zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz regije

Forto i ponovo želi aerodrome u koncesiju

Ministar komunikacija i prometa BiH Edin Forto je još jednom izjavio da je koncesija na aerodrome u BiH nužnost i da se mora provesti što prije. Od kada su američki veleposlanik Michael Murphy i Europske Unije Johann Sattler to izjavili Forto napadno i često ponavlja ovu tezu. Forto naglašava da aerodromi u BiH trebaju više destinacija, no ono što je ozbiljna zamjena teza je da on smatra da domaće rukovodstvo to ne može samo napraviti, nego treba tutora iz svijeta. Gospodine Forto, Banja Luka se lijepo razvija, Sarajevo razvaljuje i ima sve više i više linija i putnika. Sarajevo je ozbiljno povećalo broj putnika i linija spram predcovid period. Zar stvarno mislite da će koncesionar u tome biti uspješniji? Vi ne znate primjere Ljubljane i Zagreba gdje su koncesionari u tome krajnje neuspješni. Kao ministar prometa to bi morali znati. Kao što bi morali znati ogromne probleme koje ima Beograd sa koncesionarom, sukob Prištine i njihovog koncesionara, neispunjena obećanja za aerodrom Štip i obnovu Ohrida od makedonskog koncesionara. I usprkos svih loših primjera vi i dalje želite strateške objekte dati u koncesiju? Nazdravlje. A budite sigurni da je ovdje meta samo Sarajevo, možda Banja Luka, ali sigurni nisu Tuzla i Mostar. Taj stav ministra Forta nema veze sa poslovanjem aerodroma koji je više nego odličan, najbolji u regiji, nego je naručen stav političara koji je pod utjecajem Zapada. Ni prvi, ni zadnji u regiji.

Forto nalgašava da sarajevski aerodrom mora imati milijun putnika više. Slažem se. I uvjeren sam da će to postići za 5 do 7 godina. No, to neće postići ništa brže sa koncesionarom, upravo suprotno. Forto je najavio pregovore sa potencijalnim koncesionarima. Kao što sam rekao nakon izjava veleposlanika, to je gotovo stvar. No, Forto nam je ovaj puta otkrio nešto novo. Postoji spremna dokumentacija koja predviđa otvaranje pregovora za Sarajevski aerodrom uz posredovanje Svjetske banke. Bogami ste to ekspresno odradili gospodine Forto. I vidi čuda, to postoji samo za Sarajevski aerodrom. Ne i za Banja Luku, Tuzlu i Mostar. Ma da??? Na kraju Forto jasno naglašava da je za koncesiju i da to jedino može pomoći aerodromima BiH.

O moj bože! Pa jel moguće da se ista greška radi i u Hrvatskoj, i u Slovenij, i u Srbiji, i u Makedoniji, i na Kosovu, a eto i u Crnoj Gori i BiH?

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Alen Šćuric

54 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Ministra su dotičnog isti ambasadori i postavili na funkciju pa mora da radi šta kažu

Gospodine Alene vi sustinski ne razumijete situaciju u BiH ovdje politicari nisu nikada pod uticajem nikoga oni sve sto rade rade za mito.

Poštovani gospodine Šćuriću,
O kakvom Vi najvecem napretku u regionu, odličnom menadzemntu i slicnim laznim “glupim” epitetima castite nas aerodrom, dok je isti gotoco bez ijedne konekcije prema Zapadnoj Europi. Zelimo veze sa Londonom, Berlinom, Parizom, Rimom, Barselonom, a ne iskljucivo istocno. Mi smo dio Europe i zelimo veze sa njima, a ne Europski Islamabad. Lako je iz Zagreba sjediti i govoriti kako je nama u Sarajevu zapravo super aerodrom dok osim Beca i Frankfurta nemamo gdje otici bez presjedanja.

5 linija. Nije baš mnogo

Čovjek je iskren. Linija za zapadnu Evropu ima malo

Forto je predsjednik Nase Stranke (NS).
NS je projekat ambasade SAD u BiH.
Aferim.

Na ovom portalu nema mjesta političkim porukama. NS je stranka koja većinom privlači mlado stanovništvo sa visokim obrazovanjem, vi imate pravo na svoje mišljenje i izbor na izborima.

pa ima smisla uzevsi u obzir pismo ambasadora US i EU kojim se insistira na stvaranju okvira u federaciji za koncesije za aerodrome za koje se neosnovano kaze da su neodrzivi – a ustv. da bi se prigrabilo i to malo sto valja u bih. ne bih rekao da je sama NS projekat am. ambasade, pogotovo ako se zna geneza te stranke, ali definitivno forto svira kako u tom pismu pise. pismo je inace otislo niksicu tako da forto o tome prica striktno kao politicar, a ne kao neko ko moze sa svoje pozicije ministra u SMBiH ista da uradi. https://federalna.ba/dodjela-koncesija-za-aerodrome-luke-ne-smije-se-odgadati-du4ys

To mnogima očito nije kasno. Pola stranaka su strane ekspoziture

On se tu ne pita nista, nego neko ko ima interes mu je nalozio odozgo.
Svojevremeno pre 20-ak godina je poceo masovni outsource IT-a iz Banaka. Kao mi emo zaposliti vase radnike koji nisu efikasni i u 3 godine ustedicete XX posto na IT-u. Iza toga je najvise stajala firma sa 3 slova u imenu koja je ili dovela vecinu exec-a ili je ponudila “prednosti” postojecim.
Mafija koja je isla po tim krugovima je za 3 godine postizala te ustede, jer se nista nije investiralo. Svaka izmena koja nije standardna se naplacivala masovno,jer je to projekat za sebe.Svi ugovori su bili vezani na 5 godina sa mogucnosti produzavanja za drugih 5.

Rezultat. Nakon 5 godina, i ako se ispostavilo da su na kraju potrosili vise nego sto bi bile normalne operacije, ugovori su produzeni, jer oni koji su ih potpisali su sedeli na istim ili visim pozicijama.
Ovi sto su rekli da ce imati ogromne ustede, su nakon 3 godine kupili kajmak od masovnih bonusa, i isli u drugu firmu da proaju istu maglu jer su imali dokaz kako oni ustede pare.

Istu situaciju sada imate sa koncesijama, jedino sto nije firma sa 3 slova iza svega toga, ali je neka druga firma.

Nije firma sa tri slova, nego država sa tri slova…

Isto je to

🙂 Dobro citate izmedju redova, a u IT svetu je bila firma sa tri slova iz drzave sa tri slova 🙂

Sa jedne strane imate drzavu koja nije dobar menadzer , koja se vodi nesrazmjernim zaposljavanjem radi politicke borbe i izbora , jako lose ulaganje u infrastrukturu aerodroma …prvi primjer su vam Tivat i Podgorica a sa druge strane imate koncesionara koji radi islljucivo za svoj interes i zato je presudan kvalitetan ugovor sa koncesionarom ( koje su posledice po njega ako ne ispunjava obaveze ) … Ali sa obzirom da je vecina politicara korumpirana i provizija sigurno igra ogromnu ulogu od dva zla ne zna se koje je u ovom slucaju manje …

Ovakvih kao Forto ima dosta, samo se dokopaju vlasti svi bi da odrade neki posao i obezbjede se do kraja… Para vrti gdje burgija nece !!! A kad vec tako ima pozitive za Sarajevo onda iskreno se nadam da ce uspjeti da se odupru !!!

Mi obavezno moramo napraviti istu grešku da bi ispali najgluplji. To je mjesto rezervisano za nas . Forto je najvjerovatnije dobro podmazan od strane svjetske banke ili budućih koncesionara !

Gdje ste dali intervju ?

Koji su to mediji ?

Vi želite dati Split u koncesiju.

Ma da. Zašto onda potičete tu ideju?

Sarajevo ima najmanje letova od svih glavnih gradova regiona, sramotno malo i ako će koncesija to promjeniti na bolje, dobro je došla i to čim prije

Beograd, Priština i Skoplje nisu što se tiče letova i broja putnika.

Sta forto zna on je tu samo zato što ga je to zapalo a nit je on stručan sutra može bit ministar zdravlja tako je kod nas ljudi vode ministarstva a nemaju dodira sa time žalosno u kakvim banana državama zivimo

Prije par dana je direktor aerod SA na bloombergu opet govorio o nekoj hibridnoj koncesiji

Kada će Alenka Bratušek vratiti AP LJU u slovenske ruke

Mora čovek da se opari. Političari u FBiH su isti. Samo se rotiraju i gledaju ko će gde da ućari. Čisto dok ne ode sa funkcije malo da napuni džepove.

Zapad da daje provizije, ma hajte molim vas. To moze biti samo maligni Ruski uticaj. U EU provizija NEMA. Dobro je da ste pomenutog gospodina oslovili sa imenom i prezimenom, neka bude imenovan kao potkupljen.

Gos.Alene, samo se jos jednom pokazuje u praksi stanje nasih drzava i uticaja zapada.
Slazem se sa Vama, ali isto tako kada nasi politicari(HR,RS,BA, …) namirisu proviziju nista ih zaustaviti nece. Drze se mantre,kako ce stranac da ulozi i podigne promet. Da!?

Volim ovakve tekstove,zato sto oslikavaju pravo stanje stvari.

Vi kao da ne razumete da mi ne živimo u nezavisnim suverenim državama. Imamo iluziju toga, u realnosti smo klasične kolonije, samo danas je 21 vek, ne moraju da vam drže pištolj prislonjen u čelo 24h nego prosto kontrolišu vam ekonomiju, politiku, odbranu, medije i onda ste de facto pod kolonijalnom upravom. U BIH je nivo kolonijalne uprave čak podignut do nivoa apsurda. Tamo dođe debil iz Nemačke sa političkim kapacitetom bibliotekara iz Kaknja bez propisane procedure i mimo ustava BIH, proglasi sebe za kolonijalnog upravnika i donosi zakone. Uz sve to 60% političkog establišmenta ga podržava jer se nadaju nametnuće baš ono što njima treba. To je mentalni sklop i odnos prema državi, demokratiji i upravljanju sopstvenom sudbinom. Lakše da mi neko nešto nametne nego da se sami dogovorimo. Koncesija aerodroma je tu bukvalno kap u moru spram drugih besmislica.

A šta je alternativa? U Bosni su sve svi klali i palili si kuće i ubijali djecu dok Amerika nije zaustavila stvar.

ovo nije moguce jer prosto nije u nadleznosti forte i savjeta ministara koje je fakticki koordinaciono tijelo za medjuentietske te medjunarodne obaveze, osim u par osnovnih nadleznosti iz dejtona poput inostranih poslova. za ovo je iskljucivo nadlezna vlada federacije. e sad posto forto mozda nesto zna vise o tome, nije nemoguce da govori o tim spoznajama, ali to se nece dogadjati u njegovom ministarstvu niti ce on biti ukljucen kao ministar u SMBiH. dalje, njegova stranka je najmanji partner u vlasti, stoga ga to jos manje preporucuje kao mjerodavnog za ovo konkretno pitanje.

iskreno, mislim da lupeta. cak ne mislim da ista posebno zna. bilo je to neko pismo nekulturnih i osornih ambasadora vladi federacije da naprave pravni okvir za koncesije, ali ja msm da do toga ima dosta da vremena da prodje. forti je neko ubacio u glavu to da koncesije valjaju, a on je tek od juce u tom resoru pa mu treba neko bolji da ga malo edukuje.

politicari u bih notorno pricaju van svojih nadleznosti. mozda ne pratite ali to je prilicno endemicno tamo – narocito se daje u bosnjackom dijelu politike veca vaznost nivou bosne i hercegovine kao politicka igra, dok su pare i vlast na federalnom nivou (npr. budzet koji je 10x veci). onaj ko najmanje prica obicno ima najvise vlasti (npr. premijer federacije). nivo bih je relativno nebitan za ova pitanja poput koncesija, osim ako nisu u pitanji parafi na medjunarodne sporazume (a tu moraju svi da se sloze – nac. kljuc) – no dogovaranje se dogadja van savjeta ministara. tako da forto moze do ujutro da trubi o bilo cemu, ali je imao vise vlasti i novca kao premijer kantona sarajevo.

Bečka konvencija..?

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!