Novosti iz regije

Iako je Air Montenegro najavio da će kompanija postati član IATA-e krajem II. mjeseca, isto se ni dva i pol mjeseca kasnije još nije desilo. Samim time Air Montenegro ne može sklapati code-share ugovore, a što znači daleko manje prihode po kompaniju i daleko manje opcija za potencijalne putnike.

Zamaaero je više puta naglasila da je jedan od glavnih problema nove crnogorske nacionalne kompanija upravo prekid ugovora i kontinuiteta koji se ne bi desio da je država odlučila restrukturirati Montenegro Airlinesa i zadržati ga na životu. Ovako je Crna Gora izgubila veliki broj code-share ugovora, slotova na aerodromima i drugih ugovora koji su krucijalno važni za egzistenciju kompanije. Uništavanje Montenegro Airlinesa, danas je to jasno, bio je ishitren i loš potez nove vlasti u Crnoj Gori.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Montenegro

Air Montenegro će krenuti sa charterima između Podgorice i Katowica. Linija će se operirati jednom tjedno, četvrtkom, od 16.6. do 29.9. Air Montenegro planira niz chartera ove sezone, a za tu nakanu je iznajmio A320 od Trade Aira.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Montenegro

Croatia Airlines je smanjila broj letova za Skopje na samo dva tjedno (četvrtak i nedjelja). Od 29.5. kompanija planira povećati broj letova za Skopje na čak 9 tjedno (svakodnevno, po dva leta četvrtkom i nedjeljom). Nikako nije jasna logika povećanja broja letova sa 2 na 9 tjedno, no ništa nas ne treba čuditi kod Croatie Airlines. Od 6.6. uvodi se i 10. let (2. dnevni let ponedjeljkom).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Croatia Airlines

Priština je u IV. mjesecu imala 261.454 putnika, preskočivši ponovo Zagreb za malo manje od 6.000 putnika. Ova brojka je više nego fascinantnih 136,1% putnika iz 2019. U prvih četiri mjeseca 2022. Priština je ostvarila 807.349 putnika.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Priština

Za Barcelonu iz regije se leti (stanje 16-22.5.):

 1. 8 Beograd (3 Air Serbia, 3 Wizz Air, 2 Vueling)
 2. 6 Zagreb (3 Croatia, 3 Vueling)
 3. 4 Dubrovnik (Vueling)
 4. 2 Podgorica (Ryanair)
 5. 2 Split (Vueling)

 

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: Vueling

Qatar Airways je proslavio 10. godišnjicu letova na Zračnoj luci Zagreb. Zagreb je bila prva destinacija Qatara u regiji, a letjela je sa stopom u Budimpešti. Obzirom na velik broj putnika na liniji vrlo brzo je Zagreb izgubio stop u Budimpešti i postao nonstop linija, potom se broj polazaka povećao na 5, pa na 7, na 10 i na koncu na 14 godišnje. U Covidu-19 je broj polazaka smanjen, da bi u ovom momentu Qatar imao 5 polazaka tjedno, koji će se vrlo brzo povećati na 7, najviše u regiji.

Let za 10. godišnjicu je dočekan vodenim pozdravom, a priređena je i mala svečanost. Putnicima na letu QR218 podijeljena su i licitarska srca, tradicionalni suvenir grada Zagreba.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Qatar

U tradicionalnom Talent X istraživanju, Air Serbia je proglašena za jednog od tri najpoželjnija poslodavca u Srbiji. Ostali u top 3 su NIS i Coca Cola HBC Srbija. Istraživanje je provedeno na 10.887 ispitanika.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Serbia

Iako je prije rusko-ukrajinskog rata iz regije bilo mnogo linija prema Moskvi (Ljubljana, Zagreb, Pula, Zadar, Split, Dubrovnik, Skopje) sada leti samo Air Serbia i to sa 8 tjednih letova.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Serbia

Federalno ministarstvo prometa i komunikacija je predložilo, a Vlada FBiH usvojila  program utroška sredstava tekućeg transfera Budžeta FBiH za 2022. godinu za unaprjeđenje avio prometa Federacije BiH – JP Aerodrom Mostar d.o.o. Ovim programom JP Aerodromu Mostar d.o.o.  odobren je iznos od 1.000.000 KM.

Resorno federalno ministarstvo je zaduženo da vrši kontinuiran nadzor utroška sredstava te da sa Aerodromom Mostar potpiše ugovor kojim će biti uređeni način prijenosa sredstava, provedba postupka javne nabavke i izvještavanje o utrošenim sredstvima.

Aerodrom je dužan o utrošku sredstava kvartalno izvještavati Federalno ministarstvo, te nakon utroška, a najkasnije do 28.2.2023. godine, sačiniti ukupne izvještaje o utrošenim sredstvima transfera i dostaviti ih Ministarstvu zajedno sa odlukama nadzornih odbora o njihovom usvajanju.

autor: Dren Milinović, dopisnik (Sarajevo), foto: Aerodrom Mostar

Sarajevo se nakon dugo vremena i otvaranja baze WizzAira već približava zavidnom nivou i postaje sve konkurentnije aerodromima u regionu. Sarajevo će ove sedmice (8.5-14.5.) imati 131 polazak, dok će Skoplje imati 127 polaska. Ovdje moramo naglasiti da Skopje u ovom trenutku ima zatvorenu pistu radi čega je aerodrom zatvoren svaki dan od 9:00 do 17:30 sati i ima bitno manje letova, pošto su kompanije letove radi zatvorenosti otkazivale. Također, Skoplje će biti povezano s 36 destinacija ka 19 zemalja, dok će Sarajevo biti povezano s 33 destinacije ka 18 zemalja. Sarajevo će od VI. mjeseca biti povezano s više zemalja od Skoplja, a nove zemlje su: Poljska, Jordan, Oman i  Katar, dok će Skoplje dobiti Tunis. No, zato će se iz Skopja moći letjeti na više destinacija (47), a iz Sarajeva manje (40). Podsjetimo, Skoplje je u 2019. imalo 2,360,400 putnika, a Dubrovnik 2,896,227 putnika, tako da bi se Sarajevo moglo pozicionirati između ova dva aerodroma u idućih nekoliko godina.

autor: Karlo Jalovičić, suradnik (Sarajevo); foto: Aerodrom Sarajevo

Za Prag iz regije leti (16-22.5.):

 1. 2 Beograd (Air Serbia)
 2. 1 Zadar (Ryanair)
 3. 1 Split (Smartwings)

 

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Smartwings

Zašto je MyWings povukao ručnu? Prošlog ljeta MyWings je imao čak 83 leta iz Prištine, te 4 leta iz Skopja. Početkom XII. mjeseca kompanija je imala tek 12 tjednih letova. No, početkom ljetnog reda letenja MyWing ima tek 22 tjedna leta. Istovremeno prva konkurencija GP Aviation ima 31 let, easyJet njih 24, Eurowings 25, a Wizz Air 26. MyWings je tako pao sa 1. na tek 5. mjesto u Prištini. Zašto?

Prošle godine kompanija je otvorila niz linija. Neke od njih nisu uspjele (među njima i Zagreb), pa se sa njih povukla. Činjenica je da je prošle godine MyWings angažirao dva aviona Trade Aira (A320 i A319), te čak tri aviona ETF-a (dva 737-800 i jedan A321). Ove godine planira angažirati oba aviona Trade Aira, no od ETF-a planira uzeti tek jedan avion. To znači 3 umjesto 5 aviona. Jel se prošle godine MyWing zaletio, potrošio novac? Jel mu konkurencija Wizz Aira, easyJeta, Eurowingsa i GP Aviationa prejaka? Vidjet ćemo kakvo će biti ovo ljeto u Prištini.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: MyWings

 

Sky Alps otvara i drugu liniju iz Brača i to za Bergamo. Linija će operirati od 9.7. do 17.9, jednom tjedno, nedjeljom. Sky Alps je još u 12. mjesecu objavio letove iz Brača za Bolzano što je zamaaero ekskluzivno prvi objavio.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Sky Alps

Najavljivalo sa da Air Arabia Abu Dhabi neće letjeti za Sarajevo, zbog Wizz Air Abu Dhabia koji je preuzeo liniju i ozbiljno je povećao sa 2 na 4 tjedna leta od 5.5. (utorak, četvrtak, subota i nedjelja), a kako će se operirati cijele godine. Ipak Air Arabia će letjeti za Sarajevo no od 15.6. i to dva puta tjedno, ponedjeljkom i srijedom, sa A320. Linija će se tako operirati do 14.9. Linija nikako nije konkurentna Wizz Airu.

Istovremeno Air Arabia leti i liniju za Sharjah koja će ove godine krenuti sa operacijama vrlo kasno, tek 24.6. i operirat će se tek 4 puta tjedno, a od 30.6. dva puta dnevno. Nije jasno kako se uz 14 tjednih letova linija nije mogla operirati bar od sredine V. mjeseca dva puta tjedno. Linija će se operirati do kraja X. mjeseca, a od 10.9. operira se tri puta tjedno (srijeda, petak i subota).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Arabia

Hrvatska je u IV mjesecu imala oko 587.000 putnika:

 • 255870 Zagreb na 3458 letova
 • 133316 Split
 • 117715 Dubrovnik na 1290 letova
 • 60163 Zadar na 832 leta
 • 12205 Pula na 532 leta
 • 6269 Rijeka na 195 letova
 • 1209 Osijek na 169 letova

 

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: MZL Zagreb

Za aerodrom Skopje iz regije lete (16-22.5.):

 1. 4 Beograd (Air Serbia)
 2. 2 Zagreb (Croatia Airlines)

 

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: Aerodrom Skopje

Iako je Zagreb na listu top 100 aerodroma došao tek u I. mjesecu, sada je još jednom napredovao i popeo se na 95. mjesto (u III. mjesecu). Prošli mjesec Zagreb je bio na 98. mjestu i sada je napredovao tri mjesta. Priština je pala za dva mjesta, i jedno mjesto je iza Zagreba, na 96. mjestu. Beograd ja pak pao za jedno mjesto i sada je na 82. mjestu. Razlika između Zagreba i Beograda sada je samo 13 mjesta. Po prvi puta se Tirana našla ispred Beograda.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: MZL Zagreb

Air Montenegro je povećao broj letova na liniji Tivat-Beograd na 9 tjedno (svakodnevno i dva leta petkom i nedjeljom). Od 30.5. kompanija povećava broj letova na liniji na 12 tjedno (svaki dan dva, osim utorka i srijede kada leti jedan let). Konačno od 7.6. letjet će 14 tjednih letova (svaki dan dva). Nakon toga leti po 13 do 14 tjednih letova i to različito od tjedna do tjedna (neke dane i po tri leta, a neke jedan let).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Montenegro

British stalno mijenja svoje najave za Zagreb. U jednom momentu kompanija je najavila i 13 letova na liniji London LHR-Zagreb. Za sada je British najavio do kraja VI. mjeseca letjeti 10  do 11 letova tjedno. No, od 4. do 25.7. smanjiti će letova na samo 4 tjedno (letjet će od četvrtak do nedjelje). Od 26.7. će povećati letova na 6 tjedno (svaki dan osim ponedjeljka). Jasno British se može još nekoliko puta predomisliti do VII. mjeseca, kao što je to činio i do sada, pa je moguće da će broj letova povećati, ali i da će ih smanjiti.

British je zbog problema sa nedostatkom radne snage otkazao ili smanjio broj letova na 50 europskih linija, tako da Zagreb nije jedini koji ima rezanja.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: British

Banja Luka je u IV. mjesecu imala 31.263 putnika (385 u IV/2021). Kako je aerodrom imao tek 12.763 putnika u istom mjesecu 2019. ovo je povećanje od 245,0%. Ono wooow! Banja Luka od VII. mjeseca 2021. konstantno ima više putnika nego 2019. (uz izuzetak II. mjeseca kada je bila zatvorena radi rekonstrukcije uzletno-sletne staze). Aerodrom je ovo napravio na 356 operacija (94 u IV/2021).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Banja Luka

Aerodrom Skopje će produžiti radove na uzletno-sletnoj stazi. Prvotni plan je bio da se radovi dogotove 16.5, no sada će biti gotovi 12 dana kasnije, 28.5. Ovo nikako nije dobra vijest za Skopje obzirom da je niz kompanija trebao operirati svoje letove između 9:00 i 17:00 sati. Svi oni će morati otkazivati letove za dodatnih 12 dana, prebacivati putnike koji su već kupili karte i imati velikih operativnih problema, a Wizz Air će pritom imati lošu utilizaciju svojih baziranih aviona u Skopju.

Istinski je čudno da je aerodrom zatvorio uzletno-sletnu stazu usred dana. Obično aerodromi čine suprotno i zatvaraju uzeletno-sletne staze noću kada se nesmetano rade radovi. Nije jasno zašto Skopje nije radije aerodrom zatvorilo od 19 do 07 sati. Na ovaj način imali bi više vremena za rad u kontinuitetu, te bi radove prije dogotovili, većina kompanija imala bi logično vrijeme za slijetanja (većina slijeće u to vrijeme), a Wizz Air bi mogao ostvariti dvije rotacije po svakom baziranom avionu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Skopje

Jet2 je najavio dvije linije iz Tivta od 29.4. iduće godine. Prva je za London Stansted, a druga za Manchester. Kompanija ima običaj linije najavljivati godinu dana unaprijed, ali i otkazivati par mjeseci prije prvih letova, stoga tek treba vidjeti hoće li se ove linije istinski i ostvariti.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Jet2

Eurowings je kao i prošle godine zakazao letove za Mostar, a onda od njih odustatao. I tako je Mostar ostao bez jedine redovne linije ove godine. Eurowings je trebao letjeti iz Dusseldorfa za Mostar od 30.6. frekvencijom od dva leta tjedno. Kako se ni letovi FlyJordana za Amman nisu ostvarili Mostar je ostao na tek na tri charter linije od kojih će se dvije operirati od kraja VI, a dvije od kraja VII. mjeseca. 2021. Mostar je imao tek 1942 putnika cijele godine.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Eurowings

Tivat je u IV. mjesecu ostvario samo 30.030 putnika (6894 u IV/2021). Ovo je tek 1/3 broja putnika kojeg je ostvarila Podgorica. Iako je Podgorica imala više putnika nego 2019, Tivat je ostvario tek 54,1% putnika iz 2019. kada je imao 55.542 putnika, što je vrlo loš rezultat i daleko ispod rezultata regije.

Aerodrom je isto ostvario na 520 operacija (228 u IV/2021, 668 u IV/2019). Tivat je ostvario 62.293 putnika od početka godine.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Tivat

Za Dohu u regiji po pet tjednih letova ima Qatar za Zagreb i za Beograd. Kompanija kreće od početka VI. mjeseca i sa letovima za Sarajevo.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Qatar

Danas je uhapšen predsjednik Privrednog suda Blažo Jovanić. Uz njega je uhapšeno i desetak osoba među kojima i stečajni upravitelj Montenegro Airlinesa Saša Zejak. Uhapšeni se terete da su kriminalnea organizacija koja je prethodnih godina zloupotrebom službenog položaja i drugim kaznenim (krivičnim) djelima oštetila državu za više desetina milijuna EUR. Navodi se da u Crnoj Gori postoji tzv. stečajna mafija, koju čini mreža korumpiranih sudaca i stečajnih upravitelja. Prema tužiocu ti stečajni upravitelji su preuzimali milijunske imovine i pritom su stjecali enormno osobno bogatstvo na štetu Crne Gore.

Zejak je kao stečajni upravitelj pokrenuo velik broj sudskih tužbi no u više od godine dana od početka stečaja nije uspio prodati ništa od imovine Montenegro Airlinesa, a kompanija nije servisirala ni jedan jedini avion iako je pokrenula maintenance organizacije u Podgorici i Beogradu. Kompanija nije uprihodila ništa novaca, nego je samo trošila stečajnu masu. Istovremeno Montenegro Airlines u stečaju je na sve načine bacao kajle pod noge Air Montenegru.

Razgovarao sam danas sa g. Zoranom Radunoviće, državnim tajnikom za promet Crne Gore, koji se trenutno nalazi u inozemstvu i koji mi je potvrdio da je Zejak uhapšen, no da radi putovanja u inozemstvo nema više informacija. Radunović mi je rekao da će sada morati pronaći novog stečajnog upravitelja, no isto neće biti lak posao jer je broj mogućih stečajnih upravitelja u Crnoj Gori vrlo malen, a sada ih ima i još manje.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Montenegro Airlines

Tuniški leisure carrier Novelair će od 21.6. do 13.9. operirati letove između Monastira i Skopja. Linija će se operirati jednom tjedno,  utorkom, Airbusom A320.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Nuvelair

Bugarski Gullivair koji je tek krenuo sa letovima za Skopje prije mjesec dana je otkazao liniju Sofija-Skopje. Linija se operirala dva puta tjedno sa ATR 72-600. Linija će se prekinuti operirati od 21.5. Linija je pokrenuta nakon jake diplomatske aktivnosti Makedonije i Bugarske da se ista desi.

Ovo nije prvi puta da se pokrenula ova linija i svaki puta je ista doživjela fijasko, evidentno putnika nama za ove dvije destinacije udaljene samo 246 km za što treba tek 3,5 sati automobilom. Obzirom na blizinu Skopja i Sofije bilo je iluzorno očekivati putnike, poglavito što Gullivair nema mogućnost konekcija preko Sofije.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Gullivair

Aerodrom Podgorica je u IV. mjesecu imao 91.254 putnika (23106 u IV/2021). Kako je aerodrom u IV. mjesecu 2019. imao 90.894 putnika, ovo znači da je ovog IV. mjesec imao više putnika nego 2019, te ušao u vrlo rijedak krug aerodroma regije koji su to uspjeli (Priština, Niš i Sarajevo). Aerodrom je imao 100,4% broja putnika iz istog mjeseca 2019. Istinski respect.

Aerodrom je ovo postigao na 953 operacije (474 u IV/2021) što je manje nego u istom mjesecu 2019. kada je imao 1187 operacija. Podgorica je u prvih četiri mjeseca ostvarila 230.314 putnika.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Podgorica

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

NAGRADNA IGRA

Osvojite 9 starih razglednica (50+ godina) InexAdrije, Lufthanse, Balaira, Air Lloyda i Ju52
tako da nam pošaljite fotke za foto-spotterski kutak

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!

Linije

Iz Ljubljane:

 

Iz Maribora

 • Bolzano, SkyAlps od 30.6.
 • Napulj, Sky Alps od 30.6.
 • Piza, Sky Alps od 30.6.

 

Iz Portoroža:

 • Bern, Belpmoos Reisen od 23.8.

 

Iz Zagreba:

 • Copenhagen, Norwegian od 25.6.
 • Krf, Ryanair od 5.7.

 

Iz Pule:

 • Glasgow, easyJet od 27.6.
 • Gothenburg, TUI od 5.8.
 • Stockholm ARN, TUI od 5.8.

 

Iz Rijeke:

 • Berlin, easyJet od 28.6
 • Zielena Gora, LOT od 3.7.

 

Iz Zadra:

 • Rim FCO, Vueling, 25.6.

 

Iz Splita:

 • Bukurešt, Blue Air od 23.6.
 • Montpellier, Transavia od 9.7.
 • Nantes, Transavia od 10.7.
 • Rim FCO, ITA od 4.8.
 • Gothenburg, TUI od 12.8.

 

Iz Brača:

 

Iz Dubrovnika:

 • Bukurešt, Blue Air od 28.6.
 • Solun, Aegean od 1.7.
 • London Luton, Wizz Air od 4.7.
 • Rim FCO, ITA od 2.8.
 • Wroclaw, Wizz Air od 4.8.

 

Iz Sarajeva:

 

Iz Tuzle

 • Stockholm, Ryanair od 2.11.
 • Memmingen, Ryanair od 4.11.

 

Iz Mostara

 • Katowice, LOT od 21.6
 • Catania, Elactra od 22.6.
 • Palermo, Croatia od 31.7.

 

Iz Banja Luke:

 • Berlin, Ryanair od 4.11.

 

Iz Beograda:

 

Iz Niša:

 

Iz Kraljeva:

 

Iz Podgorice:

 • Manchester, Ryanair od 30.10.

 

Iz Tivta:

 • Oslo, SAS od 27.6.
 • Stockholm ARN, SAS od 28.6.

 

Iz Prištine:

 

Iz Skopja:

 • Monastir, Novelair, 21.6.

 

Iz Ohrida: