zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz regije

Split veći profit od Zagreba

U 2022. četiri najveće hrvatske zračna luke su bile financijski pozitivne. ZL Zagreb je ostvarila 10,4 milijuna EUR profita (na razini cijele grupe i manje, tj. samo 8,9 milijuna) i to demantira pisanje onih koji smatraju da je Ryanair uništio profitabilnost zagrebačkog aerodroma. No, ono što čudi je da je Split, koji je imao preko 200.000 putnika manje od Zagreba i ima ogromnu sezonalnost, znači i bitno veće troškove, postigao 4,3 milijuna EUR bolji rezultat, ostvarivši 14,7 milijuna profita. Kako pobogu? Dubrovnik je ostvario 7,3 milijuna EUR profita, što je loš rezultat, dok je Zadar je ostvario 3,3 milijuna EUR profita.

Država je državnim aerodromima uzela 60% profita i ostavila im 40%. Znači da je Splitu uzela čak 8,8 milijuna EUR. No, ono što i te kako brine je da je država istovremeno odlučila MZL Zagreb oprostiti koncesijsku naknadu za vrijeme Covida-19, ali i dobrim dijelom za 2022. godinu. Država je oprostila koncesionaru čak 14,3 milijuna EUR. Zašto pobogu? Pa država je dala aerodrom koncesionaru upravo zato da na njemu zarađuje. Za vrijeme Matkovića ZL Zagreb je zarađivala daleko više od Splita, to znači da je ostala u državnom vlasništvu sada bi zarađivala oko 20 milijuna EUR i država bi na tome inkasirala 12 milijuna EUR. Koncesionar je od početka koncesije platio 39 milijuna EUR koncesijske naknade. No, Zagreb je u koncesiji više od 10 od ukupno 30 godina. Planiralo se od koncesijske naknade u 30 godina naplatiti više od milijarde EUR. A do sada nije naplaćeno ni blizu tog iznosa, tj. naplaćeno je tek 3,9% iznosa. Kojeg onda ima smisla koncesija?

Dobro, Zagreb mora isplatiti novi terminal koji je opako puno koštao. Ali to mora isplatiti i Split. Njegov novi terminal je koštao bitno manje, no Split je svejedno do sada otplatio više od 8 milijuna od 40,3 milijuna EUR zaduženja za terminal pri HBOR.

Dakle ZL Split državi uplaćuje neusporedivo više od MZL Zagreb, ZL Split je sama izgradila terminal i kredit za isti će vratiti u 15 godina, duplo brže od zagrebačkog koncesionara. ZL Zagreb je imala sredstva da sama izgradi novi terminal uz isti kredit koji je kasnije odobren koncesionaru uz garanciju države, što svojoj državnoj firmi država nije htjelo odobriti. Zašto je onda država dala ZL Zagreb koncesionaru?

Uz to i te kako treba pitati zašto je država uzela svojim aerodromima 60% profita. Splitu hitno treba paralelna rulnica i dodatak stajanci. On bi trebao štedjeti novac za to. Dubrovniku svakako treba novac jer se nikako ne može oporaviti i vratiti na razinu iz 2019, Zadar planira širiti terminal, pistu i stajanku. Kojeg onda ima smisla uzimati im novac? O tempora, o mores!

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: ZL Split

119 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Netočno za Dubrovnik, puno više je bilo od navedena 1.3 milijuna eura.
Malo se bolje informirajte.

Provjerite tko vam salje takve informacije, poslovanja svih poduzetnika su javno dostupne informacije.
Dubrovnik je imao dobit od 7258739,04 €, Zadar dobit od 3297185,44€.

Eto sve jasnije sad.

Važno je istaknuti kako u RDG ZL Zagreb ulazi i gubitak od skoro 40 mil od prestanka poslovanja ZL Zagreb – ugostiteljstvo d.o.o. Zbog toga je sveobuhvatna dobit tih 11.36 mil EUR. Inače, bez toga, sveobuhvatna dobit bila bi veća od ZL Splita (za skoro 2 mil EUR više).

Sve čestitke Splitu. Najbolji posao u cijeloj regiji.

Apsurdan clanak koji je nepotrebno negativan. Prava vijest je da je Split megaprofitabilan a da je Zagreb izuzetno pametno doveo Ryanair koji mu je nadomijestio gubitak putnika od strane katastrofalno nesposobne Croatie Airlines i silnih long-haul kapaciteta sta je izgubljeno u kovidu, a istovremeno je i ostao profitabilan. Zagreb je privatna kompanija i u interesu im je profit. Dobro rade posao. Drzava se mora pozabaviti Croatijom Airlines a ne Splitom i Zagrebom.

Koliki je profit Zagreb imao 2019?

Diskriminacija Splita. U normalnoj državi bi se pomoglo zračnoj luci u eksproprijaciji zemljišta.

Eksproprijacija zemljišta je problem. To ne može riješiti nitko nego država. Znači, ni koncesionar to ne može riješiti.

Zato što je Grad Zagreb grad i to može. Zračna luka Split to ne može.

A može i to napraviti država koja je vlasnik zračne luke. Odnosno, država bi trebala to napraviti.

Zato što je država većinski vlasnik ZL Split i osim toga dobio udio profita. Ako je država u stanju uzimati profit od ZL Split onda bi trebala u stanju eksproprijirati zemljište pa da ga ZL može otkupiti po tržišnoj cijeni.

Da, to ima apsolutno smisla.

Što je bilo sa Zagrebom? Koliko ja znam koncesionar nije trebao otkupiti ni metar kvadratni zemljišta, a kamoli svo zemljište za novi terminal. Dapače, država je osigurala da

Znači po vašem mišljenju država može uzimati od zračne luke novac, ali ne može napraviti najobičniju adimistrativnu povlasticu koja bi ju koštala 0 eura? Zašto?

I ponovno navodim da koncesija ne bi promjenila ništa jer se do zemljišta ne bi moglo doći nego eksproprijacijom. A adimistrativni problem oko eksproprijacije ne može nitko riješiti nego država.

Država je vlasnik zračne luke. Je li vam to jasno?

Nerazumijem koji imate problem da država ne potroši ni centa na Zračnu luku Split, a pritom je pomogne.

Da. Što mislite tko je eksproprijirao zemljište za cestu Rudolfa Fizira nego država.

Ministarstvo je vama lokalna vlast?

Nitko nije ekspropijirao nikakvo zemljište za cestu uz ZL Split. Ta cesta je ista otkad je izgrađena Jadranska magistrala šezdesetih.

Malo me čudite sa ovakvi odgovorima tj zaključcima gosp Šćuric,naime ,ako država daje Zagrebu, daje kocesionaru a ako daje Splitu to joj se vraća, ili
kako bi se reklo,hoće li dobar domaćin jednom sinu zakrpiti hlaće a drugom sinu kojemu “bi mogle”puknit ,kupit nove hlaće !?!?
Prema tome treba ulagat gdje se isplati,LOGIČNO gosp Ščuric,zar ne !?

Da. Zato se treba pomoći Splitu.

Zagrebu se pomoglo. Splitu nije.

Evo odobreno da se ne treba platiti koncesijska naknada.

Onda neka sistem upravljanja ZL Split bude loš pa neka se stvari devijiraju do te razine da se izgradi nova rulnica.

A koji vi imate problem sa ulaganjem u državno zrakoplovstvo? Koji vi imate problem sa razvojem avioprijevoza?

Koncesija u Zagrebu se pokaza da je bila loša odluka države. Što je još najluđe, koncesionar ni ne uspunjava uvjete koje je trebao, znači plaćati koncesiju državi, već je izuzet od tog dijela, dok se u međuvremenu novac od Zračne luke Split oduzima. I sada da ja vas pitam, je li to diskriminacija? Je li diskriminacija da su jedni izuzeti od plaćanja državi, a drugi plaćaju 60% svog profita. Zašto ne napišete jedan članak o ovome?

I što to znače “jednaki kriteriji”? Koji kriteriji? Kako možete pričati o jednakosti kada svi nisu u istoj poziciji? Je li vi znate da je država dala 500.000€ za nepostojeću ZL Šibenik da se napravi nekakva papirologija? Ako se može dati za to, onda neka se država posveti i ostalim zračnim lukama.

Ako je dato pola milijuna za Šibenik može se i uložiti 0 za eksproprijaciju zemljišta koje će onda Zračna luka Split otkupiti svojim novcem. Ne mogu principi jedni vrijediti za Šibenik, a drugi za Split.

Koncesija u Splitu? Zašto? Vi shvaćate da koncesiju u Splitu nećete dobiti ako se ne postigne ugovor između koncesionara i države u kojem je država dužna eksproprijirati zemljište? Pa neće vam se ni jedan koncesionar obvezati na ugovor po kojem se trebaju napraviti rulnice, a zemljište za rulnice ne može otkupiti jer vlasnici to ne žele.

Zato što je država većinski vlasnik pa je najlogičnije da to radi država kada može. Osim toga država je ta koka uzima 60% prihoda, a ne lokalna zajednice.

“Split bi otišao u koncesiju iste sekunde da se raspiše. Sa zemljištem ili bez njega.” Definitivno. No ako je poanta koncesije da se aerodrom proširi, to nikada nećete dobiti ako se tom problematikom ne pozabavi država. Opet vam govorim, da bi ste dobili rulnice, treba vam zemljište. A da biste dobili zemljište od ljudi koji ga ne žele prodati, zračna luka treba postati nacionalni prioritet, a zemljište eksproprijirati. I koja je onda poanta koncesije? To da Split ne bi nekim slučajem bio bolji od Zagreba?

Država je donijela odluku da se taj novac uzme. Ako može to, onda može i pomoći.

Odlično Alene. Onda Splitu koncesija ne treba jer država može sama hendlati proširenje.

Kako? Što ako vlasnici ne žele prodati zemljište?

A s obzirom da je tu riječ o većinskom državnom vlasništvu to radi država.

O čemu Vi pričate gosp Šćuric,koja je to matematika,jel to možda viša matematika !?!?
“Od tih 60% država dobiva 55%” !?!?! koja je to zbunjoza ???(a gdje su integrali i derivacije !?)
Idemo u 6.razred osnovne,evo ovako ,od 100 zarade država dobiva 55% ili 55 a lokalna zajednica dobiva 45% tj. 45 nekih jedinica..
Ako za neku investiciju koja je opravdana treba 10 nekih jedinica onda bi država pošto je suvlasnik u iznosu od 55 % trebala dati 5,5 a lokalna zajednica bi trebala dati 4,5 ,po toj formuli isto tako treba djelit dobitak ili gubitak.
Ovo je toliko jednostavno da sve ostalo smatram političkim mućkama i prodavanjem magle !
Znači po toj formuli učestvuje se u investiranju i podjeli dobitka ili gubitka !!!!

Pa cijelo vrijeme Vam svi to objasnjavaju, Vi to negirate, a sada se cudite.
Rayan je ” uzeo” veliki broj putnika od ostalih kompanija, a istovremeno je dobio velike popuste.
Matematika je brutalna, Rayan je smanjio takse za oko 70%, posljedicno su vjerovatno i ostale kompanije ishodile neke popuste, a povecanje broja putnika je oko 7%…. Sa druge strane Split nije davao tolike popuste.
Aerodromi zaradjuju najvise od naknada, i tu Split stvara toliku razliku( razlika je ogromna, jer oko 5 mjeseci on radi sa samo par letova mjesecno i generira velike gubitke).

Kao što Borna kaže, upravo je poređenje sa Splitom pokazatelj kakav efekat FR ima na profitabilnost ZAG – 10% manje putnika, 40% veći profit.

Upravo ste ovim člankom potvrdili tezu kako FR jede maržu ZAG!

Zagreb nije trebao biti u minusu, ali se pokazalo da je Ryanair napravio tu razliku u profitu s obzirom na Split, samo vama je to čudno iz nekog razloga. A bilo bi čudno da je suprotno. Split sigurno ubija ona 3 udarna mjeseca gdje se plaća zlatom da se sleti i dobiju slotovi vikendima.

LCCa koji plaćaju realnu cijenu usluga, a ne sniženu.

Da, ja to znam. Ako sam u krivu, izvolite mi dokazati.

To nije istina…placaju manju i snizenu cijenu,koja ide jos nize na kolicinu prevezenih putnika….
Pogldajte malo cijenovnik zracne luke split,pa izracunajte kolike popuste dobivaju kompanije,pa tome dodajte novac iz udruzenog oglasavanja,pa cete vidjeti koliko jeftino zapravo kompanije lete za split, da im je trosak minimalan,zanemariv naspramn ostalih zracnih luka u hr…

Dobro znam koliko aviokompanije u Splitu plaćaju i dobro znam da lažete.

I kojem novcu iz udruženog oglašavanja vi pričate? Koliki je taj novac? Kome ide.

Kojim aviokompanijama Alene? I koliki je taj iznos?

Ne placa se zlatom to su lazi,istina je da nema slotova,ali je takoder istina da svih 5 najacih kompanija u splitu imaju ogromne popuste….

I koliki su ti “odgromni” popusti?

Niko to nije pisao a pratim od dolaska FR u Zagreb. Ali da je oporavak od covida isao brže sa FR jeste, ali na nižim taksama i velikom broju putnika ne moze se generisati tako veliki prihod. Zagreb će vratiti a i povećati svoje prihode a i dobit kad se vrate legacy prevoznici koji su bili tu prije Covida.
Morate znati i da amortizacija stvara veliki trošak. Struja, održavanje. Veći kompleks, veći terminal, veće broj prateće opreme. Skupi se. Mislim da ZG ima preko milion eura godišnje trošak električne energije.
Vjerujem da ima svega po malo ili svega po vise. Ali vidjecemo iduće godine kakav će biti rezultat. Prva godina sa “normalnim” uslovima putovanja. Ali definitivno menadžment nije uspio da vrati preCovid destinacije i kompanije. To bi trebali iduće godine da se potrude.

Biste li bili ljubazni da elaborirate tezu da je ZAG trebalo da bude 20 miliona eura?

To je neko tvrdio, da će ZAG da bude u minusu 20 miliona eura?

Alene. Opako zazivate Upravu Croatia Airlines, da se sad pravi važna i na osnovu vaših rečenice kaže da aerodrom Zagreb nije u minusu, jer ga financira Croatia Airlines što je bila te za čim je Ryanair počeo letjeti iz Zagreba. Ja se samo pitam što sve ove puste godine, radi ekipa u školi na aerodromu Pleso ko je postavila Hrvatska država ja prati kontrolira koncesiju. A sve velika imena tamo . Damir Vince, bivši pomoćnik ministra za zračni promet , pa doktor znanosti prezime zaboravio. Pa Branko Ilić izabran za predsjednika uprave Croatia Airlines na natječaju pred nekoliko godina, pa je natječaj poništen zbog sukoba interesa??! Oni nisu nikada istupili u javnosti ovih šest godina i to sve pokazuje njihovu osnovnu misiju , a to je ne talasaj i uzimaju plaću dok ide.

“Pilot” je vjerovatno mislio da Croatia Airlines ima više cijene od Ryanair, te da usprkos manjem broju letova još uvijek daje aerodromu Zagreb, više nego Ryanair. Trebali ste možda objaviti tablicu hrvatskih aerodroma i njihovih vlasnika. U Rijeci znam , da uz državu Hrvatsku , vlasnici su i otok Krk i grad Rijeka i grad Opatija i… U Zagrebu grad Zagreb , grad Velika Gorica i ne znam koliko je država tu? I zapravo, da li je država preglasala grad Zagreb i Veliku Goricu kad je odlučila dati koncesiju tursko Francuskoj korporacija?!

Ne rade dobro posao, to svi vidimo i razumijemo. Zašto država ne reagira čak preko tih petoro zaposlenih u hrvatskom dijelu zračne Luke Zagreb? Doktor Drljača i Damir Vince, u doba Boška Matkovića ,bili su visoko pozicionirani.

Zato dobro znaju kako aerodrom može profitabilno raditi. Sad su obojica u starosnoj mirovini I svejedno i dalje rade na aerodromu Zagreb, sad, kao za Hrvatsku državu i nikad se ne bune na poteze tursko Francuske korporacije? To je sve prečudno pre čudno i prenejasno??

Zasto ne kazete koliki je profit Zagreb imao 2019?

Izgleda da niste upoznati sa popustima koje daje zracna luka split,pogotovo croatiji,a poslje toga i ostalim kompanijam s dodatnim popustom na kolicinu putnika,i svi ti popusti uz ostali novac koje kompanije dobiju iz udruzenog oglasavanja da bi letjele ljeti…
To je izuzetno lose,i ne bi trebala biti praksa u Splitu,jer bi on ljeti i bez ikakvih popusta imao vise nego dovoljno putnika, i letova,stoga dobit zracne luke split nije ni priblizno dobra i velika kolika bi mogla biti sa istom kolicinom prevezenih puntika kojih trenutno ima….

I vidi ti čuda. Nakon svih tih navodnih popusta (naravno, za takvo nešto nisu izneseni dokazi), zračna luka profitira više nego iti jedna u državi, a i šire.

O Splitu se laže.

Država je uvijek gladna novaca i nikad nije dovoljno za namiriti sve skupine glasača. Apsurd je uzimati bilo kakav novac od zračnih luka jer ih iste ionako ne bi “zapalile” u kockarnici nego uložile u infrastrukturu i ostale stvari koje su potrebne za unapređenje poslovanja.

Gde se mogu pronaci kompletni finanskijski izvestaji?

Je li Alene?

Pa objavite ih. Na internetu ih nema.

Da. Zasto je to svasta? Zasto se skrivaju kompletni izvestaji? Ocigledno da se nesto mulja onda tu.

Pa ako se ne skrivaju onda ih objavite. Da vidimo leto stavku po stavku.

Ali zasto niste detaljno analizirali finansijske izvestaje isto kao sto to radite za JU, OU i Aerodrome Srbije? Ocigledno je da se nesto skriva tu sto ne zelite da iznesete.

Beograd je jos pre francuza dostizao preko 30 miliona evra profita.

Nije spomenuto u tekstu, a valjalo bi podsjetiti da je država (ne može bez njenog odobrenja) više puta odobravala i ZAG dizanje cijena. Kroz prvo enormno povećanje je terminal otplaćen.

Čitajući tekst, danas , prvi puta od kada je koncesija dobivena mi je palo na pamet pitanje.: Kako i kakav bi mogli generirati profit da još isplate državi milijardu eura naknade u 30 godina?

“ZL Zagreb je ostvarila 10,4 milijuna EUR profita (na razini cijele grupe i manje, tj. samo 8,9 milijuna) i to demantira pisanje onih koji smatraju da je Ryanair uništio profitabilnost zagrebačkog aerodroma.”

Pa naravno kad je država oprostila 14 miliona koncesijskih naknada, u suprotnom bi bili u minusu! Tako da nisu čitatelji pogriješili.

Da, 2022. godine je koncesionaru dozvoljeno da ne plati 14,3 miliona evra naknade. Zasto to niste napisali u tekstu?

A zasto nije?

Alene, da li imate informaciju kada je donesena odluka o oprostu koncesijske naknade i kako je ovo sprovedeno u finansijskim izveštajima?
Da li samo nije bilo troška ili je knjižen vanredni prihod na osnovu otpisa obaveze?

A završena je i berba maslina i trenutno su puni maslinovog ulja za poslovne poklone. Vrijeme je za poslovni posjet 🙂
https://ibb.co/V9nnRbc

A niste poredili profite 2022 i 2019?

U tom grmu lezi zec.

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!