Novosti iz regije

Wizz Air je otkazao liniju London Luton-Ohrid. Linija se operira od 2015. i bila je sezonska, no ovog ljeta se neće obnoviti. Linija je imala dva tjedna polaska. Ovime Ohrid više nema vezu sa Londonom. Wizz Air je od 26.3. ukinuo i liniju London Luton-Sarajevo.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: Wizz Air

U I. mjesecu nije bila ni jedna nova linija u regiji, no u II. mjesecu konačno imamo jednu novu liniju:

 • Beograd-Izmir, AndoluJet od 16.2.

 

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: AnadoluJet

Zračna luka Mostar je u XII. mjesecu ostvario 16 putnika (206 u XII/2021, 691 u XII/2019). Aerodrom je u XII. mjesecu bio djelomično zatvoren radi radova. U XII. mjesecu aerodrom je imao 2 operacije (7 u XII/2021). Aerodrom nije imao carga.

Mostar je u 2022. godini ostvario 10.991 putnika (1945 u 2021.). Ovo je tek 32,1% putnika iz 2019. kada je aerodrom ostvario 34.207 putnika. U posljednjih 10 godina najbolji rezultat Aerodroma je bila 2012. kada je imao 78.055 putnika. Aerodroma u 2022. nije imao carga, a nije ga imao ni 2019. Aerodrom je u posljednja dva mjeseca sređivao ogradu, obojao rulnice, sanirao automatski sustav za slijetanja, opremio vatrogasne ekipe, rengen i sanitarni čvor.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: ZL Mostar

Zamaaero je uvela jednu veliku novinu. Kako bi spriječila pisanje botova i torlova svi komentari će ići na autorizaciju, tj. komentari će čekati objavu dok ih moderatori i administratori pročitaju. Oni komentari koji nisu primjereni i u suprotnosti su sa pravilima portala istim se neće objaviti i biti će brisani prije objave. Ovime čitatelji nisu blokirani ili bananini nego će čekati na autorizaciju. Moderatori i administratori će nastojati biti što više na portalu kako bi čitatelji mogli komentirati skoro u realnom vremenu. Tijekom vikenda smo napravili pokus ovog sustava i isti se pokazao izuzetno dobrim.

Zamaaero neće trpiti komentare u kojima se:

 • iznose nacionalistički, šovinistički, rasistički i slični sadržaji
 • raspravlja o 1999, 1991, 1941, 1918, 1848, 1812… ili o Nikoli Tesli, Ivi Andriću, Ruđeru Boškoviću, Anti Paveliću, Draži Mihajloviću, Slobodanu Miloševiću, Franji Tuđmanu te drugim temama i osobama koje nemaju veze sa zrakoplovstvom i služe za nacionalna prepucavanja
 • vrijeđaju ili omalovažavaju novinari i dopisnici ovog portala
 • vrijeđaju ili omalovažavaju drugi čitatelji
 • više puta ponavlja isti stav čitatelja
 • trola ili ih pišu botovi

Croatia Airlines je promovirala svoje dva dnevna leta na liniji Zagreb-Sarajevo. Putnici imaju opciju iz Sarajeva putovati rano ujutro i popodne, a iz Zagreba rano popodne i kasno navečer. Samim time putnici se mogu konkektirati na dobar broj letova iz Zagreba (nažalost radi loših valova ne na sve letove).

Istovremeno Croatia Airlines je objavila promotivnu akciju kojom nudi putnicima iz Sarajeva 30% popusta za sve letove Croatie Airlines. Akcija će trajati od 10. do 16.2. za putovanja do 4.6, no uz izuzetak Uskrsa, tj. od 6. do 16.4. Putnici koji žele ostvariti ovaj popust moraju prilikom kupnje upisati promo kod SARAJEVO30. Karte se sa popustom mogu kupiti samo preko aplikacije.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Croatia Airlines

Početkom VIII. mjeseca 2017. godine obitelj Čedomira Antića, profesora Filozofskog fakulteta, je pokušala otputovati na more, u Tivat. No, Air Serbia je zabranila njegovom autističnom desetogodišnjem sinu ulaz u avion jer se rasplakao u kaotičnom redu na aerodromu. Gospodin Antić naglašava da autistična djeca nisu agresivna, a da isto nije bio ni njegov sin. Nakon toga je jedna osoba u uniformi Air Serbie počela postavljati neumjesna pitanja i govoriti besmislene stvari. Potom su ih odveli do liječnika na aerodromu koji je bio doktor medicine rada i koji je po g. Antiću bio vrlo neuredan i ponašao se neprimjereno, te je izjavio da o autizmu ništa ne zna. Dječaka nije ni pogledao, ali mu je zabranio ulaz u avion.

Gospodin Antić je potom preko odvjetnika pokušao zatražiti od pilota da dječaka ipak primi na let, što je njegovo diskrecijsko pravo, ali je odbijen. Antić je potom pozvao medije, no većina držano kontroliranih medija ih je ignorirala. Gospodin Antić je tražio i sastanak sa direktorom Air Serbie koji ga nije htio primiti. Jedina osoba koja ga je primila u Air Serbiji je njihova pravnica koje je vikala na g. Antića i pritom ustvrdila da pravi kampanju protiv Air Serbie.

Antići su sa svojim autističnim sinom putovali avionom u Tunis, Grčku, Egipat, ali na letu Air Serbie nisu bili dobrodošli. Stoga je odlučio pokrenuti privatnu tužbu protiv Air Serbie. G. Antić je dobio od psihijatara i sudskih vještaka potvrdu da je Air Serbia kršila ljudska prava njegova sina. No, takvu potvrdu nije dobio od Liječničke komore Srbije koja ga je nepristojno odbila. Na koncu je sudski postupak trajao preko četiri godine i nakon pet i pol godina konačno su Antići dobili sudsku presudu Višeg suda u kojoj je Air Serbia osuđena da je prekršila ljudska prava malog Antića. Odšteta je simbolična jer Antić se nije htio obogatiti na nesreći svog sina, njemu je bitna zadovoljština. No, sud je Air Serbiji naredio da napravio procedure za ovakve slučajeve.

Nažalost Antiću je Air Serbia već najavila žalbu, pa ističe da se ne nada da će mu sin, koji sada ima 17 godina, zadovoljštinu dobiti prije 30. godine života. Antić kaže da ako Vrhovni sud ne potvrdi odluku Višeg suda da će ići i do Strazbourga.

Isti ovakav slučaj se desio u Indiji prije 8 mjeseci. Kompletna javnost je skočila na zadnje noge, Indijski direktorat za civilno zrakoplovstvo (DGCA) je nakon samo dva dana pokrenula istražni postupak i na koncu kaznilo kompaniju, dijelili su se otkazi, kompanija je učinila sve da se mladiću refundira neugodnost (platili su smještaj i prehranu za obitelj, idući dan ih stavili na let i kupili mu električna invalidska kolica). Istinski čudi da je ovaj slučaj u Srbiji prošao tako ispod radara i da nije mobilizirao javnost i medije.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Serbia

Vezano uz dokument koji smo dobili o pozivu za pokretanje linija MZL Zagreb, istoj smo poslali pet pitanja:

 1. Je li ovaj popis linija poslan svim avio kompanijama?
 2. Hoće li MZL Zagreb dodatno subvencionirati otvaranje ovih linija uz postojeći program subvencija, i ako hoće na koji način i sa kojim iznosima?
 3. Kada se MZL Zagreb nada da će neke od ovih linija krenuti sa operacijama? Do kojeg datuma je ostavljeno avio kompanijama da reagiraju tj. odluče se za letove?
 4. Ima li MZL Zagreb najava i za jednu novu liniju ove godine?
 5. Kako objašnjavate da Beograd ove godine ima 30 novih linija, Split 16 novih linija, Dubrovnik 7 novih linija, a Zagreb ni jednu jedinu. Od 24 zračne luke regije nove linije nemaju samo Maribor, Portorož, Lošinj, Sarajevo, Tuzla, Niš i Morava, te Zagreb. Čak i male lučice poput Mostara, Banja Luke, Rijeke, Brača, Pule, Ohrida, Tivta imaju nove linije, a Zagreb nema ni jedne.

Kao i uvijek od MZL Zagreb nismo dobili nikakav konkretan odgovor nego su nam napisali slijedeće:

Vezano za Vaš upit od 26. siječnja 2023., nastavno je očitovanje Međunarodne zračne luke Zagreb: Uprava Međunarodne zračne luke Zagreb kontinuirano radi na razvoju komercijalnog zračnog prometa u Zagrebu, te je u stalnom izravnom kontaktu sa zrakoplovnim kompanijama, s ciljem razmjene znanja/ideja i razumijevanja njihovih potreba u suradnji sa zračnom lukom. Svi ovi procesi kao i konzultacije za ispunjavanje regulatornih obveza su povjerljivi. Na službenoj web stranici možete pronaći najnovije dokumente.

Uprava Međunarodne zračne luke Zagreb također želi istaknuti da Zagreb ima jednu od najvećih stopa oporavka među zračnim lukama u Europi u 2022. godini (91% u odnosu na 2019.). U 2023. godini  Međunarodna zračna luka Zagreb očekuje značajno veći broj putnika u odnosu na 2019. godinu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: MZL Zagreb

Aerodrom Niš je objavio demanti na tekst flynaissus o ukidanju LCC linija iz Niša. Zamaaero je prenio taj članak i potpisao ga kao članak flynaissusa. Prvo mi nije jasno zašto Aerodrom Niš tu spominju vlasnike iz Zagreba jer vlasnik flynaissusa nikako nije iz Zagreba, niti ima ikakve veze sa Zagrebom. Ako se ovdje aludira na nas mi sa vlasnikom flynaissusa nemamo nikakve prijateljske odnose, čak nemamo ni komunikaciju, nikada razgovarali nismo, već smo razmijenili nekoliko e-mailova.

Drugo Aerodrom je napravio dva spina. Objavio je kako danas iz Niša leti 38 tjednih letova na 16 linija. Pritom je namjerno izostavio napisati činjenicu da je 7 od tih linija PSO Air Serbie, koja ima 16 tjednih letova. Upravo je PSO uveden da se opere obraz države i da se ne nastavi fijasko u kojem je Niš jedini u regiji imao manje putnika 2021. nego 2020.

Drugi spin govori o broju letova. Aerodrom ističe da je prilikom preuzimanja bilo 5 linija Ryanaira, 4 linije Wizz Aira i 1 linija Swissa koje su imale 20 tjednih letova. I ovo nije istina. Niš je početkom 2018. dok je na njemu bila još stara uprava imao 10 linija 3 prijevoznika, ali je stara uprava dogovorila linija za Beč koja je trebala krenuti 15.11. Dakle stara uprava je dogovorila 11 linija 3 prijevoznika i to Ryanaira za Bergamo, Berlin, Bratislavu, Stockholm, Weeze i Wizz Aira za Basel, Dortmund, Malmo, Mammingen i Beč, te Swissa za Zurich. Radilo se o 22 tjedna leta.

U ljeto 2022. Wizz Air je imao 12 letova iz Niša na 5 linija, Ryanair je imao 11 letova na 5 linija, Swiss nije imao letova. To je 23 tjedna leta. U IV. mjesecu Wizz Air je imao 10 tjednih letova, Ryanair njih 9, dakle 19 tjednih letova.

U ovom momentu Wizz Air operira 8 tjednih letova, a Ryanair njih 6. To je 14 tjednih letova. Čak 6 manje nego u zimu 2018. U IV. mjesecu Wizz Air će operirati 13 tjednih letova, a Ryanair njih 8, dakle 21 tjedni let. Tek od VI. do IX. mjeseca, znači samo 4 mjeseca u godini Wizz Air će operirati 13 tjednih letova, a Ryanair 10 tjednih letova, dakle 3 više nego što je bilo u ljeto 2018. No iduće zime broj letova će ponovo pasti na 14 tjedno u usporedbi sa 22 tjedna leta u zimi 2018/19. Znači tijekom cijele godine kada izuzmemo PSO linije ima manje letova nego što je bilo 2018. U prosjeku je 2018. bilo  20,33 letova mjesečno, dok će 2023. u prosjeku biti 18,75 letova mjesečno stranih kompanija.

O broju linija da i ne govorimo. 2018. ih je bilo 10 cjelogodišnjih, a od zime 11. Sada ih ima 8 cjelogodišnjih i 1 sezonska. Dakle dvije linije manje na razini cijele godine i tri linije manje iduće zime. Ovdje treba demantirati da je itko, pa ni flynaissus napisao da su danas 4 linije manje. To jednostavno nije istina. Nikako mi nije jasno što je Nišu trebao ovakav spin. Ispadaju smiješni.

Istina je ono što je Aerodrom napisao, da danas imaju 389.022 putnika što je bitno više u usporedbi sa 351.581 putnikom iz 2018. No, aerodrom ovdje zaboravlja da je dodatnih 37.441 putnika i te kako akumulirano na 16 PSO letova tjedno, što je 33,3% letova iz Niša. Bez tih letova Niš bi imao bitno manje putnika nego 2018.

Aerodrom navodi da su ugovori sa Ryanairom i Wizz Airom do ljeta 2024. kada završava veliki investicijski ciklus. Prethodno su najavili povećanje taksi od ljeta 2024, što će vrlo vjerojatno otjerati LCC, o čemu smo pisali jučer. Kako god, ovo što se dešava na Nišu nije dobro. Već sada nije dobro, a budućnost je još pesimističnija. I tu se zamaaero slaže sa flynaissusom.

A ovakav diletantski demanti se ipak ne očekuje od Aerodroma Srbije koji za jedva 400.000 putnika zapošljavaju čak 277 radnika.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Alen Šćuric

Eurowings je prošlog IV. mjeseca iz Splita letio za Berlin jednom tjedno. Toliko će letjeti i ovog IV. mjeseca. Za Cologne je letio 4 tjedna leta, a sada ih u IV. mjesecu leti 3. Za Dortmund kompanija je prošle godine letjela 1 tjedni let, sada leti 2. Za Dusseldorf Eurowings je prošlog IV. mjeseca letio samo 2 tjedna leta, sada ih leti 5. Za Hamburg je prošle godine letio dva tjedna leta, a toliko ih leti i ovog IV. mjeseca. Konačno iz Splita je za Stuttgart prošle godine Eurowings letio 3 tjedna leta, a sada ih leti jednako toliko, a od 18.4. uvodi i 4 tjedni let. Prošlog IV. mjeseca Eurowings je letio za Split 13 tjednih letova, sada ih leti 17, 4 leta više nego prošle godine.

Za Dubrovnik kompanija nije imala letova u IV. mjesecu. No, sada od 23.4. leti za Berlin jednom tjedno. Za Cologne letovi kreću tek od 14.5. jednom tjedno. Za Dusseldorf letovi kreću 1.4. jednom tjedno, a 16.5. uvodi se i 2. let tjedno. Za Hamburg kompanija kreće sa letovima 14.5. jednom tjedno. Konačno za Stuttgart Eurowings kreće 13.5. i to sa jednim tjednim letom. To znači da će početkom IV. mjeseca kompanija za Dubrovnik imati 1 let više nego prošle godine (kada nije imala letova), krajem IV. mjeseca ima dva leta, te od sredine V. mjeseca ima 6 letova.

Ni za Zadar Eurowings prošle godine nije imao letova u IV. mjesecu. Od 13.5. kompanija uvodi jedan tjedni let za Berlin, od 13.5. jedan tjedni let za Cologne, od istog dana jedan tjedni let za Dusseldorf i jedan za Hamburg. Od 14.5. kompanija uvodi dva tjedna leta za Stuttgart. To znači da će od sredine V. mjeseca Zadar imati 6 tjednih letova Eurowingsa.

Za Pulu Eurowings prošlog IV. mjeseca nije imao letova. Ove godine od 14.5. kreće sa letovima za Cologne, 2 puta tjedno. Za Dusseldorf kompanija kreće letjeti od 13.5. sa 1 tjednim letom, a od 23.5. uvodi i drugi tjedni let. I na koncu za Stuttgart kompanija kreće sa letovima 13.5. jednom tjedno. To znači da će kompanija imati 5 tjednih letova u V. mjesecu za Pulu.

Ni za Rijeku prošle godine kompanija nije imala ni jedan jedini let. Od 14.5. kompanija kreće sa 2 tjedna leta za Berlin, od 13.5. 1 tjedni let za Cologne, od istog datuma 1 tjedni let za Dusseldorf, od 14.5. 2 tjedna leta za Hamburg, te od istog datuma 2 tjedna leta za Stuttgart. To znači 8 tjednih letova Eurowingsa za Rijeku.

Za Tivat je prošlog IV. mjeseca kompanija imala jedan tjedni let za Dusseldorf, a toliko ima i sada. Od 14.5. uvodi i jedan tjedni let za Stuttgart.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Eurowings

LOT je prošle godine pokrenuo sezonsku liniju iz Varšave za Prištinu koja se operirala 4 puta tjedno od VI. do IX. mjeseca sa Embraerom E195. No, ove godine liniju više ne planira obnoviti. Kako je ove godine letove za Prištinu ukinuo i British, a i Eurowings je ozbiljno porezao broj linija i frekvencija za Prištinu, te bitno manje letova ima i MyWings, ali i Turkish (linije za Antalyu i Bodrum), te Corendon (Bodrum)i Pegasus (Antalya), dok Helvetic za sada nema letove za Prištinu ovog ljeta, postavlja se pitanje što se dešava sa Prištinom. Evidentno u postcovid vremenu aerodrom ima rezanja značajnih kompanija.

Ipak easyJet i Wizz Air će imati više letova za Prištinu ove godine. No, postavlja se pitanje hoće li povećanja ove dvije kompanije anulirati velik rezanja koja su najavljena kod ostalih kompanija.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: LOT

I dobili smo odgovor na pitanje što je sa code-share u SAD-u. Naime, Air Serbia je najavila code-share sa Qatarom i sa jednom američkom kompanijom. Code-share sa Qatarom se desio, a zamaaero je napisao da je deal u SAD-u daleko najizvjesniji sa Americanom. I upravo je Air Serbia objavila da proširuje sporazum sa Americanom.

No, ne radi se o code-share kako je najavio Jiri Marek, CEO Air Serbie, nego se proširuje interline. Novi interline omogućuje 70 dodatnih destinacija diljem SAD-a iz New Yorka i Chicaga. Ovo je i te kako značajan sporazum za Air Serbiu, no on nije code-share kako je najavljeno. U mom članku od prije par mjeseci objasnio sam razliku interline i code-share. Code-share je bitno jači sporazum od interline. Ne dvojim da će se u budućnost taj interline pretvoriti u code-share, no to se ove godine nije desilo. Ostaje za vidjeti hoće li kompanija objaviti neki drugi code-share izvan ovog interline u Americi ili je Marek pogriješio u svojoj najavi.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Serbia

U XII. mjesecu 2022. iz Skopja je putovalo 166.528 putnika (123.380 u XII/2021). Ovo je 94,4% putnika iz istog mjeseca 2022. (176.503). Aerodrom je imao 1381 operaciju u XII. mjesecu (1205 u XII/2021). Skopje je u XII. mjesecu imalo 294 tone carga (287 u XII/2021).

Ukupno je u 2022. Skopje ostvarilo 2.139.191 putnika, što je 90,6% putnika iz 2019. (2.360.400). Ukupno je u 2022. Skopje imalo 3304 tone carga, dok je 2019. imalo 3945 tona carga. Ovime se Skopje pozicioniralo na 6. mjesto u regiji (iza Beograda, Zagreba, Prištine, Splita i Dubrovnika), mjesto koje je imalo do 2019. godine. Prošle godine Skopje je bilo na 5. poziciji ostavivši iza sebe Dubrovnik, a 2020. na 4. poziciji ostavivši iza sebe Dubrovnik i Split.

autor: Mladen Radić, dopisnik (Osijek), foto: Aerodrom Skopje

MZL Zagreb je prema informacijama koje imam poslala svim avio kompanijama listu linija koje želi da se pokrenu iz Zagreba, a na kojoj su ovim redom napisane linije:

 • Prag
 • Tallinn
 • Berlin
 • Budimpešta
 • Riga
 • Vilnijus
 • Luxembourg
 • Bukurešt
 • Stockholm (ARN ili NYO)
 • Tirana
 • Priština
 • Reykjavik
 • Tbilisi
 • Kijev nakon prekida rata
 • Kišinev (Chisinau)
 • Yerevan

Neke od ovih linija nisu previše realne (Vilnijus, Tallinn, Budimpešta, Reykjavik, Tbilisi, Kišinev i Yerevan), neke su i te kako dobrodošle pošto se operiraju u regiji (Luxembourg, Riga, Kijev nakon rata), no neke su krucijalne po Zračnu luku Zagreb: Stockholm, Bukurešt, Berlin, Tirana, Priština, Prag.

Nažalost iz materijala koje sam dobio nije jasno hoće li MZL Zagreb dodatno stimulirati otvaranje ovih linija uz postojeći program stimulacija. Nije ni jasno zašto je MZL Zagreb čekala kraj I. mjeseca sa ovim programom. Tako nešto se radi u IX. i X. mjesecu, a ne 3-4 mjeseca kasnije, kada su kompanije već definirale svoje ljetne redove letenja.

Kako god Zagreb, za razliku od drugih zračnih luka nema ni jedne jedine nove linije ove godine, dok ih Beograd za sada ima 27 (sa zimskim linijama 30), a imat će ih još bar 3 nove, Split ima 16 novih linija, Dubrovnik 7… Zagreb spada među vrlo rijetke zračna luke regije koje nemaju novih linija: Maribor, Portorož, Lošinja, Sarajevo, Tuzla, Niš i Morava. Žalosno da čak i male lučice poput Mostara, Banja Luke, Rijeke, Brača, Pule, Ohrida, Tivta imaju nove linije, a Zagreb nema ni jedne. Jel ova lista pokušaj Zagreba da učini nešto ne pet do 12 nego u 12 i pet.

Poslali smo upit MZL Zagreb, pa ćemo objaviti njihovo priopćenje o ovom dokumentu čim dobijemo izjavu. Za sada ova informacija je neslužbena iako sam je dobio od vrlo pouzdanog izvora, no pričekajmo što će na naš upit odgovoriti MZL Zagreb.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: MZL Zagreb

Ove godine konačno imamo i pet novih linija među arodromima regije: Beograd-Ohrid (Air Serbia), Split-Skopje (Croatia), Osijek-Zadar i Rijeka-Zadar (obije Trade Air u PSO), te pokusne letove na liniji Ljubljana-Priština (Trade Air). Prve dvije linije su se operirale prije puno godina. Osijek-Zadar ima svog smisla ovog svijeta ali je nonsens da ima tek jedan let tjedno i da je sezonska. Rijeka-Zadar je najgluplja i potpuno nepotrebna linija. Priština-Ljubljana je operirala Adrija do IX. mjeseca 2019. Zadnje linije koja su uvedene u regiji su bile Zagreb-Podgorica (Ryanair 2021.), Tivat-Banja Luka (2021.) i Morava-Tivat (2022.).

Naravno svi prijevoznici su obnovili linije koje su imali prije Covida-19. MyWings je pokušao pokrenuti liniju Zagreb-Priština no ista je brzo i neslavno propala, u prvom redu zato što je otvorena tijekom zime. Ljeti bi ona sigurno bila uspješna.

Ono što još svakako nedostaje u regiji je povezivanje Zagreba sa Mostarom, Tuzlom i Prištinom, Beograda sa Bračem, Mostarom, Portorožom i Mariborom, te Ljubljane sa Skopjem, Sarajevom i Prištinom (tek treba vidjeti hoće li ova linija saživjeti). Jednako tako logične linije bile bi Pula-Priština, Pula-Sarajevo, Zadar-Niš, Split-Ljubljana, Dubrovnik-Ljubljana, Dubrovnik-Skopje, Sarajevo-Podgorica, Sarajevo-Skopje, Podgorica-Skopje, Podgorica-Morava.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Trade Air

Croatia Airlines pokreće letove iz Splita za Oslo od 14.5. do 15.10. Letovi će se operirati jednom tjedno, nedjeljom, sa Airbusom A320. Croatia će na liniji imati konkurenciju SAS-a koji je prošle godine operirao 12 letova tjedno i Norwegiana koji je prošle godine letio 10 letova tjedno. Još jedna linija na kojoj kompanija nije konkurentna i gdje će je konkurencija istinski pomesti.

Ovo je već druga linija ove godine koja se najavljuje iz Splita, obzirom da su najavljeni letovi iz Splita za Skopje. Kao i za Skopje linija još nije stavljena u prodaju.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Croatia Airlines

Već smo pisali o povećanjima Eurowingsa u Zagrebu. U prištinskoj bazi Eurowingsa kompanija je prošlogodišnjeg IV. mjeseca letjela za Bruxelles jednom tjedno, no ovih letova više nema ove godine. Kompanija je prošle godine imala 3 tjedna leta za Genevu, ali ni ovih letova više nema ove godine. Ni za Nuremberg kompanija neće letjeti ovog IV. mjeseca iako je prošle godine imala 1 tjedni let. Za Dusseldorf je Eurowings letio 5 tjednih letova, a toliko će letjeti i ove godine (svaki dan osim utorka i četvrtka). Za Frankfurt kompanija je prošlog IV. mjeseca letjela 2 leta, sada će letjeti 3 (srijeda, petak, nedjelja). Za Hamburg Eurowings je prošlog IV. mjeseca letio 1 tjedni let, a toliko ih ima i ove godine (subotom). Za Hanover je prošle godine kompanija imala 1 tjedni let, a toliko leti i ove godine (subotom). Za Minhen je prošlog IV. mjeseca Eurowings letio 4 tjedna leta, a ove godine ih ima isto toliko (ponedjeljak, srijeda, petak i subota). Za Stuttgart je Eurowings ima 5 tjednih letova, a toliko ima i ove godine (svaki dan osim utorka i četvrtka). Konačno za Zurich je kompanija prošlog IV. mjeseca imala 2 tjedna leta, a sada je broj letova smanjila na 1 (nedjeljom). To znači da je prošle godine u IV. mjesecu Priština imala 25 letova Eurowingsa, a ove godine je opako porezao i ima ih tek 20, tj. čak 5 letova manje nego prošle godine.

Kompanija će povećati broj letova iz Beograda. Prošlog IV. mjeseca kompanija je letjela samo jedan 1 let za Beograd iz Stuttgarta i nije imala letova iz Dusseldorfa. Ovog IV. mjeseca Eurowings planira operirati 3 tjedna leta za Stuttgart (ponedjeljak, četvrtak, subota) i isto toliko za Dusseldorf (ponedjeljak, petak, nedjelja). To je 5 letova više nego prošlog IV. mjeseca

Za Sarajevo Eurowings je prošlogodišnjeg IV. mjeseca imao 3 tjedna leta, a toliko će imati i ove godine (ponedjeljak, srijeda i subota). Za Stuttgart je kompanija prošle godine letjela 2 leta tjedno, a ove godine planira isto toliko (ponedjeljak i petak). Istim Sarajevo nema povećanja što je jako čudno uzmemo li u obzir činjenicu da je prošle godine prema Njemačkoj operirao i Wizz Air, te da odlaskom Wizz Aira Eurowings nije ništa napravio da preuzme dio tržišta.

Ovo znači da će na kontinentalne aerodrome regije Eurowings ove godine imati tek 3 leta više nego prošle godine. U idućim danima objavit ćemo povećanja i na Jadranu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Eurowings

Danas (25.1.) je Air Montenegro otkazao letove za Beograd i Ljubljanu iz Podgorice. U 10:16 je 4O-AOB otišao za Tivat kako bi odradio letove od tamo. Letovi iz Tivta za Beograd i Istanbul su odrađeni.

Letovi iz Podgorice su otkazani jer je na avionu 4O-AOA pronađen kvar prilikom line maintenacea. Kompanija je putnike za Beograd rerutirala (vrlo vjerojatno na Air Serbiu), no za Ljubljanu je let prolongiran na petak, tj. putnike će prebaciti na prvi idući let. Moj bože, znači putnici umjesto da putuju sat i pet minuta putovat će preko 48 sati. Vrlo neprimjereno. Kompanija je mogla putnika rerutirani na let Podgorica-Beograd-Ljubljana, ili avion po popravku poslati za Ljubljanu, ili drugi avion AOB nakon odrađenih letova poslati za Ljubljanu. I eto problema. Na samo pet letova jednog dana, totalni kaos kada samo jedan avion ispadne iz prometa.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Montenegro

Aerodrom Ljubljana je u XII. mjesecu imala 60.518 putnika (45.262 u XII/2021). Ovo je tek 70,8% broja putnika iz istog mjeseca 2019. (85.513). Vrlo loš rezultat.

Ukupno u 2022. Ljubljana nije uspjela ostvariti niti milijun putnika, što je istinski tragično. Aerodrom je ostvario 970.152 putnika. Ovo je tek 56,4% putnika iz 2019. godine (1.721.355), što je dobrih 40 postotnih bodova ispod prosjeka regije. Ljubljana je po postotku prometa iz 2019. na samom dnu Europe. Aerodrom je u 2022. ostvario 21.571 operaciju.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Ljubljana

Za uspješnu analizu uspjeha aerodroma potrebno je konstantno pratiti povećanje broja putnika. Pritom je vrlo važan podatak koliko su aerodromi narasli u desetogodišnjem vremenskom periodu. Stoga pogledajmo 10 najvećih aerodroma regije za period 2009-2019:

 1. Zadar 310,6%
 2. Skopje 291,9%
 3. Podgorica 188,1%
 4. Split 181,9%
 5. Beograd 158,3%
 6. Dubrovnik 146,0%
 7. Sarajevo 115,6%
 8. Priština 99,1%
 9. Zagreb 57,6%
 10. Ljubljana 20,1%

Više nego fascinantni rezultati su Skopja i Zadra. Ogroman respect! Vrlo dobri su rezultati i Podgorice, Splita, Beograda, Dubrovnika i Sarajeva. No, Zagreb je totalno podbacio pa nije ni čudo da mu se Beograd toliko odmakao, a da su mu se Split, Dubrovnik i Priština toliko primakli. Ipak daleko najgore rezultate ima Ljubljana, koja je u 10 godina uspjela povećati broj putnika za tek 20,1%.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: ZL Zadar

SkyAlps će letjeti charter liniju Košice-Brač od 17.6. do 17.9, jednom tjedno subotom sa Dash 8-400. Linija polijeće sa Brača u 14:05, dolazi u Košice u 15:40, vrača se u 16:20 i slijeće u Brač u 18:05. Kompanija će ovog ljeta letjeti i letove za Bolzano, te chartere za Bratislavu iz Brača. Kako subotom i nedjeljom još ima slobodnog vremena u Braču očekuje se još bar jedna ili čak više linija koja bi se trebala operirati.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Croatia Airlines

Ryanair je prošle godine letio iz Zadra za Bari 1 let tjedno, za Bolognu 2 leta tjedno i za Napulj 2 leta tjedno. Ove godine te linije više nisu u prodaji. Znači da je Ryanair uveo tri nove linije Rzezsow od 2.6, Munster od 3.6. i Milano Malpensa od 4.6. ali je i tri ukinuo pa je broj linija isti kao i prošle godine.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ryanair

Air Montenegro ima promotivnu akciju. Akcija traje do 31.1. Karte iz Tivta i Podgorice za Beograd se prodaju za 49 EUR, za Ljubljanu od 59 EUR, za Istanbul od 109 EUR. Niže cijene su i za ostale linije iako se ne navodi koliko. Karte se mogu koristiti od 16.2. do 30.9. U cijeni su sve takse.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Montenegro

Pula je u XII. mjesecu imala 2229 putnika (1079 u XII/2021). Ovo je 184,5% više putnika nego u istom mjesecu 2019. (1208), što Pula u prvom redu može zahvaliti novoj liniji Croatie Airlines za Zurich. Aedrorom je imao 216 operacija (276 u XII/2021). Aerodrom nije imao carga.

U 2022. Pula je ukupno imala 395.119 putnika (270.035 u 2021.). Ovo je tek 50,8% broja putnika iz 2019. što je istinski vrlo loš rezultat. Jedan od najlošijih u regiji, ali i u Europi. U 2022. Pula je imala 0,1 tonu carga, a u 2019. imala je 4,9 tona carga.

autor: Mladen Radić, dopisnik (Osijek), foto: ZL Pula

MZL Zagreb od 1.4. povećava naknadu za putnički servis i to za 12,4%. Ovaj servis se plaća za svakog odlaznog putnika. Do sada su kompanija plaćale po međunarodnom putniku 17,50 EUR, po domaćem putniku (u Hrvatskoj) 7,50 EUR i po transfernom putniku 4,00 EUR. No, sada će plaćati po međunarodnom putniku 19,67 EUR, po domaćem putniku 8,43 EUR i po transfernom putniku 4,50 EUR. Tek treba vidjeti hoće li se i Ryanairu povećati putnički servis ili je njegov ugovor striktan na svih 5 godina pod istim ugovorenim uvjetima.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: MZL Zagreb

Aegean će od 30.6. do 28.8. krenuti sa letovima na liniji Banja Luka-Atena. Linija će se operirati jednom tjedno petkom sa Airbusom A320. Preko Atene Aegean će imati velik broj konekcija za niz grčkih i drugih zračnih luka, poglavito prema Cipru, Bliskom Istoku i Africi.

Beogradska agencija Filiptravel je najavila letove iz Banja Luke za Monastir od 21.6. do 6.9. jednom tjedno, svake srijede sa Nouvelairom. Letovi bi se trebali operirati sa A320. Jednako tako Filiptravel je najavio letova iz Banja Luke za Antalyu sa Tailwindom, svake srijede od 7.6. do 21.9. Letovi bi se trebali operirati sa Boeingom 737-400. Iako nam je Filiptravel potvrdio ove linije iste za sada još nisu potvrđene u Aerodromu Banja Luci, te aerodrom još nije dobio nikakve informacije o njima, niti su aviokompanije ili Filiptravel zatražili ikakve usluge od aerodroma, čak nisu imali ni preliminarni kontakt. Stoga su ove dvije linije tek planovi i tek treba vidjeti hoće li se ostvariti.

Za sada aerodrom ima potvrđene charter Freebirda za Antalyu (od 3.6. utorkom i subotom sa A320), te redovne leisure linije Air Caira za Hurghadu (od 28.4. petkom, od 7.6. utorkom i petkom sa Embraerom E190) i Air Montenegra za Tivat (ponedjeljkom i petkom od 9.6 sa E195). Aerodrom i dalje ima 7 linija Ryanaira, 5 linija Wizz Aira i 1 liniju Air Serbie ovog ljeta. Biti će to dobro ljeto za Banja Luku.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aegean

Iako je Ryanair najavio da će operirati liniju Niš-Bergamo do 25.2. Ipak će je prekinuti i prije. Posljednji let na ovom liniji će biti u subotu 28.1. Ryanair je ovu liniju operirao od 2016. godine. Linija se operirala dva put tjedno. Ukidanje ove linije je izazvalo ogroman protest u Nišu čiji stanovnici nisu zadovoljni činjenicom da je aerodrom izgubio 2 od 19 linija koje je imao. Ryanair je za starog managementa letio 5 cjelogodišnjih linija, a sada leti 3 cjelogodišnje i 1 sezonsku. Ryanair je prije ukidanje linije imao sastanak sa Aerodromima Srbije i nakon toga liniju ekspresno ukinuo.

Ryanair će i za Banja Luku ukinuti letove za Bergamo već 30.1. iako je prvotno planirao liniju operirati do 27.2. Ryanaira je ukinuo 5 linija iz Bergama, no otvara 8 novih, među kojima i onu za Rijeku.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ryanair

Croatia Airlines od 25.1. do 27.1. provodi promotivnu akciju i nudi 30% popusta na sve međunarodne letove iz Hrvatske. Popusti su za jednosmjerne i povratne karte uz prodaju isključivo preko interneta. Let mora biti isključivo sa Croatiom Airlines i nije moguć popust ako je u let involvirana druga kompanija. Karte se moraju iskoristiti do 4.6. ove godine, no nisu dozvoljene za vrijeme Uskrsa od 6. do 16.4. Pristojbe zračnim lukama i ostale naknade plaćaju se u punom iznosu. Kupci moraju upisati promotivni kod

EUROPA30.

autor: Mladen Radić, dopisnik (Osijek), foto: Croatia Airlines

Zračna luka Rijeka je u XII. mjesecu imala 1429 putnika (268 u XII/2021). Ovo je 190,0% putnika iz XII. mjeseca 2019. (752). Rijeka je u XII. mjesecu imala 152 operacije (87 u XII/2021. 134 u XII/2019). Ovo Rijeka može zahvaliti novim letovima Croatie Airlines za Minhen. U XII. mjesecu aerodrom nije imao carga.

Ukupno je u 2022. Rijeka imala 164.086 putnika (56.388 u 2021). Ovo je 81,7% putnika iz 2019. godine (200.841). Aerodrom je u 2022. ostvario 4392 operacije (4286 u 2021, 4942 u 2019.), te je imao 41,1 tonu carga (0,1 tonu u 2021, 1025,9 tona u 2019.).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: ZL Rijeka

Air Serbia od danas, 23.1. do 5.2. provodi promotivnu akciju u kojima se karte nude po istinski povoljnim cijenama. Period putovanja je 1.2. do 1.4.2023. Kompanija prodaje po 39 EUR u jednom smjeru karte iz Beograda do Banje Luke, Tivta, Podgorice, Zagreba, Skopja, Sarajeva, Ljubljane, Soluna, Atene, Bukurešta, Sofije, Tirane, Barcelone, Malte i Budimpešte.

Iz Beograda do Rima, Stuttgarta, Osla, Copenhagena, Stockholma, Bologne, Nuremberga, Hannovera, Dusseldorfa, Venecije, Milana, Larnace i Barija, moći će se putovati za 49 EUR po smjeru. Za letove do Salzburga, Lyona, Zuricha, Bruxellesa, Beča, Praga, Madrida, Valencije, Istanbula, Ankare, Berlina, Malage, Frankfurta, Pariza i Amsterdama moći će se putovati za 59 EUR. Dok će se do Londona moći putovati za 79 EUR po smjeru.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Serbia

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!

Linije

 

Iz Ljubljane:

 • Copenhagen, Norwegian od 29.4.
 • Riga, airBaltic od 2.5.
 • Heraklion, Corendon od 7.6.
 • Antalya, Corendon od 9.6.
 • Madrid, Iberia od 29.7.

 

Iz Maribora:

 

Iz Portoroža:

 

Iz Zagreba:

 • Seoul, T’Way od 18.5.
 • Stockholm, Croatia od 20.5.
 • Berlin, Croatia od 21.5.
 • Tirana, Croatia od 14.6.
 • Monastir, Croatia od 20.6.
 • Tel Aviv, Neos od 3.7.

 

Iz Pule:

 • Hanover, Eurowings od 18.5.
 • Memmingen, Ryanair od 1.6.
 • Glasgow, easyJet od 24.6.
 • Birmingham, Jet2 od 2.5.2025.
 • Manchester, Jet2 od 2.5.2025.
 • London Stansted, Jet2 od 3.5.2025.

 

Iz Rijeke:

 • Beč, Ryanair od 3.6.
 • Ancona, Aeroitalia od 8.6.
 • Basel, easyJet od 24.6.

 

Iz Zadra:

 • Katowice, Ryanair od 17.4.
 • Kaunas, Ryanair od 1.6.
 • Barcelona, Ryanair od 2.6.
 • Košice, Ryanair od 2.6.
 • Cork, Ryanair od 3.6.
 • Verona, SkyAlps od 15.6.
 • Copenhgagen, Norwegian od 23.6.
 • Oslo, Norwegian od 24.6.
 • Toulouse, easyJet od 26.6.

 

Iz Splita:

 • Lille, Volotea, od 21.4.
 • Innsbruck, Smartwings, od 30.4.
 • Istanbul, Croatia od 7.5.
 • Stockholm, BRA od 11.5.
 • Lulea, BRA od 22.5.
 • Reykjavik, Play od 28.5.
 • Napulj, Volotea od 31.5.
 • Atena, Volotea od 2.6.
 • Strasbourg, Volotea od 26.6.
 • Malmo, BRA od 26.6.
 • Bari, Volotea od 5.7.

 

Iz Brača:

 • Luksemburg, Luxair od 4.5.
 • Verona, SkyAlps od 8.6.

 

Iz Dubrovnika:

 • Lille, Volotea do 24.4.
 • Gothenburg, Norwegian od 1.5.
 • Larnaca, Cyprus od 1.7.
 • Bari, Volotea od 4.7.

 

Iz Osijeka:

 

Iz Sarajeva:

 • Izmir, SunExpress od 21.4.
 • Atena, Aegean od 1.6.
 • Antalya, Pegasus od 3.6.
 • Jeddah, flyadeal od 4.6.
 • Sharjah, Air Arabia od 10.6.
 • Copenhagen, SAS od 3.7.
 • Solun, Ryanair od 3.7.

 

Iz Tuzle:

 • Antalya, Tailwind od 22.6.

 

Iz Mostara:

 • Beograd, Air Serbia od 15.4.
 • Verona, SkyAlps od 30.4.
 • Minhen, SkyAlps od 30.4.
 • Bari, SkyAlps od 2.5.
 • Rim, SkyAlps od 2.5.

 

Iz Banja Luke:

 

Iz Beograda:

 • Mostar, Air Serbia od 15.4.
 • Marsu Alam, Air Serbia od 20.4.
 • Heraklion, SkyExpress od 16.6.

 

Iz Niša:

 

Iz Kraljeva:

 

Iz Podgorice:

 • Gdansk, Smartwings od 28.5.
 • Katowice, Smartwings od 28.5.
 • Minhen, Air Montenegro od 1.6.
 • Izmir, SunExpress od 4.6.
 • Budimpešta, Air Montenegro od 15.6.
 • Ostrava, Air Montenegro od 18.6.
 • Varšava Radom, LOT od 23.6.

 

Iz Tivta:

 • Birmigham, Jet2 od 2.5.
 • Riga, Norwegian od 4.5.
 • Berlin, Eurowings od 4.5.
 • Baku, Air Montenegro od 3.6.
 • Katowice, Smartwings od 7.6.
 • Copenhagen, Norwegian od 23.6.
 • Bristol, easyJet od 24.6.
 • Oslo, SAS od 27.6.

 

Iz Prištine:

 • Riga, airBaltic od 4.5.
 • Stuttgart, Condor od 12.5.
 • Antalya, Pegasus od 1.6.
 • Izmir, SunExpress od 3.6.
 • Gothenburg, Norwegian od 14.6.
 • Copenhagen, SAS od 3.7.

 

Iz Skopja:

 • Riga, airBaltic od 2.5.
 • Krf, Aegean od 1.6.
 • Antalya, Pegasus od 2.6.
 • Tunis, Tunisair od 24.6.

 

Iz Ohrida:

 • Varšava Radom, LOT od 24.6.