Novosti iz regije

Croatia Airlines do 24.12. ima akciju 30% popusta na liniji Zagreb-Paris. Promo kod je: PARIZ. Popust se odnosi na karte kupljene od 1. do 24.12. ali samo na letove koji idu utorkom i srijedom iz Zagreba i petkom i subotom iz Pariza, a u periodu od 10.1. do 31.3.2022. Karte se odnose samo za Croatiu Airlines, ne i Air France koji ima code-share na ovoj liniji.

Croatia svaki dan ima jednodnevne popuste za pojedine linije. Tako je do sada imala popuste za linije Osijek-Minhen, Zagreb-Frankfurt i Zagreb-Amsterdam. Popuste će svaki dan imati i dalje u budućnosti. Popusti idu od 30 do 50%.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Croatia Airlines

 

Aeroflot je najavio letove sa Airbusom A330-300 tri puta tijekom XII. mjeseca za Beograd i to 6, 29. i 30.12. Kompanija je sa istim avionom najavila i letove za Zagreb 9. i 11.12. Avion ima 296 putnika od čega 28 u business klasi. Ostale dane u tjednu kompanija će letjeti sa najvećim uskotrupcem Airbusom A321 i to po sedam tjednih letova za oba ova grada.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aeroflot

Ryanair otvara 5 novih linija iz Hrvatske ovog proljeća i to:

 • Zagreb-Bratislava, od 27.3.2022. dva puta tjedno (srijeda i nedjelja)
 • Zagreb-Krf od 4.6.2022. dva puta tjedno (utorak i subota)
 • Zadar-Sofija, od 27.3.2022. dva puta tjedno (srijeda i nedjelja)
 • Zadar-Helsinki, od 3.6.2022. dva puta tjedno (ponedjeljak i petak)
 • Rijeka-Stockholm (Arlanda) od 27.3.2022. dva puta tjedno (četvrtak i nedjelja)

 

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb) i Marko Bilić, suradnik (Split), foto: Ryanair

Croatia u sustavu od 10.1. ima dva dnevna leta za Beč (sada 3 leta tjedno), Minhen (sada 5 letova tjedno) i Sarajevo (sada 6 letova tjedno). Bez obzira što i Austrian vodi dva dnevna leta Croatie za Beč od 10.1. vrlo vjerojatno se radi u sustavnoj grešci Croatie koja vodi letova kao što je bilo 2019.

Ako je to činjenica, a iskreno ne vjerujem da povećavaju broj letova toliko u mrtvo vrijeme sezone, ostaje pitanje kako to da samo 40 dana prije leta i dalje imaju toliko letova u sustavu. Ekstremno loše po potencijalne putnike koji već sada kupuju karte i onda će morati mijenjati planove putovanja jer se toliki letovi ostvariti neće. Takvo ponašanje kompanije je krajnje neprihvatljivo i na taj način se gube nezadovoljni putnici. Čemu to? Nije li logičnije cijelu zimu voditi isti broj letova, a onda eventualno na tu brojku povećavati letove ako se povećanja dese?

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Croatia Airlines

Aeroflot ozbiljno povećava broj letova za Zagreb. Kompanija je do nedavno letjela tek 3 tjedna leta. No, sada je broj letova povećala na pet tjednih letova (svaki dan osim utorka i srijede) i to sve letove sa svojim najvećim uskotrupcem Airbusom A321. Čak štoviše Aeroflot u dva dana početka XII. mjeseca (9. i 11.12.) za Zagreb leti sa svojim širokotrupcem Airbusom A330-300 koji ima 296 sjedala.

Od 28.12. kompanija povećava broj letova za Zagreb na svakodnevne. Svi letovi će i dalje biti sa A321. Ovime se broj letova za Zagreb digao na razinu kakvu ima Beograd, što se nikada u povijesti nije desilo, jer je Aeroflot u Beogradu uvijek imao 3-4 puta više kapaciteta nego Zagreb. Naravno, u Beogradu Air Serbia ima 8 letova, što znači da u code-share sa Aeroflotom ima 15 tjednih letova. Uz Aeroflot za Zagreb leti i Nordwind sa dva leta tjedno što znači da će Zagreb imati čak 9 tjednih letova za Moskvu.

Dobar dio putnika su osobe koje se organizirano dolaze cijepiti u Zagreb zapadnim cjepivima (Pfizer, Moderna i Johnson and Johnson).

Vrlo vjerojatno zbog ovog velikog povećanja broja letova Azur je otkazao letove iz Moskve za Zagreb. Kompanija će ostvariti još dva leta oko nove godine (26.12. i 2.1.), a potom neće imati letova sve do proljeća.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aeroflot

Ryanair je suspendirao letove na liniji Niš-Malta od 3. do 17.12. Nakon ovog datuma linija bi se trebala operirati ostatak zime uz frekvenciju od dva leta tjedno (ponedjeljak i petak).

Ryanair nije jedini koji je suspendirao letove za Niš. Tako Wizz Air ne leti prema Beču od 22.11. do 13.12. i prema Malmu od 1.11. do 12.12.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: Ryanair

Ryanair će nakon otvaranja svih linija iz Zagreba u XII. mjesecu imati bitno više linija nego Croatia Airlines. Naime, Croatia Airlines iz Zagreba operira 17 linija (od toga je Rim preko Splita), no nakon ukidanja Dublina u I. mjesecu kompanija će operirati samo 16 linija. Ryaniar iz Zagreba pak operira 23 linije, a od sredine XII. mjeseca otvara i 24 liniju. To je čak 8 linija više od Croatie Airlines.

Ipak Ryanair većinu linija operira sa tek 2 tjedna leta, dok Croatia sve linije operira sa bitno više frekvencija. No, Croatia će većinu linija letjeti sa malim Dash 8-400, dok Ryaniar sve svoje letove operira sa A320 koji ima 180 sjedala.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ryanair

Austrian je 30.11. prema Podgorici i 1.12. iz Podgorica otkazao letove OS729/730 zato što aerodrom nema opremu za odleđivanje aviona. Ostaje za vidjeti hoće li to biti praksa austrijskog prijevoznika i ostatak zime, poglavito što će temperature još bitno pasti.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Austrian

Direktor zamaaero g. Alen Šćuric, je održao dva predavanja na Visokoj konferenciji (High Level Conference) Adriagreen projekta (Interreg) u Anconi, Italija, 30.11. ove godine. Projekt financira i podržava Europska Unija. Ovo je još jedan visoki skup na kome je g. Šćuric u posljednjih par godina u više država Europe držao predavanja, okrugle stolove, panele i konferencijske debate.

Prvo predavanje je bilo „Green ports and airports: Insight of ports and airports measures to increase sustainability“. Uz g. Šćurica predavači su bili još i Oliviaro Giannotti, glavni tajnik Asocijacije talijanskih luka (Italian Port Association), te Carlo Borgomeo, predsjednik Asocijacije talijanskih aerodroma (Italian Airports Association).

Na drugom predavanju „Ports and airports best practices: mitigaton measures towards sustainability“ g. Šćuric je govorio o konkretnim mjerama koje mogu uvesti aerodromi za zelene aktivnosti. Uz njega predavač je bio i Guido Vettorel iz Uprave središnjih luka Jadrana (Central Adriatic Ports Aurthoroty).

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Interreg

Air Serbia povećava letova na liniji Beograd-Copenhagen sa dva na tri leta tjedno od 14.12. (dodaje se utorak na letove četvrtkom i subotom). Kompanija će u ponedjeljak 20.12. imati jedan dodatni let, 4. let za Copenhagen.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Serbia

Iako je Eurowings prvotno najavio da će liniju Zagreb-Dusseldorf prekinuti samo na 10 dana, tj. da neće obaviti samo 3 leta, sada se predomislio. Pa će se linija zadnji puta letjeti 28.12. i potom je neće biti do 8.2. kada će ponovo operirati dva puta tjedno (utorak i subota). Krajnji je nonsens da Eurowings letove nije produžio do 8.1. (bar još jedan tjedni let nakon 28.12. za povratak dijaspore i turista) kada će se većina ljudi vraćati za božićnih i novogodišnjih praznika.

Eurowings u regiji ozbiljno reže letove u I. mjesecu. Pa će tako operirati Beograd ove zime sa samo 3 leta oko Nove godine i neće imati letova ostatak zime, za Zagreb smanjuje broj letova sa 12 na 2 leta, a Split sa 6 na 1 tjedni let. Od sredine II. mjeseca Eurowings Zagreb diže na 10 letova, Split na 6, a Beograd neće imati letova.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Eurowings

ZL Dubrovnik je u XI. mjesecu imala 13.345 putnika (u XI/2020 samo 4526). U ovom XI. mjesecu je imao manje operacija nego prošle godine, obzirom da je imao 310 operacija, a prošlog XI. mjeseca njih 316. Aerodrom je ostvario tek 0,4 tone carga u XI. mjesecu (prošle godine u XI. mjesecu 1,3 tone carga).

Aerodrom je u prvih 11 mjeseci ove godine imao 916.196 putnika (prošle godine 325.822) i nažalost ni ove godine neće preći milijuntog putnika, jer će imat oko 930.000. Ovaj broj putnika je na razini iz 1978. godine. Do sada u ovoj godini Dubrovnik je imao 13.938 operacija (prošle godine 8486). Aerodrom je u prvih 11 mjeseci imao 389,5 tona carga (prošle godine 28,5 tona), što u prvom redu može zahvaliti letovima za SAD.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: ZL Dubrovnik

Od 1.1.2022. Zračna luka Split konačno počinje sa naplatom korištenja južnog parkirališta (zapadno od Puta i južno od ceste dr.Franje Tuđmana). Kada sam prije par mjeseci bio na Splitu i te kako sam se iznenadio da se tamo parkiranje ne naplaćuje. Govorimo o parkiralištu koje je napravljeno tijekom ekspanzije novog terminala, a sa terminalom je povezano suhim mostom i izuzetno je kvalitetno napravljeno. Istim je Split bio jedan od vrlo rijetkih aerodroma koji nisu naplaćivali parkiralište, a to čine i bitno manji aerodromi (a kamoli neće 3. aerodrom u regiji).

ZL Split obavještava sve korisnike parkirališta da do 31.12.2021. maknu svoja vozila jer će u protivnom kod izlaska morati platiti kao da su izgubili parkirnu kartu. Ovo se ne odnosi na rent’a’car automobile koji imaju zakupljena parkirališna mjesta na ZL Split.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: ZL Split

I dok kompanije u regiji masovno režu frekvencije, pa čak i ukidaju linije, poglavito Wizz Air, Zagreb dobiva značajan broj novih letova tijekom XII. i I. mjeseca. U regiji nekolicina kompanija povećava broj letova tijekom božićnih i novogodišnjih praznika, a tu praksu u Zagrebu će imati Ryanair, Air Serbia, Eurowings i Croatia Airlines.

No, u Zagrebu od početka zimskog reda letenja imamo čak 11 novih linija:

 • od 31.10. Azur Zagreb-Moskva 1 let tjedno
 • od 1.12. Ryanair Zagreb-Malaga 2 leta tjedno
 • od 2.12. Ryaniar Zagreb-Dublin 3 leta tjedno
 • od 2.12. Ryaniar Zagreb-Manchester 2 leta tjedno
 • od 2.12. Ryanair Zagreb-Solun 2 leta tjedno
 • od 3.12. Ryanair Zagreb-Basel 2 leta tjedno
 • od 3.12. Rynaiar Zagreb-Eindhoven 2 leta tjedno
 • od 3.12. Ryanair Zagreb-Paphos 2 leta tjedno
 • od 4.12. Ryanair Zagreb-Malta 2 leta tjedno
 • od 13.12. My Wings Zagreb-Priština 3 leta tjedno
 • od 17.12. Ryanair Zagreb-Napulj 2 leta tjedno

 

Uz to broj letova na linijama povećali su:

 • već operira LOT 1 dodatni let
 • od 6.12. Croatia Airlines Zagreb-Zurich 3 dodatna leta
 • od 7.12. Croatia Airlines Zagreb-Copenhagen 2 dodatna leta
 • od 6.12. Croatia Airlines Zagreb-Bruxelles 5 dodatnih letova
 • od 13.12. Austrian Zagreb-Beč 1 dodatni let
 • od 27.12. FlyDubai Zagreb-Dubai 2 dodatna leta
 • od 11.1. Croatia Airlines Zagreb-Sarajevo 7 dodatnih letova tjedno

 

To znači da će Zagreb početkom XII. mjeseca imati 29 dodatnih letova, sredinom XII. mjeseca 37 dodatnih leotova, te od I. mjeseca 44 dodatna tjedna leta (preko 6 letova dnevno). Daleko više nego sve ostale zračne luke regije zajedno. Neznatno letova od drugog tjedna I. mjeseca do početka II. mjeseca u Zagrebu su smanjili Qatar, Eurowings, Croatia, British i KLM, ukupno 16 tjednih letova, no to još uvijek znači da će Zagreb sveukupno imati 28 letova tjedno više (4 dnevno). Hvala bogu više na dobrim vijestima iz Zagreba.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Alen Šćuric

Croatia Airlines prema Sarajevu trenutno leti 6 puta tjedno tj. sve dane osim subote. Počevši od 10.01. sljedeće godine Zagreb i Sarajevo će biti povezani 2 puta dnevno svim danima osim subotom kada će Croatia Airlines operirati jedan dnevni let prema glavnom gradu Bosne i Hercegovine. Ukupno će to biti 13 tjednih letova između Zagreba i Sarajeva. Ovaj broj letova Croatia je imala prije Covida-19.

Vrlo je čudno je da Craotia više letova ne pokreće oko Božića i Nove godine, nego nakon udarnih tjedana ovih praznika. Tek treba vidjeti hoće li se ovi letovi i ostvariti zbog Covida-19.

autor: Marko Bilić suradnik (Split), foto: Croatia Airlines

Eurowings je prekinuo letove na liniji Stuttgart-Beograd koje će operirati samo sa tri leta 24.12, 2. i 9.1. Nakon toga letova nema sve do 4.3. kada će liniju operirati dva puta tjedno.

Eurowings će letjeti liniju Zagreb-Stuttgart oko Nove godine čak 5 puta tjedno, no linija će se operirati do 9.1. nakon čega je Eurowings ukida sve do 7.2. kada će je nastaviti operirati 4 puta tjedno. Već smo pisali da kompanija neće letjeti Zagreb-Dusseldorf od 1.1. do 8.1. Nakon toga linija će se operirati sa dva leta tjedno. Linija Cologne-Zagreb će se tijekom novogodišnjih praznika operirati 5 puta tjedno, do 9.1. nakon čega će se operirati samo dva puta tjedno (petak i nedjelja). Od 7.2. linija će se operirati 4 puta tjedno.

Za Split Eurowings će operirati dva puta tjedno prema Cologneu do 11.1. nakon čega se linija prestaje operirati do 4.2. kada ponovo kreće sa dva tjedna leta. Za Stuttgart iz Splita će Eurowings operirati 2 do 3 puta tjedno do 9.1. nakon čega liniju prestaje prometovati do 13.2. kada će ju letjeti 3 puta tjedno. Kompanija će liniju za Dusseldorf operirati 2 puta tjedno do 5.1. nakon čega će ju smanjiti na jedan let tjedno (subotom) do 16.2. kada ponovo počinje letjeti 2 puta tjedno.

Ovo znači da će oko Nove Godine Eurowings imati 12 tjednih letova za Zagreb, 6 za Split i 1 za Beograd. Od sredine I. mjeseca kompanija će imati 4 leta za Zagreb, 1 let za Split i ni jedan za Beograd. Od sredine 2. mjeseca Eurowings će imati 10 letova za Zagreb, 7 za Split i ni jedan za Beograd.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Eurowings

Aerodrom Beograd je započeo velike radove na površini ispred terminalne zgrade koja obuhvaća modernizaciju pristupnih cesta i parkirališta. Ovaj projekt je dio projekta modernizacije cijelog aerodroma i proširenja terminalne zgrade. Radovi će se odvijati do kraja 2022. godine.

Zbor toga je potpuno zatvorena prometnica ispred terminalne zgrade. Ulaz je organiziran samo preko Terminala 1. Kratko zaustavljanje vozila i taxija radi iskrcaja putnika (do 1 minute) je na postojećem parkiralištu odakle postoji pješačka veza prema Terminalu 1. Istovremeno je izmijenjen režim prometa za sva vozila, taxije i javni gradski prijevoz. Uspostavljena su dva privremena autobusna stajališta kod Terminala 1 i u zoni VIP terminala (generalna avijacija).

Zbog toga je kapacitet parkirališta kod aerodromske zgrade smanjen. Putnici i dalje imaju mogućnost parkiranja u garaži, te novo parkiralište za duge parkinge kod cargo terminala koji ima 200 novih parkirnih mjesta.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: Aerodrom Beograd

Predstavnici Aerodroma Sarajevo bili su u Kišinevu, Moldavija gdje su uz bili predstavnici iz 14 partnera iz 9 država u projektu Danova, transportne usluge za slijepe i slabovidne Dunavskog regiona. Na sastanku su prezentirane dosadašnje aktivnosti, te napravljena platforma za dalji rad.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Sarajevo

Eurowings potpuno otkazuje Zagreb-Prag. Kompanija je nekoliko puta prolongirala početak operacija na ovoj liniji, posljednji puta za 13.1, no sada je liniju potpuno otkazala.

Eurowings je za proljeće zakazao i liniju Zagreb-Berlin no i nju je otkazao. U ovom momentu Eurowings leti 3 do 5 tjednih letova za Cologne, 3 do 5 tjednih letova za Stuttgart i 2 tjedna leta za Dusseldorf.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Eurowings

Air Serbia će povećati broj letova između Beograda i Rima. Od 20.12. kompanija će povećati broj letova sa dva na tri (ponedjeljak, četvrtak i nedjelja). Od 15.4. kompanija uvodi i letove petkom, od 7.5. subotom, od 18.5. srijedom, a od 7.6. linija će se operirati svakodnevno.

Kompanija povećava i broj letova za Milano sa 2 na 3 od 19.12. (utorak, petak, nedjelja). Od 28.3. Air Serbia povećava Milano na 4 leta tjedno, ponedjeljkom, srijedom, petkom i nedjeljom. Od 21.4. uvodi letove i četvrtkom. Te od 21.5. i subotom, da bi od 7.6. liniju operirala svakodnevno.

Ovo je direktan odgovor na pokretanje Wizz Airove linije za Rim od 2.6. koju će operirati tri puta tjedno, te preventivno povećanje letova za Milano kako Wizz Air ne bi krenuo sa operacijama na ovoj liniji. Ovaj broj letova Air Serbia je imala prije Covida-19. Air Serbia je nedavno uvela i code-share sa ITA-om što je i te kako važno za liniju prema Rimu. Naravno, ovaj broj frekvencija ovisit će o razvoju Covida-19.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Serbia

British ponovo kreće sa letovima iz Zagreba za London LHR. Kompanija od 2.12. leti 2 tjedna leta, a od 13.12. leti 4 tjedna leta (ponedjeljak, utorak, četvrtak i nedjelja). No, kompanija ima letove samo do 10.1. nakon čega ponovo prekida sa letovima. Letove će ponovo pokrenuti 1.2. sa 4 tjedna leta.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: British Airways

Zračna luka Pula je objavila natječaj za dobavu i postavljanje tri komada tipskih objekata-kontejnera za boravak državljana trećih zemalja kojima je odbijen ulazak u Republiku Hrvatsku. Jedan objekt je predviđen za smještaj obitelji, jedan za žene i jedan za muškarce. Objekti će se postaviti na betonski plato. Vrijednost nabave je 682.200 kuna (90.960 EUR).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: ZL Pula

Mostar je u X. mjesecu imao 324 putnika (u X/2020 11), na 22 operacije (u X/2020 18). U prvih 10 mjeseci ove godine Mostar je imao tek 1584 putnika (prošle godine 1374) na 182 operacije (prošle godine 124). Mostar ni ove, ni prošle godine nije imao carga.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: ZL Mostar

Nove linija u XII. mjesecu u regiji su:

 • 12. Ryanair Zagreb-Malaga
 • 12. Ryanair Zagreb-Dublin
 • 12. Ryanair Zagreb-Manchester
 • 12. Ryanair Zagreb-Solun
 • 12. Ryanair Banja Luka-Bergamo
 • 12. Ryanair Zagreb-Basel
 • 12. Ryanair Zagreb-Eindhoven
 • 12. Ryanair Zagreb-Paphos
 • 12. Nordwind Ljubljana-Moskva
 • 12. Ryanair Zagreb-Malta
 • 12. Wizz Air Ljubljana-London Luton
 • 12. MyWings Zagreb-Priština
 • 12. Wizz Air Sarajevo-Cologne
 • 12. Wizz Air Sarajevo-Hahn
 • 12. Wizz Air Sarajevo-Hamburg
 • 12. Wizz Air Sarajevo-Malmo
 • 12. Wizz Air Beograd-Hahn
 • 12. Ryanair Zagreb-Napulj
 • 12. Wizz Air Beograd-Billund
 • 12. Wizz Air Beograd-Vaxjo
 • 12. Wizz Air Sarajevo-Bilund
 • 12. Wizz Air Tuzla-Nuremberg
 • 12. Wizz Air Banja Luka-Hamburg
 • 12. Wizz Air Ohrid-Friedrichshafen
 • 12. Wizz Air Beograd-Barcelona
 • 12. Wizz Air Skopje-Billund
 • 12. Wizz Air Skopje-Bologna
 • 12. AnadoluJet Beograd-Ankara

Ovo je daleko najveće povećanje letova od VII. mjeseca ove godine. Ukupno čak 28 novih linija. Više nego fascinantno. Najviše novih linija ima Wizz Air njih čak 15, te slijedi Ryanair sa 10 novih linija. No, većina od navedenih linija Wizz Aira će se prekinuti od sredine I. mjeseca i neće se operirati do kraja III. mjeseca.

Najviše novih linija ima Zagreb njih 10, pa Beograd i Sarajevo po njih 5, te Banja Luka, Ljubljana i Skopje po 2 linije.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ryanair

Iako je prvobitno planirano da Wizz Air operira 2 sedmična leta između Sarajeva i Frankfurt-Hahna, kompanija je ipak odlučila povećati na 3 sedmična leta (utorkom, četvrtkom i subotom). Lufthansa u ovom trenutku leti 5 sedmičnih letova između Frankfurta i Sarajeva. S obzirom da je potražnja na ovoj liniji jako velika, Lufthansa planira istu liniju povećati na 2 dnevna leta od marta 2022., pa ostaje vidjeti kako će se WIZZ izboriti na ovoj liniji. Letovi kreću 16. decembra 2021. Ipak linija se operira samo do 8.1. nakon čega se prekida do 26.2.

Ipak, zato se Wizz Air odlučio za smanjivanje Kelna sa 3 na 2 sedmična leta (utorkom i subotom). Ova linija kreće 16. decembra 2021. i samo će 16.12., 23.12. i 30.12. imati 3. let četvrtkom, te će letiti u iste dane kao i Eurowings.

autor: Karlo Jalovičić, suradnik; foto: Wizz Air

Qatar će na liniji Zagreb-Doha do 18.12. operirati tri tjedna leta (ponedjeljak, srijeda i subota), no od 20.12. ukida letove ponedjeljkom, te će liniju operirati dva puta tjedno (srijedom i subotom).  Kompanija planira ovako operirati liniju sve do kraja zimskog reda letenja, a od 27.3. planira liniju povećati na čak 5 tjednih letova, ponedjeljkom, srijedom, četvrtkom, subotom i nedjeljom. Istinski čudno smanjenje letova neposredno pred Božić, kada se bitno povećava broj putnika. Kompanija je imala rezona to napraviti 7.1. no ne i prije toga.

Kompanija na liniji za Beograd i dalje planira letjeti svakodnevno, iako je tijekom XI. mjeseca bilo nekoliko otkazivanja letova.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: Qatar

Turistička zajednica Kantona Sarajevo je otvorila turistički informativni centar na Aerodromu Sarajevo. Turistički informativni centar će putnicima pružati informacije o događajima u Sarajevu, turističkim atrakcijama, izletima, hotelima, restoranima, rent’a’carovima i ostalim detaljima bitnim za turiste. TIC će raditi svaki dan. Iskrene čestitke Sarajevu, ovime Sarajevo ulazi u krug malog broja aerodroma regije koji imaju TIC. Tako što je moguće obzirom na velik porast broja putnika, poglavito od otvaranje baze Wizz Aira i velikog broja linije prema Bliskom istoku.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Sarajevo

Mala slovenska zrakoplovna tvrtka Flycom Aviaton koja operira sa Lesca, kod Bleda, sa dva helikoptera Airbus AS350 (5 putnika) i EC120 (4 putnika) sada je nabavila i prvi avion Cessnu C208B Grand Caravan Ex koja uz jednog pilota prima 9 putnika.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Flycom

Poslali smo vrlo precizan upit MZL Zagreb:

U informacijama koje smo dobili od Vas rekli ste nam da je 14 putnika na letu Zagreb-Cherleroi Ryanaira pogrešno ispunili obrazac i da su zato zamoljeni da izađu iz aviona, te da policija nije intervenirala jer putnici nisu pružali nikakav otpor. Obzirom na pisanje nekih medija, ali i na neke nelogičnosti u cijelom slučaju molimo slijedeće odgovore:

 1. Je li istina da su se putnici prijetili osoblju MZL Zagreb na gateu?
 2. Je li istina da su putnici fizički nasrnuli na osoblje MZL Zagreb na gateu?
 3. Je li istina da su putnici nasilno i bez dozvole osoblja MZL Zagreb ušli u avion?
 4. Je li istina da putnici nisu uopće ispunili potreban obrazac?
 5. Radi li se o hrvatskim državljanima ili državljanima belgije?
 6. Je li istina da je policija pokrenula postupak protiv putnika?

 

Na ova pitanja dobili smo slijedeći odgovor:

Policija se očitovala o događanjima na zračnoj luci u petak, 26. studenoga 2021. Međunarodna zračna luka o ovom slučaju može komentirati samo da su djelatnici zračne luke u procesu kontrole potrebnih putnih dokumenata na letu za Brussel postupali sukladno procedurama zrakoplovne kompanije. Svaki putnik je osobno odgovoran za posjedovanje svih potrebnih putnih dokumenata, a prema zahtjevu zrakoplovne kompanije.

 

Da se radilo o napadu na osoblje MZL Zagreb ili nasilni ulazak u avion ista bi vrlo vjerojatno reagirala drugačije i osudila bi napad, kao što bi i policija drugačije reagirala, te bi imala bitno drugačije priopćenje.

 

UPDATE: Nakon još nekoliko telefonskih razgovora koje sam obavio možemo rezimirati slijedeće:

1. 14 putnika došlo je na gate bez potrebnih dokumenata

2. Zaposlenici MZL Zagreb su ih obavijestili da bez tih dokumenata ne mogu u avion

3. Putnici su ovo ignorirali i ušli u avion.

4. Nisu bili bezobrazni ni nasilni, samo su ignorirali.

5. Djelatnici su zbog toga pozvali policiju i kada je policija stigla zatražili su sve putnike da napuste avion (preko posade aviona)

6. Istime je izdvojeno 14 putnika koje je policija otpratila sa gatea. Putnici nisu pružali baš nikakav otpor pa policija nije trebala reagirati.

7. Ostali putnici vratili su se u avion.

8. Protiv putnika se ne vodi posupak.

 

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: MZL Zagreb

Kako se pisalo sve i svašta o 14 putnika koji su maknuti sa leta Ryanaira na liniji Zagreb-Charleroi, nazvao sam MZL Zagreb i Policijsku upravu Zagrebačku te sam dobio slijedeće informacije. Putnici nisu pravilno ispunili obrazac koji moraju ispuniti prije puta i koji se predaje kompaniji. Kompanija je isto ustanovila nakon što je provjeravala obrasce a koji su joj predani prilikom ulaska u avion. Ne mogu to učiniti na check-inu jer Ryanair nema check-in nego putnici to rade online. Istim je kompanija zatražila od putnika da napuste avion zbog pogrešno ispunjenog obrasca. Da bi avion što prije nastavio put nije se čekalo da putnici ponovo ispune obrazac.

Kako se radi o nogometnim navijačima Genka kompanija je zatražila asistenciju policije u strahu da bi mogli raditi izgrede. No, putnici nisu pružali nikakav otpor i policija nije imala baš nikakve intervencije nego se povukla čim su putnici izašli iz aviona. Protiv putnika se ne vodi nikakva kaznena (krivična) istraga. Ovo nije prvi slučaj da je od putnika zatraženo da napuste avion radi krivo ispunjenih ili neispunjenih obrazaca.

Neki mediji pišu da su putnici ušli u avion nasilno i nisu htjeli predati obrasce uopće, te da su nasrnuli na djelatnike MZL Zagreb, mi od službene osobe MZL Zagreb nismo dobili takvu informaciju iako smo ih to jasno pitali.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: MZL Zagreb

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

NAGRADNA IGRA

Osvojite 9 starih razglednica (50+ godina) InexAdrije, Lufthanse, Balaira, Air Lloyda i Ju52
tako da nam pošaljite fotke za foto-spotterski kutak

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!