Novosti iz regije

Croatia Airlines ima 24 letova više tijekom božićnih i novogodišnjih praznika. Na liniji za Copenhagen dodano je 6 letova 16.12, 19.12. i 29.12., 3, 4. i 5.1. Na letovima za London kompanija je uvela dodatne letove 19, 23. i 30.12, te 2, 9. i 12.1. Ova linija je privremeno suspendirana radi novog soja Covida-19 u Velikoj Britaniji. Za Paris dodatan je let 22.12. Za Rim je uveden i 3. tjedni let. Za Zurich dodatni letovi su 18, 19. i 26.12, te 2.1. Na liniji za Frankfurt Croatia ima dodatni let samo u petak 3.1. no na nekim letovima će operirati A319 umjesto Dash 8-400.

Iz Splita uveden je 3. tjedni let za Rim, te dva leta za Minhen, 19. i 21.12. Kompanija je smanjila broj letova iz Splita i Dubrovnika za Zagreb. Neki letovi su pomaknuti sa božića i 1.1. na neki drugi dan, o čemu smo pisali u ranijim člancima.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Croatia Airlines

Uprava Croatie Airlines je objavila mjere vezane uz Covid-19. Zadržat će se plaće i ostala prava na postojećoj razini uz smanjenje vrijednosti boda od -15%. Rast plaća se zamrzava u iduće dvije godine, što znači da bi plaće u 2021. i 2022. bile na razini onih u prosincu 2020, a jedino uvećanje bi bilo za 0,5% s osnove općeg dodatka po stažu. Kako bi se zadržala sva radna mjesta uvodi se preraspodjela radnog vremena za letačko i kabinsko osoblje, tj. model balansiranja prekovremenog rada, pri čemu će norma na šestomjesečnoj razini u ljetnoj sezoni povećati na 90 sati. Isto tako godišnji odmori koristit će se izvan ljetne sezone da kompanija može odgovoriti na možebitno povećanje prometa idućeg ljeta. Uprava se nada da će sindikati prihvatiti prijedlog, te im se zahvaljuje na konstruktivnim i vrlo ugodnim sastancima vezanim uz mjere.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Mario Vukoja

Od 23.12. u Hrvatskoj su na snazi propusnice za putovanje u druge županije. To znači da putnik iz Zagreba za Split, Dubrovnik, Pulu, Zadar i Osijek, te iz Osijeka za Pulu, Rijeku, iz Splita za Rijeku, Pulu i Dubrovnik mora imati dozvolu Republike Hrvatske za putovanja. Stoga obije kompanije koje prometuju na ovim linijama moraju provjeravati imaju li putnici propusnice prije nego uđu u avion. Propusnice ne moraju imati putnici koji se vračaju u svoje mjesto prebivališta ili oni koji su ranije rezervirali hotelski i drugi smještaj u drugim županijama, a takvi moraju samo pokazati rezervacije.

Ovo se ne odnosi na putnike koji su u tranferu, npr. putnici iz Rima preko Splita za Zagreb ili putnici iz Frankfurta preko Zagreba za Dubrovnik. Putnici koji putuju preko aerodroma koji su u drugim županijama (npr. putnik iz Varaždina preko MZL Zagreb), ne treba propusnicu, nego će mu biti dostatna putnička karta za međunarodni let.

I Croatia i Trade Air su već reagirali i otkazali pojedine planirane polaske na domaćim linijama.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Croatia Airlines

Kao što smo već napisali Air Serbia zbog limitiranosti od samo dva tjedna leta, leti 2 chartera za radnike za Moskvu sa A330-200, dok redovne letove za Moskvu leti sa svojim najvećim Airbusima A320. Aeroflot na jednom do dva leta koristi A330, a na drugom A321. No, kompanija je danas obavila i charter za St.Petersburg sa Airbusom A319.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Serbia

Hrvatske će preventivno obustaviti putnički zračni promet između Hrvatske i Velike Britanije na najmanje 48 sati, radi novog mutiranog oblika Covida-19. Novi oblik virusa se širi 70% brže. Europska Unija razmatra zatvaranje granica prema Velikoj Britaniji, a granice su već zatvorili Irska, Francuska, Nizozemska, Belgija Italija, Austrija, Njemačka, Turska i Bugarska. Stoga će u iduća dva dana letove iz Londona za Zagreb morati otkazati British Airways (22.12) i Croatia Airlines (21.12.). Croatia Airlines više ne prodaje karte na letu za London, već samo konekcije preko Frankfurta i to u smjeru Londona, ne i u smjeru Zagreba. British i dalje prodaje karte.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: British Airways

Montenegro Airlines je tijekom novogodišnjih praznika (od 15.12. do 15.1.) znatno povećao broj letova. Kompanija će letjeti za Paris, Frankfurt i Zurich po dva puta tjedno (prije je letjela jedan tjedni let za ove destinacija). Kompanija je obnovila i letove za Ljubljanu koje će operirati dva puta tjedno. Kompanija je uvela i 4 dodatna leta na liniji Tivat-Beograd i 2 na liniji Podgorica-Beograd. Ovo pak znači da će u mjesec dana oko novogodišnjih praznika Montenegro Airlines imati 30 dodatnih letova.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Montenegro Airlines

Zagreb je u prvih 11 mjeseci ostvario tek 8.939 tona carga, tj. pad carga mu je bio 23,6% spram prvih 11 mjeseci prošle godine kada je ostvario 11.696 tona. Ove godine Zagreb gotov nema šanse ostvariti ni 10.000 tona carga, odnosno promet u XII. mjesecu morao bi biti bitno veći nego prošle godine, što se nije desilo prethodnih mjeseci.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Mario Vukoja

Krizni štab za borbu protiv COVID-19 donio je odluku da je svim stranim državljanima, koji žele ući u Srbiju, potreban negativan PCR test ne stariji od 48h. Mera će biti na snazi od 21.12. do 10.1. Državljani Srbije, koji nemaju negativan PCR test, ići će u samoizolaciju 10 dana. Ovo je obeshrabljujuća vest za sve koji su se razmišljali o turističkim putovanjima ka zapadu Evrope, ali je i obeshrabrujuće za strane državljane koji bi došli u Beograd na doček Nove godine. Ovo je loša vest i za sve državljane Srbije u dijaspori, koji obično za vreme novogodišnjih praznika dolaze u Srbiju u velikom broju. Zbog toga se očekuje smanjenje broja frekvencija i otkazivanje slabijih linija.

autor: Luka Babić, suradnik (Beograd), foto: Air Serbia

Split je ovog vikenda imao više inozemnih nego domaćih letova. U subotu je Croatia obavila 2 dnevna leta za Zagreb, dok su 3 kompanija obavile 4 inozemna leta (KLM za Amsterdam, Eurowings za Dusseldorf, te Croatia za Minhen i Frankfurt). U nedjelju je Croatia obavila 3 leta za Zagreb, a 3 kompanije su obavile 4 inozemna leta (KLM za Amsterdam, Eurowings za Stuttgart, te Croatia za Helsinki i Rim). Ovo pak znači da je ovaj vikend Split imao 5 domaćih i 8 inozemnih letova.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Split

Aerodrom Priština u nedjelju (20.12.) i drugi dan za redom broj 1 u regiji sa 33 leta, koliko ima i Beograd, te bitno više od Zagreba (22). I danas Priština ima najviše letova za Basel, njih 10 koje prometuje čak 6 kompanija. Druga linija po broju polazaka je Zurich sa 6 polazaka i 3 kompanije, a treća je Stuttgart sa 4 dnevna polaska koje obavljaju 4 kompanije.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Priština

Petar Glomazić, bivši direktor Montenegro Airlinesa je izjavio za TVCG da ne treba raspravljati o tome da li ugasiti Montenegro Airlines nego kako ga vratiti u situaciju da bude zdrav i likvidan: „Aviokompanija je infrastruktura. Nju ugasiti znači osuditi sebe na propast, onemogućiti sebe da se društvo razvije. Hazarderski bi bilo oslanjati se na druge avio-kompanije, jer dok su njihovi interesi u skladu sa našim, sve će kako tako teći, a kad se raziđu, mi ćemo biti na gubitku“.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Montenegro Airlines

British Airways će iduće godine ukinuti niz linija, a među njima je i odustanak od pokretanja linije London Heathrow – Podgorica, koja se trebala pokrenuti 3.7. sa frekvencijom od jednog tjednog leta sa A320.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Alen Šćuric

Priština danas (subota 19.12.) ima više letova nego Beograd i Zagreb zajedno. Naime, Priština danas ima nevjerojatnih 45 dnevnih letova, dok Beograd ima 29, a Zagreb samo 15. Jučer je Priština imala 26 letova što je bilo više od zagrebačkih 23, no manje od beogradskih 46. Najviše letova u zadnja dva dana (petak i subota) Priština je imala prema Baselu, nevjerojatnih 23 leta koje operira 6 kompanija (easyJet, Wizz Air, Air Mediterranean, Entar, ALK i gp aviation). Najviše od tih letova ima Air Mediterranean njih čak 9. Druga linija po brojnosti je Zurich gdje 3 kompanije (Edelweiss, Helvetic i Chair) u posljednja dva dana imaju čak 12 letova.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Priština

Ohrid je od početka zimskog reda letenja imao samo 1 tjedni let (Chair za Zurich), pri čemu je Wizz Air otkazao sve linije i polaska. No, tijekom novogodišnjih praznika Wizz Air se ponovo aktivirao. U 7 dana prije katoličkog Božića (četvrtak 17.12. do srijeda 23.12.) aerodrom ima 7 letova na 4 linije (3 Wizz i 1 Chair). Aerodrom ima letove 4 dana u tjednu, dok 3 dana nema ni jedan let (srijeda, četvrtak, nedjelja). Najviše letova ima u subotu 19.12.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Ohrid

 

Već 20 godina naglašavam nelogičnosti reda letenja Croatie Airlines. I dok su te nelogičnosti još možda i djelomična nužnost tijekom nategnutih ljetnih mjeseci, zimi one nemaju baš nikakvog smisla, obzirom na prizemljenost većine kapaciteta. Ovo je još više izraženo ove zime kada se leti tek par tjednih letova, a većina kapaciteta je prizemljena. Upravo sada bi se kapaciteti trebali koristiti najracionalnije, pošto većina prizemljenih aviona i posada koje nemaju doslovce što raditi znači da se i valovi i frekvencije mogu postaviti daleko logičnije. No, eto, još jednom sam na svom primjeru ustanovio kako je tako što tek utopija u Croatiji. Kao prosječni poslovni putnika pokušao sam otići danas, u četvrtak 17.12. za Split, obaviti sastanak i vratiti se isti dan kući, bez da spavam u Splitu. Bio sam voljan pristati i na bezobrazno visoku i nerealnu cijenu karte od preko 1000 kn (133 EUR) samo da se ne moram drndati 800 km u jednom danu.

Naravno, vrlo brzo sam ustanovio da to nije moguće. Jer prvi avion za Split u četvrtak ide u 14:30 sa dolaskom u 15:20, no posljednji povratak je u 19:55 (u Zagrebu u 20:45). Puno premalo za bilo kakav sastanak (samo 4 sata, od kojih treba odbiti sat vremena putovanja iz i u zračnu luku, te sat vremena dolaska prije leta). OK, noćiti ću u Splitu.

No, ono što je tragedija, ustanovio sam da to nije moguće ni u dva dana, tj. sa jednim spavanjem. Naime, prvi avion u četvrtak iz Zagreba za Split odlazi tek u 14:30 i dolazi u Split u 15:20. Prekasno za sastanak obzirom da kompanija radi do 17:00 sati. Da nonsens bude još veći ovaj četvrtak Croatia iz Zagreba za Split leti čak 3 dnevna leta, onaj večernji u 21:10, no zato ima dva leta sa razmakom od samo pola sata, u 14:30 i u 15:00 sati, prvi za Rim preko Splita, a onda onaj samo za Split. Kojeg to ima smisla? Na svakom od tih letova ima tek par putnika. Zašto dva leta sa razmakom od 30 minuta? Ako je već ovaj za Rim trebao ići u 14:30, koji je smisao leta u 15:00 sati, a na ova dva leta nema dovoljno putnika za jedan pun avion? I kada sam se već pomirio da ću ići sa ovim u 15:00, pa u hotelskoj sobi prodavati zjake pola dana, te obaviti sastanak idućeg dana, ustanovio sam da mi i povratci u petak ne odgovaraju. Naime, posljednji let iz Splita za Zagreb je u petak u 12:50 (dolazak u Zagreb u 13:40). Ovo znači da bih trebao ustati u 7:00 sati da budem na sastanku u 9:00. Kako već u 11:00 moram krenuti prema aerodromu da ulovim let puno mi je preriskantno limitirati se samo 2 sata za sastanak.

Obzirom da mi nakraj pameti nije bilo trošiti dva dana u Splitu, te plaćati dva skupa noćenja, što bi me sa obrocima koštalo preko 300 EUR, ostala mi je „standardna“ opcija korištenje automobila i ubijanje od 850 km vožnje u jednom danu. No, otići ću u petak ujutro za Split i već pred večer ću biti kod kuće, uz daleko manji trošak puta (benzin i cestarina), te samo jedan usputni obrok, a bez troška hotela. I tako usprkos 5 letova u dva dana između dva najveća hrvatska grada ja ne mogu putovanje obaviti sa jednim noćenjem u Splitu. O nonsensu da u petak, kada su najveće migracije lokalnog stanovništva u Hrvatskoj i prema inozemstvu, imamo samo 2 leta iz Splita do Zagreba ne treba ni govoriti. Ovo se desilo već drugi puta u pola godine, u VI. mjesecu sam jednako tako bio prisiljen koristiti automobil da u 9:00 budem na sastanku u ZL Split i vratim se istog dana kući.

Bravo Croatia Airlines i genijalci koji sklapaju redove letenja u kompaniji. I onda se pitamo kako Croatia stvara multimilijunske gubitke svake godine.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Croatia Airlines

Turkish tijekom praznika povećava broj letova iz Podgorice i Zagreba, no smanjuje broj letova iz Beograda i Prištine.

Iz Podgorice Turkish ima najviše povećanja. Iako je do sada kompanija letjela 5 tjednih letova (svaki dan osim utorka i subote), od srijede 23.12. Turkish do daljnjega leti svaki dan za Podgoricu.

Na liniji za Zagreb kompanija je do sada letjela četiri tjedna leta (ponedjeljak, srijeda, petak, nedjelja). Dodatne letove imat će u subotu 2, četvrtak 7, utorak 12.1. Po dva dnevna leta imat će u nedjelju 3.1, ponedjeljak 4.1. i nedjelju 10.1. Ovo znači da će kompanija ostvariti 6 dodatnih letova u prvih dva tjedna I. mjeseca.

Iz Sarajeva Turkish je početkom XI. mjeseca letio 6 tjednih letova, svaki dan osim ponedjeljaka i srijede, no imao je dva leta nedjeljom. Ovaj broj letova je zadržao i do 10.1. osim što ima izvanredni let u srijedu 6.1. tj. ostvarit će 1 let više.

Iz Skopje Turkish i dalje leti 5 tjednih letova (ponedjeljak, srijeda, četvrtak, petak, nedjelja), dok izvanredni let ima u subotu 2.1.

Za Beograd Turkish je smanjio broj letova sa 11 tjedno koliko je imao početkom XI. mjeseca na 10 tjedno (svaki dan po jedan let, dva leta ponedjeljak, srijeda i petak). Iznimno će drugi dnevni leti imati u nedjelju 3.1. Na liniji u code-share leti i Air Serbia svakodnevnim letom.

Iz Prištine je Turkish najviše smanjio letova. Početkom XI. mjesec letio je svaki dan osim subote, no sada leti 5 puta tjedno, ponedjeljkom, srijedom, četvrtkom, subotom i nedjeljom, a od 4.1. ponedjeljkom, srijedom, petkom, subotom i nedjeljom. Kompanija neće letjeti u četvrtak 31.12.

Za Ljubljanu Turkish će i dalje letjeti samo tri tjedna leta (ponedjeljak, srijeda, petak).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Turkish Airlines

Aerodrom Skopje će u tjedan dana prije katoličkog Božića (17-23.12.) imati ozbiljno povećanje letova, sa 61 leta koliko je imao u prvom tjednu XI. mjeseca na 74 leta. Iz Skopja će se letjeti na 27 linija koje operira 9 kompanija. Najviše letova ima Wizz Air (46), Pegasus i Austrian (po 6), te Air Serbia (5). Wizz Air ima najviše frekvencija za Basel, njih 5.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Skopje

Banja Luka nema povećanja letova u tjedan dana prije katoličkog Božića. Iz aerodroma i dalje prometuju samo 2 kompanija, Ryanair za Gothenburg i Air Serbia za Beograd, svaka sa po dva tjedna leta. Aerodrom ima po jedan dnevni let u ponedjeljak i nedjelju, te dva dnevna leta u petak, dok četiri dana u tjednu nema letova.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Banja Luka

 

Ljubljana je doslovce postala deponij za stacioniranje prizemljenih aviona. U ovom momentu na stajanci (apronu) Ljubljane na stacionaru je 14 aviona: 6 Airbusa A320 i 1 A321 Swissa, 1 A320 Edelweissa, 2 A319 easyJeta, 1 A321 Thomas Cooka, 1 A321 S7 i 2 A319 South Africana. Tužno za što služi Arerodrom Ljubljana. No, nije ni čudo obzirom da u prosjeku ima 1,5 letova dnevno. Uz to u Ljubljani je baziran i jedan A320 Trade Aira koji obavlja chartere, a koji puta ih znaju biti i dva. U Adria Tehnici su 4 Airbusa A319 u ovom momentu na održavanju i to dva easyJeta, te po jedan Brusselsa, Lufthanse i Edelweissa.

autor: Aleš Breznar, suradnik (Ljubljana), foto: Aleš Breznar

Brussels je objavio da će u ljetnoj sezoni 2021. pokrenuti letove 8 tjednih letova iz Bruxellesa za Zagreb, Split i Dubrovnik. Za Split kompanija će operirati jednom tjedno subotom od 1.5. do 26.10. sa A319. I linija za Dubrovnik će se operirati od 1.5. do 2.10. i to dva puta tjedno, utorkom i subotom sa A319. Za sada kompanija planira od 28.3. obnoviti letove na liniji Bruxelles-Zagreb i to pet puta tjedno (ponedjeljak, srijeda, četvrtak, petak i nedjelja) sa A319. Karte su date u prodaju, no ovi planovi se mogu i promijeniti ovisno o situaciji sa Covidom-19.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Brussels

Limit koji je postavila Rusija po kome Aeroflot i Air Serbia mogu imati tek po dvije tjedne frekvencije između Moskve i Beograda rezultirao je da će Aeroflot na jednom od ta dva tjedna leta operirati sa A330-300 koji ima 296 mjesta (28 u business klasi) umjesto A321 koji ima 183 mjesta, dok će Air Serbia odraditi dva dodatna chartera sa A330-200 (254 sjedala od čega 18 u business klasi) i to 22. i 29.12. kako bi prevezla radnike između dvije zemlje. Air Serbia na ovoj liniji operira svoj najveći uskotrupni avion A320 sa 174 sjedala.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Aeroflot

U odnosu na prošlu godinu koju su Aerodromi Crne Gore završili sa preko 2,6 miliona putnika, ove godine kompanija je zbog pandemije korona virusa, do kraja XI. mjeseca opslužila svega 510.234 putnika i 5.130 aviona. Operativne službe Aerodroma Podgorica su opslužile 2.898 aviona ove godine, a prošle 6.983, dok je broj putnika bio 323.647 ove godine, a prošle 1.216.918 putnika. Operativne službe Aerodroma Tivat su opslužile 2.232 aviona ove godine, a prošle 6.882, dok je broj putnika bio 186.592 ove godine, a prošle 1.343.808 putnika. Zabilježen je pad u broju preveznih putnika od 80%, a u broju rotacija 64%. Ove godine ACG su do  31.10. prihodovali 7 miliona eura, a prošle preko 34 miliona eura, što je pad prihoda od 80%. Prošle godine, ostvarena je dobit od 15 miliona eura prije oporezivanja, a ove godine gubitak će biti najmanje 10 miliona eura, i pored ostvarenih ušteda  od 4,5 miliona EUR.

autor: Siniša Luković, suradnik (Podgorica), foto: Aerodrom Podgorica

Air Serbia je zbog loše epidemiološke situacije i ograničenja u putovanju odlučila produžiti akciju besplatne promjene datuma putovanja, čime će ova pogodnost biti dostupna svima koji kupe karte do 31.3.2021. Ova akcija se odnosi na sve destinacije u mreži osim New Yorka, pri čemu putovanje mora biti do 30.6.2021.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Luka Babić

Danilo Orlandić, CEO Aerodroma Crne Gore, je u na sastanku u Kijevu sa Windroseom dobio obavijest od kompanije da su vrlo zadovoljni sa linijom Podgorica-Kijev, te da će liniju nastaviti operirati. Windrose i Aerodromi Crne Gore su dogovorili da pokrenu zajednički projekt promocije Crne Gore kao destinacije za putnike iz Ukrajine.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Windrose

Aerodrom Morava obavio svega 2 leta tjedno do sredine III. mjeseca, a nakon toga više nije imao ni jedan jedini let. Uz to bar do početka IV. mjeseca 2021. aerodrom neće imat ni jednog leta i putnika. Iako više od godine dana neće imati ni letova ni putnika, N1 je objavio da je više od 50 zaposlenika dobiva redovne plaće i nitko nije dobio otkaz. I dok aerodromi regije koji imaju više stotina tisuća putnika otpuštaju višak radnika i smanjuju plaće, Morava, eto, bez i jednog putnika, to ne čini.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Morava

LOT je još jednom prolongirao pokretanje linije za Beograd sve do 1.3.2021. Istim LOT u regiji još leti samo za Zagreb, četiri puta tjedno.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Alen Šćuric

Hrvatska vlada je odobrila Croatiji Airlines 600 milijuna kuna (80 milijuna EUR) potpore Croatiji Airlines, od čega će 350 milijuna kuna biti dokapitalizacija, a 250 milijuna kuna vlasnički zajam. I sve to na već odobrenih 11 milijuna EUR pomoći za Covid-19 od prije par dana i 33 milijuna EUR pomoći prije Covida-19, u 2019. godini, kako kompanija ne bi postala nelikvidna. Dakle u manje od 2 godine kompanija je dobila 124 milijuna EUR. I to samo 7 godina nakon 108 milijuna EUR dokapitalizacije. Ogroman novac. A rezultati?

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Mario Vukoja

Iz Splita za Stuttgart Eurowings će od 20.12. do 10.1. imati dva tjedna leta (utorkom i nedjeljom) kao i na početku zimskog reda letenja, potom više neće imat letova sve do 4.3. Na liniji iz Splita za Dusseldorf do 6.1. imat će dva dnevna leta, potom jedan tjedni let (nedjeljom). Isto znači da će nakon nove godine Eurowings za Split letjeti tek 1 tjedni let umjesto 3 koliko je imao početkom zimskog reda letenja. Za Zagreb Eurowings će tijekom novogodišnjih praznika imati 3 dodatna lete na liniji Cologne-Zagreba. Nakon Nove godine kompanija će prometovati po dva tjedna leta na obije linije za Zagreb iz Stuttgarta i Colognea (obije petkom i nedjeljom).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Eurowings

U utorak 15.12. Skopje ima samo 2 dnevna leta (Pegasus za Istanbul i Wizz za Dortmund). u srijedu 4 dnevna leta (Turkish za Istanbul, Wizz za Basel, Austrian za Beč i chair za Zurich), te u četvrtak samo 3 leta (Pegasus za Istanbul, Windrose za Kijev i Wizz za Dortmund). Ostale dane aerodrom ima više letova.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Pegasus

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

NAGRADNA IGRA

Osvojite 9 starih razglednica (50+ godina) InexAdrije, Lufthanse, Balaira, Air Lloyda i Ju52
tako da nam pošaljite fotke za foto-spotterski kutak

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!

Linije

Iz Ljubljane:

 

Iz Maribora

 • Bolzano, SkyAlps od 30.6.
 • Napulj, Sky Alps od 30.6.
 • Piza, Sky Alps od 30.6.

 

Iz Portoroža:

 • Bern, Belpmoos Reisen od 23.8.

 

Iz Zagreba:

 • Krf, Ryanair od 5.7.

 

Iz Pule:

 • Glasgow, easyJet od 27.6.
 • Gothenburg, TUI od 5.8.
 • Stockholm ARN, TUI od 5.8.

 

Iz Rijeke:

 • Berlin, easyJet od 28.6
 • Zielena Gora, LOT od 3.7.

 

Iz Zadra:

 

Iz Splita:

 • Montpellier, Transavia od 9.7.
 • Nantes, Transavia od 10.7.
 • Rim FCO, ITA od 4.8.
 • Gothenburg, TUI od 12.8.

 

Iz Brača:

 

Iz Dubrovnika:

 • Bukurešt, Blue Air od 28.6.
 • Solun, Aegean od 1.7.
 • London Luton, Wizz Air od 4.7.
 • Rim FCO, ITA od 2.8.
 • Wroclaw, Wizz Air od 4.8.

 

Iz Sarajeva:

 

Iz Tuzle

 • Stockholm, Ryanair od 2.11.
 • Memmingen, Ryanair od 4.11.

 

Iz Mostara

 • Palermo, Croatia od 31.7.

 

Iz Banja Luke:

 • Berlin, Ryanair od 4.11.

 

Iz Beograda:

 

Iz Niša:

 

Iz Kraljeva:

 

Iz Podgorice:

 • Manchester, Ryanair od 30.10.

 

Iz Tivta:

 • Oslo, SAS od 27.6.
 • Stockholm ARN, SAS od 28.6.

 

Iz Prištine:

 

Iz Skopja:

 

Iz Ohrida: