Novosti iz regije

Split je u IV. mjesecu ostvario 133.316 putnika (14.783 u IV/2021). To je 85,3% broja putnika iz istog mjeseca 2019. godine (156.381), a što je vrlo fascinantan rezultat.

Zračna luka Zadar je pak ostvarila 60.163 putnika (1072 u IV/2021). Isto je 80,8% prometa iz istog mjeseca 2019. (74.497). Zadar je ovaj broj putnika prevezao na 832 operacije (186 u IV/2021).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: ZL Split

Lufthansa je početkom ljetnog reda letenja promijenila red letenja u Sarajevu. Lufthansa će ostaviti 7 sedmičnih letova, ali će utorkom, četvrtkom i subotom dolaziti u 22:30 i noćiti u Sarajevu, bez povratnog leta. Zato će srijedom petkom i nedjeljom Lufthansa imati dva polaska iz Sarajeva (jedan u 6:40, a drugi u 12:25). Ponedjeljkom će Lufthansa imati samo jednu rotaciju bez jutarnjeg polaska.

Ovo će značajno povećati mogućnosti transfera za sve putnike, s obzirom na to da će se za samo 2-3 sata čekanja moći konektirati na stotine prijepodnevnih letova širom svijeta ka stotinama destinacija.

autor: Karlo Jalovičić, suradnik (Sarajevo), foto: Lufthansa

Lufthansa je smanjila i broj planiranih letova iz Minhena za Ljubljanu. Tako će umjesto 7 tjednih letova (svakodnevno) operirati u prvom tjednu 6 letova (prva dva tjedna nema leta u petak, u 4. tjednu nema leta u četvrtak, dok u 1. tjednu VI. mjeseca nama leta utorkom). Samo u 3. tjednu će operirati 7 tjednih letova. Od 7.6. kompanija za Minhen ima letove svakodnevno.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: Lufthansa

Airbus A320 koji je letio na liniji Stockholm-Rim za Norwegian u subotu 30.4. oko 9:00 sati je izgubio radiovezu kada je ušao u talijanski zračni prostor. Stoga je NATO COAC (Combined Air Operation Centre) u Torrejonu, Španjolska digao dva Eurofighterea Talijanskog ratnog zrakoplovstva iz 4. lovačkog jata u Gorssetu kako bi identificirali avion.

Nakon što su lovci uspostavili vizualni kontakt sa avionom, ustanovili su da sigurnost nije ugrožena. Nakon dvadestak minuta radioveza ponovo uspostavljena, a lovci su se vratili u bazu u Grasseto, te je alarm u Torronu ukinut. Kako nam je izjavio CEO Trade Aira Marko Cvijin kompanija u ovom momentu provodi intenzivnu internu istragu kako bi ustanovila što se desilo.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Trade Air

Za Oslo iz regije najviše letova ima Beograd (stanje 2-8.5.):

 1. 7 Beograd (3 Norwegian, 2 Air Serbia, 2 Wizz Air)
 2. 2 Skopje (Wizz Air)
 3. 2 Sarajevo (Wizz Air)
 4. 2 Zagreb (Ryanair)
 5. 2 Priština (Norwegian)
 6. 2 Zadar (Flyr)
 7. 1 Split (Norwegian)

Ovo znači da Oslo ima 18 tjednih letova za regiju. Tijekom ljeta biti će bitno više letova obzirom da se otvaraju i letovi za Dubrovnik i Pulu, a postojeće linije će imati više frekvencija.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Norwegian

Zamaaero se ispričava svim čitateljima za neugodnosti i probleme koje su imali prilikom pokušaja posjeta naših stranica. Isto je rezultirano hakiranjem kojem smo doživjeli u petak 29.4. od 9:10 sati i u ponedjeljak 2.5. od 8:30 sati.

Naš IT stručnjak Fran Markulin i stručnjaci našeg host servica su iznašli način da isto spriječe u budućnosti. Hakiranje i iznalaženje rješenja nas je koštalo priličnu svotu novaca, no ništa nam nije bitnije od naših čitatelja i njihova zadovoljstva.

Zračna luka Dubrovnik je u IV. mjesecu imala 117.715 putnika (8094 u IV/2021 i 210.803 u IV/2019). Ovo znači da je aerodrom ostvario 55,8% prometa iz 2019. godine. Ovaj broj putnika je prevezen na 1290 letova (348 u IV/2021, 1952 u IV/2019). Dubrovnik je u IV. mjesecu imao 1,0 tona carga (1,1 tonu u IV/2021 i 10,5 tona u IV/2019).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: ZL Dubrovnik

Zamaaero je dva puta hakiran u dva radna dana za redom. Prvi puta smo bili hakirani u petak 29.4. u 9:10 sati, a drugi puta danas, u ponedjeljak 2.5. u 8:35 sati. Naš IT stručnak koji nam suportira stranicu Fran Markulin i naš host servis traže počinitelja i rješenja za sprječavanje hakiranja u budućnosti. Rješenje je pronađeno i biti će implementirano danas tijekom dana, pa sa ovakvi upadi više neće dešavati.

Na LOT-ovom avionu za Zagreb vam podijele neki obrazac za ulazak u Hrvatsku. Obrazac ima milijardu pitanja, neka i potpuno nepotrebna, a neka i nezakonita (npr. broj OIB-a). Pitaju vas čak i za suputnike, poslovni broj telefona, privatne kontakte vaših ukućana… Treba vam bar 15 minuta da ga ispunite. Prvo sam bio frustriran što su obrasce podijelili netom prije početka slijetanja, a onda su nas natjerali da ga ispunjavamo na koljenima jer smo morali zatvoriti stoliće. Kada sam stjuardesi rekao da su mogli podijeliti obrasce ranije samo se ispričavala.

No, najveća glupost je što taj obrazac uopće ne treba za ulazak u Hrvatsku. Policajac je rekao da mu nije jasno zašto LOT traži da se obrazac ispuni kada to hrvatskoj policiji ne treba. Majko mila koja glupost. Potrošeno vrijeme, novac (kopiranje par tisuća obrazaca mjesečno košta), frustracija (pisanje na koljenima, traženje podataka po dokumentima, glupa pitanja), a onda obrazac nakon policije bacite u smeće. Koja glupost!

Jednako tako u MZL Zagreb traže da stavite maske prije ulaska u LOT-ov aviona. Iako je LOT ukinuo nošenje maski prije više od mjesec dana. Kada sam upozorio zemaljskog stjuarda da to nije potrebno iznenadio se. Kako se znamo sa MZL Zagreb već preko 20 godina rekao mi je: „ako vi to kažete Alene, onda ne dvojim da je tako i ne morate stavljati masku“. 🙂

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Alen Šćuric

Nakon što se već duže vrijeme spominjalo da bi mogla biti uspostavljena direktna linija između Mostara i Palerma, sada je sigurno da će se ista pokrenuti, te je to potvrdio direktor Ivan Ljubić. Od 31.7.2022. do 3.9.2022., Croatia Airlines će saobraćati na ovoj liniji svake nedjelje. Podsjetimo, Electra Airways će od 22.7.2022. pokrenuti direktne letove između Catanije i Mostara.

autor: Karlo Jalovičić, suradnik (Sarajevo), foto: Croatia Airlines

Iako je Tunisair prošle godine letio iz Beograda za Tunis, a čak je bilo i planova da se linija produži na zimu, ove godine linija se više ne operira. Tako je Beograd ostao bez redovnih letova za Tunis obzirom da ni jedna kompanija neće letjeti prema ovoj turističkoj destinaciji.

Za razliku od toga Tunisair ove godine planira letova za Zagreb na sezonskim charterima za Monastir.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Tunisair

Prvi let nove kompanije Aeroitalie nakon isporuke zrakoplova bio je za hrvatski Trade Air. Najnoviji zrakoplov Trade Air-a 9A-BTK, još se nalazi se na održavanju u francuskom Chateaurouxu, a pošto je 1.5. počeo najam zrakoplova od strane Air Montenegra, tvrtka je prebacila 9A-BTH iz Ljubljane u Podgoricu. Letenje iz Ljubljane je preuzeo prvi zrakoplov Aeroitalie, B737-800, registracije 9H-CRI te odradio rotaciju za Rotterdam. Isti tip zrakoplov je najavljen i na ovotjednim linijama Trade Air-a za Ljubljanu iz Antalije i Aqabe.

autor: Juraj Mehić, dopisnik (Velika Gorica), foto: Aeroitalia

Za Minhen u ovom momentu najviše letova ima Zagreb (stanje 2-8.5.):

 1. 20 Zagreb (12 Croatia, 6 Lufthansa, 2 Ryanair za Memmingen)
 2. 17 Beograd (13 Lufthansa, 4 Wizz Air za Memmingen)
 3. 15 Split (8 Lufthansa, 7 Croatia)
 4. 14 Priština (5 Eurowings, 4 Wizz Air za Memmingen, 3 GP Aviation, 1 MyWings, 1 ALK)
 5. 8 Dubrovnik (Lufthansa)
 6. 6 Ljubljana (Lufthansa)
 7. 5 Skopje (Wizz Air za Memmingen)
 8. 5 Zadar (3 Lufthansa, 2 Ryanair u Memmingenu)
 9. 3 Tuzla (Wizz Air za Memmingen)
 10. 3 Sarajevo (Wizz Air za Memmingen)
 11. 3 Pula (Lufthansa)
 12. 2 Ohrid (Wizz Air za Memmingen)
 13. 2 Podgorica (Wizz Air za Memmingen)
 14. 2 Niš (Wizz Air za Memmingen)
 15. 2 Banja Luka (Ryanair za Memmingen)
 16. 2 Osijek (Croatia)

Ukupno za Minhen i Memmingen iz regije početkom V. mjeseca ima 109 tjednih letova (15,5 dnevno).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Lufthansa

Pegasus će pokrenuti i treću liniju iz Skopja, ovaj puta za Antalyu. Linija će se operirati od 4.6. dva puta tjedno (utorkom i petkom), a tako će se operirati do 28.10. Pegasus iz Skopja već leti za Istanbul Sabihu i Izmir. Na liniji kompanija će imati konkurenciju Anadolujeta (11 letova tjedno) i SunExpresa (4 leta tjedno).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Pegasus

U prvom kvartalu ove godine Croatia Tehnika je obavila dva dvanaestogodišnja pregleda, tri šestogodišnja pregleda, te jedan C pregled na zrakoplovima drugih kompanija. Maintenance svoje aktivnosti radi u tri hangara. Istovremeno na stajanci kompanije u prvom kvartalu još uvijek su zrakoplovi Austriana i Elinaira.

Za vračanje lezoru drugog Airbusa A320 i povrat u prijašnje stanje kompanija je potrošila 5 milijuna kuna (666.667 EUR). Avion je trenutno u Carlyle Aviation Partnersu pod registracijom LY-BJP.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Mario Vukoja

Za Bukurešt letove iz Regije ima samo Beograd i to sedam tjednih letova od čega je 4 Air Serbia i 3 TAROM-a (stanje 4-10.4).

Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: TAROM

Wizz Air će operirati još dvije linije za Dubrovnik. Prva je za London Luton, koja će od 4.7. operirati četiri puta tjedno (ponedjeljak, srijeda, petak i nedjelja). Linija će se operirati do 28.10. Druga linija je za Wroclaw koja će se operirati manje od dva mjeseca, od 4.8. do 25.9. i to dva puta tjedno (četvrtak i nedjelja).

Ovime će Wizz Air za Dubrovnik operirati čak pet linija: Beč, London Luton, Rim FCO, Varšavu i Wroclaw.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Wizz Air

Croatia Airlines i rent’a’car kompanija Carwiz osmislili su zajednički proizvod Fly&Drive. Ovime putnici Croatie mogu ostvariti dodatne popuste na rent’a’car uslugama, a i omogućava im se jednostavnije putovanje. Podsjetimo da je kompanija napravila i Fly&Sail probram sa Ban Toursom.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Croatia Airlines

Za Atenu letove iz regije imaju (stanje 4-10.4.):

 1. 9 Beograd (6 Air Serbia, 3 Aegean)
 2. 2 Skopje (Aegean)

 

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aegean

Croatia Airlines je u prvom kvartalu imala tek 201.000 putnika, od čega 199.000 redovnih i 2000 u charteru. Croatia ima 28% domaćih putnika i 72% putnika u međunarodnom prometu. Istovremeno kompanija je prevezla tek 349 tona carga. Vrlo loši rezultati. Kompanija je povećala load faktor sa katastrofalnih 44,8% na tragičnih 51,4%. Croatia je povećala broj zaposlenih sa 915 na čak 952.

Kompanija je u 1. kvartalu imala promet od 213 milijuna kuna (28,5 milijuna EUR), te je ostvarila gubitak od čak 115 milijuna kuna (15,3 milijuna EUR). Iako je ogromna većina kompanija svijeta imala bitno bolje rezultate u ovom 1. kvartalu nego prošle godine, a niz ih je bio i financijski pozitivan, Croatia je uspjela napraviti veći minus ove godine nego prošle. Prošle godine kompanija je imala 97 milijuna kuna minusa (12,9 milijuna EUR). Ako kompanija ovako nastavi ove godine imat će ukupni gubitak od 39,6 milijuna EUR (19% više nego prošle godine). Još jedan ogroman bravo za Croatiu. Putnički yield kompanije je bio 13,6 centa po RPK, a prošle godine je bio 18,3.

Croatia u vlasništvu ima 5 aviona (4 A319 i 1 A320) i 7 ih ima u dry leasu. Prosječna starost flote je 16,8 godina, pri čemu je A320obitelj prosječno stara 20,8 godina.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Croatia Airlines

Lufthansa od 3.6. povećava letove na liniji Minhen- Beograd sa 13 na 19 tjedno (po tri dnevno, osim utorka i nedjelje kada leti dva leta). No, ipak tjedan iza biti će 17 letova (svaki dan po dva, osim srijedom, četvrkom i subotom tri). U tjednu od 20.6. kompanija planira 18 tjednih letova (svaki dan tri osim četvrtak, petak i subota dva). Konačno u posljednjem tjednu VI. mjeseca kompanija ima 20 tjednih letova (svaki dan tri osim utorka).

Time se Lufthansa u Beogradu približila zagrebačkim letovima gdje Lufthansa u code-share sa Croatiom u VI. mjesecu ima 21 tjedni let.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Lufthansa

Izraelski prijevoznik Israir otkazuje letove na liniji Tel Aviv-Split. Linija se trebala operirati jednom tjedno (srijedom) od 15.6. sa Boeingom 737-800.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Israir

ETF trenutno u floti ima dva Boeinga 737-800. Jedan je angažiran u Prištini za MyWings, a drugi već leti u Parizu CDG gdje će letjeti cijelu sezonu. Treći 737-800 dolazi u V. mjesecu nakon čega će i on za Pariz. Kompanija razmatra nabavku i četvrtog 737-800 ove godine. Još nisu donijeli definitivnu odluku, no isto će odlučiti u idućih 15 dana.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: ETF

Za Dortmund iz regije letove imaju (stanje 4-10.4.):

 1. 5 Skopje (Wizz Air)
 2. 5 Priština (3 Wizz Air, 2 MyWings)
 3. 4 Beograd (Wizz Air)
 4. 3 Tuzla (Wizz Air)
 5. 2 Ohrid (Wizz Air)
 6. 2 Sarajevo (Wizz Air)
 7. 2 Podgorica (Wizz Air)
 8. 2 Niš (Wizz Air)
 9. 2 Banja Luka (Wizz Air)
 10. 2 Zagreb (Ryanair)
 11. 1 Split (Eurowings)

Dortmund je jedan od gradova koji ima letove za najviše destinacija u regiji. Čak 30 tjednih letova (više od 4 dnevno) je više nego fascinantna brojka.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Wizz Air

Aerodrom Banja Luka je objavio da postoji rizik da neće moći vratiti preostali dio kredita od 7 milijuna BAM (3,6 milijuna EUR). Naime, ovaj kredit je Aerodrom dobio 2016. godine od Ivesticiono-razvojne banke RS. Kredit je imao poček (grace peiod) od 4 godine i rokom otplate na 10 godina. Aerodromu je obustavljeno plaćanje tijekom Covida-19 zbog nedostatka prometa. No, od 1.8. Aerodrom ponovo mora plaćati preostali dio kredita od 6,2 milijuna BAM. Aerodrom mjesečno mora plaćati 106.530 BAM. Samim time u 2022. aerodrom će morati platiti 532.651 BAM kredita.

Kao garanciju plaćanja aerodrom je dao zalog na opremu vrijedan 4,9 milijuna BAM te 40 bjanko mjenica za preostali dio kredita. Aerodrom smatra da će jako teško ili nikako pribaviti ovaj novac, te je zatražio od banke još jedno prolongiranje obveza, no isto se vrlo vjerojatno neće desiti.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Banja Luka

Ryanair je objavio prvu liniju koja će postati cjelogodišnja iz Zadra. Kompanija tijekom ljeta leti četiri puta tjedno za Beč, u X. mjesecu će letjeti tri puta, a tijekom zime će letjeti dva puta tjedno (petkom i nedjeljom). Linija će se ovako operirati cijelu zimu. Ryanair je još prošle godine najavio cjelogodišnje letove za Zadar no isti se ipak nisu ostvarili.

Ostaje za vidjeti hoće li Ryanair produžiti na zimu i letove za Frankfurt Hahn, Memminegen, Paris Bauvais, London Stansted, Rim FCO i Dublin. Iskreno bilo bi logično da ima po dva tjedna leta i za ove destinacije, tj. da tijekom zime ima 14 tjednih letova. Kompanija je izjavila za zamaaero da u načelu nastoji utilizirati bar jedan avion ako ima zimske letove. To bi značilo bar 20-23 leta tjedno. Naravno, linije se mogu operirati i sa avionima iz drugih baza.

Istovremeno Ryanair je povećao liniju Banja Luka-Memmingen sa dva na tri leta od 1.6. Istim će se linija operirati utorkom, srijedom i subotom. Linija će se tako operirati sve do 29.10.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ryanair

Croatia Airlines je planirala obnoviti liniju Rijeka-Minhen 1.5. no isto je prolongirala na 15.5. Uz to planirana tri leta tjedno sada će biti samo dva leta tjedno (četvrtak i nedjelja). Od 7.6. uvodi se i let utorkom. Linija će se operirati sa Dash 8-400. Od 4.6. liniju kreće operirati i Lufthansa, jednom tjedno (subotom).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Croatia Airlines

Sarajevo će ove godine imati bitna povećanja letova pa će tako:

 • Pegasus će za Antalyu imati novu liniju sa 2 tjedna leta
 • Freebird će za Bodrum imati novu liniju sa 2 tjedna leta
 • Anadolujet će za Antalyu letjeti 9 puta tjedno umjesto svakodnevnih
 • Air Serbia letjeti svakodnevno umjesto 4 najavljena
 • flydubai letjeti 3 dnevna leta umjesto 2 najavljena
 • flynas za Riyadh letjeti čak 9 tjedno umjesto svakodnevnih
 • Swiss letjeti 4 puta tjedno umjesto 3 najavljena
 • Turkish letjeti 18 tjednih letova umjesto 14 najavljenih
 • Wizz Air letjeti 4 puta tjedno za Abu Dhabi umjesto 2 najavljena

To znači 25 tjednih letova više od prvotnog plana.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: flynas

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

NAGRADNA IGRA

Osvojite 9 starih razglednica (50+ godina) InexAdrije, Lufthanse, Balaira, Air Lloyda i Ju52
tako da nam pošaljite fotke za foto-spotterski kutak

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!

Linije

Iz Ljubljane:

 

Iz Maribora

 • Bolzano, SkyAlps od 30.6.
 • Napulj, Sky Alps od 30.6.
 • Piza, Sky Alps od 30.6.

 

Iz Portoroža:

 • Bern, Belpmoos Reisen od 23.8.

 

Iz Zagreba:

 • Copenhagen, Norwegian od 25.6.
 • Krf, Ryanair od 5.7.

 

Iz Pule:

 • Glasgow, easyJet od 27.6.
 • Gothenburg, TUI od 5.8.
 • Stockholm ARN, TUI od 5.8.

 

Iz Rijeke:

 • Berlin, easyJet od 28.6
 • Zielena Gora, LOT od 3.7.

 

Iz Zadra:

 • Rim FCO, Vueling, 25.6.

 

Iz Splita:

 • Bukurešt, Blue Air od 23.6.
 • Montpellier, Transavia od 9.7.
 • Nantes, Transavia od 10.7.
 • Rim FCO, ITA od 4.8.
 • Gothenburg, TUI od 12.8.

 

Iz Brača:

 

Iz Dubrovnika:

 • Bukurešt, Blue Air od 28.6.
 • Solun, Aegean od 1.7.
 • London Luton, Wizz Air od 4.7.
 • Rim FCO, ITA od 2.8.
 • Wroclaw, Wizz Air od 4.8.

 

Iz Sarajeva:

 

Iz Tuzle

 • Stockholm, Ryanair od 2.11.
 • Memmingen, Ryanair od 4.11.

 

Iz Mostara

 • Katowice, LOT od 21.6
 • Catania, Elactra od 22.6.
 • Palermo, Croatia od 31.7.

 

Iz Banja Luke:

 • Berlin, Ryanair od 4.11.

 

Iz Beograda:

 

Iz Niša:

 

Iz Kraljeva:

 

Iz Podgorice:

 • Manchester, Ryanair od 30.10.

 

Iz Tivta:

 • Oslo, SAS od 27.6.
 • Stockholm ARN, SAS od 28.6.

 

Iz Prištine:

 

Iz Skopja:

 • Monastir, Novelair, 21.6.

 

Iz Ohrida: