Novosti iz regije

Aerodrom Sarajevo se pridružio transnacionalnom projektu DANOVA, koji ima za cilj poboljšanje pristupačnosti zračnih i pomorskih luka, autobusnih i željezničkih kolodvora za slijepe i slabovidne putnike u Dunavskom prostoru. Aerodrom Sarajevo će raditi na prilagodbama za slijepe i slabovidne kao što su mobilne aplikacije, WEB stranice, interaktivna mapa (putem dodira i glasa), zvučne i brajlove oznake, taktilni vodiči, objekti za pse vodiče, standardiziranje usluge, te još niz usluga i infrastrukturalnih prilagodbi za slijepe i slabovidne usluge.

Projekt je financiran od Europske Unije uz budžet od 2,2 milijuna EUR. Konzorcij od 14 partnera je pod vodstvom Zračne luke Dubrovnik. U projektu su i Aerodromi Crne Gore, te Aerodrom Ljubljana.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Sarajevo

Croatia Airlines na Božić 25.12. neće imati ni jedan jedini let, čak ni za Frankfurt, Split i Dubrovnik. Lijepa gesta kompanije svojim djelatnicima koju kao praksu ima od svojih početaka. Činjenica je da na Božić ima daleko manje putnika, pa ostaje pitanje je li kompaniji isplativo letjeti zbog svega par letova, poglavito što to ne znači angažiranje samo posada, nego i niza drugih osoba koje moraju raditi u operativi, na aerodromu i apronu. Ovo je još više izraženo sada kada je broj potencijalnih putnika zbog Covida-19 i bitno manji nego prijašnjih godina.

Ipak, ne vjerujem da kompanija ne bi imala putnika za bar jedan dnevni let za Frankfurt i preko ovog huba uz mogućnost konekcija za cijeli svijet, te jutarnji dolazak jednog triangl leta Dubrovnik-Split-Zagreb i popodnevnog odlaska Zagreb-Split-Dubrovnik koji bi se vezali na taj let. Jednako tako nije vjerojatno da kompanija ne bi imala raspoloživih 2 pilota i 2 kabinca, te minimalni broj operativnih djelatnika za ta četiri lega bar sa Dash 8-400. Bez obzira na više troškove operacija za samo dva dnevna leta na državni praznik, kompanija je iste mogla naplatiti bitno više i vrlo je vjerojatno da bi imala zavidnu popunjenost onih putnika koji nisu imali alternativu nego letjeti na Božić (poglavito što je petak), u nadi da će doći svojim obiteljima, te bi time i sama dva povratna leta bila financijski isplativa.

Ovako će tog dana profitirati ostale kompanije koje imaju letove za Zagreb: Qatar, KLM, Turkish, Air Serbia i LOT. I Trade Air je odlučio otkazati svoja 4 leta na Božić iz Osijeka za Pulu i Zagreb (oba leta), te iz Pule za Split.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Mario Vukoja

Ukrajinski prijevoznik će u petak 18.12. organizirati let za Dubrovnik. Avion u Dubrovnik dolazi u 8:15, a odlazi u 9:00 sati. Kompanija u XII. mjesecu ima redovne letove za Zagreb, Beograd, Podgoricu i Skopje.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Windrose

Split će tijekom novogodišnjih praznika imati dodatnih 12 međunarodnih letova. I to 5 KLM-a (subota 19, srijeda 23.12, subota 2, nedjelja 3. i četvrtak 7.1.), 3 Eurowingsa za Dusseldorf (srijede 23. i 30.12, te 6.1.), Croatia Airlines će obaviti 2 leta za Helsinki (u subotu 20.12. i 10.1.), a za Minhen će na ustaljene letove ponedjeljkom i petkom imati dodatna 2 leta (u srijedu 16. i subotu 19. 12, te nedjelju 3.1, no neće letjeti u petak 25.12.). Croatia će za Rim umjesto u četvrtak 24. letjeti u srijedu 23.12.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Željko Bakšaj Žac

Eurowings je promijenio dane operiranja iz Stuttgarta za Zagreb. Do 18.12. operira petkom i nedjeljom, a od 20.12. srijedom i nedjeljom. Na operiranje petak-nedjelja kompanija se vrača od 15.1.

Na liniji iz Colognea za Zagreb također se od 20.12. mijenja operiranje sa petak-nedjelja na redovne letove nedjeljom, no uz to će operirati u ponedjeljak 21.12, srijedu 23.12, srijedu 30.12. petak 1.1. i ponedjeljak 4.1. Od 8.1. kompanija na ovoj liniji ponovo operira petak-nedjelja. Istim će Eurowings imati 3 dodatna leta tijekom božićnih praznika za Zagreb.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Eurowings

Croatia Airlines od 17.12. obnavlja liniju Zagreb-Sarajevo, koja će operirati dva puta tjedno, četvrtkom i nedjeljom, osim što neće operirati u četvrtak 31.12. Nakon toga linija je planirana za prometovanje do daljnjega dva puta tjedno (četvrtak i nedjelja). Za Skopje Croatia nije prekidala operacije i liniju operira dva puta tjedno (ponedjeljak i petak). Letova neće biti jedino na Božić, u petak 25.12, no u petak 1.1. linija će redovno operirati.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Mario Vukoja

Wizz Air u sedam dana od 14. do 20.12. ima samo 31 tjedni let (u prosjeku 4,5 dnevno) iz Aerodroma Skopje. Ovo znači da mu bazirani avioni u prosjeku nemaju ni jedan let dnevno svaki. Najviše letova ima u petak i subotu, po 8 dnevno, najmanje u utorak, srijedu i četvrtak kada ima samo 1 dnevni let.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Wizz Air

Već je postalo pravilo da subotom nema ni jednog jedinog leta iz Ljubljane. Tako je i ova subote. Ostale dane Ljubljana ima tek jedan do dva leta, a za aerodrom lete tek tri kompanije Lufthansa, Turkish i Air Serbia.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Ljubljana

Spasilački timovi MUP-a Republike Srpske pronašli su u petak na području planine Kozare, Sjeverna Bosna, ostatke malog sportskog zrakoplova. Obije osobe koje su bile u avionu su poginule, rumunjska državljanka koja je pilotirala i muškarac državljanin Srbije.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Helikoperski servis Republike Srpske

17 minuta intervua našeg analitičara o Covidu-19, Croatiji Airlines, Zračnoj luci Zagreb na N1. Šćuric je ujutro u 8:45 imao 15-minutni intervju na 1. programu TV Crna Gora.

Helikopter Oružanih snaga Bosne i Hercegovine jučer poslijepodne 10.12. uključen je u potragu za civilnim avionom koji je nestao u području Omarske, saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH. Civilni avion je poletio sa Banja Luke, a nestao je s radara oko 14:00 sati. U 14:15 sati, Spasilačko-koordinacijsko središte Direkcije za civilno zrakoplovstvo BiH (BH DCA) uputilo je poziv dežurnoj Služba traganja i spašavanja (STS) Oružanih snaga BiH, koju čini posada iz sastava 2. helikopterskog skvadrona, stacionirana u vojarni Rajlovac. Helikopter Bell UH-1H odmah je pristupio pretraživanju terena sa ciljem pronalaska i spašavanja posade aviona.

autor: Dren Milinović, dopisnik (Sarajevo), foto: Oružane snage BiH

Aeroflot će danas (petak 11.12.) imati charter iz Zagreba. Avion iz Zagreba odlazi u 1:30 sati tijekom noći pod brojem SU7023.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Aeroflot

Stanovnici zagrebačkog područja mogli su u četvrtak ujutro svjedočiti nesvakidašnjoj buci koji su proizvodili najjači turbopropelerski motori sa kontrarotirajućim elisama na svijetu koji pogone Antonov An-22A “Antei”. Golemi teretni zrakoplov je penjao iz Ljubljane na svoju visinu krstarenja prevozeći teret u Prištinu. Nažalost, zbog pokrivenosti oblacima, zrakoplov na 3000 m visine se nije mogao vidjeti, ali se zato itekako čuo! Za usporedbu, motor Kuznetsov NK-12MA razvija 15000 KS, a prvi najbliži njemu je Europrop TP400 sa 11000 KS koji pogone Airbus A400M. Zrakoplov An-22A, registarske oznake UR-09307, proizveden 1974. godine u vlasništvu je Antonov Airlinesa. Sveukupno je proizvedeno 68 komada, a uz četiri ruska vojna aparata jedini je civilni primjerak koji još leti. Avion je u Ljubljanu doletio iz afričkog Niameya.

autor: Juraj Mehić, suradnik, foto: Antonov

Nakon samo mjesec dana zamaaero ima ogroman uspjeh.

Kolumnu od utorka je vidjelo 103.302 čitatelja. Samo na facebooku je kolumna od utorka imala 95.257 čitatelja, 124 komentara, podijeljena je 29 puta i imala je 5218 angažmana. Na portalu je kolumna imala 8.045 posjeta i za sada 82 komentara. Portal je prešao 8000 posjetitelja dnevno, a najviše posjetitelja ima srijedom, najmanje nedjeljom.

U ovih mjesec dana članci su prenijeti na ogromnom broju medija u Sloveniji, Hrvatskoj, BiH, Crnoj Gori, a dali smo i nekoliko intervjua.

Naš analitičar Alen Šćuric je danas u 8:45 gostovao na 1. programu TV Crne Gore (putem Skypea), a u 16:30 će uživo gostovati na zagrebačkoj televiziji N1.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Facebook

I dok svi povećavaju broj letova na postojećim linijama, kako bi iskoristili povećanje potražnje oko božićnih i novogodišnjih praznika, Croatia će na domaćim linijama smanjiti broj letova.

Croatia Airlines je smanjila broj letova za Zadar-Pulu na samo dva tjedno, od 14.12. vraća frekvencije na 6 tjednih letova (svaki dan osim subote), no samo do 23.12. Kompanija neće letjeti u četvrtak 24.12, a potom ponovo leti samo dva tjedna leta, četvrtkom i nedjeljom.

Iz Zagreba za Split kompanija će tijekom novogodišnjih praznika letjeti svakako nekako, doslovce se ostavlja dojam da su frekvencije postavljene vrlo nestudiozono, čak slučajno. U konačnici biti će manje letova nego početkom zimskog reda letenja. Tako će kompanija u načelu letjeti 2 dnevna leta, osim svih ponedjeljaka i nedjelja, te u utorak 15.12, u četvrtak 17.12. i 7.1, subotu 2.1. kada leti 3 dnevna leta. Ali zato Croatia neće imati ni jedan jedini let za Split na Božić, te će imati samo jedan dnevni let u četvrtak 24.12. i petak 8.1. (dan kada su migracije stanovništva vrlo velike). Uz to u neke dane u tjednu bez obzira na vrlo malen broj frekvencija kompanija leti sa razmakom od svega par minuta, primjerice u nedjelju 20.12. u 20:05 i 21:10, u ponedjeljak 28.12. u 14:10 i 14:35, te u nedjelju 10.1. u 14:00 i 14:35. Sve ovo je daleko od planiranih 20 tjednih letova koliko je kompanija operirala početkom XI. mjeseca.

Za Dubrovnik, pak, Croatia će letjeti po tri dnevna leta, osim nedjeljama kada će imati 2 dnevna leta. Uz to u srijedu 23.12. kompanija će letjeti 2 dnevna leta u nedjelju 27.12. samo 1 dnevni let (?!?!), dok na Božić neće imati letova. Nije jasno zašto u nedjelju kada su migracije ogromne kompanija ima jedan dnevni let manje nego u ostale dane u tjednu. I na ovoj liniji ima manje tjednih letova (u prosjeku 19 tjedno) od prvotno planiranih (22).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Croatia Airlines

Air Serbia će za novogodišnje praznike povećati broj letova prema feeding destinacijama u regiji. Na liniji Beograd-Zagreb kompanija je u XI. mjesecu letjela 3 tjedna leta, pa je iste smanjila na 2, da bi sada na redovne letove ponedjeljkom i petkom dodala letove u subotu 19.12. u nedjelje 20. i 27.12, te u srijedu 23.12, što znači da će u ta dva tjedna letjeti 4 puta tjedno. Od 1. do 10.1. Air Serbija je najavila da će letjeti svaki dan osim utorka. Istim je za Zagreb kompanija uvela 6 dodatnih letova za Zagreb spram plana u XI. mjesecu.

Za Ljubljanu Air Serbia je letjela 3 puta tjedno (ponedjeljak, petak i nedjelja), a dodatne letove je uvela u subotu 19.12,  u četvrtak 24. i 31.12. te 7.1, u srijedu 6. i subotu 9.1, što znači 6 dodatnih letova.

Za Banja Luku je Air Serbia smanjila broj letova na jedan tjedno (petkom), a za praznike vraća broj letova na dva tjedno (ponedjeljak i petak). Za Sarajevo je kompanija letjela 4 tjedna leta (ponedjeljak, četvrtak, petak, nedjelja), no tijekom praznika je smanjila broj letova na 3 tjedno (ponedjeljak, petak, nedjelja), što znači da ima 4 leta manje.

Za Skopje Air Serbia je letjela 5 tjednih letova (sve dane osim utorka i srijede), a tu frekvenciju je zadržala i tijekom praznika. Kako smo jučer izvijestili Air Serbia je za Crnu Goru uvela 9 dodanih letova tijekom praznika.

Isto znači da će Air Serbia u 4 tjedna prazničkih dana, prema regiji ostvariti 17 letova više nego početkom zimskog reda letenja.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Serbia

Aerodrom Beograd je dobio certifikat ACI – Airport Council Internationala, koji ova ugledna asocijacija dodjeljuje kao priznanje za napore da se smanji redukcija emisije ugljičnog dioksida. Certifikat dokazuje da je Aerodrom Beograd dostigao Nivo 1 u naporima smanje emisije ugljičnog dioksida. Certifikat vrijedi do 23.11.2022.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Beograd

Na letovima iz Beograda za Crnu Goru obije kompanije značajno povećavaju kapacitete tijekom novogodišnjih praznika. Na liniji Tivat-Beograd Montenegro je imao frekvenciju od jednog dnevnog leta, no 4 dodatna leta je uveo u ponedjeljak 28. i srijedu 30.12, te ponedjeljak 4. i srijedu 6.1. Air Serbia je na istoj liniji operirala 5 tjednih letova, no od 14.12. do 10.1. uvodi po jedan dodani let u prva dva tjedna (6 tjedno), te dodatni let u prvom tjednu nakon Nove godine (od 4. do 10.1.). To znači da na ovoj liniji obije kompanije uvode 7 dodatnih letova. U neke dane u tjednu na liniji ima i tri dnevna polaska.

Na liniji Podgorica-Beograd broj dodatnih letova je 8. Montenegro je imao po dva dnevna leta na ovoj liniji, a sada ima dodatni 3. let u petak 18.12., te 1. i 8.1, ali je u nedjelju 20.12. jedan leta otkazan. No, Air Serbia je povećala broj letova za 6. Ove zime za Podgoricu su letjeli 7 tjednih letova, a sada dodatni, 2. dnevni let imaju u petak 25.12, 1. i 8.1, te u subotu 26.12, te 2. i 9.1. Neki letovi u tom periodu će se operirati sa Airbusom A319, umjesto uobičajenog ATR 72. U neke dane u tjednu na liniji Podgorica-Beograd ima i po 5 polazaka.

Ovo znači da je Air Serbia prema Crnoj Gori uvela 9 dodanih letova, a Montenegro 6 dodanih letova, tj. obije kompanija zajedno 15 dodanih letova u 4 tjedna.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Montenegro Airlines

Ako se ostvare planovi kompanija za početak ljetnog reda letenja (28.3.2021.), a što potpuno ovisi o Covidu-19, u Zagrebu će, osim Croatie Airlines, svaki dan prenoćiti KLM koji će iz Amsterdama dolaziti u 22:55 i odlaziti u 6:30, Lufthansa koja će dolaziti iz Frankfurta u Zagreb u 23:10, a odlaziti u 06:50, te Air France koji će dolaziti iz Paris CDG u 23:00, i odlaziti ujutro u 6:50. Naravno, ovo je puno predaleko da se sa ikakvom sigurnošću može reći hoće li se ostvariti ili ne, obzirom da kompanije mijenjaju i prilagođavaju redove letenja svakih 15 dana.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Lufthansa

Trade Air je C-check na dva svoja Airbusa (9A-BTG i 9A-BTH) odlučio odraditi na Malti. Prema izjavi Marka Cvijina (vlasnik i CEO kompanije) koju je dao zamaaero iz Amsterdama, Trade Air se odlučio na SR Technics jer su dali bolju ponudu od Croatie Airlines i od JAT tehnike. Bolju ponudu je dala i Lufthansa Techik, no na kraju se servis ipak odradio u SR Technics.

Pošto su ta dva zrakoplova bazirana u Zagrebu i Ljubljani gdje operira Croatia Airlines Tehnika i Adria Tehnika, očito je da je tvrtka sklopila toliko povoljniji ugovor koji opravdava troškove preleta zrakoplova i smještaja letačke posade. Cvijin ističe da se za svaki C-check prikupljaju ponude i da se kompanija baš svaki puta odlučuje o istima sukladno uvjetima. Konkretan posao za ova dva C-checka je dogovoren sa SR Technickom još početkom godine.

autor: Juraj Mehić, suradnik, foto: Trade Air

Aerodromi Crne Gore su raspisali tender za izbor izvođača radova na generalnoj rekonstrukciji  business salona na Aerodromu Tivat. Business salon nalazi se u prizemlju upravne zgrade tivatskog aerodroma, a tenderom je predviđena potpuna obnova i rekonstrukcija ove prostorije i njenog sanitarnog čvora, ukupne površine preko 50 kvadrata. Izabrani izvođač imače rok od 60 dana od dana zaključenja ugovora da završi ovaj posao. Ponude na ovaj tender ACG primaju se do 10.12.2020.

Siniša Luković, suradnik (Podgorica), foto: Alen Šćuric

U XI. mjesecu Zagreb je ostvario 42.715 putnika (prošle godine 247.277). Split je ostvario 8.131 putnika (prošle godine 45.871). Dubrovnik je na 3. mjesecu sa 4.526 putnika (prošle godine 56.924). Pula je na 4. mjestu sa 601 putnik (prošle godine 1071). Zadar je ostvario 417 putnika (prošle godine 3.873). Rijeka je u 11. mjesecu imala 311 putnika (prošle godine 2.187). Posljednji je Osijek sa 200 putnika (prošle godine 465). Osijek je ovog mjeseca imao kuriozitet, 200 putnika i 200 oparacija, tj. putnik po operaciji. Ukupno ovih 7 aerodroma je ostvarilo 59.901 putnika.

U prvih 11 mjeseci Zagreb je ostvario 883.325 putnika (prošle godine 3,2 milijuna). Split je do sada ostvario 665.701 putnika (prošle godine 3,3 milijuna). Dubrovnik je u ovoj godini ostvario 325.822 putnika (prošle godine 2,9 milijuna). U prvih 11 mjeseci Zadar je ostvario 120.507 putnika (prošle godine 0,8 milijuna). Do sada Pula je ostvarila 81.669 putnika (prošle godine 0,8 milijuna). U prvih 11 mjeseci Rijeka je ostvarila 27.341 putnika (prošle godine 200.089). Osijek je do sada ostvario 6.411 putnika (prošle godine 45.870). Ukupno u prvih 11 mjeseci Hrvatska je imala 2,1 milijuna putnika.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: ZL Dubrovnik

Montenegro Airlines je spreman prevoziti cjepiva za Covid-19 i to uz metodu suhog leda, no proučava i druge metode u suglasnosti sa nadležnim tijelima Crne Gore. Trenutni limit na avionima im je 200 kg suhog leda, no nadaju se da će Agencija povećati ovaj limit kako bi se cjepiva prevezla brzo, efikasno i jeftino. Moguće je i prevoziti cjepivo u avionima bez putnika, samo za tu namjenu, te istim povećati količinu suhog leda na letu. Montenegro Airlines ne smatra potrebnim jedan avion pretvoriti u preighter (cargo avion vađenjem sjedala) jer bi to bilo neracionalno zbog tek par letova za prijevoza malog broja cjepiva za malu naciju kao što je crnogorska.

Sva cjepiva će se isporučivati državnoj kompaniji MonteFarm koja će dalje distribuirati cjepiva, a koji će iste preuzimati na aerodromu. Vlada Crne Gore je uplatila 464.000 EUR za prva cjepiva kojima će se cijepiti zdravstveno osoblje, kritične službe i druge osobe koje se procjene najbitnijima u prvoj fazi cijepljenja.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Montenegro Airlines

Windrose će za Skopje letjeti četvrtkom i nedjeljom, no iznimno će umjesto četvrtka 7.1. letjeti u srijedu 6.1. Jednako tako za Beograd će letjeti ponedjeljkom i petkom, no umjesto u petak 1.1. letjet će u subotu 2.1. Letovi za Podgoricu (utorak i subota) i Zagreb (srijeda, nedjelja) neće mijenjati dane.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Windrose

LOT je još jedna kompanija koja i dalje prolongira suspenziju letove za Ljubljanu. LOT neće za Ljubljanu letjeti bar do 3.3.2001. Ljubljana u ovom momentu ima tek desetak tjednih letova, u neke dane uopće nema letova, a u većini dana ima jedan do dva dnevna leta. U ovom momentu LOT u regiji leti samo za Zagreb, 4 puta tjedno.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Alen Šćuric

Zbog ogromnih poplava u zapadnoj Sloveniji, u nedjelju (6.12.) je zatvoren Aerodrom Portorož. Na aerodromu je od 6 do 19 sati palo 74 litre kiše na četvorni metar.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Aerodrom Portorož

CEO Aerodroma Crne Gore Danilo Orlandić je u subotu 5.12. odletio Windroseom u Kijev. U Kijevu će imati sastanak sa Volodymyrom Kamenčukom, CEO-om Windrosea sa kojim će dogovoriti suradnju i nastavak letova za Podgoricu (koji su započeli prošli tjedan frekvencijom od 2 tjedna leta). Windrose ove zime leti za Zagreb, Podgoricu, Beograd i Skopje, sezonski leti za Split, Dubrovnik i Pulu, a na proljeće planira otvoriti i letove za Ljubljanu.

Istovremeno Orlandić će imati i sastanak sa Olegom Strukom, CEO Kijev Boryspil Aerodroma. Ovo ne treba čuditi obzirom da je prošlog ljeta bilo čak 11 tjednih letova iz Ukrajine za Tivat, od čega su sve tri kompanije (Ukraine International, SkyUp i Jonica) letjele čak 8 tjednih letova iz Kijeva za Tivat. Orlandić je dao ekskluzivnu izjavu za zamaaero mobitelom iz Kijeva da će sa Strukom dogovarati zajedničke akcije na povećanju broja letova između Kijeva, te Tivta i Podgorice idućeg ljeta.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Windrose

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture poništilo je natječaj za direktora Zračne luke Dubrovnik, koji je pokrenut 17.2.2020. Direktor se trebao birati na rok od četiri godine. Kandidat mora imati visoku stručnu spremu i najmanje pet godina radnog iskustva u zrakoplovnoj djelatnosti, uz poznavanje najmanje dva strana jezika. Ministarstvo nije objavilo koji je razlog poništenja natječaja. Sadašnji direktor Frano Lutetić na funkciji direktora je već četiri puta po pola godine.

Prisjetimo se da je u Croatiji Airlines vršitelj dužnosti direktora na pola godine produžen već 10 puta, od čega tri puta Krešimiru Kučku, i sedam puta Jasminu Bajiću.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: ZL Dubrovnik

Ni Edelweiss neće imati letova na liniji Zurich-Split. Jedan strukovni portal je objavio da će Edelweiss za Split letjeti 19, 23. i 26.12. te 2, 6. i 9.1. tj. čak 6 letova. Kompanije objavljuju vrlo optimistične redove letenja, a potom ih 15-20 dana prije mijenjaju. U ovom momentu ni Edelweiss, ni Swiss nemaju Split u svojoj prodaji. Prve letove u prodaji kompanija ima tek 2.4. Isti portal je objavio i letove Eurowingsa na liniji Cologne-Split, te Vuelinga na liniji Barcelona-Dubrovnik, da bi prije neki dan objavio da su obije linije otkazane. Za Split će u XII. mjesecu letjeti Croatia Airlines za Zagreb, Frankfurt, Rim i Minhen, KLM za Amsterdam, Eurowings za Stuttgart i Dusseldorf, te Trade Air za Dubrovnik i Osijek preko Rijeke. Za Dubrovnik će pak letjeti Croatia za Zagreb te Trade Air za Osijek preko Splita i Rijeke.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Edelweiss

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

NAGRADNA IGRA

Osvojite 9 starih razglednica (50+ godina) InexAdrije, Lufthanse, Balaira, Air Lloyda i Ju52
tako da nam pošaljite fotke za foto-spotterski kutak

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!

Linije

Iz Ljubljane:

 

Iz Maribora

 • Bolzano, SkyAlps od 30.6.
 • Napulj, Sky Alps od 30.6.
 • Piza, Sky Alps od 30.6.

 

Iz Portoroža:

 • Bern, Belpmoos Reisen od 23.8.

 

Iz Zagreba:

 • Krf, Ryanair od 5.7.

 

Iz Pule:

 • Glasgow, easyJet od 27.6.
 • Gothenburg, TUI od 5.8.
 • Stockholm ARN, TUI od 5.8.

 

Iz Rijeke:

 • Berlin, easyJet od 28.6
 • Zielena Gora, LOT od 3.7.

 

Iz Zadra:

 

Iz Splita:

 • Montpellier, Transavia od 9.7.
 • Nantes, Transavia od 10.7.
 • Rim FCO, ITA od 4.8.
 • Gothenburg, TUI od 12.8.

 

Iz Brača:

 

Iz Dubrovnika:

 • Bukurešt, Blue Air od 28.6.
 • Solun, Aegean od 1.7.
 • London Luton, Wizz Air od 4.7.
 • Rim FCO, ITA od 2.8.
 • Wroclaw, Wizz Air od 4.8.

 

Iz Sarajeva:

 

Iz Tuzle

 • Stockholm, Ryanair od 2.11.
 • Memmingen, Ryanair od 4.11.

 

Iz Mostara

 • Palermo, Croatia od 31.7.

 

Iz Banja Luke:

 • Berlin, Ryanair od 4.11.

 

Iz Beograda:

 

Iz Niša:

 

Iz Kraljeva:

 

Iz Podgorice:

 • Manchester, Ryanair od 30.10.

 

Iz Tivta:

 • Oslo, SAS od 27.6.
 • Stockholm ARN, SAS od 28.6.

 

Iz Prištine:

 

Iz Skopja:

 

Iz Ohrida: