Novosti iz regije

Aegean uvodi liniju Zagreb-Atena od 15.6.2022. Linija će se operirati srijedom i subotom sa Airbusom A320. Liniju Zagreb-Atena preko Dubrovnika operira i Croatia Airlines.

Istovremeno Aegean otvara i novu liniju Dubrovnik-Solun, koja će se od 1.6.2022. operirati svake srijede, petka i nedjelje sa ATR-72 Olympic Aira. Linija Dubrovnik-Atena će letjeti i ove godine, i to od 2.4. subotom, da bi se 12.4. uveo leti i utorkom. Od 12.5. uvodi se i 3. let četvrtkom, a od 6.6. i četvrti ponedjeljkom. Svi letovi su sa Airbusom A320. Aegean ove godine, za sada, ne planira letove za Split. Naravno, planovi se mogu promijeniti sukladno epidemiološkoj situaciji.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aegean

Posade Croatie Airlines kombijem kompanija dolaze u sobu za posade (crew room) najkasnije sat vremena prije leta. Ako su posade smještene van baze, tj. na stacionaru u Splitu ili Dubrovniku, ili pak u Skopju i Sarajevu, u kombiju moraju biti sat vremena prije leta. Naime, posade moraju biti u avionu 40 minuta prije leta. Posada se dužna „prijaviti“ (checkirati) prije letačke dužnosti putem mobitela, vlastitog računala ili službenih računala u crew roomu (ovo posljednje je moguće ukoliko je let sa MZLZ).

Novi crew room Croatie Airlines više nije u Buzinu, nego u zgradi MZL Zagreb, u prostoru na lijevom dijelu terminala, gdje je kantina za zaposlenike i security MZL Zagreb, te tehnika, help desk i station manager Croatie Airlines. U crew roomu se nalazi pult na kojem sjede crew control i djelatnik operativnog središta. Tamo piloti pokupe košuljicu (fascikl) u kojoj se nalaze svi dokumenti potrebni za let.

Prvi dokument iz košuljice je nalog za let (journey log), dokument sa osnovnim podacima o letu u kojem je datum, broj leta, imena posade, te registarski broj aviona.

Drugi dokument je Dispatch release koji je dio plana leta, a na kojem piše ruta, broj leta, ime kapetana i proračun potrebnog goriva koji daje kompanije, a temeljem kojeg kapetan odlučuje koliko će goriva u konačnici uzeti u avion. U košuljici su i dva primjerka plana leta (OFP) koji ima 3 do 10 stranica i na kojem je još jedan primjerak disparcher lista, te sve točke na ruti na kojima se provjerava stanje goriva. Naime, na tim točkama posada provjerava koliko je goriva utrošeno, tj. je li sve u redu i hoće li imati dovoljno goriva do kraja leta. Ako se brojke ne slažu došlo je do nekog problema, kao npr. curenje goriva i posada mora reagirati.

U slučaju charter leta dobivaju se još i dodatni dokumenti sa Covid-19 procedurama, ostalim procedurama, ponašanju na destinaciji (poglavito u arapskim zemljama), ime hotela i kontakt broj, telefon od hendlera, poseban servis tijekom leta idr.

Uz to piloti dobivaju svako jutro u zoru tehnički status svih aviona, tj. napomene da li avion ima neku neispravnost ili ograničenje, kako bi posade znale procedure u slučaju ograničenja.

Posade sve potankosti leta provjere i prije dolaska u crew room na kompanijskoj internet stranici, no ipak su dužne u crew roomu još jednom i formalno provjeriti na kompjuterima kompanije elektronske podatke o letu. Ovdje kapetan i kopilot čitajui Briefing package u elektronskom obliku (to je prije bilo u papirnatom obliku, no sada se štedi na papiru). U ovom dokumentu imaju vremenske prognoze polaznog i dolaznog aerodroma, alternacije (ponude, no isto u konačnici odlučuje kapetan), sve notame svih aerodroma, karte, te meteo uvjete leta.

Potom se kapetan i kopilot dogovaraju o količini goriva koji će uzeti, o alternacijama, te tko će letjeti koji leg (u načelu se dogovaraju pola-pola). Neke legove mora letjeti kapetan kao u slučaju lošije vidljivosti ili npr. na letovima za Brač.

Idući korak je pozvati kabince koji se brifira o statusu aviona, te meteo uvjetima, tj. hoće li, gdje, kada, kako i koliko moći posluživati u kabini, te koje procedure će morati odraditi (npr. vezanje putnika). Istovremeno kabina brifira pilote ima li putnika sa ograničenjima kojih ima mnogo različitih kategorija od teško pokretnih osoba, preko onih u invalidskim kolicima do onih na nosilima. Kabina obavještava pilote i ako ima djece bez pratnje. Također se naglašavaju putnici koji dolaze u policijskoj pratnji, a koji prvi ulaze u avion poput kriminalaca i deportiranih osoba.

Kada posada nije u bazi brifing se radi u hotelu ili u aerodromskoj zgradi (Brač npr. ima posebni prostor za to), ili je krajnja opcija da se napravi u avionu.

Potom piloti odlaze u operativno središte (pult) gdje daju Dispatch release i Fuel order (narudža goriva) po kojoj operativa daje nalog zemaljskom osoblju da utoče količinu goriva u avion. Na koncu posada na monitoru ili na pultu provjerava na kojoj je poziciji sam aviona (na kojem gateu) te zajedno sa kabincima odlazi do gatea.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Croatia Airlines

Air Serbia je prodala dva 36 godina stara Boeinga 737-300 u Kinu. U Beogradu je ostao još samo B737-300 YU-AND, koji je najstariji 737-300 u Europi i koji je planiran za stacioniranje u obližnjem Vazduhoplovnom muzeju.

Air Serbia bi morala organizirati posljednji let sa ovim avionom ove zime. Napraviti polusatnu panoramu iznad Srbije (od Beograda Zapadnom Srbijom prema Nišu, pa preko Istočne Srbije prema Vojvodini i nazad za Beograd), naplatiti to entuzijastima i napraviti si odličnu reklamu za nula novaca. Svi bi bili sretni, Air Serbia bi nešto sitno i zaradila, no napravila bi si ozbiljnu reklamu, entuzijasti bi bili sretni, novinari bi se raspisali. Hoće li se to desiti? Nažalost teško!

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Serbia

Danas sam imao ručak i trosatni sastanak sa CEO Aerodroma Crne Gore koji je radi toga došao iz Podgorice. Goran Jandreoski je izuzetno elokventna i inteligentna osoba, te istinski stručnjak u zrakoplovstvu. Bio je više nego užitak sa njim pričati o svim mogućim zrakoplovnim temama. Nevjerojatan kapacitet.

Jandreoski je imao velik pritisak od aktualne politike, no jednostavno je stvar presjekao energičnim stavom. Nakon toga više nije bilo pritisaka. Svaka čast! Sada je suradnja korektna i korisna za obije strane, a stvari se rješavaju dogovorom. Politika u ovom momentu daje podršku aerodromu za razvojne projekte, te se raspravlja o egzistencijalnim pitanjima i budućnosti aerodroma. Jandreoski je Vladi dao prijedlog tri moguća scenarija razvoja aerodroma u doglednoj budućnosti.

Na sastanku smo dogovorili vrlo ozbiljne poslove u idućem periodu. Jandreoski mi je prezentirao sve projekte na kojima radi. Više nego fascinantno. Dobar dio toga ćemo objaviti u idućim tjednima nakon što dobijemo zeleno svjetlo od CEO-a.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Podgorica

U ovom momentu ETF ima 15% svojih radnika koji su iz inozemstva. Inozemni radnici su im iz 15 zemalja svijeta. Od 20 pilota pola ih je stranaca.

Trade Air ima 45% stranaca, pri čemu je oko 66% pilota stranaca. Inozemni radnici su im iz 14 zemalja svijeta. Marko Cvijin nam je izjavio: „Mi među stalnim zaposlenicima imamo dosta stranaca, jer su kvalitetni ljudi. I oni nas smatraju svojom firmom, i mi njih svojim ljudima. Imati strance u firmi smatramo dobrom odlukom jer svi oni donose neko svoje iskustvo i kulturu u firmu“. Svi radnici ETF-a i Trade Aira plaćaju poreze u Republici Hrvatskoj.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Trade Air

Wizz Air pokreće letove između Ljubljane i London Lutona. Linija kreće sa operacijama 13.12. i operirati će tri puta tjedno, ponedjeljkom, srijedom i petkom sa Airbusom A321. Ovo je druga linija Wizz Aira iz Ljubljane, obzirom da kompanija već prometuje za Charleroi.

Prema Londonu prometuje easyJet za Gatwick, a od 27.3.2022. easyJet će također letjeti za Luton. British ima sezonsku liniju za Heathrow.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Wizz Air

Iako je najavila letove cijele zime i to tri leta tjedno, Air Astana prekida letove za Podgoricu nakon 30.10. Letove će ponovo pokrenuti 1.3. Rezultat prekida operacija je evaluacija viznog režima Crne Gore prema Kazahstanu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Astana

LOT je pokrenuo bazu u Budimpešti sa tri Embraera E195 i jednim Boeingom 787 uz velik broj letova prema Europi i svijetu. Jednako tako LOT je pokrenuo minibazu u Tallinnu, te u Krakowu. Zemlje Višegradske skupine (Češka, Slovačka, Mađarska i Poljska) dogovorili su načelnu ideju da bi LOT postao nacionalni prijevoznik ove četiri zemlje. On to već jest u Poljskoj i de facto u Mađarskoj, Slovačka nema nacionalnog prijevoznika, a u Češkoj je ČSA pred bankrotom.

I sad se postavlja pitanje bi li LOT mogao pokrenuti bazu u Zagrebu ili Ljubljani. Ljubljana nema nacionalnog prijevoznika, jedan E195 i manji Dash 8-400 bi pokrili sve potrebe za letovima prema Skopju, Sarajevu, Prištini, Dubrovniku (ljeti), Copenhagenu, Pragu, Manchesteru, Barceloni, Bukureštu, Sofiji, Tirani i Varšavi.

U Zagrebu inertnost Croatie Airlines je i više nego poticaj LOT-u da pokrene bazu. Jedan do dva E195 i jedan Boeing 787 za letove prema SAD-u i Kini bi bili i više nego prihvatljivi, te bi mogli operirati bez imalo rizika.

Ipak postoji i jedan veliki demotivirajući faktor za ove dvije baze, a to je baza u Budimpešti. Ona je na tek 345 km od Zagreba i 465 km od Ljubljane. Vrlo je upitno bi li LOT postavio baze tako blizu jedna drugoj. U svakom slučaju Ljubljana je tu bitno izvjesnija kao baza od Zagreba.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: LOT

Zagreb u posljednjih par godina ima oko 7% manje putnika u IX. nego u VIII. mjesecu. Kako je ovog VIII. mjeseca imao 194.993 putnika, isto bi značilo da je stanje normalno (da nema Ryanaira) da bi Zagreb trebao imati oko 181.000 putnika ovog IX. mjeseca. No, on je imao 191.092. dakle 10.000 putnika više nego bi bilo uobičajeno.

Ryanair je ostvario 44 leta tjedno iz Zagreba, što znači da je u IX. mjesecu imao 188 letova. U dva smjera (dolazni i odlazni putnici) to znači 67.680 ponuđenih sjedala. Trenutni load faktor Ryanaira u Europi je 81% što bi značilo da bi uz prosječan broj putnika trebalo biti 54.820 novih putnika. Naravno, u Zagrebu je Ryanair tek krenuo (osim sa 6 linija koje je krenuo ranije), te se ne može očekivati toliko velik load faktor, no ispod 40.000 putnika (60% LF) ne bi smio biti.

Obzirom da je Zagreb ostvario 10.000 putnika više od uobičajene brojke, isto znači da nedostaje 30.000 putnika. A ovo pak znači ili da su ostale kompanije omanule u Zagrebu, ili da je Ryanair imao katastrofalan load faktor, ili da je Ryanair ukrao putnike drugih kompanija (Croatie, Lufthanse, Eurowingsa, KLM-a, Air Francea, Britisha…). Vjerojatno se sve to desilo u kombinaciji.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: MZL Zagreb

Volotea će u idućoj godini pokrenuti još neke nove linije za Split i Dubrovnik uz do sada objavljene. Tako će iz Splita letjeti za Atenu od 24.4. 2 puta tjedno, za Veneciju od 27.5. 4 puta tjedno, za Palermo od 1.6. jednom tjedno, te za Bari od 1.6. jednom tjedno.

Za Dubrovnik će letjeti iz Atene od 23.4. 2 leta tjedno a 3 u top sezoni, za Veneciju od 17.5. 3 leta tjedno, Mykons od 28.5. 2 leta tjedno, Bari od 1.6. 1 leta tjedno i 2 u top sezoni, te za Palermo 1 let tjedno u top sezoni. Istim će kompanija imati čak 9 novih linija za dva najveća jadranska aerodroma. Kompanija će povećati broj letova za čak 100% spram 2021, te će imati po 23 tjedna leta za Split i za Dubrovnik.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Volotea

Jedan regionalni portal je najavio liniju Transavie iz Ljubljane za Paris Orly od 24.10. ove godine. Zamaaero je tu bio vrlo oprezan i čekao da Transavia objavio ovu liniju, te takvih ishitrenih najava imali nismo. Stoga je Transavia konačno i objavila liniju, ali ne od 24.10. ove godine nego od 24.4.2022. Linija će se operirati dva puta tjedno, četvrtkom i nedjeljom. Na liniji (za CDG) leti i Transavijin suvlasnik Air France.

Transavia je najavila i otvaranje linije Podgorica-Paris Orly koja će se od 23.4. operirati jednom tjedno, subotom. Svi letovi za Ljubljanu i Podgoricu će se operirati sa Boeingom 737-800.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Transavia

Jučer sam napisao kako Croatia Airlines ima enormno visoke cijene karta, pa da čak drži i cijene preko 400 EUR tamo gdje konkurencija ima cijene i ispod 200 EUR (Air France, KLM, Lufthansa…).

Još jedan fenomen je daleko tragičniji. Naime, jučer smo konstatirali da Lufthansa na liniji Zagreb-Frankfurt ima cijenu od samo 229 EUR gdje Croatia ima 408 EUR, na liniji Split-Frankfurt samo 239 EUR, a Croatia 407 EUR, te na liniji Dubrovnik-Frankfurt samo 174 EUR, a Croatia 398 EUR. No, još je daleko gora činjenica da Lufthansa konektirane letove na kojima koristi usluge Craotijinih letova ima niže cijene od Croatijinih letova Zagreb-Frankfurt. Pa tako Lufthansa na letu Zagreb-Frankfurt-Toulouse i nazad ima cijenu 388 EUR. Na letu Zagreb-Minhen-Paris cijena je tek 285 EUR. Na letu Zagreb-Frankfrut-Hamburg i nazad cijena je 398 EUR. Na letu Zagreb-Frankfurt-Bruxelles i nazad cijena je 386 EUR. Na letu Zagreb-Frankfurt-Copenhagen i nazad cijena je 358 EUR. Na letu Zagreb-Frankfurt/Minhen-Amsterdam i nazad cijena je tek 287 EUR. Na svim ovim letovima Lufthansa je koristila Croatiu na legovima iz Zagreba i za Zagreb. Kako pobogu ako je let Zagreb-Frankfurt i nazad sa Croatiom 408 EUR? Na istim letovima gdje Lufthansa koristi svoje letove na legu iz i za Zagreb cijena je još nešto niža.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Croatia Airlines

U IX. mjesecu hrvatski aerodromi su imali 930.000 putnika i to:

 • Split 328.886 putnika (u IX/2020 75.881)
 • Dubrovnik 207.558 putnika (u IX/2020 40.952) na 2506 operacija (u IX/2020 1386), te 112,1 tonu carga (u IX/2020 6,6 tona)
 • Zagreb 191.092 putnika (u IX/2020 65.963), na 3401 operaciji (u IX/2020 1995), te 943 tone carga (u IX/2020 823 tone)
 • Zadar 116.591 putnika (u IX/2020 14.433), na 1854 operacije (u IX/2020 622), te 0,2 tone carga (u IX/2020 nije bilo carga)
 • Pula 59.790 putnika (u IX/2020 11.785)
 • Osijek 1440 putnika (u IX/2020 949) na 219 operacija (u IX/2020 156), aerodrom nije imao carga ni ovog ni prošlogodišnjeg IX. mjeseca

 

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: ZL Split

Već dugi niz godina Croatia Airlines drži cijenu povratne karte iz Zagreba za Dubrovnik od 1100 (147 EUR), a vrlo često i 1200 kn (160 EUR). Istinski nevjerojatno i krajnje neprimjereno. Cijena od 160 EUR za samo 50 minuta leta je istinski bezobrazno skupa. Pa čak i da na liniji nema PSO-a. A ima. Croatia Airlines dobiva za 2,8 milijuna EUR godišnje. Kako je onda, do vraga, cijena toliko visoka. I da se razumijemo, trošak putovanja automobilom do Dubrovnika je vrlo visok. Za gorivo treba izdvojiti bar 1200 kn, cestarine su 464 kn, usput treba nešto pojesti, pa kave i piće… dakle jednom, pa čak i dva putnika isplati se i tako visoka cijena avionske karte. Ipak nije normalno da Croatia toliko dere potencijalne putnika i još ubire enormno visok PSO. Država ovako što ne bi smjela dozvoliti.

Od kada je došao Covid-19 Croatia dere i na svim ostalim kartama. Cijene su bezobrazno visoke, a logika kompanije je da tko mora putovati platit će i ovako i onako. I onda se čude zašto konkurencija (KLM, Air France, Lufthansa, Austrian, British, LOT, Iberia, Turkish…) odvede gro putnika. Isto i demotivira putnike, tj. tjera ih na korištenje automobila, autobusa i vlakova, pa je to i jedan od razloga zašto Zagreb ima toliko manje putnika nego prije. Primjera radi stavio sam povratne karte putovanja za 15 dana (sredina X. mjeseca) bez prtljage: Zagreb-Frankfurt 408 EUR pa naviše (Lufthansa 229 EUR), Zagreb-Copenhagen 469 EUR, Zagreb-Paris 362 EUR (Air France 198 EUR), Zagreb-Amsterdam 375 EUR (KLM 179 EUR), Zagreb-Skopje 211 EUR, Zagreb-Atena 308 EUR, Zagreb-Dublin 407 EUR, Split-Frankfurt 407 EUR (Lufthansa 239 EUR), Split-Minhen 301 EUR (Lufthansa 252 EUR), Dubrovnik-Frankfurt 398 EUR pa naviše (Lufthana 174 EUR). Krajnje neprihvatljivo, pa i nemoralno. Cijene su 2 do 3 puta previsoke. Realne cijene za direktne letove bi bile 150-200 EUR, a ne 400 i više EUR. Uz to konkurencija ima duplo niže cijene.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: Croatia Airlines

EasyJet tijekom Nove godine povećava letove iz Beograda. Tako će kompanija na liniji za Genevu sa 2 tjedna leta povećati na čak 6 tjedno od 16.12. Od 5.1. ponovo vrača na 3 tjedna leta, pa od 10.1. na samo dva tjedno. Od 4.2. ponovo planira povećati liniju na 4 tjedna leta, a do 22.2. na njih 6 tjedno.

Liniju za Berlin će od 13.12. povećati sa 2 na 3 tjedna leta, a od 23.12. na 4 tjedna leta. Nakon 3.1. linija se ponovo operira 2 puta tjedno, a 21.2. se ponovo povećava na 4 tjedna leta.

Liniju za Basel easyJet povećava od 6.12. sa 2 na 4 tjedna leta, da bi je nakon 5.1. smanjio na 3 tjedna leta. Tijekom II. mjeseca linija će se operirati od 2 do 4 leta tjedno, a od 21.2. će se ustaliti na 4 tjedna leta. Ovo znači da će easyJet oko Nove godine imati 8 letova više nego u XI. mjesecu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: easyJet

I taman kada smo objavili da je Lufthansa smanjila broj letova iz Frankfurta za Beograd, hladan tuš i za Zagreb. Kompanija je odlučila smanjiti broj letova sa prvotno najavljenih 14 na tek 11 tjednih letova, tri manje. Lufthansa će letjeti na liniji Frankfurt-Zagreb svaki dan dva leta, osim ponedjeljka, utorka i četvrtka kada će letjeti jedan tjedni let. Croatia svaki dan leti tri tjedna leta, što znači da će kompanija zajedno u code-share imati 32 tjedna leta.

Ipak, ima i dobra strana ove vijesti. Iako je Lufthansa smanjila broj frekvencija za 21%, povećala je broj sjedala za 23% ozbirom da sada leti Airbus A319 (124 sjedala) umjesto dosadašnjeg CRJ-900 (79 sjedala). Istime se broj sjedala povećava sa 1106 na 1364 tjedno.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Lufthansa

American je izjavio da im je najbolja odluka koju su ikad poduzeli nepokretanje interkontinentalnih ljetnih letova ove godine. Pritom su posebno naglasili letove za Dubrovnik. Istovremeno za Dubrovnik su ove godine letjeli Delta i United sa po četiri tjedna leta. Letovi Delte i Uniteda su imali izvanrednu popunjenost, i preko 90% pa nikako nije jasno zašto je onda Americanu najbolja odluka što ove godine nisu letjeli za Dubrovnik.

United je najavio da će iduće godine nastaviti letjeti za Dubrovnik, čak štoviše kreću više od mjesec dana ranije, a letjet će i do kraja X. mjeseca. Delta za sada nije objavila intenciju nastavljanja letova idućeg ljeta iako je objavila svoj preliminarni ljetni red letenja.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: American

Iz Pule u X. mjesecu lete slijedeće kompanije:

 • Birmingham, TUI 2 leta tjedno do 9.10.
 • Bristol, easyJet 2 leta tjedno
 • Bristol, TUI 2 leta tjedno
 • Bruxelles, TUI 1 let tjedno do 2.10.
 • Copenhagen, SAS 5 letova tjedno
 • Doncaster, TUI 1 let tjedno do 9.10.
 • Frankfurt, Lufthansa 3 leta tjedno
 • Glasgow, easyJet 2 leta tjedno
 • Gothenburg, TUI 1 let tjedno
 • London LGW, TUI 2 leta tjedno do 9.10.
 • London LGW, easyJet 6 letova tjedno
 • London LTN, easyJet 2 leta tjedno
 • Manchester, TUI 2 leta tjedno do 9.10.
 • Minehn, Lufthansa 2 leta tjedno
 • Moskva DME, Red Wings 1 let tjedno
 • Moskva SVO, Aeroflot 1 let tjedno
 • Moskva ZIA, Ural 2 leta tjedno
 • Osijek, Trade Air 2 leta tjedno
 • Petersburg, Azur 1 let tjedno
 • Split, Trade Air 2 leta tjedno
 • Zadar, Croatia 7 letova tjedno
 • Zagreb, Croatia 13 letova tjedno, od čega 7 via ZAD
 • Zurich, Edelweiss 1 let tjedno

Istim Pula ima 63 tjedna leta početkom mjeseca (u prosjeku 9 dnevno) i 55 krajem mjeseca. Pula je u IX. mjesecu imala 72 tjedna leta, a u VIII. čak 91 tjedni let.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: ZL Pula

Wizz Air će povećati broj letova uz Novu godinu iz Beograda. Tako će kompanija letjeti slijedeće izvanredne letove:

 • Abu Dhabi sa 3 na 4 leta od 19.12. no isto broj letova će imati do 20.3.
 • Basel povećava sa 2 na 3 leta od 14.12. do 13.1.
 • Eindhoven sa 3 na 4 leta od 19.12. do 16.1.
 • Gothenburg sa 2 na 4 leta od 14.12. do 15.1.
 • Hamburg sa 2 na 3 leta od 16.12. do 13.1.
 • London Luton sa 3 na 4 leta od 1.12. no isto broj letova će imati do 20.3.
 • Malmo sa 2 na 5 letova od 15.12. do 16.1. nakon toga nastavlja letjeti 3 tjedna leta
 • Malta sa 1 na 3 leta od 13.12. do 12.1. no nakon toga nastavlja letjeti 2 tjedna leta
 • Memmingen sa 3 na 5 letova od 13.12. do 13. 1. no nakon toga nastavlja letjeti 4 tjedna leta
 • Paris Beauvais sa 2 na 4 leta od 14.12. do 16.1. no nakon toga nastavlja letjeti 3 tjedna leta
 • Stockholm Skavsta sa 3 na 4 leta od 19.12. do 15.1.

Uz to Wizz air iz Beograda kreće sa novim linijama i to

 • Barcelona od 19.12. 2 leta tjedno
 • Billund od 17.12. 3 leta tjedno
 • Frankfurt Hahn od 16.12. 3 leta tjedno
 • Hannovar od 15.12. 2 leta tjedno
 • Vaxyo od 17.12. 2 tjedna leta

Ovo znači da će kompanija tijekom mjeseca dana od sredine XII. do sredine I. mjeseca imati 29 letova tjedno više nego krajem XI. mjeseca. Kompanija je u prodaju stavila i letove za Heraklion i Snatorini od 14.6.2022.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Wizz Air

Qatar ove zime definitivno neće imati letova za Skopje i Sarajevo, a za sada neće imati letova za Sarajevo ni idućeg ljeta. Vrlo čudno obzirom na skoro 50 tjednih letova koje je desetak bliskoistočnih kompanija imalo za Sarajevo ovog ljeta.

Ove zime Qatar će i dalje letjeti za Beograd 7 tjednih letova, a od 19.12. kompanija povećava broj letova na liniji Zagreb-Doha sa 3 na 4. Qatar je 2019. za Zagreb cijele godine letio 14 tjednih letova, a za Beograd 7 tjednih letova.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Qatar

Ne, ne, ne i neide. Zagreb je u IX. mjesecu imao samo 191.092 putnika, manje nego u VIII. mjesecu, usprkos brojnim linijama koje je otvorio Ryanair (15 linija cijeli mjesec), te Eurowingsovoj liniji za Dusseldorf. Ovo pokazuje da je booking na Ryanairu, no još više na ostalim linijama vrlo loš. Brojka je 125.000 veća nego u IX. mjesecu prošle, no 159.000 putnika manje nego u IX. mjesecu 2019.

Zagreb je ove godine imao niz letova koje prošle godine nije imao, pa tako leti British za London, Lufthansa za Frankfurt, TAP za Lisabon, Iberia za Madrid, Aeroflot i Nordwind za Moskvu i Flydubai za Dubai.

Split je u IX. mjesecu imao više nego fascinantnih 328.886 putnika, a i Dubrovnik je sa 207.558 putnika imao više od Zagreba. Sada je jasno da će Zagreb u ovoj godini, za razliku od prošle godine, preći milijun putnika. No, da će ostati debelo iza Splita, Prištine i Beograda, a vrlo vjerojatno i iza Skopja, te će biti tek 4. ili 5. zračna luka regije. Istinski prestrašno.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: MZL Zagreb

Imao sam dvosatni sastanak sa direktorom Zračne luke Osijek Ivanom Kosom. Istinski fascinantna osoba. Izuzetno elokventan, pragmatičan i skroman. Kos je apolitična osoba i ne pripada ni jednoj političkoj stranci iako ima više nego dobre veze u dnevnoj politici, posebno u prijateljskim odnosima sa gradonačelnikom Osijeka. Kos je veliki slavonski lokalpatriota, odličan materijal za zračnu luku. Prije ZL Osijek je radio kao prvi čovjek NK Hajduka gdje je postigao izuzetne rezultate, a klub ostavio sa pozitivnim financijskim rezultatima.

U svom dosadašnjem vrlo kratkom mandatu Kos je obavio sastanke sa svim direktorima zračnih luka regije i dogovorio suradnju, poglavito na jednom zajedničkom projektu koji je istinski ogroman iskorak i razmišljanje izvan šablona, a ako uspije (za sada izgleda da hoće) onda je to više nego inteligentno i inovativno. Obećao sam da o tome još neću pisati. Kos je u finalizaciji pregovora sa više europskih avio kompanija, a već ima definirane najave novih linija iz Osijeka ovog proljeća. I opet sam dobio informacije o kojim se linijama radi, ali još uvijek ih ne smijem objaviti jer još nisu potpisani ugovori (logično kompanije radi Covida-19 čekaju zadnji čas).

Liniju Osijek-Minehn Kos je u dogovoru s Upravom CA  isforsirao na način da su na nizu zajedničkih sastanaka i analizom brojki, statistika, i utvrđivanjem potencijala, te modaliteta zajedničke suradnje shvatili potencijal i obostrano odlučili pokrenuti tu liniju.  Dobio je liniju koju nema ni Zadar, ni Rijeka, ni Pula, pa čak ni Dubrovnik!

Kos je obavio i istraživanje tržišta carga u Slavoniji i široj regiji, te ustanovio da tu nema potencijala i da investicija u cargo centar ne bi bila isplativa. Uz to Kos pregovara sa svim hrvatskim prijevoznicima, ne samo sa Croatiom, već i sa Trade Airom, a obavio je i vrlo uspješne razgovore sa ETF-om oko charter letova.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: ZL Osijek

Iako je Aeroflot još u IX. mjesecu za Dubrovnik operirao sedam tjednih letova sa Airbusom A330, u prvoj polovici X. mjeseca operira samo dva tjedna leta (petak i nedjelja) i to let petkom sa A320, a nedjeljom sa A321.

Za Split kompanija će letjeti četvrtkom i subotom sa A320, a za Pulu ima samo jedan tjedni let sa A320 (nedjeljom). Za Pulu i Split imao je po 7 tjednih letova u IX. mjesecu. Aeroflot i dalje istim frekvencijama leti za Ljubljanu, Zagreb i Beograd.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aeroflot

Direktor ZL Mostar Ivan Ljubić je izjavio da aerodrom treba prekinuti sa praksom da su mu glavni putnici turisti za Međugorje i više se osloniti na dijasporu, te smatra da treba pokrenuti letove za Njemačku, Švedsku i Švicarsku. Ipak Ljubić tvrdi da je dogovorena suradnja turističkim agencijama koje će iduće godine dovoditi hodočasnike iz Poljske i Italije, te da će više raditi na dovođenju avio turista iz Španjolske, Irske, Njemačke, Jordana i Libanona. Ljubić smatra da će iduće godine biti bar 35.000 avioturista. Smjela procjena u kontekstu činjenice da je ove godine Mostar sveukupno imao tek 596 putnika u prvih osam mjeseci. Ljubić kaže i da će subvencionirati jednog ili više prijevoznika koji će dovoditi avio-putnike.

Uz to Ljubić smatra da je Mostar treba poraditi na cargo kapacitetima. Pritom kaže da je željeznička pruga na samo 2 km. Majko mila! I to je prednost? Kombinacija aerodrom-kamion-željeznica? Odakle ta opsesija minijaturnih aerodroma u regiji poput Banja Luke, Morave, Osijeka i Maribora da postanu cargo aerodromi? Krajnje nerealno, neisplativo i bez ikakve osnove. Niti će ti minijaturni aerodromčići akumulirati cargo, niti toga carga ima iole dovoljno u cijelim njihovim državama uključujući i najveće aerodrome da bi se tako što isplatili. Krajnji nonsens!

Nadalje Ljubić je izjavio da će aerodrom produžiti uzletno-sletnu stazu za 300 metara. Mostar ima stazu od 2400 metara i na njega mogu slijetati avioni A320 obitelji te 737. Stoga istinski nije jasno zašto bi se produžavala pista za 300 metara, poglavito što tim produženjem aerodrom nebi dobio apsolutno ništa. Na njega ne bi mogli slijetati širokotrupci, a za uskotrupce ne treba produžavanje.

Ljubić smatra i da aerodrom mora postati baza za avione za gašenje požara. OK, gdje je tu problem? Nema tu pretjerane investicije ni potrebe za nekom posebnom logistikom. Iako nisam siguran da je Mostar bolja opcija na rubu BiH od Sarajeva koji je u sredini BiH. No, Ljubičić se ne zaustavlja idejom da bude glavna zračna luke BiH za gašenje požara on misli da to treba biti za Hrvatsku, BiH i Crnu Goru. Zašto bi dovraga na to pristala Crna Gora, a posebno Hrvatska. Hrvatska svoju bazu ima na idealnoj poziciji u Zadru, usred hrvatske jadranske obale, zašto bi ušla u dubinu teritorija u gradu previše južno od kojeg bi se gubilo prilično vremena da se dođe do obale? Nepotrebnog gubitka vremena koji samo pogoršava stanje na požarištu.

Ljubić smatra da Mostar mora biti alternativna luka za Sarajevo i Tuzlu. A zar to sada nije? I što bi to posebno morali napraviti da to postane?

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: ZL Mostar

Wizz Air od 19.12. povećava liniju Abu Dhabi-Beograd sa tri na četiri tjedna leta uvođenjem letova nedjeljom, što je i objavio u svom sustavu rezervacija. Na ovaj način Wizz Air planira operirati liniju do 20.3. kada ponovo ukida letove nedjeljom. No, već idući tjedan 29.3. planira smanjiti liniju na tek dva tjedna polaska, samo utorkom i subotom. Naravno tek treba vidjeti što će biti sa ovom linijom ovisno o pandemiji. Tako daleko u budućnost u ovom momentu nitko ne može planirati letove i sve se može u potpunosti izmijeniti.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Wizz Air

Luxair je odlučio ukinuti liniju za Podgoricu. Linija će se reducirati na jedan tjedni let, te će se potom sa jednim tjednim letom operirati do 4.11. nakon čega više nema letova. Za sada Luxair planira liniju obnoviti idućeg ljeta.

Istovremeno kompanija neće letjeti za Beograd od 30.10. do 17.12. nakon čega će ponovo letjeti dva tjedna leta (četvrtkom i nedjeljom). Prvotni plan je bio da Luxair leti tijekom XI. i cijelog XII. mjeseca. Tek treba vidjeti hoće li kompanija stvarno letjeti od sredine I. mjeseca ili će zbog pandemije imati dodatne redukcije ove zime. U ljetnom redu letenja 2022. Luxair je odlučio smanjiti broj tjednih polazaka za Beograd sa 3 na 2 tjedno.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Luxair

U X. mjesecu nove linije će imati:

 • Wizz Air iz Sarajeva za Abu Dhabi (od 3.10.)
 • Ryanair iz Banja Luke za Stockholm Arlandu (od 30.10.)
 • Ryanair in Niša za Stockholm Arlandu (od 28.10.)
 • Air Serbia iz Beograda charter za Dubai (od 1.10.)
 • Air Serbia iz Kraljeva za Beč (od 12.10.)

 

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ryanair

Dubrovnik će od 1. do 15.10. imati slijedeće letove:

 • Amsterdam, KLM 7 puta tjedno
 • Amsterdam, easyJet 2 puta tjedno
 • Croatia, Atena 3 puta tjedno
 • Barcelona, Vueling 1 puta tjedno
 • Beč, Austrian 7 puta tjedno
 • Beč, Ryaniar 2 puta tjedno
 • Beograd, Air Serbia 2 puta tjedno do 4.10.
 • Berlin, easyJet 3 puta tjedno
 • Berlin, Eurowings 1 puta tjedno
 • Birmingham, Jet2 1 puta tjedno
 • Bristol, easyJet 2 puta tjedno
 • Bruxelles, Brussels 2 puta tjedno
 • Bruxelles, TUI 1 puta tjedno, do 2.10.
 • Cologne, Eurowings 1 puta tjedno
 • Copenhagen, Norwegian 1 puta tjedno
 • Dublin Aer Lingus 3 puta tjedno
 • Dusseldorf, Eurowings 1 puta tjedno
 • Edinburgh, easyJet 2 puta tjedno
 • Edinburgh, Jet2 2 puta tjedno
 • Frankfurt, Croatia 7 puta tjedno
 • Frankfurt, Lufthansa 7 puta tjedno
 • Geneva, easyJet 1 puta tjedno
 • Hamburg, Eurowings 1 puta tjedno
 • Helsinki, Finnair 2 puta tjedno
 • Istanbul, Turkish 4 puta tjedno
 • Leeds, Jet2 2 puta tjedno
 • London Gatwick, easyJet 3 puta tjedno
 • London Gatwick, TUI 1 puta tjedno
 • London Heathrow, British 11 puta tjedno
 • London Stansted, Jet2 3 puta tjedno
 • Luxembourg, Luxair 1 puta tjedno
 • Lyon, Volotea 1 puta tjedno
 • Madrid, Iberia 2 puta tjedno
 • Manchester, easyJet 2 puta tjedno
 • Manchester, TUI 1 puta tjedno
 • Manchester, Jet2 3 puta tjedno
 • Marseille, Volotea 1 puta tjedno
 • Minhen, Lufthansa 8 puta tjedno
 • Minhen, Croatia 2 puta tjedno
 • Moskva, Aeroflot 2 puta tjedno
 • Nantes, Volotea 1 puta tjedno
 • Nantes, Transavia 1 puta tjedno
 • Newcastle, Jet2 1 puta tjedno
 • New York, United 2 puta tjedno do 3.10.
 • New York, Delta 3 puta tjedno do 3.10.
 • Osijek, Croatia 1 puta tjedno
 • Osijek, Trade Air 2 puta tjedno 2 stop
 • Oslo, Norwegian 2 puta tjedno
 • Paris CDG, Croatia 4 puta tjedno
 • Paris CDG, Air France 1 puta tjedno
 • Paris Orly, Transavia 3 puta tjedno
 • Prague, Smartwings 1 puta tjedno do 3.10.
 • Rijeka, Trade Air 2 puta tjedno 1 stop
 • Riga, airBaltic, 2 puta tjedno
 • Rim FCO, Croatia 3 puta tjedno
 • Rim FCO, Vueling 1 puta tjedno
 • Rotterdam, Transavia 2 puta tjedno, od 5.10. 1 puta tjedno
 • Split, Trade Air 2 puta tjedno
 • Varšava, LOT 3 puta tjedno
 • Vilnius, airBlatic 1 puta tjedno
 • Zagreb, Croatia 30 tjednih letova, 29 let od 11.10.
 • Zurich, Croatia 3 tjedna leta, 1 od 8.10.

Istim će Dubrovnik imati 180 letova tjedno (na 63 linije) u prvom i 168 tjednih letova u 2. tjednu. Dubrovnik je u drugoj polovici IX. mjeseca imao 219 tjednih letova.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: ZL Dubrovnik

Za mjesec dana (od 31.10.) kreće zimska stagnacija u regiji. Iako je Wizz Air iznenađujuće najavio velik broj letova iz Ohrida, a povećava i letove za Beograd, Sarajevo, Ljubljanu i Tuzlu, ipak će stagnirati u Skopju, Prištini i Podgorici, a ukida i letove za Split. Stagnirat će i Ryanair koji ima tek neznatan broj novih letova iz Niša (jedna linija), te tri linije iz Banja Luke, no smanjuje broj letova iz Podgorice, a najavljeno je par letova tijekom zime iz Zadra (za sada nema još ničeg konkretnog). Iz Zagreba kompanija najavljuje ozbiljnu ekspanziju. Više letova iz Zagreba imat će i Eurowings. Iz Podgorice Air Astana neplanirano nastavlja letove za Almaty i Nur-Sultan.

Ostale kompanija osjetno smanjuju broj frekvencija, a neke čak i zatvaraju linije. Tako iznenađujuće iz Beograda letove prekidaju Air France, Luxair i Tunisair, iz Zagreba Iberia i TAP, iz Ljubljane British, iz Podgorice Luxair, iz Skopja Edelweiss.

Na jadranskim aerodromima međunarodne letove će imati jedino Split, dok ni jedan međunarodni let ove zime neće imati Pula, Rijeka, Zadar i iznenađujuće Dubrovnik (osim linije Vuelinga za Barcelonu). Ni Tivat neće imati međunarodnih letova osim Air Montenegra za Istanbul. Istovremeno svi jadranski aerodromi osim Brača će imati letove za Zagreb (Croatia Airlines), a iz Tivta za Beograd (Air Montenegro i Air Serbia). Pula, Rijeka, Split i Dubrovnik će imati i po dva tjedna leta za Osijek, Dubrovnik za Split i Rijeku, a Split za Pulu i Rijeku, sve operira Trade Air.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Wizz Air

Airbus A320 obitelj ima vijke koji drže motor za krilo. Ovi vijci su od titana i kad se jednom skinu više se ne smiju ponovo koristiti, te se bacaju (recikliraju). Svaki košta 2.000 EUR i ima serijski broj. Stoga Croatia Airlines ove vijke drži uskladištene u staklenoj vitrini pod ključem. Alat za ove vijke je toliko skup da ga se ne isplati imati u arsenalu, te ga Croatia airlines iznajmljuje kada joj je potreban.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: izvor želi ostati anoniman

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!

Linije

Iz Ljubljane:

 • Helsinki, Finnair od 1.4.
 • Atena, Aegean od 6.6.

 

Iz Maribora:

 

Iz Portoroža:

 

Iz Zagreba:

 • Kos, Ryanair od 2.6.

 

Iz Pule:

 • Weeze, Ryanair od 26.3.
 • St.Gallen, People’s od 6.5.
 • Katowice, Ryanair od 2.6.
 • Copenhagen, Norwegian od 3.6.
 • Napulj, easyJet od 26.6.

 

Iz Rijeke:

 • Bergamo, Ryanair od 3.7.

 

Iz Zadra:

 • St.Gallen, People’s od 6.5.
 • Rzezsow, Ryanair od 2.6.
 • Munster, Ryanair od 3.6.
 • Milan Malpensa, Ryanair od 4.6.
 • Forli, Aeroitalia od 15.6.
 • Copenhagen, SAS od 1.7.

 

Iz Splita:

 • Sofia, European Air Charter od 12.4.
 • Tallinn, airBaltic od 1.5.
 • Stockholm ARN, Sunclass od 5.5.
 • Malmo, BRA od 12.5.
 • Skopje, Croatia od 12.5.
 • Vaxjo, BRA od 12.5.
 • Gothenburg, BRA od 13.5.
 • Norrkoping, BRA od 13.5.
 • Oslo, Croatia od 14.5.
 • Copenhagen, BRA od 20.5.
 • Trontheim, SAS od 27.5.
 • Rim, Ryanair od 1.6.
 • Atena, Aegean od 7.6.
 • Kalmar, BRA od 30.6.
 • Karlstad, BRA od 15.7.
 • Jankoping, BRA od 11.8.
 • Halmstad, BRA od 12.8.
 • Orebro, BRA od 2.9.

 

Iz Brača:

 • Minhen, Croatia od 27.5.
 • Košice, SkyAlps od 17.6

 

Iz Dubrovnika:

 • Frankfurt, Eurowings Discover od 26.3.
 • Tallinn, airBaltic od 2.5.
 • Leeds Bredford, TUI od 4.5.
 • Prag, Croatia od 18.5.
 • Bolzano, Skyalps od 27.5.
 • Bratislava, Skyalps od 27.5.
 • Minhen, Eurowings Discover, 28.5.
 • Bukurešt, Air Connect od 11.6.
 • Forli, Aeroitalia od 15.6.
 • Vencija, easyJet od 1.7.

 

Iz Osijeka:

 • London Stansted, Ryanair od 2.6.

 

Iz Sarajeva:

 

Iz Tuzle:

 

Iz Mostara:

 • Forli, Aeroitalia od 7.4.

 

Iz Banja Luke:

 • Antalya, Tailwind od 7.6.
 • Monastir, Nouvelair od 7.6.
 • Atena, Aegean od 30.6.

 

Iz Beograda:

 • Ankara, Air Serbia od 28.3.
 • Tel Aviv, Air Serbia od 6.4.
 • Izmir, AnadoluJet od 13.4.
 • Catania, Air Serbia od 14.4.
 • Lisabon, Air Serbia od 15.4.
 • Izmir, Air Serbia od 15.4.
 • Heraklion, Air Serbia od 28.4.
 • Cairo, Air Serbia od 15.5.
 • Hamburg, Air Serbia od 15.5.
 • Riga, airBaltic od 16.5.
 • Chicago, Air Serbia od 17.5.
 • Gothenburg, Air Serbia od 18.5.
 • Cologne, Air Serbia od 18.5.
 • Napulj, Air Serbia od 19.5.
 • Firenca, Air Serbia od 20.5.
 • Marseille, Air Serbia od 20.5.
 • Chania, Air Serbia od 4.6.
 • Krakow, Air Serbia od 4.6.
 • Ohrid, Air Serbia od 5.6.
 • Rodos, Air Serbia od 5.6.
 • Varna, Air Seriba od 5.6.
 • Krf, Air Serbia od 9.6.
 • Palermo, Air Serbia od 14.6.
 • Kuwait, Jazeera od 17.6.
 • Berlin, Wizz Air od 31.7.
 • Copenhagen, Wizz Air od 31.7.
 • Lisabon, Wizz Air od 1.8.
 • Zakynthos, Wizz Air od 1.8.
 • Bergamo, Wizz Air od 26.9.

 

Iz Niša:

 

Iz Kraljeva:

 

Iz Podgorice:

 • Gdansk, Ryanair od 27.3.
 • Rzeszow, Air Montenegro od 15.6.
 • Bratislava, Air Montenegro od 17.6.

 

Iz Tivta:

 • Manchester, Jet2 od 1.5.
 • Riga, airBlatic od 4.5.
 • Beč, Austrian od 13.5.
 • Brno, Air Montenegro od 15.6.
 • Riyadh, flynas od 1.7.
 • London Stansted, Jet2 od 6.5.2024.

 

Iz Prištine:

 • Dusseldorf, Condor od 26.3.
 • Antalya, SunExpress od 27.5.

 

Iz Skopja:

 • Frankfurt, Lufthansa od 23.4
 • Split, Croatia od 12.5.
 • Oslo, Norwegian od 23.6.

 

Iz Ohrida:

 • Manchester, TUI od 31.5.
 • London Gatwick, TUI od 31.5.
 • Beograd, Air Serbia od 5.6.
 • Maastricht, Corendon od 7.7.