,0 godina. A319 je star 19,1 godinu, a A320 imaju prosječnu starost od 20,5 godina (najstariji ima 23,5 godina, srednji 20,4, a najmlađi 17,5 godina). Kompanija u wet-leasu koristi i Let-410 Turbolet za PSO letova u Hrvatskoj.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Trade Air

Hrvatske zračne luke su u VIII. mjesecu postigle značajan uspjeh dostigavši fascinantnih 1,27 milijuna putnika. Najviše je imao Split, pa Dubrovnik i Zagreb:

  • Split je ostvario 494.241 putnika (u VIII/2020 273.842)
  • Dubrovnik je ostvario 291.207 putnika (u VIII/2020 119.839), uz 3664 operacije (u VIII/2020 2620). Dubrovnik je ostvario i 143,4 tone carga (u VIII/2020 samo 2,8 tona)
  • Zagreb je imao tek 194.993 putnika (u VIII/2020 93.553), sa 3086 operacija (u VIII/2020 2246). Aerodrom je ostvario tek 1 tonu carga više nego prošle godine 741 tonu (u VIII/2020 740 tona)
  • Zadar je ostvario 166.100 putnika (u VIII/2020 51.148) uz 2430 operacija (u VIII/2020 1460). Zadar nije imao carga.
  • Pula je imala 92.342 putnika (u VIII/2020 26.231), uz 1852 operacije (u VIII/2020 1236). Aerodrom nije imao carga
  • Rijeka je ostvarila tek 19.651 putnika (u VIII/2020 9.801) uz 610 operacija (u VIII/2020 490). Aerodrom nije imao carga (u VIII/2020 56,4 tone)
  • Osijek je u VIII. mjesecu imao 2040 i jedini je aerodrom koji je imao manje putnika nego u istom mjesecu prošle godine (2417). Aerodrom je imao 197 operacija (u VIII/2020 148), te 0,07 tona carga (prošle godine nije bilo carga).

 

Split je prva zračna luka u Hrvatskoj koja je u dvije godine premašila milijun putnika dostigavši 1.034.527 putnika. I Zagreb ima šansu prestići milijun putnika do kraja godine. Split je imao 300.000 putnika više od Zagreba, Dubrovnik skoro 100.000 više od Zagreba. Zadarske brojke su istinski fascinantne samo 28.893 putnika manje od Zagreba.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: ZL Split

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

NAGRADNA IGRA

Osvojite 9 starih razglednica (50+ godina) InexAdrije, Lufthanse, Balaira, Air Lloyda i Ju52
tako da nam pošaljite fotke za foto-spotterski kutak

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!