Novosti iz regije

Za Milano postoje letovi iz slijedećih gradova regije (stanje 4-10.4.):

 1. 5 Zagreb (Ryanair)
 2. 4 Beograd (Air Serbia)
 3. 2 Priština (Wizz Air)
 4. 2 Skopje (Wizz Air)
 5. 2 Niš (Ryanair)
 6. 2 Banja Luka (Ryanair)
 7. 1 Tuzla (Wizz Air)

Istime Milano ima 18 tjednih polazaka iz regije.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ryanair

Danas možemo objaviti vijest koju znamo već sedam dana, ali smo čekali da nam g. Cvijin dozvoli. Trade Air je za ljetnu sezonu iznajmio svoj A320 za Air Montenegro gdje će letjeti letove iz Tivta prema charter i leisure linijama. Najam počinje 1.5. i trajat će do 29.10. Ovo nije prvi puta da Trade Air iznajmljuje svoje kapacitete Air Montenegru, obzirom da je kompanija letjela za Air Montenegro u XII. mjesecu kada je jedan Embraer E195 crnogorske kompanije bio na servisu u inozemstvu. Regionalna suradnja je i više nego važna, pa je i te kako pohvalno da se i ova suradnja desila. Air Montenegro je u par navrata koristio i avione Air Serbie kada su njihovi kapaciteti bili izvan pogona, ali je i Air Montenegro ustupao i svoje kapacitete Air Serbiji.

Trade Air je i svoj posljednji A320 iznajmio da leti za norveški LCC Norwegian tijekom ljetne sezone.

Trade Air od 6 svojih aviona tako trenutno ima iznajmljen jedan A320 i A319 u Prištini za MyWings, jedan F100 u Innsbrucku, jedan A320 leti chartere u Ljubljani, jedan je u Norwegianu i jedan A320 je u Air Montenegru. Kompanija više nema slobodnih kapaciteta, što je više nego pohvalno obzirom da je trenutno u Europi više od 200 slobodnih aviona zbog Ukrajinsko-ruskog rata a koji se planiraju iznajmiti na trećim tržištima kao ACMI.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Trade Air

Croatia Airlines je najavila nove linije iz Splita, o čemu smo već pisali. No, sada je i povećala frekvencije na nekim postojećim linijama. Tako će kompanija povećati broj operacija za:

 • Minhen 12 tjednih letova umjesto 8 (od 10.6. do 26.9)
 • Beč 7 tjednih letova umjesto 4 (od 12.6. do 25.9)
 • Frankfurt na 9 tjednih letova umjesto 7 (od 15.6. do 26.9)
 • Copenhagen 3 tjedna leta umjesto 1 (od 13.6. do 26.9)
 • Dusseldorf 3 tjedna leta umjesto 1 (od 16.6. do 22.9)
 • Zurich 5 umjesto 4 leta (od 15.6. do 21.9.)
 • Paris 1 let manje nego prošle godine

Ovo znači dodatnih 13 tjednih letova u top sezoni više nego prošle godine. Dodamo li tome i letove na novim linijama i to 1 let tjedno za Amsterdam, 2 za Bukurešt, 3 za Dublin, 2 za Stockholm, 2 za Milano i 1 za Atenu, dolazimo do 24 tjedna leta više nego prošle godine.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Croatia Airlines

Iako je Lufthansa prvotno najavila 7 tjednih letova na liniji Minhen-Zagreb, cijeli V. mjesec osim 1. tjedna, sada će u V. mjesecu imati po šest tjednih letova. Sedam tjednih letova za sada planira tek od 6.6. (svakodnevno). Istovremeno Croatia Airlines povećava broj letova za Minhen sa 5 tjedno na čak 12 tjedno, a od 23.5. će imati 14 tjednih letova (svaki dan dva). Kompanije su u code-share dočim će u V. mjesecu imati od 18 do 20 letova tjedno (skoro 3 dnevno).

Kako obije kompanije svaki tjedan imaju različite dane operiranja u prva dva tjedna će biti po 18 letova, u trećem njih 17, u četvrtom i petom po 20, a isto toliko i u prvom tjednu VI. mjeseca. Kompanije u načelu imaju dva do tri dnevna leta, no, jednom u 2. tjednu i dva puta u 3. tjednu imaju samo jedan dnevni let.

Ovime je Zagreb postao grad sa najviše tjednih letova za Minhen, preskočivši Beograd (koji ima 13 tjednih letova za Minhen), Split i Dubrovnik, što nije bio slučaj tijekom posljednjih dvije godine. Prošlog ljeta Zagreb je imao tek 5 tjednih letova za Minhen, prošle zime 5 do 9 tjednih letova, a početkom IV. mjeseca tek 5 tjednih letova.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Lufthansa

U Croatia Tehnici se nalazi Airbus A320 indijskog LCC IndiGo. Avion je trenutno parkiran na stajanci ispred hangara.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Alen Šćuric

Za Gothenburg iz regije lete slijedeće kompanije (stanje 4-10.4.):

 1. 3 Zagreb (Ryanair)
 2. 3 Priština (MyWings)
 3. 2 Beograd (Wizz Air)
 4. 2 Skopje (Wizz Air)
 5. 2 Sarajevo (Wizz Air)
 6. 2 Tuzla (Wizz Air)
 7. 2 Banja Luka (Ryanair)

Ovo znači 16 tjednih letova za Gothenburg

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Wizz Air

Da je Ryanair nastavio operirati 76-78 letova tjedno iz Zagreba, uz nove linije Finnaira, Norwegiana, Aegeana, Freebirda, Lufthanse, Korana i Air Transata Zagreb bi se svakako i dalje približavao Beogradu, te ove godine ponovo zasjeo na 2. poziciju, ispred Prištine i Splita koji su ga prošle godine preskočili. No, sa rezanjem Ryanaira na 54 leta čak dva mjeseca, te upitnim brojem letova ovog prijevoznika u top sezoni i od jeseni, ostaje za vidjeti kako će se ove godine situacija u regiji razvijati. Vrlo je vjerojatno da će Zagreb preskočiti Split ove godine, no Priština je sada vrlo upitna.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ryanair

Wizz Air pojačava liniju Sarajevo-Abu Dhabi sa 2 na čak 4 leta tjedno od 5.5. Linija će se od tada operirati utorkom, četvrtkom, subotom i nedjeljom, sa Airbusom A321. Linija se planira ovako operirati ne samo tijekom ljeta, nego i cijelu zimu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Wizz Air

Ryanair je u Zadru prolongirao 22 linije sa III. na V. i VI. mjesec. No, sada je još jednom prolongirao dobar dio tih linija i to neke za par dana, neke za dva tjedna, a neke i za više od mjesec dana:

 • Sofija umjesto 1.5. na 5.6.
 • Hamburg umjesto 2.5. na 3.6.
 • Gothenburg umjesto 3.5. na 4.6.
 • Bukurešt umjesto 4.5. na 4.6.
 • Liverpool umjesto 2.6. na 16.6.
 • Aarhus umjesto 3.6. na 17.6.
 • Torino umjesto 3.6. na 17.6.
 • Bournemouth umjesto 4.6. na 18.6.
 • Prag umjesto 3.5. na 7.5.
 • Pisa umjesto 4.5. na 7.5.
 • Birmingham umjesto 4.5. na 7.5.
 • Wroclaw umjesto 2.5. na 4.5.

Uz to na nizu linija u prvih dva do tri tjedna operira bitno manje letova (npr. 1 umjesto 2, ili čak 2 umjesto 4 najavljena).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ryanair

Procjena štete zbog ratnih događanja u ZL Dubrovnik, koja je bila zatvorena do druge polovice 1992. godine, je 40 milijuna tadašnjih maraka, što bi u današnjoj vrijednosti bilo 33 milijuna EUR (inflacija ukalkulirana). Ovo su samo troškovi devastacije, ne i izgubljene zarade radi zatvorenosti aerodroma i propuštenih operacija.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Tonči Peović

Za Basel daleko najviše letova ima iz Prištine (stanje 4-10.4.)

 1. 37 Priština (12 GP Aviation, 9 easyJet, 8 Enter, 3 Wizz Air, 3 MyWings, 2 ALK)
 2. 7 Skopje (Wizz Air)
 3. 7 Split (easyJet)
 4. 4 Beograd (2 easyJet, 2 Wizz Air)
 5. 3 Zagreb (Ryanair)
 6. 2 Sarajevo (Wizz Air)
 7. 2 Banja Luka (Wizz Air)
 8. 2 Niš (Wizz Air)
 9. 2 Ohrid (Wizz Air)
 10. 1 Tuzla (Wizz Air)

 

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: easyJet

Planirani prihod Aerodroma Banja Luka za 2022. je 6,1 milijuna BAM (3,1 milijun EUR). Od toga Vlada Republike Srpske subvencionira aerodrom sa 1,9 milijuna BAM (milijun EUR). Poduzeće planira imati rashode od 6 milijuna BAM, te simboličan profit od 15.000 BAM.

Trenutno u prihodima najveće učešće imaju prihodi od prodaje mlaznog goriva (34,7%), subvencije iz proračuna Republike Srpske (31,4%), te aerodromske takse (9,6%). Aerodromi planiraju najveći prihod imati od ugostiteljstva jer su uveli prodaju hrane, a do sezone planiraju i urediti kafić kod odlaznih gateova.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Banja Luka

Vueling će od 20.6. promijeniti dane operiranja iz Barcelone za Beograd sa utorak-nedjelja na ponedjeljak-četvrtak. Od 3.7. kompanija povećava broj letova na liniji sa dva na četiri leta (ponedjeljak, srijeda, četvrtak, nedjelja). Kompanija će ovako operirati do 13.9. kada prelazi na letove utorak-nedjelja, a što će letjeti do 30.10. nakon čega više nema letova.

Ovo je direktan odgovor Vuelinga na povećanja Wizz Aira koji je povećao broj letova sa 2 na 3 tjedno od 4.5, te Air Serbiu koja je od 3.5. povećala broj letova sa 2 na 3 tjedno.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Vueling

EasyJet i dalje smanjuje letove za Beograd. Nakon što je kompanija ove zime ukinula treću beogradsku liniju (Berlin), te dva mjeseca nije imala ni jedan jedini let za Beograd, sada je smanjila broj operacija i na ostale dvije linije. Genevu je EasyJet operirao i do šest puta tjedno, a sada leti tek tri tjedna leta, kako će letjeti i cijelo ljeto (prije je bio plan četiri tjedna leta u top sezoni). Basel je kompanija letjela i do četiri puta tjedno, a sada ga leti tek dva tjedna leta, kako će operirati cijelo ljeto.

Iako je easyJet prije imao i do 13 tjednih letova, sada će cijelo ljeto imati tek pet tjednih letova na dvije linije.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: easyJet

 

Zračna luka Mostar planira produžiti radno vrijeme i time postati alternativna zračna luka prvenstveno za Sarajevo, ali i za Tuzlu. Ovo ima logike obzirom da je Sarajevo samo 129 km od Mostara za što treba oko dva sata vožnje, a što je jednako kao do Tuzle. Mostar je aerodrom sa vrlo umjerenom klimom koji zbog toga nema zatvorenosti vezane uz vremenske uvjete. Aerodrom na glavnoj stajanci ima tri parkirne pozicije, no na alternativnoj stajanci ima još četiri parkirne pozicije, a uz neznatna ulaganja mogle bi se postaviti još dvije parkirne pozicije, što bi bilo dostatno za sve potrebe sarajevske alternacije.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: ZL Mostar

Wizz Air ima Dane otvorenih vrata i regrutaciju za pilote. Regrutacija će se održati 26.4. u Best Western hotelu Stella u Zagrebu, Maslenička 1 (samo 10 minuta od Zračne luke Zagreb). Kandidati moraju u hotel doći do 9:00 sati.

Malo je poznato da Wizz Air u BiH ima registriranu kompaniju pod nazivom Wizz Air Bosnia. Kompanija je u 100% vlasništvu Wizz Aira i jedna je od 10 Wizzovih kompanija. Kompanija se bavi zapošljavanjem posada.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Wizz Air

Air Serbia je prije desetak dana pokrenula svoju charter sezonu letovima za Hurghadu. Kompanije će imati preko 1000 charter letova ove sezone prema Turskoj, Grčkoj, Egiptu, Italiji i Tunisu. Ono što je interesantno je da ove godine Air Serbia prvi puta nakon tri godine kreće sa charter letovima za Tunis, Siciliju i Calabriu. Najveće charter tržište iz Srbije su Turska i Egipat.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Serbia

Zračna luka Zadar kupuje autobus na električni pogon vrijedan 4,3 milijuna kuna. Autobus će služiti za prijevoz putnika između terminala i aviona. Uz to aerodrom nabavlja električne samohodne stepenice za 687.500 kuna. Rok za ponude za prvu nabavku je 28.4, a za drugu 29.4.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: ZL Zadar

Za Hamburg iz regije lete (stanje 4-10.4.):

 1. 3 Skopje (Wizz Air)
 2. 2 Beograd (Wizz Air)
 3. 2 Sarajevo (Wizz Air)
 4. 2 Banja Luka (Wizz Air)
 5. 2 Split (Eurowings)
 6. 1 Priština (Eurowings)

Nevjerojatno je da za Zagreb ne leti ni jedna kompanija za Hamburg obzirom na količinu turista (Njemačka ima najviše turista u Zagrebu), poslovnjaka (Njemačka je najveći trgovački partner Hrvatske), dijaspore (najveća hrvatska dijaspora je u Njemačkoj) i političara (Hrvatska se politički veže uz Njemačku). Prije Covida-19 iz Zagreba je sezonski za Hamburg letio Eurowings koji je najavio obnovu linije, no ista se neće desiti ove godine.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Wizz Air

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je optužio je Ukrajinu i još jednu zemlju Europske Unije da šalju prijetnje bombama prema Beogradu. Naime, do sada su se avioni Air Serbie 12 puta morali vraćati u Beograd radi lažnih dojava o bombi, tri puta bio je evakuiran Aerodrom Beograd, a dva puta je evakuirana i poslovnica Air Serbie. Vučić nije dao nikakve dokaze za tvrdnje da prijetnje dolaze iz Ukrajine i jedne EU zemlje.

Ukrajina je kategorički odbacila optužbe Aleksandra Vučića. Vlada Ukrajine je izjavila da su Vučićeve optužbe potpuno lažne i neosnovane.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Serbia

Prije tri dana smo pisali o smanjenju koji ima Ryanair u Zagrebu u VI. mjesecu. No, kompanija je u VI. mjesecu naknadno ukinula i letove za Sofiju koja se do kraja V. mjeseca operira dva puta tjedno, a tako će se dalje operirati i u VII. mjesecu. Ovo je već drugi puta da se Sofija ukida na mjeseca dana, obzirom da je isto Ryanair napravio i u XI. mjesecu.

Istim će kompanija imati 22 leta manje u VI. mjesecu nego u IV., jednako smanjenje kao i u V. mjesecu, odnosno na ovaj način je jedan zagrebački avion oslobodila. Istim će Ryanair operirati 54 leta iz Zagreba tijekom V. i VI. mjeseca. Za sada, ako neće biti otkazivanja, u VII. mjesecu kompanija bi trebala operirati 78 tjednih letova na 27 linija.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ryanair

Gospodin Frano Luetić, direktor ZL Dubrovnik nam je poslao svoj tekst koji vrvi interesantnim podacima, a koji ćemo objaviti u cijelosti:

Zračna luka Dubrovnik od 1962. godine posluje na lokaciji u Čilipima, te je prve godine poslovanja kroz nju prošlo 69.574 putnika i ostvarene su 2.464 operacije slijetanja i uzlijetanja zrakoplova, da bi svake sljedeće godine promet rapidno rastao te 1978. dosegao 1.064.395 putnika i 14.060 operacija slijetanja i uzlijetanja zrakoplova. Najveći promet, u razdoblju prije Domovinskog rata, je ostvaren 1987. godine kada je dosegnuto 1.460.354 putnika i 15.606 operacija slijetanja i uzlijetanja zrakoplova. Kroz cijelo to razdoblje Zračna luka Dubrovnik je konstantno radila na unaprjeđenju infrastrukture za poboljšanje aerodromskih usluga, kako pristanišne zgrade tako i operativnih površina. Još daleke 1972. zračna luka je bila sposobna prihvatiti i otpremiti tada najveći zrakoplov na svijetu B747 nizozemske kompanije KLM a njegovo slijetanje tada je promatralo s tarace Zračne luke Dubrovnik više tisuća posjetitelja. U to vrijeme zračna luka je imala gravitacijsko područje od Makarske pa do Crnogorskog primorja.

Izgradnja infrastrukture omogućila je Zračnoj luci Dubrovnik letove s vrlo dalekih destinacija, a posebno je bitno istaknuti emitivno američko tržište pa su tada slijetali američki prijevoznici Trans World Airlines – TWA, Pan American, Overseas National Airlines – ONA, JAT i mnoge druge, a prometovale su prema destinacijama: New York, Chicago, Cleveland, Detroit, Montreal, Toronto, itd. Tada je bilo trenutaka kada se na stajanci za zrakoplove zračne luke moglo vidjeti i četiri širokotrupna zrakoplova istovremeno.

Stalna izgradnja i ulaganja u razvoj su se vršila sve do agresije bivše JNA i srpsko-crnogorskih paravojnih formacija na šire područje Dubrovačko – neretvanske županije, pa je tako i Zračna luka Dubrovnik bila okupirana sve do druge polovice listopada 1992. godina a za vrijeme okupacije je pretrpjela devastirajuću štetu koja je procijenjena na 40 milijuna tadašnjih njemačkih maraka, bez da se uzme u obzir prihod od izgubljenog prometa.

Odmah nakon oslobođenja započinje obnova zračne luke i uspostavlja se promet, unatoč konstantnim napadima i granatiranju koje je potrajalo sve do završetka vojno  redarstvene akcije Oluja.

Tek je 2005. godine Zračna luka Dubrovnik ostvaruje promet veći od milijun putnika i od tada se gotovo svake godine ostvaruje dvoznamenkasti postotni rast broja putnika, tako da se 2016. godine doseglo dva milijuna putnika a 2019. je ostvareno povijesno najveći promet od 2.896.227 putnika.

Projektom Razvoj Zračne luke Dubrovnik u periodu od 2014. do 2019., zahvaljujući članstvu Republike Hrvatske u EU, Zračna luka Dubrovnik je ishodila bespovratna sredstva u iznosu od 157 milijuna Eura te vlastita sredstva u iznosu od 68 milijuna Eura kako bi prema „Masterplanu“ omogućila promet od 5 milijuna putnika godišnje poštujući sve zahtjeve Europske agencije za sigurnost zračnog prometa vezane uz infrastrukturu aerodroma. Projekt je sadržavao: rekonstrukciju i dogradnju nove putničke zgrade neusporedivo većeg kapaciteta sa svim pratećim sadržajima, rekonstrukciju i dogradnju staza za vožnja što omogućava značajno veći kapacitet izvođenja operacija slijetanja i uzlijetanja, rekonstrukciju  uzletno-sletne staze, proširenje stajanke za zrakoplove, obnova javnih površina (zemaljske strane) zračne luke, izgradnju novog postrojenja za opskrbu zrakoplova gorivom, izgradnju terminala za opće i poslovno zrakoplovstvo, izgradnju nove upravne zgrade, ugradnju četiri aviomosta za komforni ukrcaj i iskrcaj putnika, izgradnju zgrade Spasilačko-vatrogasne službe, izradu suvremenih navigacijskih metoda prilaza za slijetanja zrakoplova te nabavu nove suvremene opreme za prihvat i otpremu zrakoplova.

Prema važećoj svjedodžbi aerodroma izdanoj od nadležnih tijela Zračna luka Dubrovnik je certificirana s referentnim kodom aerodroma 4E uz odobreni opseg operacija zrakoplova s kodom većim od referentnog koda aerodroma (B747-8 koji je kod 4F). Ističemo da je u zadnjih par godina u zračnoj luci prometovalo mnoštvo prijevoznika sa širokotrupnim zrakoplovima u redovnom ili charter prometu: japanski zr. prijevoznik ANA s Boeing B787-900 i B777 – 200, japanski zr. prijevoznik JAL s Boeing B747-400, B777-200 te B787–800, britanski prijevoznik TUI Airways s Boeing B787 – 800, B767 – 300, B787 – 900, katarski prijevoznik Qatar Airways B747-8 i Airbusom A330 – 200, kineski prijevoznik Air China s Boeing B747-8, kineski prijevoznik Hainan Airlines s Airbusom A330 – 200, indijski prijevoznik Air India s Boeing B747 – 400, te mnoštvo drugih.

Istina je da određena operativna ograničenja (npr. jaki bočni vjetar, leđni vjetar, grmljavinsko nevrijeme), kao što nije iznimka za mnoge zračne luke, uzrokuju da se u pojedinim situacijama nije moguće prihvatiti zrakoplov.

Nakon završetka pandemije Covid 19 Zračna luka Dubrovnik ponovno očekuje dvoznamenkasti godišnji postotni rast prometa, što znači da će se kroz par godina ponovno trebali postići rekordi u broj putnika i prometu.

Iz svega navedenoga, može se zaključiti da Zračna luka Dubrovnik nikada neće biti ograničavajući faktor za razvitak gospodarstva Dubrovačko – neretvanske županije, pa i šire.

 

autor: Frano Luetić, direktor ZL Dubrovnik; foto: ZL Dubrovnik

Wizz Air ima Dane otvorenih vrata i regrutaciju za pilote. Regrutacija će se održati 26.4. u Best Western hotelu Stella u Zagrebu, Maslenička 1 (samo 10 minuta od Zračne luke Zagreb). Kandidati moraju u hotel doći do 9:00 sati.

Bivši radnici Montenegro Airlinesa blokirali su prometnicu prema Aerodromu Podgorica 11.4. na pola sata, a  potom su i 18.4. protestirali ispred Ministarstva kapitalnih investicija i financija. Radnici su ovime željeli naglasiti da im se nije isplatilo sedam zaostalih plaća i da im nije upisan radni staž od četiri godine. Radnici su najavili dalju radikalizaciju protesta do ispunjenja njihovih zahtjeva. Iskreno, radnici su bili vrlo strpljivi skoro godinu i pola od kada im se duguju primanja.

Montenegro Airlines je prekinula sa operacijama 26.4, a kompanija je ušla u stečaj 27.4. Stečajni upravitelj kompanija Saša Zajak je objavio da ne planira separatne isplate vjerovnicima, pa ni radnicima, već će to obaviti kada se skupi sva stečajna masa. No, do sada nije uspio prodati motore, pet starih Fokkera F100, automobile i kompjutere kompanije, te nije uspio servisirati ni jedan jedini avion iako je pokrenuo maintenance u Beogradu i Podgorici. Stoga vrlo vjerojatno sama kompanija u stečaju nema novaca da isplati radnike.

Uz to ostaje pitanje i kompenzacija velikog broja putnika koji su ostali bez kupljenih karata za naprsno prekinute letove Air Montenegra, a što stečajni upravitelj ignorira.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Montenegro Airlines

Croatia Airlines je operirala pet tjednih letova za Sarajevo zadnjih par tjedana. No, idući tjedan će ih operirati samo četiri (utorak, četvrtak, petak i nedjelja). Ipak od 1.5. kompanija se vraća na šest tjednih letova za Sarajevo (svaki dan osim subote). Od 1.6. Croatia planira operirati 13 tjednih letova za Sarajevo (svaki dan po dva, osim subotom kada će operirati jedan tjedni let).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Croatia Airlines

Ovo već postaje ozbiljno. Nakon što je otkazala letove za Amman i Sochi, Air Serbia otkazuje i letove za Nicu. Kompanija je trebala operirati dva leta tjedno. Na ovoj liniji pobjedu je odnio Wizz Air koji je pokrenuo tri tjedna leta za Nicu iz Beograda. Air Serbia ovime otkazuje čak 8 letova tjedno. Izgleda kao da se Ryanair u Zagrebu i Air Serbia u Beogradu natječu tko će otkazati više letova.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Serbia

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

NAGRADNA IGRA

Osvojite 9 starih razglednica (50+ godina) InexAdrije, Lufthanse, Balaira, Air Lloyda i Ju52
tako da nam pošaljite fotke za foto-spotterski kutak

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!

Linije

Iz Ljubljane:

 

Iz Maribora

 • Bolzano, SkyAlps od 30.6.
 • Napulj, Sky Alps od 30.6.
 • Piza, Sky Alps od 30.6.

 

Iz Portoroža:

 • Bern, Belpmoos Reisen od 23.8.

 

Iz Zagreba:

 • Copenhagen, Norwegian od 25.6.
 • Krf, Ryanair od 5.7.

 

Iz Pule:

 • Glasgow, easyJet od 27.6.
 • Gothenburg, TUI od 5.8.
 • Stockholm ARN, TUI od 5.8.

 

Iz Rijeke:

 • Berlin, easyJet od 28.6
 • Zielena Gora, LOT od 3.7.

 

Iz Zadra:

 • Rim FCO, Vueling, 25.6.

 

Iz Splita:

 • Bukurešt, Blue Air od 23.6.
 • Montpellier, Transavia od 9.7.
 • Nantes, Transavia od 10.7.
 • Rim FCO, ITA od 4.8.
 • Gothenburg, TUI od 12.8.

 

Iz Brača:

 

Iz Dubrovnika:

 • Bukurešt, Blue Air od 28.6.
 • Solun, Aegean od 1.7.
 • London Luton, Wizz Air od 4.7.
 • Rim FCO, ITA od 2.8.
 • Wroclaw, Wizz Air od 4.8.

 

Iz Sarajeva:

 

Iz Tuzle

 • Stockholm, Ryanair od 2.11.
 • Memmingen, Ryanair od 4.11.

 

Iz Mostara

 • Katowice, LOT od 21.6
 • Catania, Elactra od 22.6.
 • Palermo, Croatia od 31.7.

 

Iz Banja Luke:

 • Berlin, Ryanair od 4.11.

 

Iz Beograda:

 

Iz Niša:

 

Iz Kraljeva:

 

Iz Podgorice:

 • Manchester, Ryanair od 30.10.

 

Iz Tivta:

 • Oslo, SAS od 27.6.
 • Stockholm ARN, SAS od 28.6.

 

Iz Prištine:

 

Iz Skopja:

 • Monastir, Novelair, 21.6.

 

Iz Ohrida: