Novosti iz regije

Hrvatska poklanja Ukrajini 14 transportnih helikoptera i to dvanaest Mi 8 MTV-1 i dva MI-8 T. Hrvatska je do sada Ukrajini pomogla sa 160 milijuna EUR pomoći, od čega je 77% vojna pomoć. Hrvatska je udomila i 23.000 ukrajinskih izbjeglica.

Dio helikopteri je u ZTC-u (Zrakoplovno-tehničkom centru) gdje se pripremaju za isporuku, skidaju im se oznake, te se vrši potreban servis,  dok su ostali helikopteri na Lučkom. Isporuka helikoptera će biti za 10 dana. 7 helikoptera će odletjeti za Poljsku, dok će ih 7 ići kopnenim putem za Poljsku, odakle će se isporučiti Ukrajini. Nakon ove donacije Hrvatska će ostati na 10 helikoptera Mi 171Sh i 4 UH-60M Black Hawk. Ova donacija je dogovorena sa saveznicima u NATO-u.

Kako istočne članice Saveza za doniranu opremu dobivaju novo zapadno naoružanje za očekivati je da će se isto desiti i sa ovom donacijom. Spominje se da bi Hrvatska mogla zauzvrat dobiti dodatne količine samohodnih haubica 155 mm i to vjerojatno PzH 2000. No, spominje se da bi Hrvatska mogla dobiti i dodatne količine polovnih helikoptera Black Hawk. HRZ na Lučkom gradi dva hangara za Black Hawke pa je za pretpostaviti da će još ovih helikoptera doći u flotu. Kako god ministar obrane Banožić je najavio zamjenu flote ruskih helikoptera zapadnim helikopterima. Što je i logično.

Moj visoki izvor iz Hrvatskog ratnog zrakoplovstva mi kaže da su helikopteri Mi 8 bili pri kraju sa resursima, da ih dio (koji idu kopnom) ostaje bez resursa ove godine, a preostali 2024. Ukrajina ima vlastite snage da ovim helikopterima produži resurse, Hrvatska to nije imala. Moj izvor kaže da je stoga vrlo vjerojatno da je Ministarstvo procijenilo da mu ovi helikopteri mogu samo postati neupotrebljivo staro željezo i da ih ne može niti servisirati radi manjka ruskih dijelova (sjetimo se skandala u ZTC-u i otkaza direktoru radi pregovora sa Rusima), a još manje im može produžiti resurse. Postojeći stok rezervnih dijelova sada će se koristiti za preostalih 10 Mi 171 Sh. Stoga je ova donacija logična.

Moj izvor naglašava da je procjena HRZ-a da sve svoje zadaće može obaviti sa postojećom flotom od 14 helikoptera, no smatra da je realno da će se nabaviti i dodatni Black Hawk jer ova količina helikoptera ne može biti dostatna za trenutne zadaće medicinskih letova u Split, Rijeci i Zagrebu, suportiranje protupožarne sezone, transporta vojnih snaga i skokova padobranaca, obuke, te misije u Kosovu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: HRZ

Air Serbiji nam je dala podatke o natječaju za kabinsko osoblje koje je završeno u petak 24.2. Javilo se preko 800 kandidata. Još uvijek traje Assessment, no kompanija će probrati oko 300 kandidata koji će ući u drugi krug testiranja i odabira. Kompanija planira zaposliti više desetina kabinskog osoblja.

Ako je točno da će kompanija nabaviti 5 dodatnih aviona to je oko 100 kabinaca, što bi onda trebala biti i okvirna brojka novozaposlenih, a to znači da će kompanija zaposliti 12,5% prijavljenih. Vrlo fascinantno i daleko veći postotak nego što imaju druge kompanije Europe koje opako bugare sa zapošljavanjem kabinskog osoblja.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Serbia

Na aerodromu Beograd sam išao istražiti koliko treba da se prođe sa kraja na kraj, tj. od gatea A10 do gatea C14. Normalnim hodom (nisam hodao ekstremno brzo) trebalo mi je 8 minuta. Na prostoru od gate C7 do C14 postoje i pomične trake koje ubrzavaju hodanje. No iste su bitno prekratke i trebale bi biti duže uz samo izlaz od 5-6 metara za gate.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Beograd

Zračna luka Pula upravo provodi zapošljavanje za sezonska mjesta zemaljskog domaćina, transportnih radnika, rukovoditelja aerodromskom opremom, prodavača i konobara. Natječaj je bio do 14.2. i sada se provode razgovori.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto ZL Pula

Kada se 26.3. Zagreb otvori za Schengen sadašnja business loža će primati i putnika za domaće letove (Split, Dubrovnik, Zadar, Pula, Brač i Osijek). Ovo nije mala brojka putnika i ovdje i te kako putuju poslovnjaci, poglavito za Split i Dubrovnik. Ovi putnici do sada nisu mogli koristiti poslovnu ložu.

Nažalost isto znači da putnici 15 dnevnih letova nonschengena neće više moći koristiti poslovnu ložu cijelo vrijeme puta. Oni će me moći koristiti kao i do sada, ali će morati iz nje otići ranije kako bi prošli policijsku i carinsku kontrolu o potom otići do gatea. Ovo se može riješiti prioritetnim prolaskom kroz policijsku kontrolu za ovakve putnike. Tada govorimo o tek par minuta više.

Zagreb nema uslugu prijevoza najviših putnika prve klase luksuznim automobilima. OK, budimo realno ovih putnika i ovako i onako nema mnogo u Zagrebu, a i gateovi su jako blizu business loži pa bi prijevoz limuzinama bio istinski kontraproduktivan. No, kada se radi o prijevozu do aviona koji su pozicionirani na zapadnoj stajanci do koje ima vožnje par minuta, Zagreb bi morao više koristiti VIP autobus koji posjeduje. Ovaj autobus ima desetak VIP fotelja i trebao bi paralelno sa normalnim autobusom prevoziti putnike business klase, bitno udobnije, uz pozicioniranje na prednja vrata aviona.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: MZL Zagreb

Air Serbia i Air China su obnovile code-share ugovor koji je započeo 2015. godine. Air China je stavila svoj kod na letovima Air Serbie iz Beča za Beograd, a Air Serbia iz Beča za Peking. No, sada je Air China stavila svoj kod i na letovima Air Serbie iz Beograda za Tianjin. Jednako tako Air Serbia će sada imati mogućnost konektirati se na letovima iz Tianjina za Shanghai, Guangzhou, Shenzhen i Xi’an kroz interline ugovor koji ima sa Air Chinom.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Željko Bakšaj Žac

Air Serbia je prvotno planirala imati 15 tjednih letova za Budimpeštu sa početkom operacija. I kompanija je čekala zadnji čas, te je netom prije otvaranja linije (petnaestak dana prije), bitno smanjila broj polazaka. Po novom linija će se operirati tek 10 tjednih letova. Svaki dan po jedan let, a dva leta četvrtkom, petkom i subotom. U idućem tjednu biti će smo 8 tjednih letova (ni jedan let utorkom), a u zadnjem tjednu III. mjeseca njih ponovo 10. Ovo je svakako ispod minimalnog i racionalnog broja letova za postavljanje zadovoljavajućih frekvencija za konekcije na ovoj liniji, a koja bi morala biti bar 14 letova tjedno (svaki dan dva).

Od 3.4. planira se povećati broj letava na prvotno planiranih 17 letova kako će se nakon toga operirati cijelo ljeto. Vidjet ćemo jel će stvarno tako biti, pa se kompanija nada da će se linija u tri tjedna profilirati, ili će sredinom III. mjeseca ista ponovo rezati.

Iskreno kada se pokrenula linija Beograd-Budimpešta odmah sam rekao da ona nema smisla i da neće uspjeti. To sam prije dva dana rekao i Arsenu Rudanu, direktoru marketinga kompanije. Air Serbia je dva puta ukidala Budimpeštu. Budimpešta je bila među prvim linijama i vrlo je brzo ukinuta. Potom je nakon samo par dana operiranja ukinuta i linija Budimešta-Niš. Ne znam zašto Air Serbia forsira ovu liniju. Budimpešta i Beograd su vrlo blizu, na samo 379 km i 3:45 sati vožnje. Tu P2P putnika biti neće. Budimpešta ima ogroman broj prijevoznika, njih čak 43. Svi ozbiljni prijevoznici Europe lete za Budimpeštu. Uz to Wizz air ima 60 linija, Ryanair 59 linija, dok Smatrwings ima 15 linija. Tu nema mjesta za Air Serbiu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Serbia

Inspekcija rada Crne Gore je uručila zapisnik o izvršenom inspekcijskom pregledu, te je dala Air Montenegru rok za izjašnjavanje. Naime, inspekcija je u zapisniku konstatirala da je Saša Radović nezakonito postavljen na poziciju vršitelja dužnosti izvršnog direktora Air Montenegra. Air Montenegro je izjavio da će postupiti sukladno zakonu. Radovića je vlada Dritana Abazovića imenovala na tu poziciju 15.12.2022. gdje je naslijedio dotadašnju vršiteljicu dužnosti Draganu Frantov Nikolić.

Sporna je stanovita otpremnina koju Radović nije vratio. Naime, 30.12. Budvanska rivijera je poslala dopis Radoviću da vrati 76.000 EUR isplaćene otpremnine. Radović je izjavio da smatra kako otpremninu ne treba vratiti. Naime, Zakon o radu govori da zaposlenik koji primi otpremninu po osnovi sporazumnog prestanka radnog odnosa ne može zasnovati novi radni odnos u privrednom društvu čiji je osnivač država u roku od pet godina od momenta isplate otpremnine, ukoliko prethodno nije vratio cjelokupan iznos otpremnine. Problem se može riješiti tako da Radović vrati otpremninu ili da mu se otkaže ugovor o radu. Upravo to su konstatirali inspektori u zapisniku.

Inspektori će istim kazniti Air Montenegro za počinjeni prekršaj sa 1000 EUR, a isto toliku kaznu dobiti će i predsjednik Odbora direktora Pavle Ljesar. Inspektori će u idućim danima donijeti i rješenje gdje će naložiti Air Montenegru da otkloni nepravilnost (ili vrati otpremninu ili da Radović da otkaz). Radović je otpremninu uzeo i kada je napuštao Nacionalnu turističku organizaciju, a tada se radilo o 19.000 EUR.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: Air Montenegro

Croatia Airlines će u IV. mjesecu imati letove za:

 • Amsterdam 7 tjednih letova
 • Atena 2 leta od 20.4. via DBV
 • Barcelona 2 leta
 • Beč 12 letova i 8 letova Austriana u code-share, tj. 20 letova, a 11 letova Croatie i 11 letova Austriana, tj. 22 leta od 11.4.
 • Brač 2 leta
 • Bruxelles 11 letova
 • Copenhagen 7 letova
 • Dublin 3 leta od 11.4.
 • Dubrovnik 24 leta
 • Frankfurt 21 let i 12 letova Lufthanse u code-share, tj. 33 leta
 • London LHR 3 leta
 • Minhen 14 letova i 7 letova Lufthanse u code-share, tj. 21 let, A 12 letova od 12.5. Croatie, tj. 19 letova ukupno
 • Paris CDG 7 letova i 7 letova Air France u code-share, tj. 14 letova
 • Pula 11 letova, dio preko ZAD
 • Rim via SPU 6 letova, a 9 letova od 15.4. via SPU i DBV
 • Sarajevo 13 letova
 • Skopje 9 letova
 • Split 22 leta , od 24 do 25 letova od 24.4.
 • Zadar 11 letova, dio preko PUY
 • Zurich 14 letova

Ovo znači da Croatia Airlines u IV. mjesecu ima 199 tjednih letova na 20 linija iz Zagreba početkom IV mjeseca i 203 leta u V. mjesecu. U prošlogodišnjem IV. mjesecu Croatia je imala 156 letova na 17 linija iz Zagreba. To znači da će ovog IV. mjeseca imati 43 leta i 3 linija više.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Croatia Airlines

Vueling je planirao u top sezoni letjeti 9 tjednih letova iz Barcelone za Dubrovnik, no sada će letjeti od 19.6. do 10.9. samo 8 tjednih letova. Do 19.6. kompanija će letjeti 6 tjednih letova. Prošle godine u top sezoni kompanija je letjela 11 letova na ovoj liniji.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Vueling

Air Serbia u svom redu letenja ima objavljeno da će na nekoliko linija letjeti sa Airbusom A321 (do sredine VI. mjeseca za Lisabon, Barcelonu, Amsterdam i Paris CDG). Kontaktirali smo Air Serbiu i dobili smo objašnjenje da se radi o pogrešci kao što je bila i prošle godine, te da kompanija neće nabavljati A321. Kompanija nam se zahvalila na ukazanoj pogrešci i hitno je istu ispravila na našu inicijativu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Serbia

Putnici između Zagreba i Helsinkija će testirati digitalizirane putne dokumente. Ovo će se testirati u Zagrebu i Helsinkiju. Prije puta putnici će moći policiji poslati dokumente preko app-a. Ovi dokumenti će se provjeriti unaprijed. Po dolasku na granicu ovi digitalizirani dokumenti i prethodno povjereni dokumenti će se spojiti sa putnikom. Ipak putnici će morati putovnice imati sa sobom.

autor: Mladen Radić, dopisnik (Osijek), foto: MZL Zagreb

Danas sam bio prilično frustriran Aerodromom Beograd. Prva frustracija je vezana uz građevinske radove i vrlo lošom organizacijom prometa uz gradilište. No, o tome ćemo u idućim danima.

Moja glavna frustracija je bila u činjenici da je avion za Zagreb kasnio u odlasku sat i pola. No, to ne bi bilo tako strašno da nas aerodromsko osoblje nije stavilo u autobus i onda ostavilo da stojimo u prepunom autobusu više od 20 minuta. Ljudi su bili nagurani, umorni i frustrirani. Nitko se nije osudio izaći na svježi zrak da autobus ne krene, a baš nitko nam se nije obratio niti nam išta govorio. Niz putnika koji nisu imali jakne (jel je bio jako topli dan u Beogradu) su se smrzli jer su sva tri vrata bila cijelo to vrijeme otvorena. Djelatnica aerodroma je zatvorila vrata gatea i napadno se okrenula od nas da izbjegne reakcije ljutih putnika. Ljudi su doslovce posjedali po podu autobusa. Apsolutno nevjerojatno i neprimjereno. Naravno na kraju sam ja reagirao i izderao se na djelatnicu zašto nas nije ostavila na gateu nego u pretrpanom autobusu. Nakon moje reakcije djelatnica je pustila autobus da krene. Autobus je do pozicije aviona išao vrlo sporo i stao dva puta te čekao, na opće oduševljenje nas putnika. Ekstremno loše iskustvo. Da imam mazohističke nagone vožnje u pretrpanim autobusima vozio bi se u špici u javnom prijevozu Zagreba. I stoga nikako nisam sretan ako platim avionsku kartu prilično novaca a netko me natjera da se gužvam u pretrpanom autobusu pola sata i stojim bez da se negdje mogu i nasloniti. Pobogu!

Avion Air Serbie (YU-ASA) je bio vrlo pun. Bilo je 67 putnika, što je 93,1% load faktora. U avionu je bila grupa od 23 zagrebačka srednjoškolca i njihovih nastavnika koji su bili na studijskom putovanju na Cipru.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Alen Šćuric

Lufthansa iz Frankfurta za Ljubljanu i Beograd leti dva tjedan leta. Kompanija je prvo najavila, pa povukla treći dnevni let. No, sada se ponovo predomislila pa od 24.4. za Ljubljanu kreće letjeti 18 tjednih letova, a od 1.5. 19 do 20 tjednih letova (svaki dan dva do tri leta).

Za Beograd kompanija će od 24.4. letjeti 15 tjednih letova, od 8.5. njih 18, a od 29.5. po 19 tjednih letova (svaki dan dva do tri leta).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Lufthansa

Aerodrom Mostar je najavio letova Wizz Aira ove godine. Aerodrom tvrdi da je ugovor već potpisan. Istim bi mostarski aerodrom iz totalne apatije i tek 10.991 putnika skočio na preko 100.000 putnika. No, danas, krajm II. mjeseca još uvijek nema objave letova. Istim je sigurno da letovi neće krenuti krajem III. mjeseca, obzirom da Wizz Air letove uvijek najavljuje 3 mjeseca unaprijed. Ako bi letovi krenuli početkom ljeta, letovi bi se morali najaviti u idućih mjesec dana. Aerodrom prošle godine nije imao redovnih letova, a imao je nekoliko chartera.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Wizz Air

Delegacija zamaaero je bila u Beogradu gdje smo u dva dana imali sat i pola dug sastanak sa Anom Kaluđerović, izvršnom direktoricom Aerodroma Nikola Tesla, dvosatni sastanak sa Arsenom Rudanom, direktorom korporativnih poslova Air Serbie, razgovarali smo i sa Branislavom Malovićem, izvršnim direktorom za odnose sa državnim organima i organizacijama, te smo imali niz sastanaka vezano uz jedan veliki projekt koji ćemo organizirati u shoping-centru Galerija Beograd. Razgovori su bili vrlo ugodni i informativni, a o istom ćemo pisati u idućim danima.

