Novosti iz regije

Ryanair zapošljava u Zagrebu. Danas (24.2.) u 10 sati, kompanija ima otvorene dane i intervjue za zapošljavanje kabinskog osoblja u hotelu Sheraton. Kandidati moraju biti visoki od 157 do 188 cm, moraju biti u stanju plivati 25 metara i govoriti dobro engleski jezik.

Ryanair nudi plaću od tisuću do četiri tisuće EUR, tri slobodna dana nakon pet radnih dana, posao uvijek započinje i završava u bazi (osim u slučaju lošeg vremena i poremećaja u prometu). Kompanija nudi i velike popuste zaposlenicima na svojim letovima, ali i letovima drugih kompanija. Ryanair će zaposliti 35 kabinaca. Kompanija naglašava da već sada ima značajan broj kabinaca i pilota koji imaju hrvatsko državljanstvo.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ryanair

Novi terminal Aerodroma Sarajevo će se otvoriti od kraja ove godine. Terminal će se postepeno otvarati, dio po dio, kako bi se izbjegla mogućnost operativnih problema i kako bi se u hodu ti problemi otklanjali. Potpuno otvaranje cijelog terminala planira se do ljetnog reda letenja 2023. Novi terminal ima 4 kata i 10.000 četvornim metara prostora.

Aerodrom je već završio jedinstvenu fasadu na starom terminalu koja je identična kao i na novom terminalu, čime se više ne vidi razlika ova dva terminala, nego izgledaju kao jedan terminal. I sa airside će se potpuno urediti fasada, tj. staklene površine pa će biti jednake kao i na novom terminalu. Po otvaranju novog terminala aerodrom će izvršiti i neke popravke i preinake na starom terminalu.

Oba terminala će imati 11 gateova (na novom terminalu dodatnih 6 gateova), od čega 3 na avio mostovima (dodaje se još jedan avion most na postojeća dva). Oba terminala će imati zajedno 24 check in šaltera (duplo nego prije). Kapacitet oba terminala će biti 2  milijuna putnika.

Kada se otvori novi terminal, srušit će se zid između oba terminala dočim će se dobiti jedinstveni prostor jednog terminala. Svi kapaciteti oba terminala biti će jedinstveni pa će tako svi check in šalteri oba terminala tvoriti jedinstvenu cjelinu, svi tokovi putnika će biti jedinstveni (odlazni putnici preko starog terminala na 1. kat pa na novi terminal pokretnim stepenicama), terminali će imati jedinstvene ugostiteljske, trgovačke, uslužne i druge kapacitete.

Novi terminal ima velik broj uredskih i drugih prostora koje će koristiti avio i druge kompanije. Ovi prostori su izuzetno dobro postavljeni prema tokovima putnika pa će biti vidljivi sa svih pozicija. Svi putnici će po kontroli putovnica prolaziti kroz duty free trgovinu što je trend u zrakoplovstvu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Alen Šćuric

Saudijski LCC flynas trenutno leti 3 leta iz Riyadha i 2 iz Jeddaha za Sarajevo. No linija za Riyadh se ukida 25.3. i ne leti do 3.5. kada se obnavlja sa 3 tjedna leta. Od 1.6. linija će imati svakodnevne letove, što je i više nego prošle godine.

Istovremeno na liniji za Jeddah kompanija će cijelo vrijeme letjeti 2 tjedna leta, a od 1.5 će letjeti 4 tjedna leta. To znači da će Flynas od VI. mjeseca letjeti 11 tjednih letova. FlyBosnia se nada da će kompaniji konkurirati na obije linije.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: flynas

Iako je Eurowings najavio da će krenuti sa letovima za Beograd na samom početku III. mjeseca isto se neće desiti i kompanija je dalje prolongirala pokretanje linije Stuttgart-Beograd koja će sada krenuti mjesec dana kasnije 2.4. Linija će se prvo operirati 2 puta tjedno, a potom od 14.4. dodaje i 3. tjedni let. Ovo znači da je Eurowings ove zime imao tek 3 leta za Beograd.

Linija Dusseldorf-Beograd kreće sa operacijama 15.5. sa dva tjedna leta, a 25.5. kompanija će ju povećati na 4 tjedna leta (ponedjeljak, srijeda, petak i nedjelja).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Eurowings

Direktor Air Montenegra Predrag Todorović u ostavci naglašava da je krajnje neracionalno da minijaturna Crna Gora ne koristi maksimalno svoje resurse i da su oni razbacani, te ih Air Montenegro ne može koristiti. Tehničari Air Montenegra tako servisiraju aviona na kiši, vjetru i zimi, a istovremeno u hangaru druge državne kompanije Montenegro Airlinesa se ne dešava ništa nego je u njemu parkiran stari Fokker F100. „Ja imam opstrukcije sa svih strana, a to je neprihvatljivo“ kaže Todorović. Istovremeno od njega traže rezultate odmah, nove linije, veće frekvencije…

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Montenegro

Podgorica je imala 41.042 putnika u I. mjesecu (19.591 u I/2021; 63.702 u I/2019). Od toga najviše putnika je imala Air Serbia njih 9783, pa Turkish 9576, na 3. mjestu je Air Montenegro sa 6238, pa Ryaniar sa 5389, 5. je Austrian sa 4663, a 6. Wizz Air sa 3224 putnika. Charteri su ostvarili 108 putnika i generalna avijacija 335 putnika.

Najviše putnika iz Podgorice putovalo je za Beograd (14.811), pa za Istanbul (9.576), Beč (5240), Barcelonu (2135) i Bruxelles (2005). Air Motenegro je iz Podgorice ostvario tek 37,6% load faktora.

Na Podgorici je bilo 724 operacije (317 u I/2021, 911 u I/2019). Aerodrom je ostvario 26,3 tone carga (31,3 tone u I/2021, 64,5 tona u I/2019).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Podgorica

Izvršni direktor Air Montenegro Predrag Todorović je podnio ostavku Odboru direktora i Ministarstvu kapitalnih investicija. Todorović je podnio zahtjev za sporazumni raskid ugovora. Todorović je naveo da ostavku daje iz osobnih razloga. Todorović se odrekao svih prava ugovora u preostalom trajanju od tri godine i prava na otpremninu. Otkazni rok mu je do 31.3.2022.

Istim će Todorović biti na funkciji tek godinu dana. Ovo je istinski loše za kompaniju da mijenja čelnog čovjeka u tako kratko vrijeme. U tih godinu dana Todorović je istinski ekspresno pokrenuo kompaniju i odradio gomilu posla, uključujući i AOC te Part 145 licencu za održavanje aviona. No, nakon toga je imao brojne probleme u vođenju kompanije. Kompanija je imala vrlo mnogo elementarno pogrešnih postupaka, imala je istinski malo letova i linija, a spržila je vrlo mnogo novaca. Zamaaero je bio više nego kritičan od prvog dana vođenja kompanije.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Montenegro

Montenegro Airlines ja najavio da će početi sa uslugama tehnike, tj. maintenancea i to u Podgorici i u Beogradu. No, šest mjeseci kasnije ne vidimo nikakvog napretka, tj. kompanija nije krenula sa ovim poslom. Istinski treba postaviti pitanje koliko novaca je utrošila na ovaj projekt koji se ne ostvaruje i time smanjila stečajnu masu, te hoće li se on ikada ostvariti.

Vrlo upitna je i isplativost ostalih poslova koje je pokrenuo Montenegro Airlines od kada je u stečaju. I ovdje se postavlja pitanje jesu li ti poslovi smanjenje stečajne mase. Nije jasno zašto stečajni upravitelj više vremena provodi na nalaženje upitnih poslova i tužakanje svega i svakoga okolo-naokolo, nego na dovršetak stečaja i namirivanje vjerovnika.

Nije jasno zašto stečajni upravitelj ne proda Fokker F100 dok još nešto i vrijedi (a neće još dugo obzirom na poodmakle godine), zašto ne proda alat i logistiku za tehniku, hangar i ostalu imovinu kompanije pa namiri vjerovnike.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Montenegro Airlines

Air France trenutno za Ljubljanu leti 4 puta tjedno (ponedjeljak, utorak, četvrtak i subota). Od 13.3. kompanija uvodi letove 6 puta tjedno (svaki dan osim nedjelje). Od 27.3. Air France će za Ljubljanu letjeti svakodnevno. Od 31.5. kompanija uvodi i drugi dnevni let. Drugi dnevni let će noćiti u Ljubljani tj. dolaziti će kasno navečer (u 23:00), a odlaziti će rano ujutro (u 6:50). Povratne karte za top sezonu mogu se kupiti već za 160 EUR.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air France

EasyJet ozbiljno smanjuje broj letova za Beograd ove godine. Kompanija je tijekom I. i početka II. mjeseca prekinula sa letovima na sve tri linije, te je odlučila Berlin ukinute i neće ga operirati od proljeća. Za Basel kompanija u ovom momentu leti 3 tjedna leta, a od 2.3. liniju povećava na 4 tjedna leta, no od 30.3. ju smanjuje na samo 2 tjedna leta (ponedjeljak i petak) kako će ju operirati do kraja ljetnog reda letenja.

Liniju za Genevu easyJet trenutno leti 3 tjedna leta, koje povećava na čak 5 od 1.3, ali od 29.3. ju smanjuje na tek 3 tjedna leta (ponedjeljak, srijeda i petak). Od 3.7. linija se povećava na 4 tjedna leta ali samo do 4.9. kad se ponovo smanjuje na 3 leta.

Ovo znači da će easyJet iz Beograda imati samo 5 tjednih letova na dvije linije, a u tek dva mjeseca top sezone imat će 6 letova.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: easyJet

Aerodrom Tuzla na svoje dvije stajanke (apron) ima čak 15 parkirnih pozicija, od toga ispred terminala ima 3 parkirne pozicije, a na istočnoj stajanci ima 10 parkirnih pozicija, no na tom prostoru mogu parkirati i 12 aviona ako koriste tug. Aerodrom može parkirati još tri aviona na istočnoj rulnici koja je široka preko 70 metara i to tako da parkira dva aviona na samom rubu rulnice, okrenute prema uzlatno-sletnoj stazi, te još jedan na samoj rulnici okrenut prema zapadu (terminalu). U tom slučaju avioni se moraju okretati na uzletno-sletnoj stazi.

Nažalost aerodrom nema paralelnu rulnicu cijelom dužinom uzletno-sletne staze, tj. rulnica je preuska na potezu između istočne i zapadne stajanke. Kako tamo postoji nekoliko desetaka helipada koji su vrlo gusto raspoređeni izrada ostatka rulnice bi bila vrlo jeftina.

Kako aerodrom ima i treću manju stajanku istu koristi za poslovne i sportske avione neovisno o parkirnim pozicijama za velike avione referentnog A320. Ovo znači da u slučaju potrebe aerodrom može parkirati čak 18 aviona istovremeno, tj. može opslužiti sve potrebe Tuzle, Sarajeva i Banja Luke u slučaju magle na ostala dva aerodroma. Naravno, limitator za tako što je terminal koji će imati samo tri gatea i nema kapacitet za više od četiri aviona odjednom.

Aerodrom ima i dva vojna autobusa koje je dobio od NATO-a i koji su još uvijek u maslinasto zelenoj boji. Autobusi su istinski neprimjereni za prijevoz putnika do aviona, no imaju vrlo malo kilometara, svaki manje od 10.000.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Alen Šćuric

Za tjedan 3-9.2. Eurocontrol je iznio podatke država koje su imale najbolje rezultate u usporedbi sa 2019. Pritom je Hrvatska na izvrsnom 2. mjestu:

 1. Albania 102%
 2. Hrvatska 89%
 3. Belgija 86%
 4. Armenia 86%
 5. Ukrajina 83%
 6. Turska 81%
 7. Grčka 80%
 8. Portugal 79%
 9. Cipar 78%
 10. Bugarska 78%

Srbija i Crna Gora su na 12. mjestu (75%), BiH na 14. mjestu (74%), Makedonija na 22.  mjestu (70%), a Slovenija na 38. mjestu (sa tragičnih 52%).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ryanair

Aerodrom Sarajevo će produžit uzletno-sletnu stazu sa sadašnjih 2600 na 3150 metara. Istim će na aerodrom moći slijetati većina širokotrupaca. Prilikom sređivanja imovinsko-pravnih odnosa aerodroma, aerodrom je registrirao apsolutno sve čestice zemlje kojima raspolaže i upisao ih u zemljišno-knjižni ured. Pritom je ustanovio da raspolaže sa 60.000 kvadratnih metara prostora koje je njegovo vlasništvo od Olimpijade u Sarajevu, a što su sada i uknjižili. Taj prostor upravo omogućava širenje uzletno-sletne staze bez potrebe kupovine zemlje i administrativnih problema za koje se pretpostavljalo da bi mogli postojati.

Aerodrom će radi toga zatvoriti cestu koja ide uz samu pistu. Za ovo su već dobili odluku i odobrenje nadležnih vlasti.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Alen Šćuric

Croatia Airlines povećava broj letova na svoje tri linije prema Lufthansinim hubovima. Linija Zagreb – Beč trenutno ima tri tjedna leta, utorkom, četvrtkom i subotom. U tjednu od 28.2. do 6.3. biti će čak šest letova i to dva u ponedjeljak te po jedan u utorak, četvrtak, subotu i nedjelju. U razdoblju od 7.3. do 20.3. Croatia će letjeti četiri puta tjedno prema Beču što znači da će standardnom rasporedu utorak, četvrtak, subota dodati i let nedjeljom.

Na liniji Zagreb – Munich hrvatski nacionalni prijevoznik trenutno ima devet tjednih letova, ali od 28.2. taj broj će se povećati na čak četrnaest tj. dva leta dnevno. Croatia Airlines takav raspored drži sve do kraja zimskog reda letanja.

Trenutni broj tjednih letova između Zagreba i Züricha je jedanaest, no od 28.2. taj broj će biti dvanaest. Tjedan nakon toga će se povećati na trinaest tjednih rotacija te će zatim u posljednja dva tjedna zimskog reda letenja ova dva grad biti opet povezani s dvanaest tjednih letova. Ovime Croatia Airlines dobiva 7 do 9 tjednih letova više prema ova tri grada.

autor: Marko Bilić, dopisnik (Split), foto: Croatia Airlines

Air Serbia je u prodaju stavila letove Beograd-Zadar. Linija će krenuti 14.6. i letjet će utorkom i subotom, a operirati će se sa ATR 72. Ovo je 6. linija Air Serbie u Hrvatskoj. Istim ove godine Air Serbia otvara novih 17 linija i obnavlja njih 6, tj. imat će 23 linije više nego prošle godine.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Serbia

Lufthansa će ovaj tjedan imati samo 5 letova tjedno za Zagreb. Kompanija je početkom XII. mjeseca imala 11 letova tjedno za Zagreb. Lufthansa ozbiljno reže u regiji te je uz Zagreb ekstremno porezala i Beograd, Ljubljanu i Sarajevo. Tako je za Beograd Lufthansa letjela od 10.1. do 8.2. samo 6 tjednih letova iz Frankfurta. Uz to kompanija izuzetno varira u broju tjednih letova iz tjedna u tjedan.

Na sreću od idućeg tjedna Lufthansa ponovo kreće povećavati broj letova za Zagreb, te će za mjesec dana u tjednu od 21.3. imati 10 letova tjedno.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Lufthansa

Radovi na uzletno-sletnoj stazi u Banja Luci su bili gotovi u petak 18.2. Sada Aerodrom Banja Luka čeka inspekciju Direkcije za civilno zrakoplovstvo BiH koji moraju ispitati stazu, što će se desiti ovaj tjedan. Ukoliko sve prođe u redu sa inspekcijom Aerodrom se planira otvoriti do petka 25.2. te pokrenuti promet.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: Possehl

Prvi ATR 72-600 Air Serbie je obavio prvi komercijalni let otkako je ušao u flotu Air Serbie i to prema Tirani kao JU212/213 u petak. Nakon toga je letio za Beč kao JU604/605.

Istovremeno je ATR 72-500 Air Serbie (YU-ALT) odletio za Sonderborg u Danskoj. U ovom gradu već se duže vrijeme skladište manji avioni. Avion je star 23,8 godina i bio je u lizingu u Air Serbiji.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Serbia

Croatia Airlines je uvela novu mogućnost narudžbe hrane na domaćim letovima. Putnici hranu mogu naručiti do 72 sata prije polaska aviona. Hrana se može naručiti prilikom kupnje karte, online check ina, kontaktiranjem call centra ili preko „manage booking“ na web stranici. Od obroka moguće je naručiti vegetarijanski sendvič ili sendvič od sira za 6 EUR, te sendvič od dimljene šunke ili tune za 7 EUR.

Iskreno krajnji je nonsens da Croatia na svojim letovima nema ove proizvode u samom avionu i da ih ne nudi putnicima za kupnju. Imati par sendviča koji imaju rok trajanja od par dana sigurno da ne bi bitno otežalo avion, a putnici bi imali mogućnost dodatne usluge, te bi kompanija imala mogućnost dodatne zarade. Malo je putnika koji će se unaprijed odlučiti za kupnju, putnici to jednostavno ne rade. Pa će pojesti nešto ili na aerodromu ili kupiti sendvič u trgovini prije leta. Ovako kad bi putnici isto imali u samom avionu sigurno da bi se dio njih i odlučio za sendvič. Nikako mi nije jasno zašto se tako što ne uvede. Krajnji nonsens!

Putnici Croatie na domaćim letovima dobivaju gratis vodu, a putnici business klase „Zagreb snack“ u kojem su dimljeni sir i krekeri, te velik izbor napitaka.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Croatia Airlines

Novak Đoković je u intervjuu za BBC izjavio da nije antivakser, ali da se neće cijepiti protiv Covida-19. Pritom je izjavio da će radije propuštati osvajanje trofeja nego da bude prisiljen da se cijepi. Na to je reagirao Ryanair i izjavio: „Mi nismo aviokompanija, ali letimo avionima“.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ryanair

Air Serbia je u I. mjesecu prevezla 90.000 putnika (u I/2021. 53.457), što je 71% više putnika nego u istom mjesecu 2021. Kompanija je obavila 1641 let. Naglasimo da je Air Serbia u I. mjesecu pokrenula pet linija iz Niša i jednu iz Kraljeva. Kompanija je u 2021. imala 83% više putnika i 39% veći obujam prometa nego u 2020.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Serbia

Nakon što je Ukraine International stacionirao dva aviona u Beogradu sada je i SkyUp to učinio sa jednim 737-800. Lezori su zahtijevali od kompanije da to učini radi straha od rata u Ukrajini.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: SkyUp

Ima li slovenski Lipican Aer avione ili ne? Na njihovoj web stranici navode da imaju dva Saaba 2000, jedan Saab 340F, jedan Let 410 Turbolet, te manje Piper PA34 220T Seneca III, Piper PA 28R 200 Arrow II, tri Cessne 172N Skyhawk, te dva Pipstrel Virus SW 121. Kompanija navodi da rade od 1991. i to kao pilotska škola koja radi sa cargo kompaniju Solinair. Kompanija se bavi panoramskim letovima, školovanjem pilota i maintenanceom.

Kontaktirao sam kompaniju i rekli su da Turbolet u floti više nemaju, a da nisu sigurni kakav je status Saabova. Kako god neovisni izvori tvrde da je kompanija Saabove imala u floti do 2019. godine, no da su svi nakon toga prizemljeni.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Lipcan Aer

Premium salon Air Serbia na Aerodromu Beograd je u 2021. godini posjetilo 29.090 gostiju, što je drugi najbolji rezultat od otvaranja ovog salona 2015. godine. Air Serbia ima ugovore sa Turkishem, Luxairom, Qatarom, Flydubaiem i poznatom grupacijom Collinson koji joj pune premium salon.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Serbia

Aerodromi Crne Gore su izvršili provjeru nad poslovnim knjigama, te su podnijeli kaznenu (krivičnu) prijavu protiv bivšeg direktora Milovana Đuričkovića i njegove nekadašnje savjetnice Biljane Jovanović Knežević a zbog zlouporabe službenog položaja. Naime Jovanović Knežević je digla privatni kredit od 22.504,05 EUR koji kredit je potom banka 24.12.2013. prinudno naplatila od Aerodroma Podgorica umjesto od same zaposlenice.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Podgorica

Banja Luka je u I. mjesecu imala 10.855 putnika i 152 operacije. Isto je neusporedivo više od I. mjeseca prošle godine kada su imali tek 883 putnika na 217 operacija. Rezultat je to bolji obzirom da je aerodrom zatvoren od 18.1. ove godine radi rekonstrukcije uzletno-sletne staze.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Alen Šćuric

Beograd je u I. mjesecu imao 239.000 putnika. Kako je u I. mjesecu 2019. imao 347.544 putnika to je 68,8% putnika iz 2019. godine. Broj letova je dostigao 89% iz 2019. godine. Ovo znači da je load faktor prilično loš.

Već treći mjesec možemo vidjeti da Zagreb sve manje zaostaje za Beogradom. Naime, dok je Beograd imao 68,8% putnika iz 2019, Zagreb je imao 73,3% putnika iz 2019. Uzmemo li u obzir činjenicu da nonEU zemlje i dalje imaju bitno više putnika u usporedbi sa 2019. nego EU zemlje ovo zapravo pokazuje da je zagrebački rezultat izuzetno dobar u komparaciji sa beogradskim.

Prije 6 mjeseci razlika između Zagreba i Beograda je bila 360.000 tisuća putnika u korist Beograda, u XII. mjesecu razlika je bila 94.418 putnika, a u I. mjesecu 98.857 putnika, dakle već drugi mjesec razlika je ispod 100.000 putnika. Konačno u I. mjesecu 2019. razlika između Zagreba i Beograd je bila 156.347 putnika, a sada je 98.857 putnika.

Prema podacima Eurocontrola u I. mjesecu je broj putnika bio 70% iz 2019, što znači da je Beograd ispod razine Europe, a Zagreb je već drugim mjesec iznad toga postotka.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Beograd

Norwegian je prošlog VIII. mjeseca letio tek jedan tjedni let za Stockholm i dva za Oslo. Letove za Stockholm kompanija je prekinula vrlo brzo, sredinom VIII. mjeseca dok je Oslo nastavila operirati sa tek jednim tjednim letom cijele zime.

No, sada kompanija povećava obije linije. Tako će Stockholm letjeti od 3.5. dva puta tjedno i to utorkom i subotom (od 15.6. srijedom i subotom, no od 15.8. se vraća na utorak). Tako će letjeti sve do 29.10.

Oslo će kompanija operirati jednom tjedno do 28.3. kada kreće prometovati tri puta tjedno (ponedjeljkom, srijedom i subotom). 17.6. Norwegian dodaje i četvrti tjedni let petkom. 12.8. let petkom se gubi i kompanija ponovo leti 3 puta tjedno. Od 24.9. povremeno se gubi i let subotom (letjet će ga tri puta, a tri puta neće). Od XI. mjeseca kompanija će letjeti Oslo dva puta tjedno (srijedom i subotom).

Norwegian za Stockholm i za Oslo ima konkurenciju i Air Serbie i Wizz Aira (Sandefjort i Skavsta).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Norwegian

 

Iako je Air France trebao krenuti sa operacijama prema Beogradu 27.3. isto se neće desiti. Kompanija se u Beograd vraća tek 30.5. kada će operirati tek 4 leta tjedno (ponedjeljak, srijeda, petak, nedjelja) koji broj letova će imati cijelo ljeto. Ovo je jedan let manje nego ga je kompanija imala prošle godine. Sve to vrijeme Air Serbia će operirati dva dnevna leta za Paris.

Istovremeno Air France je letio cijele zime za Zagreb i Ljubljanu. Za Zagreb će i dalje letjeti svekodnevno, a isto toliko letova će letjeti i za Ljubljanu od 27.3.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: Air France

Vlada Slovenije je izdvojila 2 milijuna EUR za subvencije aviokompanijama u 2022. godini. Još nisu poznati uvjeti natječaja za ovaj novac, iako je već sredina II. mjeseca. Dakle, vrlo vjerojatno će Slovenija i opet novac plaćati retroaktivno što je krajnji nonsens i nema baš nikakvog efekta po motivaciju kompanija da uvode nove linije i povećavaju frekvencije. Naime, ako vi kompaniji obećate novac pod uvjetom da uvede određene letove, ona će to i napraviti, pa joj vi nakon toga novac isplatite. Plaćanjem novaca za nešto što je kompanija već napravila ne motivirate ništa nego samo kompaniji doznačujete novac za već obavljene letove. Nonsens!

Slovenija je to radila sa prošlogodišnjim natječajem. Stoga nije ni čudno da je program poticaja doživio potpuni fijasko i da nije bilo nikakve koristi. Kojeg smisla onda ima ponavljanje istog nonsensa. I opet neće biti nikakve koristi. Naprosto fascinira diletantizam slovenskih političara u zrakoplovstvu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Ljubljana

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

NAGRADNA IGRA

Osvojite 9 starih razglednica (50+ godina) InexAdrije, Lufthanse, Balaira, Air Lloyda i Ju52
tako da nam pošaljite fotke za foto-spotterski kutak

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!

Linije

 

Iz Ljubljane:

 • Atena, Aegean od 6.6.

 

Iz Maribora

 

Iz Portoroža:

 

Iz Zagreba:

 

Iz Pule:

 • Zurich, Croatia Airlines od 2.11.

 

Iz Rijeke:

 

Iz Zadra:

 

Iz Splita:

 • Atena, Aegean od 7.6.

 

Iz Brača:

 

Iz Dubrovnika:

 • London Gatwick, British od 5.12.

 

Iz Sarajeva:

 • Stockholm Skavsta, Wizz Air od 1.11.
 • London Gatwick, TUI od 20.12.

 

Iz Tuzle

 • Beč, Ryanair od 1.11.
 • Stockholm, Ryanair od 2.11.
 • Memmingen, Ryanair od 4.11.

 

Iz Mostara

 

Iz Banja Luke:

 • Berlin, Ryanair od 4.11.

 

Iz Beograda:

 • Billund, Wizz Air od 27.3.

 

Iz Niša:

 • Zurich, Air Serbia od 17.12.

 

Iz Kraljeva:

 

Iz Podgorice:

 • Manchester, Ryanair od 30.10.
 • London Luton, Wizz Air od 2.11.

 

Iz Tivta:

 • Manchester, Jet2 od 1.5.

 

Iz Prištine:

 

Iz Skopja:

 

Iz Ohrida:

 • Manchester, TUI od 31.5.