Novosti iz regije

Swiss u ovom momentu leti za Beograd 14 letova tjedno (svaki dan dva leta, srijedom i subotom jedan, petkom i nedjeljom tri). Od 4.4. Swiss će imati 19 tjednih letova (svaki dan tri, utorkom i srijedom dva), a 8 od tih letova za Swiss će letjeti Helvetic.

Za Ljubljanu u ovom momentu Swiss leti 4 tjedna leta (ponedjeljak, srijeda, petak i nedjelja). U prvom tjednu IV. mjeseca kompanija će letjeti svakodnevno, a 4 od tih letova će letjeti Helvetic.

Za Sarajevo Swiss leti 2 tjedna leta u ovom momentu (ponedjeljak i četvrtak). Početkom  IV. mjeseca kompanija će letjeti 3 tjedna leta (utorak, četvrtak i nedjelja).

Kompanija trenutno leti iz Prištine za Genevu jednom tjedno (subotom). Od prvog tjedna IV. mjeseca Swiss će letjeti 3 leta tjedno na ovoj liniji (srijeda, četvrtak i subota).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Swiss

Air Arabia je prošlog ljeta letjela na liniji Abu Dhabi-Sarajevo. I onda odlučila liniju napraviti sezonskom. Odmah je na liniju uskočio Wizz Air koji je krenuo sa operacijama od X. mjeseca 2021. Tada sam napisao da je Air Arabia ozbiljno pogriješila jer će se Wizz Air profilirati na ovoj liniji. I tako je i bilo. Air Arabia ovog ljeta na obnavlja ovu liniju i Wizz Air ju je doslovce sa linije izgurao.

Wizz Air liniju trenutno operira dva puta tjedno (utorak i subota), no od 29.4. linija se povećava na čak četiri tjedna leta (ponedjeljak, srijeda, petak i nedjelja). Ovako će se operirati do kraja ljetnog reda letenja. Ovim brojem frekvencija Wizz Air je svakako prevenirao Air Arabiu. Svaka čast Wizz Airu na preuzimanju tržišta. Air Arabia će i dalje letjeti na svojoj sezonskoj liniji Sharjah-Sarajevo.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: Air Arabia

Ryanair je obnovio sve letove za Zagreb, te leti svih 24 linije. U I. mjesecu Ryanaira na tri tjedna nije operirao 12 linija iz Zagreba, a u II. mjesecu Ryanaira nije operirao 5 linija. Ovo je toliko različito od Wizz Aira koji u regiji vrlo ozbiljno reže u III, pa i IV. i V. mjesecu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ryanair

Koje su najuspješnije zračne luke regije (od najbolje):

 1. Priština (najveći postotak prometa u usporedbi sa 2019, MyWings)
 2. Sarajevo (velik broj novih linija poglavito iz Bliskog Istoka, baza Wizz Aira)
 3. Zadar (nova baza Ryanaira, velik broj novih linija)
 4. Zagreb (baza Ryanaira, nove linije)
 5. Beograd (velik broj novih linija, ekspanzija Air Serbie i Wizz Aira)
 6. Split (velik broj novih linija, skočio ispred Zagreba)
 7. Dubrovnik (Delta i United, nove linije)
 8. Banja Luka (nove linije, Wizz Air)
 9. Podgorica (nove linije, Air Astana)
 10. Tivat (nove linije)

 

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Priština

Austrian trenutno leti iz Beograda za Beč 10 tjednih letova (po dva leta osim utorka i subote kada leti jedan, te nema letova srijedom). U prvom tjednu IV. mjeseca kompanija će imati po tri leta dnevno (21 let tjedno).

Za Zagreb Austrian leti četiri puta tjedno (ponedjeljak, srijeda, petak i nedjelja), što sa pet tjednih letova Croatie u code-share (svaki dan osim srijede i petka) znači 9 tjednih letova. U prvom tjednu IV. mjeseca Austrian će za Zagreb imati 9 tjednih letova (svaki dan dva, osim ponedjeljaka, srijede i subote kada ima jedan, te nema letova utorkom), dok će Croatia imati 5 letova (od ponedjeljka do petka), dočim će kompanija u code-share imati 14 tjednih letova.

Za Split početkom ljetnog reda letenja Austrian leti 6 tjednih letova (svaki dan osim utorka). Za Dubrovnik kompanija od početka IV. mjeseca leti 5 puta tjedno (svaki dan osim utorka i četvrtka). Za Zadar kompanija u istom tjednu leti jedan let (subotom). Kompanija ne leti za Rijeku i Pulu.

Za Podgoricu kompanija trenutno leti 9 tjednih letova (svakodnevno, dva leta četvrtkom i nedjeljom). No u prvom tjednu IV. mjeseca leti 12 tjednih letova (svaki dan dva, osim srijede i petka kada leti jedan let).

Za Sarajevo trenutno kompanija leti 11 tjednih letova (svaki dan dva, subotom jedan, utorkom nema letova). U prvom tjednu IV. mjeseca kompanija će letjeti 14 tjednih letova (svaki dan dva).

Za Prištinu Austrian trenutno leti 11 tjednih letova (svaki dan dva, osim utorka, četvrtka i subote kada leti jedan). U prvom tjednu IV. mjeseca kompanija će imati dva leta dnevno.

Austrian leti za Skopje 10 tjednih letova u ovom momentu (svaki dan dva, osim utorka i subote kada nema letova). I ovdje kompanija u 1. tjednu IV. mjeseca leti dva dnevna leta. Ovo znači da će Austrian u prvom tjednu IV. mjeseca imati 101 let u regiju (14,5 dnevno).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Austrian

 

Zbog sankcija Rusiji Aeroflot je zatvorio sve letove u regiji i to za Beograd, Zagreb i Ljubljanju. Nordwind je otkazao Beograd, Zagreb i Skopje, a Rossiya sve letove za Zagreb. Ruske kompanije više nemaju letova za regiju. Jedina kompanija koja trenutno leti za Rusiju je Air Serbia iz Beograda.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aeroflot               

U III. mjesecu imamo čak 19 novih i obnovljenih linija u regiji i to:

 • Zagreb-Bratislava, Ryanair od 27.3.
 • Zagreb-Lavov, Ryanaira od 27.3.
 • Rijeka-Stockholm ARN, Ryanair od 27.3.
 • Zadar-Rim FCO, Ryanair od 27.3.
 • Zadar-Stockholm ARN, Ryanair od 27.3.
 • Zadar-Sofija, Ryanair, od 27.3.
 • Zadar-Bordeaux, Ryanair od 28.3.
 • Zadar-Newcastle, Ryanair od 30.3.
 • Zadar-Birmingham, Ryanair od 30.3.
 • Sarajevo-London LTN, Wizz Air, od 28.3.
 • Tuzla-Milan MXP, Wizz Air od 28.3.
 • Banja Luka-Nuremberg, Ryanair od 30.3.
 • Beograd-Rim, Wizz Air od 29.3.
 • Beograd-Nica, Wizz Air od 29.3.
 • Podgorica-Rim FCO, Wizz Air od 29.3.
 • Podgorica-Bologna, Ryanair od 30.3.
 • Podgorica-Stockholm, Ryanair od 30.3.
 • Priština-Bruxelles, Eurowings, od 29.3.
 • Skopje-Sofija, GullivAir od 27.3.

 

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Wizz Air

Aeroflot je cijele zime za Beograd letio sa Airbusevima A321 i A330-300, a Air Serbia je letjela isključivo sa A319. No, nakon što Aeroflot više ne može letjeti do Moskve za Beograd Air Serbia je povećala svoje kapaciteta. Pa tako leti isključivo sa A320. Danas 1.3. leti čak i A330-200. Air Serbia želi preuzeti što više putnika Aeroflota, kao i putnika trećih zemalja koji preko Beograda putuju za Moskvu, jer više nemaju direktnih letova.

Cijene karata na letovima za Moskvu su skočile na 650 EUR i više. Sve karte do kraja tjedna su rasprodane. Air Serbia je i opet iskoristila svoju šansu i ekspresno reagirala. Bravo za kompaniju!

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Serbia

Aerodrom Sarajevo upravo završava novi operativni centar kod kontrolnog tornja, zapadno od novog terminala (dijeli ih samo cesta). Zgrada operativnog centra ima tri kata. U zgradu će se osim operativnog centra preseliti i dio ureda uprave Aerodroma.

Sarajevo je sagradili i izuzetno moderan i funkcionalan VIP terminal. Cijena boravka na VIP terminalu je 39,12 BAM po putniku (salon poslovne klase na terminalu je 20 BAM). Na terminalu imate uslugu osobnog asistenta koji će vam pomoći oko administrativnih procedura i prtljage, terminal ima posebnu službu carinske kontrole i kontrole putovnica, kao i sigurnosni pregled. Putnici mogu dobiti i prijevoz VIP autobusom (18 mjesta) od terminala do aviona. Na VIP terminalu je poseban catering, piće, velik odabir novina i magazina, terminal ima wi-fi, fax, pristup kompjuterima. VIP terminal ima i svoje parkiralište. U salonu moguće je iznajmiti cijeli kompleks (42 putnika) za 2000 BAM po satu zakupa. Unutar terminala je i kongresni prostor za 10 osoba (400 BAM po satu), te lounge koji je privatizirani radni prostor za 28 osoba (1400 BAM za sat vremena), a u kome se mogu organizirati i sastanci za veću grupu osoba. VIP terminal posjeduje i apartman za 4 osobe (500 BAM po satu). Apartman ima kožni namještaj, tuš kabinu i toalet, LED TV, te služi za odmor nakon dugog putovanja. Postoje i cijene najma kombinacije više navedenih prostora uz popust na ukupan iznos. Svaki dodatni sat korištenja prostora VIP terminala naplaćuje se 50% od cijene prvog sata. Terminal koriste političari, najviši poslovni ljudi, glumci, sportaši i estrada. Nedavno je preko VIP terminala putovao i Bono Vox, a intervju sa njega je imao Aleksandar Vučić.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Alen Šćuric

U ovom momentu Lufthansa iz Frankfurta leti za Beograd 10 tjednih letova (svakodnevno, dva lete utorkom, petkom i nedjeljom). Isto toliko letova ima sredinom III. mjeseca (samo subotom osim petka). Početkom IV. mjeseca Lufthansa će imati dva leta dnevno svaki dan. U ovom momentu Lufthansa iz Minhena leti za Beograd 11 puta tjedno (svaki dan dva leta, ponedjeljkom jedan let, utorkom nema letova). Sredinom III. mjeseca kompanija leti 13 tjednih letova na liniji Minhen-Beograd (svaki dan dva osim utorka kada leti jedan let). U prvom tjednu IV. mjeseca kompanija dodaje i drugi tjedni let utorkom te će imati 14 tjednih letova. To znači da će kompanija za Beograd letjeti 4 dnevna leta.

Lufthansa u idućem tjednu leti Zagreb 6 puta tjedno (svaki dan osim srijede). Sredinom III. mjeseca imat će 8 letova (svakodnevno, u srijedu i subotu dva leta, no u četvrtak nema letova). U prvom tjednu IV. mjeseca Lufthansa će imati 12 letova tjedno (svaki dan dva leta osim ponedjeljka i srijede). Sve to vrijeme Croatia ima 21 tjedni let, što znači da će početkom IV.  mjeseca kompanije u code-share imati 33 tjedna leta.

Za Ljubljanu u ovom momentu Lufthansa ima 11 tjednih letova. U drugom tjednu III. mjeseca Ljubljana ima 12 tjednih letova (svaki dan dva osim ponedjeljka i petka kada ima jedan let). U prvom tjednu IV. mjeseca Lufthansa ima 15 tjedni letova za Frankfurt (dva dnevno, subotom tri).

Za Sarajevo trenutno Lufthansa ima 4 tjedna leta za Frankfurt. Isto toliko letova ima i sredinom III. mjeseca. U prvom tjednu IV. mjeseca Sarajevo će imati 7 tjednih letova (svakodnevno).

Za Split iz Frankfurta Lufthansa kreće od kraja III. mjeseca te će tada imati 3 tjedna leta (petak, subota i nedjelja), a u code-share sa Croatijinim svakodnevnim letovima imat će ukupno 10 tjednih letova. Iz Minhena za Split Lufthansa će letjeti 6 tjednih letova (utorkom, četvrtkom, subotom i nedjeljom, te dva leta petkom), što sa Croatijinih 7 tjednih letova (svakodnevno) u code-share znači 13 tjednih letova.

Za Dubrovnik iz Frankfurta Lufthansa također kreće sa ljetnim redom letenja kada će imati tri tjedna leta (četvrtak, subota i nedjelja), dočim će sa Croatijinih 4 tjedna leta (srijeda, petak, subota i nedjelja) ukupno imati 7 tjednih letova. Iz Minhena za Dubrovnik Lufthansa će letjeti 8 puta tjedno (svakodnevno, subotom 2 leta).

Za Zadar iz Frankfurta Lufthansa kreće sa početkom ljetnog reda letenja i to jednom tjedno subotom. Iz Minhena za Zadar Lufthansa početkom IV. mjeseca leti dva puta tjedno (subotom i nedjeljom). Isto tako jednom tjedno (subotom) leti i iz Frankfurta za Rijeku, no kompanija nema letova za Minhen.

Lufthansa početkom IV. mjeseca ne leti iz Frankfurta za Pulu. No, iz Minhena za Pulu leti dva puta tjedno (subotom i nedjeljom). Lufthansa nema letova za Tivat ni iz Minehna, ni iz Frankfurta početkom IV. mjeseca.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Lufthansa

Vueling obnavlja liniju za Dubrovnik, koja će se ponovo operirati četvrtkom i nedjeljom od 3.3. (ne leti samo 17.3.). Od kraja III. mjeseca linija će se prometovati utorkom, četvrtkom i nedjeljom. Od 1.4. kreće i linija za Rim koja će se operirati 6 puta tjedno (svaki dan osim četvrtka).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Vueling

Wizz Air je prolongirao još jednom letove. Na liniji iz Sarajevo i Stockholm Skavste letovi su prolongirani sa kraja III. mjeseca na 21.6. Nakon toga liniju će operirati utorkom i subotom. Letovi na liniji za Charleroi počinju 27.3. ali će se do 14.4. operirati tek jednom tjedno, a od 14.4. dva puta tjedno (četvrtkom i nedjeljom).

I iz Tuzle Wizz Air prolongira letove i to za Billund na 14.4. (prometovat će četvrtkom i nedjeljom). Jednako tako i linija Tuzla-Friedrichshafen je prolongirana na 14.4 (četvrtak i nedjelja). Uz to Wizz Air je ukinuo planove letova između Tuzle i Eindhovena.

Iz Beograda Wizz kreće za Hahn od 1.4. ali sa samo jednim tjednim letom. Od 11.4. kompanija će letjeti tri leta tjedno (ponedjeljak, srijeda i petak). Početka letova za Oslo je prolongiran na 10.4. I letovi za Vaxjo kreću 10.4. Letovi iz Beograda za Karlsruhe kreću 15.3. Kompanija kreće sa letovima za Rim FCO, Larnacu, Nicu, Maltu, Gothenburg i Billund od kraja III. mjeseca.

Iz Skopja za Billund Wizz Air će krenuti 31.3. ali samo jedan let tjedno, dok će drugi let dobiti tek 29.5. I za Turku kompanija kreće 27.3. sa jednim tjednim letom, a drugi se uvodi tek 26.5. Za Nuremberg kompanija kreće 13.3. ali samo jedan tjedni let, dok drugi let kreće tek 25.5. Za Milan Malpensu Wizz kreće 11.3. Za Rim FCO kreće 1.4. sa jednim letom, drugi let se uvodi 11.4. Za Veneciju kompanija kreće 13.3. Na liniji za Bremen kompanija kreće sa letovima tek 23.5. Za Vaxjo Wizz kreće 24.5. Za Budimpeštu Wizz sa letovima kreće tek 26.5. Za Torino kompanija kreće sa letovima tek 26.5. Za Maltu Wizz kreće tek 26.5. Za Bolognu kompanija kreće sa letovima tek 3.6.

Za Podgoricu Wizz Air će krenuti sa letovima tek 12.4. Za Memmingem kreću sa letovima 28.3, a za Rim FCO 27.3. Za Budimpeštu kreću 29.3, a za London Gatwick 9.4. Za Milan Mapensu kreću tek 2.6. Za Katowice i Varšavu kreću tek 16.6.

Iz Banja Luke letovi za Basel, Malmo i Hamburg kreću 28.3, dok za Skavstu kreću 29.3. I za Niš letovi za Beč kreću tek 28.3, dok za Malmo lete jedan tjedni let, a drugi kreće tek 28.3.

Iz Ljubljane letovi za Charleroi kreću od 27.3, te za London Luton od 29.3. To znači da Ljubljana neće letova Wizz Aira imati do samog kraja III. mjeseca.

Svi letovi iz Splita i Dubrovnika kreću tek od sredine VI. mjeseca. Za Ohrid 5 linija kreće sa prometovanjem krajem III. mjeseca, trenutno leti samo Basel, a za Dortmund operacije kreću 11.3.

Ovo jasno pokazuje da će Wizz Air nakon ogromnih rezanja u I. i II. mjesecu, nastaviti rezanja i u III. i IV, pa čak i u V. mjesecu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Wizz Air

Zračna luka Varaždin je imala velike radove na manevarski površinama. Kompanija je sanirala pukotine na uzletno-sletnoj stazi u dužini od 11 kilometra, a što je radilo poduzeće Defcon. Istovremeno aerodrom je presvukao stajanku (apron) sa novim asfaltom, te mu podigao nosivost na referentni avion A319. Stajanka sada ima tri parkirne pozicije od čega su dvije za referentni avion Cessna Cittation CJ4, a jedna za Challenger 650. No, stajanka je dovoljno velika da primi i A319. Sve radove financirao je Grad Varaždin.

Aerodrom ima prioritet obnoviti opskrbu gorivom. Iako su sami agregati u dobrom stanju tankovi su bili rabljeni još 1970-tih, te više ne mogu biti u funkciji. Stoga aerodrom mora ugraditi nove tankove. Aerodrom ovo vidi kao glavni prioritet u svom djelovanju.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Varaždin

Aerodrom Beograd neće imati dobre rezultate u II. mjesecu. Air Serbia je posjekla broj letova za ogromnih 26%, Wizz Air je imao tek 24 tjedna leta (3 dnevno) na 10 linija čime je Beograd bio tek treća LCC baza u regiji sa 22 leta manje i 9 linija manje od Zagreba. Uz to izuzetno mnogo su letove posjekli easyJet, Lufthansa, Austrian, Swiss, TAROM, dok su Luxair i Eurowings prekinuli operacije.

Aerodrom nije imao baš pretjerano dobre razultate u I. mjesecu, tek na razini Europe, no II. mjesec će svakako biti još lošiji. U III. mjesecu situacija će se bitno popraviti, a obzirom na najave Air Serbie, Wizz Aira i ostalih kompanija od IV. mjeseca situacija bi se trebala korjenito popraviti i aerodrom bi trebao krenuti vrtoglavo gore, bitno više od ostatka regije.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Beograd

Air Montenegro će letjeti redovne chartere iz Podgorice za Yerevan (Armenija). Kompanija će letjeti jedan tjedni let od 20.6, a od 1.7. će letjeti dva leta tjedno (ponedjeljak i petak). Zadnji let na ovom charteru će biti 16.9.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Air Montenegro

Ryanair uvodi i svoju 46. liniju iz Zadra, onu za Leeds Bredford, i to od 3.5. Linija će se operirati dva puta tjedno, utorkom i subotom. Ryanair će u Zadru bazirati i svoj treći avion. Kompanija će ove godine oboriti rezultate rekordne 2019. godine.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ryanair

NATO snage su na svojoj bazi u Tuzli imale 150 helikoptera. Još danas više desetaka helipada nazaposleno stoji na Tuzli. NATO je pritom Tuzli ostavio velik broj hangara, vrhunsku pistu i manevarske površine, infrastrukturu i logistiku, pa čak i dva američka autobusa koji danas imaju ispod 10.000 km i koriste se za prijevoz putnika (još uvijek u maslinasto zelenoj boji).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Tuzla

Aerodrom Banja Luka je jučer (petak 25.2.) otvorio uzletno-sletnu stazu, 4 dana prije roka, nakon što je dobio pozitivan stav Direkcije o izvršenim radovima. Radove je obavila njemačka kompanija Possehl koja je radove dogotovila još 18.2. čak 11 dana prije roka.

Svoje prve letove Wizz Air ima 1.3 za Dortumund, no ova kompanije svoje ostale linije (Basel, Malmo, Stockhom i Hamburg) otvara tek 28. i 29.3. Za razliku od toga Ryanaira 1.3. kreće sa letovima za Stockhom ARN i Memmingen, a u ovom tjednu pokreće i Charleroi, Hahn, Gothenburg, Beč i Bergamo. Za Nuremberg kreću sa letovima 31.3. Air Serbia prve letove za Beograd ima 4.3. To znači da će Banja Luka u idućem tjednu imati 13 letova, a u tjednu nakon toga 18 letova.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Alen Šćuric

British Airways ponovo kreće sa operacijama za Zagreb od 28.2. Kompanija će operirati sa 4 leta tjedno (ponedjeljak, utorak, četvrtak i nedjelja). Kompanija će istim u Zagrebu letjeti većinu zime, obzirom da operacije nije imala 2 od 5 zimskih mjeseci. Prije izbijanja pandemije British je za Zagreb letio dva puta dnevno.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: British Airways

Ryanair je u I. mjesecu iz Zagreba za Podgoricu ostvario 356 putnika (118,7 po letu) a iz Podgorice za Zagreb 414 putnika (138 po letu). Kako je linija prekinula sa operacijama 11.1. isto znači da je kompanija ostvarila tek 3 leta na ovoj liniji, te je imala 71,3% load faktora.

Prosječan load faktor Ryanaiar u Podgorici je u I. mjesecu bio 60,1% što znači da je zagrebačka linija bitno uspješnija od prosjeka Ryanairovih linija iz Podgorice.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ryanair

Transavia France pokreće letove za Split. I to iz Montpelliera od 9.7. jednom tjedno (subotom) i iz Nantesa od 10.7. dva puta tjedno (četvrtak i nedjelja).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Transavia

Luxair je prvo liniju za Luxemburg iz Podgorice pretvorio u sezonsku, da bi upravo odlučio da liniju više neće operirati ove godine. Kompanija će ove godine nastaviti operacije prema Tivtu, od 7.5. dva puta tjedno (utorkom i subotom). Letovi će se operirati do 1.10.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Luxair

foto: Windrose

Ukrajina je zatvorila svoj zračni prostor i samim time svi letovi za Ukrajinu su prekinuti. Istim su prekinuti i letovi Windrosea iz Kijeva za Beograd, Zagreb i Podgoricu. Istim ni Ryanair neće pokrenuti letove iz Zagreba za Lavov koje je planirao pokrenuti 27.3.

Ukoliko se stanje brzo ne završi niz linija iz Ukrajine neće se operirati za Jadran, a tu će najviše štete imati Crna Gora koja ima sankcije Rusije, a koje je djelomično kompenzirala brojnim letovima iz Ukrajine.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Windrose

Skopje je u I. mjesecu imalo 112.895 putnika, bitno manje od Beograda, Prištine i Zagreba, ali bitno više od Sarajeva, Splita i Podgorice. Ovo je 74% putnika spram putnika iz 2019. godine dočim je na razini prometa Zagreba, ali osjetno više od Beograda. Skopje je imalo 954 operacija (601 u I/2020).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Skopje

Delegacija zamaaero je imala dvosatni sastanak na Zračnoj luci Varaždin. Tijekom sastanka upravnik Zračne luke nas je zamolio da mu pomognemo u lobiranju kod nadležne gradske ustanove i gradonačelnika Varaždina što smo i prihvatili. Isto će se desiti u idućih par dana te ćemo imati prezentaciju potencijala Zračne luke Varaždin kod gradonačelnika Varaždina.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb)

Air Montenegro je u I. mjesecu iz Podgorice imao load faktor od tragično loših 37,6%, a iz Tivata 39,1%. Ovo je istinski vrlo loše. Ogromnu većinu letova iz oba crnogorska grada Air Montenegro je imao za Beograd. Istovremeno Air Serbia je imala nešto bolji load faktor, iako ni oni nisu imali pretjerano uspješne letove. Tako je Air Serbia na liniji Podgorica-Beograd imala 58,7%, a na liniji Tivat-Beograd 62,1% load faktora.

Air Serbia ima bitno više letova za Crnu Goru od Air Montenegra. Za Podgoricu Air Serbia je u I. mjesecu letjela 16 do 18 letova tjedno, a Air Montenegro 13 do 14 letova tjedno, dok je za Tivat Air Serbia letjela 12 letova, a Air Montenegro 6 letova. Ovo znači da je Air Serbia za Crnu Goru imala 28 do 30 letova, a Air Montenegro 19 do 20 letova.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Montenegro

Edelweiss, leisure kompanija Swiss-a će letjeti između Zuricha i Splita od 8.4. Prvo će liniju operirati 3 puta tjedno (četvrtak, petak i subota), potom od 18.4. dodaje ponedjeljak, te od 22.5. i nedjelju, dočim će liniju operirati pet puta tjedno. od 5.7. Edelweiss dodaje i let utorkom, što znači da će letjeti 6 puta tjedno. Tako će letjeti do 28.8. nakon čega postepeno smanjuje broj letova a sve do 29.10.

Između Zuricha i Dubrovnika Edelweiss će letjeti od 15.4. dva puta tjedno, ponedjeljkom i petkom. Linija će se operirati do 24.10.

Edelweiss će od 28.5. letjeti između Pule i Zuricha, dva puta tjedno, srijedom i subotom. Linija će se tako operirati do 21.9. nakon čega počinje sa operacijama jednom tjedno (subotom) do 22.10.

Za Ohrid Edelweiss kreće letjeti tek 10.7. i to dva puta tjedno, četvrtkom i nedjeljom. Linija će se operirati samo mjesec i pola do 25.8.

Za Tivat Edelweiss kreće sa letovima već 28.3. jednom tjedno (ponedjeljkom), a od 12.5. uvodi se i let četvrtkom. Od 7.9. letovi četvrtkom se prebacuju na srijedu i tako će se operirati do 26.10.

Edelweiss za Prištinu u ovom momentu leti 4 puta tjedno (srijeda, petak, subota i nedjelja). Od 28.3. kompanija će imati 10 tjednih letova (svakodnevno, uz dva leta petkom, subotom i nedjeljom). Izvanredno kompanija će imati i drugi dnevno red u ponedjeljak 28.3.
Za Skopje Edelweiss leti od 27.3. i to četiri puta tjedno (srijeda, petak, subota i nedjelja). No, od 7.5. gubi se let subotom. Kompanija će ovako operirati do 28.10.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Edelweiss

Wizz Air je odgodio pokretanje linije Sarajevo-Treviso sa 29.3. na 14.4. Kompanija će na ovoj liniji letjeti dva puta tjedno. Ova linija je prvotno trebala početi sa operacijama u XI. mjesecu, no ista se prolongirala na III, a sada i na IV. mjesec.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Wizz Air

Aerodrom Tivat je u I. mjesecu imao 9150 putnika. Od toga 6018 putnika je imala Air Serbia (65.8%), a 3026 Air Montenegro (33,1%) od čega za Beograd 2020 putnika, a za Istanbul 1006 putnika, dok je generalna avijacija imala 106 putnika (1,1%).

Tivat je imao 226 operacija i to 100 Air Serbia, 66 Air Montenegro (48 Beograd i 18 Istanbul) i 60 generalna avijacija. Podgorica i Tivat su zajedno imali 50.192 putnika i 950 operacija.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Alen Šćuric

Flydubai je u petak imao incident na letu iz Beograda. Avion Boeing 737MAX8 (A6-FML) na letu FZ1746 je trebao rulati preko E spojnice do uzletno-sletne piste te imati 3000 matara za polijetanje. No, umjesto toga on je izašao sa piste na spojnici D i imao tek 2000 metara za polijetanje. Kako su piloti bili uvjereni da polijeću sa spojnice E nisi koristili maksimalnu snagu nego su nonšarlantno krenuli sa polijetanjem. Tek pri kraju staze su ustanovili da „nedostaje piste“ i krenuli su reagirati. Na kraju je avion počeo sa rotacijom oko 300 metara prije kraja piste, a na samom kraju piste je bio desetak centimetara od zemlje. Prema izjavama svjedoka avion je poletio ekstremno sporo, te vrlo nisko iznad ograde aerodroma i autoputa Zagreb-Beograd.

Po polijetanju piloti su pitali kontrolni toranj sa koje spojnice su poletjeli i ovi su im rekli da su omaškom otišli na spojnicu D. Nije jasno zašto je toranj dozvolio polijetanje sa spojnice D kada je ustanovio da je avion pogriješio. Avion je nakon toga bez problema odletio za Dubai.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Flydubai

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

NAGRADNA IGRA

Osvojite 9 starih razglednica (50+ godina) InexAdrije, Lufthanse, Balaira, Air Lloyda i Ju52
tako da nam pošaljite fotke za foto-spotterski kutak

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!

Linije

 

Iz Ljubljane:

 • Atena, Aegean od 6.6.

 

Iz Maribora

 

Iz Portoroža:

 

Iz Zagreba:

 

Iz Pule:

 • Zurich, Croatia Airlines od 2.11.

 

Iz Rijeke:

 

Iz Zadra:

 

Iz Splita:

 • Atena, Aegean od 7.6.

 

Iz Brača:

 

Iz Dubrovnika:

 • London Gatwick, British od 5.12.

 

Iz Sarajeva:

 • Stockholm Skavsta, Wizz Air od 1.11.
 • London Gatwick, TUI od 20.12.

 

Iz Tuzle

 • Beč, Ryanair od 1.11.
 • Stockholm, Ryanair od 2.11.
 • Memmingen, Ryanair od 4.11.

 

Iz Mostara

 

Iz Banja Luke:

 • Berlin, Ryanair od 4.11.

 

Iz Beograda:

 • Billund, Wizz Air od 27.3.

 

Iz Niša:

 • Zurich, Air Serbia od 17.12.

 

Iz Kraljeva:

 

Iz Podgorice:

 • Manchester, Ryanair od 30.10.
 • London Luton, Wizz Air od 2.11.

 

Iz Tivta:

 • Manchester, Jet2 od 1.5.

 

Iz Prištine:

 

Iz Skopja:

 

Iz Ohrida:

 • Manchester, TUI od 31.5.