Novosti iz regije

Turkish Airlines danas u četvrtak 10.3. ima samo jedan let na liniji Istanbul-Beograd, umjesto dva koliko inače ima. Otkazan let je zbog najavljenog ogromnog snijega u Istanbulu. Turkish će otkazati i još neke letove u regiji, no još se ne zna koliko po pojedinim zračnim lukama.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Turkish

Zagreb je u II. mjesecu imao fascinantnih 148.830 putnika. Ovo je više nego i u I. mjesecu (140.176). Zamaaero je najavio da bi II. mjesec morao biti bolji čak i od I. mjeseca. Pritom je važno spomenuti da je prvih 9 dana I. mjeseca još uvijek bilo bitno veći broj putnika radi novogodišnjih praznika, kao i da I. mjesec ima tri dana više od II. mjeseca (10% više dana). Zagreb nikada u svojoj povijesti nije imao više putnika u II. nego u I. mjesecu.

Zagreb je istim imao čak 117.296 putnika više  nego u II. mjesecu prošle godine. Aerodrom je postigao ogromnih 82,2% putnika iz II. mjeseca 2019. (181.154). Više nego respektabilno i daleko od prosjeka EU. Ovo je začepilo usta svima koji su govorili da su fascinantni rezultati Zagreba iz XII. mjeseca samo izuzetak i slučaj. Evidentno je Zagreb u I. mjesecu imao još bolje rezultate nego u XII, a eto sada u II. ima i još bitno bolje rezultate.

Zagreb je u II. mjesecu imao 2367 operacija (1249 u II/2021, 3045 u II/2019). Zagreb je u I. mjesecu imao 921 tonu carga, što je bitno više nego 761 tonu koju je ostvario u istom mjesecu 2021.

Ove rezultate Zagreb može u prvom redu zahvaliti Ryanairu. Obzirom da je u II. mjesecu Ryanair ipak imao 5 otkazanih linija, dok u III. mjesecu neće imati otkazanih linija i operirat će svih 24 linije, a niz linija mu ima bitno više frekvencija nego u II. mjesecu, te uz to više letova imaju i druge kompanije (Lufthansa, Croatia, Austrian, British, Eurowings, Air Serbia) za očekivati je još bolje rezultate u III. mjesecu. Nažalost na ukupnu brojku neće dobro utjecati otkazivanje čak 13 tjednih letova Aeroflota, Nordwinda, Rossiye i Windrosea radi Rusko-Ukrajinskog rata. Ipak Zagreb bi u III. mjesecu mogao imati i preko 200.000 putnika.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: MZL Zagreb

Air Serbia je u II. mjesecu imala samo jedan tjedni let na liniji Beograd-St.Petersburg. No, nakon što je Aerofot prekinuo letove za Beograd, povećala je broj letova na ovoj liniji na 2 tjedno (srijedom i subotom). Kompanija je u samo sedam dana uspjela dobiti dozvole Rusije da preuzme sve letove Aeroflota pa tako sada leti 15 tjednih letova za Moskvu, no krenula je i sa trećim tjednim letom za St.Petersburg. Dodan je let ponedjeljkom. Kompanija na ovoj liniji leti sa A319.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Serbia

Eurowings je planirao uvesti letove između Prištine i Stockholm Arlande od 2.4, no sada je otkazao ove letove. Tako tipično za Eurowings. Kompanija i dalje planira novu liniju između Prištine i Bruxellesa od 29.3.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Eurowings

Zadar ove godine ima najavljenu ogromnu ekspanziju. Ryanair najavljuje 3. bazirani aviona i čak 13 novih linija (Stockholm ARN, Sofija, Rim FCO od 27.3, Bordeaux od 28.3, Newcastle i Birmingham od 30.3, Leeds Bredford od 3.5, Pisa od 4.5, Liverpool i Nuremberg od 2.6, Helsinki i Torino od 3.6, te Bournemouth od 4.6). Ovime će Ryaniar imati više nego fascinantnih 46 linija iz Zadra.

No, Zadar je najavio i šest novih linija drugih prijevoznika. Tako LCC Flyr pokreće Oslo od 8.4. i Bergen od 13.4, TUI svoju prvu liniju iz Zadar i to za Bruxelles od 23.4, Brussels za Bruxelles od 7.5, Lubeck Air Lubeck od 19.5. i Vueling Rim FCO od 25.6.

Sa 19 novih linija i povećanjem frekvencija na postojećim linijama Zadar će istinski imati fascinantan rezultat ove godine, svakako bolji nego rekordne 2019. godine. Stoga je realno da će aerodrom imati bar 850.000 putnika. Prema najavi direktora ZL Zadar g. Josipa Kišmanića aerodrom bi trebao imati i milijun putnika ove godine. Kako god, iskrene čestitke i samo tako dalje.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: ZL Zadar

FlyBosnia je objavila natječaj za prijem kabinskog osoblja. Primaju se muškarci i žene isključivo sa iskustvom i EU licencama i osobe bez iskustva i licenci neće se uzimati u obzir. Prvi razgovori biti će organizirani u Swissotelu 14.3. u 11:00 sati.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: FlyBosnia

Prema ACI Europe najbolje rezultate u I. mjesecu u Europskoj Uniji je imala Hrvatska (66,7% putnika iz 2019). Slijedi Španjolska (62,5%), Bugarska (61,8%) i Portugal (61,1%). Najslabije rezultate su imali aerodromi u Češkoj (tek 35,1% putnika iz 2019.), Švedskoj (38,2%), Finskoj (38,8%) i Njemačkoj (39,4%).

Izvan Europske Unije najbolje rezultate je imalo Kosovo (+15% broja putnika iz 2019), Albanija (+13,1%) i BiH (+5,7%). Među najlošijim rezultatima je svakako Bjelorusija koja je ostvarila tek 45,9% prometa iz 2019. zbog sankcija i zatvorenosti zračnog prometa.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: MyWings

Iako je ITA prvo zakazala, pa otkazala letove na liniji Rim-Beograd, sada je zakazala letove na dvije linije za Hrvatsku. Kompanija će početi sa letovima iz Rima za Split 4.8. i to  četvrtkom sa Airbusom A320.

Kompanija će letjeti i na liniji Rim-Dubrovnik, jednom tjedno, utorkom, od 2.8. također sa Airbusom A320. Kompanija u svom redu letenja ima izlistane letove Croatie Airlines iz Splita i Zagreba. Između Rima, te Dubrovnika i Splita uz ITA-u letjet će Croatia Airlines, Vueling i Wizz Air.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: ITA

Iberia neće obnoviti letove za Ljubljanu. Ovo ne treba čuditi obzirom da je kompanija liniju otvorila temeljem pobjede Ljubljane na internetskom upitniku i istu je operirala tek nekih mjesec dana. Iberia je prošle godine imala 69% load faktora za Ljubljanu i prevezla je 2215 putnika.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Iberia

Na listi 100 najboljih aerodroma regije našli su se Beograd (71. mjesto) i Priština (88. mjesto). Split je završio na 103. mjestu, Zagreb na 112, Skopje na 113, Dubrovnik na 129, Sarajevo na 132, a Ljubljana na 154. mjestu.

Kako je Beograd nakon 3. kvartala bio na 63. mjestu, a Split na 98. ovo je ozbiljan pad za oba aerodroma. Priština je porasla za 2 mjesta u usporedbi sa 3. kvartalom, Skopje je poraslo za 12 mjesta, a Zagreb za čak 16 mjesta.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Beograd

Hrvatski zrakoplovni prijevoznik ETF Airways počeo je letjeti za nizozemskog low cost prijevoznika Transaviu iz njihove baze u Eindhovenu. Zrakoplov B737-800, registracije 9A-ABC, ovih je dana letio iz Eindhovena za Palmu de Mallorcu, Malagu, Atenu, Sevillu i Faro. Uz ove destinacije Transavia iz Eindhovena leti i za Tenerife, Innsbruck, Alicante, Barcelonu, Nicu, Valenciu, Lisabon, Salzburg i Copenhagen.

autor: Juraj Mehić, dopisnik (Velika Gorica), foto: ETF

Crna Gora će imati istinskih problema ove godine. Naime, njeno najveće tržište, Rusija, je zatvoreno za Crnu Goru radi sankcija Rusije. Istim je Crna Gora izgubila najviše zračnih putnika. Nešto ih je letjelo preko Beograda, Istanbula i Beča, ali ipak ta brojka je neusporedivo manja spram 2019. godine.

Crna Gora je djelomično kompenzirala ruske putnike onima iz Ukrajine. U VIII. mjesecu ukrajinske kompanije su imale 51 tjedni let na 12 linija iz 6 ukrajinskih gradova prema Tivtu i 2 tjedna leta iz Kijeva za Podgoricu. No, sada radi Rusko-Ukrajinskog rata Crna Gora više neće moći računati ni na ove turiste. Ovo znači ogromno smanjenje broja putnika ovog ljeta.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Windrose

Slovenija Vacation pokreće pilot projekt povezivanja Maribora sa Bolzanom, Pizom i Napuljem. Letovi će se organizirati od 30.6. do 15.9. jednom tjedno četvrtkom, sa Dash 8-400 SkyAlpsa. Projekt planira 2023. povećati broj destinacija i to prema Rimu, Torinu, Genovi, Bariju i Palermu, a 2024. planiraju letjeti i za druge države osim Italije.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: SkyAlps

Air Serbia i Turkish Airlines imaju jak code-share između Beograda i Istanbula, no sada su proširili code-share na letove Anadolujeta iz Ankare, kao i na letove Air Serbie iz Niša i Kraljeva za Istanbul. Tuskish ima svoje kodove i na letove iz Beograda za Banja Luku i Tivat, dok Air Serbia ima svoje kodove na letovima za Izmir, Adanu, Antalyu, Dalaman, Gaziantep, Kayseri, Konyu, Trabzon, Gazipasu, Bodrum, Odessu, Kijev, Amman, Cairo i Tel Aviv.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Turkish Airlines

Aerodrom Sarajevo je u II. mjesecu imao 50.475 putnika (u II/2021 je imao 10.836), što je povećanje od fascinantnih 366%. Aerodrom je ovo ostvario na 741 operaciji (420 u II/2021). Aerodrom je imao 157,3 tone carga (161,1 tonu u II/2021). Od početka godine Sarajevo je ostvarilo 106.996 putnika.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Sarajevo

Aerodrom Maribor je u II. mjesecu 2022. imao 182 putnika (157 u II/2021) što je 16% više putnika. Aerodrom je imao 738 operacija (870 u II/2021). Maribor je ostvario i 125 kg carga (nije ga imao prošle godine). Od početka godine Maribor je ostvario 580 putnika.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Maribor

Banja Luka je u II. mjesecu prevezla samo 42 putnika (271 u II/2021) na 36 avio-operacija (79 u II/2021). Ovo ne treba čuditi jer je zračna luka bila zatvorena za promet pošto je obnavljala uzletno-sletnu stazu. Od početka 2022. aerodrom je prevezao 10.897 putnika na 188 operacija.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Alen Šćuric

Aerodrom Sarajevo je u prošloj godini bio zatvoren samo jedan dan radi magle. Ukupno je sa aerodroma otkazano tek 1% svih letova u prošloj godini radi magle, vjetra i snijega. Već sada aerodrom koristi kemijske preparate koji su korišteni tijekom Olimpijskih igara da smanji maglu. Aerodromu je jasno da će se Wizz Air širiti samo ako neće imati operativnih problema. Istim aerodrom intenzivno radi na uklanjanju istih.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Sarajevo

Norwegian će od ove godine vratiti još dvije linije iz Sarajeva. Norwegian će od 2.4 letjeti Sarajevo-Arlanda jednom sedmično, no, taj broj će se povećati na čak 4 sedmično od 6. mjeseca. Od 9. do kraja 10. mjeseca, na ovoj liniji će ponovno prometovati jednom sedmično. Na liniji Copenhagen-Sarajevo, Norwegian će letjeti 3 puta sedmično od sredine 6. mjeseca (14.6.) do sredine 8 mjeseca (12.8.). Od istog datuma sredine 6. mjeseca, Norwegian će letjeti 3 puta sedmično za Oslo do sredine 8. mjeseca.

Linija Göteborg-Sarajevo, koja je bila uvedena u ljeto 2019., neće se obnoviti. Red letenja je poprilično nelogičan, ne samo da će preko zime uručiti sve putnike Wizz Airu, već će s letovima završiti u sred 8. mjeseca.

autor: Karlo Jalovičić, suradnik (Sarajevo), foto: Norwegian

Air Montenegro u ovom momentu iz Podgorice za Beograd leti 12 tjednih letova umjesto 14 koliko je letio prije (svaki dan dva, utorkom i subotom jedan). Kompanija leti i tek jedan let za Ljubljanu tjedno (petkom). Od 14.3. uvodi se i drugi let ponedjeljkom. Na svim ostalim linijama kompanija leti kao i prije, osim što je povećala Istanbul sa 2 na 3 tjedna leta (utorak, četvrtak i nedjelja) iako treći let neće obaviti 15.3.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Montenegro

Zračna luka Osijek je u II. mjesecu imala 405 putnika (218 u II/2021), na 105 operacija (98 u II/2021). U prava dva mjeseca Osijek je imao 1076 putnika.

Zračna luka Rijeka je imala i manje putnika od Osijeka. U II. mjesecu imala je 218 putnika (108 u II/2021). Ovi putnici su ostvareni na 94 operacije (100 u II/2021). Rijeka je od početka godine imala 365 putnika.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: ZL Osijek

Zračna luka Split u II. mjesecu je ostvarila 19.678 putnika, što je manje nego u I mjesecu (20.400). No, isto je bitno više nego u II. mjesecu 2021. kada je imala samo 6125 putnika. U II. mjesecu 2020. Split je imao 26.294, a u II. mjesecu 2019. 34.825 putnika. To znači da Split ima 56,5% putnika iz 2019.

Zračna luka Dubrovnik je u II. mjesecu ostvarila 9242 putnika, što je manje nego u I. mjesecu (9.320). No bitno više nego u I/2021 kada je imala 3.548 putnika. U II. mjesecu 2020. ZL Dubrovnik je imala 33.588, a godinu prije 33.765 putnika, što znači da je Dubrovnik ostvario 27,4% putnika iz 2019. Dubrovnik je ostvario 244 operacija (180 u II/2021 i 416 u II/2019). Aerodrom je ostvario tek 296 kg carga (u II/2021 451 kg, u II/2019 7,1 tonu).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: ZL Split

Aerodrom Tuzla ima još dvije piste uz postojeću pistu od 2500 metara. Ostale dvije piste su ostale od JNA, a aerodrom ih ne koristi i obije su izvan prostora sadašnjeg aerodroma. Jedna od tih dviju pista se koriste za sportsko letenje (Ciljuge) i ima 1200 metara x 25 metara iako su je sada skratili na samo 700 metara, a druga nije u uporabi, već se koristi kao cesta (kod Kalesije).

Aerodrom također ima velik broj hangara koji su ostali od NATO-a i koji su u izuzetno dobrom stanju, koje planira preurediti za cargo kapacitete u vrlo skoroj budućnosti. Pruga ide vrlo blizu uz aerodrom i planira se izdvojiti krak do aerodroma kako bi se mogao maksimalno koristiti cargo kapacitet.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Tuzla

Air Serbia je povećala broj letova za Ljubljanu sa šest na osam. Od 14.3. kompanija će povećati broj letova na 14 tjedno. Uz to kompanija leti i liniju Ljubljana-Niš. Svi letovi su sa ATR 72.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Serbia

Norveški LCC Flyr je već pokrenuo dvije linije za Zadar o čemu smo pisali. No, sada pokreće i svoju treću liniju u Hrvatskoj iz Osla za Dubrovnik. Linija kreće sa operacijama 13.6. sa dva tjedna leta (ponedjeljkom i srijedom). Od 1.7. linija će imati i treći let petkom. Linija će prometovati do 12.8. Svi letovi su sa Boeingom 737-800. Na liniji konkurencija im je Norwegian.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Flyr

Ryanair je danas iz prodaje povukao liniju Zagreb-Lavov, a zbog ruskog napada na Ukrajinu. Ovaj potez je bio očekivan. Ryanair je planirao letjeti liniju od 27.3. i to dva puta tjedno, srijedom i nedjeljom. Ryanair je otkazao sve letove za Lavov. Kompanija će liniju pokrenuti po dovršetku ratnih operacija, te je izjavila da će biti prva kompanija koja će obnoviti letove za Ukrajinu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: Ryanair

Aerodrom Zadar je u II. mjesecu imao 742 putnika (173 u II/2021) na 135 operacija (98 u II/2021). Ukupno je Zadar u prva dva mjeseca ostvario 1464 putnika. Aerodrom nije imao carga.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: ZL Zadar

Air Serbia, Turkish i Pegasus su jedine kompanije koje lete prema Moskvi, uz Aeroflot koji leti jedino za Istanbul. Upravo radi toga Air Serbia koristi svoje veće uskotrupce A320 umjesto planiranih A319, a kompanija koristi i A330-200 u dane kada ne lete za New York.

No, kompanija je vrlo brzo uspjela dobiti dozvole od Rusije za dodatne letove prema Moskvi, tj. preuzela je letove Aeroflota. Tako će ovaj tjedan umjesto 8 letova Air Serbia letjeti 12 povratnih letova. Čak četiri od tih letova će biti sa A330-200 (257 sjedala). Idući tjedan Air Serbia će ponuditi čak 15 letova za Moskvu. Cijene karta su istim pale sa 650 do 750 EUR (ovisno o danu) na 170 do 200 EUR.

Ovime je Air Serbia maksimalno iskoristila status Srbije kao neutralne zemlje te će dodatno i ozbiljno zaraditi na letovima. Niz putnika iz Europe koji ne mogu letjeti direktno za Moskvu sada lete Air Serbiom. Samim time kompanija će ozbiljno povećati i broj putnika na konektiranim letovima za Europu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Serbia

Nakon što je velik broj bliskoistočnih kompanija prošle godine pokrenuo letove za Sarajevo (Air Arabia, Flydubai, flynas, Gulf, Jazeera, Kuwait, Salam, Wizz) konačno i Qatar Airways obnavlja letove iz Dohe za Sarajevo. Linija se obnavlja 3.6. i letjet će tri puta tjedno, utorkom, petkom i nedjeljom. Linija će se operirati sa Airbusom A320. FlyBosnia također planira letjeti za Dohu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Qatar

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

NAGRADNA IGRA

Osvojite 9 starih razglednica (50+ godina) InexAdrije, Lufthanse, Balaira, Air Lloyda i Ju52
tako da nam pošaljite fotke za foto-spotterski kutak

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!

Linije

 

Iz Ljubljane:

 • Atena, Aegean od 6.6.

 

Iz Maribora

 

Iz Portoroža:

 

Iz Zagreba:

 

Iz Pule:

 • Zurich, Croatia Airlines od 2.11.

 

Iz Rijeke:

 

Iz Zadra:

 

Iz Splita:

 • Atena, Aegean od 7.6.

 

Iz Brača:

 

Iz Dubrovnika:

 • London Gatwick, British od 5.12.

 

Iz Sarajeva:

 • Stockholm Skavsta, Wizz Air od 1.11.
 • London Gatwick, TUI od 20.12.

 

Iz Tuzle

 • Beč, Ryanair od 1.11.
 • Stockholm, Ryanair od 2.11.
 • Memmingen, Ryanair od 4.11.

 

Iz Mostara

 

Iz Banja Luke:

 • Berlin, Ryanair od 4.11.

 

Iz Beograda:

 • Billund, Wizz Air od 27.3.

 

Iz Niša:

 • Zurich, Air Serbia od 17.12.

 

Iz Kraljeva:

 

Iz Podgorice:

 • Manchester, Ryanair od 30.10.
 • London Luton, Wizz Air od 2.11.

 

Iz Tivta:

 • Manchester, Jet2 od 1.5.

 

Iz Prištine:

 

Iz Skopja:

 

Iz Ohrida:

 • Manchester, TUI od 31.5.