Novosti iz regije

Ryaniar će smanjiti broj letova iz Banja Luke za Memmingen sa 3 na 2 tjedna leta. Ovo znači jedan let manje, no kako Ryanair uvodi Berlin sa dva tjedna leta od 30.10, ovo u konačnici znači da će Ryanair imati 1 tjedni let više iz Banja Luke nego što sada leti.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ryanair

Aerodrom Morava je u prvih sedam mjeseci opslužio 7.269 putnika. Dok je imao samo jednu liniju za Istanbul aerodrom je imao od 703 do 829 putnika mjesečno, a  po uvođenju letova za Tivat i Solun broj putnika se popeo na 2747.

Air Serbia u floti ATR-72 ima avione sa 66, 70 i 72 sjedala, kako ne znamo koji su avioni konkretno letjeli iz Morave uzeli smo da prosječan ATR 72 ima 70 sjedala. Kompanija je iz Morave u IV. mjesecu imala 9 letova i imala je 762 putnika. To čini prosječno 42,3 putnika po letu ili load faktor od 60,5%. U V. mjesecu kompanija je također ostvarila 9 letova ali je imala tek 703 putnika ili 39,1 putnika po letu ili load faktor od ne baš dobrih 55,8%.

U VII. mjesecu kompanija je ostvarila 27 letva i 2.747 putnika ili 50,9 putnika prosječno po letu, što čini load faktor od 72,7%. U top ljetnoj sezoni load faktor većina legacy cariera je bitno preko 85%, što znači da Air Serbia baš i nije uspješna na ovim linijama. Air Serbia u ovom trenutku ima po dva leta za Tivat, Solun i Istanbul. Od sredine IX. mjeseca letjeti će ponovo samo za Istanbul.

autor: Alen Šćuric, analitiča (Zagreb), foto: Aerodrom Morava

Air Serbia je još do nedavno bila konkurencija Turkishu. Kompanija se nikako nije uspjela profilirati na liniji Beograd-Istanbul uz Turkish pa je nemalo puta za Istanbul slala ATR 72, avion koji nikako nije konkurentan velikim uskotrupcima Turkisha. Potom se Air Serbia povukla sa linije kada je istovremeno ušla u deal sa AtlasGlobalom koji je nastavio operirati liniju. No, kada je bilo evidentno da će AtlasGlobal bankrotirati Air Serbia je ekspresno dogovorila deal sa Turkishem. Vrlo pohvalno.

Deal je u početku bio skroman i odnosio se tek na letove za turske destinacije preko Istanbula, no vremenom se ozbiljno razvijao i danas je Turkish respektabilan partner Air Serbie, čak štoviše najveći code-share partner kompanije sa nizom code-share linija.

Da bi se deal ostvario Air Serbia je pristala da Turkish ima duplo više letova na liniji. Dugo vremena Turkish je letio dva, a Air Serbia jedan dnevni let. U ovom momentu Air Serbia leti 10 tjednih letova za Istanbul, a Turkish 21 tjedni let. Air Serbia leti i po dva tjedna leta iz Kraljeva i Niša, što znači da ima 14 tjednih letova, no zauzvrat Turkish je dobio mogućnost da dva tjedna leta leti sa Airbusom A330. Turkisheva kompanija AnadoluJet leti i 2 tjedna leta za Ankaru, što znači da Air Serbia leti 14 letova prema Turskoj, a Turkish i AnadoluJet 23 tjedna leta. Istovremeno Air Serbia ima više desetaka chartera prema turskim ljetovalištima, dok Turkish ne leti chartere.

I sad se treba postaviti pitanje kako je Air Serbia uspjela dogovoriti dobar deal po nju, a Croatia nije. Pobogu, pa Croatia je Star Aliance partner Turkisha, Air Serbia to nije. Croatia je prije desetak godina letjela za Istanbul, no uspio ju je istisnuti Turkish. Kompanije sada jesu u code-share no to znači da Turkish leti liniju, dok Croatia tek prodaje karte na Turkishevim letovima. Turkish u ovom momentu leti 14 tjednih letova za Zagreb i 5 za Dubrovnik. Zašto Croatia ne može imati deal poput Air Serbia te letjeti bar 7 tjednih letova za Istanbul iz Zagreba i bar 3 tjedna leta na liniji Split-Istanbul?

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Turkish

TUI će pokrenuti liniju London Gatwick-Sarajevo od 20.12. ove godine. Linija će se operirati jednom tjedno, utorkom do 3.1. nakon čega će se operirati nedjeljom. Linija se planira operirati od 2.4, te ponovo od 24.12.2023. Na liniji mu je konkurencija Wizz Air koji leti za London Luton.

Kako je TUI leisure prijevoznik evidentno je da ova linija puca na skijaše u Jahorini i Bjelašnici. A to je novina i svakako odlična dopuna turističkih potencijala Sarajeva. Sarajevo bi moralo zimi imati neusporedivo više linija za skijaše što bi daleko više iskoristilo njene turističke potencijale, a aerodromu zimi, u mršavom dijelu godine, bitno povećalo broj putnika.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: TUI

Air France je planirao operirati dva dnevna leta za Zagreb do kraja VIII. mjeseca. To se i desilo, pa kompanija sada ponovo operira 7 tjednih letova (svakodnevno). Croatia Airlines je u code-share sa Air France, dočim su kompanije imale 21 tjedni let, a sada ih imaju 14.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air France

U promatranom tjednu, od 8. do 14.8. Lufthansa je iz Beograda obavila 12 tjednih letova za Frankfurt i 13 za Minhen, ili ukupno 25 tjednih letova. To je 10 letova manje od prvotnog plana i 3 leta manje od plana nakon rezanja Minhena. Air Serbia je letjela za Frankfurt 7 tjednih letova.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Lufthansa

Skopje je u VII. mjesecu imalo 260.095 putnika. Ovo je 7,6% više putnika nego u istom mjesecu 2019. U prvih sedam mjeseci ove godine Skopje je ostvarilo 1.122.574 putnika.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Skopje

Na letu Air Serbie iz Niša za Tivat putnici su prije par dana imali neugodno iskustvo. Nevjerojatan set događaja i loša infrastruktura Niša stvorili su veliko nezadovoljstvo putnika. Let je trebao poletjeti u 15:10. Iako je kompanija komunicirala sa putnicima putem SMS-a nije im javila da će let kasniti. Let je prvo pomaknut na 15:40, pa na 16:00 sati. Putnici su prošli security check, pa kontrolu putovnica i došli su do gatea.

No, u 16 sati putnike su vratili sa gatea nazad u aerodromsku zgradu uz ponovnu kontrolu putovnica. Tada je polazak pomaknut na 18:45. Ponovo provjera putovnica, gate i izlazak u onaj tunel od pleksiglasa. Tamo su putnike držali punih dva sata. Tko god je prošao kroz taj tunel zna koliko je koma tamo. Pod tom plastikom je istinski pakao od vrućine. Naravno tamo nema stolica i svi su stajali. Uz to padala je kiša a tunel je prokišnjavao. Putnici u tih 6 sati čekanja, od kojih 2 sata u pleksiglasu nisu dobili ni bočicu vode ili obrok. Putnici su tražili da se let otkaže da ih se pusti u terminal, mala djeaca su plakala radi vručine.

Na koncu je došao drugi avion, prebacili su prtljagu u njega, pa su putnici ušli u avion oko 20:30 sati i poletjeli u 21:00, no tada više nije mogao sletjeti u Tivat radi sumraka (u Tivat se ne može slijetati nakon sumraka), pa je let rerutiran na Podgoricu, odakle su putnici autobusima prebačeni za Tivat. Dakle ukupno kašnjenje oko 9 sati i ozbiljna frustracija.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Serbia

Priština je u VII. mjesecu ostvarila 365.378 putnika (339.804 u VII/2021). Od toga je 364.641 komercijalni putnik i 737 putnika privatnih aviona (business jetova). Ovo je 130,2% putnika iz istog mjeseca 2019. Svaka čast! Priština je ostvarila 2666 operacija (2734 u VII/2021), od čega su 92 operacije privatnih aviona.

Priština je u prvih sedam mjeseci ostvarila 1.691.510 putnika, 63.073 putnika više nego je imao Zagreb. U prvih sedam mjeseci Priština je imala 12.494 operacije, od čega 572 sa privatnim avionima.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Priština

Hainan je produžio letove na liniji Peking-Beograd i na zimu, a što je bilo i očekivano i neslužbeno najavljivano. Letovi će se nastaviti operirati jednom tjedno, subotom. Letovi se operiraju sa Airbusom A330-300.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Mario Vukoja

Lufthansa smanjuje broj letova u IX. mjesecu iz Frankfurta za regiju. Dani u kojima neće operirati nisu jednaki svaki tjedan, tj. mijenjaju se iz tjedna u tjedan. Lufthansa je u VIII. mjesecu operirala 12 tjednih letova iz Beograda, a sada će operirati 11 tjednih letova.

U Zagrebu, Lufthansa je u VIII. mjesecu letjela 11 tjednih letova, a sada će ih letjeti 10. Iz Ljubljane kompanija je letjela 14 tjednih letova, no sada će ih operirati 13. U Sarajevu će kompanija imati isti broj letova kao i u VIII. mjesecu, 7 tjedno, a otkazati će samo jedan let u cijelom mjesecu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Lufthansa

Do sada smo objavili koje charter i leisure linije kompanije lete iz Ljubljane, Beograda, Niša, Morave, Mostara i Sarajeva, a sada ćemo objaviti koje charter i leisure linije lete iz ostalih kontinentalnih aerodroma regije:

 • Zagreb: Brač (Croatia 2 leta tjedno), Krf (Ryanair 1), Malta (Ryanair 3), Paphos (Ryanair 3), Tel Aviv (Croatia 2, El Al 1)
 • Osijek: Croatia Airlines za Split i Dubrovnik (po 1 let tjedno)
 • Tuzla: Antalya (Freebird 3)
 • Banja Luka: Antalya (Freebird 1), Hurghada (Air Cairo 2), Tivat (Air Montenegro 3)
 • Priština: Antalya (SunExpress 10, Turish 8, Pegasus 3, Corendon 2), Bodrum (Turkish 5, Corendon 1)
 • Podgorica: Cairo (Air Montenegro 1), Tel Aviv (Air Montenegro 3), Yereven (Air Montenegro 3)
 • Skopje: Antalya (Turkish 11, SunExpress 3), Bodrum (Turkish 2), Hurghada (Air Cairo 2), Izmir (Pegasus 3, SunExpress 1), Malta (Wizz Air 2), Monastir (Nuvelair 1).

Zagrebu su potrebni letovi za Antalyu, Tunis, Egipat i još bar jedna linija u Grčku. Iz Osijeka su potrebni letovi za Antalyu i bar jednu destinaciju u Grčkoj. Tuzla treba letove za Bodrum i jednu destinaciju u Grčkoj. Banja Luka bi trebala bar jednu destinaciju u Grčkoj. Prištini nedostaju letovi za Grčku. Podgorici nedostaju letovi za Antalyu i bar jednu destinaciju u Grčkoj. Skopju trebaju letovi za bar dva Grčka otoka.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: ZL Skopje

U nizu egzotičnih destinacija ETF Airwaysa našao se i Kangerlussaq (SFJ) na najvećem svjetskom otoku Grenlandu. Na zapadnu obalu Grenlanda letio je zrakoplov 9A-ABC iz Pariza sa međuslijetanjem u Reykjaviku na Islandu.

9A-LAB nastavlja letjeti iz Prištine za MyWings, a 9A-KOR je tijekom vrhunca turističke sezone, uz letove pod vlastitim “callsignom” radio i za francusku, te nizozemsku Transaviu, nizozemski TUI, i naposljetku za talijanski NEOS, uglavnom pokrivajući turističke destinacije Grčke, Turske i Španjolske.

autor: Juraj Mehić, dopisnik (Velika Gorica), foto: ETF

EasyJet ljeti leti za Split na 13 linija sa čak 104 tjedna leta. Ogromna brojka letova. Samo za London kompanija leti 33 tjedna leta. Usprkos tako velikog broja letova kompanija nema bazu u Splitu, što je i više nego čudno. Prema broju letova mogla bi imati bazirana čak četiri aviona u Splitu.

Još je više čudno da easyJet na tako velik broj ljetnih letova nema letova zimi. Bilo bi za očekivati da će kompanija nastaviti letjeti bar za London 3 puta tjedno, te po dva leta za Amsterdam (ljeti 7), Berlin (7) i Paris (ljeti 13 letova). To bi značilo 9 letova na 4 linije. Sve ove linije ne leti ni jedna kompanija tijekom zime, što još više povećava potencijale linija. Konačno, sve su to najveće zračne luke Europe koje i te kako imaju potencijala čak i za letove zimi. Za Split zimi leti Croatia sa po sedam tjednih letova za Frankfurt, Minhen i Rim, 22 tjedna leta za Zagreb, te Eurowings pet tjednih letova za Dusseldorf, Cologne i Stuttgart. U tom kontekstu 9 tjednih letova najvećeg ljetnog prijevoznika Splita ne bi smjeli biti upitni.

EasyJet leti i 54 tjedna leta na 12 linija za Dubrovnik. Stoga bi bilo logično da kompanija zimi leti bar 2 tjedna leta za London (ljeti 19) usprkos činjenici da za London zimi leti i British. Kompanija bi mogla letjeti i 2 tjedna leta za Amsterdam ili za Paris koje ljeti leti po 5 tjednih letova, tj. ukupno 4 tjedna leta zimi.

Za Pulu easyJet leti 25 letova na 8 linija, a 2 tjedna leta za London zimi bi bila logična (ljeti 8 tjednih letova). Za Zadar kompanija leti 13 letova na 5 linija, a za Rijeku 1 let na 1 liniji, tako da za ove dvije luke nema logike zimskih letova.

Hrvatska turistička zajednica i lokalne turističke zajednice, kao i same Zračna luka Split, Pula i Dubrovnik svakako bi trebale financijski i na druge načine (promocija, privilegije, usluge…) potaknuti easyJet da ostane tijekom zime.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: easyJet

TUI Airways je objavio liniju Manchester-Ohrid, koja će se operirati od 31.5.2023. Linija će se letjeti jednom tjedno, srijedom. Linija će se operirati sa Boeingom 737-800.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: TUI

Flydubai će smanjiti broj letova za Sarajevo od 6.9. sa sadašnjih 9 na 4 tjedno (ponedjeljak, srijeda, petak i subota), kako će liniju operirati i u XI. mjesecu.

Kompanija će od 23.8. smanjiti letove za Dubrovnik sa 4 na 2 tjedno (četvrtak i nedjelja), kako će letjeti do 2.10. nakon čega prestaje sa operacijama. I za Tivat flydubai smanjuje broj letova od 23.8. sa 5 na 4 tjedno (ponedjeljak, srijeda, petak i subota) kako će operirati od 16.9. nakon čega prestaje sa operacijama.

Za Zagreb kompanija 28.8. smanjuje sa 5 na 4 leta (ponedjeljak, utorak, četvrtak i subota) kako će operirati cijelu zimu. Za Ljubljanu flydubai će smanjiti broj letova sa 6 na 5 od 23.8. (svaki dan osim utorka i četvrtka) kako će operirati do 27.10. kada ponovo povećava na 6 tjedno do 3.11. (samo tjedan dana) nakon čega ponovo vraća na 5 tjednih letova.

Flydubai jedino ne reže Beograd kojeg će nastaviti operirati 14 puta tjedno (svaki dan dva leta), čak i u zimskom redu letenja. Ovime će Beograd imati ove zime više letova za Dubai nego sve zračne luke regije zajedno. Respect!

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: flydubai

Ovo je iskustvo na letovima više putnika na relaciji Toronto – Beograd u periodu od 30.6. do 18.8. Radi se o 6 letova, što u porodičnom aranžmanu, što individualnih osoba i od toga 3 leta su osobe koje imaju privilegovan status sa Air Canada-om. 4 leta su bila preko Beča, 1 preko Frankfurta i jedan Dublin-Amsterdam-Beograd.

 • svi su primetili  ogroman regularni red za bezbednost. Ovde govorimo o redu od nekih 100-ak metara ako ne i duzi. Vreme nismo mogli proceniti  jer su svi koristili prednosti skraćenih procedura (priority line)
 • Boarding za letove je kasnio, sto pravi dodatnu gužvu na samom terminalu. U mom ličnom slučaju čekalo se na čišćenje aviona jer se putnici u dolazku puštaju u intervalima da se ne bi pravila gužva na carini.
 • Primečeno je da su dva dolazna leta (LOT i Lufthansa) čekali duže na gate
 • Bez obzira na kašnjenje odlazni letovi su stizali na destinaciju na vreme. Izgleda da je dodano extra vreme u redovima letenja očekujući ovakve situacije, uključujući i 3 jako kratke konekcije u Beču od 50 minuta
 • Prtljag preko Beča je svima stigao na vreme, no prtljag preko Frankfurta je kasnio 3 dana jer je navodno Lufthansa uzela kargo avion da prebaci sav prtljag za Beograd. Putnici su unapred bili obavešteni. Prtljag preko Dublina i Amsterdama kasnio je dve nedelje
 • Na Surčinu smo zategli veliku kolicinu prtljaga a u nekim slučajevima koferi su ispadali u prostor između dve trake

Sve u svemu, iskustvo izuzev jednog slučaja je bilo pozitivno. Kako će biti u povratku krajem avgusta objavit ćemo naknadno.

autor: Zoran Cvetković, dopisnik (Toronto); foto: Air Canada

Beograd je u VII. mjesecu ostvario 712.800 putnika, što je 97% putnika iz 2019. Istinski i ogroman respect! Vrhunski rezultat. Aerodrom je u prvih sedam mjeseci ostvario 2.848.800 putnika, što je 96% više nego u istom periodu 2021. i 15% manje nego 2019. Aerodrom je ostvario 97,2% operacija iz 2019. godine.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Beograd

Hrvatska je u VII. mjesecu imala skoro 1,8 milijuna putnika. Kao što smo već pisali Split je imao 641.626 putnika, Dubrovnik 425.536, Zagreb 329.203, Zadar 237.327 putnika, te Pula 102.320 putnika.

U prvih sedam mjeseci godine hrvatski aerodromi su imali:

 • Zagreb 1,6 milijuna
 • Split 1,5 milijuna
 • Dubrovnik 1,1 milijun
 • Zadar 0,6 milijuna
 • Pula 0,2 milijuna

Kako je Zagreb u prvih sedam mjeseci imao 106.000 putnika više od Splita vrlo je realno da će Zagreb ove godine ponovo biti ispred Splita po broju putnika.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: MZL Zagreb

Qatar iz Zagreba operira 5 letova tjedno (svaki dan osim srijede i četvrtka). No od idućeg tjedna kompanija smanjuje broj letova na 4 tjedno (gubi se let nedjeljom), a od 5.9. na tri leta tjedno (ponedjeljak, petak i subota).

Istovremeno kompanija smanjuje i broj letova za Beograd sa 7 na 6 tjedno od idućeg tjedna, te na 5 tjedno od 7.9. (svaki dan osim srijede i petka).

Od 23.9. Qatar smanjuje i letove na liniji Doha-Sarajevo sa tri na jedan tjedno (ostaje samo let utorkom). Posljednji let na ovoj liniji je u utorak 27.9.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: Qatar

Globalni zrakoplovni logistički specijalist Menzies Aviation je kupio 70% Fly Montenegro Ground Handlinga (Crna Gora) i Flystar Aviation Services (Srbija). Ovime će Menzies pružati ground servis na aerodromima Beograd, Podgorica i Tivat.

Menzies ima sjedište u Edinburgu, Škotska, a datira iz 1833. Kompanija se bavi ground handlingom, cargo handlingom i opskrbom goriva na aerodromima. 2021. su imali promet od 1,3 milijardi USD, te profit od 29,9 milijuna USD. Kompanija opsluži 11.000 aviona svaki tjedan i preko 300 milijuna putnika godišnje. Menzies ima poslovnice na 250 lokacija u 58 zemalja na 6 kontinenata.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Menzies Aviation

Air Serbia leti leisure linije iz Morave za Tivat i Soluna (po dva leta tjedno). To znači da Morava ima četiri tjedna leisure leta.

Iz Niša Air Seriba leti leisure i charter letove za Antalyu (1 tjedno), Atenu (2), Gazipasu (1), Hurghadu (1) i Tivat (2 tjedna leta). Istovremeno i Ryanair leti za Krf (2 leta) i Maltu (2). Ovo znači da Niš ima 11 leisure i charter letova, od čega ih Air Serbia ima 7.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Morava

Air Serbia pokreće liniju Beograd-Kazan koja će se operirati već od 19.9. Linija će prometovati dva puta tjedno, ponedjeljkom i četvrtkom sa Airbusom A319. Ovo je četvrta linija Air Serbiji u Rusiji (Moskva, Sochi, St.Petersburg), a kompanija ukupno ima 18 tjednih polazaka prema Rusiji. Zbog rata u Ukrajini zatvoreni su aerodromi Krasnodar i Rostov na Donu za koje je Air Serbia planirala letjeti, a i letjela je prije rata.

Kazan je aerodrom u zapadnom dijelu Rusije, 888 km istočno od Moskve, koji je 2019. imao 3,4 milijuna putnika. Air Serbia će na aerodromu imati konkurenciju Turkisha, flydubaia i ruskih kompanija. Prije Rusko-ukrajinskog rata za aerodrom je letio i Wizz Air.

Air Serbia istinski pametno radi na nichi koju joj je otvorila politička realnost. Kako Srbija ne želi uvesti sankcije Rusiji, kompanija je odlično iskoristila situaciju te povećala broj letova sa 8 na 18 tjedno. Ruski putnici preko Beograda lete za Tivat, Podgoricu, Larnaku, ali i niz destinacija diljem Europe koje sada nemaju letova prema Rusiji radi sankcija EU i zapadnih zemalja. Air Serbia i te kako na tome profitira i uredništvo zamaaero joj na istome istinski čestita. Iskreno bilo bi dobro da Air Serbia pokrene i letove prema Ekaterinburgu, gradu aerodromu istočno od Moskve (1800 km od Moskve) koji je prije Covida-19 imao 6,4 milijuna putnika.

Hvala čitateljima zamaaera koji su nam javili za ovu liniju.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Serbia

Air Serbia ima 136 leta tjedno za charter i leisure destinacije iz  Beograda:

 • Antalya 35 letova tjedno
 • Bodrum 8 letova
 • Cephalonia 2 leta
 • Chania 2 leta
 • Dubrovnik 5 letova
 • Gazipasa 2 leta
 • Heraklion 1 let
 • Hurghada 11 letova
 • Krf 1 let
 • Monastir 1 let
 • Palermo 1 let
 • Palma de Mallorca 2 leta
 • Preveza 1 let
 • Pula 3 leta
 • Rhodes 3 leta
 • Rijeka 2 leta
 • Sharm el Skeikh 1 let
 • Skiatos 3 leta
 • Split 5 letova
 • Tivat 44 leta
 • Zadar 3 leta
 • Zakinthos 1 let

 

Uz to ostale kompanije lete 32 leta: Aegean (Heraklion 2 leta, Rhodes 1 let), Air Cairo (Hurghada 4 leta), Air Montenegro (Tivat 16 letova), Arkia (Tel Aviv 3 leta), Nouvelair (Monastir 2 let), Wizz Air (Heraklion 2 leta, Santorini 2 leta). Air Serbia leti i niz redovnih linija na kojima ima puno turista poput Atene, Barcelone, Larnace, Sochia, Soluna, Valencije i Venecije.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Serbia

Lufthansa od zimskog reda letenja (kraj X. mjeseca) planira letjeti 12 tjednih letova za Zagreb (svaki dan dva, osim srijedom i nedjeljom jedan). Istovremenu Croatia planira vratiti broj letova na 21 (svaki dan tri), tako da će kompanije zajedno imati 33 tjedna leta u code-share. U ovom momentu Croatia ima 19 letova, a Lufthansa 11, tj. zajedno 30 tjednih letova. Naravno, do zimskog reda letenja ima još dva mjeseca, pa su i promjene moguće.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Lufthansa

WyWings je prošle godine letio četiri tjedna leta iz Skopja, dva leta ETF-a i jedan let Trade Aira za Basel, te jedan let za Dusseldorf. No, ove godine kompanija više ne leti Skopje. MyWings je planirao letjeti i letove za Kukeš koji je bitno jeftiniji aerodrom od Prištine. Kukeš je bitno bliže Prizrenu (na samo 37 km), a i od Prištine je na samo 1:15 sati.

No, kako je kompanija smanjila 87 letova prošle godine na samo 51 let ove godine evidentno je odustala i od letova za Skopje i Kukeš.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: MyWings

Kada je MZL Zagreb dogovorila deal sa Ryanairom istinski joj je ovaj LCC trebao da popravi krvnu sliku. Croatia Airlines je bila potpuno troma, aerodrom je bilježio loše rezultate broja putnika. Konačno baziranje jednog LCC u Zagrebu kasni već 15 godina, Zagreb je imao daleko najmanje LCC letova od svih aerodroma.

MZL Zagreb je bila zadovoljna sa tri bazirana aviona Ryanaira. Stoga i nije nastavila pregovore sa Wizz Airom. Dva LCC bi joj bila previše. Tolika količina LCC bi značila uništavanje ostalih prijevoznika uz smanjenje prihoda po putniku.

I sve bi bilo u redu da je Ryanair bio korektan i da nije rezao letova u 6 od 12 mjeseci ove godine. No, eto, kako nije korektan, Zagreb bi iskreno trebao pokrenuti pregovore sa još jednim LCC (Wizz Air, easyJet, Eurowings ili Vueling) da bazira avion u Zagrebu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ryanair

Direktor Aerodroma Banja Luka, Milan Račić, ima jednu „poštapalicu“ rečenicu koju baš svaki puta ponavlja: „Ljudi bi letjeli za 9,99, a onda očekuju čuda, vrhunski uređen aerodrom, velik broj zaposlenika koji rade za njih, vrhunsku uslugu. E pa to ne ide tako, ako je cijena 9,99 onda nema ni za koga, pa ni za Aerodrom, te se sve svodi na osnove“. I da, to je istina. Ljudi bi nivo usluge kao što je bio 1980-tih, hranu u avionu, velik razmak sjedala, vrhunsku uslugu, da nema redova na aerodromu, puno ljudi koji ih opslužuju. Za 9,99, manje nego je cijena autobusne karte od aerodroma do grada.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Banja Luka

Kontaktirao sam Ryanaira i dobio sam neslužbenu informaciju zašto Lauda leti tek 4 dana u tjednu iz Zagreba. Avion neće ići u drugu bazu. On će ostati u Zagrebu i biti tamo prizemljen od utorka do četvrtka. Naime, Lauda ima avione prosječno stare 15,4 godine, a najstariji avion je star čak 21 godinu (najmlađi 10,3). Ryanair je produžio ugovor o lizingu sa Laudom do 2028. To znači da će avioni u prosjeku imati bitno preko 20 godina do tada. Stoga kompanija štedi svoju flotu zimi.

Ryanairove posade su sada radile 5 dana i bile slobodne 4 dana. Sada će raditi 4 dana i biti slobodni 3. To je vrlo prihvatljivo. Stoga će većina letova biti od petka do ponedjeljka, a dio letova će biti avionima iz drugih baza od utorka do četvrtka. Nije nelogično.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ryanair

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!

Linije

Iz Ljubljane:

 • Riga, airBaltic od 2.5.

 

Iz Maribora:

 

Iz Portoroža:

 

Iz Zagreba:

 • Istanbul Sabiha, Pegasus od 18.1.

 

Iz Pule:

 • Glasgow, easyJet od 24.6.

 

Iz Rijeke:

 • Basel, easyJet od 24.6.

 

Iz Zadra:

 • Frankfurt, Eurowings Discover od 6.4.
 • Copenhgagen, Norwegian od 23.6.
 • Oslo, Norwegian od 24.6.

 

Iz Splita:

 • Frankfurt, Eurowings Discover od 31.3.
 • Stockholm, BRA od 11.5.
 • Napulj, Volotea od 31.5.
 • Atena, Volotea od 2.6.
 • Strasbourg, Volotea od 26.6.

 

Iz Brača:

 • Luksemburg, Luxair od 4.5.

 

Iz Dubrovnika:

 • Bergamo, Ryanair od 2.4.
 • London Stansted, Ryanair od 2.4.
 • Memmingen, Ryanair od 2.4.
 • Weeze, Ryanair od 2.4.
 • Berlin, Ryanair od 3.4.
 • Oslo, Ryanair od 3.4.
 • Poznan, Ryanair od 3.4.
 • Rim FCO, Ryanair od 3.4.
 • Stockholm ARN, Ryanair od 3.4.
 • Wroclaw, Ryanair od 3.4.
 • Charleroi, Ryanair od 4.4.
 • Beauvais, Ryanair od 5.4.
 • Helsinki, Ryanair od 5.4.
 • Karlsruhe, Ryanair od 5.4.
 • Manchester, Ryanair od 8.4.
 • Gothenburg, Norwegian od 1.5.
 • Bari, Volotea od 4.7.

 

Iz Osijeka:

 

Iz Sarajeva:

 • Abu Dhabi, Wizz Air od 31.3.
 • Bergamo, Ryanair od 31.3.
 • Charloeroi, Ryanair od 31.3.
 • Gothenburg, Ryanair od 31.3.
 • Memmingen, Ryanair od 1.4.
 • London Stansted, Ryanair od 2.4.
 • Antalya, Pegasus od 3.6.
 • Sharjah, Air Arabia od 10.6.

 

Iz Tuzle:

 • Halmstad, Lumiwings od 18.12.
 • Stockholm Skavsta, Lumiwings od 18.12.
 • Maastricht, Lumiwings od 19.12.
 • Esbejrg, Lumiwings od 20.12.
 • Saarbrucken, Lumiwings od 20.12.

 

Iz Mostara:

 

Iz Banja Luke:

 

Iz Beograda:

 

Iz Niša:

 

Iz Kraljeva:

 

Iz Podgorice:

 • Rim, Air Montenegro od 15.12.
 • Minhen, Air Montenegro od 1.6.
 • Izmir, SunExpress od 4.6.
 • Ostrava, Air Montenegro od 18.6.

 

Iz Tivta:

 • London Stansted, Jet2 od 1.4.
 • Izmir, Air Montenegro od 1.4.
 • London Luton, easyJet od 1.4.
 • Birmigham, Jet2 od 2.5.
 • Riga, Norwegian od 4.5.
 • Berlin, Eurowings od 4.5.
 • Baku, Air Montenegro od 3.6.
 • Copenhagen, Norwegian od 23.6.
 • Bristol, easyJet od 24.6.

 

Iz Prištine:

 • Hamburg, Condor od 16.12.
 • Verona, Chair od 21.12.
 • Riga, airBaltic od 4.5.
 • Antalya, Pegasus od 1.6.
 • Izmir, SunExpress od 3.6.
 • Gothenburg, Norwegian od 14.6.

 

Iz Skopja:

 • Luxembourg, Wizz Air od 18.12.
 • Riga, airBaltic od 2.5.
 • Antalya, Pegasus od 2.6.

 

Iz Ohrida: