Novosti iz regije

Air Serbia sve više definira svoj zimski red letenja. Iako kompanije od Covida-19 red letenja definiraju tek 15 dana prije letova (kada moraju isplaćivati kompenzacije), a i pojedine letove potom otkazuju 15 dana prije, Air Serbia je već sada počela definirati svoj red letenja, o čemu ćemo višekratno pisati u idućim danima.

No, velika vijest je da je kompanija povećala broj letova sa sadašnjih 5 tjedno (svaki dan osim utorka i srijede) na 6 tjedno od 1.11. (svaki dan osim utorka). Od 7.12. Air Serbia će letjeti za Zagreb svakodnevno. Ipak nakon Nove godine kompanija vraća broj letova na 5 tjedno.

U isto vrijeme Air Serbia je smanjila broj letova prema Tivtu i Ljubljani, a ima isti broj letova za Banja Luku i Skopje (no logičnije je postavila letove koje je ljetos imala svaki dan uz dva leta ponedjeljkom i petkom ali bez letova utorkom i srijedom, na svakodnevne osim utorka i dva leta subotom). Kompanija je povećala i broj letova za Podgoricu sa 16 na 19 tjedno, te od 1.12. Sarajevo sa 4 na 5 letova (i ovo vraća od I. mjeseca na 4 leta tjedno).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Serbia

Svaki puta me oduševljava neposlovnost i diletantizam Croatie Airlines. No, ovaj puta su nadmašili sami sebe. Dakle, Croatia je 23.9. objavila letove na liniji Osijek-Minhen, sa preciznim datumima letova. No, 8 dana kasnije nije izmijenila prethodni let na koji će se u W-let vezati ovaj osječki.

Ono što znamo je da će Croatia iz Minhena letjeti za Osijek u 10:10, te doći u Osijek u 11:45, potom se vraćati u 12:20 i biti u Minhenu u 14:00 sati. Evidentno je da će to biti avion koji će doći u Minhen iz Splita jer isti kreće iz Splita u 7:40 i dolazi u Minhen u 9:10. Drugi avion kreće iz Zagreba u 8:35 i u Minhenu je u 9:45, dočim ne može obaviti rotaciju nakon samo 25 minuta na zemlji. No, problem je što Croatia još uvijek ima objavljeno i prodaje karte za letove iz Minhena za Split u 10:10, a ne u 14:40 po letu iz Osijeka. Prema sadašnjem stanju Croatia bi radila ferry za Minhen te bi u Minehu iza 10 sati imala 3 aviona, jedan bi išao za Osijek u 10:10, drugi za Split u 10:10 i treći za Zagreb u 10:35. Isto tako bi imala kasnije ferry u povratku iz Minhena nakon leta u 14:00. Naravno da se isti neće desiti, nego da će osječku liniju preuzeti avion koji je došao iz Splita.

I sad se postavlja pitanje. Kako to da kompanija nije izmijenila red letenja odmah čim je objavila liniju, isti dan? Pa to je 5 minuta posla. Kako to da kompanija i dalje, mjesec dana prije prvog leta prodaje krate sa pogrešnim vremenom polaska? Pobogu, pa to znači neugodnosti prema putnicima, frustracije putnika koji će putovati 5 sati kasnije, možebitno i kompenzacije. Zašto, pobogu? Zato što zaposlenici Croatie nisu u stanju u 8 dana izmijeniti red letenja???? O moj bože! O moj bože!!!

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Croatia Airlines

Ryanair pokreće letove između Beča i Pule od 1.6.2022, kao dio ekspanzije sa 5 dodatnih aviona u Beču i 9 novih linija. Kompanija će letjeti dva puta tjedno (srijedom i nedjeljom). Ovo je peta linija Ryanaira iz Pule.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ryanair

Juče (30.9.) Boeing 737-300 Air Serbie YU-ANK leteo je test flight iznad Srbije, nakon što je sa celokupnom flotom prizemljen ove zime. Nezvanično, ovaj avion i YU-ANI prodati su kineskom kupcu koji za sada nije poznat. Kako su oba aviona ušla u četvrtu deceniju, pretpostavlja se da će biti korišćeni za obuku. Na svu sreću, avioni su izbegli sečenje na delove (kao na primer ANJ). U Beogradu od stare flote ostaje još AND (prvi 737 u Evropi) koji bi trebalo da bude prebačen u Muzej vazduhoplovstva.

autor: Luka Babić, dopisnik (Beograd), foto: Air Serbia

Avion Airbus A320 Air Caira na letu SM2980 Hurghada-Dusseldorf je jučer 30.9. u 15:30 imao prinudno (emergency) slijetanje u Zračnu luku Zagreb radi kvara na lijevom motoru. Avion je emergency proglasio još iznad Bosne i Hercegovine. Sve službe su postupile sukladno emergency planu, a uz vatrogasnu postrojbu Zračne luke Zagreb uz uzletno-sletnu stazu su bili i vatrogasci Javne vatrogasne postrojbe Zagreb, postaje Žitnjak i Javne vatrogasne postrojbe Velika Gorica.

Avion je sletio bez problema, te je sam otišao na poziciju W11 na zapadnoj stajanci (ispred starog terminala), a 125 putnika je smješteno u tranzit putničkog terminala Zračne luke Zagreb gdje su zbrinuti hranom i pićem. Po slijetanju pregledana je staza i zračni promet je pušten u redovnu uporabu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Wikipedia (Air Cairo)

U regiji, baze ima Wizz Air (Skopje 5 aviona, uskoro po 3 aviona u Beogradu i Tuzli, te 2 u Sarajevu), Eurowings (Priština 1 avion) i Ryanair (2 aviona u Zadru i uskoro 3 aviona u Zagrebu). No, niz aerodroma ima velik broj linija pojedinih prijevoznika i odavno bi mogli imati baze.

Split ima 15 linija easyJeta što je oko 35 tjednih letova u prosjeku tijekom ljeta, u top sezoni i bitno više. Ovo znači da bi kompanija mogla imati i dva bazirana aviona u Splitu. Wizz Air ima 11 linija iz Splita, te bi i on mogao imati baziran jedan avion. Bilo koja od ovih kompanija bi bez problema mogla imati 10 tjednih letova zimi. Bitno manje vjerojatno je da Eurowings pokrene bazu, te bi morao povećati broj letova i linija da se to desi. Obzirom na broj letova Croatia bi također mogla imati jedan ili čak dva bazirana aviona u Splitu.

I u Dubrovniku bi bazu mogao imati easyJet koji već sada ima 15 linija. Jednako tako bi easyJet mogao imati desetak letova iz Dubrovnika zimi. No u Dubrovniku bi sezonsku bazu mogla imati i Voleta koja ima 11 linija i neznatno bi trebala povećati broj tjednih letova. Volotea ima sezonske baze i najčešće nema letova zimi. Jet2 i TUI imaju dovoljno letova za bazu, no oni nemaju baze izvan svojih matičnih tržišta. Nije nemoguće i da Croatia ima bazu u Dubrovniku iako bitno manje vjerojatno nego u Splitu, te sa samo jednim avionom.

Da Eurowings poveća broj letova i linija iz Zagreba za oko 50% mogao bi otvoriti bazu. To bi i bilo logično, obzirom na ekspanziju Eurowingsa, te utjecaj Lufthansa Grupe u Hrvatskoj i Zagrebu.

Obzirom da Ljubljana nema nacionalnog prijevoznika LOT bi mogao napraviti isto što je napravio u Budimpešti, tj. bazirati jedan avion i pokrenuti letove na nekoliko linija. Ryanair i Wizz air imaju značajan broj letova iz Banja Luke, Niša i Podgorice, te Wizz Air iz Prištine, no broj tih letova trenutno nije dovoljan za baziranja aviona. Iako, ako bi povećali broj letova za 50% mogli bi bazirati jedan avion. Ostali aerodromi nemaju rezona otvarati baze izvan onih baza koje imaju jer nemaju ni izblizu dostatan broj letova za baziranje aviona.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Wizz Air

Eurowings je iz svoje nove baze u Stockholmu najavio letove prema Prištini. Za sada će letovi krenuti 2.4. sa jednim tjednim letom, subotom, kojeg će prometovati A320. Za Stockholm u ovom momentu leti MyWings (letove operira ETF) i to dva puta tjedno (četvrtak i nedjelja).

Eurowings je sa 34 tjedna leta treća najveća kompanija koja leti iz Prištine, iza MyWingsa (83 tjedna leta) i gpaviationa (38 letova). Kompanija leti na 10 linija (Bremen, Charleroi, Dusseldorf, Frankfurt, Geneva, Hamburg, Hannover, Malmo, Minhen i Stuttgart). Eurowings u Prištini ima jedan bazirani avion.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Eurowings

Air Serbia od zimskog reda letenja smanjuje broj letova na liniji Beograd-Ljubljana sa 8 tjedno na 7 tjedno.U usporedbi sa prošlom zimom na linij ima četiri leta više (bilo je tek 3 tjedna leta).

No, ono što je pohvalno je da je kompanija sada letove stavila svaki dan. Naime, do sada Air Serbia je letjela dva leta u ponedjeljak i petak, no nije imala letova u srijedu. Konačno je Air Serbia počela provoditi ono o čemu pišem već mjesecima.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Serbia

U svim velikim turističkim odredištima Europe organiziraju se jednodnevni izleti prema glavnim gradovima za turiste koji su na obali. Zagreb za sada nema tako što u ponudi. Zašto pobogu?

Vrlo jednostavno putnici iz Pule, Zadra i Splita mogu biti na redovnim letovima ujutro za Zagreb i vratiti se popodne ili navečer. No, ovi putnici će prvenstveno koristiti autobuse za ovakve izlete jer je isto turističkim organizacijama jeftinije i jednostavnije, a u dobrom dijelu slučajeva (Pula, Zadar, Rijeka, čak i brže nego avionom).

Takve letove mogu koristiti i putnici iz Dubrovnika, iako bi, obzirom na udaljenost Dubrovnika od Zagreba, ali i količinu turista u Dubrovniku i te kako bilo logično jednom ili čak više puta tjedno u top sezoni organizirati charter letove za takve turiste. Logično bi bilo da te letove obavlja ETF koji ima veliku želju bazirati jedan avion u Dubrovniku i zaposliti ga. Takvi letovi bi mogli biti ujutro iz Dubrovnika za Zagreb, te bi se mogli odmah vračati sa zagrebačkim turistima u posjetu Dubrovniku. Potom bi avion radio rotacije iz Dubrovnika i predvečer ponovo obavio rotaciju vrativši zagrebačke turiste iz Dubrovnika za Zagreb i nakon toga dubrovačke za Dubrovnik.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: ETF

Air Serbia ipak ne kreće sa prvim letovima za Dubai 9.10. već sutra. 1.10. i to u 23:00 sata. Linija dolazi u Dubai oko 6:30 ujutro. Linija će prometovati jednom tjedno i namijenjena je sudionicima Expo-a u Dubaiu.

Na ovoj liniji Flydubai će letjeti 14 tjednih letova, a i Wizz Air leti tri tjedna leta za Abu Dhabi, tako da će konkurencija biti i više nego velika.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Serbia

Veleposlanstvo SAD-a je objavilo da će Hrvatskoj do 1.12. ukinuti vize za ulazak u Sjedinjene Američke Države. Putnici koji će putovati do 90 dana iz poslovnih i turističkih razloga, ili u tranzitu, više neće trebati vize.

Ovo će biti ogroman poticaj za putnike između dvije države, a vrlo vjerojatno će biti i poticaj za konačno otvaranje letova iz Zagreba prema SAD-u. Već godinama hrvatski državljani ne trebaju vize za Kanadu, gdje su za Zagreb dvije kompanije (Air Canada i Air Transat) imali čak 7 tjednih letova. U Kanadi živi bitno manje hrvatske dijaspore nego u SAD-u, a i broj kanadskih turista u Hrvatskoj je bitno manji nego onaj turista iz SAD-a.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: United

Od 27.3.2022. Ryanair se vraća u Rijeku, te pokreće liniju Charleroi-Rijeka. Linija će prometovati dva puta tjedno, četvrtkom i nedjeljom do kraja zimskog reda letenja. Ovo je odlična vijest za Rijeku, a za očekivati je i otvaranje još bar 3-4 linije Ryanaira do ljetnog reda letenja.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Ryanair

Air Serbia je nakon samo sedam mjeseci odlučila prekinuti letove na liniji Beograd-Geneva. Iako se linija trebala prekinuti tek završetkom ljetnog reda letenja, kompanija ju je odlučila zatvoriti mjesec dana ranije. Za sada Air Serbia liniju neće obnoviti na proljeće.

Očito se easyJet na ovoj liniji pokazao kao pretvrda konkurencija. Naime, ovaj LCC će liniju operirati i zimi sa čak tri tjedna polaska.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Serbia

 

Zrakoplov B737 ETF Airwaysa, registracije 9A-LAB odletio je najduži let od kada djeluje ta nova hrvatska zrakoplovna tvrtka. Let između pakistanskog glavnog grada Islamabada i Tirane trajao je preko 7 sati. Ovdje se vjerojatno radilo o prijevozu afganistanskih izbjeglica koje prima Albanija uz američko pokroviteljstvo. Pozicioniranje u Islamabad započelo je dan ranije iz Prištine sa pauzom, tj. noćenjem u Ra’sal Khaymahu, u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

autor: Juraj Mehić, dopisnik (Velika Gorica), foto: ETF

Avion Vlade Crne Gore oštećen je u ponedjeljak u 22 sata na Aerodromu Podgorica. U incidentu je slomljen staji trap aviona. Naime, došlo je do blokade kotača tijekom slijetanja, pa je pilot Pavle Ljesar aktivirao stajni trap ručno. Avion je neko vrijeme kružio iznad Podgorice. Po slijetanju avion je proklizao. Potom je delegacija napustila avion, a pilot je avion pokušao odvesti do hangara pri čemu je popustio prednji kotač.

U avionu je bila delegacija Skupštine Crne Gore predvođena predsjednikom Aleksom Bečićem, koja se vračala iz Ljubljane. Nitko u avionu nije povrijeđen. Policija i javni tužitelj su obavili uviđaj.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: ash

Ryanair će od kraja III. mjeseca povećati broj letova iz Zagreba za Charelroi sa 4 na 5. Linija se operira ponedjeljkom, srijedom, petkom i nedjeljom, a sada dobiva i let subotom. Ova linija je sada još više konkurentna u usporedbi sa Croatijinih tek 6 tjednih letova sa Dash 8-400.

Kompanija povećava i letove za Weeze sa dva na tri. Istim se operacija mijenjaju sa srijede i subote na utorak, četvrtak i subotu. No, istovremeno komapnija smanjuje Baden-Baden sa 3 na 2 leta gubitkom leta četvrtkom, dočim će Ryanair operirati samo utrkom i subotom. Od 1.11. smanjuje se i Gothenburg sa 4 na 3 tjedna leta.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ryanair

U VIII. mjesecu Swiss je imao 20 tjednih letova za Zurich, a Air Serbia bitno manje, njih 13. U ovom momentu Swiss ima 18 tjednih letova, dok Air Serbia ima tek 10 tjednih letova. Razlika je u 8 tjednih letova, čak više nego ovog ljeta.

No, u XI. mjesecu će se situacija korjenito promijeniti. Swiss logično smanjuje broj frekvencija obzirom da zimi ima bitno manje putnika. Tako da će Swiss imati realnih 13 tjednih letova (svaki dan dva, osim ponedjeljkom i subotom jedan i nedjeljom tri). U isto vrijeme Air Serbia povećava broj letova za čak 5 tjedno, tj. na 15 tjedno (svaki dan po tri leta, osim ponedjeljaka i četvrtaka kada ima dva, te utorka i srijeda kada ima jedan dnevni let). Tako da će Air Serbia koja je imala osam letova manje sada imati dva leta više od Swissa.

Evidentno je Air Serbia odlučila boriti se za ovu liniju, jer ako ima više letova nego ljeti, te 50% više nego sada, zapravo pokušava iskoristiti zimski period da preuzme putnike od Swissa te ostvari dominaciju na liniji. Naravno, tek treba vidjeti hoće li biti još kakvih promjena na operacijama, obzirom da će se zimski red letenja definirati tek 15.10.

Još jednom moram izraziti svoje čuđenje kako Air Serbia ima tri dana u tjednu po tri leta, a dva dana samo jedan let. I dok mogu razumjeti da u petak ima treći let, pa čak i u nedjelju nikako mi nije jasno da tako što ima u subotu. Jednako tako nema logike ni da Swiss ima u nedjelju tri leta, a ima samo jedan u ponedjeljak i subotu. Daleko bi logičnije bilo da ima po dva leta u nedjelju i ponedjeljak.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: Swiss

Ryanair je objavio da planira pokrenuti domaće linije u Hrvatskoj. Ako to i pokrene sigurno je da će letjeti za Dubrovnik, nešto teže za Split koji je samo 4 sata vožnje autom, 5 sati autobusom ili 6 sati vlakom. Ryanair je pokrenuo letove iz Zagreba za Sofiju i Podgoricu, samim time je linija za Dubrovnik i više nego izvjesna. Kompanija bi bez ikakvog problema i rizika mogla pokrenuti dva tjedna leta prema Dubrovniku dolaskom 4. aviona već idućeg ljeta.

Croatia Airlines prema Dubrovniku ima najčešće cijene za povratne letove od preko 1000 kuna (133 EUR), a vrlo često i 1200 kn (160 EUR). Ryanair sa svojim kartama od 20 do 40 EUR tu bi bio i više nego konkurentan. Poglavito što dobar dio putnika na ovoj liniji ne koristi prtljagu (poslovnjaci, kraći posjeti rodbini, studenti).

I sad se postavlja pitanja zašto, pobogu, Hrvatska čeka sa PSO-om. PSO se trebao raspisati u III. mjesecu 2020. i već se četiri puta prolongira. Neće se raspisati niti ovog X. mjeseca jer da se planirao već je prije dva mjeseca natječaj morao biti objavljen. Ako se planira dati Croatiji Airlines ekskluzivno pravo PSO letova onda se mora objaviti u idućih par dana da se pokrene krajem III. mjeseca (tada se mora objaviti 6 mjeseci prije). Što će se sada desiti? Hrvatska će objaviti PSO, Ryanair će pokrenuti liniju, te će se sasvim sigurno buniti nad PSO-om i tužit će Hrvatsku. Bravo genijalci iz Vlade. Napominjem da se PSO po načelu copy-paste može napraviti u jedan jedini dan, uz involviranje jednog niže rangiranog djelatnika ministarstva. Koja inercija i neprofesionalnost vladinih institucija. Ovo je dno dna neprofesionalizma vladinih službenika.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: Ryanair

Air Serbia od 9.10. pokreće letove na charter liniji za Dubai, o čemu smo već pisali. Linija će prometovati jednom tjedno, subotom. Linija je namijenjena sudionicima Expo-a u Dubaiu. Linija kreće iz Beograda u 1:00 sat i u Dubaiu će biti oko 8:30 ujutro. Idealno da se ne koristi jedno noćenje, no naporno za putnike koji će 5:30 sati boraviti u avionu tijekom noći.

Na ovoj liniji Flydubai će letjeti 14 tjednih letova, a i Wizz Air leti tri tjedna leta za Abu Dhabi, tako da će konkurencija biti i više nego velika.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Serbia

 Wizz Air od sredina XII. mjeseca uvodi iz Tuzle nove linije za Milano Malpensu i Nuremberg. No, istovremeno ukida letove za Skavstu i Vaxjo (3 leta manje). Istovremeno Wizz povećava letove za Beč sa 1 na čak 3 tjedna leta, Basel za 3 na 5 letova, Friedrichshafen sa 1 na 2 leta, Baden-Baden sa 1 na 2 leta, Memmingen sa 2 na 3, Gothenburg sa 2 na 3, Malmo sa 3 na 4 tjedna leta. Istim će u konačnici Tuzla imati 10 tjednih letova više nego u ovom momentu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Wizz Air

 

Kako nam javljaju naše veze u managementu Aerodroma Crne Gore novi direktor Aerodroma Crne Gore Goran Jandreoski radi izuzetno dobar posao. Direktor surađuje sa politikom, no postavio je svoja načela i ne dozvoljava da mu se politika miješa u profesionalni rad. Direktor traži maksimalni profesionalizam i angažman djelatnika. Nije nikog otpustio, čak ni ljude u managementu koji su iz bivše ekipe.

No, ono što je najbitnije Jandreoski nema problema sa radnicima kakve je imao bivši v.d. direktor Ognjen Jovović. Naime, Jovović se požalio na intervjuu da ne može disciplinirati radnike, da su vrlo neposlušni, da se bune, čak i da je bilo fizičkih nasrtaja predstavnika radnika na management tijekom pregovora. Jovović je rekao da su odnosi došli do stupnja u kome bi radnici mogli pokrenuti čak i štrajk. No, Jandreoski je vrlo brzo riješio ove probleme i sada su međuljudski odnosi u poduzeću vrlo dobri.

Za razliku od Jovovića koji je tvrdio da treba otpustiti velik broj radnika, Jandreoski ne rezonira tako i ne radi nagle poteze, te ne najavljuje otpuštanja, već traži više posla pa da uposli sve ljude i eventualno u doglednoj budućnosti zaposli i nove. Jednako tako Jandreoski je žestoko krenuo u otklanjanje velikog broja nedostataka koji su imali aerodromi, a posebno Tivat, o čemu smo pisali prije par mjeseci.

Evidentno je Jandreoski krenuo u rješavanje gorućih problema da bi iduće godine mogao kvalitetno pripremiti sezonu. Kako je ova sezona bila ekstremno dobra u Aerodromima Crne Gore, a uzmemo li u obzir sve što je Jandreoski do sada napravio, vjerujem da će iduća sezona biti i još bitno bolja. Bravo!

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Podgorica

Swiss će svoju liniju Zurich-Sarajevo, radi izuzetnih rezultata ovog ljeta, produžiti i na zimu. Iako se linija prvo operirala dva puta tjedno, u top sezoni je povećana na čak pet tjednih letova. Ove zime Swiss će prometovati liniju dva puta tjedno (ponedjeljkom i četvrtkom).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Alen Šćuric

Swissova leisure kompanija Edelweiss je ukinula letove na liniji Zurich-Skopje koje je ovog ljeta prometovala pet puta tjedno. Edelweiss je letove ima sve do I. mjeseca 2021, a potom ih je ponovo krenuo operirati u V. mjesecu.  No, sada je letove ukinuo bitno prije. Na liniji će i dalje operirati Chair, koji u ovom momentu ima 4 tjednih letova iz Zuricha za Skopje.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Edelweiss

Ryanair neće otvarati nove baze u Hrvatskoj u dogledno vrijeme. Kompanija ne vidi potencijala u letovima za Pulu prvenstveno radi toga što Pula nema dovoljno putnika za zimske short-break letove. Sa druge strane kompanija stagnira u Splitu i Dubrovniku odakle ima tek po jednu simboličnu liniju. Kompanija nije zadovoljna uvjetima i cijenama koje ima u ova dva aerodroma.

Ryanair za sada ne vidi ni potencijale otvaranja baza na ostalim aerodromima gdje operira (Banja Luka, Niš i Podgorica), no ni u Beogradu.

Za razliku od toga kompanija planira povećavati broj linija i frekvencija, te bazirati i dodatne avione u svojim bazama u Zadru i Zagrebu. Michael O’Leary, CEO Ryanair Holdinga je najavio da će u Zagrebu do ljeta 2022. bazirati 4. avion, a moguće i 5.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ryanair

Nakon što je Croatia Airlines pokrenula vrlo logičnu liniju Osijek-Minhen postavlja se pitanje zašto kompanija zimi ne leti takve linije i iz drugih gradova Hrvatske. I prvo da definiramo jednu stvar. Frankfurt je neusporedivo bolja opcija od Minhena i Croatia je trebala letjeti Osijek-Frankfurt, a ne Osijek-Minhen. Tu bi bilo daleko više konektiranih putnika i daleko više dijaspore, pa i političara i poslovnjaka.

No, ostaje pitanje ako se isplati let Osijek-Minhen, kako se ove zime ne isplati letjeti Dubrovnik-Frankfurt, liniju koju je Croatia prometovala tolike godine. Iskreno, Croatia bi morala letjeti bar tri tjedna leta za Frankfurt zimi prema Puli, Rijeci, Zadru (sve sa Dash 8-400), Dubrovniku (sa A319) i dva leta prema Osijeku (sa Dash 8-400). To bi trebao biti minimum, koji bi napravio ozbiljno povećanje konektiranosti aerodroma Hrvatske, a povećao bi i broj putnika koji je toliko skroman iz tih aerodroma zimi. Croatia ni ljeti ne leti za Frankfurt i Minhen iz Pule i Zadra, već je linije prepustila Lufthansi, što je istinski nonsens.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Croatia Airlines

Srpska ministrica Darija Kisić Tepavčević je demantirala da joj je Anja Kisić rođaka, a vezano uz objavu da je Anja Kisić zaposlena u Air Serbiji. Za razliku od toga dr. Kon je potvrdio da je njegov sin zaposlen u Air Serbiji no pisanje o tome je okarakterizirao kao „čistu svinjariju“.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Serbia

Predsjednik Odbora direktora Aerodroma Crne Gore Nebojša Đoković, član Odbora direktora Ognjen Jovović i predsjednik općine Nikšić Markom Kovačević složili su se da treba pokrenuti aerodrom „Kapino Polje“ u Nikšiću. Aerodrom Nikšić ima kontrolni toranj, pistu od 1450 metara, prateće ceste, te nije potreban velik novac da se pokrene.

I to je OK ako aerodrom ostane malena business-sportska zračna luka. No, ako će netko potrošiti par desetaka milijuna EUR da od ovog aerodroma uz minijaturni gradić napravi aerodrom za redovne letove onda radi glupost kao što je Trebinje, Bihać i Morava. Aerodrom Podgorica je na samo 58 km, Nikšić je maleni gradić, privredna je vrlo loša a stanovništvo prilično siromašno. Ništa više od poslovno-sportskog aerodroma!!!

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: Aerodrom Nikšić

Beograd će ove zime imati čak četiri tjedna leta za St.Petersburg koje prošlih godina nije imao. Air Serbia će letjeti dva puta na liniji, Aeroflot jednom, te Nordwind jednom. Prošle zime nije bilo letova za St.Petersburg, a prijašnjih godina Air Serbia je najčešće letjela za St.Petersburg samo par dana oko Nove godine, ne i ostalih četiri i pol mjeseca zime.

Air Serbia je promijenila dane operiranja za St.Petersburg, te će sada letjeti srijedom i subotom. Nonsens je da će i Aeroflot letjeti srijedom, dočim će dvije kompanije operirati tek dva dana u tjednu. Daleko logičnije bi bilo da su kompanije operirale opciju ponedjeljak-srijeda-petak ili neku sličnu opciju sa jednakim razmacima u tjednu. Ovo je posebno lako ostvariti zimi kada kompanija imaju viška kapaciteta koje mogu usmjeriti na dane operiranja koji im više pašu.

U isto vrijeme Air Serbia je odlučila nastaviti letjeti tijekom zime na dvije svoje niche linije: Rostov na Donu (i dalje će prometovati petkom i nedjeljom), te Krasnodar (također petkom i nedjeljom).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Serbia

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!

Linije

Iz Ljubljane:

 • Helsinki, Finnair od 1.4.
 • Atena, Aegean od 6.6.

 

Iz Maribora:

 

Iz Portoroža:

 

Iz Zagreba:

 • Kos, Ryanair od 2.6.

 

Iz Pule:

 • Weeze, Ryanair od 26.3.
 • St.Gallen, People’s od 6.5.
 • Katowice, Ryanair od 2.6.
 • Copenhagen, Norwegian od 3.6.
 • Napulj, easyJet od 26.6.

 

Iz Rijeke:

 • Bergamo, Ryanair od 3.7.

 

Iz Zadra:

 • St.Gallen, People’s od 6.5.
 • Rzezsow, Ryanair od 2.6.
 • Munster, Ryanair od 3.6.
 • Milan Malpensa, Ryanair od 4.6.
 • Forli, Aeroitalia od 15.6.
 • Copenhagen, SAS od 1.7.

 

Iz Splita:

 • Sofia, European Air Charter od 12.4.
 • Tallinn, airBaltic od 1.5.
 • Stockholm ARN, Sunclass od 5.5.
 • Malmo, BRA od 12.5.
 • Skopje, Croatia od 12.5.
 • Vaxjo, BRA od 12.5.
 • Gothenburg, BRA od 13.5.
 • Norrkoping, BRA od 13.5.
 • Oslo, Croatia od 14.5.
 • Copenhagen, BRA od 20.5.
 • Trontheim, SAS od 27.5.
 • Rim, Ryanair od 1.6.
 • Atena, Aegean od 7.6.
 • Kalmar, BRA od 30.6.
 • Karlstad, BRA od 15.7.
 • Jankoping, BRA od 11.8.
 • Halmstad, BRA od 12.8.
 • Orebro, BRA od 2.9.

 

Iz Brača:

 • Minhen, Croatia od 27.5.
 • Košice, SkyAlps od 17.6

 

Iz Dubrovnika:

 • Frankfurt, Eurowings Discover od 26.3.
 • Tallinn, airBaltic od 2.5.
 • Leeds Bredford, TUI od 4.5.
 • Prag, Croatia od 18.5.
 • Bolzano, Skyalps od 27.5.
 • Bratislava, Skyalps od 27.5.
 • Minhen, Eurowings Discover, 28.5.
 • Bukurešt, Air Connect od 11.6.
 • Forli, Aeroitalia od 15.6.
 • Vencija, easyJet od 1.7.

 

Iz Osijeka:

 • London Stansted, Ryanair od 2.6.

 

Iz Sarajeva:

 

Iz Tuzle:

 

Iz Mostara:

 • Forli, Aeroitalia od 7.4.

 

Iz Banja Luke:

 • Antalya, Tailwind od 7.6.
 • Monastir, Nouvelair od 7.6.
 • Atena, Aegean od 30.6.

 

Iz Beograda:

 • Ankara, Air Serbia od 28.3.
 • Tel Aviv, Air Serbia od 6.4.
 • Izmir, AnadoluJet od 13.4.
 • Catania, Air Serbia od 14.4.
 • Lisabon, Air Serbia od 15.4.
 • Izmir, Air Serbia od 15.4.
 • Heraklion, Air Serbia od 28.4.
 • Cairo, Air Serbia od 15.5.
 • Hamburg, Air Serbia od 15.5.
 • Riga, airBaltic od 16.5.
 • Chicago, Air Serbia od 17.5.
 • Gothenburg, Air Serbia od 18.5.
 • Cologne, Air Serbia od 18.5.
 • Napulj, Air Serbia od 19.5.
 • Firenca, Air Serbia od 20.5.
 • Marseille, Air Serbia od 20.5.
 • Chania, Air Serbia od 4.6.
 • Krakow, Air Serbia od 4.6.
 • Ohrid, Air Serbia od 5.6.
 • Rodos, Air Serbia od 5.6.
 • Varna, Air Seriba od 5.6.
 • Krf, Air Serbia od 9.6.
 • Palermo, Air Serbia od 14.6.
 • Kuwait, Jazeera od 17.6.
 • Berlin, Wizz Air od 31.7.
 • Copenhagen, Wizz Air od 31.7.
 • Lisabon, Wizz Air od 1.8.
 • Zakynthos, Wizz Air od 1.8.
 • Bergamo, Wizz Air od 26.9.

 

Iz Niša:

 

Iz Kraljeva:

 

Iz Podgorice:

 • Gdansk, Ryanair od 27.3.
 • Rzeszow, Air Montenegro od 15.6.
 • Bratislava, Air Montenegro od 17.6.

 

Iz Tivta:

 • Manchester, Jet2 od 1.5.
 • Riga, airBlatic od 4.5.
 • Beč, Austrian od 13.5.
 • Brno, Air Montenegro od 15.6.
 • Riyadh, flynas od 1.7.
 • London Stansted, Jet2 od 6.5.2024.

 

Iz Prištine:

 • Dusseldorf, Condor od 26.3.
 • Antalya, SunExpress od 27.5.

 

Iz Skopja:

 • Frankfurt, Lufthansa od 23.4
 • Split, Croatia od 12.5.
 • Oslo, Norwegian od 23.6.

 

Iz Ohrida:

 • Manchester, TUI od 31.5.
 • London Gatwick, TUI od 31.5.
 • Beograd, Air Serbia od 5.6.
 • Maastricht, Corendon od 7.7.