Novosti iz regije

Zračna luka Pula je povećala broj vožnji koji sama organizira na relaciji Zračna luka Pula-Autobusni kolodvor Pula. Cijena karte u jednom smjeru je 30 kn (4 EUR). Autobus u načelu ima 7-8 dnevnih vožnji, no neke dane ima i po samo 5 vožnji, a neke i više. Najviše vožnji ima subotom, kada prometuje čak 10 vožnji prema gradu i 11 vožnji prema Zračnoj luci. Prema zračnoj luci autobusi subotom prometuju u 5:00, 7:00, 8:00, 9:00, 11:00, 12:30, 14:00, 16:00, 18:00, 19:00 i 20:00 sati. Posljednji autobus iz ZL Pule prema gradu ide u 23:30.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: ZL Pula

U četvrtak je u Zadru bilo prilično kaotično. Kasnilo je čak 9 od 24 leta (37,5%) i to preko sat vremena. Rim je kasnio nevjerojatnih 13 sati i 10 minuta. Čak 4 leta su kasnila preko 3 sata:

 • 13:10 Rim, Ryanair
 • 5:35 Wroclaw, Ryanair
 • 4:50 London Stansted, Ryanair
 • 3:05 Prag, Ryanair
 • 2:35 Bari, Ryanair
 • 1:50 Eindhoven, Ryanair
 • 1:35 Charleroi, Ryanair
 • 1:30 Bologna, Ryanair
 • 1:00 Beč, Austrian

U petak je stanje bilo nešto bolje, no ipak je pet letova kasnilo više od sat vremena, svi Ryanaira.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerdrom Zadar

Aerodrom Portorož je dobio novog direktora, Bernarda Majheniča, koji je 25 godina u sektoru transporta i logistike. Bivši direktor Robert Kranjc, napušta kompaniju nakon što ju je vodio 14 godina. Prošle godine Portorož je imao 27.517 putnika i 14.730 operacija. Kako je Portorož 2019. imao 28.881 putnika prošlogodišnji rezultat je vrlo zavidnih 95,3%. S5

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Portorož

Nove linije u VII. mjesecu iz regije su:

 • Solun-Dubrovnik, Aegean 1.7.
 • Saarbrucken-Priština, Trade Air 2.7.
 • Zielena Gora-Rijeka, LOT 3.7.
 • London Luton-Dubrovnik, Wizz Air 4.7.
 • Zagreb-Krf, Ryanair 5.7.
 • Rzeszow-Rijeka, LOT 5.7.
 • Oslo-Tivat, SAS 7.7.
 • Montpellier-Split, Transavia 9.7.
 • Bratislava-Brač, SkyAlps, 9.7.
 • Nantes-Split, Transavia 10.7.
 • Stockholm Arlanda-Tivat, SAS 12.7.
 • Podgorica-Riyadh, Air Montenegro 18.7.
 • Sharm El Skeikh-Priština, Air Cairo 19.7.
 • Podgorica-Cairo, Air Montenegro 19.7.
 • Catania-Mostar, Electra 22.7.
 • Bergamo-Brač, Sky Alps 30.7.
 • Mostar-Palermo, Croatia Airlines 30.7.

 

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aegean

LOT je objavio i treću liniju za Rijeku, iz Rzeszowa od 5.7. Linija će se operirati jednom tjedno svakog utorka do 6.9. sa Dash 8-400. LOT za Rijeku leti Varšavu i Zielenu Goru.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Alen Šćuric

SkyAlps je odlučio otkazati letove za Maribor. Kompanija je trebala od 30.6. letjeti za Bolzano, Napulj i Pizu. Kompanija ove godine neće obavljati ove letove. Sa aerodroma Maribor su nam izjavili da ne žele komentirati ovo otkazivanje i da mogu samo reći „šteta“. Kompanija je planirala iduće godine otvoriti i još više linija i letova, a što se sada vrlo vjerojatno neće desiti.

Ovo je još jedna kompanija koja je pokušala sa Mariborom i nije uspjela. Iskreno, jedina budućnost za aerodrom je LCC. Kako je Zagreb privukao Ryanair ostaje samo opcija da se privuče Wizz Air u Maribor koji bi tada preuzeo putnike Ljubljane, Zagreba i Graza.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: SkyAlps

Sarajevo je još jednom reagiralo brzo i kvalitetno. Nakon što je aerodrom ustanovio da putnici zlorabe kraća besplatna zadržavanja kod terminala i isto ukinuo, u samo par dana je uveo Kiss & Fly zonu. Zona se nalazi pod novom nastrešnicom ispred Terminala B (prva lijeva traka) odmah uz traku za taxi vozila.

U Kiss & Fly zoni dozvoljeno je kratko i besplatno zadržavanje do najviše 3 minute od momenta ulaska u traku. Vozila ne smiju biti ostavljena bez nadzora. Ovu zonu mogu koristiti vlasnici privatnih vozila i taxi vozila koja dolaze sa drugih lokacija. Sarajevo za sada nema opciju rampi koje kontroliraju ovu zonu kod ulaza i izlaza, pa će vjerojatno zonu kontrolirati radnici osiguranja aerodroma.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Sarajevo

Aerodrom Ljubljana je u II. mjesecu otvorio prolaz između starog i novog terminala. Istovremeno su se krenuli obnavljati dijelovi starog terminala. Ovim prolazom sada oba prostora funkcioniraju kao jedan, a kroz koridor se sada vrši transfer putnika za non-Schengen države.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Ljubljana

Zamaaero je danas bila na sastanku i ručku u ZL Osijek, a na inicijativu same ZL Osijek. Na sastanku je bio g. Ivan Kos, direktor ZL Osijek, te dva rukovodioca aerodroma. U Osijeku smo dogovorili buduću suradnju.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb)

Air Serbia i Turkish su u Dohi (na 78. skupštini IATA-e) potpisali Memorandum o razumijevanju. Kompanije planiraju povećati komercijalnu suradnju, zajednička ulaganja, poboljšanje kvalitete usluga, povećati ponudu i benefite za putnike.

Air Serbia je povećala broj letova sa 7 na 10 tjedno na liniji Beograd-Istanbul, dok je Turkish najavio letove sa širokotrupcima na istoj liniji dva puta tjedno. Kompanije sada imaju 31 let za Istanbul iz Beograda, po dva leta iz Kraljeva i Niša, te tri leta iz Beograda za Ankaru. Ukupno 38 tjednih letova. Ozbiljna brojka.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Turkish

TAP Portugal povećava broj letova na liniji Zagreb-Lisabon od 2.7. sa tri na četiri tjedno. Letovi će biti svake srijede, petka, subote i nedjelje. TAP Portugal će liniju operirati sa Airbusevima A320 i A319, te Embraerom E190.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Alen Šćuric

Lufthansa će smanjiti broj letova iz Minehna za Beograd sa 21 na samo 13 tjedno. Istovremeno kompanija smanjuje broj letova iz Minhena za Zagreb sa 7 na 6 tjedno, ali samo dio VII. mjeseca, ostatak će i dalje letjeti 7 letova. Za sada kompanija planira povećati broj letova u VIII. mjesecu no to ćemo tek vidjeti. Lufthansa će otkazati 3000 letova zbog nedostatka posada.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Lufthansa

Direktor Aerodroma Tuzla je objavio da mu je plan da Ryanair otvori bazu u Tuzli. Kompanija je trenutno najavila dvije linije sa četiri tjedna polaska (Memmingen i Stockholm), no jasno je da će broj letova povećati. Plan zračne luke za baziranjem aviona Ryanaira je jasan i pozitivan i nije nerealan, no to se neće desiti vrlo brzo.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Tuzla

Zamaero je prošlog petka imao 20.312 posjeta, u ponedjeljak je imao 24.762 posjeta, a u utorak 20.061 posjet. Već dugo nismo imali preko 20.000 posjeta, a u posljednjih tjedan dana smo imali čak tri puta.

U zadnjih 7 dana imali smo 132.475 posjeta, u zadnjih mjesec dana 478.004 posjeta, a u zadnjih godinu dana 4,9 milijuna posjeta. Portal je u prošlom mjesecu imao 19% više posjeta nego u prethodnom mjesecu.

Najaktivniji postovi su:

 1. 235 komentara Zašto se iz Zagreba ne leti za Berlin, 23.6.
 2. 234 Air Serbia i opet veliki broj kašnjenja, 27.6.
 3. 173 Zrakoplovna posljedice Rusko-Ukrajinskog rata, 28.6. (još aktivan)
 4. 154 Aerodrom Beograd poplavljen, 26.6.
 5. 115 Croatijin avion ima rupu u trupu, 24.6.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb)

Dirketorica Air Montenegra Dragana Frantov Nikolić je izjavila da očekuje da Vlada Crne Gore raspiše PSO. Ona je pritom izjavila da samo na ovaj način crnogorska aviokompanija može u pravom smislu da se dalje razvija i doprinosi privredi, državi i svim njenim građanima. Ona kaže da je ovakav projekt potrebna jasna vizija, dugoročan plan i temeljan pristup svih.

I sada dolazimo do dva osnovna problema. Pri je da Air Montenegro ne vidi mogućnost egzistencije bez ozbiljne pomoći države. Kako to, pa tvrdilo se da će kompanija biti profitabilna bez pomoći države. A drugi problem je da Air Montenegro apriorno predumijeva da će upravo oni dobiti PSO. Hm, hm, hm… to je jako protivno pravilima EU, te isto i te kako baca sumnju da je budući PSO već unaprijed dogovoren i da će biti dizajniran za Air Montenegro i zapravo biti upucavanje novaca Crne Gore u nacionalnu kompaniju. Već viđeno u regiji? O daaaa!

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Montenegro

Air Serbia će povećati broj letova na liniji Beograd-Istanbul. Od 12.7. kompanija povećava broj letova sa 7 na 10 tjedno, uvođenjem noćnog leta utorkom i subotom, a od 21.7. i četvrtkom. Kako je Turkish nedavno povećao broj letova sa 14 na 21 tjedno, ovima će obije kompanije u code-share imati čak 31 tjedni let. Ogromna brojka. Linija iz Beograda kreće u 00:40, dolazi u Istanbul u 03:20, te se vraća u 5:00 i dolazi u Beograd u 5:40.

 

Tek treba vidjeti što će Turkish dobiti kao protuuslugu za ovo povećanje. Naveliko se priča da će Turkish otvoriti redovnu liniju Antalya-Beograd, što bi bila treća linija kompanije prema Beogradu (uz Istanbul Turkisha i Ankaru Anadolujeta).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Serbia

Transavia će smanjiti broj letova na liniji Amsteram-Ljubljana sa četiri na tri leta tjedno, a od 18.7. do 8.8. će letjeti samo dva tjedna leta na ovoj liniji. Nakon 8.8. kompanija će letjeti tri tjedna leta. Linija Paris Orly-Ljubljana će se i dalje operirati dva puta tjedno.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto; Transavia

Trade Air je dobio ugovore od Ministarstva za PSO i nadao se pokrenuti letove sredinom VI. mjeseca. Ipak je isto morao prolonigirati na 4.7, da bi sada sve prolongirao još jednom na 18.7. Dakle PSO je prolongiran još mjesec dana, odnosno čak dva i pol mjeseca od prekida PSO-a. I sve to radi inercije Ministarstva. Prestrašno. Koji gubitak novaca, povjerenja putnika, broja putnika i prihoda na malim aerodromima prvenstveno Osijeka i Rijeke. I nitko za ovaj megafijasko ne odgovara.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Trade Air

Ukrajinski prijevoznik Aircompany Constanta PJSC iz Zaporožja pregovara sa Aerodromom Maribor da bazira svoje avione u Mariboru, te iznajmi nešto skladišnog prostora. Prijevoznik želi svoje avione bazirati na nekoj zračnoj luci u Europi, gdje će prebaciti svoje djelatnike i operativu.

Dva aviona su već na Mariboru. Prvi je došao 6.6 iz Moldavije, a drugi 14.6. iz Frankfurta. Kompanija u floti ima 10 aviona An-26 i An-28. S5

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Maribor

Jučer je u 9:32 pala Cessna na Braču. U avionu su bili pilot i dva starija putnika. Pilot je odmah nazvao spasilačke službe i rekao da su svi živi i izvan životne opasnosti. Avion je potpuno uništen, a nakon kamenjara na koji je prinudno sletio zabio se u drveće.

Putnici i pilot su spašeni nakon samo 40 minuta te su sa Bračkog aerodroma prebačeni helikoperom u splitsku bolnicu. Pilot je državljan Srbije, a putnici su državljani Austrije. Avion je letio panoramski let. Putnici su zadobili teže ozljede i izvan su životne opasnosti, dok je pilot lakše ozljeđen i biti će pušten iz bolnice za dva dana.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Hrvatska vatrogasna zajednica

Obzirom na veliki broj letova koje Sarajevo ima prema Bliskom Istoku i te kako se postavlja pitanje bi li bilo dobro imati manju kompanijicu koja bi imala dva aviona od 30 ili 50 mjesta i letjela za Beograd, Zagreb, Skopje i Ljubljanu, te dovozila konektirane putnike na te letove. Takav avion bi letio ujutro za Beograd i Zagreb povratne letova sa polaskom u 6:00 i povratkom od 17:00 sati ponovo za Beograd i Zagreb. Drugi avion bi noćio u Skopju a nakon dolaska iz Skopje letio bi za Ljubljanu. Jednako tako i navečer iza 18:30 rotacija za Ljubljanu i odlazak na noćenje u Skopje. Usred dana avion bi mogao obaviti letove za Minhen, Prag, Milano, Rim, Budimpeštu, Bukurešt, Sofiju, Tiranu, Atenu i druge gradove koji trenutno nisu pokriveni iz Sarajeva.

Osim konektiranih putnika, ovakvi letovi bi omogućili i putovanje putnicima koji bi mogli odići (doći) za Zagreb, Beograd i Ljubljanu i vratiti se istog dana.

Kompanije na koje bi ta kompanija mogla ostvariti konektirane letove svakako su flynas (Riyadh, Jeddah), Gulf, Kuwait i Salam, a možda i Air Arabia. Jasno, uz sva ograničenja suradnje sa LCC. Naravno ostaje problem zime kada leti samo flynas sa tek par letova tjedno. I takva kompanija ne bi mogla imati prođe dok god se Sarajevo ne profilira da ima bitno više zimskih letova.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Sarajevo

Air Montenegro će od 18.7. letjeti chartere iz Riyadha do Podgorice. Charteri će se operirati jednom tjedno, ponedjeljkom sa Trade Airovim Airbusom A320. Ovime se nastoji nadoknaditi letovi flynasa koji su trebali operirati od VI. do kraja IX. mjeseca a od kojih je kompanija odustala. Vlada Crne Gore je ukinula vize za građane Saudijske Arabije od 1.6. do 30.9.

Kompanija će letjeti i na chatertima za Egipat i to za Cairo, od 19.7. Letovi će se operirati jednom tjedno nedjeljom, također sa A320. Vlada je privremeno ukinula i vize za građane Egipta.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: Air Montenegro

Eurowings će smanjiti broj letova za Prištinu. Linija za Dusseldorf se smanjuje sa 5 na 4 leta tjedno, a vraća se na 5 letova od 7.8. Linija za Zurich je smanjena sa dva na jedan let tjedno, a vratiti će se na dva od 2.9. Linija za Genevu će se operirati dva puta tjedno do 18.8. nakon čega će se operirati jednom tjedno. Linija za Nuremberg će letjeti do 18.9. nakon čega više neće imati letova.

Linija za Bruxelles se i dalje operira jednom tjedno, za Frankfurt 3 puta tjedno, za Hamburg jednom tjedno, za Hanover jednom tjedno, za Minhen 5 puta tjedno i za Stuttgart 5 puta tjedno. Eurowings u Prištini ima baziran jedan avion.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Eurowings

Air Montenegro je u godinu dana, do 10.6. 2021. do 9.6.2022. prevezao 196.000 putnika. Montenegro Airlines je 2019. imao 657.000 putnika, što znači da novi crnogorski nacionalni prijevoznik ima tek 29,8% prometa bivšeg crnogorskog prijevoznika. Kompanija u floti ima dva aviona, dok je Montenegro Airlines imao 4 do 6 aviona u floti. Air Montenegro je godinu završio sa pet milijuna EUR gubitka.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Montenegro

Bivše sjedište Adrie Airways uz Aerodrom Ljubljanu je prodano u drugom pokušaju. Zgrada ima 4400 četvornih metara na četiri kada i izgrađena je 2009. Zgrada je prodana za 4.250.000 EUR, čak i više od prvotne procjene vrijednosti od 4.100.000 EUR.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Adria Airways

Aerodrom Beograd je opet za vikend imao izuzetno mnogo kašnjenja i otkazivanja. Kašnjenja su krenula već tijekom noći, te su se nastavila tijekom jutra. Kasnije je kritično stanje produbilo veliko nevrijeme koje je pogodilo Beograd. Sad se već postavlja pitanje hoće li ovakva ogromna kašnjenja Beograd imati svaki vikend obzirom na kaotično prošlotjedno iskustov? A još smo u VI. mjesecu. Što će biti u VII. i VIII?

U subotu je bilo čak 5 kašnjenja Air Serbie preko četiri sata, te 11 kašnjenja preko dva sata. Otkazana su 4 leta. Ukupno je kašnjenja preko sat vremena i otkazanih letova bilo 33 od 59 letova ili 55,9% svih letova Air Serbie. U subotu su preko sat vremena kasnili letovi Air Serbie:

 • 8:00 Bodrum
 • 6:15 Antalya
 • 4:50 Hurghada
 • 4:00 Antalya
 • 4:05 Bodrum
 • 3:25 Milano
 • 3:25 Beč
 • 3:15 Antalya
 • 3:15 Paris
 • 3:05 Zadar
 • 2:45 Tivat
 • 2:45 Podgorica
 • 2:40 Moskva
 • 2:35 Podgorica
 • 2:30 Zurich
 • 2:30 Hurghada
 • 1:55 Zurich
 • 1:40 Niš
 • 1:35 Stockholm
 • 1:20 Bodrum
 • 1:15 Solun
 • 1:10 New York
 • 1:10 Tirana
 • 1:10 Sofija
 • 1:10 Bukurešt
 • 1:10 Skopje
 • 1:05 Zurich
 • 1:05 Sarajevo
 • 1:00 Antalya

Air Serbia je otkazala letove za Frankfurt, London i dva leta za Tivat.

Kasnili letovi stranih kompanija:

 • 3:05 Varšava LOT
 • 3:00 Oslo Norwegian
 • 2:45 Gothenburg WIzz Air
 • 2:35 Stockholm Norwegian
 • 2:25 Beč Austrian
 • 2:00 Podgorica Air Montenegro
 • 1:50 Istanbul Turkish
 • 1:40 Zurich Swiss
 • 1:35 Stuttgart Eurowings
 • 1:30 Stockholm Skavsta Wizz Air
 • 1:30 Nica Wizz Air
 • 1:05 Dortumnd Wizz Air
 • 1:05 Memmingen Wizz Air
 • 1:05 Karlsruhe Wizz Air

Otkazani su letovi KLM-a za Amsterdam, Lufthanse za Minhen, Wizz Aira za Rim i Abu Dhabi. To znači da su strane kompanije imale 18 od 32 leta (6 preko 2 sata, ni jedan preko 4 sata) što je 56,3% letova. Ukupno je u Beogradu u subotu kasnio 51 od 91 leta ili 56,0% letova.

U nedjelju su se operacije stabilizirale no ipak kašnjenja su imali:

 • 4:20 Abu Dhabi, Wizz Air
 • 2:40 Tivat, Air Serbia
 • 2:00 Sofija, Air Serbia
 • 1:45 Frankfurt, Air Serbia
 • 1:40 Krf, Air Serbia
 • 1:40 Moskva, Air Serbia
 • 1:25 Istanbul, Turkish
 • 1:20 Zurich, Air Serbia
 • 1:15 Varšava, LOT
 • 1:15 Valencija, Air Serbia
 • 1:10 Dubrovni, Air Serbia
 • 1:05 Barcelona, Air Serbia
 • 1:05 Podgorica, Air Serbia
 • 1:05 Zurich, Air Serbia
 • 1:05 Atena, Aegean
 • 1:05 Tivat, Air Serbia
 • 1:05 Sochi, Air Serbia
 • 1:00 Ljubljana, Air Serbia
 • 1:00 Frankfurt, Lufthansa
 • 1:00 Hanover, Air Serbia

Air Serbia je otkazala let za Tiranu i London LHR, te Austrian za Beč. To znači da je Air Serbia imala 15 kašnjenja preko sat vremena (dva preko 2 sata) i dva otkazana leta od 58 letova, što je 29,3% svih letova Air Serbia. Ostale kompanije imale su 5 kašnjenja i jedan otkazani let.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Serbia

Flydubai od 27.6. povećava letove iz Dubaia za Beograd sa 12 (svaki dan dva osim ponedjeljka i srijede) na 14 tjedno (svaki dan dva leta). Flydubai konstantno povećava broj letova za Beograd i sada ih ima više nego 2019.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Flydubai

Eurowings će u prva dva tjedna VII. mjeseca smanjiti broj letova za Zagreba (do 1.7. letovi su po uobičajenom rasporedu). Cologne će se smanjiti sa 6 na 3, Stuttgart sa 5 na 3 i Dusseldorf sa 3 na 2 tjedne frekvencije. To je 6 od 14 tjednih letova manje. Nakon 19.7. linija se vraćaju na isti broj frekvencija.

Za Beograd su rezanja još veća. Eurowings je dodatno smanjio broj letova, pa sada linija za Dusseldorf operira tek dva tjedna leta, a treći let se uvodi tek 22.8. Eurowings više ne planira letjeti ovu liniju četiri puta tjedno. Kompanija ukida letove za Stuttgart nakon 25.6. i letjet će liniju tek ponovo od 13.8. kada će letjeti tri tjedna leta. To znači da je kompanija otkazala 5 od 7 tjednih letova. Za Sarajevo nema promjena, a kompanija će letjeti po dva tjedna leta za Cologne i Stuttgart.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Eurowings

Air Montenegro sve više liči na Croatiu Airlines. Tako je kopirala Croatiau u izjavi o zimskim operacijama, te je v.d. direktorica kompanije Dragana Frantov Nikolić izjavila da za razliku od drugih prijevoznika, poglavito LCC, oni Crnu Goru povezuju sa inozemstvom cijele godine. I to baš nije istina. Iz Tivta zimi leti samo Air Serbia dok velik broj stranih kompanija leti samo ljeti. U Tivtu i Air Montenegro zimi leti tek 6 tjednih letova za Beograd i jedan do dva tjedna leta za Istanbul.

No, iz Podgorice je ova izjava još manje istinita. Naime, Ryanair zimi leti 9 linija, Wizz Air njih 7. Zimi lete i Air Serbia, Aegean, Austrian, LOT, Transavia i Turkish. Sezonske letove imaju samo Air Astana, Luxair, Smartwings, te dvije linije LOT i Wizz Air. Dakle ogromna većina linija stranih kompanija je cjelogodišnja i Air Montenegro ne govori istinu. Istovremeno Air Montenegro zimi leti 6 linija, dok sezonskih linija ima jednako toliko.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Montenegro

ETF je preuzeo svoj treći Boeing 737-800, što smo prvi najavili da će se desiti. Avion je kasnio mjesec dana jer nije bilo dijelova na maintenanceu, pa je čekao da stignu dijelovi. Treći avion nosi naziv Discovery, tako da sva tri aviona nose nazive po svemirskim brodovima iz Zvjezdanih staza (ostala dva su Enterprise i Voyager). Avion 9A-KOR, star 15,6 godina najmlađi, je u floti (ostala dva imaju 18,4 i 21,4 godinu). Trenutno flota ETF-a ima za ACMI kompaniju prihvatljivih 18,5 godina prosječnu starost.

Avion je došao taman za top ljetnu sezonu. Stjepan Bedić nam je rekao da će avion djelomično letjeti u Parizu, a djelomično uletavati drugim kompanijama kod ispadanja kapaciteta.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: ETF

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!

Linije

 

Iz Ljubljane:

 • Copenhagen, Norwegian od 29.4.
 • Riga, airBaltic od 2.5.
 • Heraklion, Corendon od 7.6.
 • Antalya, Corendon od 9.6.
 • Madrid, Iberia od 29.7.

 

Iz Maribora:

 

Iz Portoroža:

 

Iz Zagreba:

 • Seoul, T’Way od 18.5.
 • Stockholm, Croatia od 20.5.
 • Berlin, Croatia od 21.5.
 • Tirana, Croatia od 14.6.
 • Monastir, Croatia od 20.6.
 • Tel Aviv, Neos od 3.7.

 

Iz Pule:

 • Hanover, Eurowings od 18.5.
 • Memmingen, Ryanair od 1.6.
 • Glasgow, easyJet od 24.6.
 • Birmingham, Jet2 od 2.5.2025.
 • Manchester, Jet2 od 2.5.2025.
 • London Stansted, Jet2 od 3.5.2025.

 

Iz Rijeke:

 • Beč, Ryanair od 3.6.
 • Ancona, Aeroitalia od 8.6.
 • Basel, easyJet od 24.6.

 

Iz Zadra:

 • Katowice, Ryanair od 17.4.
 • Kaunas, Ryanair od 1.6.
 • Barcelona, Ryanair od 2.6.
 • Košice, Ryanair od 2.6.
 • Cork, Ryanair od 3.6.
 • Verona, SkyAlps od 15.6.
 • Copenhgagen, Norwegian od 23.6.
 • Oslo, Norwegian od 24.6.
 • Toulouse, easyJet od 26.6.

 

Iz Splita:

 • Lille, Volotea, od 21.4.
 • Innsbruck, Smartwings, od 30.4.
 • Istanbul, Croatia od 7.5.
 • Stockholm, BRA od 11.5.
 • Lulea, BRA od 22.5.
 • Reykjavik, Play od 28.5.
 • Napulj, Volotea od 31.5.
 • Atena, Volotea od 2.6.
 • Strasbourg, Volotea od 26.6.
 • Malmo, BRA od 26.6.
 • Bari, Volotea od 5.7.

 

Iz Brača:

 • Luksemburg, Luxair od 4.5.
 • Verona, SkyAlps od 8.6.

 

Iz Dubrovnika:

 • Lille, Volotea do 24.4.
 • Gothenburg, Norwegian od 1.5.
 • Larnaca, Cyprus od 1.7.
 • Bari, Volotea od 4.7.

 

Iz Osijeka:

 

Iz Sarajeva:

 • Izmir, SunExpress od 21.4.
 • Atena, Aegean od 1.6.
 • Antalya, Pegasus od 3.6.
 • Jeddah, flyadeal od 4.6.
 • Sharjah, Air Arabia od 10.6.
 • Copenhagen, SAS od 3.7.
 • Solun, Ryanair od 3.7.

 

Iz Tuzle:

 • Antalya, Tailwind od 22.6.

 

Iz Mostara:

 • Beograd, Air Serbia od 15.4.
 • Verona, SkyAlps od 30.4.
 • Minhen, SkyAlps od 30.4.
 • Bari, SkyAlps od 2.5.
 • Rim, SkyAlps od 2.5.

 

Iz Banja Luke:

 

Iz Beograda:

 • Mostar, Air Serbia od 15.4.
 • Marsu Alam, Air Serbia od 20.4.
 • Heraklion, SkyExpress od 16.6.

 

Iz Niša:

 

Iz Kraljeva:

 

Iz Podgorice:

 • Gdansk, Smartwings od 28.5.
 • Katowice, Smartwings od 28.5.
 • Minhen, Air Montenegro od 1.6.
 • Izmir, SunExpress od 4.6.
 • Budimpešta, Air Montenegro od 15.6.
 • Ostrava, Air Montenegro od 18.6.
 • Varšava Radom, LOT od 23.6.

 

Iz Tivta:

 • Birmigham, Jet2 od 2.5.
 • Riga, Norwegian od 4.5.
 • Berlin, Eurowings od 4.5.
 • Baku, Air Montenegro od 3.6.
 • Katowice, Smartwings od 7.6.
 • Copenhagen, Norwegian od 23.6.
 • Bristol, easyJet od 24.6.
 • Oslo, SAS od 27.6.

 

Iz Prištine:

 • Riga, airBaltic od 4.5.
 • Stuttgart, Condor od 12.5.
 • Antalya, Pegasus od 1.6.
 • Izmir, SunExpress od 3.6.
 • Gothenburg, Norwegian od 14.6.
 • Copenhagen, SAS od 3.7.

 

Iz Skopja:

 • Riga, airBaltic od 2.5.
 • Krf, Aegean od 1.6.
 • Antalya, Pegasus od 2.6.
 • Tunis, Tunisair od 24.6.

 

Iz Ohrida:

 • Varšava Radom, LOT od 24.6.