Novosti iz regije

British Airways povećava broj letova na pet tjedno. Već idući tjedan broj letova se povećava na 8, da bi od 4.4. British prometovao 10 letova tjedno. od 18.4. kompanija povećava broj letova na 13 tjedno (svaki dan dva, osim subote kada ima jedan let).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: British Airways

Trade Air već neko vrijeme nema u prodaji PSO letove iz Osijeka za Zagreb, Pulu, Rijeku, te iz Splita za Pulu, Rijeku i Dubrovnik. Naime, kompanija je sredila sve potrebne papire da se PSO produži do V. mjeseca kada će izaći novi PSO, no izuzetno dugo se čekao potpis anexa ugovora koji je došao tek prije dva dana. Nevjerojatno! Posao od 15 minuta za nekog administrativca u Ministarstvu. Potom je sve odmah podneseno Agenciji i čeka se njihovo odobrenje koje još nije stiglo.

Trade Air je u međuvremenu potpisao ugovor sa Van Airom za dalji produžetak najma Let-410 Turboleta, no ne osudi se u prodaju staviti karte dok god ne dobije sve papire od Agencije. Ovo nije prvi puta da se zbog inercije Ministarstva dešavaju ovakve stvari. Tako je bilo i 2016. kada je Agenciji trebalo 2 mjeseca da potpiše papire zbog čega je Trade Air imao pauzu u operacijama PSO letova, a desilo se i 2020. kad je istekao star PSO, a agencija nije donijela odluku o produžavanju starog PSO-a, te je pokretanje letova kasnilo mjesec dana.

Kako karte nisu u prodaji potencijalni putnici ih ne mogu kupiti i to samo 4 dana prije leta, a to znači da su se već odučili na alternativne prijevoze (autobus, vlak, automobil). A to pak znači daleko manji load faktor i daleko veće troškove po Ministarstvo. Ali koga briga. Pa nije to novac ministra i birokokrata, oni troše novac poreznih obveznika. Mislite da će netko odgovarati za ovako flagrantno razbacivanje novaca? Naravno da neće!

Trade Air je uvjeren da će dobiti potrebne dokumente od Agencije u dogledno vrijeme i da će nastaviti sa operacijama, te prodajom karata vrlo skoro.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Trade Air

Kompanija Textron koja je vlasnik Cessne, Beechcrafta i Bell-a je potpisala ugovor o preuzimanju slovenskog proizvođača aviona Pipistrel. Pipistrel je pionir u razvoju aviona na električni pogon. Textron ima 37.000 zaposlenih, promet od 12,4 milijarde USD i profit od 747 milijuna USD (2021. godine).

Pipistrel je odlučio od novaca za prodaju izdvojiti 25 milijuna USD za projekte lokalne zajednice.

Preneseno sa: Adria Grupa, Sierra5, foto: Pipistrel

Norwegian, nakon što je ponovo otvorio bazu u Stockholmu i Copenhagenu, sada otvara i bazu u Helsinkiju. Kompanija će iz Helsinkija operirati čak 27 linija i imati 5 baziranih aviona. Među kojima i linije za Prištinu, Split, Dubrovnik, Pulu i Tivat. Sve linije su sezonske osim Prištine koja je cjelogodišnja.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Norwegian

Bivši izvršni direktor Air Montenegra Peđa Todorović traži da mu se isplati bonus od 60.000 EUR koji mu treba biti isplaćen do 31.3. radi „uspjeha“ kompanije. Air Montenegro tvrdi da nema novaca za ovu isplatu jer su u minusu (zar su već spržili svih 30 milijuna EUR), a Ministarstvo kapitalnih investicija kaže da ono sa time nama ništa jer je ugovor sa Todorovićem potpisao bord. Todorić je imao plaću od 4.400 EUR, te 1000 EUR koje mu je kompanija plaćala za stan.

Todorović se odrekao otpremnine od 100.000 EUR, te svih prava ugovora na koje je imao pravo kad odlaska. No, traži da mu se izmire sve obveze po ugovoru o radu uključujući i spomenute bonuse.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Montenegro

SAS pokreće letove za Oslo i Stockholm iz Tivata. Linija za Oslo kreće 27.6. i operirat će ponedjeljkom i četvrtkom. Linija za Stockholm kreće 28.6. i operirat će se utorkom i četvrtkom. SAS povećava broj letova iz Copenhagena za Tivat. Linija će se operirati od 25.6. i letjet će ponedjeljkom, srijedom, petkom i subotom.

Ovime svaki dan u tjednu osim nedjelje postoje konekcije na druge aerodrome u Skandinaviji. Šteta što Stockhom umjesto četvrtka ne leti u nedjelju pa da konekcije postoje svaki dan. Air Montenegro je propustio još jednu priliku da otvorili liniju prije konkurencije.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: SAS

FlyDubai je trebao 27.3. povećati broj letova iz Zagreba za Dubai na 7 tjedno. Nažalost, to se neće destiti i kompanija će letjeti 5 puta tjedno cijelo ljeto.

Istovremeno za Ljubljanu kompanija leti pet puta tjedno, a od 27.6. povećati će broj letova na svakodnevne i to do 19.9, kada se vraća na pet tjednih letova. Ovo je prvi puta u povijesti da će flydubai imati više letova za Ljubljanu nego za Zagreb.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Flydubai

 

Air Serbia mijenja letove iz Beograd za Niš. Do sada je letjela dva puta dnevno četvrtkom i subotom, a sada leti po jedan let utorkom (A319) i četvrtkom (ATR 72), te dva leta subotom (A319 i ATR72). U povratku kompanija leti srijedom, petkom i dva leta u nedjelju. Ovo je vezano uz letove iz Niša koji su se sada promijenili, pa tako kompanija leti utorkom kao i prije za Istanbul, no sada leti i za Frankfurt i Cologne utorkom umjesto četvrtka.

Daleko bolje iako je još uvijek loša činjenica da kompanija leti subotom dva leta, umjesto da ima što više dana u tjednu pokrivene letove uz konekcije iz Beograda.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Serbia

Croatia Airlines je izuzetno povećala broj letova iz Splita. Ovog ljeta operirat će 30 linija. Stoga je kompanija odlučila bazirati dva aviona u Splitu, jedan Airbus i jedan Dash 8-400. Ovo je prvi puta da u Splitu Croatia ima bazirane avione, do sada je letove prema destinacijama iz Splita radila u W-letovima ili avionima koji su dolazili u Split u petak navečer i subotu ujutro, letjeli preko vikenda i vraćali se u nedjelju navečer.

Kompanija neće unajmljivati dodatne avione. 2019. Croatia je uz svojih 12 aviona imala još i dva CRJ1000 od Air Nostruma. Očito ove godine sve svoje operacije može odraditi sa vlastitom flotom. Kompanija u floti ima 5 A319, 1 A320 i 6 Dash 8-400.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Croatia Airlines

Slovensko-francuska regionalna i ACMI kompanija Amelia je u flotu dobila svoj najveći avion do sada Airbus A319. Kompanija trenutno operira flotu od čak 19 aviona, a svi aviona osim Airbus A319 su bitno manji: Embraer ERJ145, ERJ135, ERJ135VIP, ATR 72-600, ATR72F (cargo), ATR 42-500 i Beechcraft 1900C.

Avion ima kapacitet od 144 sjedala. Avion ima kožna sjedala i razmak između sjedala od 76 cm. U kabini će biti tri stjuardese. Avion ima wi-fi i In-Flight Entertainment koji ima vijesti, informacije o letu i zabavu. Avion će služiti za ACMI business poglavito za letove na zahtjev, ad hoc chartere i kratkoročne najmove.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Amelia

Air France od subote 9.7. planira povećati broj letova za Zagreb na dva dnevno. Prvi let će se operirati sa Airbusom A319, a neke dane u tjednu sa Embraerom E190 i A320, a drugi sa A320, neke dane sa A319 i E190. Istim će Air France i Croatia Ailines imati tri dnevna leta u code-share na ovoj liniji.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air France

Od 27.3. Air Serbia vraća broj letova za Moskvu sa 15 na samo 8 tjedno. Naime, predsjednik Vučić je izjavio da je isto morao napraviti radi ogromnog pritiska Europske Unije i SAD-a. I OK, sve jasno, ali nikako nije jasno, ako kompanija već leti tako mali broj letova, zašto na istima koristi Airbuseve A319. Naime, od tih osam letova kompanija na četiri leta leti sa A319, a na četiri sa A320 (utorak, srijeda, petak i nedjelja). Uz to A330-200 ne leti ni jedan jedini puta iako je slobodan četiri dana u tjednu i mogao bi letjeti ovu liniju, kao što je letio u III. mjesecu. Istinski čudno.

Kompanija od 28.3. vraća i broj letova za St.Petersburg sa tri na dva tjedno (ponedjeljak i petak). Oba ova leta kompanija leti sa A319. Air Serbia do daljnjega ne leti za Krasnodar i Rostov na Donu radi zatvorenosti ovih aerodroma, a linija za Sochi se planira otvoriti 2.6.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Serbia

Kao što smo još 21.11. napisali da će FlyAir41 dobiti četvrti avion, Airbus A319, koji je prije letio za Iberiu, eto isto se i obistinilo. Kompaniji je avion isporučen. Avion je uzet od lizing kuće AirCastle. Avion ima vrlo zgodnu registraiju 9A-ZAG. Prijašnje registracije su mu bile EC-KOY i EI-GYG. Avion je proizveden 2008. godine i star je 14,0 godina. prosječna starost FlyAir41 flote je niskih 13,1 godinu. Avion će letjeti za Sundair iz Bremena. Kompanija u floti sada ima dva A319 i dva A320.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: FlyAir41

I dugi Embraer E195 Air Montenegra (40-AOB) je obojan u korporativne boje kompanije. Sada kompanija ima brendirana oba aviona. Avion se bojao pet dana u Varšavi. Zbog ovog loga kompanija ima tužbu Montenegro Airlinesa za nelegalno korištenje loga.

Istovremeno Air Montenegro je raspisao natječaj za novog CEO, obzirom da je Peđa Todorović dao ostavku. Novi CEO mora imati završen fakultet i najmanje pet godina iskustva na managerskim pozicijama, od čega bar tri kao CEO. Natječaj je otvoreno do 1.4.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Montenegro

Aerodrom Tuzla je u II. mjesecu imao 14.630 putnika (8427 u II/2021). Kako je Tuzla u I. mjesecu imala 23.360 putnika ovo je bitno lošije. Aerodrom je ovo ostvario na 104 operacije (75 operacija u II/2021).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Tuzla

Air Serbia se više puta pohrvala sa Wizz Airom i u načelu dobiva te sukobe. Kompanija reagira brzo i vrlo efikasno. U ovom momentu kompanije se hrvaju na više linija: Barcelona, Amsterdam/Eindhoven, Frankfurt/Hahn, Larnaca, London, Minhen/Memmingen, Nica, Paris/Bauvais, Oslo/Sandefjord, Stockholm ARN/Skavstva.

No, trenutno najveći rat je na Rim FCO. Air Serbia već mjesecima leti Rim i trenutno operira dva leta tjedno (četvrtak i subota). Od 27.3. kompanija počinje sa letovima nedjeljom, a od 4.4. i ponedjeljkom dočim će operirati 4 tjedna leta. Od 13.4. kreće i sa letovima srijedom što znači da će operirati pet tjednih letova (ponedjeljak, srijeda, četvrtak, petak, nedjelja). Od 30.4. uvodi letove i subotom. Od 14.6. uvodi i let utorkom te će operirati svakodnevno.

Wizz Air za razliku od toga kreće sa letovima 30.3. i to dva puta tjedno, srijedom i petkom. Od 11.4. dodaje se i let ponedjeljkom. No, ono što je izuzetno loše je da će Wizz Air operirati na Ciampino, a ne Fiumicino, dočim je još manje konkurentan. Wizz Air se vraća na Fiumicino tek 14.6. i tada će operirati tri puta tjedno (utorkom, četvrtkom i subotom).

To znači da će sve do sredine IV. mjeseca Air Serbia imati dva leta više nego Wizz Air, a od sredine VI. mjeseca Air Serbia će imati čak četiri tjedna leta više. Uz to Air Serbia ima code-share na ITA-u sa nizom konektiranih letova iz FCO. Ovo znači da Wizz Air nikako nije konkurentan Air Serbiji na liniji za FCO i vrlo vjerojatno će Air Serbia i ovdje polučiti pobjedu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Wizz Air

Air Serbia od početka ljetnog reda letenja leti 12 tjednih letova na liniji Beograd-Paris. No, od 26.4. povećava letove na dva dnevno svaki dan, tj. 14 tjednih letova. Air France neće pokrenuti letove za Beograd sve do 30.5. kada će liniju operirati 4 puta tjedno (ponedjeljak, srijeda, petak i nedjelja). Air France i Air Serbia imaju code-share na ovoj liniji.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Serbia

Banja Luka u ovom momentu ima 18 tjednih letova i to 5 letova u ponedjeljak (4 Ryanaira i 1 Air Serbie), 3 leta u utorak (2 Ryanaira i 1 Wizz Aira), 6 u petak (5 Ryanaira i 1 Air Serbie), 3 leta u subotu (2 Ryanaira i 1 Wizz Aira), te 1 u nedjelju (Ryanair). Aerodrom nema letova u utorak i srijedu. Wizz Air je opako porezao letove iz Banja Luke te ima samo dva tjedna leta. Isto toliko ima i Air Serbia, dok Ryanair ima čak 14 tjednih letova.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Alen Šćuric

Trade Air je u prošlih dvije godine

 • ostvario 6512 letova
 • letio na 213 destinacija
 • prevezao 371.116 putnika
 • ostvario 10.625 sati leta

 

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Trade Air

Nakon našeg članka Air Serbia je stavila code-share na letovima TAROM-a za Beograd. Jučer ih nije bilo, danas ih ima. Iako je Air Serbia istinski agilna i ekstremno brza u reakcijama na tržištu, kod code-share ugovora istinski nisu agilni. Sjetimo se primjera početkom zimskog reda letenja kada je code-share Aeroflota stavljen par dana po pokretanju zimskog reda letenja.

Dakle ovaj code-share se stavio samo 6 dana prije prvog leta. Krajnji nonsens. Na ovaj način se nepotrebno gube putnici. A staviti code-share koji postoji je istinski pet minuta posla. Netko očito dobro ne radi ovaj posao i kompanija bi to morala popraviti.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: TAROM

Sveti li se Croatia Airlines zračnoj luci Zagreb radi Ryanaira? Mijenja li strategiju i prebacuje li letove sa Zagreba na Split?

Naime, Croatia Airlines je odlučila pokrenuti letove iz Splita za Dublin od sredine VI. mjeseca, a istovremeno ukida letove za Zagreba za Dublin. Vrlo čudan potez. Daleko je više potencijalnih putnika iz Zagreba za Dublin, poglavito radi velike dijaspore i poslovnjaka. Turisti jednako putuju za Zagreb i Split. No iz Splita kao i iz Zagreba za Dublin leti Ryanair, ali iz Splita leti i Aer Lingus kojeg u Zagrebu nema. Dakle, konkurencija iz Splita je bitno veća. Koje onda logike ima prebacivati letove iz Zagreba na Split osim ako je pozadina takvog poteza neka druga.

Croatia Airlines nije obnovila letove koje je imala prije Covida-19 iz Zagreba i zato su joj stranci preoteli čak 6 linija (Ryanaira, Finnair, TAP, Rossiya, Israir). Preostale linije koje se trebaju obnoviti, one za Prag, Stockholm i Bukurešt se ne obnavljaju iz Zagreba. Ali ih zato Croatia po prvi puta u svojoj povijesti pokreće iz Splita (osim Praga koji je pokrenut prošle godine). K tome kompanija pokreće i letove za Milano, još jednu liniju koju nije obnovila iz Zagreba.

Puno previše toga da bi bilo slučajno. Očito ovime Croatia šalje jasnu poruku Zračnoj luci Zagreb. Iako, realno poruka je kao male mačkice koja sikće na odraslu osobu u nadi da će je uplašiti. Bravo Croatia, samo tako dalje u korist svoje štete.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Croatia Airlines

Air Serbia i Aegean značajno povećavaju broj letova za Atenu. Od početka ljetnog reda letenja Air Serbia će liniju operirati pet puta tjedno, a Aegean 2 puta tjedno, što je 7 tjednih letova. No, od 6.4. Aegean povećava broj letova na 3, od 12.4. Air Serbia na 7, a od 19.4. Aegean na 4 tjedna leta. Istim će od sredine IV. mjeseca kompanije imati 11 tjednih letova. Air Serbia će operirati svakodnevno, a Aegean utorkom, srijedom, petkom i nedjeljom.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aegean

Air Serbia i TAROM više nemaju izlistane letove u code-share. Kako je TAROM imao 3 tjedna leta (ponedjeljak, srijeda i petak) kompanije su zajedno imale 8 tjednih letova, no sada Air Serbia početkom ljetnog reda letenja ima 4 tjedna leta, a od 9.4. njih pet (svaki dan osim utorka i srijede).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Serbia

Beograd je u II. mjesecu imao 209.000 putnika. To je bitno manje nego u I. mjesecu kada je imao 240.981 putnika. Zagreba, Podgorica, Zadar i Ljubljana imali su više putnika u II. mjesecu nego u I. mjesecu. Ovo beogradska brojka je tek 66% putnika iz 2019. godine. Zagreb je imao čak 82,2% putnika iz 2019. godine, što je ogromnih 16,2 postotnih bodova razlike.

Ovime je u II. mjesecu razlika između Beograda i Zagreba došla na samo 60.170 putnika. Ovako mala razlika između Zagreba i Beograda nije bila u zadnjih 8 godina (ako zanemarimo vrijeme početka Covida-19). Beograd je u prva dva mjeseca ostvario 449.981 putnika.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Beograd

Slovensko-francuska Amelia od 9.4. pokreće dvije nove linije iz Strasburga za Amsterdam i za Minhen. Kompanija će na liniji za Amsterdam letjeti dva put dnevno (u 6:40 i 18:25) od ponedjeljka do petka. Amelia će pak za Minhen letjeti jednom dnevno od ponedjeljka do petka. Obije linije operiraju se sa Embraerom ERJ145 koji ima 49 sjedala. Svi putnici će imati besplatno piće i snack.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Amelia

Direktor FlyBosnie Enes Mjezinović nam je izjavio da kompanija u doglednoj budućnosti nema baš nikakvog interesa letjeti za Europu, već isključivo za Bliski Istok. Kompanija jednako tako nema nakanu letjeti iz Tuzle, Mostara ili Banja Luke, već samo i isključivo iz Sarajeva. Kompanija ove godine planira imati dva aviona u floti.

Pream informacijama koje ima zamaaero kompanija bi sa letovima trebala krenuti od 1.5.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: FlyBosnia

Iako je Air Serbia prije Covida-19 letjela na Maltu (u ljeto 2019. čak tri tjedna leta) i bila ozbiljna konkurencija Wizz Airu sada to više nije slučaj. Kompanija više ne leti za Maltu i tržište je potpuno prepustila konkurenciji. Wizz Air od 29.3. za Maltu leti dva puta tjedno, utorkom i subotom, od 5.5. leti četvrtkom i nedjeljom, a od 14.6. uvodi i treći let utorkom.

Na Malti radi velik broj srpskih državljana, a i Srbi u priličnom broju odlaze na ljetovanje na Maltu. Iskreno čudno da je Air Serbia tako olako prepustila ovo vrlo potencijalno tržište, poglavito što se kompanija i te kako ne libi pohrvati sa Wizz Airom na masu linija i pritom je prilično uspješna.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Serbia

Stečajni upravitelj Montenegro Airlinesa ne radi baš ništa da se pokrene maintenance koji su najavili da će se otvoriti u Podgorici i Beogradu, ne radi ništa da Fokker F100 počne letjeti, te ne radi ništa da od stečajne mase namiri što više vjerovnika. Ali zato ima opsesiju tuženja na sve strane. Kompanija je tako pokrenula još jednu, tko za koju već, tužbu. Ovaj puta tuže Air Montenegro, te direktore u toj kompaniji Nikolu Vukelića i Ivana Petrovića, zbog sumnje da su počinili kazneno (krivično) djelo stvaranje kriminalne organizacije, te nesavjestan rad u službi i zlouporabu ovlaštenja u poslovanju. Kaznana prijava se odnosi i na nepoznatu osobu iz Ministarstva kapitalnih investicija.

Montenegro Airlines ih tereti da su na štetu Montenegro Airlinesa pribavili višemilijunsku korist za Air Montenegro. Naime, Vukelić je bio posljednji v.d. direktor Montenegro Airlinesa, a sada je direktor prometa Air Montenegra, dok je Petrović bio direktor održavanja aviona. Montenegro Airlines smatra da su inkriminirani oduzeli imovinu Montenegro Airlinesa. Montenegro Airlines smatra da su inkriminirane osobe raspolagali imovinom Montenegro Airlinesa protivno namjeni, grubo kršili ovlaštenja, te su time pribavljali korist za Air Montenegro. Pritom su, smatra Montenegro Airlines, prenosili kapital na Air Montenegro. Montenegro Airlines smatra da je Vukelić 17.2.2021. raskinuo ugovore za Embraere E195 40-AOA i 40-AOB. na štetu Montenegro Airlinesa. Oba aviona su nakon toga prešla u vlasništvo Air Montenegra.

Montenegro Airlines zahtjeva da se sasluša i Predrag Todorović. Montenegro Airlines za inkriminirane traži kaznu zatvora od četiri godine.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Montenegro Airlines

Eurowings planira uvesti nove letove između Prištine i Nuremberga. Linija će se operirati od 10.4. dva puta tjedno (utorkom i subotom). Kompanija 29.3. kreće i sa linijom iz Prištine za Bruxelles. Eurowings će ovime imati 10 linija iz Prištine i druga je najveća kompanija u Prištini (nakon MyWingsa). Slijedi Wizz Air sa 8 linija.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Eurowings

Već smo objavili 14 linija koje je Ryanair iz Zadra odlučio pokrenuti operirati početkom VI. mjeseca umjesto krajem III:

 • Aarhus kreće 03.06. umjesto 01.04. s dvije tjedne rotacije ponedjeljkom i petkom.
 • Bari kreće 02.06. umjesto 31.03. s dva tjedna leta, četvrtkom i nedjeljom.
 • Bologna kreće 02.06. umjesto 27.03. s dva tjedna leta, četvrtkom i nedjeljom.
 • Bournemouth starta 04.06. umjesto 29.03. s dvije tjedne rotacije, utorkom i subotom.
 • Gdansk starta 04.06. umjesto 29.03. s dvije tjedne frekvencije, utorkom i subotom.
 • Liverpool počinje 02.06., a ne 27.03. s dva tjedna leta, četvrtkom u nedjeljom.
 • Maastricht kreće 03.06. umjesto 28.03. s dva tjedna leta, ponedjeljkom i petkom.
 • Manchester starta 04.06. umjesto 29.03. s dva tjedna leta, utorkom i subotom.
 • Milan Bergamo počinje 02.06., a ne 31.03. s dvije tjedne rotacije četvrtkom i nedjeljom.
 • Napulj kreće 03.06. umjesto 01.04. s dva tjedna leta, ponedjeljkom i petkom.
 • Nürnberg počinje 02.06. umjesto 29.03. s tri tjedne frekvencije, utorkom, četvrtkom i subotom.
 • Pisa kreće 04.05. umjesto 30.03. s dva tjedna leta, srijedom i subotom.
 • Torino starta 03.06. umjesto 28.03. s dva tjedna leta, ponedjeljkom i petkom.
 • Växjö kreće 01.06., a ne 27.03. s dvije tjedne rotacije, srijedom i nedjeljom.

 

No, sada je kompanija odlučila još dodatnih 8 linija krenuti sa operacijama početkom V. umjesto krajem III. mjeseca (5 tjedna kasnije) i to:

 • Sofija od 1.5.
 • Varšava od 1.5.
 • Hamburg od 2.5.
 • Wroclaw od 2.5.
 • Gothenburg od 3.5.
 • Prag od 3.5.
 • Birmingham od 4.5.
 • Bukurešt od 4.5.

 

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: ZL Zadar

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!

Linije

Iz Ljubljane:

 • Helsinki, Finnair od 1.4.
 • Atena, Aegean od 6.6.

 

Iz Maribora:

 

Iz Portoroža:

 

Iz Zagreba:

 • Kos, Ryanair od 2.6.

 

Iz Pule:

 • Weeze, Ryanair od 26.3.
 • Katowice, Ryanair od 2.6.
 • Copenhagen, Norwegian od 3.6.
 • Napulj, easyJet od 26.6.

 

Iz Rijeke:

 • Bergamo, Ryanair od 3.7.

 

Iz Zadra:

 • St.Gallen, People’s od 6.5.
 • Rzezsow, Ryanair od 2.6.
 • Munster, Ryanair od 3.6.
 • Milan Malpensa, Ryanair od 4.6.
 • Forli, Aeroitalia od 15.6.
 • Copenhagen, SAS od 1.7.

 

Iz Splita:

 • Luxemburg, Luxair od 30.4.
 • Tallinn, airBaltic od 1.5.
 • Malmo, BRA od 12.5.
 • Skopje, Croatia od 12.5.
 • Vaxjo, BRA od 12.5.
 • Gothenburg, BRA od 13.5.
 • Norrkoping, BRA od 13.5.
 • Oslo, Croatia od 14.5.
 • Copenhagen, BRA od 20.5.
 • Rim, Ryanair od 1.6.
 • Atena, Aegean od 7.6.
 • Kalmar, BRA od 30.6.
 • Karlstad, BRA od 15.7.
 • Jankoping, BRA od 11.8.
 • Halmstad, BRA od 12.8.
 • Orebro, BRA od 2.9.

 

Iz Brača:

 • Minhen, Croatia od 27.5.
 • Košice, SkyAlps od 17.6

 

Iz Dubrovnika:

 • Frankfurt, Eurowings Discover od 26.3.
 • Tallinn, airBaltic od 2.5.
 • Leeds Bredford, TUI od 4.5.
 • Bolzano, Skyalps od 27.5.
 • Bratislava, Skyalps od 27.5.
 • Forli, Aeroitalia od 15.6.
 • Vencija, easyJet od 1.7.

 

Iz Sarajeva:

 

Iz Tuzle:

 

Iz Mostara:

 • Forli, Aeroitalia od 7.4.

 

Iz Banja Luke:

 • Atena, Aegean od 30.6.

 

Iz Beograda:

 • Izmir, AnadoluJet od 16.2.
 • Budimpešta, Air Serbia od 13.3.
 • Ankara, Air Serbia od 28.3.
 • Forli, Aeroitalia od 8.4.
 • Catania, Air Serbia od 14.4.
 • Izmir, Air Serbia od 15.4.
 • Heraklion, Air Serbia od 28.4.
 • Cairo, Air Serbia od 15.5.
 • Hamburg, Air Serbia od 15.5.
 • Riga, airBaltic od 16.5.
 • Chicago, Air Serbia od 17.5.
 • Gothenburg, Air Serbia od 18.5.
 • Cologne, Air Serbia od 18.5.
 • Napulj, Air Serbia od 19.5.
 • Firenca, Air Serbia od 20.5.
 • Marseille, Air Serbia od 20.5.
 • Chania, Air Serbia od 4.6.
 • Krakow, Air Serbia od 4.6.
 • Ohrid, Air Serbia od 5.6.
 • Rodos, Air Serbia od 5.6.
 • Varna, Air Seriba od 5.6.
 • Krf, Air Serbia od 9.6.
 • Palermo, Air Serbia od 14.6.
 • Kuwait, Jazeera od 17.6.
 • Berlin, Wizz Air od 31.7.
 • Copenhagen, Wizz Air od 31.7.
 • Lisabon, Wizz Air od 1.8.
 • Zakynthos, Wizz Air od 1.8.
 • Bergamo, Wizz Air od 26.9.

 

Iz Niša:

 

Iz Kraljeva:

 

Iz Podgorice:

 • Gdansk, Ryanair od 27.3.
 • Bratislava, Air Montenegro od 17.6.

 

Iz Tivta:

 • Manchester, Jet2 od 1.5.
 • Riga, airBlatic od 4.5.
 • Beč, Austrian od 13.5.
 • Brno, Air Montenegro od 15.6.
 • Riyadh, flynas od 1.7.
 • London Stansted, Jet2 od 6.5.2024.

 

Iz Prištine:

 • Dusseldorf, Condor od 26.3.
 • Antalya, SunExpress od 27.5.

 

Iz Skopja:

 • Frankfurt, Lufthansa od 23.4
 • Split, Croatia od 12.5.
 • Oslo, Norwegian od 23.6.
 • Dubia, flydubai od 30.10.

 

Iz Ohrida:

 • Manchester, TUI od 31.5.
 • London Gatwick, TUI od 31.5.
 • Beograd, Air Serbia od 5.6.