Novosti iz regije

Saudijski LCC Flyadeal ipak nije pokrenuo letove za Riyadh iz Tivta koji su se trebali pokrenuti 24.6. Kompanija nije liniju prolongirala nego je neće pokretati ove godine. Flyadeal je pokrenuto letove iz Riyadha za Sarajevo prije tjedan dana.

autor: Alen Šćuric, anaitičar (Zagreb), foto: Flydeal

Slovenski premijer Robert Golob je dao zeleno svjetlo da ministrica infrastrukture Alenka Bratušek pronađe opcije za pokretanja novog nacionalnog prijevoznika. Podsjetimo se Adria je bankrotirala u IX. mjesecu 2019. Slovenija je više puta najavila pokretanje Air Slovenije, prvi puta odmah po bankrotu Adrie, kada je obećala pokretanje kompanije do II. mjeseca 2020. No, to se nije desilo.

Ministrica Bratušek je borac za pokretanje nove slovenske nacionalne kompanije. Bratušek je objavila da smatra realnim pokretanje kompanije 2025.

Ekspertna skupina smatra da Slovenija mora pronaći partnera za osnivanje nacionalnog prijevoznika. Zamaaero aktivno radi sa Ameliom da se objasni Sloveniji da je ovo najbolja opcija. Kompanija ima idealne avione za početak operacija (Embraer ERJ145 i ATR 72), naučena je raditi iz niza aerodroma diljem Francuske, Afrike i Polinezije, tj. izvan svoje baze, a može uspješno operacije raditi sa samo jednima avionom. Kompanija u floti ima i Airbuse A319 i A320 sa kojima bi mogla preuzeti charter tržište od Trade Aira.

Ljubljana je na začelju Europe po postotku obnove prometa iz 2019. Uz to Ljubljana nikada nije obnovila važne letove za svoje gospodarstvo prema Sarajevu, Tirani, Copenhagenu, Pragu, Bukureštu… Stoga ne čudi da je slovenska vlast ustanovila da joj je nacionalni prijevoznik nužan. Slovenija je morala novog nacionalnog prijevoznika pokrenuti isti dan kada je bankrotirala Adria čime bi zadržala većinu linija, te niz ugovora koje je imala Adria.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Adria

Pula je u V. mjesecu imala 54.691 putnika (30.890 u V/2022). Ovo je tek 75,5% putnika iz istog mjeseca 2019. Od početka godine Pula je ostvarila 82.002 putnika.

autor: Mladen Radić, dopisnik (Osijek), foto: Aerodrom Pula

Posljednjih dana na Aerodromu Beograd dešava se još jedan ogroman propust koji je ostao ispod radara radi ekstremnih otkazivanja i kašnjenja. Naime, aerodrom gomila prtljagu putnika koja nije isporučena. Prema izjavi Air Serbie aerodrom ne uspijeva ni popisati svu neisporučeno prtljagu, a kamoli je dostaviti putnicima. Neka prtljaga se nije isporučila danima. Putnici su vrlo frustrirani.

Naša čitateljica Lidija Milošević poslala nam je istinski zabrinjavajuću sliku, te više komentara frustriranih putnika koji svi iznose tvrdnju da više neće letjeti sa Air Serbiom. Izdvojit ćemo jedan u šumi frustriranih komentara gospodina Yusufa Saidana: „The worst airlines that I ever experienced. Yesterday (23th June) i had flight Istanbul-Belgrade-Tivat, and this company lost my baggage and hasn’t informed me during 24 hours. I have the code TIVJU18485 and my baggage status doesn’t change for 24 hours. I called Istanbul Airport and they said that my baggage is not in Istanbul, possibly in Belgrade. Today this company (after my yesterday flight) has more than 5 flights and didn’t sent my baggage to Tivat jet. Their operation team is not reachable and I cannot reach anybody from this company. Because of this company i couldn’t attend my sailing organization today, I couldn’t use my daily medicine. In short, I will never use this company again. If they don’t find my baggage, I will use all judicial process. They put me in very hard situation and I will never forget this”.

I sad gdje je osnovni problem? Prtljaga kasni, prtljaga se gubi. Nažalost to je problem diljem svijeta. Ali da putnike ne može kontaktirati nikoga u Air Serbiji, da se njihove službe ne javljaju, te da ne daju nikakvu, ali baš nikakvu informaciju putniku više od 24 sata, to je krajnje neprimjereno, neuobičajeno i nikako se ne može opravdati. Nikako!

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Lidija Milošević

Turkish Airlines će ove zime povećati broj letova za Zagreb. Prema zamaaeroData kompanija je u zimi 2020. imala tek 4 tjedna leta, zime 2021. 10 tjednih letova, a zime 2022. 9 tjednih letova. No, ove zime Turkish planira letjeti 14 tjednih letova, svaki dan dva leta. Jednako kao i ovog ljeta. Ostaje za vidjeti znači li to da će Turkish idućeg ljeta povećati broj letova na više od dva dnevno. Kako god bilo, linija ima vrlo velik load faktor tijekom ljeta.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Turkish Airlines

Wizz Air od 26.10. ukida letove na liniji Podgorica-Beč, te na liniji Podgorica-Rim. Obije ove linije kompanija je letjela prošle zime. Kompanija zimus neće letjeti ni sezonske linije za Katowice i Varšavu (po tri leta tjedno), te za London (2 leta tjedno). Kompanija će i dalje letjeti dva tjedna leta za Dortmund, isto toliko za Memmingen i Budimpeštu. No, kompanija smanjuje letove za Milano sa tri na dva tjedno.

To znači da će Wizz Air za Podgoricu ove zime letjeti tek 4 linije sa 8 tjednih polazaka. Prošle zime Wizz Air je imao 13 tjednih letova na 6 linija, pet letova i dvije linije više. Nije dobro!

autor: Mladen Radić, dopisnik (Osijek), foto: Wizz Air

Unapred planirani wet-lease-ovi Air Serbie su ubačeni u redove letenja za sledeće destinacije:

DanAir, A319: Bruxelles, Milano, Berlin, Tirana, Zurich, Oslo, Bukurešt, Stockholm, Dusseldorf, Frankfurt i Solun.

DanAir, A320: Catania, Valencija, Rodos, Palma de Mallorca, Herklon, Krf i Chania

KlasJet, B738: Palma de Mallorca, Malaga, Rodos, Chania. Vredi dodati da KlasJet vrlo često leti na charter linijama za Antaliju, Bodrum, Monastir i Hurgadu.

Ironično, bivši saradnik Air Serbie, AirConnect, je već prebacio oba ATR 72-600 u Italiju, gde oba aviona lete redovno i to bez otkazivanja letova i tehničkih kvarova, uključujući čitaocima već poznatom YR-ACB.

autor: Ivan Pusineri, suradnik (Beograd), foto: Dan Air

Zračna luka Dubrovnik je u V. mjesecu ostvarila 275.797 putnika (214.243 u V/2022). Od toga je 253.873 putnika bilo na međunarodnim letovima, od čega 15.053 na izvanrednim, te 20.627 na domaćim letovima (za Zagreb, Split-Rijeku i Osijek) od čega 691 na izvanrednim. Tranzitnih je putnika bilo 1297. Prosječan load faktor na letovima je bio vrlo dobrih 79,0%. Najviše putnika imao je dan 27.5. kada je bilo 15.675 putnika. Ovo je 87,5% putnika iz istog mjeseca 2019. (315.037).

Dubrovnik je imao 2304 operacije (2134 u V/2022, 1952 u V/2019). Od toga 1724 operacije su bile na redovnim letovima, 180 na generalnom zrakoplovstvu i 87 na izvanrednim letovima. 244 leta su bila na domaćim linijama. Najviše letova bilo je 27.5. njih 118. MTOW zrakoplova je bio 75.667. Aerodrom je imao 10,0 tona carga (3,3 tone u V/2022, 14,0 tona u V/2019) od čega 7,6 tona na međunarodnim letovima.

Dubrovnik je od početka godine ostvario 525.712 putnika, od čega 454.567 putnika na međunarodnim letovima, te 4984 operacije i 14,1 tonu carga.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: ZL Dubrovnik

Aerodrom Beograd prošle nedjelje nije objavio 4 od 11 otkazanih letova, a dan kasnije, u ponedjeljak, ni jedan od 11 otkazanih letova. Ta praksa se nastavila kroz tjedan i većina letova nije bila objavljena. Kako je to moguće? Francuski koncesionar nije Air Serbia, on mora štititi putnike, a ne image nacionalne kompanije. Putnici moraju pročitati na stranici aerodroma da je let otkazan, kako bi mogli reagirati, pripremiti se, naći alternativu za putovanje. A oni, eto, to ne mogu pronaći na stranici aerodroma. Ovako izgleda da je situacija prihvatljiva, ispada da Air Serbia ne otkazuje letove, bar joj image na pada kod putnika koji nisu pogođeni otkazivanjima.

Jedan čitatelj je napisao da Aerodrom Beograd radi red letenja na osnovu dnevnog operativnog plana kojeg dobiva od Air Serbie, što preliminarnog, što aktualnog. I onda ako kompanija unaprijed otkaže let isti se ne vodi kao takav na stranicama. OK, to opravdava metodologiju, no ne opravdava činjenicu da putnici ne mogu vidjeti da im je let otkazan. Aerodrom Beograd mora iznaći drugačiji modalitet funkcioniranja jer u protivnom ne radi dobru stvar za svoje putnike.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Beograd

Kao što smo napisali u petak KLM će ove zime smanjiti broj letova za Split sa prošlogodišnih 5 do 7 na samo 1 let tjedno. No, zato će povećati Zagreb sa prošlogodišnih 7 tjednih letova na 14 tjednih letova (2 dnevno). KLM će povećati i Beograd sa 7 na 14 tjednih letova. Svi letovi za Zagreb i Beograd će biti sa Embraerom E190.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: KLM

Državni tajnik Admir Šahmanović je tvrdio da Pegasus kreće sa letovima iz Istanbula za Podgoricu od 22.6. Čak štoviše Šehmanović je iznio niz podataka po kojima je djelovalo da će se ovo stvarno i desiti. Šehmanović je iznio da će Pegasus letjeti četiri puta tjedno. Šehmanović je čak ustvrdio da je dogovoreno da će Pegasus plaćati naknadu Air Montenegru od 10 dolara po putniku. Niz medija je prenio ovu izjavu i smatrao je kao gotovu. Kako zamaaero nije našao dokaza pokretanja ovih letova, nije se izletio kao drugi mediji i neki regionalni portali.

I na koncu nije se desilo ništa. Pegasus liniju nije pokrenuo i sve je to bila tek pusta želja državnog tajnika. I te kako treba postaviti pitanje zašto državni tajnik izletava sa ovakvim izjavama koje se potom ne ostvare.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Pegasus

AirBaltic će sa Airbusom A320 Avion Expressa Malta letjeti u regiji iz Rige za Split, iz Tallina za Dubrovnik i Split i iz Vilniusa za Dubrovnik.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Avion Express

Zračna luka Rijeka je u V. mjesecu ostvarila 10.450 putnika, što je manje nego u istom mjesecu prošle godine kada su imali 13.083 putnika. Istim Rijeka spada u vrlo rijetke zračne luke regije koje su imale manje putnika ove nego prošle godine. Ovo je 59,8% putnika iz istog mjeseca 2019. (17.481) što istinski vrlo loš rezultat. Rijeka je imala 386 operacija (360 u V/2022). Aerodrom nije imao tereta. Od početka godine ZL Rijeka je imala 14.845 putnika, 1084 operacija i nije imala carga.

autor: Mladen Radić, dopisnik (Zagreb), foto: ZL Rijeka

Air Serbia je ostvarila vrlo dobre rezultate na liniji za New York. U 2022. kompanija je imala 74.916 putnika za New York uz prosječan load faktor od 81,9%, što je 2,4 postotna boda bolje nego 2019. Air Serbia je ostvarila i 3621,9 tona carga na ovoj liniji, 104% više nego 2019.

U prvom kvartalu ove godine rezultati su i bolji. Kompanija je ostvarila 14.113 putnika, uz load faktor od 89,3%. Stoga ne treba čuditi da kompanija povećava broj letova ove godine na svakodnevne. Uz to kompanija je pokrenula letove i za Chicago koji je će u top sezoni imati tri leta tjedno.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Serbia

Čitatelji zamaera znaju da je ovaj portal bio poznat po hvaljenju Aerodroma Beograd, ali u zadnje vrijeme baš nam daju poticaja za ozbiljnu kritiku. Posljednji primjer je moja kupnja četiri šteke cigareta Camel. Iako sam do sada baš svaki puta kupovao cigarete u duty free trgovini Aerodroma Beogradu i bio zadovoljan jer je cijena čak 2 EUR niža nego u Hrvatskoj (2,50 umjesto 4,50 EUR), ovaj puta sam vrlo razočaran.

Naime, cigarete su presušene, što znači da su vrlo stare. Aerodrom je očito pretjerao u količini narudžbe, pa su cigarete predugo stajale u skladištu. Tako nešto aerodrom si ne bi smio dozvoliti. Ipak se radi o 100 potrošenih EUR za robu koja se sada neće moći koristiti.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Beograd

Croatia Airlines je potpisala sa Pratt & Whitney ugovor o održavanju i postprodaji za turbofan motore koji će pokretati novu flotu Airbusa A220 kompanije. Ugovor je potpisan na Paris Air Showu. Pratt & Whitney osigurava održavanje motora temeljem dugoročnog ugovora Engine Fleet Management Programa. Ugovor objedinjuje održavanje, kupnju rezervnih motora, nabavu dijelova motora idr.

Croatia Airlines će od 2024. do 2026. dobiti 12 A220, a postoji mogućnost nabave još dodatnih 3 A220 u 2027. godini. Croatia je Pratt & Whitney motore imala u povijesti na MD-82, Boeinzima 737-200, te na ATR 72.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Croatia Airlines

Danas (petak 23.6.) je u Zagreb sletio Antonov An 124-100 Ruslan ukrajinskog prijevoznika Antonov Airlinesa (UR-82008). Aviona je star 36,5 godina.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Mario Vukojić, ekskluzivno za zamaaero

Aerodrom Sarajevo je pribavio 10 električnih vozila Volkswagen ID3 u PRO izvedbi sa brzim punjačima od 11 kW. 30% vrijednosti najma Volkswagen mora vratiti aerodromu kroz zakup mjesta za oglašavanje na aerodromu. Ovime se broj električnih vozila na zračnoj strani koji su na električni pogon povećala na 26%. Aerodrom ima za cilj nabaviti 100% vozila na električni pogon.

Aerodrom je dobio i urbanističku suglasnost za izgradnju solarne elektrane. Aerodrom u planu ima i izgradnju toplotnih pumpi za potrebe klimatizacije objekata.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Alen Šćuric

Aerodrom Beograd je imao kvar na sustavu za rendgenski pregled prtljage. Prema neslužbenim informacijama kvar je nastao radi previsoke temperature u terminalu, a zato što je novi terminal pušten u rad bez instaliranog klima uređaja. Iskreno prije dva dana nisam imao osjećaj da na terminalu ne radi klima uređaj i da je puno prevruće. Kako god ovo je istinski neprimjereno i neprihvatljivo da na novom terminalu postoji tako velik sustavni kvar na novoj opremi je u najmanju ruku čudno.

Istim je ministar građevine, prometa i infrastrukture Goran Vesić pozvao predstavnike koncesionara Aerodroma Beograd kompanija Vinci kako bi od njih zatražio da odmah otklone nepravilnosti. Vesić je frustriran što Vinci nije poslušao predsjednika Srbije Aleksandra Vučića koji je zatražio da montiraju nove trake i zaposle više ljudi. Vesić je rekao da kompanija Vinci duguje odgovore na mnoga pitanja. Malo prekasna reakcija, tek nakon što je problem nastao, iako je niz osoba na svim nivoima upozoravao da bi se ovako nešto moglo dogoditi.

Vesić je ljut što aerodrom nema dovoljno zaposlenih, te što im ne radi oprema koju su sami birali i kupili. Vesić je Vinciu dao rok od 24 sata da pripreme plan kako da riješe problem u kojem su se našli. Srbija je sve svoje obveze prema koncesionaru ispunila, pa se isto očekuje i od koncesionara.

Istovremeno se pokvario i stari aviomost na gateu A9 koji je stvorio dodatne probleme i zablokirao jedan avion. Zbog svega toga Air Serbia je otkazala 10 letova jučer, 48 letova je imalo duga kašnjenja, a 20 letova je imalo kraća kašnjenja. Najveća kašnjenja su imali letovi Air Serbie za Split (7:15 sati), Skopje (5:50 sati) i Zagreb (4:25 sati). Ovo se desilo na ogromna otkazivanja letova i kašnjenja koja je od nedjelje imala Air Serbia. Kompanija je otkazala više desetaka letova, a imala je kašnjenja na ogromnoj većini svojih letova, dobar dio i više sati.

No, priča ide i dalje, pa su tri reprezentativna sindikata Aerodroma Beograd donijela odluku o mirnom prosvjedu zaposlenih zbog nezadovoljstva zaradama, uvjetima rada i odnosa managementa prema zaposlenima i sindikatima. Protest će se održati u petak 23.6. u 14:30 sati ispred modularnog objekta Aerodroma Beograd. Ovo je prvi puta da će radnici javno iskazati svoje nezadovoljstvo o kojem se priča već duže vrijeme.

autor; Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Beograd

Air Transat je prvotno planirao od 22.6. do 21.9. letjeti tri tjedna leta na liniji Toronto-Zagreb, a potom do 30.9. letjeti dva tjedna leta. No, sada je kompanija odlučila odraditi još jedan let 7.10. Letovi se obavljaju sa Airbusom A330-200. Air Transat za Zagreb ove godine ima više letova nego prošle godine.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Transat

KLM je prošle zime planirao prometovati iz Amsterdama za Split sedam tjednih letova, no dio zime je ipak prometovao pet tjednih letova. U top sezoni kompanija će prometovati za Split čak tri dnevna leta. Ipak KLM je za Split u IX. i X. mjesecu broj letova opako prezao i spustio ih na nula do tri tjedna leta ovisno o tjednu. Kompanija leti raznim danima u tjednu (ponedjeljak, srijeda, petak, subota i nedjelja). Ima tjedana kada nema ni jedan let, u prosjeku ima dva leta, no u nekim tjednima ima i tri tjedna leta.

Ove zime KLM još više reže Split, pa za razliku od prošle zime kada je operirao 5 do 7 tjednih letova, ove zime operirat će samo jedan tjedni let, subotom. Kompanija za sada broj letova neće povećavati čak ni tijekom božićnih i novogodišnjih praznika.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: KLM

U kanjonu Čikole kod Pakova Sela je pao helikopter mađarske vojske. Prema nekim informacijama helikopter je prekinuo turistički zipline koji je bio montiran na tom prostoru. Helikopter je bio jedan od dva helikoptera Airbus H145 koji su izvodili obuku u Republici Hrvatskoj. U padu su poginula sva tri člana posade.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: MORH

Aerodrom Ljubljana je u V. mjesecu ostvario 110.926 putnika (84.886 u V/2022), što je samo 65,1% putnika iz istog mjeseca 2019. (170.307). Od početka godine Ljubljana je ostvarila 407.420 putnika.

autor: Mladen Radić, dopisnik (Osijek), foto: Aerodrom Ljubljana

Jiri Mareak, CEO Air Serbie je izjavio da će kompanija uvesti nekoliko novih aviona u flotu kako bi spriječila silna otkazivanja i kašnjenja koja je imala prethodnih dana. Marek je izjavio da kompaniji nedostaje tri aviona da bi konsolidirao operacije. Prvo je u flotu jučer došao Embraer E190 (SX-PTM) kojeg operira grčki Marathon Airlines. Marek želi od ove kompanija uzeti još dva E190.

Marek je potvrdio da je sa jednom kompanijom raskinuo ugovor radi problema koje im je radila, a zbog velikog broja otkazivanja. Iako Marek nije objavio o kojoj se kompaniji radi evidentno je to rumunjski AirConnect. Marek kaže da mu nisu stigla i dva aviona koje je uzeo u wet leasu, a koji su trebali operirati od 16.6. Iskreno, kompanija bi morala ozbiljno preispitati sa kakvim kompanijama to radi ako joj se tako nešto desilo.

Kao što je zamaaero pisao šesti ATR 72-600 je trebao u flotu doći još u V. mjesecu no ozbiljno kasni i doći će do petka, a u operacije ući u VII. mjesecu. Marek planira u VIII. mjesecu dobiti i sedmi ATR 72-600.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Serbia

Flydubai je prošle zime letio četiri tjedna leta za Zagreb. No, ove zime planira pet tjednih letova. Od 27.12. do 7.1. kompanija će broj letova na ovoj liniji povećati na šest tjedno.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Flydubai

EasyJet će na liniji Beograd-Geneva u top sezoni letjeti četiri tjedna leta. No nakon 3.9. broj letova se smanjuje na 3 kako će operirati i cijele zime osim između 6.12. i 14.1. kada će operirati četiri tjedna leta. Nakon 14.1. kompanija planira operirati samo 2 tjedna leta, koja će od 7.2. povećati na 3, a od 25.2. ponovo na 4 tjedna leta. EasyJet je smanjio broj linija za Beograd sa 3 na 1 ukinuvši Berlin i Basel.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: easyJet

Rijeka prolazi vrlo teško razdoblje. Aerodrom se prošle godine nije oporavio od Covida-19. Naime, 2019. Rijeka je imala 200.841 putnika, a 2022. tek 164.086, što je 81,7% putnika iz 2019, bitno manje od prosjeka Hrvatske koji je bio 89,5%, a daleko od Zadra i Zagreba koji su imali blizu i preko 100% prometa.

No, ove godine situacija je još gora. U III, IV. i V. mjesecu Rijeka je imala bitno manje putnika nego 2022. Ukupno u prvih pet mjeseci ove godine Rijeka je imala 14.845 putnika, dok je prošle godine u tom periodu imala 20.666 putnika. To znači da je ove godine Rijeka imala tek 71,8% putnika iz 2022. Tragično, poglavito uzmemo li u obzir da su gotovo svi aerodromi regije imali bitno više putnika u prvih 5 mjeseci ove godine nego prošle godine, a većina njih i preko 100%, dobar dio i preko 115%.

Naime, u Rijeci je ove godine Ryanair prolongirao letove sa prvotno planiranog III. mjeseca na tek VI. mjesec, sve tri linije otkazao je LOT, jednu liniju otkazao je Condor, Lufthansa je smanjila broj letova za Frankfurt na pola, Transavia je smanjila broj letova za Eindhove sa 4 na 3 letova, Air Serbia će letjeti samo 3 mjeseca, Croatia je krenula sa letovima za Minhen tek 14.5. Rijeka će ovima izgubiti preko 30.000 putnika i sigurno neće dostići brojke iz 2022, koje nisu bile baš nešto. Rijeka ove godine ima samo po jedan sezonski dodani let Trade Aira za Zadar, te ima novu liniju Ryanaira za Bergamo od 3.7. Nije dobro! Obzirom na svoju veličinu, gospodarski efekt brodske luke, te turističke potencijale Opatije, Omišlja, Krka, Baške, Crikvenice, Novog Vinodolskog, Malog Lošinja, Raba, Novalje (2022. 1% više turista nego 2019, a broj turista je 20% ukupnog broja turista Hrvatske), Rijeka bi morala imati preko 400.000 putnika usprkos blizine Pule, Zadra, Zagreba, Ljubljane i Venecije. Primjerice Pula ima toliko putnika, a ima manje potencijale nego Rijeka, dok je Zadar imao preko 1,1 milijun putnika.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: ZL Rijeka

Aerodrom Niš je u V. mjesecu imao 37.646 putnika (34.440 u V/2022). Ovo je 121,3% putnika iz istog mjeseca 2019, (31.026), no tada kompanija nije imala PSO letove Air Serbie koje ima danas. Niš je imao 300 operacija (320 u V/2022), te nije imao carga (6,5 tona u V/2022). Do sada je od početaka godine Niš ostvario 164.584 putnika, 718 operacija i 14,1 tonu carga.

autor: Mladen Radić, dopisnik (Osijek), foto: Alen Šćuric

Danas sam na Aerodromu Beograd doživio ozbiljnu frustraciju. Naime, platio sam pristup Premium loži Air Serbie, 45 EUR. U 17:55 sati sam provjerio na displeju i let za Zagreb je bio na vrijeme. Kako znam da svi letovi kasne, isto sam provjerio i sa djelatnicama Air Serbie na recepciji salona. Rekle su mi da je let na vrijeme. Vrlo pozitivno iznenađenje. Hajde hvala bogu, sutra idem na osmodnevni službeni put izvan Zagreba, spavao sam samo dva sata i svakako mi je bilo važno što prije doći kući.

Stoga sam od lože odhodao sve do gatea C10E. Kada sam došao na gate u 18:00 sati informacija na gateu je pokazivala da je let na vrijeme. No, u 18:05 na gateu se pokazao natpis: „kašnjenje“. Naravno! Oko 18:40 zemaljska stjuardesa nam je rekla da će let biti u 19:50, no da je gate promijenjen i da je sada A10.

Moja prva frustracija je bila što nisam mogao ostati u plaćenoj premium loži Air Serbie. Do vraga, zašto kompanija nije objavila informaciju prije da kasni dva sata i to u 17:45 sati. Mogao sam dva sada duže ostati u Premium loži, umjesto da sam se potepao po neudobnim čekaonicama. Konačno, tu sam uslugu i prilično platio.

Moja druga frustracija je bila što moramo od jednog kraja terminala (C10E) hodati do zadnjeg gatea na drugom kraju terminala A10. Nakon prilično hodanja svih šezdesetak putnika je došlo do gatea A10. No, nakon pet minuta zemaljska stjuardesa nam je rekla da se gate i ponovo promijenio i da sada moramo ići na C10A. Do vraga. Ponovo na isto mjesto gdje smo bili prije, na potpuno drugom kraju aerodroma. Majko mila. Pola sata hodanja po aerodromu nepotrebno i bez razloga. Kako sam od ranog jutra na putu i na sastancima bio sam vrlo umoran i to mi istinski nije trebalo. Već sam bio opako ljut.

U 19:45 počeli su nas smještati u autobus. I onda nam se desilo nešto što mi se desilo zadnja dva puta u Beogradu. U pretrpanom autobusu 61 osoba je stajala punih 32 minute. Pa pobogu! Zašto do vraga? Zašto su nas strpali u autobus da bi tamo stajali preko pola sata? Zašto nismo mogli ostati u čekaonici? Autobus je bio ugašen, klima nije radila, bio je doslovce pretrpan i istinski je u njemu bio pakao. Iskreno udobnije je u pretrpanim tramvajima ZET-a (Zagrebačkog električnog tramvaja) jel tamo bar radi klima. Da sam htio gužvati se u autobusima putovao bi javnim gradskim prijevozom, a ne avionom. Pakao, istinski pakao. Nakon nekih 25 minuta prvi putnici su krenuli prema zemaljskom stjuardesi vidljivo isfrustrirani i tamo galamili da kakav je to postupak. Kako je meni ovo već treći puta da stojim u autobusu na Aerodromu Beograd preko pola sata već sam navikao pa se, iznenađujuće, i nisam previše živcirao. Samo sam si govorio, sam si kriv što si dozvolio da ti se ovo desi treći puta. Prestrašno.

Na kraju je avion kasnio u odlasku 2:15 sati. Iskreno sa dolaskom na aerodrom sat vremena prije, te 1:15 sati leta, to iznosi 4:30 sati. Više nego dovoljno da do Beograda dođem automobilom.

Ako platim avionsku kartu i Premium salon 218 EUR onda očekujem da me kompanija na vrijeme preveze, da ne hodam bespotrebno po aerodromu pola sata i da ne stojim u pretrpanom autobusu daljih pola sata.

Iskreno ovo mi je zadnji puta da letim sa Air Serbiom do Beograda. Mrzim voziti automobil preko 800 km u jednom danu, ali to je ipak daleko manja tlaka nego ovo što mi već treći puta priuštila Air Serbia. Ne, hvala. Više ne letim sa njima!

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Serbia

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!

Linije

Iz Ljubljane:

 • Riga, airBaltic od 2.5.

 

Iz Maribora:

 

Iz Portoroža:

 

Iz Zagreba:

 • Istanbul Sabiha, Pegasus od 18.1.

 

Iz Pule:

 • Glasgow, easyJet od 24.6.

 

Iz Rijeke:

 • Basel, easyJet od 24.6.

 

Iz Zadra:

 • Frankfurt, Eurowings Discover od 6.4.
 • Copenhgagen, Norwegian od 23.6.
 • Oslo, Norwegian od 24.6.

 

Iz Splita:

 • Frankfurt, Eurowings Discover od 31.3.
 • Stockholm, BRA od 11.5.
 • Napulj, Volotea od 31.5.
 • Atena, Volotea od 2.6.
 • Strasbourg, Volotea od 26.6.

 

Iz Brača:

 • Luksemburg, Luxair od 4.5.

 

Iz Dubrovnika:

 • Bergamo, Ryanair od 2.4.
 • London Stansted, Ryanair od 2.4.
 • Memmingen, Ryanair od 2.4.
 • Weeze, Ryanair od 2.4.
 • Berlin, Ryanair od 3.4.
 • Oslo, Ryanair od 3.4.
 • Poznan, Ryanair od 3.4.
 • Rim FCO, Ryanair od 3.4.
 • Stockholm ARN, Ryanair od 3.4.
 • Wroclaw, Ryanair od 3.4.
 • Charleroi, Ryanair od 4.4.
 • Beauvais, Ryanair od 5.4.
 • Helsinki, Ryanair od 5.4.
 • Karlsruhe, Ryanair od 5.4.
 • Manchester, Ryanair od 8.4.
 • Gothenburg, Norwegian od 1.5.
 • Bari, Volotea od 4.7.

 

Iz Osijeka:

 

Iz Sarajeva:

 • Abu Dhabi, Wizz Air od 31.3.
 • Bergamo, Ryanair od 31.3.
 • Charloeroi, Ryanair od 31.3.
 • Gothenburg, Ryanair od 31.3.
 • Memmingen, Ryanair od 1.4.
 • London Stansted, Ryanair od 2.4.
 • Antalya, Pegasus od 3.6.
 • Sharjah, Air Arabia od 10.6.

 

Iz Tuzle:

 • Halmstad, Lumiwings od 18.12.
 • Stockholm Skavsta, Lumiwings od 18.12.
 • Maastricht, Lumiwings od 19.12.
 • Esbejrg, Lumiwings od 20.12.
 • Saarbrucken, Lumiwings od 20.12.

 

Iz Mostara:

 

Iz Banja Luke:

 

Iz Beograda:

 

Iz Niša:

 

Iz Kraljeva:

 

Iz Podgorice:

 • Rim, Air Montenegro od 15.12.
 • Minhen, Air Montenegro od 1.6.
 • Izmir, SunExpress od 4.6.
 • Ostrava, Air Montenegro od 18.6.

 

Iz Tivta:

 • London Stansted, Jet2 od 1.4.
 • Izmir, Air Montenegro od 1.4.
 • London Luton, easyJet od 1.4.
 • Birmigham, Jet2 od 2.5.
 • Riga, Norwegian od 4.5.
 • Berlin, Eurowings od 4.5.
 • Baku, Air Montenegro od 3.6.
 • Copenhagen, Norwegian od 23.6.
 • Bristol, easyJet od 24.6.

 

Iz Prištine:

 • Hamburg, Condor od 16.12.
 • Verona, Chair od 21.12.
 • Riga, airBaltic od 4.5.
 • Antalya, Pegasus od 1.6.
 • Izmir, SunExpress od 3.6.
 • Gothenburg, Norwegian od 14.6.

 

Iz Skopja:

 • Luxembourg, Wizz Air od 18.12.
 • Riga, airBaltic od 2.5.
 • Antalya, Pegasus od 2.6.

 

Iz Ohrida: