Novosti iz regije

Oblasna kontrola letenja Sarajevo u vrhuncu sezone ima 1700 preleta. Ovo znači da kontrola zarađuje oko 200.000 EUR na dan. Naravno ova brojka je manja zimi, no isto znači nekoliko desetaka milijuna EUR godišnje.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: BHANSA

Tuzla je u VI. mjesecu imala 40.207 putnika (23.006 u VI/2021). Ovo je tek 67,4% putnika iz istog mjeseca 2019. kada je aerodrom imao 59.625 putnika. Aerodrom je ovaj broj putnika imao na 156 operacija (132 u VI/2021). Tuzla nije imala carga. U pola godine 2022. aerodrom je ostvario 182.432 putnika.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Tuzla

Air Tahiti je iznajmio ATR 72-600 od Amelie, zajedno sa posadama. Amelia će istim letjeti sa aerodroma Iles sous-le-vent u Francuskoj Polineziji. Ferry let je trajao od 4. do 10.6. U tih šest dana posada je letjela preko 56 sati. Let je išao od Saint Brieucua u Francuskoj preko Malte, Caira, Dubaia, Nagpurja, Bangkoka, Singapura, Balija, Darwina, Brisbanea, Noumeje, Nadia do Papeetea. Najdulji leg je bio između Nadija i Papeetea koji je trajao 7:25 sati.

preneseno: Adria Grupa, Sierra 5; foto: Amelia

Korean Air je najavio ali ipak odlučio da neće operirati redovnu liniju za Zagreb ove godine. Ipak kompanija će ove godine letjeti za Zagreb. Naime Korean će od 30.9. do 21.10. (posljednji povratak će biti 28.10) letjeti chartere iz Seoula do Zagreba. Kompanija će letjeti jednom tjedno, petkom, uz povratak subotom. Letove će operirati sa Airbusom A330-200. Avion ima 218 sjedala, od čega je 30 u business klasi.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Korean Air

Wizz Air je otkazao letova na liniji Beograd-Billund. Linija će se obnoviti 31.10. kada će letjeti tri puta tjedno. Wizz Air je okazao čak 8 linija iz regije ovog ljeta, a smanjio je i velik broj frekvencija.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Wizz Air

Nadzorni odbor Croatie Airlines je odobrio kupnju Airbusa A220, njih 15. Sada još samo ostaje sitnica sa kojim novcem će se ovaj avion platiti. Novi A220-300 košta 94 milijuna USD, a A220-100 83 milijuna USD. To znači nekih 1,4 milijarde USD ako bi se uzelo 10 A220-300 i 5 A220-100. Neka kompanija ostvari i popust na količinu, to ispod milijarde neće biti. Odakle taj novac? Nema Croatia ni novac za lizing ovog novog i puno preskupog aviona.

Konačno zar kompanija stvarno misli letjeti linije za Zadar, Pulu, Brač, Sarajevo, Skopje, Mostar, Beč, Minhen, Zurich, Rim, Prag, Milano, Bucharest i druge aerodrome sa ovim puno prevelikim avionom koji ima duplo više putnika od Dash 8-400 sa kojim sada leti ove linije.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Croatia Airlines

Banja Luka je u VI. mjesecu ostvarila 35.867 putnika (10.367 u VI/2021). Ovo je čak  252,8% prometa iz istog mjeseca 2019. kada su imali 14.190 putnika.  Banja Luka nikada u svojoj povijesti nije imala ni toliko putnika. Ovo je i 4.093 putnika više nego u V. mjesecu. Respect!

Banja Luka je ovaj broj putnika ostvarila na 404 operacije (248 u VI/2021). Aerodrom je ostvario sveukupno 126.573 putnika u prvih pola godine.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Banja Luka aerodrom

Trade Air neće započeti sa PSO letovima prije 1.8, a karte će pustiti u prodaju 20.7. Ovo je već 3 prolongiranje početka operacija Trade Aira na PSO letovima. Kompanija ovime PSO letove neće operirati 3 mjeseca. Logično, pa godišnji odmori su, tko će se u ministarstvu sada sa time baviti? Polako, bude nakon ljeta!

I nikome ništa što će aerodromi imati manje letova i putnika, što je izgubljena ljetna sezona, što će putnici izgubiti naviku putovanja, što je izgubljen ogroman novac. Ljudi u ministarstvu ne rade svoj posao. Ni nikome ništa, nitko odgovarati neće!

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Trade Air

Kineski Hainan je, prema pisanju jednog portala regije, pustio u prodaju karte na liniji Peking-Beograd, iako na njihovim stranicama nije moguće kartu kupiti u slobodnoj prodaji na legu Beograd-Peking ali je na Peking-Beograd. Linija će krenuti već 16.7. Linija će se operirati jednom tjedno, subotom sa Airbusom A330-300 (292 sjedala, od čega 32 u business klasi).  Avion će dolaziti u Beograd u 8:00 sati i odlaziti u 15:00, te dolaziti u Kinu idući dan u 15:40 po lokalnom vremenu. Linija se planira operirati do 29.10. i neće se operirati u zimskom redu letenja. Ovo je istinski važno za Beograd. Respect! Očekuje se da bi se linija mogla i povećati po broju tjednih frekvencija nakon otvaranja Kine, koja je sada vrlo zatvorena radi Covida-19, na bar dva ako ne i tri tjedna leta.

Ostaje za vidjeti hoće li ova linija rezultirati ukidanjem letova iranskog Mahana koji je tvrdio da prevozi prvenstveno kineske putnike. Ako je to istinski tako bilo bi logično da Hanina rezultira zatvaranjem Mahanovih letova.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Mario Vukoja

Nakon što je Wizz Air otkazao letove za Eindhoven iz Tuzle, te smanjio broj letova na nekoliko linija, sada je otkazao sve letove za Milan Malpensu. Kompanija je operirala ovu liniju sa dva tjedna leta. Letovi se neće održavati tijekom cijelog ljetnog reda letenja, a za sada kompanija planira liniju obnoviti 30.10.

Sva ova smanjenja Wizz Aira svakako nisu dobra za Tuzlu i postavlja se pitanje jel to poruka Tuzli radi dovođenja Ryanaira, te ako je koliko će ovih rezanja još biti.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Wizz Air

Nakon rokova žalbi koji su prolongirali radove, Sarajevo je konačno započelo sa toliko potrenim proširenjem stajanke. Stajanka će se proširiti za 4 dodatne parkirne pozicije referentnog aviona A321/B737-800 (kodno slovo C), dočim će Sarajevo povećati broj parkirnih pozicija sa 7 na 11 (povećanje od 60%). Sedam parkirnih pozicija je istinski premalo za aerodrom i nemalo puta ovog ljeta aerodrom ima popunjene sve parkirne pozicije. Izvođač radova je Strabag.

Radovi će trajati do kraja godine, a nova stajanka će punu primjenu imati iduće ljetne sezone do kada će biti otvoren i novi terminal. A onda je za Sarajevo samo nebo granica.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Sarajevo

Aerodrom Tivat je u VI. mjesecu imao 84.018 putnika. Ovo je manje nego što je aerodrom imao u istom mjesecu 2021. kada je ostvario 87.411 putnika i time će Tivat vjerojatno biti jedini aerodrom u regiji koji će imati manje putnika nego 2021. Tivat je istim ostvario samo 39,1% putnika iz istog mjeseca 2019. kada je imao 215.119 putnika. Vrlo loše. Ovaj rezultat je direktna posljedice prekida letove prema Rusiji, Ukrajini i Bjelorusiji prema kojim tržištima je Tivat imao ogroman broj letova prije Rusko-Ukrajinskog rata i sankcija Rusije prema Crnoj Gori. U samo par tjedana aerodrom nije uspio iznaći alternative za nedostajale letove.

Aerodrom je ovo ostvario na 1258 operacija (1256 u VI/2021, 2236 u VI/2019). U prvih pola godine Tivat je ostvario 194.865 putnika (434.630 u istom periodu 2019.).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Tivat

Delegacija zamaaero predvođena direktorom Alenom Šćuricem je danas (u nedjelju 10.7.) imala peterosatni sastanak i ručak sa direktorom Aerodroma Banja Luka Milanom Račićem u Banja Luci.

Zamaaero u srijedu i četvrtak ide u Sarajevo. U srijedu imamo sastanak sa Balkan Transferom, a u četvrtak za direktorom Aerodroma Sarajevo Alenom Bajićem.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula)

Ljubljanski aerodrom je uveo automatsku kontrolu boarding passova prije ulaska u sigurnosnu kontrolu. Na sigurnosnoj kontroli su uvedene smart security linije, a prostor je opskrbljen sa naprednim skenerima prtljage što čini prolaz sigurnosne kontrole bržim. Policija će vrlo skoro uvesti i automatsku kontrolu putovnica.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Ljubljana

Croatia Airlines je na svojoj web stranicu uvela Best prices. Opcija pokazuje najpovoljnije cijene po danima, gdje kupac može vidjeti koje dane u mjesecu je cijena najpovoljnija. Istim putnici koji mogu prilagoditi svoje putovanje prema povoljnijim cijenama mogu ozbiljno uštedjeti.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Croatia Airlines

Hifa Oil i Aerodrom Sarajevo su proširili ponudu snabdijevanja aviona gorivom. Tako će korisnici aerodroma osim avionskog goriva JET A-1 sada moći na aerodromu točiti i BMB98. Za ovu nakanu Hifa je nabavila posebnu cisternu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Sarajevo

Broj čitatelja zamaaero konstantno i rapidno raste već četiri tjedna. U prošlih sedam dana bilo je 127.712 posjeta, čak dva dana bili smo preko 20.000 posjeta, u ponedjeljak (23.408) i srijedu (24.895). U posljednjih mjesec dana imali smo 499.708 posjeta, a u godinu dana skoro 4,9 milijuna posjeta. Broj posjetitelja je 32% veći nego prošli mjesec, a broj posjeta 11% veći. Najviše posjeta je iz Hrvatske, pa iz Srbije, pa BiH, Njemačke, Slovenije, Crne Gore, Austrije, Švedske, SAD-a i 10. je Kanada.

Najviše komentara prošlog tjedan imali su:

 1. 264 Zagreb u VI. mjesecu 292.761 putnika (još aktivan)
 2. 238 Beograd više rezanja Lufthansa Grupe nego cijela Hrvatska (još aktivan)
 3. 221 Sindikat pilota napao izvršnog direktora za promet Air Serbie
 4. 179 Hrvatska 1.1. ulazi u Schengen
 5. 151 Iberia povećava Zagreb (još aktivan)

 

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb)

Oleg Butković, ministar mora, transporta i infrastrukture je najavio restrukturaciju Croatie Airlines. Upravo onako kako sam godinama najavljivao. Croatia može u novu restrukturaciju po pravilima EU već ove godine.

Taman. 2018. i 2019. država je dala kompaniji kratkoročnu pozajmicu za premošćivanje koja će se sada vratiti od novca za restrukturaciju. I da, opet će Hrvatska utuči oko 150, možda čak i 200 milijuna EUR (toliko bi joj dozvolila Europska Unija) i neće napraviti ništa. Restrukturacija iz 2011/12 nije postigla baš ništa. Kompanija je nakon restrukturacije bila u lošijem stanju nego prije nje, imala je manje aviona, linija i frekvencija, te je prodala slotove na London Heathrowu. Mislite da će ovaj puta biti drugačije?

Croatia Airlines je do sada dobila:

 • 108 milijuna EUR dokapitalizacije 2012.
 • 33 milijuna EUR hitnog zajma za puko preživljavanje (bila je već nelikvidna) 2019.
 • 11 milijuna EUR pomoći za Covid-19 2020.
 • 80 milijuna EUR (600 milijuna kuna), od čega 350 milijuna kn dokapitalizacije i 250 milijuna kn vlasničkog zajma 2020.
 • 45 milijuna EUR pozajmice 2022. (dobar dio ili sav ovaj novac će dobiti upravo ona)

To znači da je kompanija u zadnjih 3 godine od države dobila enormnih 169 milijuna EUR, a u 10 godina čak 277 milijuna EUR, na što treba dodati i 105 milijuna EUR PSO-a u zadnjih 10 godina, tj. sveukupno je od države dobila 382 milijuna EUR. Ogroman novac. I na sve to država će sada za restrukturaciju dati još nekih 200 milijuna EUR. Majko mila!

Dok god će država Croatiji davati ovakve basnoslovne iznose, kompanija se neće mrdnuti, i dalje će stagnirati, neće raditi ništa i nastavit će gubiti tržišni udio. Jer dat će Plenković. Management Croatie je jedino ekspert u moljakanju novaca države. Tu su doktori znanosti.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Croatia Airlines

Iberia na liniji Zagreb-Madrid sada leti tri tjedna leta, no  od 1.8. planira liniju povećati na svakodnevnu. Linija se operira sa Airbusom A320.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Iberia

Flydubai je smanjio broj letova na liniji Ljubljana-Dubai sa svakodnevnih na 6 tjedno. Potom nakon 12.7. liniju još jednom smanjuje na 5 tjednih letova (svaki dan osim utorka i četvrtka) kako će je operirati do kraja ljetnog reda letenja. No, od 5.11. kompanija će operirati samo tri tjedna leta (srijedom, petkom i nedjeljom), kako planira operirati cijeli zimski red letenja.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: flydubai

U prvoj polovini 2021. bilo je oko 75.000 zračnih operacija iznad BiH, a u istom periodu ove godine je preko 190.000 zračnih operacija. Ovo je ogromno povećanje i BiH je na putu da ima više operacija nego 2019. godine.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: BHANSA

Podgorica je u VI. mjesecu imala 139.769 putnika (53.527 u VI/2021), što je manje od Sarajeva i Zadra. Aerodrom je ovaj broj putnika ostvario na 1417 operacija (794 u VI/2021). Ovo je 99,1% putnika iz 2019. kada je aerodrom imao 141.039 putnika. Respect! Podgorica je u prvih pola godine ostvarila 485.882 putnika.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Podgorica

Prije 10 godina jedva da je bilo prometa između Jugoistočne Europe i Ujedinjenih Arapskih Emirata. Danas se operiraju 22 linije. Još 2010. nije bilo LCC na ovim linijama, danas 72% letova su LCC. 80% letova obavljaju kompanija koje imaju baze u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Iako je u pandemijskim godinama, 2020. i 2021. promet između Ujedinjenih Arapskih Emirata i Jugoistočne Europe ozbiljno pao, a letjelo se tek par letova tjedno, sada je promet bitno veći nego 2019. Naime, u V. mjesecu 2019. je bilo oko 138.000 putnika na ovim linijama, danas ih ima 177.000.

U regiji najviše letova ima na liniji Dubai-Beograd (9% svih letova za Jugoistočnu Europu), pa Dubai-Sarajevo, Abu Dhabi-Sarajevo, Dubai-Ljubljana, Dubai-Zagreb. Letove iz Ujedinjenih Arapskih Emirate imaju flydubai (iz Dubaia za Beograd, Sarajevo, Zagreb, Ljubljanu, Dubrovnik i Tivat), Wizz Air (iz Abu Dhabia za Sarajevo i Beograd), te Air Arabia (iz Abu Dhabia i Sharjaha za Sarajevo). Emirates još uvijek nije obnovio letove za Zagreb. Letovi prema Ujedinjenim Arapskim Emiratima ozbiljno nedostaju za Split, Skopje i Prištinu, a premalo letova ima i Zagreb, koji još ni izblizu nije došao na kapacitete iz 2019.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Arabia

Norwegian Air je odlučio letjeti za Sarajevo u novogodišnjem periodu. Naime, kompanija je stavila letove za Stockholm Arlandu 24.12.2022, 30.12, i 7.1.2023. godine u prodaju. To znači da će operirati 3 rotacije između ova dva grada. Letovi će se operirati Boeingom 737-800. Ovo je prvi put da će Norwegian letjeti preko zime za Sarajevo. Također, ovo je sezonska linija koju će Wizz operirati kao redovnu do 5.11.2022. Čudno da će year-round liniju prepustiti Wizzu koji će baš tada krenuti letjeti za Skavstu.

autor: Karlo Jalovičić, suradnik (Sarajevo), foto: Norwegian

Flydubai je prošle godine imao 14 tjednih letova za Sarajevo, a u neke tjedne je imao i 3 dnevna leta, tj. 21 tjedni let. No do 4.7. kompanija je letjela tek 10 tjednih letova (svaki dan jedan, osim četvrtkom, petkom i subotom dva). Od 4.7. flydubai će za Sarajevo letjeti 13 tjednih letova (svaki dan dva osim srijedom kada leti jedan let) i tako će letjeti do 11.9. nakon čega će imati samo 4 tjedna leta.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: flydubai

Iznenađujuće Beograd ima više rezanja u VII. mjesecu Lufthansa grupe nego cijela Hrvatska zajedno. Sve hrvatske zračne luke imati će 55 letova manje, Beograd će imati 57 letova manje (35 za Minhen, 13 za Stuttgart, 4 za Dusseldorf i 5 za Beč). Hrvatske zračne luke će u VII. mjesecu imati preko 100% više putnika nego Beograd.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Begrad

Zagreb je u VI. mjesecu imao 292.761 putnika (100.933 u VI/2021). Ovo je 87,0% putnika iz 2019. godine kada je aerodrom imao 336.618 putnika. Svakako dobar rezultat obzirom na skoro 29% smanjenja broja letova Ryanaira. Iskreno očekivali smo gori rezultat. Aerodrom je u V. mjesecu imao 85,2% putnika iz 2019. pa je ovo svakako bolji rezultat iako su rezanja Ryanaira bila jednaka. U VII. mjesecu će rezultat biti bitno bolji jer Ryanair će od polovice mjeseca imati svih 78 tjednih letova, stoga očekujemo preko 90% prometa iz 2019, dok bi u VIII. mjesecu ta brojka trebala biti i blizu 100% prometa iz 2019.

Zagreb je u VI. mjesecu imao 3763 operacije (2426 u VI/2021). U V. mjesecu Zagreb je ostvario 991 tonu carga (908 tona u V/2021). U prvih pola godine aerodrom je imao 1.299.234 putnika, a u prvih pet mjeseci godine 4891 tonu carga.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: MZL Zagreb

Hrvatska će 1.1.2023. postati dio jedinstvenog Schengenskog prostora Europske Unije. Od tog datuma ukidaju se svi granični prijelazi iz Hrvatske prema Mađarskoj i Sloveniji, te svi prijelazi u međunarodnim lukama za linije prema Italiji. Ostao je još samo jedan formalni postupak potvrde članica, koji se pretpostavlja da će biti završen do jeseni.

Međunarodne zračne luke se moraju prilagoditi do 26.3. tj. bitno izmijeniti tokove putnika. Naime, sada će sve zračne linije prema Austriji, Belgiji, Češkoj, Danskoj, Estoniji, Finskoj, Francuskoj, Njemačkoj, Grčkoj, Mađarskoj, Islandu, Italiji, Latviji, Litvi, Malti, Nizozemskoj, Norveškoj, Poljskoj, Portugalu, Slovačkoj, Sloveniji, Španjolskoj, Švedskoj i Švicarskoj postati domaće i tretirati će se kao i linije za Hrvatsku. A to je velika većina linija koje prometuju iz Hrvatske.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: ZL Split

Air France će od 9.7. povećati broj letova na liniji Paris-Dubrovnik na 11 tjedno (svakodnevno, drugi dnevni let srijedom, petkom, subotom i nedjeljom). Na liniji su konkurencija easyJet, Transavia i Croatia Airlines.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air France

 

Air Serbia ovog VII. mjeseca ima manje letova za Tivat nego prošle godine. Prošle godine Air Serbia je tijekom ljeta imala 76 letova tjedno iz Beograda za Crnu Goru, od čega 55 za Tivat i 21 za Podgoricu. Ove godine kompanija ima 44 leta za Tivat i 21 za Podgoricu, dakle čak 11 letova tjedno manje nego prošle godine.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Serbia

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!

Linije

Iz Ljubljane:

 • Helsinki, Finnair od 1.4.
 • Atena, Aegean od 6.6.

 

Iz Maribora:

 

Iz Portoroža:

 

Iz Zagreba:

 • Kos, Ryanair od 2.6.

 

Iz Pule:

 • Weeze, Ryanair od 26.3.
 • Katowice, Ryanair od 2.6.
 • Copenhagen, Norwegian od 3.6.
 • Napulj, easyJet od 26.6.

 

Iz Rijeke:

 • Bergamo, Ryanair od 3.7.

 

Iz Zadra:

 • St.Gallen, People’s od 6.5.
 • Rzezsow, Ryanair od 2.6.
 • Munster, Ryanair od 3.6.
 • Milan Malpensa, Ryanair od 4.6.
 • Forli, Aeroitalia od 15.6.
 • Copenhagen, SAS od 1.7.

 

Iz Splita:

 • Luxemburg, Luxair od 30.4.
 • Tallinn, airBaltic od 1.5.
 • Malmo, BRA od 12.5.
 • Skopje, Croatia od 12.5.
 • Vaxjo, BRA od 12.5.
 • Gothenburg, BRA od 13.5.
 • Norrkoping, BRA od 13.5.
 • Oslo, Croatia od 14.5.
 • Copenhagen, BRA od 20.5.
 • Rim, Ryanair od 1.6.
 • Atena, Aegean od 7.6.
 • Kalmar, BRA od 30.6.
 • Karlstad, BRA od 15.7.
 • Jankoping, BRA od 11.8.
 • Halmstad, BRA od 12.8.
 • Orebro, BRA od 2.9.

 

Iz Brača:

 • Minhen, Croatia od 27.5.
 • Košice, SkyAlps od 17.6

 

Iz Dubrovnika:

 • Frankfurt, Eurowings Discover od 26.3.
 • Tallinn, airBaltic od 2.5.
 • Leeds Bredford, TUI od 4.5.
 • Bolzano, Skyalps od 27.5.
 • Bratislava, Skyalps od 27.5.
 • Forli, Aeroitalia od 15.6.
 • Vencija, easyJet od 1.7.

 

Iz Sarajeva:

 

Iz Tuzle:

 

Iz Mostara:

 • Forli, Aeroitalia od 7.4.

 

Iz Banja Luke:

 • Atena, Aegean od 30.6.

 

Iz Beograda:

 • Izmir, AnadoluJet od 16.2.
 • Budimpešta, Air Serbia od 13.3.
 • Ankara, Air Serbia od 28.3.
 • Forli, Aeroitalia od 8.4.
 • Catania, Air Serbia od 14.4.
 • Izmir, Air Serbia od 15.4.
 • Heraklion, Air Serbia od 28.4.
 • Cairo, Air Serbia od 15.5.
 • Hamburg, Air Serbia od 15.5.
 • Riga, airBaltic od 16.5.
 • Chicago, Air Serbia od 17.5.
 • Gothenburg, Air Serbia od 18.5.
 • Cologne, Air Serbia od 18.5.
 • Napulj, Air Serbia od 19.5.
 • Firenca, Air Serbia od 20.5.
 • Marseille, Air Serbia od 20.5.
 • Chania, Air Serbia od 4.6.
 • Krakow, Air Serbia od 4.6.
 • Ohrid, Air Serbia od 5.6.
 • Rodos, Air Serbia od 5.6.
 • Varna, Air Seriba od 5.6.
 • Krf, Air Serbia od 9.6.
 • Palermo, Air Serbia od 14.6.
 • Kuwait, Jazeera od 17.6.
 • Berlin, Wizz Air od 31.7.
 • Copenhagen, Wizz Air od 31.7.
 • Lisabon, Wizz Air od 1.8.
 • Zakynthos, Wizz Air od 1.8.
 • Bergamo, Wizz Air od 26.9.

 

Iz Niša:

 

Iz Kraljeva:

 

Iz Podgorice:

 • Gdansk, Ryanair od 27.3.
 • Bratislava, Air Montenegro od 17.6.

 

Iz Tivta:

 • Manchester, Jet2 od 1.5.
 • Riga, airBlatic od 4.5.
 • Beč, Austrian od 13.5.
 • Brno, Air Montenegro od 15.6.
 • Riyadh, flynas od 1.7.
 • London Stansted, Jet2 od 6.5.2024.

 

Iz Prištine:

 • Dusseldorf, Condor od 26.3.
 • Antalya, SunExpress od 27.5.

 

Iz Skopja:

 • Frankfurt, Lufthansa od 23.4
 • Split, Croatia od 12.5.
 • Oslo, Norwegian od 23.6.
 • Dubia, flydubai od 30.10.

 

Iz Ohrida:

 • Manchester, TUI od 31.5.
 • London Gatwick, TUI od 31.5.
 • Beograd, Air Serbia od 5.6.