Novosti iz regije

TAROM prekida letove na liniji Bukurešt-Beograd do 1.3. Kompanija je operirala 5 tjednih letova, a toliko će operirati i od 1.3. Air Serbia u code-share operira 9 tjednih letova na istoj liniji.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: TAROM

Croatia Airlines od 2019. nije pokrenula ni jednu jedinu liniju iz svog glavnog huba Zagreba, čak štoviše nije obnovila ni 9 linija koje je imala 2019. (Lisabon, Milano, Mostar, Bukurešt, Prag, Stockholm, Oslo, Helsinki i St.Petersburg). No, zato je liniju Zagreba-Dublin prebacila u tri mjeseca top sezone iz Zagreba za Split. Istovremeno kompanija otvara niz linija iz Splita. Prošle godine njih 6. Ove godine otvara letove iz Splita za Oslo, iz Dubrovnika za Prag i iz Brača za Minhen. Kompanija planira ove godine otvoriti još dvije linije iz Splita.

Evidentno je Croatia prebacila svoj oslonac letova iz Zagreba na Split. Jasno je da to čini radi Ryanaira u Zagrebu. No, pritom leti na tržištu gdje ima daleko više konkurenata. Primjerice ovogodišnja linija Split-Oslo koje se operira sa tek jednim letom tjedno ima konkurenciju u 22 tjedna leta SAS-a i Norwegiana, dviju prejakih kompanija.

autor: Alen Šćuric, analitiačar (Zagreb), foto: Croatia Airlines

Priština je u I. mjesecu ostvarila 235.834 putnika (194.207 u I/2022). To je 139,5% putnika iz istog mjeseca 2019. (169.121). Aerodrom je u I. mjesecu imao 1660 operacija (1584 u I/2022).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Priština

Tri kompanije su aplicirale za iduću subvenciju Makedonije, za letove iz Ohrida i Skopja. Subvencije će se davati do 2026. godine. Osim Wizz Aira koji se još jednom javio za subvencije i ovisno o rezultatima istih će bazirati i 6. avion u Skopju, javili su se još Lufthansa i Aegean. Aegean trenutno leti iz Atene za Skopje, dok je Lufthansa najavila letove iz Frankfurta za Skopje.

Prošla tri natječaja osvojio je Wizz Air koji je zbog toga bazirao pet aviona u Skopje, a ima i niz letova iz Ohrida. Wizz Air trenutno ima 59,3% udjela na tržištu Skopja.

Ministarstvo će izabrati pobjednika natječaja sukladno broju tjednih letova na novim linijama, te ponuđenim kapacitetima na liniji. Neće se subvencionirati linije koje su se operirale u prošlih dvije sezone (zima i ljeto).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aegean

Ryanair je pokrenuo novu liniju za Zagreb. Kompanija će letjeti Zagreb-Kos, dva put tjedno, petkom i nedjeljom, od 2.6. do 29.9. Ovo je već šesta leisure linija koju Ryanair leti iz Zagreba. Kako je Ryanaira ukinuo letove za Dortmund nakon 25.3. istim će imati isti broj linija iz Zagreba, njih 27 kao i prošlog ljeta. No, kompanija će ove godine imati bitno više letova nego prošle godine. Prošlog proljeća kompanija je operirala 76 letova, ovog proljeća će imati 85 letova. Prošlog ljeta Ryanair je letio 78 letova, dok će ovog ljeta imati 86 letova. To je 8 do 9 letova više ove godine.

Tri bazirana aviona mogu operirati do 75 tjednih letova, što znači da Ryanair iz Zagreba operira dio letova avionima iz drugih baza. Kako kompanija još nije do kraja definirala red letenja moglo bi se desiti da Zagreb dobije još neki let.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ryanair

Air France je prošlog ljeta letio dva dnevna leta. I ove godine je najavio dva dnevna leta u top sezoni, no sada tako biti neće. Kompanija je odustala od drugog dnevnog leta. Na otkazanom letu je trebao prometovati Airbus A319, tako da će sada ostati samo jedan dnevni let sa Embraerom E190.

Kako je od letova prije par dana odustao i TAP Portugal treba se pitati jesu li sva otkazivanja rezultat povećanja aerodromskih taksi koje je najavio koncesionar MZL Zagreb. Za sada MZL Zagreb ima jednu liniju manje nego prošle godine i jedina je zračna luka u regiji koja ima tako loš rezultat. Za razliku od toga niz zračnih luka regije ima niz novih linija.

autor: Mladen Radić, dopisnik (Osijek), foto: Air France

Na peterosatnom razgovoru u Ljubljani, g. Marek je rekao da se Air Serbia odlučila svoje avione servisirati u Turkish Technici, umjesto u JAT Tehnici. Naime, kompanija je u JAT Tehnici imala problema i avioni su joj ozbiljno kasnili radi čega je morala uzimati kapacitete u wet leasu. Zbog toga se kompanija odlučila na Turkish Technici koji su vrlo pouzdani, koji imaju ogroman stok rezervnih dijelova, a i sami proizvode neke dijelove sa certifikatima. Za sada će se u Turkish Techici servisirati četiri aviona A320obitelji, te jedan A330.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Serbia

Aerodrom Morava je u I. mjesecu ostvario samo 500 putnika (253 u I/2022). Broj operacija u I. mjesecu bio je 36 (28 u I/2022). Aerodrom nema carga.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Morava

Air Serbia je u I. mjesecu prevezla 219.216 putnika, što je povećanje od 136% u usporedbi sa istim mjesecom 2022. Ovo je i najbolji rezultat kompanija od kada posluje kao Air Serbia. Kompanija je obavila 2756 letova u I. mjesecu. Najpopularnije destinacija kompanija u I. mjesecu bile su Zurich, Paris, Istanbul, Amsterdam, Beč, London, Berlin, Podgorica i Tivat.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Serbia

Zračna luka Zagreb je potpisala ugovor sa talijanskom tvrtkom Care4Bag TraWell Co-a na 6+1 godinu. Ugovor predviđa usluge vaganja prtljage, skladištenja i čuvanja prtljage, zaštite i zamatanja prtljage, te prodaje putnih potrepština. Skladištenje i čuvanje prtljage će se otvoriti tijekom 2023. godine. Care4Bag već ima ovakve sadržaje u Milan Malpensi, Milan Linate, Pragu i Ateni.

Usluga čuvanja prtljage naplaćuje se ovisno o veličini kofera od 6 do 10 EUR za 6 sati ili 10 do 16 EUR za 24 sata. Za 10 dana usluga se naplaćuje 38 do 62 EUR. Uslugu zamatanja prtljage naplaćuju 5 do 8 EUR.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Care4Bag

Balkan Aviation News koji je objavljivao više avio vijesti svakog dana, nije objavio ni jednu jedinu vijest već skoro mjesec dana. Zadnja vijest je objavljena 9.1. Jednako tako srpski portal Aviatica već više dana ima obavijest da portal ne radi i da je „temporatily unavailable“.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aviatica

Zračna luka Brač je u I. mjesecu imao jednog putnika (11 u I/2022, 0 u I/2019). Imali su 6 operacija (14 u I/2022). Na Braču se ne odvija cargo promet.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: ZL Brač

Prošli vikend smo krenuli eksperimentalno, a od ponedjeljka potpuno u autorizaciju portala. Sada se objave svakog čitatelja prvo moraju odobriti prije nego se objave. I što se desilo. Botovi su nestali kao rukom odneseni. Ali doslovce u jedan dan. Prvih dva dana su se još nešto i bunili u stilu „ovo će ubiti komunikaciju na blogu, vratite otvoreno komentiranje“. Ali i to zanemarivo malo, možda desetak komentara. Sada je jasno da botovi ne pišu zbog uvjerenja ili diskusije, nego samo zato da se njihova prljava rabota vidi i da pokušaju utjecati na javnost. Jadno!

Stoga su u stvari nestali kao rukom odneseni. U prva dva dana smo imali izbrisano nekih 15 komentara, a nakon toga smo izbrisali sveukupno 8 komentara. Sveukupno. Toliko smo brisali u jednom satu prije. Iskreno smo se preporodili. Ovo je superpraktično (pokazuje nam koje komentare nismo odgovorili) i odlično za portal. Ogromna većina čitatelja se slaže da je sada situacija neusporedivo bolja, da su komentari kulturni i da je rasprava normalna.

Iznenađujuće broj komentara i posjeta nije pao. U zadnjih 7 dana imali smo 165.824 posjeta, što je 47% više od prosjeka koji smo imali u prošloj godini. Dakle od uvođenja autorizacije broj posjeta se osjetno povećao. U isto vrijeme imali smo 1858 komentara. Ovo je tek 5% manje komentara od prosjeka portala u zadnjih godinu dana. No, tih 5% botova nam istinski nikome ne nedostaju, zar ne?

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb)

Jiri Marek, CEO Air Serbie više puta nam je potvrdio da redovno čita zamaaero kao i komentare na portalu. Tijekom peterosatnog razgovora više puta se pozvao na članke zamaaero koje je pročitao. G. Marek potpuno razumije i čita srpski i hrvatski jezik, no izbjegava ih govoriti.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Serbia

Na kongresu „New Air Gatway to Europe“ u Ljubljani zamaaero je imala nekoliko sastanaka. Imali smo sastanak sa g. Orhanom Hodžićem, vlasnikom Oki Aira i članom Odbora direktora Air Montenegra. Sa g. Hodžićem smo dogovorili suradnju Air Montenegra i zamaaera koja će započeti odlaskom zamaaero u Podgoricu gdje ćemo definirati suradnju, a i zajedno sa Aerodromima Crne Gore pokušati dogovoriti zajedničke projekte. U prvom redu radit ćemo na pokretanju PSO letova Air Montenegra tijekom zime.

Imali smo sastanak sa slovensko-francuskom kompanijom Amelia. Sa Ameliom smo imali sastanak u petak u njihovim prostorijama u Šenčuru, odmah uz Aerodrom Ljubljana. Sastanak smo imali sa g. Matijom Kranjcom, direktorom kompanije, ali i sa drugim članovima tima. Sa Ameliom smo dogovorili zajednički projekt letova u Sloveniji i subvencije slovenske vlade.

Tijekom kongresa smo imali duži sastanak i radni ručak sa predstavnicima Ato comm i Mark comm sa kojim smo dogovorili suradnju na budućim kongresima i seminarima kompanije diljem Europe i svijeta. Već je dogovoreno naše participiranje na kongresima u Istanbulu i Beogradu.

Na konferenciji smo imali kreće sastanke i neformalna druženja sa g. Draženom Šakićem (direktorom prodaje i marketinga Trade Aira), gđom. Mirjanom Čeh (komercijalnom direktoricom Adria Tehnike), Borutom Podgoršekom (Sierra 5), Pawel Skutelom (Embraer), te predstavnicima Aerodroma Maribor.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Amelia

Zračna luka Split je u I. mjesecu ostvarila 32.100 putnika (20.400 u I/2022). Ovo je 88,3% putnika iz istog mjeseca 2019. (36.360). Split je u I. mjesecu imao letova za Frankfurt, Rim, Minhen, Amsterdam, Dusseldorf, Stuttgart, Cologne, Zagreb, Rijeku, Pulu, Dubrovnik i Osijek preko Rijeke i Pule. Za Split su letjeli Croatia Airlines, KLM, Eurowings i Trade Air.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: ZL Split

Avion Air Seribe na liniji Cologne-Niš je ovog utorka prinudno sletio u Beograd radi putnice Đ.R. stare 67 godina kojoj je pozlilo. U avionu je započela reanimacija, no kada je došla hitna pomoć mogla se samo konstatirati smrt. Tijelo nesretne putnice preneseno je na Institut za sudsku medicinu radi obdukcije.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Serbia

Banja Luka ima daleko najviše letova petkom. Ovog ljeta aerodrom je imao 2-5 letova dnevno, ponedjeljkom 6, no petkom 8 letova. Ove zime situacija je još gora. Aerodrom tijekom tjedna ima 1-2 leta dnevno, nedjeljom 5, ponedjeljkom 7, no petkom čak 10 letova, 7 letova Ryanair, 2 Wizz Air i 1 Air Serbia.

Idućeg ljeta će situacija biti također udarna petkom. Na sreću Ryanair koji trenutno ima 7 dnevnih letova u petak djelomično mijenja red letenja i petkom će tijekom ljeta imati samo dvije linije. Wizz Air će petkom imati četiri linije, a po jedan let će imati Air Montenegro, Aegean, Air Cairo i Air Serbia. To znači da će idućeg ljeta Banja Luka petkom imati 10 letova. Na sreću letovi su tako razmaknuti da su i dalje dostatna dva gatea da ih pokriju. Idućeg ljeta Banja Luka će povećati i letove subotom kada će letjeti Ryanair sa 3 linije, te Wizz Air i Freebird sa jednom linijom.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Banja Luka Aerodrom

Ryanair će letjeti liniju Dublin-Split od 26.3. dva puta tjedno, od 1.5. dodaje se još dva leta. Linija će se tako operirati do 27.10. Linija se operirala prošlo ljeto, ali je nije bilo u IV. mjesecu. Kompanija pokreće i novu liniju za Rim od 1.6. četiri puta tjedno. Linija će se operirati do 28.9.

Iz Dubrovnika Ryanair kreće 26.3. tri puta tjedno. Od 7.6. linija dobiva i četvrti tjedni let. Nakon 30.8. linija će se ponovo letjeti tri puta tjedno a do 27.10. Prošle godine u IV. mjesecu linija se operirala 4 puta tjedno. Za Beč, Ryanair će krenuti 27.3. tri puta tjedno i tako će letjeti do 28.10. Linija je prošle godine u IV. i VIII. mjesecu letjela 2 puta tjedno.

Iz Pule Ryanair leti za Charleroi od 28.3. dva puta tjedno. Treći tjedni let dodaje se 1.6. i tako će letjeti do 30.9. Prošle godine letjeli su od IV. mjeseca 3 tjedna leta. Za Weeze Ryanair leti od 26.3. dva puta tjedno kako će letjeti do 28.9. Ovih letova prošle godine nije bilo. Za Katowice linija kreće 2.6. dva puta tjedno i tako će letjeti do 29.9. I ovih letova prošle godine nije bilo. Za London Stansted Ryanaira kreće sa letovima 26.3. sa dva tjedna leta. Od 2.3. uvodi se i 3. let i tako će letjeti do 29.9. Ovako su letjeli i prošle godine. Za Poznan Ryanair kreće letjeti 3.6. dva puta tjedno kako će letjeti do 30.9. Ovako je letio i prošle godine. Za Beč Ryanair će krenuti sa letovima od 1.6. dva puta tjedno kako će letjeti do 28.9. Ovako je letio i prošle godine.

Ryanair iz Rijeke leti za Charleroi od 3.6. do 30.9. dva puta tjedno. Za London Stansted leti od 1.6. do 28.9. dva puta tjedno. Za Bergamo letio od 3.7. do 27.10. dva puta tjedno. I za Stockholm ARN leti od 1.6. do 28.9. dva puta tjedno. Prošle godine Ryanair je letio za sve ove aerodrome izuzev Bergama od IV. mjesecu sa dva tjedna leta.

Ovo znači da Ryanair ima tek par letova više u IV. mjesecu uz izuzetak Rijeke koja je porezana sve do VI. mjeseca. U top sezoni Ryanair će za ova četiri hrvatska aerodroma imati 11 letova više nego prošle godine.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ryanair

TAP Portugal više nema Zagreb u prodaji za ovo ljeto. Linija se trebala operirati tri puta tjedno tijekom ljetne sezone. Ostaje za vidjeti hoće li kompanija kasnije staviti Zagreb nazad u prodaju.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: TAP Portugal

Dublin-Zagreb je prepun, Ryanair ga konstantno leti sa vrlo skupim kartama. Primjerice 13.2. osnovna cijena bez prtljage na ovoj liniji je 190 EUR u jednu stranu. Nakon toga cijena je 124 do 158 EUR u jednu stranu. Karte na ovoj liniji znaju ići i preko 400 EUR. I dok Ryanair operira liniju 3 puta tjedno, od 27.3. ju povećava na pet puta tjedno (svaki dan osim četvrtka i nedjelje).

No, Croatia liniju ne povećava, čak štoviše tri mjeseca zime ju ne operira, a u top ljetnim mjesecima linija se iz Zagreba seli u Split.

autor: Mladen Radić, dopisnik (Osijek), foto: Croatia Airlines

Aerodrom Sarajevo je u I. mjesecu imao 61.068 putnika (56.521 u I/2022). Važno je za napomenuti da je to desetak posto više putnika nego u I. mjesecu prošle godine kada je aerodrom imao bazirana dva aviona Wizz Aira u Sarajevu. To je 114,2% putnika iz I. mjeseca 2019. (53.485). Aerodrom je imao 809 operacija (837 u I/2022). Sarajevo je imalo 160,8 tona carga u I. mjesecu (176,5 tona u I/2022).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Sarajevo

 

U Ljubljani se 2. i 3.2. organizira kongres pod nazivom „New Air Gatway to Europe – Unlocking Southern Europe potential“. Među panelistima su Paulos Lakew (IATA), Kurt Hofmann (Air Transport World), Jiri Marek (CEO Air Serbia), Lars Gaeble (ch-aviation), Matija Krajnc (Amelia), Michele Di Franco (Aeroporto Marconi di Bologna), Stjepan Bedić (ETF), Ioanna Papadopoulou (Athens International Airport), Saba Kassaye (Ethiopean Airlines), Jordan Karatzas (Ellinair), Ufuk Unal (Turkish Airlines), Noris Rybak (Mark Comm), Elias Madroukas (Aegean), Adrian Hamilton-Manns (FlyArystan), Ivan Chemtob (Lufthansa Systems), Pawel Skuteli (Embraer). Jedan od panela ima i Luka Popović, vlasnik ExYu aviationa sa kojim smo dogovorili kavu nakon panela.

Na kongresu će sudjelovati predstavnici velikog broja avio kompanija: Turkish, Austrian, Lufthansa, Ethiopian, Pegasus, Aegean, Air Moldova, Air Adriatic, Armenia, Air Samarkand, Air Albania, Azerbaijan, Sylkway, Ellinair, FlyAristan, Uzbekistan, FlyOne, Silkavia, Kyrgyz, FlyArna, HySky, ETF, Trade Air, Solinair, Georgian, FlyAtlantic, Buta, Air Dolomiti, Olympic, Bulgaria Air, SunExpress, Cyprus, TAROM, Wizz Air, Amelia, Air Montenegro, Croatia Airlines, Air Serbia, Finnair…

Naš analitičar Alen Šćuric ima dva zadatka na ovom kongresu. Prvo će moderirati panel „What Happens Next? Air Travel Development. Demand Stimulation, Network Development, Overcoming Travel Seasons“. Između ostalog obradit će se teme: Oporavak nakon Covida-19, stvaranje nove budućnosti za zračni prijevoz, top trendovi u zrakoplovstvu današnjice. Na panelu će sudjelovati Jiri Marek (CEO Air Serbie), Ufuk Unal (generalni manager Turkisha u Sloveniji), Saba Kassaye (regionalni manager Ethiopiana), Stjepan Bedić (CEO ETF-a).

Potom će imati intervju sa g. Matijom Krajncom, direktorom slovensko-francuske kompanije Amelia. Idući dan (3.2.) smo dogovorili i sastanak u prostorijama Amelia gdje će g. Šćuric i g. Krajnc porazgovarati oko modeliteta suradnje na nekim projektima Amelie. U Ljubljani imamo dogovoreno još nekoliko sastanaka sa važnim ljudima iz zrakoplovnog svijeta.

autor: Mladen Radić, dopisnik (Osijek), foto: ato comm

Kuvajtska LCC Jazeera Airways će pokrenuti letova na liniji Kuwait-Beograd od 17.6. do 23.9. Linija će se operirati dva puta tjedno, utorkom i petkom, uz povratak iz Beograda srijedom i subotom. Linija će se operirati sa Airbusom A320. Jazeera već leti za Sarajevo četiri puta tjedno tijekom ljetne sezone.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Jazeera

I peti puta Flydubai otkazuje letove između Dubaia i Skopja. Kompanija je letove još jednom najavila i stavila u prodaju od 30.10. Flydubai je planirao operirati dva leta tjedno. Nažalost, kompanija je i ponovo otkazala letove, pa za Skopje neće operirati ove zime. Flydubai je liniju otkazao u proljeće 2020. radi Covida-19.

Kako ni Qatar ne leti za Skopje, aerodrom nema veze sa Bliskim Istokom, a jedina konekcija prema Bliskom Istoku, Dalekom Istoku, Indiji, Africi i Australiji je preko Istanbula sa Turkishem. Flydubai u regiji leti za Ljubljanu, Zagreb, Sarajevo i Beograd, te sezonski za Dubrovnik i Tivat.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Flydubai

foto: Aerodrom Beograd

Slovenija je na dnu Europe po putničkom avioprometu. Povezanost Ljubljane sa Europom je bitno lošija nego dok je 2019. letjela Adria. Ljubljana je spram 2019. izgubila nevjerojatnih 751.203 putnika i definitivno je na zadnjem mjestu u regiji po broju izgubljenih putnika. Aerodrom je ostvario tek 56,4% putnika iz 2019. dok je prosjek u regiji 89,5%, a niz aerodromi imaju preko 90%, njih 6 od 24 čak i preko 100%. Maribor i Portorož nemaju ni jedne jedine redovne putničke linije, a promet tamo je više nego skroman.

Stoga je Slovenija krenula sa projektom subvencije prijevoznika sa 50% pristojbi zračnim lukama. Sierra 5 tvrdi da će godišnja vrijednost subvencija će biti enormnih 5,6 milijuna EUR, ili 16,8 milijuna EUR u tri godine. Ogroman iznos. Slovenija se još nije odlučila koje linije će biti subvencionirana. O moj bože. Nakon 3 i pol godine od bankrota Adrije oni se još ne mogu odlučiti? Još uvijek ne znaju?

I sad se prvo postavlja pitanje zašto Slovenija sa tako enormnom svotom novaca zapravo pomaže prebogati Fraport, jer je iznos namijenjen trošku aerodromskih taksi.

Sierra 5 postavlja pitanje jel ovaj enorman novac namijenjen Ryanairu koji je pokazao velik interes za letove iz Ljubljane, čak je i pokrenuo natječaj za zaposlenike u Sloveniji. Ovakav iznos bi i te kako motivirao Ryanair na letove. Ryanair je već 2008. letio iz Maribora za London Stansted, no vrlo brzo je letove ukinuo jer se nije pronašao milijun EUR koliko je Ryanair tražio za nastavak letova.

Ovdje se i te kako treba pitati zašto subvencija nije namijenjena aerodromima Mariboru i Portorožu kojima gravitira skoro 40% stanovnika Slovenije, a koji su pokazali i te kakvog interesa za pokretanje letova. Sierra 5 se pita „zašto Maribor i Portorož nisu zaslužili letove i jel to znači da se Maribor mora zatvoriti“, te odbacuju neprimjerenu izjavu ministrice infrastrukture Alenke Bratušek da nema zainteresiranih kompanija da lete sa Maribora. Sierra 5 se pita i gdje je logika da država ulaže enormnu svotu novaca u funkcioniranje Maribora sa kojim sama upravlja, ali će novac od subvencija dati bogatom njemačkom vlasniku Ljubljene, a ne svom aerodromu.

I te kako treba postaviti pitanje kako je moguće da je Sloveniji veći interes financirati Ryanair ili neku drugu stranu kompaniju nego vlastitu slovensku kompaniju, te pokrenuti Air Sloveniju. Sa 16,8 milijuna EUR i te kako bi se mogla postaviti na noge dobra vlastita kompanija. A interesa za pokretanje slovenske nacionalne kompanije i te kako ima.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), podaci sa: ADRIA Grupa, Sierra 5; foto: Aerodrom Ljubljana

Tuzla je u I. mjesecu ostvarila nevjerojatnih 58.304 putnika (23.368 u I/2022). To je 160,4% putnika iz 2019. (36.341). Ogroman respect!!!! Tuzla je imala u I. mjesecu 405 operacija (201 u I/2022). Aerodrom nije imao carga ni ovog ni prošlog mjeseca.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Tuzla

Zrakoplov A320, 9A-BTH, hrvatske tvrtke Trade Air prebačen je krajem I. mjeseca iz Ljubljane u Beograd gdje počeo letjeti na linijama Air Serbie. Nekoliko dana prije, angažman za Air Serbiu su završila dva zrakoplova rumunjskog Dan Aira, A319 i A320, te su prebačeni u Craiovu. Trade Air je već povremeno letio za Air Serbiu prošlo ljeto. Zrakoplov angažiran kod Air Montenegra po potrebi bi uskakao iz Podgorice kada je bio raspoloživ.

autor: Juraj Mehić, dopisnik (Velika Gorica), foto: Trade Air

Aerodrom Sarajevo ide nezadrživo naprijed. Odlazak Wizz Aira nije demotivirao aerodrom, nego su zasukali rukave i krenuli sa ozbiljnim pregovorima te će već od kraja III. mjeseca imati ogromno povećanja. U IV. mjesecu Sarajevo će imati

 • 21 tjedni let Turkisha (svaki dan 3) uz tri leta AnadoluJeta za Sabihu (četvrtak, petak i nedjelja), što je 24 tjedna leta – u IV. mjesecu 2022. imali su tek 13 tjednih letova
 • Pegasus povećava broj letova na 9 tjedno, a od 17.4. i na 10 tjedno, a od 25.4. na 11 letova tjedno. Prošle godine imao ih je 8 tjedno
 • Lufthansa povećava broj letova na 10 tjedno (po dva utorkom, srijedom, petkom i nedjeljom, ali nema letova subotom). Prošle godine imao ih je 7.
 • Croatia povećava broj letova na 13 tjedno (svaki dan dva, osim subote jedan). Prošlog IV. mjeseca Croatia je letjela 5 tjednih letova.
 • Air Serbia je prošle godine letjela 4 tjedna leta sada će ih letjeti 7.
 • Flydubai povećava broj letova na 3 tjedno. Prošle godine letio je 2 tjedna leta.
 • LOT će od početka IV. mjeseca letjeti 4 tjedna leta za Sarajevo (ponedjeljak, srijeda, četvrtak i subota). Prošle godine nije imao letova u IV. mjesecu.
 • Norwegian leti za Copenhagen od 23.4. dva puta tjedno (ponedjeljak i petak), a od početka IV. mjeseca leti subotom za Stockholm, dok je prošle godine imao samo 1 let za Stockholm.
 • Wizz Air povećava letova za Abu Dhabi na 7 tjedno. Prošlog IV. mjeseca letio je tek 2 tjedna leta.

Ovo je 40 tjednih letova više nego prošlogodišnjeg IV. mjeseca. Dakle bitno više nego što je Sarajevo izgubilo sa Wizz Airom koji je imao 25 tjednih letova više nego ovog IV. mjeseca. Uz to Aerodrom pregovara i sa jednim prijevoznikom oko baze u Sarajevu. Desi li se to Aerodrom će imati bitno više putnika nego prošle godine.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Turkish

Air Serbia od 15.5. obnavlja letove između Beograda i Caira. Kompanija će letjeti tri puta tjedno, ponedjeljkom, srijedom i petkom (povratak utorkom, četvrtkom i nedjeljom). Linija će se operirati sa Airbusom A319. Ovu liniju Air Serbia je operirala 2019. godine, ali je prekinuta radi Covida-19.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Serbia

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!

Linije

 

Iz Ljubljane:

 • Madrid, Iberia od 29.7.

 

Iz Maribora:

 

Iz Portoroža:

 

Iz Zagreba:

 • Memmingen, Ryanair od 28.10.
 • Reykjavik, Play od 16.1.

 

Iz Pule:

 • Birmingham, Jet2 od 2.5.
 • Manchester, Jet2 od 2.5.
 • London Stansted, Jet2 od 3.5.

 

Iz Rijeke:

 

Iz Zadra:

 

Iz Splita:

 • London Stansted, British od 7.9.

 

Iz Brača:

 

Iz Dubrovnika:

 • Manshester, easyJet od 30.10.

 

Iz Osijeka:

 

Iz Sarajeva:

 

Iz Tuzle:

 • Istanbul, Pegasus od 24.8.

 

Iz Mostara:

 

Iz Banja Luke:

 

Iz Beograda:

 • Guangzhou, Air Serbia od 30.9.

 

Iz Niša:

 

Iz Kraljeva:

 

Iz Podgorice:

 

Iz Tivta:

 

Iz Prištine:

 • Amsterdam, easyJet od 28.10.
 • Milan Malpensa, easyJet od 7.12.

 

Iz Skopja:

 

Iz Ohrida: