Novosti iz regije

Prošlih sedam dana nakon prekida operacija Montenegro Airlinesa (od ponedjeljka 28.12. do nedjelje 3.1.) Podgorica je imala 31 tjedni leta, tj. u prosjeku tek 4,4 po danu, a što je 18 tjednih letova manje nego tjedan prije (kada je u prosjeku imala 7 dnevnih letova). Od toga je Air Serbia imala 13 tjednih letova za Beograd (svaki dan po dva osim u nedjelju jedan).

Istovremeno za Tivat je bilo tek 5 tjednih letova, a aerodrom nije imao ni jedan let u utorak i petak. Air Serbia je ukupno ostvarila 18 tjednih letova za Crnu Goru, 5 više nego tjedan prije (najavili su 4 više), te je dostigla plan od 5 letova za Tivat i 12 za Podgoricu, uz intenciju 7 tjednih letova za Tivat i 14 za Podgoricu. Na nekim letovima letjeli su veći A319 i A320 umjesto ATR 72.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Montenegro Airlines

U XI. mjesecu Sarajevo je imalo 14.949 putnika (pad 77,8%), dok je Tuzla imala tek 9.505 putnika (pad 73,2%), a Banja Luka 1.629 putnika (pad 64,6%). Sarajevo je imalo 159 tona tereta (pad 14,3%) i 464 operacije (pad 47,0%).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Sarajevo

Danas je Croatia letjela sa bitno više Airbusa nego prošlih par mjeseci. Airbus A320 je letio iz Zagreba za Amsterdam, Bruxelles i jutarnji Frankfurt (u 9:10), A319 je letio za Copenhagen, Paris, podnevni i večernji Dubrovnik (u 14:50 i 21:10), dok je Dash 8-400 letio za Sarajevo, Zadar-Pulu, sva tri splitska leta, podnevni i večernji Frankfurt, te Zurich. Uz to iz Zagreba je letio Turkish sa A320, British sa A321, Windrose sa E145, Austrian sa DH8, Eurowings sa A319 za Stuttgart i A320 za Cologne, Air Serbia sa ATR72, KLM sa Boeingom 737-800.

Iz Splita jutarnji let za Zagreb je bio sa A319, ostala dva sa Dash 8-400, a sa ovim avionom je Croatia letjela i za Minhen i Rim. Uz to letjeli su KLM za Amsterdam sa 737-700 i Eurowings za Stuttgart sa A320. Dubrovnik je oba leta za Zagreb danas imao sa A319. Svi ovi letovi su rezultat velikog broja putnika, poglavito dijaspore koja se vraća kući nakon božićnih praznika.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Croatia Airlines

Strane kompanije su objavile letove kojima planiraju pokriti gap na tržištu Crne Gore nakon prekida operacija Montenegro Airlinesa. Kao što sam već rekao Air Serbia je za sada najavila 4 nova leta, iako je na koncu ostvarila 5 dodatnih letova spram prošlog tjedna (13 za Podgoricu i 5 za Tivat) te je na 7 letova odlučila staviti A319 i A320 umjesto ATR72. No, kompanija ima intenciju letjeti bar 5, a vjerojatno i 7 letova za Tivat tjedno, te dva leta dnevno za Podgoricu, što je već gotovo ostvarila. Turkish će cijele zime operirati letove prema Istanbulu svakodnevno (umjesto 4 tjedno koliko je operirao prije). Austrian je odlučio produžiti operacije i nakon 8.1. do kada je prvotno planirao operacije. Kompanija će cijele zime operirati dva puta tjedno (srijedom i nedjeljom). Švicarski Chair je najavio letove iz Zuricha prema Podgorici od 1.4. sa frekvencijom od 3 tjedna leta.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Mario Vukoja

Sindikat pilota Croatie Airlines (HSPP) odlučio je potrošiti 60.000 kn (8.000 EUR) kako bi kupili kontejner od 15 četvornih metara i potpuno ga opremiti, te ga ustupili obitelji kojoj je srušena kuća na području Petrinje, Gline ili Siska. Obitelj će kontejner koristiti sve dok joj ne bude obnovljena kuća, a potom će ga HSPP uskladištiti do neke buduće potrebe. HSPP je razgovarao i sa Sindikatom kontrole letenja koji se složio nabaviti još jedan takav kontejner.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Alen Šćuric

Flydubai će nastaviti imati 5 letova tjedno iz Dubaia za Beograd tijekom cijele zime. Ovu količinu frekvencija kompanija je povećala tijekom praznika. Kompanija od 28.3. planira povećati broj letova za Beograd na svakodnevno.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: flydubai

Privredna komora Crne Gore (PKCG) apelovala je da se obezbedi kontinuitet avio-povezanosti jer, kako navode, rezultati u sektoru turizma direktno zavise od avio-saobraćaja. Po njihovim rečima, ostali vidovi saobraćaja su slabo razvijeni u Crnoj Gori, nemaju autoput kao ni adekvatnu železnicu. U PKCG smatraju da je nacionalni prevoznik neophodan jer je pitanje da li će strane kompanije organizovati direktne letove ka Crnoj Gori i ,,održavati atraktivnost crnogorske turističke ponude“. Takođe, predložili su Vladi način davanja pomoći Montenegro Airlinesu koji je prisutan u EU i legalan je. Ovakvu pomoć kompanije mogu dobiti kao preduzeća koja obavljaju usluge od javnog interesa, a koja su direktno pogođena pandemijom. Kažu i da su se ovakvim mehanizmom koristili Croatia i Alitalia, gde su Vlade praktično nadoknađivale troškove nastale zbog pandemije.

autor: Luka Babić, foto: Montenegro Airlines

Ohridski aerodrom je ponovo smanjio broj letova. Iako je neposredno prije katoličkog Božića imao čak 7 tjednih letova na 4 linije Wizz Aira i Chaira, sada ima tek 4 leta i to po dva 1.1. (za Zurich Chaira i za Basel Wizz Aira), te 2.2. (za Zurich Chaira i za Dortumund Wizz Aira).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Chair

Montenegro Airlines za period od 26. do 30.12. putnicima duguje 300.000 EUR za kompenzacije za neostvarene letove. Trošak se odnosi na povrat uplaćenih karata i na kompenzacije jer je let otkazan u roku manjem od 14 dana. Uz to putnici su frustrirani jer su prepušteni sami sebi, tj. ili su morali otkazati putovanje, ili su kupili skupe karte kod drugih prijevoznika. Bravo ministre!

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Montenegro Airlines

LOT će prekinuti letove i na posljednjoj liniji koju je operirao u regiji Varšava-Zagreb. Kompanija od 13.1. više neće letjeti ni na ovoj liniji, te će letove ponovo pokrenuti 1.3. LOT je prije Covida-19 letio cjelogodišnje linije za Ljubljanu, Zagreb, Dubrovnik, Beograd, Podgoricu i Skopje, te sezonske za Pulu, Rijeku, Zadar, Split i Tivat. Ovog ljeta LOT je letio za Zagreb, Split, Dubrovnik, Rijeku, Zadar, Ljubljanu i Podgoricu. Sa nekoliko dužih prekida tijekom Covida-19 letio je i za Beograd. Nakon prestanka sezonskih linija LOT je ukinuo i letove za Ljubljanu, Podgoricu i Beograd, te ostao operirati samo za Zagreb. U VIII. mjesecu letio je za Zagreb čak 7 puta tjedno, no ove zime broj letova je spustio na 4 tjedno (dva ujutro i dva popodne) sa svojim najmanjim avionom Embraer E170. LOT ima code-share sa Croatiom Airlines. Istime Varšava više neće biti povezana ni sa jednom zračnom lukom u regiji sve do III/2020.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Gordan Laušić

Nakon što je Emirates višekratno prolongirao pokretanje letova za Zagreb, te je na koncu objavio da se 2021. neće vratiti u Zagreb najavljeno je da će zagrebačke letove preuzeti flydubai. I sam flydubai je više puta prolongirao početak letova iz Zagreba za Dubai, da bi posljednja najava bila da će sa Boeingom 737-800 od 12.5. krenuti sa operacijama sa 4 tjedna leta (srijeda, petak, subota, nedjelja), a od 1.6. sa svakodnevnim letovima, da bi se od 5.9. ponovo vratila na 4 tjedna leta. Flydubai u ovom momentu leti za Beograd (5 puta tjedno) i Sarajevo (4 puta tjedno).

U ljetnom redu letenja za sada planira se vratiti na sve linije od prije Covida-19 i to za Beograd (od 28.3. svakodnevno), Zagreb (od 12.5. četiri puta tjedno, od 1.6. svakodnevno), Dubrovnik (od 13.5. dva tjedna leta, od 24.6. tri), Sarajevo (od 10.5. šest puta tjedno, od 17.5. svakodnevno), Skopje (od 29.3. dva puta tjedno) i Tivat (od 25.6. dva puta tjedno). Naravno, svi ovi planovi ovise o epidemiološkoj situaciji sa Covidom-19.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Flydubai

Na internet stranici MojPosao.net pojavio se oglas za članove kabinskog osoblja zrakoplova, sa iskustvom na Boeingu 737. Oglas je objavio ETF Airways, novi hrvatski charter zračni prijevoznik koje želi unaprijediti povezanost jadranskih turističkih bisera sa europskim i drugim destinacijama. ETF Airways je osnovan u XI. mjesecu 2020.

Iza tog projekta između ostalih stoji poznati hrvatski pilot Stjepan Bedić koji je 2014. neuspješno pokušao pokrenuti aviokompaniju pod nazivom Best Aero, te 2019. Best Wings. Bedić je u ovom momentu team leader i kapetan na Learjetu 75 International jet managementa GmbH (od III/2019), Safty i security manager u minijaturnoj business jet kompanijici Kermas Aviationu (od IV/2015), suvlasnik je konzultantske tvrtke Pan Aero Servicesa (od II/2010), a bio je konzultant Delić Aira, Winaira i ZL Dubrovnik.

autor: Juraj Mehić, dopisnik (Velika Gorica), foto: Kermas Aviation

Srbija je dokapitaliziralia Air Serbiu i povećala vlasnički udio sa 51 na 82%, čime je Etihad smanjio vlasnički udio sa 49 na 18%. Narodna Skupština Srbije je 10.12. usvojila proračun za 2021. u kojoj se predviđaju sredstva za Fiat i Air Serbiu u visini 126,4 milijuna EUR, no ne navodi se koliko će kojoj od te dvije institucije konkretno ići. Dobro obaviješteni Insajder navodi da je dokapitalizacija za Air Serbiu u visini 100 miljuna EUR za 31% dionica, pri čemu se poziva na Agenciju za privredne registre.

Predsjednik Vučić je u IV. mjesecu naglasio „Znam koliko ste gubitaka pretrpjeli, nemojte brinuti, vaša budućnost je zagarantirana. Ulagati ćemo i još mnogo više u Air Serbiu, sada kada više nema tehničkih smetnji jer Europska Unija dozvoljava pomoć i dokapitalizaciju“.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Luka Babić

Na posljednji dan godine, petak 31.1. Zagreb ima samo 6 letova i to svih 6 Croatie Airlines, ni jedan stranih kompanija. Kompanija je odlučila letove imati samo do 15:30. Croatia će tako obaviti dva leta za Frankfurt (u 6:40 i 8:45), za Amsterdam (u 8:00) i Paris (8:40), te za Split i Dubrovnik (oba u 15:30), po povratku sva tri leta iz Europe.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Mario Vukoja

Jučer (srijeda 30.12.) je Turkish za Podgoricu imao čak 2 leta. Prvi let za Istanbul je išao iz Podgorice u 9:05 (TK1086), a drugi u 20:20 (TK3309). Dolasci su bili 50 minuta prije. Uz ta dva leta Podgorica je imala još samo dva leta Air Serbie za Beograd. Tivat jučer nije imao letova, a danas je imao jedan let za Beograd.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Turkish

Nakon 52 intervjua za medije Crne Gore, ipak se naš glas čuo u Vladi Crne Gore. Jer ovo što je ministar objavio je okretanje politike za 180 stupnjeva i doslovce kopirane naše riječi i stavovi!

Nova crnogorska nacionalna aviokompanija čije osnivanje počinje u srijedu 30.12., zvaće se “2Montenegro” – saopštio je večeras resorni ministar za kapitalne investicije u Vladi Crne Gore, Mladen Bojanić. On je istakao da će se maksimalno brzo raditi na uspostavljanju nove kompanije koja treba da zamijeni posrnuli Montenegro Airlines čiji su avioni zbog naraslih dugova i nelikvidnosti MA, prizemljeni od subote. Bojanić je kazao da crnogorska Vlada u direktnoj komunikaciji sa Evropskom Komisijom u međuvremenu pokušava da ishoduje i način na koji bi država mogla da u sada prizemljeni MA, ubrizga manju finansijsku injekciju koja bi tu kompaniju za kraće vrijeme, vratila na nebo. Takav MA za koga je Bojanić ponovio da će prije ili kasnije, sigurno biti ugašen, letio bi samo kraće vrijeme, sa intencijom da dio svojih nematerijalnih resursa (slotove, licencirano osoblje itd.) u međuvremenu prenese na novi “2Montenegro”. Bojanić je kazao da je Vlada spremna i da dio od 30 miliona eura koliko planira uložiti u novu aviokompaniju, potroši na kupovinu opreme koju sada koristi MA- vjerovatno pritom misleći na jedan embraer E-195 za koji MA brazilskoj banci, još treba da otplati oko 6 miliona eura.

I sada autorska konstatacija koju govorim od početka: cijeli ovaj fijasko sa Montenegro Airlinesom, koji će imati nesagledive posljedice po Crnu Goru, je samo produkt neiskusnog i zelenog ministra koji je mislio da može „promijeniti svijet“ u pet minuta. Eto, sada je ministar ipak naučio da ne treba ukidati kompaniju prije nego se osnuje nova, da treba upucati novac u Montenegro do osnivanja nove kompanije, no tisuće ljudi će ipak ostati bez putovanja tijekom novogodišnjih praznika ili su potrošili ogroman novac na alternativne karte drugih prijevoznika. Da nečije ministarsko neiskustvo napravi toliki nonsens i štetu iskreno nikada još nismo vidjeli. Ministre, ubuduće okanite se ishitrenih poteza, konzultirajte se sa strukom i malo lakše u „revolucionarnim idejama“. Napravit ćete bitno manje štete za Crnu Goru.

I još samo jedna napomena. Samo 30 milijuna za novu kompaniju? In your dreams! Biti će to puno više, ministre.

autori: Siniša Luković, novinar (Tivat) i Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Montenegro Airlines

Hrvatska je ukinula propusnice za putovanje među županijama radi razornog potresa u Petrinji, Sisku, Glini i Zagrebu, koji je bio jačine 6,4 po richteru i ubio 7 osoba. Vlada je stava da će ljudi sada morati putovati da se sklone, da odu iz srušenih nekretnina, da namire obitelji i bolesnike. Isto će imati pozitivan efekt na putovanja, pa i na Croatiu Airlines, te se očekuje bitno više putnika, a moguća su i povećanja broja letova na domaćim linijama.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Dubrovnik

Švicarski Chair, u ovom momentu leti tri linije u regiji, sve iz Zuricha i to za Prištinu (prošli tjedan 13 letova), za Skopje (prošli tjedan 4 leta) i Ohrid (1 tjedni let, ovaj tjedan je liniju povećao na 2 tjedna leta). Ukupno Chair je prošli tjedan ostvario 18 tjednih letova u regiji. Chair više ne leti iz Geneve za Prištinu. U Prištini je Chair imao najviše letova iz Zuricha, obzirom da je Edelweiss imao 12 letova, te Helvetic 7.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Chair

Aerodrom Sarajevo je dobio ACI Airport Health Accreditation kojom se na godinu dana dokazuje da zračna luka provodi zadovoljavajuće mjere za zaštitu putnika od Covida-19.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Aerodrom Sarajevo

Potres koji je danas ponovo pogodio Petrinju, i razrušio grad te ubio 7 osoba, jačine 6,4 po richteru u 12:19 ponovo je zatvorio MZL Zagreb. Petrinja je samo 34 km udaljena od MZL Zagreb, pa je potres u MZL Zagreb bio i jači nego u Zagrebu, a pisac ovih redova je bio bar 2 minute koliko je sve trajalo pod stolom, i osobni dojam je da je ovaj potres bio bitno jači nego onaj 22.3.

Sve službe MZL Zagreb i ponovo su reagirale sukladno procedurama. Kontrolom je ustanovljeno da nema oštećenja na zgradi, uzletno-sletnoj stazi i manevarskim površinama. MZL Zagreb je otvorena za operacije u 15:15 sati, no zbog problema koje je imala kontrola leta otkazana su dva leta: OU409 iz Frankfurta (trebao sletjeti u 13:35 rerutiran na Pulu), OU669 iz Dubrovnika (trebao sletjeti u 16:00), te OU668 za Dubrovnik (trebao poletjeti u 13:15). Umjesto toga let OU662 će ići preko Dubrovnika za Split uz kašnjenje od čak 2 sata i 15 minuta. Naime, avion je trebao poletjeti u 14:05, no poletio je tek u 16:20.

Radi potresa 5,2 po richteru jučer u 6:28 MZL je bila zatvorena do 6:50, a radi potresa 22.3. u 6:24 (5,5, po richteru) i 7:01 (5,0 po richteru) MZL Zagreb je bila zatvorena do 10:30 sati.

Za kraj i jedna lijepa crtica iz MZL Zagreb, Facebook stranica „Zakaj volim Zagreb“ je ulovio nevjerojatne fotografije (autor: Alan Grubelić) duge koja je obuhvatila avione. Fotke obavezno pogledajte na: https://www.facebook.com/photo?fbid=10159010824928809&set=pcb.10159031441464419/ nevjerojatne su. Mi smo objavili jednu kao ilustraciju ovog članka.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Alen Grubelić, “Zakaj volim Zagreb”

Od 4.6. Ryanair uvodi novu liniju na ZL Zadar i to za Napulj, dva puta tjedno, ponedjeljkom i petkom. Za Ryanair će letjeti njegova europska ispostava Malta Air, sa Boeingom 737-800. Avion polijeće iz Napulja u 20:20, te stiže u Zadar u 21:25. Povratak iz Zadra je u 21:50, uz slijetanje u Napulj u 22:55.

Zadar je već najavio ozbiljnu ekspanziju ove godine, a posebno sa letovima Ryanaira.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ryanair

 

U regiji osim Beograda, Prištine i Zagreba koji imaju preko 100 letova, najviše letova u prošlom tjednu imalo je Skopje (75 letova), Podgorica (49 letova), Split (41 let), Dubrovnik (24 leta), Sarajevo (23 leta), Tuzla (18 letova), Osijek (14 letova), Ljubljana i Zadar (12 letova), Niš, Pula i Tivat (po 10 letova). Ostali aerodromi su imali manje od 10 letova.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Podgorica

Croatia Airlines je prošlog tjedna gotovo svaki dan imao izvanredne, “charter” letove, što je sjajna vijest u ovim, za zrakoplovstvo izuzetno teškim vremenima. Tako je 14. 12. Airbus A319 9A-CTL letio iz Maribora za Prištinu i nazad. (OU-9402/9403/9404/9405 ZAG-MBX-PRN-MBX-ZAG).  15. na 16. 12. Dash 8-400 9A-CQA letio je iz Zagreba u Danski Aalborg i nazad. (OU-9842/9843 ZAG-AAL-ZAG). 9A-CQD je 17.12. odradio Ukrajinsko Zaporožje (OU-9510/9511 ZAG-OZH-ZAG), a 9A-CQE 18.12. povezao Prištinu i Ljubljanu (OU-9402/9403/9404 ZAG-PRN-LJU-ZAG). I naposljetku još jedan A319, 9A-CTI, 20.12. je letio iz Splita u Helsinki. (OU-8486/8487/8488 ZAG-SPU-HEL-ZAG).

autor: Juraj Mehić, dopisnik (Velika Gorica), foto: Croatia Airlines

Od ukupnog broja prodatih karata Air Serbie, u periodu od ponovnog uspostavljanja saobraćaja nakon lockdowna (21.5.) do kraja 11. meseca, 38,1% je kupljeno online. U odnosu na isti period prošle godine, ovo predstavlja rast od 30,6%. Uzrok ovome je pandemija, te činjenica da je ovo totalno beskontaktni način kupovine karata. Da uzmemo za poređenje, kod zapadnih prevoznika udeo karata prodatih online je oko 70% u doba pandemije, dok je kod LCC (low cost carrier) prosek još veći.

autor: Luka Babić, suradnik (Beograd), foto: Air Serbia

Aerodrom Sarajevo postavio je dva parkirna mjesta sa punjačima za električne automobile koji se nalaze uz terminalnu zgradu. Punionica je jačine 22 kW, te može istovremeno puniti dva vozila. Usluga punjenja za korisnike parkinga neće se dodatno naplaćivati.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Sarajevo

Danas u 6:28 desio se vrlo jak potres magnitude 5,2 u okolici Petrinje. Petrinja je samo 34 km udaljena od Zračne luke Zagreb pa se potres vrlo snažno osjetio na samoj Zračnoj luci. Sve službe MZL Zagreb su reagirale sukladno procedurama uz prioritet zaštite putnika i sigurnosti. Inspekcijom i kontrolom zgrade utvrđeno je da nema oštećenja u samoj zgradi, uzletno-sletnoj stazi, niti na manevarskim površinama. Promet je nastavljen u 6:46 sati. Kako je prvi avion u Zagreb sletio u 7:25 (iz Osijeka), neznatno kašnjenje je imao tek Croatijin let za Frankfurt (OU410). U 7:49 je uslijedio drugi potres (magnitute 4,7) i u 7:51 i treći (magnitude 4,1).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: MZL Zagreb

Vlada Makedonije utvrdila je tekst Aneksa Koncesijskog Ugovora  sa TAV Makedonija DOOEL. Riječ je o iznosu od 49.743.119 EUR iz Ugovora o koncesiji sklopljenog 2008. godine. Za promjenu namjene dijela sredstava, 30.11.2020. suglasnost je dobila od TAV Makedonija kao investitora i TAV Havalimanlari Holding kao referentnog operatora. Aneks praktično pušta u rad odluku o raspodjeli sredstava koja su bila predviđena za teretni aerodrom u Štipu i s kojima se financijski iznos za tu svrhu sada preraspodjeljuje za 99 infrastrukturnih projekata za 75 općina u zemlji, kao i za proširenje kapaciteta zgrada aerodroma u Skoplju i Ohridu.

Treba napomenuti da je TAV Havalimanlari Holding dobio koncesiju makedonskih aerodroma pri čemu je jedan od uslova bilo izgradnja ,,Kargo aerodroma u Štipu, koji se već dva puta odložio za izgradnju. Dali će TAV Makedonija za ovaj Aneks ugovora dobiti i produženje koncesije i dali je sve ovo u skladu međunarodnih propisa za ovakav vid tendera, ostaje da se vidi.

autor: Branko Kochovski, dopisnik (Skopje), foto: Aerodrom Skopje

Croatia Airlines ima u ponedjeljak 28.12. čak 4 leta iz Splita prema Zagrebu (u 6:50 OU651, u 12:50 OU655, u 15:35 OU359 i u 19:50 OU381). Ukupno danas Split ima čak 8 letova, a uz Zagreb još Croatie za Minhen i Rim, te Trade Aira za Osijek preko Pule.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: ZL Split

U nedjelju 27.12. i u četvrtak 31.12. Croatia Airlines iz Dubrovnika ima samo jedan let za Zagreb. Istim ZL Dubrovnik u nedjelju ima tek jedan odlazni let, a u četvrtak leti još i Trade Air preko Splita i Pule za Osijek. U tjednu od 27.12. do 2.1. ZL Dubrovnik ima tek 18 tjednih letova, što je tek 2,5 letova u prosjeku dnevno. Svi letovi su domaći.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Croatia Airlines

 

Kao što sam najavio u jučerašnjem članku, temeljem informacija iz same kompanije, Air Serbia je upravo objavila da povećava kapacitete na linijama iz Crne Gore za Beograd. Za sada je Air Serbia uvela 4 dodatna leta, te je na 7 letova zamijenila planirani ATR 72 sa neusporedivo većim A319 i A320. Naši izvori naglašavaju da ovo nisu sve promjene, da će biti još povećanja broja letova i kapaciteta u skoroj budućnosti.

Osim putnika na linijama Tivat-Beograd i Podgorica-Beograd, Air Serbia će preuzeti i niz putnika za Frankfurt, Zurich, Ljubljanu i Paris koji nemogu putovati sa Montenegro Airlinesom iako su već kupili karte.

Ovime je Air Serbia još jednom pokazala kako brzo i kvalitetno reagira. Za razliku od toga Croatia Airlines nije poduzela apsolutno ništa da preko Dubrovnika preuzme nešto putnika Montenegro Airlinesa iz Tivta. Čak štoviše, kompanija danas ima samo jedan jedini leti iz Dubrovnika za Zagreb. Još jedan dokaz izuzetne ekspeditivnosti Air Serbie i flagrantne intertnosti Croatie.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Serbia

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!

Linije

 

Iz Ljubljane:

 • Heraklion, Corendon od 7.6.
 • Antalya, Corendon od 9.6.
 • Madrid, Iberia od 29.7.

 

Iz Maribora:

 

Iz Portoroža:

 

Iz Zagreba:

 • Tirana, Croatia od 14.6.
 • Monastir, Croatia od 20.6.
 • Tel Aviv, Neos od 3.7.
 • Memmingen, Ryanair od 28.10.

 

Iz Pule:

 • Memmingen, Ryanair od 1.6.
 • Glasgow, easyJet od 24.6.
 • Birmingham, Jet2 od 2.5.2025.
 • Manchester, Jet2 od 2.5.2025.
 • London Stansted, Jet2 od 3.5.2025.

 

Iz Rijeke:

 • Beč, Ryanair od 3.6.
 • Ancona, Aeroitalia od 8.6.
 • Basel, easyJet od 24.6.

 

Iz Zadra:

 • Kaunas, Ryanair od 1.6.
 • Barcelona, Ryanair od 2.6.
 • Košice, Ryanair od 2.6.
 • Cork, Ryanair od 3.6.
 • Verona, SkyAlps od 15.6.
 • Copenhgagen, Norwegian od 23.6.
 • Oslo, Norwegian od 24.6.
 • Toulouse, easyJet od 26.6.

 

Iz Splita:

 • Lulea, BRA od 22.5.
 • Reykjavik, Play od 28.5.
 • Napulj, Volotea od 31.5.
 • Atena, Volotea od 2.6.
 • Strasbourg, Volotea od 26.6.
 • Malmo, BRA od 26.6.
 • Bari, Volotea od 5.7.
 • London Stansted od 7.9.

 

Iz Brača:

 • Verona, SkyAlps od 8.6.

 

Iz Dubrovnika:

 • Larnaca, Cyprus od 1.7.
 • Bari, Volotea od 4.7.

 

Iz Osijeka:

 

Iz Sarajeva:

 • Atena, Aegean od 1.6.
 • Antalya, Pegasus od 3.6.
 • Jeddah, flyadeal od 4.6.
 • Sharjah, Air Arabia od 10.6.
 • Copenhagen, SAS od 3.7.
 • Solun, Ryanair od 3.7.

 

Iz Tuzle:

 • Antalya, Tailwind od 22.6.

 

Iz Mostara:

 

Iz Banja Luke:

 

Iz Beograda:

 • Heraklion, SkyExpress od 16.6.

 

Iz Niša:

 

Iz Kraljeva:

 

Iz Podgorice:

 • Gdansk, Smartwings od 28.5.
 • Katowice, Smartwings od 28.5.
 • Minhen, Air Montenegro od 1.6.
 • Yerevan, FlyOne od 1.6.
 • Izmir, SunExpress od 4.6.
 • Budimpešta, Air Montenegro od 15.6.
 • Ostrava, Air Montenegro od 18.6.

 

Iz Tivta:

 • Baku, Air Montenegro od 3.6.
 • Yerevan, FlyOne od 4.6.
 • Katowice, Smartwings od 7.6.
 • Copenhagen, Norwegian od 23.6.
 • Bristol, easyJet od 24.6.
 • Oslo, SAS od 27.6.

 

Iz Prištine:

 • Antalya, Pegasus od 1.6.
 • Heraklion, Aegean od 1.6.
 • Izmir, SunExpress od 3.6.
 • Gothenburg, Norwegian od 14.6.
 • Cologne, Corendon od 16.6.
 • Burgas, Gp aviation od 18.6.
 • Stockholm, SAS od 27.6.
 • Copenhagen, SAS od 3.7.

 

Iz Skopja:

 • Krf, Aegean od 1.6.
 • Antalya, Pegasus od 2.6.
 • Tunis, Tunisair od 24.6.

 

Iz Ohrida:

 • Varšava Radom, LOT od 24.6.