Novosti iz regije

Zračne luke u Hrvatskoj su otvorene prema slijedećem planu:

 • Zagreb 0-24
 • Dubrovnik 6-23
 • Pula 6-23
 • Split 6-22
 • Zadar 6-22
 • Rijeka 9-14 (nije otvorena ponedjeljkom i petkom)
 • Brač od 8-16, subotom 8-18, od 1.6. petkom i subotom od 8-20, nedjeljom od 11-20, od 1.7. subotom od 8-21, od 1.9. svaki dan od 8-16, subotom od 8-20, od 16.10. svaki dan od 8-16
 • Lošinj 8-16, od 1.6. od 8-20, od 15.9. od 8-15
 • Osijek, ponedjeljkom od 6:30-16 i od 21-22, utorkom od 7:30-15, srijedom od 14-16, četvrtkom od 6:30-10 i od 14-22, petkom od 7:30-19, te subotom od 6:30-11:00, od 15:00-16:30 i od 21-22.

Postoji mogućnost da su zračne luke otvorene i izvan radnog vremena sukladno najavama kompanija. Tako je ZL Split cijelo ljeto otvorena do 23 sata (zadnji let Croatie dolazi u 22:50), a neke dane i do ponoći (letove do ponoći ima jednom tjedno Ryanaira i Eurowings).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: MZL Zagreb

Air Serbia povećava broj operacija za Split, Dubrovnik i Zagreb. U ovom momentu kompanija prometuje za Split i Dubrovnik po samo 2 tjedna leta, te za Zagreb 6 tjednih letova.

Za Split Air Serbia povećava broj letova od 6.6. na tri tjedno, od 24.6. na četiri tjedno i od 5.7. na pet tjedno (svaki dan osim utorka i subote).

Za Dubrovnik Air Serbia povećava broj letova od 13.6. na tri tjedno, a od 1.7. na čak 5 tjednih letova (svaki dan osim utorka i srijede).

Za Zagreb Air Serbia povećava broj letova na 7 tjedno od 13.6. (svaki dan po jedan, ponedjeljkom i petkom dva, te neće imati letova u utorak i srijedu).

Kompanija će tri mjeseca sezone (od sredine VI. do sredine IX. mjeseca) operirati tri tjedna leta za Pulu i po dva tjedna leta za Zadar i Rijeku. Ovo znači da će u top sezoni kompanija imati čak 24 tjedna leta na 6 linija za Hrvatsku (više od 3 dnevno). To nije ni izblizu kao 2019. ali je već vrlo značajan broj letova.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Serbia

Češki leisure prijevoznik Smartwings je otkazao sve letove između Praga i Dubrovnika. Linija je trebala prometovati svakodnevno. Ovo je ozbiljan udarac ZL Dubrovnik. Kompanije je upravo započela sa letovima prema Splitu, a isti će prometovati četiri do sedam letova tjedno do 9.10.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Smartwings

Od nedavno na Aerodromu Beograd je uvedene centralna body check kontrola (KDK) ispred pasoške kontrole umesto dosadašnje kontrole unutar gate-ova.  Ovo je sasvim logičan potez imajući u vidu da većina modernih aerodroma ove veličine praktikuje upravo ovaj tip. Trenutno postoji 10 skenera, a u skorijoj budućnosti će ih biti 12 sa kapacitetom od 2300 putnika na sat. Poslednja generacija skenera omogućava da ostavite elektronske uređaje u svojoj torbi, umesto da ih vadite, što će znatno ubrzati process.

Pošto se u poslednje vreme dosta putnika žalilo da su kasnili na let zbog nove kontrole, savetujemo svim putnicima da čim predaju prtljag prođu kroz kontrolu. I nakon kontrole postoje kafići i prodavnice, i to sa većom ponudom.

autor: Luka Babić, dopisnik (Beograd), foto: Aerodrom Beograd

Za Karlsruhe-Baden Baden se leti iz regije (stanje 30.5-5.6.):

 1. 3 Zadar (Ryanair)
 2. 2 Beograd (Wizz Air)
 3. 2 Skopje (Wizz Air)
 4. 2 Zagreb (Ryanair)
 5. 2 Priština (Wizz Air)
 6. 2 Tuzla (Wizz Air)

 

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Wizz Air

Dodatak terminalu Aerodroma Niš će imati 7160 četvornih metara. Stari terminal je imao tek 2100 četvornih metara, a dva aneksa, po jedan sa svake strane će sa starim terminalom činiti jednu cjelinu.

Aerodrom će imati kapacitet od 1,5 milijuna putnika (4 puta više nego što putnika sada ima). Projekt bi trebao biti dovršen do 2024. i koštat će 11 milijuna EUR. Na aerodromu će se graditi i novi kontrolni toranj koji će koštati 4 milijuna EUR.

Kada se sve izgradi Niš će imati 10 šaltera za check in (do sada je imao 4), self check-in šaltere, osam kabina za kontrolu putovnica, četiri gatea i jedan VIP gate. Uz to aerodrom će imati i jedan zračni most (šteta na dužinu zgrade mogla su stati dva mosta). Terminal će imati i novu sortirnicu, dobit će novu duty free prodavaonicu, te nove ugostiteljske objekte.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Niš

Brussels od 30.5. povećava broj letova na liniji Bruxelles-Ljubljana sa 4 na 5 tjedno. Kompanija liniju leti svaki dan osim srijede i subote. Uz Brussels za Charleroi leti i Wizz Air dva puta tjedno (četvrtkom i nedjeljom).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Brussels

Wizz Air za Vaxjo kreće letjeti iz Skopja tek od 2.6. (četvrtak i nedjelja), te za Tuzlu tek od 13.6. (ponedjeljak i petak). Kompanija već leti za Beograd, dok će Ryanaira lejeti za Vaxjo iz Zadra od 1.6.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: Wizz Air

U Adria Tehnici u Ljubljani na servisu su dva A319 od Brusselsa (A319 i A320), jedan A320 od South Africana, jedan A320 od Pegasusa, te jedan A319 od Air France.

autor: Aleš Breznar, suradnik (Ljubljana), foto: Aleš Breznar

Na stajanku Croatia Airlines tehnike stigao je “all white” Airbus A320, registracije XU-978. Radi se o 12 godina starom zrakoplovu koji je prebačen u Zagreb iz kineskog Tianjina sa međusljetanjima u Guangzhou, Lahoreu i Dubaiju. Zrakoplov je 2010. godine isporučen Saudi Arabian Airlinesu, da bi od 2019. letio za kambođanski Lanmei Airlines do kraja 2021. kada je povučen iz uporabe.

Zanimljivo je da se ovaj dolazak u Zagreb podudara sa planiranim uzimanjem u trogodišnji “dry lease” zrakoplova kapaciteta A320 od strane Croatia Airlinesa. Croatia Airlines je ovo proljeće planirala nabaviti zrakoplov iz Arizone, SAD, kako bi se nadomjestio odlazak A320, 9A-CTJ iz flote, ali to na posljetku nije realizirano. Ukoliko se ovdje radi o novom zrakoplovu Croatia Airlinesa, za očekivati je da će nositi registraciju 9A-CTO.

autor: Juraj Mehić, dopisnik (Velika Gorica), foto: Mario Vukoja

Iako je T’way najavio zagrebačke letove isti se evidentno neće desiti ove godine. Naime T’way je prvo najavio letove za tri zračne luke na long-haul letovima sa novim Airbusevima A330 koje je kompanija nabavila, među kojima je bio i Zagreb. No, prije par tjedana kompanija je promijenila strategiju operacija i najavila letove za Paris, Rim, London, Istanbul i Barcelonu, te da će konkurirati Koreanu. U ovim planovima više nije bilo Zagreba.

Istovremeno i Korean je najavio letove za Zagreb. Kompanije zagrebačke letove ima u sustavu, no uz sve letove piše „sold out“, tj. za sada ih u prodaji nema. Kako bi se letovi trebali realizirati za mjesec i pola (od 2.7.), istinski se šanse za ove letove rapidno smanjuju i oni se vrlo vjerojatno neće desiti ove godine. Mislim da je Korean ovdje liniju imao spremu kao odgovor na možebitno pokretanje letova T’waya no kako se isti neće desiti ni Korean ove godine neće krenuti u nepotrebnu i riskantnu ekspanziju.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Korean

 

Croatia Airlines od 11.6. povećava broj letova iz Splita za Frankfurt sa 7 na 9 tjedno. Kompanija će imati letove svakodnevno, a subotom i nedjeljom po dva leta. Uz to Lufthansa u code-share ima 6 tjednih letova doćim će kompanije zajedno imati čak 15 tjednih letova (više od 2 dnevno).

Istovremeno Croatia povećava i letove iz Splita za Minhen sa 8 na 12 tjedno, od 10.6. (svaki dan po dva osim utorka i srijede kada operira jedan let). Lufthansa na liniji ima 8 letova, stoga će obije kompanije u code-share imati čak 20 tjednih letova. To znači da obije kompanija za Lufthansine hubove imaju 35 tjednih letova (5 dnevno).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Croatia Airlines

Iako je Air Cairo najavio mogućnost letova iz Beograda za Cairo i Sharm al Sheikh isto se nije realiziralo. Čak štoviše Air Cairo koji je prošle sezone imao pet tjednih letova za Hurghadu (u momente i sedam letova tjedno), sada je broj letova smanjio na tri do četiri tjedno u top sezoni.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Wikipedia (Air Cairo)

ZL Dubrovnik trenutno ima 380 radnika na neodređeno vrijeme, 200 na određeno vrijeme i 70 radnike preko studentskog servisa, dakle trenutno radi 650 ljudi.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: ZL Dubrovnik

Kao što smo javili u petak u Beograd je sletio i deseti A319 Air Serbie. Avion nosi registraciju YU-APN. Avion je prije letio za Bangkok Airways i bankrotiralu brazilsku kompaniju ITA, te je star 13 godina. Avion je bio prizemljen čak dvije godine. Avion ima, kao i svi ostali Air Serbijini A319 konfiguraciju od 144 Recaro sjedala. Kompanija sada u floti ima 18 aviona (jedan A330-200, jedan A320, dva ATR 72-600, jedan ATR 72-500 i tri ATR 72-200).

Uz to kompanija je uzela u sezonski wet-lease jedan Boeing 737-700. Neslužbene informacije govore kako će u flotu doći još jedan sezonski 737, no i da će kompanija u leasing uzeti još jedan A320 ili A319. Kako god, Air Serbia bi morala imati bar 20 aviona u floti da ostvari sve planirane operacije.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Serbia

Taxi prijevoznici Banja Luke su se obratili aerodromu i naglašavaju da oni mogu samo voziti putnike iz Banja Luke za aerodrom, ali ne i nazad. Banjalučki taxi prijevoznici smatraju da Laktaši, kojima aerodrom pripada i čiji taxiji imaju pravo voziti putnike iz aerodroma, nemaju dovoljno taxija, što stvara ozbiljne probleme za putnike aerodroma. Stoga banjalučki taxiji predlažu da i oni dobiju pravo prometovanja sa aerodroma, poglavito što je velika većina putnika aerodroma upravo prema Banja Luci.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: Aerodrom Banja Luka

 

Od 175 zahtjeva koji su podneseni za pružanje taksi usluga Zračne luke Split, ista je prihvatila 119 zahtjeva. Ovi taksisti će u idućem periodu imati pravo obavljati taksi prijevoz sa stajališta ZL Split. ZL Split je na svojim stranicama, ali i na pločama postavljenih na terminalu objavila cijene taxi prijevoza do Splita i okolnih gradova. Tako taksisti više neće moći varati svoje korisnike.

autor: Alen Šćuric, analičar (Zagreb), foto: ZL Split

Za Veneciju iz regije leti se iz (stanje 23-29.5.):

 1. 2 Skopje (Wizz Air za Treviso)
 2. 2 Sarajevo (Wizz Air za Treviso)
 3. 2 Beograd (Air Serbia)
 4. 1 Split (Volotea)

 

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Volotea

Krešimir Kučko, bivši direktor Croatie Airlines i Gulf Aira je nominiran od strane Boarda direktora za novog CEO-a Air Montenegra. Kučko bi na čelo kompanije došao nakon ostavke Predraga Todorovića (kraj III. mjeseca ove godine).

Kučko bi funkciju preuzeo u VI. mjesecu, puno prekasno da više išta uspije postići za ovu sezonu. Stoga se očekuje da će kompanija imati još jednu lošu sezonu. Ostaje pitanje kako će kompanija, koja je potrošila sav novac koji joj je prošle godine odobrila Vlada, prezimiti iduću zimu. Bez nove financijske pomoći vlasti nikako.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Montenegro

Air Serbia je ponovo iznajmila manji aviona, kao i prošle godine Boeing 737-700, uz wet-leasu za vrhunac sezone. Ovaj puta avion je uzet od Lumiwingsa. Avion već od nedjelje kreće sa redovnim letovima, a letjet će na redovnim linijama i charterima. Lumiwings u floti ima samo dva aviona, ovaj B737-700 star 19 godina i još jedan B737-300 star 31 godinu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Serbia

Zračna luka Pula je objavila Javni poziv za izdavanje povlaštenih karata za pružatelje taksi usluga na parkirnim mjestima koja se nalaze na izlazu iz zračne luke. Na poziv će se moći javiti svi taksi prijevoznici koji ispunjavaju uvjete. ZL Pula je imala i sastanak sa taksi prijevoznicima gdje je saslušala prijedloge taksista o mogućim promjenama u poslovanju njihove djelatnosti na ZL Pula.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: ZL Pula

Za Ljubljanu se iz regije leti sa 3 aerodroma (stanje 23-29.5.):

 1. 10 Beograd (Air Serbia)
 2. 4 Podgorica (Air Montenegro)
 3. 2 Niš (Air Serbia)

 

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Serbia

U 2021. godini Zagreb je imao 57,3% manje putnika od Beograda

U I. mjesecu 2022. Zagreb je imao 41,8% manje putnika od Beograda

U II. mjesecu Zagreb je imao 28,8% manje putnika od Beograda

U III. mjesecu Zagreb je imao 33,2% manje putnika od Beograda

U IV. mjesecu Zagreb je imao 34,0% manje putnika od Beograda

Zagreb je bitno smanjio razliku spram Beograda i sada tu razliku drži kao konstantu. Razlika bi se morala povećati u korist Beograda u V. mjesecu kada Ryanair planira velika rezanja u Zagrebu, a posebno u VI. mjesecu kada će osim Ryanairovih rezanja u Zagerbu, Air Serbia imati ogromnu ekspanziju. No, u VII. mjesecu razlika bi se morala ponovo smanjiti.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: MZL Zagreb

Air Serbia od 21.5. povećava liniju Beograd-London LHR na 8 tjednih letova (svakodnevno osim utorka, dva leta vikendom). Od 31.5. uvodi se i let utrkom, pa će kompanija imati maksimalnih 9 tjednih letova, koliko ima i slotova za London.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Serbia

Croatia Airlines će operirati liniju za Prag iz Splita jednom tjedno do subote 2.7. Potom se letovi prekidaju, da bi se linija ponovo uvela 23.7. Linija će se operirati jednom tjedno (subotom) do 24.9.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Croatia Airlines

Aerodrom Niš je dobio novu web stranicu. Stranica je daleko ukusnija i grafički je istinski neusporedivo bolja, preglednija i modernija spram stare web stranice. Na home page se listaju baneri Air Serbie sa kartom mreže destinacija, nakon čega se za par sekundi ista mijenja u Ryaniara i u Wizz Air. Vrlo zgodno. Četvrti slide je o Nišu. Pritiskom na baner otvara se link na strancu kompanije ili Niša (visit Nis).

Ispod se nalaze informacije o letovima a na istima nedostaju logitipi kompanija. Nadam se da će se to uskoro promijeniti jer ovako izgleda vrlo ružno i neprofesionalno. Još više ispod nalaze se informacije za putnike, te cargo. Ispod toga su vijesti, koje nažalost nemaju update jer je zadnja vijest iz X. mjeseca 2021. Na koncu na dnu su kontakt informacije.

Izbornik na vrhu je dobar, ima prilično informacija i dobro je selektiran, iako ne istom nedostaju neke bazične informacija (v. dolje). Galerija fotografija bi mogla biti bolja sa više fotografija.

Bitno bolje, iako na stranici nedostaje niz sadržaja koje bi morala imati. Primjerice nama nigdje informacija o uslugama na aerodromu (trgovine, ugostiteljstvo, mjenjačnice…), veća je samo naveden rent’a’car. Nema ni informacija za generalnu avijaciju, nedostaju poslovne informacije, kao i servisne informacije o Nišu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Niš

David Chadwick i njegova supruga Alison iz Manchestera su doputovali u Zagreb, no tada je policija ustanovila da je David uzeo putovnicu supruge, no umjesto svoje putovnice uzeo je putovnicu svoje 21-godišnje pokćerke. Sam David kaže kako mu nije jasno kako je uspio napustiti Britaniju sa putovnicom svoje počerke, kako imigracijski djelatnici nisu vidjeli da se radi o ženskoj osobi i to još toliko mlađoj.

Par je planirao petodnevni odmor u Zagrebu. Alison je dozvoljen ulazak u Hrvatsku i ona je otišla do hotela, a David je zadržan u zatvorskoj ćeliji policije MZL Zagreb. No, policajci su ga puštali iz ćelije koliko god je želio izlaziti. David je pohvalio službenike policije i hotela: „Sigurno ću ponovo doći u Hrvatsku, policija i vlasnik hotela su pokazali koliko su Hrvati krasni ljudi. Samo idući puta ću biti siguran da ću uzeti pravu putovnicu“.

Nakon pet dana Alison se pridružila suprugu u MZL Zagreb i napustili su Hrvatsku originalnim Ryanairovim letom za Manchester. U Manchesteru Davida su pustili u zemlju nakon što su ustanovili njegov identitet preko vozačke dozvole.

autor: Alen Šćuric, analitičra (Zagreb), foto: MZL Zagreb

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!

Linije

Iz Ljubljane:

 • Helsinki, Finnair od 1.4.
 • Atena, Aegean od 6.6.

 

Iz Maribora:

 

Iz Portoroža:

 

Iz Zagreba:

 • Kos, Ryanair od 2.6.

 

Iz Pule:

 • Weeze, Ryanair od 26.3.
 • Katowice, Ryanair od 2.6.
 • Copenhagen, Norwegian od 3.6.
 • Napulj, easyJet od 26.6.

 

Iz Rijeke:

 • Bergamo, Ryanair od 3.7.

 

Iz Zadra:

 • St.Gallen, People’s od 6.5.
 • Rzezsow, Ryanair od 2.6.
 • Munster, Ryanair od 3.6.
 • Milan Malpensa, Ryanair od 4.6.
 • Forli, Aeroitalia od 15.6.
 • Copenhagen, SAS od 1.7.

 

Iz Splita:

 • Luxemburg, Luxair od 30.4.
 • Tallinn, airBaltic od 1.5.
 • Malmo, BRA od 12.5.
 • Skopje, Croatia od 12.5.
 • Vaxjo, BRA od 12.5.
 • Gothenburg, BRA od 13.5.
 • Norrkoping, BRA od 13.5.
 • Oslo, Croatia od 14.5.
 • Copenhagen, BRA od 20.5.
 • Rim, Ryanair od 1.6.
 • Atena, Aegean od 7.6.
 • Kalmar, BRA od 30.6.
 • Karlstad, BRA od 15.7.
 • Jankoping, BRA od 11.8.
 • Halmstad, BRA od 12.8.
 • Orebro, BRA od 2.9.

 

Iz Brača:

 • Minhen, Croatia od 27.5.
 • Košice, SkyAlps od 17.6

 

Iz Dubrovnika:

 • Frankfurt, Eurowings Discover od 26.3.
 • Tallinn, airBaltic od 2.5.
 • Leeds Bredford, TUI od 4.5.
 • Bolzano, Skyalps od 27.5.
 • Bratislava, Skyalps od 27.5.
 • Forli, Aeroitalia od 15.6.
 • Vencija, easyJet od 1.7.

 

Iz Sarajeva:

 

Iz Tuzle:

 

Iz Mostara:

 • Forli, Aeroitalia od 7.4.

 

Iz Banja Luke:

 • Atena, Aegean od 30.6.

 

Iz Beograda:

 • Izmir, AnadoluJet od 16.2.
 • Budimpešta, Air Serbia od 13.3.
 • Ankara, Air Serbia od 28.3.
 • Forli, Aeroitalia od 8.4.
 • Catania, Air Serbia od 14.4.
 • Izmir, Air Serbia od 15.4.
 • Heraklion, Air Serbia od 28.4.
 • Cairo, Air Serbia od 15.5.
 • Hamburg, Air Serbia od 15.5.
 • Riga, airBaltic od 16.5.
 • Chicago, Air Serbia od 17.5.
 • Gothenburg, Air Serbia od 18.5.
 • Cologne, Air Serbia od 18.5.
 • Napulj, Air Serbia od 19.5.
 • Firenca, Air Serbia od 20.5.
 • Marseille, Air Serbia od 20.5.
 • Chania, Air Serbia od 4.6.
 • Krakow, Air Serbia od 4.6.
 • Ohrid, Air Serbia od 5.6.
 • Rodos, Air Serbia od 5.6.
 • Varna, Air Seriba od 5.6.
 • Krf, Air Serbia od 9.6.
 • Palermo, Air Serbia od 14.6.
 • Kuwait, Jazeera od 17.6.
 • Berlin, Wizz Air od 31.7.
 • Copenhagen, Wizz Air od 31.7.
 • Lisabon, Wizz Air od 1.8.
 • Zakynthos, Wizz Air od 1.8.
 • Bergamo, Wizz Air od 26.9.

 

Iz Niša:

 

Iz Kraljeva:

 

Iz Podgorice:

 • Gdansk, Ryanair od 27.3.
 • Bratislava, Air Montenegro od 17.6.

 

Iz Tivta:

 • Manchester, Jet2 od 1.5.
 • Riga, airBlatic od 4.5.
 • Beč, Austrian od 13.5.
 • Brno, Air Montenegro od 15.6.
 • Riyadh, flynas od 1.7.
 • London Stansted, Jet2 od 6.5.2024.

 

Iz Prištine:

 • Dusseldorf, Condor od 26.3.
 • Antalya, SunExpress od 27.5.

 

Iz Skopja:

 • Frankfurt, Lufthansa od 23.4
 • Split, Croatia od 12.5.
 • Oslo, Norwegian od 23.6.
 • Dubia, flydubai od 30.10.

 

Iz Ohrida:

 • Manchester, TUI od 31.5.
 • London Gatwick, TUI od 31.5.
 • Beograd, Air Serbia od 5.6.