Aerodrom Mostar je u I. mjesecu ostvario 5 putnika (6 u I/2022). Ovo je 2,8% putnika iz istog mjeseca 2019. (117 putnika). Aerodrom je imao 6 operacija (8 u I/2022). Mostar nije imao carga.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: ZL Mostar

Montenegro Airlines u stečaju tuži Crnu Goru i traži da joj se isplati 100 milijuna EUR uz zatezne kamate, a zbog neispunjenih obveza iz Lex specialisa. Montenegro Airlines ističe da joj je po tom zakonu trebalo biti isplaćeno 143 milijuna EUR, no isplaćeno joj je tek 37 milijuna EUR.

No, Agencija za zaštitu konkurencije je u 2021. donijela rješenje da je Montenegru Airlines nelegalno dodijeljeno 43 milijuna EUR, te da ista nije u skladu sa Zakonom o državnoj pomoći, kao ni sa obvezama Crne Gore iz Sporazuma o pridruživanju Europskoj Uniji. Agencija je obvezala Ministarstvo kapitalnih investicija da pokrene proceduru povrata tog nezakonito isplaćenog novca. Skupština je u međuvremenu ukinula Lex specialis, a Montenegro Airlines je otišao u stečaj.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Montenegro Airlines

Wizz Air u IV. mjesecu iz Skopje će letjeti za:

 • Basel 10 letova tjedno
 • Beauvais 2 leta
 • Berlin 4 leta
 • Bolonja 3 leta
 • Bratislava 3 leta
 • Breman 2 leta
 • Budimpešta 2 leta
 • Charleroi 4 leta
 • Cologne 4 leta
 • Copenhagen 3 leta
 • Dortmund 7 letova
 • Eindhoven 4 leta
 • Friedrichshafen 3 leta
 • Gothenburg 3 leta
 • Hahn 3 leta
 • Hamburg 4 leta
 • Karlsruhe 3 leta
 • London Luton 3 leta
 • Malmo 5 letova
 • Malta 2 leta
 • Memmingen 7 letova
 • Milano Maplensa 2 leta
 • Nuremberg 2 leta
 • Oslo Sandefjord 3 leta
 • Rim Fiumicino 4 leta
 • Stockholm Skavsta 3 leta
 • Treviso 2 leta

Ovo znači da će Wizz Air iz Skopja u IV. mjesecu imati 97 tjednih letova na 27 linija (u prosjeku 3,6 letova po liniji). Prošlogodišnjeg IV. mjeseca Wizz Air je iz Skopja imao 63 leta na 25 linija, a što znači da ove godine ima fascinantnih 34 leta i 2 linije više.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Wizz Air

Aeroitalia je odustala od letova na liniji Beograd-Forli koje je prvotno najavila za 8.4. uz dva leta tjedno. Kompanija i dalje ima najavljene letove za Mostar (od 7.4.), Dubrovnik (15.6.) i Zadar (15.6.), iako karte još uvijek nisu stavljene u prodaju.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aeroitalia

Cargo-partner je uložio u fotonaponske sustave na svom novom skladištu uz MZL Zagreb? Novi logistički centar uz MZL Zagreb će čak 40% svojih potreba za električnom energijom tijekom zime dobivati iz ovih sustava, dok će ljeti dobivati i više. Ove sustave će u doglednoj budućnosti napraviti i u Sloveniji i Srbiji.

autor: Mladen Radić, dopisnik (Osijek), foto: Cargo-partner

Na mom današnjem letu (utorak 21.2.) iz Zagreba za Beograd letio sam sa Air Connectovim ATR 72-600. Kako sam prvi puta letio sa 72-600 mogu primijetiti da je avion istinski bitno tiši od starijih modela ATR-a. Kabinsko osoblje (njih troje) ne govore srpski, ni malo.

Na letu je bilo 58 putnika, što je 85,3% load faktora. Više nego dobro i daleko više nego na mojim prethodnim letovima, kada je bilo tek 30-35 putnika po letu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Connect

Adria Tehnika planira otvoriti peti hangar u Ljubljani. Ovaj hangar će biti za wide-body avione. Hangar će biti za avione do A350. Hangar će moći primiti dva A320 umjesto jednog A350. Hangar se planira otvoriti 2026. i imat će 6400 četvornih metara. Ovime će Adria Tehnika imati 5 hanagara sa sveukupno 10 linija (slotova).

Vlasnik Adria Tehike je Avia Prime Grupa koje ima dva postrojenja u Poljskoj (Linetech u Katowicama i Rzeszowu), te jedan u Sloveniji (Adria Tenika) i Srbiji (Jat Tehnika). Kompanija odjednom može servisirati 34 aviona. Kompanija radi maintenance na sve tri generacije 737, obije generacije A320obitelji, A330, Mitshubishi RJ obitelji, Embraer EMB i ERJ, ATR 42 i 72, te Sukhoi SSJ100.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aleš Breznar

Wizz Air će u IV. mjesecu operirati iz Beograda:

 • Abu Dhabi 5 letova
 • Barcelona 4 leta, a 5 letova od 27.4.
 • Basel 4 tjedna leta
 • Bauvais 5 letova
 • Dortmund 6 letova
 • Eindhoven 5 letova, a 7 letova od 29.4.
 • Gothenburg 3 leta
 • Hamburg 3 leta
 • Karlsruhe 2 leta
 • Larnaca 4 leta
 • London Luton 5 letova
 • Malmo 4 leta, a 3 nakon 23.4.
 • Malta 3 leta
 • Memmingen 7 letova, a 6 letova nakon 22.4.
 • Nica 3 leta
 • Rim Ciampino 4 leta
 • Stockholm Skavsta 3 leta, a 2 nakon 20.4.

Ovo znači da će Wizz Air početkom IV. mjeseca imati 70 letova na 17 linija. Prošlogodišnjeg IV. mjeseca Beograd je imao 48 letova na 21 liniji. To znači da ove godine ima 22 leta više na 4 linije manje. Ove godine Wizz Air više ne leti za Billund, Hahn, Oslo i Vaxjo. U V. mjesecu donekle se mijenjaju frekvencije letova, ali ukupno će Wizz Air zadržati 70 tjednih letova iz Beograda.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Wizz Air

EasyJet je prošlog ljeta letio liniju Pula-Geneva frekvencijom od dva leta tjedno. No, ove godine kompanija je odustala od ove linije i više je neće operirati. Umjesto Geneve easyJet će operirati Napulj od 26.6. tako da će broj linija ostati isti kao i prošle godine.

Pula ove godine ima nove letove Ryanaira za Katowice (od 2.6.) i Weeze (od 26.3.), te Norwegiana za Copenhagen (od 3.6.), što znači da će imati tri linije više nego prošle godine.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: easyJet

Nako što je Air Serbia otvorila Tel Aviv ostalo je samo 7 linija koje nije obnovila: Varšava, Helsinki, Beiruth, Abu Dhabi, Amman, Nica i Geneva. Uz to kompanija privremeno ne leti Kijev, Krasnodar i Rostov obzirom da su aerodromi zatvoreni za promet. Air Serbia će ove godine letjeti za 86 redovnih linija iz Beograda, Niša i Morave.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Serbia

Zračna luka Pula je u I. mjesecu ostvarila 1903 putnika (1250 u I/2022). Ovo je i 176,5% putnika iz istog mjeseca 2019. (1078). Pula je istim imala više putnika od Zadara, Osijeka, Brača i Lošinja. Pula je imala 234 operacije (226 u I/2022). Aerodrom nije imao carga.

Brojkama je svakako pogodovala činjenica da je do sredine I. mjeseca iz Pula operirala Croatia Airlines sa dva tjedna leta za Zurich. Uz to letove ima Croatia za Zagreb (6 puta tjedno) i Zadar (3 puta tjedno), te Trade Air za Osijek i Split (po 2 tjedna leta). Uz novogodišnje praznike par letova za Pulu je imala i Air Serbia (8 letova od 23.12. do 9.1.).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: ZL Pula

 

Naša analiza „Je li A220 dobar za Croatiu“ je postigla rekordan broj komentara. Njih 455. Na zamaaero smo imali prilično puno članaka sa preko 200 komentara, njih par sa preko 300 komentara, no najviše komentara do sada je imala analiza od 29.6.2021. „Zašto Zagreb stagnira dok Beograd rapidno raste“ koja je imala 444 komentara.

Direktor Aerodroma Banja Luka Milan Račić napravio je istinski mnogo toga u samom aerodromu. Proširio je odlazni prostor aerodroma, uredio sve fasade, završio je cargo terminal i novi uredski prostor za upravu, otvorio dva kafića, upravo otvara duty free i automatski naplatu parkiranja. Još više je napravio sa dovođenjem novih linija i povećanjem frekvencija postojećih linija, pa aerodroma već mjesecima bilježi rekordne rezultate i došao je na skoro 400.000 putnika godišnje.

No, direktor smatra da treba još puno toga napraviti. U prvom redu direktor smatra da je glavni problem aerodroma dolazni terminal i glavni foaje. Dolazni terminal bi se trebao na strani prema stajanci (apronu) proširiti do pozicije ne kojoj je odlazni terminal, te se proširiti u smjeru sjevera. Jednako tako treba se proširiti i prostor glavnog hola, te povećati broj check in šaltera. Istim bi se dobio i bitno veći prostor za iznajmljivanje u glavnom holu. Naime, ogroman je interes za iznajmljivanja, ali aerodrom jednostavno nema kapaciteta da isto provede, i tu gubi velik novac.

Račić naglašava da je potrebno povećati stajanku (apron) sa 4 na 6 pozicija. Ovo bi po Račiću značilo 5 parkirnih pozicija za avione A320 i 737, te prostor jedne parkirne pozicije koja bi se mogla koristiti za A320/737 ili avione generalne avijacije.

Račić smatra da treba povećati parkiralište koje je sada premalo. Aerodrom planira i dislocirati rent’a’car poslovnice izvan aerodroma, na rent’a’car parkiralište, kao što to ima Dubrovnik, čime će se također osloboditi prostor za iznajmljivanje u glavnom holu.

Na kraju Račić je pokrenuo inicijativu da se napravi izlaz sa autoputa do aerodroma. Sadašnje rješenje okolnim putem, pa preko Laktaša je dugo i vrlo nepraktično. Izlaz sa autoputa bi osjetno skratio putovanje do aerodroma. Rješenje postoji i Račić se ozbiljno trudi provesti ga. Sve pripremne radnje sa Autoputevima RS su već obavljene i ovo bi se moglo uskoro desiti.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Alen Šćuric

Nova rumunjska regionalna kompanija Air Connect planira od 11.6. do 24.9. letjeti za Dubrovnik iz Bukurešta, jednom tjedno, nedjeljom. Linija će se letjeti sa ATR 72-600.

Ovu liniju je 2021. operirao TAROM, a 2022. Blue Air. Kako je Blue Air bankrotirao, a TAROM nema planova obnove linije, Air Connect je iskoristio šansu. Air Connect će letjeti 5 linija iz Bukurešta, i to 4 u Rumunjskoj i 1 prema Budimpešti, 4 linije i Constante za rumunjske gradove, te dvije linije iz Cluja (Bukurešt i Budimpeštu), a Dubrovnik će mu biti jedina leisure linija.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Connect

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!

Linije

 

Iz Ljubljane:

 • Madrid, Iberia od 29.7.

 

Iz Maribora:

 

Iz Portoroža:

 

Iz Zagreba:

 • Memmingen, Ryanair od 28.10.
 • Reykjavik, Play od 16.1.

 

Iz Pule:

 • Birmingham, Jet2 od 2.5.
 • Manchester, Jet2 od 2.5.
 • London Stansted, Jet2 od 3.5.

 

Iz Rijeke:

 

Iz Zadra:

 

Iz Splita:

 • London Stansted, British od 7.9.

 

Iz Brača:

 

Iz Dubrovnika:

 • Manshester, easyJet od 30.10.

 

Iz Osijeka:

 

Iz Sarajeva:

 

Iz Tuzle:

 • Istanbul, Pegasus od 24.8.

 

Iz Mostara:

 

Iz Banja Luke:

 

Iz Beograda:

 • Guangzhou, Air Serbia od 30.9.

 

Iz Niša:

 

Iz Kraljeva:

 

Iz Podgorice:

 • Salermo, Luxwings od 19.7.

 

Iz Tivta:

 

Iz Prištine:

 • Amsterdam, easyJet od 28.10.
 • Milan Malpensa, easyJet od 7.12.

 

Iz Skopja:

 

Iz Ohrida: