Novosti iz regije

Aerodrom Sarajevo je na svojoj stranici objavio drugi dnevni let na liniji Beograd-Sarajevo. Uz popodnevni let koji svaki dan dolazi u Sarajevo u 14:15 i odlazi iz njega u 14:45, aerodrom je objavio let koji dolazi u Sarajevo u 01:35 i odlazi iz njega u 04:30. To znači da će avion kretati iz Beograda u 00:45 i slijetati u Beograd u 05:20. Let bi trebao operirati svakodnevno od 15.5. do 25.9.

Kontaktirali smo Air Serbiu i oni su nam odgovorili: „Air Serbia je vrlo zainteresirana za letove prema Sarajevu, no konačna odluka još uvijek nije donijeta. Stoga je još uvijek preuranjeno da se govori o točnom datumu početka tih letova. Air Serbia ne razgovara samo sa Sarajevom nego i sa više drugi aerodroma oko pokretanja letova ili povećanja frekvencija“. Ako linija kreće 15.5. krajnje je vrijeme da se ista objavi i da karte krenu u prodaju jer je do tada ostalo samo 21 dan.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Serbia

Grčki avio prijevoznik Lumiwings pokreće liniju Foggia-Mostar od 3.6. Linija će se operirati dva puta tjedno, srijedom i subotom. Lumiwings u floti ima dva aviona, po jedan Boeing 737-300 i 737-700. Lumiwings je prošle godine letio za Air Serbiu.

Mostar je za sada osigurao cjelogodišnje letove Croatie Airlines za Zagreb, te sezonske letove Aeroitalije za Forli, a od prošle godine ima letove LOT-a za Kratowice, Croatie za Beirut, Dublin i Palermo, te Electre za Cataniu. Još uvijek skromno, ali bitno bolje nego prije.

autor: Mladen Radić, dopisnik (Osijek), foto: Lumiwings

Nakon što je u petak Air Serbia imala velik kaos sa operacijama, u subotu je stabilizirala letove i imale bitno manje kašnjenja. No, subota je dan kada kompanija ima manje letova nego ponedjeljkom, četvrtkom, petkom i nedjeljom. Nažalost kaos se ponovi ponovo u nedjelju. Kompanija je otkazala 4 leta i to iz Zuricha, Rima, Budimpešte i Beča. 4 od 61 leta (6,6% letova). Uz to kompanija je imala 20 kašnjenja do sat vremena, ali i 7 dugih kašnjenja (11,5%), pri čemu je leti iz Dusseldorfa kasnio najviše, čak 4:30 sati.

Za kompaniju su ponovo letjeli ETF i Airseven ali je u Beograd i treći puta ovaj tjedan došao širokotrupac Wamosa. Ovo je već peti puta u manje od mjesec dana da je Air Serbia imala ozbiljne poremećaje u letovima.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Serbia

Kako nam je rekao Matija Krajnc, direktora Amelije, kompanija je uposlila svoj Airbus A320 u Transaviji gdje će letjeti ovo ljeto. Kao što smo već napisali i A319 će letjeti za Air France. Drugi A319 koji upravo dolazi u kompaniju će služiti za chartere. Amelia u floti trenutni ima 19 aviona. Svaka čast Amelia.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Amelia

Aerodromi Skopje i Ohrid su u III. mjesecu ostvarili 183.593 putnika (133.956 u III/2022). Ovo je 104,6% putnika iz istog mjeseca 2019. (175.599). Aerodromi su imali 1552 operacije (1108 u III/2022 i 1481 u III/2019). U prvom kvartalu makedonski aerodromi su ostvarili 493.720 putnika (480.845 u istom periodu 2019.).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Skopje

Air Serbia je krenula sa Kontakt centrom u Nišu gdje je zaposlila 50 osoba. Kompanija je za mjesec i pola napravila natječaj, izabrala i obučila agente, opremila lokaciju u centru grada (na Nišavi), te krenula sa radom. Prvotno je kompanija htjela zaposliti 20 djelatnika Kontakt centra, no zbog kvalitete kadrova zaposlila ih je 50. Uz to 10 novih agenata u Nišu se pridružilo Air Serbia Ground Service koja pruža podršku u kontroli zemaljskog opsluživanja aviona. Na natječaj se prijavilo preko 400 kandidata.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Serbia

Zračna luka Mostar je dobila novog direktora, Marka Đuzelu. Gospodin Đuzel je radio u kontroli letenja Bosne i Hercegovina (BHANSA), te kao savjetnik direktora mostarskog aerodroma. Đuzel je obranio doktorat na Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu, a na temu Optimizacija sistema traganja i spašavanja u slučaju avionske nesreće u Bosni i Hercegovini.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: ZL Mostar

Air Montenegro traži kopilote i kapetane. Posao je sezonski i piloti se uzimaju na samo osam mjeseci. Kapetani moraju imati 5 godina letačkog iskustva i 1500 sati leta kao kapetan, dok prvi časnici moraju imati 200 sati leta. U godini ogromnog nedostatka pilota nisam siguran da će Air Montenegro naći sezonske kapetana i prve časnike.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Montenegro

Zamaaero je ostvarila rekordan broj posjeta u jednom danu. Nevjerojatnih 45.137 posjeta (petak 22.4.). Od ponedjeljka do subote imali smo svaki dan preko 30.000 posjeta. U prošlom tjednu imali smo 240.324 posjeta, u zadnjih mjesec dana 803.410 posjeta, a u zadnjih godinu dana čak 6,9 milijuna posjeta. U zadnjih 7 dana imali smo 2912 komentara (ekvivalent 151.424 komentara godišnje). Samo u petak smo imali 687 komentara.

Imamo i rekordan članak po broju komentara u povijesti portala. Članak „Problem sa radnicima Air Serbie“ ostvario je čak 603 komentara. U zadnjih 10 dana članci sa najviše komentara su bili:

 1. Problem sa radnicima Air Serbie – 603 komentara (još aktivan)
 2. Problemi sa avionima Air Serbie – 223 komentara
 3. Air Serbia se prazna vratila iz New Yorka – 216 komentara
 4. Koje prijevoznike bi trebao imati Beograd – 192 komentara
 5. Koje prijevoznike bi trebao imati Zagreb – 154 komentara
 6. Popis novih aviona Air Serbie – 150 komentara
 7. Air Serbia otkazala 6 letova – 133 komentara (još aktivan)
 8. Treći A320 došao u Air Serbiu – 120 komentara
 9. Zbog obnove piste otkazano preko 100 letova u Zagrebu – 118 komentara
 10. ETF leti za Air Serbiu – 107 komentara

Air Serbia je danas uzela Airsevenov Boeing 737-800 (OY-ASD), star 13,3 godine. Avion je došao iz Billunda kao JU4043. Moguće je da je avion uletio kao kratkotrajni wet lease umjesto ETF-a (letio je još danas ujutro i potom je povučen u Paris) i Trade Aira (prestao letjeti 19.4.) koji su povukli svoje avione iz Beograda radi obveza na drugim tržištima i ugovora koje već od prije imaju potpisane. Airseven u floti ima i tri Boeinga 737-400 (stara 30,6 do 33 godine). Uskoro im u flotu dolazi i peti avion B737-800.

Jučer (u četvrtak) je Air Serbia otkazala letove za Dusseldorf, Istanbul i Zurich, a bilo je i puno kašnjenja. No danas (u petak) Air Serbia je imala čisti pakao. Otkazano je 6 letova i to za Skopje, Stuttgart, Istanbul, Bukurešt, Budimpeštu i Stockholm. Kako je u petak Air Serbia trebala imati 66 letova otkazano je 9,1% letova. Jako puno. Današnji Dusseldorf i jucerasnji Stuttgart su otkazani radi štrajka u Njemačkoj, no ostalih 7 nema veze sa štrajkom. Bilo je letova za ove gradove no Air Serbija je odlucila ne letjeti ih.

Uz to kompanija je imala  24 kašnjenja do sat vremena (36,4%), 9 kašnjenja od sat do dva sata, 5 kašnjenja od dva do tri sata, dva kašnjenja od 3 do 4 sata, te jedno kašnjenje preko 4 sata. To znači da je kompanija imala 17 dugih kašnjenja (25,8% letova). Na vrijeme je došlo (manje od 15 minuta kašnjenja) samo 19 letova (28,8%). Stanju nije pomoglo ni to da su za kompaniju letjeti Airseven, ETF i Air Connect, a A330-200 (YU-ARC) je odradio čak dva leta u Europi (Istanbul i Moskvu).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Airseven

Jedna od privilegija zaposlenika Croatie Airlines je da svojoj djeci mogu pokazati procese funkcioniranja kompanije u kojoj rade. I to su činili godinama. Tako je i ovaj puta jedan pilot Croatie Airlines htio djetetu pokazati Tehniku, tj. kako se avioni servisiraju. Iako je to prije bilo moguće, uz najavu, sada to više nije tako. Iako je kompanija prihvatila ovaj posjet, Zračna luka Zagreb ga je odbila. Zašto pobogu? Vrlo jednostavno. To košta. Ako dijete dođe na Zračnu luku mora proći sve kontrole, a to košta, zaposlenici koštaju. Potom treba dobiti pratnju zaštitara, a i to košta. Koncesionara, naravno nije briga za zadovoljnog radnika Croatie Airlines i zato ne želi trošiti svoje resurse i sredstva na takve stvari.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Mario Vukoja

U razgovoru sa visokopozicioniranom osobom u Air Serbiji rekao nam je da kompanija ima ogromnih problema sa isporukama aviona koji usprkos fiksnim ugovorima kasne. Uz to kompanija ima problema i sa održavanjem aviona jer im avioni koji su otišli na servis ozbiljno kasne i probijaju rokove za više dana, pa čak i tjedana. Zbog svega toga kompanija je prisiljena angažirati dodatne kapacitete u kratkim wet leasovima, te ima kašnjenja i otkazivanja letova. Air Serbia je u kratkim wet leasovima angažirala ETF, Trade Air, Air Montenegro i Carpatair.

Kompanija naglašava da oni nisu jedini kojima se to dešava i da je to, nažalost, postala normalna praksa u zrakoplovstvu svijeta, a posebno Europe. Ostaje pitanje kako će stvari funkcionirati tijekom top sezone, od VI. do IX. mjeseca, poglavito što kompanija još nije dogovorila sezonske wet leasove sa dvije od tri kompanije, te još uvijek pregovara sa AirConnectom za drugi ATR 72-600 i KlasJetom za 2 Boeinga 737-800. Kompanija još uvijek pregovara i o nabavci trećeg Airbusa A330-200.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Serbia

Zamaaero vrlo blisko surađuje sa ato/comm i mark/comm organizatorima zrakoplovnih samita diljem svijeta. Kompanija ima sjediše u SAD-u i Istanbulu. Prvo moderiranje samita je bilo u Ljubljani gdje je naš analitičar Alen Šćuric moderirao jedan panel, te imao intervju sa g.Matijom Kranjcom, CEO Amelie.

Šćuric će 10.5. sudjelovati na samitu Digital Air Travel conference u Beogradu gdje će biti moderator panela: „Shaping the Future“ (panelist: David Rutman, senior manager Industry Distribution Programs Adoption FSDS Distribution, IATA); „The Region Market Air Travel Outlook (panelisti: Jiri Marek, CEO Air Serbie, Kurt Hofmann, Air Transport World); „Travel market in the Balkan region“ (panelist: Dr.Andreas Papatheodorou profesor FHEA FTS koji je član Executive Bord Hellenic Civil Aviation Authoroty). Paneli traju ukupno 2 sata.

Alen Šćuric će sudjelovati i na Asia Connet summitu u Tashkentu, u Uzbekistanu, 13.6. gdje će biti moderator. Sa ato/comm i mark/comm smo dogovorili dugotraju suradnju pa će naši stručnjaci sudjelovati na samitima i u 2024. te idućih godina.

autor: Mladen Radić, dopisnik (Osijek), foto: Suzana Proroković

Tunisair, nacionalni prijevoznik Tunisa, pokreće charter letove na liniji Monastir-Zagreb. Linija će se prometovati od 7.6. do 4.10. i to jednom tjedno, srijedom, Airbusom A320. Linija se prvi puta trebala realizirati 2019. no tijekom Covida-19 nije prometovala.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Tunisair

Tivat je godinama imao više putnika od Podgorice. Od 2005. do 2019. godine Podgorica je više putnika imala samo 2010. godine. Najveća razlika bila je 2014. godine kada je iznosila preko 211.000 putnika. U većini godina razlika je bila preko 100.000 putnika u korist Tivta. No, sada tako nije. 2020. Podgorica je imala 153.342 putnika više, 2021. Tivat je imao tek 18.650 putnika više, da bi 2022. Podgorica imala nevjerojatnih 614.217 putnika više od Tivta.

Zašto je to tako? U posljednje vrijeme je evidentno da crnogorska vlast forsira Podgoricu. Subvencije su prvenstveno namijenjene Podgorici, pa Ryanair i Wizz Air imaju čak 17 subvencioniranih linija iz Podgorice i nemaju linija iz Tivta. Uz to Air Montenegro napadno ima bitno više letova i linija iz Podgorice nego iz Tivta, što tako nije bilo za vrijeme Montenegro Airlinesa koji je i po tri aviona imao bazirana u Tivtu. Air Montenegro tako ima 16 linija iz Podgorice i samo 6 iz Tivta.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Tivat

Kada je počela gradnja, Dževad Halilčević, direktor Međunarodnog aerodroma Tuzla, objasnio je da se radi o nadogradnji postojećeg gejta, da će novi gejt imati veću površinu od postojećeg i da će se moći koristiti kao treći, ali i četvrti gejt. Uz to direktor Halilčević je rekao da u prvobitnom projektu nije planirano ali da će se nastojati izgraditi i lift za putnike.

autor: Mirza Avdić, suradnik (Tuzla); foto: Mirza Avdić

Rijeka je u III. mjesecu imala tek 288 putnika. Ovo je bitno lošije, tek 30,3% putnika nego u istom mjesecu 2022. kada je ostvarila 949 putnika. Ovo je tek 13,0% putnika iz istog mjeseca 2019. (2220 putnika). Rijeka je u III. mjesecu ostvarila 290 operacija (359 u III/2022, 464 u III/2023) i nije imala carga (imala je 9,0 tona u III/2022). U prvom kvartalu ove godine Rijeka je ostvarila 1144 putnika (1314 prošle godine).

autor: Mladen Radić, dopisnik (Osijek), foto: ZL Rijeka

Od ZL Osijek smo dobili fotografije novog terminala. Terminal će koštati 6,7 milijuna EUR. Natječaj za terminal je otvoren do 9.5, a rok gradnje je 14 mjeseci. Sam terminal će biti površine 1914,3 kvadratna metra. Terminal će imati ulazni hol, registraciju putnika sa pet šaltera, kontrolu putovnica u dolasku i odlasku sa po četiri šaltera svaki, prostor zaštitnog pregleda sa dvije linije i mjestom za treću liniju u budućnosti, schengen dolazak, nonschengen dolazak, schengen odlazak, nonschengen odlazak, prostor za preuzimanje prtljage, carinu, trgovinu u schengen i nonscehngen odlasku, trgovinu i prodavaonicu karata u glavnom holu, urede, lost and found, skladišta, caffe bar sa natkrivenom terasom, tri sobe za dojenje, sanitarije, prostor za utovar prtljage, prostor za istovar prtljage… Terminal će osigurati energetsku učinkovitost sukladno važećoj zakonskoj regulativi EU. Zamijenit će se i informatička oprema koja je stara 28 godina.

Postojeća zgrada je izgrađena 1977. godine i rekonstruirana 2007. godine. Zgrada je dimenzije 48,7×48,7 metara visine 8,2 metra, uz dograđeni dio 2007. veličine 17,7×11,4 metra. Uz dogradnju 2015. dimenzije zgrade su 55,9×48,7 metara. Uz to aerodrom još ima upravnu zgradu od 480 kvadratnih metara, tehničku zgradu od 800 kvadratnih metara, cargo skladište od 2640 kvadratnih metara i kontrolni toranj od 495 kvadratnih metara. Aerodrom ima i parkiralište za 290 parkirnih mjesta za osobne automobile, 2 autobusna parkirališta i 7 parkirališta za kamione.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: ZL Osijek

Ryanair smanjuje letove iz Zagreba za Maltu sa 5 na 4 i za Rim FCO sa 5 na 4. Ovo su dva tjedna leta manje od prvotnog plana. Isto znači da će Zagreb sada imati 83 tjedna leta (prvotni plan je bio 85), što je 2,4% letova manje od plana, a što je još uvijek 5 letova više nego prošle godine (78). Na liniji za Sofiju Ryanaira je planirao imati 2 tjedna leta i toliko ih ima tijekom cijelog ljetnog reda letenja.

Do sada je Ryanair kada bi ukidao neke frekvencije povećavao neke druge. Za to im je obično trebalo par dana ili čak dva tjedna za reakciju. Vidjet ćemo hoće li se ovo desiti i ovaj puta, ili će Zagreb imati dva leta manje ove sezone od prvotnog plana.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ryanair

Niš ima tek 15,7 postotnih bodova više putnika nego u III. mjesecu 2019. A u II. mjesecu je imao tek 10,8 postotnih bodova više. Ovo je izuzetno loše uzmemo li u obzir da Niš u ovom momentu ima čak 12 tjednih letova na 5 PSO linija iz Niša, od čega je 8 letova sa A319, a 4 sa ATR 72. Samim time Niš bi morao imati daleko više putnika sada nego 2019. No, aerodrom ima manje linija drugih prijevoznika nego što je imao 2019. Jako loše.

Kada uspoređujemo brojke od VIII. mjeseca 2019. kada je Niš imao PSO letove prvi puta vidimo da su brojke zapravo jako loše. U VIII. mjesecu 2022. Niš je imao tek 95,8% putnika iz istog mjeseca 2019, u IX. 87,4%, u X. 87,7%, u XI. 73,5%, a u XII. tek 77,9% putnika iz 2019. Ovo je daleko ispod prosjeka regije i rezultati su više nego loši, a pokazuju kako Niš ima ozbiljnu stagnaciju.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Niš

Osijek je u III. mjesecu imao 978 putnika (521 u III/2022). Ovo je 29,2% putnika iz istog mjeseca 2019. (3355). Aerodrom je u III. mjesecu imao 141 operaciju (119 u III/2022), te 0,2 tone carga. U prvom kvartalu Osijek je imao 3196 putnika i 0,2 tone carga.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: ZL Osijek

Od visokih izvora u Air Serbiji smo dobili slijedeće informacije o floti za 2023:

 • Šesti ATR 72-600 dolazi do V. mjeseca
 • Sedmi ATR 72-600 dolazi u VIII. mjesecu
 • Treći Airbus A330-200 još nije dogovoren i kompanija i dalje pregovara za isti.
 • I za ostale avione se još uvijek vrše pregovori, a ovo se posebno odnosi na jedan A319 koji bi trebao doći u flotu
 • Kompanija razmatra uvođenje u flotu i najvećeg Airbusa A321. Opa, ovo je istinski velika vijest!

 

Kompanija će u wet leasu uzeti:

 • 1 A319 i 3 A320 od Dan Aira (jedan A319 je već u Beogradu i obavlja promet)
 • 1 ATR 72-600 od AirConnecta koji je već u Beogradu i obavlja promet, dok se pregovara oko drugog ATR 72-600
 • Pregovara se sa KlasJetom oko 2 Boeinga 737-800
 • Kompanija kratkoročno u wet-lease radi kašnjenja servisa aviona uzima ETF, Trade Air, Air Montenegro i Carpat Air

To znači da kompanija u ovom trenutku ima 20 aviona u floti. A sezonu će odraditi sa najmanje 26 aviona, od VIII. mjeseca njih 27, a pregovara za ukupno još 5 aviona, što znači mogućih 32 avion u floti.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Serbia

Aerodromi regije će ove godine imati 45 regionalnih linija:

 • Beograd 16 linija: Air Serbia za Ljubljanu, Zagreb, Pulu, Rijeku, Zadar, Split, Dubrovnik, Banja Luku, Sarajevo, Podgoricu, Tivat, Ohrid, Skopje, Niš, te Air Montenegro za Tivat i Podgoricu.
 • Zagreb 11 linija: Trade Air za Osijek, Ryanair za Podgoricu i Air Serbia za Beograd, te Croatia Airlines za Split, Dubrovnik, Brač, Zadar, Pulu, Skopje, Sarajevo i Mostar
 • Split 8 linija: Trade Air za Dubrovnik, Rijeku-Osijek i Pulu-Osijek, Air Serbia za Beograd, te Croatia za Zagreb, Dubrovnik, Osijek i Skopje.
 • Ljubljana 6 linija: Air Serbia za Beograd i Niš, Wizz Air za Skopje, Air Montenegro za Podgoricu i Tivat, te GP Aviation za Prištinu
 • Osijek 6 linija: Croatia za Dubrovnik i Split, te Trade Air za Zagreb, Rijeku-Split-Dubrovnik, Pulu-Split i Zadar-Rijeku
 • Tivat 5 linija: Air Serbia za Beograd, Niš i Moravu, te Air Montenegro za Banja Luku i Beograd
 • Dubrovnik 5 linije: Air Serbia za Beograd, Trade Air za Split-Rijeku-Osijek, te Croatia za Zagreb, Split i Osijek
 • Pula 5 linija: Croatia za Zadar i Zagreb, Air Serbia za Beograd, te Trade Air za Split i Osijek
 • Zadar 5 linija: Croatia za Pulu i Zagreb, Air Serbia za Beograd, te Trade Air za Osijek i Rijeku
 • Podgorica 4 linije: Air Serbiu za Beograd, Ryanair za Zagreb i Air Montenegro za Ljubljanu i Beograd
 • Rijeka 4 linije: Air Serbia za Beograd, te Trade Air za Osijek, Split-Dubrovnik i Zadar
 • Skopje 3 linije: Air Serbiu za Beograd, Croatia za Zagreb i Wizz Air za Ljubljanu
 • Niš 3 linije: Air Serbia za Beograd, Ljubljanu i Tivat
 • Banja Luka 2 linije: Air Serbiu za Beograd i Air Montenegro za Tivat
 • Sarajevo 2 linije: Croatia za Zagreb i Air Serbia za Beograd
 • Priština 1 liniju: GP Aviation za Ljubljanu
 • Mostar 1 liniju: Croatia za Zagreb
 • Brač 1 liniju: Croatia za Zagreb
 • Morava 1 liniju: Air Serbia za Tivat
 • Ohrid 1 liniju: Air Serbia za Beograd

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Croatia Airlines

 

Aerodrom Tuzla i JP Elektroprivreda BiH su potpisali sporazum o suradnji na razvoju projekta izgradnje fotonaponske elektrane jačine 10 MW na samom Aerodromu. Do sada ovakve elektrane imaju Beograd i Ljubljana, a na dobivanju istih rade Sarajevo i Zagreb.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Tuzla

foto: Aerodrom Beograd

Aerodrom Ljubljana je imala 78.581 putnika u III. mjesecu. Ovo je tek 58,8% putnika iz istog mjeseca 2019. U prvom kvartalu ove godine Ljubljana je ostvarila 201.389 putnika. U tom periodu aerodrom je imao 4574 operacije.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Ljubljana

Zračna luka Zagreb zatvara uzletno-sletnu stazu od 2. do 31.5. zbog redovnih radova na stazi i rulnici F koja ide paralelno sa pistom, kao i na zamjeni sustava prilazne rasvjete nas pragu 22. Stoga će zračna luka biti zatvorena svaki dan od 23:00 do 6:25 sati. Istim su kasni večernji letove KLM-a pomaknuti ranije, a i Lufthansa je dolazak svoje linije iz Frankfurta pomaknula sa 23:30 na 22:45. Lufthansa će ranojutarnje polaske za Frankfurt pomaknula sa 6:20 na 6:40. U tom periodu na Zagrebu neće biti ni business letova, državničkih, humanitarnih i letova u slučaju nužde.

Zbog ovih radova Ryanair je otkazao čak 55 rotacija na 9 međunarodnih linija u V. mjesecu u Zagrebu. Ovo je nekih 15% letova koje je Ryanair trebao imati iz Zagreba u V. mjesecu. Ryaniar otkazuje letove za

 • Bergamo petkom (dolasci u 23:20 i polasci u 23:50), subotom i nedjeljom (dolasci u 22:35),
 • Charleroi srijedom i nedjeljom,
 • Dublin ponedjeljkom (dolazak u 23:55) i utorkom (dolasci u 23:45),
 • Hahn utorkom (dolazak u Zagreb u 00:45),
 • Krf ponedjeljkom (dolasci u 1:00),
 • London Stansted subotom (dolasci u 23:30),
 • Malmo petkom (dolasci u 23:00),
 • Maltu ponedjeljkom (dolasci u 00:35),
 • Memmingen četvrtkom (polazak u 6:00)
 • Sofija srijedom ima dolazak u 01:00, a Malaga srijedom u 23:59 pa se očekuju i dodatne najave za ove letove

I Croatia Airlines će otkazati letove iz Dubrovnika koji stižu u Zagreb nedjeljom u 23:30, dok je one u petak pomaknula sa 23:15 na 22:30. Letovi iz London Heathrowa će se ponedjeljkom i petkom pomaknuti za pet minuta (planirano slijetanje je u 23:05, a sada će biti u 23:00).

Zračna luka Zagreb je izjavila da su na vrijeme obavijestili kompanija i da su iste mogle reorganizirati svoje letove. Krajnje neprihvatljivo objašnjenje. Naime, Zračna luka Zagreb jako dobro zna da joj je Ryanair bazirana kompanija i da oni ne mogu reorganizirati letove samo tako. Oni operiraju sa tri aviona iz Zagreba koji kreću sa operacijama rano ujutro i neki se vračaju vrlo kasno navečer, čak i iza ponoći. Kako to misli MZL Zagreb da Ryanair može reorganizirati letove? Što su trebali, dovesti još jedan avion u Zagreb? Odakle im?

I ovdje se mora postaviti vrlo opravdano pitanje. Zašto je, do vraga, Zračna luka Zagreb zatvorila aerodrom od 23:00 do 06:25 sati. Zar nije logično da ga zatvore od ponoći do 6:00. Time bi bila potreba za otkazivanjem samo tri tjedna leta Ryanaira, a ne 13 letova koliko ih sada otkazuju. Zbog tih sat i pola više otvorenosti radovi su se mogli produžiti tjedan dana duže. Konačno, zašto se radovi nisu vršili tijekom III. mjeseca kada je obujam letova manji. MZL Zagreb je izjavila da je to radi vremenskih uvjeta?!?! U Zagrebu je vrijeme u III. mjesecu i te kako prihvatljivo. Konačno nije prvi puta da se uzletno-sletna staza obnavljala tijekom III. ili IV. mjeseca. Sjetimo se prošle godine Banja Luke. Ona se bez ikakvih problema obnovila tijekom II. mjeseca. Ovo je istinski i krajnje čudan i neprimjeran potez MZL Zagreb.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: Mario Vukoja

Nakon što je ETF krenuo letjeti za Air Serbiu i letjet će do 21.4. sada i Trade Air leti za srpskog nacionalnog prijevoznika. Trade Air je krenuo sa letovima u nedjelju 16.4. i letjet će do srijede 19.4. Nakon toga ne mogu letjeti jer avion moraju vratiti prethodnom korisniku. Kompanija leti po dva dnevna leta. U utorak će letjeti Hanover i Frankfurt. Što se to dešava u Air Serbiji? U ponedjeljak Trade Air im je letio dva leta, ETF jedan, Air Montenegro jedan, Air Connect tri.

Činjenica je da kompanija ima avione na servisima. Neki i kasne sa servisa. OK, dešava se. No, zašto je mreža linija toliko nategnuta? Zašto se operacije nisu bolje planirale? Zašto se nije pokrenulo nove linije kasnije? Zašto novi avioni nisu došli ranije, zašto već nisu došli avioni u sezonskom wet-leasu? Ako kompanija sada ima problema, pa što će biti u VII. i VIII. mjesecu? Već tri dana od početka ljetnog reda letenja bilo je velikih i dugih kašnjenja i otkazivanja letova. To ne može biti normalno za prvu polovicu IV. mjeseca.

Kako opravdati da su tijekom zime imali čak četiri aviona u wet leasu (dva aviona Dan Aira, jedan Air Connecta i jedan Air Montenegra)? Ako imaš potrebe za veće kapacitete zimi, znači da imaš za cijelu godinu, onda uzimaš avion u dry leasu za cijelu godinu. Nije dobro!

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Trade Air

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!

Linije

Iz Ljubljane:

 • Atena, Aegean od 6.6.
 • Skopje, Wizz Air od 27.9.

 

Iz Maribora:

 

Iz Portoroža:

 

Iz Zagreba:

 • Kos, Ryanair od 2.6.
 • Monastir, Tunisair od 7.6.

 

Iz Pule:

 • Katowice, Ryanair od 2.6.
 • Copenhagen, Norwegian od 3.6.
 • Napulj, easyJet od 26.6.

 

Iz Rijeke:

 • Bergamo, Ryanair od 3.7.

 

Iz Zadra:

 • Rzezsow, Ryanair od 2.6.
 • Munster, Ryanair od 3.6.
 • Milan Malpensa, Ryanair od 4.6.
 • Forli, Aeroitalia od 15.6.
 • Copenhagen, SAS od 1.7.

 

Iz Splita:

 • Rim, Ryanair od 1.6.
 • Atena, Aegean od 7.6.
 • Bari, NyxAir od 22.6.
 • Karlstad, Croatia od 25.6.
 • Kalmar, BRA od 30.6.
 • Karlstad, BRA od 15.7.
 • Jankoping, BRA od 11.8.
 • Halmstad, BRA od 12.8.
 • Belfast, Croatia od 16.8.
 • Orebro, BRA od 2.9.

 

Iz Brača:

 • Košice, SkyAlps od 17.6

 

Iz Dubrovnika:

 • Bukurešt, Air Connect od 11.6.
 • Forli, Aeroitalia od 15.6.
 • Vencija, easyJet od 1.7.

 

Iz Osijeka:

 • London Stansted, Ryanair od 2.6.

 

Iz Sarajeva:

 • Monastir, Nouvelair od 5.6.
 • Podgorica, Air Montenegro od 19.6.
 • Tirana, Air Montenegro od 19.6.
 • Riyadh, Flyadeal od 21.6.
 • London, Wizz Air od 25.9.

 

Iz Tuzle:

 

Iz Mostara:

 • Foggia, Lumiwings od 3.6.

 

Iz Banja Luke:

 • Antalya, Tailwind od 7.6.
 • Monastir, Nouvelair od 7.6.
 • Atena, Aegean od 30.6.

 

Iz Beograda:

 • Chania, Air Serbia od 4.6.
 • Krakow, Air Serbia od 4.6.
 • Ohrid, Air Serbia od 5.6.
 • Rodos, Air Serbia od 5.6.
 • Varna, Air Seriba od 5.6.
 • Krf, Air Serbia od 9.6.
 • Djerba, Nouvelair od 13.6.
 • Palermo, Air Serbia od 14.6.
 • Kuwait, Jazeera od 17.6.
 • Mersa Mutruh, Air Serbia od 17.6.
 • Berlin, Wizz Air od 31.7.
 • Copenhagen, Wizz Air od 31.7.
 • Lisabon, Wizz Air od 1.8.
 • Zakynthos, Wizz Air od 1.8.
 • Bergamo, Wizz Air od 26.9.

 

Iz Niša:

 • Monastir, Air Serbia od sredine VI. mjeseca

 

Iz Kraljeva:

 

Iz Podgorice:

 • Poznan, Enter od 1.6.
 • Rzeszow, Air Montenegro od 15.6.
 • Bratislava, Air Montenegro od 17.6.
 • Madrid, AlbaStar od 19.6.

 

Iz Tivta:

 • Kuvajt, Jazeera od 4.6.
 • Kišnjev, FlyOne od 13.6.
 • Brno, Air Montenegro od 15.6.
 • Riyadh, Flyadeal od 24.6.
 • Riyadh, flynas od 1.7.
 • London Stansted, Jet2 od 6.5.2024.

 

Iz Prištine:

 

Iz Skopja:

 • Antalya, Tailwind od 5.6.
 • Antalya, Southwind od 17.6.
 • Larnaca, BH Air od 23.6.
 • Oslo, Norwegian od 23.6.
 • Enfidha, BH Air od 5.7.
 • Ljubljana, Wizz Air od 27.9.
 • Luxembourg, Wizz Air od 18.12.

 

Iz Ohrida:

 • Beograd, Air Serbia od 5.6.
 • Maastricht, Corendon od 7.7.