Novosti iz regije

EasyJet smanjuje broj polazaka na liniji London Gatwick-Ljubljana sa 6 na samo 1 tjedno od 1.11. Linija će se u XI. mjesecu operirati samo ponedjeljkom. Od 8.12. easyJet povećava broj polazaka na 3 tjedno (ponedjeljak, četvrtak i subota), no nakon 5.1. linija pada na dva leta tjedno jer se ukida četvrtak. Od 3.2. linija će se povećati na 5 polazaka tjedno (svaki dan osim utorka i srijede), a od 28.3. na 6 tjednih polazaka.

Kako je i Wizz Air smanjio broj letova za London, a British svoju liniju za London Heathrow drži kao sezonsku Ljubljana ima značajno smanjenje broja polazaka za London. Ovog ljeta Ljubljana je imala čak 12 tjednih polazaka za London, no ove zime imati će samo 3 do 7 polazaka.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: easyJet

Split u ovom momentu nema paralelne rulnice nego se avioni moraju okretati na uzletno-sletnoj stazi kako bi izašli na stajanku. Aerodrom ne planira graditi paralelnu rulnicu prije nego dostigne 5 milijuna putnika. Split je 2019. imao 3,3 milijuna putnika, a ako nakon iduće godine vrati povećanje prometa od prije 2019. 5 milijuna bi mogao dostići 2030-2031.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: ZL Split

Pula je imala 60.753 putnika u IX. mjesecu (59.931 u IX/2021). Ovo je 48,9% putnika iz IX/2019. (124.326). Pula je imala 1004 operacije u IX. mjesecu (1258 u IX/2021). Pula nije imala carga. Ukupno je Pula u prvih 9 mjeseci ostvarila 370.235 putnika. Neupitno je da će Pula do kraja godine imati preko 400.000 putnika.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: ZL Pula

Direktor zamaaero je danas ima dvosatni sastanak i radni ručak u Sarajevu sa g. Alanom Bajićem, direktorom Aerodroma Sarajevo. Na sastanku smo prošli sve teme vezane uz Aerodrom Sarajevo, a i dogovorili dva vrlo važna projekta na kojima će zamaaero i Aerodrom Sarajevo surađivati.

Zamaaero će sutra imati i sastanak sa g. Milanom Račićem, direktorom Aerodroma Banja Luka u Banja Luci.

Razgovarao sam sa jednim od visokih časnika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva koji je u samom vrhu helikopterskih snaga i inzistirao je da bude anoniman o mogućnosti zamjena Mi8, Mi-17 i Mi-171Sh, a kojih HRZ ima 24 u svojoj floti. Po njemu jedina alternativa za ove helikoptere su Sikorsky UH-60 Black Howk kojeg Hrvatska već ima dva komada u floti i čeka isporuku još dva.

No, tranzicija se ne može napraviti ekstremno brzo. Naime, prvi problem je školovanje posada. Za to treba duže vremena. Posade za dva postojeća Black Howka su se školovale u roku od godine dana, ali isto je bilo planirano u SAD-u. Pitanje je mogu li Amerikanci ubaciti toliko puno pilota u „izvanredno“ školovanje. Potom je problem održavanja tih helikoptera. Pitanje je može li se ZTC prebaciti na drugi model, ima li kadra i koliko bi njima trebalo za školovanje svojih mehaničara. Sama nabavka UH-60 nije problem, Amerikanci ih imaju ko pljeve, ovih helikoptera je proizvedeno preko 4000, a u floti ga ima čak 30 zemalja svijeta.

Moj izvor mi kaže da za sada održavanje transportnih helikoptera nije upitno, da rezervnih dijelova ima dovoljno i da su svi helikopteri operativni, te da ZTC traži opcije za budućnost. Nakon što su prekinuti pregovori ZTC-a sa ruskim dobavljačima od kojih se dijelovi pribaviti ne mogu radi sankcija, moguća je nabava dijelova preko trećih država koje ili imaju ove helikoptere u floti (56 zemalja) ili koje ove helikoptere održavaju.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: HRZ

Austrian će u XI. mjesecu letjeti iz Beča za Beograd 18 tjednih letova (svaki dan dva, po tri od utoraka do petka). Prošle zime Austrian je letio 12 tjednih letova, a ovog ljeta 19 tjednih letova. Air Serbia će letjeti 14 tjednih letova na istoj liniji, što je isto kao i ljetos, a duplo više nego prošle zime.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Austrian

LOT će smanjiti broj letova iz Varšave za Beograd u XI. mjesecu sa 11 na 9 letova (svakodnevno i dva leta ponedjeljkom i utorkom). Kompanija leti 6 letova sa Embraerom E175, te po jedan sa E170, E190 i E195. Prošle zime LOT je za Beograd letio 6 tjednih letova.

Za Zagreb kompanija smanjuje sa 12 na 9 letova (svaki dan i dva leta u petak i subotu) iako je prvi plan bio 10 tjednih letova. Kompanija leti kao i za Beograd 6 letova sa E175, te po jedan sa E170, E190 i E195. Zagreb je uvijek imao više letova i kapaciteta od Beograda, no u XI. mjesecu kapacitet ova dva grada se izjednačio.

Za Ljubljanu LOT će letjeti 6 tjednih letova (svaki dan osim četvrtka) i to po dva puta sa E175 i E190, te jednom sa E170 i E195. Za Ljubljanu LOT je ovog ljeta imao 8 tjednih letova, a toliko je imao i prošle zime, dočim će ove zime imati dva leta manje.

Za Skopje kompanija leti 3 tjedna leta (ponedjeljak, četvrtak i nedjelja), od čega dva leta sa E175 i jedan sa E190. Kompanija je ovog ljeta letjela 7 letova za Skopje, a prošle zime je imala isti broj letova, njih 3. Kompanija neće ove zime letjeti za ostale gradove u regiji (Podgorica, Priština i Sarajevo, te Jadran su sezonske linije).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: LOT

Aerodrom Ljubljana ima značajna povećanja linija ove zime. Povećavaju:

 • Flydubai sa 5 na 7 letova tjedno
 • Turkish sa 10 na 12 letova tjedno
 • Air Serbia sa 10 na 14 letova tjedno
 • Swiss sa 7 na 9 letova tjedno
 • Air Montenegro sa 2 na 3 leta tjedno.

Nažalost aerodrom ima i niz otkazivanja i smanjenja linija o čemu smo prethodno pisali:

 • Brussels sa 5 na 4 leta tjedno
 • Transavia ukida letove za Paris Orly (2 leta manje)
 • Wizz Air ukida letove za Charleroi (2 leta manje)
 • Wizz Air smanjuje broj letova za London Luton sa 3 na 2
 • easyJet smanjuje broj letova za London sa 6 na samo 1, a kasnije 2-3
 • LOT smanjuje broj letova sa 8 na 6 tjedno

 

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Ljubljana

Aerodrom Beograd je u IX. mjesecu ostvario 605.596 putnika. Ovo je 93,6% putnika iz istog mjeseca 2019. (647.005). Beograd je do sada ostvario 4.177.607 putnika. Beograd će do kraja godine imati oko 5,4 milijuna putnika.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: Aerodrom Beograd

Air Serbiji je isporučen drugi Airbus A320 (YU-APO). Avion sada ide na opremanje kabine. Avion ima sharkletse koji smanjuju potrošnju goriva. Avion kasni u isporuci pa zbog toga Air Serbia angažira Trade Air i Dan Air da lete privremeno umjesto njega. Iskreno, kompaniji je još jedan A320 i te kako trebao zbog ljetnih letova prema Tivtu, Zurichu, Parizu i Moskvi.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Serbia

Aerodrom Ljubljana planira pokrenuti i drugu solarnu elektranu i to na krovu terminala, upravnim zgradama i garaži. Elektrana će imati snagu 1,088 MWh, što je duplo više nego prva elektrana koju su instalirali (XI/2021). Projekt vodi kompanija Resalta koja i financira izgradnju, te operira elektranu. Planira se da će se elektrana izgraditi u II. mjesecu 2023.  Ovime će Ljubljana kroz solarne elektrane osiguravati 20% svojih potreba za električnom energijom.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Ljubljana

Air Pink upisuje prvu klasu pilot za business jetove u svoju Pilotsku akademiju. Prijaviti se mogu kandidati koji su rođeni između 1995. i 2004. godine. Školovanje je podijeljeno u dvije faze. Prva faza traje 24 do 28 mjeseci, a potom slijedi druga faza obuke koja je type rating za Cessnu Citation i traje 45 dana. Prva faza se održava u Beogradu, a letenje u Valjevu i Zrenjaninu. Druga faza se održava u Beču, Zurichu ili Londonu. Školovanje košta 75.000-85.000 EUR. Od kandidata se očekuje da budu potpuno posvećeni školovanju i da istovremeno ne pohađaju fakultet ili neke druge oblike školovanja.

Školovanje počinje u XI. mjesecu 2022. Kandidati će imati prednost u zapošljavanju u Air Pinku. Prvi kandidati za zapošljavanje će biti spremi 2025. godine.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Pink

Na ovogodišnjem Routesu World u Las Vegasu sudjeluje 707 aviokompanija, aerodroma i drugih organizacija u zrakoplovstvu. Iskreno, svi koji u businessu nešto vrijede su na Routesu. No, iz regije na Routesu su prisutni samo Air Serbia, te aerodromi Ljubljana, Zadar i Zagreb. Tek jedna kompanija i tri aerodroma. Tragično loše. I onda se svi čude zašto im business stagnira.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: MZL Zagreb

Trade Air ove zime ima jedan avion u Prištini, gdje će letjeti redovne letove, i jedan u Ljubljani koji će letjeti ad hoc chartera, a koji su već dogovoreni. Ostalih 4 aviona za sada neće letjeti iako se kompanija ozbiljno trudi da ih zaposli, te će biti prizemljeni u Zagrebu. Naravno, kompanija leti i PSO letove sa unajmljenim Saabom 340. Tijekom ljeta kompanija je imala zaposleno svih 6 aviona.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Trade Air

Zamaaero je do sada vozila sponzorirani Suzuki Grand Vitaru 2,4. No, obzirom na broj kilometara i starost automobila zamaaero je odlučio prodati Grand Vitaru i nabaviti novi automobil, BMW X3, 2.0 TDI. Automobil ima bitno više opreme od standardnog X3, a ima i panoramski krov.

Uz ovaj automobil zamaaero ima još Citroen C4 i Toyotu Yaris.

United je upravo objavio da 2023. planira ponovo letjeti četiri tjedna leta za Dubrovnik iz Newarka. Iduće godine operacije za Dubrovnik će započeti 26.5. dan prije nego prošle godine. United iz Newarka ima 29 linija prema Europi.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: United

Flydubai će u XI. mjesecu letjeti iz Dubaia za Sarajevo 3 tjedna leta (ponedjeljak, srijeda i subota). Broj letova povećava na 4 tjedno od 2.12. (dodatni let petkom). Od 18.12. kreće sa letovima svakodnevno kako će letjeti do 8.1. No, nakon toga ponovo će imati 4 tjedna leta (ponedjeljak, srijeda, petak, subota) kako će letjeti do kraja zimskog reda letenja.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: flydubai

Iako je Vueling objavio da će letjeti po dva tjedna leta ove zime iz Dubrovnika za Barcelonu i Rim, kompanija je ipak reducirala broj polazaka. Za Barcelonu kompanija će letjeti dva tjedno leta od 1.12. do 8.1. (četvrtkom i nedjeljom), izuzev 15.12. kada ne leti, te od 16.2. do kraja zimskog reda letenja.

Za Rim Vueling će letjeti od 1.12. do 7.1. dva puta tjedno (četvrtak i subota) uz izuzetak 15.12. kada ne leti. Kao i Barcelona linija će se nastaviti operirati 16.2. i letjet će do kraja zimskog reda letenja. To znači 22 leta za Barcelonu i 23 za Rim ove zime, tj. ukopno 45 letova.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Vueling

Zrakoplovno tehnički centar (ZTC), koji servisira zrakoplove Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, ima ozbiljnih problema. Naime, Hrvatska ima 10 helikoptera Mi-171Sh, 1 Mi-17 i 13 helikoptera Mi8. Kako su helikopteri ruske proizvodnje izuzetno je teško za njih pribaviti rezervne dijelove jer Hrvatska ima sankcije prema Rusiji. Stoga je ZTC pokušao do dijelova doći preko posrednika iz Republike Srpske, čak je imao i sastanak sa dva predstavnika ruske firme ATS (Aero Technik Service) koji su radi toga došli u Veliku Goricu. Za isto je saznala SOA (Sigurnosno obavještajna agencija) i na isto je reagirala te obavijestila Vojnu SOA-u.

Iskreno, ako ZTC vrlo skoro ne nabavi rezervne dijelove iz Rusije, HRZ će imati ozbiljnih problema. Kratkoročno Hrvatska može kanibalizirati dio flote, te time osigurati plovidbenost ostataka flote, ali to rješenje je iskreno loše i vrlo kratkog vijeka.

Upravo o ovakvom scenariju sam govorio kada sam rekao da je za Hrvatsku riskantno imati helikopter iz Rusije. Hrvatska je mogla prodati svoje helikoptere Ukrajini koja ih i te kako treba u ovom ratu. Naime, ukrajinski helikopteri se ruše, a ista ne može nabaviti nove helikoptere u Rusiji. Kako su njeni piloti školovani upravo na ovim helikopterima i te kako bi joj bilo bitno da iste što prije pribavi i poveća broj svojih helikoptera u floti. Za ovaj novac Hrvatska je mogla uz sponzoriranje SAD-a i dodatak vlastitih sredstava nabaviti adekvatan zapadni helikopter, te preškolovati pilote za iste.

Iste probleme Hrvatska bi imala da je nabavila vatrogasne anfibije iz Rusije, o čemu je razmišljala, čak je i testirala avione, te da je nabavila civilne SSJ-100, što na sreću nije bilo ni na razmatranju.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: HRZ

Aerodrom Portorož je u IX. mjesecu imao 2949 putnika (4575 u IX/2021). To je 87,2% putnika iz istog mjeseca 2019. Aerodrom je imao 1580 operacija (2372 u IX/2021). Aerodrom nije imao carga. Portorož je u prvih devet mjeseci ostvario 26.447 putnika.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Portorož

Air Serbia je najavila otvaranje novih linija na proljeće. Ono što znamo je da će uz letove za Kinu na proljeće krenuti sa Chicagom. Vrlo vjerojatno kompanija će ponovo pokušati Amman (Jordan) i Nicu (Francuska) koje je otkazala ovog ljeta iako su letovi već bili u prodaji. Svakako je za očekivati obnovu letove za Tel Aviv (Izrael) i Cairo (Egipat). Vrlo vjerojatno kompanija će letjeti i za Portorož sa kim trenutno pregovara.

Kompanija je za 2020. najavila i pokretanje letova za Kišinev (Moldavija), Lavov (Ukrajina) i Firencu (Italija). Lavov, naravno, nije realan zbog Rusko-ukrajinskog rata, no Kišinev i Firenca imaju svog smisla ovog svijeta. Tada je kompanija najavila i Genevu koju je 2021. i pokrenula, ali je od linije i odustala nakon sedam mjeseci operacija.

Bilo bi logično da kompanija pokrene letove za Cluj Napocu u Rumunjskoj poglavito radi bankrota BlueAira koji je tamo imao bazu. Kompanija bi trebala pokrenuti i letove za Ohrid (Makedonija), Brač (Hrvatska), Cataniu ili Palermo (Italija), Malagu (Španjolska), Lisabon (Portugal), Bordeaux (Francuska), Helsinki (Finska), Krakow (Poljska), Burgas (Bugarska), Izmir (Turska) i Kuvajt. Imalo bi logike i da kompanija neke od charter linija pretvori u redovne, što je i najavila da će se desiti u doglednoj budućnosti i to Krf, Heraklion, Kos, Rodos, Santorini i Hurghada.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Serbia

Wizz Air povećava broj letova za Abu Dhabi ove zime u regiji. Za Beograd kompanija će prvo smanjiti sa 4 na 3 leta od 29.10. no potom će broj letova vratiti na 4 od 13.12. Na koncu će od 18.1 kompanija povećati broj letova na 5 tjedno (svaki dan osim ponedjeljka i petka). Za Sarajevo kompanija će povećati broj letova sa 3 na 4 od 31.10. No, od 19.1. povećava broj letova na 5 tjedno (svaki dan osim utorka i subote).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Wizz Air

EasyJet je otkazao liniju London Gatwick-Priština. Linija će se obnoviti tek 27.3.2023. Linija će se tada obnoviti sa dva tjedna leta, no operirat će se tek do 8.5. nakon čega se prekida operirati.

Kompanija smanjuje i broj letova na liniji Basel-Priština sa 14 na 10 letova tjedno od 14.11., pri čemu nema ni jedan let srijedom. Nakon 7.11. easyJet smanjuje i Berlin sa 4 na 2 leta tjedno. Geneva će se i dalje operirati 10 puta tjedno. To znači da će easyJet imati 22 tjedna leta iz Prištine ove zime umjesto 29 koliko je imao početkom jeseni.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: easyJet

Aerodrom Tivat je u IX. mjesecu imao samo 90.648 putnika, što je bitno manje i od 2021. kada je aerodrom imao 118.218 putnika u IX. mjesecu. Ovo je tek 40,2% putnika iz IX. mjeseca 2019. Istinski loše. Evidentno aerodrom nije uspio naknaditi putnike iz Rusije i Ukrajine koji radi rata ne dolaze u Crnu Goru. Aerodrom je imao 554 operacije (718 u IX/2021). Aerodrom je imao tonu robe, isto kao i 2021. U prvih devet mjeseci aerodrom je ostvario 564.913 putnika, manje nego prošle godine (622.787) i bitno manje nego 2019 (1.232.795).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Alen Šćuric

Zadar je uz Nuremberg (Albrecht), Edinburgh i Larnacu kandidat za aerodrom godine do 5 milijuna putnika na godišnjoj Routes World 2022. Ceremonija će biti 17.10.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: ZL Zadar

Ryanair iz Zagreba leti neke linije koje nemaju previše smisla, tj. potencijalno imaju premalo putnika. Ovo pak znači da kompanija mora snižavati cijenu karata na 10 EUR i manje kako bi popunila kabinu. U prvom redu to su letovi za Basel, Karlsruhe, Malagu, Napulj, Bratislavu, Brindisi i Solun. Naravno Ryanair niskim cijenama može napuniti bilo koju liniju. No, donose li takve linije sa tako niskim cijenama novac kompaniji?

No, nije li bilo logičnije da je Ryanair iz Zagreba letio za Stockholm, Prag, Bukurešt i Berlin? Ove linije su presudne za Zagreb, a Ryanair na njima nema konkurencije. Logičnije bi bilo i da Ryanair leti za Birmingham, Bordeaux, Cataniu, Edinburgh i Rigu nego za ove gore spomenute aerodrome.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ryanair

Wizz Air je otkazao letove iz Ohrida za London (od 6.11.), Friedrichafen (od 22.10.), Memmingen i Malmo (od 29.10.) ove zime. Memingen se neće operirati od 6.11. do 14.12. nakon čega se ponovo operira dva puta tjedno.Linija Ohrid-Basel se smanjuje sa 3 na 2 leta. Linije za Dortmund, Beč će letjeti kao i ovog ljeta.

Ovo znači da će Wizz Air iz Ohrida ove zime letjeti sami 5 letova na 3 linije, a nakon 14.12. 7 letova tjedno na 4 linije. Wizz Air ima enormna rezanja ove zime iz svih aerodroma u regiji, a posebno baza, dok Sarajevsku bazu zatvara.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto:Wizz Air

Aerodrom Podgorica je u IX. mjesecu ostvario 149.920 putnika (94.656 u IX/2021). To je 101,7% putnika iz istog mjeseca 2019. (147.357). Aerdorom je ovo ostvario na 669 letova (586 u IX/2021). Podgorica je u IX. mjesecu imala 37 tona carga (48 tona u IX/2021). Podgorica je u prvih devet mjeseci ove godine imala 977.863 putnika (473.648 prošle i 1.030.916. 2019. godine).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Podgorica

Je li pošteno da Air Serbia leti za Rusiju preko prostora Europske Unije. Europske i ruske kompanije to ne mogu, zašto onda može Air Serbia? Ne bi li bilo pošteno da se zabrani Air Serbiji prelet preko teritorija EU, čime kompanija, okružena državama koje imaju sankcije prema Rusiji, ne bi mogla letjeti za Rusiju?

No, odgovor je zapravo vrlo jasan. Europska Unije je ipak omogućila dva koridora za putovanja iz Rusije, onaj preko Turske (gdje se transportira najviše putnika), te onaj preko Srbije. Države i kod najgorih sankcija, pa i ratova, ipak ostavljaju koridore i minimalne opcije kako bi se život mogao na neki način ipak nastaviti. Zašto je Njemačka ostavila neutralnu Švicarsku na miru tijekom 2. svjetskog rata iako su neke druge neutralne zemlje šaptom pale? Iz istog razloga.

Dakle Europska Unija je ostavila dva koridora preko kojih se kakav-takav promet provodi. Budimo realni, taj promet je skroman, cijene su ogromne, ali ga ipak ima. I dok god će Europska Unija trebati te prešutne koridore Air Serbia će nastaviti letjeti i imati od toga enormne financijske i druge koristi.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Serbia

MZL Zagreb je u IX. mjesecu imao 325.339 putnika (191.092 u IX/2021), što je isti broj putnika kao i u VII. mjesecu. Ovo je 92,9% putnika iz istog mjeseca 2019. Aerodrom je ostvario 3945 operacija (3401 u IX/2021). MTOW je bio 99.958 (78.310 u IX/2021). Zagreb je u prvih devet mjeseci ostvario 2.302.157 putnika. Zagreb će vrlo vjerojatno preskočiti 3 milijuna putnika ove godine.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: MZL Zagreb

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!

Linije

Iz Ljubljane:

 • Helsinki, Finnair od 1.4.
 • Atena, Aegean od 6.6.

 

Iz Maribora:

 

Iz Portoroža:

 

Iz Zagreba:

 • Kos, Ryanair od 2.6.

 

Iz Pule:

 • Weeze, Ryanair od 26.3.
 • Katowice, Ryanair od 2.6.
 • Copenhagen, Norwegian od 3.6.
 • Napulj, easyJet od 26.6.

 

Iz Rijeke:

 • Bergamo, Ryanair od 3.7.

 

Iz Zadra:

 • St.Gallen, People’s od 6.5.
 • Rzezsow, Ryanair od 2.6.
 • Munster, Ryanair od 3.6.
 • Milan Malpensa, Ryanair od 4.6.
 • Forli, Aeroitalia od 15.6.
 • Copenhagen, SAS od 1.7.

 

Iz Splita:

 • Luxemburg, Luxair od 30.4.
 • Tallinn, airBaltic od 1.5.
 • Malmo, BRA od 12.5.
 • Skopje, Croatia od 12.5.
 • Vaxjo, BRA od 12.5.
 • Gothenburg, BRA od 13.5.
 • Norrkoping, BRA od 13.5.
 • Oslo, Croatia od 14.5.
 • Copenhagen, BRA od 20.5.
 • Rim, Ryanair od 1.6.
 • Atena, Aegean od 7.6.
 • Kalmar, BRA od 30.6.
 • Karlstad, BRA od 15.7.
 • Jankoping, BRA od 11.8.
 • Halmstad, BRA od 12.8.
 • Orebro, BRA od 2.9.

 

Iz Brača:

 • Minhen, Croatia od 27.5.
 • Košice, SkyAlps od 17.6

 

Iz Dubrovnika:

 • Frankfurt, Eurowings Discover od 26.3.
 • Tallinn, airBaltic od 2.5.
 • Leeds Bredford, TUI od 4.5.
 • Bolzano, Skyalps od 27.5.
 • Bratislava, Skyalps od 27.5.
 • Forli, Aeroitalia od 15.6.
 • Vencija, easyJet od 1.7.

 

Iz Sarajeva:

 

Iz Tuzle:

 

Iz Mostara:

 • Forli, Aeroitalia od 7.4.

 

Iz Banja Luke:

 • Atena, Aegean od 30.6.

 

Iz Beograda:

 • Izmir, AnadoluJet od 16.2.
 • Budimpešta, Air Serbia od 13.3.
 • Ankara, Air Serbia od 28.3.
 • Forli, Aeroitalia od 8.4.
 • Catania, Air Serbia od 14.4.
 • Izmir, Air Serbia od 15.4.
 • Heraklion, Air Serbia od 28.4.
 • Cairo, Air Serbia od 15.5.
 • Hamburg, Air Serbia od 15.5.
 • Riga, airBaltic od 16.5.
 • Chicago, Air Serbia od 17.5.
 • Gothenburg, Air Serbia od 18.5.
 • Cologne, Air Serbia od 18.5.
 • Napulj, Air Serbia od 19.5.
 • Firenca, Air Serbia od 20.5.
 • Marseille, Air Serbia od 20.5.
 • Chania, Air Serbia od 4.6.
 • Krakow, Air Serbia od 4.6.
 • Ohrid, Air Serbia od 5.6.
 • Rodos, Air Serbia od 5.6.
 • Varna, Air Seriba od 5.6.
 • Krf, Air Serbia od 9.6.
 • Palermo, Air Serbia od 14.6.
 • Kuwait, Jazeera od 17.6.
 • Berlin, Wizz Air od 31.7.
 • Copenhagen, Wizz Air od 31.7.
 • Lisabon, Wizz Air od 1.8.
 • Zakynthos, Wizz Air od 1.8.
 • Bergamo, Wizz Air od 26.9.

 

Iz Niša:

 

Iz Kraljeva:

 

Iz Podgorice:

 • Gdansk, Ryanair od 27.3.
 • Bratislava, Air Montenegro od 17.6.

 

Iz Tivta:

 • Manchester, Jet2 od 1.5.
 • Riga, airBlatic od 4.5.
 • Beč, Austrian od 13.5.
 • Brno, Air Montenegro od 15.6.
 • Riyadh, flynas od 1.7.
 • London Stansted, Jet2 od 6.5.2024.

 

Iz Prištine:

 • Dusseldorf, Condor od 26.3.
 • Antalya, SunExpress od 27.5.

 

Iz Skopja:

 • Frankfurt, Lufthansa od 23.4
 • Split, Croatia od 12.5.
 • Oslo, Norwegian od 23.6.
 • Dubia, flydubai od 30.10.

 

Iz Ohrida:

 • Manchester, TUI od 31.5.
 • London Gatwick, TUI od 31.5.
 • Beograd, Air Serbia od 5.6.