Novosti iz regije

Završetkom najma zrakoplova kod vijetnamskih Pacific Airlines-a i VietJet-a, litavski ACMI prijevoznik Avion Express je prebacio svojih sedam A320 nazad u Europu. Od toga su se četiri zrakoplova zaputila iz Ho Chi Minh City-a preko Dhake i Muscata u Rijeku. Zračnu luka Rijeka zbog svojih povoljnih cijena parkiranja te zbog prisutnosti linijskog održavanja zrakoplova koristi osim Avion Express-a i ETF Airways čiji su zrakoplovi trenutno angažirani kod nizozemske Transavie.

dopisnik: Juraj Mehić (Velika Gorica), foto: Avion Express

Aerodrom Tuzla je u II. mjesecu ostvario 17.162 putnika (48.326 u II/2023). Ovo je 56,0% putnika iz istog mjeseca 2019. (30.658). Aerodrom je ostvario 148 operacija (660 u II/2023), te nije imao carga. Tuzla je u prva dva mjeseca imala 36.333 putnika, 356 operacija i nije imala carga.

Obzirom da je u II. mjesecu Lumiwings prekinuo sve operacije na Tuzlu, očekuju se još lošije brojke u III. mjesecu.

analitičar: Alen Šćuric (Zagreb), foto: Aerodrom Tuzla

Zračna luka Mostar je vrlo ukusno uredila eksterijer, a sada kreće i sa uređenjem interijera aerodrom. Uzgled Aerodrom je odlučio ne naplaćivati parkiranje, te je isto potpuno besplatno za korisnike. Ovime Mostar nastoji biti konkurentan spram drugih zračnih luka u okolini koje mu oduzimaju putnike i skupo naplaćuju parkiranje u prvom redu Splita, Dubrovnika  i Sarajeva.

analitičar: Alen Šćuric (Zagreb), foto: ZL Mostar

Zračna luka Zagreb naplaćuje superskupe cijene u svojim ugostiteljskim objektima. Superskupe. Tako burek u Zagrebu košta oko 1,30 EUR, no zračna luka Zagreb ga naplaćuje 5,90 EUR. OK, aerodrom je to.

Prije je taj burek težio oko 200 grama i putnik se mogao najesti od istog. No, sada je ZL Zagreb odlučila smanjiti burek na pola, na oko 100 grama. Ovaj minijaturni burekčić vam svakako neće biti dostatan. I zašto je ZL Zagreb to napravila? Uštedom na težini možda je uštedjela pola EUR. Pobogu, pa gdje je kraj tim „uštedama“. Ovo istinski nema baš nikakvog smisla.

analitičar: Alen Šćuric (Zagreb), foto: ZL Zagreb

Aerodrom Sarajevo je ponovo uzeo učešće u regionalnom projektu Danova Next, koji ima za cilj poboljšati dostupnost prijevoza u Dunavskoj regiji za gluhe i nagluhe osobe. Projekt čini dostupnima usluge digitalnih putnih informacija. Program se financira iz Europskog fonda za regionalni razvoj i vrijednost projekta za Aerodrom Sarajevo je 165.000 EUR. Projekt traje do VI. mjeseca 2026.

Uz Aerodrom Sarajevo u projektu su još i Zračna luka Dubrovnik, Aerodromi Crne Gore, Aerodrom Budimpešta, te niz drugih institucija iz Moldavije, Slovenije, Crne Gore, Slovačke, Češke, Rumunjske, Austrije, Hrvatske i Bugarske.

analitičar: Alen Šćuric (Zagreb), foto: Alen Šćuric

Zračna luka Zagreb je dobila novu uslugu, mjenjačnicu za kripto valute In Kapital CryptoExchange. Putnici u mjenjačnici mogu zamijeniti, prodati, upravljati ili kupiti Bitcoin i druge kriptovalute. Usluge podrške je sedam dana u tjednu i to 24 sata. Mjenjačnica se nalazi u prizemlju putničkog terminala.

analitičar: Alen Šćuric (Zagreb), foto: ZL Zagreb

Grotesni aerodrom Trebinje, koji je trebao biti u funkciji do kraja 2022, a još nije ni prva lopata zabijena u zemlju, objavio je detalje izgradnje. Aerodrom će se nalaziti kod naselja Hum, na entitetskoj granici sa FBiH. Ukupna površina aerodroma će biti 48.805 kvadratnih metara. Objekti će biti

 • Terminal 38.640 kvadratnih metara
 • Kontrola leta 2515 kvadratnih metara, od čega je toranj 2280 kvadratnih metara
 • Vatrogasna stanica od 1710, garaža od 2947 i praonica vozila od 270 kvadratnih metara
 • Pregled službenih lica 852 kvadratna metra
 • Svi prostori za gorivo (skladišta, pretakalište, pumpna stanica idr.) 1972 kvadratna metra
 • Ostali tehnički prostori aerodroma (eko zona, kontrola naplate parkiranja, prostori za pse, granična policija…) 2144 kvadratna metra
 • Poletno-sletna staza od 3500 metara (o moj bože!)

Autori analize naglašavaju da je prometna infrastruktura do aerodroma loša, da se radi o lokalnim cestama koje su u vrlo lošem stanju, nezadovoljavajuće širine, a na mjestima je sigurnost prometa vrlo ugrožena. Na lokaciji postoji vodovod, ali ne postoji kanalizacija, niti termotehnička instalacija.

Trebinje će imati terminal od 38.640 kvadrata što je više od pola terminala Zagreba koji je 68.883 kvadratna metra. Ovo je točno duplo više od Sarajeva. Pa tko je tu lud?

analitičar: Alen Šćuric (Zagreb), foto: Aerodrom Trebinje

SAS kreće letjeti na liniji Sarajevo-Copenhagen od 3.7. do 21.8. jednom tjedno, srijedom. Linija će se operirati sa Airbusom A320neo. Linija leti manje od dva mjeseca, vrlo simboličnih jedan let tjedno, no barem je krenulo. Copenhagen sigurno neće omanuti, a SAS je izuzetna kompanija vrlo bitna za Sarajevo.

Ovime će Sarajevo ovog ljeta imati letove za četiri skandinavska grada: Copenhagen, Stockholm, Oslo i Gothenburg. Ovo je i te kako bitno za veliku BiH dijasporu u Skandinaviji.

analitičar: Alen Šćuric (Zagreb), foto: SAS

Ryanair je uveo spasilačke tarife („rescue fares“) od 24,99 za hrvatske putnike koji su žrtve ukinute Wizz Airove linije Dubrovnik-London. Ryaniar će letjeti 7 tjednih letova na liniji Dubrovnik-London. Wizz Air u Dubrovniku ostaje na samo jednoj simboličnoj liniji, za Varšavu. Prema zamaData prošle godine Wizz Air je letio 11 tjednih letova na 4 linije (Beč, London, Varšava i Wroclaw). Za London je prošlog ljeta Wizz Air letio 4 tjedna leta. OK, jasno je da je ovo marketinški trik Ryanaira i da te cijene neće dugo opstati, no činjenica je da je Wizz Air opako porezao Dubrovnik, do je Ryanair u Dubrovniku otvorio bazu sa dva aviona i brojnim linijama.

dopisik: Mladen Radić (Osijek), foto: Wizz Air

Zračna luka Mostar je u II. mjesecu imala 822 putnika (30 u II/2023) od čega 395 dolaznih i 433 odlaznih, a od čega 6 domaćih. Aerodrom je imao 38 operacija od čega 32 na redovnim letovima i 6 u generalnoj avijaciji (18 u II/2023).  Mostar je u prvih dva mjeseca imao 1616 putnika i 70 operacija.

analitičar: Alen Šćuric (Zagreb), foto: Alen Šćuric

Aerodrom Skopje je u I. mjesecu imalo 229.697 putnika (152.609 u I/2023). Ovo je 151,0% putnika iz istog mjeseca 2019. (152.125). Više nego fascinantno. Aerodrom je ostvario 1845 operacija (1305 u I/2023), te 364,6 tona carga (241,4 tone u I/2023).

analitičar: Alen Šćuric (Zagreb), foto: Aerodrom Skopje

Hrvatski ministar mora, transporta i infrastrukture Oleg Butković je izjavio da će država dokapitalizirati Croatiu Airlines. Jasno, zašto ne? Kompanija je požderala skoro 400 milijuna EUR novaca poreznih obveznika u 10 godina, pa što ne bi u nju ubacili još 150-200 milijuna. Ministar je uvjeren da će Croatia sa Airbusom A220, manjim troškovima održavanja i otvaranjem novih linija postati samoodrživa kompanija. Dobar vic, ministre.

analitičar: Alen Šćuric (Zagreb), foto: Croatia Airlines

Turski lesure prijevoznik Corendon pokreće letove iz Ljubljena za Antalyu od 9.6. Linija će se operirati jednom tjedno nedjeljom, do 29.9. Linija će se operirati sa Boeingom 737-800. Kompanija bi trebala letjeti i za Heraklion od 7.6. jednom tjedno petkom, no za razliku od Antalye ova linija još nije u prodaji. Na liniji za Heraklion kompanija će imati konkurenciju Trade Aira.

analitičar: Alen Šćuric (Zagreb), foto: Corendon

Aeroitalia je otkazala letove iz Splita za Ankonu. Linija se trebala pokrenuti 6.7. i trebala se operitai srijedom i nedjeljom sa ATR 72-600.

dopisnik: Mladen Radić (Osijek), foto: Aeroitalia

Embraer E195 Marathona koji je doživio incident 18.2. će biti rashodovan i ići će u rezervne dijelove, tj. neće se popravljati. Navodno bi popravak aviona koštao 3 milijuna USD, no nemoguće ga je prebaciti u neki od servisa koji bi ga mogli popraviti, a Jat Tehnika to ne može napraviti. Neki od aviona Maratona već su napustili Beograd, a ostali će otići u idućih par dana.

analitičar: Alen Šćuric (Zagreb), foto: Marathon

U regiji u III. mjesecu otvara se 11 novih linija:

 • Sarajevo-Antalya, Sun Express od 3.3.
 • Zagreb-Marseilles, Ryanair od 31.3.
 • Zagreb-Palma de Mallorca, Ryanair od 31.3.
 • Zagreb-Pisa, Ryanair od 31.3.
 • Sarajevo-Abu Dhabi, Wizz Air od 31.3.
 • Sarajevo-Bergamo, Ryanair od 31.3.
 • Sarajevo-Charleroi, Ryanair od 31.3.
 • Sarajevo-Gothenburg, Ryanaira od 31.3.
 • Split-Frankfurt, Discover od 31.3.
 • Dubrovnik-Bari, Ryanair od 31.3.
 • Priština-Halmstad, gp aviation od 31.3.

 

analitičar: Alen Šćuric (Zagreb), foto: Ryanair

Prema Nova.rs Europska Unija je oduzela tri AOC dozvole Air Pinka radi nepravilnosti koje su uočili. Air Pink je kompanija u suvlasništvu Željka Mitrovića (48%), 2% ima Pink Medija Grupa, a 50% ima Aleksandar Ilić. Air Pink je bio jako povezana sa vlasti, te su je koristile osobe bliske vlasti. Kompanija navodi da ima 19 aviona u floti  i to

 • 2 Embraera Legacy 600,
 • 1 Cessnu Citation 560XL XLS,
 • 8 Cessnu Citation 560 XL XLS+,
 • 2 Cessne Citation 550 Bravo,
 • 5 Cessna Citation CJ i
 • 1 Cessnu Citatin 525B CJ3.

Prema informacijama koje su objavljene cijela flota je prizemljena.

Mitkrović je prije par tjedana objavio da Air Pink planira pokrenuti redovne letove sa Embraerom E145.

analitičar: Alen Šćuric (Zagreb), foto: Air Pink

Eurowings povećava letove na liniji Cologne-Sarajevo. Prošlog ljeta kompanija je letjela 3 tjedna leta, ove zime leti dva tjedna leta, a od 1.4. broj letova povećava na četiri tjedno kako će letjeti cijelog ljeta (ponedjeljak, srijeda, petak, nedjelja), osim dva tjedna u VI. mjesecu kada neće imati letove 21. i 28.6.

Za Stuttgart je iz Sarajeva kompanija prošlog ljeta letjela dva tjedna leta, kako leti i ovog ljeta do 24.7. od kada povećava na tri tjedna leta (ponedjeljak, srijeda i petak). Tako će letjeti do 4.9. kada ponovo smanjuje na dva tjedna leta. Ovo znači dva dodatna tjedna leta za Sarajevo u top sezoni.

analitičar: Alen Šćuric (Zagreb), foto: Eurowings

Aegean ove godine više neće letjeti iz Herakliona i Rodosa za Beograd. Za Heraklion će letove nastaviti imat Wizz Air i Air Serbia, a letove uvodi i SkyExpress, dok će Air Serbia će i dalje letjeti za Rodos.

Beograd ima prilično rezanja ove godine. Liniju je ukinula Jazeera, a ozbiljno smanjenje ovog ljeta ima Wizz Air. Air Serbia je bitno porezala letove od I. do III. mjeseca, a dodatno ih je porezala i u III. mjesecu radi otkazivanja ugovora sa Marathonom. Ostaje za vidjeti kako će se Air Serbia snaći ovog ljeta i hoće li uspjeti naknaditi šest aviona Marathona na koje više ne može računati. Manje letova ovog ljeta imat će easyJet, Air Cairo, airBaltic i Lufthansa. No, Beograd uvodi četiri nove linije: Sun d’Ora za Tel Aviv, SkyExpressa za Heraklion, te Air Serbie za Mostar i Marsu Alam.

analitičar: Alen Šćuric (Zagreb), foto: Aegean

Uslijed ispadanja iz prometa Air Montengrova E195 registracije 4O-AOB, u Ljubljani, tvrtka je angažirala zamjenske zrakoplove. Tako je u ponedjeljak za Air Montenegro letio zrakoplov A320 Trade Air-a koji je vraćen u Zagreb jer isti leti i na linijama Croatia Airlines-a. U utorak je iz Rijeke stigao Boeing 737-800 ETF Airways-a, te započeo svoj prvi angažman kod Air Montenegra.

dopisnik: Juraj Mehić (Velika Gorica), foto: ETF

foto: Aerodrom Beograd

Ljubljana je u I. mjesecu imala 75.196 putnika (57.912 u I/2023). Ovo je 72,6% putnika iz istog mjeseca 2019. (103.525). Aerodrom je imao 1792 operacije (906 u I/2023).

dopisnik: Mladen Radić (Osijek), foto: Ljubljana Aerodrom

Objavljeni su podaci o turizmu Hrvatske u 2023. Hrvatska je 2023. imala čak 19,5 milijuna turista. Ovo je tek 71.000 turista manje nego 2019. (0,36% manje). Od toga je stranih turista bilo 16,9 milijuna. Hrvatska je imala ukupno 92,4 milijuna noćenja od čega 84,3 milijuna noćenja stranih turista, što je više nego 2019. kada je imala 81,2 milijuna noćenja (čak 1,2 milijuna noćenja više). Najviše turista u Hrvatskoj je bilo iz Njemačke (3,21 milijuna), Austrije (1,52), Slovenije (1,51), Italije (0,95), Češke (0,78), Velike Britanije (0,73), Mađarske (0,70), SAD-a (0,67), Francuske (0,57), te Nizozemske (0,54 milijuna).

U Zagrebu je u 2023. bilo 1.300.694 turista, od čega stranaca 1.035.733. To je još uvijek bitno manje nego 2019. kada je Zagreb imao 1.454.019 turista. Ovime je Zagreb ponovo postao broj 1 po broju turista u Hrvatskoj, obzirom da je drugoplasirani Dubrovnik imao 1.244.158 turista. Split je primjerice u 2023. imao 965.402 turista, dok je Zadar imao 631.650 turista, Poreč 642.528 turista, a Rovinj 736.690. Beograd je imao 84.000 turista više od Zagreba. Zagreb je imao 2,5 milijuna noćenja, jedan od najvećih rezultata u Hrvatskoj. Najviše turista u Zagrebu bila je iz Njemačke (87.712), SAD-a (85.599), Italije (62.943), BiH (45.846), Srbije (42.115), Austrije (38.820), Velike Britanije (38.309), Francuske (33.987), Slovenije (33.820), Bugarske (32.906), Koreje (30.325)… Evidentno je broj turista u Zagrebu ozbiljno pao spram interkontinentalnih destinacija, poglavito iz Koreje koje je imala preko 100.000 putnika prije Covida-19 (sada 70.000 manje), Kine (59.981 u 2019, 27.119 u 2023), Kanade (31.897 u 2019, 22.979 u 2023.), Australije (30.432 u 2019, 25.315 u 2023), Japan (29.793 u 2019, 6908. u 2023). Jedino je iz SAD-a bilo više turista 2023. (85.599) nego 2019. (82.494).

analitičar: Alen Šćuric (Zagreb), foto: MZL Zagreb

Aegean pretprošle zime nije letio za Zagreb, a prošle zime letio je za Zagreb dva puta tjedno do 6.1. i od 6.3, dakle 3 od 5 mjeseci. No, ove godine kompanija će letjeti za Zagreb cijele zime  i to uz povećanje frekvencija, tj. letjet će tri puta tjedno (ponedjeljkom, srijedom i petkom), sa Airbusom A320neo. Ovo je vrlo značajno povećanje za Zagreb, koji će sada imati cjelogodišnju liniju za jedan od najbitnijih hubova Europe.

analitičar: Alen Šćuric (Zagreb), foto: Aegean

Stigla je i potvrda da Vueling više neće letjeti na liniji Barcelona-Zagreb i Paris Orly-Split. Vueling je ove godine ukinuo 47 linija, a dvije od toga su i u našoj regiji. Kompanija je prošlog ljeta letjela dva tjedna leta za Zagreb i dva tjedna leta iz Orlya za Split. Na liniji Zagreb-Barcelona i dalje će letjeti Croatia Airlines, a na liniji Split-Orly i dalje će letjeti Transavia i easyJet, dok će za CDG i dalje letjeti Air France, Croatia i easyJet.

Vueling je prošle godine ukinuo i liniju Beograd-Barcelona. Nažalost prisutnost Vuelinga u regiji iz godine u godinu sve više pada. Prisjetimo se da je Vueling na liniji Zagreb-Barcelona povećao broj letova prije dvije godine na tri leta tjedno.

analitičar: Alen Šćuric (Zagreb), foto: Vueling

Air Montenegro od početka letova 2021. nije uspeo da potpiše ni jedan codeshare, ni interline ugovor. Ovo se opravdavalo time što se ukazivalo da bez IATA koda, kompanija ne može da potpisuje codeshare-ove. Za izvesni IATA kod se uvek govorilo da ne može da se dobije zbog suđenja sa Montenegro Airlines-om oko nasleđivanja koda YM. Nova kompanija iz nepoznatog razloga nije ranije odustala od ovih suđenja, iako je oduvek bilo vrlo jasno da odnos između stare i nove kompanije ima vrlo prisutnu političku dimenziju.

Ipak, uprkos svim objašnjenjima i izgovorima, realnost je da je AirMontenegro ipak imao mogućnost potpisivanja codeshare-ova. Dok nije dobio IATA kod, AirMontenegro je preko FlexFlight-a radio celu svoju prodaju karti, kao i GDS integraciju. FlexFlight je kompanija koja se bavi GDS-sub-hosting-om, prodajom karti, kao i integracijom između kompanija. Između ostalog, FlexFlight svojim mušterijama nudi mogućnost potpisivanja interline i codeshare ugovora, a čak i “skeletnu” verziju Frequent Flyer programa.

Ovo znači da je tokom prve dve godine života AirMontenegro propustio ogromnu priliku da drastično ubrza rast preko partnerstva sa drugim kompanijama.

Sredinom 2023. Air Montenegro je dobio IATA kod, a CEO je izjavio da može da se radi na potpisivanju codeshare-ova.

dopisnik: Ivan Pusineri (Beograd), foto: Air Montenegro

Božidar Stanojević putni na letu JU324 Air Serbie 18.2. za Dusseldorf, a koji je imao ozbiljan incident, je skupio 50 od 106 putnika i pokrenuti će tužbu protiv Air Serbie. Putnici su ogorčeni što je Air Serbia izjavila da sigurnost putnika ni u jednom trenutku nije bila ugrožena. Stanojević kaže da je to „skandalozna sramota“. Avion će se otpisati kao nepopravljiv pa je ova izjava kompanije istinski neprihvatljiva.

Stanojević kaže da im je Air Serbia ponudila refundaciju novaca koja je standardna za otkazivanje letova, što je i njihovo pravo, no naglašava da to nikako nije dovoljno za strah koji su preživjeli. Stanojević kaže da je mislio da mu je došao kraj, da su mu se kod izlaza iz aviona „posjekle noge“, da je plakao i povraćao. Svi smo do sada analizirali što se desilo, okrivili pilote, sagledali sve segmente ovog događaja, ali nitko nije razmišljao što su prolazili ti putnici, njih 106, u 55 minuta leta sa vrlo oštećenim avionom. To je morao biti pakao, istinski pakao. Pakao u kome su mislili da je došao kraj njihovim životima. Postoji li išta gore od toga? Samim time Stanojević smatra da kompenzacije ne može biti ni izblizu dovoljna i tužba će tražiti bitno više novaca.

Stanojević u ovom momentu sa odvjetnicima (advokatima) priprema tužbu, te se nada da istraga neće predugo trajati jer je ona sastavni dio tužbe.

analitičar: Alen Šćuric (Zagreb), foto: Air Serbia

Aegean će sezonsku liniju Atena-Ljubljana pretvoriti u cjelogodišnju. Aegean liniju obnavlja 5.4, te će je operirati dva puta tjedno. Prošle godine linija se operirala do sredine X. mjeseca. Linija će se tijekom ljeta operirati utorkom i petkom, a tijekom zime ponedjeljkom i petkom. Za sada se linija planira operirati do 20.1.

analitičar: Alen Šćuric (Zagreb), foto: Aegean

Jazeera Airways više neće letjeti liniju Kuwait-Beograd. Prošle godine linija je operirala od VI. do IX. mjeseca, no već prošle godine linija je skraćena i prekinula je sa operiranjem ranije. Jazeera je letjela dva leta tjedno za Beograd. Jazeera i dalje leti za Sarajevo i Tivat.

analitičar: Alen Šćuric (Zagreb), foto: Jazeera

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!

Linije

 

Iz Ljubljane:

 • Copenhagen, Norwegian od 29.4.
 • Riga, airBaltic od 2.5.
 • Heraklion, Corendon od 7.6.
 • Antalya, Corendon od 9.6.
 • Madrid, Iberia od 29.7.

 

Iz Maribora:

 

Iz Portoroža:

 

Iz Zagreba:

 • Seoul, T’Way od 18.5.
 • Stockholm, Croatia od 20.5.
 • Berlin, Croatia od 21.5.
 • Tirana, Croatia od 14.6.
 • Monastir, Croatia od 20.6.
 • Tel Aviv, Neos od 3.7.

 

Iz Pule:

 • Hanover, Eurowings od 18.5.
 • Memmingen, Ryanair od 1.6.
 • Glasgow, easyJet od 24.6.
 • Birmingham, Jet2 od 2.5.2025.
 • Manchester, Jet2 od 2.5.2025.
 • London Stansted, Jet2 od 3.5.2025.

 

Iz Rijeke:

 • Beč, Ryanair od 3.6.
 • Ancona, Aeroitalia od 8.6.
 • Basel, easyJet od 24.6.

 

Iz Zadra:

 • Katowice, Ryanair od 17.4.
 • Kaunas, Ryanair od 1.6.
 • Barcelona, Ryanair od 2.6.
 • Košice, Ryanair od 2.6.
 • Cork, Ryanair od 3.6.
 • Verona, SkyAlps od 15.6.
 • Copenhgagen, Norwegian od 23.6.
 • Oslo, Norwegian od 24.6.
 • Toulouse, easyJet od 26.6.

 

Iz Splita:

 • Lille, Volotea, od 21.4.
 • Innsbruck, Smartwings, od 30.4.
 • Istanbul, Croatia od 7.5.
 • Stockholm, BRA od 11.5.
 • Lulea, BRA od 22.5.
 • Reykjavik, Play od 28.5.
 • Napulj, Volotea od 31.5.
 • Atena, Volotea od 2.6.
 • Strasbourg, Volotea od 26.6.
 • Malmo, BRA od 26.6.
 • Bari, Volotea od 5.7.

 

Iz Brača:

 • Luksemburg, Luxair od 4.5.
 • Verona, SkyAlps od 8.6.

 

Iz Dubrovnika:

 • Lille, Volotea do 24.4.
 • Gothenburg, Norwegian od 1.5.
 • Larnaca, Cyprus od 1.7.
 • Bari, Volotea od 4.7.

 

Iz Osijeka:

 

Iz Sarajeva:

 • Izmir, SunExpress od 21.4.
 • Atena, Aegean od 1.6.
 • Antalya, Pegasus od 3.6.
 • Jeddah, flyadeal od 4.6.
 • Sharjah, Air Arabia od 10.6.
 • Copenhagen, SAS od 3.7.
 • Solun, Ryanair od 3.7.

 

Iz Tuzle:

 • Antalya, Tailwind od 22.6.

 

Iz Mostara:

 • Beograd, Air Serbia od 15.4.
 • Verona, SkyAlps od 30.4.
 • Minhen, SkyAlps od 30.4.
 • Bari, SkyAlps od 2.5.
 • Rim, SkyAlps od 2.5.

 

Iz Banja Luke:

 

Iz Beograda:

 • Mostar, Air Serbia od 15.4.
 • Marsu Alam, Air Serbia od 20.4.
 • Heraklion, SkyExpress od 16.6.

 

Iz Niša:

 

Iz Kraljeva:

 

Iz Podgorice:

 • Gdansk, Smartwings od 28.5.
 • Katowice, Smartwings od 28.5.
 • Minhen, Air Montenegro od 1.6.
 • Izmir, SunExpress od 4.6.
 • Budimpešta, Air Montenegro od 15.6.
 • Ostrava, Air Montenegro od 18.6.
 • Varšava Radom, LOT od 23.6.

 

Iz Tivta:

 • Birmigham, Jet2 od 2.5.
 • Riga, Norwegian od 4.5.
 • Berlin, Eurowings od 4.5.
 • Baku, Air Montenegro od 3.6.
 • Katowice, Smartwings od 7.6.
 • Copenhagen, Norwegian od 23.6.
 • Bristol, easyJet od 24.6.
 • Oslo, SAS od 27.6.

 

Iz Prištine:

 • Riga, airBaltic od 4.5.
 • Stuttgart, Condor od 12.5.
 • Antalya, Pegasus od 1.6.
 • Izmir, SunExpress od 3.6.
 • Gothenburg, Norwegian od 14.6.
 • Copenhagen, SAS od 3.7.

 

Iz Skopja:

 • Riga, airBaltic od 2.5.
 • Krf, Aegean od 1.6.
 • Antalya, Pegasus od 2.6.
 • Tunis, Tunisair od 24.6.

 

Iz Ohrida:

 • Varšava Radom, LOT od 24.6.