Novosti iz regije

Tužiteljstvo RH je podnijelo zahtjev da se direktoru HKZP Vladi Bagariću odredi istražni zatvor radi sumljivih zapošljavanja u HKZP (Hrvatske kontrole zračnog prometa), a na temelju anonimnim prijava koje su vrlo vjerojatno došle od djelatnika same HKZP. Radi se o dva zapošljavanja (Andreaja Reščić i Franjo Klešić) to na visokoplaćenim pozicijama. Bagarić je zbog straha od postupka poništio 13 natječaja za nova zapošljavanja u kojima je HKZP trebala zaposliti 29 radnika.

Općinski sud u Velikoj Gorici koji vodi postupak odbilo je istražni zatvor iako se sudski postupak i dalje nastavlja. Da je Bagariću sutkinja odredila pritvor bio bi smijenjen sa pozicije direktora HKZP.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: HKZP

Na području Prijedora danas u 15 sati je pao manji sportski avion. Pritom su poginule dvije osobe, pilot i njegova 21-godišnja kćer. Avion je pao pored magistralnog puta Prijedor-Kozorska Dubica.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb)

Biti će vrlo interesantno vidjeti koliko će putnika ovog XII. mjeseca imati Zagreb. Naime, Ryanair će imati manje letova ovog XII. mjeseca. Ovog XII. mjeseca Ryanair će letjeti 55 letova iz Zagreba, dok je od prošlog XII. mjeseca imao 63 tjedni let na 24 linije. Oko prošle nove godine broj letova se čak i povećao na 68 tjedno. Kako je Ryanair prošlog I. mjeseca opako porezao Zagreb, a ove godine to se neće desiti za očekivati je bolje brojeve u I. mjesecu.

No, iako će ove godine Ryanair imati manje letova nego prošle Croatia je povećala broj svojih letova na 188 letova, dok je prošle godine operirala 149 letova. Čak štoviše oko Božića i Nove godine kompanija je po prvi puta uvela i dodatne letove.

Čak 5 letova više ovog XII. mjesecu usporedbi sa prošlogodišnjim ima Lufthansa i Air Serbia, Austrian ima 3 leta više, LOT 2, British 2, Air France 1, flydubai 2, Aegean 2, Freebird ima 1 leta kojeg prošle godine nije bilo, a Qatar je u većini XII. mjeseca povećao broj letova za 4 tjedno. Ipak, manje letova ima Turkish (1 manja), Eurowings (1) i KLM (čak 7 letova manje), a zbog Ruskog-ukrajinskog rata ne lete Aeroflot (5 tjednih letova), Nordwind (2) i Windrose (2 tjedna leta).

U konačnici Zagreb je ovog XII. mjeseca imao 336 tjednih letova (nešto više oko Nove godine) spram prošlogodišnjih 295 letova. Kada dodamo na ovaj broj i brojne chartere koji su išli na Svjetsko prvenstvo u nogometu u Dohu radi ogromnog uspjeha Hrvatske nogometne reprezentacije koja je osvojila 3. mjesto, ali i velik broj letova Qatara sa Boeingom 777-300 umjesto A320, broj putnika bi morao biti više nego dobar. Kako god za koji dan ćemo vidjeti konkretne brojke.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: MZL Zagreb

Aerodrom Sarajevo je u 2022. obavilo ogroman posao, a najvažniji projekti su mu bili:

 • Dogradnja i modernizacija Terminala B, što je u završnoj fazi. Novi terminal će se otvoriti do početka ljetnog reda letenja i biti će jedinstveni objekt sa postojećim terminalom. Ovim projektom značajno se povećavaju kapaciteti aerodroma. Terminal sada ima 19.000 četvornih metara. Istovremeno je izvršena i modernizacija infrastrukture i usluge putnicima.
 • Izgradnja i puštanje u funkciju administrativno-poslovnog objekta i Operativnog centra. Projekt je realiziran u potpunosti. Istim su radnici koji su bili raštrkani na više lokacija u privremenim objektima sada smješteni u moderan objekt koji je izgrađen u skladu sa propisanim normama vezanim za radne prostore i koji će omogućiti radnicima još kvalitetniji rad i bolje radne rezultate.
 • U toku su radovi na proširenju platforme za parkiranje aviona, koja se povećav za 4 nove parkirne pozicije, te će ih aerodrom sada imati 11.
 • Aerodrom je dovršio sve radnje da se uknjiži na 60.000 četvornih metara zemljišta u Republici Srpskoj, koji su mu egzistencijalni za dalje širenje, u ovom slučaju za produžavanje aerodromske uzletno-sletne staze. Aerodrom je započeo sa čišćenjem terena.
 • Reliziran je najveći otkup zemljišta uz podršku Općine Ilidža. Potpisan je sporazum sa općinama Ilidža, Istočna Ilidža i Novi grad Sarajevo koji će omogućiti dalje širenje aerodroma.
 • Aerodrom je povećao kapacitete parkirališta.
 • Izgrađena je i posebna prometna traka za brz ulaz i izlaz, tzv. Kiss&Fly zona.
 • Pokrenuta je izgradnja četverotračne prometnice za dolazak na aerodrom koja će osjetno približiti aerodrom centru grada, smanjiti gužve i skratiti putovanje.
 • Aerodrom je nabavio vrlo skupo vatrogasno vozilo Rosenbauer, najkvalitetnije i najpoznatije vozilo ove namjene, koje će osigurati višu vatrogasnu kategoriju aerodroma.
 • Aerodrom je ove godine dobio certifikat prema programu ACA (Airport Carbon Acreditaion) za nivo 1. Ovaj certifikat ima 155 aerodroma diljem svijeta.
 • Aerodrom je pristupio ACI-ASQ programu (Airport Service Quality).
 • Aerodrom provodi i DANOVA projekt prilagođavanja aerodroma slabovidnim i slijepim osobama.
 • Aerodrom je prva kompanija u BiH koja je usvojila Plan spolne ravnopravnosti.
 • Vraćena su dugovanja radnicima. Radnicima je dana i jednokratna pomoć radi ugroženosti poskupljenjima.

 

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Sarajevo

Promijenio se direktor a u ZTC-u sve po starom. I dalje postoje problemi u održavanju aviona, a najgore je što se nije ostvarilo obećanje prošlog direktora da će šesti Canadair CL-415 biti osposobljen do XI. mjeseca. Canadair registarskog broja 811 još uvijek je kanibaliziran i sa njega su poskidani dijelovi za ostale Canadaire. Sve je manja šansa da se on ikada više osposobi pa će Hrvatska vrlo vjerojatno pasti na pet Canadaira u floti.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: ZTC

Zamaaero je u prošlom tjednu imao rekordan broj posjeta. Čak četiri dana je bilo preko 20.000 posjeta, u utorak (20.755), četvrtak (25.168), petak (22.746), te je u srijedu bio rekordan broj posjeta njih čak 26.747 posjeta. U zadnjih 7 dana imali smo 144.349 posjeta, u 30 dana 557.582 i u zadnjih godinu dana nevjerojatnih 5,5 milijuna posjeta. Od početka postojanja portala (2 godine i dva mjeseca) prešli smo 9 milijuna posjeta. U tjedan dana bilo je 2.042 komentara.

Prije dva dana je objavljena informacija da je Ryanair imao u Zagrebu 600.000 putnika u prvih 9 mjeseci 2022. Nažalost nije objavljen izvor ove vijesti. Upit o broju putnika poslali smo Ryanairu i MZL Zagreb obzirom da je brojka bila krajnje nelogična i značila bi tek 64,7% load faktora. Da je to tako Ryanair bi već odavno otišao iz Zagreba. Do sada je došao demanti MZL Zagreb koja je izjavila:

„Vezano za Vaš upit možemo reći da objavljena informacija o broju putnika Ryanaira u Zagrebu nije točna. Za dodatne informacije na ovu temu, molimo obratite se izravno zrakoplovnom prijevozniku“. Dakle, brojka nije točna. Nadamo se da ćemo dobiti detaljniji odgovor od Ryanaira.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ryanair

KLM će za Dubrovnik ove godine krenuti već 26.3. dakle ranije nego prošle godine. Kompanija će letjeti dva put tjedno (subotom i nedjeljom), a od 3.7. leti svakodnevno, što je jedan let više od prošle godine.

KLM za Split leti pet puta tjedno ove zime, a broj letova će se u III. mjesecu povećati na 7 tjedno, no od 26.3. linija se prekida. Linija će se ponovo obnoviti 29.4. kada će se operirati dva put tjedno (subotom i nedjeljom). Od 2.7. linija se povećava sa 2 tjedna leta na njih čak 19 tjedno (svaki dan tri, osim subote kada je 1 let), što je isti broj letova kao i prošle godine.

Iako ove zime leti 7 tjednih letova KLM će za Zagreb i idućeg proljeća letjeti 14 tjednih letova (2 leta dnevno) i to od 27.3. U top sezoni kompanija će za Zagreb letjeti sa Boeingom 737-800 jedan dnevni let, a drugi sa Embraerom E190.

Kompanija i za Beograd kreće letjeti dva dnevna leta od 27.3. No, za razliku od Zagreba kompanija će i u top sezoni za Beograd letjeti sa E190. To je razlika u 532 sjedala tjedno.

autor: Mladen Radić, dopisnik (Osijak), foto: KLM

Lufthansa je sredinom XII. mjeseca operirala 13 letova tjedno na liniji Beograd-Frankfurt. U prvom tjednu I. mjeseca kompanije će letjeti 14 tjednih letova. No, od 9.1. Lufthansa smanjuje na 12 letova tjedno. Od 16.1. kompanija smanjuje broj letova na samo 8 tjedno. Od 30.1. kompanija povećava broj letova na 11 tjedno. Od 6.3. kompanija vraća broj letova na 13 tjedno.

Na liniji Beograd-Minhen kompanija je sredinom XII. mjeseca letjela 12 tjednih letova. U prvom i drugom tjednu I. mjeseca leti 13 tjednih letova. Od trećeg tjedna broj letova se ponovo vraća na 12 tjedno. Od 30.1. Lufthansa smanjuje broj letova na 11 tjedno. No, već idući tjedan broj letova raste na 13 tjedno, a 13.2. i na 14 tjednih letova. Tjedan iza kompanija ima 13 letova, a nakon toga 14 tjednih letova.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Lufthansa

Flydubai je u regiji sredinom XII. mjeseca (promatrani period 5-12.12.) latio iz Dubaia za:

 • Beograd 14 letova tjedno
 • Zagreb 4 leta
 • Sarajevo 4 leta
 • Ljubljanu 3 leta

Ovo znači da je flydubai u regiji imao 25 tjednih letova, no više od pola tih letova letio je iz Beograda. Kompanija leti na 4 linije u regiji. Flydubai je u VII. mjesecu letio 39 tjednih letova u regiju, a u XII. mjesecu prošle godine 17 tjednih letova, 8 manje nego ove godine.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: flydubai

Aerodrom Ohrid je u X. mjesecu ostvario 10.436 putnika (9447 u XI/2021), što je 59% putnika iz istog mjeseca 2019. Aerodrom je imao 83 operacije (Chair i Wizz Air), što je 54% operacija iz 2019. (154). U prvih 11 mjeseci ove godine Ohrid je imao 216.316 putnika.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Ohrid

Građani okupljeni u dvije nevladine organizacije su se pobunili protiv izgradnje avenije (bulevara) kroz Grbalj koji bi trebao biti brza prometnica između Budve i Tivta, točnije između Aerodroma Tivat i Jaza (mjesto prije Budve), te smanjiti sada nesnosne gužve, poglavito do Aerodroma Tivat. Na tih 24 km se putuje i preko sat vremena u top sezoni. Brza cesta bi trebala biti četverotračna kroz Grbalj, uz nekoliko kružnih tokova, te velike brzine prometa (na otvorenim dijelovima i 100 km/h). Prema građanima takva prometnica bi trebala koštati 50-60 milijuna EUR. Crna Gora je za iduću godinu izdvojila 7 milijuna EUR za ovu gradnju.

Građani smatraju da je jedina dobra opcija bila izgradnja obilaznice oko Grblja. Ovako smatraju da će prometnica razdvojiti mjesto na sjeverni i južni dio, da će isto imati ogromnih problema u prometu pješaka (prelazak avenije), da će automobili morati raditi više kilometara da bi prešli na drugu stranu (do prvog rotora).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Alen Šćuric

Turska leisure kompanija SunExpress će i ove godine letjeti letove iz Antalye i Izmira za Skopje. No, ove godine kompanija povećava broj letova. Tako će linija za Antalyu krenuti 23.4. sa jednim letom tjedno (nedjeljom), što će 3.5. povećati na dva tjedna leta (srijeda i nedjelja). Nakon 16.6. linija se povećava na 4 tjednih letova (srijeda, petak, subota i nedjelja), kako će letjeti do 27.9. nakon čega će operirati dva puta tjedno (srijeda i nedjelja) do 25.10. Linije je prošlog ljeta operirala 3 puta tjedno, što znači da će sad imati jedan let više.

Kompanija će letjeti i liniju Izmir-Skopje dva puta tjedno. Linija će krenuti 30.4. jednom tjedno (nedjeljom), da bi se 8.6. povećala drugim letom (četvrtkom). Linija će se ovako operirati do 26.10. Prošle godine linija se operirala jednom tjedno. Ovo znači da će SunExpress za Skopje imati ukupno dva leta više nego prošlog ljeta.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: SunExpress

Jedan veliki portal je objavio da će Air Serbia obnoviti letove za Tel Aviv iz Beograda krajem XI. ili početkom XII. mjeseca, te da će letove operirati dva puta tjedno. No, ovo se nije desilo. Vrlo je realno da će Air Serbia ovog ljeta obnoviti liniju za Tel Aviv. Za Tel Aviv je prošlog ljeta letjela Arkia sa 3 tjedna leta, a istu liniju je nastavila operirati i ove zime sa 2 leta tjedno.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Serbia

LOT je u regiji sredinom XII. mjeseca (promatrani period 5-12.12.) letio za Varšavu iz:

 • Zagreba 9 letova tjedno
 • Beograda 9 letova tjedno
 • Ljubljanu 6 letova tjedno
 • Skopje 3 leta tjedno

Istim je LOT u regiji imao 27 letova tjedno (skoro 4 dnevno) na 4 linije, jednako kao i Eurowings. Istinski čudno, i pokazuje kako se LOT lijepo razvija, a Eurowings rapidno pada u regiji. LOT je u VIII. mjesecu imao 71 tjedni let, a prošle zime 24 leta tjedno, dočim je ove zime ostvario 3 leta više. LOT je prošle zime imao manje letova za Zagreb i Beograd, no više za Ljubljanu, dok je za Skopje imao jednak broj letova. Kompanija tijekom ljeta leti još i za Sarajevo, Podgoricu, Prištinu, Split, Dubrovnik, Rijeku, Zadar, Mostar i Ohrid.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: LOT

Skopje je u XI. mjesecu ostvarilo 148.050 putnika. Ovo je tek 87% putnika iz istog mjeseca 2019. (170.261). Skopje je u XI. mjesecu imalo 1299 operacija. Aerodrom je u prvih 11 mjeseci ostvario 1.968.816 putnika i do kraja godine će imati oko 2,1 milijun putnika.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Skopje

Slovenija je trenutno povjerila upravljanje Aerodromom Maribor družbi DRI, koja je u državnom vlasništvu. DRI tek životari na aerodromu i istinski ima vrlo skromne rezultate. U prvih 11 mjeseci aerodrom je imao tek 3712 putnika. Od kada je kinesko-nizozemska kompanija Aerodrom Maribor prekinula koncesijski ugovor država nije uspjela naći upravitelja za isti. Ovo stanje traje već tri i pol godine. Slovenija je uz pomoć sredstava Europske Unije izgradila vrlo moderan novi terminal, koji ima kapacitet 600.000 putnika i koji već godinama zjapi prazan.

No, sada je država odlučila raspisati natječaj za koncesiju. Koncesija se daje na rok od 10 godina što je istinski vrlo čudno. Koncesije se obično daju na rok 20 do 30 godina. Teško će se koji koncesionar odlučiti na reforme aerodroma i ogromne investicije radi samo 10 godina u kojima im se investicija nikako neće vratiti. Ovo je još jedan biser slovenskog zrakoplovstva. Rok za prijave je 20.2.2023. do 12 sati.

preneseno sa: ADRIA Grupa, Sierra 5, uz dodatne komentare zamaaero; foto: Aerodrom Maribor

Ryanair je do sada objavio nove linije u regiji i to:

 • Pula-Weeze 2 leta tjedno od 26.3.
 • Podgorica-Gdansk 2 leta od 27.3.
 • Pula-Katowice 2 leta od 2.6.
 • Zadar-Rzeszow 2 leta od 2.6.
 • Zadar-Munster 2 leta od 3.6.
 • Zadar-Milan Malpensa 2 leta od 4.6.
 • Rijeka-Bergamo 2 leta od 3.7.

Ovo znači da Ryanair pokreće 7 novih linija u regiji, 3 iz Zadra, 2 iz Pule te po 1 iz Podgorice i Rijeke. Postoji velika mogućnost da Ryanair objavi još neke nove linije do ljeta.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ryanair

Air Montenegro smanjuje broj letova i linija ovog ljeta. U top sezoni kompanija će iz Tivta letjeti za Beograd 14 tjednih letova, dok je prošlog ljeta letjela 16 letova. Za Banja Luku kompanija će letjeti 2 leta tjedno, dok je prošle godine letjela tri tjedna leta (leti od 9.6. do 8.9). Kompanija će imati isti broj letova za Ljubljanu (4 tjedno od 16.6. do 15.9), koju liniju će i ponovo do sredine VI. i od sredine IX. mjeseca letjeti iz Ljubljane, te Istanbul (7 tjedno). Ipak kompanija povećava broj letova za Prag (od 18.5. 2 leta, od 17.6. 4 leta, 2 leta ponovo od 23.9.  i tako do 15.10.), što je dva leta više nego prošle godine. Kompanija uvodi i Brno od 15.6. 3 puta tjedno do 23.9.

Air Montenegro će povećati broj letova na liniji Podgorica-Beograd sa 9 na 14 tjedno, svaki dan dva leta. No smanjit će iz Podgorice za Zurich sa 4 na 3 leta tjedno (cijelu ljetnu sezonu). Kompanije ukida letove za Paris CDG kojeg je prošle godine letjela 5 tjednih letova, te za Frankfurt (prošle godine 3 tjedna leta) što je istinski preloše za crnogorsku povezanost i turizam. Kompanija za sada neće letjeti ni za Lyon, Nantes i Istanbul (prošle godine po 1 tjedni let). Air Montenegro pokreće iz Podgorice letove za Bratislavu, koji će se operirati dva puta tjedno od 17.6. do 23.9.

Iskreno se za nadati da ovo nije definitivan red letenja i da će kompanija vratiti letove iz Podgorice za Paris, Frankfurt, Lyon i Nantes. Kako stvari sada stoje Air Montenegro će iduće top sezone imati 3 leta manje nego prošle godine, no još bitnije je da će primarne destinacije zamijeniti za tercijarne aerodrome.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Montenegro

Eurowings je u regiji letio sredinom XII. mjeseca (promatrani period 5-12.12.) iz:

 • Prištine 5 letova tjedno za Dusseldorf, 5 za Stuttgart, 4 za Minhen, 3 za Frankfurt, te po 1 za Hamburg, Zurich i Hannover
 • Zagreba 2 leta za Cologne i 2 leta za Stuttgart
 • Sarajeva 2 leta za Cologne
 • Splita 1 let za Dusseldorf

Ovo znači da Eurowings ima tek 27 tjednih letova za regiju (ni 4 dnevno), od čega ogromnu većinu od 20 letova za Prištinu. Tijekom VIII. mjeseca Eurowings je imao 116 tjednih letova, a prošle zime 31 tjedni let, 4 više nego ove. Istim Eurowings spada u vrlo rijetke kompanije koje ove godine imaju manje letova nego prošle.

autor: Mladen Radić, dopisnik (Osijek), foto: Eurowings

Aerodrom Portorož je u XI. mjesecu ostvario 1035 putnika (597 u XI/2021). To je 194,9% putnika iz istog mjeseca 2019. (531 putnik). Aerodrom je u prvih 11 mjeseci ostvario 30.379 putnika. U XI. mjesecu Portorož je imao 608 operacija (388 u XI/2021). Aerodrom nije imao carga.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Portorož

Osvojite 9 starih razglednica (50+ godina) InexAdrije, Lufthanse, Balaira, Air Lloyda i Ju52
tako da komentirate na bilo koji post na zamaaero.

Rok provođenja nagradne igre: od 23.12.2022. do 1.1.2023.

Pravo na sudjelovanje: svi čitatelji zamaaero koji su registrirani na portalu (anonimci i neregistrirani se neće uzeti u obzir).

Izvlačenje: 2.1.2023. oko 01:00 sat, kada će biti objava.

Wizz Air je na liniji za London Luton iz Tuzle 2017. imao tek 75,0% load faktora. Kako je ovo puno premalen load faktor za LCC nije čudno da je linija ukinuta. Nažalost ni linija iz London Lutona za Sarajevo nema puno bolje rezultate. Linija je imala prosječan load faktor od 78,81%. Ako izostavimo tri udarna mjeseca sezone linije je imala oko 71% load faktora. Kako Wizz Air ima load faktor od skoro 90% ni ovo nije dostatno da linija preživi. Stoga ne treba čuditi da je Wizz Air odlučio ukinuti ovu liniju od proljeća.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Wizz Air

Air Serbia je nakon manje od dva sata od najave Wizz Airove ekspanzije u Beogradu, objavila odgovor. Kao odgovor na Wizz Airovu liniju za Berlin koju će operirati 4 tjedna leta, Air Serbia će povećati broj frekvencija za Berlin od 1.4. sa šest na sedam letova, a od 4.5. će broj letova povećati na 8. Kao odgovor na liniju za Copenhagen koju će Wizz Air operirati 4 puta tjedno, Air Serbia će istu povećati od 17.5. sa 5 na 6 letova tjedno, a od 31.5. i na svakodnevne letove. Jednako tako kao odgovor na liniju za Bergamo koju će Wizz Air operirati pet puta tjedno, Air Serbia će svoju liniju za Mila povećati sa 7 letova tjedno od 2.5 na 8, pa 19.5. na 9 i konačno od 26.5. na 10 tjednih letova. Istinski agilan odgovor kompanija. Kompanija je uvijek ekstremno agilno odgovarala, no ovo je istinski rekord.

Uz to kompanija nastavlja rat sa Wizz Airom na liniji za Larnacu. Kompanija trenutno operira liniju 6 puta tjedno, no već sa početkom ljetnog reda letenja povećava ju na 7 tjedno, od 16.4. na 9 tjedno, od 8.5. na 10 tjedno, od 15.5. na 11, od 22.5. na 12, a od 29.5. na 13 tjedno. Ipak kasnije se linija smanjuje na 11 tjednih letova. Prošlo ljeto kompanija je letjela 9 tjednih letova, a u IX. mjesecu je liniju povećala na 11 tjednih letova. Wizz Air planira liniju operirati 4 puta tjedno.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Serbia

Air France smanjuje broj letova na liniji Ljubljana-Paris CDG sa 11 tjedno na 10 u tjednu od 16. do 22.1, od 6. do 12.2. i od 20. do 26.2.

Air France od 26.1. smanjuje broj letova za Zagreba sa 7 na 6 tjedno. Nakon 8.2. kompanija ponovo vraća letove na 7 tjedno. Croatia Airlines leti liniju 7 puta tjedno, dočim će kompanije u code-share imati 14 letova tjedno većinu zime, a samo tri tjedna imat će 13 letova tjedno.

Ovo znači da kompanija gubi po tri leta ove zime za Zagreb i za Ljubljanu. Kompanija ne leti ni za jednu drugu destinaciju u regiji ove zime, a idućeg ljeta smanjuje broj letova za Beograd obzirom da će letjeti samo u manje od dva mjeseca top sezone.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air France

Turkish je u regiji letio sredinom XII. mjeseca (promatrani period 5-12.12.) iz:

 • Beograda 21 tjedni let za Istanbul i 4 za Ankaru (Anadolujet)
 • Sarajevo 14 letova za Istanbul (od čega 2 leta Anadolujeta)
 • Podgoricu 12 letova
 • Zagreba 9 letova za Istanbul
 • Prištinu 9 letova za Istanbul
 • Skopje 9 letova za Istanbul
 • Ljubljane 7 letova za Istanbul

Dakle Turkish ima 85 tjednih letova u regiju (više od 12 dnevno u prosjeku) na 8 linija za 7 destinacija. Turkish je u VIII. mjesecu imao 123 leta, a prošle zime imao je 74 leta, 11 manje nego ove zime.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Turkish

Ljubljana je u XI. mjesecu imala 66.843 putnika (45.660 u XI/2021). Ovo je tek 77,9% putnika iz istog mjeseca 2019. Ljubljana je imala 1540 operacija. U prvih 11 mjeseci ove godine Ljubljana je ostvarila 909.634 putnika i potpuno je kompanija neće dostići milijun putnika ove godine.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Ljubljana

Pojačavanjem letenja u predblagdanske dane, Trade Air je u Prištinu prebacio i treći zrakoplov A320, 9A-BTK iz Ljubljane. Uz zrakoplove bazirane u Prištini A319, 9A-BTJ i A320, 9A-BTG najviše se leti prema Baselu za koji su uvedene i izvanredne linije.

Nakon polijetanja iz Helsinkija prema Prištini zrakoplov 9A-BTG se morao vratiti u zračnu luku Helsinki gdje je ostao prizemljen. Zbog ovog izvanrednog događaja Trade Air je morao angažirati i četvrti zrakoplov A320, 9A-BTH na kojem su upravo završeni radovi održavanja u češkoj Ostravi. Peti Trade-ov zrakoplov, A320, 9A-BTI je ovih dana odletio iz Ljubljane u Paris (CDG) gdje leti za Air France.

autor: Juraj Mehić, dopisnik (Velika Gorica), foto: Trade Air

Flydubai je od ovog tjedna povećao broj letova za Sarajevo sa 4 na čak 7 letova tjedno. Ovako će letjeti do 8.1. Nakon toga kompanija će smanjiti broj letova na 3 tjedno (ponedjeljkom, srijedom i subotom). No, 20. i 27.1, te 10.2. će imati i četvrti tjedni let petkom.

Kompanija je dodala let za Ljubljanu 22.12, no zadnji tjedan XII. mjeseca i prvi tjedan I. mjeseca će letjeti 7 umjesto 5 tjednih letova. Potom idući tjedna leti 5 letova, pa nakon toga 4 leta. Od 24.1. do 12.2. kompanija planira letjeti svakodnevno, a nakon toga ponovo 5 letova tjedno.

Kompanija i dalje leti za Zagreb 4 tjedna leta (ponedjeljak, utorak, četvrtak i subota). Ni za Beograd neće biti promjena i kompanija će letjeti dva leta dnevno.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: flydubai

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!

Linije

Iz Ljubljane:

 • Helsinki, Finnair od 1.4.
 • Atena, Aegean od 6.6.

 

Iz Maribora:

 

Iz Portoroža:

 

Iz Zagreba:

 • Kos, Ryanair od 2.6.

 

Iz Pule:

 • Weeze, Ryanair od 26.3.
 • Katowice, Ryanair od 2.6.
 • Copenhagen, Norwegian od 3.6.
 • Napulj, easyJet od 26.6.

 

Iz Rijeke:

 • Bergamo, Ryanair od 3.7.

 

Iz Zadra:

 • St.Gallen, People’s od 6.5.
 • Rzezsow, Ryanair od 2.6.
 • Munster, Ryanair od 3.6.
 • Milan Malpensa, Ryanair od 4.6.
 • Forli, Aeroitalia od 15.6.
 • Copenhagen, SAS od 1.7.

 

Iz Splita:

 • Luxemburg, Luxair od 30.4.
 • Tallinn, airBaltic od 1.5.
 • Malmo, BRA od 12.5.
 • Skopje, Croatia od 12.5.
 • Vaxjo, BRA od 12.5.
 • Gothenburg, BRA od 13.5.
 • Norrkoping, BRA od 13.5.
 • Oslo, Croatia od 14.5.
 • Copenhagen, BRA od 20.5.
 • Rim, Ryanair od 1.6.
 • Atena, Aegean od 7.6.
 • Kalmar, BRA od 30.6.
 • Karlstad, BRA od 15.7.
 • Jankoping, BRA od 11.8.
 • Halmstad, BRA od 12.8.
 • Orebro, BRA od 2.9.

 

Iz Brača:

 • Minhen, Croatia od 27.5.
 • Košice, SkyAlps od 17.6

 

Iz Dubrovnika:

 • Frankfurt, Eurowings Discover od 26.3.
 • Tallinn, airBaltic od 2.5.
 • Leeds Bredford, TUI od 4.5.
 • Bolzano, Skyalps od 27.5.
 • Bratislava, Skyalps od 27.5.
 • Forli, Aeroitalia od 15.6.
 • Vencija, easyJet od 1.7.

 

Iz Sarajeva:

 

Iz Tuzle:

 

Iz Mostara:

 • Forli, Aeroitalia od 7.4.

 

Iz Banja Luke:

 • Atena, Aegean od 30.6.

 

Iz Beograda:

 • Izmir, AnadoluJet od 16.2.
 • Budimpešta, Air Serbia od 13.3.
 • Ankara, Air Serbia od 28.3.
 • Forli, Aeroitalia od 8.4.
 • Catania, Air Serbia od 14.4.
 • Izmir, Air Serbia od 15.4.
 • Heraklion, Air Serbia od 28.4.
 • Cairo, Air Serbia od 15.5.
 • Hamburg, Air Serbia od 15.5.
 • Riga, airBaltic od 16.5.
 • Chicago, Air Serbia od 17.5.
 • Gothenburg, Air Serbia od 18.5.
 • Cologne, Air Serbia od 18.5.
 • Napulj, Air Serbia od 19.5.
 • Firenca, Air Serbia od 20.5.
 • Marseille, Air Serbia od 20.5.
 • Chania, Air Serbia od 4.6.
 • Krakow, Air Serbia od 4.6.
 • Ohrid, Air Serbia od 5.6.
 • Rodos, Air Serbia od 5.6.
 • Varna, Air Seriba od 5.6.
 • Krf, Air Serbia od 9.6.
 • Palermo, Air Serbia od 14.6.
 • Kuwait, Jazeera od 17.6.
 • Berlin, Wizz Air od 31.7.
 • Copenhagen, Wizz Air od 31.7.
 • Lisabon, Wizz Air od 1.8.
 • Zakynthos, Wizz Air od 1.8.
 • Bergamo, Wizz Air od 26.9.

 

Iz Niša:

 

Iz Kraljeva:

 

Iz Podgorice:

 • Gdansk, Ryanair od 27.3.
 • Bratislava, Air Montenegro od 17.6.

 

Iz Tivta:

 • Manchester, Jet2 od 1.5.
 • Riga, airBlatic od 4.5.
 • Beč, Austrian od 13.5.
 • Brno, Air Montenegro od 15.6.
 • Riyadh, flynas od 1.7.
 • London Stansted, Jet2 od 6.5.2024.

 

Iz Prištine:

 • Dusseldorf, Condor od 26.3.
 • Antalya, SunExpress od 27.5.

 

Iz Skopja:

 • Frankfurt, Lufthansa od 23.4
 • Split, Croatia od 12.5.
 • Oslo, Norwegian od 23.6.
 • Dubia, flydubai od 30.10.

 

Iz Ohrida:

 • Manchester, TUI od 31.5.
 • London Gatwick, TUI od 31.5.
 • Beograd, Air Serbia od 5.6.