Novosti iz regije

Aerodrom Sarajevo je otvorio novu Covid-19 PCR i antigensku testnu postaju. Postaja će testirati putnike, ali i ostale građane koji će imati potrebu za testiranjima. Aerodromu je partner u projektu poliklinika Eurofarm. Rezultati antigenskih testiranja će biti u roku od 15 do 20 minuta, a PCR testova u roku od pola sata od uzimanja uzorka. Vrlo brzo, bitno brže nego to imaju drugi aerodromi.

Antigenska testiranja će se raditi u samoj aerodromskoj zgradi, dok će se PCR testiranja raditi u kontejneru postavljanom za tu nakanu koji je izvan terminala. Testiranje se može obaviti svaki dan od 5 do 22 sata. Trošak PCR testa je vrlo prihvatljivih 100 KM (51 EUR), a antigenskog testa još prihvatljivijih 45 KM (23 EUR). Sarajevo je jedan od prvih aerodroma koji nudi testiranja u regiji.

preneseno: ADRIA GRUPA, FlyingBosnian; foto: Aerodrom Sarajevo

Turkish planira povećati sadašnjih 10 tjednih letova za Beograd na 14 tjednih letova od 26.4. i na 21 tjedni let od 3.5. Air Serbi će na liniji i dalje imati 7 tjednih letova, dočim će obije kompanija letjeti 4 dnevna leta od 3.5. Kompanije će iz Beograda letjeti u 9:00, 12:15/12:40/13:10/13:15 (Air Serbia), 14:50 i 20:15. Uz to i Pegasus leti za Sabihu četiri puta tjedno (ponedjeljak, četvrtak, petak i nedjelja).

Ostaje za vidjeti hoće li se stvarno ostvariti čak tri dneva leta Turkisha, nešto što do sada Srbija nije dozvoljavala. No, kako Air Serbia sada ima code-share na Turkishu, moguće je da će se isto sada i dozvoliti.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Turkish

Ruska kompanija S7 planira letove za Beograd iz Moskve Domodedovo od 29.5 koji će se obavljati jednom tjedno petkom. Ovo je već četvrtak kompanija koja prometuje na ovoj liniji, obzirom da letove već imaju Aeroflot, Air Serbia i Nordwind.

Za Izrael letove je objavio i El Al koji planira letjeti od 12.4. ponedjeljkom, petkom i nedjeljom (za sada samo do 30.4). Osim njega letove planira i Israir koji već leti četvrtkom, od 24.4. dodaje petak i nedjelju, od 15.6. utorak, a od 23.6. dodaje srijedu. Israir ima izvanredne letove oko Uskrsa, u nedjelju 28.3, utorak 30.3, petak 2.4, nedjelju 4.4. i srijedu 14.4. Arkia leti četvrtkm i nedjeljom, osim 11.4. Na ovoj liniji letjet će i Air Serbia od 3.5. ponedjeljkom i petkom. To znači da će Tel Aviv u top sezoni imati 9 do 12 tjednih letova (ovisi hoće li El Al produžiti letove nakon 30.4.).

Za Antalyu letove pokreće Turkish od 3.7. i to utorkom, srijedom, subotom i nedjeljom. Ovo će biti ozbiljna konkurencija Air Serbijinom Avioletu koji planira operirati 22 tjedna leta za Antalyu u top sezoni. Turkish planira letjeti i za Bodrum od 1.7. tri puta tjedno, srijedom, četvrtkom i nedjeljom. I ovo je konkurencija na Air Serbijin Aviolet koji leti 3 tjedna leta.

Aegean pak planira uz letove iz Atene od 24.4. (ponedjeljkom i petkom, 2.6. dodaje i srijedu), letjeti za Rodos od 31.5. ponedjeljkom i četvrtkom, te za Heraklion od istog datuma i istim frekvencijama. Linije su charteri za turističke organizacije, pa će biti konkurencija Air Serbijinom Avioletu. Linija za Heraklion će biti više nego popularna obzirom da na njoj leti još i Wizz Air dva puta tjedno, te Ellinari jednom tjedno, a očekuje se da će i Aviolet objaviti letove na ovoj liniji.

Ovom spisku treba dodati i 4 nove linije Wizz Aira, dvije nove linije Air Serbie, novu liniju Luxaira, KLM-a, Anadolujeta, SkyUpa, te Windrosea i Nordwinda (od XII/2020), pa dobivamo čak 18 novih linija iz Beograda ove godine. Više nego fascinantno! Ostaje za vidjeti koliko će se od ovih najava stvarno i ostvariti.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Turkish

Wizz Air je u prodaju pustio još dvije linije iz Poljske prema Splitu. Za Lublin  će kompanija letjeti četvrtkom i nedjeljom od 13.6, dok će za Poznan letjeti ponedjeljkom i petkom od 11.6. Kao i na svim linijama iz Poljske planira prometovati samo tri mjeseca do sredine IX. mjeseca. Ovime je Wizz Air povećao broj linija prema Splitu na čak 10, od čega je 6 novih linija. Kao što smo već objavili Wizz bi trebao najaviti još i letove za Beč, Budimpeštu i London Gatwick.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Wizz Air

Grčki nacionalni prijevoznik Aegean od 1.4. je zatvorio predstavništvo u Beogradu. Sve poslove za srpsko tržište preuzima atenska centrala. Predstavnik u Ateni je zadužen za Srbiju, Hrvatsku, Crnu Goru, Makedoniju, BiH, Rumunjsku, Bugarsku i Albaniju. Aegean se, za sada, u Beograd vrača 2.6. kada će letjeti dva tjedna leta (srijedom i petkom).

Prije par dana predstavništvo u Beogradu je zatvorila i Alitalia.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: Aegean

Nizozemski LCC Transavia je još jednom prolongirala pokretanje linije Amsterdam-Ljubljana i to sa 22.4. na 20.5. Kada linija poleti prvo će se operirati tri puta jedno utorkom, četvrtkom i nedjeljom, a od 28.5. linija dobiva i let petkom.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Transavia

U prva tri kola kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u nogometu, Katar 2022., igrana krajem III. mjeseca, nogometaši s područja bivše države, tj. regije,  putovali su na gostovanja sa različitim avioprijevoznicima. Prva je krenula reprezentacija BiH na susret sa Finskom 21./25.3. na letovima C3321/C3325, Sarajevo-Helsinki-Sarajevo, zrakoplovom A320, 9A-BTH, hrvatskog Trade Aira.

Crna Gora je na susret sa Latvijom letjela 23./25.3., Podgorica-Riga-Podgorica, broj leta V33090/V33091, rumunjskim Carpatairom, zrakoplovom Fokker 100, YR-FKB.

Rumunjska je bila domaćin Makedoniji koja je 24./26.3. koristila A319 Croatia Airlinesa, 9A-CTI, na letovima Skopje-Bucharest (OTP)-Skopje, OU3467/OU3468. 30. ožujka Makedonci ponovo lete Croatia Airlinesom iz Skopja za Dusseldorf na susret sa Njemačkom. Let OU9361 odrađuje A319, 9A-CTI.

Slovenija je imala dva gostovanja za redom, sa Rusijom, te s Ciprom, tako da je zrakoplovom Trade Aira, A320, 9A-BTH, 25.3, prvo odletjela iz Ljubljane u Soči (C3400), zatim 27.3. iz Sočija u Larnacu (C3401), te naposljetku 30.3. iz Larnace u Ljubljanu (C3402).

Srbija je gostovala kod Azerbajđana, 28./30.3. Na letu Air Serbie, JU9070/JU9071, Beograd-Baku-Beograd, koristio se A319, YU-APD.

Reprezentacija Kosova odletjela je 29.3. na noge Španjolskoj. Utakmica se igra u Sevilli, a iz Prištine su doletjeli Embraerom 190, LZ-BUR, Bulgaria Aira (FB8585).

Hrvatska je igrala u Sloveniji, za što je koristila reprezentacijin autobus. Nastavak kvalifikacija je početkom IX. mjeseca.

autor: Juraj Mehić, dopisnik (Velika Gorica), foto: Trade Air

KRIK (poznat po obelodanjivanju mnogih afera u Srbiji i regiji) i OCCRP su u okviru projekta ,,Otvoreni Luxemburg“ objavili kontroverze i sukobe interesa vezane za biznismena Stanka Subotića, Jose Luis Arnaut (bivšeg portugalskog ministra i advokata) i kompaniju Vinci, a vezano uz Aerodrom Beograd.

Naime, Stanko Subotić je zaradio 47 miliona EUR od prodaje 11 hektara zemljišta Vinci-u za proširenje beogradskog aerodroma. U koncesionom ugovoru, po navodima KRIK-a, je to zemljište procenjeno na cenu od 100 EUR po m2, a Subotić ga je prodao je po ceni od 436 EUR po m2 četiri i pola puta skuplje. Vinci je ovu kupovinu opravdao vrlo povoljnim položajem Subotića zbog posedovanja neophodnog zemljišta, iako je Zurich Airports u koncesionoj prezentaciji ponudio proširivanje na zemljište koje nije Subotićevo. Cena ovog zemljišta biće uračunata u iznos od 732 miliona EUR za koju se Vinci obavezao da će uložiti u Aerodrom.

Takođe, po navodima KRIK-a, Jose Luis Arnaut vlasnik je advokatske kancelarije koja je savetovala Vinci prilikom kupovine firme ,,Aeroportos de Portugal“ (ANA, kontroliše 10 aerodroma) 2012. godine. Ista ta kancelarija je 2016. godine angažovana da savetuje Vladu Srbije oko koncesije Aerodroma, suprotnu stranu od Vinci-a koga je prethodno savetovala. Dan pre nego što je 2018. godine Vinci izabran za koncesionara, Arno je imenovan na mesto predsednika upravnog odbora ANA-e. 2019. godine, nakon prodaje zemljišta, Subotić je sa Arnoom ušao u posao prodaje nekretnina u firmi ,,Vanguardlevel“.

Subotić je takođe umešan u porodaju aviokompanije Air Posh Nikoli Petroviću. Kompanija je prodata za 100 hiljada EUR, a samo njen avion se procenjuje na cenu od pola miliona EUR.

autor: Luka Babić, suradnik (Beograd), foto: Aerodrom Beograd

Wizz Air pokreće sezonske linije iz Beograda za Heraklion, od 12.6. i za Santorini od 13.6. Linija za Herklion će se operirati utorkom i subotom, a Santorini srijedom i nedjeljom. Ovo je direktna posljedica sporazuma Grčke i Srbije kojim će se priznati cijepljenja iz Srbije u Grčkoj, a o čemu smo pisali prije par dana.

autor: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Wizz Air

Air Serbia tijekom IV. mjeseca uvodi čak 10 dodatnih letova i jednu liniju obnavlja. 30.4. obnavlja se linija za Rim, koja će letjeti jednom tjedno. Dodatne letove koje kompanija uvodi su: Amsterdam 4. tjedni let od 29.4, Frankfurt 4. let od 12.4, Larnaca 3. let od 29.4, Ljubljana 4. let od 22.4, Paris CDG 8. i 9. tjedni let (2 dnevna) od 30.4, Podgorica 15. let (2. dnevna ponedjeljkom) od 12.4, Skopje 5. let od 29.4, Zagreb 4. let od 29.4, te Zurich 10. let (2. dnevna) od 29.4.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Serbia

Pegasus već sada leti sve linije koje planira operirati i ovog ljeta. Za Beograd kompanija leti ponedjeljkom, četvrtkom, petkom i subotom. a tako će letjeti i do kraja ljeta.

Za Sarajevo Pegasus leti ponedjeljkom, srijedom, petkom i nedjeljom. No, od 19.4. se gubi let ponedjeljkom, pa će operirati tri puta tjedno. 6.5. letovi postaju svakodnevni, a od 31.5. Pegasus će letjeti 10 tjednih letova, svakodnevno, a dva leta ponedjeljkom, subotom i nedjeljom.

Za Skopje Pegasus leti svaki dan osim utorka i četvrtka. Od 4.5. letovi postaju svakodnevni i tako će ih prometovati do kraja ljeta.

Za Prištinu kompanija u ovom momentu leti svakodnevno, a tako će letjeti cijelo ljeto. Kompanija više nema letova prema turističkim destinacijama koje je prije imala sa nekih aerodroma regije.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Pegasus

Air Serbia je ovog ljeta iz Beograda otkazala čak 15 linija u usporedbi sa ljetom 2019. Kompanija neće letjeti za Pulu, Rijeku, Zadar, Barcelonu, Bairut, Cairo, Hamburg, Helsinki, Kijev, Krasnodar, Madrid, Maltu, Nicu, St.Petersburg i Veneciju.

Iz Niša, u usporedbi sa 2019. kompanija je otkazala 7 linija: za Budimpeštu (još 2019.), Ljubljanu, Bolognu, Rim, Gotenburg, Friedrichshafen, Baden-Baden, dok će operirati Hannover, Nuremberg, Salzburg, Hahn i Tivat. Kompanija neće operirati ni jedan jedini let iz Kraljeva. Ukupna razlika linija spram 2019. je zapravo 20 linija, obzirom da je kompanija uvela dvije nove linije: Oslo i Genevu.

Ogroman broj otkazanih linija. No, tek treba za vidjeti hoće li se i sve preostale linije oparirati, a zbog Covida-19.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Luka Babić (Air Serbia)

Croatia Airlines, po uzoru na Lufthansa grupu, od 30.3. zahtjeva korištenje kirurških maski, ili filtrirajuće polumaske (FFP2, N95 ili KN95). To znači da na avionima Croatie Airlines više neće biti dozvoljene priručne maske, viziri i platnene maske.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: Croatia Airlines

Adria Tehnika trenutno u hangarima ima jedan A320 od Swissa, jedan A319 od easyJeta, jedan A319 od Voloteje, 2 Brusselsova aviona i to jedan A319 i jedan A320 koji je od Eurowingsa ali leti za Brussels, dok se vani pod improviziranim šatorom radi A321 Thomas Cooka i Volotejin A319. To znači da u ovom momentu Adria Tehnika ima 7 aviona na servisu.

autor: Aleš Breznar, suradnik (Ljubljana), foto: Aleš Breznar

U MZL Zagreb otvorne izložba fotografija „Zagreb voli zeleno“. Izložba je otvorena u suradnji sa Turističkom zajednicom Zagreba, a produkt je skupine autora, poznatih fotografa. Odabranih 26 fotografija prikazuju zagrebačke zelene oaze i njegove prirodne ljepote, koje su izložene u prostoru za podizanje prtljage. U projektu je postavljena i maketa projekta „Mali Zagreb“, koje su postavljene i diljem grada. „Naime, Zagreb je 75,1% zelen, zelene površine prekrivaju većinu grada, ima 10 milijuna četvornih metara uređenih travnjaka i cvjetnjaka, 200 kilometara održavanih drvoreda i 130 tisuća različitih stabala“, izjavila je direktorica TZGZ, gđa Martina Bienenfeld.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Josip Škof (MZL Zagreb)

Kao što su neki već otkrili ovaj članak je prvotravanjska šala. Nažalost, stari terminal Zračne luke Zagreb je i dalje samo i isljučivo hotel za štakore!

 

Zračna luka Zagreb je krenula sa radovima na pretvaranju starog terminala u cargo terminal. Terminal će imati 8.200 četvornih metara, te utovarnu rampu kako prema zapadnoj (staroj) stajanci, tako i prema staroj autobusnoj platformi (sada se tamo parkiraju autobusi Croatie Airlines). Glavni utovarni dio biti će na bivšem dolaznom gateu međunarodne zone, no manje utovarne rampe terminal će imati i na bivšoj staklenoj stijeni međunarodnih odlazaka, te domaćih odlazaka. Novi cargo terminal će imati i rashladnu komoru od čak 540 četvornih metara koja će se moći hladiti na -20 stupnjeva celzijusovih, kao i posebno skladište za farmaceutske proizvode od 250 četvornih metara. Cargo terminal će imati najsuvremeniju opremu, pa i novi rengenski skener, kompjutersko praćenje robe i vrhunsku tehnologiju selektiranja robe unutar skladišta.

Radovi na novom cargo terminalu koštaju ukupno 45 milijuna EUR. Radovi će biti dogotovljeni do XI. mjeseca ove godine. U prostoru iznad domaćih odlazaka (bivši restoran, business loža i VIP loža) proširit će se uredski prostor uprave MZL Zagreb.

Zagreb planira sa novim terminalom povećati cargo promet sa 12.000 tona godišnje na čak 35.000 tona u roku od dvije godine od otvaranja novog terminala. Zbog toga je dogovorio otvaranje baze FedExa u Zagrebu od XII. mjeseca ove godine, a koji će imati linije prema široj regiji: Beogradu, Sarajevu, Skopju, Podgorici, Tirani, Ateni, Sofiji, Bukureštu, Budimpešti, Bratislavi i Kijevu, te svakodnevno prema Parizu, Liegeu, Cologneu i Milan Malpensi, pet puta tjedno prema Memphisu u SAD-u i tri puta tjedno prema Dubaiu. Uz to linije će otvoriti i cargo specijalist ASL prema Dublinu i Liegeu. DHL će povećati kapacitete i za Zagreb letjeti sa Boeingom 767-300ERF svaki dan za Leipzig, a otvorit će i još jednu liniju koja će operirati četiri puta tjedno za East Midlands. U finalizaciji pregovora je i otvaranje linije Amazona koji je sa Hrvatskom poštom dogovorio distribuciju pošiljaka prema regiji (Srbija, BiH, Makedonija, Kosovo, Slovenija, Crna Gora i Albanija), a preko novog najsuvremenijeg distributivnog centra Hrvatskih pošta u Velikoj Gorici.

Uz cargo terminal svoja dva distributivna centra otvara i Cargo Partner (12.000 četvornih metara), te Kuehne + Negal (10.000 četvornih metara), a koji će također koristiti novi cargo terminal za tranzit robe.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: MZL Zagreb

Ukrajinska LCC SkyUp je danas krenula sa letovima za Beograd. Letjet će dva puta tjedno, utorkom i petkom sa Boeingom 737-700.

SkyUp će letjeti i za Tivat od 28.4. srijedom i subotom, 30.5. dodaju se letovi nedjeljom, a 10.6. ponedjeljkom i četvrtkom dočim će kompanija letjeti 5 tjednih letova za Tivat. Svi letovi su sa Boeingom 737-800, osim subotom kada leti sa veći 737-900.

Kompanija će letjeti i za Split od 19.6. dva puta tjedno, srijedom i subotom sa Boeingom 737-700. Za Dubrovnik SkyUp planira letove od 25.6. jednom tjedno, petkom sa 737-800. Za Pulu kompanija će letjeti od 20.6. dva puta tjedno četvrtkom i nedjeljom sa Boeingom 737-700.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: SkyUp

PROLONGIRANJA: TAP Portugal je prolongirao letove između Zagreba i Lisabona, koja je trebala startati 28.3. No, sada će krenuti dva mjeseca kasnije, tek 2.6. Linija će prometovati tri puta tjedno, srijedom, petkom i nedjeljom. Linija će se operirati sa Airbusom A320, osim srijede kada leti A319. TAP ne leti ni za jednu drugu destinaciju u regiji.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: TAP Portugal

LOT, koji je prošle godine otvorio brojne leisure linije iz Poljske prema Jadranu, ove godine otvara i prve leisure letove iz Ljubljane. Linije za Brač i Podgoricu kreću 29.5. i operiraju do 2.10. i imaju frekvenciju od jednog leta tjedno, subotom. Uz to kompanija planira letjeti za talijansku Olbiu (Sardinija) od 30.5. do 3.10. također jednom tjedno, nedjeljom. LOT planira obnoviti i letove između Varšave i Ljubljane od 29.4. Kompanija je upravo obnovila letove između Varšave i Zagreba, a od 1.4. će obnoviti i letove za Beograd, dok će tijekom 5. i 6. mjeseca obnoviti još 6 linija za regiju.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: LOT

FlyEgipt je počeo ove subote letjeti za egipatsku Hurgadu. Letovi će biti svake subote sa Boeingom 737-700 ili 737-800. Na prvom letu je bilo nešto manje od 100 putnika.

preneseno sa: ADRIA GRUPA, Sierra5; foto: FlyEgipt

Ponavljamo vijest koju smo prvi objavili (daleko prije svih) u 13:58. Sutra ćemo reportirati sa press konferencije.

 

Najveći europski LCC, Ryanair pokreće letove za Zagreb. Informacija koju imamo već destak dana, no obećali smo da je nećemo iznositi prije nego dobijemo zeleno svjetlo, sada je i potvrđena. Ovo je ogromna vijest za MZL Zagreb. Ryanari u okolini leti za Zadar, Pulu, Split, Banja Luku, Trst, Traviso, Budimpeštu i Beč. Što znači da je od Zagreba udaljen 2,5 do 4 sata vožnje automobilom.

Zagreba je do sada bio na posljednjem mjestu po broju LCC linija, te letio tek 4 LCC linije tri prijevoznika u sezoni i 2 izvan sezone. Zračne luke ove veličine i važnosti (glavni aerodrom države) imaju oko 30-40% LCC linija. Ryanair uvijek kreće sa 5 ili više linija prema destinaciji koju pokriva, a isto akumulira oko 200.000 putnika godišnje. Očito je program poticaja LCC koje je prije par tjedana donio Zagreb, urodio plodom. Prema informacijama iz vrha MZL Zagreb, ista pregovara i sa drugim LCC, pa je za očekivati još dobrih vijesti u doglednoj budućnosti.

Ryanair je sazvao press konferenciju za sutra, u utorak, 30.3. u 11:30 sati, na kojoj će biti Eddie Wilson, Predsjednik Uprave Ryanaira i Huseyin Bahadir Bedir, predsjednik Uprave MZL Zagreb. Još jednu konferenciju za novinare Ryanair ima u 13:00 sati i vezana je uz nove linije iz Zadra, a na istoj će biti direktori ZL Zadar, TZ Zadarske županije, te ministrica turizma i sporta, a koja se održava u 12:00 sati.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Alen Šćuric (Ryanair)

NAJAVE: Belavia u ovom momentu leti tri puta tjedno za Beograd, ponedjeljkom, četvrtkom i subotom, a tako će letjeti i tijekom ljeta.

Iako je prošle godine Balavia letjela čak 7 tjednih letova iz Minska za Tivat, ove godine nema objavljenih redovnih letova, no Aerodrom Tivat je objavio chartere iz Minska sa Belaviom koji kreću od 30.4. U top sezoni kompanija će letjeti svakodnevne chartere.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Belavia

Croatia Airlines je prolongirala letove za Osijek iz Splita i Dubrovnika. Letovi neće krenuti kako je objavio jedan hrvatski portal 11.4, već će umjesto prvotno planiranog 29.3. letovi krenuti za Split tek 7.5. i letjet će petkom. Za Dubrovnik će kompanija krenuti u četvrtak 6.5, no potom nema letova sve do 3.6. nakon čega operira normalno. Linija će operirati četvrtkom. Oba leta letjet će Dash 8-400. Istim putnicima ostaju tek opcije iz Osijeka preko Rijeke i Pule za Split, ponedjeljkom, utorkom, četvrtkom i petkom, te za Dubrovnik sa 2 stopa (Rijeka i Split), utorkom i četvrtkom sa Let-410 Trade Aira.

Jednako tako Croatia neće krenuti ni prema Braču sve do 24.4. kada će operirati subotom. Let utorkom se dodaje tek 1.6. Za Zadar i Pulu kompanija u IV. mjesecu planira letjeti tri puta tjedno, četvrtkom, subotom i nedjeljom.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Croatia Airlines

Air Serbia je desetkovala letove prema Hrvatskoj. Kompanija trenutno leti iz Beograda za Zagreb dva puta tjedno (ponedjeljak i petak), od 11.4. uvodi se i let nedjeljom, od 27.5. i četvrtkom, a od 5.6. i subotom, tj. kompanija će od VI. mjeseca letjeti 5 tjednih letova za Zagreb. Svi letovi su sa ATR-72.

Za Split Air Serbie kreće letjeti iz Beograda od 28.5. i to ponedjeljkom, petkom i nedjeljom sa Airbusom A319. Svi letovi su u 3. feeding valu.

Za Dubrovnik Air Serbia također kreće letjeti iz Beograda od 28.5. no letjet će samo dva leta tjedno, ponedjeljkom i petkom sa A319. Kompanija ove godine neće imati letove za Pulu, Zadar i Rijeku.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Serbia

Haris Teoharis, ministar turizma Grčke, je pri zvaničnoj poseti Beogradu objavio da će Grčka za ulazak priznavati i rusku i kinesku vakcinu (kojima se vakcinisala velika većina stanovnika Srbije), za razliku od ostatka Europske Unije. Nevakcinisani i deca starija od 10 godina moraju imati negativan PCR test, a deca mlađa od 10 godina ne moraju da imaju test. Ulazak pod ovim merama će biti na snazi najkasnije od 14.5., a najverovatnije od polovine 4. meseca. Ovo će bitno povećati broj letova iz Beograda prema Grčkoj.

autor: Luka Babić, suradnik (Beograd), foto: Aegean

Zamaaero je u prošlom tjednu imao 471 komentar na svojih 5 analiza, što je u prosjeku skoro 100 komentara po analizi. Najviše komentara, imala je analiza „Stereotipi regionalnog zrakoplovstva“ (njih 207), pa „Air Serbia u IV. mjesecu 113 tjednih letova na 29 destinacija“ (173) i „Croatia više letova nego Air Serbia“ (60).

U zadnjih 7 dana portal nam je imao 33.478 posjeta, a u zadnjih mjesec dana čak 134.006 posjeta. U pola godine koliko točno funkcionira zamaaero imali smo 552.128 posjeta, što znači da ćemo do kraja godine imati debelo preko milijun posjeta.

U 6 mjeseci smo imali 1071 članaka (480 iz regije i 591 iz svijeta), te 114 analiza. Iskrena i ogromna hvala timu od naših 12 dopisnika i suradnika, te našim vrijednim radnicima u uredu.

zahvalno Vaš: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb)

Najveći europski LCC, Ryanair pokreće letove za Zagreb. Informacija koju imamo već destak dana, no obećali smo da je nećemo iznositi prije nego dobijemo zeleno svjetlo, sada je i potvrđena. Ovo je ogromna vijest za MZL Zagreb. Ryanari u okolini leti za Zadar, Pulu, Split, Banja Luku, Trst, Traviso, Budimpeštu i Beč. Što znači da je od Zagreba udaljen 2,5 do 4 sata vožnje automobilom.

Zagreba je do sada bio na posljednjem mjestu po broju LCC linija, te letio tek 4 LCC linije tri prijevoznika u sezoni i 2 izvan sezone. Zračne luke ove veličine i važnosti (glavni aerodrom države) imaju oko 30-40% LCC linija. Ryanair uvijek kreće sa 5 ili više linija prema destinaciji koju pokriva, a isto akumulira oko 200.000 putnika godišnje. Očito je program poticaja LCC koje je prije par tjedana donio Zagreb, urodio plodom. Prema informacijama iz vrha MZL Zagreb, ista pregovara i sa drugim LCC, pa je za očekivati još dobrih vijesti u doglednoj budućnosti.

Ryanair je sazvao press konferenciju za sutra, u utorak, 30.3. u 11:30 sati, na kojoj će biti Eddie Wilson, Predsjednik Uprave Ryanaira i Huseyin Bahadir Bedir, predsjednik Uprave MZL Zagreb. Još jednu konferenciju za novinare Ryanair ima u 13:00 sati i vezana je uz nove linije iz Zadra, a na istoj će biti direktori ZL Zadar, TZ Zadarske županije, te ministrica turizma i sporta, a koja se održava u 12:00 sati.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Alen Šćuric (Ryanair)

Qatar već leti za Beograd petkom i nedjeljom. Od 7.4. planira uvesti i letove srijedom. Od 6.7. kompanija planira uvesti i letove utorkom. Svi letovi su sa Airbusom A320.

Za Zagreb Qatara trenutno leti ponedjeljkom i subotom. Od 17.6. uvodi i letove četvrtkom. Svi letovi su sa A320. Ovog ljeta Qatar ne planira letove za Skopje, Sarajevo i Dubrovnik, koje je 2019. letio.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Qatar

PROLONGIRANJA: Iberia je je trebala krenuti sa letovima iz Madrida za Zagreb od 28.3. Potom je prolongirala početak letova na 1.5, a sada je još jednom prolongirala početak letova i to na 4.6. kada će operirati tri puta tjedno: petkom, subotom i nedjeljom. 6.7. kompanija će dodati letove i utorkom.

Za Dubrovnik Iberia je krenula sa letovima i operira ih petkom i nedjeljom. Od 1.6. kompanija planira operirati svakodnevno na ovoj liniji.

Za Split kompanija planira krenuti sa letovima 1.6. i to ponedjeljkom, utorkom, petkom i subotom, kako će letjeti i cijelo ljeto.

Konačno za Zadar Iberi planira pokrenuti letove 29.6. i to utorkom i subotom. Ovime će kompanija u top sezoni imati 17 tjednih letova za 4 destinacije u Hrvatskoj.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Iberia

KLM trenutno leti 12 tjednih letova za Zagreb, svaki dan po dva, osim srijede i nedjelje kada leti jedan dnevni let. No, već idućeg tjedna, od 7.4, kompanija će letjeti svaki dan po dva dnevna leta, tj. 14 tjednih letova. Kompanija ne leti u četvrtak 8.4, ostale četvrtke leti. KLM sve letove vrši sa Cityhopperom, i to sa Embraerom E190, dok letovi koji noće u srijedu, četvrtak, petak i subotu leti sa E175.

Uz to Croatia leti svakodnevno za Amsterdam sa A319 ili Dash 8-400. Istime obije komapanije imaju 21 tjedni let za Amsterdam (3 puta dnevno).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb)

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

NAGRADNA IGRA

Osvojite 9 starih razglednica (50+ godina) InexAdrije, Lufthanse, Balaira, Air Lloyda i Ju52
tako da nam pošaljite fotke za foto-spotterski kutak

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!

Linije

Iz Ljubljane:

 

Iz Maribora

 • Bolzano, SkyAlps od 30.6.
 • Napulj, Sky Alps od 30.6.
 • Piza, Sky Alps od 30.6.

 

Iz Portoroža:

 • Bern, Belpmoos Reisen od 23.8.

 

Iz Zagreba:

 • Krf, Ryanair od 5.7.

 

Iz Pule:

 • Glasgow, easyJet od 27.6.
 • Gothenburg, TUI od 5.8.
 • Stockholm ARN, TUI od 5.8.

 

Iz Rijeke:

 • Berlin, easyJet od 28.6
 • Zielena Gora, LOT od 3.7.

 

Iz Zadra:

 

Iz Splita:

 • Montpellier, Transavia od 9.7.
 • Nantes, Transavia od 10.7.
 • Rim FCO, ITA od 4.8.
 • Gothenburg, TUI od 12.8.

 

Iz Brača:

 

Iz Dubrovnika:

 • Bukurešt, Blue Air od 28.6.
 • Solun, Aegean od 1.7.
 • London Luton, Wizz Air od 4.7.
 • Rim FCO, ITA od 2.8.
 • Wroclaw, Wizz Air od 4.8.

 

Iz Sarajeva:

 

Iz Tuzle

 • Stockholm, Ryanair od 2.11.
 • Memmingen, Ryanair od 4.11.

 

Iz Mostara

 • Palermo, Croatia od 31.7.

 

Iz Banja Luke:

 • Berlin, Ryanair od 4.11.

 

Iz Beograda:

 

Iz Niša:

 

Iz Kraljeva:

 

Iz Podgorice:

 • Manchester, Ryanair od 30.10.

 

Iz Tivta:

 • Oslo, SAS od 27.6.
 • Stockholm ARN, SAS od 28.6.

 

Iz Prištine:

 

Iz Skopja:

 

Iz Ohrida: