Novosti iz regije

Croatia je promenila terminal na rimskom aerodromu Fiumicino, prelaskom sa Terminala 3 na Terminal 1. Zajedno sa Croatia-om, isti prelaz su napravili Bulgaria Air, TAROM i DanAir, što ukazuje da je ovo povezano sa ulaskom u “Vazdušni Schengen” Bugarske i Rumunije, kao i potpunim ulaskom u Schengen zonu Hrvatske.

Do promene je došlo jer se na Fiumicinu generalno T1 koristi za Schengen letove, dok se T3 koristi za sve ostale. Na Terminalu 1, Croatia koristi gate-ove na najnovijem Concourse A koji je otvoren 2022. Terminal 1 se smatra modernijem od dva terminala u Rimu, s obzirom da je u periodu od 2020.-2023. potpuno renoviran. Zajedno sa navedenim kompanijama, EasyJet je isto prešao na T1, dok je Wizz suprotno prešao na T3.

dopisnik: Ivan Pusineri (Beograd), foto: Croatia Airlines

LOT je u promatranom tjednu (8-14.4.) letio slijedeće letova u regiji:

 • Zagreb-Varšava 10 letova tjedno
 • Ljubljana-Varšava 9 letova
 • Beograd-Varšava 9 letova
 • Podgorica-Varšava 8 letova
 • Skopje-Varšava 6 letova
 • Sarajevo-Varšava 5 letova
 • Split-Varšava 3 leta
 • Dubrovnik-Varšava 3 leta tjedno

Isto znači da LOT ovog proljeća iz regije ima 53 tjednih letova (u prosjeku 7,6 dnevno) na 8 linija. Isto znači 6,63 letova po liniji u prosjeku.

dopisnik: Mladen Radić (Osijek), foto: LOT

Aerodrom Priština je u III. mjesecu ostvario 286.932 putnika (221.282 u III/2023). Ovo je 169,7% putnika iz istog mjeseca 2019. (169.108). Aerodrom je imao 1840 operacija (1496 u III/2023). Priština je od početka godine ostvarila 839.546 putnika i 5532 operacije.

Iako je u III. mjesecu Zagreb imao više putnika nego Priština, ona mu još uvijek, radi izvrsna prva dva mjeseca, bježi za 43.793 putnika. Obzirom na najave Zagreb bi ovu razliku trebao anulirati u IV. mjesecu.

analitičar: Alen Šćuric (Zagreb), foto: Aerodrom Priština

Crna Gora je postala vlasnik trećeg Embraera E195 4O-AOC. Avion je godinama stajao u Podgorici. Kako je avion većim dijelom bio otplaćen kroz rate Montenegro Airliensa bilo bi glupo da ga je Crna Gora vratila lezoru. Čak štoviše aviona je Crnu Goru koštao samo 5 milijuna EUR. Poseban problem je što je avion devastiran i sa njega su ukradeni dijelovi. Konačno on leži već 3 i pol godine u Crnoj Gori, a to i te kako utječe na avion. Da bi se avion vratio u letno stanje Crna Gora bi morala potrošiti dodatnih 8,5 milijuna EUR, a što je uvjet da se vrati lezoru. Dakle, kupovinom preostalih dijela aviona Crna Gora je uštedjela 3,5 milijuna EUR.

No ostaje pitanje što će Crna Gora sada sa avionom. Može ga prodati u ovom neletnom stanju za rezervne dijelove. Tako neće dobiti svih 5 milijuna EUR, ali neće ni puno izgubiti. Ili ga može dovesti u letno stanje i uložiti dodatnih 8,5 milijuna EUR (ukupno 13,5 milijuna EUR) te ga potom takvog prodati. Pitanje je hoće li tada dobiti 13,5 milijuna EUR za ovaj 15 godina star avion. Crna Gora može avion ustupiti i Air Montenegru kroz dokapitalizaciju, no to vjerojatno regulator neće dozvoliti. No, može Air Montenegru avion iznajmiti na idućih desetak godina. Air Montenegro svakako planira nabaviti treći avion i ovo bi svakako bilo dobro za kompaniju.

Kako god Pavle Tripković, državni tajnik u ministarstvu prometa i pomorstva Crne Gore je još u XII. mjesecu najavio kupnju aviona, o čemu je zamaaero pisao, a što se eto sada i desilo.

analitičar: Alen Šćuric (Zagreb), foto: Montenegro Airlines

Gp aviation pokreće charter liniju Priština-Burgas. Linija će se operirati od 18.6. do 10.9, jednom tjedno, utorkom sa Boeingom 737-400. Gp avioation je do sada letio linije za dijasporu, te nije imao običaj uvoditi turističke chartere pa je ovo ozbiljan iskorak kompanije. Iz Prištine do sada nije bilo letova za bugarsku obalu.

analitičar: Alen Šćuric (Zagreb), foto: Gp aviation

Aerodrom Tivat je konačno sanirao krov na Terminalu 1. Prošle godine smo bili svjedoci istinskih poplava i dio terminala se doslovce pretvorio u jezero. Aerodrom je sanirao i klimatizaciju, te uveo nove klimatizacijske jedinice, što je bio enorman problem i većina klimatizacije nije radila zbog čega je ljeti na aerodromu bilo istinski pakleno. Tivat će sada sanirati i interijer terminala.

Aerodrom će konačno ponovo otvoriti i Terminal 2 u V. mjesecu, čime će se bitno smanjiti gužve na Terminalu 1. Aerodrom se nada da će i aerodromska policija iznaći načina da pronađe dovoljno djelatnika kako bi opslužili Terminal 2. Aerodrom za sada ima dovoljno radnika, ali za top sezonu će povećati broj radnika. Aerodrom je osigurao i novu opremu za opsluživanje aviona.

analitičar: Alen Šćuric (Zagreb), foto: Alen Šćuric

Eurowings je u promatranom tjednu (8-14.4.) letio slijedeće letova u regiji:

 • Priština-Dusseldorf 5 letova, Priština-Frankfurt 2 leta, Priština-Hamburg 1 leta, Priština-Hannover 1 let, Priština-Minhen 4 leta, Priština-Stuttgart 4 leta = 17 letova tjedno
 • Split-Cologne 3 leta, Split-Dortmund 2 leta, Split-Dusseldorf 6 letova, Split-Hamburg 1 let, Split-Stuttgart 4 leta = 16 letova
 • Zagreb-Cologne 4 leta, Zagreb-Dusseldorf 2 leta i Zagreb-Stuttgart 4 leta = 10 letova
 • Sarajevo-Cologne 4 leta i Sarajevo-Stuttgart 2 leta = 6 letova
 • Dubrovnik-Berlin, Dubrovnik-Cologne i Dubrovnik-Dusseldorf sve po jedan let = 3 leta tjedno

Isto znači da Eurowings ovog proljeća iz regije ima 52 tjedna leta (u prosjeku 7,4 dnevno) na 19 linija. Isto znači 2,74 letova po liniji u prosjeku.

dopisnik: Mladen Radić (Osijek), foto: Eurowings

Aerodrom Ljubljana je u III. mjesecu ostavio 96.440 putnika (78.581 u III/2023). Ovo je 72,2% putnika iz istog mjeseca 2019. U prvom kvartalu 2024.  Ljubljana je ostvarila 257.817 putnika (75,2% broja iz 2019).

analitičar: Alen Šćuric (Zagreb), foto: Aerodrom Ljubljana

Aerodrom Niš je u promatranom periodu (8-14.4) ostvario tek 27 tjednih letova. Ovo je bitno manje nego prošlogodišnjeg IV. mjeseca kada je aerodrom imao 32 tjedna leta, čak 5 više. No, ono što brine je da Niš u pojedinim danima tjedna ima jako malo letova. Tako ponedjeljkom i petkom ima tek 2 leta, a srijedom nema ni jedan jedini dolazni let, nego samo dva odlazna za povratak u Beograd.

analitičar: Alen Šćuric (Zagreb), foto: Aerodrom Niš

British Airways je povećao broj letova na liniji London Heathrow-Zagreb na 7 tjedno (svakodnevno). Svi letovi su sa Airbusom A319, osim subotom kada je A320, no u top sezoni svi letovi su sa Airbusom A320. Nakon top sezone na liniji će srijedom letjeti A319, a ostale dane 320. Linija će se ovako operirati do kraja ljetnog reda letenja. Prošlog ljeta British je za Zagreb letio šest tjednih letova. U zimskom redu letenja za sada je planirano šest tjednih letova (svaki dan osim utorka).

Na liniji Beograd-London Heathrow kompanija neće povećati broj letova i dalje će letjeti tri leta tjedno (utorak, petak i nedjelja) sa A320.

analitičar: Alen Šćuric (Zagreb), foto: British Airways

LOT je najavio liniju Radom, treći varšavski aerodrom – Podgorica. Istinski linija je bila čudna obzirom da LOT već leti za Varšavu. Linija se trebala operirat jednom tjedno, nedjeljom od 23.6. do 29.9. sa Boeingom 737-800. No, sada je LOT odustao od linije i neće je operirati.

LOT će i dalje u regiji operirati sezonske letove iz Radona za Ohrid (od 23.6), a leti i linije za Rim, Prevezu i Tiranu. Uz to iz Radona Enter ima dva sezonska charera, charter Skyline Expressa i jednu liniju Wizz Aira.

analitičar: Alen Šćuric (Zagreb), foto: Alen Šćuric

Turkish je u promatranom tjednu (8-14.4.) letio slijedeće letova u regiji:

 • Beograd-Istanbul 21 let tjedno
 • Sarajevo-Istanbul 20 letova
 • Zagreb-Istanbul 17 letova
 • Podgorica-Istanbul 17 letova
 • Ljubljana-Istanbul 14 letova
 • Skopje-Istanbul 14 letova
 • Priština-Istanbul 12 letova
 • Tivat-Istanbul 9 letova
 • Dubrovnik-Istanbul 7 letova tjedno

Isto znači da Turkish ovog proljeća iz regije ima 131 tjedni let (u prosjeku 18,7 dnevno) na 9 linija. Isto znači 14,6 letova po liniji u prosjeku. Prošlog IV. mjeseca Turkish je imao 118 letova, 13 manje nego ove godine.

dopisnik: Mladen Radić (Osijek), foto: Turkish

Maribor je u III. mjesecu ostvario 242 putnika (193 u III/2023). Aerodrom je imao 966 operacija (1144 u III/2023) i imao je 41,4 tone carga (nije imao carga u III/2023). Od početka godine Maribor je ostvario 559 putnika, 2844 operacije i 41,4 tone carga.

analitičar: Alen Šćuric (Zagreb), foto: Aerodrom Maribor

Aerodrom Ljubljana u potpunosti renovira voznu stazu A, te se gradi nova staza J. Radovi će se dogotoviti do VI. mjeseca, nakon čega će se ugraditi rasvjeta. Nova staza J će biti operativna do kraja godine.

analitičar: Alen Šćuric (Zagreb), foto: Aerodrom Ljubljana

Da nema Ryanaira Zadar bi imao tek par letova u ovom momentu. Sredinom IV. mjeseca u Zadru je bio 91 let Ryanaira, 19 letova Croatie Airlines, 2 leta Trade Aira, 1 let Discovera i 1 let Smartwingsa.

analitičar: Alen Šćuric (Zagreb), foto: Ryanair

Volotea je u promatranom tjednu (8-14.4.) letjela slijedeće letova u regiji:

 • Dubrovnik-Bordeaux 1 let, Dubrovnik-Lyon 2 leta, Dubrovnik-Maseilles 1 let i Dubrovnik-Toulouse 1 let tjedno = 5 letova
 • Split-Bordeaux 1 let, Split-Lyon 2 leta i Split-Toulouse 1 let tjedno = 4 leta

Isto znači da Volotea ovog proljeća iz regije ima 9 tjednih letova (u prosjeku 1,3 dnevno) na 7 linija. Isto znači 1,29 letova po liniji u prosjeku.

analitičar: Alen Šćuric (Zagreb), foto: Volotea

Air Serbia je dobila osmi ATR 72-600 (YU-ASF). Avion je 9,2 godine star. Avion je prije Air Serbie letio za Azul, TAP Express i White. Air Serbia će tijekom ljeta dobiti još dva ova aviona, te će ih ukupno imati deset.

analitičar: Alen Šćuric (Zagreb), foto: Air Serbia

Croatia Airlines je službeni prijevoznik velike auto utrke WRC Croatia Rally 2024. koja se održava od 18. do 21.4. u Zagrebu i još 4 županije. Na rallyu sudjeluje 68 posada iz 35 zemalja, a prati ga deseci tisuća gledatelja.

Uzgled, Croatia Airlines je jučer 19.4. obavila prvi let u povijesti sa SAF (Sustainable Aviation Fuel) gorivom, kojim ju je opskrbila INA. Ovo je priprema kompanije za 2025. kada će morati koristiti i ovo gorivo sa najmanje 2% udjela u ukupnom gorivu.

analitičar: Alen Šćuric (Zagreb); foto: Croatia Airlines

Vueling je u promatranom tjednu (8-14.4.) letio slijedeće letova u regiji:

 • Split-Barcelona 3 leta i Split-Rim 5 letova tjedno = 8 letova
 • Dubrovnik-Barcelona 3 leta i Dubrovnik-Rim 4 leta tjedno = 7 letova

Isto znači da Vueling ovog proljeća iz regije ima 15 tjednih letova (u prosjeku 2,1 dnevno) na 4 linije. Isto znači 3,75 letova po liniji u prosjeku.

analitičar: Alen Šćuric (Zagreb), foto: Vueling

Croatia Airlines evidentno ima problema sa avionima. U jednom momentu su joj ispala i tri aviona iz flote. Zbog toga kompanija svakih par dana ima neku otkazanu liniju, a bilo je i ozbiljnih kašnjenja. Istim je kompanija pribjegla najmu aviona u wet leasu. Već duže vrijeme za Croatiu leti Trade Air sa Airbusom A320. No kompanija je nabavlja i A319 od hrvatske ACMI kompanije Fly Air41. Croatia nabavlja i Boeing 737-800 od talijanskog Alba Stara. Za sada se oba aviona pojavljuju povremeno u redu letenja.

Vrlo je moguće da će kompanija imati problema sa kašnjenjima A220, dok će Dash 8-400 i A320obitelj otići iz kompanija sukladno planu. Istim će kompanija imati manjak aviona u floti koje može naknaditi samo wet leasom. U slučaju kašnjenja A220 troškove ovog wet leasa će platiti Airbus. No, nezadovoljstvo putnika korištenjem drugih aviona i drugačije usluge nitko ne može platiti.

analitičar: Alen Šćuric (Zagreb), foto: Croatia Airlines

Air France je 31.3. povećao broj letova na liniji Zagreb-Paris sa 7 na 9 tjedno, uvođenjem dodatnih letova u četvrtak i nedjelju, o čemu je zamaaero već pisao. No, sada kompanija dodatno povećava letove. Pa od 7.7. uvodi i letove ponedjeljkom, utorkom i subotom, no ukida letove nedjeljom, tj. tada će imati 11 letova tjedno (svaki dan dva osim srijede, petka i nedjelje). Svi letovi su sa Embraerom E190, osim jednog leta (subota ujutro) koji je sa E170. Air France ima i code-share na 7 tjednih letova Croatie Airlines, dočim kompanije zajedno imaju 18 letova tjedno.

Kompanija će ovako letjeti do 1.9. kada broj letova vraća na 9 tjedno, a kako će letjeti do kraja ljetnog reda letenja. Tada su svi letovi sa E190, osim nedjeljnog jutarnjeg leta koji je sa E170, ali je zato let u petak sa Airbusom A319. Tada Croatia i Air France u code-share imaju 16 letova tjedno.

analitičar: Alen Šćuric (Zagreb), foto: Air France

Sindikati pilota, kabinaca i mehaničara objedinjeni u ORCA-u su prekinuli pregovore sa Croatiom Airlines oko kolektivnog ugovora. ORCA tvrdi da uprava Croatie Airlines nije pokazala ni minimum kooperativnosti u pregovorima i nisu prihvatili niti minimum zahtjeva ORCA-e. Iduća faza je mirenje Croatie Airlines i ORCA-e, a ako ono ne uspije onda ORCA može ići u štrajk.

analitičar: Alen Šćuric (Zagareb), foto: Croatia Airlnes

Austrian je u promatranom tjednu (8-14.4.) letio slijedeće letova u regiji:

 • Beograd-Beč 21 let tjedno
 • Sarajevo-Beč 14 letova
 • Podgorica-Beč 14 letova
 • Zagreb-Beč 12 letova
 • Skopje-Beč 12 letova
 • Priština-Beč 9 letova
 • Split-Beč 7 letova
 • Dubrovnik-Beč 7 letova
 • Tivat-Beč 3 leta tjedno

Isto znači da Austiran ovog proljeća iz regije ima 99 tjednih letova (u prosjeku 14,1 dnevno) na 9 linija. Isto znači 11 letova po liniji u prosjeku.

dopisnik: Mladen Radić (Osijek), foto: Austrian

Zračna luka Mostar je u III. mjesecu imala 934 putnika (4 u III/2023), od čega 481 inozemni dolazni i 7 domaćih dolaznih, te 445 inozemnih odlaznih i 1 domaći odlazni putnik. Mostar je imao 33 operacije i to 27 na redovnim letovima, 4 generalne avijacije i 2 vojna leta (4 leta u III/2023). Ukupno je Mostar u prvom kvartalu ostvario 2550 putnika, te 104 operacije.

analitičar: Alen Šćuric (Zagreb), foto: ZL Mostar

Anadolujet je imao code-share se Air Serbiom i to na svim letovima iz Ankare (4 tjedno), Izmira (2 tjedno) i Istanbul Sabihe (4 tjedno) za Beograd, tj. na ukupno 10 tjednih letova. No, AJet koji je dobio vlastiti AOC više nema code-share sa Air Serbiom. To znači da Air Serbia sada više nema 7 nego 3 leta za Ankaru i nema 4 nego 2 leta za Izmir, te nema 38 nego 34 leta za Istanbul. Ovo nikako nije dobro. AJet i dalje ima code-share na Turkish.

analitičar: Alen Šćuric (Zagreb), foto: AJet

Corendon Europe pokreće liniju Cologne-Priština od 16.6 do 30.10. Linija će se operirati dva puta tjedno, srijedom i nedjeljom, sa Boeingom 737-800. Kompanija nema konkurencije na liniji.

analitičar: Alen Šćuric (Zagreb), foto: Corendon

Air Montenegro nikako da pribavi peti aviona. Od X. mjeseca prošle godine traže jedan E190 ili E195. No, sada su objavili novi natječaj gdje traže gotovo bilo koji avion, tj. ATR 72, Embraer E190, E195, CRJ900 Fokker F100, Airbus A319 ili A320. Avion se traži za period 1.6. do 30.9. Air Montenegro garantira nalet od 1000 blok sati. Kompanije se mogu javiti do 25.4.

Air Montenegro u ovom momentu operira svoja dva Embraera E195 koji su u vlasništvu, jedan E190 od ukrajinskog Windrosea i jedan A320 od hrvatskog Trade Aira.

analitičar: Alen Šćuric (Zagreb), foto: Air Montenegro

Swiss je u promatranom tjednu (8-14.4.) letio slijedeće letove u regiji:

 • Beograd-Zurich 21 let tjedno
 • Priština-Geneva 4 leta i Priština-Zurich 11 letova (Edelweiss) = 15 letova
 • Ljubljana-Zurich 11 letova
 • Sarajevo-Zurich 6 letova
 • Skopje-Zurich 4 leta (Edelweiss)
 • Split-Zurich 3 leta tjedno (Edelweiss)

Isto znači da Swiss ovog proljeća iz regije ima 60 tjednih letova (u prosjeku 8,6 dnevno) na 7 linija. Isto znači 8,57 letova po liniji u prosjeku.

dopisnik: Mladen Radić (Osijek), foto: Swiss

Aerodrom Beograd je u III. mjesecu ostvario 558.183 putnika (472.594 u III/2023). Ovo je superfascinantnih 150,0% putnika iz istog mjeseca 2019. (372.122). Broj operacija se popeo 9,9% u usporedbi sa prošlom godinom. U prvom kvartalu Beograd je ostvario 1.609.305 putnika.

analitičar: Alen Šćuric (Zagreb), foto: Aerodrom Beograd

Croatia otkazuje svakih par dana jedan let. Otkazivala je Brussels, Mostar, Minhen, Sarajevo, Pulu-Zadar i Brač. Zamaaero ne piše kada postoji malo otkazivanja, pa tako neki dan nije pisala kada je otkazano 4 dnevna leta iz Beograda, ali ovo sada traje već skoro mjesec dana u kojima je otkazano nekih 7-8 letova. Razlog nije poznat iako neki izvori tvrde da se radilo o dužem kvaru jednog Dash 8-400. No, kako zadnjih 7 dana nije bilo otkazivanja za nadati se da je ovaj problem sada otklonjen.

analitičar: Alen Šćuric (Zagreb), foto: Croatia Airlines

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!

Linije

 

Iz Ljubljane:

 • Madrid, Iberia od 29.7.

 

Iz Maribora:

 

Iz Portoroža:

 

Iz Zagreba:

 • Memmingen, Ryanair od 28.10.
 • Reykjavik, Play od 16.1.

 

Iz Pule:

 • Birmingham, Jet2 od 2.5.
 • Manchester, Jet2 od 2.5.
 • London Stansted, Jet2 od 3.5.

 

Iz Rijeke:

 

Iz Zadra:

 

Iz Splita:

 • London Stansted, British od 7.9.

 

Iz Brača:

 

Iz Dubrovnika:

 • Manshester, easyJet od 30.10.

 

Iz Osijeka:

 

Iz Sarajeva:

 

Iz Tuzle:

 • Istanbul, Pegasus od 24.8.

 

Iz Mostara:

 

Iz Banja Luke:

 

Iz Beograda:

 • Guangzhou, Air Serbia od 30.9.

 

Iz Niša:

 

Iz Kraljeva:

 

Iz Podgorice:

 • Salermo, Luxwings od 19.7.

 

Iz Tivta:

 

Iz Prištine:

 • Amsterdam, easyJet od 28.10.
 • Milan Malpensa, easyJet od 7.12.

 

Iz Skopja:

 

Iz Ohrida: