Novosti iz regije

Iako su početkom ljetnog reda letenja u IV. mjesecu izraelski prijevoznici imali masovne letove prema Beogradu, sada ima samo 5 tjednih letova između Tel Aviva i Beograda. Tri od tih letova leti Israir (ponedjeljak, srijeda, petak), a dva Arkia (četvrtak i nedjelja). El Al više ne leti za Beograd.

Prije Covida-19 izraelski prijevoznici su imali priličan broj letova u regiju, poglavito u Dubrovnik i Zagreb. Ipak ove godine to nije slučaj, iako su letovi bili najavljeni. Pa tako nema letova iz Tel Aviva ni za jednu hrvatsku destinaciju, čak ni za Zagreb. Israir ima tek jedan tjedni let za Ljubljanu. No, zato su brojni letovi za Tivat. Israir leti čak 4 tjedna leta (ponedjeljak, srijeda, četvrtak i petak), dok El Al leti 2 tjedna leta (četvrtak i nedjelja), tj. 6 tjednih letova, čak više i od Beograda. Istim izraelski prijevoznici u ovom momentu lete 12 tjednih letova u regiju prema tri destinacije.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Israir

Iz Splita na velikom broju linija postoji konkurencija različitih kompanija. Pa se tako u VIII. mjesecu letjelo za:

 • London 37 letova 6 kompanija, najviše British i easyJet (po 12)
 • Amsterdam 32 tjedna leta 3 kompanija, najviše KLM (18 letova)
 • Paris 28 letova 4 kompanije, najviše easyJet (13)
 • Rim 18 letova 4 kompanije, najviše Croatia (7)
 • Minhen 17 letova 3 kompanije, najviše Lufthansa i Croatia (po 8)
 • Frankfurt 15 letova 3 kompanije, najviše Croatia (7)
 • Stockholm 14 letova 3 kompanije, najviše SAS (9)
 • Copenhagen 13 letova 4 kompanije, najviše SAS (8)
 • Beč 13 letova 3 kompanije, najviše Austrian (7)
 • Geneva 12 letova 2 kompanije, najviše easyJet (9)
 • Berlin 10 letova 3 kompanija, najviše easyJet (7)
 • Dusseldorf 10 letova 3 kompanije, najviše Eurowings (7)
 • Zurich 10 letova 2 kompanije, najviše Edelweiss (6)
 • Manchester 9 letova 3 kompanije, najviše Jet2 (4)
 • Moskva 8 letova 2 kompanija, najviše Aeroflot (7)
 • Prag 8 letova 2 kompanije, najviše Smartwings (7)
 • Kiew 7 letova 3 kompanija, najviše Windrose (3)
 • Napulj 7 letova 2 kompanije, najviše easyJet (5)
 • Oslo 6 letova 3 kompanija, po 3 leta Norwegian i SAS
 • Varšava 6 letova 3 kompanije, najviše Wizz (3)
 • Dortmund 6 letova 2 kompanije, po 3 leta Wizza i Eurowingsa
 • Lyon 5 letova 3 kompanija, najviše easyJet i Volotea (po 2)
 • Osijek 5 letova 2 kompanije, najviše Trade Air (4)
 • Katowice 4 leta 2 kompanije, najviše Wizz (3)

 

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: ZL Split

Hrvatska je ove godine ostvarila 71% dolazaka turista, 86% noćenja i 90% prihoda iz 2019. Od sredine VII. do sredine VIII. mjeseca prihod od turizma je čak i 10% veći nego u 2019. Vrlo je moguće da Hrvatska u ovoj godini premaši iznos od 10,5 milijardi EUR koliko je bio rekord iz 2019. Izuzetne brojke, među najboljima u Europi.

Ovim brojkama u zadnjih mjesec dana posebno je pomogla činjenica da je Hrvatska 19.7. stavljena na zelenu listu Velike Britanije, na kojoj je od turističkih zemalja još samo Bugarska. Ostale zemlje su na žutoj listi, a neke (Turska, Tunis, Egipat) su i na crvenoj listi. Samim time se niz turista koji su se inače odučili boraviti u drugim zemljama, odlučio za Hrvatsku. Uz to putnici daleko manje koriste godišnje odmore u prekooceanskim zemljama (Kuba, Dominikanska Repulika, Meksiko, Bahami, Bermuda, Seychelli, Maldivi, Bali idr.) zbog još uvijek velikog straha od Covida-19. Naime, putnici se boje dalekih linija radi straha o možebitnom povratku u zemlju u slučaju naglog pogoršanja pandemije. Na svemu ovome Hrvatska je odlično iskoristila trenutak pokrenuvši akciju „Stay safe in Croatia“. U VII. i VIII. mjesecu doslovce nema jednog slobodnog kreveta u Hrvatskoj kako u hotelima, tako i u privatnim apartmanima. Niz ljudi je radi toga prolongirao odmor na drugu polovicu VIII. mjeseca, ali i u IX. mjesecu, te produžio top sezonu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: British Airways

Slovenska Amelia je dobila ugovor na pet godina za letove između Mayotte i Reuniona u Indijskom oceanu gdje će letjeti medicinske letove. Kompanija će za letove koristiti jedan od svojih Embraera ERJ135 koji je opremljen nosilima. Kompanija već leti brojne PSO linije u Francuskoj.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Amelia

 

Lufthansa je najavila i drugi dnevni let na liniji Sarajevo-Frankfurt od III. mjeseca 2022. Avion će noćiti u Sarajevu, to dolaziti će u Sarajevo u 22:45 i odlaziti iz Sarajeva u 6:55. Operacije će se obavljati sa Airbusom A319. Istim će se broj konekcija preko Frankfurta u mnogome povećati.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Lufthansa

TAP Portugal je započeo letove prema Zagrebu 2.6. ove godine frekvencijom od tri tjedna leta (srijeda, petak, nedjelja). Linija je više nego dobro popunjena. Ipak kompanija je odlučila ne produžiti letove tijekom zime, te je zadnji let za Zagreb izlistan za petak 29.10. Linija je u startu bila zamišljena kao sezonska iako je bilo razgovora da bi se mogla produžiti na cjelogodišnju sa dva tjedna leta zimi. No, kompanija se ipak odlučila zadržati je sukladno prvotnom planu kao sezonsku.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: TAP Portugal

Zračna luka Dubrovnik je prošle, 2020, imala rekordan broj poslovnih zrakoplova kojih je bilo više čak i spram 2019. No, ove godine broj poslovnih i privatnih zrakoplova se povećao za 100%. Naime, putnici više koriste privatne avione zbog restrikcija Covida-19. ZL Dubrovnik ima ogromnu prednost spram zračnih luka u okolini jer ima dovoljno mjesta za parkiranje i najvećih poslovnih zrakoplova na više dana. Stoga ne treba čuditi velik broj i najvećih poslovnih zrakoplova, a u ovoj godini je nekoliko puta u ZL Dubrovnik bio čak i poslovni Airbus A340.

Većem broju poslovnih zrakoplova svakako je pomogao i VIP terminal kojeg je ZL Dubrovnik otvorila prošle godine, a ove je u uporabi od VI. mjeseca.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: ZL Dubrovnik

Aerodrom Beograd više nema desk za taxije na kojem su potencijalni korisnici izrekli svoju destinaciju u Beogradu nakon čega bi dobili voucher sa iznosom novaca koji trebaju platiti taksisti. Potom bi taj voucher dali taksisti i nastavili vožnju za taj iznos novaca.

Sada su putnici ponovo prepušteni silovanju divljih taksista, povlačenjima za rukav, lošem voznom parku i pljačkanju cijenama. Savjet putnicima je da odu do terminala 1, od tamo pozovu bilo koji od beogradskih taksija (19801, 19802, 19803, 19804, 19807, 19808, 19898, 19999…). Taksi će stići za 5 minuta i platiti ćete normalnu cijenu usluge.

Istinski nije jasno zašto Aerodrom Beograd nikako ne rješava ovaj problem sa divljim taksijima, obzirom da se isto može riješiti vrlo brzo i jednostavno, kao što su to riješili drugi aerodromi u regiji još prije 30 godina. Još je manje jasno zašto se ukinuo desk za taxije. Polako se počinjemo pitati je li aerodromu u interesu podržati divlje taksije?!?!

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Beograd

Iako Wizz Air otvara samo dvije nove linije iz Tuzle, kompanija će na ovom aerodromu bazirati i treći avion. Ovo je siguran pokazatelj da Wizz Air planira i bitno više linija iz Tuzle, ako ne prije onda od proljeća iduće godine. Istim će Tuzla i dalje imati jedan bazirani avion više od Sarajeva, koji u XII. mjesecu dobiva 2. avion. Radi baziranja trećeg aviona Tuzla gradi i treći odlazni gate na aerodromu, a avion će se bazirati po izgradnji ovog gatea. Aerodrom planira treći gate otvoriti do XII. mjeseca ove godine. Izgradnje 3. gatea koštat će oko 250.000 EUR, te aerodrom za isto ima osigurana sredstva.

Sa dvije nove linije u XII. mjesecu Tuzla će imati 16 destinacija Wizz Aira obzirom da je jedan od 15 sadašnjih linija sezonska. Na nekim linijama povećava se i broj frekvencija o čemu smo pisali prije neki dan.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Wizz Air

Nakon što su 19.7. ukinute restrikcije za letove iz Velike Britanije za Hrvatsku, a Hrvatska je uz Bugarsku jedina zemlja na zelenoj listi Velike Britanije britanski turisti su mahom pohrlili u Hrvatsku. Stoga ne treba čuditi da je London postao broj 1 destinacija na nizu hrvatskih aerodroma.

Za Split iz 5 londonskih zračnih luka (Heathrow, Gatwick, Luton, Stansted i City) ima čak 37 tjednih letova (više od 5 dnevno) koje leti čak 6 kompanija (British, Croatia, easyJet, Wizz, TUI i Jet2). Najviše letova imaju easyJet i British, svaki sa po 12 tjednih letova.

Za Dubrovnik iz Londona ima 23 tjedna leta (više od 3 dnevno). Letove lete 4 kompanije (British, easyJet, TUI i Jet2) na 4 zračne luke (Heathrow, Gatwick i Stansted). Najviše letova ima British (12).

Za Pulu iz 3 londonske zračne luke (Heathrow, Gatwick i Stansted) lete 4 kompanija (British, Ryanair, TUI i easyJet) na ukupno 9 tjednih letova. Najviše letova imaju easyJet i Ryanair (po 3).

Za Zadar iz Londona ima 7 tjednih letova, 3 kompanije (Ryanair, easyJet i Titan), koji lete prema Gatwicku i Stanstedu. Najviše letova ima Ryanair, njih 4.

Za Zagreb iz Londona ima 12 tjednih letova iz Heathrowa i Stansteda. 5 letova leti British, 3 Croatia, a 4 Ryanair. U IX. mjesecu Ryanair povećava broj letova na čak 7 tjedno.

Iz Beograda za London Heathrow leti Air Serbia i to 4 leta tjedno (ponedjeljak, četvrtak, petak i nedjelja), te Wizz Air 3 leta tjedno. Iz Prištine za London ima 10 tjednih letova 3 kompanije (British, Wizz Air i Trade Air) koji lete za Heathrow i Luton. Najviše letova ima Wizz njih čak 6. Iz Podgorice za London Stansted leti Ryanair 2 tjedna leta, dok iz Tivta leti easyJet također 2 tjedna leta. Iz Skopja Wizz Air leti za Luton 3 tjedna leta. Iz Ljubljane British leti 2 tjedna leta za Heathrow.

Ovo znači da iz Hrvatske za London imamo čak 88 tjednih letova, dok u ostatku regije ima tek 26 tjednih letova. Uz to iz Hrvatske postoje još i nekoliko desetaka tjednih letova prema 11 drugih britanskih aerodroma: Belfast, Birmingham, Bristol, Cardiff, Doncaster, East Midlands, Edinburgh, Glasgow, Leeds, Manchester i Newcastle.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: British Airways

LCC Turkish Airlinesa AnadoluJet će linije za Sarajevo i Prištinu iz Istanbul Sabihe produžiti i na zimski red letenja. Obije linije će se operirati četvrtkom, petkom i nedjeljom sa Boeingom 737-800. Ove linije su dodatak Turkishevim letovima iz oba grada za Istanbul, a konkurirat će i Pegasusovim letovima za Sabihu što je Turkisheva strategija od početka 2020. godine.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: AnadoluJet

Swiss je krenuo sa letovima za Niš 5.7. no u petak 20.8. mu je bio posljednjih let za Niš nakon samo mjesec i pola letenja. Kompanija više ne prodaje karte na ovoj liniji. Nakon što Air Serbia nije obnovila veliku većinu svojih letova, a manje letova ima i Ryanair ovo je još jedna loša vijest za Niš. 11.9. Air Serbia će prekinuti i sa letovima za Tivat, te ostati na samo jednoj liniji za Hahn.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Swiss

Air Montenegro je potpisao ugovor sa Aviohelikopterskom jedinicom MUP-a Crne Gore za korištenje njenog hangara, alata i opreme. A hangar Montenegro Airlinesa stoji prazan. O tempora o mores! Predrag Todorović, CEO Air Montenegra naglašava da to nije konačno rješenje problema tehničkog održavanja flote.

Todorović naglašava da mu je dalje proširenje certifikata za održavanje prioritet kako bi sami mogli održavati avione u cijelosti. Svaka čast, logično razmišljanje.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Montenegro

I Wizz Air i easyJet lete po tri tjedna leta za Basel iz Beograda. No, ono što je interesantno je da kompanija lete sva tri leta apsolutno istim danima, ponedjeljkom, srijedom i petkom. Ovime u te dane Beograd ima dva leta dnevno za Basel, no zato preostala četiri dana nema ni jedan let. Čudna logika kompanija, no veliki sustavi se ne obaziru previše ne konkurenciju, a možebitno je isto i razlog ratovanja na liniji.

EasyJet na isti način operira i letove za Berlin (ponedjeljak, petak, nedjelja) u identične dane kao i Air Serbia (koja uz ta tri leta ima još i let četvrtkom). I na trećoj liniji easyJeta za Genevu kompanija operira iste dana kao i Air Serbia (ponedjeljak i petak), no uz te dane ima letove još i u srijedu i nedjelju. Slučajno baš na sve tri linije?!?

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: easyJet

Ryanair uvodi liniju Banja Luka-Beč od 1.11. dva puta tjedno (ponedjeljak i petak). Istovremeno obnavlja i liniju Banja Luka-Franfurt Hahn od istog datuma i istim danima. Od istog datuma i istim danima kompanija uvodi i liniju za Milano Bergamo. Od 30.10. kompanija uvodi i letove za Stockholm Arlandu utorkom i subotom. Ovime će kompanija imati 6 letova i dvije linije više nego u VII. mjesecu.

Od 31.10. Ryanair mijenja dane operiranja na liniji za Gothenburg sa ponedjeljak-petak na petak-nedjelja, idealno za dijasporu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ryanair

Iako je Eurowings zakazao tri nove linije, onu za Dusseldorf, Prag i Berlin, linija za Berlin, koja se trebala početi operirati 22.3. sada više nije u prodaji. Nevjerojatno!

I sada treba jasno naglasiti dvije vrlo važne činjenice. Prvo, kako je moguće da Zagreb nema letove za Berlin iako te letove ima većina aerodroma regije, neki gradovi i više prijevoznika? Što radi Zračna luka Zagreb da ne dovede ove letove? Pobogu!!! Hrvatska ima najveću gospodarstvenu razmjenu upravo sa Njemačkom, Njemačka je broj 1 turistička zemlja u Hrvatskoj po broju turista i noćenja, Hrvatska ima ogromnu dijasporu u Njemačkoj (najveću od sve dijaspore), a mnogo je ljudi iz dijaspore upravu u Berlinu, Hrvatska je ekstremno politički vezana prema Njemačkoj, a njemačke federalne vlasti stoluju upravo u Berlinu. Kako je moguće da sva četiri elementa koji utječu na otvaranje linije jesu maksimalno prisutna, a Zagreb nema letove prema Berlinu? Ni jedno drugo tržište regije nema ni izblizu takve potencijale letova prema Berlinu pa svejedno imaju brojne letove.

Drugo pitanje je kako to da Croatia Ailrines ne vidi interes na ovoj liniji. I ako je Eurowings, iz nekog razloga odustao od letova za Zagreb, što radi nacionalni prijevozni da ne iskoristi ovu situaciju? Čeka da i ovdje, kao i na brojnim drugim linijama, uleti Ryanair? Croatia ima čak i vrlo dobar avion za ovu liniju, Dash 8-400 sa kojim može sa bitno manjim brojem putnika dostići break-even, a to znači pola manje putnika nego ih mora napuniti Eurowings. Zar je moguće da Croatia Airlines i još jednom ne vidi svoju šansu i da će i još jednom propustiti da zaradi novac na sigurnoj liniji???

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Eurowings

Između Srbije i Rusije je u prošlom tjednu bilo 24 tjedna leta: 8 Air Serbie za Moskvu, 7 Aeroflota (5 od toga sa A330) i 1 Nordwinda za Moskvu, 2 Air Serbie za St.Petersburg, po jedan Aeroflota i Nordwinda, te po dva leta Air Serbie za Krasnodar i Rostov na Donu.

U Hrvatskoj su ruski prijevoznici ipak imali bitno više letova, njih čak 33. Letio je Aeroflot i Nordwind iz Zagreba za Moskvu (5 tjednih letova), Aeroflot i S7 iz Splita za Moskvu (8 tjednih letova), Aeroflot (sa A330) i Ural za Dubrovnik (8 tjednih letova), Aeroflot, U-Tair, Ural i S7 za Pulu (11 tjednih letova), te S7 za Zadar (1 tjedni let).

Uz to Aeroflot ima i tri tjedna leta za Ljubljanu, te Nordwind dva tjedna leta za Skopje. Zbog sankcija Rusije Crna Gora nije imala letova za Rusiju ove godine iako joj je prije Covida-19 to bilo glavno tržište sa najviše letova i putnika. Ukupno između regije i Rusije ima 62 tjedna leta (skoro 9 dnevno), od čega daleko najviše ima Aeroflot (čak 35 letova).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aeroflot

Miljan Perović, suradnik stečajnog upravitelja Montenegro Airlinesa Saše Zajaka, je pozvao je ministra kapitalnih investicija Mladena Bojanića i državnog sekretara za promet Crne Gore Zorana Radulovića da što hitnije organiziraju sastanak između Air Montenegra i Montenegro Airlinesa kako bi prebrodili apsurdnu situaciju gdje Air Montenegro servisira svoje zrakoplove u Bratislavi, a mogao bit to činiti u Montenegro Airlinesu u Podgorici.

Montenegro Airlines je uputio prijedlog ugovora o suradnji Air Montenegru, te su nekoliko puta pokušavali kontaktirati kompaniju. No, nailaze na šutnju. Tako je to, Air Montenegro je više puta nudio Montenegro Airlinesu suradnju na održavanju aviona. Višekratno su i dizali cijenu. I Montenegro Airlines je odmahivao rukom. Sada je Air Montenegro dobio Part-145 za linijsko održavanje i više im nije presudna suradnja sa Montenegro Airlinesom. Kako se sve okrene! Ili što bi rekli u mom kraju „svaka rit dođe na šekret“.

Montenegro Airlines razmišlja i o licenciranju za avione Boeing i Airbus, te da servisiranje aviona ponude i drugim kompanijama, posebno onima koje lete za Crnu Goru. A takvih baš i nema puno, samo LOT i Austrian.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Montenegro Airlines

Aerodrom Ljubljana je u VII. mjesecu imao samo 65.474 putnika, što je tek 31,6% prometa iz istog mjeseca 2019. U prvih sedam mjeseci godine aerodrom je ostvario 135.485 putnika i 8777 operacija zrakoplova.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Aerodrom Ljubljana

Wizz Air ove zime iz Ohrida planira operirati linije za Beč (2 puta tjedno), Basel (2 tjedno), Dortmund (2 puta tjedno), Memmingen (2 puta tjedno) i Malmo (2 puta tjedno). Linija Ohrid-Dortmund od 23.10. mijenja dane operiranja sa utorak-subota na četvrtak-nedjelja.

Od 31.10. kompanija uvodi novu liniju Milano Malpensa-Ohrid koja će se operirati dva puta tjedno, srijedom i nedjeljom, kao i liniju za London Luton koja će se operirati istim danima. Ovime će Ohrid ove zime imati dvije linije i četiri leta više nego ovog ljeta, a neusporedivo više letova nego prošle zime kada je kompanija operirala tek dvije linije sa jednim do dva tjedna polaska, a dobar dio zime nije imala ni jednog jedinog leta. Ostaje za vidjeti koliko će se od ove najave stvarno i ostvariti obzirom na pandemiju.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Wizz Air

LOT tijekom zime neće letjeti prema Dubrovniku, Podgorici i Skopju. Ove linije su prije pandemije bila cjelogodišnje. Naravno kompanija neće obavljati ni brojne sezonske linije prema jadranskim destinacijama. Kompanija će nastaviti letove za Beograd, Zagreb i Ljubljanu tijekom zime.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Alen Šćuric (LOT)

Crnogorski aerodromi imaju 37,9% letova prema Beogradu. Od 269 tjednih letova njih 102 je bilo prema Beogradu (76 Air Serbie i 26 Air Montenegra).

Iz Tivta 44,7% svih letova ide prema Beogradu. U prošlom tjednu Tivat je imao 161 let od toga je 72 bilo za Beograd (55 Air Serbie i 17 Air Montenegra). Podgorica je pak imala 27,8% letova za Beograd. Od 108 letova, 30 ih je bilo za Beograd (21 Air Serbie i 9 Air Montenegra).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Serbia

Flydubai se intenzivno reklamira u Hrvatskoj za letove između Dubaia i Zagreba. Ovo pokazuje da kompanija konačno planira i pokrenuti letove za Zagreb, koji su nakon nekoliko prolongiranja, zakazani za 23.9. Kompanija će letjeti četiri puta tjedno sa Boeingom 737MAX.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Flydubai

Aerodrom Niš je u VII. mjesecu 2021. ostvario 26.130 putnika (u VII/2020 samo 8.442). Ovo je i bitno više nego u VI. mjesecu kada su imali samo 9955 putnika. Broj operacija u VII. mjesecu je bio 640 (u VII/2020 378). U ovogodišnjem VII. mjesecu imali su i 94,0 tona carga (u VII/2020. 119,3 tone).

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Alen Šćuric (Aerodrom Niš)

U sredu (18.8.) avion Air Serbie (YU-APL) dva puta je vraćan na aerodrom odmah nakon poletanja za Hurgadu. Odmah nakon prvog poletanja u 18.35 na desnom motoru su se čuli jaki udarci, nakon čega je avion vraćen za Beograd. Putnici su sedeli u avionu neko vreme dok su mehaničari radili na motoru, a posle im je rečeno da moraju da izađu iz aviona. Oko 22.30 ušla je nova posada i avion je poleteo. Nakon pola sata, kapetan se obraća putnicima i objašnjava im kako avion opet ima isti problem. Pola sata od drugog povrataka na beogradski aerodrom, predstavnik Air Serbie saopštava putnicima kako su sve posade otišle kući, te da će prva sledeća biti na raspolaganju u 4h ujutru. U trećem pokušaju nije bilo problema, pa je avion sleteo u Hurgadu oko 7.30.

Navodno je 16 putnika odustalo od leta nakon drugog pokušaja. Nisu samo putnici u Beogradu proveli noć na aerodromu, već i oni koji su trebali da se vrate iz Hurgade, umesto da slete u Beograd u 2.40, sleteli su u 11.10. Posle ovog incidenta, YU-APL je popravljen i vraćen u redovni saobraćaj.

autor: Luka Babić, dopisnik (Beograd), foto: Air Serbia

Zračna luka Osijek tijekom top ljetnih mjeseci ima 6 letova za Zagreb (ponedjeljak, srijeda i petak), dva leta za Pulu i Split (ponedjeljak i petak), dva za Rijeku, Split i Dubrovnik, (utorak i četvrtak) sve sa Trade Airom. Uz to Croatia Airlines leti četvrtkom za Dubrovnik i petkom za Split. Ovo znači da Osijek ima 12 tjednih letova (skoro 2 dnevno). Sve linije su PSO.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: ZL Osijek

U četvrtak (19.8.) posle podne na Aerodrom Beograd sleteo je Smartwingsov Boeing 737-700 registarskih oznaka OK-SWW. Isti taj avion je u petak obavio dve rotacije na linijama Air Serbie, charter za Rodos i redovnu liniju do Tirane. Avion kog je Air Serbia prvobitno uzela u wet-lease (OK-SWT) je u petak obavio rotaciju do Dusseldorfa, uz kašnjenje od preko sat vremena. Što znači da su dva aviona Smartwingsa letela na linijama Air Serbie u petak.

Razlog nije najjasniji, ali se pretpostavlja da Air Serbiji fali još kapaciteta usled velike potražnje, a još dodatno na to jedan A319 (YU-APE) nije u saobraćaju od 16.8. Ovo su za sada samo pretpostavke i spekulacije, a dalje događaje ćemo pratiti.

autor: Luka Babić, dopisnik (Beograd), foto: Smartwings

Wizz Air će otvoriti četiri nove linije za Beograd, te bazira 3. avion. Treći aviona je A320, dočim će Beograd imati dva A321 i jedan A320. Zamaaero je najavio da će Wizz Air vrlo brzo, a najkasnije do proljeća bazirati i treći avion. Prvotni plan je bio da se 3. avion bazira u ljeto 2020, no plan je prolongiran za godinu i pola.

Linija za Hahn će krenuti 16.12. i operirat će se tri puta tjedno (utorak, četvrtak i subota). Za Billund će operirati od 17.12. tri puta tjedno (ponedjeljak, srijeda i petak). Za Barcelonu će Wizz letjeti od 18.12. dva puta tjedno (utorak i subota). Za Vaxjo će pak letjeti od 19.12. dva puta tjedno (srijeda i nedjelja). Na linijama kompanija će imati konkucenciju za Barcelonu (Air Serbia i Vueling), te za Frankfurt Hahn (Air Serbia i Lufthansa na obližnji Frankfurt International). Ozbirom na baziranje 3. aviona, te kapacitete koje on ima za očekivati je još linija.

Kompanija je u ovoj godini povećala kapacitete za Beograd zamijenivši dva Airbusa A320 za bitno veći A321. U ovoj godini Wizz Air je pokrenuo tri cjelogodišnje linije, za Sandefjord, Hamburg i Abu Dhabi, te dvije sezonske za Santorini i Heraklion.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Wizz Air

Wizz Air je danas objavio i novu liniju za Banja Luku. Kompanija će od 17.12. letjeti za Hamburg, dva puta tjedno, ponedjeljkom i petkom. Ovo je 6. linija Wizz Aira za Banja Luku. Wizz Air je u ovom momentu najveći prijevoznik u Banja Luci, slijedi Ryanair, Freebird, pa Air Montenegro  i na posljednjem mjestu je Air Serbia.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Nikola Jalžebetić

FlyBosnia je i ponovo imala pompozno najavljene linije, brdo operacija, dva aviona u floti, te nabavu ukupno 5 aviona do iduće godine i – ništa. Kompanija je i opet i ponovo uprskala. A bilo je tu kruha. Charteri i pokoja linija koju nisu operirali brojni prijevoznici za Sarajevo sa jednim avionom se moglo operirati. No, vidi čuda, ništa. Jednostavno nije jasno kako kompanija koja tako diletantski zakazuje i u par dana otkazuje letove, pa i cijele linije, još uvijek može poslovati.

Iskreno FlyBosnia više nema mjesta za razvoj. Svojim diletantizmom je tržište prepustila drugima. Prema istoku lete brojne kompanije (Air Arabia, flydubai, flynas, Gulf, Jazeera, Kuwait, Salam, AnadoluJet, Pegasus, Turkish), a uskoro će se vratiti i Qatar. Tu više puno mjesta nema. Prema zapadu pak leti Wizz Air na 10 linija, od XII. mjeseca na njih 17, te niz drugih kompanija (Lufthansa, Austrian, Air Serbia, Croatia, Eurowings, Norwegian, Swiss). Jednostavno kompanija više nema gdje letjeti. RIP FlyBosnia.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Sarajevo

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

NAGRADNA IGRA

Osvojite 9 starih razglednica (50+ godina) InexAdrije, Lufthanse, Balaira, Air Lloyda i Ju52
tako da nam pošaljite fotke za foto-spotterski kutak

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!

Linije

Iz Ljubljane:

 • Antalya, Corendon od 16.6.

 

Iz Maribora

 • Bolzano, SkyAlps od 30.6.
 • Napulj, Sky Alps od 30.6.
 • Piza, Sky Alps od 30.6.

 

Iz Portoroža:

 • Bern, Belpmoos Reisen od 23.8.

 

Iz Zagreba:

 • Copenhagen, Norwegian od 25.6.
 • Seoul, Korean od 2.7.
 • Krf, Ryanair od 5.7.

 

Iz Pule:

 • Beč, Ryanair od 1.6.
 • Glasgow, easyJet od 27.6.
 • Gothenburg, TUI od 5.8.
 • Stockholm ARN, TUI od 5.8.

 

Iz Rijeke:

 • Dusseldorf, Condor od 21.5.
 • Berlin, easyJet od 28.6

 

Iz Zadra:

 • Lubeck, Lubeck od 19.5.
 • Nuremberg, Ryanair od 2.6.
 • Helsinki, Ryanair od 3.6.
 • Sofija, Ryaniar od 5.6.
 • Bergen, Flyr od 11.6.
 • Liverpool, Ryanair od 16.6.
 • Torino, Ryanair od 17.6.
 • Bournemouth, Ryanair od 18.6.
 • Rim FCO, Vueling, 25.6.

 

Iz Splita:

 • Atena, Croatia od 2.6.
 • Bukurešt, Croatia od 10.6.
 • Stockholm ARN, Croatia od 10.6.
 • Dublin, Croatia od 12.6.
 • Milano MXP, Croatia od 12.6.
 • Vilnijus, Wizz Air od 13.6.
 • Amsterdam, Croatia od 14.6.
 • Paris Orly, Vueling od 17.6.
 • Bukurešt, Blue Air od 23.6.
 • Montpellier, Transavia od 9.7.
 • Nantes, Transavia od 10.7.
 • Rim FCO, ITA od 4.8.
 • Gothenburg, TUI od 12.8.

 

Iz Brača:

 • Bolzano, Sky Alps od 4.6.
 • Bergamo, Sky Alps od 4.6.

 

Iz Dubrovnika:

 • Dusseldorf, Condor od 21.5.
 • Palermo, Volotea od 1.6.
 • Oslo, Flyr od od 13.6.
 • Rim FCO, Wizz Air od 13.6.
 • Bukurešt, Blue Air od 28.6.
 • Solun, Aegean od 1.7.
 • London Luton, Wizz Air od 4.7.
 • Rim FCO, ITA od 2.8.
 • Wroclaw, Wizz Air od 4.8.

 

Iz Sarajeva:

 • Varšava, LOT od 30.5.
 • Saarbrucken, Wizz Air od 14.6.
 • Amman, Royal Jordanian od 17.6.

 

Iz Tuzle

 

Iz Mostara

 • Katowice, LOT od 21.6
 • Catania, Elactra od 22.6.
 • Palermo, Croatia od 31.7.

 

Iz Banja Luke:

 • Hurghada, Air Cairo od 20.5.

 

Iz Beograda:

 • Heraklion, Aegean od 2.6.
 • Lyon, Air Serbia od 2.6.
 • Trst, Air Serbia od 2.6.
 • Rodos, Aegean od 3.6.
 • Hanover, Air Serbia od 3.6.
 • Bari, Air Serbia od 5.6.
 • Bologna, Air Serbia od 6.6.
 • Nuremberg, Air Serbia od 6.6.
 • Salzburg, Air Serbia od 7.6.
 • Palma de Mallorca, Air Serbia od 11.6.

 

Iz Niša:

 • Atena, Air Serbia, od 15.6.

 

Iz Kraljeva:

 • Tivat, Air Serbia od 15.6.

 

Iz Podgorice:

 • Katowice, Air Montenegro od 16.6.
 • Copenhagen, Air Montenegro od 20.6.
 • Yerevan, Air Montenegro od 20.6.

 

Iz Tivta:

 • Riyadh, flynas od 1.6.
 • Stuttgart, Eurowings od 5.6.
 • Istanbul, Turkish od 11.6.
 • Prag, Air Montenegro od 14.6.
 • Kraljevo, Air Serbia od 15.6.
 • Oslo, SAS od 27.6.
 • Stockholm ARN, SAS od 28.6.

 

Iz Prištine:

 • Varšava, LOT od 6.6.

 

Iz Skopja:

 • Tel Aviv, Israir od 20.5.
 • Torino, Wizz Air od 26.5.
 • Izmir, Pegasus od 2.6.
 • Antalya, Pegasus do 4.6.
 • Izmir, SunExpress od 19.6.
 • Monastir, Novelair, 21.6.

 

Iz Ohrida: